Παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΟΛΗΓ Α.Ε. η Ρεγγίνα Δηλαβέρη

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΟΛΗΓ Α.Ε. η Ρεγγίνα Δηλαβέρη


Παραιτήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΗΓ Α.Ε. η Ρεγγίνα Δηλαβέρη.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους λόγους που επικαλείται και που την οδήγησαν σε αυτή της την απόφαση, αλλά η επιλογή του χρόνου ίσως να δίνει και την απάντηση, αφού δεν είναι καθόλου τυχαία.
Αυτές τις ημέρες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναμένεται να ανακοινώσει τους νέους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και η θέση της προέδρου αποτελούσε ασυμβίβαστο στην περίπτωση που ο κ. Καχριμάνης επιλέξει αυτήν για μία από τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών Ηπείρου.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι επίσης το γεγονός, πως μέχρι την 31 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί, όσοι ασκούσαν διοίκηση και που θα θελήσουν να συμμετάσχουν είτε στις δημοτικές, είτε στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.
Την πραγματική αιτία την γνωρίζει βέβαια μόνο η ίδια...
Read More »
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΟΛΗΓ Α.Ε. η Ρεγγίνα Δηλαβέρη Παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΟΛΗΓ Α.Ε. η Ρεγγίνα Δηλαβέρη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Άλλη μία αποτυχία | Στο αρχείο ο φάκελος για το Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας!!!

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Άλλη μία αποτυχία | Στο αρχείο ο φάκελος για το Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας!!!


Το 2022 έκλεισε με μία ακόμα αποτυχία να καταγράφεται στο ενεργητικό ή μάλλον στο παθητικό, της σημερινής διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα των κοινών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής εταιρίας της ΟΛΗΓ, "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ".

Η συγκρότηση του Δ.Σ της "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ",  έχει ως ακολούθως:
Ρεγγίνα Δηλαβέρη, ως Πρόεδρος του Δ.Σ., μη εκτελεστικό μέλος. 
Αθανάσιος Πορφύρης, ως Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.
Δημήτριος Κλιάφας, ως μέλος του, μη εκτελεστικό μέλος.
Μάλιστα έχουν ορίσει τους εαυτούς τους στη θέση αυτή, μέχρι την 28η Οκτωβρίου 2025, με αμοιβή 250€ ανά συνεδρίαση ο καθένας. 
Το 2022 συνεδρίασαν τρεις φορές και αμείφθηκαν με 750€ ο καθένας τους.

Σύμφωνα λοιπόν με διασταυρωμένες πληροφορίες, με απόφαση της Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το αίτημα για αδειοδότηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Ηγουμενίτσας, απορρίπτεται και ο φάκελος του έργου τίθεται στο αρχείο!!!

Αιτία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι το γεγονός ότι για χρονικό διάστημα δυόμιση ετών, ουδεμία ανταπόκριση ανταπόκριση υπήρξε σε διευκρινίσεις που ζητήθηκαν εγγράφως από την αρμόδια υπηρεσία, από τη διοίκηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Ηγουμενίτσας και παρά τα σχετικά έγγραφα του Υπουργείου!

Με λίγα λόγια, η διοίκηση του Επιχειρηματικού Πάρκου, επί δυόμιση χρόνια δεν έκανε το παραμικρό για να προχωρήσει η αδειοδότηση ενός έργου, που μακροπρόθεσμα θα δημιουργούσε 400 θέσεις εργασίας, σε έναν νομό που τις έχει τόσο ανάγκη.

Μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου οι μετοχές της ΟΛΗΓ Α.Ε. περνάνε από τα χέρια του δημοσίου στον ιδιώτη, στην προκυμμένη στον όμιλο Grimaldi, και τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε το παραμικρό από όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, καθώς και εάν στα επιχειρηματικά πλάνα του Ιταλικού ομίλου, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.

Άλλη μία ευκαιρία ανάπτυξης αυτού του τόπου, λόγω της απραξίας των "υπευθύνων", πηγαίνει χαμένη, παραπέμποντας το έργο στις καλένδες, με άγνωστο το μέλλον του...

Ελπίζουμε οι πληροφορίες μας να μην ευσταθούν και η διοίκηση του  Επιχειρηματικού Πάρκου Ηγουμενίτσας να τις διαψεύσει.
Read More »
Άλλη μία αποτυχία | Στο αρχείο ο φάκελος για το Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας!!! Άλλη μία αποτυχία | Στο αρχείο ο φάκελος για το Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας!!! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Έφυγε από τη ζωή ο Θεσπρωτός τραγουδιστής Στέλιος Μπέλλος

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Έφυγε από τη ζωή ο Θεσπρωτός τραγουδιστής Στέλιος Μπέλλος


Απεβίωσε τα ξημερώματα ο τραγουδιστής και καθηγητής Στυλιανός Μπέλλος.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη στις 13:00 στην Ιερά Μονή Παναγιάς Παραμυθιώτισας.

Ο Στυλιανός Μπέλλος, υπήρξε καθηγητής φιλόλογος, Λυκειάρχης, ερμηνευτής και μελετητής του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού με καταγωγή του από τη Σέλλιανη, Παραμυθιάς
Παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, μελέτησε συστηματικά και την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στο λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό Τάσο Χαλκιά. Την περίοδο 1958-1959, η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών καθώς και τον πρώτο του δίσκο την Ασημούλα. Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκτελώντας τα όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους.
Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με διακεκριμένους μουσικούς της λαϊκής ζυγιάς, βιρτουόζους του κλαρίνου όπως ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πέτρος Λούκας, ο Ναπολέων Δάμος, ο Σταύρος και ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σούκας, ο Θανάσης Χαλιγιάννης, ο Βασίλης Μπατζής, ο Φίλιππος Ρούντας, ο Ναπολέων Ζούμπας, κ.α. και εξέχοντες τραγουδιστές όπως ο Φώτης Χαλκιάς, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Γιώργος Κούρτης, ο Χρήστος Φωτίου, ο Σάββας Σιάτρας, ο Χρήστος Πανούτσος, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Βασίλης Κολοβός, η Γιώτα Βέη, η Αιμιλία Χατζηδάκη, η Ελένη και Ειρήνη Κονιτοπούλου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, ο Χρύσανθος και ο Δημήτρης Βάγιας με τον οποίο συνεργάστηκε επί διετίας και στο μαγαζί του, το Ηπειρώτικο Σαλόνι, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης της Αθήνας.

Η δραστηριότητα του δεν περιορίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία του εξωτερικού:
Αίγυπτος (Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Μανσούρα),
Μπούνια (Βελγικό Κογκό),
Ιορδανία (Ιεροσόλυμα),
Λιβύη (Βεγγάζη, Τρίπολη),
Τουρκία (Κωνσταντινούπολη-Μεγάλη του Γένους Σχολή),
Σουδάν (Πρωτεύουσα Χαρτούμ),
Ζαΐρ (Πρωτεύουσα Κινσάσα),
Αγγλία (Λονδίνο)

Μέσα από την ιδιότητα τού καθηγητή και ερμηνευτή προσπάθησε να μεταδώσει στα ελληνόπουλα της διασποράς την αγάπη για την μητέρα πατρίδα και το δημοτικό τραγούδι. Στα πλαίσια διακρατικών ανταλλαγών σε πολιτιστικά θέματα, διοργάνωσε συναυλίες σε
Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια),
Ηνωμένες Πολιτείες (Ν. Υόρκη, Σικάγο),
Καναδάς (Τορόντο), Βέλγιο (Βρυξέλλες),
Γερμάνια (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Νυρεμβέργη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο),
Ελβετία (Ζυρίχη, Γενεύη),
Ινδία (Νέο Δελχί, Βομβάη, Καλκούτα),
Αυστραλία (Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Αδελαΐδα, Καμπέρα),
Ρωσία (Μόσχα),
Σοβιετική Αρμενία (Ερεβοκάν),
Σουηδία (Στοκχόλμη),
Φινλανδία (Ελσίνκι),
Αλβανία (Αργυρόκαστρο, Τίρανα)
Γεωργία.

Ασχολήθηκε με τη συστηματική συλλογή, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προώθησε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας. Υπήρξε συνεργάτης ημερήσιου και περιοδικού τύπου Ηπείρου και Αθήνας, παρουσίασε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στην τηλεόραση και οργάνωσε και παρουσίασε επί σειρά ετών την ετήσια κοπή πίτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Διατέλεσε αντιπρόσωπος της εθνικής ενώσεως νέων επιστημόνων εξωτερικού, διευθυντής των κοινοτικών εκπαιδευτηρίων ελληνικής κοινότητας Μανσούρας, έφορος πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.
Έλαβε Εύφημο μνεία από το Υπουργείο Παιδείας και τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία για την προσφορά του από συλλόγους, αδελφότητες, σωματεία, δήμους, σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ακαδημίες εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης έλαβε συγχαρητήριες και ευχαριστήριες επιστολές από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και η Άννα Συνοδινού.
Υπηρξε μέλος και συνεργάτης επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωφελών Σωματείων και Ιδρυμάτων Ηπείρου και Αθήνας, μέλος κριτικών επιτροπών για την ανάδειξη νέων δημοτικών καλλιτεχνών και οργανωτής συναυλιών και ανάλογων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, και τους οικείους του μεγάλου τραγουδιστή μας.


Read More »
Έφυγε από τη ζωή ο Θεσπρωτός τραγουδιστής Στέλιος Μπέλλος Έφυγε από τη ζωή ο Θεσπρωτός τραγουδιστής Στέλιος Μπέλλος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

2023, η ελληνική οικονομία στο κρίσιμο σταυροδρόμι των διεθνών προκλήσεων | Του Γιάννη Στάθη

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
2023, η ελληνική οικονομία στο κρίσιμο σταυροδρόμι των διεθνών προκλήσεων | Του Γιάννη Στάθη


Ενεργειακή κρίση, πληθωριστικές πιέσεις, κρίση σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και επιστροφή σε υψηλότερο κόστος χρήματος , είναι μερικά από τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία το 2022. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία ξεπέρασαν με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος την κρίση της περασμένης δεκαετίας. Υπό την ασφυκτική πίεση των μνημονίων, επιβλήθηκαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό η δημοσιονομική σταθερότητα και η εξωτερική ισορροπία στο ισοζύγιο πληρωμών με μέτρα ωστόσο, τα οποία «τραυμάτισαν» την ελληνική κοινωνία.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά με την σημερινή κυβέρνηση να δίνει σημαντική προτεραιότητα στο να δημιουργηθούν συνθήκες διατηρήσιμης αναπτυξιακής ορμής .

Πολιτικό περιβάλλον
Το 2023 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό το γεγονός αναμένεται να καθορίσει ουσιαστικά τις επερχόμενες εξελίξεις. Οι επικείμενες εκλογές του 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διπλές, γεγονός το οποίο σημαίνει πως η χώρα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο μέχρι τουλάχιστον το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το επικρατέστερο σενάριο όμως είναι ένα μήνα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση να οδηγηθούμε σε δεύτερη ,με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο σε κάθε αποτέλεσμα θα πρόκειται για μια κυβέρνηση λιγότερο ισχυρή από την σημερινή και σαφώς αποδυναμωμένη προκειμένου να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα .
Η επόμενη τετραετία δεν αναμένεται να είναι εύκολη για τη διεθνή οικονομία και κατά συνέπεια ούτε για την ελληνική. Ο συνδυασμός υψηλού χρέους, υψηλού πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα διεθνώς το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα ύφεσης και χρεοκοπιών.
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση COVID-19 σε συνδυασμό με την ρωσο-ουκρανική σύγκρουση γεγονότα τα οποία άλλαξαν δραματικά τα δεδομένα και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Τα προηγούμενα χρόνια και με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης πραγματοποιήθηκε μία άνευ προηγουμένου χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με μηδενικά επιτόκια και σημαντικές ενέσεις ρευστότητας από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ύψους ρεκόρ 30 τρις δολαρίων περίπου.
Οι παραπάνω πολιτικές και οικονομικές επιλογές έθεσαν τις βάσεις για μία πληθωριστική έκρηξη στην παγκόσμια οικονομία η οποία επιταχύνθηκε καταλυτικά από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ταυτόχρονα σημειώθηκε δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και σοβαρή διαταραχή της παγκόσμιας παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας. Αποτέλεσμα η πρωτοφανής επιτάχυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως ο οποίος απέκτησε επικίνδυνη δυναμική.

Επιλογές οικονομικής πολιτικής
Σε αυτή την κρίσιμη φάση οι επιλογές οικονομικής πολιτικής είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας μας. Πρώτη επιλογή πολιτικής αποτελεί η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της πολιτικής σταθερότητας. Δεύτερη επιλογή πολιτικής αποτελεί η ενίσχυση και εδραίωση ενός ελκυστικού επενδυτικού, επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος το οποίο πρέπει να διαμορφώσει η Κυβέρνηση.
Τρίτη επιλογή πολιτικής ,αποτελεί και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν κρίσιμοι τομείς της ελληνικής οικονομίας με καθοριστικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας όπου οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά.
Στους περισσότερους από τις παραπάνω περιοχές, καταγράφεται αξιόλογη πρόοδος, ωστόσο η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχουν να διανύσουν σημαντική απόσταση και να διαχειριστούν κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής σταθερότητας οι οποία αποτελεί οικονομικό μέγεθος στον σύγχρονο κόσμο.

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αναμφισβήτητα μία αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εντός ενός διεθνούς οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος , το οποίο επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας προκαλούν ραγδαία και συνεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού, και σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής, δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη, απειλώντας ταυτόχρονα την οικονομική σταθερότητα, την προσέλκυση επενδύσεων, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη οι τιμές των υγρών καυσίμων, του φυσικού αερίου και της ενέργειας γνωρίζουν τιμές ρεκόρ, προκαλώντας προβληματισμό τόσο στο οικονομικό επιτελείο, όσο και στον απλό πολίτη.
Όσον αφορά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος , υπογραμμίζει ότι παρά την πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, τη μείωση του φορολογικού βάρους και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας, η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει συγκριτικά χαμηλή σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 58η θέση μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2021.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεδομένου ότι το 2023 είναι χρονιά εθνικών εκλογών, απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία».
Βέβαια, όπως επισημαίνεται, οι προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας υπόκεινται σε αβεβαιότητες και κινδύνους οι οποίοι συνδέονται κυρίως με εξωγενείς παράγοντες.

Θα κλείσω με την εξής φράση από τον χώρο της πολιτικής , «πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη ανισότητα μεταξύ κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως. Γιατί ενώ η αντιπολίτευση κινείται στον απέραντο χώρο του επιθυμητού , η κυβέρνηση περιορίζεται στον στενό χώρο του εφικτού».

Αθήνα 30 Δεκεμβρίου 2022
Γιάννης Στάθης*
Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών*

* Εργάσθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε υψηλές θέσεις ευθύνης. Υπηρέτησε ως πολιτικό στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών, με τομέα ευθύνης τον φορολογικό και τελωνειακό μηχανισμό. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκπαιδεύτηκε σε θέματα οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος στο US DEPARTMENT OF TREASURY, στο IRS CRIMINAL INVESTIGATION καθώς και σε τελωνειακά θέματα και δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, καθώς και στην Ιταλική οικονομική αστυνομία, GUARDIA di FINANZA. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αναλύσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών και ανάλυσης του Ε.Κ.Π.Α. Μέλος του Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Σήμερα είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών . (www.giannisstathis.blogspot.com)
Read More »
2023, η ελληνική οικονομία στο κρίσιμο σταυροδρόμι των διεθνών προκλήσεων | Του Γιάννη Στάθη 2023, η ελληνική οικονομία στο κρίσιμο σταυροδρόμι των διεθνών προκλήσεων | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε το γκράφιτι στην είσοδο της Ηγουμενίτσας στο Λαδοχώρι

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Ολοκληρώθηκε το γκράφιτι στην είσοδο της Ηγουμενίτσας στο Λαδοχώρι


Ολοκληρώθηκε το γκράφιτι στην γέφυρα της Εγνατίας στο Λαδοχώρι.
Ένα γκράφιτι όπου απεικονίζει επισκέψιμα μνημεία/περιοχές της περιοχής μας που έχουν μακρά αρχαιολογική, εκκλησιαστική, εθνική και τοπική ιστορία.
Μνημεία όπως το Κούγκι Σουλίου, η Ιερά Μονή Γηρομερίου, ο Αχέροντας, τα αρχαία θέατρα Γιτάνων και Ελαίας, η σπηλιά του Κύκλωπα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδοχωρίου με τη συνδρομή του Δήμου Ηγουμενιτσας και του ΟΛΗΓ προσπάθησαν να αλλάξουν την εμφάνιση του συγκεκριμένου σημείου.
Έπεται συνέχεια όμως....
Υ.Γ. Η πολιτιστική κληρονομιά μας πρέπει να διαφυλάσσεται και να προβάλλεται, εμείς για το φόβο των Ιουδαίων / βάνδαλων της περιοχής μας το γκράφιτι έχει καλυφθεί και με ειδικό υλικό που σβήνει κάθε βανδαλισμό αλλά και σκέψη βάνδαλου.
Καλή Πρωτοχρονιά!!


Read More »
Ολοκληρώθηκε το γκράφιτι στην είσοδο της Ηγουμενίτσας στο Λαδοχώρι Ολοκληρώθηκε το γκράφιτι στην είσοδο της Ηγουμενίτσας στο Λαδοχώρι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη


Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,
Υποδεχόμαστε το 2023.
Ένα χρόνο που προσδοκούμε να επαναφέρει την κανονικότητα στην καθημερινότητά μας και σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Τα τρία προηγούμενα χρόνια, ήταν χρόνια σκληρής δοκιμασίας: Αρχικά με την πανδημία και στη συνέχεια με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Το 2022 διέψευσε πολλές από τις προσδοκίες μας.
Δυσκόλεψε τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου.
Δεν έκαμψε όμως το ηθικό μας και η ανατολή του 2023 μας βρίσκει όρθιους, πολύ πιο δυνατούς, πιο ώριμους και ως άτομα και ως κοινωνία.
Απόψε είναι ευκαιρία και για έναν απολογισμό: για το τι έγινε τη χρονιά που έφυγε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και για το τι περιμένουμε το 2023. Είναι και ώρα αυτοκριτικής. Μαθαίνουμε και από τα λάθη μας. Τα διορθώνουμε, γινόμαστε πάντα καλύτεροι.
Φέτος ο απολογισμός είναι χρήσιμος για έναν ακόμη λόγο: Στο τέλος του χρόνου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.
Ως Περιφερειακή Αρχή, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για τη θετική κρίση του κόσμου. Παρά τις δυσκολίες συνεχίσαμε τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος, δρομολογήσαμε νέα μεγάλα έργα, έχουμε σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες.
Σήμερα είναι ημέρα χαράς, προσμονής κι’ ελπίδας. Όλοι περιμένουμε το νέο έτος με αισιοδοξία για κάτι καλύτερο στη ζωή μας. Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας, ας διαγράψουμε τις «μαύρες σκέψεις» και ας κάνουμε μια νέα αρχή, με πίστη ότι τα καλύτερα στη ζωή μας έρχονται.
Το 2023, να χαρίζει σε όλους Υγεία, προκοπή, ευτυχία.

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά.
Read More »
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου μας κ.κ. Τίτου για το νέο έτος

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου μας κ.κ. Τίτου για το νέο έτος


Πρός τούς εὐλαβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Παραμυθίας, τούς ἐνταῦθα καί μακράν εὑρισκομένους.

Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Στήν ἀρχή αὐτοῦ τοῦ χρόνου, ἐπι­θυμῶ νά σᾶς ἀπευθύνω μέσα ἀπό τήν καρδιά μου τίς πιό θερμές πατρικές μου εὐχές, γιά μιά πορεία εὐλογημένη ἀπό τόν Θεό, ἡ ὁποία, μαζί μέ τίς δικές σας προσπάθειες, θά εἶναι δημιουργική, χαρούμενη καί γεμάτη ἀπό πνευματι­κούς καρπούς.

Εἶναι ὄντως οἱ δυσκολίες πάρα πολλές, ἰδιαίτερα στήν πατρίδα μας αὐτή τήν περίοδο, ἀλλά μέσα ἀπό ἕνα ἀγώνα μέ πίστη στόν Θεό, θάρρος καί πεποίθηση, θά καταφέρουμε καί πάλι, ὅπως πάντοτε, νά βγοῦμε νικητές στήν ζωή, καί τό μέλλον τό δικό μας καί τῶν παιδιῶν μας, νά γίνη πιό φωτεινό καί ἐλπιδοφόρο.

Μέ αὐτή τήν βεβαία ἐλπίδα, εὔχομαι σέ ὅλους, εὐλογημένο καί χαρούμενο, τό νέο ἔτος 2023.

† Ὁ Παραμυθίας ΤΙΤΟΣ
Read More »
Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου μας κ.κ. Τίτου για το νέο έτος Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου μας κ.κ. Τίτου για το νέο έτος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Το φιλανθρωπικό σωματείο "Η Φαβέλα" στηρίζει την Ι.Μ. της Παναγίας της Δουραχάνης

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Το φιλανθρωπικό σωματείο "Η Φαβέλα" στηρίζει την Ι.Μ. της Παναγίας της Δουραχάνης


Το φιλανθρωπικό σωματείο "Η Φαβέλα" στηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου "Το Άνθος " στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δουραχάνης . 
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε δωρεά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. 
Η "Φαβέλα" θα συνεχίσει τις φιλανθρωπικές δράσεις και τις επόμενες ημέρες. 
Ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο υγεία και καλή χρονιά
Read More »
Το φιλανθρωπικό σωματείο "Η Φαβέλα" στηρίζει την Ι.Μ. της Παναγίας της Δουραχάνης Το φιλανθρωπικό σωματείο "Η Φαβέλα" στηρίζει την Ι.Μ. της Παναγίας της Δουραχάνης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Αφιερωμένη στα παιδιά η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ενορία Κεστρίνης

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Αφιερωμένη στα παιδιά η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ενορία Κεστρίνης 


Αφιερωμένη στα παιδιά ήταν η κοπή των πρωτοχρονιάτικων πιτών στην ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας.
Και μερικά από αυτά τις έκοψαν, δίνοντας ένα αγνό και αθώο νόημα στην έναρξη του νέου χρόνου.
Όπως είπε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος "η πίστη μπορεί να φέρει την θετική ανατροπή σε κάθε χρόνο. Η πίστη μάς κάνει αληθινά ευτυχισμένους. Με την πίστη τα φώτα της γιορτής της πρώτης ημέρας του χρόνου δεν τα διαδέχεται μια σκιά, που σκοτεινιάζει την ψυχή μας και μέσα μας νότες θλιβερές συνοδεύουν τον απόηχο των πυροτεχνημάτων, που φώτισαν εκτυφλωτικά τον ουρανό της Πρωτορονιάς, αλλά μια χαρά και μια προοπτική".
Σε όσους βρήκαν τα φλουριά από τις βασιλόπιτες, προσφέρθηκαν δώρα, τα οποία ήταν προσφορά του σούπερ μάρκετ "Παπανικολάου" στην Ηγουμενίτσα.
Read More »
Αφιερωμένη στα παιδιά η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ενορία Κεστρίνης Αφιερωμένη στα παιδιά η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ενορία Κεστρίνης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Σύλληψη 22χρονου και 31χρονου στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Σύλληψη 22χρονου και 31χρονου στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 31 και 22 ετών, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, οι ανωτέρω κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα εν λόγω ταξιδιωτικά έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 22χρονου και 31χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 22χρονου και 31χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023
Πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Λάζαρος Τσάτσος - Epirustravel.eu

Σπαρμένα στη γη της Θεσπρωτίας βρίσκονται δεκάδες πετρογέφυρα, άλλα γκρεμισμένα σήμερα, κι άλλα που αντέκουν στη φθορά. 
Μονότοξα η πολύτοξα, με ξύλινο ζεύγμα η υδατογέφυρες, δείχνουν το μεράκι των κατασκευαστών τους. 

Διασχίζοντας για περίπου 20 λεπτά το παλιό και κατεστραμμένο πλέον Πάρκο της Πέρδικας στη Θεσπρωτία, συναντά κανείς το Γεφύρι του Αη Θανάση να στέκει επιβλητικό πάνω από τον μικρό ποταμό Αγιώτικο, ανάμεσα στα δέντρα και τους θάμνους. 
Η κατασκευή της γέφυρας εκτιμάται πως έγινε προ 1.000 ετών. 
Στέκεται όρθιο από το 1798 μέχρι σήμερα και εξυπηρετεί όλα τα χωριά της περιοχής. 
Πριν γίνει το γεφύρι, τα χωριά έχασαν πολλούς ανθρώπους και ζώα, στην προσπάθεια να περάσουν το ποτάμι. 
Μεταξύ αυτών που χάθηκαν στον ποταμό ήταν και ο καλόγερος του Μοναστηριού της Καμίτζανης που παρασύρθηκε μαζί με τα άγια λείψανα. 
Το γεφύρι εγκαινίασαν επτά παπάδες ενώπιον όλων των κατοίκων των χωριών της περιοχής και έγινε μεγάλο γλέντι. 

Το γεφύρι της Γκρίκας 
Την κατασκευή του γεφυριού χρηματοδότησαν η Μονή Καμύτσιανης Τσαμαντά και οι κοινότητες Τσαμαντά, Πόβλας (Αμπελώνα) και Λιδίζδας, που συγκέντρωσαν χρήματα αναλογικά από τους κατοίκους. (Λέγεται μάλιστα ότι ένας κάτοικος του Τσαμαντά δεν είχε χρήματα κι έδωσε μια κατσαρόλα. 

Μετά από ένα ξέφωτο και ένα μονοπάτι καλυμμένο από φύλλα βελανιδιάς, στέκεται το Γεφύρι της Γκούρας στην κοινότητα Λιά Θεσπρωτίας. 
Χτίστηκε το 1940, ενώ διπλά από το γεφύρι υπάρχει η βρύση Γκούρα και στέκεται επιβλητικός ένας πλάτανος. 
Το Γεφύρι της Εκκλησίας βρίσκεται στην περιοχή της Μουργκάνας, στο χωριό Τσαμαντάς και λίγο πριν από την κεντρική πλατεία, «κρυμμένο» μέσα στις φυλλωσιές της περιοχής. 
Μέσα στο χωριό Άγιοι Πάντες, βρίσκεται το Γεφύρι της Καβάλας. 
Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, κατασκευάστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια και ανακαινίστηκε το 2004. 

Στην περιοχή της Ελαίας Θεσπρωτίας, κάτω από τους Φιλιάτες και αφού διασχίσει κανείς ένα χωμάτινο δρόμο ανάμεσα στους αγρούς, συναντά το Καλπακιώτικο Γεφύρι. 
Το γεφύρι κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και βρίσκεται 300 μέτρα έξω από το χωριό Ελαία. 

Τα γεφύρια του Ζάναλα και της Λίμνης βρίσκονται στην είσοδο του χωριού Λίστα Θεσπρωτίας


Read More »
Πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2023 Rating: 5

Σελίδες