Ηγουμενίτσα: Στη δικαιοδοσία της Κτηματικής η χερσαία ζώνη; | Στα Σύβοτα η μοναδική γλύστρα σκαφών

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Ηγουμενίτσα: Στη δικαιοδοσία της Κτηματικής η χερσαία ζώνη; | Στα Σύβοτα η μοναδική γλύστρα σκαφών 


Καμία ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών (γλύστρα) δεν είναι αδειοδοτημένη και επομένως δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια σε Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Σαγιάδα.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, προς το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Θεσπρωτίας & Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος "Κουστώ" και τον Αθλητικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων "Παμβώτις".
Η μόνη αδειοδοτημένη, λειτουργική και προσβάσιμη γλύστρα, είναι αυτή των Συβότων.
Για να καθελκύσει επομένως τη βάρκα του νόμιμα και με ασφάλεια κάποιος πολίτης, θα πρέπει να το κάνει υποχρεωτικά από τα Σύβοτα.


Από την απάντηση του κ. Πορφύρη βγαίνει μία ακόμα είδηση και που αφορά τη χερσαία ζώνη λιμένος και την απόδοσή της (;) στην τοπική κοινωνία, δηλαδή το Δήμο Ηγουμενίτσας, όπως υποσχέθηκε για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε παρεμβάσεις που πρότειναν οι παραπάνω σύλλογοι εντός της χερσαίας ζώνης, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, εν όψη της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 67% των μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. σε ιδιώτη και πως οι αναφερόμενοι χώροι αποτελούν τμήματα της χερσαίας ζώνης Λιμένα, η οποία πρόκειται να αποχαρακτηριστεί και η δικαιοδοσία της να περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Δηλαδή στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και όχι στο Δήμο Ηγουμενίτσας, όπως της έχουν υποσχεθεί και αναμένει η δημοτική αρχή.



Read More »
Ηγουμενίτσα: Στη δικαιοδοσία της Κτηματικής η χερσαία ζώνη; | Στα Σύβοτα η μοναδική γλύστρα σκαφών Ηγουμενίτσα: Στη δικαιοδοσία της Κτηματικής η χερσαία ζώνη; | Στα Σύβοτα η μοναδική γλύστρα σκαφών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Ποιά θα είναι καλή τιμή πώλησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας;

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Ποιά θα είναι καλή τιμή πώλησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας;


Στις 5 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 67% του ΟΛΗΓ και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα «χτυπήσουν» επτά όμιλοι.
Ποια όμως μπορεί και πρέπει να είναι μία καλή τιμή προσφοράς για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας;
Προφανώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια του μελέτες που έχει χρυσοπληρώσει σε συμβούλους Έλληνες και ξένους, από τις οποίες θα προκύπτει το εύλογο τίμημα.
Αυτές βέβαια είναι μη ανακοινώσιμες και έτσι με το παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε απλά να δούμε ποια πρέπει να είναι μία καλή τιμή για τον ΟΛΗΓ.

Τα δεδομένα είναι ότι:
Το κόστος της Α - Β και Γ Φάσης κατασκευής έχει ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ .
Επιπλέον υπάρχουν τα παλιά έργα (Παλαιός λιμένας, Λιμάνι Κέρκυρας, Σύβοτα, Πλαταριά, Σαγιάδα κτλ..) καθώς και η αξία του οικοπέδου (της γης) .
Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σαν ακίνητο (έργα και γη) εύκολα ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.
Χρήματα που πληρώθηκαν από τον Ελληνικό λαό, με τη βοήθεια και της ΕΕ.

Μία άλλη μέθοδος που θα βοηθούσα να προσεγγίσουμε την αξία του λιμανιού, είναι η μέθοδος των συγκριτικών στοιχείων.
Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Δήμος Κέρκυρας ενοικίασε τα αλιευτικά καταφύγια στις Μπενίτσες και την Παλιοκαστρίτσα σε ιδιώτες.
Το μεν πρώτο δημοπρατήθηκε στις 250.000/ έτος και το δεύτερο 300.000/έτος.
Οι δε ιδιώτες αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα το πλήρες κόστος (έργα, λειτουργία, συντήρηση κτλ..)  και ο Δήμος θα εισπράττει καθαρό το τίμημα.
Τα καταφύγια αυτά είναι πολύ μικρότερα από αυτά των Συβότων και της Πλαταριάς και υπολείπονται κατά πολύ σε υποδομές (πίλλαρς, ρεμέτζα, κτλ).
Άρα, συγκριτικά, η τιμή θα προσέγγιζε άνετα τις 450.000/έτος για το καθένα, ενώ αν προσθέσουμε και την Σαγιάδα, μιλάμε τουλάχιστον για 1 εκ. ευρώ ανά έτος.

Παράλληλα ο ΟΛΗΓ έχει στα χέρια του τη χωροθέτηση μαρίνας 350 θέσεων στην Ηγουμενίτσα, την οποία θα μπορούσε να παραχωρήσει για κατασκευή και εκμετάλλευση και να εισπράξει εύκολα τουλάχιστον άλλο 1 εκ. το έτος.
Σε βάθος 40 ετών που γίνεται η παραχώρηση-πώληση του λιμένα, μιλάμε για έσοδα 2 εκατομμύρια επί 40 έτη = 80 εκ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έσοδα από αυτά τα καταφύγια δεν είναι ούτε το 10% του τζίρου της ΟΛΗΓ Α.Ε. (τα κύρια έσοδα είναι από την ακτοπλοΐα εσωτερικού και εξωτερικού), φθάνουμε πάλι σε ποσά κοντά στα 300 εκ. ευρώ.
Άρα ένα εύλογο τίμημα για το 67% θα ήταν τα 200 εκ.
Μιλάμε για καθαρό τίμημα σε μετρητά.

Κλείνοντας αναρωτιόμαστε γιατί ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν διεκδίκησε διαχρονικά τα τρία καταφύγια και τη μαρίνα.
Σίγουρα με 2 εκ. τον χρόνο θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πολίτες από τα δημοτικά τέλη ή να κάνουν κάποια αξιόλογα έργα.
Μήπως να το ξανασκεφτούμε;
Δεν είναι πολύ αργά ακόμα.

Άλλωστε όπως είπε και ο A.B. Alcott: "Η επιτυχία είναι γλυκιά και είναι ακόμα πιο γλυκιά αν ήρθε με πολύ καθυστέρηση και μετά από πολλές μάχες και ήττες".
Read More »
Ποιά θα είναι καλή τιμή πώλησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Ποιά θα είναι καλή τιμή πώλησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Γάλλοι πυροσβέστες στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Γάλλοι πυροσβέστες στην Ηγουμενίτσα


Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου 25 Γάλλοι πυροσβέστες με 8 οχήματα, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, για να ενισχύσουν τις ελληνικές δυνάμεις στη δύσκολη περίοδο του Αυγούστου.

Τους Γάλλους πυροσβέστες, υποδέχθηκε στο λιμάνι της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών του Νομού Απόστολος Κουρούσιας.

Θα παραμείνουν στην πόλη για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για την Αθήνα, συνοδεία περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία, για ένα μήνα.
Read More »
Γάλλοι πυροσβέστες στην Ηγουμενίτσα Γάλλοι πυροσβέστες στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Επιστροφή του Θανάση Χασκή στις δράσεις της Ομοσπονδίας

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Επιστροφή του Θανάση Χασκή στις δράσεις της Ομοσπονδίας


Ο Θανάσης Χασκής μετά τη σύντομη, για προσωπικούς λόγους, διακοπή από τα κοινά της Ομοσπονδίας επιστρέφει, προκειμένου να προσφέρει τις εθελοντικές του υπηρεσίες.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ επανέρχεται σε ρόλο που έχει σχέση με την επικοινωνία της ομοσπονδίας με τα σωματεία και τις ΕΑΣ σε όλη τη χώρα. Ο κ. Χασκής με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα έχει την ευκαιρία να συμβάλει τα μέγιστα στο συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει χάρη και στην πολύχρονη παρουσία του στον σωματειακό αθλητισμό.

Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να υπάρχει επικοινωνία με τα σωματεία και τις ΕΑΣ, για θέματα και ζητήματα που τους αφορούν, με στόχο την ανάπτυξη του στίβου σε όλα τα επίπεδα.
Read More »
Επιστροφή του Θανάση Χασκή στις δράσεις της Ομοσπονδίας Επιστροφή του Θανάση Χασκή στις δράσεις της Ομοσπονδίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Μεγάλη δημοτική βραδιά στο Μαργαρίτι με τον Γιώργο Βελισσάρη

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Μεγάλη δημοτική βραδιά στο Μαργαρίτι με τον Γιώργο Βελισσάρη



Read More »
Μεγάλη δημοτική βραδιά στο Μαργαρίτι με τον Γιώργο Βελισσάρη Μεγάλη δημοτική βραδιά στο Μαργαρίτι με τον Γιώργο Βελισσάρη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Πως μπορεί να σωθεί το Δρέπανο | Της Βιβής Μπέζα

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Πως μπορεί να σωθεί το Δρέπανο | Της Βιβής Μπέζα


Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην περιοχή Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου είναι γνωστά και λίγους μήνες πριν με αφορμή τα έντονα καιρικά είχαν απασχολήσει τους τοπικούς φορείς αλλά και τους πολίτες. Σχετική συζήτηση είχε γίνει και στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει καμία παρέμβαση για την σωτηρία της εντυπωσιακής Θεσπρωτικής παραλίας.
Από τους ανθρώπους που είχαν παρέμβει δημόσια καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις καθώς διαθέτει και την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση ήταν η Βιβή Μπέζα, Δρ. Χημικός Ωκεανογράφος, Επικ. Καθηγήτρια Χημείας Υδάτινων και Αγροτικών Οικοσυστημάτων στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τώρα η κ. Μπέζα επανέρχεται θέλοντας να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο κυρίως όμως στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αυτή την φορά με τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο καταθέτει τις παρατηρήσεις της και τις προτάσεις της για το Δρέπανο…

1.Το πρόβλημα και οι αρχές αντιμετώπισής του
Ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ζητήματα της εποχής μας είναι το γεγονός ότι τόποι και πόλεις κινδυνεύουν να πληγούν από τους φρενήρεις ρυθμούς της ανάπτυξης. Ο ακραίος συνωστισμός, η άναρχη δόμηση, οι μεταφορές και η διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αισθητική απαξίωση γίνονται το άλλο πρόσωπο της τουριστικής ανάπτυξης.
Ο αμμώδης σχηματισμός του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου Ηγουμενίτσας είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένος με το δέλτα του Καλαμά και τα συστήματα των υγροτόπων που αναπτύσσονται γύρω του. Αυτά τα οικοσυστήματα, τα ξεχωριστά υγροτοπικά φυτά, η γεωμορφολογία της ακτής και η δυναμική της στο χρόνο, καθιστούν τον συγκεκριμένο σχηματισμό ένα μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο ζωντανό εργαστήριο μελέτης της φύσης αλλά και ένα σημαντικό αξιοθέατο.
Όπως είναι γνωστό, ο συγκεκριμένος σχηματισμός κινδυνεύει από έντονα διαβρωτικά φαινόμενα που μελλοντικά, με το συνδυασμό και άλλων παραγόντων, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην εξαφάνισή του. Πέρα από την εκτροπή του δέλτα του Καλαμά και την ελάττωση εναπόθεσης αμμώδους υλικού λόγω αυτής της εκτροπής, πέρα από τη διάβρωση που προκαλείται από τον κυματισμό που γεννά η είσοδος των πλοίων στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, πέρα από τις εξορύξεις υλικού του πυθμένα λόγω των συστηματικών εμβαθύνσεων του διαύλου, η διαχείριση αυτής καθ’ εαυτής της ακτής του Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου, αποτελεί ένα case study κακοδιαχείρισης, αδιαφορίας και αστικοποίησης. Από την άλλη μεριά, η κλιματική αλλαγή, η μεγάλη ένταση των ανέμων και η ραγδαιότητα των βροχών, προκαλεί ανισορροπία στο ισοζύγιο παροχής φερτών υλικών και απομάκρυνσής τους από την ακτή.

Τι πρέπει, ή μάλλον τι έπρεπε ήδη να έχει γίνει εδώ και χρόνια, για να γλυτώσουμε το κακό; Προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί σε μια σύντομη ανάλυση σαν αυτή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που να στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές:
– Για να έχεις τουριστική ακτή με παράλληλη διατήρηση των οικοσυστημάτων, πρέπει να σεβαστείς και να αναγνωρίσεις τη λειτουργία της ακτής!
– Οποιαδήποτε παρέμβαση ή έργο πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να έχουν προηγηθεί εξειδικευμένες μελέτες ώστε να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα του φαινομένου.

2. Οι απαιτούμενες μελέτες
Αν επιχειρήσουμε να κατατάξουμε αυτές τις μελέτες σε κατηγορίες, τότε θα μπορούσαμε να τις ομαδοποιήσουμε στις δύο ακόλουθες:
2.1.Τεχνική μελέτη που θα προσδιορίσει τους μηχανισμούς δημιουργίας των διαβρωτικών φαινομένων και θα προτείνει τα αναγκαία τεχνικά έργα και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των μηχανισμών, την αποκατάσταση των βλαβών και την μακροπρόθεσμη προστασία της ακτής, προφανώς με τις αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι πιθανές παρεμβάσεις που θα προκύψουν από την ανάλυση ακτομηχανικών μοντέλων μπορεί να είναι, είτε μέσα στη θάλασσα όπως η τοποθέτηση έξαλλων αποσπασμένων κυματοθραυστών σε απόσταση από την ακτή (ογκώδεις κατασκευές που η κορυφή τους ξεπερνά οριακά την επιφάνεια της θάλασσα) ή η τοποθέτηση μικρών μόλων (εγκάρσιων προβόλων) που μειώνουν την κυματική ενέργεια, είτε από τη ξηρά όπως η θωράκιση των ακτών με φυσικούς ογκόλιθους ή ήπιες λιθορριπές- λιθοδομές σε συνδυασμό με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις όπως η κατασκευή πεζόδρομου πάνω από τις λιθορριπές. Σε κάθε περίπτωση οι εξειδικευμένοι μηχανικοί θα προκρίνουν τις κατάλληλες τεχνικές επεμβάσεις ήπιες ή σκληρές που θα προστατεύουν χωρίς να αλλοιώνουν και θα εναρμονίζονται με τον χαρακτήρα της μεσογειακής ακτής και τις θαλάσσιες λειτουργίες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τη φιλοσοφία αντιμετώπισης του φαινομένου.
Είναι προφανές ότι για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης θα πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή όλων των ανθρώπινων παρεμβάσεων από πλευράς έργων (όπως οι διανοίξεις δρόμων κλπ), τουριστικών υποδομών, μεταβολών στο πεδίο του υγροτόπου ακόμη και οι θέσεις και το ποσοστό της συνολικής έκτασης της ακτής που καταλαμβάνεται από καρέκλες, ξαπλώστρες κλπ.
Θα πρέπει επίσης να χορηγηθούν στους μελετητές όλα τα στοιχεία εποχιακών μεταβολών της ακτογραμμής, τα τοπογραφικά διαγράμματα και στοιχεία της αμμολωρίδας του Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου κατά την τελευταία 20ετία (κλίσεις ακτής, αεροφωτογραφίες, χάρτες ΓΥΣ, ναυτικοί χάρτες, λήψεις από drone), τα μετεωρολογικά στοιχεία όπως ο προσανατολισμός της ακτής και η κατεύθυνση των ανέμων αλλά και οι κυματισμοί, ώστε να καθοριστούν οι ζώνες επικινδυνότητας διάβρωσης κατά μήκος της ακτής. Αν δεν υπάρχουν, επειδή θα χρειαστούν για την εκπόνηση της τεχνικής μελέτης, θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω ανάθεσης πρόσθετων μελετών.

2.2. Γίνεται αντιληπτό ότι εκτός από τα μηχανικά ή ήπια τεχνικά έργα θωράκισης ενάντια στη διάβρωση, η διατήρηση της οικολογικής και τουριστικής ισορροπίας σε μια ακτή είναι απαραίτητη για τη διάσωση και την ανθεκτικότητά της στον χρόνο.
Όπως προανέφερα, η συγκεκριμένη ακτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υδρολογικό καθεστώς του «ζωοδότη» της ποταμού Καλαμά. Οποιαδήποτε παρέμβαση μικρή ή μεγάλη όπως η λειτουργία φράγματος, η δημιουργία αναχωμάτων, η εκβάθυνση ή η αλλαγή στη μορφολογία της κοίτης του, αφήνει αποτυπώματα στο φορτίο των φερτών υλικών που φθάνει στο Δέλτα και στη συνέχεια μέσω των παράλληλων ρευμάτων μεταφέρονται στις ακτές του Ιονίου.
Παράλληλα, η διατήρηση των ακτών είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων που διαβιούν σ’ αυτές και των γεωμορφολογικών τους χαρακτηριστικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιοποικιλότητα της ακτής έχει βασικούς πυλώνες τις αμμοθίνες, τα περίεργα φυτά που διαβιούν σε αυτές (αλμυρίκια κλπ) και που αντέχουν την ξηρασία, την αλμύρα και το αεράκι της θάλασσας αλλά και την ανάλογη πανίδα (σαλιγκάρια, σαύρες, σκαθάρια κλπ) που δημιουργεί οικολογικά ενδιαιτήματα και τα οποία μακροπρόθεσμα συνεισφέρουν στην οικολογική ακεραιότητα και την ποιότητα της ακτής. Όταν οι ακτές καθαρίζονται με βαριά μηχανικά μέσα, τότε αλλάζει βίαια η τοπογραφία τους, καταστρέφεται η αμμοθινική βλάστηση που συγκρατεί το υλικό τους και αποτρέπει τη διάβρωση και επιπλέον, προκαλείται ζημιά στη βιοποικιλότητά τους.
Για τους όλους τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαίο να υπάρξει και μια δεύτερη μελέτη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που θα καθορίσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης/χρήσης της παράκτιας ζώνης, όχι μόνο του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου αλλά συνολικά του κόλπου της Ηγουμενίτσας συμπεριλαμβανομένης και της νησίδας Αγιονήσι.
Η μελέτη αυτή θα αποσαφηνίσει σε κάθε επιμέρους περιοχή των ακτών τη φέρουσα ικανότητα καθώς και το είδος αλλά και τις θέσεις που θα αναπτυχθούν ήπιες τουριστικές δραστηριότητες ώστε να υπάρχει αυτοπειθαρχία για την τήρηση κάποιων όρων, κανόνων και ορίων πέρα από τα οποία η τουριστική ανάπτυξη συσσωρεύει κόστος στο παρόν και το μέλλον. Θα καθορίσει επίσης τις επιτρεπόμενες παρεμβάσεις- επεμβάσεις στον ποταμό Καλαμά ώστε να μην επηρεάζεται η ακτή Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου και θα προτείνει σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού, προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ακτής, που να σέβονται τη φύση και να συνδυάζουν ήπια μηχανικά μέσα με χειροκίνητες μεθόδους.
Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να προβλέψει και άλλες δράσεις όπως τη δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού με την καταγραφή οχημάτων και ανθρώπων και την παρακολούθηση της συλλογής απορριμμάτων και της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, δημιουργία παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των οικοσυστημάτων στην περιοχή των υγροτόπων υπό την εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα τοποθέτηση μετεωρολογικού σταθμού, σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την κυκλοφορία πλοίων στον κόλπο και αυτοκινήτων στην λεκάνη της Ηγουμενίτσας, αλλά και ψηφιακό παρατηρητήριο των μεταβολών της ακτογραμμής σε πραγματικό χρόνο (σε on line πλατφόρμες) που θα περιλαμβάνει κυματογράφους και παλιρροιακούς σταθμούς για τη μέτρηση κυμάτων και παλιρροιών.
Τέλος, θα μπορούσε να προταθεί για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης η δενδροφύτευση (με κατάλληλα είδη) στα πρανή γύρω από τον κόλπο της Ηγουμενίτσας καθώς επίσης να καθοριστούν οι θέσεις που θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες και βρύσες πόσιμου νερού για τους λουόμενους αλλά και ειδικές κατασκευές για τον περιορισμό της ρύπανσης από αποτσίγαρα και πλαστικά.
Η σύνταξη των παραπάνω δύο μελετών θα καθορίσει τον οδικό χάρτη για την αποκατάσταση των φαινομένων διάβρωσης, την αντιμετώπιση των μηχανισμών δημιουργίας τους αλλά και την αειφορία μέσω της ορθής διαχείρισης των ακτών του κόλπου της Ηγουμενίτσας με το σχηματισμό του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου.

3. Παράλληλες δράσεις
Ανεξάρτητα και πριν την εκπόνηση των παραπάνω μελετών, για την ευαισθητοποίηση- ενημέρωση της κοινής γνώμης, την παρουσίαση καλών πρακτικών και την αναζήτηση χρηματοδότησης, θα μπορούσε να οργανωθεί ημερίδα για το φαινόμενο της διάβρωσης στον παράκτιο χώρο Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου, τις πρακτικές και τα έργα αντιμετώπισής της.
Επίσης, ο Δήμος θα μπορούσε από τώρα να ενθαρρύνει την οργάνωση συστηματικών (με καθορισμένη συχνότητα) εθελοντικών δράσεων καθαρισμού της ακτής αλλά και την έκδοση φυλλαδίων- οδηγών καλής διαχείρισης όπως και την προβολή της ακτής μέσω της ιστοσελίδας του και των ΜΜΕ.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για να συμμετέχω σε μελετητικά σχήματα ούτε σε ομάδες ειδικών. Το μόνο που θέλω, και προφανώς έχουμε την ίδια αντίληψη, είναι να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και να ευαισθητοποιήσω ώστε όλοι να αντιληφθούμε ότι υπάρχει ευθύνη και ότι ήλθε πλέον η ώρα των αποφάσεων και το τέλος της αδιαφορίας και των παρεμβάσεων χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό.
Γιατί για μένα προσωπικά, όπως και για πολλούς άλλους πιστεύω, το Δρέπανο και το Μακρυγιάλι, πέρα από τη μεγάλη του σημασία για την τοπική οικονομία, είναι ο εαυτός μας, τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια, τα καλοκαίρια και οι αναμνήσεις μας και αντανακλά τις επιλογές και τις προτεραιότητες μας ως τοπικής κοινωνίας.

Η Βιβή Εμμ. Μπέζα είναι Δρ. Χημικός Ωκεανογράφος, Επικ. Καθηγήτρια Χημείας Υδάτινων και Αγροτικών Οικοσυστημάτων στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Read More »
Πως μπορεί να σωθεί το Δρέπανο | Της Βιβής Μπέζα Πως μπορεί να σωθεί το Δρέπανο | Της Βιβής Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ


Την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2022 ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός όμιλος Αττικής επισκέφτηκε το κέντρο ενημέρωσης Σαγιάδας. Στα πλαίσια της επίσκεψής τους, 45 μέλη του ομίλου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στον χώρο της έκθεσης ,να πληροφορηθούν για τις προστατευόμενες περιοχές ,τα είδη χλωρίδας ,πανίδας , την ιστορία της περιοχής , καθώς επίσης να παρακολουθήσουν ολιγόλεπτο βίντεο που αφορά τις περιοχές αυτές.



Read More »
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

ΕΡΤ | Διασχίζοντας τις πηγές του Αχέροντα (+Βίντεο)

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
ΕΡΤ | Διασχίζοντας τις πηγές του Αχέροντα (+Βίντεο)


Οι Πηγές του Αχέροντα αποτελούν έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.
Ο Σωτήρης Φωτίου, εκπαιδευτής rafting ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΩΡΑ ΘΕΡΙΝΗ” πως ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ανέβει στις πηγές του Αχέροντα, όπου υπάρχει ένα μονοπάτι, από το οποίο αναβλύζουν οι πηγές δεξιά και αριστερά ενώ το φαράγγι του ποταμού προσφέρεται για δροσερές βουτιές.
Μία ακόμα πολύ χαρακτηριστική δραστηριότητα στο σημείο είναι το rafting, σε μία όμορφη διαδρομή για μικρούς και μεγάλους.


Read More »
ΕΡΤ | Διασχίζοντας τις πηγές του Αχέροντα (+Βίντεο) ΕΡΤ | Διασχίζοντας τις πηγές του Αχέροντα (+Βίντεο) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Ανοιχτός καθημερινά ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Δονάτου μέχρι και το τέλος της θερινής σεζόν

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Ανοιχτός καθημερινά ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Δονάτου μέχρι και το τέλος της θερινής σεζόν


Πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα, αλλα οταν δεν τα εχεις, τότε είναι δικαιολογημένα τα πανηγύρια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς:
Έπειτα από ενέργειες του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς και του δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Παραμυθιάς, από σημερα 27 Ιουλίου έως και το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν ο Ιερός Ναός Αγ. Δονάτου στο κέντρο της Παραμυθιάς θα παραμείνει ανοιχτός για τους πιστούς από τις 10:00 εως 15:00
Read More »
Ανοιχτός καθημερινά ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Δονάτου μέχρι και το τέλος της θερινής σεζόν Ανοιχτός καθημερινά ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Δονάτου μέχρι και το τέλος της θερινής σεζόν Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Τρεις συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Τρεις συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες εχτές, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και από στελέχη της ομάδας Κ9/ Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι 26χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος με συνοδηγό 18χρονη αλλοδαπή, μετέφεραν από κοινού 18χρονο αλλοδαπό κρυμμένο στο χώρο αποσκευών του οχήματος, άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. όχημα.
Read More »
Τρεις συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα Τρεις συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη αστυνομικός για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικης

Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022
Συνελήφθη αστυνομικός για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικης


Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη (σε περιοχή εκτός της Ηπείρου) απογευματινές ώρες χθες, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, κατόπιν εντάλματος σύλληψης, αστυνομικός κατηγορούμενος για γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενώπιον τους που συμπλήρωσαν τα 12 και όχι τα 15 έτη, κατάχρηση ανηλίκων σε γενετήσιες πράξεις και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους.

Προηγήθηκε καταγγελία ανήλικης και των γονέων αυτής, σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως προπονητής αθλήματος, προέβη τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2022 σε κατ΄επανάληψη γενετήσιες πράξεις με την ανήλικη ενώ τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022, κάνοντας χρήση προφίλ σε διαδικτυακή εφαρμογή επιχειρούσε συστηματικά να παρασύρει την ανήλικη σε πορνογραφικές παραστάσεις.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας παραγγέλθηκε η εξέταση της ανήλικης από ιατροδικαστή ενώ επιπλέον κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι ο ανωτέρω είχε προβεί σε άσεμνες χειρονομίες (θωπεία) σε βάρος ακόμη μίας ανήλικης.

Ακολούθησαν έρευνες στην οικία και σε οχήματά του, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοκάμερες, tablet, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης κ.α.).

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε σχετικό ένταλμα δυνάμει του οποίου συνελήφθη ο αστυνομικός.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Read More »
Συνελήφθη αστυνομικός για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικης Συνελήφθη αστυνομικός για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.