Επήλθε συμφωνία για αυξήσεις σε όλα τα διόδια- Την 1η Δεκεμβρίου οι νέες τιμές

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Επήλθε συμφωνία για αυξήσεις σε όλα τα διόδια- Την 1η Δεκεμβρίου οι νέες τιμές


Την 1η Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν από τις εταιρείες παραχώρησης οι αυξήσεις στα διόδια μετά την καταρχήν συμφωνία που επήλθε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Η αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει θα είναι κάτω από το 10% ωστόσο η επιβάρυνση για τους χρήστες δεν θα είναι αμελητέα από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την συνάντηση φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί ότι οι αυξήσεις θα επιμεριστούν σε τρία έτη, με κούρεμα της ονομαστικής αύξησης από 12% στο 10%. Η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους και μένει να ανακοινωθεί πώς θα μοιραστεί. Πληροφορίες μιλούν για ετήσια αναπροσαρμογή κατά 6% στην οποία θα ενσωματωθεί πιθανώς και η αύξηση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου που ήταν 1,6% και αφορά στην προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή διοδίων του 2024.

Από 2% συν τον πληθωρισμό κάθε έτους, θα διαμορφωθεί η αύξηση των διοδίων που θα επωμιστούν οι χρήστες για τα έτη 2025 και 2026. Η κατανομή ωστόσο δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί. Τα ποσά της αύξησης θα οριστικοποιηθούν με τις στρογγυλοποιήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος με βάση όσα ορίζει κάθε σύμβαση και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Αμέσως μετά θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τους και θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέφυγε να ανακοινώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για την συνάντηση με τις εταιρείες και τα διόδια ενώ σιγή ασυρμάτου τηρούν για το θέμα και οι εταιρείες παραχώρησης. Δεν αποκλείεται η στάση αυτή να οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραχωρησιούχοι έχουν εγείρει διεκδικήσεις από το δημόσιο (claims) για την πολύμηνη καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των τελών, την οποία το υπουργείο φέρεται να έχει ζητήσει να αποσύρουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Ιόνια, Οδός, Κεντρική Οδός, Μορέας, Γέφυρα Ρίο -Αντίρριο) είχαν υπαναχωρήσει στο θέμα της ανατίμησης των διοδίων πέρσι (παρότι προβλέπεται από τις συμβάσεις τους η ετήσια αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό), κατόπιν παραίνεσης της προηγούμενης κυβέρνησης να παγώσουν τις αυξήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.


Read More »
Επήλθε συμφωνία για αυξήσεις σε όλα τα διόδια- Την 1η Δεκεμβρίου οι νέες τιμές Επήλθε συμφωνία για αυξήσεις σε όλα τα διόδια- Την 1η Δεκεμβρίου οι νέες τιμές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Σε διαβούλευση το σχέδιο της Ο.Χ.Ε. «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο»

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Σε διαβούλευση το σχέδιο της Ο.Χ.Ε. «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο»


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα η Ημερίδα Διαβούλευσης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στην Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Μετά την επιτυχημένη Ο.Χ.Ε. της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», οι νέες περιοχές εφαρμογής είναι οι εξής:

1. Βόρεια Πίνδος, με επίκεντρο τις ιαματικές πηγές Αμαράντου - Καβασίλων - Πυξαριάς και τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας

2. Νότια Πίνδος, με επίκεντρο τους οικισμούς των Τζουμέρκων: Συρράκο, Καλαρρύτες, και Βαθύπεδο στην ΠΕ Ιωαννίνων, και Αθαμάνιο και Θεοδώριανα στην ΠΕ Άρτας και το όρος Λάκμος

3. Σούλι-Αχέροντας με επίκεντρο το Τετραχώρι Σουλίου και από τις πύλες του Άδη μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα

4. Περιοχές ΟΧΕ «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020

Στην τοποθέτηση του – κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας- ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε σε σημεία της ΟΧΕ και σε παρεμβάσεις που ήδη επεξεργάζεται και δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ως προς την ΟΧΕ της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου τόνισε χαρακτηριστικά: «Πλέον βλέπετε ότι τα αρχαία θέατρα αρχίζουν μετά από τόσα χρόνια να παίζουν ρόλο στο σημερινό γίγνεσθαι. Και δεν τα κάνουμε μόνο ως αρχαία θέατρα, αλλά τα συνδέουμε και με τη τοπική οικονομία. Εκεί παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο η εταιρεία Ήπειρος Α.Ε., που πλέον θα είναι και θεσμικά».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στις νέες περιοχές της Ο.Χ.Ε. και συγκεκριμένα:

· Για την περιοχή του Σουλίου, υπογράμμισε πως μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ε.Μ.Π. εντοπίστηκε ένα μείζον πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η επίλυση του οποίου δρομολογείται με σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Πρέπει να επέμβουμε και να λύσουμε το ιδιοκτησιακό για να μπορούν να γίνουν αναστηλώσεις. Και επίσης, να μπορούν αυτοί οι χώροι μέσα από προδιαγραφές να γίνονται τουριστικές μονάδες και μονάδες μεταποίησης του πρωτογενή τομέα. Έγινε σύσκεψη στην Αθήνα και βρέθηκε πως θα γίνει ειδικός νόμος, που θα αναφέρεται σε χρήσεις επιφάνειας. Εμείς θα κάνουμε δουλειές εκεί που θα μας προτείνει η έρευνα, που θα δίνει τη δυνατότητα “να ξαναγίνεται το Σούλι”. Το Κάστρο της Κιάφας πήρε το δρόμο του και εντός των ημερών δημοπρατείται, με μελέτη που εκπονήσαμε εμείς. Και έτσι η δουλειά που έγινε στο Σούλι είχε απτά αποτελέσματα».

· Για τα Ιαματικά Λουτρά Κόνιτσας, ανέφερε ότι: «Στα Ιαματικά Λουτρά γίνεται δουλειά, η οποία έχει πάει πίσω επειδή χρειάζονταν πολύ εργασία στις μελέτες, καθώς δεν υπήρχαν αδειοδοτήσεις. Τρομάξαμε να πάρουμε τις άδειες από τον ΕΟΤ και στη συνέχεια να βγάλουμε τις άδειες για όλα τα κτίρια, όσα υπήρχαν και όσα κάνουμε σήμερα. Όλα αυτά δεν είναι απλά, αλλά πρέπει να γίνουν τέλεια ώστε αύριο να μην είναι προβληματικά και να είναι κάτω από τη βάση στις σημερινές εποχές. Ό, τι θα γίνει, θα γίνει τέλειο». Επίσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις στην περιοχή Μαστοροχωρίων: «Ξεκινήσαμε στο Γαναδιό να κάνουμε μια μικρή επέμβαση, στο Σχολαρχείο και στο Παρθεναγωγείο, ώστε να είναι «φώλι» για να αρχίσουμε την ανάπτυξη της περιοχής αυτής, όπως κάποτε έγινε με τα Ζαγοροχώρια».

· Για την περιοχή Τζουμέρκων, τόνισε και τα εξής: «Εκεί δεν πάμε τόσο στους καθ΄ εαυτού διατηρητέους οικισμούς.{…}. Συρράκο – Καλαρρύτες. Ματσούκι- Παλαιοχώρι, Βαθύπεδο – Μικρή Γότιστα - Μεγάλη Γότιστα – Μεγάλο και Μικρό Περιστέρι είναι ένας ενιαίος χώρος (Γαλαρόκαμπος – Μπάρος κλπ) επάνω στο όρος Λάκμος, που εκεί θέλουμε να δουλέψουμε πάνω σε κάτι «άγριο» παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που θα μας δώσει προϊόντα ποιότητας με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και στην περιοχή των Θεοδώριανων και του Βουργαρελίου μαζί με το Αθαμάνιο. Είναι η ευρύτερη περιοχή στην οποία θα δουλέψουμε επάνω στα βουνά».

Το Σχέδιο Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στην Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» είναι αναρτημένο στο site της Περιφέρειας Ηπείρου (https://php.gov.gr/diavoulefsi/), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου μέχρι την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 μέσω της κάτωθι φόρμας: Πες την άποψη σου.


Read More »
Σε διαβούλευση το σχέδιο της Ο.Χ.Ε. «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» Σε διαβούλευση το σχέδιο της Ο.Χ.Ε. «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Ο γρίφος της ακρίβειας: Πανάκριβα αγαθά, χαμηλοί μισθοί και ενδείξεις για πρακτικές καρτέλ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Ο γρίφος της ακρίβειας: Πανάκριβα αγαθά, χαμηλοί μισθοί και ενδείξεις για πρακτικές καρτέλ

Τα σκήπτρα της ακρίβειας κρατά η χώρα μας πανευρωπαϊκά, καθώς οι Έλληνες, αν και έχουν χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, πληρώνουν ακριβότερα πολλά βασικά προϊόντα από τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χώρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα καλάθι με 44 προϊόντα ο Έλληνας πληρώνει κάτι περισσότερο από 176 ευρώ ενώ ο Πορτογάλος για τα ίδια προϊόντα πληρώνουν 10 ευρώ λιγότερα.

Ενδεικτικά: ένα λίτρο γάλα στην Ελλάδα κοστίζει 1,32 ευρώ, τη στιγμή που στη Γαλλία κοστίζει 1,02 ευρώ, στη Γερμανία 0,98 ευρώ και στην Ισπανία 0,83 ευρώ.

Αντίστοιχα, 46 τεμάχια πάνες στην Ελλάδα κοστίζουν 19,45 ευρώ, στην Ισπανία 18,40 ευρώ, στη Γαλλία 17,48 ευρώ, ενώ στη Γερμανία μόλις 10,58 ευρώ.

Πενιχροί μισθοί για σκληρή δουλειά

Την ίδια ώρα οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην ΕΕ (2022) κυμαίνονταν από 73.642 ευρώ στην Ισλανδία ενώ στην Ελλάδα μέχρι 24.067 ευρώ.

Η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο της σχετικής λίστας πίσω από την Τσεχία όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 30.967 ευρώ, την Πορτογαλία με μέσο μισθό στα 29.540 ευρώ, την Ουγγαρία με 26.377 ευρώ, αλλά και τη Σλοβακία με 24.337 ευρώ.
«Οι τιμές δεν θα πέσουν. ''Κλειδί'' η αύξηση μισθών»

Απαισιόδοξος για το μέλλον εμφανίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης, εκτιμώντας ότι οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν.


Ο αξιωματούχος της ΤτΕ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εστίασε ωστόσο σε μελλοντική αύξηση του εισοδήματος που θα μπορούσε να μετριάσει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

«Το ζητούμενο σε μας είναι να υπάρχει αυτή η προσαρμογή από την πλευρά των μισθών. Διότι μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό. Μπορεί ο ρυθμός ανόδου να μειωθεί και θα μειωθεί, αλλά να πέσουν δεν υπάρχει περίπτωση διότι αντιμετωπίζουν και μια ζήτηση διεθνή έτσι κι αλλιώς και επίσης αντιμετωπίζουν τη ζήτηση από τις χώρες που έχουν αυξήσει τα εισοδήματα τους και καταναλώνουν τρόφιμα. Δείτε την τιμή της ζάχαρης. Δείτε την τιμή του ρυζιού ή του καλαμποκιού. Θα δείτε πράγματι ότι πιέζονται από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει διεθνώς. Άρα οι μισθοί είναι το κλειδί. Άρα, η αύξηση των μισθών είναι η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις. Έχει σημασία αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εμπόδισαν ελέγχους πριν από... 26 μήνες!

Την ίδια ώρα βόμβα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που γνωστοποίησε πως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων παρεμπόδισε έλεγχο στα γραφεία του για καρτέλ σε δημητριακά, γάλα, καφέ, μαρμελάδες, ροφήματα και τυριά και ότι θα συσκεφθεί τον Γενάρη για να αποφασίσει αν θα επιβάλλει πρόστιμο για την παρεμπόδιση.

Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η Επιτροπή φέρεται να έχει ανακαλύψει ενδείξεις για πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα έρευνα που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα δεν έχει κλείσει.

Συνάντηση Σκρέκα με σουπερμαρκετάδες

Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για να συζητήσει το θέμα των εμπορικών πρακτικών.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι περισσότερες προωθητικές ενέργειες προέρχονται από τους προμηθευτές και όχι από τις εταιρείες των σούπερ μάρκετ.


Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι σκοπός είναι να γίνονται πραγματικές και όχι παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές και γι’ αυτό προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και σχετική μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα, όπως είπε, έχει αρχίσει να λειτουργεί η πρωτοβουλία της μόνιμα χαμηλής τιμής καθώς έχουν ενταχθεί, μέχρι σήμερα, 931 προϊόντα από 77 εταιρείες ενώ υπενθύμισε ότι έχουν επιβληθεί, περίπου, 9 εκατ. ευρώ πρόστιμα, εκ των οποίων τα 4 εκατ ευρώ τις τελευταίες 3 με 4 εβδομάδες και από το σύνολο αυτό, το 70% έχει εισπραχθεί ήδη ή έχει βεβαιωθεί στις ΔΟΥ. Επίσης πρόσθεσε ότι, προσφάτως, κατέθεσε στην Βουλή το διπλότυπο είσπραξης προστίμου 1 εκατομμυρίων ευρώ από μία πολυεθνική εταιρεία.

«Τα πρόστιμα είναι αποτελεσματικά γιατί βλέπουμε ότι οι τιμές στα προϊόντα των εταιρειών, στις οποίες επιβάλλονται, μειώνονται τις επόμενες ημέρες Η πρώτη πολυεθνική μείωσε έως 25% τις τιμές και αν δεν μειώσουν και οι άλλες θα επιβληθεί νέο πρόστιμο», σημείωσε ο κ. Σκρέκας λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πρόβλημα της ακρίβειας που αποτελεί διεθνές φαινόμενο, τόσο με μέτρα στήριξης, όσο και μέσω των ελέγχων σε όλη την εμπορική αλυσίδα, ώστε να μειωθούν οι τιμές.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε και τη σημασία της χρήσης της πλατφόρμας eKatanalotis ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής, πριν επισκεφθεί κάποιο κατάστημα, τις ανταγωνιστικές τιμές στα προϊόντα που θέλει να αγοράσει ενώ υπενθύμισε ότι σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα και για καταγγελίες, μέσα από την ίδια πλατφόρμα.

Read More »
Ο γρίφος της ακρίβειας: Πανάκριβα αγαθά, χαμηλοί μισθοί και ενδείξεις για πρακτικές καρτέλ Ο γρίφος της ακρίβειας: Πανάκριβα αγαθά, χαμηλοί μισθοί και ενδείξεις για πρακτικές καρτέλ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τους οδικούς άξονες της Π.Ε. Πρέβεζας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τους
οδικούς άξονες της Π.Ε. Πρέβεζας

«Δεν δέχομαι ότι σε ένα κράτος δεν υπάρχει συνέχεια», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το μέλλον των οδικών αξόνων Ιόνιας Οδού- Πρέβεζα και Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (Μεσοπόταμος- Λούτσα).

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι για τους δύο οδικούς άξονες, οι οποίοι όπως και το Ιωάννινα – Κακαβιά είχαν μείνει για πάρα πολλά χρόνια στάσιμοι, υπήρχαν συνεννοήσεις με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό- συνέχισε - κατασκευάζονται οι οδικοί κόμβοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και «προκαλούν δυσφορία τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες» από τον Υφυπουργό Υποδομών, (ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στα Ιωάννινα για να αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει).

Ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε ερώτηση για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, τόνισε ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι διασφαλισμένη. «Κάθε έργο στην αρχή το βάζουμε σε Εθνικούς πόρους και στη συνέχεια μόλις ανοίξει το ΕΣΠΑ μεταφέρεται εκεί», εξήγησε.

Read More »
Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τους οδικούς άξονες της Π.Ε. Πρέβεζας Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τους οδικούς άξονες της Π.Ε. Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

«Καυτά» ραβασάκια για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες από Ιανουάριο 2024

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
«Καυτά» ραβασάκια για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες από Ιανουάριο 2024


Ακόμη πιο «καυτά» θα είναι τα ραβασάκια που θα λαμβάνουν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με το νέο έτος περίπου 1,2 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με τον ν. 4670/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, από 1η Ιανουαρίου 2025 και έπειτα τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών. Για το 2024, η εκτίμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τοποθετεί τον πήχη του πληθωρισμού για το 2023 στο 3,8%, που σημαίνει ότι κατά το ποσοστό αυτό θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, από την 1η/1/ 2024.


Αυτό θα οδηγήσει, λοιπόν, σε μια αύξηση από 9 έως 24 περίπου ευρώ το μήνα για κάθε επαγγελματία, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει. Φυσικά, η φετινή αύξηση στις εισφορές είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με την περυσινή, η οποία εκτόξευσε τις μηνιαίες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 9,64%, καλώντας τους να πληρώσουν ακόμα και 55 ευρώ παραπάνω μηνιαίως για τις εισφορές τους

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι αλλάζει στις εισφορές - Παραδείγματα

Αναλυτικά, από το νέο έτος οι νέοι επαγγελματίες, αυτοί που έχουν ανοίξει δηλαδή μπλοκάκι για 5 χρόνια, θα πληρώνουν σε μηνιαία βάση ασφαλιστική εισφορά 153,5 ευρώ αντί για 148 ευρώ που πλήρωναν σήμερα. Πρόκειται μια αύξηση ύψους 5,5 ευρώ, η οποία θα επιβαρύνει περίπου 120.000 μη μισθωτούς. Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία επιλέγει σχεδόν το 90$ των μη μισθωτών, αυξάνεται κατά περίπου 9,5 ευρώ, καθώς από 240,25 το 2023 σκαρφαλώνει στα 249,38 το 2024. Αυτή η επιβάρυνση αγγίζει τα 114 ευρώ σε ετήσια βάση και θα αγγίξει πάνω από ένα εκατομμύριο μη μισθωτούς, οι οποίοι έχουν επιλέξει να πληρώνουν λιγότερες εισφορές.

Σε περίπου 11 ευρώ ανέρχεται η μηνιαία επιβάρυνση για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία φέτος είχαν επιλέξει 62,112 άτομα. Οι εισφορές για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα φτάσουν τα 297,09 ευρώ από 286,31 ευρώ σήμερα. Η τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία έχουν υπαχθεί περίπου 34.000 ασφαλισμένοι η μηνιαίες εισφορές θα ανέλθουν 354 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 341,13 ευρώ τον μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια αύξηση της τάξης των 12,91 ευρώ τον μήνα.

Περίπου 423 ευρώ θα πληρώνουν τον μήνα όσοι έχουν επιλέξει την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία. Η αύξηση στη μηνιαία εισφορά τους θα ανέλθει σε 15,52 ευρώ μηνιαίως, καθώς μέχρι σήμερα οι εισφορές για την επίμαχη ασφαλιστική κατηγορία είναι 408 ευρώ μηνιαίως. Για την 5η κατηγορία οι εισφορές θα αγγίξουν τα 505 ευρώ, από 486,96 ευρώ που είναι σήμερα), καταγράφοντας από 1η Ιανουαρίου 2024 μια μηνιαία αύξηση ύψους 18,6 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, οι ασφαλιστικές εισφορές για την 6η κατηγορία θα είναι πλέον 654,8 ευρώ, ενώ σήμερα είναι ι630,6 ευρώ. Η αύξηση στο σύνολο των εισφορών για το 2024 φτάσει στα 24,2 ευρώ τον μήνα.

Όλα όσα αλλάζουν για τους αγρότες

Οι νέες εισφορές των αγροτών με αύξηση 3,9% για το 2024 αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:Εισφορά 1ης κατηγορίας 142,41 ευρώ (από 137,06 ευρώ) με αύξηση κατά 5,35 ευρώ τον μήνα.
Εισφορά 2ης κατηγορίας 170,88 ευρώ (από 164,47 ευρώ) με αύξηση κατά 6,41 ευρώ τον μήνα.
Εισφορά 3ης κατηγορίας 205,07 ευρώ (από 197,37 ευρώ) με αύξηση κατά 7,7 ευρώ τον μήνα.
Εισφορά 4ης κατηγορίας 246,08 ευρώ (από 236,84 ευρώ) με αύξηση κατά 9,24 ευρώ τον μήνα.
Εισφορά 5ης κατηγορίας 296,21 ευρώ (από 285,09 ευρώ) με αύξηση κατά 11,12 ευρώ τον μήνα.
Εισφορά 6ης κατηγορίας 386,2 ευρώ (από 371,7 ευρώ) με αύξηση κατά 14,5 ευρώ τον μήνα.
Read More »
«Καυτά» ραβασάκια για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες από Ιανουάριο 2024 «Καυτά» ραβασάκια για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες από Ιανουάριο 2024 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Πλοίο ταξίδεψε από Ηγουμενίτσα για Ανκόνα με 10 μποφόρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Πλοίο ταξίδεψε από Ηγουμενίτσα για Ανκόνα με 10 μποφόρ (ΒΙΝΤΕΟ)


Τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας («Alexis», «Oliver» και «Bettina») που έπληξαν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έφεραν ισχυρούς άνεμους, οι οποίοι έφτασαν μέχρι και τα 10 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάσταση που επικρατούσε στα ανοιχτά της θάλασσας είναι το βίντεο που δημοσίευσε ένα επαγγελματίας οδηγός, ο οποίος ταξίδευε από την Ηγουμενίτσα για την Ανκόνα της Ιταλίας.

Στα πλάνα φαίνεται το καράβι να ταξιδεύει ενώ το «χτυπούν» άνεμοι της τάξεως των 10 μποφόρ, με αποτέλεσμα να δίνει την εντύπωση ότι… φλέγεται.

Πάντως, πολλοί απόρησαν με μια καρέκλα, η οποία δεν κουνήθηκε από τη θέση της στο κατάστρωμα. Όπως διευκρίνισε ο οδηγός που ανάρτησε το βίντεο όμως, σε εκείνο το σημείο το καράβι είναι κλειστού τύπου και προστατεύεται από τον αέρα.

Δείτε το βίντεο
Read More »
Πλοίο ταξίδεψε από Ηγουμενίτσα για Ανκόνα με 10 μποφόρ (ΒΙΝΤΕΟ) Πλοίο ταξίδεψε από Ηγουμενίτσα για Ανκόνα με 10 μποφόρ (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού προέβησαν τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού προέβησαν τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.


Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε τα πλαστό έγγραφο.


Read More »
Στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού προέβησαν τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού προέβησαν τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Από το Μετσόβιο οι προτάσεις για το Δασικό Χωριό

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Από το Μετσόβιο οι προτάσεις για το Δασικό Χωριό

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι αυτό που θα εκπονήσει τις μελέτες και θα καταθέσεις προτάσεις για το Δασικό Χωριό στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το Δασικό Χωριό βρίσκεται στον Καταρράκτη Άρτας και για περισσότερα από πέντε χρόνια παραμένει κλειστό. Αρχικά η διαχείρισή του είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων αλλά από τον περασμένο Μάρτιο πέρασε στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το δασικό χωριό «Κέδρος», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μ, αποτελείται από:

● 8 ξύλινες κατοικίες εμβαδού 48 τ.μ.

● 12 ξύλινες κατοικίες 72 τ.μ.

● 3 ξύλινες αποθήκες 36 τ.μ.

● Ξύλινο κτίριο εμβαδού 180 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιείται ως εστιατόριο.

●Ξύλινο κτίριο με υπόγειο και ισόγειο 180 τ.μ. ο κάθε όροφος, το οποίο χρησιμοποιείται ως διοικητήριο, πλήρως εξοπλισμένο.

● 3 πέτρινες βρύσες

● Υπαίθριο αναψυκτήριο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ήδη πραγματοποιήσει αυτοψίες στην περιοχή και σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη θα παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση και την λειτουργία του πρωτότυπου οικισμού.

Ζητούμενο ωστόσο για την Περιφέρεια είναι η συνεργασία με ιδιώτη για την λειτουργία του Δασικού Χωριού.
Read More »
Από το Μετσόβιο οι προτάσεις για το Δασικό Χωριό Από το Μετσόβιο οι προτάσεις για το Δασικό Χωριό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

80 εκατομμύρια για έργα σε Σούλι, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Αχέροντα και θέατρα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
80 εκατομμύρια για έργα σε Σούλι, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Αχέροντα και θέατραΈργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 80 εκατομμύριων ευρώ περιλαμβάνει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που θα υλοποιηθεί κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, αντλώντας κονδύλια κυρίως από το ΕΣΠΑ αλλά και άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.

Στο νέο ΕΣΠΑ η ΟΧΕ θα περιλαμβάνει την Βόρεια Πίνδο, με επίκεντρο τις Ιαματικές πηγές Αμαράντου – Καβασίλων – Πυξαριάς.Τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας. Την Νότια Πίνδο, με επίκεντρο το Συρράκο, τους Καλαρρύτες και το Βαθύπεδο για τα Ιωάννινα ,το Αθαμάνιο ,τα Θεοδώριανα και όρος Λάκμος για την Άρτα. Το Τετραχώρι Σουλίου και την περιοχή του Αχέροντα από τις πύλες του Άδη μέχρι τις εκβολές .


Από τα υπόλοιπα έργα που προβλέπονται ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων ο Οδικός άξονας Μέρτζιανη – Καβάσιλα – Αμάραντος, με προϋπολογισμό έξι εκατομμύρια. Η βελτίωση των υποδομών στην κοινότητα Συρράκου με 6,5 εκατομμύρια και η αποκατάσταση του ιστορικού πυρήνα Σουλίου με έξι εκατομμύρια.

Τέλος προβλέπονται 15 εκατομμύρια ευρώ για συνέχιση των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Νικόπολης και της Κασσώπης.
Read More »
80 εκατομμύρια για έργα σε Σούλι, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Αχέροντα και θέατρα 80 εκατομμύρια για έργα σε Σούλι, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Αχέροντα και θέατρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διασύνδεση POS – ταμειακών

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διασύνδεση POS – ταμειακών


Για 112 μοντέλα ταμειακών μηχανών, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των ταμειακών μηχανών, που λειτουργούν σήμερα στην αγορά, έχουν εγκριθεί από την ΑΑΔΕ οι αναβαθμίσεις, που θα επιτρέψουν τη διασύνδεσή τους με τα POS.

Σε ελάχιστο χρόνο, ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Μητρώου POS. Έχουν καταγραφεί 1.070.000 POS, που λειτουργούν στη χώρα και ανήκουν σε 585.000 επιχειρήσεις.

Από αυτά, 520.000 POS ανήκουν σε επιχειρήσεις, που έχουν υποχρέωση χρήσης ταμειακής μηχανής. Πρόκειται για 356.000 επιχειρήσεις, που έχουν υποχρέωση να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές τους.

Ήδη, έχουν υποβάλει δήλωση συμμόρφωσης 10 διαχειριστές POS, που αντιπροσωπεύουν το 95% των ενεργών POS.

H ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στους διαχειριστές POS καταλόγους με τα 520.000 POS, που πρέπει να αναβαθμιστούν κατά προτεραιότητα. Εντός των επόμενων ημερών, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει e-mail και στις ίδιες τις επιχειρήσεις, ώστε και εκείνες να φροντίσουν για τη διαθεσιμότητα των συσκευών POS για αναβάθμιση. Επισημαίνεται ότι τα POS μπορούν να αναβαθμιστούν ψηφιακά, εάν είναι συνδεδεμένα στο internet, χωρίς να χρειαστεί επίσκεψη τεχνικού στον χώρο, που βρίσκεται το POS.

Μετά την αναβάθμιση του POS, η επιχείρηση θα λάβει μήνυμα από την ΑΑΔΕ, ώστε μέσα σε 30 ημέρες να καλέσει τον εγκαταστάτη της για να διασυνδέσει την ταμειακή της μηχανή με το αναβαθμισμένο POS.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται και το επικαιροποιημένο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, καθώς και η ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών, ώστε να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS και οι νέοι τύποι άυλων ταμειακών μηχανών (Virtual Cash Registers), για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν τις νέες αυτές λύσεις.

Η πρόοδος του έργου καταγράφεται καθημερινά στην ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ
Read More »
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διασύνδεση POS – ταμειακών Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διασύνδεση POS – ταμειακών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Αυξάνονται οι ώρες απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Σουλίου από 3 ώρες σε πλήρη απασχόληση

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Αυξάνονται οι ώρες απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Σουλίου από 3 ώρες σε πλήρη απασχόληση


Την αύξηση των ωρών απασχόλησης των δεκατεσσάρων καθαριστριών που προσλήφθηκαν με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Φ σε υπηρεσίες καθαρισμού των δώδεκα σχολικών μονάδων του Δήμου Σουλίου, από 3 ώρες σε πλήρη απασχόληση, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου στην τελευταία του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η αύξηση των ωρών εργασίας οφείλεται στα αυξημένα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται στα σχολεία προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η υγεία των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά συγχρόνως και των οικογενειών τους, λαμβάνοντας παράλληλα σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις (για την ανάγκη αύξησης των ωρών) των διευθυντών των σχολικών μονάδων του Δήμου Σουλίου.


Read More »
Αυξάνονται οι ώρες απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Σουλίου από 3 ώρες σε πλήρη απασχόληση Αυξάνονται οι ώρες απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Σουλίου από 3 ώρες σε πλήρη απασχόληση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Συνάντηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με τον ΣΕΒ για την Ηπειρωτική επιχειρηματικότητα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Συνάντηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με τον ΣΕΒ για την Ηπειρωτική επιχειρηματικότητα

Ιωάννινα, 27 Νοεμβρίου 2023 – Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, για να συζητήσουν την πορεία των επιχειρήσεων της περιφέρειας Ηπείρου, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν και οι δύο οργανισμοί στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Εκ μέρους της Τράπεζας, στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι κ.κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος και Βασίλειος Τσουκανέλης, Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος, ενώ για λογαριασμό του ΣΕΒ παρόντες ήταν οι κ.κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής, Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών, Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια Τομέα Εργασιακών Σχέσεων, Νάντια Ροντογιάννη, Διευθύντρια Τομέα Μελών & Εσόδων, Ελευθερία Ρώμα, Senior Advisor, Τομέας Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιάννης Χάμπας, Associate Advisor, Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην οικονομία της περιφέρειας, τα προγράμματα και τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης της Τράπεζας προς αυτές, καθώς και ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας Ηπείρου και του ΣΕΒ για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης στην πράξη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Ιωάννης Βουγιούκας, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε και φέτος την αντιπροσωπεία του ΣΕΒ στα γραφεία μας. Η παρουσία του ΣΕΒ στην Ήπειρο και η θέλησή του να υποστηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα συνάδει απόλυτα με τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να συνδράμουμε αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της καινοτομίας του τόπου μας και την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα. Έχοντας μαζί μας έναν κοινωνικό εταίρο όπως είναι ο ΣΕΒ, προσδίδεται άλλη δυναμική στην Ηπειρωτική επιχειρηματικότητα».

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Ο.Βιδάλης, ανέφερε ότι: «Ο ΣΕΒ εργάζεται συστηματικά για τις επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επίσκεψή μας στην Ήπειρο είχε στόχο να έρθουμε πιο κοντά με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους φορείς της περιοχής, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Η συνάντηση που είχαμε με την Τράπεζα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και επωφελής και για τις δυο πλευρές. Μας έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ηπείρου. Η περιοχή χρειάζεται κάθε χρηματοοικονομικό εργαλείο που επιταχύνει την ανάπτυξή της, καθώς εξελίσσεται με ταχύτητα σε κόμβο ψηφιακής μετάβασης διεθνούς εμβέλειας. Είμαστε σίγουροι πως η Τράπεζα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτό το εγχείρημα, διευρύνοντας την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, δημιουργώντας αξία για την τοπική κοινωνία».


Σχετικά με την Τράπεζα Ηπείρου:
Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ιδρύθηκε το 1978 υιοθετώντας το όραμα του ιδρυτή της Ιωάννη Δούμα να στηρίξει και να ενισχύσει την τοπική οικονομία και κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Ηπείρου. Σήμερα, συμπληρώνοντας πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ είναι η Τράπεζα των 18.000 Ηπειρωτών αλλά και των θεσμικών επενδυτών. Με την συμμετοχή του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ως Στρατηγικού Επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης, η Τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση για να προχωρήσει την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και του οράματός της για μια Ισχυρή Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα. Το νέο συνεταιριστικό -επιχειρηματικό μοντέλο- πρότυπο που σχεδιάζει η Τράπεζα θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική οικονομία και κοινωνία , όσο και στους εργαζομένους και τους μετόχους .
Read More »
Συνάντηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με τον ΣΕΒ για την Ηπειρωτική επιχειρηματικότητα Συνάντηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου με τον ΣΕΒ για την Ηπειρωτική επιχειρηματικότητα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

81χρονος με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
81χρονος με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείοΜε εγκαύματα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας ένας 81χρονος από χωριά του Δήμου Πάργας.

Τα εγκαύματα προκλήθηκαν μετά από φωτιά που είχε ξεσπάσει σε χώρους της κατοικίας που διέμενε και πιθανότατα κατά την προσπάθειά του να την σβήσει.

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες δεν χρειάστηκε να επιχειρήσουν και προχώρησαν στην καταγραφή των ζημιών.

Ο ηλικιωμένος άνδρας φέρει εγκαύματα στο κάτω μέρος του σώματός του. Η προανάκριση για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη.
Read More »
81χρονος με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο 81χρονος με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

«Μικρά Οχήματα – Μεγάλη Ευθύνη»

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
«Μικρά Οχήματα – Μεγάλη Ευθύνη»


Μία ακόμη εκπαιδευτική δράση για μαθητές από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς»

Μία εβδομάδα αφιερωμένη στην ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα, περιμένει μαθητές γυμνασίων των Ιωαννίνων

Άλλη μία εκπαιδευτική δράση για μαθητές διοργανώνει το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Η νέα αυτή πρωτοβουλία απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίων την πόλης και θα είναι αφιερωμένη στην ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα.

Ειδικότερα, στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές, αφενός για τις δυνατότητες μετακίνησης που προσφέρουν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, όπως το ποδήλατο και το πατίνι, αφετέρου για τους κανόνες που διέπουν τη χρήση τους.

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων και τη σημασία υιοθέτησης ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς.

Τέλος, με στόχο την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διαδραστικές δραστηριότητες με τη χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality).

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (27/11-01/12/2023) στο κλειστό γυμναστήριο Λιμνοπούλας του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (Π.Ε.Α.Κ.Ι.), υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.


Read More »
«Μικρά Οχήματα – Μεγάλη Ευθύνη» «Μικρά Οχήματα – Μεγάλη Ευθύνη» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν 3 άτομα σε περιοχή των Τρικάλων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Συνελήφθησαν 3 άτομα σε περιοχή των Τρικάλων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων


Συνελήφθησαν χθες (24-11-2023) το βράδυ σε περιοχή των Τρικάλων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων 3 ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν τους κατηγορούμενους, ενώ μόλις εκείνοι είχαν αποκρύψει σε ερημική περιοχή τσουβάλι, που περιείχε δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 1.654 γραμμαρίων, με σκοπό την μετέπειτα διακίνησή τους.

Πέραν την παραπάνω ποσότητας ναρκωτικών, κατασχέθηκαν επιπλέον δύο μοτοσικλέτες, με τις οποίες προσέγγισαν οι κατηγορούμενοι την περιοχή, συνολικό χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.

Read More »
Συνελήφθησαν 3 άτομα σε περιοχή των Τρικάλων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων Συνελήφθησαν 3 άτομα σε περιοχή των Τρικάλων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Πληρότητες έως 90% για τα Χριστούγεννα - Αισιόδοξες προβλέψεις, παρά την ακρίβεια - Στην κορυφή των κρατήσεων Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Δράμα, Τζουμέρκα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Πληρότητες έως 90% για τα Χριστούγεννα - Αισιόδοξες προβλέψεις, παρά την ακρίβεια - Στην κορυφή των κρατήσεων Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Δράμα, Τζουμέρκα


«Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις αγγίζουν το 70% και από τις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε επιπλέον άνοδο», λέει σε επικοινωνία με τα «Π» ο Στάθης Σιούτης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις γενικότερες διαμαρτυρίες για την ακρίβεια , οι διακοπές των Χριστουγέννων παραμένουν προτεραιότητα, έστω και αν αυτές περιοριστούν σε δύο ή τρεις ημέρες.

Αυτό μαρτυρούν τα τελευταία στοιχεία από την ξενοδοχειακή αγορά, με τις πληρότητες, κάθε εβδομάδα που περνά, να αυξάνονται με γοργό ρυθμό. Είναι όμως αρκετή αυτή η κίνηση για να ανακάμψουν οι ορεινοί προορισμοί μετά την αδράνεια που είχαν προκαλέσει η πανδημική και η ενεργειακή κρίση ή πρέπει να στοχεύσουν οι αρμόδιοι στην πλήρη χειμερινή σεζόν; Στα Ιωάννινα, η ζήτηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων δείχνει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

«Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις αγγίζουν το 70% και από τις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε επιπλέον άνοδο», λέει σε επικοινωνία με τα «Π» ο Στάθης Σιούτης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων.

Οι τιμές διαμονής ανά προορισμό

Μάλιστα, αυτό που παρατηρεί είναι ότι, παρά το κύμα της υπερβολικής ακρίβειας, οι Ελληνες επιθυμούν πολύ να ταξιδέψουν τις ημέρες αυτές - στοιχείο ιδιαίτερα αισιόδοξο. Η πόλη των Ιωαννίνων και οι γύρω προορισμοί συγκεντρώνουν ισχυρή ζήτηση από Αλβανούς επισκέπτες, με τους Σουηδούς και τους Ιταλούς να ακολουθούν σε χαμηλότερο ποσοστό και με την αγορά του Ισραήλ να αφήνει φέτος ένα αρκετά μεγάλο κενό.

Ο υδράργυρος στα Ιωάννινα κινείται ήδη κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ο στολισμός έχει ξεκινήσει και η τοπική κοινωνία προχωρά σε προετοιμασίες για το στήσιμο δύο χριστουγεννιάτικων χωριών, όπου θα συνδυαστούν πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, μιας και η περιοχή φημίζεται για το τσίπουρο, το κρασί και τα γαλακτοκομικά.

«Η πόλη των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο είμαστε πλέον σίγουροι ότι θα αγγίξουν πληρότητες στο 100%», λέει ο κ. Σιούτης, με τις εκτιμήσεις για τα Τζουμέρκα να κινούνται λίγο πιο κάτω, στο 90%.

Οσο για το κόστος διαμονής, ενδεικτικά, ξεκινά από τα 85 με 90 ευρώ για ένα απλό δωμάτιο και φτάνει τα 250 ευρώ.

«Το ταξιδιωτικό κοινό δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στα πακέτα διακοπών που συνήθως δίνουν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, με συμπεριλαμβανόμενη την ημιδιατροφή και με επικρατέστερη διάρκεια διαμονής το πενθήμερο», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Στη θετική εικόνα έχει συμβάλει η εύκολη, πλέον, προσβασιμότητα στα Ιωάννινα, όμως οι ξενοδόχοι των ορεινών προορισμών επισημαίνουν πως στην πράξη η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη φανεί. Επιπλέον, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι τιμές στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι τριπλάσιες, ακόμα και τετραπλάσιες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ένα διαμέρισμα δεν επιβαρύνεται με λειτουργικά κόστη, όπως συμβαίνει στην ξενοδοχεία.

Αυξημένη η ζήτηση

Στο 55% με 60% κινούνται αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Δράμας, με το Φαλακρό και την Ονειρούπολη -ως βασικούς πόλους έλξης- να ανεβάζουν τις εκτιμήσεις στο 85% με 90%. Πέρα από τους Ελληνες, ένα αρκετά καλό ποσοστό επισκεψιμότητας αναμένεται από τη Βουλγαρία, κυρίως λόγω του θεματικού πάρκου. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η κινητικότητα για τους χειμερινούς προορισμούς περιορίζεται στο δεκαπενθήμερο των εορτών και όχι σε όλη την περίοδο. Μάλιστα, όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις στους ορεινούς προορισμούς σε πανελλαδικό επίπεδο είναι στο 30% και, μεσοσταθμικά, αναμένεται να κινηθούν από 60% έως 90%, ανάλογα με τη ζήτηση της κάθε περιοχής.

Ακόμα, δεν είναι λίγες οι περιοχές που ακόμα και την περίοδο των εορτών συγκεντρώνουν υψηλότερη ζήτηση τα τριήμερα (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) και όχι ολόκληρη την εβδομάδα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το μεγάλο στοίχημα, όπως επισημαίνει ο κ. Καλλίας, είναι να υπάρξει πραγματικός χειμερινός τουρισμός στις 139 ημέρες και όχι στη θεωρία. Οσο για την εικόνα που παρουσιάζει η Μαγνησία, ο κ. Καλλίας λέει πως οι ξενοδόχοι της περιοχής καλούνται να καλύψουν τη «σκιά» που έριξαν στη φήμη του προορισμού οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

«Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, διότι στον κόσμο πέρασε το μήνυμα ότι δεν θα είναι ασφαλής σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν καταλύματα σε περιοχές που δεν διέτρεξαν και δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ο τουρισμός είναι πάνω από όλα θετική ψυχολογία».Read More »
Πληρότητες έως 90% για τα Χριστούγεννα - Αισιόδοξες προβλέψεις, παρά την ακρίβεια - Στην κορυφή των κρατήσεων Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Δράμα, Τζουμέρκα Πληρότητες έως 90% για τα Χριστούγεννα - Αισιόδοξες προβλέψεις, παρά την ακρίβεια - Στην κορυφή των κρατήσεων Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Δράμα, Τζουμέρκα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

ΛΑΣΥ Ηπείρου για οδικούς άξονες Πρέβεζας: “Πριν 2 μήνες κοροϊδευαν το λαό, μετά από δύο μήνες τα λεφτόδεντρα ξεραθηκαν και τα έργα δεν γίνονται “

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
ΛΑΣΥ Ηπείρου για οδικούς άξονες Πρέβεζας: “Πριν 2 μήνες κοροϊδευαν το λαό, μετά από δύο μήνες τα λεφτόδεντρα ξεραθηκαν και τα έργα δεν γίνονται “


Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ: ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ «ΤΑ ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ ΞΕΡΑΘΗΚΑΝ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υφυπουργού της κυβέρνησης της Ν.Δ. κ. Νίκου Ταχιάου , όσον αφορά την μη χρηματοδότηση των βασικών οδικών αξόνων της Π.Ε. Πρέβεζας στο συνέδριο της ΕΝΠΕ. Ο Υπουργός ήρθε στα Γιάννενα για να μας μηνύσει να ξεχάσουμε την αναβάθμιση της Παραλιακής οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας και τη σύνδεση της Εθνικής οδού με την Ιόνιο οδό στο ύψος της Καμπής.

Κοροϊδία είναι και τα δήθεν ξεσπάσματα του περιφερειάρχη Ηπείρου της ΝΔ στο συνέδριο για τις δηλώσεις του υφυπουργού της ΝΔ, ώστε να εκτονώσει τη διαρκώς αυξανομένη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Τα τελευταία χρόνια, Κυβέρνηση και Περιφέρεια αντί να φτιάξουν ασφαλείς δρόμους, το μόνο που δημιουργούν είναι κυκλικούς κόμβους που δεν χωράνε να περάσουν τα φορτηγά. Η οδική ασφάλεια ξεκινά και εξαντλείται στους κυκλικούς κόμβους αφήνοντας απ έξω όλο το μήκος της παραλιακής οδού που κρύβει παγίδες θανάτου κάθε λίγα μέτρα.

Η Πρέβεζα παραμένει ο μοναδικός νομός της Ηπείρου που δεν συνδέεται με κανέναν από τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες. Συνεχίζει να δέχεται χιλιάδες τουριστών κάθε καλοκαίρι χωρίς να έχει καν νοσοκομείο, αλλά αυτά δεν είναι ικανοί λόγοι για να χρηματοδοτηθούν οδικοί άξονες.


Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν: Στα εγκαίνια του προεκλογικού του κέντρου στην Πρέβεζα μόλις πριν δύο μήνες, το Σεπτέμβριο του 2023, ο κ. Καχριμάνης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης διαβεβαίωνε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες και μαζί με το υπουργείο Υποδομών θα συγχρηματοδοτήσουν την αποπεράτωση αυτών των έργων.
Τώρα ξαφνικά τα «λεφτόδεντρα» ξεράθηκαν και δεν βγάζουν τα χρήματα που ούτως ή άλλως έχουν πάρει απ τις τσέπες του λαού της Πρέβεζας μέσω της φορολογίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπαίζονται οι κάτοικοι της Π.Ε. Πρέβεζας. Προεκλογικά και το 2019 και η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι ήταν έτοιμη για να δημοπρατήσει το έργο σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνιο οδό. Και μετά τις εκλογές αποδείχτηκε ότι δεν είχαν έτοιμες ούτε τις μελέτες.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση , το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της Περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης της ΝΔ.
Περπατάνε έργα και Υποδομές που εξυπηρετούν κάθε φορά τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Κοροϊδεύουν με τη δημιουργία κυκλικών κόμβων δήθεν για την οδική ασφάλεια
Καλούμε τους φορείς του κινήματος , τα εργατικά σωματεία τους αγροτικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, τους επιστημονικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης σύγχρονων και ασφαλών οδικών αξόνων στα χέρια τους, χωρίς χαράτσια και διόδια.”

Read More »
ΛΑΣΥ Ηπείρου για οδικούς άξονες Πρέβεζας: “Πριν 2 μήνες κοροϊδευαν το λαό, μετά από δύο μήνες τα λεφτόδεντρα ξεραθηκαν και τα έργα δεν γίνονται “ ΛΑΣΥ Ηπείρου για οδικούς άξονες Πρέβεζας: “Πριν 2 μήνες κοροϊδευαν το λαό, μετά από δύο μήνες τα λεφτόδεντρα ξεραθηκαν και τα έργα δεν γίνονται “ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

«Πληρώνω όσο πετάω»: Το νέο πρόγραμμα για την μείωση των απορριμμάτων

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
«Πληρώνω όσο πετάω»: Το νέο πρόγραμμα για την μείωση των απορριμμάτων


Σε διευρυμένη εφαρμογή εντός του 2024 αναμένεται να τεθεί το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω» που στόχο έχει να περιορίσει την παραγωγή απορριμμάτων, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το νέο πρόγραμμα αφορά στον τρόπο που τα νοικοκυριά θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους, προκειμένου να υπάρχει σαφές κίνητρο στους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση και να αποφεύγουν να οδηγούν τα απόβλητα σε ταφή.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν, ενώ οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο.

Με αυτό, οι πολίτες θα κληθούν να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση, καθώς όσο περισσότερα απορρίμματα οδηγούνται στις χωματερές τόσα περισσότερα θα πληρώνουν.

Βέβαια, αυτό σημαίνει πως όσοι δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερα δημοτικά τέλη και ενδεχομένως πρόστιμα.

Στην Ελλάδα, η σχετική νομοθεσία προβλέπει εφαρμογή για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028, αν και οι απουσία των κατάλληλων υποδομών έχει φέρει καθυστερήσεις και προβλήματα.

Ωστόσο, η πράσινη μετάβαση, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και ο στόχος της κυβέρνησης να βάλει τέλος στα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η χώρα στην ΕΕ για τα απορρίμματα, σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι δήμοι θα πρέπει να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο.
Read More »
«Πληρώνω όσο πετάω»: Το νέο πρόγραμμα για την μείωση των απορριμμάτων «Πληρώνω όσο πετάω»: Το νέο πρόγραμμα για την μείωση των απορριμμάτων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Σκουλήκια σε σχολικό γεύμα στο δημοτικό σχολείο Γλυκής καταγγέλλει μητέρα 6χρονου μαθητή +Φωτογραφίες

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Σκουλήκια σε σχολικό γεύμα στο δημοτικό σχολείο Γλυκής καταγγέλλει μητέρα 6χρονου μαθητή+Φωτογραφίες


Την ύπαρξη σκουληκιών σε σχολικό γεύμα καταγγέλλει στην paramythia-online.gr, μητέρα 6χρονου μαθητή του δημοτικού Σχολείου Γλυκής.

Το παρασκευασμένο φαγητό οπου εντοπίστηκαν τα σκουλήκια, μοιράστηκε στους μαθητές την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ήταν πένες ολικής με σάλτσα τομάτας και λαχανικών.

Σύμφωνα με οσα αναφέρει η μητέρα του μαθητή, ενημερώθηκε άμεσα το εκπαιδευτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου αλλά και η δημοτική αρχή, ενώ θα προβεί σε καταγγελία στην διεύθυνση πρωτοβάθμια εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και στο Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με οσα ανέφερε ο Δήμαρχος Σουλίου στην paramythia-online.gr, πρόκειται για πρωτάκουστο περιστατικό και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του, ζητώντας αυστηρούς ελέγχους ωστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και ειδικότερα αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους και εποπτεία στις εταιρίες παρασκευής φαγητού και σίτισης των μαθητών των δημοτικών σχολείων, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επιτροπή παιδείας του Δήμου Σουλίου.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις, το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα». καταρτίζεται, συντονίζεται και εποπτεύεται απο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το θέμα είναι σοβαρό και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης.

Read More »
Σκουλήκια σε σχολικό γεύμα στο δημοτικό σχολείο Γλυκής καταγγέλλει μητέρα 6χρονου μαθητή +Φωτογραφίες Σκουλήκια σε σχολικό γεύμα στο δημοτικό σχολείο Γλυκής καταγγέλλει μητέρα 6χρονου μαθητή +Φωτογραφίες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Καιρός: Τσουχτερό κρύο και σήμερα – Νέα επιδείνωση με βροχές από αύριο Τρίτη

Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023
Καιρός: Τσουχτερό κρύο και σήμερα – Νέα επιδείνωση με βροχές από αύριο Τρίτη


Αίθριος γενικά καιρός αλλά με αρκετό κρύο ιδίως στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα προβλέπεται για σήμερα Δευτέρα, με τοπικές νεφώσεις και τοπικές βροχές στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Από τις βραδινές ώρες, βροχές αναμένονται στα δυτικά και νότια. Θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως σε ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Παγετός θα επικρατήσει τη νύχτα και νωρίς το πρωί της Τρίτης κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν έως 6 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές με τοπικές νεφώσεις, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται σε τμήματα του Αιγαίου και του Ιονίου. Από τις βραδινές ώρες προς τις πρωινές ώρες της Τρίτης 28/11 βροχές αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά και νότια. Παγετός αναμένεται να σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 8, στην Ήπειρο από -6 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -4 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 15-16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 14, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 9 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 6 έως 15 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και στροφή τους σε νοτιοδυτικούς με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο γενικά καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι έως 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.


Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος γενικά καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27-11-2023

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, που το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -09 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 00 έως 15 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν και στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -09 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα παραθαλάσσια και τα νησιά του Ιονίου, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο οι βροχές θα ενταθούν και τη νύχτα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


Read More »
Καιρός: Τσουχτερό κρύο και σήμερα – Νέα επιδείνωση με βροχές από αύριο Τρίτη Καιρός: Τσουχτερό κρύο και σήμερα – Νέα επιδείνωση με βροχές από αύριο Τρίτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Σελίδες