Ηγουμενίτσα: Κέρδισε στο Πάμε Στοίχημα 15.194 ευρώ με μόλις 5 ευρώ

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει, κάθε μέρα, το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Από τις 15 Iανουαρίου έως τις 21 Ιανουαρίου 2019, οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νικητής της εβδομάδας, σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην Ηγουμενίτσα, επέλεξε τα στοιχήματα «Τελικό Αποτέλεσμα» και «Ημίχρονο/Τελικό» σε πέντε αγώνες από την πρώτη κατηγορία της Ιταλίας και της Ολλανδίας, τη δεύτερη κατηγορία του Βελγίου και την τρίτη κατηγορία της Ιταλίας και με 5 ευρώ κέρδισε 15.194,06 ευρώ.

Στο Πάμε Στοίχημα-Ιπποδρομίες, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στο Σκορ Πλασέ 6 (σωστή πρόβλεψη των πλασέ σε έξι συνεχόμενες ιπποδρομίες), σε ιπποδρομία από το Kempton, ένας νικητής από το Μοσχάτο κέρδισε 1.851 ευρώ.

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στο Place Accumulator (σωστή πρόβλεψη των πλασέ σε επτά συνεχόμενες ιπποδρομίες), σε ιπποδρομία από το Kenilworth, ένας νικητής από το Μοσχάτο κέρδισε 2.265 ευρώ. Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στο Σκορ 4 (σωστή πρόβλεψη των πρώτων ίππων σε τέσσερις κούρσες), σε ιπποδρομία από το Scottsville, ένας νικητής από την Κύμη κέρδισε 1.647 ευρώ.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Κέρδισε στο Πάμε Στοίχημα 15.194 ευρώ με μόλις 5 ευρώ Ηγουμενίτσα: Κέρδισε στο Πάμε Στοίχημα 15.194 ευρώ με μόλις 5 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών για τον δήμο Σουλίου - Του Χρήστου Γκορέζη

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Με τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου και την νέα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο, κλείνει η 9ετια, παρά 4 μήνες, της παράταξης «ΟΡΑΜΑ» με τη Σταυρούλα Μπραΐμη στο δημαρχιακό θώκο του Σουλίου και ξεκινά μια νέα εποχή με πολλές προκλήσεις αλλά και πολλά διακυβεύματα.

Το στοίχημα που θα επικρατήσει την νέα περίοδο -από έναρξης του προεκλογικού αγώνα μέχρι και το τέλος της τετραετίας-χωρίζεται σε τρεις άξονες. Στην στελέχωση των ψηφοδελτίων και κατ΄ επέκταση στους 27 που θα προκύψουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, στην συνέχιση της καλής δουλειάς που έχει γίνει στην καθημερινότητα των δημοτών και στην ξεκάθαρη αναπτυξιακή ρότα, που αναγκαστικά και υποχρεωτικά πρέπει να αποκτήσει ο δήμος για να γλυτώσει τον οικονομικό μαρασμό.

Τρεις άξονες που θα αποτελέσουν το μεγάλο στοίχημα για τους «μνηστήρες» του γραφείου του 2ο ορόφου, εκεί που αναμένεται να στοχεύσουν την επικοινωνιακή πολιτική τους για την προεκλογική περίοδο άλλα και την σύνταξη των προγραμματικών θέσεων με τις οποίες θα ζητήσουν την ψήφο μας.

Το ανθρώπινο δυναμικό

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την στελέχωση των ψηφοδελτίων με κριτήρια αστεία ή μάλλον μόνο με ένα αστείο κριτήριο. Δηλαδή το πόσο μεγάλο σόι έχει κάποιος και πόσους ψήφους μπορεί να φέρει στον εκάστοτε συνδυασμό. Το εάν μπορούν να προσφέρουν έργο-εφόσον εκλεγούν- είναι μια υπόθεση που στις περισσότερες των περιπτώσεων έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Καταλήγουμε λοιπόν να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δημοτικό συμβούλιο άλαλο, μιας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάνουμε τάμα στον Άγιο Δονάτο για να ακούσουμε την φωνή ορισμένων. Κατά συνέπεια, το κουπί το τραβούν οι λίγοι που μπορούν να διοικήσουν, να κατανοήσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν.

Ακόμα πιο ακατανόητος για την λογική μας, είναι ο προσανατολισμός στις θέσεις της αντιδημαρχίας αφού, σχεδόν στο σύνολό τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αναλαμβάνουν καθήκοντα αντιδήμαρχων, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων και ικανοτήτων τους.

Οι δεδομένες και κοινώς αποδεχτές προτεραιότητες στην στελέχωση ενός ψηφοδελτίου, (δηλαδή ποιες είναι οι δυνατότητές τους στην διοίκηση, πόσο νοικοκυραίοι είναι, τί επαγγελματικό προφίλ έχουν, πόσο ικανοί είναι στον εντοπισμό, στην κατανόηση των προβλημάτων και στην επίλυσή τους, ακόμη και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το σώμα στην τοπική κοινωνία σε επίπεδο επαγγέλματος), πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αφήνω εκτός συλλογισμού μού την μόρφωση, καθώς διαχρονικά έχουμε δει «διαμάντια» με ελλειπή μόρφωση άλλα με μεγάλο έργο.

Η καθημερινότητα

Η καθημερινότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, βρίσκεται σε ικανοποιητικότατο επίπεδο. Ο δήμος είναι καθαρός, έχει ικανοποιητικό φωτισμό -με εξαίρεση την αγορά της πόλης- δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην ύδρευση -με εξαίρεση κυρίως τον Αχέροντα- βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο αναφορικά με τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης, λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της αποχέτευσης, το οδικό δίκτυο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ προβλήματα εντοπίζονται στην συγκοινωνία των απομακρυσμένων χωριών με την πόλη, αλλα στην καθημερινότητα των μαθητών ελλείψει ιδανικών κτιριακών εγκαταστάσεων.

Επίσης, στην καθημερινότητα των δημοτών εντάσσεται η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του πολίτη και η απουσία επαφής και επικοινωνίας των υπηρεσιών του δήμου με τον πολίτη. Αναφορικά με τα παραπάνω και σύμφωνα με τους ίδιους του πολίτες άλλα και την προσωπική μας εμπειρία, προκύπτει θέμα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας.

Το στοίχημα για την επόμενη δημοτική αρχή είναι να μπορεί να συνεχίσει το έργο στην καθημερινότητα των πολιτών και ταυτόχρονα να βελτιώσει τα κακώς κείμενα που υπάρχουν. Ο επόμενος δήμαρχος δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από προκαταλήψεις. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει την καλή δουλειά που έχει γίνει και να έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει το κάτι παραπάνω.

Η ανάπτυξη

Όταν λέμε ανάπτυξη αναφερόμαστε στην οικονομική ανάπτυξη/οικονομική μεγέθυνση. Είναι η αυξανόμενη δυνατότητα μιας κοινωνίας να ικανοποιεί τις οικονομικές ανάγκες των μελών της στο πέρασμα του χρόνου ως αποτέλεσμα της αύξησης των διαθέσιμων παραγωγικών συντελεστών, (δηλαδή της εργασίας, της γης, του κεφαλαίου και της επιχειρηματικότητας).

Στην περιοχή μας υπάρχουν μόλις δύο κύριοι άξονες. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ο τουρισμός. Στο σημείο αυτό υπάρχει θέμα.

Φυσικά, η ανάπτυξη δεν αποτελεί θέμα μόνο της δημοτικής αρχής άλλα και της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της οικονομικής δυνατότητας της χώρας. Οι χρηματοδοτήσεις του κράτους προς τους ΟΤΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Ωστόσο, δεν έχουμε δει καμιά σοβαρή προσπάθεια από την δημοτική αρχή για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, κυρίως από Βρυξέλλες (όπως έχει συμβεί σε μικρό αριθμό κάποιων δήμων) άλλα και από επενδύσεις ιδιωτών.

Η ανάπτυξη αναφέρεται στη μακροχρόνια τάση και όχι στη βραχυχρόνια διακύμανση (τρίμηνα, εξάμηνα, λίγα έτη), οπότε μια 9ετής θητεία είναι ικανή για να μας δείξει πραγματικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, στην περίπτωσή μας ο πρωτογενής τομέας είναι τουλάχιστον προβληματικός με τον κάμπο της Παραμυθιάς καθώς επί σειρά ετών παρέμενε ανενεργός λόγω αναδασμού. Όμως ακόμη και τώρα που ολοκληρώθηκε ο αναδασμός, τα τεράστια προβλήματα της άρδευσης στους ΤΟΕΒ αφήνουν αδιάφορους ή φοβισμένους τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να μην ασχολούνται σοβαρά. Τόσο ο μακροχρόνιος αναδασμός όσο και τα προβλήματα στον ΤΟΕΒ έχουν απολυτή σχέση με τις αυτοδιοικήσεις, ειδικά μετα το 2011-12 που ο έλεγχος των προϋπολογισμών των ΤΟΕΒ πέρασε στην αυτοδιοίκηση.

Στον δήμο Σουλίου δεν υπάρχει γεωπόνος ή κτηνίατρος ώστε να καθοδηγήσει τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή παραγωγής. Άλλα για να λέμε την πλήρη αλήθεια, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα αφού όταν η δημοτική αρχή σύστησε το γραφείο εξυπηρέτησης των αγροτών στελεχώνοντάς το με επιστήμονες που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σνομπαρίστηκε και απαξιώθηκε από τους ίδιους αφού δεν ζήτησαν την συμβουλή των τεχνοκρατών ούτε μια φορά.

Για τον τουρισμό τα έχουμε χιλιογράψει. Σπασμωδικές κινήσεις και δράσεις, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς επιτροπή τουρισμού, χωρίς Αντιδήμαρχο και χωρίς ειδικό συνεργάτη στον τομέα αυτό.

Το στοίχημα σε αυτές τις εκλογές είναι:

Να δοθεί στήριξη σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους (ανεξαρτήτως συνδυασμών), που θα μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στο δημοτικό συμβούλιο και θα είναι ικανοί να αντιληφθούν τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, που θα μπορούν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της ανάπτυξης και θα έχουν την προσωπικότητα να τοποθετούνται, να παραδέχονται και να διορθώνουν αποφάσεις που ενδεχομένως αποδειχτούν λανθασμένες.

Να δοθεί στήριξη σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που έχουν αποδεδειγμένα δράση και αποτελέσματα στον επαγγελματικό στίβο, με διοικητικές ικανότητες -για τους ηλικιακά μεγαλύτερους, με όραμα και όνειρα-για τους νεωτέρους υποψήφιους. Και πάνω από όλα να μπορούν να ακούν ανεξαιρέτως όλους τους δημότες και τις προτάσεις τους και να μην προσπαθούν να αποσιωπούν την οποιαδήποτε διαφορετική άποψη.

Είναι ευκαιρία για εμάς τους δημότες, με βάση τον «Κλεισθένη» (λόγω της απλής αναλογικής), να εκλέξουμε τους άριστους και όχι τους αρεστούς των επικεφαλής των συνδυασμών αν και εφόσον συνεχίσουν την συγκρότηση των ψηφοδελτίων με την λογική που αναφέραμε παραπάνω .
Read More »
Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών για τον δήμο Σουλίου - Του Χρήστου Γκορέζη Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών για τον δήμο Σουλίου - Του Χρήστου Γκορέζη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα βοσκοτόπια στην ΠΕ Θεσπρωτίας

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019
 
Καλούνται οι κτηνοτρόφοι της ΠΕ Θεσπρωτίας από 21/01/2019 και για 30 ημερολογιακές ημέρες όπως προσέλθουν στη Δ.Α.Ο.Κ. της Περιφερειακής Ενότητας στην Ηγουμενίτσα, προκειμένου να λάβουν γνώση σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης βόσκησης έτους 2018 όπως έχουν διαμορφωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κάθε κτηνοτρόφος προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα, λαμβάνει γνώση και υπογράφει σε έντυπη κατάσταση για την επιλέξιμη έκταση που του κατανεμήθηκε σε συνολική λίστα κατανομής (με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν).

Εφόσον επιθυμεί, μπορεί να του εκτυπωθεί και ατομικό έντυπο κατανομής.

Κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην παρούσα ειδοποίηση της Δ.Α.Ο.Κ. εντός τριάντα (30) ημερών θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση - ένσταση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος.

Ώρες προσέλευσης κτηνοτρόφων: Από 09:00 έως 13:00

Πληροφορίες: Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, γραφείο 40 τηλέφωνο 2665360159.
Read More »
Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα βοσκοτόπια στην ΠΕ Θεσπρωτίας Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα βοσκοτόπια στην ΠΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στα 50 μεγάλα έργα που θα ολοκληρωθούν το 2019

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Πενήντα και πλέον μεγάλα έργα έχουν μπει στην περίοδο ολοκλήρωσης τους για να λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες του 2019. Μερικά από αυτά είναι πολύ σημαντικά έργα αλλάζοντας την καθημερινότητα μας. Το σπουδαιότερο από αυτά είναι η πλήρης ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού τμήματος Τιθορέα-Δομοκός που αναμένεται τις επόμενες μέρες και ολοκληρώνει τα έργα κατασκευών στο διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Μέσα στη χρονιά θα λειτουργήσει και η νέα διπλή γραμμή στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο μήκους 71χλμ. αλλά και η μονή γραμμή με ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη που ολοκληρώνει τα έργα στο διάδρομο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.

Σπουδαίο και πολυαναμενόμενο έργο που θα μπει σε λειτουργία είναι η επέκταση της Γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα στη Νίκαια με 3 σταθμούς (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ). Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το καλοκαίρι ολοκλήρωνονται τα έργα υποδομών της Ανάπλασης Φαλήρου με τη νέα "εγκιβωτισμένη" Λεωφόρο Ποσειδώνος.
Εξίσου μεγάλο και σημαντικό το έργο επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά που θα λειτουργήσει προς το τέλος καλοκαιριού. Είναι η πρώτη μεγάλη επέκταση του δικτύου από το 2004.
Για τη Θεσσαλονίκη το έτος θα είναι σημαντικό λόγω της ολοκλήρωσης των έργων ανισοπεδοποίησης της Δυτικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Στην Κρήτη περιμένουμε τη λειτουργία του οδικού τμήματος Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά.
Στα οδικά έργα ολοκληρώνονται επίσης ο Περιφερειακός Λάρισας, θα δοθούν τα πρώτα 15χλμ στον αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού.
Στα σιδηροδρομικά έχουμε επίσης την ολοκλήρωση του έργου υποδομής του τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος. Στα οδικά έργα έχουμε την ολοκλήρωση των τμημάτων Αγρίνιο-Άγιος Βλάσης, Καλλονη-Σίγρι (Λέσβος), Δρυόπη-Γαλατάς και Αρδάνιο-Μάνδρα στον Έβρο.
Φέτος επίσης είναι σπουδαία χρονιά για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων καθώς θα μπουν σε επίσημη λειτουργία οι μονάδες Ηπείρου, Σερρών και Βοιωτίας.
Στα μεγάλα κτιριακά έργα περιμένουμε την ολοκλήρωση των εργων για τα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Λευκάδας, Βέροιας, το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, η Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, και του Αστέρα Βουλιαγμένης ενώ θα ολοκληρωθεί ο νέος επενδυτικός κύκλος στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park.
Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται τα "αιώνια" έργα για την επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία και τα έργα αναβάθμισης στα Αεροδρόμια Καβάλας, Ζακύνθου και Χανίων. Στα λιμενικά έργα ολοκληρώνεται ο Προβλήτας ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά και τα έργα στα λιμάνια Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Σιγρίου και Καβάλας. Χρονιά σταθμός και για το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος καθώς θα ολοκληρωθεί η πρώτη "μικρή επέκταση" του Αεροσταθμού.
Στον τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης περιμένουμε να τεθεί σε λειτουργία το ΚΕΛ Παιανίας, η ύδρευση Παξών, ύδρευσης Καρδίτσας, Ανατολικής Βίστριζας, το δίκτυο ακαθάρτων Παιανίας, τα Φράγματα Ασωπου, Αχυρώνα, Νεστορίου και το μεγάλο έργο του Υποθαλάσσιου Αγωγού Νερού που θα συνδέσει την Αίγινα με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ λύνοντας για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης του νησιού. Σημαντικό έργο είναι και η ολοκλήρωση του 2ου κεντρικού αποχετευτικού αγωγού Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώνεται επίσης η Τηλεθέρμανση Φλώρινας.
Τέλος είναι χρονιά σταθμός για τους φιλάθλους της ΑΕΚ καθώς θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια, η "Αγιά Σοφιά" ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο που θα καλύψει τις ανάγκες της ομάδας της ΑΕΚ. 
 
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Read More »
Τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στα 50 μεγάλα έργα που θα ολοκληρωθούν το 2019 Τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στα 50 μεγάλα έργα που θα ολοκληρωθούν το 2019 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Μελετητές, εργολήπτες κλπ, καλούνται από τον δήμο Σουλίου για συμμετοχή στις δημόσιες ηλεκτρονικές κληρώσεις για απευθείας αναθέσεις

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Ο Δήμος Σουλίου, προκειμένου να καταρτίσει καταλόγους ενδιαφερόμενων μελετητών, εργοληπτών δημοσίων έργων και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών του Δήμου για τη συμμετοχή τους στις δημόσιες ηλεκτρονικές κληρώσεις για το έτος 2019, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 118, παρ. 5&6 του Ν. 4412/2016 (απευθείας αναθέσεις), καλεί τους οικονομικούς φορείς που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στους καταλόγους μελετητών, εργοληπτών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών του Δήμου, σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

Α. ΕΡΓΩΝ:
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ
ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ
ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
ΠΡΑΣΙΝΟΥ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ

Β. ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:
1- Χωροταξικές & ρυθμιστικές μελέτες
2- πολεοδομικές & ρυμοτομικές μελέτες
3- οικονομικές μελέτες
4- κοινωνικές μελέτες
5- μελέτες οργάνωσης & επιχειρησιακής έρευνας
6- αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων
7- ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες (διαμόρφωσης εσωτερικών & εξωτερικών χώρων, μνημείων, αποκατάστασης-διατήρησης παραδοσιακών κτιρίων και οικισμών και τοπίου)
8- Στατικές μελέτες (μελέτες για φέρουσες κατασκευές κτιρίων & μεγάλων ή ειδικών τεχνικών έργων)
9- μελέτες μηχανολογικές-ηλεκτρολογικές- ηλεκτρονικές
10- μελέτες συγκοινωνιακών έργων (οδών, σιδηροδρομικών γραμμών μικρών τεχνικών έργων, έργων υποδομής αερολιμένων) και κυκλοφοριακές μελέτες
12- μελέτες μεταφορικών μέσων (χερσαίων, πλωτών, εναέριων)
13- μελέτες υδραυλικών έργων (εγγειοβελτιωτικών έργων, φραγμάτων, υδρεύσεων, αποχετεύσεων)
14- ενεργειακές μελέτες (θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, πυρηνικές ήπιων μορφών ενέργειας)
15- βιομηχανικές μελέτες (προγραμματισμού, σχεδιασμού και λειτουργίας)
16- μελέτες τοπογραφίας (γεωδαιτικές, φωτογραμμετρικές, χαρτογραφικές, κτηματογραφικές και τοπογραφικές)
17- χημικές μελέτες και έρευνες
20- γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες
21- γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες
22- εδαφολογικές μελέτες και έρευνες
23- γεωργικές μελέτες (γεωργοοικονομικές, γεωργοτεχνικές εγγείων βελτιώσεων, γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού, γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων)
24- δασικές μελέτες (διαχείρισης δασών & ορεινών βοσκοτόπων, δασοτεχνικής διευθέτησης ορεινών λεκανών χειμάρρων, αναδασώσεων, δασικών οδών, δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων και κατάρτισης δασικών χαρτών)
25- μελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου
27- περιβαλλοντικές μελέτες
28- μελέτες συστημάτων πληροφορικής και δικτύων

Να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου Σουλίου (Κ. Καραμανλή 178- τηλ. 2666360106) το αργότερο μέχρι και 11/02/2019 και ώρα 14:00μ.μ.

Η αίτηση (Κατεβάστε την από εδώ) θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο του μελετητικού πτυχίου ή εργοληπτικού πτυχίου (ΜΕΕΠ/ Περιφερειακά Μητρώα), το οποίο να είναι σε ισχύ.Τα παραπάνω υποβάλλονται στο πρωτόκολλο του Δήμου Σουλίου είτε αυτοπροσώπως, είτε ταχυδρομικά (σφραγίδα ταχυδρομείου), είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@paramythia.gr
Read More »
Μελετητές, εργολήπτες κλπ, καλούνται από τον δήμο Σουλίου για συμμετοχή στις δημόσιες ηλεκτρονικές κληρώσεις για απευθείας αναθέσεις Μελετητές, εργολήπτες κλπ, καλούνται από τον δήμο Σουλίου για συμμετοχή στις δημόσιες ηλεκτρονικές κληρώσεις για απευθείας αναθέσεις Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Αυξήσεις και Τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Η επαναφορά των χρεώσεων των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ στο προηγούμενο καθεστώς του έτους 2016, πριν η δημοτική αυτή επιχείρηση επιβάλει νέες αυξήσεις για να καλύψει τις ανείσπρακτες οφειλές των καταναλωτών, θα πρέπει να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.
Η κατάργηση του συντελεστή χρέωσης από 0 – 15 κυβικά νερού, που επέβαλε η ΔΕΥΑΗ στο πιο πρόσφατο τιμολόγιο νερού που ψήφισε, σε συνδυασμό με την έκδοση τετράμηνων τιμολογίων εξόφλησης του νερού, επέφερε, ανάλογα με την κατανάλωση του κάθε νοικοκυριού, αυξήσεις από 50 έως 140 ευρώ ανά έτος.
Με την επαναφορά του συντελεστή κατανάλωσης από 0-15 κυβικά, με την τιμή του κυβικού ως είχε 0,35 ευρώ, θα ευνοηθούν κυρίως οι έχοντες μικρή κατανάλωση, ενώ με την έκδοση τρίμηνων λογαριασμών θα ευνοηθούν όλοι οι καταναλωτές.
Διότι δεν νοείται κοινωνική η πολιτική μιας δημοτικής επιχείρησης, όταν αυτή, σε δύσκολους καιρούς για τους δημότες, αντί να συγκρατήσει τις τιμές, προβαίνει σε συνεχείς αυξήσεις του νερού. Αύξηση το 2011, αύξηση και το 2016, με έμμεσο τρόπο, αφού κατήργησε τα τρίμηνα τιμολόγια και τα έκανε τετράμηνα για να αυξηθούν τα κυβικά τα οποία οι δημότες πληρώνουν με μεγαλύτερο συντελεστή.
Και όλα αυτά με μια μελέτη η οποία αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και την οποία η ΔΕΥΑΗ αρνείται να δώσει στους δημότες οι οποίοι την πλήρωσαν.
Η δημοτική αρχή αδιαφορεί για την τιμή του νερού και για τις υπερβολικές και παράνομες χρεώσεις σε βάρος των πολιτών, και κωφεύει σε όσα παράπονα κάνουν οι δημότες. Ο δε αρμόδιος αντιδήμαρχος – πρόεδρος της επιχείρησης, απλά ψηφίζει ότι απόφαση του παρουσιάσουν χωρίς να ασκεί κανέναν έλεγχο. Βλέπετε είναι πολύ απασχολημένος, αλλά και πολλαπλά ωφελημένος, από τα διπλά του καθήκοντα και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί.
Δεύτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο έλεγχος της ορθής διαχείρισης των οικονομικών της ΔΕΥΑΗ ώστε να πάψουν οι μεταφορές οφειλών της επιχείρησης από έτος σε έτος και να μειωθούν, επιτέλους, τα υπερβολικά ποσά που έχουν χρεωθεί οι δημότες και δεν εισπράττονται.
Αλλά πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν χρέη και να μην μεταφέρονται οφειλές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα των προϋπολογισμών της ΔΕΥΑΗ, όταν για το 1ο τετράμηνο του 2018 ο λογαριασμός εκδίδεται την 28/8/2018 και εξοφλείται έως την 31/10/2018, δηλαδή 6 μήνες αργότερα!
Οι δε κλοπές νερού απλά συνεχίζονται χωρίς κανέναν έλεγχο και οι αντικαταστάσεις των υδρομετρητών παραπέμπονται στις καλένδες αφού τα περισσότερα εκ των χρημάτων που εισπράττονται καλύπτουν «άλλες» δαπάνες. Συνεπώς τρίτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής, θα πρέπει να είναι ο έλεγχος και η σταδιακή αντικατάσταση όλων των ρολογιών της ΔΕΑΥΗ, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός των οικιών και των οιωνδήποτε εγκαταστάσεων.
Σταύρος Κωστάρας
Read More »
Ηγουμενίτσα: Αυξήσεις και Τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ Ηγουμενίτσα: Αυξήσεις και Τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Παραμένει για 4ο χρόνο στην ηγεσία του Λ.Σ. ο Θεσπρωτός αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης. Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρατείνεται η θητεία του για ένα χρόνο ακόμα, γεγονός που δείχνει την στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που θα συγκληθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβει την τελική απόφαση για την παράταση της θητείας του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Το ΠΔ 6/2019 –ΦΕΚ 6/Α/17-1-2019 τροποποιεί το ΠΔ 81/2012 «Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής» (ΦΕΚ 139 Α). Σύμφωνα με τη νέα διάταξη η θητεία που έχει ο Αρχηγός του Λιμενικού είναι διετής, μπορεί όμως να ανανεωθεί για ένα χρόνο δυο φορές. Συγκεκριμένα, η διάταξη αναφέρει: «Η θητεία του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ορίζεται διετής και δύναται να παραταθεί μέχρι ένα επιπλέον έτος κάθε φορά και μέχρι τη συμπλήρωση δύο ετών από τη λήξη της διετούς θητείας μετά από αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (Κ.Υ.Σ.Ε.Α.)».

Σημειώνεται ότι ο Σταμάτης Ράπτης ανέλαβε τα ηνία του Λιμενικού Σώματος το Φεβρουάριο του 2016, ενώ το Φεβρουάριο του 2018 μετά το τέλος της διετούς θητείας του, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παράταση της για ένα ακόμη χρόνο. Ετσι ο Σταμάτης Ράπτης συμπεριλαμβάνεται πλέον στη μικρή λίστα με τους αρχηγούς του Λιμενικού Σώματος που έχουν θητεία περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς οι περισσότεροι με την ολοκλήρωση των δύο χρόνων της θητείας τους αποστρατεύονται.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά όπου και κατοικεί, είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Ασπροπύργου. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε ως διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, κεντρικός λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, διοικητής Επισκευαστικής Βάσης Λ.Σ., διοικητής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Επίσης έχει υπηρετήσει σε διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας σε υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, στο Λιμεναρχείο Τήνου καθώς και ως κυβερνήτης του Περιπολικού Πλοίου Λ.Σ. 020. Με την προαγωγή του, το 2014, στον βαθμό του υποναύαρχου ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και το 2015 διευθυντή Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Read More »
Παραμένει για 4ο χρόνο στην ηγεσία του Λ.Σ. ο Θεσπρωτός αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης Παραμένει για 4ο χρόνο στην ηγεσία του Λ.Σ. ο Θεσπρωτός αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Κινηματογραφικό σκηνικό το Ζαγόρι - Πρωταγωνιστής ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Στις 18 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν στο Ζαγόρι, τα γυρίσματα μιας μεγάλης παραγωγής που φιλοδοξεί τους επόμενους μήνες να κατακτήσει τους κινηματογράφους και τους σινεφίλ. Πρόκειται για αμερικανική περιπέτεια, το σενάριο της οποίας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Θα σκηνοθετεί ο ανερχόμενος Ιταλός Ferdinando cito Filomarino, ο οποίος έχει αρκετές διακρίσεις στην χώρα του και σε πρωταγωνιστή θα είναι ο γνωστός Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, ο οποίος παίζει στην ταινία «Παρείσφρηση», υποψήφια για Όσκαρ! Τις ημέρες αυτές κλιμάκιο από την παραγωγή βρίσκεται στο Ζαγόρι και επιλέγει πολύ προσεκτικά τους χώρους που θα γίνουν τα γυρίσματα.

Διαμένουν στο ξενοδοχείο «Κάδι» στο Τσεπέλοβο και στις συναντήσεις που έχουν με τους κατοίκους της περιοχής δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τις εικόνες που αντικρίζουν.

Ο βασικός κορμός των γυρισμάτων θα γίνει στο Τσεπέλοβο, στο Δίλοφο, στο Σκαμνέλι, στο Μονοδέντρι και στο σημείο Οξιά που προσφέρει πανοραμική και εντυπωσιακή θέα στο φαράγγι του Βίκου.

Οι ηθοποιοί προβλέπεται να μείνουν μέχρι τις 8 Μαρτίου, τα γυρίσματα δηλαδή θα διαρκέσουν ένα εικοσαήμερο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης αν ο καιρός δεν σταθεί σύμμαχος.

Πρόκειται για μία μεγάλη παραγωγή που μετατρέπει το Ζαγόρι σε κινηματογραφικό σκηνικό και σίγουρα θα αποτελέσει τεράστια διαφήμιση για την περιοχή.
Read More »
Κινηματογραφικό σκηνικό το Ζαγόρι - Πρωταγωνιστής ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον Κινηματογραφικό σκηνικό το Ζαγόρι - Πρωταγωνιστής ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Το αντάμωμα στον Κωκυτό...

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019

Το αντάμωμα στον Κωκυτό.. 
Έναν από τους τρεις μεγάλους παραπόταμους του μυθικού Αχέροντα.

Μεταξύ Κυψέλης Πρέβεζας και Παραμυθιάς. 
Δύο διαφορετικοί παραπόταμοι ανταμώνουν στο σημείο.

Το διαφορετικό χρώμα στα νερά οφείλεται στα πετρώματα και τα εδάφη από όπου διέρχονται!

Με μέριμνα της Περιφέρειας Ηπείρου τις ημέρες αυτές καθαρίζονται, μετά από πολλές δεκαετίες, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα!
 
Read More »
Θεσπρωτία: Το αντάμωμα στον Κωκυτό... Θεσπρωτία: Το αντάμωμα στον Κωκυτό... Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Υποβολή 10 προτάσεων για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Μέσα από την εμπροσθοβαρή πολιτική που ακολουθούμε και προκειμένου ο Δήμος Ηγουμενίτσας να είναι έτοιμος στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 να υποβάλει προτάσεις για την χρηματοδότηση έργων, απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δέκα (10) τεχνικά δελτία για την ωρίμανση έργων άμεσης προτεραιότητας, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στην επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος πρότεινε την χρηματοδότηση του για την ωρίμανση των παρακάτω έργων, που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητα και στο Σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου καθώς και στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του Δήμου.
  1. Αστική ανάπλαση παραλιακού μετώπου
  2. Διαμόρφωση όλων των τοπικής σημασίας οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας στην Ηγουμενίτσα και στο Λαδοχώρι
  3. Διαμόρφωση των συλλεκτήριων οδών στην Δ.Ε. Ηγουμενίτσας
  4. Διαμόρφωση πεζοδρόμων στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και του Λαδοχωρίου
  5. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικά κτίρια του Δήμου Ηγουμενίτσας
  6. Έργα διευθέτησης ρεμάτων οικισμού Πλαταριάς
  7. Έργα διευθέτησης ρέματος στο Καραβοστάσι
  8. Έργα διευθέτησης ρέματος οικισμού Παραποτάμου
  9. Έργα διευθέτησης ρέματος οικισμού Γραικοχωρίου
  10. Έργα διευθέτησης ρέματος οικισμού Καρτερίου
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Υποβολή 10 προτάσεων για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 Δήμος Ηγουμενίτσας: Υποβολή 10 προτάσεων για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Συνάντηση Προέδρου Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ανδρέα Νταή με τον Πρέσβη της Κροατίας κ. Aleksandar Sunko

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019

Επίσκεψη του Πρέσβη της Κροατίας κ. Aleksandar Sunko πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Ο Πρέσβης, συνοδευόμενος από τον Πληρεξούσιο Υπουργό της πρεσβείας κ. Zvonimir Sviben, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος κ. Ανδρέα Νταή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην οποία παρευρέθησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Ευάγγελος Χίσσας και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Σπυρίδων Τζάφος.

Σκοπός της επίσκεψης στο λιμένα Ηγουμενίτσας ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν το λιμένα Ηγουμενίτσας και το ρόλο του, ως σημαντικό σημείο σύνδεσης με τις Βαλκανικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκαν δυνατότητες, τρόποι και ιδέες περαιτέρω προώθησης στους τομείς που άπτονται της αρμοδιότητας του Λιμένα. Επιπλέον, εντοπίσθηκαν τομείς κοινών δραστηριοτήτων, στους οποίους υφίστανται προοπτικές συνεργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας προς αμοιβαίο όφελος.

 
Ο κ. Νταής απέδωσε έμφαση στον σημαντικό ρόλο του λιμένα της Ηγουμενίτσας στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, καθώς και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της θέσης του στη σύνδεση Δύσης και Ανατολής. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες και τις σύγχρονες υποδομές του Λιμένα Ηγουμενίτσας και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί στην θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής. Τόνισε δε το ρόλο του λιμένα Ηγουμενίτσας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και συγκεκριμένα στους διαδρόμους της Ανατολικής Μεσογείου, της Σκανδιναβίας-Μεσογείου και της Βαλτικής – Αδριατικής στην διεύρυνση του διαμετακομιστικού εμπορίου και την ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών, προς όφελος των χρηστών της εφοδιαστικής αλυσίδας που εξυπηρετούνται από τους εν λόγω μεταφορικούς διαδρόμους.

Τέλος, ο κ. Νταής διαβεβαίωσε ότι για όσα ζητήματα άπτονται συνεργασίας θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Sunko, με σκοπό την εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

Επόμενο βήμα, μετά την χθεσινή συνάντηση και με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Λιμένα Ηγουμενίτσας με την Κροατία, θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων με το Λιμένα του Zadar.

Read More »
Συνάντηση Προέδρου Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ανδρέα Νταή με τον Πρέσβη της Κροατίας κ. Aleksandar Sunko Συνάντηση Προέδρου Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ανδρέα Νταή με τον Πρέσβη της Κροατίας κ. Aleksandar Sunko Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Χριστοδουλάκης από την πίτα του ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας: Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκίνησε

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019

Συγκέντρωση ΠΑΣΟΚ από παλιά, θύμιζε η εκδήλωση της κοπής της πίτας του Κινήματος Αλλαγής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης παρουσία του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Ατζελικα Παλλάς στην Ηγουμενίτσα.

Παρόν στην εκδήλωση, οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Αλέκος Πάσχος, Μαρία Σαμίου και Σπύρος Μπότος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, ο υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Γόγολος, τα μέλη των ΔΣ των τοπικών οργάνων του Κινήματος Αλλαγής στην Θεσπρωτία καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές ξεκίνησε με την κρίση στις σχέσεις των Τσίπρα και Καμμένου, σημειώνοντας πως η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να παίζει με το μέλλον της χώρας, υπονομεύοντάς το κάθε μέρα που περνάει.


«Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο για τους Έλληνες», υποστήριξε και τονισε ότι θα πρέπει «να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το βελούδινο και προ καιρού διαγεγραμμένο διαζύγιο με τον Π. Καμμένο δεν πρόκειται να εξαγνίσει τη συνειδητή του επιλογή τα τελευταία τέσσερα χρόνια να πηγαίνει χέρι – χέρι με τα ακροδεξιά στοιχεία των ΑΝΕΛ. Πριν, λοιπόν, επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τη σκηνοθετημένη ρήξη ως μέσο προοδευτικής εξυγίανσης να έχουν στο μυαλό τους ότι όταν το βράδυ «κοιμάσαι» με τον Καμμένο, το πρωί δεν ξυπνάς σοσιαλδημοκράτης».

Για την συμφωνία των Πρεσπών, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Το Κίνημα Αλλαγής και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στη Βουλή, πήρε μία ξεκάθαρη θέση. Προχωράμε συντεταγμένα στην καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είναι απόλυτα σαφές και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα περεταίρω συζήτησης».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο υποψήφιος περιφερειαρχης του Κινήματος Αλλαγή Δημήτρης Δημητρίου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Θεσπρωτίας Μιχάλης Κάτσινος
Read More »
Χριστοδουλάκης από την πίτα του ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας: Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκίνησε Χριστοδουλάκης από την πίτα του ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας: Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκίνησε Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Η περιπέτεια ενός φοιτητή για να πάρει αναβολή

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019

Είναι από τις περιπτώσεις όπου η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά! Η περιπέτεια ενός νέου από την Ήπειρο που σπουδάζει στην Κύπρο και θέλει να πάρει αναβολή από τον στρατό, είναι παράδειγμα του ατελείωτου βασιλείου της γραφειοκρατίας και της ασυνεννοησίας!

Ο νεαρός μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου πέτυχε την εισαγωγή του στο δημόσιο πανεπιστήμιο Κύπρου. (Με τις πανελλαδικές εξετάσεις και στο δημόσιο πανεπιστήμιο).

Τον Σεπτέμβριο μετακόμισε στην Μεγαλόνησο και ξεκίνησε τους σπουδές του! Κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, πήγε στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο των Ιωαννίνων προκειμένου να κάνει τα χαρτιά του ώστε να πάρει αναβολή από τον στρατό!

Οι υπεύθυνοι όμως έκριναν ότι δεν τους είναι αρκετή η βεβαίωση του Δημοσίου Πανεπιστημίου της Κύπρου… «Το χαρτί πρέπει να έρθει μεταφρασμένο και σφραγισμένο δια της διπλωματικής οδού..».

Μεταφρασμένο από τα ελληνικά στα… ελληνικά!

Γιατί, αναρωτήθηκε ο νεαρός..

«Γιατί είναι έγγραφο από ξένο κράτος», η απάντηση που έλαβε!

«Δηλαδή εγώ που θέλω να υπηρετήσω στην ΕΛΔΥΚ θέλω να υπηρετήσω σε ξένο κράτος;» ρώτησε κι αναρωτήθηκε…

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, ζήτησε ξανά από το Πανεπιστήμιο την βεβαίωση και στη συνέχεια απευθύνθηκε στις ελληνικές διπλωματικές αρχές!

Εκεί βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με το δεύτερο μέρος της περιπέτειας..

Οι φωστήρες της ελληνικής διπλωματίας κρίνουν ότι δεν τους είναι αρκετή η βεβαίωση του Πανεπιστημίου… Χρειάζονται έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου στο οποίο θα βεβαιώνεται ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ενταγμένο στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα!!!

Απευθύνθηκε και στο Υπουργείο Παιδείας για να λάβει την αυτονόητη απάντηση ότι τέτοιου είδους έγγραφα δίνονται για τα ιδιωτικά… Το δημόσιο είναι… δημόσιο!

Κάπου εκεί η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά!! Οι μέρες περνούν και ο κίνδυνος να μην καταφέρει να πάρει την αναβολή με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις σπουδές του είναι ορατός…

Αν βρεθεί κάποιος να ξεμπερδέψει το κουβάρι, μεταξύ στρατού, πανεπιστημίου, υπουργείου, Ιωαννίνων, Αθήνας και Λευκωσίας θα είναι… θαύμα!
Read More »
Η περιπέτεια ενός φοιτητή για να πάρει αναβολή Η περιπέτεια ενός φοιτητή για να πάρει αναβολή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Δήμος Φιλιατών: Την Δευτέρα η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019

Καλείστε να προσέλθετε σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 28η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ Α΄133/19.7.2018) σε αντικατάσταση του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα:
1. Ψήφιση Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων οικ. έτους 2019 του Δήμου Φιλιατών & Ψήφιση ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικ. έτους 2019 του Δήμου Φιλιατών και του Νομικού Προσώπου ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ.
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κα Ουρανία Παππά & Δ/ντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Θεοδώρου Ευάγγελος

Read More »
Δήμος Φιλιατών: Την Δευτέρα η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019 Δήμος Φιλιατών: Την Δευτέρα η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Τελέστηκε αγρυπνία και μνημόσυνο μοναχού στη Μονή Γηρομερίου (ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019

Στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου Φιλιατών, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου προς την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, τελέστηκε αγρυπνία στη μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ, όπου προσήλθαν πιστοί από διάφορα σημεία της Θεσπρωτίας. 
Μέσα στο κατανυκτικό και ιεροπρεπές κλίμα και αναλογιζόμενοι την πορεία ζωής της μεγάλης εκκλησιαστικής προσωπικότητας του Γρηγορίου του Θεολόγου, ένιωσαν την ανάγκη να προσπαθήσουν να συμφιλιωθούν με το Θεό. 
Η συμφιλίωση του ανθρώπου με το Θεό, που συνεπάγεται και συμφιλίωση με τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του, δίνει στον κάθε άνθρωπο η δύναμη να ενισχυθεί, να φωτισθεί και να στηριχθεί στην πάλη του με την αδυναμία, ώστε να αναδειχθεί νικητής. Στη διάρκειά της αγρυπνίας εψάλη το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού αδελφού της Μονής Δημητρίου μοναχού, που κοιμήθηκε νικημένος από την ανίατη ασθένεια. Στο διάστημα, που παρέμεινε στη Μονή Γηρομερίου, αν και ασθενής, ανέβηκε, με καθημερινή ανάβαση και αναρρίχηση, έχοντας τη συμπαράσταση και τη φροντίδα των άλλων πατέρων, σε υψηλές κορυφές πίστης και αρετής. 
Και αντιλήφθηκε ο αξιομακάριστος μοναχός, μέσα σε στιγμές πόνου και μετάνοιας, ότι ο Θεός για τον άνθρωπο έγινε άνθρωπος. 
Για να αγαπάται από τον άνθρωπο με περισσότερη ομοιότητα και βεβαιότητα, για να μακαρίζεται κάθε ανθρώπινη αίσθηση και για να αναπαύεται κάθε πνευματική όραση στη θεότητά Του.


Read More »
Τελέστηκε αγρυπνία και μνημόσυνο μοναχού στη Μονή Γηρομερίου (ΦΩΤΟ) Τελέστηκε αγρυπνία και μνημόσυνο μοναχού στη Μονή Γηρομερίου (ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Η ανισότητα σαπίζει τις κοινωνίες - Του Σταύρου Κωστάρα

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019


Η ανισότητα είναι διαβρωτική!
Σαπίζει τις κοινωνίες εκ των έσω!
Η επίδραση που έχουν οι υλικές διαφορές δεν εκδηλώνεται αμέσως. Εν καιρώ όμως ο ανταγωνισμός για πλούτο και αγαθά αυξάνεται. Οι άνθρωποι τρέφουν αισθήματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας που βασίζονται στο τι κατέχουν και το οποίο αυξάνεται συνεχώς. Η προκατάληψη για αυτούς που βρίσκονται στις χαμηλότερες βαθμίδες παγιώνεται. Το έγκλημα θεριεύει και οι παθολογίες της κοινωνικής μειονεκτικότητας γίνονται όλο και πιο χτυπητές.
Η παγίωση μιας αντίληψης, κατά την οποία θεωρούμε την ανεξέλεγκτη δημιουργία πλούτου και την αύξηση της ανισότητας, ως μια φυσική κατάσταση της ζωής, είναι στ’ αλήθεια πικρή.
Τα κοινωνικά δεινά δεν πρόκειται όμως να τα απαλύνει από μόνη της μια όποια οικονομική ανάπτυξη. Από το μεγάλωμα της πίτας δεν θα προκύψει με φυσικό τρόπο η διάχυση της ευμάρειας και των προνομίων. Δυστυχώς όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Ενώ σε δύσκολους καιρούς είναι πιθανότερο να δεχτούμε την αναδιανομή ως αναγκαία και δυνατή σε εποχές αφθονίας η οικονομική μεγέθυνση ευνοεί, κατά κανόνα, τους λίγους, αυξάνοντας την σχετική υστέρηση των πολλών.
Αυτό το παρατηρήσαμε αλώστε έντονα στην χώρα μας όταν την περίοδο που «έβρεχε» άπλετο το δανεικό χρήμα αυτοί που ευνοήθηκαν ήταν οι λίγοι και όχι το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αυτό άλλωστε κατάλαβε και το «καθαρό μυαλό» την κρίσιμη στιγμή και με την βοήθεια που, σίγουρα, δέχτηκε από ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα τα οικονομικά, διαπίστωσε ότι οι ευνοημένοι εκείνης της περιόδου θα ήταν ακόμη περισσότερο ευνοημένοι σε μια πτώχευση της χώρας και έξοδο από την ομπρέλα του ευρώ και της Ε.Ε.
Πολλές φορές δεν το βλέπουμε, όπως και στη περίπτωσή μας πριν την κρίση αυτό, διότι η γενική αύξηση του συνολικού πλούτου καμουφλάρει τις διαφορές στην κατανομή. Δεν ήμασταν όλοι βλέπετε διεφθαρμένοι και φοροδιαφεύγοντες, ούτε αρμέξαμε τόσο την αγελάδα όσο να μην παράγει πλέον άλλο γάλα!
Το πρόβλημα το γνωρίζουμε ακόμη από την ανάπτυξη των καθυστερημένων κοινωνιών. Σε αυτές η οικονομική μεγέθυνση ευνοεί μεν τους πάντες αλλά υπηρετεί δυσανάλογα μια μικρή μειοψηφία που βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ώστε να την εκμεταλλευτεί. Η Κίνα και η Ινδία αποτελούν εύγλωττα παραδείγματα. Αποτελεί όμως έκπληξη το γεγονός του ότι το πρότυπο μέσο μέτρησης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών των ΗΠΑ είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της Κίνας. Η χώρα μας δε, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα τοπικό μόνο παράδειγμα κοινωνίας που υστερούσε σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη.
«Η μεγάλη μάζα του ανθρώπινου γένους είναι οι θαυμαστές και οι λάτρεις, και μάλιστα, το πιο απίστευτο ίσως, θαυμαστές και λάτρεις αφιλοκερδείς τις περισσότερες φορές, του πλούτου και των μεγαλείων» (Άνταμ Σμίθ).
Ζούμε μέσα στην ανισότητα και τις παθολογίες αλλά το γλεντάμε κιόλας θαυμάζοντας τα πλούτη και τα μεγαλεία και αποδίδοντάς τους δοξαστικές τιμές! Για τον Άνταμ Σμιθ ο εκθειασμός αυτός του πλούτου, ως πλούτου, δεν ήταν απλά αποκρουστικός αλλά ήταν και ένα εν δυνάμει καταστροφικό γνώρισμα της εμπορικής οικονομίας που, σε βάθος χρόνου, θα υπονόμευε εκείνες ακριβώς τις αρετές που, κατά την γνώμη του, ο καπιταλισμός θα έπρεπε να έχει.
Παραπέμποντας σε στο αποτέλεσμα που έχει αυτό στους ανθρώπους ο Σμιθ έγραψε ότι¨ «Η ροπή προς τα θαυμασμό, προς την λατρεία σχεδόν, για τους πλούσιους και τους ισχυρούς, και προς την περιφρόνηση ή τουλάχιστον προς την παραμέληση όσων είναι φτωχότεροι και υποδεέστεροι, είναι βασική και η πιο καθολική αιτία της διαφθοράς των ηθικών μας συναισθημάτων».
Τα κράτη πρόνοιας με τις καθολικές κοινωνικές παροχές όπως αυτές διαμορφώθηκαν κυρίως στα μέσα του 20ου αιώνα, παγίωσαν την αντίληψη ότι είναι βαθιά ανήθικο να ορίζεται η περιωπή του πολίτη με βάση την οικονομική του καλοτυχία. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα του κάθε μέλους μιας κοινωνίας αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό. Η αδυναμία εργασίας ή εξεύρεσης εργασίας, αντιμετωπιζόταν πλέον ως περιστασιακή κατάσταση και όχι ως ατιμωτική εξάρτηση ενός ατόμου από τους συμπολίτες του.
Οι νεοφιλελεύθεροι βέβαια θεωρούσαν ότι η καθολική διαθεσιμότητα πρόνοιας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη θα ήταν ανοησία. Άλλωστε αν οι εργάτες δεν έχουν απελπιστεί γιατί να δουλέψουν? Αν το κράτος πληρώνει τον κόσμο να κάθεται τι κίνητρα θα έχει ώστε να ζητήσει έμμισθη απασχόληση?
Η αποκατάσταση της περηφάνιας και του αυτοσεβασμού των χαμένων της κοινωνίας αποτελούσε την βασική πλατφόρμα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν στις προόδους του 20ου αιώνα. Σήμερα τους έχουμε πάλι γυρίσει την πλάτη. Διότι δεν αρκεί η αύξηση του συνολικού εθνικού πλούτου όταν αυτός δεν κατανέμεται δίκαια με αποτέλεσμα την παράλληλη αύξηση της φτώχειας. Μη παραβλέποντας το δικαίωμα στην εργασία, η δημόσια παιδεία, η πρόσβαση σε δωρεάν αστρικές υπηρεσίες, οι εγγυημένες συντάξεις και τα βοηθήματα προς τους ανέργους πρέπει να αποτελούν ένα δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα καλύπτει όσους δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης στην αύξηση του εθνικού πλούτου.
Η αναδιανομή του εισοδήματος άλλωστε δεν προσφέρει μόνο στους έχοντες ανάγκη. Συνεισφέρει σε συλλογικά αγαθά τα οποία είναι απαραίτητα σε κάθε κοινωνία. Δρόμοι, πυροσβεστική, αστυνομία, σχολεία, δημόσιος φωτισμός, άμυνα της χώρας κλπ .. Όλοι μας άλλωστε εξαρτόμαστε από υπηρεσίες που το κόστος τους το μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας.
Οφείλουμε να φανταστούμε μια διαφορετική κοινωνία. Ένα διαφορετικό σύνολο διευθετήσεων που θα είναι προς όφελος όλων μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραπαίουμε εσαεί ανάμεσα σε μια δυσλειτουργική «ελεύθερη αγορά» και στην πολυδιαφημισμένη φρίκη του «σοσιαλισμού»! Θα πρέπει να υποστηρίζουμε μια πολιτική πρόταση ή μια πρωτοβουλία χωρίς να μιλάμε για κάθε τι αναφερόμενοι σε κέρδος ή ζημία. Ο προβληματισμός μας για τα δημόσια πράγματα να μην εξαντλείται σε οικονομικές και μόνο μετρήσεις.
«Για ένα άπληστο έθνος η ελευθερία δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από την αναγκαία συνθήκη για την ασφάλεια των οικονομικών δραστηριοτήτων» (Μαρκήσιος ντε Κοντορσέ). Δεν πρέπει να επιδιώκουμε μόνο το προσωπικό μας συμφέρον ως μέγιστο οικονομικό όφελος. Υπάρχουν κριτήρια όπως ο αλτρουισμός, η αυταπάρνηση, οι προσωπικές προτιμήσεις, οι πολιτισμικές συνήθειες, οι συλλογικοί στόχοι. Δεν είμαστε μόνο οικονομικά όντα οι άνθρωποι.
Οφείλουμε να μιλήσουμε για τον τρόπο που διαλέγουμε να διευθύνουμε τις κοινωνίες μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αποτιμάμε τον κόσμο μας και τις επιλογές μας μέσα σε ένα ηθικό κενό! Η επιδίωξη του υλικού πλούτου μας έχει οδηγήσει σε αδιαφορία για τόσα άλλα που είναι πολύ σημαντικότερα για τον άνθρωπο.
Σταύρος Κωστάρας
Read More »
Η ανισότητα σαπίζει τις κοινωνίες - Του Σταύρου Κωστάρα Η ανισότητα σαπίζει τις κοινωνίες - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 41χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019
 
Στη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 41χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 41χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Σελίδες