Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος


Συνελήφθη σήμερα (29-12-2022) το πρωί στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Read More »
Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Όχι στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Όχι στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη ΣαγιάδαRead More »
Όχι στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα Όχι στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΗγουμενίτσαςRead More »
Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Αύξηση κονδυλίων στον Αναπτυξιακό | 30,5 εκατ. για την Ήπειρο

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Αύξηση κονδυλίων στον Αναπτυξιακό | 30,5 εκατ. για την Ήπειρο


Στην αύξηση του προϋπολογισμού της «Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, για όλη τη χώρα, προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την υπ’ αρ. 122064/2022 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Ν. Παπαθανάση.

Για την Ήπειρο ειδικότερα, ο νέος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 30.500.000 €, εκ των οποίων ποσό 27.861.606 €, αυξημένο κατά 40%, αφορά τα οριστικά εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, συνολικά ενενήντα εννέα (99).

Την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο όλων των θετικά αξιολογηθέντων, συνεπώς βιώσιμων, επενδυτικών σχεδίων του 5ου Κύκλου ΜΜΕ, μέσω ανακατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων, είχε ζητήσει ο Σταύρος Καλογιάννης από τον περασμένο Απρίλιο, καταθέτοντας σχετική πρόταση (αρ. πρ. 4358/2022) στη Βουλή.

Ο Σταύρος Καλογιάννης είχε αναλάβει την εν λόγω πρωτοβουλία καθώς στον προηγούμενο και τελευταίο κύκλο του Ν. 4399/2016 περιλαμβανόταν για πρώτη φορά η ίδρυση και επέκταση των πτηνοτροφικών μονάδων πάχυνσης και το επενδυτικό κοινό της Ηπείρου είχε ανταποκριθεί με πολύ μεγάλη συμμετοχή, που αντιστοιχούσε σε πολύ υψηλότερο του διαθέσιμου, αρχικά, ποσού των 19.800.000 €.

Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει: «Με την απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, καθίσταται σαφές ότι η ένταξη του μέγιστου αριθμού βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων στο Καθεστώς Ενίσχυσης του 5ου Κύκλου των ΜΜΕ του Ν. 4399/2016, αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για την επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών στόχων, όπως η ίδρυση, επέκταση και ο εκσυγχρονισμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και η αύξηση της απασχόλησης. Είναι πολύ θετικό επίσης ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της πτηνοτροφίας, ο οποίος αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, μέσω επενδύσεων, για την Ήπειρο».
Read More »
Αύξηση κονδυλίων στον Αναπτυξιακό | 30,5 εκατ. για την Ήπειρο Αύξηση κονδυλίων στον Αναπτυξιακό | 30,5 εκατ. για την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Υπουργείο Πολιτισμού: Το σχέδιο δράσης για την αναγέννηση του Σουλίου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Υπουργείο Πολιτισμού: Το σχέδιο δράσης για την αναγέννηση του Σουλίου


Την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πλαίσιο των αρχών διατυπώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο (masterplan), το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης ιστορικών μνημείων, αλλά και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Το πράσινο φως επί των γενικών αρχών δράσης έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδοτώντας θετικά επί των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος για τη «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου Σουλίου: ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού του τοπίου», το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, έχοντας ως στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου ως σημαντικού «τόπου ιστορικής μνήμης».

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η περιοχή του Σουλίου διαθέτει σημαντικά τοπικά, χωρικά και ανθρωποκοινωνικά χαρακτηριστικά υψηλής ιστορικής, πολιτισμικής και πολιτικής ταυτότητας. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, τα αποτελέσματα του οποίου πρόσφατα παρουσιάσαμε στην τοπική κοινότητα σε επιστημονική ημερίδα στο Σούλι, εντοπίστηκαν τα κύρια χαρακτηριστικά, αναδύθηκαν οι κυρίαρχοι προβληματισμοί και τα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του τόπου. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης κοινότητας και η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού, ιστορικού, πολιτισμικού χαρακτήρα του τόπου, μέσα από την προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου του Τετραχωρίου του Σουλίου, του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, της υλικής όσο και της άυλης κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με άλλα σημεία ενδιαφέροντος σε ένα ενιαίο δίκτυο διαδρομών, οι οποίες θα διασυνδεθούν με ευρύτερους κοινωνικοοικονομικούς στόχους. Η ψηφιακή ανάδειξη του χώρου του Τετραχωρίου, των συνδεδεμένων με αυτόν διαδρομών, των μνημείων και των σημείων φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος μέσα από εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, συμβάλλει στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για μελέτη και εφαρμογή ολοκληρωμένου και σύγχρονου χωρικού σχεδίου για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψη του πέραν των αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρων, οικιστικά σύνολα και υφιστάμενες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, καθώς και ο καθορισμός χρήσεων γης. Oφείλουμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα που συνδέονται με την αποκατάσταση των ημιερειπωμένων κατοικιών, ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, και τη συμβίωση του αρχαιολογικού χώρου με την πρωτογενή παραγωγή, Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, πάντα με κανόνες που θα οριστούν από το Κράτος, για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτηρίων, ενώ απαιτούνται δημόσιες υποδομές και νομοθετικές ενέργειες. Είναι απολύτως εφικτό ο τόπος να αναπτυχθεί ουσιαστικά, να αποκαλυφθεί εκ νέου και να αποδοθεί στο κοινό, ως ιστορική δωρεά στα πολιτιστικά και πολιτικά ήθη, ενισχύοντας τη σύγχρονη ιστορία».

Το πρόγραμμα, διαρθρώθηκε σε τρία στάδια, και είχε ως αντικείμενο την αναγνώριση και συστηματική έρευνα και αξιολόγηση του ιστορικού τόπου του Σουλίου με στόχο τη συλλογή και καταγραφή σημαντικών στοιχείων που αφορούν στα μνημεία της περιοχής του Τετραχωρίου, καθώς και την κατάθεση προτάσεων για την προστασία, προβολή και ανάδειξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της περιοχής.

Η έρευνα περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων, τη χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών συγκρότησης του χώρου αλλά και των κρίσιμων συντελεστών και των προοπτικών για την ανάδειξη του, αλλά και την διατύπωση προτάσεων για την προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών τεκμηρίων και τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών.

Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου μνημείων και των βασικών υποδομών ανάδειξής τους, η βελτίωση της επισκεψιμότητας και της προσβασιμότητάς τους.

Ως προς την υφιστάμενη κατάσταση, η έρευνα ανέδειξε την κακή κατάσταση διατήρησης του ιστορικού αποθέματος, στην πλειοψηφία των κτηρίων, των ιστορικών διαδρομών, των δρόμων, των προσβάσεων, τη δυσκολία προσπέλασης στον χώρο και προσέγγισης στα κτήρια, εξωτερικά και εσωτερικά, λόγω της βλάστησης, αλλά κυρίως λόγω της, κατά τόπους, εκτεταμένης κατάρρευσης του οικοδομικού αποθέματος. Το Σούλι αποτελεί τη σημερινή είσοδο στο Τετραχώρι. Είναι ο πλέον φορτισμένος ιστορικά οικισμός. Ως οικισμό μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα μικρό, νεότερο τμήμα του. Το Κάστρο της Κιάφας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Εντοπίζονται 28 «Σουλιώτικες» κατοικίες, Οικία Ζέρβα, «Σχολείο», ο Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στον Αβαρίκο η προσέγγιση είναι δύσκολη, μέσω δύσβατου χωματόδρομου. Εντοπίζονται 23 ιστορικά κτήρια κατοικίας και οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Δημητρίου. Η Σαμονίβα έχει διαφορετικό χαρακτήρα από τους υπόλοιπους οικισμούς του Τετραχωρίου, καθώς υπάρχουν νεότερα κτήρια λόγω της συνεχούς κατοίκησής της από το 1932. Καταγράφονται 19 σπίτια, σχολείο, εκκλησία και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Το Σούλι κατοικούνταν από τις Σουλιώτικες οικογένειες, έως την εποχή της οριστικής τους εκδίωξης από τους Οθωμανούς (1822), οπότε εγκαταλείφθηκαν και καταστράφηκαν οι οικισμοί. Μόνον η Σαμονίβα επανακατοικήθηκε από το 1825, αποκλειστικά από κτηνοτρόφους. Ο ιστορικός χώρος του Σουλίου (Τετραχωρίου και Κάστρου Κιάφας) είναι κηρυγμένος – οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος. Το 1956 το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία τα «ερείπια του Σουλίου, το Φρούριο του Αλή Πασά (Κάστρο Κιάφας) και τη Γέφυρα του Ντάλλα, στην Σαμονίβα. Ο βασικός οικιστικός πυρήνας του Τετραχωρίου αναπτύσσεται σταδιακά γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα. Διαδοχικά αναπτύσσονται οι οικισμοί: Σούλι, Σαμονίβα, Κιάφα και Αβαρίκος. Τον μείζονα χώρο του Σουλίου συμπληρώνει ομάδα άλλων επτά οικισμών που αποτελούν το Επταχώρι, έμμεσα συνδεδεμένοι με την ιστορικότητα του χώρου. Το ορεινό τοπίο όλης της περιοχής, αδρό λιτό, «δωρικό» είναι ιδιαίτερα επιβλητικό που υποβάλλει άμεσα στον γνώστη της ιστορίας την ισχυρή εντύπωση της άμεσης αλληλεξάρτησης του ιστορικού «γίγνεσθαι» και του φυσικού περιβάλλοντος.
Read More »
Υπουργείο Πολιτισμού: Το σχέδιο δράσης για την αναγέννηση του Σουλίου Υπουργείο Πολιτισμού: Το σχέδιο δράσης για την αναγέννηση του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Αναβάλλεται η θεατρική βραδιά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Παραμυθιάς

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Αναβάλλεται η θεατρική βραδιά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ ΠαραμυθιάςRead More »
Αναβάλλεται η θεατρική βραδιά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Παραμυθιάς Αναβάλλεται η θεατρική βραδιά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Σουλίου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Σουλίου


Με εκδηλώσεις Παραμυθιά, Παγκράτι και Γαρδίκι, κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σουλίου σε συνεργασια με τον Εμπορικο Σύλλογο Παραμυθιάς, το ΝΝΠΔ ΑΡΩΓΗ, τον Φιλοπρόοδο Ομιλο Παραμυθιάς και τους κατα τοπους πολιτιστικούς Συλλόγους.

Read More »
Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Σουλίου Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Πλήρη εγκατάλειψη στο κυνοκομείο Ηγουμενίτσας καταγγέλλει η Φιλοζωική δράση εθελοντών Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Πλήρη εγκατάλειψη στο κυνοκομείο Ηγουμενίτσας καταγγέλλει η Φιλοζωική δράση εθελοντών Θεσπρωτίας


Την πλήρη εγκατάλειψη του δημοτικού κυνοκομείου, καταγγέλλει με ανάρτησή της η Φιλοζωική δράση εθελοντών Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, στην καταγγελία τα μέλη της φιλοζωικής που δημοσιεύτηκε στο facebook, συνοδευόμενη από αποκαλυπτικές φωτογραφίες αναφέρουν: 
"Την πλήρη εγκατάλειψη του κυνοκομείου βιώνουμε το τελευταίο διάστημα .
Τα ζώα που ζουν έγκλειστα μακρυά από τα ματια του κόσμου είναι καταδικασμένα σε αργό θανατο ,καθώς κανεις υπάλληλος δεν πηγαίνει ούτε να τα σιτίσει ούτε να τα καθαρίσει .
Αποτέλεσμα αυτου να έχει ξεσπάσει πάλι τύφος .
Χθες καλέσαμε την αστυνομία όπου βεβαιώθηκε ότι οι ορισμένοι υπάλληλοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους αλλά ούτε και αντικαταστάθηκαν.
Η κακοποίηση ζώων είναι κακούργημα μήπως πρέπει να επέμβει ένας εισαγγελέας;;;"

Φιλοζωική δράση εθελοντών Ν.Θεσπρωτίας
Read More »
Πλήρη εγκατάλειψη στο κυνοκομείο Ηγουμενίτσας καταγγέλλει η Φιλοζωική δράση εθελοντών Θεσπρωτίας Πλήρη εγκατάλειψη στο κυνοκομείο Ηγουμενίτσας καταγγέλλει η Φιλοζωική δράση εθελοντών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Σήμερα η Εορταστική Εκδήλωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022
Σήμερα η Εορταστική Εκδήλωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου


Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει την ετήσια Εορταστική Εκδήλωση του, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με τίτλο: «Μια ευχή και μια γιορτή… Για το παιδί», την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:00.
Μαζί μας θα είναι ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Καλλίρης, ο οποίος θα τραγουδήσει δικά του και άλλα γνωστά τραγούδια. Επίσης την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι εξαίρετοι Ηπειρώτες καλλιτέχνες, Καλλιρρόη Πετράκη, Χρήστος Ντούλιας, Σταύρος Γιαβρής, Φώτης Καραμπάς και ο Νίκος Καραμάνος, ταξιδεύοντας μας σε ένα πολίτικο γλέντι με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κόνιτσας.
Την παρουσίαση αναλαμβάνουν ο Γιαννιώτης παρουσιαστής Σάββας Πούμπουρας και η Σοφία Ζήση – Καθηγήτρια, μέλος της θεατρικής Ομάδας του ΔΗΠΕΘΕ.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης υπογράφει το Καλειδοσκόπιο - Κύτταρο Πολιτισμού, Μελέτης και Τεχνών Ηπείρου.
Πρωταγωνιστούν τα παιδιά των Μονάδων μας, παρουσιάζοντας το θεατρικό έργο "Η Φρικαντέλα" του Ευγένιου Τριβιζά σε διασκευή των Άννα-Μαρία Μπούτνιοκ και Αλέξανδρου Λάκκα, ενώ δε θα λείπουν και άλλες εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των Ηπειρωτών για τις μονάδες παιδικής προστασίας της Ηπείρου και η καθιέρωση μιας ετήσιας εορταστικής Εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετέχουν τα παιδιά, με τη στήριξη όλων!
Η Ήπειρος του εθελοντισμού και της ευεργεσίας, που για πολλά χρόνια πρωτοστατούσε στην φροντίδα και Εκπαίδευση παιδιών από όλη την Ελλάδα, με δομές παιδικής προστασίας που παρείχαν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, μπορεί και οφείλει να σταθεί δίπλα σε κάθε παιδί που δοκιμάζεται.
Να γίνουμε ο καθένας μας κρίκος στην ανθρώπινη αλυσίδα αγάπης και προσφοράς, για μια κοινωνία Αλληλεγγύης και Πολιτισμού.
Αυτά τα Χριστούγεννα και ενόψει της Πρωτοχρονιάς κάνουμε μια ευχή και διοργανώνουμε όλοι μαζί μια γιορτή για το παιδί!

Η είσοδος θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους.
Σας περιμένουμε για ένα αξέχαστο και διαφορετικό απόγευμα πριν την Πρωτοχρονιά!!!

Με εκτίμηση
Η Προέδρος του ΔΣ
ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ
Read More »
Σήμερα η Εορταστική Εκδήλωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Σήμερα η Εορταστική Εκδήλωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2022 Rating: 5

Σελίδες