Μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας έφτιαξαν λαχανόκηπο σε υπαίθριο χώρο του σχολείου

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018


Η δημιουργική εργασία του Β2 τμήματος για το σχολικό έτος 2017-2018, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Μακρυγεωργάκη ΠΕ04.04, έχει ως αντικείμενο την κατασκευή λαχανόκηπου σε υπαίθριο χώρο του Λυκείου μας. 
Η έντονη βροχόπτωση τους μήνες που προοριζόταν να γίνει η σπορά (Φεβρουάριο-Μάρτιο) δυσκόλεψε λίγο την ολοκλήρωση του έργου, ωστόσο ήδη φυτεύθηκαν τα καλοκαιρινά κηπευτικά (ντομάτες, κολοκύθια, ξυλάγγουρο)! 
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση ενός σύντομου απολογισμού της εργασίας. 
Ένα μπράβο στους μαθητές που συνεισέφεραν με το ενδιαφέρον και τον κόπο τους, στον εξωτερικό μας συνεργάτη, Γεώργιο Μακρυγεωργάκη για την προσφορά των σπόρων και των βλασταριών από τον κήπο του και σε κάθε άλλον εμπλεκόμενο. 
Read More »
Μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας έφτιαξαν λαχανόκηπο σε υπαίθριο χώρο του σχολείου Μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας έφτιαξαν λαχανόκηπο σε υπαίθριο χώρο του σχολείου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

Όχι από την επιτροπή διαβούλευσης στην πρόταση της Δ.Κ για την μεταφορά του Λαμπόβου - Επιστολή διαμαρτυρίας

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Παραμυθιά, η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, με μοναδικό θέμα την νέα κανονιστική του Λαμπόβου και με κύρια αλλαγή το χωροταξικό με μεταφορά του τμήματος του περιφερειακού Αγίου Δονάτου, προς τον Ι.Ν Αγίας Κυριακής.

Η επιτροπή διαβούλευσης δεν δέχτηκε την πρόταση της δημοτικής κοινότητας για μεταφορά του παζαριού, ζητώντας να γίνει χρήση του τμήματος του περιφερειακού, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος παρεμβάσεων, που είναι προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες με την μορφή του κατ' επείγοντος με την χρήση κονδυλίου 90.000€ από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Φιλοπρόοδος Όμιλος και Εμπορικός Σύλλογος παρουσιάστηκαν με κοινή θέση, ζητώντας την όσο το δυνατών περισσότερη σύνδεση του παζαριού με την πόλη της Παραμυθιάς, ενώ μεταξύ άλλων στις προτάσεις πού “έπεσαν” στο τραπέζι, ήταν και η χρήση πλατειών της Παραμυθιάς, για θέσεις παραδοσιακών, τοπικών και άλλων προϊόντων κατά την διάρκεια του Λαμπόβου, καθώς και για εκδηλώσεις οσες μέρες διαρκει το παζάρι.

Με παρόμοια στάση και τα περισσότερα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης, με τις προτάσεις που ακούστηκαν να έχουν κοινή συνισταμένη τα ζητήματα ασφάλειας.

Εντωμεταξύ με επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, 90 δημότες της Παραμυθιάς, διαμαρτύρονται για την μη εισαγωγή στο δημοτικό συμβούλιο, πρόταση τους που αφορούσε την στέγαση του Λαμπόβου σε μόνιμη κατασκευή στην θέση “Ζιαβάγκαλη”. Δείτε στα έγγραφα που ακολουθούν την επιστολή διαμαρτυρίας και το αρχικό αίτημα των 90 κάτοικων της Παραμυθιάς:

To θέμα αναμένεται να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο που ειναι και το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει την τύχη του Λαμπόβου 


 
Read More »
Όχι από την επιτροπή διαβούλευσης στην πρόταση της Δ.Κ για την μεταφορά του Λαμπόβου - Επιστολή διαμαρτυρίας Όχι από την επιτροπή διαβούλευσης στην πρόταση της Δ.Κ για την μεταφορά του Λαμπόβου - Επιστολή διαμαρτυρίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ενημέρωση για τις εγγραφές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018Σύμφωνα με ενημέρωση απο την Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας, οι εγγραφές μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2018-2019 θα πραγματοποιηθούν από 2 έως 18 Μαΐου 2018.

Στην Α’ Δημοτικού εγγράφονται όσα παιδιά έχουν γεννηθεί το 2012 και στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται παιδιά που έχουν γεννηθεί τα έτη 2013 και 2014.

Οι αιτήσεις εγγραφής από τουςγονείς και τους κηδεμόνες θα γίνονται δεκτές στο Δημοτικό Σχολείο ή στο Νηπιαγωγείο τηςπεριοχής τους.

Δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στο 3ο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας (Οικισμός ΕθνικήςΑντιστάσεως), ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας.Από τη φετινή σχολική χρονικά και στο εξής, η εγγραφή των προνηπίων (έτος γέννησης 2014) είναι υποχρεωτική στα νηπιαγωγεία για τους δήμους Σουλίου και Φιλιατών.

Όσον αφοράστο δήμο Ηγουμενίτσας, οι γονείς των προνηπίων που επιθυμούν τα παιδιά τους ναπαρακολουθήσουν το παιδαγωγικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, έχουν τη δυνατότητα ναγίνουν δεκτά στο Νηπιαγωγείο της περιοχής τους.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα πλησιέστερα στην κατοικίασας Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.


 
Read More »
Θεσπρωτία: Ενημέρωση για τις εγγραφές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσπρωτία: Ενημέρωση για τις εγγραφές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

4 συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018

Στη σύλληψη ενός 26χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Επίσης, στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 39 και 21 ετών αντίστοιχα προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Τέλος, στη σύλληψη ενός 22χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


 
Read More »
4 συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα 4 συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

Στη δημοσιότητα ο «Κλεισθένης 1» - Όλες οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018


Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στην ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και στους εκπροσώπους των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής –Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ». Με την ανάρτηση του σχεδίου νόμου στον Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά και τυπικά η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης η οποία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 14 Μαΐου.

Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχευση την ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργίας της, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Το σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη, στο πρώτο εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρόταση κατηγοριοποίησης των Δήμων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, διατάξεις σχετικές με τα όργανα διοίκησης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, καθώς και το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Θεσπίζεται δηλαδή το σύστημα της απλής αναλογικής ως το σύστημα εκείνο που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην αναζήτηση και επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις που μετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει πολίτες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν λόγω των στρεβλώσεων του ισχύοντος πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Με τη νομοθετική πρόταση αποσυνδέεται η εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο και η επιστημονική επάρκεια των Εποπτών ΟΤΑ, καθώς επίσης αναπροσδιορίζεται το εύρος του ελέγχου νομιμότητας.

Ενισχύονται επίσης οι θεσμοί συμμετοχής και δημοσίου διαλόγου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεσπίζεται το πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος. Επιπλέον περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δράσης και τη βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ.

Θεσπίζονται όργανα και διαδικασία καταγραφής, αξιολόγησης και ανακαθορισμού των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκεντρωμένων διοικήσεων και κεντρικής διοίκησης, αρμοδιότητες οι οποίες όχι μόνο είναι κατάσπαρτες σε εκατοντάδες κανονιστικά κείμενα αλλά ενίοτε είναι ανορθολογικά, και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά, απονεμημένες. Ενισχύεται ο λόγος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομοθετικό έργο, καθώς θα συμμετέχει σε όργανο το οποίο θα γνωμοδοτεί για διατάξεις σχεδίων νόμων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απονέμοντας π.χ μια νέα αρμοδιότητα σε αυτή.

Με το δεύτερο μέρος επιχειρείται η ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) με τη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο και στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία, εν γένει, περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Με το τρίτο μέρος προτείνονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την απονομή της ιθαγένειας και την πολιτογράφηση, ενώ στο τέταρτο θεσπίζονται λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι απόψεις και προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Επισημαίνεται, ότι οι διατάξεις του δεύτερου μέρους έχουν ήδη υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση από την 25.1.2018 και για επαρκές χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου δεν αποτελούν μέρος της διαβούλευσης.


 
Read More »
Στη δημοσιότητα ο «Κλεισθένης 1» - Όλες οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση Στη δημοσιότητα ο «Κλεισθένης 1» - Όλες οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

Το ειδυλλιακό τοπίο στις πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018Βγαλμένο από παραμύθι το ειδυλλιακό τοπίο στις πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή Θεσπρωτίας, με άλογα να σπεύδουν να δροσιστούν μέσα στο νερό. 
Η Γλυκή είναι ελληνικό ιστορικό χωριό του δήμου Σουλίου της περιφέρειας Ηπείρου. 
Αχέρων (Αχέροντας στη δημοτική) είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. 
Δείτε το βίντεο του monomamono.com, από τη στήλη “Στο δρόμο”, σημερινής λήψης 29/4/2018.


 
Read More »
Το ειδυλλιακό τοπίο στις πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Το ειδυλλιακό τοπίο στις πηγές του Αχέροντα στη Γλυκή Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

Παραμυθιά: Συνελήφθη 33χρονος για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018

Συνελήφθη, την Παρασκευη στην Παραμυθιά, στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση παράνομης διακίνησης τεσσάρων παράτυπων μεταναστών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη μεταφορά – προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας και παράνομη είσοδο, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 40χρονο υπήκοο Αλβανίας, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 33χρονος συλληφθείς μαζί με τον 40χρονο συνεργό του, χθες το πρωί οργάνωσαν την παράνομη μεταφορά και την περαιτέρω προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, έναντι χρηματικής αμοιβής, τεσσάρων υπηκόων Αλβανίας (ηλικίας 29, 35, 29 και 19 ετών), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 33χρονο, διότι όπως προέκυψε, καθοδήγησε τους τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες, από την ελληνοαλβανική μεθόριο έως τον Παραπόταμο Θεσπρωτίας και στη συνέχεια τους προμήθευσε με εισιτήρια λεωφορείου, με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι λαθρομετανάστες για την παράνομη μεταφορά, θα κατέβαλαν στον 40χρονο, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν, μεταξύ (100) και (200) ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας


 
Read More »
Παραμυθιά: Συνελήφθη 33χρονος για παράνομη διακίνηση μεταναστών Παραμυθιά: Συνελήφθη 33χρονος για παράνομη διακίνηση μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:

Τετάρτη (02-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

Πέμπτη (03-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.

Παρασκευή (04-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (05-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.


Read More »
Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

Τι απαντά η Κομισιόν για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου στην Ήπειρο

Κυριακή, Απριλίου 29, 2018


Οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ήπειρο, θέμα που απασχολεί τους τελευταίους μήνες την τοπική επικαιρότητα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ομάδες πολιτών, έφτασαν και στην Κομισιόν! Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής και σε αυτή απάντησε ο Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος. Όπως επισημαίνει στην απάντησή του, στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και προκειμένου να υπάρξει διαφύλαξη του περιβάλλοντος, πρέπει να εφαρμοστούν οι οδηγίες για την διαφύλαξη οικοτόπων και οι οδηγίες για ενημέρωση του κοινού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος περιβάλλοντος κ.Vella, απαντώντας στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή, αν είναι συμβατή η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στις περιοχές Natura 2000, αφού ανέφερε ότι, «Στην Ήπειρο υπάρχει μεγάλος αριθμός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura 2000», επισήμανε «ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας για τους οικοτόπους, οι προγραμματισμένες εργασίες πρέπει να εκτιμώνται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις τους στον τόπο που ενδέχεται να επηρεαστεί. Υπό το πρίσμα της εκτίμησης και τυχόν κατάλληλων μέτρων μετριασμού, οι εργασίες μπορούν να εγκριθούν μόνο εφόσον εξακριβωθεί ότι δεν θα επηρεάσουν την ακεραιότητα των τόπων… η εκτίμηση αυτή πρέπει να εξετάσει όλες τις πτυχές των εργασιών και τις σωρευτικές επιπτώσεις τους και να λάβει υπόψη τυχόν σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές».

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα, αν απαιτείτο η σωστή προηγούμενη ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών για να αποφασιστούν οι ανωτέρω έρευνες τονίζει ότι:

«Το έργο θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ), η οποία μεταφέρει επίσης στο ενωσιακό δίκαιο τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Aarhus για τη συμμετοχή του κοινού» και σημειώνει «η ανωτέρω οδηγία και το άρθρο 6 ορίζει τις πληροφορίες για τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινού και το άρθρο 11 εξασφαλίζει ότι η απόφαση των αρχών μπορεί να ελεγχθεί από εθνικό δικαστήριο».

Ο κ.Vella στην απάντησή του προσθέτει επίσης ότι, η οδηγία 2003/4/ΕΚ περιέχει διατάξεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που παρέχουν οι δημόσιες αρχές κατόπιν αίτησης (άρθρο 3) ή μέσω ενεργού διάδοσης (άρθρο 7) και καταλήγει: «Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν αν οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανάλογα με τη φύση των εργασιών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα του Ν. Χουντή, αν «σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της έρευνας μπορεί να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις ενταγμένες στο Natura 2000», ο κ.Vella απάντησε:

«Ο αποχαρακτηρισμός μιας περιοχής Natura 2000 μπορεί να εξεταστεί μόνο εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φυσική εξέλιξη, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας για τους οικοτόπους, και όχι ως συνέπεια μιας επιβλαβούς δραστηριότητας».

Ολόκληρη η απάντηση της Κομισιόν έχει ως εξής

Στην Ήπειρο υπάρχει μεγάλος αριθμός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura 2000. Εναπόκειται στις ελληνικές αρμόδιες αρχές να αξιολογήσουν κατά πόσον οι εργασίες ερευνών για υδρογονάνθρακες που αναφέρει ο βουλευτής συμβιβάζονται με τη διατήρηση των τόπων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας για τους οικοτόπους, οι προγραμματισμένες εργασίες πρέπει να εκτιμώνται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις τους στον τόπο που ενδέχεται να επηρεαστεί. Υπό το πρίσμα της εκτίμησης και τυχόν κατάλληλων μέτρων μετριασμού, οι εργασίες μπορούν να εγκριθούν μόνο εφόσον εξακριβωθεί ότι δεν θα επηρεάσουν την ακεραιότητα των τόπων, ή με την επιφύλαξη των ειδικών προϋποθέσεων του άρθρου 6 παράγραφος 4 της οδηγίας. Η εκτίμηση αυτή πρέπει να εξετάσει όλες τις πτυχές των εργασιών και τις σωρευτικές επιπτώσεις τους και να λάβει υπόψη τυχόν σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές.

Το έργο θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ), η οποία μεταφέρει επίσης στο ενωσιακό δίκαιο τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Aarhus για τη συμμετοχή του κοινού. Το άρθρο 6 της οδηγίας ΕΠΕ ορίζει τις πληροφορίες και τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινού και το άρθρο 11 εξασφαλίζει ότι η απόφαση των αρχών μπορεί να ελεγχθεί από εθνικό δικαστήριο. Επιπλέον, η οδηγία 2003/4/ΕΚ περιέχει διατάξεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που παρέχουν οι δημόσιες αρχές κατόπιν αίτησης (άρθρο 3) ή μέσω ενεργού διάδοσης (άρθρο 7). Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν αν οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανάλογα με τη φύση των εργασιών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Ο αποχαρακτηρισμός μιας περιοχής Natura 2000 μπορεί να εξεταστεί μόνο εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φυσική εξέλιξη, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας για τους οικοτόπους, και όχι ως συνέπεια μιας επιβλαβούς δραστηριότητας.


 
Read More »
Τι απαντά η Κομισιόν για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου στην Ήπειρο Τι απαντά η Κομισιόν για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 29, 2018 Rating: 5

Σελίδες