Πέντε αρχαία θέατρα μία Ήπειρος, i-thea, αποκατάσταση και τουριστική ανάπτυξη

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Πέντε αρχαία θέατρα μία Ήπειρος, i-thea, αποκατάσταση και τουριστική ανάπτυξη


Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που έχτισε (τον 3ο αι) ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος και το ξακουστό μαντείο της είναι ένα από τα πέντε «Θέατρα της Ηπείρου» της Πολιτιστικής Διαδρομής που συντονίζει η Αναπτυξιακή «Ήπειρος ΑΕ» κι απευθύνεται στον πολιτιστικό τουρισμό.

Η παρουσίαση της Πολιτιστικής Διαδρομής σε fam trip (ταξίδι εξοικείωσης) Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Ήπειρος Α.Ε, στο πλαίσιο του έργου «Integrated Approaches for Cultural Heritage Promotion: Ancient Theatres & Sites Route as Branded Destination» («Ολοκληρωμένες Προσεγγίσεις για την Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων και Χώρων ως Επώνυμος Προορισμός») με ακρωνύμιο i-Thea (INTERREG Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020).

Οι ξεναγήσεις αποτέλεσαν εκτός των άλλων και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποτύπωση των έργων αποκατάστασης – συντήρησης και διαμόρφωσης που έχουν πραγματοποιηθεί από το ΥΠΠΟ τα τελευταία χρόνια με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στα αρχαία θέατρα Δωδώνης, Γιτάνων, Αμβρακίας, Κασσώπης, Νικόπολης και των αρχαιολογικών τους χώρων. Με εξαίρεση αυτό της Νικόπολης (κατασκευάστηκε τον 1ο αι π.Χ), τα αρχαία θέατρα χτίστηκαν στην εποχή της ακμής του κοινού των Ηπειρωτών (3ος αι.), τρία απ’ αυτά από τον βασιλιά Πύρρο. Έχουν ιστορία 2500 χρόνων και είναι συνδεδεμένα στην πολιτιστική διαδρομή, συνολικού μήκους 344 χιλιομέτρων, που διατρέχει και τις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου(Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρεβέζης) φιλοδοξώντας να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Αρχαίο θέατρο Γιτάνων, Θεσπρωτία
Στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων (χτίστηκε στα μέσα 3ου αι., 4000 θέσεων) οι εργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης στις κάτω κερκίδες έχουν ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, αλλά συνεχίζονται στις υπόλοιπες καθώς και στον χώρο της αρχαίας πόλης των Γιτάνων στο λόφο πάνω από το θέατρο. «Μεγάλος αριθμός εδωλίων», όπως ανέφερε η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Θεσπρωτίας Βασιλική Λάμπρου, «έχει συγκεντρωθεί σε χώρο απόθεσης για να χρησιμοποιηθούν σε νέα φάση αποκατάστασης». Πολλά από τα εδώλια του θεάτρου φέρουν στα πλευρά τους χαραγμένες επιγραφές, με ονόματα ανθρώπων. Η οδική πρόσβαση στο θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο απαιτεί βελτιώσεις, ωστόσο το θέατρο των Γιτάνων μπορεί και φιλοξενεί σήμερα παραστάσεις και εκδηλώσεις.
Το σημαντικότερο από τα έργα προστασίας που έχουν γίνει μπροστά στο αρχαίο θέατρο και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από την ορχήστρα είναι η κατασκευή «πράσινου αναχώματος», που αποτρέπει τον κίνδυνο πλημμύρας του θεάτρου από τα νερά του ποταμού Καλαμά. Το θέατρο εκτιμάται ότι ήταν το πρώτο οικοδόμημα των Γιτάνων που προσέγγιζαν οι επισκέπτες, όταν έφταναν με τα πλοιάριά τους στην πόλη καθώς ο Καλαμάς στην αρχαιότητα ήταν πλωτός.

Αρχαία Θέατρα Αμβρακίας, Άρτα
Μέσα στην πόλη της Άρτας βρίσκεται ο τρίτος σταθμός της Πολιτιστικής Διαδρομής. Ο Πύρρος, λένε οι ιστορικοί, έχτισε (3ο αι. πΧ) στην Αμβρακία δύο θέατρα: ένα μεγάλο που είναι όλο σχεδόν θαμμένο κάτω από κτίρια της σύγχρονης Άρτας (το 1981 εντοπίστηκε τμήμα της ορχήστρας, του κοίλου και της σκηνής) και ένα μικρό θεατράκι (150 θέσεων), στο οποίο είναι σε εξέλιξη σήμερα ανασκαφικές εργασίες και εργασίες ανάδειξης. Το μικρό θεατράκι της Άρτας ανακαλύφθηκε το 1976 και είναι το δεύτερο θέατρο, μετά από αυτό της Λάρισας, μέσα σε πόλη, ενώ θεωρείται το μικρότερο από τα αρχαία θέατρα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο. Από αρχαιολόγους, ωστόσο, διατυπώνεται η άποψη ότι πρόκειται για βουλευτήριο, όπου γίνονταν συνελεύσεις ή συζητήσεις για διοικητικά και θρησκευτικά θέματα και ίσως να φιλοξενούσε και κάποιες παραστάσεις. Οι ανασκαφές έχουν δείξει, πάντως, ότι δεν κατασκευάστηκε σε φυσικό ύψωμα όπως τα άλλα θέατρα, αλλά πάνω στα θεμέλια και ψηφιδωτά δάπεδα λουτρού καθώς και σε θεμέλια σπιτιών της κλασικής και αρχαϊκής πόλης.

Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης, Πρέβεζα
Το μεγάλο αρχαίο θέατρο Κασσώπης (3ος αι, 5000-6000 θεατές) είναι το λιγότερο γνωστό από τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 550μ., κάτω από τη βορειοδυτική ακρόπολη της αρχαίας Κασσώπης σε κρυμμένη, στρατηγική θέση του Ζαλόγγου. Η εντυπωσιακή ακόμη και σήμερα αρχαία πόλη με την εκπληκτική θέα στη χερσόνησο της Πρέβεζας, το Ιόνιο και τον Αμβρακικό, χτισμένη με το Ιπποδάμειο σύστημα, διέθετε πρυτανείο, καταγώγιο, τείχη, βωμούς θεών αλλά και δεύτερο μικρότερο θέατρο γνωστό ως Ωδείο. Ήταν σκαλισμένο πάνω σε φυσικό βράχο, που χρησιμοποιούνταν για μουσικές και άλλες εκδηλώσεις κι είναι ορατό στους σημερινούς επισκέπτες.
Τα έργα της α’ φάσης για την αποκατάσταση και ανάδειξη στο κάτω κοίλο του μεγάλου θεάτρου έχουν ολοκληρωθεί, αν και τα νερά πρόσφατων βροχοπτώσεων… διάβρωσαν την διάταξη κεντρικών εδωλίων. Οι δράσεις αφορούσαν εργασίες, αναστήλωσης και προστασίας του μνημείου καθώς και εργασίες υποδομών και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Πρόσφατα, στην πλαγιά του βουνού, πάνω από το θέατρο, πραγματοποιήθηκαν εργασίες βραχοπροστασίας.

Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης, Πρέβεζα
Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το τελευταίο με σκαλωσιές και όγκους οικοδομικών υλικών για το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης. Όπως έκανε γνωστό στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο fam trip για τα πέντε θέατρα της Ηπείρου, ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πρέβεζας Βαγγέλης Παυλίδης, το «αρχαίο θέατρο της Νικόπολης θα είναι επισκέψιμο στο τέλος του έτους». Έτσι, η μεγαλύτερη σωζόμενη αρχαία πόλη της Ελλάδας, που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο το 31 πΧ προς τιμήν της νίκης του κατά Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου, μπορεί να επιδεικνύει και πάλι μεταξύ των επιβλητικών της μνημείων, το εντυπωσιακό της θέατρο.
Οι πρώτες επεμβάσεις για τη διάσωση του θεάτρου έγιναν το 1960. Την τελευταία δεκαετία, οι εργασίες προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξής του επιταχύνθηκαν. Μέχρι την ολοκλήρωση της α’ φάσης του έργου, το 2015, είχαν γίνει διερευνητικές τομές που αποκάλυψαν όλη την έκτασή του και απομακρύνθηκαν όγκοι υλικών, επικίνδυνοι για κατάρρευση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν και οι υποδοχείς των δοκαριών που συγκρατούσαν το velum(τέντα) σκίασης για τους 5000 θεατές του.
Η β’ φάση του έργου ξεκίνησε το 2017 κι αποκαλύφθηκε πλήρως το εσωτερικό του, ενώ εντοπίστηκαν σε επιχωματωμένο σημείο, τρεις σειρές εδωλίων που γλίτωσαν από την υφαρπαγή των υλικών, όταν μέσα στο θέατρο λειτουργούσαν τρεις ασβεστοκάμινοι και τροφοδοτούσαν- επί οθωμανικής αυτοκρατορίας- με υλικά το χτίσιμο των κάστρων της Πρέβεζας. Όλο το έργο αποκατάστασης – ανάδειξης, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014- 2020» είχε προϋπολογισμό 3,4 εκατ. ευρώ και κύριο στόχο πράξης την «αύξηση επίδρασης της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιφερειακή οικονομία».

Θανάσης Τσίγγανας
Read More »
Πέντε αρχαία θέατρα μία Ήπειρος, i-thea, αποκατάσταση και τουριστική ανάπτυξη Πέντε αρχαία θέατρα μία Ήπειρος, i-thea, αποκατάσταση και τουριστική ανάπτυξη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Αχέροντας και Καλαμάς στα top 7 ποτάμια της Ελλάδας για αναζωογονητικές βουτιές

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Αχέροντας και Καλαμάς στα top 7 ποτάμια της Ελλάδας για αναζωογονητικές βουτιές


Καλές οι παραλίες στη θάλασσα αλλά και αυτές πλάι στα ποτάμια έχουν τη δική τους χάρη. Έχουν απίθανα κρυστάλλινα νερά, οργιώδη φύση και εξαιρετικές λιλιπούτειες παραλίες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και κάπως μεγαλύτερες. Στις όχθες τους μπορείτε να χαρείτε δροσερές -και πολύ μάλιστα – βουτιές και να τις συνδυάσετε με ένα ολοήμερο πικ νικ. Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να κάνετε και μια μικρή πεζοπορία, αλλά να είστε σίγουροι πως θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω.

Αχέροντας


Τι να πούμε για αυτό το ποτάμι, είναι απλά υπέροχο. Μπορεί η φήμη που αιώνες κουβαλάει να είναι κάπως μαύρη, δυσοίωνη, γρουσούζικ ή θλιβερή ωστόσο το ίδιο το ποτάμι και η φύση γύρω του είναι καταπληκτικά. Θα πάτε στο χωριό Γλυκή, στην ευρύτερη περιοχή του θα βρείτε αρκετά σημεία για να αράξετε, το ομορφότερο όμως είναι αυτό στις πηγές, λίγο πιο πάνω από το χωριό. Όπου ένα πλατανόδασος απλώνεται δεξιά και αριστερά και στη μέση περνά ο Αχέρωντας με τα γαλαζοπράσινα νερά του. Μπείτε και μέσα στο φαράγγι που ξεκινά από το σημείο και δεν θα χάσετε.


Καλαμάς


Έξω από το Εκκλησοχώρι, στο νομό Ιωαννίνων, περνά ο ποταμός Καλαμάς, ο δεύτερος μεγαλύτερος της Ηπείρου. Εκεί λοιπόν, νοτιοδυτικά του χωριού, υπάρχουν πολλά πλατώματα ανάμεσα στα δέντρα που είναι ιδανικά για να βουτήξετε στα κρύα νερά του ποταμού. Αγριοβελανδιές και πλατάνια, βότσαλο ή άμμο εδώ τα έχει όλα, ακόμα και ψάρια, αν το νερό σας φαίνεται κρύο, ρίχτε το στο ψάρεμα. Στο χωριό Λίθινο, υπάρχει και το Θεογέφυρο, ένα φανταστικό φυσικό γεφύρι, κάτω από το οποίο επίσης μπορείτε να βουτήξετε στα νερά του Καλαμά.Πηγή: travel.gr
Read More »
Αχέροντας και Καλαμάς στα top 7 ποτάμια της Ελλάδας για αναζωογονητικές βουτιές Αχέροντας και Καλαμάς στα top 7 ποτάμια της Ελλάδας για αναζωογονητικές βουτιές Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Ο Δήμος Σουλίου για το ειδικό βοήθημα και την επανασύνδεση ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Ο Δήμος Σουλίου για το ειδικό βοήθημα και την επανασύνδεση ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριάΟ Δήμος Σουλίου ενημερώνει τους δημότες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ότι υπάρχει η δυνατότητα επανασύνδεσης τους στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τη δημοσίευση της αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/124788/2150 (ΦΕΚ6302/Β/29-12-2021) Υπουργικής Απόφασης.

Για την υποβολή σχετικής αίτησης, οι προς εξέταση δικαιούχοι, θα πρέπει:Να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31/12/2021.
Να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και τις 15/2/2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 3 της ανωτέρω ΚΥΑ.
Η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του προς εξέταση δικαιούχου.
Να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται στην ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/14-7-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’3088/24-07-2020)

Οι καταναλωτές που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλουν αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/1986 ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, προσκομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά:Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε.1) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε.9) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.I.A.) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή Κρατικού Νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στην σύνθεση του νοικοκυριού.
Αντίγραφο λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιολογητικά μεταβολής των παραπάνω. Σε περίπτωση αλλαγής οποιουδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία, προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού που τεκμηριώνει την μεταβολή.

Επισημαίνονται τα εξής:

Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. απευθείας στον τελευταίο Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου.

Το ποσό του χορηγούμενου βοηθήματος προσδιορίζεται ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής του καταναλωτή προς τον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέρος της οφειλής που δεν καλύπτεται από το βοήθημα, διακανονίζεται και εξοφλείται από τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την ειδική αίτηση για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στο Κέντρο Κοινότητας Δ. Σουλίου ή απευθείας στο πρωτόκολλο του Δ. Σουλίου (Κ. Καραμανλή 179, Παραμυθιά, Δημαρχειακό Μέγαρο) μαζί με τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.

Κέντρο Κοινότητας : 2666360137 – 2666360138
Read More »
Ο Δήμος Σουλίου για το ειδικό βοήθημα και την επανασύνδεση ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά Ο Δήμος Σουλίου για το ειδικό βοήθημα και την επανασύνδεση ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 5ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 5ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ


Στις 5 Ιουνίου 55 άτομα,μαθητές ,γονείς και εκπαιδευτικοί, από το 5ο νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας επισκέφτηκαν το κέντρο ενημέρωσης της Σαγιάδας. Στα πλαίσια της επίσκεψής,τους είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στον χώρο της έκθεσης και να πληροφορηθούν για τις προστατευόμενες περιοχές ,τα είδη χλωρίδας ,πανίδας και την ιστορία της περιοχής.Στην συνέχεια ασχολήθηκαν με διάφορες δραστηριότητες όπως χειροτεχνίες, ζωγραφική και διάφορα επιδαπέδια παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον.


Read More »
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 5ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 5ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας που τραυματίστηκε στο φαράγγι του Αχέροντα

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας που τραυματίστηκε στο φαράγγι του Αχέροντα


Μια 57χρονη Ελληνίδα τουρίστρια που πραγματοποιούσε πεζοπορία στο φαράγγι του Αχέροντα, τραυματίστηκε από πτώση νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου.

Την ανάσυρση και την μεταφορά σε σημείο που μπορεί να την παραλάβει ασθενοφόρο, ανέλαβαν 5 άντρες της πυροσβεστικής Παραμυθιάς, η οποίοι και εντόπισαν την τουρίστρια στο ύψος της Γέφυρας Ντάλλα και ήδη την έχουν μεταφέρει σε ασφαλή σημείο.

H 57χρονη που μεταφέρεται αυτή την στιγμή από το ΕΚΑΒ Παραμυθιάς στο Κέντρο Υγείας, δείχνει να είναι καλά στην υγεία της.

Read More »
Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας που τραυματίστηκε στο φαράγγι του Αχέροντα Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας που τραυματίστηκε στο φαράγγι του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία η Βάνα Μπάρμπα;

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία η Βάνα Μπάρμπα;


Φαίνεται πως η γνωστή ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν σκοπεύει να περιοριστεί μόνο σε δηλώσεις στήριξης του Νίκου Ανδρουλάκη εν όψει των εθνικών εκλογών, αλλά είναι έτοιμη να δώσει και τη μάχη του σταυρού ως υποψήφια βουλευτής. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα της βρίσκεται στις λίστες του κόμματος. Και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Ανδρουλάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να την κατεβάσει στο νομό Θεσπρωτίας. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η Βάνα Μπάρμπα έχει ηπειρώτικές ρίζες.

Read More »
Υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία η Βάνα Μπάρμπα; Υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία η Βάνα Μπάρμπα; Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

“Μικρά Ασία, Χαίρε!” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
“Μικρά Ασία, Χαίρε!” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Μικρά Ασία, Χαίρε!
Με ένα αφιερωματικό ιστορικό ντοκιμαντέρ οι μαθητές του Στ΄3 του Β΄Δημοτικού Σχολείου Hγουμενίτσας τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το ντοκιμαντέρ αυτό με πολύτιμο αρχειακό υλικό κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της εκπαίδευσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα απ’ την τραγική κατάληξη της εκστρατείας στην Οδησσό στον ξεριζωμό του Ελληνισμού.
Η μικρή ερευνητική δραστηριότητα των μαθητών συμμετέχει στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του Eλληνισμού»

Read More »
“Μικρά Ασία, Χαίρε!” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) “Μικρά Ασία, Χαίρε!” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η Αστυνομία ακύρωσε παιδική εκδήλωση!

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Ηγουμενίτσα: Η Αστυνομία ακύρωσε παιδική εκδήλωση!


Μία παιδική εκδήλωση που θέλησε να οργανώσει στον πεζόδρομο της πόλης ο Δήμος Ηγουμενίτσας και οι δομές του εξελίχθηκε στο γεγονός της ημέρας!

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Όλα ετοιμάστηκαν στην ώρα τους… Λίγο πριν την έναρξη όμως κατέφτασε η Αστυνομία η οποία είχε δεχθεί καταγγελίες από γείτονες καθώς τους ενοχλούσε η μουσική και οι φωνές των παιδιών!

Αναζήτησε τους διοργανωτές, τους ανθρώπους του Δήμου δηλαδή, οι οποίοι κινδύνευσαν με αυτόφωτο καθώς ο Δήμος δεν είχε μεριμνήσει να αδειοδοτήσει τον… εαυτό του για την διοργάνωση της μουσικοχορευτικής παράστασης!

Η εκδήλωση τελικά ακυρώθηκε…

Η Αστυνομία αποχώρησε..

Ο Δήμος μάζεψε ηχεία και άλλες εγκαταστάσεις..

Ακολούθησε μία πολύ γρήγορη εκδήλωση στην πλατεία για να μην πάει εντελώς χαμένος ο κόπος των παιδιών…

Προφητικός ο τίτλος της παράστασης.. «Όλα κύριε Αριστοφάνη είναι εδώ όπως τ΄άφησες»!!!
Read More »
Ηγουμενίτσα: Η Αστυνομία ακύρωσε παιδική εκδήλωση! Ηγουμενίτσα: Η Αστυνομία ακύρωσε παιδική εκδήλωση! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη για μεταφορά 17 παράτυπων μεταναστών

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Συνελήφθη για μεταφορά 17 παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη χθες (17-06-2022) πρώτες πρωινές ώρες σε παραμεθόρια περιοχή του Νομού Ιωαννίνων αλλοδαπός, ύστερα από αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σε βάρος του σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί ιδιόκτητο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, εντός του οποίου βρέθηκαν και συνελήφθησαν (17) αλλοδαποί, στερούμενοι των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, οι αλλοδαποί είχαν επιβιβαστεί στο όχημα λίγες ώρες νωρίτερα από περιοχή της Πελοποννήσου με προορισμό την ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε στη συνέχεια να εξέλθουν από τη χώρα, έχοντας καταβάλει πιο πριν ο καθένας χρηματικό ποσό -300- ευρώ σε άγνωστο άτομο.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του οδηγού, ο οποίος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη για μεταφορά 17 παράτυπων μεταναστών Συνελήφθη για μεταφορά 17 παράτυπων μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

3η θέση στο πρωτάθλημα Κ16 Κοριτσιών ο ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
3η θέση στο πρωτάθλημα Κ16 Κοριτσιών ο ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα Κ17 Αγοριών και Κ16 Κοριτσιών για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022.
ΑΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ κέρδισαν τον τίτλο αφού επικράτησαν στους τελικούς έστω και οριακά με 3-2 σετ τον ΓΣ ΑΡΤΑΣ και ΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ αντίστοιχα.
Στο μικρό τελικό του πρωταθλήματος Κ16 Κοριτσιών ο ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ κατέκτησε την 3η θέση αφού επικράτησε με 3-0 του ΑΓΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ.
Κύπελλο, μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα στις ομάδες που συμμετείχαν στους τελικούς απένειμαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΠΕΔΕ Σκούρας Γεώργιος, Ροντογιάννης Χρήστος και Πιέτας Θεόδωρος.
ΤΕΛΙΚΟΣ Κ17 ΑΓΟΡΙΑ
ΓΣ ΑΡΤΑΣ-ΑΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 3-2(21-25, 25-22, 25-18, 13-25, 12-15)
ΤΕΛΙΚΟΣ Κ16 ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 3-2(25-27, 25-12, 22-25, 26-24, 15-13)
Μ. ΤΕΛΙΚΟΣ Κ16 ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ ΗΓΟΥΜ. - ΑΓΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: 3-0 (25-15, 25-11, 25-22)
Read More »
3η θέση στο πρωτάθλημα Κ16 Κοριτσιών ο ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 3η θέση στο πρωτάθλημα Κ16 Κοριτσιών ο ΑΣΠ ΕΡΜΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Στο φεστιβάλ "Σύγχρονων Τεχνών για Παιδιά" με θέμα τον Αριστοφάνη το Α’ Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Στο φεστιβάλ "Σύγχρονων Τεχνών για Παιδιά" με θέμα τον Αριστοφάνη το Α’ Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς


Μετά την επιτυχημένη παράσταση “Ο Ξεριζωμός της Σμύρνης”, το Α’ Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς θα συμμετέχει στο φεστιβάλ “Σύγχρονων Τεχνών για Παιδιά”, με 3 δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 22, 25 και 28 Ιουνίου, σε λαϊκή αγορά, υπαίθριο θέατρο Αγ. Δονάτου και πεζοδρόμο.

Το φεστιβάλ “Σύγχρονων Τεχνών για Παιδιά” με τίτλο “Κύριε Αριστοφάνη είναι εδώ όπως τα άφησες” διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ ΑΒΓΟ με την συμμετοχή του Δήμου Σουλίου, της Θεατρικής Ομάδας Παραμυθιάς “ΜΑΤΤ” και το σύλλογο γονέων και κηδεμένων του Α’ Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς

Το πρόγραμμα:22 Ιουνίου: “The Bird’s Project, Εγώ ο Διαφορετικός” στις 19:30 στην λαϊκή αγορά. Πρόκειται θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ετών 6+, με την συμμετοχή της Θεατρικής Ομάδας Παραμυθιάς “ΜΑΤΤ”
25 Ιουνίου: “The Bird’s Project, Μία ουτοπία η πόλη που θέλω να ζω”, στις 19:30 στις υπαίθριο θέατρο Αγ. Δονάτου. Πρόκειται θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ετών 6+
28 Ιουνίου: Θεατρικό και Μουσικοχορευτικό παιχνίδι, στις 10:30 στην αρχή του πεζοδρόμου για παιδιά ετών 8+
Read More »
Στο φεστιβάλ "Σύγχρονων Τεχνών για Παιδιά" με θέμα τον Αριστοφάνη το Α’ Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς Στο φεστιβάλ "Σύγχρονων Τεχνών για Παιδιά" με θέμα τον Αριστοφάνη το Α’ Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Ευχαριστήρια επιστολή της ΔΑΚΕ Θεσπρωτίας

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Ευχαριστήρια επιστολή της ΔΑΚΕ Θεσπρωτίας


Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι,
Στο δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας και της συνέπειας, που χρόνια τώρα ακολουθούμε ως υποψήφιοι με την Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κινηθήκαμε και στις φετινές συνδικαλιστικές εκλογές τις 15ης Ιουνίου . Οι αγώνες μας και η συνεπής δράση μας ανταμείφθηκαν με την εμπιστοσύνη σας.
Σας ευχαριστούμε θερμά, για τη μαζική συμμετοχή σας στην εκλογική διαδικασία. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ανεξάρτητα από την πολιτική και συνδικαλιστική τους τοπο-θέτηση. Ίσως να διαφωνούμε σε πολλά ζητήματα με πολλούς από εσάς, αλλά μας ενώνουν τα προβλήματα που είναι κοινά. Η διαφωνία δεν διχάζει αλλά αποτελεί στοιχείο για πολιτικό προβληματισμό. Τι κάνει άραγε τους ανθρώπους της καθημερινότητας, και όχι τους ανθρώπους ως αφαιρέσεις, που βρίσκονται στην ολοένα αυξανόμενη πανοπτική θέαση της εξουσίας να μην αντιστέκονται ή να διαφωνούν. Πώς αντιστεκόμαστε σε διάφορες μορφές του θεσμικού εξουσιαστικού λόγου; Μήπως το ανθρώπινο υποκείμενο βρίσκεται και αυτό από τη μεριά της κυριαρχίας και θα πρέπει ως τέτοιο να αποκαλυφθεί; Νομίζω πως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το άσκεφτο και να αφήσουμε τους πανηγυρισμούς για την πρωτιά. Η εργαλειοποίηση [χρησιμοποιώ ένα θέμα, μια κατάσταση, ένα γεγονός, έναν άνθρωπο ως μέσο-αφαίρεση του πραγματικού ανθρώπου της καθημερινότητας με αριθμούς, εργαλείο, δηλαδή συμφεροντολογικά με σκοπό να πετύχω ξένους σκοπούς, στόχους] των αποτελεσμάτων ως μέσο, δεν κρύβει παρά τον πανικό στη θέα του “άλλου’’. Ο “άλλος” είμαι εγώ. Αυτή είναι η αλλοτρίωση μας. Ούτε πάλι για όλα φταίνε οι άλλοι είναι η λύση στα κοινά μας προβλήματα. Το να σκεφτούμε το άσκεφτο είναι το επείγον πολιτικό μας πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε ένα νέο τόπο μακρυά από τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Εμείς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, ειδικότητας και χρόνων υπηρεσίας, όπως εξάλλου πράττω/ουμε εδώ και αρκετά χρόνια.
Στην δύσκολη εποχή που ζούμε δεν θα σταματήσω/σουμε να είμαστε παρόντες τόσο για τη διεκδίκηση και την επίλυση των καθημερινών μας προβλημάτων μικρών και μεγάλων, όσο και για την ενημέρωση που θα σας παρέχουμε τακτικά για καθημερινά εκπαιδευτικά ζητήματα και όχι μόνο.
Το μήνυμα είναι ισχυρό. Όχι σε ανούσιες ρητορείες, εργαλειοποιήσεις και παραπλανήσεις, που όπως φάνηκε δεν επηρεάζουν πλέον την κρίση σας, αλλά αγώνας αντίσταση κι αντίδραση για όλα όσα μας προβληματίζουν, τις ανησυχίες και τα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Χωρίς πολιτικές αγκυλώσεις με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για όλους.
Σας ευχαριστούμε θερμά, όλους/ες τους εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν το ψηφοδέλτιό μας, τους υπόλοιπους υποψηφίους, η ύπαρξη των οποίων βοηθά στο διάλογο, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, αλλά και τα άτομα που εργάστηκαν στην εφορευτική επιτροπή με υπευθυνότητα και με γνώμονα το συλλογικό όφελος.
Συνεχίζουμε ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΜΑΖΙ, για ένα ουσιαστικό και πραγματικά ισχυρό δημόσιο σχολείο.

Οι εκλεγμένοι από το ψηφοδέλτιο
της ΔΑΚΕ/ΠΕ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Κυριάκος Τσόδουλος
Ελευθερία Σφακιανάκη
Κάτσης Ηλίας
Read More »
Ευχαριστήρια επιστολή της ΔΑΚΕ Θεσπρωτίας Ευχαριστήρια επιστολή της ΔΑΚΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Βραβείο καινοτομίας στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Βραβείο καινοτομίας στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας


Για μια ακόμη φορά το σχολείο μας αποσπά βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Συγκεκριμένα το σχολείο μας συμμετείχε στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα "Η Καθαρή Ενέργεια στην Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή" και απέσπασε το Βραβείο Καινοτομίας.
Με ομάδα τεσσάρων μαθητών και την πολύτιμη βοήθεια του κ Νούση Βασίλη, υπευθύνου εργαστηριακού κέντρου φυσικών επιστημών στη Θεσπρωτία κατασκεύασε και προγραμμάτισε ηλιακά τροφοδοτούμενο σταθμό μετρήσεων της ατμόσφαιρας ο οποίος εγκαταστάθηκε στο σχολείο μας και αναβάθμισε τον μετεωρολογικό σταθμό μας.


Η ομάδα μαθητών που συμμετείχε είναι η παρακάτω (αλφαβητική σειρά):
1. ΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
2. ΚΑΡΡΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ
3. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
4. ΜΗΤΣΙΩΝΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και η κινητοποίηση μέσω της ενεργούς ενασχόλησης τους με τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή με τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Για τον σκοπό αυτό τους ζητήθηκε να προτείνουν σχετικές ιδέες και αντίστοιχες τεχνολογικές λύσεις με εφαρμογή στο σχολικό τους κτίριο.
Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Οι συμμετέχουσες ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους την Σάββατο 21 Μαΐου 2021 στην Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και εξειδικευμένους σε θέματα ενέργειας Διδάκτορες.

Η Κριτική Επιτροπή
1. Δρ. Δημούδη Αργυρώ, Καθηγήτρια Διευθύντρια, Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
2. Δρ. Καλαΐτζίδης Δημήτρης, Συντονισμός Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη
3. Δρ. Κόρας Ανδρέας, Φυσικός και ειδικός σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Τεχνικός Ενεργειακός Μελετητής σε έργα ΑΠΕ.
4. Δρ. Παπαγεώργας Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
5. κ. Πειρουνάκης Δημήτρης, Πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας (ΕΠΠΕ)
6. Δρ. Πλάτων Πατλάκας, Φυσικός, Μετεωρολόγος
Θερμά συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στους μαθητές μας, που παρά τις φετινές δύσκολες συνθήκες, τα κατάφεραν, ανεβάζοντας για ακόμη μια φορά το σχολείο μας στην κορυφή. Πολλά μπράβο όμως αξίζουν και στον εξαιρετικό εκπαιδευτικό κ Νούση Βασίλειο, Φυσικό, για την αμέριστη βοήθεια, την επιστημονική καθοδήγηση αλλά και την ουσιώδη διδασκαλία σε όλα τα projects που έχει αναλάβει και καθοδηγήσει στο σχολείο μας.
Ο Δντης
Μητσιώνης Βασίλειος
Read More »
Βραβείο καινοτομίας στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Βραβείο καινοτομίας στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Το κύμα ακρίβειας σαρώνει τα ήδη περιορισμένα εισοδήματά μας.
Οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα, δεν αρκούν ούτε για τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος,
ούτε και για την τιμή της βενζίνης που θα συνεχίσει να σπάει κάθε ρεκόρ.
Εμείς παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα και η κυβερνητική πολιτική τάζει ψίχουλα και κοροϊδία την ίδια ώρα που κάνει ότι μπορεί για να αυξάνουν τα ήδη
εκτοξευμένα κέρδη τους οι μεγάλες εταιρείες της ενέργειας.
Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι ούτε να είμαστε σιωπηροί. Πρέπει να παλέψουμε συλλογικά, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε.
Ως πολίτες της Θεσπρωτίας, καλούμε σε σύσκεψη για να διαμορφώσουμε - οργανώσουμε την πάλη μας,
την Τρίτη 21/06/2022 στις 20.00 στο Πάνθεον.
Read More »
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Ο Β. Γιόγιακας σε κλιμάκιο της Ν.Δ. στην Καστοριά

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Ο Β. Γιόγιακας σε κλιμάκιο της Ν.Δ. στην Καστοριά


Σε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφθηκε τον νομό Καστοριάς την Παρασκευή 17 Ιουνίου συμμετείχε ο Βασίλης Γιόγιακας. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας & Πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής.
Το κεντρικό πρόγραμμα του κλιμακίου περιλάμβανε επισκέψεις στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Άργους Ορεστικού, στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας – όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους φορείς της Γούνας -, στο έργο κατασκευής Δικτύων Φυσικού Αερίου στο Μανιάκοι Καστοριάς καθώς και επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και στο κτίριο του πρώην Ξενία το οποίο θα φιλοξενήσει την επέκταση του Μουσείου.
Ακολούθησαν συσκέψεις με Φορείς του Πρωτογενή Τομέα, Παραγωγικούς και Επιστημονικούς Φορείς της περιοχής ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συνέλευση Εκλογικής Περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς.
Read More »
Ο Β. Γιόγιακας σε κλιμάκιο της Ν.Δ. στην Καστοριά Ο Β. Γιόγιακας σε κλιμάκιο της Ν.Δ. στην Καστοριά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

4ος Βυρώνιος δρόμος στη Ζίτσα

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
4ος Βυρώνιος δρόμος στη Ζίτσα


Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟΝ 4ο ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ 10χλμ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022.Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΙΤΣΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1809 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ .
ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΑΤΗ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΘΟΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ,ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ,ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΖΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ .
Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 10πμ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ.
ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΟΜΩΣ ΝΟΥΜΕΡΑ.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΓΩΝΑ
1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ
2 ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΑΓΩΝΑ
3 ΣΝΑΚ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
4 ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
6 ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
7 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 15ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΙΛΗΚΩΝ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.
8 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑΤΡΟΥ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Η ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
9 ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ 12 ΕΥΡΩ.
10 ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΜΠΟΥΦΕ .
-ΜΠΟΝΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1χλμ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ,ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ,ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΕΛΑΚΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ.ΗΛΙΚΙΕΣ 6 ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
-ΚΟΝΤΖΙΑ ΑΡΕΤΗ 6937435092
-ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ 6941412092
- ΜΠΛΙΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 6943939354
Email zitsavyroneia@gmail.com
Read More »
4ος Βυρώνιος δρόμος στη Ζίτσα 4ος Βυρώνιος δρόμος στη Ζίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Μπέλλα Βράκα: Η παραλία με το αστείο όνομα και την απαράμιλλη ομορφιά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Μπέλλα Βράκα: Η παραλία με το αστείο όνομα και την απαράμιλλη ομορφιά (+ΒΙΝΤΕΟ)


Mια μαγευτική πτήση σε ένα μέρος μοναδικό στην Ελλάδα. Πετάμε πάνω από τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στην Ήπειρο, και συγκεκριμένα πάνω από μία παραλία τόσο μαγευτική αλλά και τόσο… αστεία λόγω του ονόματός της: «Μπέλλα Βράκα».
Αυτή η παραλία ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο, που αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος νησίδων που περιβάλλουν τα Σύβοτα, που δίκαια αποκαλούνται από πολλούς ως «Καραϊβική της Ελλάδας».
Μπορεί κανείς να την επισκεφτεί με τα πόδια περνώντας κυριολεκτικά μέσα από την θάλασσα. Είναι μια μικρή, γραφική, αμμώδης παραλία στην οποία περπατάς ξεκινώντας από τα Σύβοτα και καταλήγεις στο νησάκι απέναντι, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας.
Υπάρχει η δυνατότητα να την επισκεφτείτε με αυτοκίνητο, το οποίο αφήνετε σε πάρκινγκ πάνω από την παραλία και κατεβαίνετε σε αυτήν από κατάλληλα διαμορφωμένο μονοπάτι.
Μόλις την αντικρίσετε θα μαγευτείτε από το πανέμορφο τοπίο. Δίπλα σε αυτή υπάρχουν και άλλες οργανωμένες παραλίες στις οποίες πηγαίνετε είτε από μονοπάτια είτε με βάρκα καθώς κάποιες από αυτές είναι απροσπέλαστες.
Τα Σύβοτα αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πλήθος τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Ο οικισμός είναι χτισμένος σε έναν μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες, κυριότερες εκ των οποίων είναι ο Άγιος Νικόλαος,το Μαύρο Όρος και το Μουρτεμένο.
Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο κατασκευασμένος το 1884 φάρος του νησιού Μαύρο Όρος καθώς και ο αρχαίος οικισμός του Βραχωνά. Κυριότερες παραλίες της περιοχής είναι η Μικρή και Μεγάλη Άμμος, η Μπέλλα Βράκα, η Ζάβια,η Πισίνα,η Ζέρη και ο Γαλλικός Μώλος.
Σίγουρα αξίζει μια καλοκαιρινή, και όχι μόνο, επίσκεψη.

Πηγή: Haanity


Read More »
Μπέλλα Βράκα: Η παραλία με το αστείο όνομα και την απαράμιλλη ομορφιά (+ΒΙΝΤΕΟ) Μπέλλα Βράκα: Η παραλία με το αστείο όνομα και την απαράμιλλη ομορφιά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Β. Γιόγιακας | «Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022
Β. Γιόγιακας | «Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου» (+ΒΙΝΤΕΟ)Απολύτως βέβαιος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες φάνηκε σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Kontra24, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.

Ο Βασίλης Γιόγιακας, έδωσε μάλιστα συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επικείμενες εκλογές, λέγοντας: «Θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη. Εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή στιγμή για την παράταξή μας μετά από ένα καλοκαίρι που πιστεύουμε ότι θα είναι καλό με τον τουρισμό, θα βοηθήσει σημαντικά. Με τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως είπαμε βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αιφνιδίασε τους συνομιλητές του καθώς επέμεινε στην πρόβλεψή του λέγοντας πως «ο πρόεδρος μας διαψεύδει (εννοώντας τις προβλέψεις) σε καθημερινή βάση με τις τοποθετήσεις του. Εκείνος αποφασίζει πότε θα πάμε σε εκλογές, όμως εκτιμώ και αισθάνομαι ότι θα γίνει έτσι».

Read More »
Β. Γιόγιακας | «Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου» (+ΒΙΝΤΕΟ) Β. Γιόγιακας | «Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου» (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες