Ηγουμενίτσα: Covid-19 & Εμβολιασμός - Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Ηγουμενίτσα: Covid-19 & Εμβολιασμός - Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν


Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί να συμμετέχετε στη νέα Καμπάνια Ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) με τίτλο: “Covid-19 & Εμβολιασμός - Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν”, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 - 19:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Σύνδεσμος Παρακολούθησης (link): https://us06web.zoom.us/j/86757115060
(Webinar ID: 867 5711 5060)

Όσοι πολίτες συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν επιπλέον ερωτήσεις στους ειδικούς, σχετικές με το θέμα.

Η συμμετοχή για όλους είναι ΔΩΡΕΑΝ
Read More »
Ηγουμενίτσα: Covid-19 & Εμβολιασμός - Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν Ηγουμενίτσα: Covid-19 & Εμβολιασμός - Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.700, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.050 θάνατοι. 3 Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 434 (60.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 370 (85.25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (14.75%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Read More »
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Νέα αύξηση στη Θεσπρωτία - 128 κρούσματα στην Ήπειρο

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Νέα αύξηση στη Θεσπρωτία - 128 κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 14
ΠΕ Θεσπρωτίας 16
ΠΕ Ιωαννίνων 76
ΠΕ Πρέβεζας 22


Read More »
Νέα αύξηση στη Θεσπρωτία - 128 κρούσματα στην Ήπειρο Νέα αύξηση στη Θεσπρωτία - 128 κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Επιστολή τριτέκνων στο Δήμο Ηγουμενίτσας για την απόρριψη οικογενειών από το κοινωνικό παντοπωλείο

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Επιστολή τριτέκνων στο Δήμο Ηγουμενίτσας για την απόρριψη οικογενειών από το κοινωνικό παντοπωλείο
Προς: Κα Τσώτου Βασιλική
Αντιδήμαρχο Κοινωνικής και Ψηφιακής Πολιτικής Δ. Ηγουμενίτσας

Κα Τσώτου,
με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε σχετικά με την πληροφόρηση που είχαμε τόσο από μέλη του Συλλόγου μας, όσο και από άλλες πολυμελής οικογένειες του Δήμου Ηγουμενίτσας σχετικά με την απόρριψη αίτησης τους για ένταξη στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Ενημερωθήκαμε ότι Τρίτεκνες οικογένειες με πολύ χαμηλό Ετήσιο καθαρό εισόδημα (κάτω από 9.000,00 €) έμειναν εκτός των παροχών του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Ανατρέχοντας στη ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας βρήκαμε τον αναρτημένο Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος έχει τον 137 / 2018 αριθμό απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας (ΑΔΑ: Ψ1ΥΑΩΡΙ-77Χ) με θέμα «Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 216/2016 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ηγουμενίτσας».
Στο άρθρο 6 του Κανονισμού αναφέρονται τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στην παράγραφό 1α. αναφέρεται ότι Δυνητικοί δικαιούχοι είναι «άτομα / νοικοκυριά …. Που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχιας ή απειλούνται από φτώχια…». 

Στην παράγραφο 4 αναφέρονται τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ο κάθε δικαιούχος:
«Ετήσιο καθαρό εισόδημα ως εξής:
•Για ένα άτομο: 5.000,00 €.
•Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε επιπλέον μέλος
• Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 50% σε περίπτωση αναπηρίας.»

Σύμφωνα με το άρθρο 4 για να ενταχθεί μια Τρίτεκνη Οικογένεια στο Κοινωνικό Παντοπωλείο θα πρέπει να έχει Ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 9.000,00 €. το οποίο όμως δεν συμβαδίζει με το άρθρο 1 το οποίο αναφέρει ως δικαιούχους άτομα / νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχιας το οποίο σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ (22/06/2021) ορίζεται στ ορίζεται στις 5.266,00 € για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 50% για τον/την σύζυγο και 30% για κάθε παιδί (Δηλαδή: 5.266,00 + 2.633,00 + 1.579,80 + 1.579,80 + 1579,80 = 12.638,40 €).

Έστω και ότι παραβλέψουμε αυτή την αντίφαση στον κανονισμό λειτουργίας και λάβουμε υπ’ όψιν ως όριο ένταξης τις 9.000,00 €, πάλι όπως αναφέρουμε στην αρχή της επιστολής μας πάλι κάποιες τρίτεκνες οικογένειες έμειναν εκτός.
Υστέρα από τηλεφωνική επικοινωνία με το τμήμα πρόνοιας στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας, όπου και αξιολογούνται οι αιτήσεις, μας ενημέρωσαν ότι στον υπολογισμό του τελικού ποσού λαμβάνεται υπ’ όψιν και το επίδομα παιδιών.
Σύμφωνα όμως με τον Νόμο 4512/2018 (ΦΕΚ Α’ 5 / 17-01-2018) και συγκεκριμένα στο άρθρο 214 αναφέρεται ότι: «Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152) και δεν προσμετράτε στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας.» κάτι το οποί δεν το βρίσκουμε στο καταστατικό Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων Με Τρία Παιδιά Ν. Θεσπρωτίας θα θέλαμε να μεριμνήσετε να αξιολογηθούν ξανά αιτήσεις οι οποίες απερρίφθησαν.
Επίσης ελπίζουμε η παρούσα επιστολή να μην οδηγήσει σε Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου με δυσμενέστερους όρους αλλά στην προσαρμογή του στα τωρινής δεδομένα.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η παρούσα επιστολή καθώς και η απάντησή σας θα κοινοποιηθεί στα μέλη του Συλλόγου μας προς ενημέρωσή τους.
Αναμένουμε για τις ενέργειες σας.

Τα μέλη του Δ. Σ.
του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά
Νομού Θεσπρωτίας
Read More »
Επιστολή τριτέκνων στο Δήμο Ηγουμενίτσας για την απόρριψη οικογενειών από το κοινωνικό παντοπωλείο Επιστολή τριτέκνων στο Δήμο Ηγουμενίτσας για την απόρριψη οικογενειών από το κοινωνικό παντοπωλείο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Τροχαίο με τραυματισμό υπαλλήλου delivery

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Τροχαίο με τραυματισμό υπαλλήλου delivery


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Αγ. Γεώργιο Παραμυθιάς, όταν Ι.Χ όχημα που οδηγούσε αλλοδαπή οδηγός, συγκρούστηκε με μηχανή μικρού κυβισμού που οδηγούσε ταχυμεταφορέας φαγητού.

Από το ατύχημα τραυματίστηκε στο χέρι και στα πλευρά ο οδηγός της μηχανής και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Φιλιατών. Δεν διατρέχει κίνδυνο.

Φως στα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα αναμένεται να δώσει η σχετική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς.Read More »
Τροχαίο με τραυματισμό υπαλλήλου delivery Τροχαίο με τραυματισμό υπαλλήλου delivery Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος - Εμβόλισε όχημα της αστυνομίας (+ΦΩΤΟ)

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Ηγουμενίτσα: Κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος - Εμβόλισε όχημα της αστυνομίας (+ΦΩΤΟ)Για περίπου 30 χιλιόμετρα καταδίωκαν 6 περιπολικά της ΑΔ Θεσπρωτίας, έναν αλλοδαπό, ο οποίος εισήλθε στη χώρα από τα σύνορα με την Αλβανία στο Τελωνείο Μαυροματίου στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, μη σταματώντας για έλεγχο και παρασύροντας τις προστατευτικές μπάρες. 

Τελικά, τα περιπολικά κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα κοντά στην είσοδο της πόλης της Ηγουμενίτσας, οπότε και ο οδηγός, εγκλωβισμένος πλέον έστρεψε το όχημά του και εμβόλισε συμβατικό όχημα της αστυνομίας, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. 


Ο αλλοδαπός οδηγός συνελήφθη και κρατείται, ενώ από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει συμμετοχή του σε μεταφορά ναρκωτικών ή παράνομων μεταναστών ή σε άλλη αξιόποινη πράξη και παραμένει μυστήριο γιατί δεν σταμάτησε στους νόμιμους ελέγχους τόσο των τελωνειακών όσο και των αστυνομικών αρχών...
Read More »
Ηγουμενίτσα: Κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος - Εμβόλισε όχημα της αστυνομίας (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος - Εμβόλισε όχημα της αστυνομίας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός με όπλα

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός με όπλαΣυνελήφθη χθες (01-11-2021) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι ο κατηγορούμενος κατέχει παράνομα όπλα, διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


· (2) πιστόλια διαμετρήματος 9mm,
· (2) περίστροφα διαμετρήματος 6mm και 9mm,
· κυνηγητική καραμπίνα,
· (3) γεμιστήρες,
· (636) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και τύπων,
· (60) φυσίγγια κρότου,
· (2) ξίφη και
· σιδερογροθιά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός με όπλα Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός με όπλα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα μειωμένα ποσά της Βασικής Ενίσχυσης που έλαβαν οι παραγωγοί

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα μειωμένα ποσά της Βασικής Ενίσχυσης που έλαβαν οι παραγωγοί


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με τα μειωμένα ποσά της Βασικής Ενίσχυσης που καταβλήθηκαν πρόσφατα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η φετινή πληρωμή είναι μειωμένη κατά 63 εκ ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, και αυτή η μείωση δεν αφορά στις κατηγορίες που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις διευκρινίσεις που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για παραγωγούς οι οποίοι θα πληρωθούν κατά την εκκαθάριση και ακόμα εξετάζονται οι φάκελοί τους ή υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση φόρου εισοδήματος. Αφορά παραγωγούς που κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους δεν άλλαξε τίποτα ως προς τα στοιχεία τους σε σχέση με πέρυσι.

Σε μια περίοδο όπως η σημερινή, όπου ο αγροτικός κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή αύξηση στο κόστος παραγωγής, η Βασική Ενίσχυση αποτελεί μια σημαντική βοήθεια, με την οποία μπορεί να καλυφθεί μέρος από τις κύριες ανάγκες των δικαιούχων παραγωγών. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό και την κυβέρνηση, για τον λόγο αυτής της μείωσης, που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Καταβολή Βασικής Ενίσχυσης 2021»

Την 26η Οκτωβρίου 2021 έγινε η καταβολή του 70% της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 2021, σε δικαιούχους παραγωγούς (γεωργούς - κτηνοτρόφους) σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η φετινή πληρωμή είναι μειωμένη κατά 63 εκ ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη της 20ης Οκτωβρίου του 2020 και αυτή η μείωση δεν αφορά στις κατηγορίες που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις διευκρινίσεις που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για παραγωγούς οι οποίοι θα πληρωθούν κατά την εκκαθάριση και ακόμα εξετάζονται οι φάκελοί τους, ή υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση φόρου εισοδήματος.

Επειδή, υπάρχει μείωση σε παραγωγούς που κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους δεν άλλαξε τίποτα ως προς τα στοιχεία τους σε σχέση με πέρυσι
Επειδή, η Βασική Ενίσχυση είναι ένα σημαντικό βοήθημα προς τους παραγωγούς, με το οποίο καλύπτονται βασικές ανάγκες για τις απαιτήσεις παραγωγής

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
· Για ποιο λόγο υπάρχουν οι συγκεκριμένες μειώσεις στις πληρωμές σε σχέση με πέρυσι, σε παραγωγούς των οποίων τα στοιχεία που κατέθεσαν δεν έχουν αλλάξει τη φετινή χρονιά;
Read More »
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα μειωμένα ποσά της Βασικής Ενίσχυσης που έλαβαν οι παραγωγοί Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα μειωμένα ποσά της Βασικής Ενίσχυσης που έλαβαν οι παραγωγοί Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: ηλεκτρονική προκήρυξη νέων αδειών για το υπαίθριο εμπόριο, δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες άδειες

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Β. Γιόγιακας: ηλεκτρονική προκήρυξη νέων αδειών για το υπαίθριο εμπόριο, δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες άδειες


Ηλεκτρονική προκήρυξη αδειών και θέσεων για τους νεοεισερχόμενους παραγωγούς και πωλητές, κίνητρα σε ενδιαφερόμενους νεότερης ηλικίας και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και ενημέρωση του καταναλωτή για τις τιμές των προϊόντων σε κάθε λαϊκή αγορά φέρνει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας υπογράμμισε ότι η είσοδος των νέων πωλητών σε όλες τις μορφές του υπαίθριου εμπορίου γίνεται με αντικειμενικές διαδικασίες και με κανόνες που ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους. Για τις νέες άδειες πωλητή προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση αστέγων, ανέργων, μονογονέων καθώς και ατόμων με αναπηρία και των γονέων τους. Ως προς τις άδειες παραγωγού προβλέπεται η δυνατότητα αδειοδότησης μελών αγροτικών και γυναικείων συνεταιρισμών καθώς και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με παραγωγικό σκοπό. Για όλες τις άδειες δίνεται αυξημένη μοριοδότηση για ηλικίες έως τα 30.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε επίσης ότι οι ηλεκτρονικές προκηρύξεις θα αφορούν αποκλειστικά τις νέες άδειες, δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες άδειες και οι υπάρχουσες θέσεις ενώ όσοι έχουν άδειες παραγωγής αλλά χωρίς θέση, θα την αποκτήσουν κατά προτεραιότητα εκτός της διαδικασίας προκήρυξης νέων θέσεων. «Η ψύχραιμη και προσεχτική ανάγνωση των νέων ρυθμίσεων για το υπαίθριο εμπόριο δείχνει ότι, ούτε αποκλεισμός των σημερινών πωλητών υπάρχει, ούτε δυσχεραίνεται η είσοδος νέων. Αντίθετα, διασφαλίζονται οι σημερινοί αδειούχοι, υπάρχει καθαρή και ισότιμη αντιμετώπιση όσων ενδιαφερόμενων πληρούν τις προϋποθέσεις, στηρίζονται οι πιο νέοι, στηρίζονται οι πιο αδύναμοι και οι όσοι συμμετέχουν σε παραγωγικά συνεργατικά σχήματα, παρέχεται πληροφόρηση στον καταναλωτή για να έχει τη δύναμη της επιλογής. Είμαστε εδώ για να δούμε την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου, που φιλοδοξεί να βάλει το υπαίθριο εμπόριο στα δεδομένα του 21ου αιώνα, αναγνωρίζοντας την ιστορία του, την προσφορά και την απήχησή του στην ελληνική κοινωνία.», ανέφερε ο κ. Γιόγιακας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο θα μπορούσε να συνοψιστεί σε λίγες μόνο λέξεις:
Διαφάνεια, κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, ασφάλεια.
Διαφάνεια γιατί η είσοδος των νέων πωλητών σε όλες τις μορφές του υπαίθριου εμπορίου γίνεται με διαδικασίες τυποποιημένες, ορατές και αντικειμενικές.
Με κανόνες που ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους.
Κανόνες οι οποίοι διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείρισή τους και δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους.
Με την ηλεκτρονική προκήρυξη αδειών και θέσεων οι λαϊκές αγορές γίνονται αυτό που λέει ο τίτλος του πληροφοριακού συστήματος που τις υποστηρίζει, δηλαδή πιο «ανοιχτές αγορές».
Γίνονται πιο «διαφανείς αγορές».
Γιατί στο σύστημα αυτό θα καταχωρούνται το ολοκληρωμένο προφίλ, τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τις αγορές του υπαίθριου εμπορίου και τους δραστηριοποιούμενους σε αυτό.
Όπως επίσης θα καταχωρείται η πληροφορία για τις τιμές και την ποσότητα συγκεκριμένων φρέσκων προϊόντων – λαχανικών, φρούτων, ψαριών – που πωλούνται σε συγκεκριμένες θέσεις μέσα στην κάθε λαϊκή αγορά.
Έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να γνωρίζει, να συγκρίνει και να αξιολογεί αν και που τον συμφέρει να κάνει τα ψώνια του.
Γλιτώνοντας κόπο, χρόνο και χρήμα.
Παράλληλα, με την εφαρμογή ανοιχτών και δομημένων διαδικασιών, θεσπίζονται κριτήρια για τις νέες άδειες πωλητών που συνδυάζουν το κοινωνικό στοιχείο με το αναπτυξιακό:
Από τη μία, λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη στήριξης πιο ευάλωτων συμπολιτών μας όπως οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι μονογονείς και, βέβαια, τα άτομα και οι γονείς των ατόμων με αναπηρία.
Από την άλλη, στηρίζεται η ντόπια παραγωγή, στηρίζεται η κοινωνική και αγροτική επιχειρηματικότητα, με την αδειοδότηση μελών αγροτικών και γυναικείων συνεταιρισμών καθώς και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με παραγωγικό σκοπό.
Επίσης σημαντικό είναι ότι ενθαρρύνεται η νεανική απασχόληση, με αυξημένη μοριοδότηση για ηλικίες μέχρι τα 30, καθώς και η απασχόληση όσων έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο σχετικό με την πρωτογενή παραγωγή.
Σε αυτό το σημείο έγινε δυστυχώς από μερίδα της αντιπολίτευσης αρκετή «σπέκουλα», ότι δήθεν θα έρθουν κάποιοι νεότεροι οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν επαφή με το χωράφι για πάρουν τις θέσεις των μη σπουδασμένων βιοπαλαιστών που πουλάνε σήμερα στις λαϊκές…

Αυτά που στην πραγματικότητα θα ισχύουν είναι τα εξής:
Οι ηλεκτρονικές προκηρύξεις θα αφορούν αποκλειστικά τις νέες άδειες.
Δεν επηρεάζονται καθόλου οι υπάρχουσες άδειες, ούτε οι υπάρχουσες θέσεις.
Όσοι έχουν άδειες παραγωγής αλλά χωρίς θέση, θα αποκτήσουν θέση κατά προτεραιότητα εκτός της διαδικασίας προκήρυξης νέων θέσεων.
Για να δοθεί τέλος στην αγωνία των παραγωγών να αναζητούν κάθε πρωί καινούργια θέση σε μία αγορά.

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι ξεκάθαρο.
Όπως ξεκάθαρο είναι ότι ανάκληση άδειας - και αυτή για έναν χρόνο – προβλέπεται μόνο για όσους, ενώ υποχρεούνται, δεν έχουν ταμειακή μηχανή.
Κατά τα άλλα, προβλέπεται ανάκληση θέσης - και όχι άδειας - για 15 ημέρες όταν βρεθεί κάποιος σε επιτόπιο έλεγχο να μην έχει εκδώσει για τρίτη φορά απόδειξη.

Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο:
Συμφωνούμε ότι ο βασικός σκοπός των κυρώσεων πρέπει να είναι η αποτροπή μιας παράβασης και η συμμόρφωση με το νόμο, όχι η εκδικητική τιμωρία.
Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως, ότι, το ύψος και το είδος της κύρωσης επηρεάζουν σημαντικά αν και κατά πόσο ο υπόχρεος θα συμμορφώνεται με το νόμο.
Πόσο μάλλον όταν, όπως ακούσαμε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι πάντα και παντού εύκολο να γίνονται συνεχείς και εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν σε μια μέρα.
Αφού, λοιπόν, η πιθανότητα ελέγχου και άρα η διαπίστωση της παράβασης είναι σχετικά μικρή, είναι θεμιτή η πρόβλεψη κυρώσεων και προστίμων που μπορεί να «πονέσουν», και άρα να λειτουργήσουν ως ουσιαστικά αντικίνητρα για την παράβαση.
Προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού και, τελικά, των συμπολιτών μας που επιλέγουν να ψωνίζουν στις λαϊκές αγορές.

Θα ήθελα να κλείσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με μια παρατήρηση για την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια Επιτροπή την προπερασμένη εβδομάδα.
Είδα συναδέλφους να προσέρχονται με ειλικρινή διάθεση και με συγκεκριμένες προτάσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου.
Όπως και είδα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πρόθυμη να ακούσει να συζητήσει αλλαγές, εξηγώντας παράλληλα το σκεπτικό κάποιων ρυθμίσεων.
Το αποτέλεσμα αυτής της γόνιμης συζήτησης ήταν ορισμένες αλλαγές στο προς ψήφιση κείμενο.
Ενδεικτικά αναφέρω, την αύξηση της διάρκειας ισχύος της άδειας παραγωγού στα 5 έτη ώστε να συμβαδίζει με αυτή του εμπόρου, η αύξηση της συχνότητας γνωστοποίησης των διαθέσιμων κενών θέσεων, η δήλωση από τον ίδιο τον παραγωγό της ποσότητας της παραγωγής που επιθυμεί να διαθέσει προς πώληση, η αύξηση - από δύο σε τρεις τον χρόνο - των φορών που κάποιος θα βρεθεί στο έλεγχο να έχει πουλήσει χωρίς απόδειξη.
Αν μη τι άλλο, και αυτές οι αλλαγές δηλώνουν την πρόθεση του Υπουργείου να βοηθήσει την παρουσία των παραγωγών μας στο υπαίθριο εμπόριο.
Η ψύχραιμη και προσεχτική ανάγνωση των νέων ρυθμίσεων για το υπαίθριο εμπόριο, κυρίες και κύριες συνάδελφοι, δείχνει ότι, ούτε αποκλεισμός των σημερινών πωλητών υπάρχει, ούτε δυσχεραίνεται η είσοδος νέων.
Αντίθετα, διασφαλίζονται οι σημερινοί αδειούχοι.
Υπάρχει καθαρή και ισότιμη αντιμετώπιση όσων ενδιαφερόμενων πληρούν τις προϋποθέσεις.
Στηρίζονται οι πιο νέοι, στηρίζονται οι πιο αδύναμοι και οι όσοι συμμετέχουν σε παραγωγικά συνεργατικά σχήματα.
Παρέχεται πληροφόρηση στον καταναλωτή για να έχει τη δύναμη της επιλογής.
Είμαστε εδώ για να δούμε την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου, που φιλοδοξεί να βάλει το υπαίθριο εμπόριο στα δεδομένα του 21ου αιώνα, αναγνωρίζοντας την ιστορία του, την προσφορά και την απήχησή του στην ελληνική κοινωνία.
Read More »
Β. Γιόγιακας: ηλεκτρονική προκήρυξη νέων αδειών για το υπαίθριο εμπόριο, δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες άδειες Β. Γιόγιακας: ηλεκτρονική προκήρυξη νέων αδειών για το υπαίθριο εμπόριο, δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες άδειες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Νέος κύκλος αιτημάτων τηλεοπτικής κάλυψης των λευκών περιοχών

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Ηγουμενίτσα: Νέος κύκλος αιτημάτων τηλεοπτικής κάλυψης των λευκών περιοχών


Με την έναρξη του νέου κύκλου υποβολής αιτημάτων για την κάλυψη με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα των λευκών περιοχών, καλούνται όλοι οι κάτοικοι των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ), οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει ως σήμερα αίτημα, να προχωρήσουν στην υποβολή με έναν από τους δύο τρόπους που ακολουθούν:
· μέσω της ιστοσελίδας https://white-areas.gov.gr/ ή
· μέσω του πλησιέστερου ΚΕΠ.

Συστήνεται στους πολίτες να έχουν ως πρώτη επιλογή την Cosmote .
Η αποκλειστική προθεσμία υποβολής αιτημάτων είναι από 01 έως 15 Νοεμβρίου 2021.
Σημειώνεται ότι αίτηση μπορούν να υποβάλουν και όσοι από τους δικαιούχους των νοικοκυριών επιθυμούν να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία παλαιότερης αίτησης στο πλαίσιο της δράσης.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι των ακόλουθων περιοχών να προβούν εγκαίρως στην υποβολή της σχετικής αίτησης:


Από τη Δ.Ε. Ηγουμενίτσας, οι οικισμοί:
Κρυόβρυσης
Λάκκας

Από τη Δ.Ε. Μαργαριτίου , οι οικισμοί:
Καλοδικίου
Κόδρας
Μαργαριτίου
Μορφατίου
Παλαιοκάστρου
Πυργίου
Σπαθαραίων

Από τη Δ.Ε. Παραποτάμου, οι οικισμοί:
Αγίου Γεωργίου
Γεροπλάτανου

Από τη Δ.Ε. Πέρδικας, οι οικισμοί:
Αρίλλα
Βουνίστρας
Καραβοστασίου
Πέρδικας

Από τη Δ.Ε. Συβότων, οι οικισμοί:
Αργυρότοπου
Πλαταριάς
Σκορπιώνας
Συβότων
Φασκομηλιάς
Read More »
Ηγουμενίτσα: Νέος κύκλος αιτημάτων τηλεοπτικής κάλυψης των λευκών περιοχών Ηγουμενίτσα: Νέος κύκλος αιτημάτων τηλεοπτικής κάλυψης των λευκών περιοχών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

10 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
10 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα


Την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 168 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 67 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 27355 rapid test και ανευρέθηκαν 1151 θετικά (4.21%). Από τις 1151 περιπτώσεις, οι 567 αφορούν άνδρες και οι 584 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 34.66 έτη.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΠΑΝΘΕΟΝ”
236 rapid test με 10 θετικά (4.24%) αφορούν σε 6 αγόρια και 4 κορίτσια με διάμεση ηλικία τα 7 έτη

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
20 αρνητικά rapid test


Read More »
10 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα 10 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Στα μέσα Νοέμβρη τα τέλη κυκλοφορίας

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Στα μέσα Νοέμβρη τα τέλη κυκλοφορίας


Τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» από το διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 θα έχουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων.

Στα μέσα Νοεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα θέσει σε λειτουργία την σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Κάθε ειδοποιητήριο θα περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα αποφύγουν την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, θα μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών (ATM).

Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Τα παλιά αυτοκίνητα πληρώνουν τέλη ανάλογα με τον κυβισμό και τα νεότερα ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπουν.

«Κερδισμένοι» όμως θα είναι φέτος όσοι έχουν οχήματα τα οποία ταξινομήθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2021. Τα τέλη για τα οχήματα τα οποία εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο τα οποία έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι μηδενικά.

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής με βάση τις τιμές εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP) όπως αναγράφονται στη άδεια του οχήματος.
Read More »
Στα μέσα Νοέμβρη τα τέλη κυκλοφορίας Στα μέσα Νοέμβρη τα τέλη κυκλοφορίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Φιλιατών

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Ευχαριστήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Φιλιατών


Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Christine Hoeller και τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Griechenlandfilfe για τη δωρεά τους σε τρόφιμα όπως ζυμαρικά, συσκευασμένες μερίδες φαγητού και χυμούς! Τα προϊόντα θα δοθούν στους δικαιούχους της δομής μας στη διανομή Νοεμβρίου κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Read More »
Ευχαριστήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Φιλιατών Ευχαριστήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Στην 20η θέση η Θεσπρωτία στις επιλογές του κοινωνικού τουρισμού

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Στην 20η θέση η Θεσπρωτία στις επιλογές του κοινωνικού τουρισμού


Συνολικά 60.000 επιταγές του νέου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας κατά το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, ενεργοποιήθηκαν περισσότερες από 7.200 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές με το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ.

Στη λίστα των Νομών με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιημένων επιταγών περιλαμβάνεται η Πρέβεζα η οποία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση.

Συνολικά για το Νομό Πρέβεζας ενεργοποιήθηκαν 4.071 επιταγές (6,8%). 

Στην 20η θέση βρίσκεται ο Νομός Θεσπρωτίας για τον οποίο ενεργοποιήθηκαν 769 επιταγές, ποσοστό 1,3%.
Read More »
Στην 20η θέση η Θεσπρωτία στις επιλογές του κοινωνικού τουρισμού Στην 20η θέση η Θεσπρωτία στις επιλογές του κοινωνικού τουρισμού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Στις γραμμές της Αδριατικής το ΑΡΙΑΔΝΗ

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Στις γραμμές της Αδριατικής το ΑΡΙΑΔΝΗ


Πλώρη για το λιμάνι της Πάτρας αναμένεται να βάλει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 4/11, το ΑΡΙΑΔΝΗ, προκειμένου από την Παρασκευή 5/11, να ξεκινήσει τα δρομολόγια του, στις γραμμές της Αδριατικής.

Το πλοίο της HELLENIC SEAWAYS, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, πρόκειται να αναχωρεί κάθε Παρασκευή από το λιμάνι της Πάτρας για Ηγουμενίτσα, Βενετία κι επιστροφή και κάθε Τρίτη από το λιμάνι της Πάτρας για Ηγουμενίτσα, Ανκόνα κι επιστροφή.
Read More »
Στις γραμμές της Αδριατικής το ΑΡΙΑΔΝΗ Στις γραμμές της Αδριατικής το ΑΡΙΑΔΝΗ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Εκπαιδευτικό workshop για τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021
Εκπαιδευτικό workshop για τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας


Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. (Λιμένας Ηγουμενίτσας) στο πλαίσιο του έργου ECOWAVES διοργανώνει την Παρασκευή 5/11/20211 και ώρα 10:00 – 13:30 εκπαιδευτικό workshop με τίτλο «Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capacity Building Event) στη Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων».

Το έργο ECOWAVES επικεντρώνεται στον Α.Σ. 2.2: Ενίσχυση της ικανότητας για διακρατική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ευπάθειας, του κατακερματισμού και της προστασίας των υπηρεσιών οικοσυστήματος στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, Θέμα 2: Διαχείριση και πρόληψη της διάδοσης της ρύπανσης, ιδίως με την ανάπτυξη μοντέλων που στοχεύουν στη στήριξη της διαχείρισης αποβλήτων/ανακύκλωσης σε λιμενικές περιοχές.

Θα πραγματοποιηθούν από καταξιωμένους στο αντικείμενο επιστήμονες εξειδικευμένες παρουσιάσεις με θέματα όπως:
Μεθοδολογίες και Τεχνολογίες Αιχμής (State-of-art) για τη διαχείριση των αποβλήτων στους λιμένες,
Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας,
Συνέπειες Ακατάλληλης Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αδριατική,
Διαχείριση Περιστατικού Θαλάσσιας Ρύπανσης στον Λιμένα Ηγουμενίτσας,
Παρουσίαση Πλατφόρμα Διαδικτυακής Εκπαίδευσης για Περιβαλλοντικά θέματα στο πλαίσιο του Έργου ECOPORTIL.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Hotel Selefkos Palace, Νέα Σελεύκεια, και δεν θα είναι ανοικτή για το κοινό.
Read More »
Εκπαιδευτικό workshop για τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας Εκπαιδευτικό workshop για τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Σελίδες