Εκδήλωση του Γυμνασίου Φιλιατών για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τον εθισμό καθώς και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Φιλιατών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με θέμα «την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τον εθισμό καθώς και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί», τη Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Φιλιατών, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας και Πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσπρωτίας – «ΑΡΙΑΔΝΗ» κα Κοτσώνη Αλέκα και τους Αρχιφύλακες κ.κ. Ράπτη Φώτη και Τσανέλη Λευτέρη του Γραφείου Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας.

Το πρωί της ίδιας μέρας, η εν λόγω παρέμβαση υλοποιήθηκε στους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου Φιλιατών, στο πλαίσιο του προγράμματος Θεματική Εβδομάδα για τα Γυμνάσια. 



Αναμφίβολα, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει τις ζωές όλων μας, μικρών και μεγάλων. Όμως, πέραν της πολυποίκιλης χρησιμότητάς του, αφού αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης, αναζήτησης πληροφοριών και ψυχαγωγίας, δεν παύει να ελλοχεύει και κινδύνους. Με σωστή ενημέρωση των νέων-εφήβων, επίβλεψη των γονιών και καθοδήγηση οι κίνδυνοι και τα αρνητικά ελαχιστοποιούνται. Και επειδή «το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η Υπεύθυνη του Σ.Σ.Ν. και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ» κα Αλέκα Κοτσώνη, υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη δράση και στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών των σχολείων της πόλης των Φιλιατών, με στόχο τη θωράκιση των παιδιών μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Φιλιατών και Γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ» κα Παππά-Μάλλιου Ουρανία, η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ» κα Κοτσώνη Αλέκα, η Περιφερειακή Σύμβουλος, ταμίας του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης και μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. «ΗΡΑΚΛΗΣ» Φιλιατών κα Σπανοπούλου Λιάνα, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γ/σιου Φιλιατών κα Μπάντιου Νατάσα, Γκάγκαλης Κώστας, Δήγρα Σούλα και Ευθυμίου Ελένη, εκ μέρους του Αθλητικού Σωματείου «ΗΡΑΚΛΗΣ» Φιλιατών η κα Δημητρίου Αμαλία, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου Φιλιατών με τους γονείς τους.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των γονέων και δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες του 


 
Read More »
Εκδήλωση του Γυμνασίου Φιλιατών για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τον εθισμό καθώς και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί (+ΦΩΤΟ) Εκδήλωση του Γυμνασίου Φιλιατών για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τον εθισμό καθώς και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Επιχείρηση στα Σύβοτα ζητάει προσωπικό για άμεση πρόσληψη

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017


Επιχείρηση στα Σύβοτα Θεσπρωτίας ζητάει για άμεση πρόσληψη καμαριέρα, μπάρμαν, βοηθό κουζίνας και σερβιτόρο με εμπειρία.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6984490182



Read More »
Επιχείρηση στα Σύβοτα ζητάει προσωπικό για άμεση πρόσληψη Επιχείρηση στα Σύβοτα ζητάει προσωπικό για άμεση πρόσληψη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Νέα επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό γάτα από το ίδιο φρεάτιο στο Λαδοχώρι (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Για άλλη μία φορά το Πυροσβεστικό Σώμα ανταποκρίθηκε άμεσα σε έκκληση για απεγκλωβισμό γατιού απο φρεάτιο στο Λαδοχώρι.
Πρόκειται για το ίδιο φρεάτιο που πριν από λίγες ημέρες είχε ξανά απεγκλωβιστεί έαν ακόμα γατάκι.  (Δείτε ΕΔΩ)
Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος έπραξε και πάλί το καθήκον του στο ακέραιο.

 
Μήπως όμως ήρθε η ώρα να πράξουν και οι υπεύθυνοι το δικό τους καθήκον και να κλείσουν τα φρεάτια που αποτελούν παγίδες για ζώα και ίσως και για ανθρώπους;
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο φρεάτιο δεν έχει κάποιο καπάκι ή σχάρα και ο κίνδυνος να υπάρξει ατύχημα και με τους ανθρώπους που επισκέπτονται το νεκροταφείο Λαδοχωρίου. 



Read More »
Ηγουμενίτσα: Νέα επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό γάτα από το ίδιο φρεάτιο στο Λαδοχώρι (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Νέα επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό γάτα από το ίδιο φρεάτιο στο Λαδοχώρι (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: "Μιλάμε εμείς, για εμάς" - Μια εκδήλωση για τον αυτισμό

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017


Το Χαμόγλεο Εξέλιξης, σε συνεργασία με τον Βρεφονηπιακό Σταθμό ΟΑΕΔ Ηγουμενίτσας, σας προσκαλεί να μιλήσουμε για τον αυτισμό. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 18.00 το απόγευμα, στον παιδότοπο Julistra
Read More »
Ηγουμενίτσα: "Μιλάμε εμείς, για εμάς" - Μια εκδήλωση για τον αυτισμό Ηγουμενίτσα: "Μιλάμε εμείς, για εμάς" - Μια εκδήλωση για τον αυτισμό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας Πρέβεζας

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26.05.2017 στην αίθουσα ΠΑΝΘΕΟΝ η ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας Πρέβεζας - ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ, με συμμετοχή πάνω από 100 κτηνοτρόφων παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος της περιοχής μας.

Στόχος της ημερίδας ήταν η δημιουργία ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ σύμφωνα με το Μέτρο 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 




Ο συνδυασμός του Μ.9. του Π.Α.Α. με το Μ.4.2.1. θα δώσει τη δυνατότητα στον Συνεταιρισμό και στην Οργάνωση Παραγωγών να προχωρήσουν σταδιακά σε:
  1. Μείωση του κόστους παραγωγής (Ζωοτροφές, Ενέργεια, κλπ)
  2. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων (υγειονομική παρακολούθηση, αδειοδοτημένες σταβλικές εγκαταστάσεις)
  3. Παρακολούθηση και βελτίωση γενετικού υλικού (φυλές)
  4. Αύξηση προστιθέμενης αξίας στους παραγωγούς
  • μέσω συγκέντρωσης και εμπορίας γάλακτος για λογαριασμό της Οργάνωσης Παραγωγών.
  • μέσω μεταποίησης, παστερίωσης και τυροκόμησης.

Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ανήκει στους παραγωγούς της. Χρειάζεται την συσπείρωση των παραγωγών γύρω της με στόχο την Βελτίωση της Ποιότητας, την Ενίσχυση της ΖΩΝΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, την Αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο παραγόμενο προϊόν, την προσέλκυση νέων στην κτηνοτροφία, την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. 


Read More »
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας Πρέβεζας Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Οργανικά Κενά σε Σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Θεσπρωτίας για το Σχολικό Έτος 2017-2018

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017


Το ΠΥΣΔΕ Θεσπρωτίας με την υπ' αριθ. 11/26-05-2017 πράξη του, σας γνωστοποιεί τα εναπομείναντα οργανικά κενά μετά την κρίση των υπεραρίθμων και την τοποθέτηση αυτών σε οργανικά κενά.

1. ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΓΕΝΙΚΗΣ 




Παρατηρήσεις:

• Σύμφωνα με την αρ. 3508/Δ2/14-01-2010 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων, στα οργανικά κενά κλάδου ΠΕ04.04 των ΓΕΛ Φιλιατών και ΓΕΛ Παραμυθιάς προτεραιότητα στην τοποθέτηση έχουν οι Εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ04.04 Βιολόγοι. Αν τα κενά παραμένουν, δύναται να καλυφθούν σε δεύτερη φάση από εκπαιδευτικούς κλαδουΠΕ04.01, ΠΕ04.02 και ΠΕ04.05 για να διδάξουν το μάθημα της Βιολογίας στα Γενικά Λύκεια λαμβάνοντας υπόψη τις δεύτερες αναθέσεις.


2. ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί από μετάθεση , για βελτίωση θέσης , για οριστική τοποθέτηση και οι επανερχόμενοι από το εξωτερικό να υποβάλουν αίτηση - δήλωση τοποθέτησης στα παραπάνω οργανικά κενά προς το ΠΥΣΔΕ Θεσπρωτίας έως και τη Παρασκευή 02-06-2017 και ώρα 12:00. Μπορούν να δηλωθούν περισσότερες προτιμήσεις από τα οργανικά κενά που υπάρχουν διότι μπορεί να προκύψουν οργανικά κενά κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων.

Οι δηλώσεις προτίμησης μπορούν να σταλούν και με fax στο 2665023777.

Τέλος, παρακαλούνται οι Διευθυντές να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στα σχολεία τους οργανικά ή είναι προσωρινά τοποθετημένοι είτε υπηρετούν σε αυτά είτε απουσιάζουν για διάφορους λόγους.



Read More »
Οργανικά Κενά σε Σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Θεσπρωτίας για το Σχολικό Έτος 2017-2018 Οργανικά Κενά σε Σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Θεσπρωτίας για το Σχολικό Έτος 2017-2018 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Η ΝΟ.Δ.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Έφυγε σήμερα ο τελευταίος Μεγάλος της Πολιτικής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης .

Μια σπουδαία προσωπικότητα στη σύγχρονη Ιστορία της Πατρίδας που υπηρέτησε την αλήθεια , τη δημοκρατία , την ελευθερία . Ένας Ηγέτης βαθιά Δημοκρατικός και ένας πολιτικός με Ήθος , που έγκαιρα συνέλαβε ιδέες, μπροστά από την εποχή του .


Λόγω πένθους για την αδόκητη απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της ΝΔ αναβάλλονται όλες οι κομματικές εκδηλώσεις από σήμερα 29 Μαΐου 2017 έως και την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017.

Επίσης οι Σημαίες στα Γραφεία της ΝΟΔΕ ΝΔ Θεσπρωτίας , θα κυματίζουν μεσίστιες κατά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες . 


Read More »
Η ΝΟ.Δ.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Η ΝΟ.Δ.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

O Β. Γιόγιακας για τον Κ. Μητσοτάκη: "Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο άνδρα"

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και λύπη έναν μεγάλο άνδρα, πολιτικό και οικογενειάρχη, που υπερασπίστηκε με θάρρος και σε πείσμα των καιρών το όραμά του για μια σύγχρονη Ελλάδα και επηρέασε με το παράδειγμά του ολόκληρες γενιές κοινοβουλευτικών ανδρών.

Βασίλης Γιογιακας
Βουλευτής Θεσπρωτίας


 
Read More »
O Β. Γιόγιακας για τον Κ. Μητσοτάκη: "Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο άνδρα" O Β. Γιόγιακας για τον Κ. Μητσοτάκη: "Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο άνδρα" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Δήλωση του Τομεάρχη Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Ι. Ντάνη για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017



«Αποχαιρετούμε σήμερα έναν από τους τελευταίους μεγάλους οραματιστές πολιτικούς του τόπου μας, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία και γνήσιος ευπατρίδης υπηρέτησε σε ανώτατα αξιώματα της Ελλάδας με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η πολιτική του διαδρομή αποτελεί πραγματική παρακαταθήκη άσκησης της πολιτικής εξουσίας».


 
Read More »
Δήλωση του Τομεάρχη Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Ι. Ντάνη για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Δήλωση του Τομεάρχη Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Ι. Ντάνη για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Επιχείρηση του στρατού αυτή την ώρα, για την εξουδετέρωση βλήμα όλμου σε αυλή σπιτιού στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας και του Ελληνικού Στρατού στην πληροφορία ότι στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, ένας πολίτης είχε στο σπίτι του ένα βλήμα όλμου από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας εντόπισε το βλήμα όλμου χθες στο βουνό της Κεστρίνης και αντί να ενημερώσεις τις αρχές, το έβαλε στο σακίδιο του και το πήρε στο σπίτι του!


Αργότερα, ενημερώθηκε η αστυνομία και αυτή την ώρα, στην αυλή του σπιτιού που βρίσκεται το βλήμα, υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και πυροτεχνουργός της 8ης Μεραρχίας, προκειμένου σε λίγη ώρα να ξεκινήσει η διαδικασία εξουδετέρωσης.


Read More »
Επιχείρηση του στρατού αυτή την ώρα, για την εξουδετέρωση βλήμα όλμου σε αυλή σπιτιού στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ) Επιχείρηση του στρατού αυτή την ώρα, για την εξουδετέρωση βλήμα όλμου σε αυλή σπιτιού στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Τα παιδάκια του κατηχητικού της ενορίας Κεστρίνης έκαναν εκδρομή στη Σαγιάδα

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017


Με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων στο κατηχητικό σχολείο της ενορίας Κεστρίνης, παιδάκια του δημοτικού και του Γυμνασίου, που παρακολούθησαν το κατηχητικό του ιερού ναού Αγίου Μηνά, έκαναν εκδρομή στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, συνοδευόμενα από τον εφημέριο π. Ηλία Μάκο και τον εκκλησιαστικό επίτροπο Σπυρίδωνα Κολιομίχο. 
Δεν πέρασαν μόνο όμορφα δίπλα στη θάλασσα, βλέποντας τον ήλιο να αντανακλά πάνω στα νερά ή απολαμβάνοντας το παγωτό τους στην παραλία, αλλά στο μυαλό τους, παρά τη μικρή ηλικία τους, επεξεργάστηκαν, το έδειξαν με τη συμπεριφορά τους, και τα μηνύματα από τα κατηχητικά μαθήματα. 
Ένιωθε κανείς, βλέποντάς τα ότι η ψυχή τους, ζώντας μέσα στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού, χαμογελά, ειρηνεύει, αγωνίζεται για το καλύτερο και ευγνωμονεί το Θεό για την πλούσια αγάπη του. 
Και θυμήθηκαν κάποια από τα λόγια που άκουσαν στα κατηχητικά μαθήματα. 


Στριφογύριζε στο μυαλό τους, ότι, όπως καίγεται το λιβάνι και βγάζει ευωδιά, έτσι, για να είναι ευωδιαστή η ζωή μας μπροστά στο Θεό, πρέπει να γίνονται κάποιες θυσίες πνευματικές, κάποιες προσπάθειες για την εφαρμογή του θελήματος του Θεού, που θα βοηθήσουν την ψυχή μας να αγαπήσει τις αρετές και να αποφύγει τη δυσωδία της αμαρτίας. 
Τα παιδάκια του κατηχητικού της ενορίας Κεστρίνης φανερώνουν με πολλούς τρόπους ότι πιστεύουν. 
Και αυτό αρκεί. Είναι αρκετό, για να έχουν όλη τη χαρά και την ευτυχία μέσα τους. 
Και μάτια, που να βλέπουν το φωτισμό του Θεού. 
Υπάρχει σπουδαιότερο από αυτό;

Εκ του ιερού ναού Αγίου Μηνά ενορίας Κεστρίνης 


 
Read More »
Τα παιδάκια του κατηχητικού της ενορίας Κεστρίνης έκαναν εκδρομή στη Σαγιάδα Τα παιδάκια του κατηχητικού της ενορίας Κεστρίνης έκαναν εκδρομή στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Το Εργαστήρι του συγγραφέα: Ο Μιχάλης Γκανάς συνομιλεί με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας - Της Μαρίας Παπαευσταθίους

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017



Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας είχε την τιμή να υποδεχθεί τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Διευθυντού του Σχολείου και του Συλλόγου Διδασκόντων, έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να συνομιλήσουν μαζί του. Ως Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων της Θεσπρωτίας και Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου με χαρά έγινα κοινωνός αυτής της δράσης του Σχολείου.

Τη βιωματική επικοινωνία του δημιουργού με τους μαθητές οργάνωσαν οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου, Σωτηρία Αθανασοπούλου, Γεωργία Ζιώγα, Γεωργία Νούση, Μαργαρίτα Καίσαρη και Χαρίκλεια Τριανταφύλλου στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας αλλά και των Αρχαίων Ελληνικών. Αφορμή έδωσε το τελευταίο βιβλίο του Μιχάλη Γκανά με τίτλο «Ομήρου Οδύσσεια», που εκδόθηκε πρόσφατα (εκδ. Μεταίχμιο) και το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας «Πάνθεον».

Η συνάντηση – συνομιλία των μαθητών μαζί του πραγματοποιήθηκε στον καλαίσθητο χώρο της Βιβλιοθήκης του Σχολείου που έχει πρόσφατα διαμορφωθεί κατάλληλα και για σεμιναριακού τύπου παρουσιάσεις, χάρη στην επιμονή του Διευθυντού κ. Βασίλη Μητσιώνη και των συναδέλφων εκπαιδευτικών που συνεργάστηκαν για το σκοπό αυτό με μεράκι.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση προέρχονταν από τη Β΄ τάξη του Γυμνασίου. Τα παιδιά αφού διάβασαν έργα του ποιητή και ιδιαίτερα την «Ομήρου Οδύσσεια», είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις που υπέβαλαν στον κ. Γκανά. Εκείνος έλυσε όλες τις απορίες τους σε ανοιχτή συνομιλία για την ποίηση, τη ζωή, το έργο του, την έμπνευση, τη διάδοση των βιβλίων…

Η φιλόλογος κα Μαργαρίτα Καίσαρη, συντοπίτισσα του ποιητή, παρουσίασε με εύγλωττο τρόπο τη βιογραφία του με τα σημαντικότερα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή του, όπως η γέννησή του το 1944 στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, το πέρασμά του από την «ανταρτοκρατούμενη» Μουργκάνα στην Αλβανία και μετά από ταξίδι δώδεκα ημερονυχτίων, στην Ουγγαρία.

Η ζωή του είναι μια Οδύσσεια που άρχιζε από το χωριό του και συνεχίστηκε στις χώρες αυτές, καθώς αντιμετώπιζε το κρύο, τις ψείρες, το διαχωρισμό σε αστικό και αγροτικό πληθυσμό, την κατάταξη των αγροτών στο χωριό «Μπελογιάννη». Ο πατέρας του μένοντας πίσω στην Ηγουμενίτσα ζει με την αγωνία και πέφτει σε μελαγχολία ειδικά τα Χριστούγεννα βλέποντας χαρούμενες τις άλλες οικογένειες ενώ τα παιδιά του και η γυναίκα του λείπουν («όλες οι βέργες είναι εδώ η βέργα μου δεν είναι εδώ»), παρατηρεί η κα Καίσαρη, η οποία είχε και την μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πατέρα του κ.Γκανά.

Όλα αυτά τα γεγονότα συγκλόνισαν τον ποιητή, «στοιχειώσανε» μέσα του και αναδύθηκαν αργότερα στο πεζογράφημά του «Μητριά Πατρίδα», έργο εξήντα σελίδων για ένα θέμα που ένας κανονικός πεζογράφος θα μπορούσε να γράψει μια κανονική τριλογία, όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Όταν επέστρεψε από την Ουγγαρία (1954) φοίτησε στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καμύτσιανης. «Σήμερα η επίσκεψή του εκεί τον πληγώνει αφού τα πάντα είναι έρημα».

«Γρηγόρη, Πέτρα, Νικηφόρε
Δημοδιδάσκαλοι της Θεσπρωτίας
Οι μαθηταί σας διαρκώς μειούνται, τα δημητριακά μας λιγοστεύουν,
θα πούμε το ψωμί π-σω-μ-ά-κῑ. («Ακάθιστος δείπνος»).


Το Γυμνάσιο Φιλιατών, η ποίηση του Καββαδία που τον σημαδεύει, οι σπουδές στην Αθήνα, τα βιβλία από τα καροτσάκια, η εργασία στο εργοστάσιο, το χτίσιμο του ποιητικού του κόσμου στο αστικό Αθηναϊκό περιβάλλον με αγροτικές και πονεμένες μνήμες είναι στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ποιητικής του ζωής. Τα ποιήματα «Εργατικό ατύχημα» και «Βοηθός γκαρσόν» αποτυπώνουν τις δύσκολες συνθήκες των νέων της μεταπολεμικής Ελλάδος στον αγώνα για την επιβίωση.

Σημαντική είναι η επιρροή του δημοτικού τραγουδιού στον τρόπο γραφής του. Ο Μιχάλης Γκανάς επισημαίνει πως το δημοτικό τραγούδι ήταν η κιβωτός του, ένας οικείος λόγος που βρίσκεται μέσα στην αναπνοή του Έλληνα και που η επαφή του ίδιου με αυτό ήταν καθοριστική. « …Πέρα από το δημοτικό τραγούδι, υπάρχει και η ίδια η γλώσσα η ομιλούμενη, που έχει μουσικότητα και ακρίβεια στην έκφραση, παρρησία και αυτάρκεια…», λέει ο ίδιος.

Η πάλη του ανάμεσα στις δύο πατρίδες, την Αθήνα και την Ήπειρο (Θεσπρωτία) αποτυπώνεται στο ποίημά « Ο ύπνος του καπνιστή» :

Η μάνα μοναχή στο σπίτι
Και τα παιδιά στις πολιτείες
Το ένα γκαρσόν και το άλλο σοφέρ
Το τρίτο μετανάστης
Θα ’ρθω μανούλα νοικοκύρης
Με κούρσα κόκκινη και με γραβάτα
Θα ’ρθεις παιδί μου μουσαφίρης
Με δυο βρυσούλες τα πικρά σου μάτια.




Κυρίαρχο στοιχείο στην ποίησή του είναι ο θάνατος, ενώ καθοριστική είναι η σχέση του με την μητέρα. 

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το ποίημα « Τα μικρά» :

Εσύ δεν θα πεθάνεις,
Πεθαίνουν οι μανάδες ; Δεν πεθαίνουν.
Άμα πεθάνεις θα πεθάνω να το ξέρεις. Μ’ακούς;
Σ’ ακούω. Ψεύτη.
Ούτε αυτά που ’μουταξες παιδί δεν κράτησες.

Χαρακτηριστική ήταν η ανάγνωση από τον ίδιο τον ποιητή του ποιήματος με τίτλο «Τα χέρια», (από το βιβλίο «Γυναικών-μικρές και πολύ μικρές ιστορίες»), όπως και του αποσπάσματος από τα «Γυάλινα Γιάννενα», ποιητική συλλογή που αποτελεί το σήμα κατατεθέν, θα λέγαμε, του ποιητή.

Το έργο του «Ομήρου Οδύσσεια» είναι μία διασκευή για νέους αναγνώστες σε εικονογράφηση Βασίλη Γρίβα. Περιλαμβάνει στίχους από το δημοτικό τραγούδι και από Έλληνες ποιητές, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στην αφήγηση σαν να τους έχει γράψει ο Όμηρος.

Οι μαθητές διάβασαν κάποια αποσπάσματα από τις ραψωδίες, έτσι όπως τις απέδωσε περιληπτικά ο ποιητής σε μια προσπάθειά του να φέρει τον αθάνατο ποιητή Όμηρο πιο κοντά στο ύφος των σημερινών νέων, ίσως και των μεγάλων, που θα ήθελαν να «ξαναδούν» την Οδύσσεια με ένα παιγνιώδη τρόπο, όπου οι ήρωες αποτυπώνονται σε φυσιογνωμίες «γκροτέσκο» που πηγαινοέρχονται.

Στο σχετικό αφιέρωμα που παρουσιάσανε οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και κάποια ποιήματά του που μελοποιήθηκαν όπως το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, που το ερμηνεύει πολύ ωραία ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Η μελοποιημένη ποίηση, είναι αυτή που φέρνει πάντα πιο κοντά τους ποιητές στο κοινό γιατί τα έργα τους γίνονται τραγούδι και ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, o Ara Dinkjian, κ.ά. Επιπλέον ο Μιχάλης Γκανάς το 1994 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο ποίησης για το έργο του «Παραλογή» και το 2011 βραβεύτηκε για το σύνολο του ποιητικού του έργου από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο ίδιος ο ποιητής μίλησε με τρόπο που άγγιξε τα παιδιά με απλότητα και ειλικρίνεια . Αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα, στον τρόπο της συγγραφής και στην ανάγκη αυτή που την διέκρινε πολύ νωρίς και την έκανε προτεραιότητα στη ζωή του ακόμη και απέναντι στις ακαδημαϊκές του σπουδές∙ τις έβαλε σε δεύτερη μοίρα για να μην προδώσει αυτή την εσωτερική του επιταγή. Η ποίηση τον «τραβούσε από το μανίκι». Έπρεπε να υπακούσει για να την υπηρετήσει.«Την ποίηση πρέπει να τη βρεις, δεν θα σε βρει αυτή», λέει χαρακτηριστικά.

Ευαισθησία και γνήσια λαϊκότητα θα ομολογούσαμε ότι κρύβονται στη δημιουργία των ποιημάτων του και στου Γκανά την ανάσα.

«…Τρελή φυλή που κλαίει και γελάει,
μ’ έναν καημό κοιμάται και ξυπνάει,
να σπείρει τα πελάγη με σιτάρι,
για να θερίσει το μαργαριτάρι.
Γιάννενα και Τρίπολη και Κρήτη,
ρίζα μου περηφάνεια Ψηλορείτη,
Ζάτουνα και νησιά της αγωνίας,
φλέβα μου μυστική της Ιωνίας»
(«Οι δρόμοι του Αρχάγγελου»)

Η ήσυχη και ευχάριστη αυτή βιωματική επικοινωνία με έναν αισθαντικό ποιητή έκλεισε με την ευχή-στίχο του ίδιου: « Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…».

Χαιρόμαστε που ένας Θεσπρωτός ποιητής ανήκει στους επιφανείς της Αθήνας και της Ελλάδας, ως πρεσβευτής της Ηπείρου. Φέρει παντού τον Ηπειρώτικο τρόπο και τόπο, τον αναδεικνύει και μας τιμά.

Χαιρόμαστε, επίσης, που τα Σχολεία μας αναλαμβάνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες με τις οποίες οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με Έλληνες συγγραφείς αναγνωρίζουν την αξία τους, τους τιμούν, αλλά και τα ίδια ωφελούνται, αφού εκείνοι λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Συγχαίρουμε το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας για την πρωτοβουλία αυτή και τη διοργάνωση. 
Μαρία Παπαευσταθίου
Δρ. Ιστορίας -Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Θεσπρωτίας 


Read More »
Το Εργαστήρι του συγγραφέα: Ο Μιχάλης Γκανάς συνομιλεί με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας - Της Μαρίας Παπαευσταθίους Το Εργαστήρι του συγγραφέα: Ο Μιχάλης Γκανάς συνομιλεί με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας - Της Μαρίας Παπαευσταθίους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Εκστρατεία ενημέρωσης για την κατανάλωση του αλκοόλ

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) συμμετέχει στην εκστρατεία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην κατανάλωση του αλκοόλ.

Στόχος μας είναι η καλύτερη κατανόηση των συνεπειών της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ και η αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των ατυχημάτων.

Η συντονισμένη αυτή εκστρατεία ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο υποστηρίζεται με παράλληλες δράσεις, όπως καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.


 
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Εκστρατεία ενημέρωσης για την κατανάλωση του αλκοόλ Δήμος Ηγουμενίτσας: Εκστρατεία ενημέρωσης για την κατανάλωση του αλκοόλ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Στην Ηγουμενίτσα αύριο, με 1215 επιβάτες, το κρουαζιερόπλοιο «Thomson Spirit»

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017


Την Τρίτη 30/05/2017 και ώρα 08:00 π.μ. θα καταπλεύσει, για δεύτερη φορά αυτό το μήνα, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το κρουαζιερόπλοιο «Thomson Spirit» της εταιρείας Thomson, σημαία Μάλτας. 
Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι τις 18:00 μ.μ..

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στο πλοίο θα επιβαίνουν 1215 επιβάτες, και το πλήρωμα αυτού απαριθμεί τα 502 άτομα. Προηγούμενος σταθμός του πλοίου ο Τάραντας της Ιταλίας και επόμενος το Κότορ στο Μαυροβούνιο.

Βάση των στοιχείων, όπως αυτά έχουν κοινοποιηθεί από τις εταιρείες, η επόμενη άφιξη κρουαζιεροπλοίου είναι στις 20 Ιουνίου και είναι το πλοίο «Seabourn Encore» της εταιρείας Seabourn, το οποίο θα προσεγγίσει σύμφωνα με το πρόγραμμά του στα Σύβοτα. 


 
Read More »
Στην Ηγουμενίτσα αύριο, με 1215 επιβάτες, το κρουαζιερόπλοιο «Thomson Spirit» Στην Ηγουμενίτσα αύριο, με 1215 επιβάτες, το κρουαζιερόπλοιο «Thomson Spirit» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Έφυγε από τη ζωή στη 01.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ηλικία 99 ετών.

Η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έζησε τις τελευταίες του στιγμές περιτριγυρισμένος από τους ανθρώπους που αγάπαγε και τον αγαπούσαν. Απεβίωσε τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της συζύγου του Μαρίκας, με την οποία έζησε 60 ολόκληρα χρόνια. Απέκτησε 4 παιδιά, 13 εγγόνια και 13 δισέγγονα.

Συμμετείχε στην πολιτική ζωή του τόπου επί 58 έτη. Ψηφίστηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το 1984. Ήταν ο τελευταίος της γενιάς των πολιτικών που πρωταγωνίστησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην πολιτική ζωή του τόπου από το τέλος του Εμφυλίου έως και σήμερα. Υπήρξε συνιδρυτής πολιτικών κομμάτων στον χώρο του Κέντρου. Συμμετείχε ως υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις πριν και μετά την Χούντα έως ότου εξελέγη πρωθυπουργός το 1990 έως το 1993. 



Απεβίωσε πλήρης ημερών ως «αυτόπτης μάρτυς» όλων των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων 6 δεκαετιών. Στην πολιτική του πορεία δίχασε αλλά και ένωσε πολιτικές δυνάμεις. Συγκέντρωσε πολλάκις τα πυρά των αντιπάλων του κυρίως για την πολιτική του στάση κατά την περίοδο τα λεγόμενης «Αποστασίας» και της κατοπινής κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος που οδήγησε στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Κατά την επταετία βρέθηκε στο Παρίσι. Επανερχόμενος και αφού συνίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων εντάχθηκε στην Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι πολιτικές του θέσεις προκάλεσαν συχνά έντονες αντιδράσεις, μίση και πάθη αλλά και έχτισαν σταθερές φιλίες.

Εναπομένουν πολλές άγνωστες πτυχές της πολιτικής και προσωπικής του ζωής που θα γίνουν γνωστές στο μέλλον κυρίως μέσω του εκδοτικού έργου του Ιδρύματος Μητσοτάκη και της προσωπικής δουλειάς του ανιψιού του Παντελή Βιρβιδάκη. Εκατοντάδες ώρες μαγνητοφωνημένου υλικού με άγνωστα στο πλατύ κοινό στοιχεία, χιλιάδες έγγραφα και προσωπική αλληλογραφία αναμένουν επεξεργασία και δημοσίευση.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί μεθαύριο Τετάρτη στις 15: 00 στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη γενέτειρα του τα Χανιά.

Ιστορική διαδρομή

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Χαλέπα Χανίων, 18 Οκτωβρίου 1918 – 29 Μαΐου 2017) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 1990–1993.

Καταγόμενος από οικογένεια με πολιτική παράδοση ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής Χανίων ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 1946.



Με τον θείο του Ελευθέριο Βενιζέλο
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961–1963, κατά της Κυβέρνησης του 1961 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «Κυβερνήσεις των Αποστατών» (αυτές των Αθανασιάδη-Νόβα, Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου). Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια το 1978 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου) δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.

Από τότε εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Παρά την παύση της κοινοβουλευτικής του δράσης εξακολουθούσε να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις διαμέσου των μέσων ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παιδιά του είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.



Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέδριο
Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918 στη συνοικία Χαλέπα των Χανίων, στο σπίτι όπου είχε υπογραφεί η σύμβαση της Χαλέπας, η οποία παρείχε τα πρώτα δικαιώματα στους Κρήτες. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτή, και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εγγονός του Κωστή Μητσοτάκη (1845–1898), του ιδρυτή του Κόμματος των Ξυπολήτων, κόμμα το οποίο παρέλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετονομάζοντάς το σε Κόμμα των Φιλελευθέρων, και της Κατίγκως Βενιζέλου, αδελφής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εξάλλου, ήταν και ανιψιός του Αριστομένη Μητσοτάκη, και ανηψιός του Σοφοκλή Βενιζέλου, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ήταν εγγονός του Χαράλαμπου Πλουμιδάκη.

Σπούδασε νομική, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών με δαπάνες από κληροδότημα που είχε ορίσει για τις σπουδές του ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό πολεμώντας ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός στη Μακεδονία εναντίον της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση κατά των κατακτητών ως ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς.

Κατά τη δεύτερη φυλάκιση απελευθερώθηκε μετά από ανταλλαγή Βρετανών και Γερμανών αιχμαλώτων, η οποία συμφωνήθηκε σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε το 1986 από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Πρωταγωνίστησε στην πραγματοποίηση των Συμφωνιών του Θερίσσου και της Τρομάρισσας μεταξύ εθνικιστικών και αριστερών αντιστασιακών οργανώσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυγή της εμφύλιας διαμάχης στην Κρήτη.

Πρώιμη πολιτική σταδιοδρομία

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου του 1946 εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και τάχθηκε υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το 1950 εξελέγη πρώτος βουλευτής Χανίων με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Σε ηλικία 32 ετών, τον Φεβρουάριο του 1951, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεως Σοφοκλή Βενιζέλου, και στον επόμενο ανασχηματισμό, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ανέλαβε τα υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημόσιων Έργων.

Το 1955 υπερασπίστηκε τον Νίκο Καζαντζάκη στο Κοινοβούλιο, όταν αυτός διωκόταν για λόγους θρησκευτικής προκατάληψης. Ενώ ο θείος του Σοφοκλής Βενιζέλος τον προόριζε σαν διάδοχό του, ο Κ. Μητσοτάκης, βιαστικός ων, αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία του θείου του και το 1958 έθεσε υποψηφιότητα για να αναδειχθεί αυτός αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων και ψηφίστηκε από το 1/3 των βουλευτών του κόμματος, λαμβάνοντας 95 ψήφους από τους οποίους περίπου οι 80 προέρχονταν από φίλους του Γ. Παπανδρέου. Για τον λόγο αυτόν, ο θείος του Σοφοκλής Βενιζέλος, που επανεξελέγη αρχηγός, τον διέγραψε από το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Αργότερα το 1960 πρωταγωνίστησε στην «Ομάδα των 10» και συμμετείχε στον νέο κεντρώο πολιτικό σχηματισμό με την ονομασία «Δημοκρατικό Κέντρο - Αγροτική Φιλελεύθερη Ένωση».



Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Σ. Ντεμιρέλ (1992)
Το 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος μαζί με πολλούς πολιτικούς του ευρύτερου κεντρώου και βενιζελικού χώρου ίδρυσαν την Ένωση Κέντρου. Την εποχή εκείνη ο Κ. Μητσοτάκης, εξ αιτίας της αντιπαλότητάς του με τον θείο του, ηγήθηκε εσωκομματικής εκστρατείας για την ανάθεση της ηγεσίας του Κέντρου στον Γ. Παπανδρέου.

Αργότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξελέγη βουλευτής της ΕΚ και συμμετείχε ενεργά στον «Ανένδοτο Αγώνα» ενώ το 1962 έκανε στη Βουλή δήλωση υπέρ της νομιμοποίησης του τότε παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου το 1963, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στις Κυβερνήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου το 1963 και 1964.

Ιουλιανά 1965

Σημειώνεται πως η μέχρι τότε πολιτική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην Ένωση Κέντρου ως πρωτοκλασάτου του χώρου, συνέτεινε ώστε σε αυτόν να επικεντρώνεται τότε όλο το μένος των λεγομένων «Ανδρεϊκών», των οπαδών του Ανδρέα Παπανδρέου, που αποτελούσαν μερίδα του Κέντρου την εποχή εκείνη, σε κάθε διαφορά απόψεων μεταξύ Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, και τους οποίους ο Κ. Μητσοτάκης με μια παροιμιώδη ψυχραιμία, που σύμφωνα με κάποιο βουλευτή «έσκαγε και γάιδαρο», αντιμετώπιζε από το βήμα της Βουλής, τις φωνές και τα γιουχαΐσματά τους, ατάραχος συνεχίζοντας τον λόγο του χωρίς να επηρεάζεται από το περιβάλλον.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα του Ιουλίου του 1965, τα οποία έχουν τον γενικό χαρακτηρισμό Ιουλιανά ή Αποστασία και αναφέρονται στις αιτίες παραίτησης της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965. Η κρίση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Γεωργίου Παπανδρέου, είχε φαινομενική αφορμή την αποπομπή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πέτρου Γαρουφαλιά και ειδικότερα το πρόσωπο που θα τον αντικαθιστούσε στη συνέχεια στο υπουργείο. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου και παρά την προσπάθεια που κατέβαλε προηγουμένως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να την αποτρέψει, αναγκάστηκε στη συνέχεια να συνταχθεί με κάποια στελέχη της Ένωσης Κέντρου, όπου και σχημάτισαν την ομάδα των λεγομένων αποστατών η οποία και έδιδε ψήφο εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.

Συμμετείχε στις κυβερνήσεις των Γεωργίου Αθανασιάδη - Νόβα και Στέφανου Στεφανόπουλου ως Υπουργός Συντονισμού ενώ αρνήθηκε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Ηλία Τσιριμώκου. Την 1η Οκτωβρίου του 1965, από τα Χανιά, προανήγγειλε την ίδρυση νέου κεντρώου κόμματος, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΙΔΗΚ). Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, χαρακτηρίστηκε από το συμπολιτευόμενο τύπο του Γ. Παπανδρέου ως αποστάτης και προδότης.


Με τον Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ
Σε συνέντευξή του το 2001 ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε για την κίνηση της «Αποστασίας» από την ΕΚ:
«Έχω μετανιώσει, γιατί θα μπορούσα εκείνη την ώρα να δείξω λιγότερη ευαισθησία απέναντι των εξελίξεων και αντί να πάω να ορκιστώ, να πάω στο Καστρί και να κοιτάξω να συμφιλιώσω και πάλι τον Βασιλέα με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ίσως μπροστά στο φάσμα του απειλουμένου εμφυλίου πολέμου να ήσαν σοβαρότεροι και οι δύο.

Διότι και η μια μεριά και η άλλη είχε άδικο. Κατά τη δική μου αντίληψη και το είχα πει τότε εις τον Γέρο, ότι επιτέλους ο Κωνσταντίνος, ο τότε Βασιλεύς ήτο νέος, άπειρος, υφίστατο και κακές επιρροές, σίγουρα υφίστατο κακές επιρροές γύρω του, δεν αναφέρομαι κατ' ανάγκη στη Βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία κι αυτή είχε ορισμένες φορές ακραίες θέσεις, είχε πολλά προσόντα, αλλά είχε και αδυναμίες που οφείλονται ίσως στην καταγωγή της και στην ψυχολογία την οικογενειακή, αλλά αναφέρομαι και σε πολλούς άλλους, είχε αδυναμίες, είχε ο Βασιλεύς άδικο.

Αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ένας ώριμος πολιτικός, ο οποίος θα έπρεπε εκείνη την ώρα να δείξει περισσότερη λογική και να παραδεχθεί ότι χρειαζόταν μια μικρή υποχώρηση. Σας είπα, ότι αναγκάστηκε στη συνέχεια να κάνει πολύ μεγαλύτερη για να αποφύγει.»

Αντιδικτατορική δράση και Μεταπολίτευση

Στις 21 Απριλίου του 1967 συνελήφθη μεταξύ των πρώτων από τη δικτατορία της Χούντας των Συνταγματαρχών και μεταφέρθηκε με άλλους πολιτικούς ηγέτες στο Κέντρο Τεθωρακισμένων στο Γουδή.

Την επομένη διαμετακομίστηκε στο Πικέρμι και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Στο «Δημοψήφισμα της Χούντας» το 1968 προέβη σε δηλώσεις και πρότεινε για πρώτη φορά τη λύση Καραμανλή για την ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία. Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις διώχθηκε από τη Χούντα και στις 15 Αυγούστου 1968 αναγκάστηκε να διαφεύγει κρυφά με πλοιάριο από τη Ραφήνα και διασχίζοντας το Αιγαίο έφτασε στην Τουρκία. Μέσω Τουρκίας μετέβη στο Παρίσι και συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Η Δικτατορία εξεβίασε την επιστροφή του θέτοντας υπό περιορισμό την οικογένεια του η οποία τελικώς κατάφερε να πάρει άδεια εξόδου από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 1969. Στο Παρίσι συνεργάστηκε στενά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με την άρση του στρατιωτικού νόμου το 1973 έφτασε στην Ελλάδα. Συνελήφθη και πάλι από το καθεστώς Ιωαννίδη για να αποφυλακισθεί με την πτώση της Χούντας το 1974.


Επιστροφή μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου
Παρά τη στενή συνεργασία τους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν τον συμπεριέλαβε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που σχημάτισε μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας τον Iούλιο του 1974. Στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στον νομό Χανίων χωρίς όμως επιτυχία. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1977 ίδρυσε το κεντρώο Κόμμα Νεοφιλελευθέρων λαμβάνοντας 1,08% (2 έδρες) στις εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη και ο Παύλος Βαρδινογιάννης.

Το επόμενο έτος προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του Καραμανλή για διεύρυνση του κόμματος στον κεντρώο χώρο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Συντονισμού. Το 1980 έγινε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη έως τις εκλογές του 1981. Εν συνεχεία διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1984. Την 1 Σεπτεμβρίου του 1984 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον εξέλεξε πρόεδρο του Κόμματος σε διαδοχή του Ευάγγελου Αβέρωφ. Εκείνη τη στιγμή θεωρήθηκε ο καταλληλότερος να αντιμετωπίσει τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου λόγω της παλιάς προσωπικής τους αντιμαχίας.

Μέσα στο κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε τις παραμονές των εκλογών του Ιουνίου του 1985 δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία που παρουσίαζε τον Μητσοτάκη εν μέσω δυο Γερμανών αξιωματικών την περίοδο της κατοχής της Ελλάδας κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Το 2001 πράκτορες της Στάζι ομολόγησαν ότι η φωτογραφία ήταν πλαστή και είχε κατασκευαστεί στη Βουλγαρία. Τελικά τον Ιούνιο του 1985, η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του συγκέντρωσε ποσοστό 40,84% έναντι 45,85% του ΠΑΣΟΚ.
Η δεύτερη αυτή ήττα της ΝΔ προκάλεσε εσωκομματικές προστριβές και αμφισβήτηση του προέδρου της. Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Κ. Μητσοτάκη, μετά την επανεκλογή του δεύτερου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επέλεξε να αποχωρήσει από το κόμμα, ιδρύοντας τη Δημοκρατική Ανανέωση.

Η πρωθυπουργία

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 44,2% χωρίς να συγκεντρώσει αυτοδυναμία λόγω του εκλογικού συστήματος, το οποίο είχε αλλάξει προς το αναλογικότερο με πρωτοβουλία της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαπραγματεύεται με την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.



Ο Μητσοτάκης έφεδρος αξιωματικός, 1941
Ο λόγος ήταν ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου θα έπρεπε να διερευνηθούν και, αν διαπιστωθούν, να διωχθούν από την αμέσως επόμενη Βουλή, αλλιώς θα παραγράφονταν. Για να διευκολυνθεί ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης δέχεται να μην είναι ίδιος πρωθυπουργός και προτείνει στη θέση αυτή τον βουλευτή Αθηνών, Τζανή Τζαννετάκη. Η Κυβέρνηση Τζαννετάκη ήταν η πρώτη ελληνική κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η ευρύτερη Αριστερά. Κατά τη βουλευτική αυτή περίοδο αποφασίστηκε η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης στο Ειδικό Δικαστήριο για το Σκάνδαλο Κοσκωτά και το Σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 η Νέα Δημοκρατία εκλέγεται ξανά πρώτο κόμμα, με το αυξημένο ποσοστό 46,19%, αυτή τη φορά, χωρίς όμως και πάλι να συγκεντρώσει αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον καθηγητή και παλαιό Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα.

Ο Κ. Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός το 1990 μετά τη νίκη της ΝΔ στην τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 46,88%. Η κυβέρνηση παρά την σημαντική πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα δεν κατόρθωσε να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή με 150 έδρες. Με τη στήριξη του βουλευτή της Δημοκρατικής Ανανέωσης Θεόδωρου Κατσίκη (ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής) απέκτησε τη δεδηλωμένη και ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Αργότερα ο Θεόδωρος Κατσίκης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και μαζί με ακόμα μια έδρα που του επιδικάστηκε από το εκλογοδικείο η κοινοβουλευτική του δύναμη ανήλθε στις 152 έδρες. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του προσπάθησε να εφαρμόσει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Έτσι, προώθησε διαρθρωτικές αλλαγές με σκοπό τη μείωση του δημόσιου τομέα, γεγονός που προκάλεσε οξείες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών φορέων. Επίσης προσπάθησε να εφαρμόσει πρόγραμμα απορρύθμισης της οικονομίας από διοικητικούς περιορισμούς και κυβερνητικές παρεμβάσεις κάτι που οδήγησε στην απελευθέρωση του ωραρίου και της κίνησης κεφαλαίων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας υπογράφηκε η σύμβαση για το αθηναϊκό μετρό, οι συμβάσεις για την κινητή τηλεφωνία. Η απόφαση για μετοχοποίηση του ΟΤΕ καθώς και η ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ – Ηρακλής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Το 1992 η κυβέρνηση σύναψε συμφωνία με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο, η οποία προέβλεπε την απόδοση στο ελληνικό κράτος του μεγαλύτερου μέρους της, επικαλούμενης, «Βασιλικής Περιουσίας». Στην εξωτερική πολιτική η αρχή της διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη συνέπεσε με την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης και την αρχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Ο ίδιος αναλαμβάνοντας διεθνείς πρωτοβουλίες, με κορυφαία τη Διάσκεψη της Βουλιαγμένης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιχείρησε την αποτροπή της διάλυσης της ενιαίας ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα, πέτυχε την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Η Κυβέρνησή του υπέγραψε το 1990 την τελική συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 1991 πραγματοποιήθηκε η πρώτη, μετά 32 χρόνια, επίσημη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου, του Τζορτζ Μπους, στην Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο του 1990, επισκέφτηκε ο ίδιος τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί πρωθυπουργίας του η Ελλάδα πέτυχε την είσοδό της στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ένα ευρωπαϊκό οργανισμό συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για την ενιαία νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ΟΝΕ.

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επέφερε την ανεξαρτητοποίηση της ως τότε ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία διεκδικούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αρχικά το θέμα χειρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο απομάκρυνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 1992, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το Υπουργείο των Εξωτερικών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέτυχε να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο της Λισαβόνας να υιοθετήσει πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά την απόφαση της Συνόδου της Λισαβόνας επέμεναν στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αρχή της οποίας ήταν η είσοδος του κράτους αυτού στον ΟΗΕ με το προσωρινό όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ - FYROM).


Γλέντι για την ονομαστική του εορτή 
Στις 30 Ιουνίου 1993, ο Αντώνης Σαμαράς ίδρυσε πολιτικό σχήμα με την ονομασία «Πολιτική Άνοιξη» και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους προέτρεψε τους προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές της ΝΔ να ανεξαρτητοποιηθούν, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την άρση της εμπιστοσύνης των βουλευτών Ηλείας, Στέφανου Β. Στεφανόπουλου και Κιλκίς, Γιώργου Σιμπιλίδη.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση της Ν. Δ. ανετράπη διότι αρνήθηκε να δώσει τις ψηφιακές παροχές στην κοινοπραξία Siemens – Intracom. Μετά τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 και την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος. Στις 3 Νοεμβρίου του 1993 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτική δράση μετά το 1993

Στις 11 Ιανουαρίου 1994 η νέα κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πώληση της ΑΓΕΤ, η οποία εξελίσσεται σε προανακριτική. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους παραπέμπονται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Στις 12 Ιανουαρίου 1994 συστήνεται, έπειτα από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, προανακριτική για τις τηλεφωνικές υποκλοπές με κατηγορούμενους τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι τελικώς παραπέμφθηκαν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.


 
Ο γάμος του ζεύγους 
ΜητσοτάκηΤον Ιανουάριο του 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε την αναστολή των διώξεων για τα πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που επέφερε την έντονη αντίδραση του τότε αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ καθώς κύριος κατηγορούμενος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τελικώς η βουλή, με μυστική ψηφοφορία, ψήφισε κατά της παραπομπής πολιτικών προσώπων. Κατά τον Μητσοτάκη η κίνηση αυτή έγινε γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου φοβήθηκε την έκβαση στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατά την παραμονή στην ηγεσία της ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ συγκρούστηκε έντονα μαζί του. Στην αναμέτρηση για την προεδρία του Κόμματος το 1997 στήριξε την υποψηφιότητα του Γεωργίου Σουφλιά, ο οποίος όμως απέτυχε να εκλεγεί. Παράλληλα εκλεγόταν βουλευτής στο κοινοβούλιο μέχρι το 2004 οπότε και με ομιλία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή της ΝΔ ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο γιος του Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές στην θέση του πατέρα του.

Από τότε παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή με δηλώσεις και συνεντεύξεις του. Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2009[, η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος χωρίς όμως επιτυχία.

Κριτική & Τιμές

Από το 1993 φέρει τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ενώ το 1986 τιμήθηκε από το Βρετανικό κοινοβούλιο για την αντιστασιακή του δράση. Τον Νοέμβριο του 1998 ίδρυσε την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Αρχείο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», η νομική συνέχεια της οποίας είναι το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το οποίο συστάθηκε με προεδρικό διάταγμα τον Απρίλιο του 2001.

Στις 31 Οκτωβρίου 2005 ιδρύθηκε προς τιμήν του η έδρα ελληνικών σπουδών «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ με πρωτοβουλία της οικογένειας ομογενών Τσακοπούλου - Κουναλάκη, η οποία δώρισε για τον σκοπό αυτό δύο εκατομμύρια δολλάρια. Επίσης έχει πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ (1993), είναι μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης, ιδρυτικό μέλος του εθνικού ιδρύματος ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και έχει τιμηθεί με τον Μεγαλοσταυρό των Κομνηνών Αυτοκρατόρων Τραπεζούντας από το ίδρυμα Παναγία Σουμελά και με το Βενιζέλειο βραβείο από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Στον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη απενεμήθη το Μάιο του 2016 η ύψιστη τιμητική διάκριση του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, το μετάλλιο Α΄ Τάξεως «ΧΡΥΣΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», η οποία απονέμεται σε άτομα υψηλού διεθνούς κύρους που διακρίθηκαν για το ξεχωριστό έργο τους και την ιδιαίτερη συνεισφορά τους στην προαγωγή και προώθηση των Κοινωνικών και Εθνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο, σε αναγνώριση της πολυσχιδούς παρουσίας του καθώς και του πολυτίμου και σημαντικού έργου του για τη χώρα.


Read More »
Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.