Ένας σπάνιος Ήταυρος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αχέροντα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Ένας σπάνιος Ήταυρος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αχέροντα


Ένας μικρόσωμος ερωδιός με την ονομασία Ήταυρος εντοπίστηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας στην προστατευόμενη περιοχή του Αχέροντα.
Πρόκειται για ένα είδος μεταναστευτικού πτηνού το οποίου οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί και στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως Κινδυνεύον.
Ο Ήταυρος αναπαράγεται σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Πολωνία, η Λευκορωσία, η Λετονία, η Ουγγαρία και νότια της Ρωσίας.
Στην Ελλάδα αναφέρεται ότι φωλιάζει και στους μεγάλους καλαμιώνες του Αμβρακικού, ίσως όμως και σε άλλους υγρότοπους.
Read More »
Ένας σπάνιος Ήταυρος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αχέροντα Ένας σπάνιος Ήταυρος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Αλ. Καχριμάνης: Όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Αλ. Καχριμάνης: Όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο


Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, θα έπρεπε να ενώνει και όχι να διχάζει τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και να μη γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και πράγματι αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα και έως τη διοικητική συγκρότηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Η Περιφέρεια Ηπείρου όλα αυτά τα χρόνια επωμίστηκε «βάρη» και «φορτία» προκειμένου να συνδράμει τους ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Θυμίζουμε ότι σε προγενέστερο χρόνο ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων που σήμερα «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ανέλαβε και έφερε σε πέρας την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, με επακόλουθο η Ήπειρος να είναι η πρώτη Περιφέρεια της οποίας οι κάτοικοι δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια μέσω προγραμματικών συμβάσεων ανέλαβε και έφερε σε πέρας την κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και της προμήθειας του εξοπλισμού τους.

Η κατασκευή του Εργοστασίου έγινε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό), η οποία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι για 25 χρόνια υπεύθυνη για αυτό είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, υπέρ της οποίας και μόνο έχουν υπογραφεί υποστηρικτικές της Σύμβασης Σύμπραξης, συμβάσεις, του Ελληνικού Δημοσίου. Και όντως έχει αναλάβει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, έχοντας βρεθεί μέχρι τώρα υπόλογη σε αρκετά ζητήματα για «παραλείψεις» Δήμων που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι δεσμευτικοί όροι για τους ΣΜΑ
Η Περιφέρεια Ηπείρου, επίσης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τους πρώην Αναγκαστικούς Συνδέσμους, τους οποίους έχει διαδεχθεί σήμερα ο ΦοΔΣΑ, ανέλαβε την κατασκευή (και προ πολλού έχουν αποπερατωθεί) επτά (7) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που υπέδειξαν οι Σύνδεσμοι και την προμήθεια του εξοπλισμού τους, καθώς και την προμήθεια του εξοπλισμού του ΣΜΑ Πρέβεζας, την κατασκευή του οποίου ανέλαβε ο ΦοΔΣΑ, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμα.
Η κατασκευή και εξοπλισμός των ΣΜΑ έχουν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου στο ΕΣΠΑ σε ποσοστό 100%, ως κρατική ενίσχυση, με επιτρεπόμενης της εμπορικής εκμετάλλευσης τους. Συνεπώς η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις τόσο για την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και για τον ΦοΔΣΑ.
Η Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τους πρώην Αναγκαστικούς Συνδέσμους στη θέση των οποίων υπεισήλθε ο ΦοΔΣΑ προβλέπει εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και του εξοπλισμού τους με την επίδειξη του τρόπου λειτουργίας τους από τον ανάδοχο της προμήθειας του εξοπλισμού και με την αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας που έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο.
Όπως επί λέξει αναφέρει η Προγραμματική, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει την υποχρέωση «Να παραδώσει το Έργο σε πλήρη λειτουργία στους «Φορείς Πρότασης και Λειτουργίας του Έργου (Κύριοι του Έργου)» στο ΦοΔΣΑ δηλαδή. Μετά την πλήρη λειτουργία του έργου όμως, όχι τώρα, όπως απαιτεί, κατά παράβαση της σύμβασης ο ΦοΔΣΑ. Γιατί άραγε;
Ο ΦοΔΣΑ έχει οχληθεί κατ’ επανάληψη εγγράφως από την Περιφέρεια από τα τέλη 2019 μέχρι και σήμερα να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ ώστε στη συνέχεια και αφού γίνει η οριστική παραλαβή του εξοπλισμού να του παραδοθεί για μόνιμη χρήση. Δυστυχώς όμως εκπρόσωποι της Διοίκησής του, ενώ αρνούνται για ακατανόητους λόγους την έναρξη της δοκιμαστικής διεκδικούν με οριακή πλειοψηφία της Διοίκησής του που εκπροσωπεί το 30-35% των παραγόμενων απορριμμάτων στην Ήπειρο την παραχώρηση του εξοπλισμού εδώ και τώρα παρά τις αντίθετες προβλέψεις της Προγραμματικής.
Προχώρησε μάλιστα ο ΦοΔΣΑ και σε τρεις διαδοχικές διακηρύξεις ανάθεσης του έργου λειτουργίας των ΣΜΑ, αρχικά για δέκα χρόνια, στη συνέχεια δε για μικρότερο διάστημα. Ήδη έχουν ακυρωθεί οι δύο πρώτες εκ των οποίων η μία γιατί σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης, οι όροι της Διακήρυξης καταστρατηγούσαν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για τα αστικά στερεά απόβλητα. Δηλαδή, ο ΦοΔΣΑ καταστρατηγεί τους στόχους του ΕΣΔΑ, ενώ έχει θεσμική υποχρέωση να τους προστατέψει.

Ο κίνδυνος απένταξης του έργου
Πριν λίγες ημέρες με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, ο ΦοΔΣΑ και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας κλήθηκαν για ενημέρωση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου. Και ενημερώθηκαν ότι η τελευταία διακήρυξη πάσχει. Η λειτουργία των ΣΜΑ δεν μπορεί να ανατεθεί με διαγωνιστικές διαδικασίες σε ιδιώτη γιατί στην περίπτωση αυτή το έργο κινδυνεύει με απένταξη και ποσό 12.320.375,00€ θα πρέπει να επιστραφεί από την Περιφέρεια σε βάρος του πολίτη της Ηπείρου, μη αποκλειομένων και δικαστικών περιπετειών.
Η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ τα γνωρίζει όλα αυτά, πλην όμως εμμένει να προκηρύξει τον διαγωνισμό θέτοντας σε περιπέτειες ολόκληρη την Ήπειρο.
Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε εκτενώς τους όρους του. Αρκεί μόνο να αναφερθεί πως η Μελέτη του ορίζει ότι τα απορριμματοφόρα τελευταίας τεχνολογίας θα χρειασθούν 2,66 ώρες για να μεταφέρουν απορρίμματα από τον ΣΜΑ Ιωαννίνων στη ΜΕΑ Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι (απόσταση 26 χιλιομέτρων) και να επιστρέψουν. Προσδιορίζει, δηλαδή, ταχύτητα περίπου 20 χλμ/ώρα. Η Διακήρυξη δεν προσβάλλει μόνο την κοινή λογική, παραβιάζει και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και δεν θα αναφερθούμε στους όρους που ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Εργοστάσιο υπέρ του ιδιώτη και σε βάρος του πολίτη της Ηπείρου.
Τα γνωρίζει αυτά η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ, αλλά επιμένει. ΓΝΩΡΙΖΕΙ η διοίκηση του ΦοΔΣΑ ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί ως κρατική ενίσχυση και δεν μπορεί να το αναθέσει σε ανάδοχο γιατί αντιβαίνει στους όρους ανταγωνισμού, αλλά οφείλει να το λειτουργήσει ο ίδιος με πρόσληψη προσωπικού ή μετάταξη από τους Δήμους ώστε να είναι συμβατό με τους οικονομικούς όρους που έχει χρηματοδοτηθεί.
Το γνωρίζουν πολύ καλύτερα οι υπάλληλοι που συνέταξαν τη Μελέτη της Διακήρυξης, καθώς οι ίδιοι χειριζόταν το έργο ως υπάλληλοι της Περιφέρειας. Όμως ο ΦοΔΣΑ επιμένει να το λειτουργήσει με ανάδοχο και με όρους μάλιστα διακήρυξης φωτογραφικούς. Και όλα αυτά σε βάρος των συμφερόντων του ηπειρώτη πολίτη. Έχουν αναρωτηθεί όσοι στηρίζουν το εγχείρημά του για πιο λόγο άραγε γίνονται όλα αυτά;

Η αρμοδιότητα για τη μεταφορά του υπολείμματος
Σε μείζον ζήτημα έχει αναχθεί η μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης για τη λειτουργία του Εργοστασίου -η νομιμότητα της οποίας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο- το έργο ανήκει στην ευθύνη και στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο ισχυρισμός του ΦοΔΣΑ ότι σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει με την Περιφέρεια, η μεταφορά του υπολείμματος περιέρχεται αυτόματα στον ίδιο, δεν έχει νόμιμη βάση.
Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη λειτουργία του Εργοστασίου ανέλαβε τη μεταφορά του υπολείμματος. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης- μετά από παραπληροφόρηση του αρμοδίου υπαλλήλου, ο οποίος συνέτασσε και τις Διακηρύξεις για τη μεταφορά του στην Περιφέρεια και τώρα κάνει το ίδιο στο ΦοΔΣΑ - έδωσε τη συγκατάθεσή του να αναλάβει το έργο ο ΦοΔΣΑ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις του να «υποκλέψει» αρμοδιότητές τους.
Κατά τη διάρκεια που ο ΦοΔΣΑ μετέφερε το υπόλειμμα, η Περιφέρεια εγκαλέστηκε από τον Φορέα Λειτουργίας του Εργοστασίου ότι καθυστερεί τη μεταφορά του πολύ πέρα από τις προθεσμίες που είχαν οριστεί, και επικρεμόταν ο κίνδυνος να αρνηθεί το εργοστάσιο να παραλαμβάνει απορρίμματα, ενεργοποιώντας και ρήτρες σε βάρος της Περιφέρειας. Και όλα αυτά από υπαιτιότητα του ΦοΔΣΑ που με τις ενέργειες και παραλείψεις του απέδειξε πως δεν είναι έτοιμος ακόμα ούτε και για μεταφορά υπολείμματος.
Παρά ταύτα, η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ επιμένει αναρμόδια και μη νόμιμα να προχωρήσει έναν διαγωνισμό, η διακήρυξη του οποίου προβλέπει όρους που απευθύνονται σε ‘μονοπωλιακές’ καταστάσεις.
Ως δικαιολογία επικαλείται τους αντίστοιχους όρους που είχαν τεθεί στον αρχικό διαγωνισμό της Περιφέρειας, ο οποίος επίσης, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων «έπασχε». Τις απορίες θα μπορούσε να λύσει το στέλεχος που και τώρα στο ΦοΔΣΑ συντάσσει τα τεύχη που προβλέπουν η φόρτωση του υπολείμματος των σκουπιδιών να επιβλέπεται από τρεις μηχανικούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που προβλέπουν τα απορριμματοφόρα να διαθέτουν παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, που κατά τη Διοίκηση του ΦοΔΣΑ φαίνεται πως είναι απαραίτητο για να μεταφερθούν υπολείμματα σκουπιδιών από το Ελευθεροχώρι στο Ελληνικό για να μην χαθούν οι οδηγοί και το πολύτιμο φορτίο που μεταφέρουν.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, μόνη αρμόδια για τη μεταφορά του υπολείμματος σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης, προχώρησε στην ανάθεση του έργου μεταφοράς του σε θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ Iωαννίνων, που πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και αδειοδοτήσεις. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για συνεταιριστική – πολυμετοχική εταιρεία με 120 περίπου μέλη που λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Με την ανάθεση του έργου οι πολίτες της Ηπείρου επωφελούνται έκπτωσης άνω του 30% σε σχέση με την έκπτωση 0,04% που είχε προκύψει από το διαγωνισμό του ΦοΔΣΑ. Αυτό λοιπόν ας το έχουν υπόψη όσοι «αγωνιούν» για τις αρμοδιότητες, αλλά δεν λαμβάνουν καν υπόψη ποιο είναι το πραγματικό όφελος για τους πολίτες.

Επιγραμματικά:
1. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ούτε αυτόκλητα, ούτε εκβιαστικά ασχολείται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Της ζητήθηκε διαχρονικά η συνδρομή και απλόχερα την πρόσφερε.
2. Η Περιφέρεια Ηπείρου οφείλει να τηρεί στο απόλυτο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προκειμένου να μην τις επιβάλλονται ρήτρες και μάλιστα για παραλείψεις ή αμέλειες του ΦοΔΣΑ
3. Δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον ΦοΔΣΑ, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί το Προεδρείο του, ούτε μέλη του, ούτε καν κάποιοι τρίτοι οψίμως παρεμβαίνοντες.
3. Οι νόμοι, οι συμβάσεις, οι αποφάσεις και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ
4. Υπάρχουν θεσμικά όργανα στα οποία μπορεί να προσφύγει ο ΦοΔΣΑ, είτε για να λυθεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, είτε να του μεταβιβαστεί ακόμη και το Εργοστάσιο μαζί με τις υποχρεώσεις του, όπως άλλωστε έχει υποδειχθεί στη Διοίκηση του και στην τελευταία σύσκεψη στην Περιφέρεια.
5. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα στους τοπικούς πολιτικούς σχηματισμούς να εισηγηθούν, ώστε με ένα νόμο και ένα άρθρο να καταργηθούν οι Συμβάσεις και να περιέλθουν αυτόματα Εργοστάσιο, ΣΜΑ, εξοπλισμός στο ΦοΔΣΑ, και οποιαδήποτε άλλη τυχόν απαίτηση προβάλλει, χωρίς καμία υποχρέωση εκ μέρους του. Επιπλέον να προβλέψουν ότι απαγορεύεται έκπτωση 30% και να ορίσουν πλαφόν εκπτώσεων 0,04%
Read More »
Αλ. Καχριμάνης: Όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο Αλ. Καχριμάνης: Όλη η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Με τον Καχριμάνη συναντήθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Με τον Καχριμάνη συναντήθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού


Η μεταφορά της πρώην Ολυμπιακής εγκατάστασης Ξιφασκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη

Τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, υποδέχθηκε σήμερα, (25 Νοεμβρίου 2021), στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι αθλητικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα η Προγραμματική Σύμβαση, που υπογράφτηκε στις 17 Νοεμβρίου, και οι προοπτικές άμεσης υλοποίησής του έργου:. ΅«Αποσυναρμολόγηση της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης υπό την ονομασία «αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – πρώην αίθουσα ξιφασκίας», από το χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, προς περαιτέρω μεταφορά και εγκατάστασή της στα Ιωάννινα προς λειτουργική χρήση».
Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον ευχαρίστησε θερμά για την ανταπόκριση του, τη στενή συνεργασία που έχουν τα δύο τελευταία χρόνια και εν γένει για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της Περιφέρειας για τη μεταφορά της αθλητικής εγκατάστασης στην Ήπειρο.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους τα διαδικαστικά θέματα και άρχισε και τυπικά η αντίστροφή μέτρηση για τη μεταφορά της εγκατάστασης στα Ιωάννινα.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «χαίρομαι που βρίσκομαι στα Ιωάννινα, όπου συνεργάζομαι άριστα με τον φίλο Περιφερειάρχη, κ. Καχριμάνη. Χαίρομαι ακόμα περισσότερο επειδή η περιοχή θα αποκτήσει, όπως της αρμόζει, μια ακόμα άρτια και πολυλειτουργική αθλητική εγκατάσταση, που τόσο την έχει ανάγκη».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε στη συνέχεια πώς «παράλληλα, πιστοί στη φιλοσοφία και στην πολιτική μας, επιτυγχάνουμε την ορθή αξιοποίηση μιας ακόμα Ολυμπιακής εγκατάστασης. Διασφαλίζουμε και φροντίζουμε -όπως κάναμε και με το Κλειστό των Άνω Λιοσίων, αλλά και με το Ολυμπιακό Χωριό- ότι δεν χαθεί, αλλά θα “αναγεννηθεί” η “αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – πρώην αίθουσα ξιφασκίας” του Ελληνικού και θα αξιοποιηθεί προς όφελος της αθλητικής οικογένειας».
Ο κ. Αυγενάκης κατέληξε επισημαίνοντας ότι «έχουμε αναλάβει, διά της Προγραμματικής Σύμβασης, την παροχή υποστήριξης και κάθε αναγκαίας βοήθειας για την υλοποίηση του Έργου, καθώς και τη δέσμευση για οικονομική συμβολή, ώστε η εγκατάσταση να καταστεί εκ νέου λειτουργική, ενώ φυσικά συμμετέχει ενεργά και το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο θα διαθέσει προσωπικό του στην υποστήριξη της επίβλεψης του εγχειρήματος».
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, πολλοί αμφισβήτησαν την θετική κατάληξή του και δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη για να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες που απαιτούνται για την εγκατάστασή της σε χώρο που θα επιλεγεί. «Είναι ένα έργο που θα μείνει για πάντα», συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης και άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν στον τομέα των αθλητικών υποδομών στην Ήπειρο, με τον Υφυπουργό να δηλώνει ανοικτός σε συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπισή τους.

Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης
Το έργο- για το οποίο έχει υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση- προβλέπει την αποξήλωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων με τα δύο μεταλλικά κλειστά γυμναστήρια (ξιφασκίας και καλαθοσφαίρισης) από τον χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, ο οποίος ήδη έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία "LAMDA DEVELOPMENT", την αποσυναρμολόγησή της σε λειτουργικά μέρη, καθώς και την ταξινόμηση και καταγραφή τους, προϋπολογισμού 1.227.600€ που βαρύνει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, το οποίο θα καρπώνεται τους μελλοντικούς πόρους από τη χρήση της εγκατάστασης, ενώ η μεταφορά των υλικών στα Ιωάννινα και η επανασυναρμολόγησή τους θα γίνει με φροντίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η επαναλειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης, που μεταφέρεται στα Ιωάννινα, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του αθλήματος της ξιφασκίας και στη γενικότερη αναβάθμιση του αθλητισμού.
Read More »
Με τον Καχριμάνη συναντήθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Με τον Καχριμάνη συναντήθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Το φθηνότερο πρατήριο ΕΚΟ στην Ελλάδα τώρα στην Ηγουμενίτσα | Black Friday ΕΚΟ Νικολάου

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Το φθηνότερο πρατήριο ΕΚΟ στην Ελλάδα τώρα στην Ηγουμενίτσα | Black Friday ΕΚΟ Νικολάου


 
Read More »
Το φθηνότερο πρατήριο ΕΚΟ στην Ελλάδα τώρα στην Ηγουμενίτσα | Black Friday ΕΚΟ Νικολάου Το φθηνότερο πρατήριο ΕΚΟ στην Ελλάδα τώρα στην Ηγουμενίτσα | Black Friday ΕΚΟ Νικολάου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο ΗγουμενίτσαςΚαλείστε σε δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3), στις 29 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00’ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018, τις σχετικές Εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ (μεικτή συνεδρίαση - δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) και τηρουμένων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ και συζήτηση για τη διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

ΘΕΜΑ 2ο
Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος 2022.
-Εισηγητές: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος
Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Έγκριση έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για την κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου για το Γ’ τρίμηνο 2021.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
9η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικονομικού Έτους 2021.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 323/2021 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 345/2021 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 371/2021 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 203/2015 (ΑΔΑ:ΒΧΞΣΩΡΙ-695) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 112/2018 (ΑΔΑ: 60Α9ΩΡΙ-6ΔΡ ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 166/2017 (ΑΔΑ:ΩΟΕΑΩΡΙ-ΔΘΒ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 164/2017 (ΑΔΑ: 75ΔΙΩΡΙ-3ΛΑ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 13ο
Πρόσληψη προσωπικού με επιδοτούμενο πρόγραμμα ΟΑΕΔ.
-Εισηγήτρια: Τζέλλου Χριστίνα – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 14ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 37/2021 απόφασή της για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης εμβαδού 18.289,87τ.μ. στην Κοινότητα Πλαταριάς, με σκοπό την χρήση της ως αποθηκευτικού χώρου ξυλείας και άλλων υλικών κατασκευαστικής εταιρείας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 15ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 38/2021 απόφασή της για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης εμβαδού 7.102,67τ.μ. στην Κοινότητα Συβότων, με σκοπό την δημιουργία πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 16ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 39/2021 απόφασή της για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης εμβαδού 8.114,86τ.μ. στην Κοινότητα Συβότων, με σκοπό την δημιουργία πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 17ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 40/2021 απόφασή της για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης εμβαδού 24.985,95τ.μ. από τμήμα του με αριθμό 508 τεμαχίου διανομής αγροκτήματος Αγίου Βλασίου-Καστρίου-Ραγίου έτους 1959 στη θέση «Μεγάλο Λιθάρι» της Κοινότητας Καστρίου, με σκοπό την δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης ιχθυολαλλιεργειών.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 18ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ’ αριθμ. 43/2021 απόφασή της για την επιβολή εισφοράς σε χρήμα και αποζημίωση λόγω της κύρωσης Μεμονωμένης Πράξης Εφαρμογής στο Ο.Τ.16Α του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής στην θέση «Γκανί» της Κοινότητας Γραικοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 19ο
Πραγματοποίηση κτηνιατρικών εργασιών (στειρώσεων, σήμανσης και καταγραφής) σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από εθελοντή κτηνίατρο σε χώρο ιδιωτικού κτηνιατρείου στην Ηγουμενίτσα.
-Εισηγητής: Τζώρτζης Απόστολος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 20ο
Τελική ονομασία οδών στην 1η ΠΕ του Δήμου Ηγουμενίτσας και στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγήτρια: Τσώτου Βασιλική - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 21ο
Γνωμοδότηση για την ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας.
-Εισηγήτρια: Τσώτου Βασιλική - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 22ο
Γνωμοδότηση την για προσθήκη του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στην Β’ τάξη του Πρότυπου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας.
-Εισηγήτρια: Τσώτου Βασιλική - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 23ο
Έκφραση γνώμης για προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2021-2022.
-Εισηγήτρια: Τσώτου Βασιλική - Αντιδήμαρχος.
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας | Βία κατά γυναικών

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας | Βία κατά γυναικώνΗ 25η Νοεμβρίου είναι η ημέρα η οποία έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1991, ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η απεχθέστατη αυτή πράξη καταργεί και διαλύει κάθε έννοια δικαιώματος και κάθε συζήτηση για ανθρώπινη υπόσταση και αναγνώριση της προσωπικότητας του ατόμου.
Το έγκλημα αυτό ασφαλώς είναι απόλυτα κατακριτέο.
Ο πολιτισμός κάθε λαού και κάθε κοινωνίας εξαρτάται και από τη θέση της γυναίκας.
Τα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας που συντάραξαν τον τελευταίο καιρό την ελληνική κοινωνία προκαλούν αποτροπιασμό και βαθύτατη θλίψη. Παράλληλα όμως προάγουν την ανησυχία και τον προβληματισμό για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Ο προβληματισμός αυτός μας οδηγεί στα προληπτικά μέτρα που κυρίως αφορούν την παιδική ηλικία. Η λειτουργία της οικογένειας στη βάση των δημοκρατικών αρχών, το παράδειγμα, η διδασκαλία από τους φορείς αγωγής, η ισότητα και η αναγνώριση της προσωπικότητας και περισσότερο το δικαίωμα στη ζωή κάθε ανθρώπου πρέπει να γίνει βίωμά τους. Από την άποψη αυτή η προσφορά των Συλλόγων-μελών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας είναι μοναδική αφού μεταλαμπαδεύουν, και κάνουν κοινωνούς τους νέους, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα και, γενικότερα, τον Ηπειρώτικο πολιτισμό.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στηριζόμενη στις πατροπαράδοτες Ηπειρώτικες πολιτιστικές αξίες υψώνει τη φωνή της και τονίζει ότι η έμφυλη βία είναι στο χέρι μας να εξαλειφθεί. Είναι αναγκαιότητα.
Χρέος και οφειλή στην Ηπειρώτισσα γυναίκα που κράτησε στη ράχη της ζαλίκα όλη την Ελλάδα. Στην Ελληνίδα. Πανανθρώπινο χρέος, αν θέλουμε “να λεγόμαστε άνθρωποι”.
Read More »
Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας | Βία κατά γυναικών Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας | Βία κατά γυναικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας προς την ΟΛΗΓ Α.Ε.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας προς την ΟΛΗΓ Α.Ε.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΟΛΗΓ Α.Ε. https://olig.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-2/ (εταιρικές ανακοινώσεις)

«Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ενημερώνει ότι όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χώρου στη χερσαία ζώνη των Λιμένων Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Τερματικός Σταθμός 2 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση olig@olig.gr» (Δείτε ΕΔΩ)

Όπως είναι γνωστό το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΗΓ Α.Ε πωλείται. Ήδη έχουν προκριθεί 7 υποψήφιοι αγοραστές και η προθεσμία τελικών προσφορών ήταν η 29η Νοεμβρίου. 
Έχουμε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ότι θα υπάρξει μία αναβολή, για προηγηθεί η «παραχώρηση» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Από επίσημα χείλη όμως έχει ανακοινωθεί ότι μέσα στο 2022 η ΟΛΗΓ Α.Ε. θα λειτουργεί με νέο ιδιοκτήτη.

Επίσης είναι γνωστό ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί ποιο κομμάτι της «χερσαίος ζώνης» θα παραχωρηθεί στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Άρα προκύπτουν τα ερωτήματα:
Σε ποια χερσαία ζώνη αναφέρεται η ανακοίνωση της ΟΛΗΓ Α.Ε.;
Ποιος θα εισπράττει τα ενοίκια για το 2022; Ο νέος ιδιοκτήτης ή ο δήμος;
Δεν αποτελεί η ενέργεια αυτή πρόκριμα για παραχώρηση αυτών των χώρων μαζί με την ΟΛΗΓ Α.Ε.;
Ποιος επιχειρηματίας θα δεχθεί να αποκλειστούν από το πακέτο της πώλησης αποδεδειγμένα πλέον κερδοφόροι χώροι, πολύ περισσότερο που αυτοί περιλαμβάνονται στους όρους δημοπράτησης της ΟΛΗΓ Α.Ε.;
Η κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ γιατί καθυστερούν και δεν ξεκαθαρίζουν τα της «χερσαίας ζώνης»; Τι πάει στον δήμο και τι πάει στους ιδιώτες;
Η Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας πόσο καιρό ακόμα θα περιμένει καρτερικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης; Γιατί δεν αντιδρά; Γιατί δεν διεκδικεί το παραλιακό μέτωπο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;

Η Λ.Σ. άλλη μια φορά θα επισημάνουμε ότι η χρήση του λιμανιού καθορίζει και την χρήση της «χερσαίας ζώνης». Τα όποια προβλήματα εμφανίζονται οφείλονται στην προωθούμενη «παραχώρηση» του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε δεν γίνεται να υπηρετεί ταυτόχρονα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τα λαϊκά συμφέροντα.

Για αυτό αγωνιζόμαστε για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία του λαού. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τον λαό σε αγώνα.
Γιατί μόνον ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Ηγουμενίτσα 25/11/2021
Για την Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Read More »
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας προς την ΟΛΗΓ Α.Ε. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας προς την ΟΛΗΓ Α.Ε. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Το ΚΚΕ Ηπείρου για τον "πόλεμο" με τα σκουπίδια

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Το ΚΚΕ Ηπείρου για τον "πόλεμο" με τα σκουπίδιαΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ.

Εδώ και μήνες μαίνεται στην Ήπειρο ένας πόλεμος ανάμεσα σε 2 ομάδες ηπειρωτών δημάρχων που στοιχίζονται ή αντιτίθενται στην περιφερειακή αρχή, για το ποιος θα ελέγχει την «χρυσοφόρα» διαχείριση των απορριμμάτων. Στον πόλεμο αυτό προβάλλονται προπαγανδιστικά και από τις 2 πλευρές, λεπτομέρειες και δευτερεύοντα στοιχεία αλλά και αλήθειες για να καλύψουν και να κρύψουν από το ηπειρωτικό λαό την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης στην διαχείριση Αστικών Στερεών Απορριμμάτων( Α.Σ.Α), με νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ στην βάση των κατευθύνσεων και χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, προκαλεί τον πόλεμο μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για την μεγιστοποίηση των κερδών τους, αλλά και την στοίχιση μερίδων της τοπική διοίκησης 1ου και 2ου βαθμού με διαφορετικούς επιχειρηματίες που παίζουν ή διεκδικούν να παίξουν μελλοντικά στο παιχνίδι αυτό. Δείχνοντας το παραπέρα δέσιμο των φορέων της Τοπικής Διοίκησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που απορρέει από αυτήν την πολιτική. Για αυτό μετά από μήνες δημοσιότητας, ένα μεγάλο κομμάτι του λαού δεν μπορεί να καταλάβει την ουσία και τις κύριες πλευρές της αντιπαράθεσης.

Χαρακτηριστικά, και από τις 2 πλευρές η διαμάχη επικεντρώνεται στην λειτουργία των ΣΜΑ ή την μεταφορά του υπολείμματος, τα οποία αποτελούν ένα μικρό μέρος της αλυσίδας διαχείρισης απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή και οι 2 πλευρές προσπαθούν «να κρύψουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο» και δεν γίνεται κουβέντα για την λειτουργία εδώ και 3 χρόνια του εργοστασίου της ΜΕΑ στο Ελευθεροχώρι μέσω της οποίας η ΤΕΡΝΑ παίρνει 5 εκατομ. ευρώ το χρόνο από τους Ηπειρώτες μέσω των ανταποδοτικών τελών, έχοντας εξασφαλίσει ελάχιστα εγγυημένα έσοδα για ποσότητα 80.000 τόνων, και επί πλέον εμπορεύεται το ανακυκλώσιμο υλικό (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο), παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω της βιομάζας των σκουπιδιών έχοντας έσοδα για συμμετοχή στην παραγωγή ΑΠΕ.

Κουβέντα δεν γίνεται επίσης και από τις 2 πλευρές για την προώθηση της διαλογής-ανακύκλωσης στην πηγή, η οποία θα απομείωνε δραστικά τον όγκο απορριμμάτων που στέλνονται στο εργοστάσιο, οπότε και τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνονται από τον λαό. Μάλιστα είναι τόσο εξωφρενικά χαμηλό το ποσοστό την διαλογής στην πηγή με ευθύνη δημάρχων και περιφερειακής αρχής, που εξηγείται μόνο από την ομόθυμη πριμοδότηση του επιχειρηματία του εργοστασίου της ΜΕΑ για να αυξάνει κέρδη από το εμπορεύσιμο ανακυκλώσιμο υλικό, που αυξάνεται όσο στέλνονται περισσότερα σύμμεικτα απορρίμματα στο εργοστάσιο.

Απέναντι λοιπόν στην μεγάλη, συνολική εικόνα της «σύγχρονης» διαχείρισης των απορριμμάτων που αναδεικνύει την τεράστια κλοπή του Ηπειρωτικού λαού και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, οι αντιπαραθέσεις προβάλλονται αποκομμένες από την συνολική μεγάλη εικόνα. Μεγάλη εικόνα την οποία όποιος την συνθέσει, εμφανίζονται ολοκάθαρα μπροστά του τα «μεγάλα» και ουσιαστικά μεγέθη της αντιπαράθεσης δηλ. τα διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα με οποία στοιχίζονται δήμαρχοι και περιφερειακή αρχή.

Από αυτή την άποψη θέλει μεγάλο θράσος να εμφανίζεται η περιφερειακή ,αρχή-εισπράκτορας της ΤΕΡΝΑ, ως εγγυητής των συμφερόντων του λαού έναντι του ΦΟΣΔΑ. Την στιγμή μάλιστα που η 3χρονη καθυστέρηση στην παράδοση των ΣΜΑ με αποκλειστική ευθύνη της περιφερειακής αρχής έχει επιφέρει τεράστια επιβάρυνση στο λαό διότι η ΜΕΑ λειτουργεί για 3 χρόνια χωρίς να υπάρχουν οι ΣΜΑ. Ενώ οι ΣΜΑ έπρεπε να προϋπάρχουν της ΜΕΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια την όξυνση περιβαλλοντικών, κυκλοφοριακών προβλημάτων και προφανώς οικονομικών. Οδηγεί απομακρυσμένους από το εργοστάσιο δήμους να πληρώνουν για να θάβουν σκουπίδια και την ίδια στιγμή να πληρώνουν και στο εργοστάσιο την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που δεν μεταφέρουν. Οδηγεί δήμους να μεταφέρουν τα σκουπίδια με τα απορριμματοφόρα τους γεγονός που αυξάνει το κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την καταπόνηση των απορριμματοφόρων, την αύξηση της κατανάλωσης των καυσίμων, την αύξηση των απαιτούμενων εργατοωρών, την απόσπαση των απορριμματοφόρων από την κύρια δουλειά τους που είναι η αποκομιδή. Αυξάνει ανυπολόγιστα εδώ και 3 χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη.

Σήμερα η περιφερειακή αρχή δείχνει ότι έχει αποφασίσει να «ξεμπερδεύει με την ύπαρξη του ΦΟΣΔΑ, ώστε να βγει από τη μέση ο μόνος πανηπειρωτικός φορέας που θα μπορούσε να διεκδικήσει συνολικά τον έλεγχο της διαχείρισης των Α.Σ.Α .

Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι που συγκροτούνε την πλειοψηφία που «αντιπαρατίθεται» με τον περιφερειάρχη, ενώ είναι οι κύριοι όλων των υποδομών, εργοστάσιου και ΣΜΑ, δεν διεκδικούν και δεν προβάλλουν μια πραγματικά διαφορετική πρόταση από αυτήν της «αντίπαλης» ομάδας των δημάρχων του νομού Ιωαννίνων και του περιφερειάρχη. Δεν προβάλουν την λειτουργία όλης της αλυσίδας των υποδομών, με μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους και επιχειρηματικά κέρδη και με γενναία κρατική χρηματοδότηση, προς όφελος του ηπειρωτικού λαού. Κινούνται στην ίδια λογική με την περιφερειακή αρχή δηλ. της ανάθεσης της λειτουργίας των ΣΜΑ στους «δικούς» της ιδιώτες. Μάλιστα το ίδιο προκλητικά με την περιφερειακή αρχή έχουν βγάλει εκτός συζήτησης την ληστρική σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για το εργοστάσιο της ΜΕΑ, για την οποία σε καμία συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ δεν έχουν βγάλει κουβέντα. Η κοινή αντίληψη και στόχευση των 2 πλευρών είναι και ο λόγος που εδώ και 2 χρόνια που συγκροτήθηκε ο ΦΟΣΔΑ δεν έγινε καμία προσπάθεια ελέγχου των καθυστερήσεων της παράδοσης των ΣΜΑ μέσα από την κοινή επιτροπή παρακολούθησης, στην οποία συμμετέχουν οι «αντιτιθέμενοι» δήμαρχοι. Ορισμένοι δε δήμαρχοι και από τις 2 πλευρές έχουν παραχωρήσει ήδη στους δήμους τους κομμάτι της αποκομιδής των Α.Σ.Α. σε ιδιώτες.

Δήμαρχοι και περιφερειακή αρχή, ανήκουν στη συντριπτική πλειοψηφία στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ και διεξάγουν έναν πόλεμο στην αντίπερα όχθη των λαϊκών συμφερόντων. Στηρίζουν από κοινού την ΤΕΡΝΑ και την ληστρική για το λαό λειτουργία του εργοστασίου, μάχονται ο καθείς για τους δικούς του επιχειρηματίες που διεκδικούν τους ΣΜΑ, θάβουν την διαλογή-ανακύκλωση στην πηγή για να αυξάνονται τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ από την εμπορία του ανακυκλώσιμου υλικού και από την χρήση βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ. Διασφαλίζουν ότι κάθε κρίκος που προστίθεται στην διαχείριση των απορριμμάτων ο λογαριασμός για τον λαό θα αυξάνεται, για να αυξάνονται τα κέρδη τωρινών και μελλοντικών ιδιωτών που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν στην διαχείριση των απορριμμάτων. Η αντιπαράθεση αυτή δεν βγαίνει έξω από τα πλαίσια και του νομοθετικού πλαισίου όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο κεφάλαιο. Παράδοση ενταγμένη στους σχεδιασμούς της «πράσινης» ανάπτυξης του ευρωενωσιακού «green deal», για τις επιδοτήσεις του οποίου μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης δηλ. του νέου υπερμνημονίου της ΕΕ γίνεται και θα οξυνθεί η σφαγή ανάμεσα σε επιχειρηματικά μεγαθήρια. Που φέρνει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις λαϊκές πλάτες.

Σε αυτή την διαμάχη με όποια πλευρά κι αν στοιχηθεί ο ηπειρωτικό λαός, στοιχίζεται κάτω από σημαία εχθρική για τα δικά του συμφέροντα. Προσπαθούν και οι μεν και οι δε με αυτόν τον καβγά, να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το κύριο πρόβλημα που είναι η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που φορτώνει τα βάρη στον λαό. Προσπαθούν να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη και να ενισχύσουν όσο δυνατό το ανύπαρκτο «αγωνιστικό» τους προφίλ οι δήμαρχοι που έχουν δώσει «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής. Αυτός ο καυγάς καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των λαϊκών εισοδημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Βεβαίως, ως ένα βαθμό, ο καβγάς αντικατοπτρίζει την αντικειμενική δυσκολία του λαού να πληρώνει ανταποδοτικά, άρα και των Δήμων να τα εισπράττουν ,πολύ περισσότερο να τα αυξάνουν. Την ίδια στιγμή όμως, στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται την επεξεργασία απορριμμάτων θησαυρίζουν και επεκτείνονται.

Καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις που προβάλλουν οι αντιτιθέμενες πλευρές, ούτε ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε η δημιουργία νέου ΦΟΔΣΑ Νομού Ιωαννίνων, ούτε η δημιουργία του διαβαθμικού συνδέσμου δήμων με την Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα επηρεάσει τον προσανατολισμό της διαχείρισης απορριμμάτων που είναι η ιδιωτικοποίηση. Αυτό όμως έχει και θα συνεχίσει να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, το λαϊκό εισόδημα αλλά και τις εργασιακές σχέσεις όσων εργάζονται στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την πολιτική της αστικής τάξης το ΚΚΕ προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού. 

Λέμε:
- ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
- ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το “πληρώνω όσο πετάω”.
- Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση( 45%) του κεφαλαίου.
– Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:
α. Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
β. Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή
γ. Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους.
δ. Οι αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών ή δήμων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης, να είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις (ι) πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος καθώς και (ιι) μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους. Όχι στα χρηματικά ανταλλάγματα!
ε. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει, στο πλαίσιο μιας κεντρικής διαχείρισης, τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.
στ. Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. Το κεφάλαιο να καλύπτει το σύνολο του κόστους για τις μελέτες, την υλοποίηση και τη λειτουργία, σύμφωνα με τα παραπάνω, των σχετικών έργων.
ζ. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα με μόνιμη, δημοσίου δικαίου σχέση εργασίας στο Δημόσιο»
η. Ειδικά για την περιοχή μας αναγκαία είναι η επαναδιαπραγμάτευση με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ για την κατάργηση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από τους δήμους στην ΜΕΑ.
Read More »
Το ΚΚΕ Ηπείρου για τον "πόλεμο" με τα σκουπίδια Το ΚΚΕ Ηπείρου για τον "πόλεμο" με τα σκουπίδια Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

192 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
192 νέα κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 36
ΠΕ Θεσπρωτίας 14
ΠΕ Ιωαννίνων 104
ΠΕ Πρέβεζας 38


Read More »
192 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 192 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Μ. Κάτσης στο Kontra24: Όλα στο φως και οι Υπουργοί στο σκοτάδι δεν γίνεται - Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την εξεταστική

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Μ. Κάτσης στο Kontra24: Όλα στο φως και οι Υπουργοί στο σκοτάδι δεν γίνεται - Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την εξεταστική


Συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό «KONTRA» στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, παραχώρησε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του νομού Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης.

Τη συζήτηση μονοπώλησε διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής που διεξάγεται στη Βουλή για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα (λίστα Πέτσα, Entrerprise Greece, Opinion Poll) αλλά και η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε για την άρνηση της ΝΔ να προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα ως μάρτυρες στην εξεταστική λέγοντας
«Ο κ. Μητσοτάκης επειδή φοβάται, καλύπτει τους Υπουργούς του δίνοντας εντολή στους βουλευτές της ΝΔ στην επιτροπή να μην τους καλέσουν ως μάρτυρες. Θα γίνει εξεταστική για την λίστα Πέτσα και ο Πέτσας δεν θα έρθει» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για ευτελισμό του κοινοβουλίου και καταστρατήγηση του αναθεωρημένου Συντάγματος που δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση. Εδώ η ΝΔ αρνήθηκε και το διακομματικό προεδρείο της εξεταστικής και τη λίστα μαρτύρων που πρότεινε η αντιπολίτευση. Δηλαδή μας λέει ότι ο ελεγχόμενος θα υποδείξει στους ελεγκτές πως θα τον ελέγξουν. Αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα και μαρτυρούν φόβο και ενοχή»

Εν συνεχεία άσκησε έντονη κριτική στην ΝΔ που ισχυρίζεται ως υπερασπιστική γραμμή ότι αναθέτουσες αρχές είναι οι εταιρίες media shop που μοίρασαν τα χρήματα για τις καμπάνιες του covid και του εμβολιασμού και όχι οι Υπουργοί.

«Oι εταιρίες media shop δεν μοίρασαν δικά τους λεφτά, αλλά δημόσιο χρήμα του ελληνικού λαού χωρίς κριτήρια, που τους έδωσαν με απευθείας ανάθεση οι Υπογράφοντες κ. Πέτσας, κ. Σκυλακάκης, κ. Κικίλιας και ο Πρωθυπουργικός ανηψιός κ. Δημητριάδης. Αυτοί θα έπρεπε να έρθουν να απολογηθούν και όχι να κρύβονται πίσω από την πλειοψηφία. Όλα στο φώς και οι Υπουργοί στο σκοτάδι δεν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πανδημία ο Μ. Κάτσης ανέφερε ότι έχουμε εκατόμβη νεκρών με ευθύνη της κυβέρνησης που έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην διαχείριση της πανδημίας. «Η κυβέρνηση μαζεύει ψήφους κλείνοντας το μάτι σε εκλογικά ακροατήρια ενώ ταυτόχρονα δεν κάνει τίποτα για την αποσυμφόρηση των τάξεων, των μέσων μεταφοράς και της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών».

Για το ζήτημα του εμβολιασμού ανέφερε ότι «οι μόνοι που μπορούν να πείσουν όσους φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο που είναι όπλο είναι οι οικογενειακοί γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά η κυβέρνηση από νεοφιλελεύθερη εμμονή δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Read More »
Μ. Κάτσης στο Kontra24: Όλα στο φως και οι Υπουργοί στο σκοτάδι δεν γίνεται - Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την εξεταστική Μ. Κάτσης στο Kontra24: Όλα στο φως και οι Υπουργοί στο σκοτάδι δεν γίνεται - Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την εξεταστική Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων


Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου ECOWAVES διοργάνωσε την Παρασκευή 5/11/20211 και ώρα 10:00 – 13:30 εκπαιδευτικό workshop με τίτλο «Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capacity Building Event) στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων». Η εκδήλωση η οποία επικεντρώθηκε στις λιμενικές αρχές, τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίωνκαι την τοπική αυτοδιοίκηση, αποσκοπούσε στην αύξηση της ικανότητας διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή του ΛιμέναΗγουμενίτσας.

Πραγματοποιήθηκαν, από καταξιωμένους στο αντικείμενο επιστήμονες και εξωτερικούς συνεργάτες, εξειδικευμένες παρουσιάσεις σε θέματα όπως:
– Μεθοδολογίες και Τεχνολογίες Αιχμής (State-of-art) για τη διαχείριση των αποβλήτων στους λιμένες
– Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας
– Συνέπειες Ακατάλληλης Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αδριατική
– Διαχείριση Περιστατικού Θαλάσσιας Ρύπανσης στον Λιμένα Ηγουμενίτσας
– Παρουσίαση Πλατφόρμα Διαδικτυακής Εκπαίδευσης για Περιβαλλοντικά θέματα στο πλαίσιο του Έργου ECOPORTIL

Μέσα από ανοιχτό διάλογο και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων, αναδείχθηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη στον Λιμένα Ηγουμενίτσας καθώς και συγκεκριμένα θέματα, ευρύτερης περιβαλλοντικής διαχείρισης στην λιμενική ζώνη, που εξετάζονται μέσω των ενεργειών του έργου.
O Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, σε πλήρη συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Ελληνική Νομοθεσία, φροντίζει σταθερά για την ορθή εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO14001: 2015, των Προτύπων EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) και PERS (Port Environmental Review System). Παράλληλα, φροντίζει για την επαρκή περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του και αναμένει κάθε ένας εξ αυτών να πράττει το καλύτερο δυνατόν για την εφαρμογή της προαναφερόμενης πολιτικής.
Το έργο ECOWAVES εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2.2: «Ενίσχυση της ικανότητας για διακρατική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ευπάθειας και κατακερματισμού και των υπηρεσιών προστασίας του οικοσυστήματος στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. Επικεντρώνεται στη διαχείριση και πρόληψη της διάδοσης της ρύπανσης, ιδίως με την ανάπτυξη μοντέλων που στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης σε λιμενικές περιοχές.
Το έργο ECOWAVES – Enhanching Cooperation in Waste management from VESsels in ADRION ports (https://ecowaves.adrioninterreg.eu/) υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠρογράμματοςINTERREGADRION2014 – 2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% μέσω του ΠΔΕ.
Read More »
Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στην ΗγουμενίτσαΕπιτήδειοι τηλεφωνούν σε πολίτες στην Ηγουμενίτσα ζητώντας τους χρηματικά ποσά, παριστάνοντας τους ιατρούς προκειμένου δήθεν να χειρουργήσουν άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα που υπέστησαν τροχαίο ατύχημα.
Παρακαλούμε ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας, κυρίως τους ηλικιωμένους, για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών
 • Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Read More »
Κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στην Ηγουμενίτσα Κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Χάθηκε Iphone στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Χάθηκε Iphone στην Ηγουμενίτσα Χάθηκε εχτές Τετάρτη, κινητό τηλέφωνο μάρκας Iphone 12 mini χρώμα μαύρο, στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας.
Παρακαλείται όποιος το βρει να απευθυνθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας.
Δίνεται αμοιβή.
Read More »
Χάθηκε Iphone στην Ηγουμενίτσα Χάθηκε Iphone στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο»

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο»Η Περιφέρεια Ηπείρου θα διοργανώσει την έκθεση ΚΕΡΝΑΜΕ ΗΠΕΙΡΟ στο Ζάππειο το διάστημα 17-19/12/2021. Στη συγκεκριμένη έκθεση, εκτός από την προβολή των προϊόντων, θα επιτρέπεται και η λιανική πώληση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν το αργότερο ως τις 26-11-2021 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).
Read More »
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο» Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

1.750.000 για την Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
1.750.000 για την Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου ΗγουμενίτσαςΗ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 διατυπώνει τη θετική γνώμη για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας
Read More »
1.750.000 για την Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας 1.750.000 για την Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Ανακοίνωση Θεσπρωτού για τη διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα με την Καβάλα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Ανακοίνωση Θεσπρωτού για τη διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα με την Καβάλα


Η ΠΑΕ Θεσπρωτός για την πώληση των εισιτηρίων εν όψει της αναμέτρησης με την Καβάλα στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Betsson Super League 2, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή (ώρα 14.45) στο Δημοτικό γήπεδο Ηγουμενίτσας, ενημερώνει τους φίλους της ομάδας, για τα εξής:

Η διάθεση των εισιτηρίων άρχισε και γίνεται από τα εξής σημεία:
1 ALEX CAFE (ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ) -πεζόδρομος Ηγουμενίτσας
2. Κατάστημα ενδυμάτων So Chic - Εθνικής Αντίστασης 42 Ηγουμενίτσα.

Διάθεση εισιτηρίων θα γίνεται και από τα εκδοτήρια του γηπέδου την ημέρα του αγώνα.
Η τιμή των εισιτηρίων είναι: 10€ & 15€

Απαραίτητη προϋπόθεση για αγορά εισιτηρίων και είσοδο στο γήπεδο είναι οι φίλοι της ομάδας, να έχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού covid-19 (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή πιστοποιητικά νόσησης covid-19.
• Οι κάτοχοι εισιτηρίων οφείλουν να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης (ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια παραμονής), καθώς και το πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή το πιστοποιητικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
• Η βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου rapid test, PCR ή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) στους ενήλικες δε γίνεται αποδεκτή.
• Αναφορικά με την είσοδο των ανήλικων φιλάθλων, για όσους ανήκουν στο ηλικιακό όριο 12 – 17 ετών, η είσοδος θα επιτρέπεται με τη βεβαίωση αρνητικού ελέγχου με PCR τεστ εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ για τους 12 ετών και κάτω, επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό self – test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
• Τα παιδιά 12 ετών και κάτω θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται.
• Το προσωπικό ασφαλείας του γηπέδου θα κάνει χρήση της εφαρμογής covid free για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, εξετάζοντας παράλληλα τα απαραίτητα έγγραφα και τα εισιτήρια.

Σημειώνεται επίσης ότι:
• Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας που θα καλύπτει στόμα και μύτη τόσο κατά την άφιξή στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στις εξέδρες, όπως και κατά την αποχώρηση.

Ο Θεσπρωτός ανοίγει τις θύρες στα Σχολεία
Η ΠΑΕ Θεσπρωτός ανακοινώνει ακόμη ότι στον κυριακάτικο αγώνα με την Καβάλα θα φιλοξενηθούν στην Θύρα 1 του δημοτικού γηπέδου Ηγουμενίτσας οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας .

Άρχισαν ατομικό πρόγραμμα οι Ραμίρεζ, Ζιώγας
Στο αγωνιστικό μέρος η προετοιμασία του Θεσπρωτού εν όψει του κυριακάτικου αγώνα με την Καβάλα, θα συνεχιστεί σήμερα με μία προπόνηση. Οι Ραμίρεζ και Ζιώγας ξεκίνησαν ατομικές προπονήσεις και η συμμετοχή τους στο παιχνίδι θα κριθεί κατά την τελευταία προπόνηση της ομάδας το πρωί του Σαββάτου.
Read More »
Ανακοίνωση Θεσπρωτού για τη διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα με την Καβάλα Ανακοίνωση Θεσπρωτού για τη διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα με την Καβάλα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικώνΣτο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την έμφυλη βία, φωτίζει πορτοκαλί το κτήριο του Δημαρχείου στις 25 και 26 Νοεμβρίου και συμμετέχει στην εκστρατεία «Λέξεις μαχαιριές» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπενθυμίζοντας πως οφείλουμε όλοι να δρούμε καθημερινά για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Παράλληλα θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό συμβουλευτικής υποστήριξης, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει εκδήλωση μνήμης για τις 13 γυναίκες θύματα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα.

Σε σχετική της δήλωση η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηγουμενίτσας, κα Βασιλική Τσώτου ανέφερε τα εξής:
«Ενάντια στη βία κατά των γυναικών φωτίζουμε το Δημαρχείο με πορτοκαλί χρώμα, χρώμα απλό και ευθύ, όπως και η αντίδρασή μας ενάντια στη βία. Αντιδρούμε στην πιο επαίσχυντη μορφή καταπίεσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη πως όσο συνεχίζεται η κάθε μορφής βία, δεν μπορούμε να θεωρούμαστε πολιτισμένη κοινωνία, ούτε να κάνουμε πρόοδο στην ισότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη εν γένει. Για το λόγο αυτό Σπάμε τη Σιωπή. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη».

Η Αντιδήμαρχος
Ψηφιακής και Κοινωνικής Πολιτικής 
Δήμου Ηγουμενίτσας
Βασιλική Τσώτου
Read More »
Η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών Η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε και η νέα (3η κατά σειρά) έρευνα αγοράς της Περιφέρειας Ηπείρου, με την συνεργασία του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχετικά με τις νέες τάσεις των Ελλήνων καταναλωτών στην νέα μετά COVID-19 εποχή ως προς τα Ηπειρωτικά και τα λοιπά ελληνικά, παραδοσιακά τρόφιμα. Αυτή την φορά μελετήθηκε η επιθυμία των καταναλωτών ως προς τις πληροφορίες ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ* που αυτοί θέλουν να γνωρίζουν πριν επιλέξουν το τρόφιμο..

(* Ιχνηλασιμότητα ορίζονται οι πληροφορίες «από το χωράφι στο ράφι» που ο καταναλωτής θα ήθελε να γνωρίζει για το εκάστοτε τρόφιμο πριν επιλέξει να το αγοράσει).

Η έρευνα συμπεριέλαβε 1707 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα, υλοποιήθηκε μέσω διαδικτύου τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο 2021, και συμπεριελάμβανε συνολικά 20 διακριτές ερωτήσεις «πληροφοριών» κατανεμημένες στις 5 κατηγορίες που εμφανίζονται στον πίνακα παρακάτω.

Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν να είναι πιο απαιτητικοί για πληροφόρηση ως προς τα Ηπειρωτικά παραδοσιακά τρόφιμα σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά. Αν και για τις πληροφορίες «στην συσκευασία» των Ηπειρωτικών τροφίμων δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ (μόνο 55%) σε σύγκριση με των υπόλοιπων ελληνικών (68%), και για τις πληροφορίες «διαδικασίας παραγωγής» σχετικά το ίδιο, 74% για τα Ηπειρωτικά, και 77% για τα λοιπά ελληνικά, στις υπόλοιπες κατηγορίες η επιθυμία τους για πληροφόρηση είναι ιδιαιτέρως αυξημένη ως προς τα Ηπειρωτικά τρόφιμα. Συγκεκριμένα θέλουν πληροφορίες για «τις προσωπικές εμπειρίες με τα Ηπειρωτικά τρόφιμα» σε ποσοστό 78% (σε σύγκριση με το 65% για τα λοιπά ελληνικά), για το ίδιο «το Ηπειρωτικό τρόφιμο» σε ποσοστό 87% (μόνον 64% για τα λοιπά ελληνικά), και το σημαντικότερο για «την ποιότητα του Ηπειρωτικού τρόφιμου» σε ποσοστό 94%! (μόνο 69% για τα λοιπά ελληνικά).


* %: το σύνολο των απαντήσεων «αρκετά σημαντικά» + «πολύ σημαντικά» που έδωσαν οι ερωτηθέντες ανά κατηγορία για τα παραδοσιακά τρόφιμα

Ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφερόμενος στα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας αναφέρει: «Η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο για την διερεύνηση του καταναλωτή στην «νέα» μετά κορονοϊό εποχή αποφέρει ήδη σημαντικά ευρήματα. Η πρώτη έρευνα μας έδειξε την υψηλή στις προτιμήσεις των καταναλωτών εκτίμηση για τα Ηπειρωτικά τρόφιμα, και η δεύτερη έρευνα μας έδειξε ότι αυτή προκύπτει από την εμπιστοσύνη τους στην αυθεντικότητα, στην βιωσιμότητα και στην υγιεινή των τροφίμων μας, χωρίς να είναι σίγουροι για την ασφάλεια και την γευστικότητα τους (γιατί δεν τα έχουν δοκιμάσει!).

Τα ευρήματα αυτής της 3ης έρευνας, μαζί με τα υπόλοιπα που παρατίθενται στην επιστημονική δημοσίευση, μας υποδεικνύουν το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών στα τοπικά μας προϊόντα, στην μετά COVID εποχή, για τα οποία όμως θα ζητάνε επιτακτικά συγκεκριμένες πληροφορίες (τρόφιμου, ποιότητας, προσωπικής εμπειρίας) για να τα επιλέξουν στο τραπέζι τους!

Τα ευρήματα των ερευνών θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και από τους παραγωγούς μας στον σχεδιασμό, τυποποίηση, προβολή και προώθηση των προϊόντων τους στην νέα εποχή που έρχεται. Με αφετηρία τα μέχρι τώρα ευρήματα των ερευνών σχεδιάζουμε με το πανεπιστήμιο την επόμενη έρευνα συνέχεια της προηγούμενης. Να σημειώσω τέλος ότι οι εν λόγω έρευνες είναι και μία «έμμεση» διαφήμιση των παραδοσιακών τροφίμων δεδομένου ότι έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία με πάνω από 1500 καταναλωτές πανελλαδικά κάθε φορά που συμπληρώνεται ένα ερωτηματολόγιο».

Η έρευνα, με όλα τα αναλυτικά στοιχεία ερωτήσεων, απαντήσεων, συμπερασμάτων κ.α., δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sustainability, όπου μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία επικοινωνίας:

«Consumers’ perception on traceability of the Greek traditional foods in the post COVID-19 era» D. Skalkos, I.S. Kosma, E. Chasioti, T. Bintsis, H.C. Karantonis, Sustainability, 2021, 13, 12687, 1-17,
Read More »
ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Ορίστηκε η ημερομηνία για τις εξετάσεις Φαρμακοποιών

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Ορίστηκε η ημερομηνία για τις εξετάσεις Φαρμακοποιών


Το Υπουργείου Υγείας όρισε ως ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων των υποψηφίων Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 τη Δευτέρα 13-12-2021.

1. Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις οικείες τους Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαβιβάσουν στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να πρωτοκολληθούν εκεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 06-12-2021.

Όλοι οι υποψήφιοι πρωτοεξεταζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά έως 06-12-2021 μέσω e-mail στο gram.kesy@moh.gov.gr, ποια μαθήματα θα εξεταστούν ώστε να καθοριστούν οι χώροι που απαιτούνται.

2. Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

α) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26510-87138 & 26510-87131

β) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63511 & 26813-63512

γ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 26653-60184

δ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113 & 26823-62112

ε) Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης (κ. Ζαχαράκης) στα τηλέφωνα 2108208787, 2108208791 ή 2108208793

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (μόνο για πρωτοεξεταζόμενους) ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40, ΑΘΗΝΑ)

3. Όλοι οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να φέρνουν μαζί τους υποχρεωτικά μάσκα προσώπου και κατά την είσοδό τους στις εξετάσεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή δήλωση αρνητικού ελέγχου (rapid test) όπως προβλέπεται από την τρέχουσα Κ.Υ.Α.. Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον εξεταζόμενο
Read More »
Ορίστηκε η ημερομηνία για τις εξετάσεις Φαρμακοποιών Ορίστηκε η ημερομηνία για τις εξετάσεις Φαρμακοποιών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης αμπελιών

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης αμπελιών


Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2022 και εντεύθεν, υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ, αίτηση- υπεύθυνη δήλωση από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους της χορήγησης των εν λόγω αδειών. Κατ’ εξαίρεση για τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης του έτους 2022 οι αιτήσεις θα κατατεθούν από την 23η Νοεμβρίου μέχρι και την 23η Δεκεμβρίου 2021.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα, ακέραιος αριθμός και με ένα δεκαδικό ψηφίο) και οι συντεταγμένες των κορυφών, σε ΕΓΣΑ 87 (Χ, Ψ) της περιμετρικής αποτύπωσης, κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του. Επιπλέον, απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών ιδιοκτησίας όπως αυτά αναγράφονται στο άρθρο 10 της αριθμ. 2454/235853/20-09-2019 (Β’ 3645) υπουργικής απόφασης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας (γραφείο 38) στην κα Τατσάκη Αγαθή ή στο τηλέφωνο 26653 60149.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ
Read More »
Υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης αμπελιών Υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης αμπελιών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Αποζημίωση για τροχαίο στην Εγνατία με ζώα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Αποζημίωση για τροχαίο στην Εγνατία με ζώαΜία είδηση που έρχεται από την Μακεδονία αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον… 
Αφορά οδηγό που είχε ατύχημα στην Εγνατία Οδό με ζώα που βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο και τώρα Εγνατία ΑΕ και Άκτωρας πρέπει να τον αποζημιώσουν με το ποσό των οκτώ χιλιάδων ευρώ.

Το ατύχημα είχε συμβεί το 2015 όταν οδηγός βρήκε στο δρόμο δύο αδέσποτα σκυλιά τα οποία δεν μπόρεσε να αποφύγει.

Ο οδηγός κατέθεσε αγωγή και με απόφαση του Ειρηνοδικείο Παγγαίου θα πρέπει να αποζημιωθεί με το ποσό των οκτώ χιλιάδων.

Ήδη εισέπραξε τις τέσσερις χιλιάδες ενώ οι δύο εταιρείες, Εγνατία ΑΕ και Άκτωρας έχουν κάνει έφεση.

Η είδηση έχει ενδιαφέρον καθώς τα ατυχήματα στην Εγνατία με ζώα δεν είναι ασυνήθιστα και για την Ήπειρο… 
Ένα από τα τελευταία ήταν στη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οδηγός τράκαρε με αγελάδα στην περιοχή της Παραμυθιάς. (Δείτε ΕΔΩ)
Read More »
Αποζημίωση για τροχαίο στην Εγνατία με ζώα Αποζημίωση για τροχαίο στην Εγνατία με ζώα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Aπογραφόμαστε στον τόπο μας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021
Δήμος Σουλίου: Aπογραφόμαστε στον τόπο μας


Ο Δήμος Σουλίου σας ενημερώνει πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 θα διενεργεί την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά (φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, μέσω της ψηφιακής πύλης :www.gov.gr), θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών διενεργείται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους.

Ο Δήμος Σουλίου παρακαλεί όλους τους δημότες να απογραφούν και αυτοί με τη σειρά τους, διότι τα οφέλη της απογραφής είναι τα εξής:
Διαμορφώνουμε έτσι το μέλλον της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Με βάση τον πληθυσμό μας χαράσσονται πολιτικές για νέες υποδομές και υπηρεσίες που λειτουργούν στην περιοχή μας και γίνεται σωστά η κατανομή των βουλευτικών εδρών.
Τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού μας αξιοποιούνται στις έρευνες της επιστημονικής κοινότητας και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στην απογραφή στηρίζονται όλες οι έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης, την απασχόληση και την οικονομία μας.
Τα αποτελέσματα της απογραφής εν τέλει, συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας στην οποία ζούμε και δημιουργούμε.
Read More »
Δήμος Σουλίου: Aπογραφόμαστε στον τόπο μας Δήμος Σουλίου: Aπογραφόμαστε στον τόπο μας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021 Rating: 5

Σελίδες