Την Παρασκευή μεταφέρεται η λαϊκή αγορά λόγω της ενθρόνισης Σεραπίωνα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Την Παρασκευή μεταφέρεται η λαϊκή αγορά λόγω της ενθρόνισης ΣεραπίωναΟ Δήμος Σουλίου ενημερώνει τους εμπόρους-καταναλωτές ότι:
 Η λαϊκή αγορά του Σαββάτου 18/11/2023 μεταφέρεται για την Παρασκευή 17/11/2023 λόγω της τελετής ενθρονίσεως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολήτου Παραμυθιάς Φιλιατών Γηρομερίου & Παργας κ.κ Σεραπίωνος.


Read More »
Την Παρασκευή μεταφέρεται η λαϊκή αγορά λόγω της ενθρόνισης Σεραπίωνα Την Παρασκευή μεταφέρεται η λαϊκή αγορά λόγω της ενθρόνισης Σεραπίωνα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Διαβήτης: Η «μάστιγα» της εποχής – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Διαβήτης: Η «μάστιγα» της εποχής – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη


Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή αλλά και «ύπουλη» νόσος, που φθείρει όλα τα συστήματα και τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος, αν αφεθεί χωρίς κατάλληλη φροντίδα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι 537 εκατομμύρια ενήλικες ζουν τώρα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο αύξηση 16% -δηλαδή 74 εκατομμύρια άτομα- από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του IDF το 2019.

Ο τελευταίος Άτλαντας του Διαβήτη της IDF αναφέρει ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη έχει φτάσει το 10,5%, με σχεδόν τους μισούς (44,7%) των ενηλίκων να μην έχουν διαγνωστεί. Οι προβλέψεις του IDF δείχνουν ότι μέχρι το 2045, 783 εκατομμύρια ενήλικες θα ζουν με διαβήτη – ή ένας στους οκτώ ενήλικες. Αυτό θα ήταν μια αύξηση 46%, υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη αύξηση του πληθυσμού (20%) κατά την ίδια περίοδο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως το11,5%του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Από τους πάσχοντες το 3%-4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ τριπλάσιος αριθμός από τους πάσχοντες βρίσκονται στο φάσμα του προ διαβήτη, μιας κατάστασης που ενώ δεν είναι νόσος ωστόσο στέκει στο μεταίχμιο μεταξύ φυσιολογικού πληθυσμού και πασχόντων.

Υπολογίζεται ότι 1 στα 2 άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται ινσουλίνη, είτε δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, είτε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

«Όταν ο διαβήτης δεν ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς, τα άτομα που πάσχουν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, λόγω της μη έγκαιρης λήψης αποτελεσματικών θεραπειών. Αυτές οι επιπλοκές έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη ποιότητα ζωής και υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης», επισημαίνει η κ. Αικατερίνη Τρικκαλινού Παθολόγος-Διαβητολόγος, Επιμελήτρια Metropolitan Hospital, επιστημονική συνεργάτης Διαγνωστικών Κέντρων HealthSpot και συνεχίζει:

«Ο διαβήτης είναι μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Παγκοσμίως, πάνω από το 90% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Η αύξηση του αριθμού των διαβητικών με τύπου 2, οφείλεται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση κοινωνικοοικονομικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Βασικές συνιστώσες στη δημιουργία της μεταβολικής αυτής πανδημίας είναι η αστικοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού, η δραματική μείωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, η διαστολή του χρόνου εργασίας, η κακής ποιότητας πλούσια σε λιπαρά διατροφή και κατά συνέπεια η αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί συχνά να προληφθεί, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα για όλους τους τύπους διαβήτη μπορεί να εξαλείψει ή να καθυστερήσει τις επιπλοκές σε άτομα που ζουν με την πάθηση», τονίζει.

Σύμφωνα με το IDF:Ένας στους δέκα (10,5%) ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζει αυτή τη στιγμή με διαβήτη.

Ο συνολικός αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια (11,3%) έως το 2030 και σε 783 εκατομμύρια (12,2%) έως το 2045.
Υπολογίζεται ότι το 44,7% των ενηλίκων που ζουν με διαβήτη (240 εκατομμύρια άνθρωποι) είναι αδιάγνωστοι. Πάνω από 4 στους 5 (81%) από αυτούς τους ανθρώπους ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ο διαβήτης ήταν υπεύθυνος για περίπου 966 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 316% τα τελευταία 15 χρόνια.
Εκτός από τους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19, περίπου 6,7 εκατομμύρια ενήλικες υπολογίζεται ότι πέθαναν λόγω διαβήτη ή των επιπλοκών του το 2021. Αυτό είναι περισσότερο από έναν στους δέκα (12,2%) των θανάτων παγκοσμίως από όλες τις αιτίες.
541 εκατομμύρια ενήλικες, ή το 10,6% των ενηλίκων παγκοσμίως, έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT), γεγονός που τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Το ένα στα πέντε αποτελέσματα διαδικτυακής αναζήτησης για τον διαβήτη, κυρίως από μη ιατρικούς ιστότοπους, αποδεικνύεται παραπληροφόρηση προειδοποιεί ο IDF.

Ο διαβήτης είναι μια πανδημία πρωτοφανούς μεγέθους. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκαινίασε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τον Διαβήτη και τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν ψήφισμα που καλεί για επείγουσα συντονισμένη παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση του. Αυτά είναι σημαντικά ορόσημα, αλλά τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη άμεσα», καταλήγει η κ. Τρικκαλινού.

*Στα διαγνωστικά κέντρα HealthSpot λειτουργεί πλήρως οργανωμένο Διαβητολογικό Τμήμα όπου πραγματοποιείται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη με τις πλέον εξελιγμένες και σύγχρονες μεθόδους θεραπείας από έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς.


Read More »
Διαβήτης: Η «μάστιγα» της εποχής – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη Διαβήτης: Η «μάστιγα» της εποχής – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Τσακλόγλου: Με το νέο ασφαλιστικό, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν το επίδομα μητρότητας για εννέα μήνες

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Τσακλόγλου: Με το νέο ασφαλιστικό, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν το επίδομα μητρότητας για εννέα μήνεςΜε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν και αυτές το επίδομα μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για εννέα μήνες, το οποίο ανέρχεται στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ τον μήνα), δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας χθες (12/11/2023) σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη αύξηση των συντάξεων για το 2024, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι, με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, η αύξηση των συντάξεων θα είναι κοντά στο 3%.

Ωστόσο, όπως είπε, όταν ανακοινώνονται τα οριστικά στοιχεία, γίνεται η αναπροσαρμογή σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης χρονιάς.

«Σε λίγες ημέρες, κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα δούμε και επίσημα πού θα “κλειδώσει” τελικά η αύξηση» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στην απασχόληση των συνταξιούχων, επισημαίνοντας ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2024, καταργείται η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και εισάγεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα του συνταξιούχου.
Read More »
Τσακλόγλου: Με το νέο ασφαλιστικό, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν το επίδομα μητρότητας για εννέα μήνες Τσακλόγλου: Με το νέο ασφαλιστικό, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λάβουν το επίδομα μητρότητας για εννέα μήνες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Ευχαριστήριο μήνυμα του Αλκιβιάδη Λάμπρου για την συμμετοχή του στις εκλογές για την Περιφέρεια

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Ευχαριστήριο μήνυμα του Αλκιβιάδη Λάμπρου για την συμμετοχή του στις εκλογές για την Περιφέρεια


Μετά την ολοκλήρωση και τη συμμετοχή μου στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές, στις οποίες εκατοντάδες συμπολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς και τους πολίτες που συνεργάστηκαν μαζί μου, ως περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και να επισημάνω ότι ως ενεργός πολίτης, θα συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι και να συμμετέχω σε κάθε πρωτοβουλία που θα οδηγεί στην πρόοδο του τόπου μας και θα επιδιώκει την επιδιόρθωση των κακώς κειμένων.

Μακριά από σειρήνες και υπόγειες διαδρομές, που προσπάθησαν να αλλοιώσουν τη θέληση των πολιτών, θα ενώνω τις δυνάμεις μου με κάθε μετερίζι κοινωνικό, πολιτικό, επαγγελματικό, που θα οδηγεί σε νέους και ελπιδοφόρους για την πατρίδα μας ορίζοντες, όπως και σε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία.

Με τιμή Αλκιβιάδης Λάμπρου
Read More »
Ευχαριστήριο μήνυμα του Αλκιβιάδη Λάμπρου για την συμμετοχή του στις εκλογές για την Περιφέρεια Ευχαριστήριο μήνυμα του Αλκιβιάδη Λάμπρου για την συμμετοχή του στις εκλογές για την Περιφέρεια Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Στάση Καραμανλή στην Ηγουμενίτσα και δείπνο με Μπέζα!

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Στάση Καραμανλή στην Ηγουμενίτσα και δείπνο με Μπέζα!


Στάση στην Ηγουμενίτσα έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος ταξίδευε με προορισμό την Ιταλία.

Ο Κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από τον Αντώνη Μπέζα, περπάτησε για λίγο στον πεζόδρομο της πόλης και στη συνέχεια οι δύο άνδρες αλλά και ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, κάθισαν για δείπνο σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης.

Οι μακαρονάδες κυριάρχησαν στο γαστρονομικό πεδίο, αλλά εντόνως σχολιάστηκε η απόφαση του Κ. Καραμανλή να αρνηθεί την πανακότα, λόγω… τήρησης υπόσχεσης προς τη γυναίκα του να μην τρώει γλυκά!

Πέραν της γαστρονομικής απόλαυσης, ο πολιτικός διάλογος ήταν πλούσιος, με το μενού να περιλαμβάνει όλα τα θέματα, από κομματικές διαδικασίες έως αυτοδιοικητικές εκλογές…

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Ο κ. Καραμανλής αναχώρησε για Ιταλία με πλοίο άλλης εταιρείας και όχι του νέου… ιδιοκτήτη του λιμανιού Grimaldi… Έχει κι αυτό τη σημασία του, ίσως…
Read More »
Στάση Καραμανλή στην Ηγουμενίτσα και δείπνο με Μπέζα! Στάση Καραμανλή στην Ηγουμενίτσα και δείπνο με Μπέζα! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Τραγωδία στα Γιάννινα.. 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Τραγωδία στα Γιάννινα.. 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του


Ανείπωτη τραγωδία… Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 17χρονος στα Γιάννινα. Ο μαθητής Λυκείου αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετικό όπλο που ανήκε στον πατέρα του.

Έγινε αντιληπτός από οικείους του και άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ.

Στο σπίτι έφτασε άμεσα ασθενοφόρο όμως για τον νεαρό ήταν ήδη αργά.

Ταυτόχρονα κινητοποιήθηκε και δύναμη της αστυνομίας για την καθιερωμένη έρευνα που γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Read More »
Τραγωδία στα Γιάννινα.. 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του Τραγωδία στα Γιάννινα.. 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για ηχορύπανση

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για ηχορύπανσηΣυνελήφθη χθες (12-11-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής, παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.
Read More »
Σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για ηχορύπανση Σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για ηχορύπανση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτηΑπό το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη μέσω διαδικτύου, που έγινε την 14-08-2023.


Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος ανάρτησε αγγελία σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την πώληση μεταχειρισμένων ηλεκτρικών συσκευών, καταφέρνοντας να αποσπάσει χρηματικό ποσό 780 ευρώ από ημεδαπή, που κατέθεσε εκείνη σε τραπεζικό λογαριασμό για την αγορά τους, τα οποία ουδέποτε παρέλαβε.


Read More »
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα 72 γραμμαρίων κοκαΐνης

Συνελήφθη χθες (12-11-2023) το βράδυ σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε αυτοσχέδια συσκευασία με κοκαΐνη σε μορφή «βράχου», βάρους 72,22 γραμμαρίων, ενώ κατασχέθηκαν επιπλέον 50 ευρώ και κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί τα τιμολόγια ρεύματος

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί τα τιμολόγια ρεύματος


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης περιέγραψε τι αλλάζει με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 ανέφερε «έχουμε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που δίνει στους προμηθευτές την ελευθερία να προσφέρουν όσα τιμολόγια θέλουν και να έχουν όποια εμπορική πολιτική θέλουν. Και το κάνουν. Αυτό δημιούργησε το εξής αντικειμενικό θέμα, έχουμε πολλά διαφορετικά τιμολόγια και ο καταναλωτής βρίσκεται σε αδυναμία να διαπιστώσει ποιο είναι καλύτερο για αυτόν, ποιος είναι ο φθηνότερος».

Στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στους χρωματισμούς που θα έχουν τα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. «Το πράσινο τιμολόγιο είναι ομοιόμορφο, ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς σε αυτό το τιμολόγιο όποιος είναι φθηνότερος την 1η του μήνα θα φαίνεται. Οι καταναλωτές παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο θα έχουν μια εικόνα για το πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Γενικότερα η αγορά του ηλεκτρισμού έχει την εξής δυσκολία: δεν ξέρεις την τιμή όταν ξεκινάει ο μήνας. Εδώ υπάρχουν τρία τιμολόγια με βάση την αδυναμία να ξέρουμε την τιμή του επόμενου μήνα.

Το ένα τιμολόγιο είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής δηλαδή δεν ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα, παίρνεις ένα τιμολόγιο με περιθώριο κέρδους του προμηθευτή σου και ό,τι τιμή βγει. Αυτό το τιμολόγιο δεν έχει αντιστάθμιση κάποιου ρίσκου που αναλαμβάνεις γιατί αν πάει πιο ψηλά η τιμή θα την πληρώσει ο καταναλωτής, αν πάει πιο χαμηλά θα την γλιτώσει ο καταναλωτής. Η δεύτερη κατηγορία τιμολογίων είναι τα σταθερά τιμολόγια. Τι είναι; Παίρνεις ένα τιμολόγιο για έναν χρόνο στο οποίο ξέρεις την τιμή και το τιμολόγιο αυτό αν ανέβουν οι τιμές θα σου βγει φθηνότερο, αν πέσουν οι τιμές θα σου βγει ακριβότερο και έχει μέσα ένα κόστος αντιστάθμισης αυτής της υπηρεσίας ότι σου δίνει μια σταθερή τιμή» περιέγραψε.

Τα 4 διαφορετικά χρώματα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Από 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίζονται λοιπόν τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως.

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

Σημειώνεται πως η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.
Read More »
Μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί τα τιμολόγια ρεύματος Μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί τα τιμολόγια ρεύματος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Την Πέμπτη η παρουσίαση του υπο κατασκευή πολυχώρου Bvlgari

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Την Πέμπτη η παρουσίαση του υπο κατασκευή πολυχώρου Bvlgari


Την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στην Παραμυθιά, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Καρκαμίσι», εκδήλωση παρουσίασης / ενημέρωσης, στο πλαίσιο του έργου «Εξοπλισμοί – Διαμόρφωση Εκθέσεων Πολυχώρου Κτιρίου Βούλγαρη».

Στους δυο ορόφους του «Σχολείου Βούλγαρη» που σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του, θα φιλοξενηθεί μόνιμη έκθεση για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής, βάσει μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης.

Ο Δήμος Σουλίου αποκτά πλέον έναν σημαντικό «Πολυχώρο» πολιτισμού, ανοιχτό τόσο προς την τοπική κοινωνία όσο και προς το ευρύ κοινό, έναν πόλο έλξης με υπερτοπική φήμη και εμβέλεια.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ανάδοχο του έργου, εταιρείες ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ & TETRAGON ΑΕ και στόχο έχει την εξοικείωση και την συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στο έργο, που θα προάγει και θα διαφυλάσσει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Παράλληλα, αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα για προσφορά αρχειακού υλικού που σχετίζεται με τη θεματική του χώρου και δύναται να ενταχθεί στην εκθεσιακή ροή (φωτογραφίες, ντοκουμέντα, βιβλία, άλλα εκθεσιακά υλικά):

• Η λειτουργία του σχολείου στην πάροδο των χρόνων
• Οι σημαντικές οικογένειες/ ευεργέτες (οικ. Βούλγαρη, οικ. Ρίγγα, κλπ)
• Οι σημαντικοί άνθρωποι του τόπου (φωτογράφοι, συγγραφείς, κλπ)
• Η Γερμανική Κατοχή – Η εκτέλεση των Προκρίτων
• Το εμπόριο και οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. Λάμποβο)
• Τα τοπόσημα – μνημεία (π.χ. Βρύσες, παραδοσιακές κατοικίες)
Ο Πολυχώρος Βούλγαρη μέλλει να είναι ο χώρος αναφοράς για την Παραμυθιά και το Δήμο Σουλίου και ως τέτοιος αφορά τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς άμεσα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020Read More »
Την Πέμπτη η παρουσίαση του υπο κατασκευή πολυχώρου Bvlgari Την Πέμπτη η παρουσίαση του υπο κατασκευή πολυχώρου Bvlgari Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Τη διαβεβαίωσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθιάς +Φωτογραφίες

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Τη διαβεβαίωσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθιάς +Φωτογραφίες


Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρουπούλου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, Κυριάκου Πιερρακάκη, έδωσαν σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Παραμυθίας κ. Σερεπίων και Φλωρίνης κ. Ειρηναίος.

Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος της 9ης Ιουλίου 1852 καθιερώθηκε οι κληρικοί να δίνουν διαβεβαίωση, οι μεν Αρχιερείς στην αρχιερωσύνη τους οι δε άλλοι κληρικοί στην ιερωσύνη τους.

Κατά την Διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αρχιερεύς θέτει το δεξί του χέρι στο στήθος και δίνει την υπόσχεση ότι θα τηρεί τους “Ιερούς Κανόνες” και τους Νόμους του Κράτους. Η διαβεβαίωση, έχει ως εξής

«Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιεροσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

Μετά και την ολοκλήρωση της νενομισμένης διαβεβαίωσης οι νέοι Μητροπολίτες, οι οποίοι εξελέγησαν από τη Σεπτή Ιεραρχία στις 9 Οκτωβρίου, αναμένεται να ενθρονιστούν στις έδρες των Ιερών Μητροπόλεων για να αναλάβουν και επίσημα τη διαποίμανση της επαρχίας τους.

Read More »
Τη διαβεβαίωσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθιάς +Φωτογραφίες Τη διαβεβαίωσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθιάς +Φωτογραφίες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Της υπομονής… Παράταση στον διαγωνισμό για τον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς!

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Της υπομονής… Παράταση στον διαγωνισμό για τον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς!


Υπό κανονικές συνθήκες την Τρίτη 14 Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για τον πολύπαθο άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς θα ολοκληρωνόταν και την Πέμπτη 16 του μήνα θα αποσφραγίζονταν οι προσφορές ώστε να γίνει η ανακήρυξη αναδόχου.

Ο διαγωνισμός οδηγείται σε παράταση με απόφαση που ελήφθη ένα 24ωρο πριν την ολοκλήρωσή του.

Έτσι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών μετατίθεται την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την Πέμπτη 7 του μήνα.

Εκτός άλλου απροόπτου βέβαια γιατί ένα χρόνο τώρα το έργο βρίσκεται υπό… διαρκή δημοπράτηση.

Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί τον Ιανουάριο ακυρώθηκε μετά από προσφυγές εταιρειών.

Ο δεύτερος διαγωνισμός που βγήκε στον αέρα λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου είχε την ίδια τύχη..

Έτσι οδηγηθήκαμε στον τρίτο με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ήδη ένας χρόνος.

Το Υπουργείο για την μετάθεση του διαγωνισμού επικαλείται την εβδομάδα δράσεων που έχει προγραμματίσει η ΕΜΔΥΔΑΣ ως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αποχή και απεργία των μελών της και από τις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών.

Αν αυτό θα είναι και το τελευταίο εμπόδιο μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού απομένει να φανεί στις επόμενες είκοσι σχεδόν ημέρες.
Read More »
Της υπομονής… Παράταση στον διαγωνισμό για τον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς! Της υπομονής… Παράταση στον διαγωνισμό για τον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Σύλληψη για 1.100 πακέτα λαθραίων τσιγάρων στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Σύλληψη για 1.100 πακέτα λαθραίων τσιγάρων στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού, προέβησαν τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, σε Φ/Γ όχημα με επικαθήμενο, το οποίο οδηγούσε ο 46χρονος, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία του τράκτορα, χίλια εκατό (1.100) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, χωρίς να φέρουν στο σύνολο τους την ένσημη ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω καπνικά προϊόντα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών και φόρων, καθώς και το όχημα – επικαθήμενο.
Read More »
Σύλληψη για 1.100 πακέτα λαθραίων τσιγάρων στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη για 1.100 πακέτα λαθραίων τσιγάρων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η τελευταία συλλογή δηλώσεων στην ΠΕ Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Κτηματολόγιο: Ξεκινά η τελευταία συλλογή δηλώσεων στην ΠΕ Θεσπρωτίας


Η τελευταία συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στη χώρα ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Κέρκυρας. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία καλούνται να υποβάλουν δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή ηλεκτρονικά μέσω του ktimatologio.gov.gr και της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Πρόκειται για τις τελευταίες περιοχές που κτηματογραφούνται και πλέον στο σύνολο των περιοχών της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση (συλλογή δηλώσεων, προανάρτηση, ανάρτηση, λειτουργία επιτροπών εξέτασης υποθέσεων κτηματογράφησης) ή λειτουργεί ήδη Κτηματολόγιο.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αρχίζει στις 13-11-2023 και λήγει στις 13-02-2024 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 13-05-2024 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της συλλογής δηλώσεων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς έτσι εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα τους θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολιτης

Η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων είναι απλή και στα Γραφεία Κτηματογράφησης υπάρχει έμπειρο προσωπικό από δικηγόρους και μηχανικούς που παρέχουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Τα απαιτούμενα έγγραφα που συνυποβάλλονται με την δήλωση ιδιοκτησίας αφορούν:

Α. Ατομικά Στοιχεία

· Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου

· Ένα οποιοδήποτε έγγραφο με τυπωμένο τον ΑΦΜ σας (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, κινητής τηλεφωνίας, το σχετικό τμήμα του εκκαθαριστικού σας από την ΔΟΥ)

· Στην περίπτωση νομικών προσώπων είναι απαραίτητη η προσκόμιση των νομιμοποιητικών εγγράφων (π.χ. καταστατικό, έγγραφα εκπροσώπησης)

Β. Στοιχεία για την τεκμηρίωση του δικαιώματος (τίτλοι)

· Απλό φωτοαντίγραφο του επικυρωμένου τίτλου (π.χ. συμβόλαιο, δικαστική απόφαση) και του πιστοποιητικού μεταγραφής του στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο. Οι τίτλοι που θα προσκομισθούν μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός (π.χ. συμβόλαιο αγοράς και συμβόλαιο εξόφλησης).

Στην περίπτωση που η ατία κτήσης είναι κληρονομιά, και δεν έχετε ακόμη συντάξει συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς, ή χρησικτησία δείτε αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Γ. Στοιχεία για τη γεωγραφική περιγραφή του ακινήτου

Ο προσδιορισμός του ακινήτου σας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε δομημένη περιοχή και έχει πρόσοψη σε δρόμο,
για τον εντοπισμό του είναι επαρκής πληροφορία το όνομα και ο αριθμός της οδού, που θα αναγράψετε στη δήλωση σας.

Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή με διοικητικές πράξεις, για παράδειγμα προέρχεται από αναδασμό ή διανομή (συνήθως του Υπ. Γεωργίας) αρκεί η αναφορά του αριθμού του κληροτεμαχίου (το Κτηματολόγιο διαθέτει τους σχετικούς χάρτες και μπορεί να αντιστοιχίσει την ιδιοκτησία σας). Το ίδιο συμβαίνει και στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με τη διαδικασία των Πράξεων Εφαρμογής.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για τον εντοπισμό του ακινήτου:

1. Υποβολή υπάρχοντος Τοπογραφικού Διαγράμματος
(«εξαρτηµένο τοπογραφικό» με συντεταγμένες Χ και Υ στο Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων) εφόσον υπάρχει.

2. Προσδιορισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΘΕΑΣΗ ΟΡΘΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ» μέσα από την ιστοσελίδα του www.ktimatologio.gr.
Το Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε να περιηγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας, να το εντοπίσετε και να σχηματίσετε το περίγραμμα του. Στη συνέχεια, αποθηκεύετε την επιλογή σας (τυπώνετε ή επισυνάπτετε ψηφιακά το αρχείο, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής δήλωσης που θα επιλέξετε) και την υποβάλλετε μαζί με τη δήλωσή σας.

3. Εντοπισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ»
Το Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας (smartphone).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.ktimatologio.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Οι περιοχές

Οι περιοχές στις οποίες πραγματοποιείται συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας είναι οι ακόλουθες:

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΤΟΠΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΚΑΡΤΕΡΙΟΥ, ΚΑΤΑΒΟΘΡΑΣ, ΚΟΡΙΤΙΑΝΗΣ, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ, ΜΑΖΑΡΑΚΙΑΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ,ΠΕΡΔΙΚΑΣ, ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ, ΣΥΒΟΤΩΝ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑΣ

ΣΟΥΛΙΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΤΑ

ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΕΤΟΥ, ΑΜΠΕΛΩΝΟΣ, ΑΝΑΒΡΥΤΟΥ, ΑΧΛΑΔΕΑΣ, ΒΑΒΟΥΡΙΟΥ, ΒΡΥΣΕΛΛΑΣ, ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ (ΣΟΥΛΙΟΥ), ΓΙΡΟΜΕΡΙΟΥ, ΓΟΛΑΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΦΙΛΙΑΤΩΝ), ΚΑΤΩ ΞΕΧΩΡΟΥ, ΚΕΡΑΜΙΤΣΗΣ, ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙΟΥ (ΠΛΑΓΙΑΣ), ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΛΙΘΑΡΙΟΥ, ΚΟΥΡΕΜΑΔΙΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ, ΛΙΑΣ, ΛΙΣΤΑΣ, ΜΑΛΟΥΝΙΟΥ, ΜΗΛΕΑΣ, ΞΕΧΩΡΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΚΚΛΗΣΙΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΛΑΜΠΑ, ΠΗΓΑΔΟΥΛΙΩΝ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ-(ΑΧΟΥΡΙΩΝ ΒΑΒΟΥΡΙΟΥ), ΡΑΒΕΝΗΣ, ΡΑΓΙΟΥ, ΡΙΖΟΥ, ΣΙΔΕΡΗΣ, ΣΜΕΡΤΟΥ (ΜΗΛΩΝ), ΤΡΙΚΟΡΥΦΟΥ, ΤΣΑΜΑΝΤΑ, ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ, ΦΟΙΝΙΚΙΟΥ, ΧΑΡΑΥΓΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Λεωφ. 49 Μαρτύρων 95, ΤΚ 461 00, Λαδοχώρι, Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο +302665021585
email: igoumenitsa@ktimakerkyrathesprotia.gr
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 08.00-16.00 και κάθε Τετάρτη 08.00-20.00
Read More »
Κτηματολόγιο: Ξεκινά η τελευταία συλλογή δηλώσεων στην ΠΕ Θεσπρωτίας Κτηματολόγιο: Ξεκινά η τελευταία συλλογή δηλώσεων στην ΠΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου Παύλου Λ. Αλεξίου : "Πολυτεχνείο, Η «μεγάλη ύβρις» 50 χρόνια μετά «Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει»" , Τρίτη 14/11, 7.30μμ., "Πάνθεον"

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου Παύλου Λ. Αλεξίου : "Πολυτεχνείο, Η «μεγάλη ύβρις» 50 χρόνια μετά «Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει»" , Τρίτη 14/11, 7.30μμ., "Πάνθεον"
Read More »
Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου Παύλου Λ. Αλεξίου : "Πολυτεχνείο, Η «μεγάλη ύβρις» 50 χρόνια μετά «Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει»" , Τρίτη 14/11, 7.30μμ., "Πάνθεον" Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου Παύλου Λ. Αλεξίου : "Πολυτεχνείο, Η «μεγάλη ύβρις» 50 χρόνια μετά «Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει»" , Τρίτη 14/11, 7.30μμ., "Πάνθεον" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

ΑΦΜ αποκτούν από σήμερα 350.000 ανήλικοι άνω των 12 ετών – Πώς θα ενημερωθούν οι γονείς

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
ΑΦΜ αποκτούν από σήμερα 350.000 ανήλικοι άνω των 12 ετών – Πώς θα ενημερωθούν οι γονείςΑριθμό Φορολογικού Μητρώου θα αποκτήσουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αυτόματα από σήμερα, περισσότεροι από 350.000 ανήλικοι άνω των 12 ετών.

Πρόκειται για ανήλικα άγαμα τέκνα τα οποία έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023.

Ο ΑΦΜ θα αποδοθεί αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.
H ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Η απόδοση ΑΦΜ γίνεται, χωρίς να προηγηθεί καμία ενέργεια από την πλευρά των γονέων.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται από την προαναφερθείσα ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

Ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας, και:
Ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία / Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο και Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την ψηφιακή διαδικασία.

Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.
Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.

Πηγή: ΕΡΤ
Read More »
ΑΦΜ αποκτούν από σήμερα 350.000 ανήλικοι άνω των 12 ετών – Πώς θα ενημερωθούν οι γονείς ΑΦΜ αποκτούν από σήμερα 350.000 ανήλικοι άνω των 12 ετών – Πώς θα ενημερωθούν οι γονείς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Έκπτωση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Τελική τιμή εώς 1,347€ | ΕΚΟ Ανδρέας Νικολάου

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Έκπτωση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Τελική τιμή εώς 1,347€ | ΕΚΟ Ανδρέας Νικολάου


Για ακόμη μία χρονιά, η ΕΚΟ κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής, παραμένει έμπρακτα δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών.

Έτσι, τους δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτούν και φέτος, πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ΟΛΩΝ των ελληνικών τραπεζών, έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα όλα τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης EKO Smile κερδίζουν πόντους, όπως επίσης και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο διαγωνισμό για 100 δώρα υψηλής αξίας, με κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Κάντε τώρα την παραγγελία σας με τελική τιμή εώς 1,347€ Για παραγγελίες τηλεφωνήστε στο 2665098010 & 6974747918
Πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΚΟ Ανδρέας Νικολάου
7ο χιλιόμετρο Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς

Read More »
Έκπτωση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Τελική τιμή εώς 1,347€ | ΕΚΟ Ανδρέας Νικολάου Έκπτωση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Τελική τιμή εώς 1,347€ | ΕΚΟ Ανδρέας Νικολάου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης – Το τεκμαρτό εισόδημα σε ποιες περιπτώσεις θα είναι μαχητό και ποιοι εξαιρούνται

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης – Το τεκμαρτό εισόδημα σε ποιες περιπτώσεις θα είναι μαχητό και ποιοι εξαιρούνται


Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
Στοχευμένες αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν πρόκειται να αλλοιώσουν τη βασική φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου, προωθεί το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας.

Η διεύρυνση της δυνατότητας των ελευθέρων επαγγελματιών να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματός τους, αποτελεί βασική παράμετρο των αλλαγών.

Θα εξετασθούν περιπτώσεις διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, ασθένειας ή φυσικών καταστροφών.
Παράλληλα έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από εκπτώσεις ή ακύρωση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος κατά τα πρώτα χρόνια άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, για άτομα με αναπηρία, σε περιπτώσεις χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαβούλευση και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή δεν αποκλείονται αλλαγές που να οδηγούν:
Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό, πέραν της στρατιωτικής θητείας, της νοσηλείας και των φυσικών καταστροφών.Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη διεύρυνση των παραμέτρων που θα καθορίζουν τη λεγόμενη ελάχιστη αμοιβή, ή το τεκμαρτά ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Με βάση τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, θα αθροίζονται στο ελάχιστο ποσό τυχόν εισοδήματα από μισθούς. Εξετάζεται να αθροίζονται και τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και ενοίκια.Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.

Όπως έχει διευκρινιστεί από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών:Στην περίπτωση ζευγαριών που είναι και οι δυο ελεύθεροι επαγγελματίες το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται χωριστά για τον καθένα και σε καμία περίπτωση το εισόδημα του ενός δεν θα καλύπτει το εισόδημα του άλλου εάν είναι μικρότερο του ελάχιστου εισοδήματος καθώς δεν πρόκειται για τεκμήρια διαβίωσης αλλά και για τεκμαρτό εισόδημα.Εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και οι αγρότες.Το νέο πλαίσιο φορολόγησης θα εφαρμοστεί και για όσους αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb καθώς θεωρούνται επιτηδευματίες και θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προτεινόμενο σύστημα υπάρχουν και προσαυξήσεις, με βάση τριετίες και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και του μέσου τζίρου στον ΚΑΔ του κλάδου. 

Συγκεκριμένα:

Tο ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ.
Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ.
Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ.Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται
α) Κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ
β) Κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.
Read More »
Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης – Το τεκμαρτό εισόδημα σε ποιες περιπτώσεις θα είναι μαχητό και ποιοι εξαιρούνται Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης – Το τεκμαρτό εισόδημα σε ποιες περιπτώσεις θα είναι μαχητό και ποιοι εξαιρούνται Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Ζητείται υπεύθυνος λογιστηρίου

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Ζητείται υπεύθυνος λογιστηρίου


Από την επιχείρηση NTORKOS PLANTS ζητείτε υπεύθυνος λογιστηρίου
Απαραίτητη σχετική προϋπηρεσία, γνώση αγγλικών και δίπλωμα οδήγησης.

Αποστολή Βιογραφικών: adorkos@yahoo.gr
Read More »
Ζητείται υπεύθυνος λογιστηρίου Ζητείται υπεύθυνος λογιστηρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ελληνική ελιά. 
Ιερό δέντρο κατά την αρχαιότητα με έντονες κοινωνικές επιδράσεις και ευεργετικές ιδιότητες, αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε ελληνικής οικογένειας. 
Από την φύτευση μέχρι τους πρώτους ανθούς, την καρποφορία και την συγκομιδή ο δρόμος είναι μακρύς και περιέχει πολλά στάδια που θα καθορίσουν την υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου που όλοι θέλουμε να πετύχουμε. 
Στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις "Γούλα", στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας γνωρίζουμε ότι το τελικό στάδιο παραγωγής είναι το και το πιο καθοριστικό για την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. 

Γι΄αυτό έχουμε φροντίσει ώστε: 
1) Κατά την αναμονή στο ελαιοτριβείο, ο καρπός να αποθηκεύεται αεριζόμενος σε μεγάλους δικτυωτούς σάκους για την αποφυγή ανάπτυξης οξέων. 
2) Το σχολαστικό πλύσιμο της ελιάς και η απομάκρυνση των φύλλων με την χρήση πεπιεσμένου αέρα στο νερό, εξασφαλίζει τον πλήρη διαχωρισμό της ελιάς από άλλα περιττά υλικά. 
3) Η σύνθλιψη του καρπού να γίνεται σε νέους ανοξείδωτους μαλακτήρες με «κρύα επεξεργασία». Με ειδικούς θερμομετρητές φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 22 C. 
4) Να υπάρχει διαρκής εξαερισμός των υδρατμών κατά την διάρκεια της παραγωγής ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «πικρίλας» και να αυξηθεί η ποιότητα. 
5) Παρέχουμε διαχωρισμένο χώρο αναμονής των πελατών για την παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής με παράδοση του ελαιόλαδου αν όχι την ίδια μέρα, το αργότερο μέχρι την επόμενη. 

Και όλα αυτά, γιατί αποτελεί στοίχημα για εμάς η υψηλή ποιότητα που θέλετε να πετύχετε... 
Σας περιμένουμε καθημερινά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.

Τηλέφωνα επικοινωνία:
2665025450 - 6944607459


Read More »
Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Ο Ευάγγελος Δανάμπασης πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού ΒΔ Ελλάδος

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Ο Ευάγγελος Δανάμπασης πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού ΒΔ ΕλλάδοςΣυγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν ΔΣ και η Εξελεγκτική Επιτροπή του συλλόγου Απόστρατων Στελεχών Λιμενικού Σώματος ΒΔ Ελλάδος.

Η σύνθεση έχει ως εξής:

Α) Για το Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΔΑΝΑΜΠΑΣΗΣ Ευάγγελος Πλοίαρχος ΛΣ (εα)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΑΝΙΚΗΣ Παντελής Αντιπλοίαρχος ΛΣ (εα)
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΩΓΟΣ Ιωάννης Αντιπλοίαρχος ΛΣ (εα)
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΟΦΙΑΣ Ευάγγελος Αντιπλοίαρχος ΛΣ (εα)
ΤΑΜΙΑΣ: ΚΑΡΡΑΣ Ιωάννης Σημαιοφόρος ΛΣ (εα)
ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΔΗΜ. ΣΧ.: ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ανθυποπλοίαρχος ΛΣ (εα)
ΜΕΛΟΣ: ΠΑΛΛΗΣ Ηλίας Ανθυπασπιστής ΛΣ (εα)

Β) Για την Εξελεγκτική Επιτροπή:
ΚΩΛΕΤΣΗΣ Δημήτριος Ανθυπασπιστής ΛΣ (εα)
ΣΟΝΤΗ Μαρία Ανθυπασπιστής ΛΣ (εα)
ΖΗΣΗΣ Μιχάλης Ανθυπασπιστής ΛΣ (εα)

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΑΝΑΜΠΑΣΗΣ Ευάγγελος Πλοίαρχος ΛΣ (εα)

O Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΩΓΟΣ Ιωάννης Αντιπλοίαρχος ΛΣ (εα)
Read More »
Ο Ευάγγελος Δανάμπασης πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού ΒΔ Ελλάδος Ο Ευάγγελος Δανάμπασης πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού ΒΔ Ελλάδος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Ζητούνται εργάτες για συσκευαστήριο

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023

Ζητούνται εργάτες για συσκευαστήριο 

Από το συσκευαστήριο Γκίκας ζητούνται εργάτες και εργάτριες καθώς και χειριστής κλαρκ για πλήρη απασχόληση.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6945501813

Read More »
Ζητούνται εργάτες για συσκευαστήριο Ζητούνται εργάτες για συσκευαστήριο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό από το Mikel στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Ζητείται προσωπικό από το Mikel στην ΗγουμενίτσαΗ ομάδα μας μεγαλώνει και αναζητά άτομα με ευγένεια και διάθεση για να στελεχώσουν τα καταστήματά μας στη Ηγουμενίτσα στη θέση της παραγωγής.
Δεν απαιτείται προϋπηρεσία, παρέχεται εκπαίδευση.

Αποστολή βιογραφικών στο email: mikel89@mikelcc.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 
6948889303 (Σούφης Βασίλειος), 
6977025115 (Καρακίτσος Άγγελος)
Read More »
Ζητείται προσωπικό από το Mikel στην Ηγουμενίτσα Ζητείται προσωπικό από το Mikel στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

ΈΝΑΡΞΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
ΈΝΑΡΞΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ


Ξεκινάει στις 13 Νοεμβρίου 2023 η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τις περιοχές του Δήμου Φιλιατών και θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου 2024.

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2665021585

Email επικοινωνίας: igoumenitsa@ktimakerkyrathesprotia.gr
Read More »
ΈΝΑΡΞΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΈΝΑΡΞΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας, κ.κ. Σεραπίωνος

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας, κ.κ. Σεραπίωνος


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή, στα πλαίσια υποδοχής του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην πόλη της Παραμυθιάς, για την τελετή ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας, κ.κ. Σεραπίωνος, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας, αποφασίζει:

-Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Κ. Καραμανλή, από την συμβολή της με την οδό Αγίου Δονάτου, έως την είσοδο του σχολείου “Βούλγαρη” επί της οδού Σπύρου Μελλά, από 14:00′ ώρα της 17-11-2023 ημέρα Παρασκευή, μέχρι και το πέρατος των εκδηλώσεων του Σαββάτου 18-11-2023.

-Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στην οδό 49 Προκρίτων, από την συμβολή της με τον Α/Κ της Ε.Ο. Αρχαγγέλου – Νεραΐδας, έως και την συμβολή της με την οδό Κ. Καραμανλή, την 18-11-2023 ημέρα Σάββατο και από ώρα 08:00′ μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων.

-Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Αγίου Δονάτου, από την συμβολή της με την οδό Κ. Καραμανλή, έως και την συμβολή της με την οδό Ζωοδόχου Πηγής, την 18-11-2023 ημέρα Σάββατο και από ώρα 08:00′ μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων.

-Την προσωρινή απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων στην ανώνυμη Δημοτική οδό, από την συμβολή της με την της Ε.Ο. Αρχαγγέλου – Νεραΐδας, έως την συμβολή της με την οδό Κ. Καραμανλή, από 08:00′ ώρα της 18-11-2023 ημέρα Σάββατο, μέχρι και το πέρατος των εκδηλώσεων.

-Την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Κ. Καραμανλή, από την συμβολή της με την οδό Αγίου Δονάτου, έως την είσοδο του σχολείου “Βούλγαρη” επί της οδού Σπύρου Μελλά, από 08:00′ ώρα της 18-11-2023 ημέρα Σάββατο, μέχρι και το πέρατος των εκδηλώσεων.

-Την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό 49 Προκρίτων, από την συμβολή της με τον Α/Κ της Ε.Ο. Αρχαγγέλου – Νεραΐδας, έως και την συμβολή της με την οδό Κ. Καραμανλή, την 18-11-2023 ημέρα Σάββατο και από ώρα 10:00′ μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων.

-Την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγίου Δονάτου, από την συμβολή της με την οδό Κ. Καραμανλή, έως και την συμβολή της με την οδό Καζαντζάκη (ράδιο Θεσπρωτία), την 18-11-2023 ημέρα Σάββατο και από ώρα 10:00′ μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων.

-Την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην ανώνυμη Δημοτική οδό, από την συμβολή της με την της Ε.Ο. Αρχαγγέλου – Νεραΐδας, έως την συμβολή της με την οδό Κ. Καραμανλή, από 10:00′ ώρα της 18-11-2023 ημέρα Σάββατο, μέχρι και το πέρατος των εκδηλώσεων.


Read More »
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας, κ.κ. Σεραπίωνος Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας, κ.κ. Σεραπίωνος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με το νέο Μητροπολίτη κκ Σεραπίωνα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Συνάντηση Σακελλαροπούλου με το νέο Μητροπολίτη κκ Σεραπίωνα


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 13:00 σήμερα, θα δεχθεί τους νέους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Σεραπίωνα και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίο, οι οποίοι ενώπιόν της, και παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη, θα δώσουν τη διαβεβαίωσή τους.
Read More »
Συνάντηση Σακελλαροπούλου με το νέο Μητροπολίτη κκ Σεραπίωνα Συνάντηση Σακελλαροπούλου με το νέο Μητροπολίτη κκ Σεραπίωνα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση


Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση 24 ώρες την εβδομάδα 5 η 6 ημέρες με ασφάλεια. 

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 6946103753.


Read More »
Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ


ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ KLAP FRUIT IKE ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ 
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ 6978044430 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΑΠΑΝΙΔΑΣ
Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Στη μνήμη του Ηρώδη Νταλιάνη

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Στη μνήμη του Ηρώδη Νταλιάνη


Πριν από μερικούς μήνες ο Ηρώδης Νταλιάνης, επί σειρά ετών Έπαρχος στη Λιβαδιά των Αγίων Σαράντα και από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες στο χώρο της ελληνικής μειονότητας έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε.

Ο θάνατός του είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία αλλά και τη Θεσπρωτία όπου είχε πολλούς φίλους.

Μερικούς μήνες μετά η κόρη του Πολυξένη αφιερώνει λίγες γραμμές στη μνήμη του πατέρα της κι έτσι τον αποχαιρετά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο.

Στο κείμενό της αναφέρει:

Χειμώνας και εμένα ακόμα καίει αυτός ο ήλιος της ενάτης Ιουλίου, ακόμα ψάχνω να βρω πώς κύλησαν οι μήνες ,μέσα μου κυριαρχούν αισθήματα περίεργα, οι αναμνήσεις περιτριγυρίζουν στο μυαλό μου, φέρνοντας μου εικόνες ενός πατέρα και συζύγου που μας άφησε για το μεγάλο του ταξίδι τέσσερις μήνες πριν…..

Ο λόγος του αφιερώματος μου αυτού ακούει στο όνομα ΗΡΩΔΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ, ενός αντρός μεγάλης επαγγελματικής κατάρτισης στον χώρο των γαλακτοκομικών, με ένα πολύ αξιόλογο και πλούσιο βιογραφικό στην πολιτική σκηνή.

Eνεργό μέλος στην κοινωνία της Λιβαδιάς και Αγίων Σαράντα Β.Η με δραστηριότητες μεγάλες και πολλές!

Έπαρχος Λιβαδειάς οκτώ χρόνια ,επιχειρηματίας σε ένα δύσκολο κλάδο μεγάλου ρίσκου των γαλακτοκομικών προϊόντων (τα προϊόντα του γνωστά έως την Αμερική) και πολλά άλλα που αν σας αναφέρω, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας κουράσω και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.. Δημότης Ηγουμενίτσας και ενεργός ο ρόλος στις πολιτικές του τόπου αυτού στήριγμα με οποία δύναμη και αν είχε στήριγμα των επιχειρήσεων στα Ιωάννινα καθώς συνεργαζόταν με πολλούς επιχειρηματίες που αφορούσαν στην εμπορία των πρώτων υλών της επιχείρησης του ….

Είμαι απόλυτα σίγουρη πως ή κοινωνία μας έχασε πολλά με την απώλεια αυτού του ευχάριστου και χαρισματικού ανθρώπου που είχα την τύχη να τον έχω πατέρα και μαζί του να μεγαλώσω σωστά και γεμάτη αγάπη. Ήσουν άτυχος πατέρα ,νωρίς μας άφησες για το μεγάλο σου ταξίδι ,είμαστε άτυχοι και όλοι εμείς που σε χάσαμε από την αγκαλιά μας! Μια μαχαιριά ήταν το τροχαίο σου πατέρα που όσο και να περάσει ο καιρός καμία ‘’θεραπεία’’ δεν μπορεί να την επούλωση!

Μπορεί να έφυγες νωρίς μόλις στα 61 σου χρόνια ,αλλά το έργο σου έχει μείνει αναλλοίωτο στα μάτια του λαού ,που έχει πάντα να πει ένα καλό λόγω για σένα.. Αν υπάρχει ζωή μετά θάνατο σύζυγε, πατέρα , φίλε σίγουρα θα μεγαλουργείς εκεί ψηλά στον ουρανό ,θα βρίσκεις εσύ τον τρόπο ,θα τα κατάφερνεις είμαι σίγουρη για αυτό θα τους έχεις βάλει κάτω και θα γελάς με αυτό το ξεχωριστό γέλιο σου που και βουνά μετακινούσε!

Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνον όταν πάψουμε να τους θυμόμαστε και εσύ πατέρα μου , Ηρώδη μου, θα είσαι πάντα ζωντανός στην σκέψη μου ,αλλά και όλων των ανθρώπων και φίλων , που είχαν την τύχη να συναναστραφούν μαζί σου!

Μέσα στο σκοτάδι, κάτω απ΄τα αστέρια, νιώθω πόνο και συνάμα την χαρά ότι ζεις σε ένα κόσμο αιώνιο, αναλλοίωτο, αγνό, χωρίς οδύνη και θλίψη… Η ψυχή σου, πατέρα μου, γεμάτη από αγάπη, σαν προστατευτική αγκαλιά, παντοτινή… Αναπαύσου εν Ειρήνη και εμείς πάντα θα σε θυμόμαστε εδώ θα είμαστε να παραμένεις στις καρδιές μας!

Η κόρη σου Πολυξένη

Read More »
Στη μνήμη του Ηρώδη Νταλιάνη Στη μνήμη του Ηρώδη Νταλιάνη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Μοναδική προσφορά από το elektrostore24 | Πλυντήριο ρούχων Morris 10 κιλών ΜΟΝΟ 449,00€

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Μοναδική προσφορά από το elektrostore24 | Πλυντήριο ρούχων Morris 10 κιλών ΜΟΝΟ 449,00€Τεχνικά Χαρακτηριστικά
 • Χωρητικότητα : 10 KG
 • 1400 στροφές
 • Ηλεκτρονικός έλεγχος λειτουργίας με χειριστήριο αφής, μεγάλη LCD οθόνη, και ένδειξη υπολειπόμενου χρόνου πλύσης
 • 14 προγράμματα με γρήγορο πρόγραμμα 15 λεπτών και δυνατότητα δημιουργίας προγράμματος από τον χρήστη
 • Πρόγραμμα αποστείρωσης (sterilization) για ακόμα πιο καθαρά ρούχα, απαλλαγμένα από ιούς και βακτήρια
 • Ενεργειακή κλάση σύμφωνα με την Οδηγία 2019/2014 = Α (σε μία κλίμακα από A έως G)
 • Μοτέρ BLDC Inverter για χαμηλή κατανάλωση, χαμηλά επίπεδα θορύβου και μεγάλη διάρκεια ζωής
 • Λειτουργία καθαρισμού με ατμό
 • Δυνατότητα προσθήκης ρούχων κατά την διάρκεια της πλύσης
 • Δυνατότητα επιλογής βαθμού λερώματος των ρούχων
 • Λειτουργία night wash (νυχτερινής πλύσης) για πλύση με ακόμα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου
 • Πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού κάδου
 • Κάδος με σχεδιασμό “water cube” για την καλύτερη προστασία των ρούχων
 • Δυνατότητα επιλογής στροφών και θερμοκρασίας ανά πρόγραμμα
 • Μεγάλη πόρτα 48 εκ (άνοιγμα 330χιλ) με προστατευτικό κάλυμμα για προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και δυνατότητα ανοίγματος κατά 180 μοίρες
 • Auto Balance System (Αυτόματη ανίχνευση και κατανομή του φορτίου)
 • Λειτουργία καθυστέρησης έναρξης πλύσης (έως και 24 ώρες)
 • Μνήμη σε περίπτωση διακοπής (το πλυντήριο συνεχίζει από το σημείο του προγράμματος στο οποίο βρισκόταν πριν την διακοπή)
 • Σύστημα αποτροπής αφρού
 • Προστασία από υπερχείλιση
 • Προστασία από υπερθέρμανση
 • Σύστημα αυτοδιάγνωσης βλαβών
 • Κάδος από ανοξείδωτο ατσάλι
 • Κατανάλωση ρεύματος ανά 100 κύκλους πλύσης (σύμφωνα με την Οδηγία 2019/2014) = 51 kWh
 • Kατανάλωση νερού ανά κύκλο (σύμφωνα με την Οδηγία 2019/2014) = 52 Lt
 • Εκπομπές αερομεταφερόμενου ακουστικού βόμβου κατά τη διάρκεια περιστροφής (σύμφωνα με την Οδηγία 2019/2014) = 72dB
 • Τάξη εκπομπών αερομεταφερόμενου ακουστικού βόμβου για τη διάρκεια περιστροφής (σύμφωνα με την Οδηγία 2019/2014) = A
 • Χρώμα λευκό με πόρτα χρωμίου και προστατευτικό κάλυμμα
 • Διαστάσεις συσκευής (ΠxBxY) = 59,5 x 56,5 x 85 cm
Εγγύηση 10 χρόνια για το μοτέρ και 3 χρόνια για ολόκληρη τη συσκευή

Επικοινωνία
Κεντρικό: Καταβόθρα Θεσπρωτίας, ΤΚ:46030
Τηλέφωνα: 26650-94739, 21071-01348
Fax: 26650-94739
Ωράριο Λειτουργίας: 10:00-15:00
Email: info@elektrostore24.gr


Read More »
Μοναδική προσφορά από το elektrostore24 | Πλυντήριο ρούχων Morris 10 κιλών ΜΟΝΟ 449,00€ Μοναδική προσφορά από το elektrostore24 | Πλυντήριο ρούχων Morris 10 κιλών ΜΟΝΟ 449,00€ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση”

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση”


Read More »
Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση” Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση” Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Μαστιλίτσα: Η αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του Θεσπρωτικού χώρου

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
Μαστιλίτσα: Η αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του Θεσπρωτικού χώρου


Ο λόφος της Μαστιλίτσας δεσπόζει στην πεδιάδα του Κάτω Καλαμά μεταξύ του όρμου Σαγιάδας και του βουνού «Μαυρονόρος», εξασφαλίζοντας τον έλεγχο όλης της περιοχής και άμεση εποπτεία μεγάλου τμήματος των θαλάσσιων δρόμων του βόρειου Ιονίου.

Ο οχυρωμένος οικισμός καταλαμβάνει την κορυφή του υψώματος και αποτελεί την αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του θεσπρωτικού χώρου, δεδομένου ότι η ίδρυσή του τοποθετείται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Η οχύρωση έχει συνολική περίμετρο περίπου 670 μ. και είναι κατασκευασμένη κατά το αμελές ψευδοϊσόδομο σύστημα. Διασώζονται τρεις πύλες: μία στη νότια πλευρά του λόφου, όπου και το καλύτερα διατηρημένο τμήμα των τειχών, μία στη δυτική πλευρά προσανατολισμένη προς τη θάλασσα και μία στην ανατολική προς την κατεύθυνση του κάμπου. Στο εσωτερικό της οχύρωσης σώζονται θεμελιώσεις κτιρίων, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, πηγάδια και αποχετευτικοί αγωγοί λαξευμένοι στο φυσικό βράχο.

Λίγα μέτρα χαμηλότερα, στα ανατολικά του τειχισμένου οικισμού, έχει αποκαλυφθεί κτίριο διαστάσεων 13,50 x 9,50 μ., που αποτελείται από ένα κεντρικό χώρο, γύρω από τον οποίο σχηματίζονται τέσσερις στενόμακρες πτέρυγες. Η θέση του κτιρίου εκτός των τειχών, η επιμελημένη τοιχοποιία και η αρχιτεκτονική δομή του, καθώς και τα πλούσια ευρήματα από το εσωτερικό του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κτίριο λατρευτικού χαρακτήρα. H περίοδος χρήσης του τοποθετείται από τους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι και την ελληνιστική περίοδο.

Την ίδια εποχή χρονολογούνται και οι κιβωτιόσχημοι τάφοι που έχουν ανασκαφεί στους βορειοανατολικούς πρόποδες του λόφου, ενώ στις παρυφές του και δίπλα, σχεδόν, στις σύγχρονες εκβολές του Καλαμά έχει ερευνηθεί ρωμαϊκή έπαυλη (αγροικία), η οποία κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και φαίνεται ότι επέζησε ως και τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Αποτελείται από μία κεντρική υπαίθρια αυλή που γειτνιάζει με μεγάλους αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, όπως ένα μαγειρείο με κεντρική ορθογώνια εστία, καθώς και επίσημα δωμάτια με ψηφιδωτά ή πλακόστρωτα δάπεδα.

Πρόσβαση: Ο λόφος της Μαστιλίτσας βρίσκεται 14 χλμ. ΒΔ της Ηγουμενίτσας. Μέσω της επαρχιακής οδού Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας ο επισκέπτης φτάνει στον οικισμό του Ραγίου όπου στρίβει αριστερά στον αγροτικό δρόμο, περνά τη μικρή γέφυρα του Καλαμά και φτάνει στους πρόποδες του λόφου. Δεν υπάρχει δρόμος προς την κορυφή όπου βρίσκεται ο οχυρωμένος οικισμός. 

 
Read More »
Μαστιλίτσα: Η αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του Θεσπρωτικού χώρου Μαστιλίτσα: Η αρχαιότερη οχυρωμένη εγκατάσταση του Θεσπρωτικού χώρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

338 χρόνια από την ανατίναξη του Κάστρου της Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023
338 χρόνια από την ανατίναξη του Κάστρου της Ηγουμενίτσας 

Ένα σχετικά άγνωστο κάστρο, τα απομεινάρια του οποίου κρύβονται μέσα στο δασύλλιο της Ηγουμενίτσας. Κτίστηκε από τους Ενετούς μάλλον στις αρχές του 15ου αιώνα και καταστράφηκε από τους ίδιους στο τέλος του 17ου αιώνα.

Το 1294 ο Δεσπότης της Ηπείρου Νικηφόρος (1271-1296) έδωσε τμήμα της Θεσπρωτίας (Βουθρωτό, Ηγουμενίτσα, Σύβοτα) ως προίκα στη θυγατέρα του Θαμάρ για το γάμο της με τον Πρίγκιπα Φίλιππο Ανδεγαυό του Τάραντα.

Εκατό χρόνια αργότερα οι Ενετοί κατέλαβαν τα παράλια της Θεσπρωτίας δημιουργώντας βάσεις στη Σαγιάδα, το Φανάρι και την Πάργα. Από τότε και για πολλούς αιώνες τα παράκτια φρούρια της Θεσπρωτίας παρέμειναν τα προκεχωρημένα φυλάκια των Ενετών στην Ηπειρωτική Ελλάδα και δυτική πύλη της χώρας. Την περίοδο αυτή χτίστηκε πιθανότατα και το κάστρο της Ηγουμενίτσας. 

Η Θεσπρωτία, λόγω των ενετικών φρουρίων, αντιστάθηκε στους Τούρκους, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ήπειρο και γι’ αυτό οδηγήθηκε κατά ένα μέρος στον βίαιο εξισλαμισμό. Και στη συνέχεια στον εξαλβανισμό λόγω της σημαντικής θέσης των Αλβανών στο σύστημα της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Από το 1452 οπότε εισέβαλε στη Θεσπρωτία ο Μεχμέτ Χατζή μπέης, έχουμε συνεχείς συγκρούσεις Τούρκων και Ενετών (μαζί με Κερκυραίους και Χειμαρριώτες) στα παράλια της Θεσπρωτίας. 
Σε μια από αυτές, στις 11/11/1685, ο Μοροζίνι ανατίναξε το κάστρο της Ηγουμενίτσας, αφού προηγουμένως μετέφερε τα 12 κανόνια του στην Κέρκυρα. Αυτό ήταν και το τέλος του κάστρου της Ηγουμενίτσας.

 


Ιστορία της τουρκοκρατίας και της ενετοκρατίας στην Ελλάδα (G. Finley)


Read More »
338 χρόνια από την ανατίναξη του Κάστρου της Ηγουμενίτσας 338 χρόνια από την ανατίναξη του Κάστρου της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Σελίδες