Ντροπή κατάντησε η πιο διαφημισμένη παραλία των Συβότων - Επιστολή κατοίκων στην Υπουργό Τουρισμού

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016


Αφού έφτασαν στα όριά τους, κάτοικοι των Συβότων, με την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας, σχετικά με την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σημεία των Συβότων (πλην κάποιες αυλές), έστειλαν επιστολή προς την  αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού Κα. Έλενα Κουντουρά, αναδεικνύοντας την κατάσταση του δρόμου που οδηγεί στην πιο διαφημισμένη παραλία των Συβότων, την Μπέλλα Βράκα.

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή και τις φωτογραφίες που τη συνοδεύουν:ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΤΖΟΒΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΥΒΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Δ/νση: Σύβοτα
46100 Ηγουμενίτσα
Σύβοτα 16/06/2016


ΠΡΟΣ:
Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού mailbox@mintour.gr
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού Κα. Έλενα Κουντουρά minister@mintour.gr
Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker president.juncker@ec.europa.eu

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας
villioue@apdhp-dm.gov.gr
gg@apdhp-dm.gov.gr
Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης seedd@seedd.gr
Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης info@gedd.gr
Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης info@ypes.gr
Zougla.gr info@zougla.gr Κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος
thespro.gr Κ. Βαγγέλης Αναστασίου


Αξιότιμη Κα. Κουντουρά, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να καταγγείλουμε τον Δήμο Ηγουμενίτσας για τους λόγους τους οποίους αναλύουμε παρακάτω, και θα θέλαμε παρακαλώ πολύ να μεριμνήσετε το συντομότερο δυνατό και με δραστικές λύσεις.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, αναδείξανε την Ευρώπη ως τον πρώτο Τουριστικό Προορισμό στο κόσμο.

Ο τουρισμός ως γνωστόν, είναι μείζονος σημασίας στην οικονομική δραστηριότητα της κάθε περιοχής με ιδιαίτερο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση.

Αν λάβετε υπόψη σας τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διατυπώνονται στην Στρατηγική “Ευρώπη 2020”, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο και να μπορέσει να αξιοποιήσει τον πλούτο και την πολυμορφία των περιφερειών που την αποτελούν. Με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Ένωση και όλα τα κράτη μέλη για έναν τουριστικό τομέα που να είναι ανταγωνιστικός, βιώσιμος, σύγχρονος και κοινωνικά υπεύθυνος, οι υπουργοί τουρισμού της ΕΕ στήριξαν τη «Δήλωση της Μαδρίτης» όπου στην παράγραφο 2 αναφέρει

“προώθηση της ανάπτυξης βιώσιμου, υπεύθυνου και ποιοτικού τουρισμού”

Με την παρακάτω φωτογραφία που έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία, θέλουμε να δείξουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, όπου η συγκεκριμένη παραλία Μπέλα Βράκα είναι σήμα κατατεθέν, (συμπεριλαμβανομένων και των τριών νησίδων που τα αποτελούν).


Εδώ μπορείτε νε δείτε και σχετικό άρθρο που άντλησα την φωτογραφία και έχουν γίνει πολλαπλές αναφορές για την περιοχή και ιδίως για την συγκεκριμένη παραλία να φιγουράρει σε πολλές γνωστές ιστοσελίδες αλλά και περιοδικά, τόσο εντός αλλά και εκτός Ελλάδος http://www.mixanitouxronou.gr/i-karaiviki-tis-elladas-exotikes-paralies-kataprasino-topio-ke-iperocha-nisakia-pou-pate-ke-me-ta-podia/

Πάμε μια βόλτα στην Δανία να πάρετε μια ιδέα τι είδους προβολή κάνουν στην περιοχή μας, τα Σύβοτα (δείτε σας παρακαλώ το μικρό σε μήκος βίντεο), και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επενδύσει στην περιοχή, φέρνει κόσμο, που από αυτόν τον κόσμο δουλεύουν όλες οι επιχειρήσεις, ζούνε οικογένειες, μεταφέρουν εντυπώσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, και εν τέλει προτιμάνε τα Σύβοτα για τις διακοπές τους http://www.primotours.dk/rejsemal/sivota

Να δούμε και στο Βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης,, την Αγγλία, τι αναφορά κάνουν για τον προορισμό “Σύβοτα” που προσφέρουν και διαφημίζουν, επενδύοντας και αυτοί με την σειρά τους σε αυτή την περιοχή http://www.neilson.co.uk/beach/greece/sivota

Δεν θέλουμε να σταθούμε σε παραπάνω αναφορές για την διεθνή θέση (παρόλο που έχουμε αρκετά παραδείγματα από Σερβία, Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, κλπ) που έχουν τα Σύβοτα ως προορισμό. Όπως θα παρατηρήσατε και στα 2 βίντεο από τις 2 εταιρείες, οι λήψεις, φωτογραφίες κλπ για την παραλία Μπέλα Βράκα είναι εκπληκτικές. Έχετε αναρωτηθεί όμως, πίσω στο παρασκήνιο τι εικόνα επικρατεί? Να επιστρέψουμε λίγο στην αρχή της καταγγελίας μας που μιλάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ποιοτικό Τουρισμό…. Διαβάστε πάλι αν θέλετε την αρχή.

Παρακάτω ακολουθούν θλιβερές εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν την Πέμπτη 16/06/2016, ήδη μια μέρα μετά το κλείσιμο των σχολείων, περίπου 2 μήνες από το ξεκίνημα της τουριστικής σαιζόν, δηλαδή με μεγάλο όγκο επισκεπτών τουριστών στην περιοχή, και ενώ προ τριών μηνών στης 7/3/2016 έχει αποσταλεί Επιστολή στον Δήμο Ηγουμενίτσας για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τον ποιοτικό τουρισμό (δείτε εδώ την επιστολή http://www.thespro.gr/2016/03/blog-post_53.html ) Πως λοιπόν θα συμορφωθούμε στην δέσμευση όπως αναφέρει και η Δήλωση της Μαδρίτης…. ?

Δείτε τις φωτογραφίες. Να τονίσουμε πως ο δρόμος που δείχνουμε οδηγεί στην διάσημη παραλία Μπέλα Βράκα σε 100 μόλις μέτρα, και είναι προσπελάσιμος μόνο με 4χ4 όχημα…


Επειδή λοιπόν η αναβάθμιση των ποιοτικών υπηρεσιών σε έναν τόσο καλό τουριστικό προορισμό πρέπει να είναι προτεραιότητα στον Δήμο, τουλάχιστον έτσι λειτουργεί ανταποδοτικά προς όλους, και ιδίως προς τις επιχειρήσεις από τις οποίες λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από διάφορες μισθώσεις, επειδή επί σειρά ετών όλες οι Δημοτικές Αρχές δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή όχι μόνο στις παραπάνω εικόνες, αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, εξακολουθεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας όχι μόνο να αδιαφορεί, αλλά να προβάλλουν αυτήν την εικόνα οι επισκέπτες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας τους και μόνο, με αποτέλεσμα τις προσβλητικές απόψεις των επισκεπτών. Αυτό είναι η αιτία και αγγίζει οικονομικά όλους τους επαγγελματίες με ζημιές, που χωρίς καμία βοήθεια και δικά μας έξοδα προσπαθούμε να βελτιώσουμε στο μέγιστο τις υπηρεσίες μας ώστε να μένουν ευχαριστημένοι όλοι και ανεξαιρέτως οι πελάτες μας. Όμως ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε αυτές τις υποχρεώσεις απέχει παντελώς, και η οικονομική ζημιά είναι ορατή. Να τονιστεί επίσης πως η αναβάθμιση της περιοχής παίζει σημαντικό ρόλο και στις εμπορικές αξίες ακινήτων και Γης, ενώ με την υποβάθμιση της περιοχής με τέτοιες εικόνες οι τιμές λαμβάνουν πτωτικές τάσεις ανεπιστρεπτί… Εδώ λοιπόν έχουμε μια μάζα επαγγελματιών, που όλοι μαζί αδικούνται, και αδικούνται σε μεγάλο βαθμό, και βέβαια όλοι έχουμε έννομο συμφέρον για να κινήσουμε ότι διαδικασίες προβλέπει η νομοθεσία.

Από την δική σας πλευρά, μεταξύ και όλων των παραληπτών του μηνύματος, σας παρακαλώ λοιπόν να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλα τα ανωτέρο, να μεριμνήσετε με τις δικές σας ενέργειες για να αποκατασταθούν όλες οι ντροπιαστικές εικόνες και επιτέλους ο Δήμος Ηγουμενίτσας με τους υπεύθυνους των τμημάτων του, πχ Επιτροπή Ποιότητα Ζωής κλπ, να αντιληφθούν ότι εκτός από απαιτήσεις έχουν και υποχρεώσεις. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, αλλά και γενικότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, και θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να τηρούν την Νομοθεσία και μετά να διακδικούν από τους πολίτες Αν δεν συμμορφωθούν ας εφαρμοστεί ότι προβλέπει ο Νόμος. Θα ήταν άκρος αποτελεσματικό αν περνούσε από κάθε είδους έλεγχο ο Δήμος Ηγουμενίτσας, τουλάχιστον την τελευταία διετία.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά σκεπτόμαστε τα λόγια των σοφών…

“Η εξουσία διαφθείρει. Αυτό είναι το τίμημα της εξουσίας. Φαίνεται όμως πως τα οφέλη από την άσκηση της εξουσίας είναι τόσο πολλά, που κανένας δεν υπολογίζει το τίμημα... Friedman”

Μετά Τιμής
Βαφειάδης Αναστάσιος
Τζοβάρας Κωνσταντίνος
Read More »
Ντροπή κατάντησε η πιο διαφημισμένη παραλία των Συβότων - Επιστολή κατοίκων στην Υπουργό Τουρισμού Ντροπή κατάντησε η πιο διαφημισμένη παραλία των Συβότων - Επιστολή κατοίκων στην Υπουργό Τουρισμού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

Ζήστε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές στη παραλία Δρέπανο και στο Εστιατόριο - Μπαρ "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ"

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016


Και το φετινό Καλοκαίρι, ζήστε μοναδικές και ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές στη παραλία Δρέπανο και στο Εστιατόριο - Μπαρ "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ", που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Η παραλία Δρέπανος μαζί με το Μακρυγιάλι είναι μια τεράστια ενιαία παραλία που φτάνει σχεδόν τα 4 χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη.
 
Το μοναδικό πλέον κατάστημα που λειτουργεί από τον Μάιο του 2009 σε όλη τη παραλία (πέρα από το οργανωμένο κάμπινγκ), είναι το  Εστιατόριο - Μπαρ "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ"
Τα πολύ ρηχά και ζεστά νερά της παραλίας μπροστά από το  "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ", καθώς και ο ναυαγοσώστης που διαθέτει, το κατατάσσει στους ιδανικούς καλοκαιρινούς προορισμούς για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς και για ηλικιωμένους.

Οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν για τους πελάτες του καταστήματος, ο καφές και η μπύρα έχουν μόνο 2,5 ευρώ, τα οποία μπορείτε να τα απολαύσετε εκτός από το μπαράκι του, και πάνω στην παραλία.

Το μπαρ του καταστήματος

Στο εστιατόριο θα βρείτε Ελληνική και Μεσογειακή κουζίνα καθώς και φρέσκα θαλασσινά, σε πολύ προσιτές τιμές.
 
Τέλος αναλαμβάνει και τις κοινωνικές εκδηλώσεις σας, όπως βαφτίσεις και γενέθλια, ενώ διαθέτει και παιδική χαρά.

Πληροφορίες και κρατήσεις:
Τηλέφωνο - 2665027495
Email - infobarkabas@gmail.com
Facebook: https://Kentrikon.Drepano
 
Read More »
Ζήστε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές στη παραλία Δρέπανο και στο Εστιατόριο - Μπαρ "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ" Ζήστε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές στη παραλία Δρέπανο και στο Εστιατόριο - Μπαρ "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

Εξόρμηση αστροπαρατήρησης με μέλη των ομάδων φοιτητών και εφήβων του Κέντρου Πρόληψης Αριάδνη

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016


Εξόρμηση αστροπαρατήρησης με μέλη των ομάδων φοιτητών και εφήβων του Κέντρου Πρόληψης Αριάδνη στο χθεσινοβραδυνό έναστρο ουρανό.
 
Καιρό τώρα προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε το κατάλληλο άνοιγμα καιρού και φεγγαριού για το μικρό μας ταξίδι στα μυστήρια του ουρανού.
 
Με την υλικοτεχνική αλλά και θεωρητική συμβολή των κ. Κώστα Τσομπόκη και Μάριου Λέκκα (ερασιτέχνες αστρονόμοι) το χθεσινό άνοιγμα του καιρού μας έδωσε την ευκαιρία που τόσο καιρό αναζητούσαμε.
 
Μακριά από τα φώτα της πόλης και την ανθρώπινη δραστηριότητα, συγκεντρωθήκαμε με τη δύση του ηλίου και ταξιδέψαμε στους μύθους της αρχαιότητας και τους κόσμους ενός αχανούς σύμπαντος έως τα μεσάνυχτα.
 
Ευχαριστούμε πολύ για την αφιλοκερδή συνδρομή, τη βοήθεια και την ένθερμη υποστήριξή τους τόσο τον κ. Κώστα Τσομπόκη όσο και τον κ. Μάριο Λέκκα και τους υποσχόμαστε να ξαναβρεθούμε σύντομα.
 
Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη
Read More »
Εξόρμηση αστροπαρατήρησης με μέλη των ομάδων φοιτητών και εφήβων του Κέντρου Πρόληψης Αριάδνη Εξόρμηση αστροπαρατήρησης με μέλη των ομάδων φοιτητών και εφήβων του Κέντρου Πρόληψης Αριάδνη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

Θάβουν τον τουρισμό στα Σύβοτα;

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016

Δύο νέοι "τάφοι" έκαναν την εμφάνισή τους σε αλάνα, με θέα, στα Σύβοτα Ηγουμενίτσας.

Φυσικά δεν πρόκειται για κανονικούς τάφους, αλλά για δύο πετρόχτιστα παγκάκια.

Κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μας έστειλαν και τις φωτογραφίες, έχουν ήδη δώσει ονόματα και στα δύο.

Το πρώτο το ονομάζουν "τάφος του Ινδού" το δε δεύτερο "τάφο του Τουταγχαμών".


Μάλιστα, όπως μας δήλωσαν, θεωρούν τις δύο κατασκευές "κιτς" και πως σε αυτούς τους "τάφους" κάποιοι θάβουν τον τουρισμό και την αισθητική.

Εμείς διαφωνούμε μαζί τους, διότι αυτές οι κατασκευές, θα δώσουν εργασία σε μελλοντικούς αρχαιολόγους.

Φαντάζεστε να τους ανακαλύψει μετά από 500 χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη και να ψάχνουν ποιος μεγάλος άρχοντας είναι θαμμένος εκεί;

Πρότασή μας, για να βοηθήσουμε και το έργο των αρχαιολόγων, στο σημείο να τοποθετηθεί πλακέτα όπου θα αναγράφει: "το έργο κατασκευάστηκε υπό τη Δημαρχεία (ή την Αντιδημαρχεία) του ...."

Μην βγάλουν και λάθος συμπεράσματα οι αρχαιολόγοι...
Read More »
Θάβουν τον τουρισμό στα Σύβοτα; Θάβουν τον τουρισμό στα Σύβοτα; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: ''Πανηπειρώτικο πανηγύρι 2016''

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016

Read More »
Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: ''Πανηπειρώτικο πανηγύρι 2016'' Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: ''Πανηπειρώτικο πανηγύρι 2016'' Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου: 964.000 ευρώ για δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας και ενέργειας σε 4 δήμους της Ηπείρου

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" εντάχθηκαν, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, πράξεις που αφορούν εκπόνηση μελετών από τους τέσσερεις δήμους των πρωτευουσών των Π.Ε., για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και την Βιώσιμη Ενέργεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός των πράξεων ανέρχεται περίπου 964.000 ευρώ.

Μελέτες για βελτίωση της Αστικής Κινητικότητας

Οι Μελέτες Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έχουν ως βασικό στόχο την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών (ειδικότερα των Ατόμων με Αναπηρία), την αποτελεσματικότητα των μεταφορών, τη βελτίωση της σήμανσης, τη μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης και την ενίσχυση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η επιδίωξη της βέλτιστης διαχείρισης των φορτηγών διανομής και τροφοδοσίας των καταστημάτων, καθιέρωση δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής καθώς και εύρεση εναλλακτικών λύσεων στάθμευσης και μετεπιβίβασης.

Η πράξη και η αναλογούσα χρηματοδότηση ανά Δήμο έχει ως εξής:
  • «Μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το Δήμο Αρταίων», προϋπολογισμού 102.935,32 ευρώ.
  • «Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 118.720,22 ευρώ.
  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 151.846,27 ευρώ.
  • «Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 98.711,19 ευρώ.


Σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας

Η εκπόνηση των Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια περιλαμβάνει μια σειρά από δεσμεύσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2. Παράλληλα, προβλέπονται δράσεις για την ενεργειακή πολιτική των Δήμων με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις πράξεις:

«Μελέτη Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο Δήμο Αρταίων», προϋπολογισμού 123.271,50 ευρώ.
 
«Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 109.823,70 ευρώ.
 
«Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 146.581,02 ευρώ.
 
«Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 112.065 ευρώ.

Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: 964.000 ευρώ για δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας και ενέργειας σε 4 δήμους της Ηπείρου Περιφέρεια Ηπείρου: 964.000 ευρώ για δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας και ενέργειας σε 4 δήμους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

Σε χωριό της Μουργκάνας λειτουργεί συνεχώς από το 1860 το μοναδικό δημοτικό σχολείο, που απέμεινε στην ευρύτερη περιοχή

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016

 
 
Σε χωριό της Μουργκάνας λειτουργεί από το 1860 το μοναδικό δημοτικό σχολείο, που απέμεινε στην περιοχή! 
 
Πρόκειται για το δημοτικό σχολείο Λεπτοκαρυάς Φιλιατών, που εδώ και 146 χρόνια, ενάμιση αιώνα περίπου, δεν έχει κλείσει τις πόρτες του, παρά μόνο δύο χρόνια κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. 
 
Μάλιστα στις τάξεις του δημοτικού φοιτούν πάνω από δέκα μαθητές, κάτι, που θεωρείται σημαντικό για ένα μικρό χωριό. 
 
Όλη η υπόλοιπη περιοχή της Μουργκάνας από τη Ραβενή και την Καλλιθέα μέχρι το Φοινίκι και το Γηρομέρι Φιλιατών δεν έχει δημοτικό σχολείο, ούτε κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα (Γυμνάσιο, Λύκειο ή Τεχνική Σχολή). 
 
Για κάποια χρόνια λειτούργησε το Γυμνάσιο Κεραμίτσας τη δεκαετία του 1980, αλλά έκλεισε λόγω ελλείψεως μαθητών. 
 
Read More »
Σε χωριό της Μουργκάνας λειτουργεί συνεχώς από το 1860 το μοναδικό δημοτικό σχολείο, που απέμεινε στην ευρύτερη περιοχή  Σε χωριό της Μουργκάνας λειτουργεί συνεχώς από το 1860 το μοναδικό δημοτικό σχολείο, που απέμεινε στην ευρύτερη περιοχή Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016


ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣ/ΚΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΣΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β’ ΚΥΚΛΟΥ, ΕΠΛ, ΤΕΛ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣ/ΤΩΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.

ΤΟ Δ.Ι.ΕΚ Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΠΡΩΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΗΛ 2664023181 ΜΕΧΡΙ 30/6/2016 Ή ΣΤΟ Ε-MAIL diek_gn_filiaton@yahoo.gr.

Read More »
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΨΗΛΑ

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016
Κείμενο – Φωτο: Γιάννης Βέλλης


Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι ένας καλός λόγος για "να πάρεις τα βουνά", να γνωρίσεις εκκλησιές, μοναστήρια, ιερά μέρη.

Με πιάνει έντονα κάποιες φορές -αν και δεν χαρακτηρίζομαι ως υπόδειγμα χριστιανού, σύμφωνα με τα πρότυπα τα καθορισμένα- αλλά το περιορίζω -ίσως και λόγω έλλειψης χρόνου ή μέσου- σε κοντινές εκκλησίες, παρεκκλήσια της γειτονιάς μου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επίσκεψη μου, ήταν για να ξεφύγω από την καθημερινότητα, φωτογραφίζοντας παράλληλα ότι κρίνω όμορφο, διαφορετικό, ενδιαφέρον. Στο κάτω κάτω απαγορεύσεις σ' αυτά δεν έχουν μπει ακόμα στον τόπο μας ή εισιτήρια εισόδου, ως μνημεία...

Με φίλο κι ένα παλιό αυτοκίνητο που "πήγαινε" περισσότερο από την καλή θέληση του οδηγού, την εμπειρία του, αφού τα χρόνια ζωής του, το έκαναν αδιάφορο ακόμα και για απόσυρση, πήραμε τους δρόμους της ορεινής Μουργκάνας, δρόμοι όχι από τους καλύτερους για να μην αναφερθώ με χειρότερες εκφράσεις.

Έτσι μετά το κατέβασμα από εκεί, με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, εντυπώσεις, ότι άλλο μπορεί να σου αφήσει το ορεινό τοπίο, πηγαίνοντας προς το δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Νικολάου Φιλιατών Θεσπρωτίας, επισκεφτήκαμε στο Φαρμακοβούνι -οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Φιλιατών- το μοναστήρι, Ιερά Μονή Γηρομερίου. Ένα παλιό μοναστήρι, διαφορετικό, σαν καστροπολιτεία έμοιαζε. Αφού το γυρίσαμε σε όλους τους χώρους του, τράβηξα φωτογραφίες εξωτερικές, αλλά και στο εσωτερικό του. Όμως μόνο η συγκεκριμένη μου άρεσε περισσότερο. Γιατί δεν πρόδιδε το σκοπό του κτίσματος...

Ο καθένας όταν τη βλέπει, "βλέπει" τα δικά του πράγματα που θέλει να δει και έτσι πρέπει να γίνεται, για να μένει ηομορφιά μιας φωτογραφίας διαχρονική, ζωντανή.Αν περάσετε από Ηγουμενίτσα ή Φιλιάτες, αξίζει μια βόλτα από εκεί. Είναι αρκετά κοντά. Αν δεν είσαστε τόσο χριστιανοί, πάλι αξίζει, θα αποζημιωθείτε από την ομορφιά τόσο του μοναστηριού ως κτίσμα, αλλά και τα καταπράσινα μέρη δίπλα του. Το μοναστήρι έγινε από τον Όσιο Νείλο τον Εριχιώτη (1228 μ.Χ. -1334 μ.Χ.).
 
Read More »
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΨΗΛΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΨΗΛΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016 Rating: 5

Σελίδες