Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας τσιγάρων από το Τελωνείο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017Οι υπάλληλοι του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, με τη βοήθεια του σκύλου ανιχνευτή της Υπηρεσίας, στο πλαίσιο ελέγχου που πραγματοποίησαν την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, ανακάλυψαν και κατάσχεσαν ως αντικείμενο λαθρεμπορίας 6.736.000 τεμάχια τσιγάρων επί των οποίων οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό του 1.301.967,21€.


Η Ομοσπονδία μας συγχαίρει τους υπαλλήλους του Τελωνείου Ηγουμενίτσας για την επιτυχία τους και καλεί όλους τους συναδέλφους να εντείνουν τις προσπάθειες τους, για τη διασφάλιση των εθνικών και κοινοτικών δημοσιονομικών συμφερόντων, της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.


Read More »
Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας τσιγάρων από το Τελωνείο Ηγουμενίτσας Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας τσιγάρων από το Τελωνείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στα Ιωάννινα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017Ο Σύλλογος Ρεμπετόφιλων Ιωαννίνων, μετά τις δύο εξαιρετικές επιτυχίες, με ιδιαίτερη χαρά διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην πόλη των Ιωαννίνων, στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δ. Χατζής" στα Παλαιά Σφαγεία, σε έναν πανέμορφο χώρο δίπλα από τη λίμνη.

Στο φεστιβάλ προσφέρθηκαν για ακόμη μια φορά να συμμετέχουν αναγνωρισμένα μουσικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, οργανοποιοί λαϊκών μουσικών οργάνων, καλλιτέχνες θεάτρου σκιών και κουκλοθεάτρου, δασκάλοι μουσικής και χορού, σε μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης της ρεμπέτικης και παραδοσιακής μουσικής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 30 Ιουνίου:
- από τις 19:00 • Έκθεση ΛαΪκών Μουσικών Οργάνων

- 19:30 • Σεμινάριο Απτάλικου Χορού (χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Γούσιας)

- 20:30 • Κουκλοθέατρο Αντράλα - Σίφης "The Greek"

- 21:00 • Παράσταση Καραγκιόζη από τον 11χρονο Νικόλα Δριστιλιάρη

- 21:15 • Παρουσίαση Συλλόγου Ρεμπετόφιλων Ιωαννίνων

- 21:30 • Συναυλία "Σαμπάχ"
Αναστασία Πετροπούλου (τραγούδι), Πάνος Τσιφτσής (μπουζούκι), Χρήστος Σκόνδρας (μπουζούκι, τραγούδι), Θοδωρής Σκόνδρας (κοντραμπάσο), Πάνος Μπαλάφας (κιθάρα, τραγούδι)

- 23:00 • Συναυλία "Ρεμπέτικα Μονοπάτια"
Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι, μπαγλαμάς), Φάνης Κατηφόρης (μπουζούκι), Νίκος Πρωτόπαππας (κιθάρα), Βαγγέλης Μαραμής (ακορντεόν)

- 1:00 • Συναυλία "Μανώλης Δημητριανάκης"
μαζί του η Μαρία Γκάντζου (τραγούδι) και ο Δάμωνας Ρουτσάκος (κιθάρα)


Σάββατο 1 Ιουλίου:
- από τις 19:00 • Έκθεση ΛαΪκών Μουσικών Οργάνων

- 19:30 • Σεμινάριο Οργανοποιίας (Ανδρέας Δέλλιος)

- 20:30 • Παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιώργο Γεωργούλη

- 21:00 • Παρουσίαση νέων μουσικών (Δάσκαλος: Ντίνος Μπουζάνης)

- 21:15 • Παρουσίαση Συλλόγου Ρεμπετόφιλων Ιωαννίνων

- 21:30 • Συναυλία "Τζαρές"
Ανδριάνα Αγγελοπούλου (τραγούδι), Κώστας Νικολόπουλος (ακορντεόν), Χρήστος Παπαναγιώτου (κιθάρα)

- 23:30 • Συναυλία "Ρεμπέτικη Κομπανία"
Χρήστος Μπινιάρης (τραγούδι, μπαγλαμά), Μάκης Πανταζής (μπουζούκι), Χρήστος Βουλαδάκης (κιθάρα), Παντελής Αγκιστριώτης (βιολί)

- --:-- • Ρεμπετόφιλοι... στα σκέτα
Αυτοσχέδιο γλέντι με τους Ρεμπετόφιλους χωρίς αρχή και τέλος....!

Είσοδος Ελεύθερη

Διοργανωτής:
Σύλλογος Ρεμπετόφιλων Ιωαννίνων

Χορηγοί Επικοινωνίας:
Δημοτικό Ραδιόφωνο (98,7) - ΕΡΤ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (88,2)

Η μουσική είναι πάθος και το ρεμπέτικο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πηγή έμπνευσης με σεβασμό στη δύναμη της διαχρονικότητας και όχι σαν κομμάτι ιστορίας πάνω σε μια ιεραρχική μουσική πυραμίδα.

Σας περιμένουμε!
Με εκτίμηση
Ο Σύλλογος Ρεμπετόφιλων Ιωαννίνων 


 
Read More »
3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στα Ιωάννινα 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί παρευρισκόμενοι.

Φίλε μου Δημήτρη Πάκο, με μεγάλη μου χαρά και ανακούφιση θα έλεγα, διάβασα πριν από λίγες μέρες στο διαδίκτυο, τις σκέψεις σου και τις ιδέες για τον εθελοντισμό.

Προσωπικά είμαι υπέρμαχος αυτής της ιδέας, γιατί είναι κάτι που έχω κάνει πράξη, με την ενεργή συμμετοχή μου στους συλλόγους του χωριού μου, της ευρύτερης περιοχής αλλά και εκλεγμένος σε κοινοτικά και δημοτικά συμβούλια και σε νεαρή συγκριτικά ηλικία. ( Ο κος Δήμαρχος το γνωρίζει καλά αυτό).

Στο πρόσφατο παρελθόν και επί των ημερών της δική σας Δημοτικής Αρχής, προσπάθησα να γίνει κίνηση εθελοντισμού σε θέματα πυροπροστασίας, πυρασφάλειας και όχι μόνο (είναι υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής αρχής να προβαίνει σε σύσταση παρόμοιων ομάδων, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες).

Έπεσε στο κενό η προσπάθειά μου, όπως έπεσε και η προσπάθεια για σύσταση ΤΟΕΒ, παρότι υπήρχαν και έγγραφα απ’ την Περιφέρεια, αλλά ήταν για τα συρτάρια.

Αφορμή για τη σύσταση συλλόγου εθελοντών για πυροπροστασία – πυρόσβεσης και όχι μόνο είναι ένα πλήρως (ΤΟΤΕ) επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα, το οποίο έστειλαν χωριανοί μου από τη Γερμανία για τις ανάγκες του χωριού, του πρώην Δήμου Μαργαριτίου, και όχι μόνο, σε συνεργασία με το Δήμο της περιοχής τους.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (επί των ημερών της έγινε η δωρεά) αρκέστηκε στο να το παρουσιάσει ως δικό της επίτευγμα και να ευχαριστήσει δημόσια τη ναυτιλιακή εταιρεία που το έφερε από την Ιταλία δωρεάν και όχι τους πραγματικούς χορηγούς ή διαμεσολαβητές.

Το αναφέρω αυτό για να στιγματίσω την αδράνεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, γιατί ενώ έτρεχε επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, μόνο ο Δήμος Σαγιάδας το αξιοποίησε.


Περασμένα ξεχασμένα και όλα καλά.

Επειδή όμως δεν μπορώ να δεχτώ το εν λόγω πυροσβεστικό όχημα να έχει την ίδια τύχη με το ασθενοφόρο, που είχε αποσταλεί από τους ίδιους σχεδόν ανθρώπους, για τις ανάγκες του νεοσύστατου τότε ΚΥ Μαργαριτίου και που σήμερα έχει γίνει στην κυριολεξία ΚΟΤΕΤΣΙ σε ένα αγρόκτημα στο Μαργαρίτι.

Έθεσα υπόψη στον πρώην αντιδήμαρχο Μαργαριτίου κ. Κώστα Ελευθέριο, σε μια παρόμοια συζήτηση, την ίδρυση εθελοντικής ομάδας και τη λειτουργία του εν λόγω οχήματος. Έκανα την πρόταση αυτή γιατί είμαι κάτοχος επαγγελματικού διπλώματος και κάτοχος βεβαίωσης από το στρατό ως οδηγός και χειριστής Πυροσβεστικού οχήματος (ο αντιδήμαρχος προφανώς φοβήθηκε μη ζητήσω μονιμοποίηση και αρνήθηκε, επικαλούμενος νομικά προβλήματα).

Συζητώντας με το Διοικητή και τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Πάργας, εκεί υπάγετε ο πρώην Δήμος Μαργαριτίου, με διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να συσταθεί σύλλογος εθελοντών με καταστατικό και τη συμμετοχή του εκάστοτε τοπικού αντιδημάρχου ή του εκάστοτε ορισμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσώπου του Δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος σε επόμενη συνάντηση δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει τα διαδικαστικά για την σύσταση του συλλόγου, αλλά προφανώς ο Δήμαρχος θα του είχε αναθέσει πολλές αρμοδιότητες και δεν πρόλαβε.

Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω ότι είμαι υπέρμαχος του εθελοντισμού, να βάλετε στον προγραμματισμό σας, το αίτημα μου γιατί στις δύσκολες σ’ αυτές εποχές, η ισχύς εν τη ενώσει, θα είναι ο θεμέλιος λίθος.

Σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να βάλετε στα πρακτικά σας την επιστολή μου και σας ζητώ τη νομιμοποίηση για τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Με εκτίμηση Κυριάκης Βασίλειος
Κάτοικος Ελευθερίου Θεσπρωτίας 


 
Read More »
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΩΔΙΟΜΟΡΦΩΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΡΑΣΟΥΔΙ (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια καταμέτρηση των φωλιών των ερωδιόμορφων που φιλοξενεί η νήσος Πρασούδι, που βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα του δέλτα Καλαμά. Πρόκειται για ένα μικρό νησί με χαμηλή μεσογειακή θαμνώδη βλάστηση, στο οποίο φωλιάζει ένας μεγάλος αριθμός ερωδιών όπως Λευκοτσικνιάδες (Egretta garzetta), γελαδάρηδες (Bubulcus ibis) και χαλκόκοτες (Plegadis falcinellus), οι οποίοι προστατεύονται από ευρωπαϊκά και εθνικά καθεστώτα προστασίας. 


Απόσπασμα δορυφορικής εικόνας της νήσου Πρασούδι
Η διαδικασία περιλαμβάνει την άφιξη στη νήσο Πρασούδι δια της θαλάσσιας οδού μέσω φουσκωτού σκάφους του φορέα διαχείρισης και την καταμέτρηση φωλιών, νεοσσών και αυγών πάνω στα δέντρα που βρίσκονται κυρίως στην κεντρική πλευρά του νησιού. Για να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή όχληση των ερωδιών, μειώνοντας τον χρόνο παραμονής πάνω στο νησί, η μέτρηση γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες από τρεις ομάδες των 2 ατόμων, καταμετρώντας η κάθε μια, συγκεκριμένη πλευρά του νησιού.


Το σύνολο των φωλιών φέτος μειώθηκε στις 590 φωλιές στις οποίες 191 ανήκουν σε χαλκόκοτες, 286 σε λευκοτσικνιάδες και 113 σε γελαδάρηδες. Καταμετρήθηκαν επίσης 1574 νεοσσοί όλων των ειδών καθώς και 101 αυγά, τα περισσότερα σε φωλιές γελαδάρηδων, ενώ στις φωλιές λευκοτσικνιάδων είχαν εκκολαφτεί σχεδόν όλα τα αυγά. Οι περισσότερες φωλιές (39) καταγράφηκαν σε ένα δέντρο και ανήκαν αποκλειστικά σε χαλκόκοτες. Το σύνολο των νεκρών νεοσσών ήταν 8 (κυρίως από επιθέσεις γλάρων). 
Η καταμέτρηση των φωλιών των ερωδιόμορφων πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά με πρώτη πιλοτική μέτρηση το 2011. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έως και το 2017 φαίνονται στα παρακάτω γραφήματα, όπου απεικονίζεται η μικρή μείωση στις φωλιές λευκοτσικνιάδων, μια μικρή αύξηση στις φωλιές χαλκόκοτας και σταθερός αριθμός φωλιών γελαδάρη (Γράφημα 1). Στο γράφημα 2 απεικονίζεται η μικρή μείωση στο σύνολο των φωλιών για το 2017 (590) σε σχέση με τον συνολικό αριθμό το 2016 (622).


Ακολουθούν φωτογραφίες απο την απογραφή των ερωδιών: 

Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΩΔΙΟΜΟΡΦΩΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΡΑΣΟΥΔΙ (+ΦΩΤΟ) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΩΔΙΟΜΟΡΦΩΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΡΑΣΟΥΔΙ (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

Η Καταστροφή στο Πέτα - Γράφει ο Σωτήρης Δημητρίου

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017


Επιστολή του Μάρκο Μπότσαρη :
«Κιρ γιοργι
Ειξέρις οπού έχω καλαμπαλικι πολεί και να μού δήνις την κάθε ειμερα από τέσερες μποτίλες κρασει και μισι οκα ριζι και μενο
Αδερφόσου
Μάρκο Μποτσαρις»

(Περιοδ. ΕΣΤΙΑ (Τόμος Δ΄ αρ. 84 σελ. 510) 1822 Ιουλίου 2 Πέτα.

Πρόκειται για συνθηματικές λέξεις. Κρασί = Βαρέλια μπαρούτι, Ρύζι = καντάρι βόλια. Λένε ότι η επιστολή απευθυνόταν στο Γ. Τουρτούρη στη Ζάκυνθο.

Οι Τούρκοι , στις 3 Ιούλη πραγματοποίησαν απροσδόκητη επίθεση πάνω στους Ατωλοακαρνάνες, μα αποκρούστηκαν από αυτούς και από τους Έλληνες του Πέτα που πήγαν σε βοήθεια τους. Οι παραπάνω όμως δεν είχαν ακούσει τις υποδείξεις του Μάρκου να κατασκευάσουν ταμπούρια και άλλα οχυρώματα.

Ακόμα λάθος ήταν να μπουν στις προφυλακές οι φιλέλληνες, ενώ ο Μάρκος υπέδειξε να πάνε Έλληνες που ξέρουν τον τόπο αλλά και να μάχονται τον εχθρό και εκείνοι να αποσυρθούν σε άλλες θέσεις.

Στις 4 Ιούλη οι Έλληνες δέχτηκαν ξαφνική επίθεση από 9.000 Τούρκους, με συνεχείς επιθέσεις κατάφεραν το επιδιωκόμενο. Να σπάσουν δηλ. την άμυνα των φιλελλήνων και να περικυκλώσουν τους Έλληνες. Μάταια φώναζε ο Μάρκος να εκτελούνται επί τόπου οι κιοτήδες. Οι τούρκοι ανέβηκαν στο ύψωμα Ματεπού το οποίο κρατούσε ο Γώγος Μπακόλας κι έστησαν την σημαία τους. Έφυγαν όλοι για να γλυτώσουν τον χαλασμό.

Πάνω στους φιλέλληνες έπεσαν με ορμή οι Τούρκοι για να πάρουν μπαξίσι από τον σερασκέρι. Πολέμησαν γεναία και έπεσαν για την Ελλάδακαι την Ήπειρο που έχει χρέος να τους δοξάσει ιδιαίτερα.

Δώδεκα Πολωνοί με τον Μαρζιεύσκυ άνοιξαν τον κλοιό των Τούρκων και ταμπορώθηκαν στην εκκλησία. Εκείνοι χωρίς να σκεφτούν πόσοι θα πέσουν ή θα σκοτωθούν από την στέγη της εκκλησίας ανέβαιναν και έτσι ολοκληρώθηκε η σφαγή των Πολωνών.

Νίκου Ζιάγκου: «Μάρκος Μπότσαρης»

Στις 30 Ιουνίου 1822 πολυάριθμα σώματα από Γκέκηδες και Τόσκηδες (2.000) τουρκαλβανούς ρίχτηκαν ορμητικά κατά των ελληνικών θέσεων στην Πλάκα. Οι Έλληνες τους απόκρουσαν καρτερικά επί τέσσαρες ώρες, αλλά κατέφθασαν ισχυρές ενισχύσεις από την Άρτα με τον Αχμέτ Βρυώνη. Η Τουρκική επίθεση συνεχίζετο αμείωτη επί ώρες, ώσπου τα ελληνικά σώματα άρχισαν να υποχωρούν άτακτα και επήλθε πραγματική καταστροφή. Ύστερα από την πανωλεθρία της Πλάκας μειώθηκε πλέον κάθε ελπίδα ότι ο ελληνικός Στρατός θα μπορούσε να ενωθεί με τους λίγους ηρωικούς Σουλιώτες, που εξακολουθούσαν την απεγνωσμένη άμυνα τους στην Κιάφα.

Ο τακτικός στρατός και οι φιλέλληνες είχαν ταχθεί στις δύο λοφοσειρές, ανάμεσα από τις οποίες βρίσκεται το χωρίο Πέτα. Στο κέντρο της πρώτης σειράς τοποθετήθηκε ο τακτικός στρατός με τον Ταρέλλα, ενισχυμένος με δύο κανόνια και δέκα πυροβολητές. Η διλοχία των φιλελλήνων με το Δάνια έπιασε θέσεις στο αριστερό, που ήταν και το πιθανότερο σημείο τουρκικής επίθεσης. Στο δεξιό πήραν θέση οι Επτανήσιοι με τον Σπύρο Πανά. Στα υψώματα που βρίσκονταν πίσω από το χωριό έμειναν για εφεδρεία τα άτακτα ελληνικά σώματα, με το Βαρνακιώτη στο κέντρο, τον Μπότσαρη αριστερά και δεξιά τον Γώγο με τον Βλαχόπουλο, ενώ λίγο πιο πίσω έπιασαν θέσεις ο Ίσκος, ο Γάτσος και ο Δημοτσέλιος. Όλες αυτές οι δυνάμεις των Eλλήνων δεν ξεπερνούσαν τις 2.000, με το πολυαριθμότερο μέρος τα σώματα των ατάκτων, που ήταν εφεδρεία.


Ο στρατός αυτός έμεινε ανοχύρωτος, επειδή οι φιλέλληνες και οι τακτικοί που είχαν ταχθεί στην πρώτη σειρά, θεωρούσαν ταπεινωτικό για τον ηρωισμό τους να χτίσουν ταμπούρια, όπως έκαναν τα άτακτα πολεμικά σώματα. Ο οπλαρχηγός Γώγος εις μάτην υπέδειξε και στον αρχηγό των φιλελλήνων και στον αρχηγό του τακτικού Συνταγματάρχη Ταρέλλα να οχυρωθούν. Πήρε την απάντηση: « Ξέρουμε και εμείς να πολεμάμε καπετάν Γώγο! ».

Η Τουρκική επίθεση άρχισε με κρούση στο Κομπότι. Τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουλίου, τουρκικός στρατός από 8.000 άνδρες βγήκε από την Άρτα με αρχηγούς τους πασάδες Μεχμέτ Ρεσίτ και Ισμαήλ Πλιάσα. Μονάδες του τουρκικού στρατού τράβηξαν προς το Κομπότι, ενώ η κύρια δύναμη κατευθύνθηκε στο Πέτα. Λίγο πριν ξημερώσει ο τουρκικός στρατός, με πρωτοπορία το ιππικό, κινείται κυκλωτικά προς τις γραμμές των φιλελλήνων. Ο αγώνας για κάθε σπιθαμή εδάφους παίρνει άγρια μορφή. Οι ντελήδες ορμούν κατά των πυροβολητών, που με κανένα τρόπο δεν εγκαταλείπουν τα πυροβόλα τους. Δίπλα τους οι τακτικοί στρώνονται στο έδαφος κατακρεουργημένοι από τις σπάθες του ιππικού, τους αντικαθιστούν οι επόμενοι, που πέφτουν και αυτοί νεκροί. Οι Επτανήσιοι επίσης, συσπειρωμένοι γύρω από τους αρχηγούς τους, μπαίνουν και αυτοί στο μακάβριο χορό, προξενούν σημαντικές απώλειες στα μαινόμενα στίφη των Τουρκαλβανών, αλλά τελικά, ο ένας μετά τον άλλο στρώνονται νεκροί στο έδαφος. Οι Τούρκοι κατορθώνουν να διασπάσουν τις γραμμές των τακτικών και να διασκορπίσουν τους ηρωικούς αυτούς μαχητές. Θα σκοτώνονταν όλοι αν δεν κατέφθανε ο οπλαρχηγός Γώγος με τους άνδρες του, που κτύπησαν τους τούρκους και διευκόλυναν την διαφυγή τους. Ανάμεσα τους σοβαρά τραυματισμένος και ο στρατηγός Νόρμαν.

Τραγικότερη η θέση των φιλελλήνων, που απομονώθηκαν στο Πέτα. Ο Συνταγματάρχης Δάνιας, βλέποντας ότι ο αγώνας ήταν άνισος, έδωσε εντολή για υποχώρηση προς το Κομπότι, βλέποντας όμως ότι πέφτει πάνω σε μεγάλη δύναμη Τούρκων, ξαναγυρίζει προς το Πέτα. Οι φιλέλληνες, πιεζόμενοι τώρα από όλα τα μέρη, δεν σκέφτονταν πλέον παρά πως θα πουλήσουν ακριβότερα τη ζωή τους.

Σκηνές άφθαστου ηρωισμού και δραματικού μεγαλείου ακολουθούν. Είκοσι Τόσκηδες ρίχνονται συγχρόνως κατά του Συνταγματάρχη Δάνια, τον ανατρέπουν, τον κτυπούν όλοι μαζί, και του παίρνουν το κεφάλι. Έντεκα Πολωνοί με τον αξιωματικό Μαρζέφσκι, έχοντας εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους, ανεβαίνουν στη στέγη μιας εκκλησίας. Οι τούρκοι ανεβαίνουν στην εκκλησία, και ο αγώνας συνεχίζεται σώμα προς σώμα, με τις γροθιές και τα δόντια. Τελικά και οι δώδεκα Πολωνοί σκοτώθηκαν, αφού έστρωσαν το έδαφος γύρω τους με τουρκικά κορμιά. Ο Γάλλος λοχαγός Μονιάκ, τραυματισμένος στην κνήμη, στηρίζεται στον κορμό μιας ελιάς, όταν ολόκληρο μπουλούκι ρίχνεται εναντίον του. Θέλουν να τον παραδώσουν ζωντανό στον Πασά, υπολογίζοντας ότι θα πάρουν γερό μπαξίσι. Όμως οι φοβεροί σπαθισμοί του Μονιάκ ρίχνουν τους τούρκους γύρω του στο χώμα, με κραυγές λύσσας και πόνου. Τότε κάποιος πηγαίνει πίσω του και τον πυροβολεί από τα νώτα.
Και τότε οι τουρκαλβανοί ρίχνονται πάνω του και του παίρνουν το κεφάλι.
Τώρα οι περισσότεροι φιλέλληνες κείτονται άψυχοι στο πεδίο της μάχης. Μόνο δύο λοχαγοί, ο Γερμανός Χέλμαν και ο Βέλγος Ανναί, μ’ όλο που είναι τραυματισμένοι, κατορθώνουν με είκοσι πέντε άλλους, να ανοίξουν δρόμο με τα σπαθιά, και να προχωρήσουν προς ορεινή διάβαση που ήταν αφύλακτη. Και την τραγικότερη τύχη είχαν όσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Φορτώθηκαν τα κεφάλια των σκοτωμένων συντρόφων τους και τα μετέφεραν στην Άρτα.

Η τύχη του ελληνικού στρατού στο Κομπότι και το Πέτα ήταν κάτι πολύ σοβαρότερο από μια απλή ήττα. Τα δύο τρίτα από το σώμα των φιλελλήνων και ο αρχηγός τους, οι μισοί από τους Επτανησίους, καθώς και το τρίτο του τακτικού στρατού με το Συνταγματάρχη του έπεσαν στο πεδίο της μάχης, ενώ τα άτακτα σώματα διαλύθηκαν και σκορπίστηκαν. Έτσι η εκστρατεία της Ηπείρου κατέληξε σε ολοκληρωτική καταστροφή._
ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΡΕΖΗ : Ο ΚΙΤΣΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ

Θα συνεχίσουμε με τα γραφόμενα ως επίλογο της καταστροφής του Πέτα, από τον 2ο τόμο του Λάμπρου Κουτσονίκα.

Του μοναδικού Σουλιώτη που έγραψε την «ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ»

Τα παθήματα της μέρας εκείνης ήταν μεγάλα, εφονεύθησαν, ο Ταρέλας, ο Δανίας, ο δε Νορμάνος και ο Πανάς επληγώθησαν, το τρίτον του τακτικού, το ήμισυ των Ιόνων, και τα δύο τρίτα των φιλελλήνων, δέκα πυροβολισταί και ο σημαιοφόρος απωλέσθησαν, οι ασθενείς εν τω χωρίω εσφάγησαν, οι Τούρκοι έγιναν κύριοι του χωρίου, επήραν τα τροφάς, τα πολεμοφόδια και την σημαίαν των φιλελλήνων καθώς και δύο κανόνια, οι δε Τούρκοι άφησαν φρουράν εις χωρίον και απήλθον εις Άρταν, οι δε Έλληνες εις την Λαγκάδα. Μετά την μάχην άπαντες απέδιδον την προδοσίαν στον Γώγον Μπακόλαν, όστις είχεν υποσχεθή να φρουρήση τον λόφον και τον άφησε και εξ αυτού απήλθε η απώλεια της μάχης, ο Γώγος ήλθε να απολογηθή, αλλ’ ακολούθως επροσκύνησε τους Τούρκους και έμεινε μέχρι τέλους μετ’ αυτών.

Τις μαρτυρίες αυτές τις έχει ο Λάμπρο Κουτσονίκας από ό,τι παρακάτω γράφει, «…τας οποίας αξιότιμοι άνδρες λεπτομερώς εξηστόρισαν, και περί των μαχών αυτών, και περί των ελαττωμάτων αυτών».
ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ: ΤΟΜΟΣ 2
«ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ»

«Μεγάλη ευθύνη για την συντριβή στο Πέτα έχει αναμφίβολα ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος που λόγω της φιλοδοξίας του και της αρχομανίας του, επέμενε να παραμείνει στην Ήπειρο». Αποφαίνονται οι ιστορικοί και οι αναλυτές της μάχης του Πέτα.

Οι Σουλιώτες χάνοντας πλέον κάθε ελπίδα για βοήθεια, συνθηκολόγησαν, πέτυχαν όμως μία ισότιμη συνθηκολόγηση, με τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι μετά την καταστροφή στο Πέτα, κυριάρχησαν στην Ήπειρο.


Read More »
Η Καταστροφή στο Πέτα - Γράφει ο Σωτήρης Δημητρίου Η Καταστροφή στο Πέτα - Γράφει ο Σωτήρης Δημητρίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017Συνελήφθησαν, χθες (28-06-2017) το απόγευμα στην Ανατολή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, δύο άνδρες, ηλικίας 56 και 35 ετών και μία 33χρονη γυναίκα, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του 56χρονου δράστη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 


  • μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (1,9) γραμμαρίων
  • ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (1,7) γραμμαρίων
  • (3,5) χάπια, άγνωστης χημικής σύνθεσης και ένα ναρκωτικό χάπι
  • το χρηματικό ποσό των (265) ευρώ
  • δύο κινητά τηλέφωνα
Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, διακριβώθηκε η εμπλοκή της 33χρονης σε προμήθεια ποσότητας ηρωίνης, βάρους (1,3) γραμμαρίων, από τον 56χρονο, την οποία προόριζε προς πώληση στον 35χρονο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. 


 
Read More »
Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας στον Όλυμπο

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017
Read More »
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας στον Όλυμπο Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας στον Όλυμπο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

Συναυλία του Γερμανικού Μουσικού Λυκείου σε Πέρδικα και Σύβοτα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017


Στα πλαίσια της επίσκεψης μαθητών του Γερμανικού Μουσικού Λυκείου στην περιοχή μας και με την υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες της μουσικής μπάντας:

Στο ανοιχτό θέατρο της Πέρδικας την Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρα 21:00


Στην πλατεία Ανάβρας στα Σύβοτα την Παρασκευή 7 Ιουλίου και ώρα 21:00 (με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Συβότων).

Η μουσική μπάντα αποτελείται από 40 μαθητές με πλούσιο ρεπερτόριο, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. 


 
Read More »
Συναυλία του Γερμανικού Μουσικού Λυκείου σε Πέρδικα και Σύβοτα Συναυλία του Γερμανικού Μουσικού Λυκείου σε Πέρδικα και Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 82η ΔΕΘ

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) αποφάσισε την συμμετοχή του με περίπτερο 25 τ.μ. στην 82η ΔΕΘ στις 09-17 Σεπτεμβρίου 2017 στην Θεσσαλονίκη.

Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου θα προβληθεί η Θεσπρωτία ως τουριστικός προορισμός, οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι του νομού και θα διανεμηθεί το προωθητικό υλικό των επιχειρήσεων μελών μας που το επιθυμούν.


Καλούμε τις επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που επιθυμούν να συμμετέχουν στην 82η ΔΕΘ φιλοξενούμενες στο περίπτερό του, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως και την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 (στα: mitroa2@e-thesprotias.gr και Fax 2665029489) και δηλώνοντας παράλληλα και τα τ.μ. που θα χρειασθούν, ώστε να προγραμματίσουμε αφενός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της Θεσπρωτικής επιχειρηματικότητας και αφετέρου να ενημερώσουμε έγκαιρα την ΚΕΕΕ για την κράτηση του χώρου αλλά και την διοργανώτρια αρχή.

Οι ανωτέρω δράσεις παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς κόστος συμμετοχής για τις επιχειρήσεις μας στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών μας. 


 
Read More »
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 82η ΔΕΘ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 82η ΔΕΘ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

Την Κυριακή 2 Ιουλίου οι εκλογές στον Σύλλογο Πολυτέκνων Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017


Στην Ηγουμενίτσα εχτές την 25η του μηνός Ιουνίου του έτους 2017 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00π.μ. συνήλθαν τα μέλη του Συλλόγου σε Γενική Συνέλευση , νομίμως γενόμενης, προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των αναγεγραμμένων προς συζήτηση θεμάτων. 

Θέμα 1ο: Έγκριση προϋπολογισμού και απολογισμού 
Θέμα 2ο: Εκλογές για ανάδειξη Προέδρου, ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής. 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. καταλαμβάνει την έδρα και επειδή δεν υπάρχει απαρτία η Γ.Σ. αναβάλλεται για την επομένη Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές


Read More »
Την Κυριακή 2 Ιουλίου οι εκλογές στον Σύλλογο Πολυτέκνων Ηγουμενίτσας Την Κυριακή 2 Ιουλίου οι εκλογές στον Σύλλογο Πολυτέκνων Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

Ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων αγνώστων, μέχρι στιγμής δραστών, που διέπραξαν ληστεία, σήμερα (29.06.2017) μετά τα μεσάνυκτα σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Καλπακίου.


Ειδικότερα, οι τέσσερις δράστες εισήλθαν στο πρατήριο υγρών καυσίμων και αφού απείλησαν με όπλο τον υπάλληλο, αφαίρεσαν από το ταμείο χρηματικό ποσό και τρία κινητά τηλέφωνα.

Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου. 


 
Read More »
Ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων Ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

Ο «δικαστής» δήμαρχος!!! - Του Σταύρου Κωστάρα

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017Αν είμαι εγώ «εισαγγελέας», τότε εσύ είσαι «δικαστής»!

Μόνο δικαστής θα χαρακτήριζε «χρέη» τα διαπιστωμένα ελλείμματα σχεδόν 4.700.000 ευρώ. Άλλωστε κατηγορούμενος στη δικαιοσύνη δεν πήγε κανείς για χρέη γιατί αλλιώς δεν θα είχε μείνει κανένας δήμαρχος έξω!! Όλοι μέσα θα ήταν!! Αυτό το «Όσον αφορά το χρέος, δεν έχετε παρά να περιμένετε την αναμενόμενη απόφαση της Δικαιοσύνης για να το πληροφορηθείτε», ούτε ένας συνήγορος υπεράσπισης δεν θα διανοηθεί να το επικαλεσθεί!

Άκουσα μερικές αλήθειες τώρα τελευταία! Κοντή η μνήμη όμως και επιλεκτική γιατί σταματάει στα 4-5 χρόνια πριν! Για την μαύρη περίοδο 2003 – 2010 αμνησία! Δεν ήξερα, δεν άκουγα, δεν έβλεπα!
Μπορεί βέβαια να έπεσαν από καμιά σακούλα τα λεφτά που λείπουν κατά τη μεταφορά τους από την τράπεζα στο δημαρχείο!!

Ποσώς με ενδιαφέρει αν όρισε δικηγόρους ο Δήμος και δεν τους πλήρωσε όπως διάβασα!! Δεν ήμουν υπεύθυνος να τους πληρώσω και δεν ξέρω καν πότε έγινε οπότε προσωπικά δεν με αφορά! Άλλωστε ο δήμος δεν σταματάει την λειτουργία του και φυσικό είναι να μεταφέρονται και κάποιες οφειλές!

Δικαστική απόφαση για να σχολιάσω δεν υπάρχει και τις πολιτικολογίες για το πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ απαξιώ και να τις σχολιάσω!!. Αλλά τις πολιτικές ενέργειες υπεράσπισης των συμφερόντων του δήμου θα τις σχολιάζω όσο και αν αυτό ενοχλεί!

Εγώ γράφω αυτά που διαπιστώνω και όποιος έχει προσωπικό πρόβλημα ή αντίθετη άποψη μπορεί να την διατυπώνει ελεύθερα!
Την δημοκρατία άλλωστε αυτής της μορφής την φέραμε το 1981 και έκτοτε δεν έχει αλλάξει!

Για τον ορισμό δικηγόρου του δήμου ως παράσταση πολιτικής αγωγής δεν θα πω τίποτα άλλο! Τα λέει από μόνη της η ανακοίνωση!

Παλιά «τεφτέρια» υπάρχουν γιατί δεν είχαν «καεί» το 2010 οι υπολογιστές. Αν η προηγούμενη δημοτική αρχή και κάποιοι αντιδήμαρχοι, όπως αναφέρθηκε, άφησε τεφτέρια, δεν το γνωρίζω και δεν με αφορά! Την απάντηση θα την δώσουν οι ίδιοι, Τα «καλατζίτικα» υπονοούμενα ότι μπορεί να υπάρχουν και δικά μου «τεφτέρια» περιττεύουν και φυσικά είναι ψευδή και δείχνουν το ποιόν και τον χαρακτήρα του γράφοντα! Ψέματα στους δημότες για τα δημοτικά τέλη, ψέματα για το ύψος των χρεών, ψέματα για την υποψηφιότητα μου, ψέματα, ψέματα! Τόσα ψέματα! Ένα παραπάνω θα πειράξει!

Υ.Γ Μου αρέσει που δίνεις συμβουλές πως ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς και το 2016 υπήρξε έλλειμμα ύψους 181.915,48 ευρώ στην ύδρευση το οποίο το φορτώθηκαν με τρελές αυξήσεις 60% οι δημότες!


Υ΄Γ Τα χρέη δεν είναι ασανσέρ. Αρχικά τον Οκτώβριο 2014 τα χρέη προς την ΔΕΗ ήταν 520.000 και τώρα έγιναν 600.000. Στον επίσημο όμως προϋπολογισμό του δήμου για το 2017 αναγράφονται συνολικά χρέη προς την ΔΕΗ μόνο 311.519 ευρώ. Ποια είναι η αλήθεια τελικά? Πώς να την ξεχωρίσουμε μέσα σε τόσα ψέματα?
Κάπου ενδιάμεσα τον Μάρτιο 2016 ανακοινώθηκε ότι η δημοτική αρχή «με άνεση θα προβεί στην εξόφληση της ρύθμισης επί των προηγούμενων οφειλών» και θα λυθεί το θέμα!
Μετά το φορτώθηκαν οι δημότες με 60% αυξήσεις στην ύδρευση και με 200% αυξήσεις στα δημοτικά τέλη! Οι δε ανείσπρακτες οφειλές ύψους σχεδόν 1.000.000 ευρώ που έχει να λαμβάνει ο δήμος από την ύδρευση, εξαφανίστηκαν και δεν αναφέρονται καθόλου στην απόφαση με την οποία μπήκε η αύξηση 60%. Αποφασίστε επιτέλους!Υ.Γ Κοροϊδεύεις τους δημότες λέγοντας ότι θα πληρώσουν τις τρελές αυξήσεις μόνο από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο και αυτοί πλήρωναν ήδη από τον Φεβρουάριο και ταυτόχρονα ζητάς και την κατανόησή τους.
Υ.Γ Την περίπτωση με τα χρέη προς ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας δεν θα έπρεπε να την αναφέρεις!! Πρόσφατα, όταν μου ζήτησες τα στοιχεία και για βοηθήσω τον δήμο, σου έδωσα όλα όσα χρειάζονται και είσαι πλήρως ενήμερος για το θέμα αυτό, οπότε μην πολιτικολογείς!
Υ.Γ Στείλε ότι θες στον Ι5 και ΔΕ, όπως τον αποκαλούσες, κοτζαμπάση του κάμπου!! Ελπίζω να μην τον πληρώνεις να τα δημοσιεύσει!! Εγώ δεν πρόκειται να καταδεχτώ να απαντήσω μέσω της φυλλάδας του! Άλλωστε, προσωρινά, ταιριάζουν τα χνώτα σας γιατί το μόνο που δεν ξέρω είναι πότε θα αρπαχτείτε, όπως έχει κάνει και με πολλούς άλλους! Θα μου πεις έτσι κι αλλιώς στον κάμπο δεν θέλουν ούτε να σε βλέπουν μαθαίνω!!
Υ.Γ Μάλλον δεν έγινε κατανοητό ότι ένας από τους κύριους λόγους που δεν ήμουν απέναντι στις προηγούμενες εκλογές είναι για να μπορώ να λέω την άποψη, την γνώμη μου και την αλήθεια χωρίς δεσμεύσεις!
Υ.Γ Δεν με απασχολεί τι γράφεις και τι λες απλά γιατί δεν υπάρχει κάτι να μου προσάψεις! Απαντήσεις όμως για θέματα πολιτικής και οικονομικής φύσεως θα δίνονται πάντα! 


 
Read More »
Ο «δικαστής» δήμαρχος!!! - Του Σταύρου Κωστάρα  Ο «δικαστής» δήμαρχος!!! - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017 Rating: 5

Σελίδες