Μέχρι τις 31 Μαΐου κλειστό το Μαυρομάτι

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Μέχρι τις 31 Μαΐου κλειστό το ΜαυρομάτιΜέχρι τις 31 Μαΐου παρατείνονται τα μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα χωρίς να υπάρχει καμία αναπροσαρμογή.
Για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα παραμένουν σε εφαρμογή όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.
Και φυσικά εξακολουθούν να μένουν κλειστοί οι Μεθοριακοί Σταθμοί στο Μαυρομάτι και την Μέρτζιανη…
Είναι πολύ μακριά από την Αθήνα ή οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας τεκμηριώνουν καλύτερα τα αιτήματά τους καθώς πέτυχαν το άνοιγμα της Κρυσταλλοπηγής για τους εργάτες γης..
Read More »
Μέχρι τις 31 Μαΐου κλειστό το Μαυρομάτι Μέχρι τις 31 Μαΐου κλειστό το Μαυρομάτι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Η ΠΕΔ Ηπείρου στηρίζει τις διεκδικήσεις για τη χερσαία ζώνη

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Η ΠΕΔ Ηπείρου στηρίζει τις διεκδικήσεις για τη χερσαία ζώνηΤο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου μετά από εισήγηση του Αντιπρόεδρου της κ. Σπύρου Παππά, ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, στην προσπάθεια αλλαγής των όρων διακήρυξης του διαγωνισμού παραχώρησης του λιμένα Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη, στο πλαίσιο και των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη φορέων της Θεσπρωτίας, το απόγευμα της Δευτέρας.
Read More »
Η ΠΕΔ Ηπείρου στηρίζει τις διεκδικήσεις για τη χερσαία ζώνη Η ΠΕΔ Ηπείρου στηρίζει τις διεκδικήσεις για τη χερσαία ζώνη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

9 προσλήψεις στο Δήμο Φιλιατών

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
9 προσλήψεις στο Δήμο ΦιλιατώνΤο “πράσινο φως” για την πρόσληψη 477 ατόμων με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ,διάρκειας έως 8 μήνες σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε Δήμους της χώρας έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα για τον Δήμο Φιλιατών 9 θέσεις, για τον Δήμο Αρταίων 3, Κεντρικών Τζουμέρκων 1,  Ζίτσας 7 και Ιωαννιτών 36.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 4.473.306€ και όπως διευκρινίζεται θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από ίδια έσοδα ανταποδοτικού χαρακτήρα που εισπράττουν οι φορείς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τις αντίστοιχες με την πρόληψη παρεχόμενες υπηρεσίες.
Read More »
9 προσλήψεις στο Δήμο Φιλιατών 9 προσλήψεις στο Δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Δωρεά από τη ζύμη alfa στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Δωρεά από τη ζύμη alfa στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ΗγουμενίτσαςΟ Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την βιομηχανία προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης Alfa για την μεγάλη προσφορά κατεψυγμένων προϊόντων καθώς και για τη συνεχή στήριξη της στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.
Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής),
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438
Read More »
Δωρεά από τη ζύμη alfa στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από τη ζύμη alfa στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

ΣΥΡΙΖΑ: Εξόρμηση ενημέρωσης σε Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Πέρδικα

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
ΣΥΡΙΖΑ: Εξόρμηση ενημέρωσης σε Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και ΠέρδικαΕξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Πέρδικα, πραγματοποίησαν κλιμάκια της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ. Οι εξορμήσεις έγιναν από την Πέμπτη 21 μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου, σε super market, εμπορικά καταστήματα και καφετέριες και περιλάμβαναν διανομή φυλλαδίων και συζήτηση για το "εργασιακό" νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη, που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του οχτάωρου, την καθιέρωση της απλήρωτης υπερωρίας και την αντικατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων με Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας.
Read More »
ΣΥΡΙΖΑ: Εξόρμηση ενημέρωσης σε Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Πέρδικα ΣΥΡΙΖΑ: Εξόρμηση ενημέρωσης σε Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Πέρδικα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Επαναλειτουργούν τα ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Επαναλειτουργούν τα ΚΗΦΗ Πέρδικας και ΠλαταριάςΕνημερώνουμε ότι ξεκίνησε με φυσική παρουσία η επαναλειτουργία των ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς, κατ’ εντολή των αρμόδιων Υπουργείων (ΦΕΚ1944/13-5-2021) και εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζονται σε αυτό.
Διευκρινίζουμε ότι η προσέλευση εντός των δομών αφορά μόνο στα εμβολιασμένα άτομα, που επωφελούνται από τις υπηρεσίες φροντίδας των ΚΗΦΗ, ενώ η προσέλευσή τους θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένο πρόγραμμα, προς αποφυγή του συνωστισμού.
Read More »
Επαναλειτουργούν τα ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς Επαναλειτουργούν τα ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο ΑργυροτεχνίαςΤα Ιωάννινα, ως μορφωτικό κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ως πολιτικό κέντρο του ισχυρότερου πασαλικιού των ευρωπαϊκών οθωμανικών κτήσεων και ως διπλωματικός και εμπορικός κόμβος, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην επώαση των συνθηκών που οδήγησαν στην Επανάσταση. Το Σούλι, πρώτη επαναστατική σπίθα πριν ακόμη από την έναρξη του Αγώνα, παρά την οριστική του καταστροφή, έχει μείνει στην ιστορία ως σημαντικός διαχρονικός πόλος αντίστασης. Η Ήπειρος, πρώτη στ’ άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα, προσέφερε ηγετικά στελέχη της Φιλικής Εταιρείας, θρυλικούς αγωνιστές, μεγάλους δασκάλους του Γένους, πολιτικούς και εθνικούς ευεργέτες που θα έχτιζαν τη νέα Ελλάδα.

Στην έκθεση του Μουσείου Αργυροτεχνίας αναδεικνύεται η πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση. Μέσα στον εμβληματικό χώρο του Ιτς Καλέ, φωτίζονται πτυχές όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η άνθηση του εμπορίου, ο δεσποτισμός του Αλή Πασά, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η έκρηξη της Επανάστασης και η συμβολή της Ηπείρου σε αυτήν, η πολιτική ωρίμαση, οι εμφύλιες διαμάχες, η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας με κυβερνήτη τον Καποδίστρια. Η Ήπειρος έμεινε εκτός συνόρων και αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, παρά την ενεργό συμμετοχή αρκετών Ηπειρωτών στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ζωή του νεοσύστατου κράτους.

Μοναδικά εθνικά κειμήλια από τις πλούσιες συλλογές του ΕΙΜ «επιστρέφουν» στον τόπο τους. Μεταξύ αυτών, φορεσιά της κυρα-Φροσύνης, πορτοφόλι της κυρα-Βασιλικής, καριοφίλι του Αλή Πασά, σημαία-λάβαρο από την Ήπειρο, σπάθη του Ζαχομήλιου, πίπα του Αθανασίου Τσακάλωφ, πινακίδα με αναγραφή από τα χέρια του Μάρκου Μπότσαρη. Επίσης εκτίθενται σφραγιστικό δαχτυλίδι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ξύλινη θήκη με πιόνια από σκάκι του Αλέξανδρου Υψηλάντη, γιλέκο του Ιωάννη Μακρυγιάννη και ένα από τα ζωγραφικά του έργα, σπάνια έγγραφα, πίνακες και χαρακτικά.

Η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» αποτελεί «δορυφόρο» της κεντρικής έκθεσης του ΕΙΜ στην Αθήνα, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Σύντομα θα ακολουθήσουν οι εκθέσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ» (Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, 11.6-29.11.2021) και «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ» (Μουσείο Μαστίχας Χίου, 2.7-10.9.2021).
Read More »
«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου Γλυκής προς Σούλι

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου Γλυκής προς ΣούλιΜε την αρχική διαμόρφωση του χώρου, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου Γλυκής προς τα Σουλιωτοχώρια.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της περιφέρεια Ηπείρου, ειναι 355.000€ και ανάδοχος ειναι η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε..
Το έργο και απαντά σε ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των χωριών του Σουλίου, της ευρύτερης περιοχής, σχετικά με την ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών από το σημείο.
Read More »
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου Γλυκής προς Σούλι Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου Γλυκής προς Σούλι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Στο όρος Περιστέρι την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021

Στο όρος Περιστέρι την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Read More »
Στο όρος Περιστέρι την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Στο όρος Περιστέρι την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Δεν θα πιστεύετε τί έβγαλαν από το βυθό της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Δεν θα πιστεύετε τί έβγαλαν από το βυθό της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)


ΔΕΝ ΑΝΤΈΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ
Εθελοντικός καθαρισμός μικρού λιμανιού Ηγουμενίτσας την Κυριακή, 23-5-2021. 
Μια ομάδα νέων παιδιών ήρθαν από την Αθήνα (!!!) και βούτηξαν για να βγάλουν όσα σκουπίδια μπορούσαν από το βυθό. 
Είμασταν και εμείς εκεί ως αθεράπευτοι λάτρεις της θάλασσας, συμβάλλοντας τα ελάχιστα σε αυτήν πρωτοβουλία μιας χούφτας νέων παιδιών που καθαρίζουν τις θάλασσες σε όλη τη χώρα (βλ και katharisesevathos.gr), δυστυχώς όμως έλειπαν πολλοί που θα έπρεπε πρώτοι να είναι παρόντες.. 


Πολλά και πολυποίκιλα τα σκουπίδια που ανασύρθηκαν, με αποκορύφωμα τα παλιά κάγκελα στην ακροθαλασσιά του κεντρικού δρόμου της πόλης της Ηγουνενιτσας, τα οποία όλως περιέργως βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας, αντί στην ανακύκλωση, μετά την αντικατάστασή τους. 
Δυστυχώς όσες βουτιές και να κάναμε αλλά τόσα θα βγάζαμε και άλλα τόσα θα αφήναμε πίσω μας......

Καρέκλες, ποδήλατα και άλλα πολλά


Η καλά δεμένη με σχοινιά κατσαρόλα που μέσα είχε πέτρες, για να πάει στον πάτο, και μια σακούλα... Μάλλον η μαύρη ύλη είναι οτι απέμεινε από κάποια οργανική ουσία που υπήρχε μέσα στην κατσαρόλα,η οποία αποσυντεθηκε στη σέντρα της θάλασσας... 
Ποιος ξέρει τι πηγαν να κρύψουν κάποιοι?Από όλα έχει ο μπαξες

Τα παλιά κάγκελα, όλα στο βυθό, άλλωστε ποιος να τα κουβαλάει τώρα? 
Ριχτα μέσα μωρέ, δεν βαριέσαι, θα σαπισουν σε 100 χρόνια....


Read More »
Δεν θα πιστεύετε τί έβγαλαν από το βυθό της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Δεν θα πιστεύετε τί έβγαλαν από το βυθό της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

59 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
59 τα σημερινά κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 4
ΠΕ Ιωαννίνων 54
ΠΕ Πρέβεζας 1


Read More »
59 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο 59 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Ωράριο λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Ωράριο λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικών Χώρων ΘεσπρωτίαςΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σας ενημερώνει ότι από το Σάββατο, 29.05.2021, το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων Π.Ε. Θεσπρωτίας, διαμορφώνεται ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 8:30-15:30
Τρίτη: κλειστό

Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων
Τετάρτη έως Κυριακή: 08:30-15:30
Δευτέρα-Τρίτη: κλειστός

Αρχαιολογικός χώρος Ελέας
Σαββάτο έως Δευτέρα: 08:30-15:30
Τρίτη-Παρασκευή: κλειστός

Αρχαιολογικοί χώροι Ντόλιανης και Πύργου Ραγίου
Επισκέψιμοι κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας: Δευτέρα-Παρασκευή (09:00-14:00) - τηλ.: 26650.29177/8, e-mail: efathe@culture.gr.

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, θα τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού: υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων (2 μ.), χρήση αντισηπτικού, ελεγχόμενος αριθμός επισκεπτών.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη
της Εφορείας
Γεωργία Πλιάκου
Aρχαιολόγος
Read More »
Ωράριο λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας Ωράριο λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας ΗπείρουΣτη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τις διαδικασίες δημοπράτησης νέων έργων, ενώ επικύρωσε και τα αποτελέσματα προηγούμενων διαγωνισμών.

Αναλυτικά:

Α. Προωθείται η δημοπράτηση των έργων:
· «Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτοτάπητα τμήματος Εθνικής Οδού Παραμυθιάς - Γλυκής», προϋπολογισμού € 248.000.
· «Αποκατάσταση φθορών – βελτίωση επαρχιακής οδού από γέφυρα Νεράιδας – Κυπάρισσο – Βρυσέλλα – Παλαιοχώρι – Κοκκινιά», προϋπολογισμού € 202.000.
· «Άρση καταπτώσεων -αντιστηρίξεις - βελτίωση βατότητας και ασφάλειας στην 5η Ε.Ο. Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 70.000.
· «Βελτίωση βατότητας στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 69.000.
· «Ασφαλτοστρώσεις - κατασκευές τεχνικών στην Ε.Ο.19 Αρχάγγελος – Νεράιδα» Π.Ε. Άρτας προϋπολογισμού € 68.968,89.
· Ασφαλτοστρώσεις –κατασκευές τεχνικών στην Ε.Ο. 19 Αρχάγγελος - Νεράϊδα, προϋπολογισμού 68.968,89 ευρώ.
· «Καθαρισμός – άρση προσχώσεων στους ποταμούς Κομποτέικο και Άννινο», προϋπολογισμού € 118.000.
· «Βελτίωση - συντήρηση επαρχιακού πεδινού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2021», προϋπολογισμού € 220.000.
· «Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου (σήμανση οριζόντια, κατακόρυφη – ασφάλεια)» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 100.000.
· «Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού ορεινού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2021», προϋπολογισμού € 300.000.
· «Συντήρηση – βελτίωση τμήματος της 24ης επαρχιακής οδού (Καστανιά-Ελάτη-Σταυροβρύση)» Π.Ε. Άρτας προϋπολογισμού € 130.000.
· «Συντήρηση – βελτίωση –επέκταση ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000.
· «Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης στη θέση «Στάρια» της 3ης επαρχιακής οδού μετά τον οικισμό Χαροκοπίου», προϋπολογισμού 39.700 €.

Β. Αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι των έργων:
Από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2021, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας προϋπολογισμού 165.194,70 €. Ανάδοχοι Θ. Σπ. Τζίμας – Κων. Δ. Ζήσης.
«Διευθετήσεις όμβριων υδάτων στο Δ.Δ. Ν. Σινώπης», προϋπολογισμού € 64.000. Ανάδοχος Φώτιος Στεφάνου.
«Συντήρηση-βελτίωση επαρχιακής οδού 13 Διάσελλο- Σκουληκαριά», προϋπολογισμού € 110.000. Ανάδοχος «ΣΦΗΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ»,
«Αποκατάσταση ζημιών - Αντιστήριξη και προστασία πρανών στην Ι.Μ. Αγ. Νικάνορα Κόνιτσας», προϋπολογισμού 125.000 €. Ανάδοχος Αλεξ. Γέροντας.

Γ. Αναδείχτηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των έργων:
«Επισκευή αρδευτικής διώρυγας στην αριστερή όχθη Βοϊδομάτη του ΤΟΕΒ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ», προϋπολογισμού € 30.974. Ανάδοχος Δημήτριος Φάφας.
«Άμεση αντιμετώπιση κατολίσθησης στην επαρχιακή οδό προς Λίθινο του Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού € 50.000. Ανάδοχος «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡ. ΙΚΕ».
Άμεση συλλογή στοιχείων για των ωρίμανση της μελέτης της οδού Ιωάννινα- Καλπάκι, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος Βησσαρίων Γιωρσπύρος.
Read More »
Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Σύσκεψη για χερσαία ζώνη Ηγουμενίτσας - «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Σύσκεψη για χερσαία ζώνη Ηγουμενίτσας - «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε στην χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη ο ΔΣ του ΟΛΗΓ κος Πορφύρης για τις διαδικασίες εξυγίανσης (;) κτλ.. της ΧΖ και ειδικότερα για το πιο κρίσιμο τμήμα της, αυτό από Παλ. Τελωνείο έως ΤΕΙ, δηλαδή το πάρκο αναψυχής,δραστηριοτήτων αλλά και ανάπτυξης τραπ/των στην καρδιά της Ηγουμενίτσας, η σειρά έχει ως εξής:
i. Ψήφιση ή τροποποίηση νόμου για την νομιμοποίηση γιατί αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει πλαίσιο.
ii. Εκπόνηση Μ.Π.Ε.
iii. Έγκριση της Μελέτης Περ. Επιπτώσεων από την αρμόδια υπηρεσία.
iv. Εκπόνηση φακέλου με τις μελέτες και στοιχεία για την νομιμοποίηση του έργου σύμφωνα με την νέα ( ακόμα ανύπαρκτη) νομοθεσία.
v. Έγκριση της νομιμοποίησης από το αρμόδιο όργανο.
vi. Αφού όλα αυτά ολοκληρωθούν , αίτημα στην Κτηματική για επαναχάραξη του αιγιαλού .
vii. Έγκριση του αιγιαλού από την αρμόδια επιτροπή και δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Αυτό όμως που δεν μας είπε είναι το χρονοδιάγραμμα για όλα αυτά!

Σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας αυτό χρειάζεται χρόνια με τους συνήθεις ρυθμούς της Δημόσιας Διοίκησης.
Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε λόγω του κατεπείγοντος ότι θα γίνουμε Σουηδία εν μία νυκτί, σίγουρα δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε το 1ο βήμα σε 20 ημέρες που είναι προθεσμία που έθεσε η χθεσινή σύσκεψη .
Άρα να ετοιμαζόμαστε για κινητοποιήσεις;

Τώρα αν νομίζετε ότι τελειώσαμε κάνετε λάθος διότι το ζητούμενο είναι αυτή η έκταση να περάσει στον Δήμο.
Κανείς δεν μας είπε πως θα γίνει αυτό!
Θα γίνει αποχαρακτηρισμός από χερσαία ζώνη με την διαδικασία του 2971/01; (επιπλέον αρκετός χρόνος)
Αλλά μετά ως αιγιαλός και παλαιός αιγιαλός πως θα αποδοθεί στον Δήμο ;

Ή θα παραμείνει χερσαία ζώνη εκτός ΟΛΗΓ (ορφανή);
Αλλά και πάλι πως θα δοθεί στον Δήμο;

Και γιατί σαν ορφανή 11 χρόνια στο παρελθόν, δεν βρέθηκε τρόπος να δοθεί;

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα.

Μήπως η άποψη του Υπουργού κ. Πλακιωτάκη όπως εκφράσθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη είναι η ορθή, δηλαδή η λύση με βάση το μοντέλο Πειραιά;

Και μήπως δεν χρειάζεται τελικά η εξυγίανση (όπως την προτείνει ο κ. Πορφύρης), αλλά αυτές τις ενέργειες μπορεί να τις κάνει (αν χρειάζονται όλες τελικά) με την ησυχία του ο Δήμος, αφού πάρει τις εκτάσεις;

Μήπως ο ΟΛΗΓ εφαρμόζει ένα πρωθύστερο σχήμα;

Θα θέλαμε μία σαφή απάντηση για το θέμα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία.

Όσο για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των παραπάνω όπως και λέει και ο θυμόσοφος λαός μας «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»...
Read More »
Σύσκεψη για χερσαία ζώνη Ηγουμενίτσας - «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» Σύσκεψη για χερσαία ζώνη Ηγουμενίτσας - «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Πρόταση του Νικόλα Κάτσιου για δημιουργία Γηροκομείου στις εγκαταστάσεις του πρ. ΚΕΓΕ στην Παραμυθιά

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Πρόταση του Νικόλα Κάτσιου για δημιουργία Γηροκομείου στις εγκαταστάσεις του πρ. ΚΕΓΕ στην ΠαραμυθιάΚύριε Δήμαρχε,
Πιστεύοντας βαθύτατα στους ακατάλυτους δεσμούς των αποδήμων των Δήμου Σουλίου με τον τόπο μας και στη βούλησή τους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της περιοχής μας, θεωρώ σημαντικές τις ιδέες, τις προτάσεις, τη γνώση τους αλλά και τη στήριξη που μπορούν να παρέχουν στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του δήμου μας. Γι αυτό και προεκλογικά είχα προτείνει τη δημιουργία στο Δήμο Σουλίου ενός Συμβουλευτικού Συμβουλίου Αποδήμων Δήμου Σουλίου, που θα αποτελούσε ένα μόνιμο δίαυλο αμφίδρομης, εποικοδομητικής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σουλίου και των απανταχού συμπατριωτών μας.

Μπορεί μέχρι σήμερα να μην αξιοποιήσατε τη δυναμική που διαθέτει η αποδημία των συμπατριωτών μας και να μην τους δώσατε το ρόλο που πραγματικά τους αξίζει, όμως η παράταξη «Τόπος Αξιών» αναγνωρίζοντας ότι οι απόδημοι αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας, διατηρεί ζωντανό το δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους και μέσα από το διάλογο που κάνουμε μαζί τους, στηρίζουμε τις προτάσεις τους που έχουν κοινωνικό πρόσημο αλλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε σημαντική την πρόταση της Παραμυθιώτισσας κ. Άννας Κούρτη, Καθηγήτριας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του πρ. ΚΕΓΕ προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Γηροκομείου στο δήμο Σουλίου. Μάλιστα η κ. Άννα Κούρτη δεν έμεινε απλά και μόνο στην ανάδειξη της πρότασής της αλλά σε επαφές που είχε με τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εξασφάλισε την καταρχήν θετική γνώμη του κρατικού φορέα στην κυριότητα του οποίου ανήκουν οι εγκαταστάσεις του πρ. ΚΕΓΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για το ίδιο θέμα είναι σημαντική και η προεργασία που έχει γίνει από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Παραμυθιάς κ. Γεώργιο Καλόγηρο και τα μέλη του οργάνου, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της δημιουργίας Γηροκομείου στο δήμο Σουλίου, συνεισφέρουν στη σύνθεση της σχετικής πρότασης.

Πρόκειται για μια σημαντική πρόταση που θα στηρίξει τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας και θα ικανοποιήσει μια κοινωνική ανάγκη για τους υπερήλικες συνδημότες μας. Δυστυχώς, είναι πολλές και στον τόπο μας οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το οικογενειακό περιβάλλον που φροντίζει άτομα της τρίτης ηλικίας, είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, είτε λόγω κοινωνικών, οικονομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη φροντίδα που έχουν αναλάβει.

Κύριε Δήμαρχε,
Σας ζητώ να μεριμνήσετε, ώστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων να οριστεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εξετάσουμε διεξοδικά το πώς σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις θα αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση προς όφελος των υπερήλικων συμπολιτών μας αλλά και συνολικά της τοπικής κοινωνίας.

Με εκτίμηση,
Νικόλας Ευ. Κάτσιος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης 
«Τόπος Αξιών»
Read More »
Πρόταση του Νικόλα Κάτσιου για δημιουργία Γηροκομείου στις εγκαταστάσεις του πρ. ΚΕΓΕ στην Παραμυθιά Πρόταση του Νικόλα Κάτσιου για δημιουργία Γηροκομείου στις εγκαταστάσεις του πρ. ΚΕΓΕ στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: «Δρέπανο και Μακρυγιάλι δεν παραχωρούνται στον επενδυτή του ΟΛΗΓ»

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Β. Γιόγιακας: «Δρέπανο και Μακρυγιάλι δεν παραχωρούνται στον επενδυτή του ΟΛΗΓ»Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε συνέχεια της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας:
«Οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι στην προς παραχώρηση χερσαία ζώνη του λιμένα Ηγουμενίτσας δεν περιλαμβάνεται το Δρέπανο, το Μακρυγιάλι και άλλα τμήματα που δεν κρίνονται αναγκαία για την ανάπτυξη λιμενικών δραστηριοτήτων ή την παροχή λιμενικών υπηρεσιών. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς εργάζονται εδώ και μήνες ώστε τα τμήματα αυτά να μπορεί να αποδοθούν «καθαρά» και νόμιμα στην τοπική κοινωνία.
Τα προτεινόμενα προς παραχώρηση τμήματα της Χερσαίας Ζώνης είναι αυτά που αναφέρονται στην Πρόσκληση προς τους υποψήφιους επενδυτές και έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΛΗΓ και του ΤΑΙΠΕΔ το 2017. Λέμε προτεινόμενα, γιατί στην Πρόσκληση προβλέπεται διαπραγμάτευση, με το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν κάποια ακόμα τμήματα από την περιοχή που θα παραχωρηθεί.
Τα επιπλέον τμήματα που διεκδικείται να εξαιρεθούν είναι το πάρκινγκ, ο κεντρικός παραλιακός δρόμος καθώς και τμήματα της χερσαίας ζώνης στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των παραλιακών καταστημάτων. Οι σχετικές προτάσεις έχουν τεθεί υπόψη του Υπουργού Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας κύριος Πλακιωτάκης έχει δεσμευθεί ενώπιον των τοπικών αιρετών, σε συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Ιούλιο, ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο αίτημά μας. Σε αυτή την προσπάθεια ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οφείλοντας να γνωρίζουμε τι ακριβώς ζητάμε και τι μπορούμε να πετύχουμε».
Read More »
Β. Γιόγιακας: «Δρέπανο και Μακρυγιάλι δεν παραχωρούνται στον επενδυτή του ΟΛΗΓ» Β. Γιόγιακας: «Δρέπανο και Μακρυγιάλι δεν παραχωρούνται στον επενδυτή του ΟΛΗΓ» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Δήμος Φιλιατών: Δωρεάν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Δήμος Φιλιατών: Δωρεάν διανομή ειδών πρώτης ανάγκηςΟ ΔΗΜΟΣ Φιλιατών ως Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ενημερώνει τους πολίτες της, ότι την 27η 28η και 31η Μαΐου 2021 & ώρες 09:00 έως 13:00 στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ , ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018 -2019» ΜΙS 5029413 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ/FEAD», θα διανείμει είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής ήτοι :

Απορρυπαντικό πλυντηρίου σκόνη 1,50Kg, Οδοντόκρεμα, Οδοντόβουρτσα, Χλωρίνη 2lit, Σαμπουάν των 400ml, Υγρό πιάτων 500ml, Υγρό καθαριστικό γενικής χρήσης 4lit

σε δικαιούχους οι οποίοι είναι αποκλειστικά οι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD (δηλαδή οι Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλλυλεγγύης) που τροποποίησαν την αίτησή τους, δηλώνοντας ότι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διανομών ΤΕΒΑ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τον αριθμό της αίτησης τους, το ΑΜΚΑ, ταυτότητα και να φοράνε υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα.

Σημείο Διανομής: Νέο Δημαρχείο Φιλιατών, εξωτερικός χώρος πλαϊνού παρκινγκ (έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου).

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΌ ΤΡΙΤΟ ΑΤΟΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ

Παρακαλείσθε όπως τηρήσετε τα ωράρια διανομής που είναι 09:00 – 13:00 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην γραμματεία του Δήμου τηλ. επικοινωνίας 2664360100 ή στο 2664022324 email info@filiates.gr
Read More »
Δήμος Φιλιατών: Δωρεάν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης Δήμος Φιλιατών: Δωρεάν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Συνελήφθησαν 13 άτομα σε περιοχές της Ηπείρου για διάφορα ποινικά αδικήματα

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Συνελήφθησαν 13 άτομα σε περιοχές της Ηπείρου για διάφορα ποινικά αδικήματαΣτο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων και περιπολιών για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, αστυνομικοί των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου προχώρησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, σε συλλήψεις ατόμων για διάφορες υποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, συνελήφθησαν συνολικά (13) άτομα και συγκεκριμένα:
· Στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αλλοδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσε Διάταξη και Ένταλμα Σύλληψης του Ανακριτή του 9ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής.
· Στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ηρωίνη σε μορφή βράχου, βάρους -3- γραμμαρίων.
· Στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, -10- αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα, ενώ από τον περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του ενός εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, ποινής φυλάκισης -3- μηνών και χρηματικής ποινής -1.500- ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών ενώ σε βάρος των υπολοίπων εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.
· Στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, αλλοδαπός, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.

Οι έλεγχοι και οι περιπολίες διεξάγονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Read More »
Συνελήφθησαν 13 άτομα σε περιοχές της Ηπείρου για διάφορα ποινικά αδικήματα Συνελήφθησαν 13 άτομα σε περιοχές της Ηπείρου για διάφορα ποινικά αδικήματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Οι Θεσπρωτές αδελφές Σπανομάρκου επιστρέφουν με τραγούδι παραλίας

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Οι Θεσπρωτές αδελφές Σπανομάρκου επιστρέφουν με τραγούδι παραλίαςΑυτό που όλοι περιμένουμε μετά από τόσους μήνες καραντίνας, είναι ένα καλοκαίρι γεμάτο ξεγνοιασιά και διασκέδαση. Οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες Αρετή & Ιωάννα Σπανομαρκου , έγραψαν τα «Ανεμοσκορπίσματα», ένα τραγούδι που οδηγεί τον ακροατή νοητά σε παραλίες, και παρέες με κιθάρες στο ηλιοβασίλεμα!

Ένα έντεχνο τραγούδι που ερμηνεύει ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Βατικιώτης, σε στίχους του ποιητή Ιωάννη Μάρκου, που μας ταξιδεύει σε ανείπωτα λόγια αγάπης, όλο ρομαντισμό και υπέροχες μελωδίες.

Ο Νίκος Βατικιώτης είναι ένας ηθοποιός του θεάτρου, με παρουσία ετών σε μεγάλες παραγωγές, αλλά και συμμετοχές σε ξένες και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Ο Νίκος Βατικιώτης έχει κάνει την πορεία του και στην τηλεόραση, ενώ πρόσφατα τον είδαμε στην σειρά «Ήλιος», στον ρόλο του .... κακού! Ομολογουμένως είναι μεγάλη η αντίθεση με την αισθαντική ερμηνεία που ακούμε στο νέο τραγούδι των αδελφών Σπανομάρκου, που τον εμπιστεύθηκαν και του χάρισαν ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια τους! Τον γνώρισαν άλλωστε μέσα από την συνεργασία τους στην άκρως επιτυχημένη παράσταση «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς (σκην. Κωνσταντίνα Νικολαΐδη), όπου είχαν γράψει την μουσική, για την οποία οι διεθνώς διακεκριμένες συνθέτριες κέρδισαν 3 χρυσά μετάλλια στα Global Music Awards στην Καλιφόρνια! Έμελλε να τον ξεχωρίσουν για το ταλέντο του και να τον βάλουν στο studio για το νέο τους τραγούδι «Ανεμοσκορπίσματα», και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε! Είναι γνωστό άλλωστε πως οι βραβευμένες μουσικοσυνθέτριες Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου, αρέσκονται στον πειραματισμό μπλέκοντας μουσικά μοτίβα, προσφέροντας πάντα νέους ήχους και δημιουργώντας επιτυχίες.

Οι αδελφές Σπανομάρκου, σχολίασαν στο Instagram σχετικά με τη συνεργασία τους:
«Σκεφτήκαμε ότι η επιλογή ενός ηθοποιού για την ερμηνεία, δίνει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην έκφραση αυτού του τραγουδιού, με πολλά συναισθηματικά επίπεδα, χαρίζοντάς του ιδιαίτερη χροιά. Ο Νίκος Βατικιώτης είναι ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός, και έχει επίσης σπουδές μουσικής. Με πολλή χαρά του εμπιστευθήκαμε τα «Ανεμοσκορπίσματα», καθώς είναι ένα κομμάτι αισθαντικό, και μπόρεσε να αποδώσει άριστα το ύφος που φανταστήκαμε. Η νοσταλγική κιθάρα του Παντελή Κλήμη δένει εξαιρετικά με τα ατμοσφαιρικά κρουστά του Δρόσου Σκυλλά, ενώ όλες οι ηχογραφήσεις έγιναν στο σύγχρονο studio του Τάσου Ρούσση, στενό συνεργάτη μας επί πολλά έτη. Ευχόμαστε ότι με αυτό τον συνδυασμό των τεχνών, θα δοθεί ένα μικρό έρεισμα στους ακροατές, να εξερευνήσουν την σύγχρονη Ελληνική ποίηση, που βρίσκεται σε άνθηση και πάλι»

Τα «Ανεμοσκορπίσματα» ανήκουν στο φιλόδοξο project των αδελφών Σπανομάρκου, με μελοποιήσεις σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ανανεώσει το ενδιαφέρον στην τέχνη της ποίησης, με όχημα το έντεχνο τραγούδι!

Μπορείτε να ακούσετε το κομμάτι εδώ στο YouTube, αλλά και στο Spotify, Amazon, iTunes, Shazam:


Κυκλοφορεί από την STROFINX σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Read More »
Οι Θεσπρωτές αδελφές Σπανομάρκου επιστρέφουν με τραγούδι παραλίας Οι Θεσπρωτές αδελφές Σπανομάρκου επιστρέφουν με τραγούδι παραλίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Απόδραση στο γραφικό ψαροχώρι της Σαγιάδας

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021
Απόδραση στο γραφικό ψαροχώρι της Σαγιάδας


H Σαγιάδα, στη Θεσπρωτία, είναι ένα γραφικό και ήσυχο ψαροχώρι, μακριά από την πολυκοσμία, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, που Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες ανέδειξαν το τέλος του 19ου αιώνα, ως προορισμό κρουαζιέρας εκείνης της εποχής, στο Ιόνιο.
Από την εφημερίδα η "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ", με ημερομηνία 26-1-1901, στην 2η σελίδα, πληροφορούμαστε ότι στο λιμάνι της Σαγιάδας, από το 1893, μια φορά τη βδομάδα προσέγγιζε ατμόπλοιο μιας αυστριακής ναυτιλιακής εταιρείας, που έκανε κρουαζιέρα αναψυχής, ενώ στην ακτή είχε εγκαταστήσει και ναυτικό πράκτορα. 
Η μεταφορά των τουριστών στην ακτή από το ατμόπλοιο, γινόταν με βάρκες ενώ οι κρουαζιέρες γίνονταν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Μάλιστα στην περίφημη σειρά με τις χρωμολιθόγραφες κάρτες της Purger & Co., αποτυπώνονται τοπία και από το Σκάλωμα της Σαγιάδας, που τραβήχτηκαν πάνω από το ατμόπλοιο. 
Ο Μιχάλης Πασιάκος που ζει στη Σαγιάδα και ασχολείται με την ιστορική έρευνα γύρω από την ιδιαίτερη πατρίδα του, «ανακάλυψε» ορισμένες κάρτες στο Ζάγκρεπ της Κροατίας και όπως μας είπε, ο πωλητής θεωρούσε ότι πρόκειται για περιοχή της Τυνησίας, γεγονός που αποτελεί μια απόδειξη ότι το όνομα είναι αραβικό.
Η Σαγιάδα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας, είναι ένα νέος οικισμός που δημιουργήθηκε μετά το 1943, όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν την άλλοτε σημαντική για τη γεωγραφική της θέση, κωμόπολη, την Παλαιά Σαγιάδα και οι κάτοικοι της, αναγκάστηκαν να κατέβουν κοντά στο λιμανάκι της περιοχής, το Σκάλωμα.
Το Σκάλωμα, είναι περισσότερο γνώριμο σε όσους κάνουν διακοπές με σκάφη αναψυχής στο Ιόνιο, γιατί στα ταβερνάκια που λειτουργούν πάνω στην λιθόστρωτη λωρίδα στεριάς που μπαίνει μέσα στην θάλασσα, πάντα θα γευτούν, φτηνό φρέσκο ψάρι και νόστιμα θαλασσινά.
Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Παλιάς Σαγιάδας έχει σήμερα να δείξει στον επισκέπτη, αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μία πανοραμική θέα στο Ιόνιο.
Ο επισκέπτης θα περπατήσει σε λιθόστρωτα καλντερίμια, σε αλώνια, θα θαυμάσει παλιές εκκλησίες και οικήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Χρειάζονται μόνο 10 λεπτά με το αυτοκίνητο για να φτάσεις από το Σκάλωμα στον παλιό οικισμό που στέκει στην πλαγιά του ομώνυμου βουνού από την αρχαιότητα.Δίπλα από το λιμανάκι, στο Σκάλωμα, η λωρίδα της στεριάς δημιουργεί μια μικρή λιμνοθάλασσα, όπου πριν λίγα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ανακάλυψαν τις ιαματικές ιδιότητες της λάσπης του βυθού, όμως η προσπάθεια αξιοποίησης δεν έχει αποτέλεσμα.
Σε απόσταση λίγων μόλις λεπτών από την Σαγιάδα απλώνονται οι δύο παραλίες της, το Κεραμίδι και το Στροβίλι. 
Το Κεραμίδι είναι μια μικρή οργανωμένη παραλία με δένδρα, βότσαλο, ψιλή άμμο και κρυσταλλένια νερά. Η παραλία Στροβίλι, βρίσκεται στα πόδια του ομώνυμου λόφου, που μπαίνει στην θάλασσα και στην κορυφή του βρίσκονται απομεινάρια μεσαιωνικού κάστρου.
Ο τόπος, λόγω της σπουδαίας γεωπολιτικής θέσης του, «κουβαλάει» μία πολυτάραχη ιστορία. 
Μέχρι το 1479 ήταν η La Bastia των Ενετών, που κυριαρχήθηκε από τους Τούρκους. 
Τότε, η περιοχή αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον σημαντικά λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο λειτούργησε και Γαλλικό προξενείο. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στη Σαγιάδα συναντήθηκε ο Αλή Πασάς μ Γάλλους διπλωμάτες, μετά τη συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο, προκειμένου να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των τουρκικών εμπορικών πλοίων από τα στενά της Κέρκυρας.
Η περιοχή της Σαγιάδας, είναι τόπος που δεν έχει ακόμη αγγίξει η τουριστική ανάπτυξη, γι αυτό και δεν υπάρχει ξενοδοχείο, παρά ελάχιστα καταλύματα για διανυκτέρευση.
Εκεί συναντήσαμε λίγους τουρίστες από τη Γερμανία με τροχόσπιτα, ενώ τα πιο κοντινά ξενοδοχεία βρίσκονται στους Φιλιάτες και στην Ηγουμενίτσα, απόσταση 8 και 20 χιλιόμετρα αντίστοιχα. 
Η γαλήνη του τοπίου, το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου και το μικρό λιμανάκι, το Σκάλωμα, με τα θαλασσοδαρμένα πολύχρωμα καΐκια, αποτελούν απόλυτο καταφύγιο για ημερήσια απόδραση.
Read More »
Απόδραση στο γραφικό ψαροχώρι της Σαγιάδας Απόδραση στο γραφικό ψαροχώρι της Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Σελίδες