Συνελήφθη 49χρονη που έκλεβε γραφεία γιατρών

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018



Συνελήφθη, χθες (09-10-2018) αργά το βράδυ στα Ιωάννινα, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, 49χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για το αδίκημα της κλοπής κατ΄ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία για περιστατικά κλοπών από δωμάτια ιατρών νοσοκομείου των Ιωαννίνων και στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι η 49χρονη (υπάλληλος του νοσοκομείου), προέβαινε κατά το τελευταίο επτάμηνο, κατ’ εξακολούθηση, σε κλοπές χρημάτων και προσωπικών αντικείμενων, από τους παραπάνω χώρους.

Στην κατοχή της 49χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρήματα και αντικείμενα, που είχε αφαιρέσει νωρίτερα και τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Προανάκριση για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Η 49χρονη οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.


Read More »
Συνελήφθη 49χρονη που έκλεβε γραφεία γιατρών Συνελήφθη 49χρονη που έκλεβε γραφεία γιατρών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

106 χρόνια από την ύψωση (1912) της ελληνικής σημαίας στην Κιάφα, μετά από 90 ετών σκλαβιά του Σουλιού

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018
106 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ύψωση (1912) της σημαίας στην Ακρόπολη της Κιάφας, ύστερα από 90 ετών σκλαβιά του Σουλιού. 
Ο αείμνηστος στρατηγός Δημήτριος Νότη Μπότσαρη, που επικεφαλής εκείνη την εποχή του Μικτού Ηπειρωτικού Στρατεύματος, περιγράφει ως εξής την ιστορική αυτή στιγμή, που θεωρείται ως το τελικό ξαναγύρισμα των Σουλιωτών στον αιματοβαμμένο τόπο τους 
"...Προσκλήσεις πυκναί των κατοίκων, μαχομένων μεταξύ Γλυκής και Χόικας εναντίον πολλών Τουρκαλβανών, βοηθουμένων και υπό στρατού, μας ηνάγκασαν να στρέψωμεν προς αυτούς, που εκινδύνευαν. 
Ριχθήκαμε στο ποτάμι και το διαβήκαμε, ενώ ψηλά, στο βάθος, χρυσωμένη από τον ήλιο που εβασίλευε, έλαμπε, κορώνα ατίμητη, το φρούριο της Κιάφας, που εφαίνετο σαν να μας προσκαλή. 
Μετά δίωρον αγώνα μέσα στην νύκτα ο εχθρός ετράπη εις φυγήν και κατέφυγε στο Γαρδίκι. 
Όλη τη νύκτα ασχοληθήκαμε στην οργάνωσι του τοπικού αγώνος. 
Ωνομάσαμε τους νέους οπλαρχηγούς μεταξύ των οποίων τον Χαρίση Οικονόμου, εδώσαμε γενικάς οδηγίας, εμοιράσαμε πολεμοφόδια, εκαλέσαμε τα τμήματά μας Πρεβέζης, εστρατεύσαμεν τους μαχίμους. 
Την αυγήν, φτεροπόραδα ανηφορίζοντας από τη Σκάλα της Τζαβέλαινας και τον Μύλο του Ντάλλα, επάνω επάνω από τα χαώδη λαγκάδια και τον κρημνό, εστήσαμε την ελληνική σημαία στο κάστρο της Κιάφας. Ακρόπολη του Σουλιού". 


 
Read More »
106 χρόνια από την ύψωση (1912) της ελληνικής σημαίας στην Κιάφα, μετά από 90 ετών σκλαβιά του Σουλιού  106 χρόνια από την ύψωση (1912) της ελληνικής σημαίας στην Κιάφα, μετά από 90 ετών σκλαβιά του Σουλιού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

Δήλωση Κάτση για την ένταξη της μελέτης του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας - Κάθετος Εγνατίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018



Δήλωση Μάριου Κάτση στο λογαριασμό του στο facebook για την ένταξη της μελέτης του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας-Κάθετος Εγνατίας
"Το είχαμε ανακοινώσει ακριβώς 1 χρόνο πρίν (22/10/2017), με τον Υπουργό Υποδομών από την Ηγουμενίτσα. Η χρηματοδότηση της μελέτης του Περιφερειακού Δρόμου της Ηγουμενίτσας και η σύνδεσή της Εγνατίας με το Τελωνείο στο Μαυρομάτι, είναι πλέον γεγονός, ενταγμένη στο στρατηγικό Interreg Ελλάδα - Αλβανία από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Alexis Charitsis - Αλέξης Χαρίτσης. Εμείς ότι λέμε το κάνουμε πράξη, υλοποιούμε έργα ετών βαλτωμένα και ξεχασμένα, αλλά τόσο κρίσιμα για την ανάπτυξη της χώρας.

Υγ: Χρήστος Σπίρτζης, ευχαριστούμε και σε διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να σου σπάμε τα νεύρα!

δείτε το βίντεο: 


 
 
Read More »
Δήλωση Κάτση για την ένταξη της μελέτης του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας - Κάθετος Εγνατίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Δήλωση Κάτση για την ένταξη της μελέτης του Περιφερειακού Ηγουμενίτσας - Κάθετος Εγνατίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του ναού της μονής Γηρομερίου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018


Ολοκληρώθηκε (είναι στο τελικό στάδιο) η αναπαλαίωση του ναού της μονής Γηρομερίου, μετά από τρία περίπου χρόνια. Το 2015 άρχισε η συντήρηση των αγιογραφιών στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδας - Ιταλίας, έργο με προϋπολογισμό 115.000 ευρώ. 
Κατά τη διάρκεια της συντήρησης των τοιχογραφιών, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται μια γενικότερη παρέμβαση, η οποία και έγινε. 
Ο ηγούμενος π. Μεθόδιος και οι ιερομόναχοι π. Αλέξιος και π. Σεραφείμ, οι οποίοι τα στοιχεία του κόσμου, του παλαιού κόσμου της αμαρτίας, που ζει στη φθορά, τα περνούν μέσα από το καμίνι της πίστης, γι' αυτό η παρουσία τους είναι άλλης ποιότητας και άλλης υφής, δραστηριοποιούνται με έντονους ρυθμούς, όχι στιγμιαία, αλλά διαρκώς. 
Ενεργούν και ως μυρίπνοα άνθη της μυστικής αγιοπατερικής αρετής, αλλά και ως εγγυητές ότι το μοναστήρι Γηρομερίου δεν θα μείνει εγκαταλελειμμένο. 
Να σημειωθεί ότι η ανέγερση του κυρίως ναού, έγινε το 1568 κατόπιν χορηγίας του Βοεβόδα της Ουγγροβλαχίας Οξυώτη ή Αξιώτη από την Πωγωνιανή. Κτίσμα της ίδιας εποχής θεωρείται ο εξωνάρθηκας, ενώ το ιερό και ο νάρθηκας είναι προγενέστερα κτίσματα, τμήματα του πρώτου ναού, πιθανώς του 14ου αιώνα. 
 Εξωτερικά διακοσμείται από λιτά κεραμικά σχέδια κυρίως στον τρούλο, στη νότια και στη δυτική πλευρά. Ο αγιογραφικός διάκοσμος είναι του 16ου και 17ου αιώνα. 


 
Read More »
Ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του ναού της μονής Γηρομερίου Ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του ναού της μονής Γηρομερίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018


Φίλες και φίλοι της παράδοσης, του πολιτισμού μας, της μοναδικής και ένδοξης ιστορίας της πατρίδας μας!

"ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ"

Φίλοι μου, μετά από δέκα (10) χρόνια περιπέτειας το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα στεγαστεί στο σχολείο της Καρίτσας, Κ Δ. Δήμου Ζίτσας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ το Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο και όλο το Δ Σ που λογίστηκαν την αξία του για τις ερχόμενες γενιές και αξιολόγησαν την ωφελιμότητα για τόπο τους και όχι μόνο και ομόφωνα δέχθηκαν τη δωρεά που έγινε στη μνήμη της γυναίκας μου Βίκυς-Βικτωρίας, όπου απαρτίζετε από τη Λαογραφική Συλλογή, τη Συλλογή έργων τέχνης, τη βιβλιοθήκη, τα χειρόγραφά μου, οικογενειακά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα και λοιπά είδη ιστορικής αξίας, τα οποία είχα δωρίσει στη Νομαρχία Θεσπρωτίας, που έγιναν αποδεκτά από τον τότε Νομάρχη Θεσπρωτίας και νυν βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα όπου για μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε στην Ηγουμενίτσα.



Τώρα πια, μετά από δέκα (10) χρόνια περιπέτειας, με γοργό ρυθμό ξεκίνησαν οι εργασίες και σύντομα θα λειτουργήσει στο μεγαλοπρεπές πέτρινο σχολικό κτήριο του περασμένου αιώνα στην κεντρική πλατεία της Καρίτσας.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την παραχώρηση του σχολείου στον Πρόεδρο του Κ Δ Πέτρο Γεωργόπουλο με το τοπικό συμβούλιο, καθώς και τον Πρόεδρο με το Δ Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρίτσας και όλες τις Καριτσιώτισσες και Καριτσιώτες που συμφώνησαν και αγκάλιασαν με αγάπη το Μουσείο, το οποίο είναι το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο που είναι προσβάσιμο και σε τυφλούς, αν εξαιρέσομε το Φάρο των τυφλών στην Καλλιθέα

Το τμήμα Πρόσωπα και Πράγματα τα αντικείμενα που το απαρτίζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκτίθονται ώστε να μπορούν με τη γραφή Braille να τα αντιληφθούν και άτομα με απώλεια όρασης.

Η έκθεση αυτή τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο καινοτομίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού για το Λαϊκό Πολιτισμό στην Αθήνα και στην 3η Μπιενάλε στη Λευκορωσία, σε 400 συμμετοχές από 29 χώρες πήρε το Πρώτο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο (Interior Design). 

Λίγα λόγια του δωρητή Δημήτριου Γεωργίου Μήτση (Μητς Μήτση)

Φίλες και φίλοι μου,
Πιστεύω ότι όλοι μας βιώνομαι τη μάστιγα της παγκοσμιοποίησης, όλοι μας βλέπομε το ισοπέδωμα των κοινωνιών και αντικρίζομαι με απάθεια την καθημερινή φθορά της παράδοσης, του πολιτισμού, της ιστορία μας, τις ιδιαιτερότητες που μας χαρακτηρίζουν, από τον ύπουλο πόλεμο της παγκοσμιοποίησης, με πρώτο πλήγμα και ανεπανόρθωτο το γκρέμισμα ηθικών αρχών και αξιών του ατόμου ούτε σώστε σήμερα βρισκόμαστε σε μια χαοτική κατάσταση και αναρωτιόμαστε που πάμε, χωρίς να ενεργούμε, και παραμένομε στη διαπίστωση.

Φίλες και φίλοι συμπαθάτε με που θα σταθώ σε μια Κινέζικη παροιμία που λέει: «μην κοιτάζεις το σκοτάδι άναψε ένα κεράκι».

Ένα μικρό κεράκι είναι κάθε λαογραφική συλλογή, βιβλιοθήκη και πινακοθήκη που είναι η ψυχή της Ελλάδας.

Είναι η καρδιά κάθε Έλληνα, η δημιουργία του λαού,
ο πολιτισμός του.

Είναι το κάστρο οχύρωσης ηθικών αρχών και αξιών του ατόμου, η αμυντική του θωράκιση, ο θρόνος και η προβολή.
Ήταν, είναι και θα είναι ο κυματοθραύστης, το όπλο αντίστασης σε κάθε είδους επιδρομέα για την κατάργηση αρχών και αξιών.

Σήμερα, στην ύπουλη επέμβαση της παγκοσμιοποίησης, που απεργάζεται μεθοδικά την εξουδετέρωση των ιδιαίτερων πολιτισμικών γνωρισμάτων κάθε λαού, και αύριο, σε όποια μορφή και αν εμφανισθεί και ό,τι άλλο πρεσβεύει.

Η παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας, είναι ο καθάριος καρπός που επιλέγεται, ξεχωρίζει από το Ελληνικό αλώνι όπου σμίγουν καρποί και υβρίδια, Δύσης και Ανατολής, Νότου και Βορρά.

Είναι ο καρπός αναπαραγωγής, είναι η ταυτότητα μας.
Είναι ο μύλος που αλέθει τους καρπούς, ο ζυμωτής που τους πλάθει, ο φούρναρης που το ψήνει και η μάνα που ταΐζει το παιδί!
Είναι ο εργάτης, τεχνίτης, μαθητής, δάσκαλος, καλλιτέχνης και γεωργός...
Η πολυμορφία που χαρακτηρίζει την παράδοση μας, είναι κάτι το μοναδικό.

Είναι η συνέχεια και η περηφάνια της ζωής, το γλυκύτερο φως, το φως της οικουμένης, της αλήθειας το φως.

Όταν όμως στο αλώνι συγκομιδής οι αλωνιστάδες δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να κάνουν τη σωστή και ωφέλιμη επιλογή, όπως συμβαίνει τη σήμερον ημέρα στην πατρίδα μας, το φως θαμπώνει, το πνίγει η ομίχλη, τον ήλιο τον κρύβουν σύννεφα.

Κι έτσι το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού δε μπορεί να διακρίνει και να αποβάλλει τα ανούσια, τα βλαβερά υποπροϊόντα που προβάλλονται καθημερινά.
Αθρόα, ανεμπόδιστα, εισβάλουν και σιγά σιγά αλλοτριώνουν το άτομο που λησμονεί τις ρίζες του.
Χάνει τις ηθικές αρχές και αξίες που το χαρακτηρίζουν, ξεχνάει την παράδοση, εν γένει τον πολιτισμό κι έτσι παρασέρνεται στο χάος, πέφτει στο γκρεμό και τσακίζεται, σπάει ο συνδετικός κρίκος, χάνεται η οικογένεια, εν ολίγοις ένας Λαός αφανίζεται.

Ο Δωρητής
Δημήτριος Γεωργίου Μήτσης


 
Read More »
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση. ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Δωρεά Δημητρίου και Βικτωρίας Μήτση. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

Εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, βάσει της κείμενης νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων, προκηρύσσει την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου, στα γραφεία του Συλλόγου, Γρ. Λαμπράκη 17α , 3ος όροφος , αρχαιρεσίες για την ανάδειξη:
  • Εννεαμελούς (9) Διοικητικού Συμβουλίου
  • Τριμελούς (3) Εξελεγκτικής Επιτροπής ως και ισάριθμων αναπληρωματικών μελών.
  • Προέδρου, Αντιπροέδρου, τριών (3) τακτικών μελών και ισάριθμων αναπληρωματικών μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
  • Δύο (2) εκπροσώπων του Συλλόγου στην Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι ιατροί που έχουν εξοφλήσει την συνδρομή του έτους 2018 , μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το νόμο 727/77 η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη και η παράλειψη αυτού συνιστά Πειθαρχικό παράπτωμα που τιμωρείται.

Ο κατάλογος των μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου θα αναρτηθεί στα γραφεία του Συλλόγου στις 05/10/2018. Όλα τα μέλη του Συλλόγου πρέπει να λάβουν γνώση του καταλόγου, έχουν δε δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση τυχόν λάθους μέχρι την Παρασκευή 12/10/2018 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν μπορεί να γίνει διόρθωση του καταλόγου.

Επιτρέπεται με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία, το ίδιο πρόσωπο να εκλεγεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου και ως εκπρόσωπος του στην Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Ν. 1425, Φ.Ε.Κ. 30/19-3-1984, Τεύχος Α’ ).

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΧΑΡΑ ΦΑΤΟΥΡΟΥ – ΤΖΑΦΟΥ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΝΘΙΑ – ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑ


 
Read More »
Εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας Εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

Στις Βρυξέλλες ο Βασίλης Γιόγιακας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018




Στο πλαίσιο ενημερωτικής επίσκεψης που πραγματοποιεί διακομματική αντιπροσωπεία βουλευτών στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες συναντηθήκαμε νωρίτερα με τον Ντέκλαν Κοστέλο, υπεύθυνο υλοποίησης του Ελληνικού Οικονομικού Προγράμματος, με τον οποίο συζητήσαμε την πορεία της Ελληνικής οικονομίας μετά την τυπική ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου.




Read More »
Στις Βρυξέλλες ο Βασίλης Γιόγιακας Στις Βρυξέλλες ο Βασίλης Γιόγιακας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

Αλβανία: το νέο αστέρι στον τουρισμό - Της Θάλειας Θεοδωρίδη*

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018



Αν κάποιος θυμάται την Αλβανία όπως ήταν το 1999 όταν άνοιξαν τα σύνορα προς την Ελλάδα, καλύτερα να αναθεωρήσει. Απέραντες αμμώδεις παραλίες και υπερσύγχρονα ξενοδοχεία της Αλβανικής Ριβιέρας, προσελκύουν πλέον εκατομμύρια τουριστών. Οι Άγιοι Σαράντα, το Βουθρωτό και το Εξαμίλι δεν αποτελούν πλέον τα μοναδικά σημεία αναφοράς αλλά το ενδιαφέρον εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή.


Το οδοιπορικό

Ένα ταξίδι, στα μέσα Μαΐου 2018, στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος, στάθηκε αφορμή να επισκεφτούμε τη σύγχρονη Αλβανία: Αργυρόκαστρο, Φιερ, Τίρανα, Κρούγια, Δυρράχιο, Αυλώνας, Χιμάρα. Το οδοιπορικό ξεκίνησε από τα σύνορα στην Κακαβιά. Δύσκολη η συνεννόηση με τους αλβανούς αστυνομικούς και μια ασυναίσθητη ανασφάλεια. Ίσως όμως, έτσι είναι γενικά τα σύνορα. Έλεγχος, ταυτότητες, αναμονή. Η διαδρομή στην ενδοχώρα μοιάζει πολύ με την Ελλάδα ως προς το φυσικό περιβάλλον. Οι ημιτελείς οικοδομές και τα έργα κυριαρχούν στο τοπίο. Η χώρα μοιάζει με ένα απέραντο εργοτάξιο.



Αργυρόκαστρο

Τι έκπληξη το Αργυρόκαστρο, αυτή η παλιά πόλη, σκαρφαλωμένη πάνω στο βουνό με τα καλντερίμια και τα σπίτια με τις πλινθόκτιστες στέγες. Μα ποιο Albero Bello; Εδώ υπάρχει ένα μνημείο Unesco που δεν χορταίνεις να το κοιτάζεις. Η ανηφόρα προς το κάστρο, πρώην φυλακές, όπου στεγάζεται πλέον το πολεμικό μουσείο είναι γεμάτη με ντόπιους που πουλάνε κεντήματα. Νοσταλγία από προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα. Και κάτω στην κοιλάδα απλώνεται η πυκνοκτισμένη νέα πόλη.



Εικόνα 1 Αργυρόκαστρο


Φιερ και Απολλωνία

Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο στενός χωματόδρομος μετά το Φιέρ, μια θορυβώδη τσιμεντούπολη που απλώς θέλεις να προσπεράσεις γρήγορα, με τα καλώδια του ρεύματος να πλέκονται άναρχα και αυθαίρετα πάνω από τους δρόμους και τα μπαλκόνια, θα οδηγούσε σε έναν αρχαιολογικό χώρο με μεγάλο ενδιαφέρον: την αρχαία πόλη Απολλωνία, αποικία των Κερκυραίων και των Κορινθίων.


Εικόνα 2 Η αρχαία πόλη Απολλωνία


Τίρανα: καθαριότητα και πράσινο

Τα Τίρανα μας υποδέχονται ευχάριστα μετά τις τσιμεντουπόλεις και τα άχαρα χωριά. Η πρωτεύουσα των 480 χιλιάδων κατοίκων είναι μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη. Διασχίζεται από ένα ρέμα-ποταμάκι, τον Λάνε, ενώ οι όχθες του είναι δεντροφυτεμένες. Η κίνηση θορυβώδης και κουραστική. Πεζόδρομοι και μεγάλα πάρκα ανακουφίζουν την πόλη. Και ναι, υπάρχει καθαριότητα. Τα μαγαζιά πολλά και διάφορα, ταιριάζουν περισσότερο σε επαρχιακή πόλη παρά σε πρωτεύουσα. Υπάρχει βέβαια, ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο λίγο πιο έξω από την πόλη. 




Τα καταλύματα προσιτά. Στην δημοφιλή περιοχή Blloku στο κέντρο, ένα μονόκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, είναι περίπου 35 ευρώ, τη χαμηλή σεζόν. Το φαγητό σε ένα καλό εστιατόριο κυμαίνεται επίσης περίπου στα 15-16 ευρώ το άτομο. H Αλβανική κουζίνα έχει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική. Έχει όμως και παραδοσιακά πιάτα όπως είναι το tavë kosi που είναι αρνί με μια μπεσαμέλ από γιαούρτι καθώς κι ένα επιδόρπιο, το cabouni, που είναι ρύζι με κομματάκια αρνί και ζάχαρη.

Δίπλα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην πλατεία Σκεντέρμπεη, βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός Της Αναστάσεως. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στα Τίρανα. Εμπνευσμένος από την Αγία Σοφία, σχεδιάστηκε ώστε να είναι εναρμονισμένος με το περιβάλλον διατηρώντας την αυθεντικότητά του. Η Κυριακάτικη Λειτουργία είναι γεμάτη από κόσμο, κυρίως νεολαία. Χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Ένας οξυδερκής άνθρωπος που επιθυμεί να χτίζει γέφυρες μεταξύ των λαών. «Δεν χτίζω εκκλησίες, χτίζω σχολεία», μας είπε χαρακτηριστικά.


Εικόνα 3 Ναός της Αναστάσεως στα Τίρανα


Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτεί κανείς το πυρηνικό καταφύγιο Bunk’ Art. Βρίσκεται στην άκρη της πόλης. Κρυμμένο μέσα στο δάσος, χτίστηκε από πολιτικούς κρατούμενους του Χότζα τη δεκαετία του ΄70 με απόλυτη μυστικότητα. Ένα πολυώροφο κατασκεύασμα μέσα στο έδαφος, 2.640 τ.μ. με σκοπό να καταφύγει εκεί η πολιτική ελίτ σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Σήμερα είναι ένα μουσείο σύγχρονης Τέχνης που αφηγείται την ιστορία της Αλβανίας μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του και τα αμέτρητα δωματιάκια.


Εικόνα 4 Σχολείο μέσα στο καταφύγιο για τα παιδιά των στελεχών της πολιτικής ελίτ

Εικόνα 5 Δαιδαλώδεις διάδρομοι και πολυάριθμα δωματιάκια



Από τη Σίλικον Βάλεϊ στα Κάτω Πατήσια

Πολυκατοικίες-κουτιά, κατάλοιπα του παλιού καθεστώτος, άλλες παρατημένες κι άλλες χρωματιστές, κίτρινες, κόκκινες, πράσινες, μπλε, μωβ μια ιδέα του νυν πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, όταν ήταν δήμαρχος Τιράνων, απεγνωσμένα προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις εξελίξεις και να ξεπεράσουν το παρελθόν. Αυτή η ιδέα υιοθετήθηκε κι από άλλες πόλεις στη συνέχεια. Οι οικοδομικές εργασίες πραγματοποιούνται ασταμάτητα. Η ασφαλτόστρωση επίσης λείπει σε κάποια σημεία. Τα κομψά Ιταλικά κτήρια, κατασκευασμένα στην Ιταλική Κατοχή, εξισορροπούν κάπως την συγκεχυμένη αρχιτεκτονική ενώ πανύψηλα μεγαθήρια ορθώνονται αιφνιδιαστικά μέσα στην πόλη, αγνοώντας προκλητικά την αρμονία. Και φτάνει μόνο να στρέψει κανείς το κεφάλι για να διακτινιστεί από τους ουρανοξύστες της Σίλικον Βάλεϊ, στις πολυκατοικίες στα Κάτω Πατήσια.


Εικόνα 6 Πλατεία Σκεντέρμπεη στα Τίρανα




Κρούγια: Παράδοση και άναρχη δόμηση

Ανάμεσα στα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στην Αλβανία είναι η Κρούγια, μια μικρή πόλη σαράντα χιλιάδων κατοίκων, πατρίδα του εθνικού ήρωα της Αλβανίας, Γκέργκι Καστριώτη-Σκεντέρμπεη. Το ιστορικό κάστρο της δεσπόζει πάνω από το παζαράκι με τα είδη λαϊκής τέχνης. Μέσα στο κάστρο υπάρχει το Εθνικό Μουσείο «Σκεντέρμπεη» καθώς και το Εθνογραφικό Μουσείο. Η ξενάγηση είναι απολαυστική, όχι μόνο χάρη στα άπταιστα αγγλικά και ιταλικά του νεαρού ξεναγού αλλά και στην γεμάτη χιούμορ, αφήγησή του.

Το παραδοσιακό σκηνικό διακόπτεται βίαια από τις πολυώροφες πολυκατοικίες χτισμένες στο λόφο απέναντι, αποφασισμένες να υπερισχύσουν της αρμονίας και της παράδοσης.


Εικόνα 7 Εθνικό Μουσείο "Σκεντέρμπεη" στην Κρούγια



Η Αλβανική Ριβιέρα

Η Αλβανία έκανε τη δυναμική είσοδο στον τουρισμό με τους Άγιους Σαράντα, το Βουθρωτό και το Εξαμίλι. Όμως, οι αμμώδεις παραλίες και τα πολυτελή ξενοδοχεία συνεχίζονται στη Χιμάρα, στον Αυλώνα και το Δυρράχιο. Η παραλία στον Αυλώνα (Vlore), με τους φαρδείς δρόμους, τα πεζοδρόμια με τους φοίνικες και τον παραλιακό ποδηλατόδρομο, θυμίζει περισσότερο τις Φοινικούδες στη Λάρνακα παρά Αλβανία. Τα πολυτελή κρουαζερόπλοια καταφθάνουν στο λιμάνι του Δυρραχίου συνεχώς, ενώ το καλοκαίρι οι παραλίες είναι γεμάτες ασφυκτικά από τουρίστες. Και βέβαια, οι Αλβανοί ακολουθούν το παράδειγμα της Ελλάδας: ανοίγουν παντού καφετέριες και φαγάδικα. Οι υπηρεσίες τους επιδέχονται βελτίωση, κυρίως στην κουζίνα η οποία δεν είναι πάντα επαγγελματική. Όσο για τις τιμές τους είναι σχετικά προσιτές, ανάλογα με την κατηγορία του καταστήματος.



Το παρελθόν, το φολκλόρ, η Μητέρα Τερέζα και οι σταρ

H Αλβανία προβάλλει στους επισκέπτες της αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, αλβανική κουζίνα, είδη λαϊκής τέχνης και πικρές αναμνήσεις από το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι ξεναγοί εκπαιδευμένοι και πολύγλωσσοι. Τα Μουσεία έχουν παντού αφιερώματα στους πολιτικούς κρατούμενους του Χότζα και την εποχή της διακυβέρνησής του. Οι Αλβανοί είναι βέβαια, ιδιαίτερα περήφανοι για τη Μητέρα Τερέζα η οποία καταγόταν από την Αλβανία και δεν χάνουν την ευκαιρία να το διαφημίζουν. Όσο για το παρόν, ανεβάζουν τη δημοτικότητά τους με νέα ονόματα της μουσικής με παγκόσμια απήχηση. Νέοι καλλιτέχνες όπως η Dua Lipa και η Rita Ora κάνουν παγκόσμια καριέρα προβάλλοντας τη χώρα τους με τον καλύτερο τρόπο.


Το ανερχόμενο αστέρι στον τουρισμό

Ποιος θα φανταζόταν ότι 30 χρόνια πριν η Αλβανία του Χότζα θα εξελισσόταν σε πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ήδη το 2015 η Αλβανία υποδέχτηκε τρία εκατομμύρια τουριστών και τέσσερα εκ. το 2016 σημειώνοντας συνεχή άνοδο. Η συμβολή του τομέα του τουρισμού στην οικονομία της Αλβανίας, το 2016, αποτέλεσε το 8,4% του ΑΕΠ. Η χώρα αναρριχήθηκε οκτώ θέσεις ψηλότερα στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού 2017 για να καταταχθεί στην 98η θέση μεταξύ 136 παγκόσμιων οικονομιών με την Ελλάδα στην 24η θέση.

Βέβαια, για την ώρα, όπως πολλές χώρες, απέχει αρκετά από την έννοια του βιώσιμου τουρισμού αφού η ανεξέλεγκτη δόμηση απειλεί το περιβάλλον. Λανσάρεται όμως ως ένας οικονομικός προορισμός με ωραίες παραλίες και γιατί όχι, ως μια «νέα Ελλάδα».

Ο οδικός άξονας Μαυροβούνιο-Κροατία-Αλβανία-Ελλάδα εξάλλου, ευνοεί την Αλβανία καθώς οι ταξιδιώτες από διάφορες χώρες διανυκτερεύουν για αρκετές ημέρες και καταναλώνουν. Η Αλβανία, ίσως είναι μια χώρα που αναζητά την ταυτότητά της, δείχνει ωστόσο, αποφασισμένη να διεκδικήσει μερίδιο από τον Ευρωπαϊκό τουρισμό και κατ’ επέκταση και από την Ελλάδα κι όπως όλα δείχνουν, εξελίσσεται σε δυνατό παίκτη και ποιος ξέρει, ίσως και ως μέλος της Ε.Ε. κάποια στιγμή.

*Η Θάλεια Θεοδωρίδη είναι επικοινωνιολόγος Μ.Α.
thalia.theodoridi@gmail.com



Read More »
Αλβανία: το νέο αστέρι στον τουρισμό - Της Θάλειας Θεοδωρίδη* Αλβανία: το νέο αστέρι στον τουρισμό - Της Θάλειας Θεοδωρίδη* Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2018 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.