Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας

Read More »
Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Συνάντηση Δημάρχου Σουλίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Συνάντηση Δημάρχου Σουλίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσπρωτίας


Συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Αθανάσιος Ντάνης με τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσπρωτίας κ. Ιωάννη Παππά και τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς κ. Μαρκουτσάκη Μάρκο για θέματα του Δήμου Σουλίου.

Συζητήθηκε η βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας με την νέα δημοτική αρχή γιατί η προστασία του πολίτη του Δήμου αποτελεί προτεραιότητα.
Read More »
Συνάντηση Δημάρχου Σουλίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσπρωτίας Συνάντηση Δημάρχου Σουλίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των παραλιών | Ηλεκτρονικά από την Κτηματική οι διαγωνισμοί

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των παραλιών | Ηλεκτρονικά από την Κτηματική οι διαγωνισμοί


Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η αποτελεσματική και με κανόνες αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι βασικοί στόχοι του σχεδίου νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minfin/?p=12325). Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου εκσυγχρονίζεται η διαδικασία των παραχωρήσεων με διαγωνισμούς που θα διεξάγονται ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία, τίθεται ελάχιστο τίμημα και εισάγονται όρια εμβαδού και ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.

Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία διαρθρώνονται σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:
  1. Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
  2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
  3. Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας
  5. Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην θέσπιση και εφαρμογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού πλαισίου που βάζει κανόνες στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και προστατεύει το περιβάλλον.

Πλέον θα υπάρχουν «απάτητες παραλίες». Οι παραχωρήσεις των παραλιών θα γίνονται με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. Οι παραχωρησιούχοι στις παραλίες θα έχουν αυστηρές υποχρεώσεις. Οι έλεγχοι θα γίνονται με drones και όλα τα εξελιγμένα μέσα που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Οι ποινές θα είναι αυστηρότατες και θα οδηγούν ακόμα και σε σφράγιση των επιχειρήσεων.

Βάζουμε λοιπόν κανόνες για να συνδυάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Και δεσμεύομαι ότι θα κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για την εφαρμογή τους.

Πέρυσι το καλοκαίρι με τους αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους δείξαμε τη βούλησή μας. Φέτος θα κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά!».

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ειδικότερα:

1. Ρυθμίσεις για την προστασία των αιγιαλών
Τίθενται όρια στο εμβαδόν της παραλίας που μπορεί να παραχωρηθεί, στην έκταση κάθε παραχώρησης, στην επιφάνεια που επιτρέπεται να καταλαμβάνουν τα ομπρελοκαθίσματα και στις αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και τη θάλασσα, είτε χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των παραχωρησιούχων είτε όχι.
Ειδικότερα:
Σε όλες τις περιπτώσεις τουλάχιστον το 50 % της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: Το σύνολο των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται δεν καλύπτει περισσότερο από 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου.
Το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60 % της παραχωρούμενης έκτασης (30 % αν πρόκειται για προστατευόμενους αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura και δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες). Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.
Δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του διακριτού τμήματος αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τμ.
Επίσης ορίζεται ότι ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με απάτητες παραλίες είναι κοινόχρηστος ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ.
Καθιερώνονται οι αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.. 
Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και πρόταση του πρόταση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Στα κριτήρια χαρακτηρισμού περιλαμβάνονται η σημαντική παρουσία σε αυτές φυσικών τύπων οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριες Περιοχές Βιοποικιλότητας, όπως και εν γένει η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με ηλεκτρονική διαδικασία.
Οι δημοπρασίες θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία (όχι από τους Δήμους) μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να διασφαλίζεται απλούστευση της διαδικασίας, τυποποίηση, διαφάνεια και ταχύτητα. Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ιδίως ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων κάθε χρονιά, 20 ημέρες πριν τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Θεσπίζεται ελάχιστο τίμημα που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας. Μετά τη λήξη της πλειοδοτικής διαδικασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξάγει με αυτοματοποιημένο τρόπο σχέδιο σύμβασης, το οποίο αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον πλειοδότη. Οι Δήμοι θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το 60 % του ανταλλάγματος της παραχώρησης.
Οι παραλίες που επιτρέπεται να παραχωρηθούν θα καθορίζονται ετησίως με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ύστερα από διαβούλευση με τους Δήμους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ως εξής:
Έως την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους η Κτηματική Υπηρεσία αποστέλλει στους Δήμους εισήγηση για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν. Οι Δήμοι γνωμοδοτούν έως την 1η Ιανουαρίου και η απόφαση εκδίδεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως τις 15 Ιανουαρίου (ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης μέχρι την 31η Μαρτίου). Για την έκδοση της απόφασης αυτής θα λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές παραχωρήσεις, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και να τηρούνται τα όρια κάλυψης των αιγιαλών και οι αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.
Σημειώνεται ότι για την πρώτη εφαρμογή του νόμου φέτος η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα εκδοθεί ως τις 31 Μαρτίου και η διαδικασία παραχώρησης θα ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαίου.
Οι επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ταβέρνες, κάμπινγκ κ.λπ.) που γειτνιάζουν με την παραλία, (δηλ. οι λεγόμενες όμορες επιχειρήσεις) μπορούν εφόσον το ζητήσουν να αναλάβουν την εκμετάλλευση της παραλίας με την οποία συνορεύουν καταβάλλοντας το τίμημα που προβλέπεται για τις δημοπρασίες προσαυξημένο κατά 20%. Οι περιορισμοί ως προς την έκταση (50% της παραλίας), τις αποστάσεις (3 μέτρα εκατέρωθεν) και οι λοιπές υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων εφαρμόζονται και σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν η παραλία αντιστοιχεί σε περισσότερες επιχειρήσεις, θα γίνεται δημοπρασία.

3. Υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων
Πέρα από τους περιορισμούς που ισχύουν στην έκταση της εκμετάλλευσης, τις αποστάσεις από τη θάλασσα και τυχόν άλλες παραχωρήσεις, οι παραχωρησιούχοι έχουν τις εξής ελάχιστες υποχρεώσεις:
α) διασφαλίζουν την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία.
β) διασφαλίζουν τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία, εγκαθιστώντας ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (sea tracks), αν αυτές δεν έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα του δήμου. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για εγκατάσταση των πλατφορμών με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.
γ) διατηρούν καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας,
δ) αναρτούν σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα με τις συντεταγμένες της παραχώρησης, τον αριθμό απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα του κοινού, καθώς και QR code μοναδικού για κάθε παραχώρηση
ε) τοποθετούν ντους και αποδυτήρια για την εξυπηρέτηση του κοινού
στ) φροντίζουν για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής,
ζ) παραδίδουν τον χώρο στην αρχική κατάσταση στη λήξη της παραχώρησης,
η) διασφαλίζουν την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, η αμοιβή του ναυαγοσώστη συμψηφίζεται με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.
Με τη διακήρυξη μπορούν να προβλέπονται και επιπλέον υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου σε σχέση με την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας και την ενίσχυση της κοινοχρησίας.

4. Έλεγχοι και καταγγελίες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας
Οι πολίτες αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου και υποβολής καταγγελίας μέσω ψηφιακής εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο. 
Ειδικότερα: Σε κάθε σύμβαση παραχώρησης αντιστοιχεί κώδικας QR-code ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του οικείου δήμου. Επίσης, αποτυπώνεται υποχρεωτικά στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας. Σκανάροντας το QR-code κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διάγραμμα του παραχωρούμενου αιγιαλού και να υποβάλει άμεσα, μέσω της ίδιας εφαρμογής, καταγγελία αν διαπιστώσει υπέρβαση της παραχώρησης.
Παράλληλα προβλέπονται οι επίσημοι έλεγχοι από την Κτηματική Υπηρεσία, τους Δήμους, την ΑΑΔΕ, την Οικονομική Αστυνομία, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΕΛΑΣ, μεμονωμένα ή σε ομάδες κοινού ελέγχου με συντονιστή εισαγγελέα ή τον παριστάμενο υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το πόρισμα του ελέγχου περιλαμβάνει και φωτογραφίες οι οποίες λαμβάνονται επί τόπου ή εξ αποστάσεως με drones ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων προκειμένου να γίνονται απομακρυσμένες επιθεωρήσεις σε ευρύτερη περιοχή χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των ελεγκτών.

5. Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες
Οι ποινές που προβλέπονται περιλαμβάνουν πρόστιμα, υποχρέωση απομάκρυνσης των παράνομων εγκαταστάσεων, σφράγιση της επιχείρησης, απαγόρευση συμμετοχής σε νέους διαγωνισμούς. Ειδικότερα:
-Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης, όλα τα στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί απομακρύνονται εντός 48 ωρών με πράξη άμεσης απομάκρυνσης που εκδίδει η Κτηματική Υπηρεσία. 
Επιπλέον:
-Αν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης επιβάλλεται επιπλέον σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί δέκα ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα χρόνια.
-Αν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης αλλά έχει καταληφθεί μεγαλύτερη έκταση: Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας για την έκταση που δεν καλύπτεται από τη σύμβαση. Αν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 50% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα χρόνια, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί δέκα ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται.
-Αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές, κατεδαφίζονται με δαπάνες του υπαιτίου. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών, μέχρι πέντε, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση. Δηλαδή το πρόστιμο μπορεί να φθάσει μέχρι το 20πλάσιο του μισθώματος.
-Για μερική ή ολική παραχώρηση της παραλίας σε τρίτο πρόσωπο, εφόσον δεν επιτρέπεται από τη σύμβαση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας για το σύνολο της έκτασης.
-Για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, πρόστιμο από 2.000 έως 60.000 ευρώ.
-Για παρεμπόδιση του ελέγχου πρόστιμο 10.000 ευρώ.
-Σε περίπτωση υποτροπής όλα τα πρόστιμα διπλασιάζονται.
–Ο χρονικός αποκλεισμός από τις μελλοντικές συμβάσεις παραχώρησης ισχύει και για όλες τις προσωπικές ή κεφαλαιουχικές εταιρείες στις οποίες ο παραβάτης μετέχει ως εταίρος ή μέτοχος.
-Ποινικές κυρώσεις: Όποιος επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οιαδήποτε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα, ανεξαρτήτως ζημίας ή βλάβης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και στην περίπτωση που η μεταβολή προκαλεί σημαντική οικολογική, περιβαλλοντική ή γεωμορφολογική διατάραξη ή βλάβη με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Καταγγελία της σύμβασης
Ο παραχωρών φορέας καταγγέλλει την παραχώρηση σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων του νόμου ή των συμβατικών υποχρεώσεων όπως:
α) Η κατασκευή έργων ή η αυθαίρετη διαμόρφωση του αιγιαλού και της παραλίας,
β) η χρήση του παραχωρηθέντος τμήματος για σκοπό διαφορετικό από τον συμφωνηθέντα ή κατά τρόπο που προκαλεί αλλοίωση της φυσικής του μορφολογίας και των βιοτικών του στοιχείων,
γ) η μερική ή ολική μεταβίβαση της χρήσης σε τρίτο πρόσωπο, όταν αυτή δεν προβλέπεται στον νόμο ή στη σύμβαση παραχώρησης,

Επίσης, η σύμβαση παραχώρησης καταγγέλλεται αν ο παραχωρησιούχος:
α) για δεύτερη φορά, εντός της χρονικής διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης, καταλάβει έκταση εκτός του παραχωρηθέντος τμήματος αιγιαλού και παραλίας κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50% της παραχώρησης.
β) μετά από δύο οχλήσεις, που απέχουν μεταξύ τους τρεις ημέρες, δεν τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του αιγιαλού ή της παραλίας πινακίδα με τα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης,
γ) μετά από δύο οχλήσεις, που απέχουν μεταξύ τους τρεις ημέρες, δεν τοποθετήσει τα κινητά στοιχεία εξυπηρέτησης του κοινού που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης, και
δ) παραβιάζει συστηματικά την υποχρέωσή του για τήρηση καθαρού του αιγιαλού.
Read More »
Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των παραλιών | Ηλεκτρονικά από την Κτηματική οι διαγωνισμοί Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των παραλιών | Ηλεκτρονικά από την Κτηματική οι διαγωνισμοί Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Τραυματισμός ναυτικού πλοίου στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Τραυματισμός ναυτικού πλοίου στην Ηγουμενίτσα 


Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, για τον τραυματισμό 63χρονου ημεδαπού μέλους πληρώματος Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ενώ το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι του Μπάρι Ιταλίας στο λιμάνι Πάτρας, με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι Ηγουμενίτσας, ο 63χρονος παραπάτησε σε σκαλοπάτι, με αποτέλεσμα την πτώση και τον τραυματισμό του.

Μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κέντρο Υγείας-Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια, στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις και νοσηλεία.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τραυματισμός ναυτικού πλοίου στην Ηγουμενίτσα Τραυματισμός ναυτικού πλοίου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Αναστολή στους διαγωνισμούς των παραλιών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Αναστολή στους διαγωνισμούς των παραλιών


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Αρ. 639 Τεύχος Β’ η απόφαση Αριθμ. 14750 ΕΞ 2024 των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη για την τροποποίηση της υπό στοιχεία 38609 ΕΞ 2023/10-03-2023 (Β’ 1432) κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού.

Ετσι, από τις 30/01/2024 μέχρι και τις 31/03/2024 δεν μπορούν να συναφθούν νέες συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης των παραπάνω χώρων, ούτε εκκινούν ή συνεχίζονται σχετικές προκαταρκτικές διαδικασίες παραχώρησης.
Επίσης οι προκαταρκτικές διαδικασίες παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης, που έχουν ήδη εκκινήσει, ματαιώνονται.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:
«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 δεν συνάπτονται νέες συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας υπό στοιχεία 38609 ΕΞ 2023 (Β’ 1432) κοινής υπουργικής απόφασης, είτε κατόπιν διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας (μη όμοροι), είτε απευθείας παραχωρήσεις (όμοροι), ούτε εκκινούν ή συνεχίζονται σχετικές προκαταρκτικές διαδικασίες παραχώρησης.
Τυχόν προκαταρκτικές διαδικασίες παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης, που έχουν ήδη εκκινήσει, ματαιώνονται.
Δεν θίγονται οι συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού που έχουν συναφθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.»
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 38609/ΕΞ2023/10-03-2023 (Β’ 1432) κοινή υπουργική απόφαση.
Read More »
Αναστολή στους διαγωνισμούς των παραλιών Αναστολή στους διαγωνισμούς των παραλιών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ανήλικος ημεδαπός για κλοπή μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Συνελήφθη ανήλικος ημεδαπός για κλοπή μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη χθες (31-01-2024) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ανήλικος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και οδήγηση οχήματος χωρίς άδεια οδήγησης.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ανήλικο να οδηγεί δίκυκλη μοτοσικλέτα, που δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας, την οποία, όπως διακριβώθηκε, είχε αφαιρέσει εντός της τελευταίας εβδομάδας από σημείο της πόλης της Ηγουμενίτσας, όπου ήταν σταθμευμένη.

Η μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Read More »
Συνελήφθη ανήλικος ημεδαπός για κλοπή μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα Συνελήφθη ανήλικος ημεδαπός για κλοπή μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Ακρίβεια: Το 75% αναβάλλει πλέον δαπάνες διασκέδασης και το 52% συντήρησης

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Ακρίβεια: Το 75% αναβάλλει πλέον δαπάνες διασκέδασης και το 52% συντήρησης


Την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η τελευταία έρευνα, με δείγμα 1.000 καταναλωτές, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2023. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ξεκάθαρη είναι η τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Αναλυτικότερα, μεγαλύτερη είναι η πίεση στη μείωση των δαπανών για βασικές υπηρεσίες και λιγότερο για βασικά αγαθά.

Συγκεκριμένα, το 75% (έναντι 71% τον Ιανουάριο 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.α.

Το 52% (έναντι 50% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Το 55% (έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 48% (έναντι 40% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος.

Το 28% (έναντι 24% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 28% (έναντι 29% τον Ιανουάριο) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του. Το 15% (έναντι 11% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του. Μόλις 4% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Όσον αφορά τα μέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του, το καλάθι του νοικοκυριού παρουσιάζει θετική εικόνα. Έχει αυξηθεί η χρήση του από το καταναλωτικό κοινό, από 28% σε 61%, ενώ το κοινό που θεωρεί ότι δεν προσφέρει τίποτα έχει μειωθεί από 44% σε 29%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το καλάθι του νοικοκυριού καταλαμβάνει την τελευταία θέση, σε σχέση με τα μέτρα που θεωρούν οι ίδιοι οι καταναλωτές ότι θα τους βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας με μόλις 3%.

Το κύριο μέτρο που επιθυμούν οι καταναλωτές, είναι με διαφορά η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα σε ποσοστό 81%, ακολουθούν τα προϊόντα με μόνιμη δέσμευση τιμής με 10% και το market pass με 6%

Σημειώνεται ότι ποσοστό 49% των στελεχών της αγοράς (κυλιόμενη έρευνα στελεχών ΙΕΛΚΑ) θεωρούν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν είναι ένα επιτυχημένο μέτρο, ενώ το 24% θεωρεί ότι είναι ένα επιτυχημένο μέτρο.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στο υψηλό διαχειριστικό κόστος που έχει το συγκεκριμένο μέτρο από την πλευρά των επιχειρήσεων, σε σχέση με την ικανοποίηση του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, την αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τις προμηθευτικές εταιρείες, την πολυπλοκότητας στη διαχείριση των αποθεμάτων, του ραφιού, τη σήμανση στα ράφια κ.α..

Read More »
Ακρίβεια: Το 75% αναβάλλει πλέον δαπάνες διασκέδασης και το 52% συντήρησης Ακρίβεια: Το 75% αναβάλλει πλέον δαπάνες διασκέδασης και το 52% συντήρησης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπή μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Συνελήφθη αλλοδαπή μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες

Με το πρόσχημα ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, μέλη της οργάνωσης καλούσαν ανυποψίαστους πολίτες να καταβάλουν χρήματα για την αποφυγή των συνεπειών του νόμου

Η συλληφθείσα, έχοντας ρόλο «εισπράκτορα», εντοπίστηκε ενώ παραλάμβανε χρηματικό ποσό από ηλικιωμένο

Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη χθες (31-01-2024) το μεσημέρι αλλοδαπή, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη - τελεσθείσα και σε απόπειρα - κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από πλήθος καταγγελιών πολιτών στα Ιωάννινα από χθες το πρωί, ότι δέχθηκαν τηλεφωνήματα από άγνωστους, οι οποίοι προσποιούνταν ότι είναι αστυνομικοί και τους ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου συγγενικά τους πρόσωπα να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου, ύστερα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα, που δήθεν είχαν προκαλέσει.

Από την αξιολόγηση και επεξεργασία των καταγγελιών, προέκυψε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, μέλη της οποίας - βρισκόμενα πιθανόν στο εξωτερικό - πραγματοποιούσαν με απόκρυψη του τηλεφωνικού τους αριθμού αιφνιδιαστικές κλήσεις σε σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις, στοχεύοντας κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα, τα οποία θα παραλάμβανε μέλος της οργάνωσης, που είχε το ρόλο «εισπράκτορα». Μάλιστα, προκειμένου να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα υποψήφια θύματά τους, γυναικείο μέλος της οργάνωσης προσποιούνταν την κόρη ή εγγονή τους, εκλιπαρώντας για την καταβολή των χρημάτων ώστε να αφεθεί ελεύθερη.

Αφού σκιαγραφήθηκε η δομή της οργάνωσης, συγκροτήθηκαν ειδικές ομάδες αστυνομικών, οι οποίοι εντόπισαν την κατηγορούμενη, που, καθοδηγούμενη μέσω κινητού τηλεφώνου από τα αρχηγικά μέλη, τα οποία είχαν συμφωνήσει με ηλικιωμένο να παραδώσει χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ, μετέβη κάτω από το διαμέρισμά του, όπου εκείνος της πέταξε από το μπαλκόνι πλαστική σακούλα με τα χρήματα.

Ακολούθησε άμεσα η σύλληψη της αλλοδαπής και η κατάσχεση των χρημάτων, ενώ στην κατοχή της βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα και 600 ευρώ.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας των υπολοίπων μελών της οργάνωσης συνεχίζεται.
Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπή μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες Συνελήφθη αλλοδαπή μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Συνελήφθη ημεδαπός στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων


Συνελήφθη χθες (31-01-2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ελέγχων που πραγματοποιούνται κατά την είσοδο ατόμων στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου και κατασχέθηκαν στιλέτο τύπου «πεταλούδας», συνολικού μήκους 22 εκατοστών και αναδιπλούμενος σουγιάς, συνολικού μήκους 13 εκατοστών.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων Συνελήφθη ημεδαπός στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου


Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, και ώρα 14.00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με τα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1. Επικύρωση πρακτικών -αποφάσεων των συνεδριάσεων: 1 η /2-1-2024

2. Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου, για το Δ΄ τρίμηνο του 2023 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

3. Έγκριση 1ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2024

4. Έγκριση προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2024

5. Κήρυξη Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου "Κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας στη συμβολή της με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων " σύμφωνα με την κτηματολογική μελέτη του έργου.

6. Συζήτηση επί των ζητημάτων – προβλημάτων του αγροτικού κλάδου στην Περιφέρεια Ηπείρου και γενικότερα
Read More »
Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Έλεγχοι στην Ήπειρο για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Έλεγχοι στην Ήπειρο για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών


Έξι (6) συνολικά άτομα συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 10ήμερο από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων και δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, πρόκειται για ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες για κατοχή μικροποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης.

Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν από δύο άτομα σε Ιωάννινα και Πρέβεζα και από ένα σε Άρτα και Θεσπρωτία.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Read More »
Έλεγχοι στην Ήπειρο για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών Έλεγχοι στην Ήπειρο για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου παράτυπου μετανάστη

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Σύλληψη φυγόποινου παράτυπου μετανάστη


Συνελήφθη χθες (31-01-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών αλλοδαπός, που όπως προέκυψε, είχε εισέλθει νωρίτερα παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, ενώ επιπλέον σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με ποινή φυλάκισης 9 μηνών, για «ψευδή ανωμοτί κατάθεση».
Read More »
Σύλληψη φυγόποινου παράτυπου μετανάστη Σύλληψη φυγόποινου παράτυπου μετανάστη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Σύλλογος Πρόνοιας Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Φιλιατών “Ο Άγιος Κοσμάς” | Περίληψη διακήρυξης εκμίσθωσης ακινήτου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Σύλλογος Πρόνοιας Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Φιλιατών “Ο Άγιος Κοσμάς” | Περίληψη διακήρυξης εκμίσθωσης ακινήτου
\

Εκτίθεται σε πλειοδοτική δημοπρασία η εκμίσθωση, με υποβολή προσφορών, του ισογείου καταστήματος ιδιοκτησίας του Συλλόγου Προνοίας Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Φιλιατών «Ο Άγιος Κοσμάς», που έχει εμβαδόν περ. 70 τ.μ. και έχει ανεγερθεί δυνάμει της με αριθ. 716/1969 πολεοδομικής άδειας σε γεωτεμάχιο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη των Φιλιατών, αριστερά της κυρίας εισόδου του Νοσοκομείου Φιλιατών, έχει έκταση περ. 4.300 τ.μ. και φέρει Κ.Α.Ε.Κ. 18095.0705015, εντός δε αυτού βρίσκεται και λειτουργεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά.

Ο Σύλλογος θα δεχθεί γραπτές και κλειστές προσφορές, περιλαμβάνουσες τα πλήρη στοιχεία των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων, εταιρειών ή κοινοπραξιών και υπεύθυνη δήλωση για ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της διακήρυξης, την Τετάρτη 14η Φεβρουαρίου 2024 από ώρα 13:00 έως ώρα 14:00 στο γραφείο του Συλλόγου (οδός Εθνικής Αντίστασης αριθ. 120, Φιλιάτες – παλιό Δημαρχείο) είτε δια ζώσης είτε με συστημένη επιστολή υπόψη του Προέδρου του Δ.Σ., Ευάγγελου Γκαρώνη.

Κατώτατο όριο προσφοράς ορίζεται το ποσό των επτακοσίων (700,00) ευρώ μηνιαίως, ενώ διάρκεια της μίσθωσης τα πέντε (5) έτη.

Αμέσως μετά την υποβολή των προσφορών την ίδια ημέρα και περί ώρα 14:00, ο Πρόεδρος, παρουσία και της Ταμία, θα ανοίξει τις προσφορές, θα αναδειχθεί δε ως μισθωτής του καταστήματος ο προσφέρων το υψηλότερο μίσθωμα με τους πλέον συμφέροντες λοιπούς όρους εκμίσθωσης για τον Σύλλογο.

Πληροφορίες και οι αναλυτικοί όροι της διακήρυξης παρέχονται από τον Πρόεδρο στο τηλ. 6972273090.
Read More »
Σύλλογος Πρόνοιας Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Φιλιατών “Ο Άγιος Κοσμάς” | Περίληψη διακήρυξης εκμίσθωσης ακινήτου Σύλλογος Πρόνοιας Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Φιλιατών “Ο Άγιος Κοσμάς” | Περίληψη διακήρυξης εκμίσθωσης ακινήτου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας για τις συναντήσεις με υπουργούς

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας για τις συναντήσεις με υπουργούς


Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής επισκέφτηκε σήμερα 01/02/2024 το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Tριαντόπουλο, παρουσία του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων των παραλιών Δρέπανο και Μακρυγιάλι οι οποίες όπως είναι γνωστό επλήγησαν πρόσφατα από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε στο αμέσως προσεχές διάστημα να εγκριθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
Read More »
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας για τις συναντήσεις με υπουργούς Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας για τις συναντήσεις με υπουργούς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Συνεργασία ΚΨΥ Ηγουμενίτσας με την Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Συνεργασία ΚΨΥ Ηγουμενίτσας με την Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας και η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος έχουν αναπτύξει μια ουσιαστική συνεργασία υποστήριξης των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους. Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος επισκέπτεται συχνά την Ηγουμενίτσα και την Π.Ε. Θεσπρωτίας πραγματοποιώντας ραντεβού συμβουλευτικής και κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε συνεργασία με το ΚΨΥ Ηγουμενίτσας και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Έτσι, τα άτομα με προβλήματα εθισμού που διαμένουν σε περιοχές της Ηγουμενίτσας μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα και να βοηθηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Επικοινωνήστε με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας: 2665028874

Επικοινωνήστε με την Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος: 2651037812
Read More »
Συνεργασία ΚΨΥ Ηγουμενίτσας με την Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Συνεργασία ΚΨΥ Ηγουμενίτσας με την Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: 300.000 ευρώ για έργα στο Δρέπανο - Μακρυγιάλι

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Βασίλης Γιόγιακας: 300.000 ευρώ για έργα στο Δρέπανο - Μακρυγιάλι


Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400.000 ευρώ προς τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών θα εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Βασίλη Γιόγιακα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, παρουσία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή.

Συγκεκριμένα, προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας θα δοθούν 300.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο Δρέπανο – Μακρυγιάλι από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς και για μέτρα προστασίας των παραλιών. Η χρηματοδότηση 100.000 ευρώ αφορά την αποκατάσταση του οδικού και αγροτικού δικτύου σε κοινότητες και οικισμούς του Δήμο Φιλιατών, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες που σημειώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2023.

«Ο κ. Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος στέκεται δίπλα στις ανάγκες των δήμων μας που χτυπήθηκαν σοβαρά από τις τελευταίες θεομηνίες, προκειμένου να προχωρήσουν επείγοντα έργα για την αποκατάσταση ζημιών, αλλά και για τη μελλοντική προστασία του Δρέπανου και του Μακρυγιαλιού», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: 300.000 ευρώ για έργα στο Δρέπανο - Μακρυγιάλι Βασίλης Γιόγιακας: 300.000 ευρώ για έργα στο Δρέπανο - Μακρυγιάλι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου στην υποχρεωτική χρήση POS για 35 κλάδους

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου στην υποχρεωτική χρήση POS για 35 κλάδους


Παρατείνεται για έναν ακόμη μήνα, έως τις 29 Φεβρουαρίου, η προθεσμία για την υποχρεωτική χρήση POS σε 35 κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 8139/31-01-2024 με την οποία τροποποιείται η 119899/13-12-2023 ΚΥΑ ως προς:
α) την παράγραφο 1 του άρθρου 8 της απόφασης όπου παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης μέχρι και την 29.02.2024 και

β) την παράγραφο 3 του άρθρου 8 της απόφασης όπου παρατείνονται αντιστοίχως οι εκεί αναφερόμενες προθεσμίες.

Το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:

Μεταβατικές διατάξεις

1. Για τους δικαιούχους πληρωμής του άρθρου 1 ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για την αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής η 29.02.2024.

2. Οι υπόχρεοι με ΚΑΔ του άρθρου 1 που ήδη υποχρεούνταν να διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών ή/και επαγγελματικό λογαριασμό κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, συνεχίζουν να έχουν την υποχρέωση αυτή.

3. Οι υπόχρεοι με ΚΑΔ του άρθρου 1 που δεν υποχρεούνταν και δεν διέθεταν τερματικά αποδοχής καρτών ή/και επαγγελματικό λογαριασμό κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, υποχρεούνται στην προμήθεια και θέση σε λειτουργία τερματικών αποδοχής καρτών, καθώς και στην δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας, από 01.01.2024. Κατ’ εξαίρεση, ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.04.2024, αναστέλλεται η επιβολή προστίμου του άρθρου 5 της παρούσας στους υπόχρεους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών ως και 29.02.2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του.
Read More »
Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου στην υποχρεωτική χρήση POS για 35 κλάδους Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου στην υποχρεωτική χρήση POS για 35 κλάδους Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Την Άνοιξη οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα σε Κέρκυρα- Παξούς – Το πήρε πάνω του το Μέγαρο Μαξίμου – Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Την Άνοιξη οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα σε Κέρκυρα- Παξούς – Το πήρε πάνω του το Μέγαρο Μαξίμου – Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού

Πριν από κάποιες ημέρες διεξήχθησαν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια της Hellenic Seaplanes από τα Μέγαρα στο Λαύριο.

Σε ένα από αυτά επέβαιναν η Υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Παππάς.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος. Όπως όλα δείχνουν, την άνοιξη με καλοκαίρι θα διεξαχθούν οι πρώτες πτήσεις σε Κέρκυρα και Παξούς, με το υδροπλάνο Caravan C-208, 8 – 12 θέσεων, της Hellenic Seaplanes.

Το θέμα παρακολουθεί στενά το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε και σχετική διαδικτυακή ανάρτηση. Όλοι ευχόμαστε τα υδροπλάνα να (ξανα)πετάξουν στην Ελλάδα, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των επιβατών και πληρωμάτων.

Τα υδροπλάνα δεν πρόκειται να ανταγωνιστούν τα αεροπλάνα και τα πλοία, αλλά πρόκειται να αποτελέσουν μια συμπληρωματική / εναλλακτική λύση, μεταφέροντας – εκτός των άλλων – επιβάτες κρουαζιέρας ή VIP προσωπικότητες ή να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες.

Ως «αντίπαλο» και «άγνωστο Χ», τα υδροπλάνα έχουν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες.
Read More »
Την Άνοιξη οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα σε Κέρκυρα- Παξούς – Το πήρε πάνω του το Μέγαρο Μαξίμου – Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού Την Άνοιξη οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα σε Κέρκυρα- Παξούς – Το πήρε πάνω του το Μέγαρο Μαξίμου – Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Ποιες οι προϋποθέσεις

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Ποιες οι προϋποθέσεις


Έως τις 22 Φεβρουαρίου έχουν χρονικό περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ. Η αίτηση θα υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα My property της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς του Taxis. Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023.

Αναλυτικά η απόφαση έχει ως εξής:
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα επί κατοικίας, το οποίο αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), στον Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου), στη στήλη 15 «Κτίσμα- Είδος δικαιώματος», με κωδικούς 1 έως 13. Κατοικία θεωρείται κάθε κτίσμα, μαζί με τα παρακολουθήματά του, το οποίο αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στον Πίνακα 1, στη στήλη 9 «Κατηγορία Ακινήτου», με κωδικό 1 «Κατοικία ή Διαμέρισμα πλην μονοκατοικίας» ή 2 «Μονοκατοικία». Η κατοικία μπορεί να αποτελείται από έναν ή περισσότερους ΑΤΑΚ.

Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ απαιτείται κατά το έτος που προηγείται από αυτό της χορήγησης μείωσης:

α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) η ασφάλιση να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,

γ) το ασφαλισμένο κεφάλαιο και για τους τρεις κινδύνους του προηγούμενου εδαφίου να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Για τον υπολογισμό της αξίας ανακατασκευής λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας, όπως αναγράφονται στις στήλες 12 και 13 του Πίνακα 1, για τον/τους ΑΤΑΚ που αποτελεί/-ούν την κατοικία.

Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας για την εφαρμογή της παρούσας ορίζεται σε χίλια (1.000) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ειδικά για το 2024 η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών της περ. β της παρ. 2 θεωρείται ότι συμπληρώνεται και όταν η κατοικία ασφαλίζεται με ένα ή περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ίδια ή σε διαφορετική ασφαλιστική επιχείρηση με συνολική διάρκεια ασφάλισης τουλάχιστον ενενήντα (90) ημερών εντός του ίδιου έτους.
Σε περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνουν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους ως προς την ασφαλισμένη αξία της κατοικίας ή/και ως προς το είδος των καλυπτόμενων κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα της ασφάλισης για το οποίο πληρούνται οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων.
Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση ετησίως μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της Α.Α.Δ.Ε. με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISNET, στην οποία επιλέγει τον/τους ΑΤΑΚ που αντιστοιχεί/-ούν στην ασφαλισμένη κατοικία και τον/τους συσχετίζει με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Σε περίπτωση που στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια της ίδιας ή διαφορετικής ασφαλιστικής επιχείρησης ή ανανεώσεις ή τροποποιήσεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου επαναλαμβάνεται για κάθε αριθμό συμβολαίου.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει περισσότερες ασφαλισμένες κατοικίες, η διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλισμένη κατοικία.

Σε περίπτωση που ο λήπτης της ασφάλισης είναι διαφορετικός από το φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου), καθώς και σε περίπτωση που, εκτός από τον λήπτη της ασφάλισης, έχουν δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία και άλλα φυσικά πρόσωπα (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου), ο λήπτης της ασφάλισης καταχωρεί στην εφαρμογή myPROPERTY τους ΑΦΜ των ανωτέρω προσώπων, τα οποία ενημερώνονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με τους προσωπικούς τους κωδικούς TAXISNET με τη διαδικασία της παρ. 1.

Με την υποβολή της αίτησης των παρ. 1 και 2, ο φορολογούμενος δηλώνει υπεύθυνα, σύμφωνα με τον ν. 1599/1986 (Α’ 75), ότι τα στοιχεία της αίτησής του είναι ακριβή και αληθή και παρέχει τη συναίνεσή του για τη διαβίβαση των απαραίτητων στοιχείων της/των ασφαλισμένης/-νων κατοικίας/-κιών προς την ασφαλιστική επιχείρηση με την οποία έχει συναφθεί το σχετικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, προκειμένου αυτή να επιβεβαιώσει την αντιστοίχιση του ακινήτου με τον/τους αριθμό/-ούς του/των ασφαλιστηρίου/-ων συμβολαίου/- ων.

Μετά την υποβολή της αίτησης σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιβεβαιώσουν την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον/τους αριθμό/-ούς του/των ασφαλιστηρίου/ων συμβολαίου/-ων.

Ειδικά για το έτος 2024 οι αιτήσεις των παρ. 1 και 2 και οι τυχόν τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 22/2/2024.
Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την παρ. 4 πραγματοποιείται το αργότερο έως 11/3/2024.

Διαδικασία χορήγησης της μείωσης

Κατά την πρώτη κεντρική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η ΓΔΗΛΕΔ επαληθεύει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 για το προηγούμενο της εκκαθάρισης έτος.
Σε περίπτωση που οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 πληρούνται για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους χορηγείται μείωση δέκα τοις εκατό (10%) στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στους ΑΤΑΚ της ασφαλισμένης κατοικίας.

Σε περίπτωση που οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 πληρούνται για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριών μηνών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται αναλογικά, με βάση το ποσοστό που προκύπτει από τον αριθμό των ημερών που καλύπτονται ανά έτος.

Στις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 2, ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ σύμφωνα με το έντυπο «Δ500 Αίτηση – Δήλωση για τη χορήγηση απαλλαγής, έκπτωσης ή για την επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ» με τη διαδικασία που ορίζεται στις υπό στοιχεία Α.1272/2019 και Α. 1158/2022 αποφάσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.. Για τη χορήγηση της μείωσης απαιτείται η προσκόμιση του/των ασφαλιστηρίου/ων συμβολαίου/-ων και των τυχόν ανανεώσεων ή τροποποιήσεων αυτού/ών, καθώς και υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με τον ν. 1599/1986 (Α’ 75), ότι τα στοιχεία της αίτησης είναι ακριβή και αληθή. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 της παρούσας, με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 8 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Α.1272/2019 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.. Εάν η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 2 της ίδιας ως άνω απόφασης.
Read More »
Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Ποιες οι προϋποθέσεις Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Ποιες οι προϋποθέσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Κ.Υ. Παραμυθιάς | Το πρόγραμμα της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας για τον Φεβρουάριο

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Κ.Υ. Παραμυθιάς | Το πρόγραμμα της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας για τον Φεβρουάριο


Το πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας Ιωάννινων – Θεσπρωτίας, στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς για τον Φεβρουάριο.

 Για τα ραντεβού σας, μπορείτε να καλείτε το 6977971340
Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου
Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου
Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου
Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Η Παιδοψυχιατρική Υπηρεσία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους και τις οικογένειες τους, οι οποίοι διαμένουν στις περιοχές της επαρχίας των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας

Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με αποκλίσεις στην ανάπτυξη, ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς και στην υποστήριξη των οικογενειών τους προκειμένου να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της κοινότητας, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Στελεχώνεται από Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Ειδικό Παιδαγωγό, οι οποίοι αποτελούν την Διεπιστημονική Ομάδα Παρέμβασης.

Διαγνωστικές υπηρεσίες :
Αξιολόγηση, πρόληψη και υποστήριξη των οικογενειών και διασύνδεση με την κοινότητα
Αξιολόγηση και διάγνωση αναπτυξιακών διαταραχών, παιδοψυχιατρικών διαταραχών
Ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών
Διάγνωση και αντιμετώπιση παθολογικών συμπεριφορών και διαταραχών διαγωγής
Αξιολόγηση και παροχή συμβουλευτικής και υποστηρικτικής βοήθειας οικογενειών, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και την μείωση του άγχους της οικογένειας και του παιδιού.
Προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω προγραμμάτων αγωγής κοινότητας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.
Read More »
Κ.Υ. Παραμυθιάς | Το πρόγραμμα της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας για τον Φεβρουάριο Κ.Υ. Παραμυθιάς | Το πρόγραμμα της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας για τον Φεβρουάριο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Τα… μάζεψε… η Alphabank. Τελευταία μέρα λειτουργίας σήμερα στην Παραμυθιά.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Τα… μάζεψε… η Alphabank. Τελευταία μέρα λειτουργίας σήμερα στην Παραμυθιά.


Ο εξοπλισμός μεταφέρεται με κούτες σε κατάστημα της Ηγουμενίτσας και η AlphaBank διανύει σήμερα την τελευταία της ημέρα στην Παραμυθιά.

Το φιλί ζωής που πήρε προ διετίας όταν στο παρα πέντε απετράπει το τοτε κλείσιμο του καταστήματος, δεν ήταν αρκετο και μετα από 4 δεκαετίες (αρχικά ως Εμπορική τράπεζα) ολοκληρώνει σημερα την παρουσία της στην Παραμυθιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της paramytia-online.gr, το ATM του καταστήματος θα παραμείνει στην Παραμυθιά και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε supermarket της πόλης.
Read More »
Τα… μάζεψε… η Alphabank. Τελευταία μέρα λειτουργίας σήμερα στην Παραμυθιά. Τα… μάζεψε… η Alphabank. Τελευταία μέρα λειτουργίας σήμερα στην Παραμυθιά. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σελεύκειας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024

 Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Νέας  Σελεύκειας


Αγαπητά μέλη κ φίλοι του συλλόγου το Διοικητικό Συμβούλιο, σας προσκαλεί στη κοπή της βασιλόπιτας την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 16:00μμ. στην αίθουσα συνεστιάσεων του ξενοδοχείου SELEYKOS PALACE.

Σας περιμένουμε όλους!

Read More »
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σελεύκειας  Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Νέας  Σελεύκειας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Οι ψυχολογικές συνέπειες του κακού χρέους | Του Γιάννη Στάθη

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Οι ψυχολογικές συνέπειες του κακού χρέους | Του Γιάννη Στάθη«Οι πιστωτές έχουν καλύτερη μνήμη από τους οφειλέτες»
Βενιαμίν Φραγκλίνος

Στους περισσότερους ανθρώπους ο όρος «χρέος» φέρνει αρνητικούς συνειρμούς και έχει συνδεθεί έντονα με την τελευταία δεκαετία. Η κατανόηση των ψυχολογικών επιπτώσεων του χρέους είναι ουσιαστική γιατί δίνει έμφαση στην αξία της χρηματοοικονομικής παιδείας και του συνετού δανεισμού. Διεθνείς έρευνες έχουν γίνει με στόχο την σε βάθος εξερεύνηση του πολύπλοκου πλέγματος συναισθημάτων και ενεργειών που περιβάλλουν τον δανεισμό , το χρέος και τις οικονομικές υποχρεώσεις .
Το συμπέρασμα είναι ότι το κακό χρέος αναμφισβήτητα , μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική μας υγεία . Όταν η συνεχής πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων και το άγχος της εκπλήρωσης των πληρωμών, κυριαρχεί στην καθημερινότητα, μπορεί να έχει αντίκτυπο στο επίπεδο άγχους, και στη διάθεσή μας. Πρόκειται για ένα «βάρος» το οποίο μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την αυτοεκτίμησή μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε ανασφαλείς, ανεπαρκείς και ανήμποροι.
Το κακό χρέος δεν είναι μια κατάσταση στην οποία καταλήγει κάποιος σκόπιμα και συνήθως είναι ιδιαίτερα επώδυνη . Πραγματοποιώντας μικρά βήματα προς τα εμπρός, είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε ξανά μια αίσθηση κατεύθυνσης, να ανακτήσουμε τον έλεγχο και να μειώσουμε το άγχος για να πραγματοποιήσουμε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της υγείας και των υποχρεώσεων μας.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το χρέος επηρεάζει σημαντικά τις ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπων και δίχως αμφιβολία δεν πρόκειται μόνο για οικονομικό μέγεθος . Το να έχεις πολλά χρέη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ένταση και άγχος. Φοβούμενοι τις συνέπειες της καθυστερημένης πληρωμής ή την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων, οι άνθρωποι συχνά βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς ανησυχίας.
Το συναισθηματικό βάρος το οποίο προκαλεί το χρέος είναι μια διαφορετική , ωστόσο σημαντική ψυχολογική πτυχή του χρέους. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν συστολή και τύψεις για το χρέος τους, επειδή μπορεί να το βλέπουν ως ένδειξη της δικής τους αποτυχίας ή ως απόδειξη των αλόγιστων δαπανών τους ή κακών επιλογών τους . Αυτή η συναισθηματική επιβάρυνση μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο στον οποίο το άγχος από το χρέος βλάπτει την ικανότητα κάποιου να διαχειρίζεται τα χρήματά του με σύνεση ή να παίρνει συνετές οικονομικές αποφάσεις.
Η ψυχολογία του χρέους αγγίζει επίσης το ευρύτερο πολιτιστικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Οι άνθρωποι μπορεί να δημιουργήσουν χρέη χωρίς να κατανοούν πλήρως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις οι οποίες οφείλονται στον καταναλωτισμό και την πίεση να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας. Η δυναμική του χρέους περιπλέκεται περαιτέρω από την τάση για ταχεία ικανοποίηση να υπερισχύει της ανάγκης για οικονομική υπευθυνότητα .
Από την άλλη πλευρά, η αποτελεσματική εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να προκαλέσει ανακούφιση. Η υπέρβαση οικονομικών εμποδίων μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και να αποκαταστήσει την αίσθηση του οικονομικού ελέγχου, τα οποία και τα δύο έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν συνετές οικονομικές αποφάσεις, να ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται και τελικά να εργαστούν για την επίτευξη τόσο οικονομικής όσο και συναισθηματικής ευημερίας έχοντας επίγνωση αυτών των ψυχολογικών πολυπλοκοτήτων.
Επιλογές και στρατηγικές με στόχο τη μείωση του χρέους.
Η μείωση και η αποπληρωμή του χρέους απαιτεί μια συνολική προσέγγιση η οποία συνδυάζει τόσο πρακτικές στρατηγικές κυρίως όμως αλλαγή νοοτροπίας. Το κλειδί για τη διαχείριση του χρέους είναι να εστιάσει κανείς σε αυτό που μπορείτε να ελέγξει . Ανάπτυξη συνηθειών, μάθηση και δέσμευση για τη λήψη υλοποιήσιμων οικονομικών αποφάσεων.
Δημιουργία ενός λεπτομερούς προϋπολογισμού ο οποίος περιγράφει τα έσοδά, τα πάγια έξοδα και άλλες δαπάνες. Καταγραφή για το πού πηγαίνουν τα χρήματά ώστε να μπορείτε να δοθεί προτεραιότητα στις δαπάνες και να εντοπιστούν τομείς στους οποίους μπορείτε να γίνουν περιστολές.
Υιοθέτηση στρατηγικής αποπληρωμής χρέους, όπως να εξοφλήσει πρώτα των μικρότερων χρεών ή να εστιάσει σε χρέη με τα υψηλότερα επιτόκια. Επιλογή μεθόδων οι οποίες θα βοηθήσουν να αλλάξει η οικονομική κατάσταση και να δημιουργηθούν θετικά ψυχολογικά κέρδη.
Περιορισμός στη χρήση πιστωτικών καρτών.. Οι πιστωτικές κάρτες θα πρέπει να είναι ασφυκτικά περιορισμένες και να προορίζονται μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων, όπως τα απαραίτητα ταξίδια ή συναλλαγές στο εξωτερικό
Λήψη βοήθειας από εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες πιστώσεων, οι οποίες μπορούν να παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον προϋπολογισμό, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης χρέους και διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα σχέδια αποπληρωμής του χρέους.
Διαπραγματεύσεις όταν υπάρχουν δυσκολίες στις πληρωμές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πιστωτές διαθέτουν εναλλακτικά σχέδια αποπληρωμής. Πολλοί είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με περιπτώσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Καθορισμός μικρότερων ,εφικτών και πραγματοποιήσιμων στόχων . Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στο να διαπιστωθεί η πρόοδος και σίγουρα θα δημιουργήσει κίνητρα για να μπορέσει κανείς να συνεχίσει .
Βελτίωση του χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό μαθαίνοντας για τις αρχές της προσωπικής χρηματοδότησης. Με αυτήν την εκπαίδευση, θα αναπτύσσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, επιτρέποντάς στον δανειολήπτη να λαμβάνει ρεαλιστικές οικονομικές αποφάσεις
Απαραίτητη κρίνεται η απόφαση συνεργασίας με έναν οικονομικό σύμβουλο εξειδικευμένο στη διαχείριση χρεών, προκειμένου να σχηματιστούν εξατομικευμένες συμβουλές για τη διαχείριση του χρέους, τον προγραμματισμό πληρωμής φόρων και τη δημιουργία και εξασφάλιση μακροπρόθεσμης κατεύθυνσης. Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι προσφυγή σε εξιδεικευμένους συμβούλους είναι μια απόφαση μόνο για άτομα με υψηλά εισοδήματα . Η συνάντηση με έναν σύμβουλο μπορεί να βοηθήσει να καθοριστούν προτεραιότητές σας και να μειωθεί δραστικά το οικονομικό άγχος.

* Το κακό χρέος:
Μειώνει την περιουσία. Επενδύοντας σε κάτι που δεν είναι απαραίτητο ή χάνει την αξία του σχετικά άμεσα, σημαίνει πως με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται και η περιουσία. Παράλληλα, ένα δάνειο με υψηλό επιτόκιο, ακριβώς γιατί δεν έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα αγοράς, σημαίνει επιπλέον κόστος, μέρος του οποίου θα μπορούσε να είχε κατευθυνθεί σε άλλους σκοπούς.
Δημιουργεί περισσότερο χρέος. Όσο ένα δάνειο δεν αποπληρώνεται ομαλά, τόσο αυξάνεται – λόγω τόκων. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος το χρέος να μεγαλώσει σημαντικά, θέτοντας σε κίνδυνο τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση.
Προκαλεί στρες. Κάποιος, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αισθάνεται πίεση και στρες, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του, αλλά και την καθαρή σκέψη του, η οποία χρειάζεται για την εύρεση της κατάλληλης λύσης. (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος)

** Γιάννης Στάθης. Eργασθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε υψηλές θέσεις ευθύνης. Yπηρέτησε ως πολιτικό στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών, με τομέα ευθύνης τον φορολογικό και τελωνειακό μηχανισμό. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκπαιδεύτηκε σε θέματα οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος στο US DEPARTMENT OF TREASURY, στο IRS CRIMINAL INVESTIGATION καθώς και σε τελωνειακά θέματα και δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, καθώς και στην Ιταλική οικονομική αστυνομία, GUARDIA di FINANZA. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αναλύσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών και ανάλυσης του Ε.Κ.Π.Α. Kάτοχος πιστοποιητικού εξειδίκευσης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών , στο οικονομικό έγκλημα. Εισηγητής σε πανεπιστημιακές διαλέξεις και σε διεθνή συνέδρια με θεματικές την διαχείρηση χρεών .( Distress management ) Σήμερα είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών . (www.giannisstathis.blogspot.com)
Read More »
Οι ψυχολογικές συνέπειες του κακού χρέους | Του Γιάννη Στάθη Οι ψυχολογικές συνέπειες του κακού χρέους | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Eγκαίνια του νέου εργοστασίου της HelNet στην Νέα Σελεύκεια

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Eγκαίνια του νέου εργοστασίου της HelNet στην Νέα Σελεύκεια


Το προηγούμενο Σάββατο 20/1, διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της HelNet στην Νέα Σελεύκεια. Παρουσία του Βουλευτή κ. Γιόγιακα, αντιπροσωπειών της Περιφέρειας και του Δήμου Ηγουμενίτσας, παραγωγών, συνεργατών αλλά και προσωπικού, οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας κ. Κώστας Κορωνάκης και κ. Γιώργος Κουμπής μετά τον αγιασμό προχώρησαν στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. 

Μετά το πέρας αυτής έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
Συνοπτικά ο κ. Κουμπής ανέφερε: Είναι μεγάλη η χαρά, η χαρά της δημιουργίας και της συνύπαρξης με τους πελάτες μας που τόσα χρόνια μας τιμούν και συνεργαζόμαστε. Συμπωματικά να αναφέρω ότι η εταιρία μας φέτος, συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυση της.


Ο κ. Κορωνάκης ανέφερε: Έγινε αυτή η επένδυση προσπαθώντας να καλύψει τις υψηλές απαιτήσεις των παραγωγών στην Δ. Ελλάδα. Η επένδυση αυτή στοχεύει σε 3 πυλώνες. Να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες των παραγωγών, να καλύψει τις απαιτήσεις τους σε τεχνικά θέματα και τέλος να συνεισφέρει θετικά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.


Από την μεριά της FishCare, ο κ. Νίκος Τζουρμανάς ανέφερε: Μια μοναδική, για όλη την Δυτική Ελλάδα επένδυση, υλοποιήθηκε προσφέροντας υπηρεσίες για τους Έλληνες παραγωγούς καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους. Η κάλυψη αυτή παρέχεται από μια εταιρεία πρωτοπόρο στον κλάδο που λειτουργεί με τα πιο αυστηρά ξένα πρότυπα. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω των μόνιμων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ακριτικό νομό μας.
Read More »
Eγκαίνια του νέου εργοστασίου της HelNet στην Νέα Σελεύκεια Eγκαίνια του νέου εργοστασίου της HelNet στην Νέα Σελεύκεια Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

«Έρχεται» το ψηφιακό πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας – Παρελθόν η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
«Έρχεται» το ψηφιακό πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας – Παρελθόν η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Ένα νέου τύπου πιστοποιητικό, το οποίο θα αποτυπώνει τη φορολογική και ασφαλιστική κατάσταση του φορολογούμενου που το ζητάει για κάθε νόμιμη χρήση από τη δημόσια διοίκηση, θα μπει σύντομα στη …ζωή μας.

Πρόκειται για το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, το οποίο θα υποκαταστήσει ουσιαστικά τα σημερινά αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Θα εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσα από την ειδική πλατφόρμα της δημόσιας διοίκησης, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, και θα έχει όλα τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας του αιτούντος.

Μετά την υποβολή της αίτησης θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος των στοιχείων, και εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το νέο πιστοποιητικό με τους ίδιους ακριβώς όρους που διέπουν την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Εννοείται ότι δεν θα χορηγείται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει αρρύθμιστα ή ληξιπρόθεσμα χρέη είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας θα ενεργοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Όπως ορίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.

Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι φορολογούμενοι ακόμη και εάν έχουν ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους όπως τη μεταβίβαση ακινήτων ή την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο. Πολύ σύντομα θα περάσει στη ψηφιακή εποχή και η βεβαίωση οφειλής η οποία αφορά φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα – αρρύθμιστα χρέη.
Read More »
«Έρχεται» το ψηφιακό πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας – Παρελθόν η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα «Έρχεται» το ψηφιακό πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας – Παρελθόν η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Τα πανέμορφα φλαμίνγκο του Καλαμά!

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Τα πανέμορφα φλαμίνγκο του Καλαμά!


Είναι σίγουρα μία από τις πιο ωραίες εικόνες στην Ήπειρο. Και την προσφέρει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Ηπείρου στο πλαίσιο των καταμετρήσεων υδρόβιων πτηνών που ολοκληρώθηκε.

Εξαιρετικό θέαμα λοιπόν από εκατοντάδες φοινικόπτερα που τρέφονται σε όλες τις λιμνοθάλασσες, στο Δέλτα του Καλαμά.

Ένα σπουδαίο καταφύγιο για τα πανέμορφα φλαμίνγκο.

πηγή epiruspost.gr
Read More »
Τα πανέμορφα φλαμίνγκο του Καλαμά! Τα πανέμορφα φλαμίνγκο του Καλαμά! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό: Στις 5 Φεβρουάριου εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις – «Έρχεται» η β΄ δόση για το επίδομα πετρελαίου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024
Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό: Στις 5 Φεβρουάριου εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις – «Έρχεται» η β΄ δόση για το επίδομα πετρελαίου


Κάτω από τις 500.000 αναμένεται να κινηθεί ο αριθμός των αιτήσεων, για το επίδομα ηλεκτρικής θέρμανσης πέντε ημέρες πριν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων.

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις και μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 452.000 και εκτιμάται ότι απομένουν λιγότερες από 50.000 αν και οι δυνητικά δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η εξήγηση σχετίζεται με το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο επίδομα εξαιρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 αλλά και όσοι λαμβάνουν επιδότηση για άλλες πηγές θέρμανσης (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξύλα πέλετ, κ.λπ.) και για τους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024.

Το ύψος της ενίσχυσης για το ρεύμα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 και εμφανίζεται ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται σε όσους ζεσταίνονται με άλλες μορφές ενέργειας.

Συνεπώς:

Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ

Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό δεν καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον προμηθευτή που τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Δεύτερη δόση…

Στο μεταξύ έως το τέλος του μήνα θα «τρέξει» η πληρωμή της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Ιανουαρίου 2024 και τα παραστατικά θα έχουν καταχωρηθεί έως και 15 Φεβρουαρίου 2024.
Read More »
Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό: Στις 5 Φεβρουάριου εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις – «Έρχεται» η β΄ δόση για το επίδομα πετρελαίου Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό: Στις 5 Φεβρουάριου εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις – «Έρχεται» η β΄ δόση για το επίδομα πετρελαίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2024 Rating: 5

Σελίδες