Ηγουμενίτσα: Μηχανή βρέθηκε στις ρόδες φορτηγού | Τραυματίστηκε ο οδηγός της (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Ηγουμενίτσα: Μηχανή βρέθηκε στις ρόδες φορτηγού | Τραυματίστηκε ο οδηγός της (+ΦΩΤΟ)


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 19.00 το απόγευμα της Πέμπτης, στη παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα στον κυκλικό κόμβο, στην είσοδο του λιμένα εσωτερικού.
Το ατύχημα σημειώθηκε για άγνωστους μέχρι στιγμή λόγους, με το μηχανάκι να βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τις ρόδες φορτηγού.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε στο πόδι του ο οδηγός της μηχανής, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Φιλιατών, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Μηχανή βρέθηκε στις ρόδες φορτηγού | Τραυματίστηκε ο οδηγός της (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Μηχανή βρέθηκε στις ρόδες φορτηγού | Τραυματίστηκε ο οδηγός της (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Στον B΄ Κατανυκτικό Ἑσπερινό στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καναλάκι, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας.

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Στον B΄ Κατανυκτικό Ἑσπερινό στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καναλάκι, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας.Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Παραμυθίας ἐνημερώνει τό χριστεπώνυμο πλήρωμα ὅτι τήν Κυριακή Β΄ τῶν Νηστειῶν 31/3 στόν Ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Καναλλακίου θά τελεσθεί ὁ B΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας κ. Σεραπίωνος, μέ ὥρα ἐνάρξεως τίς 6μ.μ. Ὁμιλητής τοῦ Κατανυκτικοῦ ἑσπερινοῦ θά ἔιναι ὁ Πανοσολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Μπράγιας ἀδελφός τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Γηρομερίου καί κληρικός τῆς καθ’ ἠμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μέ θέμα: «Ἀλλήλους συγχωρήσωμεν ἴνα Πάσχα ἐορτάσωμεν».

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Read More »
Στον B΄ Κατανυκτικό Ἑσπερινό στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καναλάκι, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας. Στον B΄ Κατανυκτικό Ἑσπερινό στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καναλάκι, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκε η 20η Γενική Συνέλευση της ΕΛΟΠΥ

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Πραγματοποιήθηκε η 20η Γενική Συνέλευση της ΕΛΟΠΥ

· Στόχος η οριστική εξάλειψη κάθε στρέβλωσης και παθογένειας που εμποδίζει σωστή λειτουργία και ανάπτυξη κλάδου
 
· Μεγιστοποίηση συμμετοχής σε κομισιόν, ευρωπαϊκές επιτροπές και φορείς
 
· Έμφαση στην ενίσχυση επιστημονικών προγραμμάτων
 
· Δυναμικό πρόγραμμα επικοινωνίας


Πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου στο Holliday Inn, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), με απαρτία των 22 Μελών και στελεχών των εταιρειών, κατά την οποία:
παρουσιάστηκε ο οικονομικός απολογισμός και τα πεπραγμένα του 2023
εγκρίθηκε ομόφωνα o οικονομικός προϋπολογισμός του 2024 που θα προσεγγίσει τα €3.0εκ.
έγινε ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά και θεσμικά θέματα με έμφαση στις νομοθετικές εξελίξεις για την περαιτέρω βελτίωση της υγείας και ευζωίας των εκτρεφόμενων ψαριών καθώς και την καθιέρωση δεικτών για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της περιβαλλοντικής αειφορίας του κλάδου
παρουσιάστηκαν αποτελέσματα μελετών της ΕΛΟΠΥ που υλοποιήθηκαν το 2023, οι απαιτήσεις για δημοσιοποίηση στοιχείων του κλάδου για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδράσεις και την ευζωία των εκτρεφόμενων ειδών και το επιστημονικό πρόγραμμα που θα εξακολουθήσει την υλοποίηση του το 2024 με τη συνεργασία της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΛΟΠΥ, των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.
αποφασίστηκε το πρόγραμμα επικοινωνίας και οι δράσεις μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η μέγιστη κοινωνική καταξίωση του κλάδου και θα αυξηθεί η κατανάλωση των ελληνικών φρέσκων ψαριών εκτροφής με τη συλλογική ονομασία Fish from Greece.

Σε θεσμικό επίπεδο η ΕΛΟΠΥ δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να καταπολεμηθούν οριστικά οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, δηλαδή η λειτουργία μονάδων και συσκευαστηρίων άνευ αδειοδοτήσεων, ο αυστηρός έλεγχος των απογραφικών δελτίων, η διασφάλιση αποφυγής ελληνοποιήσεων των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από τρίτες χώρες και η μεγάλη τροχοπέδη ανάπτυξης που αφορά στις κατ’ εξακολούθηση εκκρεμείς Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ). Σχετικά, θα συντονιστούν στο προσεχές μέλλον συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Στα πλαίσια προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ΕΛΟΠΥ προσφέρει το αντίτιμο του φλουριού στο «Κέντρο Ειδικών Ατόμων Η Χαρά» .


Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥ, κύριος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) και του European Aquaculture Society (EAS), αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.

Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. Επιπλέον, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish from Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece

Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής Fish from Greece έχουν απαράμιλλη φρεσκάδα, υπέροχη γεύση, εξαιρετική ποιότητα και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, την πεντακάθαρη διαυγή θάλασσα της χώρας μας, σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφονται με εξαιρετικής ποιότητας, πλήρως ισορροπημένες μη γενετικά τροποποιημένες ιχθυοτροφές.
Read More »
Πραγματοποιήθηκε η 20η Γενική Συνέλευση της ΕΛΟΠΥ Πραγματοποιήθηκε η 20η Γενική Συνέλευση της ΕΛΟΠΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

7η Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έτους 2024.

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
7η Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έτους 2024.

Καλείστε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών δια ζώσης που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου αρ.8), στις 3 Απριλίου 2024,ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 ΄,σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως
τροποποιήθηκαν με αυτές του άρθρου 6 του ν.5056/2023, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα:

1. Ψήφιση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Φιλιατών έτους 2024.
Εισηγητές: Αντιδήμαρχος κα Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΤΑΜΑΤΗ
Read More »
7η Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έτους 2024. 7η Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έτους 2024. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Οριστικός ανάδοχος για τον ισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου με την περιφερειακή οδό

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Οριστικός ανάδοχος για τον ισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου με την περιφερειακή οδό

Ένα από τα σημαντικότερα έργα οδικής ασφάλειας στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων οδεύει πλέον στην τελική ευθεία για την κατασκευή του. Πρόκειται για τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση της διασταύρωσης της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Αντιρρίου με την Περιφερειακή οδό της πόλης (στο ΠΕΑΚΙ), καθώς σήμερα από την Περιφερειακή Επιτροπή κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 556.000 ευρώ και ο οριστικός ανάδοχός του είναι η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.

Επίσης από την Περιφερειακή Επιτροπή αναδείχτηκαν και οι ανάδοχοι των έργων:

· «Σύνδεση κυκλικού κόμβου Λυγιάς με παρακείμενους οδικούς άξονες», προϋπολογισμού 265.000 €. Οριστικός Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕ.

· «Άμεση διευθέτηση όμβριων και άρση καταπτώσεων στο ορεινό δίκτυο νομού Άρτας», προϋπολογισμού 369.520,00 €. Οριστικός Ανάδοχος: Ι. ΚΑΛΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

· «Οδικό Κύκλωμα Μουργκάνας - Αποκατάσταση Ζημιών - Οριζόντια Σήμανση», προϋπολογισμού € 700.000. Προσωρινός Ανάδοχος: ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ.

· Ακόμη εγκρίθηκε η διαδικασία για την δημοπράτηση του έργου: «Κατασκευή πλακοσκεπούς σύνδεσης Κάτω Νεοχωρόπουλο – οδού Νιάρχου», προϋπολογισμού 290.000 €.
Read More »
Οριστικός ανάδοχος για τον ισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου με την περιφερειακή οδό Οριστικός ανάδοχος για τον ισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου με την περιφερειακή οδό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

8η Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
8η Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών   


Καλείστε να συμμετάσχετε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών δια ζώσης που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (Ελευθερίου Βενιζέλου 8), στις 3 Απρίλη 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30 , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με αυτές του άρθρου 6 του Ν. 5056/2023 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1. Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Τράπεζας Αίματος Φιλιατών με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ».

-Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Τζίγκος Βασίλειος

2.Υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης του προϋπολογισμού Εσόδων-Δαπανών έτους 2023 για το Δ΄ τρίμηνο.

-Εισηγήτρια : Αντιδήμαρχος κα Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα

3.Μεταφορά των αρμοδιοτήτων του καταργηθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία << Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φιλιατών – Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ.>>, για την υλοποίηση της Πράξης: << Συνέχιση λειτουργίας ΚΗΦΗ Δήμου Φιλιατών >> με κωδικό ΟΠΣ 6003156 και Ένταξη στο Πρόγραμμα << Ήπειρος 2021-2027>> στον Δήμο Φιλιατών και ο Ορισμός Δικαιούχου και Φορέα Υλοποίησης της εν λόγω Πράξης.

- Εισηγήτρια : Αντιδήμαρχος κα Στάθη Σοφία

4.Έγκριση προσωρινής και με αντάλλαγμα παραχώρησης ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χερσαίου λιμενικού χώρου στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα Σαγιάδας , σε αλιείς της Δ.Κ. Σαγιάδας για τοποθέτηση ψυγείων ψαριών , κατά το έτος 2024.

- Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα

5. Μερική προεξόφληση Δανείου , που χορηγήθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών , για την κατασκευή του έργου << Κατασκευή Συνδέσεων Δικτύου Αποχέτευσης Φιλιατών.

- Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα

6. Κατανομή χρηματοδότησης στις Σχολικές Επιτροπές για λειτουργικές δαπάνες σχολικών Μονάδων έτους 2024 Α΄Κατανομή.

- Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Στάθη Σοφία

7. Ορισμός εκπροσώπων για το σχολικό συμβούλιο Ασπροκκλησίου.

-Εισηγητής : Πρόεδρος Δ.Σ. κα Σταμάτη Πηνελόπη

8. Αντικατάσταση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φιλιατών»

Εισηγήτρια : Πρόεδρος Δ.Σ. κα Σταμάτη Πηνελόπη

9. Αντικατάσταση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φιλιατών».

Εισηγήτρια : Πρόεδρος Δ.Σ. κα Σταμάτη Πηνελόπη

10. Αντικατάσταση τακτικού μέλους στην Επιτροπή παραλαβής έργων αξίας μικρότερης από 5.869,41 ευρώ για το έτος 2024.
 
Εισηγήτρια : Πρόεδρος Δ.Σ. κα Σταμάτη Πηνελόπη

11. Αντικατάσταση τακτικού μέλους στο Συμβούλιο Ένταξης Μετανάστευσης και Προσφύγων του Δήμου Φιλιατών .

Εισηγήτρια : Πρόεδρος Δ.Σ. κα Σταμάτη Πηνελόπη

12 . Ορισμός εκπροσώπου στη Γνωμοδοτική Επιτροπή άρθρου 9 παρ. 7 ν. 2881/2001 ( Α΄16) .

Εισηγήτρια : Πρόεδρος Δ.Σ. κα Σταμάτη Πηνελόπη

13. Έγκριση έκθεσης καταγραφής και απογραφής των περιουσιακών στοιχείων του καταργηθέντος Νομικού Προσώπου του Δήμου Φιλιατών Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ.

- Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Στάθη Σοφία

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΤΑΜΑΤΗ
Read More »
8η Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών 8η Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

ΟΠΕΚΑ: Την Παρασκευή καταβάλλονται 18 επιδόματα

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
ΟΠΕΚΑ: Την Παρασκευή καταβάλλονται 18 επιδόματα


Το ποσό των 282.240.214 ευρώ θα λάβουν αύριο, Παρασκευή 29 Μαρτίου, 1.196.448 ωφελούμενοι μέσω της καταβολής 18 επιδομάτων, από τον ΟΠΕΚΑ.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημερώνει ότι θα καταβληθούν τα επιδόματα συνολικού ύψους 282.240.214 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τα εξής επιδόματα:
Επίδομα Παιδιού: δικαιούχοι 512.214 – 97.111.315
Επίδομα Στέγασης: δικαιούχοι 241.446 – 29.392.016
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: δικαιούχοι 189.493 – 41.731.012
Αναπηρικά: δικαιούχοι 184.073 – 84.423.354
Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής: δικαιούχοι 656 – 197.573
Επίδομα Ομογενών: δικαιούχοι 5.603 – 197.253
Επίδομα Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ν. 1296/1982: δικαιούχοι 14.892 – 5.608.669
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: δικαιούχοι 18.422 – 8.458.517
Επίδομα Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας: δικαιούχοι 11.946 – 3.000.598
Έξοδα Κηδείας: δικαιούχοι 128 – 101.241
Επίδομα Γέννησης: δικαιούχοι 10.628 – 10.687.000
Επίδομα Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: δικαιούχοι 8 – 4800
Κόκκινα Δάνεια: δικαιούχοι 5.535 – 512.768
Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: δικαιούχοι 11 – 11.000
Πρόγραμμα Γέφυρα: δικαιούχοι 19 – 6.520
Ευάλωτοι οφειλέτες: δικαιούχοι 148 – 15.667
Επίδομα Αναδοχής: δικαιούχοι 584 – 282.075
Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού: δικαιούχοι 642 – 498.836

Σύνολο δικαιούχων: 1.196.448
Σύνολο καταβολών: 282.240.214.
Read More »
ΟΠΕΚΑ: Την Παρασκευή καταβάλλονται 18 επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Την Παρασκευή καταβάλλονται 18 επιδόματα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

42 οι υποψήφιοι για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
42 οι υποψήφιοι για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο ΦιλιατώνΣτους 175 ανέρχονται οι υποψήφιοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση του Διοικητή, σε κάποιο από τα πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου.
Αυτό που προξενεί εντύπωση, είναι ότι για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έχουν υποβληθεί οι λιγότερες αιτήσεις, μόλις 19.
Χαμηλά στη λίστα των προτιμήσεων είναι και το έτερο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το Γ.Ν. Χατζηκώστα με 21 αιτήσεις, ενώ για τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας, οι υποψηφιότητες φθάνουν σε αριθμούς ρεκόρ: 35 για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, 42 για το Νοσοκομείο Φιλιατών στη Θεσπρωτία και 58 για το Νοσοκομείο της Άρτας!
Οι υποψήφιοι έχουν κληθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου σε γραπτές εξετάσεις δεξιοτήτων, με φυσική παρουσία, μέσω ΑΣΕΠ.
Οι πρώτοι 15 υποψήφιοι για κάθε θέση θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας, έλεγχος δικαιολογητικών και αντίστοιχη μοριοδότηση. Η βαθμολογία που θα λάβουν θα προσμετρηθεί στη συνέχεια, μαζί με τα άλλα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο, οπότε θα προκύψουν επτά υποψήφιοι για κάθε θέση, οι οποίοι στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη. Η βαθμολογία της συνέντευξης θα προστεθεί στις υπόλοιπες επιδόσεις. Ο υπουργός Υγείας θα κληθεί να επιλέξει έναν από τους τρεις που θα έχουν συγκεντρώσει συνολικά τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
Read More »
42 οι υποψήφιοι για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Φιλιατών 42 οι υποψήφιοι για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών Θεσπρωτίας


Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας ανακοινώνει την πραγματοποίηση της 3ης κινητικότητας στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελέγχεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Κατά τη διάρκεια της 3ης κινητικότητας, o Διευθυντής του 2ου Δ.Σ. Σχολείου Φιλιατών κ. Σπυρίδων Πανταζής και οι εκπαιδευτικοί Ιωάννης Κρομμύδας (ΠΕ70 – Δασκάλων), Βικτώρια Μπαλλί (ΠΕ71 – Ειδικής Αγωγής Δασκάλων), Ευτυχία-Δέσποινα Ντάλλα (ΠΕ70.ΕΑΕ – Δασκάλων) συμμετείχαν σε δραστηριότητες παρακολούθησης εργασίας (job-shadowing) από 12/03/2024 έως και 15/03/2024 στο School 32 της Σόφιας, το οποίο διευθύνει η κ. Nelly Kostova.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παρακολούθησης εργασίας (job-shadowing) εντάσσεται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ KA122 (2022-1-EL01-KA122-SCH-000077911) που συντονίζεται από το 2ο Δ.Σ. Φιλιατών με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης». Σκοπός της ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με καινοτόμες πρακτικές, οι οποίες ενσωματώνουν το STEM και τη ρομποτική στη διδασκαλία μέσω της παρακολούθησης διδασκαλιών, ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εκπαίδευσης και συμμετοχής σε εργαστήρια, στα οποία αξιοποιούνται καινοτόμες διδακτικές πρακτικές.


Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου, στα οποία αξιοποιήθηκαν διαφορετικά σετ ρομποτικής, κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία και ειδικό λογισμικό που επιτρέπουν τον σχεδιασμό καινοτόμων προγραμμάτων διδασκαλίας, τα οποία βασίζονται στη μεθοδολογία STEM. Επιπλέον, παρατήρησαν τον τρόπο οργάνωσης των μαθημάτων που υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, με την εκτενή χρήση διαθεματικής προσέγγισης και ομαδοσυνεργατικής μεθόδου διδασκαλίας.
 Οι συμμετέχοντες καλλιέργησαν τις απαραίτητες επαγγελματικές, οργανωτικές και ψηφιακές δεξιότητες που αφορούν στην αποτελεσματική ενσωμάτωση του STEM στο σχολείο, προάγοντας την κριτική σκέψη, την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων, την επικοινωνία, την συνεργασία και την καινοτομία. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της αποκτηθείσας γνώσης στο ευρύτερο σχολικό περιβάλλον και στους γονείς των μαθητών, προς όφελος όλης της σχολικής κοινότητας.Read More »
Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών Θεσπρωτίας Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 03.04.2024 και ώρα 19:00 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, με θέματα ημερησίας διάταξης τα παρακάτω:

1ον : Έγκριση Πρακτικού προηγούμενης συνεδρίασης ΔΣ.

2ον : Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Δ.Ε. από το προηγούμενο Δ.Σ.

Εισηγητής ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

3ον : Ενημέρωση εκπροσώπων Επιμελητηρίου για την συμμετοχή τους σε Επιτροπές.

4ον : Α΄ Τροποποίηση Προϋπολογισμού Έτους 2024.

Εισηγητής ο κ. Κων/νος Καλιαμούρης, Οικ. Επόπτης του Επιμελητηρίου

5ον : Έγκριση Απολογισμού Δράσεων Έτους 2023 (Ν.4497/2017 αρθ.79 παρ.3)

Εισηγητής ο κ. Ελευθέριος Κώστας, Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

6ον : Απόφαση ενεργειών βάσει της Αναθεωρημένης Έκθεση Εκκαθάρισης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία: «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» και ΔΤ «BIC ΗΠΕΙΡΟΥ».

Εισηγητής ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

7ον : Τρέχοντα θέματα
Read More »
Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Ο «κομήτης του διαβόλου» πλησιάζει τη Γη και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Ο «κομήτης του διαβόλου» πλησιάζει τη Γη και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι


Με γυμνό μάτι θα είναι ορατός ο επονομαζόμενος και ως «κομήτης του διαβόλου», ο οποίος επιστρέφει ξανά στην τροχιά της Γης μετά από σχεδόν 70 χρόνια.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το φαινόμενο θα λάβει χώρα στις 30 και 31 Μαρτίου, οπότε και θα είναι εμφανής ο κομήτης 12P/Pons-Brooks.

Ο κομήτης θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο του στον Ήλιο στις 21 Απριλίου, πριν χαθεί ξανά στο ηλιακό σύστημα, όπου θα ξεκινήσει την νέα του τροχιά.

Είναι ευρύτερα γνωστός και ως «κρυοηφαιστειακός κομήτης», που σημαίνει ότι αποτελείται από ένα παγωμένο κέλυφος γεμάτο με αέριο.

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου, το 12P/Pons–Brooks θα απέχει μόλις 0,5 μια μοίρα από το φωτεινό αστέρι που ονομάζεται Hamal».

Ο κομήτης του διαβόλου καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1812 από τον Jean-Louis Pons, αλλά οι παρατηρήσεις δεν ήταν αρκετά ακριβείς για να προβλέψουν πότε ή πού θα επέστρεφε μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 1883 από τον William Brooks.
Read More »
Ο «κομήτης του διαβόλου» πλησιάζει τη Γη και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι Ο «κομήτης του διαβόλου» πλησιάζει τη Γη και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

ΟΗΕ: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
ΟΗΕ: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα


Τα νοικοκυριά πέταξαν στα σκουπίδια το ισοδύναμο ενός δισεκατομμυρίου γευμάτων κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο το 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, που κατήγγειλε σήμερα «την παγκόσμια τραγωδία» της σπατάλης τροφίμων.

Αυτοί οι υπολογισμοί για τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν αλλά πετάγονται στα σκουπίδια είναι στο κάτω μέρος της κλίμακας και «το πραγματικό ποσό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο», σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) για τον δείκτη σπατάλης τροφίμων.

«Η σπατάλη τροφίμων είναι μια παγκόσμια τραγωδία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάνε σήμερα σε όλο τον κόσμο ενώ τρόφιμα πετιούνται», δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια της UNEP.

«Είναι απλώς εξωφρενικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Ρίτσαρντ Σουάνελ από τη ΜΚΟ WRAP, που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης.

«Θα μπορούσαμε να θρέψουμε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από λιμό στον κόσμο –είναι περίπου 800 εκατομμύρια– με ένα γεύμα την ημέρα, ακριβώς με τα τρόφιμα που σπαταλιούνται», υπογραμμίζει.

Τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 60% αυτής της σπατάλης, δηλ. 631 εκατομμύρια τόνους στον κόσμο το 2022 σε ένα και πλέον δισεκατομμύριο συνολικά. Οι υπηρεσίες εστίασης (καντίνες, εστιατόρια κ.λπ.) ‘συνεισέφεραν’ το 28% και τα σουπερμάρκετ, τα κρεοπωλεία και τα παντοπωλεία όλα μαζί το 12%.

Ισοδυναμούν με πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως που χάνονται άδικα, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Η έκθεση, η δεύτερη που δημοσιεύει ο ΟΗΕ για το θέμα, παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επισκόπηση της κατάστασης. Και η έκταση του προβλήματος έχει γίνει πιο σαφής με τη βελτίωση της συγκέντρωσης δεδομένων.

«Όσο πιο πολύ ψάχνουμε τη σπατάλη τροφίμων τόσο περισσότερα βρίσκουμε», υποστηρίζει η Κλεμεντίν Ο’Κόνορ του UNEP.

«Ευκαιρία»

Ένα μεγάλο μέρος της σπατάλης που σημειώθηκε στο σπίτι συνδέεται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα από αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη, εκτιμώντας λανθασμένα το μέγεθος των μερίδων και δεν τρώνε το υπόλοιπο, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σουάνελ.

Έτσι, οι καταναλωτές πετάνε στα σκουπίδια προϊόντα που μπορούν κάλλιστα να φαγωθούν αλλά η ημερομηνία λήξης των οποίων έχει περάσει.

Πολλά τρόφιμα χάνονται επίσης για άλλους λόγους εκτός από την απλή αμέλεια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, για παράδειγμα λόγω προβλημάτων ψύξης.

Όμως, αντίθετα από την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, η σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο «πρόβλημα των πλούσιων χωρών» και μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, κοστίζει τώρα λιγότερο να πετάξουν τα τρόφιμα από το να βρουν μια πιο βιώσιμη εναλλακτική.

«Είναι πιο γρήγορο και πιο εύκολο επειδή οι φόροι για τα απορρίμματα είναι μηδενικοί ή πολύ χαμηλοί», λέει η Κλεμεντίν Ο’Κόνορ.

Η σπατάλη τροφίμων, που αφορά σχεδόν το ένα πέμπτο των διαθέσιμων τροφίμων, είναι συνώνυμη της «περιβαλλοντικής αποτυχίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης: προκαλεί έως το 10% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στον κόσμο και απαιτεί τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης για καλλιέργεια βρώσιμων προϊόντων που δεν θα καταναλωθούν ποτέ.

Αν ήταν μια χώρα, «θα ήταν η τρίτη στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα», σημειώνει ο Ρίτσαρντ Σουάνελ. «Κι όμως οι άνθρωποι δεν το σκέπτονται πολύ».

«Ελπίζουμε πως η έκθεση αυτή υπογραμμίζει την ευκαιρία για τον καθένα από εμάς να μειώσει τις εκπομπές μας αερίων του θερμοκηπίου και να εξοικονομήσει χρήματα, απλώς χρησιμοποιώντας καλύτερα τα τρόφιμα που έχουμε αγοράσει ήδη».
Read More »
ΟΗΕ: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα ΟΗΕ: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Επίδομα παιδιού Α21: Νωρίτερα η πληρωμή στους δικαιούχους

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Επίδομα παιδιού Α21: Νωρίτερα η πληρωμή στους δικαιούχους


Στις 29 Μαρτίου 2024, ημέρα Παρασκευή, την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα, πληρώνεται το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή αυτή αφορά, δε, στην πρώτη δόση για το 2024. Η καταβολή του ποσού γίνεται την ίδια ημέρα με την πληρωμή των υπόλοιπων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Το ποσό υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που δηλώνονται στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση (από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο), καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Επίδομα παιδιού Α21 και αίτηση

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:
Τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,
η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό. Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του ΟΠΕΚΑ με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet. Το επίδομα παιδιού αφορά περίπου 800.000 οικογένειες με παιδιά.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από το αρμόδιο υπουργείο, δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 είναι:
Έλληνες πολίτες,
ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ,
πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και ελβετοί πολίτες,
αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων,
ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών,
δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος και
πολίτες άλλων κρατών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η τελευταία προθεσμία για να λάβουν οι δικαιούχοι το σύνολο των επιδομάτων του 2024 εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου 2025. Σε αυτήν την περίπτωση οι δικαιούχοι του Α21 θα λάβουν όλες τις δόσεις του 2024 αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 έκλεισε και δεν δέχεται προς το παρόν νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.
Read More »
Επίδομα παιδιού Α21: Νωρίτερα η πληρωμή στους δικαιούχους Επίδομα παιδιού Α21: Νωρίτερα η πληρωμή στους δικαιούχους Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Κλειστές για τέσσερις μέρες οι τράπεζες: Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Κλειστές για τέσσερις μέρες οι τράπεζες: Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές


Αναστάτωση φέρνει στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές το Πάσχα των Καθολικών καθώς οι τράπεζες θα κατεβάσουν… ρολά για τέσσερις ημέρες στο τέλος Μαρτίου.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν δόσεις, χρέη ή καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προειδοποιήσει ότι, «λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη».

Οι μεταφορές εντός της ίδιας τράπεζας, παρά το ότι αναμένεται να εκτελεστούν κανονικά, θα έχουν ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην εκτέλεση των μισθοδοσιών, καθώς θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 2 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1η Απριλίου, θα παραμείνει κλειστό και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Το Καθολικό Πάσχα πέφτει φέτος την Κυριακή 31 Μαρτίου. Πρόκειται για μία ημερομηνία που καθορίζεται από την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία.
Τι αναφέρει η νομοθεσία

Τι αναφέρει το άρθρο 11 με τίτλο” Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών” επισημαίνονται τα εξής:

1. Ορίζονται ως ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών εκείνες από τις αργίες του διευρωπαϊκού αυτοματοποιημένου συστήματος ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα TARGET), όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν βάσει Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες δεν συμπίπτουν με κατά νόμον αργία εντός της Επικράτειας. Η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους ανακοινώνει τις ειδικές αργίες διατραπεζικών συναλλαγών της παραγράφου αυτής που θα ισχύουν για το επόμενο έτος.

Η δια του παρόντος καθιερούμενη Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε., το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε., το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων (ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.), την Εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και για τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

α. Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών τραπεζών.

β. Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

γ. Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων.

δ. Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

2. Κατά την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των φορέων της παραγράφου 1 και της πάσης φύσεως πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

3. Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στους φορείς της παραγράφου 1 εδ. α’ την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών θα καταχωρισθούν στα συστήματα των φορέων αυτών με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

4. Η ημέρα ειδικής αργίας συναλλαγών είναι εργάσιμη ημέρα για το προσωπικό των ανωτέρω ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

5. Κατά την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Read More »
Κλειστές για τέσσερις μέρες οι τράπεζες: Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές Κλειστές για τέσσερις μέρες οι τράπεζες: Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ακόμα ένα τροχαίο ατύχημα με αγελάδες

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Θεσπρωτία: Ακόμα ένα τροχαίο ατύχημα με αγελάδες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τυχερός στην ατυχία του στάθηκε ο οδηγός ενός ΙΧ αυτοκινήτου. 
Νωρίς το πρωί συγκρούστηκε με δύο αγελάδες που βρισκόταν πάνω στο δρόμο του, στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, κοντά στο Έλος Καλοδικίου, στη Θεσπρωτία.
Τα δύο ζώα βρισκόταν στο οδόστρωμα με τον ίδιο να μην προλάβει να αντιδράσει.
Ευτυχώς απέφυγε τον τραυματισμό του, το όχημα όμως υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.
Όσο για τα δύο ζώα, δυστυχώς θανατώθηκαν..
Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα ζώα είναι σοβαρό και εξ αιτίας αυτού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καταγράφονται τροχαία ατυχήματα.
Read More »
Θεσπρωτία: Ακόμα ένα τροχαίο ατύχημα με αγελάδες Θεσπρωτία: Ακόμα ένα τροχαίο ατύχημα με αγελάδες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΙΤΟΥΛΗ | Του Φώτη Ράπτη

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΙΤΟΥΛΗ | Του Φώτη Ράπτη


fotisraptispoint.gr/

Εκείνο το αρχοντικό κτίριο στην πλαγιά του βουνού της Ηγουμενίτσας, κάτω από το Τσιμπουρίκι, μοναχικό κτίσμα κάπου μεταξύ Γράβας και Σπηλιάς του Κύκλωπα, εκτεθειμένο στους αέρηδες και στις φανταστικές ιστορίες που έφτιαχνε το παιδικό μας μυαλό, δημιουργούσε πάντα ένα δέος για την παρουσία του εκεί, αλλά και για την παρελθοντική του ιστορία. Από τα νοερά ταξίδια, με επανέφεραν πάντα στην πραγματικότητα που ζούσα, οι ένοικοί του, άνθρωποι της καθημερινότητας της πόλης αλλά και αγαπημένοι παιδικοί φίλοι. Με μια ρομαντική διάθεση, τους ζήλευα κατά κάποιον τρόπο, επειδή μπορούσαν να χρησιμοποιούν το αρχοντικό τους σαν ένα κρυφό καταφύγιο για να ξεφύγουν από την όποια καταπίεση έφερνε η ζωή στην παιδικότητά μας.

Η νύχτα στο παλιό αρχοντικό δημιουργούσε μια μυστηριακή και ατμοσφαιρική εικόνα. με το φεγγαρόφωτο να φωτίζει αποκαλύπτοντας ανεξερεύνητα μυστικά και σκηνές από το παρελθόν. Στην παιδική μου φαντασία, τις νύχτες με πανσέληνο, τα φαντάσματα των προγόνων που έζησαν στο αρχοντικό εμφανίζονταν, επικοινωνώντας με τον σημερινούς ενοίκους.

Αυτό το παλιό αρχοντικό, που είχε παραμείνει απομονωμένο επί πολλά χρόνια, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ξυπνάει μνήμες, αφήνοντας πίσω τον πέπλο της λήθης, παρά τον αποκλεισμό του στον αστικό ιστό, κάπου εκεί σε μια γωνιά της Μεγάλου Αλεξάνδρου και Διονυσίου Σκυλοσόφου. Ο κάθε χρονοταξιδιώτης της ιστορίας, ανακαλύπτει ότι, και στο σημερινό του περιβάλλον, το αρχοντικό αποτελεί πύλη για το παρελθόν, βιώνοντας στιγμές από διάφορες εποχές, μαθαίνοντας περισσότερα για την ιστορία του μέρους και των ανθρώπων που το κατοίκησαν. Βαρύγδουπα ονόματα των παλιών ενοίκων του αρχοντικού, επιστρέφουν στην μνήμη μου, επιδιώκοντας να ολοκληρώσουν ανεκπλήρωτα ή αδιευκρίνιστα θέματα από τον χρόνο της ζωής τους, αποκαλύπτοντας δράματα, αγάπες και μυστικά που έχουν θαφτεί στο παρελθόν.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια, απολαμβάνω την αναπόληση, επικοινωνώντας με αγαπημένους φίλους που ζούσαν εκεί, κυνηγώντας κάτω από τις κρυμμένες σκάλες και τα κρυμμένα μονοπάτια του κήπου, να ανακαλύψουν τα μυστικά του κτιρίου.Read More »
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΙΤΟΥΛΗ | Του Φώτη Ράπτη ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΙΤΟΥΛΗ | Του Φώτη Ράπτη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για τα απογευματινά χειρουργεία

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για τα απογευματινά χειρουργεία


Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία ενάντια στη φιέστα έναρξης των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί ένα από τα μέτρα για την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί όσα ψέματα και αν πει ο υπουργός Εμπορίου Υγείας.

Είναι πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους και στον λαό η κυβέρνηση και ο υπουργός να λένε για το δικαίωμα της “επιλογής” στους γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές που θέλουν να κάνουν επέμβαση το απόγευμα την ίδια ώρα που στο νοσοκομείο της πόλης μας, αλλά και όλης της χώρας το προσωπικό δεν επαρκεί, όχι για τα απογευματινά, αλλά ούτε για τα πρωινά χειρουργεία και ιατρεία και από την άλλη να μιλάει για το δικαίωμα της “επιλογής” για όποιον ασθενή θέλει να πάει να κάνει χειρουργείο το απόγευμα χωρίς όμως να λένε ότι αυτή η επιλογή συνίσταται στο αν ο ασθενής και η οικογένειά τουθα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χειρουργηθεί στην ώρα του ή θα περιμένει ακόμα και χρόνια στις ατελείωτες λίστες αναμονής, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας με τα συνδικάτα του, τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους της πόλης μας όπως πάντα έτσι και τώρα θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το “νέο” μέτρο της κυβέρνησης που επεκτείνει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αυξάνοντας τα έσοδά τους από την τσέπη των ασθενών, θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το “νόμιμο φακελάκι”.

Ο λαός έχει πληρώσει πολλές φορές για το σύστημα Υγείας (γενική φορολογία, ειδικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές), με το κράτος και την κυβέρνηση να λέει ότι πρέπει να ξαναπληρώσει για «να αποφύγουμε τις λίστες ντροπής που οι ίδιοι έφτιαξαν με την πολιτική τους που υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές της ΕΕ που μετράει τη ζωή μας σαν κόστος, αλλά και από την άλλη τη βλέπει σαν ένα επιπλέον πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους»,

Είναι ζήτημα “ζωής και θανάτου” να αντιπαλέψουμε αυτό το έγκλημα διαρκείας που συντελείται με θύμα την υγεία του λαού.

Πρόοδος δεν είναι η διαλογή ασθενών με βάση την τσέπη τους, πρόοδος είναι να απολαμβάνει ο λαός καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αντάξιες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας. Καμία ανοχή στα κάθε λογής κοράκια της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για τον λαό.
Read More »
Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για τα απογευματινά χειρουργεία Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για τα απογευματινά χειρουργεία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ  Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 και ώρα 11.30 πμ στο καφέ presto στην Ηγουμενίτσα θα γίνει συνάντηση γνωριμίας και συζήτηση για την ίδρυση συλλόγου Ατόμων με αναπηρίες όλων των κατηγοριών του Ν. Θεσπρωτίας.

Η ίδρυση του συλλόγου θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει στον νομό μας. Με την ίδρυση του, τα άτομα με αναπηρίες θα αποκτήσουν φωνή και ύπαρξη, ελπίδα και προοπτική. Τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζονται την λύση τους.

Ομάδα Πρωτοβουλίας
Read More »
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ  Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Υπουργείο Παιδείας: Νέο ποινολόγιο στους μαθητές για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Υπουργείο Παιδείας: Νέο ποινολόγιο στους μαθητές για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία


Μία σειρά από νέους, αυστηρούς κανονισμούς για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας, ενισχύοντας το υφιστάμενο πλαίσιο. Η κλιμάκωση των ποινών θα φτάνει στην οριστική αποβολή όσων δεν συμμορφώνονται.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, μαθητές οι οποίοι αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο που εκθέτει ή διακωμωδεί συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, θα αντιμετωπίζουν ακόμα και οριστική αποβολή από το σχολείο τους, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι η αυστηρότερη από τις ποινές που θα επιβληθούν. Επιπλέον, προβλέπεται η εφαρμογή της υποχρεωτικής παράδοσης των κινητών τηλεφώνων καθημερινά στο σχολείο με την έναρξη του μαθήματος, προληπτικά, για να αποτραπεί η μη επιτρεπόμενη χρήση τους.

Οι ποινές για την κατοχή κινητού τηλεφώνου εντός του σχολικού χώρου θα είναι αυστηρές: σε περίπτωση που εντοπιστεί μαθητής με κινητό στην τάξη, θα επιβάλεται ωριαία αποβολή ενώ εάν υπάρξει υποτροπή, η αποβολή θα είναι ημερήσια. Στην οριστική αποβολή, την «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος», θα καταφεύγουν οι αρμόδιοι στην περίπτωση περιστατικών εκφοβισμού συμμαθητών τους. Άλλωστε, το πλήθος των καταγγελιών στα σχολεία για τα συγκεκριμένα περιστατικά, έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ύπαρξη σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας από το 2021, η οποία απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο καθώς και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που διαθέτουν επεξεργασία εικόνας και ήχου, σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό μαθητών την εφαρμόζει ενώ στην πλειοψηφία των σχολείων επικρατεί «ανοχή» σε ό,τι αφορά την εκτεταμένη χρήση αυτών των συσκευών τόσο εκτός όσο και εντός σχολικής αίθουσας.

Τι δήλωσε ο υπουργός Παιδείας για την αυστηροποίηση των ποινών στα σχολεία

Οι νέοι κανονισμοί που αναμένονται από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις αυστηρότερες κυρώσεις των μαθητών, εναρμονίζονται με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη: «Θα πρέπει να δούμε το πλαίσιο των συνεπειών. Είναι ένα θέμα, που πρέπει να εξετάσουμε και θα εξετάσουμε». Όπως πρόσθεσε «έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι επανέρχεται στο πλαίσιο συνεπειών η πενθήμερη αποβολή, όπως υπήρχε παλιά, αλλάζει το καθεστώς σε ό,τι αφορά τις απουσίες και σε ό,τι αφορά τους θύτες του bullying θα πρέπει να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον ευκολότερα».

Η συγκεκριμένη κίνηση του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να αναδείξει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα της ασφάλειας και της διατήρησης της τάξης εντός των σχολικών κτιρίων. Πιο απλά, «μέσω αυστηρών κανονισμών και ανάλογων ποινών, το υπουργείο επιδιώκει να διασφαλίσει ένα περιβάλλον μάθησης που θα είναι ευνοϊκό για όλους τους μαθητές», διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, δεν λείπουν κι εκείνοι οι οποίοι προβλέπουν «πιθανές αντιδράσεις από τους μαθητές, καθώς η αφαίρεση των κινητών τηλεφώνων από την καθημερινή τους ρουτίνα μπορεί να επισύρει έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους τους». Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως θα επιδείξει αποφασιστικότητα στο θέμα, καθώς θεωρεί πως «η αυστηρή τήρηση των κανονισμών είναι αναγκαία για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων και την προαγωγή μιας υγιούς σχολικής κοινότητας».

Η ισχύουσα εγκύκλιος για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α ́ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β ́/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Τα αποτελέσματα της PISA 2022 για τη χρήση ψηφιακών συσκευών από τους μαθητές

Σημαντικά δεδομένα φέρνουν στο φως τα αποτελέσματα της εξέτασης PISA 2022 σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών συσκευών από τους μαθητές τόσο κατά τη διάρκεια όσο και εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους τρεις μαθητές φαίνεται να αποσπάται από τις ψηφιακές συσκευές κατά την παρακολούθηση του μαθήματος, ενώ το 25% αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης λόγω άλλων μαθητών που χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές.

Ειδικότερα, η προσοχή των μαθητών φαίνεται να αποσπάται λιγότερο όταν απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα και τις εφαρμογές στις ψηφιακές τους συσκευές κατά τη διάρκεια του μαθήματος, όταν δεν έχουν τις ψηφιακές τους συσκευές ανοιχτές στην τάξη για να κρατούν σημειώσεις ή να αναζητούν πληροφορίες καθώς και όταν δεν αισθάνονται πίεση να είναι συνδεδεμένοι και να απαντούν σε μηνύματα ενώ βρίσκονται στην τάξη.

Το να έχουν κινητά τηλέφωνα οι μαθητές στο σχολείο αυξάνει σαφώς τον κίνδυνο να τα χρησιμοποιούν για μη εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή να αποσπώνται από τις ειδοποιήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχέση μεταξύ της χρήσης των ψηφιακών συσκευών και της απόδοσης στα μαθηματικά. Οι μαθητές που δαπανούν έως μία ώρα την ημέρα για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με ψηφιακές συσκευές φαίνεται να έχουν υψηλότερη απόδοση κατά 20 μονάδες στα μαθηματικά σε σχέση με συμμαθητές τους οι οποίοι δεν δαπανούν χρόνο σε ψηφιακές συσκευές αλλά η σχέση αυτή γίνεται αρνητική όταν η χρήση υπερβαίνει τη μία ώρα την ημέρα. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω ευρήματα, η μέτρια χρήση των ψηφιακών συσκευών δεν είναι ουσιαστικά αρνητική για την απόδοση των μαθητών. Σε αρνητικά αποτελέσματα οδηγεί η υπερβολική και κακή χρήση αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται πως ο ΟΟΣΑ δεν προβαίνει σε συστάσεις για κατάργηση των ψηφιακών συσκευών, ούτε για επιβολή ποινών στους μαθητές.
Read More »
Υπουργείο Παιδείας: Νέο ποινολόγιο στους μαθητές για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία Υπουργείο Παιδείας: Νέο ποινολόγιο στους μαθητές για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Tα ποσά που κερδίζουν οι φορολογούμενοι αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές Φεβρουαρίου – Οι φορολογούμενοι που κέρδισαν θα ειδοποιηθούν άμεσα με μήνυμα στη θυρίδα τους στο myAADE

Πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ η φορολοταρία που «μοιράζει» από 1.000 ευρώ και 50.000 ευρώ.

Πρόκειται για την 27η δημόσια κλήρωση και αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο 2024.

Δείτε τα αποτελέσματα εδώ

Τα ποσά της φορολοταρίας

Τα ποσά που θα κερδίζουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:
1 τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ
5 τυχεροί κερδίζουν 20.000 ευρώ ο καθένας
50 τυχεροί κερδίζουν 5.000 ευρώ ο καθένας
500 τυχεροί κερδίζουν 1.000 ευρώ ο καθένας

Για την καταβολή του επάθλου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει δηλώσει ο φορολογούμενος τον τραπεζικό του λογαριασμό σε μορφή ΙΒΑΝ στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην επιλογή myAADE – «Μητρώο & Επικοινωνία» – Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ.

Οι φορολογούμενοι που κέρδισαν στη σημερινή κλήρωση και είναι πιστοποιημένοι στο TAXISnet, θα ειδοποιηθούν άμεσα με μήνυμα στη θυρίδα τους στο myAADE και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιοι από τους κληρωθέντες δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ, η ΑΑΔΕ θα επικοινωνήσει μαζί τους και τηλεφωνικά.

Τα ποσά που μοιράζονται από τη φορολοταρία που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Read More »
Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

500 χιλιάδες για συντήρηση πρασίνου στους δρόμους

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
500 χιλιάδες για συντήρηση πρασίνου στους δρόμους

Ποσό 500 χιλιάδων ευρώ προτίθεται να διαθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την συντήρηση και την αποκατάσταση πρασίνου στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της περιοχής.

Το έργο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από τον άξονα «πράσινες πόλεις, αστικές αναπλάσεις» του ΠΠΑ Περιφέρειας Ηπείρου.

Η πρόσκληση αφορά σε εργασίες τακτικής και έκτακτης συντήρησης και αποκατάστασης πρασίνου στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και σε λοιπούς χώρους αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου όπως κοπή χόρτων στα ερείσματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, διαμόρφωση ( κλάδεμα) θάμνων, κοπή κλαδιών μεγάλων δέντρων, κοπή και απομάκρυνση ξερών δέντρων, κοπή απομάκρυνση και καύση πλατάνων που πάσχουν από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους κ.λπ.

Οι παρεμβάσεις γίνονται με σκοπό στην μεγιστοποίηση της οδικής ασφάλειας δεδομένου ότι συμβάλλουν στην βελτίωση της ορατότητας, στην μείωση κινδύνου από τυχόν πτώσης ξερών κλαδιών & δέντρων (π.χ. πλατάνων) που πιθανότατα θα προκαλούσαν ατύχημα σε διερχόμενα οχήματα & οδηγούς, στον επαρκή φωτισμό του οδικού δικτύου μιας και τα ψηλά δέντρα πολλές φορές καλύπτουν τους ιστούς ηλεκτροφωτισμού, στην μεγαλύτερη ασφάλεια διερχομένων οδηγών και οχημάτων, λόγω αποκάλυψης της κατακόρυφης σήμανσης (πινακίδες αναγγελίας στροφών επικινδύνων θέσεων κ.λ.π.), καθώς και μείωση κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς μετά την κοπή των χόρτων.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
500 χιλιάδες για συντήρηση πρασίνου στους δρόμους 500 χιλιάδες για συντήρηση πρασίνου στους δρόμους Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Όλα τα ονόματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Όλα τα ονόματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε όλα τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το 2024.

Ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε  τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής για το 2024.

Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται στις νέες τους θέσεις για ανάληψη υπηρεσίας με τη λήξη του διδακτικού έτους.

Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2024.

Συνημμένα οι σχετικοί πίνακες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

«Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης σε Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης έτους 2024»

«Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε), σε Σχολεία Κωφών-Τυφλών, σε Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και σε Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), έτους 2024»

«Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης, έτους 2024»

Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Γενικές Μεταθέσεις Δευτεροβάθμιας ΕΔΩ

Μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία ΕΔΩ

Μεταθέσεις σε Διαπολιτισμικά Σχολεία ΕΔΩ

Μεταθέσεις σε ΚΕΔΑΣΥ-ΣΜΕΑΕ ΕΔΩ

Μεταθέσεις σε ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ Σχολεία ΕΔΩ
Read More »
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Όλα τα ονόματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Όλα τα ονόματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Σελίδες