Ο ιερομάρτυρας Αναστάσιος από τον Άγιο Βλάσιο Ο Θεσπρωτός άγιος που πολέμησε το μουσουλμανισμό και αποκεφαλίστηκε

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019
Ο ιερομάρτυρας Αναστάσιος από τον Άγιο Βλάσιο
Ο Θεσπρωτός άγιος που πολέμησε το μουσουλμανισμό και αποκεφαλίστηκε


Θεσπρωτός άγιος, που τον ξέρουν ελάχιστοι, αντιτάχθηκε στο μουσουλμανισμό και αποκεφαλίστηκε! 
Ο ιερομάρτυρας Αναστάσιος από τον Άγιο Βλάσιο. 
Ο γνωστός δημοσιογράφος-ερευνητής Νίκος Κουτούκης, γράφει σχετικά: 
"Γεννήθηκε περί τα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνος μ.Χ. Κατάγονταν από το χωριό Άγιος Βλάσιος (Σούβλιαση η παλαιότερη ονομασία) της Θεσπρωτίας, κοντά στην πόλη της Ηγουμενίτσας. 
Οι πληροφορίες που έχουμε γι' αυτόν προέρχονται από τον Βίο του που σώζεται στο έργο «Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», όπου κυρίως αναφέρεται το μαρτυρικό του τέλος. Δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικό με την παιδική και νεανική του ηλικία, εύκολα όμως μπορούμε να υποθέσουμε, ότι μέσα στα δύσκολα χρόνια που έζησε, έλαβε από την οικογένειά του ευσεβή ανατροφή «ἐν παιδεία κα νουθεσία Κυρίου». 
Η ευσεβής του ανατροφή και η κλήση του Θεού οδήγησαν αργότερα τον μακάριο Αναστάσιο στην απόφαση να ενταχθεί στον Ιερό Κλήρο και να διακονήσει τον Θεό και τον λαό Του ως πρεσβύτερος.
Σε κάποια χρονική στιγμή της ιερατικής του ζωής και ενώ εφημέρευε σε κάποιο ναό έξω από την βασιλεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, αρχίζει την εξιστόρησή του ο Συναξαριστής. 
Συνέβη τότε το μαρτύριο του Αγίου Κωνσταντίου του Ρώσσου και ο Άγιος Αναστάσιος ένιωσε μέσα του να ανάβει ο πόθος του μαρτυρίου και παρακαλούσε κάθε μέρα τον Θεό να τον αξιώσει να δώσει κι αυτός το αίμα του για την πίστη του Χριστού. 
Εκείνη την εποχή στην Κωνσταντινούπολη ζούσε κι ένας Κύπριος ιερομόναχος ο οποίος λόγω της αμαρτωλής ζωής που ζούσε, εγκαταλείφθηκε από την χάρη του Θεού και στα εβδομήντα του χρόνια, έχοντας χάσει και το φως του,αρνήθηκε τον Χριστό και ασπάστηκε την πίστη του Μωάμεθ. 
Οι Τούρκοι, όπως συνήθιζαν σε τέτοιες περιπτώσεις,του προσέφεραν πολλά δώρα και τιμές και εκείνος,τυφλωμένος περισσότερο πνευματικά από ότι σωματικά, έφθασε να μεταβαίνει μαζί με τους Σέχηδες στο Γενί-Τζαμί και να κηρύττει στα σκαλοπάτια του,διδάσκοντας στους εισερχόμενους μουσουλμάνους τους μύθους της θρησκείας των, λαμβάνοντας από αυτούς και χρήματα.
Μία μέρα ενώ ο Άγιος μετέβαινε στην αγορά, πέρασε έξω από το Γενί-Τζαμί και βλέποντας στα σκαλοπάτια τον εξομώτη , πρώην ιερομόναχο, να διδάσκει τους Τούρκους, πόνεσε με την καρδιά του και στάθηκε εκεί παρατηρώντας τον αναλογιζόμενος από ποιό ύψος της αληθείας του Χριστού εξέπεσε και κατακρημνίσθηκε σε τέτοιο βάθος σκοτισμού, όπως ο πατέρας του κακού, ο Εωσφόρος. 
Βλέποντας τον Αναστάσιο να στέκεται σκεπτικός,οι διερχόμενοι Τούρκοι,του είπαν με την συνηθισμένη τους βαρβαρότητα.
 «Μπρε, παπά, βλέπεις αυτόν τον Σέχη; Και αυτός παπάς ήταν και γνώρισε την πίστη μας και έγινε Τούρκος. 
Έλα κι εσύ να γίνεις Τούρκος για να κερδίσεις τον Παράδεισο. 
Αυτά και άλλα παρόμοια έλεγαν οι Αγαρηνοί. 
Ο δε Άγιος Αναστάσιος άνοιξε το ευλογημένο του στόμα και τους απάντησε με λόγια σκληρά όμως αληθινά. 
«Ω τυφλοί και πλανεμένοι, τι τον ακούτε; 
Αυτά που σας λέει είναι όλα ψέματα. 
Εσείς, που είστε Τούρκοι από τους προγόνους σας, αυτόν τον σαπρόγερο βάλατε να σας διδάξει την πίστη; 
Αυτόν που τον εγκατέλειψε ο Θεός για την πολλή του κακία και αρνήθηκε την πίστη του, τώρα στα γεράματα; 
Που γνωρίζει την πίστη σας αυτός που ακόμη δεν γιατρεύτηκε από το σουνέτισμα; Κρίμα στη γνώση σας και λέτε ότι έχετε και πίστη». 
Αφού είπε αυτά και ακόμη περισσότερα με μεγάλη τόλμη και θάρρος στην τουρκική γλώσσα, ο Άγιος, σιώπησε. 
Οι δε Αγαρηνοί ακούγοντάς τα, όρμησαν καταπάνω του με μίσος και αρπάζοντάς τον, τον παρουσίασαν στον Κατή, δηλαδή τον ιεροδικαστή των μουσουλμάνων και από εκεί στον Βεζύρη. 
Ο δε Μάρτυς είπε και σ' αυτούς τα ίδια λόγια γι' αυτό και απεφάσισαν να εξορισθεί στο νησί της Χίου. 
Όταν λοιπόν επρόκειτο να τον ανεβάσουν στο πλοίο για την εξορία, ο Άγιος, φλεγόμενος από τον πόθο του μαρτυρίου, με φρόνιμο τρόπο τους ξεγέλασε και τον έφεραν πάλι μπροστά στον Βεζύρη, στον οποίο είπε τα εξής: 
«Ενδοξότατε αφέντη, για ποιό λόγο με στέλνεις στην εξορία; Επειδή σου είπα την αλήθεια; Μάλλον να με τιμήσεις θα έπρεπε και όχι να με εξορίσεις. Αλλά εσείς δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια, γι’ αυτό και έχετε αυτούς τους τυφλούς και πλανεμένους να σας διδάσκουν». 
Τόσο έντονα και με θάρρος χλεύασε την θρησκεία των Τούρκων και κήρυξε την πίστη των Χριστιανών, ομολογώντας έτσι τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν Θεόν αληθινόν, μαζί με τον Πατέρα και το Άγιον Πνεύμα και όλη την ένσαρκων Αυτού οικονομίαν, ώστε όλοι που τον άκουγαν να μείνουν άφωνοι. 
Μη μπορώντας να αντέξουν τον έλεγχο αυτής της φωνής της αληθείας, κατά διαταγή του Μουφτή, έστειλαν και τον αποκεφάλισαν μπροστά στο Γενί-Τζαμί.
Έτσι ο τρισμακάριστος Αναστάσιος έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου, που με τόση λαχτάρα ποθούσε και η αγία του ψυχή πέταξε για να μεταβεί κοντά στον Σωτήρα Χριστό, που από την παιδική του ηλικία αγάπησε. 
Ήταν η 8η Ιουλίου του 1743 μ.Χ.! Μετά την αποτομή της τιμίας αυτού κεφαλής, φως ουράνιο παρουσιάστηκε τη νύκτα πάνω από το Άγιο λείψανο του ιερομάρτυρος και έγινε αντιληπτό από τους φρουρούς που το εφύλαγαν, καθώς και από όσους πέρασαν από εκεί, Χριστιανούς και Τούρκους και όλοι εθαύμασαν για το παράδοξο θέαμα. 
Οι μεν Αγαρηνοί καταισχύνθηκαν από την θεοσημεία,οι δε Χριστιανοί δόξασαν τον Θεό, που αντιδοξάζει τους πιστούς Του δούλους.
Στη συνέχεια το Άγιο Λείψανο,παραδόθηκε στους χριστιανούς για να ταφή.
Δυστυχώς όμως, η παράδοση δεν διέσωσε τον τόπο της ταφής του μαρτυρικού σώματος, ούτε άλλη πληροφορία σχετικά με τον Άγιο Ιερομάρτυρα, μετά το θάνατό του". 
Του Νίκου Κουτούκη
Read More »
Ο ιερομάρτυρας Αναστάσιος από τον Άγιο Βλάσιο Ο Θεσπρωτός άγιος που πολέμησε το μουσουλμανισμό και αποκεφαλίστηκε  Ο ιερομάρτυρας Αναστάσιος από τον Άγιο Βλάσιο  Ο Θεσπρωτός άγιος που πολέμησε το μουσουλμανισμό και αποκεφαλίστηκε Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019 Rating: 5

Ντοκιμαντέρ για το παλιό σχολείο Γραικοχωρίου 1872-1913 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019
Ντοκιμαντέρ για το παλιό σχολείο Γραικοχωρίου 1872-1913 (+ΒΙΝΤΕΟ)Το ντοκιμαντέρ για το παλιό σχολείο Γραικοχωρίου 1872-1913 
Το κτήριο κατεδαφίστηκε για να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου! 

6ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Στιγμές από την ιστορία του σχολείου»
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνουν τον 6ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό:

«Στιγμές από την ιστορία του σχολείου»

Το Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου, συμμετέχει στον διαγωνισμό με το ντοκιμαντέρ "" ΤΟ ΠΑΛΙΌ ΣΧΟΛΕΊΟ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΊΟΥ"

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.
Στόχοι του Διαγωνισμού αυτού είναι:
Να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων την ιστορία του σχολείου τους
Να αναδείξουν την τοπική ιστορία

Να συμμετέχουν ενεργητικά στη διαδικασία της μάθησης
Να εμπλακούν εποικοδομητική στη διαδικασία του project
Να μάθουν να αξιοποιούν πηγές και προφορικές μαρτυρίες και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές

Η προσέγγιση της ιστορίας του σχολείου μπορεί να περιλαμβάνει τις οπτικές:
(α) η αρχιτεκτονική του κτηρίου, (β) οι διαφορετικές χρήσεις στο πέρασμα των χρόνων, (γ) η ιστορία και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, (δ) η σύνδεσή του με σπουδαία ιστορικά γεγονότα, (ε) ο φυσικός και δομημένες περιβάλλον χώρος και οι αλλαγές μέσα στον χρόνο, (στ) οι παλαιότεροι μαθητές του σχολείου -ξακουστοί ή άσημοι, (ζ) η λειτουργία του και οι δραστηριότητές του στο παρελθόν και στο σήμερα (η) οι αφηγήσεις παλαιότερων μαθητών και κυρίως των παππούδων και γιαγιάδων.

Read More »
Ντοκιμαντέρ για το παλιό σχολείο Γραικοχωρίου 1872-1913 (+ΒΙΝΤΕΟ)  Ντοκιμαντέρ για το παλιό σχολείο Γραικοχωρίου 1872-1913 (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019 Rating: 5

Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη με την μελετήτρια του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019
Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη με την μελετήτρια του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς


Ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο την επανεκκίνηση των διαδικασιών για τον χαρακτηρισμό αρχικά και την ανάδειξη στην συνέχεια του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης και η μελετήτρια του έργου κ. Αγγελική Παρόλα, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και του Αντιδήμαρχου τουρισμού κ. Φώτη Δημητρίου.

Στην συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, αναλύθηκαν από την μελετήτρια, όλοι παράμετροι και οι λεπτομέρειες του έργου, τα στάδια που έχουν υλοποιηθεί καθώς και οι άμεσες προτεραιότητες, ώστε να το μεγαλόπνοο σχέδιο να αρχίσει να παίρνει “σάρκα και οστά”.

Mεταξύ άλλων, η κ. Παρόλα αναφέρθηκε αναλυτικά στα απαιτούμενα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προώθηση του φακέλου, όπως τοπογραφικό διάγραμμα, πρόταση τροποποίησης, πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση και σημειώσεις με τους κοινοχρήστους χώρους. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπλαση των δημοτικών κτηρίων “Ριγγα-Μητιώνη” καθώς και πλατειών που βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου.

Με αφορμή την συνάντηση, ο Δήμαρχος Σουλίου δήλωσε:

«O χαρακτηρισμός αρχικά και η ανάπλαση στην συνέχεια του ιστορικού κέντρου Παραμυθιάς, είναι για την Δημοτική Αρχή θέμα προτεραιότητας, μιας και είναι έργο πνοής τόσο για την καθημερινότητα των κατοίκων, όσο και για την εμπορική και τουριστική ανάπτυξη του κέντρου της πόλης.
Δεν είναι εύκολο εγχείρημα καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και διευθύνσεις, ωστόσο η βούληση μας είναι να το ολοκληρώσουμε.
Τις επόμενες ημέρες, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σουλίου και της Περιφέρειας Ηπείρου, θα συνεργαστούν για να αρχίσει η νέα φάση υλοποίησης του έργου..
Η συνεργασία μας με την κ. Παρόλα θα είναι διαρκής».
Read More »
Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη με την μελετήτρια του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς Συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη με την μελετήτρια του Ιστορικού Κέντρου Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας
 

Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00’ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Έγκριση έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για την κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου για το Γ’ τρίμηνο 2019.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Ορισμός υπευθύνου λογαριασμού για πληρωμές έργων Π.Δ.Ε.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Έγκριση εκμίσθωσης ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου Ηγουμενίτσας που βρίσκεται στη θέση «ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ- ΤΣΙΠΟΥΡΙΚΙ» στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Έγκριση εκμίσθωσης των τριών αδιάθετων ακινήτων (καταστημάτων) ιδιοκτησίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, που βρίσκονται στις Εργατικές Κατοικίες στην Κοινότητα Νέας Σελεύκειας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Καθορισμός αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με την αριθμ. 250/2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Καθορισμός δικαιούχων αποζημίωσης μελών Δημοτικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις και προσδιορισμός του ύψους αυτής.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Μετονομασία οδού στην Κοινότητα Λαδοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. - 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. και χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Εργασίες Επισκευής και Συντήρησης Γηπέδου Ηγουμενίτσας».
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Έγκριση επέκτασης - μετατόπισης του δικτύου δημοτικού φωτισμού.
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στη Δράση “Προώθηση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε Κέντρα Κοινότητας της Περιφέρεια Ηπείρου”.
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Συγκρότηση Επιτροπής για την ονομασία και μετονομασία οδών, συνοικιών και πλατειών Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019 Rating: 5

Ολοκληρωμένη πρόταση για τα χρέη των ΤΟΕΒ

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019
Ολοκληρωμένη πρόταση για τα χρέη των ΤΟΕΒ 
 
 
Την άµεση εξόφληση των συσσωρευµένων οφειλών 50 εκατ. ευρώ των ΤΟΕΒ µέσω 25ετούς δανείου από το Ταµείο Παρακαταθηκών µε εγγυήτριες τις Περιφέρειες, σε συνδυασµό µε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για τις ανάγκες ηλεκτροδότησής τους, προωθεί επίµονα ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριµάνης.

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζιδάκη, ενώ όπως ανέφερε στην Agrenda ο περιφερειάρχης, το Μαξίµου βλέπει µε πολύ θετικό µάτι αυτό το πάγιο αίτηµα της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

Για το θέµα αυτό ο κ. Καχριµάνης µίλησε στα πλαίσια της τεχνικής συνάντησης της γενικής γραµµατείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε τις περιφερειακές αρχές ενώ είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση µε τον υπουργό Μάκη Βορίδη που βρέθηκε στα κεντρικά των διαχειριστικών αρχών.

Πιο συγκεκριµένα η πρόταση, όπως την παρουσιάζει το Agronews περιλαµβάνει ένα δάνειο από το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων µε χαµηλό επιτόκιο (που δεν θα ξεπερνά το 1%) µε το οποίο θα εξοφληθούν άµεσα οι οφειλές προς τη ∆ΕΗ (οι οποίες επιβαρύνονται µε υψηλότερα και µη εξυπηρετούµενα επιτόκια). Εγγυήτριες θα µπουν οι Περιφέρειες και το δάνειο θα συνάπτεται αφού πρώτα οι εποπτευόµενοι ΤΟΕΒ τεθούν σε καθεστώς αυστηρής οικονοµικής εποπτείας εξ αυτής και βεβαιωθεί η οικονοµική βιωσιµότητα του χρηµατοδοτικού σχεδίου από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή ή από άλλο πρόσφορο ελεγκτικό µηχανισµό.

Στη σχετική επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός και έχει σταλεί στον υπουργό Περιβάλλοντος παρατίθενται οι βασικότεροι λόγοι συσσώρευσης των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ∆ΕΗ σταδιακά από το 2010 και µετά:

Το έντονο ανάγλυφο µεγάλων περιοχών της χώρας το οποίο καθιστά αρκετούς από τους ΤOEB ιδιαίτερα ενεργοβόρους προκειµένου να ανυψώσουν το νερό στους κάµπους τους οποίους υδροδοτούν από τα σηµεία υδροληψίας τους.

Η µικρή οικονοµική απόδοση των περισσότερο διαδοµένων καλλιεργειών στην περιοχής της µηδικής και του καλαµποκιού που θέτει ένα χαµηλό άνω όριο στο κόστος άρδευσης µε το οποίο αυτές µπορούν να επιβαρυνθούν προκειµένου να επιτρέπουν ένα µικρό περιθώριο εισοδήµατος,

Η ολιγωρία των διοικήσεων των οργανισµών να αντιµετωπίσουν στην αύξηση των κόστους του ρεύµατος αυξάνοντας αντίστοιχα τις σχετικές χρεώσεις προς τα µέλη τους προκειµένου να ανταποκρίνονται προς τις υποχρεώσεις τους,

Η αδύναµη εποπτεία της λειτουργία των ΤΟΕΒ από τους Φήµους, οι οποίοι δεν διέθεταν τους κατάλληλους διοικητικούς µηχανισµούς κι επαρκή τεχνογνωσία προκειµένου να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριµένο έργο και ίσως τη βούληση να προχωρήσουν στη λήψη µέτρων προκειµένου να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα πριν γιγαντωθεί,

Η ελαστικότητα που καλοπροαίρετα επιδείχτηκε από τη ∆ΕΗ απέναντι στην είσπραξη των οφειλοµένων όλα τα προηγούµενα χρόνια η οποία ωστόσο επέτρεψε στο πρόβληµα επί µακρόν να µεγεθύνεται, χωρίς να αντιµετωπίζεται.

Η εγγενής δυναµική του χρέους των ΤΟΕΒ προς τη ∆ΕΗ το οποίο επιβαρύνει τους τρέχοντες λογαριασµούς ρεύµατος µε τόκους υπερηµερίας που υπολογίζονται µε επιτόκιο που υπερβαίνει το 7%, διπλασιάζοντας έτσι στην πράξη, σε κάποιες περιπτώσεις, το τρέχον ήδη δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος της άρδευσης»
Read More »
Ολοκληρωμένη πρόταση για τα χρέη των ΤΟΕΒ Ολοκληρωμένη πρόταση για τα χρέη των ΤΟΕΒ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019 Rating: 5

Συγκρότηση επιτροπής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019
Συγκρότηση επιτροπής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία 
 

 
Την ειδική επιτροπή που θα καθορίσει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας Αλβανίας συγκρότησαν τα Τίρανα με απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο αμέσως μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Ράμα με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ράμα αναδιάρθρωσε πλήρως την επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι περίπου ένα χρόνο πριν. Η επιτροπή αποτελείται πλέον από επτά μέλη, στο σύνολό τους Αναπληρωτές Υπουργοί ή Υφυπουργοί και προεδρεύει ο Υπουργός Εξωτερικών. Είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων, τη διαχείριση των σχέσεων με τα όμορα κράτη για τα ύδατα βάση της Αλβανικής νομοθεσίας και των διεθνών συμφωνιών.

Η συγκρότηση της επιτροπής θεωρείται ως ένα βήμα προόδου για την επίλυση μιας πολυετούς εκκρεμότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 27 Απριλίου του 2009, και έπειτα από τριετείς διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας μία συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο χωρών. Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών καθορίστηκαν με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Ως μέση γραμμή ορίστηκε το σημείο εκείνο που είχε την ίδια απόσταση από την φυσική ακτογραμμή της κάθε χώρας, δηλαδή «τη γραμμή της κατωτάτης ρηχίας κατά μήκος της ακτής όπως αυτή εμφαίνεται στους ναυτικούς χάρτες μεγάλης κλίμακας που αναγνωρίζονται επίσημα από το παράκτιο κράτος» (άρθρο 5 Δ.Θ).

Κατά την οριοθέτηση ελήφθησαν υπόψη και οι νησίδες Ερεικούσα και Οθωνοί, οι οποίες λόγω της γεωγραφικής θέσης τους και του άρθρου 121 παρ. 2 της Σ.Δ.Θ. επεκτείνουν την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Ελλάδας και, κατ’ επέκταση, και την μέση γραμμή οριοθέτησης. Μέσα στη συμφωνία αυτή μάλιστα υπήρχε ρητή πρόβλεψη ρήτρας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που βρίσκονταν εκατέρωθεν της γραμμής αυτής.

Ωστόσο ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Απριλίου του 2010, και κατόπιν αίτησης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος με ηγέτη τον νυν πρωθυπουργό Έντι Ράμα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ακύρωσε τη συμφωνία, βασιζόμενη σε τρεις λόγους που την καθιστούσαν αντίθετη με το αλβανικό σύνταγμα και τα αλβανικά συμφέροντα.

Από τότε όσες προσπάθειες έγιναν για την οριοθέτηση των συνόρων δεν τελεσφόρησαν.
Read More »
Συγκρότηση επιτροπής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία  Συγκρότηση επιτροπής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019 Rating: 5

Τέσσερις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019
Τέσσερις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα
 
 

Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών, ηλικίας 41,18,17 και 32 ετών αντίστοιχα προέβησαν, βραδινές ώρες χθες και πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν οι δύο πρώτοι ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα και οι υπόλοιποι πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα , με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Τέσσερις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Τέσσερις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019 Rating: 5

Σελίδες