1.222 νέα κρούσματα, 26 νεκροί και 300 διασωληνωμένοι

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
1.222 νέα κρούσματα, 26 νεκροί και 300 διασωληνωμένοι


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1222, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171466 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες. 
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6103 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. 
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 300 (70.3% άνδρες)
Read More »
1.222 νέα κρούσματα, 26 νεκροί και 300 διασωληνωμένοι 1.222 νέα κρούσματα, 26 νεκροί και 300 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 22 σε όλη την Ήπειρο

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 22 σε όλη την ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
Π.Ε. Άρτας 2
Π.Ε. Θεσπρωτίας 2
Π.Ε. Ιωαννίνων 16
Π.Ε. Πρέβεζας 2
Read More »
Νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 22 σε όλη την Ήπειρο Νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 22 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Χάλκινο Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου για τη Ναταλία Μπέση

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Χάλκινο Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου για τη Ναταλία Μπέση


To Χάλκινο Μετάλλιο και την Τρίτη Θέση στο Άλμα σε Μήκος κατέκτησε η Ναταλία Μπέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Α/Γ που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας .

Η αθλήτρια του ΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΙΒΟΣ με άλμα 5.95 που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ για τον κλειστό Στίβο ξεκίνησε την αγωνιστική χρονιά με επιτυχία .

Συγχαρητήρια από όλη την ομάδα ΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΙΒΟΣ, τη Ναταλία Μπέση και στον προπονητή της Στυλιανίδη Νίκο!!!!Read More »
Χάλκινο Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου για τη Ναταλία Μπέση Χάλκινο Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου για τη Ναταλία Μπέση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Επιστρεπτέα 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Επιστρεπτέα 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσειςΕνεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 22 Φεβρουαρίου για να κάνουν τις αιτήσεις τους στο «myBusinessSupport» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέσω της Επιστρεπτέας 6 ποσά τα οποία θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ.

Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Καθώς η ενίσχυση αφορά σε έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτηση

Όσες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την πανδημία:

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:

Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019.

Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος, επομένως, δύνανται να υποβάλλουν όσες από τις παραπάνω επιχειρήσεις δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δύναται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι:

-δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία

-δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει -τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Read More »
Επιστρεπτέα 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Επιστρεπτέα 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Συνελήφθη με πάνω από 82 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Συνελήφθη με πάνω από 82 κιλά ακατέργαστης κάνναβηςΣτο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή της εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την ελληνοαλβανική μεθόριο και τη διακίνησή τους στη χώρα μας και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή και αστυνομικών του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών προχώρησαν στη σύλληψη αλλοδαπού σήμερα (13-02-2021) το πρωί στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας (ύψος Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων).

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.


Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος και στον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του (23) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους (82) κιλών και (650) γραμμαρίων.

Κατασχέθηκαν η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών, το αυτοκίνητο – ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου- και το κινητό του τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη με πάνω από 82 κιλά ακατέργαστης κάνναβης Συνελήφθη με πάνω από 82 κιλά ακατέργαστης κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου που είχε διαπράξει κλοπή

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021

Σχηματισμός  δικογραφίας σε βάρος ημεδαπής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου που είχε διαπράξει κλοπή

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος ημεδαπής, που κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.  Ειδικότερα, χθες (12-02-2021) το απόγευμα στην Άρτα, ανήλικος, την εποπτεία του οποίου έχει η κατηγορούμενη, αφαίρεσε χρηματικό ποσό από ταμειακή μηχανή εμπορικού καταστήματος.  

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας τον εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος του αφαιρεθέντος χρηματικού ποσού, το οποίο αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια.  

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας. 

Read More »
Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου που είχε διαπράξει κλοπή Σχηματισμός  δικογραφίας σε βάρος ημεδαπής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου που είχε διαπράξει κλοπή Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Γιάννης Γόγολος

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Γιάννης Γόγολος

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου Ηγουμενίτσας, ο επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Γόγολος.

Ο κ. Γόγολος είχε αφήσει να εννοηθεί σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο πως δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Σήμερα όμως, το μεσημέρι του Σαββάτου, απαντώντας σε σχόλιο αναγνώστη στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ξεκαθάρισε την απόφασή του, να μην ξανά διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχόλιο κάτοικου της Πέρδικας, ανέφερε: "Να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν το κάνω για ψηφοθηρικούς λόγους γιατί δεν θα ξανά είμαι υποψήφιος."

Όλες οι κινήσεις και οι τοποθετήσεις του κ. Γόγολου το τελευταίο διάστημα, κυρίως με πολιτικές επιθέσεις κατά του κυβερνητικού βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα, καταδεικνύουν πως έχει αποφασίσει να διεκδικήσει θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αυτό μένει να φανεί στην πράξη.

Read More »
Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Γιάννης Γόγολος Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Γιάννης Γόγολος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021

Τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου, στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας, στα Πλατάνια.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν συγκρούστηκαν μεταξύ του, προφανώς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματα, δύο ΙΧ αυτοκίνητα.

Από τη σύγκρουση των δύο οχημάτων, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας, ενώ και τα δύο οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Read More »
Τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Τροχαίο ατύχημα πριν λίγο στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία Οδό από Ηγουμενίτσα έως Έβρο

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία Οδό από Ηγουμενίτσα έως Έβρο Προβλήματα και στις οδικές συγκοινωνίες-μεταφορές προκαλεί το Σάββατο η εν εξελίξει κακοκαιρία «Μήδεια».

Ήδη από τις 13:00 του Σαββάτου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, από τους Κήπους Έβρου έως την Ηγουμενίτσα, λόγω των καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες.
Read More »
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία Οδό από Ηγουμενίτσα έως Έβρο Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία Οδό από Ηγουμενίτσα έως Έβρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

ΣΟΚ στα Γιάννενα: 26χρονη από την Αιθιοπία ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το εξάμηνο βρέφος της

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
ΣΟΚ στα Γιάννενα: 26χρονη από την Αιθιοπία ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το εξάμηνο βρέφος τηςΣοκ προκαλεί ο θάνατος βρέφους έξι μηνών από την ίδια την μητέρα του. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Σάββατο κι αφού η 25χρονη από την Αιθιοπία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη όταν το βρέφος παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι το μωρό έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όπως και κακώσεις στον θώρακα.

Η Ασφάλεια Ιωαννίνων προχώρησε στη σύλληψη της 25χρονης γυναίκας η οποία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Δευτέρα.

Η 25χρονη μητέρα αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή όμως στην συνέχεια ανέφερε ότι είχε τοποθετήσει το μωρό στο χαλί προσπαθώντας να το κάνει να σταματήσει το κλάμα και όπως το ταρακουνούσε πιθανόν το χτύπησε στο πάτωμα.

Η γυναίκα από την Αιθιοπία μένει σε διαμέρισμα της πόλης των Ιωαννίνων με μία ακόμη συμπατριώτισσά της, μισθωμένο από ΜΚΟ.
Read More »
ΣΟΚ στα Γιάννενα: 26χρονη από την Αιθιοπία ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το εξάμηνο βρέφος της ΣΟΚ στα Γιάννενα: 26χρονη από την Αιθιοπία ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το εξάμηνο βρέφος της Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας στην συνάντηση Τάσιου – Λυκουρεντζου

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας στην συνάντηση Τάσιου – Λυκουρεντζου


Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρεντζο, πραγματοποίησε η αντιπεριφερειάρχης για την ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων, Αναστασία Τάσιου.

Στην εκτενή συζήτηση αναλύθηκε ότι το πρόβλημα των παραγωγών εσπεριδοειδών είναι συνάρτηση της υγειονομικής κρίσης και των καιρικών φαινομένων, με δεδομένο ότι στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας η κύρια αγροτική παραγωγή είναι τα εσπεριδοειδή, οι επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και κοινωνία είναι τεράστιες και δυσαναπληρωτες.

Ο Ανδρέας Λυκουρεντζος ενημερώθηκε πως η φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών έμεινε αδιάθετη καθώς δεν υπήρχε ζήτηση από τις παραδοσιακές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Στη συνέχεια οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων έπληξαν την παραγωγή εσπεριδοειδών με αποτέλεσμα να προσβληθεί από μύκητα και να κάνει αδύνατη τη διάθεση της.

“Κατόπιν των παραπάνω υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης των παραγωγών , καθώς ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος. Έτσι πρέπει να δοθεί στρεμματικη αποζημίωση, λόγω covid 19 και καιρικών συνθηκών, όπως συνέβη και ορθά με άλλα γεωργικά προϊόντα . Ο πρόεδρος άκουσε με προσοχή όσα του ανέλυσα και τέλος του μήνα ευελπιστούμε να έχουμε ευχάριστες εξελίξεις για τους παραγωγούς μας” δήλωσε σχετικά η Αναστασία Τάσιου.
Read More »
Τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας στην συνάντηση Τάσιου – Λυκουρεντζου Τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας στην συνάντηση Τάσιου – Λυκουρεντζου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

15 πρόστιμα στη Θεσπρωτία για μάσκες και άσκοπη μετακίνηση

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
15 πρόστιμα στη Θεσπρωτία για μάσκες και άσκοπη μετακίνηση


 
Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (12-02-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (66) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(48) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· (6) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (10) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (27) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(18) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· (6) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· (5) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· (3)παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· (4) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
15 πρόστιμα στη Θεσπρωτία για μάσκες και άσκοπη μετακίνηση 15 πρόστιμα στη Θεσπρωτία για μάσκες και άσκοπη μετακίνηση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

"ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ" ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
"ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ" ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΟ εκλεκτός συμπατριώτης, από την Σίδερη Φιλιατών, κ. Κώστας Σπυρόπουλος είναι οικονομολόγος, ως πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, τώρα Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και υπήρξε κορυφαίο Διοικητικό Στέλεχος (Γενικός Διευθυντής) της ΕΥΔΑΠ.

Επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί την "πέννα" του για να προβάλλει τοπικά, κοινωνικά και Εθνικά θέματα με ιδιαίτερη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Από τις αρχές του 1990 ο κ. Σπυρόπουλος "μπαίνει δυναμικά" στο χώρο της Λογοτεχνίας και προσφέρει στην Ελληνική Γραμματεία μέχρι σήμερα τέσσερα βιβλία. 

Είναι αυτά τα κάτωθι:
1. Βιώματα και αναμνήσεις από την Σίδερη - Φιλιατών, 1992 .
2. Στο κυνήγι του ονείρου, 2013.
3. Κάλλιο αργά, 2018.
4. Τα άλογα δεν ξεχνούν, 2019.

Το τελευταίο Βιβλίο του κ. Κ. Σπυρόπουλου έλαβα πρόσφατα με μια εγκάρδια αφιέρωση. Τον ευχαριστώ θερμά τόσο για την αποστολή του βιβλίου του, όσο και για τα αισθήματα εκτίμησης και αγάπης της αφιέρωσής του.

Ισχυρίζονται οι ψυχολόγοι ότι: "Συνειρμός είναι η διαδικασία με την οποία η συνείδηση συνδέει τις παραστάσεις και ο τρόπος, με τον οποίο, τις ανακαλεί από την μνήμη χωρίς την παρέμβαση της βούλησης."

Κάτι παρόμοιο αισθάνθηκα, "συνειρμικά", όταν επήρα στα χέρια μου το αναφερθέν πόνημα και είδα το εξώφυλλο με τον τίτλο "ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ" και με την θαυμάσια εικόνα ενός όμορφου αλόγου να τρέχει ...Ιπποδρομιακά!

Δηλαδή ανακληθήκαν στην μνήμη του τα Άλογα του Περικλέους. Θυμίζω στους φιλίστορες ότι: Όταν ο Ηγέτης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ΠΕΡΙΚΛΗΣ (485 -429 π.Χ.) ολοκλήρωσε τα μεγάλα έργα της Αθήνας και ιδιαίτερα τον Ναό της Αθηνάς, τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, διοργάνωσε λαμπρές τελετές.

Σ' αυτές τις λαμπρές τελετές ετίμησε όλους όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή αυτών και ιδιαίτερα στην κατασκευή του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, αρχίζοντας από τους αρχιτέκτονες ΙΚΤΙΝΟ και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τον γλύπτη ΦΕΙΔΙΑ, που ήταν ο Γενικός Επιστάτης. Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ, όμως δεν ελησμόνησε και την προσφορά των Αλόγων, που μετέφεραν τα μάρμαρα από την ΠΕΝΤΕΛΗ, καθ' όσον ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ κτίσθηκε, ολόκληρος από Πεντελικό Μάρμαρο. Για να τιμήσει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ την προσφορά των Αλόγων έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα υπομονετικά και εργατικά τετράποδα στους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ για να βόσκουν εκεί ανεμπόδιστα και προνομιακά . Η εντολή εκτελέστηκε, αλλά ολίγες ημέρες μετά, τα Άλογα εγκατέλειψαν τους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ και, αφού θυμήθηκαν την 7χρονη πορεία τους (7 χρόνια χρειάσθηκαν για να κτιστεί ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, 448-439 π.Χ.) άρχισαν να "εκτελούν" το Δρομολόγιο ΠΕΝΤΕΛΗ - ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, και ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ! Τα άλογα δεν εξέχασαν!! Θυμήθηκαν!!! Συνέχισαν να κάνουν αυτό, που είχαν συνηθίσει να κάνουν μέχρι το τέλος της ζωής τους στην γνωστή διαδρομή.

...Και ενώ εζούσα αυτούς τους συνειρμούς, άρχισα την ανάγνωση του βιβλίου του φίλτατου ΚΩΣΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ με τον τίτλο "ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ" που είναι μια προσεγμένη Συλλογή Διηγημάτων, ένα κείμενο επαίνου για μια διάκριση ενός 26χρονου Έλληνα, ένα κείμενο για την ημέρα της ευτυχίας και ένα κείμενο για μια Βιβλιοκρισία του γράφοντος για άλλο του Βιβλίο.

- Στην πρώτη ανάγνωση... "τρέχοντας" επήρα την απάντηση στο ερώτημα: Γιατί ο τίτλος του βιβλίου: "ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ" όπου "δικαιώθηκαν" οι συνειρμικές σκέψεις. Σ' αυτή την Συλλογή Διηγημάτων του Κώστα Σπυρόπουλου είναι εμφανής η πολυποίκιλη θεματολογία. Μια θεματολογία, που εμφιλοχωρεί και διεισδύει δεξιοτεχνικά στον κοινωνικό ιστό με διακριτή ηθογραφία πρωταγωνιστών και κομπάρσων. Ομοιάζει με τα πολυποίκιλο κρασί, που προκύπτει από την σύνθλιψη σταφυλιών διαφόρων ποικιλιών και που κάθε μια ποικιλία προσθέτει το δικό της άρωμα στην Οινική Πανδαισία.

- Στην δεύτερη ανάγνωση εθαύμασα τον παθολογικό Τοπικισμό του Συγγραφέα, που χωρίς να αναφέρει την γενέτειρά του, ΣΙΔΕΡΗ, που την ονομάζει "χωριό της Ηπείρου", που χωρίς να αναφέρει την Θεσπρωτία, ομιλεί για τα δεινά, που υπέστη ο τόπος με τα όργια των Μουσουλμανοτσάμηδων και τις εγκληματικές πράξεις αυτών των αρνησιπάτριδων, αρνησίθρηκων και μητραλοιών σε βάρος των Ελλήνων Χριστιανών της Θεσπρωτίας.

-Στην τρίτη ανάγνωση "συνάντησα", τον λογοτέχνη με όλη την σημασία της λέξης, Κώστα Σπυρόπουλο, που ξετυλίγει, τα Διηγήματά του με ένα Κροίσιο λεξιλόγιο, καθάρια Ελληνική γλώσσα στολισμένη με καλολογικά στοιχεία, με ορθολογισμένο κριτικό πνεύμα, και ανθρώπινη πλοκή. Δεν μπορώ να παραλείψω το γεγονός ότι ο Συγγραφέας χρησιμοποιεί την "Ντοπιολαλιά" (Γλωσσικό ιδίωμα μιας περιοχής) με την ευχέρεια του μόνιμου κατοίκου του χωριού του, την Σίδερη! Βέβαια ο γράφων με καταγωγή τον Τσαμαντά, μόνιμη διαβίωση την Ηγουμενίτσα και συχνότατες επαφές με τους Σιδεριώτες, αναγκάσθηκε να προσφύγει στα φώτα της μισο- Σιδεριώτισσας φίλης Εκπαιδευτικού ΟΥΡΑΝΙΑΣ (Εξαρ. - Μασουρ.) για την ερμηνεία κάποιων "αγνώστων" λέξεων!

... Και ακόμη στην τρίτη ανάγνωση "συνάντησα" τον Κ. Σπυρόπουλο να τιμά τους αγωνιστές της ζωής, να περιγράφει παραστατικότατα την ξενιτειά τόσο με τα θετικά, όσο και με τα πολλά αρνητικά της στοιχεία, που είναι η πίκρα, ο πόνος, οι λύπες οι θλίψεις, οι χωρισμοί. Και όλα αυτά με μια πέννα βουτηγμένη στο μελανοδοχείο της ανθρωπιάς.

Τέλος, σ' αυτήν την τρίτη ανάγνωση "συνάντησα" τον Κ. Σπυρόπουλο μέσα από τα Διηγήματά του να διδάσκει Πατριδολατρεία, Χριστιανική Ορθοδοξία, αδελφική φιλία, κοινωνική αλληλεγγύη, Παραδειγματική τοπολατρεία.

Ο Συγγραφέας Κ. Σπυρόπουλος στηλιτεύει πράξεις και συμπεριφορές σαν τον Ι. Πρόδρομο, σαρκάζει και σατιρίζει αυτές σαν τον Ροϊδη και τις προβάλει με την αλήθεια του Παπαδιαμάντη, άσχετα αν ο "Άγιος" των Ελληνικών Γραμμάτων στο βιβλίο του "έμποροι των εθνών" γράφει: "Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος και δια τούτο δεν την λέγουσι οι φρόνημοι και οι ηλικιωμένοι, αλλά την ομολογούσι οι μεθυσμένοι, οι τρελοί και τα μικρά παιδία"!

Ήταν στις προθέσεις μου να παρουσιάσω όλα τα Διηγήματα της εκλεκτής Συλλογής με σύντομες περιλήψεις και να προβώ σε ξεχωριστές επισημάνσεις, αλλά ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του ενδιαφέροντος του αναγνώστη ήταν εμφανής.

Ύστερα από αυτά ολοκληρώνω αυτήν την παρουσίαση του βιβλίου του αγαπητού μας Συγγραφέα Κ. Σπυρόπουλου τόσο με τα ολόθερμα συγχαρητήρια μας για την νέα επιτυχημένη λογοτεχνική του εργασία, όσο και με την ευχή μας να συνεχίσει να πλουτίζει την Ελληνική Γραμματεία με τις σπουδαίες Λογοτεχνικές του Δημιουργίες.
ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ

Υστερόγραφα:
1) Οι εξαιρετικές Εκδόσεις "Ελίκρανον" θα ....΄΄ταξιδεύσουν΄΄ τα βιβλία σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα. Ακόμα θα φθάσουν και στο Αρχαίο Ελίκρανον (σημ. Κρανιά) της Βορείου Ηπείρου, που ζουν ΈΛΛΗΝΕΣ και πριν απότην εποχή του Πολυβίου ( 477 π.Χ.) που ιστορικώς αναφέρονται... Συνεπώς οι λέξεις της "Ντοπιολαλιάς" φρονούμε ότι πρέπει ή να ερμηνεύονται αμέσως μέσα σε παρένθεση ή " αγγύλη, ή να ερμηνεύονται στο τέλος της σελίδας κάτω από μια οριζόντια γραμμή, ή να ερμηνεύονται στο τέλος του Βιβλίου όλες μαζί με Αλφαβητικό κατάλογο.
2) Στο Διήγημα της Συλλογής με τίτλο "Ελληνική Σημαία" διαπιστώνεται "απουσία" Ελλήνων στην Αργεντινή. Προσωπικά τον Αύγουστο του 1986 δέχθηκα την επίσκεψη του συμπατριώτη μας από το Παλαιοχώρι - Φιλιατών κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΤΡΙΤΣΟΥ, που ήταν ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ της Ελλάδας στην Αργεντινή και κατοικούσε στο Μπουένος Άιρες.
3) Είναι δίκαιον να σημειώσω ότι: Με τον Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ δεν συναντήθηκα ΠΟΤΕ για ένα καφέ, για ένα ποτό, για ... ένα ποτήρι νερό! Ούτε και για μια ... "τσικουδιά" της Κρητικής συζύγου του κ. ΧΡΥΣΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ. Απόρροια των πνευματικών δραστηριοτήτων μας είναι η αλληλοεκτίμηση, που μας "δένει".
4) Οι Συγγραφείς, που μου αποστέλλουν τα βιβλία τους, πάντοτε σημειώνουν και μια "ΑΦΙΕΡΩΣΗ". Ποτέ, δεν δημοσίευσα καμία από αυτές. Στο παρόν σημείωμα θα κάνω μια - και ΜΟΝΑΔΙΚΗ- εξαίρεση. Θα παραθέσω την Αφιερωση του Κ. Σπυρόπουλου. Έχει ως εξής:
"ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ: Στον συμπατριώτη τ. Βουλευτή κ. Ηλία Βεζδρεβάνη, που με τις επιδόσεις του τίμησε, όσο λίγοι, το βαρύ αξίωμα του Βουλευτή.
Σε μένα έκανε την τιμή να διαβάσει, να κρίνει, να κριτικάρει το αυτοβιογραφικό μου μυθιστόρημα "Στο κυνήγι του Ονείρου" και ήταν, θα μπορούσα να πω, η τέλεια, η σοβαρή, η αντικειμενική κριτική.
Συμπατριώτη Ηλία, σε εκτιμούσα, σε εκτιμώ και σε ευχαριστώ.. Κώστας."

Ίδιος (Η.Κ.Β.)
Read More »
"ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ" ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ "ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ" ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Χιονόπτωση ακόμα και στα παράλια της Θεσπρωτίας

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Χιονόπτωση ακόμα και στα παράλια της ΘεσπρωτίαςΠρο των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια» με τον κρατικό μηχανισμό να τίθεται σε επιφυλακή.

Η Πολιτική Προστασία συνιστά στους πολίτες τον περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων, τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για εκείνους που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους, ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» η οποία αναμένεται από σήμερα το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολικές θερμοκρασίες.

Το ψύχος και η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα γίνουν αντιληπτά από σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ την Κυριακή και η Αττική θα μπει σε κλοιό χιονιά.

Την Κυριακή το απόγευμα είναι πολύ πιθανό να δούμε χιονόπτωση ακόμα και στα παράλια της Θεσπρωτίας.

Η «Μήδεια» φέρνει χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13/02/2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14/02/2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:
Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό
Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο
Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14/02) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15/02) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.
Read More »
Χιονόπτωση ακόμα και στα παράλια της Θεσπρωτίας Χιονόπτωση ακόμα και στα παράλια της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Αρνητική η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για 2 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσπρωτία

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Αρνητική η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για 2 φωτοβολταϊκά πάρκα στη ΘεσπρωτίαΣτη συνεδρίαση της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης έλαβε τις εξής αποφάσεις για φακέλους Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:

Γνωμοδότησε θετικά για τις Μ.Π.Ε.:
· «Υφιστάμενη μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, δυναμικότητας 80 m3/ ώρα, που λειτουργεί στη θέση «Λιάτσi», της Τ.Κ. Ζωοδόχου του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων»
· Λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Πλαταριάς, στη Δ.Ε. Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».
· «Τροποποίηση ΑΕΠΟ, πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 64.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 40.000 πτηνά πάχυνσης σε 64.000 πτηνά), εγκατεστημένη και λειτουργούσα στην θέση «Λιθιές», στην Τ.Κ. Κουτσελιού του Δ. Ιωαννιτών»
· «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 31.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Μεσαριά», της Τ.Κ. Χανόπουλου, Δ.Ε Αρταίων, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας».
· Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 550 kW, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση ρέματος Μανουράς, της Δ.Ε. Μαστοροχωρίων του Δήμου Κόνιτσας.

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση για τα έργα:
Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 15,028 MWp, στη θέση «Ξενές», στο Αγρόκτημα Σπαθαραίων, Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας.
«Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 15,028 MWp, «ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ 1», που θα εγκατασταθεί στο αγρόκτημα Σπαθαραίων, Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
«Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW, «Γραμμένο 1», στη θέση «Πριανταλίτσα» Κομπόπουλο στις Δ.Ε. Ευρυμενών και Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας.
Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW, «Γραμμένο 2», στη θέση «Πριανταλίτσα» και των συνοδών του έργων , στις Δ.Ε. Ευρυμενών και Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας,
Περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών του έργων, εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW, με ονομασία «Γραμμένο 3», στη θέση «Κάτσου, στις Δ.Ε. Ευρυμενών και Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας.
Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW, «Καρίτσα 2», στη θέση «Μελίσσια» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Ζίτσας, Ευρυμενών και Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας.
Περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών του έργων, εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW, με ονομασία «Καρίτσα 3», στη θέση «Μελίσσια», στις Δ.Ε. Ζίτσας, Ευρυμενών και Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας.
Read More »
Αρνητική η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για 2 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσπρωτία Αρνητική η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για 2 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Ανακοίνωση της αστυνομίας ενόψει των καιρικών φαινομένων

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Ανακοίνωση της αστυνομίας ενόψει των καιρικών φαινομένωνΕνόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές της χώρας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν.

Παράλληλα, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:
· Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να μετακινηθούν.
· Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
· Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
· Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
· Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
· Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
· Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
· Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
· Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
· Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
· Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
· Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
· Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
· Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:
· Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
· Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.
· Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές Αρχές.
· Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνια.

Οι πεζοί:
· Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
· Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
· Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
· Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειάζεται βοήθεια λόγω των καιρικών συνθηκών για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.

Τέλος, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Read More »
Ανακοίνωση της αστυνομίας ενόψει των καιρικών φαινομένων Ανακοίνωση της αστυνομίας ενόψει των καιρικών φαινομένων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό-ψυγείο 10 μετανάστες

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό-ψυγείο 10 μετανάστες


Στη σύλληψη δέκα (10) αλλοδαπών καθώς και του 63χρονου αλλοδαπού διακινητή τους, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της κινητής μονάδας ανίχνευσης ακτίνων Χ (X-RAY VAN) με τη συνδρομή στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 63χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο ψυγείο, μετέφερε στο χώρο του φορτίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τους δέκα (10) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό-ψυγείο 10 μετανάστες Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό-ψυγείο 10 μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣΣύμφωνα με την ΚΕΔΕ η μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) αναμένονταν, στο κλείσιμο του 2020, να φθάσει από 280 έως 300 εκατομύρια ευρώ. Με βάση το νόμο 3852 (Καλλικράτης), η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει αύξηση των ΚΑΠ κατά 600 εκατ. και όχι μείωση.

- Από την εφαρμογή του Ν 3852 το 2010 μέχρι και το έτος 2023, τα παρακρατηθέντα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ξεπεράσουν τα 27,5 δις ευρώ αφού μόνο το 2020 αντί για 6 δις, δόθηκαν λιγότερα από 2 δις ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 50 + 40 εκατ. που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της διάδοσης της πανδημίας συν τα 55 εκατ. που εξήγγειλε ο κ. Θεοδωρικάκος τις τελευταίες ημέρες της υπουργίας του.

- Οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές των ΟΤΑ θα μειωθούν κατά το 1/3, από 219 εκατ. στα 146 εκατ.

- Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προβλέπεται στα 750 εκατ. όταν μόνο η ΣΑΤΑ των δήμων το 2009 ήταν 1107 εκατ.

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μείωσε τα ελλείμματά της το 2021 κατά 301 εκατ. σε σχέση με τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό στόχο. Θα έχουμε δηλαδή μείωση των ΚΑΠ και του ΠΔΕ με αντίστοιχη αύξηση των ίδιων πόρων. Θα έχουμε δηλαδή επί πλέον επιβάρυνση των δημοτών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

- Ο μνημονιακός νόμος 4270/2014 βάζει ασφυκτικά όρια στη σύνταξη των προϋπολογισμών, οι οποίοι ελέγχονται από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας του ΥΠΕΣ και κάνει διακοσμητικό το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τον περιορίζει στην απλή επικύρωση του εγκεκριμένου από το Παρατηρητήριο προϋπολογισμού, χωρίς να έχει την δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης. Ο ν. 4270, καταργεί ουσιαστικά την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού συντάχθηκε με βάση τις παραπάνω περιοριστικές πολιτικές λιτότητας. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στα ΈΣΟΔΑ: - Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) μειώθηκαν σε σχέση με το 2020 κατά 6%.

Οι ίδιοι πόροι αυξάνονται σε σχέση με τις κρατικές επιχορηγήσεις αφού,

- Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1,850 εκατ. ευρώ το 2020 σκαρφαλώνουν στα 3,147 εκατ. ευρώ το 2021. Βαρύτατη αύξηση 70% που θα φορτωθεί στις πλάτες των δημοτών.

- Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μειώνεται η προβλέψιμη επιχορήγηση, από 541 χιλ. ευρώ που ήταν το διαμορφωθέν ποσό με βάση τον Ιούλιο του 2020, στις 446 χιλ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Δηλαδή έχουμε μείωση 16%. Γενικά έχουμε μείωση στις δαπάνες Πρόνοιας του Δήμου κατά 420 χιλ. ευρώ.

- Τα προβλεπόμενα έργα για το 2020 δεν εκτελούνται με τον αναμενόμενο ρυθμό και οι χρηματοδοτήσεις δεν απορροφώνται, με συνέπεια τα κονδύλια να μεταφέρονται στον επόμενο προϋπολογισμό. Μια ματιά αν ρίξετε στις σελίδες 4,5 και 6 του προϋπολογισμού, θα σας πείσει.

- Παραθέτω τα προβλεπόμενα μηδαμινά έσοδα των 800 ευρώ των νεκροταφείων του Δήμου και με αφορμή τη συζήτηση να σας ρωτήσω κ. Δήμαρχε, γιατί αφήσατε και ξέφυγε εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νεκροταφείο Ηγουμενίτσας, με το παρατηρούμενο όργιο καταπατήσεων και αυθαιρεσίας που γίνεται εντός αυτού;

Στα ΈΞΟΔΑ: - οι δαπάνες για την κάλυψη αναγκών λόγω COVID-19 διαμορφώθηκαν το 2020 στα 54.463 ευρώ. Για το 2021 προβλέπονται Μηδέν (0) ευρώ!

Η απόδοση στις Σχολικές Επιτροπές από 407χιλ. ευρώ το 2020, πέφτει στις 350 χιλ. ευρώ το 2021. Επέρχεται μείωση 14% .

- Θα πληρώνουμε φυσικά και για το 2021, τις 300χιλ. ευρώ για την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων σε Πέρδικα και Σύβοτα, λες και δεν μπορούν να το πράξουν οι υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου. Αλλά βέβαια πρέπει να πάρει το αναλογούν από τον δημότη και ο ιδιώτης επιχειρηματίας. Να μη μείνει και παραπονεμένος;

- Να μη λησμονήσουμε και τον άλλο ιδιώτη των ΧΥΤΑ, όπου θα πληρώσουμε 456 χιλ. ευρώ για το 2021.

- Τέλος από τα 20,2 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων για επενδύσεις που περιλάμβανε ο προηγούμενος προϋπολογισμός, απορροφήθηκαν μόλις 3.867.832,42 ευρώ. Δηλαδή απορρόφηση 19,2% περίπου. Αυτή είναι τελικά η δυνατότητα απορρόφησης για το Δήμο μας , γιατί το ίδιο συνέβαινε και στους προηγούμενους προϋπολογισμούς.

Συμπερασματικά με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, ως παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» διαφωνούμε με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή και τον καταψηφίζουμε.
Read More »
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Σελίδες