Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα δικυκλιστή

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018


Θανατηφόρο τροχαίο συνέβη σημερα Τριτη 14 Αυγουστου γύρω στις 12:30 το μεσημερι στο 12ο χλμ της Ε.Ο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, στο ύψος του Μονολιθίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με φορτηγό Ι.Χ με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσυκλετας.

Η ηλικία του οδηγού δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα καθώς η σορός του δεν έχει ταυτοποιηθεί.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πρέβεζας, της τροχαίας Πρέβεζας, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και άνδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι φρόντισαν για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας


 
Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα δικυκλιστή Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα δικυκλιστή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Tό Τμῆμα Νεότητας τῆς ἐνορίας Κεστρίνης συμμετεῖχε στή λιτανεία τοῦ ἁγίου Σπυρίδωνα

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

Tό Τμῆμα Νεότητας τῆς ἐνορίας Κεστρίνης Θεσπρωτίας συμμετεῖχε, τό Σάββατο 11 Αὐγούστου 2018, στή λιτανεία τοῦ ἁγίου Σπυρίδωνα στήν Κέρκυρα, ὅπου ἑορτάστηκε ἡ ἀνάμνηση τοῦ θαύματος τοῦ ἁγίου γιά τήν ἀπαλλαγή τοῦ νησιοῦ ἀπό τούς Ἀγαρηνούς τό 1716. 
Τά παιδιά, ἀλλά καί γονεῖς τους, πού τά συνόδευαν, παρακολούθησαν μέρος της λιτανείας καί προσκύνησαν τό λείψανο τοῦ ἁγίου. Ἀφοῦ παρατέθηκε γεῦμα, ἐπέστρεψαν στήν ἀφετηρία τους. 
Ἀξίζει να σημειωθεῖ καί νά ἐπαινεθεῖ δημόσια ἡ συμβολή στό προσκύνημα του ναυτικοῦ πράκτορα Ἄκη Μπρέστα, ὁ ὁποῖος μέ δική του πρωτοβουλία καί δείχνοντας τήν εὐαισθησία του γιά τήν πίστη τῶν νέων, προσέφερε ἐξ ὁλοκλήρου τά εἰσιτήρια μετακίνησης μέ τό καράβι ἀπό τήν Ἡγουμενίτσα στήν Κέρκυρα καί ἀπό τήν Κέρκυρα στήν Ἡγουμενίτσα. 
Ὁ ἐφημέριος τῆς ἐνορίας, πρεσβύτερος-θεολόγος π. Ἠλίας Μάκος, πού ἦταν μαζί μέ τά παιδιά στό προσκύνημα, ἀνέδειξε τήν ἀνάγκη νά προστρέξουμε ξανά στόν ἅγιο Σπυρίδωνα, στή δύσκολη αὐτή περίοδο, τήν ὁποία ζοῦμε, πού ἐπικρατεῖ ἡ πνευματική σύγχυση καί ἡ ἀπομάκρυνση ἀπό τόν Χριστό. 
Ὁ ἅγιος Σπυρίδωνας ὑπῆρξε καιομένη λαμπάδα γιά τή δόξα τοῦ Θεοῦ, γι’αυτό ἀξιώθηκε νά θαυματουργεῖ. 
Καί ἄφησε ἴχνη βαθιᾶς εὐσέβειας καί ἐνάρετου βίου πρός τό λαό. Ἀπέδειξε ὅτι ἡ Ἐκκλησία εἶναι μιά ἄλλη πραγματικότητα. 
Εἶναι αὐτό, πού δέ βλέπουμε μέ τούς χωμάτινους ὀφθαλμούς. Εἶναι ἡ πατρίδα τῆς ἀλήθειας, εἶναι «Θεοῦ φυτεία». 
Μᾶς διαμηνύει ἀπό τά βάθη τῶν αἰώνων ὁ ἅγιος Σπυρίδων, μέσα στήν ἀσάφεια καί τήν ἀμφισημία τῶν καιρῶν, ὅτι ὅπου διώξαμε τό Θεό, ἐκεῖ ἦλθαν τά πικρά δάκρυα τῆς ἁμαρτίας, τῆς αἰχμαλωσίας. 
Μᾶς ἔκανε κληρονόμους ἀνεκτίμητων Ὀρθόδοξων παραδόσεων, τίς ὁποῖες ὀφείλουμε νά διασώσουμε ὡς κόρη ὀφθαλμοῦ.

Ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Κεστρίνης Θεσπρωτίας 


 
Read More »
Tό Τμῆμα Νεότητας τῆς ἐνορίας Κεστρίνης συμμετεῖχε στή λιτανεία τοῦ ἁγίου Σπυρίδωνα Tό Τμῆμα Νεότητας τῆς ἐνορίας Κεστρίνης συμμετεῖχε στή λιτανεία τοῦ ἁγίου Σπυρίδωνα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Αξέχαστη εμπειρία: Τραγούδια αντιλάλησαν τη νύχτα στην κορυφή της Μουργκάνας

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

Μια αξέχαστη εμπειρία, που δεν περιγράφεται με λόγια: Τραγούδια αντιλάλησαν τη νύχτα της 12ης προς 13η Αυγούστου στην κορυφή της Μουργκάνας, σ' αυτό το ιστορικό βουνό της Θεσπρωτίας, σε υψόμετρο 1806 μ. 
Πραγματοποιήθηκε πολιτιστική βραδιά στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων "Μάνα Μουργκάνα" της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, με τη συμμετοχή του "Πολυφωνικού Καραβανιού", του Αντιφωνικού Ομίλου της Ομοσπονδίας Μουργκάνας και της "Χαονίας". 
Με αγνάντιο δώθε και κείθε από το σύνορο, σκόρπισαν ποιητικά και πολυφωνικά ακούσματα μια μαγευτική μελωδία, που αψήφισε το σκοτάδι, διαπέρασε χαράδρες και λαγκαδιές και έστειλε το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης. 
Όχι μόνο μεταξύ γειτονικών λαών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των Ελλήνων, αφού στη Μουργκάνα έχει χυθεί αδελφικό αίμα στη διάρκεια του εμφυλίου. 


 
Read More »
Αξέχαστη εμπειρία: Τραγούδια αντιλάλησαν τη νύχτα στην κορυφή της Μουργκάνας Αξέχαστη εμπειρία: Τραγούδια αντιλάλησαν τη νύχτα στην κορυφή της Μουργκάνας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Μουσείο Τέχνης εγκαινιάστηκε στον ακριτικό Λιά από τον πρέσβη των ΗΠΑ

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

 Ένα «κύτταρο» πολιτισμού γεννήθηκε σήμερα στο ακριτικό χωριό Λιάς Θεσπρωτίας, ένα μόλις χιλιόμετρο από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στα βουνά της Μουργκάνας. 
Ένα Μουσείο Τέχνης, ανοίγει την πόρτα του στο κοινό και φιλοξενεί σπουδαία έργα του Θεόφιλου, καθώς και δημιουργίες του σύγχρονου καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή.
Τα εγκαίνια του Μουσείου, έγιναν λίγο μετά το μεσημέρι από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, παρουσία των τοπικών αρχών της Ηπείρου και πλήθους κόσμου. 
Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαιρέτησε στα ελληνικά τους παρευρισκόμενους, είπε καλημέρα και ευχαρίστησε για την φιλοξενία, ενώ τόνισε πως το Μουσείο είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ανθεκτικότητας, αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να συνεχίζει.
Στην είσοδο του Μουσείου, φιλοξενούνται εικόνες από την καθημερινότητα στο χωριό τον περασμένο αιώνα, καθώς και φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών. Στις κυρίως αίθουσες φιλοξενούνται 3 εικόνες του Θεόφιλου, οι οποίες μέχρι πρόσφατα φυλάσσονταν σε εκκλησία. Τις είχε δωρίσει ο λαϊκός ζωγράφος σε κάτοικο του Λιά, ο οποίος δια διαθήκης της άφησε στην εκκλησία. Το 1976 οι 3 εικόνες χαρακτηρίστηκαν μνημεία, από το υπουργείο Πολιτισμού. 
Η προσφορά του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα στο «Μουσείο Υφαντή», αποτελείται από 4 πίνακες με συμβολισμούς για την περιοχή,Το Μουσείο δίνει συνέχεια στην ιστορία του παλιού πετρόχορτου Σχολείου. Το κόστος της αναπαλαίωσης του κτιρίου και της κατασκευής του Μουσείου, ανέλαβε ο επιχειρηματίας Αλέκος Υφαντής ο οποίος κατάγεται από τον Λιά και προς τιμή του το φέρει το όνομα του «Μουσείο Υφαντή». 
Το εγχείρημα υποστήριξε ο Δήμος Φιλιατών και η Περιφέρεια Ηπείρου.Ο τόπος έζησε δύσκολα χρόνια. Δοκιμάστηκε, εγκαταλείφτηκε, ξαναζωντάνεψε, οι άνθρωποι ξενιτεύτηκαν αλλά δεν ξέχασαν την πατρική γη. Το Σχολείο κτίστηκε με χορηγία ξενιτεμένου στην Νότια Αφρική, το 1934 και αρχικά λειτούργησε ως Δημοτικό. Την περίοδο του εμφυλίου, το χωριό ερήμωσε και όταν ο κόσμος επέστρεψε το 1954 το Σχολείο έγινε Οικοκυρική Σχολή. 
Με το νέο κύμα μετανάστευσης το 1960 το ορεινό χωριό και πάλι άρχισε να εγκαταλείπεται.
Λίγο αργότερα το ισόγειο του κτιρίου στέγασε την Αστυνομία και ο 1ος όροφος άρχισε να καταρρέει. Στο θέμα δόθηκε η καλύτερη απάντηση. 
Η ιδέα να δημιουργηθεί Μουσείο, γρήγορα βρήκε ανταπόκριση. 
Ο συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης, ο οποίος έφυγε από τον Λιά για την Αμερική, σε ηλικία 9 ετών, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι χρειάζεται προσπάθεια να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά, ενώ παρομοίασε το Μουσείο, με το λουλούδι που φυτρώνει στην πέτρα σε ένα έργο του Σωτήρη Σόρογκα.
Μάλιστα επισήμανε: «Ακόμη και στο πιο δύσκολο περιβάλλον η ομορφιά έχει παρουσία, ακόμη στα πιο ορεινά μέρη της πατρίδας μας η δημιουργική φαντασία του ελληνικού λαού θα βρεθεί».

Πυλώνας σταθερότητας « Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας», τόνισε για ακόμη μία φορά σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ από τον ακριτικό Λιά Θεσπρωτίας. 
Αμέσως μετά τα εγκαίνια του «Μουσείου Υφαντής», ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, εάν η πρόσφατη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απάντησε:
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και για τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό πρότυπο συντονισμού/συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και όπως έχω πει θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας Και θα το συζητήσω περαιτέρω αύριο με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο Εξωτερικών όταν επιστρέψω στην Αθήνα».
Σε ερώτηση για τη «θέση» της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια ο αμερικανός διπλωμάτης είπε:
«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς την ένταξη στην ΕΕ, προς ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις και-αν οι λαοί το επιλέξουν- προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όταν έρχεται κανείς στην περιοχή βλέπει τις ιστορικές αλλά και σύγχρονες ευκαιρίες και εμπορικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες της γειτονιάς σας προς τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε από κοινού».


 
Read More »
Θεσπρωτία: Μουσείο Τέχνης εγκαινιάστηκε στον ακριτικό Λιά από τον πρέσβη των ΗΠΑ Θεσπρωτία: Μουσείο Τέχνης εγκαινιάστηκε στον ακριτικό Λιά από τον πρέσβη των ΗΠΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 22χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

Στη σύλληψη ενός 22χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


 
Read More »
Σύλληψη 22χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 22χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Σε ερευνητικό πρόγραμμα εντάχθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας - Πρέβεζας

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

Την έγκριση προγράμματος Εργασίας της Οργάνωσης Παραγωγών Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας -Πρέβεζας για τα έτη 2018-2021 υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου.
Το πρόγραμμα αφορά την στήριξη των τομέων του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών είναι συνολικού προυπολογισμού 358.105 ευρώ και αφορά μεταξύ άλλων δράσεις για την βελτίωση συνθηκών καλλιέργειας του ελαιολάδου, την βελτίωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων των καλλιεργειών την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και γενικοτερα παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.
Η Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) - Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας Πρέβεζας – Ένωση Αγροτών, αποτελεί μία πρωτοβουλία των ελαιοπαραγωγών του Συνεταιρισμού.
Ο Α.Σ. Θεσπρωτίας Πρέβεζας, αναπτύσσει δραστηριότητες που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και ειδικά ελαιολάδου, καθώς επίσης και προμήθεια γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων.
Για να στηρίξει την προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών μελών του ο Α.Σ. έχει εξασφαλίσει σύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου και κατάλληλους χώρους αποθήκευσης.
Αναγνωρισμένη από το Υπ.Α.Α.Τ. ως Οργάνωση Ελαιουργικού Φορέα (Ο.Ε.Φ.), η Ο.Π. έχει αναλάβει με Ιδίους, Εθνικούς και Eνωσιακούς πόρους, την ενεργή παρέμβαση της σε θέματα που αφορούν τόσο στο περιβάλλον όσο και στην βελτίωση της ποιότητας.
Βασικός στόχος των παρεμβάσεων είναι η ουσιαστική στήριξη των ελαιοπαραγωγών μελών της, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ελαιοκαλλιέργεια, η αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος καθώς και η ασφάλεια του τελικού καταναλωτή μέσω υιοθέτησης σύγχρονων συστημάτων ποιότητας και ιχνηλασιμότητας.


 
Read More »
Σε ερευνητικό πρόγραμμα εντάχθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας - Πρέβεζας Σε ερευνητικό πρόγραμμα εντάχθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας - Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Ηλιοβασίλεμα από τα 1200μ με θέα όλη την Θεσπρωτία

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018


Read More »
Ηλιοβασίλεμα από τα 1200μ με θέα όλη την Θεσπρωτία Ηλιοβασίλεμα από τα 1200μ με θέα όλη την Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Θεώρηση Αδειών Υπαίθριου Εμπορίου

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018Σας ενημερώνουμε ότι οι επαγγελματικές άδειες πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου που έχουν ανανεωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν 4264/2014 με ετήσια διάρκεια, ανανεώνονται εφεξής πριν τη λήξη τους για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών και οι αδειούχοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται.

Τυχόν μη ανανεωθείσες άδειες στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, ανανεώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν 4497/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν 4541/2018 μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2019.

Μετά την παρέλευση του ως άνω χρονικού διαστήματος οι εν λόγω άδειες ανακαλούνται οριστικά και αυτοδικαίως.


Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Θεώρηση Αδειών Υπαίθριου Εμπορίου Δήμος Ηγουμενίτσας: Θεώρηση Αδειών Υπαίθριου Εμπορίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

DW: Καθώς επανέρχεται το «φάντασμα» της «Μεγάλης Αλβανίας»

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ακούγεται ολοένα περισσότερο στα Βαλκάνια. Πολλοί εκφράζουν φόβους για την παρατηρούμενη ολοένα αυξανόμενη προσέγγιση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ιδίως οι Σέρβοι.

Οι προτάσεις για κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Έτσι το όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας – ή «Φυσικής Αλβανίας» όπως επίσης λέγεται - που θα απλώνεται στα «φυσικά» της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες.

Το σχέδιο αυτό πήρε προωθείται και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, οποίος ζητά «συνοριακές διορθώσεις» και ειδικότερα την ένωση της Κοιλάδας του Πρεσέβου με το Κοσσυφοπέδιο.

Στην περιοχή αυτή, γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία ζουν περίπου 100.000 Αλβανοί, οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ταυτίζονται με το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον Θάτσι αυτές οι «συνοριακές διορθώσεις» είναι δυνατές και αναγκαίες «επειδή η Σερβία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα μειονοτικά τους δικαιώματα».

Ποια εδάφη θα συμπεριελάμβανε ενδεχομένως η «Μεγάλη Αλβανία»;

Όμως σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν θεωρητικά μια Μεγάλη Αλβανία; Πρόκειται για σενάριο βέβαια που απορρίπτουν και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ.

Τα δύο βασικά «συστατικά» της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο.
Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στην χώρα.

Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα έξι εκατομμύρια.

Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Αλβανίας Αντρέας Βίλντερμουτ βλέπει το όλο θέμα με ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον ειδικό η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν «κάτω από την επίσημη ένωση να καταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα». Αυτό είναι για τον ίδιο ένας «θεμιτός σκοπός, δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να τους επιβάλει κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ».
H Σερβία βέβαια αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά: Δέκα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή. Πριν από λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα Politika έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Τα Τίρανα και η Πρίστινα δημιουργούν τη Μεγάλη Αλβανία».

Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Όλα τα βαλκανικά κράτη έχουν λόγους να φοβούνται». Αυτή η ιδέα θα ήταν μια «ατυχία», η οποία θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, είπε ακόμη.

Οθωμανικά κατάλοιπα, παλιοί και νέοι ήρωες

O Κότσο Ντανάι περιοδεύει ανά τα Βαλκάνια με το σλόγκαν: «Το αλβανικό ζήτημα δεν έχει λυθεί». Το αλβανικό έθνος εμφανίζεται διαχρονικά διασπαρμένο σε περισσότερα κράτη. Συχνά οι Αλβανοί παρομοιάζονται με τους Κούρδους.

Για πολλούς αιώνες ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πριν από εκατό χρόνια απέκτησαν το δικό τους κράτος. Αυτό που τους ενώνει μέχρι σήμερα είναι η αλβανική γλώσσα αλλά και η λατρεία στον μεσαιωνικό ήρωα Σκεντέρμπεη ή Γκιέργκι Καστριότι ή ελληνιστί Γεώργιο Καστριώτη, ο οποίος τον 15ο αιώνα οργάνωσε επαναστατικό κίνημα κατά του οθωμανικού ζυγού. Μέχρι σήμερα σε πολλές αλβανικές και αλβανόφωνες περιοχές υπάρχουν αγάλματά του, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται αυτή την περίοδο ένα ακόμη αντίστοιχο μνημείο στην πόλη Ούλκιν του Μαυροβουνίου, στην οποία κατοικούν ως επί το πλείστον Αλβανοί.

Στο Κοσσυφοπέδιο πάντως, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Vetevendosje (που σημαίνει «Αυτοδιάθεση») τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ένωσης με την Αλβανία.

Επίσης τον Ιούλιο πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός, συγγραφέας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τα δικαιώματα των Αλβανών, ο οποίος είχε μάλιστα τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην κηδεία του κορυφαίοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου τον αποκάλεσαν «Πατέρα του Έθνους».

Πηγή: Deutsche Welle 


 
Read More »
DW: Καθώς επανέρχεται το «φάντασμα» της «Μεγάλης Αλβανίας» DW: Καθώς επανέρχεται το «φάντασμα» της «Μεγάλης Αλβανίας» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ LIVE Ο ΠΑΝΟΣ ΚΙΑΜΟΣ

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018


Read More »
16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ LIVE Ο ΠΑΝΟΣ ΚΙΑΜΟΣ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ LIVE Ο ΠΑΝΟΣ ΚΙΑΜΟΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

«Εξοικονομώ», 21 εκατ. για την Ήπειρο

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018Σε κατοικίες που σήμερα κατατάσσονται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία (G) αντιστοιχεί πάνω από το 50% του δεύτερου «κύματος» υπαγωγών στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που αφορά περί τις 14.709 κατοικίες, κάτι που σημαίνει πως η αναβάθμιση θα έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Στον αντίποδα, μόλις 1 στα 7 που θα αναβαθμισθούν ανήκει στην ανώτερη ενεργειακή κατηγορία για την οποία είναι εφικτή η υπαγωγή (D).

Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις 14.709 νέες αιτήσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν στα τέλη Ιουλίου από την Επενδυτική Επιτροπή και οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 13.502 υπαγωγές που «μετρά» ήδη το πρόγραμμα.

Παράλληλα, όπως συνέβη και με τις πρώτες 13.502 υπαγωγές, έτσι και η συντριπτική πλειονότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων από αυτά το δεύτερο «κύμα» προέρχονται από ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλά εισοδήματα.

Έτσι, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σχεδόν οι 8 στους 10 ωφελούμενους έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το 61,1% των αιτήσεων αφορούν δικαιούχους που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ.

Επιπλέον 21,2% αφορά δικαιούχους της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή άτομα με ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 15.000 ευρώ και οικογενειακό από 20.000 έως 25.000.

Οι επιπλέον 14.709 εγκεκριμένες αιτήσεις αφορούν σε συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 224,6 εκατ. ευρώ.

Το ποσό της επιχορήγησης κινείται λίγο πάνω από τα 127 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον δημόσιοι πόροι θα καλύψουν δαπάνες περίπου για 12,6 εκατ. ευρώ για σχετικές υπηρεσίες (π.χ. για εκπόνηση μελετών και αμοιβή μελετητών για έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης).

Το ποσό δανείου ανέρχεται σε 76,4 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 21,2 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από κεφάλαια των ιδιωτών.

Παράλληλα, το 58,1% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά σε περιφέρειες που χαρακτηρίζονται ως λιγότερο αναπτυγμένες και άρα επιδοτούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία (Κ. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Δ. Ελλάδα, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

Πρώτη Περιφέρεια κατατάσσεται η Κεντρική Μακεδονία, όπου το άθροισμα των επιλέξιμων προϋπολογισμών ξεπερνά τα 48 εκατ. ευρώ (22,6% του συνόλου των 224,6 εκατ. ευρώ).

Αθροιστικά, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, όπου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, κατευθύνεται το 40,4% των πόρων, άρα στην υπόλοιπη χώρα κατευθύνεται περί το 60% των πόρων.

Στην Ήπειρο το πρόγραμμα φέρνει περίπου 21 εκατομμύρια για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.


 
Read More »
«Εξοικονομώ», 21 εκατ. για την Ήπειρο «Εξοικονομώ», 21 εκατ. για την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών που γίνονται στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Το ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ερωτιδέα να απομακρύνει με το ραβδί του έναν κύκνο. Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κυκλικό σχήμα και καλύπτει το κεντρικό τμήμα του κυκλικού χώρου του λουτρού, που προϋπήρχε στην ίδια θέση, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το Μικρό Θέατρο. Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα που απεικονίζουν σκηνές που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο.

Η διακόσμηση περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι.

Το βοτσαλωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του ’70 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου. Το δάπεδο αυτό είχε αποκολληθεί κατά τις ανασκαφές του 1976. Το παλαιότερο αυτό βοτσαλωτό απεικονίζει ανάλογες παραστάσεις με φτερωτούς ερωτιδείς, κύκνους και δελφίνια και βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Βάσει της αρχιτεκτονικής του μνημείου και των βοτσαλωτών των δαπέδων, που ομοιάζουν με ανάλογο λουτρικό συγκρότημα από την αρχαία Κόρινθο (Λουτρό του Κενταύρου), το λουτρό χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Η ανασκαφική έρευνα γίνεται από το μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας (κ. Χρ. Νασιούλας, κ. Π. Κατσαρός, κ. Β. Καραγιάννης) υπό την επίβλεψη του δρ αρχαιολόγου κ. Νεκτάριου – Πέτρου Γιούτσου. Τα πρώτα μέτρα προστασίας του ψηφιδωτού ελήφθησαν από τους συντηρητές της Υπηρεσίας, κ. Κωνσταντίνο Υψηλό, κ. Κατερίνα Μπασιάκου, κ. Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη μελέτης για τη συντήρηση και στερέωσή του.

«Η Άρτα είναι μια πόλη που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα και τα επάλληλα ίχνη των προηγούμενων οικήσεων είναι ορατά σε διάφορα σημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού δημιουργώντας ένα παλίμψηστο τοπίο, όπου ενυπάρχουν παρελθούσες στιγμές και μορφές, προβολές των προηγούμενων οικήσεών της, αλλά και παλαιότερες και νεώτερες ιστορικές μνήμες.

Ο χώρος του Μικρού Θεάτρου στο κέντρο της πόλης αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Στόχος του έργου της ανάδειξής του είναι να ενσωματωθεί ο νέος αυτός αρχαιολογικός χώρος στο σύγχρονο αστικό τοπίο και στην καθημερινότητά των κατοίκων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εφορείας που υπογράφεται από την Διευθύντρια Βαρβάρα Παπαδοπούλου.


 
Read More »
Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Επιμελητήριο: Κάλεσμα στα μέλη για προβολή προωθητικων φυλλάδιων στην ΔΕΘ

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018


Το Επιμελητήριο θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (08-16/09/2018).

ΚΑΛΕΙ τα Τακτικά του Μέλη, που διαθέτουν προωθητικά φυλλάδια των επιχειρήσεών τους, και επιθυμούν την προβολή τους στο σταντ του Επιμελητηρίου, να προσκομίσουν τα έντυπά τους (έως 200 τεμ. μέγιστο), κατάλληλα συσκευασμένα, στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας το αργότερο έως και την Παρασκευή 31/08/2018 και ώρα 14:00.

Εκ της Διευθύνσεως
του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Τηλ. 26650-29480 έως 8, Fax 26650-29489
Email: cci@e-thesprotias.gr Web: www.e-thesprotias.gr


 
Read More »
Επιμελητήριο: Κάλεσμα στα μέλη για προβολή προωθητικων φυλλάδιων στην ΔΕΘ Επιμελητήριο: Κάλεσμα στα μέλη για προβολή προωθητικων φυλλάδιων στην ΔΕΘ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Πανελλήνια συγκέντρωση φίλων Vespa στην Ηγουμενίτσα, 23-26 Αυγούστου 2018

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018


Φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί στην Ηγουμενίτσα μια σημαντική εκδήλωση.

Πρόκειται για την 32η Πανελλήνια συγκέντρωση φίλων Vespa όπου θα συμμετέχουν εκατοντάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Την εκδήλωση αυτή έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η τοπική Λέσχη φίλων Vespa της Ηγουμενίτσας - “Vespa Club Igoumenitsa”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23-26 Αυγούστου 2018 στον χώρο του Camping Δρεπάνου.

Αναμένεται η προσέλευση εκατοντάδων φίλων της Vespa απ’ όλες τις Λέσχες της Ελλάδας, ενώ έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και φίλοι της Vespa από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό event για όλη την περιοχή της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου γενικότερα.

Θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων όπως συναυλίες, καλλιστεία Vespa, οργανωμένες πορείες, κοντινές διαδρομές και άλλες εκδηλώσεις που πρόκειται να προβάλουν τον τόπο μας και να αποτελέσουν διαφήμιση για την περιοχή.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Καλοκαιριού που θα πραγματοποιηθούν στον Νομό Θεσπρωτίας και αξίζει να υποστηριχθεί απ’ όλους τους φορείς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Για να δείτε το αναλυτικό πλάνο Χορηγιών της εκδήλωσης – ζητήστε το στο email: vespa.club.igoumenitsa@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα Facebook του Vespa Club Igoumenitsa εδώ: https://www.facebook.com/vespa.club.igoumenitsa/


Read More »
Πανελλήνια συγκέντρωση φίλων Vespa στην Ηγουμενίτσα, 23-26 Αυγούστου 2018 Πανελλήνια συγκέντρωση φίλων Vespa στην Ηγουμενίτσα, 23-26 Αυγούστου 2018 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018Μια μαγική θεατρική παράσταση σας περιμένει με τις αγαπημένες σας πριγκίπισσες τη Σταχτοπούτα, τη Μικρή Γοργόνα, την Ωραία Κοιμωμένη και την Πεντάμορφη να συναντούν τους τρομερούς πειρατές σ’ ένα μακρινό νησί του Ειρηνικού στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον πρίγκιπα του παραμυθιού που το έσκασε από το παλάτι.

Άραγε θα τα καταφέρουν να ξεφύγουν από τους πειρατές που ψάχνουν να βρουν έναν πολύτιμο θησαυρό στο νησί και να πείσουν τον πρίγκιπα να γυρίσει πίσω;

Ετοιμαστείτε για ένα ξεκαρδιστικό κυνηγητό ανάμεσα σε πρίγκιπα, πριγκίπισσες και πειρατές μέσα στα αγαπημένα μας παραμύθια!

Η μαγεία των παραμυθιών, συναντά τη μαγική τρέλα της ζωής σε μια θεατρική παράσταση γεμάτη μουσική, χορό και τραγούδι με πρωταγωνιστές γνωστούς αγαπημένους ήρωες των παιδιών.

Εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και επτά ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν επί σκηνής σε ρυθμούς που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Ένα απρόβλεπτο παραμύθι γεμάτο χιούμορ, που μας θυμίζει αυτά που πραγματικά αξίζουν!

Μια φαντασμαγορική θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση που θα σας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Κείμενο: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Θεατρική Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ & KOLOSSAION PRODUCTIONS
Χορογραφίες: Αναστασία Συμεωνίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Ανθίδου
Φωτισμοί: Γ. Ζίγκας
Μουσική Επιμέλεια: Αναστασία Συμεωνίδου / Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Φωτογράφηση: Γιώργος Ηλιόπουλος
Artwork: Ντίνα Ζαφειρίου
Παραγωγή: KOLOSSAION PRODUCTIONS & ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Ανθίδου, Βαγγέλης Δαλλές, Ηλίας Καπούλας, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Όλγα Μήτσιου, Σοφία Ξέλη, Πωλίνα Σβιρίτοβα, Άννα Χατζηαντωνίου

Η θεατρική παράσταση ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ θα βρίσκεται για μία μοναδική παράσταση στην Ηγουμενίτσα, στην Πρώην Μαθητική Εστία την Τρίτη 21 Αυγούστου στις 9:00μ.μ.

Μην τη χάσετε.
Τιμή εισιτηρίου:10€
Tιμή προπώλησης 8€

Εισιτήρια προπωλούνται στα Seven Spot, Media Markt και ηλεκτρονικά στο

https://www.viva.gr/tickets/theater/dimotiko-theatro-parkou-katerinis/peirates-kai-prigkipisses/

Πληροφορίες στο 6986 523898 9:30π.μ.- 2:00μ.μ. & 5:30 -10:00μ.μ.


Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Στις 31 Αυγούστου το γλέντι του ΠΑΜΕ

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018


Read More »
Ηγουμενίτσα: Στις 31 Αυγούστου το γλέντι του ΠΑΜΕ Ηγουμενίτσα: Στις 31 Αυγούστου το γλέντι του ΠΑΜΕ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Αυγουστιάτικο φεγγάρι στους Αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου 2018 θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, ημέρα της Πανσελήνου, με εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 24 Αυγούστου, συνεχίζονται στις 25 και ολοκληρώνονται στις 27 Αυγούστου. Σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 95 εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών) ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία

Υπενθυμίζεται ότι η Πανσέληνος του Αυγούστου 2017 προσέλκυσε πάνω από 75.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην Ήπειρο

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Ήπειρο είναι οι ακόλουθες:

ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας - υπαίθριος χώρος Μουσική εκδήλωση. Ο χώρος του μουσείου με τη μόνιμη και τις τρεις περιοδικές εκθέσεις θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 08.00 έως τις 24.00

ΕΦΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 20:00 έως τις 23:00.
Αρχαιολογικός χώρος Ελέας Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου

ΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου Μουσική βραδιά με την δημοφιλή ερμηνεύτρια Γλυκερία. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ζίτσας. Ώρες: 20:00 έως 24:00.
Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης Μουσική βραδιά με τον Νότη Μαυρουδή και την Νένα Βενετσιάνου. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δωδώνης, Ώρες 20:00 έως 24:00.
Ακρόπολη Ιτς Καλέ - Κάστρο Ιωαννίνων Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00

ΕΦΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης Θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20.00 έως 24.00
Αρχαιολογικός Χώρος "Νεκρομαντείου" Θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00 


 
Read More »
Αυγουστιάτικο φεγγάρι στους Αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου Αυγουστιάτικο φεγγάρι στους Αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Στις 17 Αυγούστου η Δημοτική Βραδιά από τον Θεσπρωτό

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018


Read More »
Στις 17 Αυγούστου η Δημοτική Βραδιά από τον Θεσπρωτό Στις 17 Αυγούστου η Δημοτική Βραδιά από τον Θεσπρωτό Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Ζητούνται άτομα για τμήμα πωλήσεων

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018


Τα Έπιπλα Γεωργίου Ηγουμενίτσας ζητούν άτομα με όρεξη και φιλοδοξίες, για την στελέχωση, του τμήματος πωλήσεων.

Προϋπηρεσία καθώς και γνώσεις σχεδιαστικών προγραμμάτων θα προτιμηθούν.

Αποστολή βιογραφικών με φωτογραφία στο mai: epigeo.gr@gmail.com


 
Read More »
Ζητούνται άτομα για τμήμα πωλήσεων Ζητούνται άτομα για τμήμα πωλήσεων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Στις 17 Αυγούσου το Αντάμωμα Σουλιωτών

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018Read More »
Στις 17 Αυγούσου το Αντάμωμα Σουλιωτών Στις 17 Αυγούσου το Αντάμωμα Σουλιωτών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Στις 21 Αυγούστου το εξ αναβολής 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "ΦΩΤΙΚΑΙΩΝ ΓΑΙΑ"

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018Το Δ.Σ. του Φιλοπροοδου Ομίλου Παραμυθιάς, ενημερώνει πως:

Το εξ αναβολής, 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "ΦΩΤΙΚΑΙΩΝ ΓΑΙΑ", θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Αυγούστου, στο προαύλιο χώρο του πρ. σχολείου Bvlgari.

Επισης θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, πως η διαδικασια της λαχειοφορου αγοράς με τα πλούσια δώρα, συνεχιζεται και η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί κατα την διαρκεια του Φεστιβάλ


 
Read More »
Στις 21 Αυγούστου το εξ αναβολής 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "ΦΩΤΙΚΑΙΩΝ ΓΑΙΑ" Στις 21 Αυγούστου το εξ αναβολής 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "ΦΩΤΙΚΑΙΩΝ ΓΑΙΑ" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Πωλείται διαμέρισμα στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

Πωλείται διαμέρισμα 89 τ.μ. (τελευταίος όροφος) στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας  σε συμφέρουσα τιμή.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2665041509 - 6979628210

Read More »
Πωλείται διαμέρισμα στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας Πωλείται διαμέρισμα στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018 Rating: 5

Σελίδες