https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Καραβοστάσι, Αρίλλας, Αγία Παρασκευή, Σύβοτα, η απαράμιλλη γοητεία των ακτών της Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Καραβοστάσι, Αρίλλας, Αγία Παρασκευή, Σύβοτα, η απαράμιλλη γοητεία των ακτών της Θεσπρωτίας


Αν αγαπάτε τις λαχταριστές αμμουδιές του Ιονίου και θέλετε να κολυμπάτε σε διάφανα νερά, δεν χρειάζεται να παίρνετε τα πλοία, ούτε να πληρώνετε υπέρογκα εισιτήρια. Όλη η ομορφιά των Επτανήσων είναι μαζεμένη εδώ, στην δαντελωτή ακτή της Ηπείρου.Με τη συντροφιά του ταξιδιωτικού site https://viewsofgreece.gr/, θα γνωρίσουμε μερικές από τις ομορφότερες στεριανές παραλίες της Ελλάδας. Θα ξεκινήσουμε από το εκτυφλωτικό αμμουδερό ακρογιάλι στο Καραβοστάσι, θα βουτήξουμε στα ρηχά νερά του Αρίλλα, θα επισκεφτούμε το ειδυλλιακό τοπίο της Αγίας Παρασκευής και τους αλλεπάλληλους, τροπικής ομορφιάς ορμίσκους στα Σύβοτα.
 


Επειδή πάντα, πρώτα το ζούμε και μετά το γράφουμε και όλοι οι προορισμοί δεν είναι ίδιοι, για ακόμη μία φορά θα αναφερθούμε και εδώ σε ταξιδιωτικές αλήθειες που καταγράψαμε με ρεπορτάζ στο πεδίο, ώστε να αποκομίσετε τις σωστές πληροφορίες και να αποφύγετε τις κακοτοπιές…

Δείτε όλο το κείμενο, χρηστικές πληροφορίες και περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
Read More »
Καραβοστάσι, Αρίλλας, Αγία Παρασκευή, Σύβοτα, η απαράμιλλη γοητεία των ακτών της Θεσπρωτίας Καραβοστάσι, Αρίλλας, Αγία Παρασκευή, Σύβοτα, η απαράμιλλη γοητεία των ακτών της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη στο ArtTv (+βιντεο)

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη στο ArtTv (+βιντεο)


ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ – ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΟΙ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΝΙΚΗΣ «ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΜΕ» ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Την πρώτη δημόσια εμφάνιση του ως υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Φιλιατών, έκανε ο εκ των υποψηφίων κ. Πέτρος Κατσάρης με τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου στον τηλεοπτικό σταθμό «Αrt tv» και στην εκπομπή «ΕΛΕΥΘΕΡΑ» που για πολλά χρόνια παρουσιάζει ο έγκριτος δημοσιογράφος Βαγγέλης Μάστορας, ο οποίος ως γνωστόν ανεξαρτήτως φιλικών η γενικότερων σχέσεων με τους συνεντευξιαζόμενους, δεν «χαρίζεται» σε κανένα.

Έτσι και σε αυτή την πρώτη, παρθενική του συνέντευξη, ο υποψήφιος δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων, με ορισμένες να είναι κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα «δύσκολες».

Απάντησε όμως σε όλες με μία ομολογουμένως μη αναμενόμενη για ορισμένους άνεση, με σαφήνεια και ειλικρίνεια. Για τα κίνητρα που τον ώθησαν στην απόφασή του να ηγηθεί του συνδυασμού, για τις σχέσεις του με τη σημερινή απερχόμενη Δημοτική αρχή, για το έργο που επιτελέστηκε, την εμπειρία που απέκτησε και το όραμα του για τον Δήμο και την επόμενη για το Δήμο ημέρα. Για την φιλοσοφία του όσον αφορά την συλλογικότητα στη διοίκηση του Δήμου ενώ δεν αποποιήθηκε και των όποιων ευθυνών του, για λάθη και παραλείψεις της σημερινής Δημοτικής αρχής, της οποίας για δύο θητείες ήταν αντιδήμαρχος και προφανώς συνυπεύθυνος και αυτός σε όσα αρνητικά της χρεώνονται αλλά και θετικά της πιστώνονται.

Ήταν ομολογουμένως μια αποκαλυπτική για τον χαρακτήρα και το ποιόν γενικώς του υποψήφιου Πέτρου Κατσάρη συνέντευξη, την οποία κρίνουμε σκόπιμο να «μεταφέρουμε» και στο γραπτό τύπο. Και οι δημότες βεβαίως είναι εκείνοι που θα την αξιολογήσουν.

Ποιο είναι το κίνητρο και το σκεπτικό της διεκδίκησης του δημαρχικού αξιώματος;

Το μοναδικό κίνητρο είναι η αγάπη και η διάθεση μου για προσφορά στον τόπο που γεννήθηκα και ζω μόνιμα με τη οικογένεια μου. Διαθέτοντας μια πολυετή εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια συμμετοχής μου στα κοινά με τη σημερινή δημοτική αρχή και θεωρώντας πως τα άτομα που καταρτίζουν τον συνδυασμό μου θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες στο ομολογουμένως δύσκολο έργο μας , στρατεύομαι μαζί με αυτούς για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας για εμάς και τα παιδία μας.

Είσαστε δημοτικός σύμβουλος εν ενεργεία για β΄ θητεία με την παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου και μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια κατέχετε το αξίωμα του Αντιδημάρχου. Πολλοί φίλοι σας άσπονδοι και μη , επιμένουν ότι υπήρξατε και συνεχίζεται να είσαστε το <Alter ergo> επι το λαϊκότερον <Δεξί χέρι> του Δημάρχου. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για αυτό.

Είμαι ένας από τους στενούς συνεργάτες του δημάρχου. Ο δήμαρχος με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε πολλά καθήκοντα , πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα πλήρως στη εμπιστοσύνη του. Από εκεί και πέρα όλοι κρινόμαστε από την εργατικότητα μας απέναντι στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου και του κάθε δημότη χωριστά. Άλλωστε η αξιοποίηση μου όλα αυτά τα χρόνια σε καίρια πόστα της δημοτικής αρχής από τον Δήμαρχο , τον οποίο ευχαριστώ δημόσια , θεωρώ χωρίς να θεωρηθεί εγωιστικό αυτό , ότι αποτελεί ένα ισχυρό <ατού> , ένα επιπλέον avadage , που ενισχύει την υποψηφιότητα μου και εγγυάται αν θέλετε ότι αν με τιμήσουν οι συμπολίτες μου ως δήμαρχο αύριο θα έχω συσσωρευμένη εμπειρία για να ανταποκριθώ κατά τον δυνατόν αποτελεσματικότερα, στα καθήκοντα μου.

Πολλοί συμπολίτες, θεωρούν ότι ως Αντιδήμαρχος μέχρι σήμερα αλλά και ως Δήμαρχος αύριο εάν εκλεγείτε , θα εισπράττεται δυο μισθούς. Και αυτόν της εργασίας σας και αυτόν του αιρετού. Βεβαίως από το 2010 αυτό δεν ισχύει , αλλά δεν το γνωρίζουν όλοι. Τι θα απαντούσατε ;

Φυσικά και δεν ισχύει. Ο δήμαρχος επιλέγει τον μισθό του αν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο ή την αντιμισθία που δικαιούτε ως δήμαρχος , που συνήθως τα πόσα είναι περίπου τα ίδια. Αυτό το καθεστώς αποδοχών των αιρετών ίσχυε και στο παρελθόν και εξακολουθεί να ισχύει. Δηλαδή για να γίνει κατανοητό από όλους τους δημότες και ως αντιδήμαρχος μέχρι σήμερα δεν αμειβόμουν με δύο μισθούς. Επέλεγα έναν από τους δύο και προσωπικά αυτόν της υπηρεσίας μου γιατί ήταν κατά τι μεγαλύτερος από την αντιμισθία του αντιδημάρχου. Συνεπώς ούτε έπαιρνα ούτε θα συνεχίσω να παίρνω δύο μισθούς όπως άλλοι από αγνοία , άλλοι από παραπληροφόρηση , άλλοι εσκεμμένα και από πρόθεση για αντιπολιτευτικούς λόγους διαδίδουν για να πλήξουν την υποψηφιότητα μου. Όπως προανέφερα κίνητρο, στόχος και σκοπός της υποψηφιότητας μου είναι αποκλειστικά και μόνο η προσφορά μου για τον τόπο και τίποτα άλλο.

Και σε αυτούς που ισχυρίζονται κυρίως , οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, ότι τυχόν εκλογή σας στο Δημαρχιακό αξίωμα θα συνεπάγεται την συνέχεια με άλλο μεν πρόσωπο επικεφαλής , αλλά ουσιαστικά με την ίδια πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής. Τι θα απαντούσατε;

Κατά γενική ομολογία η πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής και σύμφωνα με όσα εισπράττω από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι επιτυχημένη. Έχει επιτελέσει ένα μεγάλο έργο, συνεχίζει να δημοπρατεί μεγάλα έργα τα όποια θα εκτελεσθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η παράταξη ωστόσο έχει ανανεωθεί και πιστεύω ότι ένα μίγμα παλιών εμπείρων συμβούλων και νέων με όρεξη για δουλεία και αγάπη για τον τόπο θα είναι ότι καλύτερο για τον δήμο μας. Συνεπώς για να απαντήσω ολοκληρωμένα στην ερώτηση σας, είμαι υπερήφανος και εγώ και οι συνεργάτες μου όσοι συνεργαστήκαμε με την σημερινή δημοτική αρχή αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής προς τους δημότες μας σίγουρα κατά την διάρκεια των δυο θητειών μας έγιναν παραλήψεις, έγιναν πράγματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή δεν έγιναν και κάποια που θα μπορούσαν να γίνουν. Το μόνο βέβαιο είναι όμως αφενός πως λάθη δεν κάνει αυτός που δεν κάνει τίποτε και πως οτιδήποτε έγινε που δεν έπρεπε να γίνει , σίγουρα δεν έγινε από πρόθεση , σκοπιμότητα , υστεροβουλία ή για εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.

Και επειδή στην εκπομπή αυτή σκεφτόμαστε φωναχτά , να σας ρωτήσω- (μεταφέρω) την ερώτηση – υποψία – καχυποψία δημοτών , ακόμη και ψηφοφόρων σας ότι ο σημερινός δήμαρχος και αναμφισβήτητα πολιτικός σας μέντορας , σε περίπτωση εκλογή σας , θα έχει ρόλο και λόγο καθοριστικό στις όποιες αποφάσεις σας , ως νέου δημάρχου. Πως το σχολιάζεται;

Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι ο σημερινός δήμαρχος εάν και όποτε του ζητηθεί να βοηθήσει θα είναι δίπλα μας. Έχει αποδείξει άλλωστε ότι αγαπάει τον τόπο του. Οποιοσδήποτε για τους δικούς του ευνόητους λόγους αφήνει να εννοηθεί ή υπαινίσσεται πως ο σημερινός δήμαρχος θέλει να έχει ρόλο και λόγο μη θεσμικό σε περίπτωση εκλογής μου, αυτό προέρχεται εκ του πονηρού και δεν κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο.

Διατηρήσατε όμως το ίδιο λογότυπο ελαφρώς ίσως τροποποιημένο καθώς και τον ίδιο τίτλο του συνδυασμού σας.

Η παράταξη μας έχει συνέχεια και συνέπεια. Διακριθήκαμε για την αποτελεσματικότητα και την εργατικότητα. Δεν βλέπω λοιπόν τον λόγο να αλλάξει ο τίτλος και το λογότυπο, άλλωστε δεν το κρύβουμε την συνέχεια της αποτελούμε και να σας υπενθυμίσω ότι η παράταξη αυτή εξελέγη και επανεξελέγη πανηγυρικά χωρίς να χάσει εκλογές. Άλλωστε ως γνωστόν για να χρησιμοποιήσουμε και ποδοσφαιρικούς όρους , ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις.

Επιγραμματικά (με τίτλους) αναφερόμενος στο έργο της σημερινής δημοτικής αρχής , σε τι πιστεύεται ότι συνίσταται αυτό;

Θα χρειαζόμουν πολλές ώρες να σας μιλάω για το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής. Επιγραμματικά και ενδεικτικά το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου. Επίσης την μελέτη και εκτέλεση πολλών μεγάλων έργων , διεκδικώντας και αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα της κεντρικής εξουσίας σε ποσοστό σχεδόν 100 τις 100 , εισπράττοντας τα εύσημα των αρμόδιων υπηρεσιών. Δικαιούμαι όμως και προσωπικά και ως δημοτική αρχή γενικώς να θεωρώ και να θεωρούμαι ότι είχαμε σε πρώτη προτεραιότητα και θα εξακολουθήσει να είναι και για την επόμενη δημοτική μας αρχή , η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Δικαιούμαι επίσης επιγραμματικά όπως μου ζητάτε να απαντήσω , να σας πω ότι και προσωπικά και το σύνολο όσων συμμετείχαν στην σημερινή δημοτική αρχή με πρώτο τον δήμαρχο ήμασταν καθημερινά δίπλα στο δημότη , ακροατές των όποιων προβλημάτων του , καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση αυτών στο πλαίσιο του εφικτού. Γνωρίζοντας πολύ καλά όλοι οι δημότες χωρίς δακρύσεις σε ψηφοφόρους και μη , ότι οι πόρτες των γραφείων μας ήταν ανοιχτές και το τηλέφωνα μας στην διάθεση τους σε 24ωρη βάση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε αν μας εμπιστευτούν ξανά.

Στο Δήμο Φιλιατών έχει πιστοποιηθεί έλλειμμα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αν δεν κάνω λάθος , έξι εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ποσό ομολογουμένως υπέρογκο για τα οικονομικά μεγέθη αυτού , το οποίοι προέκυψε σε παρελθόντα χρόνο κατά την θητεία της τότε δημοτικής αρχής. Το έλλειμμα αυτό που υποχρεωτικά θα κληρονομήσετε ένα εκλεγείτε δήμαρχος , όχι μόνο εσείς οποιοσδήποτε εκλεγεί , θα επηρεάσει και πόσο την οικονομική κατάσταση του Δήμου; Ισχύει αυτό που ισχυρίζονται κυρίως οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ότι σε περίπτωση εκλογής οποιουδήποτε πως αυτό θα κληθούν να το πληρώσουν οι δημότες ή θα υπάρξουν περικοπές από το αρμόδιο υπουργείο σε χρηματοδοτήσεις του δήμου μέχρι αυτό να εξοφληθεί;

Επειδή το συγκεκριμένο θέμα το χρησιμοποιούν κάποιοι συμπολίτες μας καθώς και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι , ότι δήθεν το έλλειμμα που προέκυψε από προηγούμενη δημοτική αρχή θα μετακινηθεί στους πολίτες , έχω να σας διαβεβαιώσω τα εξής:

Πρώτων το έλλειμμα σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό του δήμου ,δεύτερον η δημοτική αρχή και η οικονομική υπηρεσία έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων απέναντι σε αυτούς που έχει καταλογιστεί το έλλειμμα. Επειδή κάποιοι έχουν άγνοια για το τι σημαίνει έλλειμμα και ότι δήθεν με κάποιο μαγικό τρόπο θα βρουν 6-7 εκατομμύρια και θα τα βάλουν στο ταμείο του δήμου , έχω να πω ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει καθώς το έλλειμμα έχει καταλογιστεί σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Επίσης θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου , ότι με αφορμή το συγκεκριμένο έλλειμμα το υπουργείο δεν πρόκειται να προβεί σε καμία περικοπή χρηματοδότησης στον δήμο μας.

Οι πολιτικές σας καταβολές είναι γνωστές, υποθέτω δεν αποποιείστε ότι προέρχεστε κομματικά από την ΝΔ. Η υποψηφιότητα σας ως Δήμαρχος θα στηριχτεί από αυτή , θα αποδεχτείτε την στήριξη αν το κόμμα σας εκφράσει σχετική πρόθεση ή θα την αποποιηθείτε και για να απαντήσετε ολοκληρωμένα. Οι υποψήφιοι του συνδυασμού σας προέρχονται από την ΝΔ ή και από άλλους πολιτικούς χώρους;

Οι κομματικές μου καταβολές είναι γνωστές και δεν τις αποπιούμε. Αυτό δεν θα με εμποδίσει όμως να είμαι δήμαρχος όλων των δημοτών , ανεξαρτήτως της κομματικής προέλευσης αυτών. Αυτό που συνηθήζεται να λέγεται από αυτοδιοικητικούς ότι εκλεγόμενοι δήμαρχοι θα αφήσουν τη κομματική τους ταυτότητα έξω από το δημαρχείο με ορισμένους κάποιες φορές να μην το τηρούν , προσωπικά δεσμεύομαι και κοιτάζοντας όλους τους συνδημότες μου στα μάτια ότι την κομματική μου ταυτότητα δεν θα τη αφήσω μόνο έξω από το δημαρχείο αλλά θα τη κλειδώσω σε συρτάρι με κλειδαριά ασφαλείας στο σπίτι μου , το οποίο θα ξεκλειδώσει όταν αποχωρήσω από αυτό. Όσον αφορά τη κομματική προέλευση των υποψηφίων του συνδυασμού μας , ασφαλώς και προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους. Και αυτό είναι προστιθέμενη πολιτική αξία , που ενισχύει την δυναμική του και προεξοφλεί ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Θα τα πούμε βεβαίως και όταν αρχίσει επίσημα η προεκλογική περίοδος τον Σεπτέμβριο , αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω από τώρα. Αν σας καλούσα ιεραρχώντας (3) τρία προβλήματα που ως δημοτική παράταξη σήμερα και ενδεχομένως ως δημοτική αρχή αύριο , ποια θεωρείται ότι είναι αυτά που απασχολούν , ιεραρχικά πάντα τον δήμο , ποια θα αναφέρατε ;

Ιεραρχώντας κατά την άποψη μου τα 3 μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τον δήμο μας , θα ανέφερα ως πρώτο την πληθυσμιακή του συρρίκνωση ενός δήμου χτυπημένου όχι όμως σήμερα άλλα τις τελευταίες δεκαετίες από την αστιφιλία με αποτέλεσμα σύντομα αν δεν γίνει κάτι ουσιαστικό προς την κατεύθυνσης αυτή με πρωτοβουλία βεβαίως την δημοτικής μας αρχής η οποία πρέπει να πιέζει σε μόνιμη βάση ασφυκτικά την κεντρική εξουσία , ας είμαστε ειλικρινής το δημογραφικό μέλλον του δήμου μας διαγράφεται δυσοίωνο. Βεβαίως οφείλω εδώ να πω ότι το μείζον αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και καπηλείας . Οι εύκολες και ανέξοδες προτεινόμενες λύσεις από ανεύθυνους σε τίποτε δεν ωφελούν προς την κατεύθυνση αυτή. Δεύτερο ουσιαστικό πρόβλημα για τον δήμο μας θεωρώ την ανεργία που πλήττει κυρίως νέους συμπολίτες. Ως δημοτική αρχή θα καταβάλλομαι κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με μια σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων που θα πάρουμε προς την κατεύθυνση αυτή και θα αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα μας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα αδιαφορήσουμε για αυτό το κοινωνικό και όχι μονό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς δημότες μας , διαβεβαιώνοντας κάθε άνεργο και άνεργη ότι θα είμαστε δίπλα τους και το εννοούμε. Ως τρίτο επίσης μείζονος σημασίας πρόβλημα κατά την άποψη μου που απασχολεί έναν δήμο με γερασμένο πληθυσμό όπως προαναφέρουμε είναι αυτό των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας , κυρίως όσοι για διάφορους λόγους υποχρεωτικά ζουν μόνοι τους και ειδικότερα στα πλέον απομονωμένα χωρία μας. Βεβαίως θα αξιοποιήσουμε το είδη υπάρχον πρόγραμμα <βοήθεια στο σπίτι> αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί μόνο αυτό. Υπέργηροι κατάκοιτοι χωρίς φροντίδα και κάποιον που θα ενδιαφέρεται για αυτούς σε 24ωρη βάση δεσμεύομαι ότι ως δημοτική αρχή θα το διασφαλίσουμε. Και όσο αφορά αυτό θα μου επιτρέψετε να μην υποπέσω σήμερα σε λεπτομέρειες , δεσμευόμενος ότι αυτό θα περιλαμβάνεται αναλυτικά στο πρόγραμμα μας. Το μόνο βέβαιο είναι πως για την δική μας δημοτική αρχή δεν θα ισχύει το γνωστό <σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν>.

Ποια προεκλογική τακτική θα ακολουθήσετε σε σχέση με τον ή τους συνυποψήφιους σας; Θα εστιάζεται δύοντας έμφαση και θα προβάλλεται – επικοινωνείτε τα όποια αρνητικά αυτών, κατά την άποψη σας πάντα ή θα κάνετε focous ας μου επιτραπεί η έκφραση αποκλειστικά και μόνο, στο δικό σας πρόγραμμα;

Δεν έχουμε κανένα λόγο να μπούμε σε στείρα αντιπαράθεση με κανέναν συνυποψήφιο. Έχουμε ένα μεγάλο έργο να υποστηρίξουμε που κάναμε αυτά τα 9 χρόνια , αλλά και να επικοινωνήσουμε τις δικές μας προτάσεις για την επόμενη δημοτική περίοδο και οι δημότες θα κρίνουν , θα επιλέξουν και θα αποφασίσουν.

Και με αφορμή αυτό. Το πρόγραμμα σας έχει καταρτιστεί, έχει ολοκληρωθεί και αν ναι είναι ρεαλιστικό , εφικτό και υλοποιήσιμο;

Το πρόγραμμα για την επόμενη δημοτική περίοδο βεβαίως και δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε φάση επεξεργασίας , κατάρτισης και ολοκλήρωσης. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Μάθαμε αυτά που λέμε να τα κάνουμε πράξη και αυτός είναι ο λόγος που μας εμπιστεύονται οι δημότες , τους οποίους το πρόγραμμα που θα έχουν στα χέρια τους όταν αυτό ολοκληρωθεί θα είναι τέτοιο που θα το υλοποιήσουμε , εκτιμούμε στο ακέραιο.

Είσαστε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα και αν ναι, που εδράζεται η αισιοδοξία σας;

Φυσικά και είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα μηνύματα που εισπράττω από τους συμπολίτες μου από την μια άκρη του δήμου ως την άλλη είναι ενθαρρυντικά και μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μαζί με άξιους συνεργάτες μου για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα , για τον συνδυασμό μας , που το βράδυ των εκλογών θα γιορτάσουμε όλοι μαζί. Γιατί για εμάς το βράδυ εκείνο δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Γιατί νικητές θα είναι , θα είμαστε όλοι για ένα δήμο με προοπτική , με πρόγραμμα με όραμα με σχέδιο. Για ένα Δήμο καλύτερο για εμάς και τα παιδία μας.

Ένα μήνυμα που θα θέλατε τώρα να απευθύνεται προς τους δημότες σας ;

Το μήνυμα που θα απευθύνω στους δημότες είναι ότι με την εμπειρία που απέκτησα , θα συνεχίσω με εντιμότητα – δικαιοσύνη – εργατικότητα να είμαι χρήσιμος στο τόπο μου και τους καλώ να εμπιστευτούν τον συνδυασμό μας βέβαιοι ότι δεν θα το μετανιώσουν.

Ένα μήνυμα – πρόταση – πρόσκληση – έκκληση , οτιδήποτε σχετικό σε κάθε περίπτωση , προς τον ή τους συνυποψήφιους σας;

Το μήνυμα που απευθύνω στον ή στους συνυποψήφιους μου είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας να διεξαχθεί σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον χωρίς οξύτητες και προσωπικές αντεγκλήσεις. Να συμφωνήσουμε όλοι οι υποψήφιοι προσωπικά εγώ και οι συνεργάτες μου δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε , σε δύο βασικούς άξονες, αφενός ότι τα προβλήματα του τόπου είναι κοινά και αυτά που μας ενώνουν ακόμη και ως πολιτικούς αντιπάλους είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και αφετέρου όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο και σκοπό. Δηλαδή να υπηρετήσουμε ο καθένας με την δική του φιλοσοφία και πρόγραμμα τον Δήμο , τον τόπο μας και όλους τους συνδημότες.


Read More »
Συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη στο ArtTv (+βιντεο) Συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη στο ArtTv (+βιντεο) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Αλλαγές έρχονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Αλλαγές έρχονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίαςΈρχονται σημαντικές αλλαγές στην Ψηφιακή Κάρτα, όπως προέκυψε από την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, έθεσε μία σειρά θεμάτων προς τον κ. Γεωργιάδη, με στόχο την πρόοδο του επιχειρείν η οποία μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης.


Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η Ψηφιακή Κάρτα, η οποία για την ώρα εφαρμόζεται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ασφαλιστικές εταιρείες.

«Όπως προανήγγειλε ο υπουργός, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που πλήττονται από τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μία από τις αλλαγές που έρχονται αφορά στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης τους και μελετάται η καταβολή ενός ποσοστού -πιθανότατα το 10%- από την αμοιβή που λαμβάνουν από την εργασία τους. Αλλαγές αναμένονται επίσης και στον τομέα της απασχόλησης καθώς και των ελέγχων που γίνονται για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η αντιπροσωπεία του επιμελητηρίου έθεσε προς τον κ. Γεωργιάδη και θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε: «Σήμερα είχα την πρώτη μου θεσμική συνάντηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στόχος της πολιτικής μας στο υπουργείο Εργασίας είναι οι όποιες αλλαγές που θα νομοθετήσουμε να λαμβάνουν υπόψιν την μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε το σύστημα της «ΕΡΓΑΝΗΣ» να δουλεύει υπέρ και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Με τον υπουργό συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε το νέο τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας, η οποία δίνει μια νέα ώθηση σε ένα πρόβλημα που πραγματικά απασχολεί επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Εκτιμώ ότι και στις άλλες προτάσεις που κάναμε στον Υπουργό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, βρήκαμε έναν υπουργό που ακούει και όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις σε θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα ώστε οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και η χώρα να πάει μπροστά».
Read More »
Αλλαγές έρχονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας Αλλαγές έρχονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Πρόγραμμα πραγματοποίησης rapid test στην Παραμυθιά μηνός Ιουλίου 2023

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Πρόγραμμα πραγματοποίησης rapid test στην Παραμυθιά μηνός Ιουλίου 2023


Ο Δήμος Σουλίου ενημερώνει τους δημότες του ότι ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει τα δωρεάν rapid tests για τον μήνα Ιούλιο 2023, τις κάτωθι ημερομηνίες:

ΤΡΙΤΗ 04 Ιουλίου 2023 από 10:00 έως 14:00

ΠΕΜΠΤΗ 06 Ιουλίου 2023 από 10:00 έως 14:00

ΤΡΙΤΗ 11 Ιουλίου 2023 από 10:00 έως 14:00

ΠΕΜΠΤΗ 13 Ιουλίου 2023 από 10:00 έως 14:00

ΤΡΙΤΗ 18 Ιουλίου 2023 από 10:00 έως 14:00

ΠΕΜΠΤΗ 20 Ιουλίου 2023 από 10:00 έως 14:00

ΤΡΙΤΗ 25 Ιουλίου 2023 από 10:00 έως 14:00

ΠΕΜΠΤΗ 27 Ιουλίου 2023 από 10:00 έως 14:00
Read More »
Πρόγραμμα πραγματοποίησης rapid test στην Παραμυθιά μηνός Ιουλίου 2023 Πρόγραμμα πραγματοποίησης rapid test στην Παραμυθιά μηνός Ιουλίου 2023 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Την Παρασκευή «κληρώνει» για τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Την Παρασκευή «κληρώνει» για τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά


Την ερχόμενη Παρασκευή 7 Ιουλίου θα εξετάσει η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων τις προδικαστικές αγωγές που κατέθεσαν εταιρείες ζητώντας επαναξιολόγηση των όρων του διαγωνισμού για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «Ιωάννινα-Κακαβιά».

Είναι η δεύτερη φορά που υποβάλλονται ενστάσεις με συνέπεια το μπλοκάρισμα του έργου.

Την ευθύνη οργάνωσης και προσαρμογής των όρων του διαγωνισμού έχει το υπουργείο Υποδομών, γεγονός που επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, με προϋπολογισμό 310 εκατ. και μήκος περίπου 70 χλμ. θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος με μιάμιση λωρίδα ανά κατεύθυνση αλλά δίχως διαχωριστική νησίδα στη μέση και θα περιλαμβάνει συνολικά 14 ανισόπεδους κόμβους.

Με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας θα εξυπηρετεί κρίσιμους τομείς της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Επίσης, θα συνδέει τη χώρα με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αδριατική ενισχύοντας την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα.Read More »
Την Παρασκευή «κληρώνει» για τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά Την Παρασκευή «κληρώνει» για τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Η Δημοκρατία των Σουλιωτών - Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Η Δημοκρατία των Σουλιωτών - Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης


"Αυτό που μας κληροδότησαν οι ήρωες πρόγονοί μας, ως ανεκτίμητο και ατίμητο ιδανικό και διαχρονικά υπέρτατο δίδαγμα προς γενεές και γενεές, είναι η θυσία για την Ελευθερία και...

Καθώς σε κάποιες αναφορές κυρίως εκπροσώπων της πολιτείας και με την ευκαιρία διαφόρων εκδηλώσεων σχετικών με την ιστορία του Σουλίου, γίνεται λόγος για «Δημοκρατία των Σουλιωτών», τίθεται το ερώτημα αν πράγματι ο ορεσίβιος εκείνος λαός διοικούνταν δημοκρατικά. Ή μήπως, επειδή η λέξη αυτή καθ’ εαυτή είναι τόσο γοητευτική στη νεότερα χρόνια (μετά την απελευθέρωση από την οθωμανική Αυτοκρατορία) και μάλιστα μετά τη εφτάχρονη δικτατορία 1967-1974 (σημειωτέον πως η ίδια η δικτατορία αυτοχαρακτηριζόταν Δημοκρατία!), την επικαλούμαστε με πολλή ευκολία ανάλογα με την ιδεολογία μας και τα φρονήματά μας είτε πως υπάρχει είτε πως όχι. Κι αν υπάρχει, είναι γενικά αποδεκτή ή είναι επιλεκτική και συνεπώς «κουτσουρεμένη» κατά τη λαϊκή έκφραση;

Όπως και να έχει το πράγμα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η έννοια με απόλυτη σαφήνεια, ώστε να γίνεται αποδεκτή από όλους. Γι’ αυτό και τόσες πολλές, ποικίλες και συχνότατα αντικρουόμενες γνώμες και φιλοσοφίες. Συνεπώς, για να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα θεωρώ πως πρέπει να οριστεί και προσδιοριστεί η έννοια της Δημοκρατίας με όση σαφήνεια μπορεί αυτό να γίνει. Όμως όσο περισσότεροι προσδιορισμοί προσδίδονται σε όποια έννοια, τόσο περισσότερο περιορίζεται και η ισχύς και αποδοχή της. Για τούτο πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ιστορική περίοδος και η περιοχή στην οποία αναφέρεται κανείς. Για παράδειγμα στην αρχαία Αθήνα του Περικλή (495-429 π. Χ) και του Ευριπίδη (480-406 π .Χ), όπου κατά παν-ευρωπαϊκή και παν-βορειοαμερικανική, αν όχι παγκόσμια, ομολογία, και ύστερα από 2.500 χρόνια, δεχόμαστε πως ήταν η ακμή της Αθηναικής δημοκρατίας, κι ας υπήρχε δουλεία και οι γυναίκες δεν είχαν ποτέ ίσα δικαιώματα με τους Αθηναίους πολίτες, οι οποίοι πολίτες ήταν μόνον άντρες.

Φρονώ πως, στην περίοδο των Σουλιωτών και της «Σουλιώτικης Συμπολιτείας», η λειτουργία της διοίκησης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατική. Εξάλλου τη λέξη Δημοκρατία απλή ή σύνθετη καθώς και κάποιο παράγωγό της, δεν τη συναντάμε πουθενά στα γνωστά και αυθεντικά γραπτά κείμενα της εποχής εκείνης, όπως οι περίφημες επιστολές του Λ. Τζαβέλα και του Τζίμα Ζέρβα στον Αλή, τα «απομνημονεύματα» του Σπύρο Τζίπη, το «Ελληνοαλβανικόν λεξικόν» του Μάρκο Μπότσαρη ή το χειρόγραφο «Σημειωματάριο και Ημερολόγιο του Φώτου Τζαβέλα από 14 Φεβρουαρίου έως 22 Απριλίου 1792». Δεν υπάρχει όμως ούτε στα ιστορικά κείμενα του Χρι. Περραιβού, του πλέον αυθεντικού και σύγχρονου ιστοριογράφου των αγώνων και της καθημερινής ζωής των Σουλιωτών. Κυρίως στο κεφάλαιο της διοίκησης, όπου και κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρχει. Εύλογα λοιπόν θα έλεγε κανείς πως η λέξη Δημοκρατία ήταν άγνωστη στους Σουλιώτες που πιθανότατα δεν γνώριζαν την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, της μητέρας της Δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύει και για τον Περραιβό, που είναι τόσο βαθύς γνώστης της αρχαίας Ελλάδας και του οποίου η γραπτή γλώσσα είναι πολύ κοντά στην Αρχαία Ελληνική.

Αλλά και, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, αν εξετάσουμε πιο επισταμένως τη λειτουργία της «Σουλιώτικης Συμπολιτείας», δεν θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε δημοκρατική μόνο και μόνο επειδή οι αποφάσεις για τα μεγάλα και κοινά ζητήματα παίρνονταν ύστερα από τη συγκέντρωση των εκπροσώπων των φαρών από το Τετραχώρι (Σούλι , Κιάφα, Σαμονίβα, Αβαρίκος) και τη σχετική συζήτηση. Όσο για τη συζήτηση στο βουλευτήριο, ακόμη κι αν ίσχυε το «τις αγορεύειν βούλεται», πράγμα μάλλον αμφίβολο, δεν θα μπορούσε η κάθε γνώμη του κάθε αρχηγού φάρας να έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνες των αρχηγών των μεγάλων σε αριθμό μελών και δύναμη (στρατιωτική, οικονομική, κοινωνική και βέβαια συγγενική) φαρών Μποτσαραίων, Τζαβελαίων, Κουτσονικαίων κλπ . Όταν μάλιστα οι δυο πρώτες και ισχυρότερες διεκδικούσαν την εξουσία και το έλεγχο του στάτους της κοινοπολιτείας με τρόπο συχνά δυναμικό και εχθρικό. Τρανταχτό παράδειγμα το ολέθριο μίσος που προκλήθηκε ανάμεσά τους περί τα 1800 με αποτέλεσμα ο αρχικαπετάνιος «γερο- Μπότσιαρης» να έλθει σε προδοτική συμμαχία με τον Αλή Πασά, πράγμα που πιθανότατα οδήγησε τον ίδιο στην συνειδησιακή αυτοκτονία και συνέβαλλε αποφασιστικά, μετά από μόλις τρία χρόνια (12 Δεκεμβρίου 1803), στην ηρωική πτώση και παράδοση του Σουλίου. Αυτά όλα δεν τα λες φυσικές συνέπειες μιας λειτουργίας δημοκρατικής, για να μην ασχοληθούμε και με άλλα θέματα εσωτερικής οργάνωσης και μάλιστα για τη θέση της γυναίκας, η οποία ντρεπόταν να αποκαλέσει τον σύζυγό της με το όνομά του στο εσωτερικό της οικογενειακής ζωής ενώ στο έξω από αυτήν ή στις κοινωνικές εμφανίσεις τον αποκαλούσε «αφέντη μου».

Σε μικρές σχετικά κοινωνίες και μάλιστα πατριαρχικές, όπως της Σουλιωτικής, όπου όλα τα μέλη της κάθε «φαμίλιας», και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία, πάσχιζαν νύχτα μέρα για τα στοιχειώδη προς το ζην, και ακόμη όταν η κοινότητα αυτή ζούσε και υπήρχε διαρκώς με τον φόβο της σκληρής υποδούλωσης στην Οθωμανική αυτοκρατορία ή της εξορίας από τον γενέθλιο τόπο τους, ακόμη και η σκέψη για δημοκρατικές διαδικασίες στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή ή στις διαπροσωπικές σχέσεις ήταν περιττή πολυτέλεια. Κάπως έτσι εξάλλου λειτουργούσε και η Σπαρτιατική κοινωνία.

Όμως, ότι κι αν πιστεύει κανείς περί της «Δημοκρατίας των Σουλιωτών», είτε υπήρχε σε κάποιο βαθμό είτε και όχι, αυτό που μας κληροδότησαν οι ήρωες πρόγονοί μας, ως ανεκτίμητο και ατίμητο ιδανικό και διαχρονικά υπέρτατο δίδαγμα προς γενεές και γενεές, είναι η θυσία για την Ελευθερία και την Πατρίδα!
Read More »
Η Δημοκρατία των Σουλιωτών - Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης Η Δημοκρατία των Σουλιωτών - Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα Smart City | Γράφει ο Emin Hasic

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Ηγουμενίτσα Smart City | Γράφει ο Emin Hasic


Η «μεταμόρφωση» του Δήμου Ηγουμενίτσας σε «Έξυπνη Πόλη» (Smart City) δεν είναι απλώς μια θεωρητική έννοια, αλλά μια ρεαλιστική δυνατότητα, που όταν πραγματοποιηθεί μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο μοντέλο για άλλες πόλεις που σκέπτονται μια παρόμοια «μεταμόρφωση». Η περίπτωση της Ηγουμενίτσας υπογραμμίζει την ανάγκη για μια περιεκτική και συνεργατική στρατηγική, η οποία απαιτεί την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία και των δύο τομέων, τόσο του δημόσιου- δημοτικού όσο και ιδιωτικού. Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη για την κατασκευή ενός τεχνολογικά προοδευτικού και βιώσιμου αστικού τοπίου.
Η επιτυχημένη μετατροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας σε «Έξυπνη Πόλη» θα βασιστεί σ’ έναν καλά σχεδιασμένο οδικό χάρτη που θα λαμβάνει υπόψη τις ξεχωριστές ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του Δήμου. Δίνοντας προτεραιότητα στα έργα έξυπνης υποδομής, ο Δήμος θα καταφέρει να μειώσει δραστικά την περιβαλλοντική του επίπτωση- αποτύπωμα, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής των κατοίκων του ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και επενδύσεων και την παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία.
Η περίπτωση της Ηγουμενίτσας παρέχει επιπλέον δύο ζωτικά μαθήματα για Δήμους που επιδιώκουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα για «Έξυπνες Πόλεις».
Το πρώτο μάθημα έχει να κάνει με την ικανότητα των «Έξυπνων Πόλεων» να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων παρέχοντας πρόσβαση σε κορυφαία τεχνολογία, προοπτικές εργασίας και ανώτερη ποιότητα ζωής. Η Ηγουμενίτσα θα αποτελέσει μια πειστική περίπτωση πόλης που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τους νέους ανθρώπους με προσόντα που φεύγουν και θα κρατήσει κοντά της τα νέα ταλέντα.
Το δεύτερο μάθημα υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία μετατροπής του Δήμου τους σε «Έξυπνη Πόλη». Με την εμπλοκή των κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που θα συντονίζονται από το Δήμο, η Ηγουμενίτσα θα καλλιεργήσει ένα αίσθημα ιδιοκτησίας και περηφάνιας σ’ αυτή τη διαδικασία «μεταμόρφωσης», το οποίο θα είναι καθοριστικό για την επιτυχία της.
Το παράδειγμα της Ηγουμενίτσας θα αποδείξει, επίσης, αδιαμφισβήτητα ότι η «μεταμόρφωση» σε «Έξυπνη Πόλη» δεν αφορά απλώς την τεχνολογία, αλλά και τη δημιουργία ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία των πολιτών. Παράλληλα θα λειτουργήσει ως πολύτιμος οδηγός για άλλες πόλεις που θέλουν να ακολουθήσουν παρόμοιο δρόμο.
Oι αρμοδιότητες που έχουν οι Δήμοι στην Ελλάδα σήμερα, με βάση την εθνική νομοθεσία, επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη των «Έξυπνων Πόλεων» αφού οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για ζωτικές υπηρεσίες όπως το κυκλοφοριακό, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο πολιτισμός και οι προνοιακές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστικά παραδείγματα έξυπνων εφαρμογών μπορεί να είναι τα «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας για τη βελτιστοποίηση της ροής των αυτοκινήτων και την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης με ταυτόχρονη διαχείριση των θέσεων στάθμευσης, η δημιουργία «έξυπνης» τουριστικής πλατφόρμας του Δήμου για την παροχή πληροφοριών σε παραθεριστές και επισκέπτες σε σχέση με αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, καταλύματα και καιρικές συνθήκες ή η δημιουργία μιας «έξυπνης» πλατφόρμας για τη γεωργία που θα παρέχει μέσω αισθητήρων πληροφορίες για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών, όπως η υγρασία, οι καιρικές συνθήκες, το διαθέσιμο νερό για άρδευση και τα υπάρχοντα θρεπτικά εδαφικά συστατικά.
Για να πραγματοποιηθεί αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια, είναι απαραίτητο να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη, να υπάρχει ο τοπικός «ηγέτης» που θα εμπνεύσει και θα καθοδηγήσει το όλο εγχείρημα και στην περίπτωση μας αυτός είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας, ένας άνθρωπος με καινοτόμο σκέψη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες αντιλαμβανόμενος τη σημασία τους.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια ομάδα ειδικών που να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Αυτή η ομάδα, υπό την εποπτεία του Δήμου, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επαγγελματίες από διάφορους τομείς, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με την απαραίτητη εμπειρία για την πολυπλοκότητα της «μεταμόρφωσης» της Ηγουμενίτσας σε «Έξυπνη Πόλη». Τα προσόντα τους και η ακλόνητη δέσμευσή τους στο στόχο, θα πρέπει να είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την επιτυχία τους.

Emin Hasic
Μηχανικός Πληροφοριών και Δεδομένων
Πλαταριά Ηγουμενίτσας
Read More »
Ηγουμενίτσα Smart City | Γράφει ο Emin Hasic Ηγουμενίτσα Smart City | Γράφει ο Emin Hasic Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Ως τις 3 Αυγούστου αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Ως τις 3 Αυγούστου αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομαΈως την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 οι φοιτητές και φοιτήτριες σε ΑΕΙ και σε καταρτιζόμενους των Δημοσίων ΙΕΚ, μέσω της ειδικής εφαρμογής για το στεγαστικό επίδομα.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα:
να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ,
να είναι κάτοχος ΑΦΜ.

Σημειώνεται πως η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Παράλληλα, βασική προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί προηγουμένως η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η αίτησή θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1996) ή

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Διαδικασία υποβολής της αίτησης
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή

β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται)

γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου

δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Η οριστική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

Διαδικασία υποβολής στοιχείων συγκατοίκησης
Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικούσε με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μόνον για αιτήσεις που έχουν οριστικά υποβληθεί, ο αιτών υποβάλλει συμπληρωματικά τα ακόλουθα πεδία που αφορούν στον συγκατοικούντα φοιτητή:

α) αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,

β) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του συγκατοικούντος φοιτητή,

γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

Η οριστική υποβολή των στοιχείων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στη σχετική εγκύκλιο που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Read More »
Ως τις 3 Αυγούστου αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα Ως τις 3 Αυγούστου αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Αποχωρεί από την Προεδρία της Συνεταιριστικής ο Κώστας Ζωνίδης

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Αποχωρεί από την Προεδρία της Συνεταιριστικής ο Κώστας Ζωνίδης


Την απόφασή του να αποχωρήσει από την θέση του Προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου ανακοίνωσε ο Κώστας Ζωνίδης, στη διάρκεια των εργασιών της 46ης Γενικής Συνέλευσης.

Ο Κώστας Ζωνίδης κρατά την προεδρία για 20 χρόνια και για την στήριξη που είχε ευχαρίστησε όλα τα μέλη.

Κάνοντας έναν μικρό και σύντομο απολογισμό της πολυετούς πορείας είπε ότι το 2003 η Συνεταιριστική ήταν μία μικρή τράπεζα των Ιωαννίνων και σήμερα αποτελεί την παλιότερη συνεταιριστική της χώρας με υψηλούς δείκτες ρευστότητας.

«Αξίζει να υπηρετείς τα κοινά και να πρέπει να γνωρίζεις πότε ανοίγεις δρόμο για την επόμενη ημέρα. Σήμερα κλείνει ο κύκλος μου στη θέση του Προέδρου που κατέχω από το 2003. Στα μισά της θητείας σας κάνω γνωστή την απόφασή μου να παραιτηθώ και παραμείνω απλό μέλος συμβάλλοντας σε μία ομαλή διαδοχή» υπογράμμισε ο Κώστας Ζωνίδης.


Read More »
Αποχωρεί από την Προεδρία της Συνεταιριστικής ο Κώστας Ζωνίδης Αποχωρεί από την Προεδρία της Συνεταιριστικής ο Κώστας Ζωνίδης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Read More »
Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Αλεπού σουλατσάρει στην παραλία "Πισίνα" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Αλεπού σουλατσάρει στην παραλία "Πισίνα" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Μία απρόσμενη συνάντηση με μια μικρή αλεπού είχαν το μεσημέρι της Τρίτης, λουόμενοι στην παραλία Πισίνα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. 
Η αλεπού μη δείχνοντας να τρομάζει από τους δεκάδες τουρίστες, αφού έφαγε μια λιχουδιά, επέστρεψε καμαρωτή στο δάσος.

Read More »
Αλεπού σουλατσάρει στην παραλία "Πισίνα" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Αλεπού σουλατσάρει στην παραλία "Πισίνα" στα Σύβοτα Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

"Πέρσες, όπως όλοι μας" στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
"Πέρσες, όπως όλοι μας" στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων


Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων
Παρασκευή 7 Ιουλίου, στις 12:00

Αντί σκηνοθετικού σημειώματος:
Οι Πέρσες του Αισχύλου δεν είναι ένα αντιπολεμικό έργο. Συγνώμη, αλλά δεν είναι. Είναι πιο “αναγκαίο” από “αντιπολεμικό”. Όταν μου το διάβαζε ο παππούς μου, “είδες ο λαός;”, σχολίαζε πάντα, “οργίστηκε, ούρλιαξε, φώναξε, και προσκυνάει”. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να καταλάβω τι εννοούσε ο παππούς μου, και άλλα τόσα για να δω τους Πέρσες στους δρόμους.

Μία ομάδα 60 καλλιτεχνών (ηθοποιών, περφόρμερ, χορευτών, μουσικών, εικαστικών και φωτογράφων) και μη, με αρχικό σημείο συνάντησης το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων πεζοπορεί ως το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης και το Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης από 7 έως 14 Ιουλίου.
Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στα πλαίσια της 2ης Καλλιτεχνικής Πεζοπορίας, ARTWALK II “how to make memories”.
Read More »
"Πέρσες, όπως όλοι μας" στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων "Πέρσες, όπως όλοι μας" στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Συναυλία της Φιλαρμονικής του Π.Α.Κ.Π.Π.Ο. του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Συναυλία της Φιλαρμονικής του Π.Α.Κ.Π.Π.Ο. του Δήμου Ηγουμενίτσας


Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου μας η Φιλαρμονική μας θα δώσει συναυλία στις 15/07/2023 και ώρα 21:15 στα πλατάνια Ηγουμενίτσας.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό από την μπαντινα
Αφιέρωμα στην εποχή των Abba και στον μεγάλο ερμηνευτή Γιάννη Πάριο από την ορχήστρα ποικίλης Μουσικής της Φιλαρμονικής μας με την υπέροχη φωνή του Χρήστου Παντούλα και της Βαρβάρας Τζόβαρα.
Read More »
Συναυλία της Φιλαρμονικής του Π.Α.Κ.Π.Π.Ο. του Δήμου Ηγουμενίτσας Συναυλία της Φιλαρμονικής του Π.Α.Κ.Π.Π.Ο. του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Κοσμήτορας της Βουλής ο Βασίλης Γιόγιακας

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Κοσμήτορας της Βουλής ο Βασίλης Γιόγιακας


Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα για την εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος.
Για το αξίωμα των Κοσμητόρων εκλέχθηκαν οι βουλευτές: από την ΚΟ της ΝΔ, οι κ.κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των γραμματέων οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.
Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα εξελέγη η κ. Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο κ. Πέτρος Παππάς.
Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για το αξίωμα του γραμματέα εξελέγη ο κ. Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.
Read More »
Κοσμήτορας της Βουλής ο Βασίλης Γιόγιακας Κοσμήτορας της Βουλής ο Βασίλης Γιόγιακας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Υποψήφιος με το συνδυασμό "Δύναμη Προοπτικής" ο Κώστας Κιτσάτης

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Υποψήφιος με το συνδυασμό "Δύναμη Προοπτικής" ο Κώστας Κιτσάτης


Συνεχίζουμε δυνατά, με συνέπεια και στο αύριο!
Ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Κωνσταντίνο Κιτσάτη, ένα πρόσωπο που εισέρχεται ως υποψήφιος στο Κεντρικό Ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού μας με την απαιτούμενη αγωνιστικότητα και εμπειρία που έχει αποκομίσει υπηρετώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την όποια θέση του εδόθη, την παιδεία και τον αθλητισμό. Ο κ. Κιτσάτης, καθηγητής φυσικής αγωγής, προπονητής κωπηλασίας, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας και Μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας, στηρίζει τον αγώνα μας με καθημερινή ενεργή συμμετοχή στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν.
Καλή επιτυχία Κώστα!
Προχωράμε μπροστά με σταθερότητα και γνώση για την πρόοδο του Δήμου που αγαπάμε!

Read More »
Υποψήφιος με το συνδυασμό "Δύναμη Προοπτικής" ο Κώστας Κιτσάτης Υποψήφιος με το συνδυασμό "Δύναμη Προοπτικής" ο Κώστας Κιτσάτης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Συλλήψεις στην Ήπειρο το τελευταίο δεκαήμερο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Συλλήψεις στην Ήπειρο το τελευταίο δεκαήμερο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Πέντε (5) άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο στην Ήπειρο, στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων και δράσεων για την αποτροπή της διάδοσης των ναρκωτικών από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:
· Ημεδαπός στην Ηγουμενίτσα, κατά την παραλαβή δέματος το οποίο είχε ταχυδρομηθεί από το εξωτερικό για λογαριασμό του και περιείχε εντός συσκευασίας τροφίμου συσκευασία με μικροποσότητα της ναρκωτικής ουσίας «MDMA».

· Δύο ημεδαποί στα Ιωάννινα, που κατείχαν 21 ναρκωτικά χάπια και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, αντίστοιχα.

· Ημεδαπός στην Άρτα, που κατείχε 16,42 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

· Ημεδαπός στην Πρέβεζα που κατείχε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Σημειώνεται ότι η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.


Read More »
Συλλήψεις στην Ήπειρο το τελευταίο δεκαήμερο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών Συλλήψεις στην Ήπειρο το τελευταίο δεκαήμερο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Ηγουμενίτσας στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση Φρέντι Μπελέρη

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Ηγουμενίτσας στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση Φρέντι ΜπελέρηΤο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας συνήλθε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, σε έκτακτη συνεδρίαση και μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Ιωάννη Λώλου για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση Φρέντι Μπελέρη, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

Η σύλληψη του Δημοκρατικά εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Διονύση Φρέντι Μπελέρη δύο (2) ημέρες πριν τις εκλογές, η απόφαση προφυλάκισής του, η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισής του, η απόρριψη της αίτησης για χορήγηση ειδικής άδειας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 1η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ορκισθεί και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν στοιχειοθετηθεί-απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες:

- Δεν συνάδουν με τις πρόνοιες κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

- Δεν δείχνουν σεβασμό προς το τεκμήριο αθωότητας.

- Δεν συνιστούν δίκαιη μεταχείριση ενός Δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Δημιουργούν ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων του, ως Δήμαρχος, με συνέπεια να του στερήσουν το αξίωμα αυτό χωρίς τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση.

Ενδεικτικό της άνισης και άδικης μεταχείρισης του Διονύση Φρέντι Μπελέρη είναι το γεγονός πως είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε συνολικά 31 καταγγελλόμενους για πιθανή διάπραξη εκλογικών αδικημάτων.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον προφυλακισμένο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση Φρέντι Μπελέρη και δια του προσώπου του σε οποιονδήποτε τυγχάνει άδικης και άνισης ποινικής μεταχείρισης από εξουσίες, που με πράξεις ή παραλείψεις τους δείχνουν πως δεν σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, τους κανόνες δικαίου, το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και τις δημοκρατικές αρχές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Δημήτριος ΠάκοςRead More »
Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Ηγουμενίτσας στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση Φρέντι Μπελέρη Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Ηγουμενίτσας στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας, Διονύση Φρέντι Μπελέρη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στις Σχολές Μαθητείας Τουρισμού – Φιλοξενίας

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στις Σχολές Μαθητείας Τουρισμού – Φιλοξενίας


Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (ΠΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για το σχολικό έτος 2023-2024, σε τρεις ειδικότητες υψηλής ζήτησης στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας: υποδοχή πελατών ξενοδοχείου, μαγειρικής τέχνης και επισιτισμού.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου.

Για την ειδικότητα «Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου» απαιτείται η καλή γνώση ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-peiramatike-epaggelmatike-skhole-tou-oaed.

Οι ΠΕΠΑΣ λειτουργούν σε επτά πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα και Ρόδο) και εφαρμόζουν το δυικό σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).

Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας.

Το θεωρητικό μέρος υλοποιείται στις ΠΕΠΑΣ από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ η μαθητεία στις επιχειρήσεις πραγματοποιείται από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο με οκτάωρη ημερήσια απασχόληση, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Η αμοιβή των μαθητών, κατά τη διάρκεια της μαθητείας στις επιχειρήσεις, ανέρχεται σε 139,35 ευρώ την εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τη λειτουργία των ΠΕΠΑΣ η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τουρισμού, ενώ η συνεργασία εγγυάται την τοποθέτηση σε θέσεις μαθητείας σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων), αλλά και ενισχύει την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασης, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι μαθήτριες και οι μαθητές των ΠΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:
– πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και ασφάλιση,

– φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα,

– εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό,

– λαμβάνουν επίδομα στέγασης, που διπλασιάστηκε στα 240 ευρώ μηνιαίως, καθώς και σίτισης, που αυξήθηκε στα 9 ευρώ ημερησίως, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια,

– δικαιούνται σπουδαστική άδεια, μέχρι 30 ημέρες, με αποδοχές,

– δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ενότητα «Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/mathitia

Ξεκίνησαν και οι αιτήσεις επιχειρήσεων – Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων
Tο «πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία προβλέπει τη συμμετοχή 3.900 ανέργων έως 29 ετών.

Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 14 Ιουλίου 2023 και ώρα 23:59.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ (e-services).

Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δώσουν ως πάροχοι τη δυνατότητα σε νέους που έχουν καταρτιστεί στην ψηφιακή οικονομία να αποκτήσουν εμπειρία για έξι μήνες, 30 ώρες εβδομαδιαία.

Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει 594 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση απευθείας στους συμμετέχοντες.
Οι διαθέσιμες θέσεις ανά περιοχή έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.
Read More »
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στις Σχολές Μαθητείας Τουρισμού – Φιλοξενίας ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στις Σχολές Μαθητείας Τουρισμού – Φιλοξενίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται – Τα πιθανά σενάρια για τον εξορθολογισμό του συστήματος

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται  Τα πιθανά σενάρια για τον εξορθολογισμό του συστήματος


Νομοσχέδιο που θα φέρει βελτιώσεις στην παρακράτηση μέρους της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται, προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η αναλογική κράτηση ώστε να μην τιμωρείται ο συνταξιούχος που συνεχίζει να εργάζεται.

Το θέμα είναι ότι χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που εργάζονται είτε γιατί το ύψος της σύνταξής τους είναι μικρό είτε γιατί το επάγγελμά τους τους το επιτρέπει. Μιλάμε για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους και ασκούν μετά το επάγγελμά τους, όποιο κι αν είναι αυτό.

Όταν ο συνταξιούχος εργάζεται έχει και ένα πέναλτι 30% από την σύνταξή του, ανεξάρτητα με το πόσες ημέρες εργάζεται και με το ποσό που λαμβάνει ως απολαβές από την εργασία που κάνει. Όλο αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.

Τα σενάρια που βρίσκονται υπο επεξεργασία είναι πολλά. Βέβαιο είναι ότι υπάρχει η πρόθεση για ελάφρυνση του πέναλτι στους συνταξιούχους που εργάζονται περνώντας σε ένα αναλογικότερο μοντέλο: θα λαμβάνεται υπ όψιν κυρίως το ύψος του εισοδήματος που αποκτά ο συνταξιούχος από την εργασία του.

Η παρακράτηση του 30% θα αφορά ένα συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος που θα καθοριστεί, ενώ το ποσοστό θα βαίνει μειούμενο όσο μικρότερο είναι και το έξτρα εισόδημα του εργαζόμενου συνταξιούχου.

Καθώς το ζητούμενο είναι και η απλούστευση των διαδικασιών, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο η παρακράτηση για τον συνταξιούχο που εργάζεται να γίνεται όχι στη σύνταξη αλλά μέσω επιπλέον φορολογίας για το κομμάτι του εισοδήματος που αποκτά από την εργασία του.
Read More »
Αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται – Τα πιθανά σενάρια για τον εξορθολογισμό του συστήματος Αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται – Τα πιθανά σενάρια για τον εξορθολογισμό του συστήματος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Κατώτατος μισθός: Σενάριο σύγκλισης μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Τι προβλέπει η κυβερνητική πρόταση

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Κατώτατος μισθός: Σενάριο σύγκλισης μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Τι προβλέπει η κυβερνητική πρόταση


Σε τροχιά «σύγκλισης» βάζει το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, τον κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της προωθούμενης αναδιάρθρωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Αν και η μισθολογική αφετηρία είναι ουσιαστικά η ίδια (ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο τομέα είναι 780 ευρώ, επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε από την 1η Απριλίου και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα), τη διαφορά κάνουν οι 14 μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, εν αντιθέσει με το δημόσιο όπου παραμένουν 12 από την εποχή του πρώτου μνημονίου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες- σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν οι κατώτατες εισαγωγικές αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- κερδίζει έδαφος το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στο δημόσιο κοντά στα 846 ευρώ το μήνα ώστε σε ετήσια βάση, να κλείσει η «ψαλίδα» στις κατώτατες ετήσιες αποδοχές των μισθωτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο βαθμό που προχωρήσει το προαναφερθέν σενάριο, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν ακόμα και το 8,5% ενώ σε μεσοσταθμικό επίπεδο αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή του 4%-5%. Το κονδύλι το οποίο έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα θα τεθούν σε εφαρμογή αυξήσεις έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, θα αναπροσαρμοστούν τα εκτός έδρας ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί στα οικογενειακά επιδόματα. Το επίδομα τέκνων για δημόσιο υπάλληλο με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ και με τρία παιδιά από τα 120 στα 170 ευρώ.

Οι εισαγωγικοί μισθοί στο δημόσιο διαμορφώνονται σήμερα σε 780 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα 858 ευρώ για τη δευτεροβάθμια, στα 1.037 ευρώ για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και στα 1.092 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20% από το 2019. Από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ).

Οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για το 2024.
Read More »
Κατώτατος μισθός: Σενάριο σύγκλισης μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Τι προβλέπει η κυβερνητική πρόταση Κατώτατος μισθός: Σενάριο σύγκλισης μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Τι προβλέπει η κυβερνητική πρόταση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος ΤασούλαςΜε 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης απευθύνθηκε στους βουλευτές για την 8ετή πορεία του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής, τα προηγούμενα χρόνια.

«Μπορεί η έδρα από την οποία σας μιλώ να φαντάζει ψηλά, ωστόσο στην πραγματικότητα, ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ' ύψηλού.
 Όπως ακριβώς στη ζωή και στην ιατρική σταδιοδρομία μου έτσι και στην πολιτική μου διαδρομή επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος και ακέραιος. 
Επέλεξα να δουλέψω, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο όμως όλα τα είναι αλλιώς. Θα ξεκινήσουμε μαζί από το ίδιο κοινοβουλευτικό υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες.
 Σε ένα πολύμορφο, πολύπλοκο και πολύχρωμο σύνολο, όπως αυτό της νέας Βουλής, θέλω να σας ζητήσω να επενδύσουμε όλοι στη σύνεση και στην αλήθεια των προθέσεων μας, γιατί αυτή η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, να είστε σίγουροι πως θα βγει στο φως», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της ΝΔ γιατί τον πρότεινε τρεις φορές, ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον ειδικό γραμματέα Κωνσταντίνο Μπαγιώκο.
 Ευχαρίστησε στο πρόσωπο της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής κ. Περηφάνου όλο το πολιτικό προσωπικό, το ένστολο προσωπικό, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και στο πρόσωπο των πολιτικών αρχηγών ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του της προηγούμενης βουλής, για την «απίστευτη εκτίμηση και αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπό του».


Read More »
Πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Δωρεά από τη ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Δωρεά από τη ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την εταιρεία εμπορίας τυροπιτών και παρόμοιων ειδών ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ για την προσφορά της σε κατεψυγμένα προϊόντα καθώς και για τη συνεχή στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 07:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής
Ελευθέριος Κώστας


Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438
Email: kp@igoumenitsa.gr
Facebook: www.facebook.com/kpIgoumenitsas/
Read More »
Δωρεά από τη ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από τη ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σούλι Παραμυθιάς

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σούλι ΠαραμυθιάςΕκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ πραγματοποίησε το Σούλι Παραμυθιάς την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.
Το ΔΣ απαρτίζεται από τους:
Μάνος Θεόδωρος
Ντούμας Δημήτριος
Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
Παππάς Λάμπρος
Τσάτσης Σπυρίδων
Τσιγγος Άγγελος
Γούσιας Σπυρίδων
Διαμαντή Μαργαρίτα
Ντούμας Ιωσήφ


Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συμβούλιο για την ανάθεση των αξιωμάτων των μελών.

Το ΔΣ θα ζητήσει συνάντηση με την δημοτική αρχή για το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα του γηπέδου , καθώς εκφράζεται έντονα η ανησυχία μας σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών.


Read More »
Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σούλι Παραμυθιάς Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σούλι Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Στις 19 Ιουλίου ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Σουλίου

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Στις 19 Ιουλίου ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής ΣουλίουΤην Τετάρτη 19η Ιουλίου 2023 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου, με μοναδικο θέμα, τoν :

«Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2022»

 

Read More »
Στις 19 Ιουλίου ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Σουλίου Στις 19 Ιουλίου ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Γαρδίκι | Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Γαρδίκι | Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή


Την Κυριακή κινητή μονάδα αιμοδοσίας θα βρίσκεται στο Γαρδίκι, στα πλαίσια των δράσεων της εθελοντικής αιμοδοσίας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της κοινότητας.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από τις 09:30 έως τις 13:00 στα γραφεία του συλλόγου.

Υπενθυμίζουμε πως οι εθελοντές αιμοδότες, θα πρέπει να προσκομίζουν τον αριθμό ΑΜΚΑ τους


Read More »
Γαρδίκι | Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή Γαρδίκι | Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Ο αγωγός eastmed και πάλι στα σκαριά στην αρχική του μορφή, είτε τροποποιημένος

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Ο αγωγός eastmed και πάλι στα σκαριά
στην αρχική του μορφή, είτε τροποποιημένος


Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για την ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον EastMed, που σχεδιάζεται να τροποποιηθεί είτε να αρχίσει να κατασκευάζεται τμηματικά, ανάλογα και με τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Ο αγωγός Eastern Mediterranean ή απλά EastMed είναι ένας προγραμματισμένος υπεράκτιος/χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου , που θα συνδέει απευθείας τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κρήτης. Το έργο θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβάντας στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB στην Ιταλία και λοιπή Ευρώπη. Θα έχει μήκος περίπου 1900 χλμ , θα φτάνει σε βάθος 3 χλμ και θα έχει χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να κοστίσει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προβλέπεται ότι ένας σταθμός συμπίεσης στην Κρήτη θα επιτρέψει την παροχή φυσικού αερίου στο νησί. Από την Κρήτη, ο αγωγός θα συνεχίσει βορειοδυτικά μέχρι την ανατολική Πελοπόννησο, κοντά στο χωριό Άγιος Φωκάς. Θα διασχίζει την Πελοπόννησο με ΒΔ κατεύθυνση, θα διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο και θα συνεχίζει κατά μήκος της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τη Θεσπρωτία. Από εκεί ο προτεινόμενος αγωγός Poseidon θα συνδεθεί με την Ιταλία.

Το 2013, η κατασκευή του αγωγού EastMed χαρακτηρίστηκε βάσει του κανονισμού 347/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Έργο Κοινού ενδιαφέροντος και κατά την περίοδο 2015-2018 η Επιτροπή συνεισέφερε περισσότερα από 34,5 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση τεχνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών μελετών για το έργο.

Η διακυβερνητική συμφωνία υπογράφηκε από το Ενεργειακό Τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο Τελ Αβίβ στις 20 Μαρτίου 2019, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, σε ένδειξη υποστήριξης από την Ουάσιγκτον για το έργο. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον αγωγό εξηγείται από την απαίτηση της Ουάσιγκτον να διατηρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της μια πολιτική διαφοροποίησης των εισαγωγών ενέργειας τους. Ο αγωγός θα διαφοροποιήσει τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου και θα μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στις 2 Ιανουαρίου 2020, η συμφωνία EastMed Pipeline υπογράφηκε στην Αθήνα από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, και στις 19 Ιουλίου 2020, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία, επιτρέποντας στις υπογράφoυσες χώρες να προχωρήσουν με σχέδια για την ολοκλήρωση του αγωγού έως το 2025. Αλλά τον Ιανουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την απόσυρση της στήριξης, καθώς το έργο δεν θεωρείται οικονομικά βιώσιμο ή φιλικό προς το περιβάλλον.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι κάθετα αντίθετη στο έργο του αγωγού, ισχυριζόμενη ότι αποκλείστηκε σκόπιμα, και δηλώνει ότι «κάθε είδους project στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Τουρκία, διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει» . Η υπογραφή του έργου ήρθε σε μια περίοδο με τουρκικές έρευνες στην περιοχή και λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης. Η Τουρκία προσπάθησε να επαναφέρει τις Τούρκο-Αιγυπτιακές σχέσεις, αλλά αυτή η προσπάθεια δεν φάνηκε να ευδοκιμεί προς το παρόν, σε αντίθεση με τις Ελληνο-Αιγυπτιακές σχέσεις που συνεχώς βελτιώνονται. Πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο , έφερε τη συζήτηση για ενεργειακά θέματα όπως η εξαγωγή LNG από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και η κατασκευή θαλάσσιου αγωγού ( Euro-Africa interconnector ) που θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από την Αίγυπτο στην Ελλάδα μέσο της Κύπρου.

Φρένο στις παραπάνω ενέργειες αποτέλεσε το γεγονός ότι στις 19 Μαΐου 2023, ο Claudio Descalzi, Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni, δήλωσε ότι «υπάρχουν διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου που είναι δύσκολο να λυθούν, επιπλέον η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με τη Λιβύη για να ορίσει μια πολύ μεγάλη πλατφόρμα που θα καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το EastMed, επομένως όχι μόνο η Τουρκία αλλά και η Λιβύη θα έχουν λόγο». Απαντώντας σε αυτά τα σχόλια, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε ότι δεν συμφωνούν όλοι με τις απόψεις που εξέφρασε ο Descalzi. Ακολουθούν αναφορές ότι η Eni, η Κύπρος και το Ισραήλ εργάζονται για μια συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα συνδέει τόσο τα κυπριακά όσο και τα ισραηλινά υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου με μια μονάδα επεξεργασίας στην Κύπρο, όπου το αέριο θα υγροποιείται για εξαγωγή με πλοίο στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ Israel Kats δήλωσε τελευταία : «εστιάζουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ισραήλ καθώς και στη λειτουργία της Κύπρου ως πύλης για το ισραηλινό αέριο προς την Ευρώπη». Επιπρόσθετα στις 15 Ιουνίου 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε Μνημόνιο με την Αίγυπτο και το Ισραήλ με σκοπό να αυξήσει τις εισαγωγές αερίου από τις δύο αυτές χώρες.

Στην αναδιάταξη των σχεδίων για τον EastMed συμμετέχει η κοινοπραξία IGI Poseidon των ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ και Edison (Ιταλική ). Η ΔΕΠΑ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που επιδιώκει να αποκτήσει ρόλο στη νέα επιχειρούμενη αναδιάταξη του ενεργειακού τοπίου της περιοχής. Πληροφορίες θέλουν την ελληνοϊταλική κοινοπραξία να εξετάζει το ενδεχόμενο ανάμειξής της στον νέο αγωγό, καθώς τόσο η διαδρομή όσο και οι μελέτες που έχουν γίνει αποτελούν δικό της προϊόν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την τελική απόφαση.

Η δεύτερη ελληνική εταιρεία που εμπλέκεται εμμέσως στο έργο είναι η Energean, η οποία διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean παρουσίασε πρόταση προς τη Λευκωσία και το Ισραήλ για την εγκατάσταση πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, για να μεταφέρονται εκεί μέσω αγωγού ποσότητες αερίου προς εξαγωγή. Η Energean μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Όλυμπος έναντι του κοιτάσματος Τανίν, δείχνοντας τον στόχο εξαγωγών των ποσοτήτων προς Αίγυπτο αλλά και πιθανόν και προς Κύπρο, εφόσον ευοδωθεί η ανάπτυξη του αγωγού. Ο Όλυμπος έχει βεβαιωμένα αποθέματα 31 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Πέραν αυτού στους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι και τι θα κάνει η Κύπρος π.χ. με τις ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη. Η Λευκωσία έχει συμφωνήσει τις εξαγωγές ποσοτήτων στην Αίγυπτο. Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη επιβεβαιωτική γεώτρηση της κοινοπραξίας Chevron – Shell στο συγκεκριμένο κοίτασμα. Προβληματισμός επικρατεί επίσης και στην τεχνολογία για την ανάπτυξη τερματικού σταθμού στην Κύπρο

Τον κυρίαρχο ρόλο έχει μέχρι τώρα η Αίγυπτος με τους τερματικούς σταθμούς LNG στις περιοχές Νταμιέτα και Ιντκου. Το φυσικό αέριο φτάνει σε αυτούς κυρίως μέσω αγωγών από το Ισραήλ και ανάλογα με τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν οι πετρελαϊκές μέρος των ποσοτήτων κρατά η βορειοαφρικανική χώρα για δικές της ανάγκες και ένα μέρος εξάγεται προς Ευρώπη. Οι πετρελαϊκές όμως δεν καρπώνονται τις τιμές αγοράς που κερδίζουν οι τερματικοί σταθμοί της Αιγύπτου και έχουν συμφέρον στην ανάπτυξη μίας ακόμη εναλλακτικής πηγής εξόδου του αερίου που παράγουν.

Στα εμπόδια ή τους αστάθμητους παράγοντες για την ανάπτυξη π.χ. ενός τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο ή και του αγωγού με το Ισραήλ περιλαμβάνεται κατά βάση η Τουρκία. Εκτιμάται ότι η Άγκυρα θα διεκδικήσει ρόλο και αν δεν το πετύχει θα επιδιώξει τον τορπιλισμό των σχεδίων.

Tο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ( GREGY ) που αναπτύσσει η εταιρία ELICA παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας ΑΠΕ στην εκδήλωση «Europe-Egypt Interconnectivity» που διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάιρο. Το GREGY θα επιτρέψει την προμήθεια πράσινης ενέργειας 3.000 MW από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για τις ΑΠΕ και την απαλλαγή από τον άνθρακα και να μειώσει την εξάρτησή της από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο.

Όλα αυτά συζητήθηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε στη Λευκωσία ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, και συμμετείχαν πετρελαϊκές της περιοχής. Πρόσφατα σε συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ ( Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ) δήλωσε : «Στοχεύουμε σε μεγάλες δομές φυσικού αερίου, πιθανώς και σε μεγαλύτερες από όσο υπολογίζαμε παλαιότερα, με τις τελευταίες εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να μας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση».-


* Ο Γιώργος Γκορέζης είναι υποστράτηγος ε.α., αρθρογράφος, συγγραφέαςRead More »
Ο αγωγός eastmed και πάλι στα σκαριά στην αρχική του μορφή, είτε τροποποιημένος Ο αγωγός eastmed και πάλι στα σκαριά στην αρχική του μορφή, είτε τροποποιημένος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ


Στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για υποβολή προτάσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο δήμος Φιλιατών υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο έργο «SUB1a» για δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας που χρηματοδοτούνται από το ταμείο Ανάκαμψης για την πρόταση με τίτλο «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΡΙΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» προϋπολογισμού 1.265.882,52€ με Φ.Π.Α. 24%.
Read More »
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Έκθεση ζωγραφικής "Narcissus" στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023
Έκθεση ζωγραφικής "Narcissus" στην Ηγουμενίτσα


Μια εικαστική έκθεση με θεματολογία επηρεασμένη απο τον μύθο του Νάρκισσου, όπου θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής,χαρακτικά και mixed media απο μια ομάδα φοιτητών και αποφοίτων της Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι καλλιτέχνες με τα έργα τους στοχεύουν να αναδείξουν διαφορετικές πτυχές του θέματος μέσα απο διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας «ΠΑΝΘΕΟΝ» απο τις 7 έως και τις 14 Ιουλίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν Παρασκευή 7 και ώρα 20:00.
Οι ώρες κοινού είναι 18:00-21:00 καθημερινά και η είσοδος έιναι ελέθευρη.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Αιμίλιος Αγόρου
Λήδα Ανέστη
Φωτεινή Καπίρη
Παναγιώτης Καραγιώργος
Παναγιώτα Μαλάμη
Μαριάννα Τζίμα
Μιχαέλα Τσίκου
Ευάγγελος Τσιότας
Read More »
Έκθεση ζωγραφικής "Narcissus" στην Ηγουμενίτσα Έκθεση ζωγραφικής "Narcissus" στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 Rating: 5

Σελίδες