ΠΡΕΒΕΖΑ: Απτά τα αποτελέσματα του Λιμεναρχείου στο λιμάνι - Αδιάκοπη προσπάθεια δύο ετών από τον Λιμενάρχη για να μπει μια τάξη

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017Τελικά και εκ του αποτελέσματος αβίαστα διεξάγεται το συμπέρασμα ότι τα πράγματα είναι θέμα καθαρά, δυναμισμού της προσωπικότητας, τόλμης, βούλησης και σκληρής δουλειάς… Χαρακτηριστικά που ταιριάζουν γάντι στο Λιμενάρχη Πρέβεζας, Αντιπλοίαρχο κ.Παύλο Τιφτικίδη.

Συγκεκριμένα, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε υπάρχουν εμφανέστατα αποτελέσματα στην τάξη του λιμανιού της πόλης.

Ειδικότερα, όπως βλέπετε και στη φώτο της ανάρτησης, στο τρίγωνο από τη προβλήτα των δικαστηρίων έως το ATM δεν υπάρχουν σκάφη τα οποία έπειτα από πολύ προσπάθεια έχουν μεταφερθεί στο αλιευτικό καταφύγιο, στο οποίο γίνεται ταξινόμηση και λειτουργεί για τον σκοπό τον οποίο και φτιάχτηκε.

Στην παραλία το καλοκαίρι δεν υπάρχουν αλιείς οπότε δεν ενοχλείται ο κόσμος που κάνει βόλτα αλλά και τα σκάφη που πλέον δεν τσακώνονται με τους αλιείς.

Τον χειμώνα επιτρέπεται το ψάρεμα στην παραλία, μόνο το καλοκαίρι απαγορεύεται.

Το εμπορικό λιμάνι μετά από αρκετό καιρό δείχνει να έχει ανοδική πορεία, παρά τις όποιες δυσκολίες από πλευράς του επενδυτή της μαρίνας σχετικά με τη δυτική προβλήτα.

Οφείλουμε ν’ αναφέρουμε πως οι προηγούμενες διοικήσεις του Λιμεναρχείου δεν άγγιξαν ιδιαίτερα πολλά από τα παραπάνω ζητήματα και δεν τόλμησαν να συγκρουστούν με φορείς όπως πχ τους αλιείς και να εφαρμόσεουν το νόμο προκειμένου να γίνουν τα προβλεπόμενα.

Επίσης, αξίζει ν΄ αναφέρουμε πως η παρούσα διοίκηση του Λιμεναρχείου κατάφερε να μεταφέρει τους αλιείς από το τρίγωνο (Από το ATM έως το μπαστούνι) στο αλιευτικό καταφύγιο παρά το πόλεμο τον οποίον είχε δεχτεί.

Σειρά όμως έχει να καθαριστεί το σημείο του αλιευτικού καταφυγίου από τα μπλόκια τα οποία είναι παρατημένα, πράγμα που θα αλλάξει άρδην την εικόνα του λιμανιού της πόλης διότι ο χώρος μπορεί πχ να χρησιμοποιηθεί για έξτρα θέσεις πάρκινγκ. 


 
Read More »
ΠΡΕΒΕΖΑ: Απτά τα αποτελέσματα του Λιμεναρχείου στο λιμάνι - Αδιάκοπη προσπάθεια δύο ετών από τον Λιμενάρχη για να μπει μια τάξη  ΠΡΕΒΕΖΑ: Απτά τα αποτελέσματα του Λιμεναρχείου στο λιμάνι - Αδιάκοπη προσπάθεια δύο ετών από τον Λιμενάρχη για να μπει μια τάξη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

Συνάντηση του Μάριου Κάτση και εκπροσώπων από το χώρο της υδατοκαλλιέργειας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017Διπλή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 07-02- 17, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία συμμετείχαν ο Βουλευτής Μάριος Κάτσης, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΙ), εκπρόσωποι της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.), καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τσιρώνης. 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Η ΠΑΝΕΜΙ είχε την ευκαιρία να εκθέσει τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο καθώς και να προτείνει λύσεις. 

Προβλήματα κυρίως χωροταξικού σχεδιασμού, που έχουν να κάνουν πρωτίστως με τις Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και τις καθυστερήσεις ως προς τον έλεγχο και την έγκριση ή μη, των υφιστάμενων προτάσεων. 

 Ο Βουλευτής τόνισε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα. 

Η εμπειρία μας από τη Θεσπρωτία, ανέφερε χαρακτηριστικά, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της πανελλήνιας παραγωγής, μας δείχνει ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο πρέπει και μπορούμε να αναπτύξουμε ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. 

Ο Μάριος Κάτσης αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου, όπως η παράταση των δύο χρόνων που δόθηκε για τις ΠΟΑΥ, όμως επισήμανε ότι χρειάζεται οι προσπάθειες να ενταθούν, ώστε να ανταποκριθούμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, στις προθεσμίες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014 – 2012, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. 

 Οι εκπρόσωποι της νεοσύστατης ΕΛ.Ο.Π.Υ από την πλευρά τους, στην οποία συμμετέχουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 84% της πανελλήνιας παραγωγής, κάλεσαν το Υπουργείο να στηρίξει το εγχείρημα τους, ολοκληρώνοντας το ταχύτερο δυνατόν το θεσμικό πλαίσιο, που θα τους επιτρέψει να προωθήσουν τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.


Read More »
Συνάντηση του Μάριου Κάτση και εκπροσώπων από το χώρο της υδατοκαλλιέργειας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη Συνάντηση του Μάριου Κάτση και εκπροσώπων από το χώρο της υδατοκαλλιέργειας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: 100.000€ για τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης Αετός – Κάτω Παλαιοκκλήσι

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017


Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, έχοντας υπόψη της την από 08 - 02– 2017 Διακήρυξη του έργου, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Ηπείρου, προκηρύσσει δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό με το σύστημα, με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ 2 α του Ν.4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων κλπ», για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου:: «Bελτίωση οδικής σύνδεσης της οδού Αετός – Κάτω Παλαιοκκλήσι με το επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε Θεσπρωτίας» με προϋπολογισμό 100.000,00€ (με ΦΠΑ) 

Το έργο συντίθεται από μια κατηγορία εργασιών, ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ, με προϋπολογισμό 80.645,16 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ , απρόβλεπτα και αναθεώρηση.) 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν το έντυπο της Οικονομικής Προσφοράς και τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων κλπ), να πάρουν πληροφορίες για τα σχετικά με τον διαγωνισμό και να λάβουν γνώση της μελέτης από την έδρα της υπηρεσίας (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου, Π. Τσαλδάρη 18α - 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, πληροφορίες στο τηλέφωνο 2665 3 60131, FAX 2665 3 60227, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κ. Φερεντίνος Λάμπρος), μέχρι την Πέμπτη 23-02-2017 . 

Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από την ΕΑΑΔΗΣΥ υπόδειγμα (Παράρτημα Β). 

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 28 -02- 2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. (λήξη παράδοσης προσφορών) στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου, Π. Τσαλδάρη 18α - 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν διεξαχθεί η δημοπρασία την προαναφερθείσα ημερομηνία ή αν διεξαχθεί μεν αλλά δεν κατατεθεί καμιά προσφορά, θα διενεργηθεί σε νέα ημερομηνία που θα καθορίσει με πράξη της η Προϊσταμένη Αρχή και η οποία θα γνωστοποιηθεί με φαξ πέντε (5) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν τη νέα ημερομηνία, σε όσους έλαβαν τεύχη του διαγωνισμού και την ίδια ώρα (10:00 π.μ.). 

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί : 
Α) Ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία και πιο συγκεκριμένα: Επιχειρήσεις γραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ. Ε. Ε. Π.) που τηρείται στη Γ. Γ. Δ. Ε και εφόσον ανήκουν στην A1 τάξη και άνω για έργα κατηγορίας ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ. Β) Αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι και πιο συγκεκριμένα : 
1. Επιχειρήσεις προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε. Ο. Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ. Δ. Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π. Ο. Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π. 
2. Επιχειρήσεις προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη. 

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 1.612,90 € (2% επί του προϋπολογισμού εκτός Φ.Π.Α.) και ισχύ τουλάχιστον Διακοσίων δέκα (210) ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού και θα απευθύνεται προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι έξι (6) μήνες. 

Το έργο χρηματοδοτείται από από πιστώσεις της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου, με Κ. Α. 2014ΕΠ53000003, σύμφωνα με την με αριθμό 66587/3356/21-07-2016 Απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, για την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 100.000,00€, η οποία αποτελεί και Απόφαση ανάληψης υποχρέωση/έγκριση δέσμευσης πίστωσης. 

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Προϊσταμένη Αρχή (Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου). 

Η παρούσα έχει αναρτηθεί και στον ιστοχώρο www.php.gov.gr 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ


Read More »
Θεσπρωτία: 100.000€ για τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης Αετός – Κάτω Παλαιοκκλήσι Θεσπρωτία: 100.000€ για τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης Αετός – Κάτω Παλαιοκκλήσι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

ΟΙ ΘΗΡΕΥΤΕΣ - Του Λεωνίδα Ταφέκη

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες γεωλογικές και κλιματολογικές αλλαγές σε συνάρτηση με τις επαφές με άλλα ουράνια σώματα που είχε ο πλανήτης μας στη μακρόχρονη συμπαντική του πορεία διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την εμφάνιση ζώντων οργανισμών στην γη. 
Πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρώπου πάνω στη γη, η εξέλιξη και η διατήρηση των ειδών αυτοδημιούργησε την δική της χωροχρονική ισορροπία στην χλωρίδα και την πανίδα των ζώντων οργανισμών και κατέστησε δυνατή και αέναη την διαδικασία εμφάνισης νέων μορφών ζωής, τουλάχιστον έως την σημερινή μας εποχή, σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα. Πέρα από το γεγονός ότι όλοι οι ζώντες οργανισμοί είναι ταυτόχρονα, θηρευτές και θηρευμένοι έναντι άλλων οργανισμών, την διατήρηση της ισορροπίας όποτε αυτή ανέτρεπε τα χωροχρονικά της δεδομένα την αποκαθιστούσαν οι κάθε φορά κυρίαρχοι θηρευτές. Η εμφάνιση του ανθρώπου πάνω στη γη, ανατρέπει τα έως τότε ισχύοντα δεδομένα, διότι η αξιοποίηση της ευφυΐας του στην κατασκευή και την χρήση εργαλείων και όπλων του επέτρεψαν να προστατευτεί, να διατραφεί και να εξελιχθεί ως κυρίαρχος θηρευτής επί των άλλων ζώντων οργανισμών του πλανήτη μας. Σταδιακά τα υπόλοιπα είδη αποδέχονται την ισορροπία που επιβάλλει η ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη μας. 
Πολλά από αυτά, σε συνάρτηση με την ανθρώπινη ικανότητα να τα προσεταιρισθεί, προσφέρονται, για να συνεχίσουν την ύπαρξη τους να ζήσουν μαζί με τον άνθρωπο με την ιδιότητα των οικόσιτων και παραγωγικών ζώων παρέχοντας του την επιπλέον συντροφιά και την απαραίτητη διατροφή που χρειάζεται για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του. Στη διαδικασία αυτή δοκιμάστηκαν κα εξελίχτηκαν οι ανθρώπινες ικανότητες και σταδιακά η ανθρώπινη φυλή κατόρθωσε να καταστήσει αέναη την κυριαρχία της επί του περιβάλλοντος χώρου όπου αυτή δραστηριοποιείται. Η μακρόχρονη όμως προσπάθεια για δυναμική, γρήγορη και εν πολλοίς βίαιη επιβολή της κυριαρχίας του επί των άλλων ειδών, σε συνδυασμό με την εκρηκτική του πληθυσμιακή του αύξηση, μεταφέρθηκε και εντός των ανθρωπίνων κοινωνιών. Αυτό επηρέασε την εξέλιξη των κοινωνικών συστημάτων και των εφαρμοζόμενων μορφών διακυβέρνησης προκαλώντας ανισότητες και φραγμούς που λειτουργούσαν ως ανάχωμα στην διαδραστική επαφή και την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Για αυτό τα κοινωνικά αιτήματα αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές με βίαιες καταστολές εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων θέτοντας στο περιθώριο όλο και περισσότερους ανθρώπους. 

Η απάντηση όμως σε όλα αυτά είναι και πάλι ανθρώπινη και ανατέλλει με την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης. Είναι η εποχή όπου πρωτοπόροι επιχειρηματίες και επιστήμονες μεταφέρουν και μετατρέπουν την επιστημονική γνώση σε βιομηχανική παραγωγή, τα προϊόντα της οποίας επέτρεψαν την μαζική και πλειοψηφική κάλυψη των ανθρώπινων διατροφικών αναγκών. Είναι η εποχή που οι ίδιοι οι άνθρωποι με τις πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες τους επιχειρούν στην ελεύθερη αγορά επιζητώντας να επιλύσουν, από μόνοι τους και χωρίς κρατικές παρεμβάσεις τους, την μεταφορά και την πώληση των προϊόντων τους καλύπτοντας τις ανάγκες των ανθρωπίνων κοινωνιών. Όλα αυτά όμως γίνονται σταδιακά και με πολλά εμπόδια εκ μέρους όλων εκείνων που εντός των θέσεων εξουσίας που κατείχαν στα προηγούμενα συστήματα είχαν συνηθίσει να προσπορίζονται και να αξιοποιούν τον παραγόμενο ανθρώπινο πλούτο προς όφελός τους. Στην διάβα του χρόνου όμως η ανθρώπινη ελεύθερη δραστηριότητα βρήκε τον τρόπο να εκφραστεί και να οργανωθεί και να δημιουργήσει τα Δημοκρατικά Κοινοβουλευτικά Πολιτεύματα, θεσπίζοντας μέσω του δικαιώματος εκλογής δια της ψήφου την εκπροσώπηση των πολιτών στην διακυβέρνηση των χωρών καταγωγής τους. Τα εν λόγω πολιτεύματα ανέδειξαν την ελευθεροτυπία και τον σεβασμό στην γνώση, στην δημιουργία, στην ελεύθερη έκφραση - κατάθεση των αντιτιθέμενων απόψεων και στον σεβασμό στα ανθρώπινων δικαιωμάτων . Τα οποία έχουν σημαίνοντα ρόλο στις κοινωνικές εξελίξεις των σύγχρονων κοινωνιών.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σύγχρονων μορφών έκφρασης και δημιουργίας επιτελούν, στις κοινοβουλευτικές μας δημοκρατίες, τα πολιτικά κόμματα τα οποία με τις πολιτικές τους ιδεολογίες, τα πολιτικά τους προγράμματα και τις εναλλακτικές εφαρμοζόμενες πολιτικές τους επιτρέπουν στη δημοκρατία να λειτουργεί και να επιλύει προβλήματα που οι πολίτες τα επιζητούν και τα αναδεικνύουν. Οι χώρες που έχουν αποδεχτεί και εφαρμόζουν το δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης εξακολουθούν να πρωτοπορούν και να αποτελούν πρότυπο και για τους άλλους λαούς. Με βάση αυτό το μοντέλο επιλύθηκε σταδιακά η κάλυψη των διατροφικών, εκπαιδευτικών, ιατροφαρμακευτικών και εργασιακών αναγκών και δημιουργούνται οι συνθήκες για την διαστημική εποχή και την διαιώνιση της ανθρώπινης ζωής μέσω της αποίκισης άλλων πλανητών. Το μοντέλο όμως των δημοκρατικών κρατών δεν το ζηλεύουν μόνο αυτοί που το μιμούνται και προσπαθούν να το εφαρμόσουν στις χώρες τους για να επιλύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά τις κοινωνίες και τους πολίτες του. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και οι ζηλόφθονοι που είτε βρίσκονται εντός των κρατικών δομών είτε εκτός αυτών προσπαθούν να το υποθάλψουν. Όλοι αυτοί οι Μεταπράτες των ευφάνταστων επαναστατικών και υπερπατριωτικών ιδεών, επικεντρωνόμενοι στον παραγόμενο πλούτο, προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν προς όφελός τους, επιχειρώντας να αλλάξουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα με πραξικοπήματα και καταστάσεις έκτατων αναγκών καθώς και με κάθε είδους επαναστατικές διαδικασίες και κινήματα που υποτίθεται ότι γίνονται στο όνομα της προστασίας των αδυνάτων. 
Διαπράττουν όμως όλοι αυτοί, ένα θεμελιώδες σφάλμα, επειδή συνειδητά παραβλέπουν είτε δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις διαδικασίες, τις μορφές και τους τρόπους που εκδηλώνετε η ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα και διατίθεται ο παραγόμενος πλούτος που εδράζετε στις δημοκρατικές κοινωνίες και στο μεικτό οικονομικό τους μοντέλο. Αυτό τους φέρνει αργά ή γρήγορα αντιμέτωπους με την πλειοψηφικές αντιλήψεις των κοινωνιών που επιθυμούν να εκφράσουν. Ποιες είναι αυτές; Μα φυσικά το διαχρονικό γεγονός της αποδοχής, από την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι μόνο οι ελεύθερες και δημοκρατικά θεσπισμένες κοινωνίες δύνανται να επιλύουν διαχρονικά και θεσμικά τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες τους. Οι εν λόγω κοινωνίες έχουν κατακτήσει δια μέσου της συλλογικής διαχρονικής μνήμης το προνόμιο να γνωρίζουν πως θα απαντήσουν και να χειρισθούν αυτούς που συνειδητά ή ασυνείδητα προσπαθούν να τις εξαπατήσουν. 
Με απλά λόγια: Το πρόβλημα δεν είναι, ο παραγόμενος πλούτος που δημιουργείται από το επενδυμένο κεφάλαιο και την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, αλλά αυτοί που επιθυμούν να τον προσποριστούν και να τον αξιοποιήσουν προς όφελός τους ενάντια σε αυτούς που τον δημιουργούν. Στην διαστημική εποχή που διανύουμε: Το πρόβλημα δεν είναι οι πόροι που επενδύονται, στην κατασκευή και την αξιοποίηση των μηχανών και των μηχανημάτων με σκοπό την μετοίκηση και αποίκηση άλλων πλανητών αλλά και για τις δυνατότητες που αυτές έχουν να μεταφέρουν και να εξορύσσουν τις πρώτες ύλες με το ελάχιστο δυνατό κόστος, στο μικρότερο εργασιακό χρόνο και με την μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που δεν επιθυμούν να κατανοήσουν ότι με την χρήση των μηχανών θα καταφέρουμε να διαιωνίσουμε την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους αποικίζοντας άλλους πλανήτες και μεταφέροντες πολύτιμες ύλες που σύντομα θα σπανίζουν στον πλανήτη μας. Για όσους ακόμα δεν πείθονται ας αναλογισθούμε ότι η διαχρονική χρήση των εργαλείων και των μηχανημάτων μας επιτρέπει, έως και σήμερα ,να ζούμε καλύτερα και περισσότερο. Πολλοί δικαιολογημένα αναρωτιούνται: Τι γίνεται με την μεγέθυνση των ανισοτήτων, την εξάπλωση της φτώχιας τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούται να έχει το κάθε ανθρώπινο πλάσμα καθώς και με την επιμερισμένη πρόσβαση στα επιτεύγματα της ανθρώπινης δημιουργίας; 

Όπως όλοι σήμερα κατανοούμε η κοινωνική και ανθρώπινη πρόοδος δεν ακολουθεί μια μονοσήμαντη και προκαθορισμένη πορεία, διότι στο διάβα της συναντά εμπόδια και υφίσταται διακυμάνσεις που τίθενται είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα από ορκισμένους εχθρούς της και παραπλανημένους – ανενημέρωτους φίλους. Επιπλέον πολλές φορές δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο που να δύναται να απαντήσει στα τεθέντα ερωτήματα και πιθανότατα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα οι τεχνικές λύσεις που επιλύουν τα αναδεικνυόμενα σύνθετα ζητήματα που δημιουργούνται στην σύγχρονη εποχή.

Για αυτό επαφίεται σε εμάς τους ίδιους να την επαναφέρουμε στους ατραπούς που την εξασφαλίζουν ανατρέποντας τα εμπόδια που την αποτρέπουν από τις συντεταγμένες που την προσδιορίζουν. Πολλά επίσης από τα θέματα που παρουσιάζονται ως προβλήματα έχουν τελείως προσωπικό και υποκειμενικό χαρακτήρα και μπορούν να επιλυθούν μόνο από αυτούς που τα θέτουν χωρίς να απαιτούν περαιτέρω κοινωνική αρωγή. Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα που απασχολούν σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας και για αυτά οι δημοκρατικές κοινωνίες μας έχουν ή δημιουργούν τους οργανισμούς που με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και την συγκέντρωση και διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται για τις δραστηριότητές τους με σκοπό να αντιμετωπίζουν θεσμικά τα θέματα που νομοθετικά έχουν επιφορτισθεί με την επίλυση τους. Πολλά από αυτά έχουν διαχρονική ή πρόσκαιρη παρουσία, άλλα εμφανίζονται ως κατά καιρούς επαναλαμβανόμενα και φυσικά σε περιόδους έντονης κρίσης όλα αυτά διογκώνονται εμφαντικά και παρουσιάζονται ως ανελέητα δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε αυτούς που τα υφίστανται. Όμως, όλα αυτά, οι οργανωμένες και σωστά λειτουργούσες κοινωνίες μας τα θέτουν σε σειρά προτεραιότητας και σταδιακά τα επιλύουν όσο σύνθετα και αν παρουσιάζονται. Βέβαια επειδή δεν υπάρχουν τέλειες και ιδανικές κοινωνίες πολλά από αυτά δεν επιλύονται εγκαίρως ή επιλύονται σε μη επιζητούμενους χρόνους χάνοντας τον ευεργετικό τους χαρακτήρα και επιβαρύνοντας περαιτέρω όλους αυτούς που υφίστανται τις άκαιρες και μη ενδεικνυόμενες εφαρμοζόμενες πολιτικές. Αξίζει όμως να θυμόμαστε ότι, παρά τις ζημιές που αρκετοί από εμάς υφίστανται σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή που τα τελευταία χρόνια διανύουμε, μόνο οι δημοκρατικές και ελεύθερες κοινωνίες μας μπορούν να εξελίσσονται επιλύοντας ταυτόχρονα τα προκύπτοντα προβλήματα με το μικρότερο κοινωνικό κόστος και τις μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με άλλα ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα.

Δικαιολογημένα θα μπορούσε ο καθένας μας να ρωτήσει: Πως όλα αυτά συνδέονται με την αρχαιότητα και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό; Προτού όμως απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα θέλαμε εκ προοιμίου να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς, τους γνωστούς και ανώνυμους, που συνέβαλλαν στην διατήρηση και την εξέλιξή του, στους δύσκολους καιρούς που εξέλειπε η κρατική μας υπόσταση και κινδυνεύσαμε ως λαός να απολέσουμε τον ομφάλιο ρόλο και το συνδετικό νήμα που νοηματοδοτεί και εξελίσσει τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Η αρχαιοελληνική ρήση, ή ταν ή επί τας που έλεγαν οι μάνες της Σπάρτης σους πολεμιστές γιούς τους όταν τους παρέδιδαν την ασπίδα προτού πάνε στον πόλεμο, επιζητεί την ερμηνεία της. Η ρήση αυτή, που στην ουσία της ζητούσε από τους σπαρτιάτες πολεμιστές να γυρίσουν από τον πόλεμο είτε ζωντανοί με την ασπίδα τους είτε πεθαμένοι αλλά τιμώμενοι πάνω σε αυτήν, ανέδειξε τις πολεμικές αρετές των ατρόμητων αυτών πολεμιστών και μεταλαμπάδευσε τις αρετές και τον ρόλο που παίζουν τα αμυντικά όπλα στην επιθετική βούληση των σύγχρονων μαχών. Οι αρχαίοι όμως Αθηναίοι αντικατέστησαν τη ασπίδα με το πνεύμα διδάσκοντας στους πολίτες τους ότι, είτε ζώντας είτε και μετά τον θάνατό μας οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τα πνευματικά μας επιτεύγματα με τρόπο που να προάγει και να απελευθερώνει το ανθρώπινο πνεύμα από τα δεσμά που συνδέουν την προσωρινότητα της ανθρώπινης ύπαρξης με την αιωνιότητα και την απεραντοσύνη του υπάρχοντος κόσμου.
Με εκτίμηση
και με την ευπρεπή μου απρέπεια
ως μεταδιαστημικού πολίτη
Λεωνίδας Ταφέκης
Read More »
ΟΙ ΘΗΡΕΥΤΕΣ - Του Λεωνίδα Ταφέκη ΟΙ ΘΗΡΕΥΤΕΣ - Του Λεωνίδα Ταφέκη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

Εσπερίδα για την Ιστορία της Ηπείρου, μέσα από τις Οθωμανικές πηγές

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017Η Περιφέρεια Ηπείρου, διοργανώνει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 Εσπερίδα με θέμα: "Η ιστορία και τα Μνημεία της Ηπείρου μέσα από τις Οθωμανικές Πηγές: Αρχεία, Τεκμήρια, Μελέτες και Προσδοκώμενα της Έρευνας". 

Ομιλητές θα είναι οι: 
1. Παναγιώτης Κοντόλαιμος, Αρχαιολόγος (MPhil), Αναστηλωτής (ΜSc), Ιστορικού της Οθωμανικής Πολεοδομίας (PhD) 
2. Ελευθερία Τσακανίκα, Επίκουρος Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. 

Η Εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Du Lac, με ώρα έναρξης 7 μ.μ..

Read More »
Εσπερίδα για την Ιστορία της Ηπείρου, μέσα από τις Οθωμανικές πηγές Εσπερίδα για την Ιστορία της Ηπείρου, μέσα από τις Οθωμανικές πηγές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τριών αλλοδαπών για παράνομο υπαίθριο εμπόριο

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017Συνελήφθησαν, χθες (07-02- 2017) το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, τρεις υπήκοοι Βουλγαρίας, ένας 27χρονος και δύο 35χρονοι, γιατί κατελήφθησαν να ασκούν δραστηριότητα υπαίθριου εμπορίου, στερούμενοι την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια αρχή.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τριών αλλοδαπών για παράνομο υπαίθριο εμπόριο Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τριών αλλοδαπών για παράνομο υπαίθριο εμπόριο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στην Ηγουμενίτσα, με κλεμμένα - πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017Συνελήφθησαν, σήμερα (08.02.2017) νωρίς το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας και του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 42 και 36 ετών, για κατοχή πλαστών - κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών. 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των αλλοδαπών, που είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσω του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ήταν πλαστά - κλεμμένα. 

Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία πλαστή ρουμανική ταυτότητα και μία κλεμμένη ελληνική άδεια οδήγησης ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Read More »
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στην Ηγουμενίτσα, με κλεμμένα - πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στην Ηγουμενίτσα, με κλεμμένα - πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

Στους δρόμους της Ηγουμενίτσας οι αγρότες - Προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017Την Κυριακή 5 Φλεβάρη στο Ασπροκλήσσι Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών από χωριά της ευρύτερης περιοχής. Έγινε διεξοδική συζήτηση για τις συνέπειες στην ζωή και στα εισοδήματα που προκαλούν οι συνέπειες από την εχθρική για τα συμφέροντα μας αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που στόχο έχει την συγκέντρωση γης , παραγωγής και εμπορίου στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων.

Τα μέτρα που υλοποιούνται από το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν κυβέρνηση και συνολικά 222 βουλευτές όπως π.χ. ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, η άγρια φορολογία από το 13% στο 22% και τα τεκμήρια διαβίωσης, η αύξηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων όπως στο πετρέλαιο και στις ζωοτροφές που αυξάνει το κόστος παραγωγής , κ.α. Παλιά και νέα μέτρα που σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές , τις ζημιές από τον καιρό όπως στα εσπεριδοειδή από τον παγετό χωρίς καμία ουσιαστική κάλυψη και αποκατάσταση των απωλειών από τον ΕΛΓΑ μεγαλώνουν τα αδιέξοδα για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών. Σοβαρά εμπόδια δημιουργεί η σύνταξη των νέων δασικών χαρτών που αμφισβητεί γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις , αμφισβητεί δηλαδή την συνέχιση της αγροτική μας δραστηριότητας και μας φορτώνει με πρόσθετα χαράτσια για να κάνουμε ενστάσεις.

Επιπλέον η κυβέρνηση μας απειλεί και μας εκβιάζει με κατασχέσεις όσοι είμαστε χρεωμένοι στον ΟΓΑ με κάτω από 5000 ευρώ ενώ μεθοδεύει και την μείωση του αφορολόγητου. Χαμένοι βγαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών από την ΚΑΠ αφού όλα αυτά τα χρόνια μόλις το 20% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων καρπώνεται το 80% των επιδοτήσεων ενώ με την νέα ΚΑΠ οι επιδοτήσεις για 2014-2016 ήταν μειωμένες κατά 30% με στόχο το 2019 να μειωθούν έως και 60%.

Ο δίκαιος αγώνας μας για την επιβίωση, έχει πραγματικό αντίπαλο τις τράπεζες, τα καρτέλ, , τους μεγαλέμπορους και επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή όπως συμβαίνει π.χ. με τον ΝΗΡΕΑ και την ΣΕΛΟΝΤΑ στις ιχθυοκαλλιέργειες και όχι τον συνταξιούχο ή μεροκαματιάρη που παραμένει ή απασχολείται στο χωράφι για να τσοντάρει στην πενιχρή σύνταξη ή να καλύψει τις απώλειες στο μεροκάματο. Στην συγκέντρωση μεταφέρθηκε πείρα από την οργάνωση του αγώνα και το στήσιμο μπλόκων στην Άρτα και στα Γιάννενα όπου παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και τον Αγροτικό Σύλλογο Ζίτσας.

Η Επιτροπή Αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων που κάλεσε στην σύσκεψη ενισχύθηκε με εκπροσώπους χωριών άλλων περιοχών και αποφάσισε :

Συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ και ώρα 12 το πρωί [προσυγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στο πρατήριο του Λωλή στη Ν. Σελεύκεια] Διεκδικούμε:
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3000 ευρώ για κάθε παιδί.
Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες με συντελεστή έως 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Συντάξεις αξιοπρέπειας.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία- πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια ασθενείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ.
Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας,
Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο.
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15000 ευρώ.
Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτροφών και πτηνοτρόφων.
Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζημιές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και άμεσες και 100% αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών.
Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των ζωοτροφών, μείωση της τιμής των φαρμάκων για τα ζώα και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών

Καλούμε όλους τους αγρότες του νομού να μπουν, αποφασιστικά, στη μάχη. Απ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς.


Read More »
Στους δρόμους της Ηγουμενίτσας οι αγρότες - Προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας Στους δρόμους της Ηγουμενίτσας οι αγρότες - Προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας  Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Μπλόκο σε φορτίο με 383 κιλά χασίς!!!

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017Στον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών και τη σύλληψη ενός 41χρονου ημεδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Η επιχείρηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών που πραγματοποιεί το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και την αποφυγή έκνομων πράξεων, διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, σε Φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, με οδηγό τον ανωτέρω.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε, ότι μεταξύ του φορτίου το οποίο αποτελείτο από σάκους με λιπάσματα, υπήρχε κρυμμένη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συσκευασμένη σε εβδομήντα (70) σάκους, συνολικού μεικτού βάρους τριακοσίων ογδόντα δύο κιλών και εννιακοσίων τριάντα γραμμαρίων (382,930kgr).
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη κατά την αυτόφωρη διαδικασία ο 41χρονος Έλληνας, ενώ κατασχέθηκε η ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας καθώς και το Φ/Γ όχημα. 


Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Μπλόκο σε φορτίο με 383 κιλά χασίς!!!  ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Μπλόκο σε φορτίο με 383 κιλά χασίς!!! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες