Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL στο Παρίσι

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL στο Παρίσι


Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2022, που θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2022 στο Παρίσι.

Πρόκειται για παγκόσμια έκθεση, που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια και φέρνει σε επαφή παραγωγούς και αγοραστές από όλον τον κόσμο εκ των οποίων το 70% επισκέπτεται την έκθεση προς ανεύρεση νέων προϊόντων και προμηθευτών.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι να εδρεύουν ή να δραστηριοποιούνται εντός της Περιφέρειας Ηπείρου, να έχουν πιστοποιημένα προϊόντα και δυναμική εξαγωγών.

Το ενοίκιο των περιπτέρων επιβαρύνει την Περιφέρεια Ηπείρου ενώ το Registration Fee, το κόστος ανά εκθέτη είναι 530 ευρώ πλέον ΦΠΑ, επιβαρύνει τον συμμετέχοντα.Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν το αργότερο ως τις 8-4-2022 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού θέσεων, οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν άμεσα.
Read More »
Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL στο Παρίσι Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL στο Παρίσι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Με απουσίες ο Θεσπρωτός στον αυριανό εκτός έδρας αγώνα με την Λάρισα

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Με απουσίες ο Θεσπρωτός στον αυριανό εκτός έδρας αγώνα με την Λάρισα


Δίχως τον τιμωρημένο Βαλέντε και τους Πατσέκο, Βασιλάκη που κρίθηκαν ανέτοιμοι για τον συγκεκριμένο αγώνα, ταξίδεψε η αποστολή του Θεσπρωτού στη Λάρισα όπου αύριο (Κυριακή 3 Απριλίου-ώρα 5.00 μ.μ.) θ’ αντιμετωπίσει την ΑΕΛ στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Betsson Super League 2. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο γήπεδο Αλκαζάρ και θα μεταδοθεί απευθείας από το τηλεοπτικό κανάλι EΡΤSPORTS.

Στο μεταξύ αύριο (Κυριακή 3 Απριλίου, ώρα 15.00) η ομάδα Νέων του Θεσπρωτού θα υποδεχτεί στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας την Καλαμάτα.
Read More »
Με απουσίες ο Θεσπρωτός στον αυριανό εκτός έδρας αγώνα με την Λάρισα Με απουσίες ο Θεσπρωτός στον αυριανό εκτός έδρας αγώνα με την Λάρισα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

To travel.gr αποθεώνει την Παραμυθιά

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
To travel.gr αποθεώνει την Παραμυθιά


Έχουν περάσει κάτι λιγότερο από 20 χρόνια από την πρώτη φορά που βρέθηκα στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Θυμάμαι ωστόσο στο σχολείο, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που μας την είχαν αναφέρει ως «Παραμυθία» (με τονισμό στη λήγουσα), ως κωμόπολη παραπλήσιου μεγέθους με την Κυπαρισσία, στην οποία και φοιτούσα. Για να είμαι ειλικρινής, τότε δεν την είχα τοποθετήσει καν στο χάρτη: δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για αυτήν, ενώ πολλά χρόνια μετά –όταν θα πρωτοπήγαινα εκεί– μπήκα στο διαδίκτυο για να δω πού βρίσκεται.
Εκείνο το καλοκαίρι του 2006 έφτασα στην Πάργα μετά από πολύωρο ταξίδι και από εκεί, μετά από ένα σύντομο μπάνιο, συνεχίσαμε για την Παραμυθιά. Πλησιάζοντας σε κάποια κατηφορική στροφή του δρόμου μετά το Μόρφι (ή Μορφάτι, όπως το λένε οι ντόπιοι), την είδαμε απλωμένη στην πλαγιά του βουνού Γκορίλα (ή, αλλιώς, Όρη Παραμυθιάς). Το οποίο, όσο πλησιάζεις, γίνεται όλο και πιο επιβλητικό, με την ψηλότερη κορυφή του να φτάνει στα 1.658 μέτρα.
Από τότε έχω επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή, βλέποντας κάθε της πτυχή, μα και παρατηρώντας παράλληλα τις αλλαγές που συντελούνται. Κατά κύριο λόγο με βάση τους νέους δρόμους, οι οποίοι φέρνουν την Παραμυθιά πιο κοντά στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο δήμος Σουλίου, ο οποίος εδρεύει στην Παραμυθιά, μας προσκάλεσε στην περιοχή για ένα τριήμερο με βασικό στόχο να μεταφέρουμε έπειτα την εμπειρία μας από αυτή την επίσκεψη. Ξεκινήσαμε λοιπόν νωρίς την Παρασκευή από την Αθήνα, περάσαμε τη γέφυρα Ρίο-Αντίρριο, και, λίγα χιλιόμετρα πριν μπούμε στα Ιωάννινα, στρίψαμε αριστερά στην Εγνατία Οδό, προς Ηγουμενίτσα. Βγήκαμε έπειτα στην έξοδο του Ελευθεροχωρίου και, λίγο πιο κάτω, μας περίμεναν για να ξεκινήσουμε.
Πράγματι, η έναρξη αυτής της ξενάγησης ήταν παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς κινηθήκαμε μέσα στο ελατοδάσος στα Όρη Παραμυθιάς. Κι αφού περάσαμε μερικά τυπικά χωριά της ελληνικής επαρχίας, επισκεφθήκαμε το Πόποβο και στη συνέχεια την Αγία Κυριακή στον Αυλότοπο. Πρόκειται για μια εκκλησία του 16ου αιώνα, με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες. Έχει συντηρηθεί πρόσφατα και αποτελεί μια ωραία στάση, αν βρεθείτε στην περιοχή.
Με αυτά και με αυτά φτάσαμε έπειτα και στα Σουλιοτοχώρια. Στην ιδιαίτερη διαδρομή προς τα εκεί κάναμε διάφορες στάσεις για να απολαύσουμε τη θέα, ενώ σε πολλά ανήλιαγα σημεία το έδαφος παρέμενε παγωμένο –αν και το τελευταίο χιόνι είχε εξαφανιστεί πριν καμιά εβδομάδα– κάνοντας το αυτοκίνητο να σπινάρει. Ξεναγηθήκαμε στο Σούλι από τον προϊστάμενο της εφορίας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Ι. Χουλιαρά, και μάθαμε πολλά για την πλούσια ιστορία του και τη διασύνδεσή του με σημαντικά γεγονότα.
Στη συνέχεια δοκιμάσαμε παραδοσιακές τοπικές γεύσεις στον ξενώνα στη Σαμωνίδα (την ιστορική έδρα του Σουλίου), ενώ επισκεφθήκαμε και τα αρχαία πηγάδια στο κέντρο του οικισμού, τα οποία αποτελούσαν κάποτε το μοναδικό μέσο υδροδότησης των κατοίκων. Φεύγουμε έπειτα από το Σούλι με κατεύθυνση την Παραμυθιά, αλλά στη διαδρομή ακολουθούμε μία μικρή πινακίδα που μας ενημερώνει ότι πιο κάτω βρίσκονται οι Μύλοι Σουλίου.
Πράγματι, στο πλάι του Τσαγκαριώτικου ποταμού βρίσκουμε ένα ερειπωμένο μα πανέμορφο κτήριο, το οποίο κουβαλάει ιστορίες ουσίας και αλήθειας. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι ο νερόμυλος αυτός έχει ήδη μπει σε πρόγραμμα αναστήλωσης και σύντομα θα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σημείο για επίσκεψη.
Ανεβαίνουμε στην καρότσα ενός τρακτέρ για να περάσουμε το ρέμα που κατεβάζει μπόλικο νερό και περπατάμε στο πλάι της όχθης. Εδώ, κάτω από τη σκιά των πλάτανων, λειτουργεί το καλοκαίρι κι ένα καφενεδάκι. Το οποίο εκτός από καφέ σερβίρει δύο πράγματα όλα κι όλα, κάνοντας όμως αυτή την εκδρομή μια αληθινή εμπειρία.

Η τουριστική προοπτική
Πλησιάζει η νύχτα όταν φτάνουμε στην Παραμυθιά. Είναι Χαιρετισμοί και η κεντρική εκκλησία του Αγίου Δονάτου –που θεωρείται πολιούχος της– είναι σε λειτουργία. Κάνουμε σύντομη βόλτα και βλέπουμε μια κωμόπολη που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί σημαντική προσπάθεια ώστε να μπορέσει να βρει το τουριστικό προφίλ που της αναλογεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκεί στον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν το πεζοδρομημένο τμήμα, βρίσκεται το καινούριο, 4 αστέρων ξενοδοχείο Paramythia Theasis. Συνεχίζοντας επίσης προς το εσωτερικό της κωμόπολης θα δει κανείς όμορφα, προσεγμένα μαγαζιά, τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους και τη σύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία.

Στο Βυζαντινό Λουτρό και στην Παναγία
Ξημερώνει Σάββατο. Ο καιρός είναι πολύ καλός, μόνο που, νωρίς το πρωί, έχει λίγο παραπάνω κρύο. Ο ήλιος βγαίνει ξεπερνώντας την κορυφογραμμή του Γκορίλα κι εμείς έχουμε στο πρόγραμμα να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη. Σήμερα έχει λαϊκή, οπότε στόχος είναι να πάμε προς τα εκεί για να δούμε και να βιώσουμε την αίσθηση που δημιουργεί.
Πριν από αυτό, ωστόσο, με την πολύτιμη βοήθεια του αρχαιολόγου Πέτρου Πέτσιου αλλά και του δικηγόρου Κωνσταντίνου Γεωργίου –ο οποίος κατάγεται από την Παραμυθιά και μένει εκεί– κάναμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις.
Πρώτη μας στάση στον αρχαιολογικό χώρο όπου λειτουργούσε το Λουτρό, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη της βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Τουρκοκρατίας. Αποτελείται από τρεις κύριους χώρους (το θερμό, το χλιαρό και το κρύο τμήμα), καθώς και από κάποιους βοηθητικούς.
Η εκκλησία της Παναγίας της Παραμυθίας χρονολογείται στον 14ο αιώνα και έδωσε το όνομά της στην κωμόπολη. 
Λίγο πιο κάτω θα συναντήσουμε και την εκκλησία της Παναγίας της Παραμυθίας, η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα και για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως μοναστήρι. Μάλιστα, είναι σε αυτήν που οφείλει και το όνομά της η Παραμυθιά. Η αρχιτεκτονική της, αλλά και οι σπάνιες αγιογραφίες που βρίσκονται εντός, την καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους ναούς –όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και γενικότερα της χώρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ φιλοξενήθηκαν επί σειρά ετών τα ιερά σκηνώματα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας, πριν φτάσουν στην Κέρκυρα.

Στο εμβληματικό σχολείο Βούλγαρη
Παίρνουμε και πάλι τον ανηφορικό δρόμο και περνάμε έξω από το εμβληματικό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Βούλγαρη, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης. Το σχολείο αυτό έχει συνδεθεί άρρηκτα τόσο με τη μόρφωση των Ηπειρωτών, όσο και με ιστορικά γεγονότα της περιοχής κατά την περίοδο της Κατοχής, του Εμφυλίου, αλλά και αργότερα.
Σταμάτησε να λειτουργεί ως σχολείο το 2009, οπότε στόχος είναι πλέον να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα φιλοξενεί διαδραστικές εκθέσεις για την περιοχή του Σουλίου, για τον Αχέροντα, για την Παραμυθιά, αλλά και για την οικογένεια Βούλγαρη, η οποία το 1937 διέθεσε το απαιτούμενο ποσό για την κατασκευή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από αυτό, το κτήριο αποτελούσε τον χώρο όπου έστησαν το πρώτο τους μαγαζί, ερχόμενοι στην Παραμυθιά από τους Καλαρρύτες.

Η ζωηρή αγορά και το ιστορικό ρολόι
Ο στεγασμένος χώρος που φιλοξενεί τη λαϊκή αγορά γίνεται κάθε Σάββατο σημείο συνάντησης με παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή, που έρχονται εδώ για να πουλήσουν φρούτα και λαχανικά. Είναι μια ζωηρή γειτονιά, στην οποία, εκτός από τον χώρο της λαϊκής, θα βρει κανείς ψωμί από ξυλόφουρνο, τυριά ντόπιας παραγωγής και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
Έχουμε περπατήσει αρκετά, οπότε κάνουμε μία στάση στον πεζόδρομο, στο μικρό καφενείο «Πεζόδρομος», το οποίο σερβίρει νόστιμες πίτες, αλλά και μεζεδάκια βασισμένα σε τοπικές συνταγές. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο η γειτονιά της αγοράς γεμίζει χρώματα, καθώς τοποθετούνται δεκάδες πολύχρωμες ομπρέλες, φτιάχνοντας μια αλλιώτικη οροφή για τον πεζόδρομο. Αφού λοιπόν ήπιαμε τσίπουρα και δοκιμάσαμε τις λιχουδιές που ετοιμάζει ο Νίκος Κώτσης, φύγαμε για να δούμε το ιστορικό ρολόι της Παραμυθιάς, το οποίο χρονολογείται στα 1750 και βρίσκεται μέσα σε έναν πέτρινο πύργο.
Το ρολόι δεν έχει δείκτες, αλλά η καμπάνα του χτυπάει στο ακριβώς και στο μισό κάθε ώρας. Για να συνεχίζει να λειτουργεί, βέβαια, θέλει καθημερινό κούρντισμα, κάτι που έχει αναλάβει η οικογένεια Κώτσια. Φτάνοντας λοιπόν εκεί μας περίμενε η Ευαγγελία Κώτσια, η οποία έχει μάθει από τον πατέρα της όλα τα σχετικά με τη συντήρηση. Ανεβαίνουμε ένας-ένας τη στενή σκάλα μέσα στον πύργο και παρατηρούμε κάτι πραγματικά διαφορετικό, αφού είναι σαν να βλέπεις μόνο τον εσωτερικό μηχανισμό του ρολογιού.
Το Αρχοντικό Ρίγγα χρονολογείται στο 1872 και πλέον λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας. Photo: Photo Brestas
Στη συνέχεια κατεβαίνουμε ξανά προς τα κάτω, προς την αγορά, και περνάμε μέσα από τα περίφημα σοκάκια της Παραμυθιάς. Καθένα από αυτά είναι σαν να σιγοψιθυρίζει τις δικές του ιστορίες από το παρελθόν.
Ακόμα πιο κάτω βρίσκεται το Αρχοντικό Ρίγγα, ένα ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας. Χτίστηκε το 1872 από την οικογένεια Ρίγγα, που διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με την Τεργέστη και τη Βενετία.

Έξι ξεχωριστά σημεία για την Παραμυθιά
Κούλια
Ένα μνημείο συνυφασμένο με τη νεότερη ιστορία της κωμόπολης είναι ο Πύργος της Κούλιας. Πρόκειται για οχυρωματική κατοικία, η οποία κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα με στόχο ο ιδιοκτήτης της να μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις σε ολόκληρο τον κάμπο της Παραμυθιάς. Το ύψος της φτάνει τα 26 μέτρα και η επικοινωνία των ορόφων γίνεται με ξύλινη σκάλα.

Λάμποβος
Κάθε χρόνο, τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, πραγματοποιείται ο Λάμποβος: μία πανήγυρη στην οποία έρχονται έμποροι από όλη την Ήπειρο πουλώντας ρούχα, είδη σπιτιού και διάφορα άλλα αντικείμενα. Επίσης λειτουργούν ψησταριές, σερβίροντας σουβλάκια.

Κάστρο Ελέας
Στην Παραμυθιά βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου της αρχαίας Ελέας. Είναι γνωστό και ως «κάστρο της Βέλιανης», ενώ η ίδρυσή του υπολογίζεται λίγο πριν τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Από το σημείο αυτό οι Ελεάτες μπορούσαν να ελέγχουν πλήρως την κοιλάδα του Αχέροντα. Η πόλη τους, σημειωτέον, διατέλεσε πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας, αλλά και έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών.
Εντός των τειχών η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει πολλά ερείπια κτισμάτων, ναών, στοών, μα κι ενός θεάτρου. Επίσης, έχουν ανακαλυφθεί επιγραφές και νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ.
Ακολουθώντας το Μονοπάτι του Αγίου Αρσενίου φτάνει κανείς σε ένα πανέμορφο εκκλησάκι, χτισμένο μέσα σε βράχο. 

Μονοπάτι Αγίου Αρσενίου
Στις πλαγιές του Γκορίλα, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, βρίσκεται ένα πανέμορφο μικρό εκκλησάκι, χτισμένο μέσα σε βράχο, το οποίο αποτελεί και κατάληξη μιας ορειβατικής διαδρομής που είναι γνωστή ως «Μονοπάτι Αγίου Αρσενίου». Το μονοπάτι ξεκινά από τον οικισμό Καριώτι, λίγο μετά το παρατηρητήριο, ενώ ένα άλλο σημείο εκκίνησης βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας. Ωστόσο η δεύτερη διαδρομή είναι πολύ πιο δύσκολη.

Δραστηριότητες στη φύση
Πεζοπορίες, rafting, canoe-kayak, κατάβαση του Αχέροντα, αρχαιολογικές ξεναγήσεις, γαστρονομικές εμπειρίες. Μία πλούσια γκάμα επιλογών, για όλους εκείνους που αγαπούν τη φύση και θέλουν να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους σε αυτήν.
Η Παραμυθιά μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για μία σειρά τέτοιων δραστηριοτήτων, τόσο στον Γκορίλα, όσο και στον ποταμό Αχέροντα. Από εδώ περνάει άλλωστε και το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε6 για πεζοπορία σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους. Το οποίο διασχίζει την Παραμυθιά και τον Γκορίλα, δίνοντας τη δυνατότητα να θαυμάσει κανείς την ομορφιά μιας διεθνώς αναγνωρισμένης διαδρομής. Η περιοχή ενδείκνυται επίσης για river trekking, canyoning, αλλά και για rafting στον Αχέροντα.

Τοπικό Αρχείο Παραμυθιάς
Αποτελεί υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και έχει ως βασικό του στόχο την εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού τόσο της Παραμυθιάς, όσο και της ευρύτερης Θεσπρωτίας –όπως και τη διάθεση και την ποικιλότροπη αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου. Είναι ανοιχτό στο κοινό και σε μελετητές, ενώ παράλληλα λειτουργεί και βιβλιοθήκη, υποστηρικτικά στις δραστηριότητες τόσο του ίδιου του Αρχείου, όσο και των ερευνητών που το συμβουλεύονται.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς στον ουρανό της Παραμυθιάς
Μία δυναμική ομάδα που αγαπά τη φύση και δοκιμάζει τα όρια της, έχει συστήσει εδώ και χρόνια αεραθλητικό σωματείο το οποίο πραγματοποιεί πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς στην περιοχή της Παραμυθιάς και μάλιστα από 4 πεδία απογείωσης. Οι λάτρεις του αθλήματος, ταξιδεύουν απ` όλη την Ελλάδα, για να πραγματοποιήσουν πτήσεις, στις πλαγιές του Γκορίλα αλλά και πάνω από τον πανέμορφο κάμπο της Παραμυθιάς. Με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος, διοργανώνονται και αγωνιστικές συναντήσεις, με σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων.Φωτογραφίες Νίκος Μπρέστας

Δημήτρης Σταθόπουλος
travel.gr
Read More »
To travel.gr αποθεώνει την Παραμυθιά To travel.gr αποθεώνει την Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Ζητείται οδηγός για εργασία εντός λιμένα Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Ζητείται οδηγός για εργασία εντός λιμένα Ηγουμενίτσας


Ζητείται οδηγός φορτηγού με δίπλωμα 5ης κατηγορίας για εργασία εντός λιμένα Ηγουμενίτσας
Τηλ. Επικοινωνίας 6944607459
Read More »
Ζητείται οδηγός για εργασία εντός λιμένα Ηγουμενίτσας Ζητείται οδηγός για εργασία εντός λιμένα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Μείωση κρουσμάτων με 341 νέα στην Ήπειρο

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Μείωση κρουσμάτων με 341 νέα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 47
ΠΕ Θεσπρωτίας 29
ΠΕ Ιωαννίνων 203
ΠΕ Πρέβεζας 62

Read More »
Μείωση κρουσμάτων με 341 νέα στην Ήπειρο Μείωση κρουσμάτων με 341 νέα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Η απαγωγή του Λεωνίδα Αναστασίου | 22 ημέρες όμηρος

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Η απαγωγή του Λεωνίδα Αναστασίου | 22 ημέρες όμηροςΠλαταριά 1942
Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Γερμανική κατοχή. Η Θεσπρωτία έχει παραδοθεί στους Ιταλούς, οι οποίοι με την σειρά τους, έχουν αγκαλιάσει το μουσουλμανικό στοιχείο. Οι ελληνικές αρχές και οι νόμοι είχαν πάψει προ καιρού να λειτουργούν. Η κατάσταση αναρχίας, έδωσε την ευκαιρία στους επιτήδειους για τρομοκρατία, λαφυραγωγία και εκδίκηση. Με την ανοχή των ιταλικών αρχών κατοχής, οι μουσουλμάνοι οπλοφορούν και επιδίδονται σε εκδικητικές και ληστρικές ενέργειες. 
Τρόμος, φόβος, αγωνία, είναι τα αισθήματα που κυριαρχούν στον τοπικό πληθυσμό. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί , ότι μέχρι το 1940 υπήρχε ειρηνική συνύπαρξη του πληθυσμού των μουσουλμάνων τουρκαλβανών και των ορθόδοξων ελλήνων χριστιανών. Οι σχέσεις ήταν ομαλές, ανθρώπινες και φιλικές. Έως τότε..

Η Πλαταριά, το 1942 ήταν ένα πολύ μικρό χωριό με 150 κάτοικους ,οι οποίοι ζούσαν στο ορεινό τμήμα και στον συνοικισμό Σκεπετό. Η κατοχική διοίκηση ήταν αρμοδιότητα των Ιταλών καραμπινιέρων, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο του σταθμού της χωροφυλακής στην Πλαταριά. Η Πλαταριώτες ζουν την φτώχια και την ανέχεια της κατοχής, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Μικρές καλλιέργειες, οικόσιτα ζώα ,ελιές και λάδι είναι τα μόνα μέσα για να μπορέσουν να ζήσουν. Ο φόβος έχει σκεπάσει τα πάντα...


Μία Τρίτη του Ιουνίου του 1942 στις 9 το πρωί, ο δεκαεπτάχρονος Λεωνίδας Αναστασίου, με την μικρή αδελφή του Ουρανία, περπατούν αμέριμνοι μέσα στον ελαιώνα από το χωριό ,προς το σπίτι τους στο Σκεπετό. Πέφτουν σε ενέδρα. Ξαφνικά δύο άγνωστοι ένοπλοι πετάγονται από τους θάμνους και με προτεταμένα τα ντουφέκια , τους προστάζουν: «Ακίνητοι μην κουνηθείτε».

Ο Λεωνίδας ,ξαφνιασμένος κρύβεται πίσω από μία μεγάλη πέτρα και αρπάζει με το χέρι του το περίστροφο ,που του είχε δώσει ο πατέρας του ,Μηνάς. Μπορεί να πυροβολήσει και να εξουδετερώσει τον έναν, ωστόσο φοβάται πολύ τις συνέπειες και κρύβει το όπλο του, κάτω από μία πέτρα. Παραδίνονται αμαχητί και οι δύο.

Οι δύο άγνωστοι άντρες είναι μουσουλμάνοι. Με την απειλή των όπλων τους οδηγούν πεζή , αρχικά σε ένα δασύλλιο στην Μαζαρακιά. Από εκεί, με τα πόδια, περπατούν στην Κόντρα. Τους κρύβουν σε ένα πυκνό δάσος. Κατάκοποι, εξαντλημένοι, φοβισμένοι, δεν ξέρουν τι τους περιμένει.

Ξαφνικά εμφανίζεται ο εμπνευστής της απαγωγής. Είναι ο περιβόητος Νταλιάνης, από τον Βραχωνά ο οποίος έχει συστήσει συμμορία και έχει εξαπολύσει κύμα τρομοκρατίας στην Θεσπρωτία. Τον συνοδεύει ο συνεργάτης του, επίσης μουσουλμάνος τουρκαλβανός από την Μαζαρακιά εν ονόματι Τζιεμαλής. Του λεει του Λεωνίδα, «σας έχουμε απαγάγει και θα ζητήσουμε λύτρα από τους δικούς σας. Μόλις μας τα φέρουν, θα σας ελευθερώσω. Μέχρι τότε θα είστε όμηροί μου και ο Τζιεμαλής θα σας φυλάει».

Στην Πλαταριά, στο Σκεπετό, οι γονείς των παιδιών έχουν ανησυχήσει πολύ και έχουν κινητοποιήσει τους πάντες και τα πάντα για να τα εντοπίσουν . Όμως τίποτα. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας μουσουλμάνος και μεταφέρει τα μαντάτα στον παππού Μηνά , πατέρα του Λεωνίδα. «Ο Νταλιάνης έχει απαγάγει τα παιδιά σου και θέλει λύτρα. Αφού κάνεις ότι σου πει και του παραδώσεις τα χρήματα θα τα αφήσει ελεύθερα. Δεν έχεις πολύ χρόνο». Σάστισε και βουβάθηκε ο παππούς Μηνάς. Δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει. Φωνάζει τους Κιτσαίους ( το σοι των Αναστασίου) και τους άλλους χωριανούς. Σκέπτεται μήπως θα έπρεπε να ενημερώσουν τους καραμπινιέρους. «Όχι» ήταν η ομόφωνη απάντηση. «Είμαστε σίγουροι ότι το γνωρίζουν και έχει γίνει με την ανοχή τους». «Να βρούμε τα χρήματα αλλά πώς, πόσα και πόσο σύντομα; ». Τελικά αποφασίζεται τις επόμενες εβδομάδες να πουληθεί όλο το βιος τους, κυρίως το λάδι και διάφορα τιμαλφή που διέθεταν, ενώ ταυτόχρονα και οι οικογένειες των υπόλοιπων συγχωριανών θα συνεισέφεραν όσο περισσότερο μπορούσαν.

Στην Κόντρα ,στο δάσος ,έχουν περάσει ήδη πολύ δύσκολες επτά ημέρες με ελιές, ψωμί και τυρί και τα δύο αδέλφια παραμένουν όμηροι πάντα κάτω από το άγρυπνο μάτι του φρουρού Τζιεμαλή. Ο Νταλιάνης, αντιλαμβανόμενος ότι δεν του χρειάζεται , αποφασίζει να ελευθερώσει την Ουρανία η οποία επιστρέφει στο σπίτι της σοκαρισμένη και ενημερώνει την οικογένεια ότι ο Λεωνίδας είναι καλά στην υγεία του .

Ξαφνικά μία πληροφορία φτάνει στον Νταλιάνη. Η φήμες λένε ότι ο Λεωνίδας κατά την διάρκεια της επιχείρησης της απαγωγής του είχε όπλο. Τον ρωτάει ευθέως « Λιώνη είχες όπλο ; », «Ναι» του απαντάει. «Που το έκρυψες» «Στο σημείο της ενέδρας κάτω από μία πέτρα». Στέλνει αμέσως άνθρωπο ο Νταλιάνης και το βρίσκει όπως ακριβώς του υπέδειξε ο Λεωνίδας. «Τελικά Λεωνίδα είσαι ειλικρινής και είσαι παλικάρι» του είπε «και να σου πω και κάτι άλλο. Ακόμα και αν ο πατέρας σου δεν μου δώσει τα λύτρα δεν θα σε σκοτώσω και θα σε αφήσω ελεύθερο». Η δέσμευση του Νταλιάνη έδωσε μεγάλη ανακούφιση στον καταβεβλημένο ψυχικά και σωματικά Λεωνίδα. Πήρε δύναμη να αντέξει τις υπόλοιπες μαρτυρικές ημέρες ομηρίας.

Oι μέρες περνούσαν αργά, βασανιστικά, Σαν αντίδραση στο άγχος, την ένταση και την ανασφάλεια ο Λεωνίδας κοιμόταν, όσο περισσότερο μπορούσε. Τις ώρες που ήταν όρθιος μόνο κακές σκέψεις πλημμύριζαν το μυαλό του. Τι θα γίνει τελικά , θα βρουν τα λύτρα οι γονείς του , θα τα καταφέρουν , θα το αφήσουν ελεύθερο.. Ένα ψυχολογικό μαρτύριο δίχως τέλος...

Στο μεταξύ στο Σκεπετό, η προετοιμασία συγκέντρωσης των χρημάτων ήταν πυρετώδης. Η οικογένεια ξεπουλήθηκε ολοκληρωτικά, αλλά και οι συγχωριανοί βοήθησαν όσο μπορούσαν. Τελικά σε ένα κλίμα φόβου, άγχους και πίεσης συγκεντρώθηκε το ποσό, ιλιγγιώδες για την εποχή. Οι φήμες μιλάνε για πέντε εκατομμύρια. Όλοι περίμεναν την επικοινωνία του απαγωγέα για να δώσει οδηγίες για το πότε, πως και που, θα παραδίδονταν τα λύτρα.

Και η στιγμή, έπειτα από 22 ημέρες αγωνίας, έφτασε. Το ραντεβού δόθηκε σε ένα σημεία δυτικά του Αργυροτόπου. Ξεκίνησαν από την Κόντρα, ο Λεωνίδας μαζί με τον Νταλιάνη και τον Τζεμαλή, έφτασαν, κρύφτηκαν και περίμεναν. Ο παππού-Μηνάς με μία βλάχικη τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα , έφτασε στο προσυμφωνημένο σημείο και την ακούμπησε στο έδαφος . Αφού αποχώρησε ο Νταλιάνης κατέβηκε και πήρε την τσάντα με τα λύτρα , «γεμάτη χαρτονομίσματα Γεωργίου Σταύρου». Ανέβηκε στην κρυψώνα και διέταξε τον νεαρό αλλά γραμματιζούμενο Λεωνίδα, «μοίρασέ τα μας σε επτά μερίδια». Ο Λεωνίδας τα μοίρασε και τους τα παρέδωσε.

«Είσαι ελεύθερος, φύγε» «γει ιλιρ , ικ » πρόσταξε ο Νταλιάνης. «Τον δρόμο τον ξέρεις . Από δω και πέρα μην φοβάσαι τίποτα. Πήγαινε στους δικούς σου».

Ο Λεωνίδας γεμάτος χαρά, αγωνία, και άγχος φεύγει τρέχοντας από τα βουνά του Αργυροτόπου και σε λίγη ώρα φτάνει στο Σκεπετό, στο σπίτι του .Πνίγηκε στις αγκαλιές των δικών του. Ωστόσο δεν υπήρχε χρόνος και διάθεση για πανηγυρισμούς. Ο πατέρας του τον έστειλε μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια στην Πέστανη. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1947, όπου και επέστρεψε στην Πλαταριά. Στην Πέστανη, το σόι των «Κιτσαίων» ήταν αρκετά μεγάλο και ισχυρό ,γεγονός που έδινε μία αίσθηση ασφάλειας στην οικογένεια. Ο Λεωνίδας με τον Νταλιάνι ξανασυναντήθηκαν στην Πέστανη όταν ο δεύτερος, επικεφαλής ομάδος μουσουλμάνων συμμοριτών, επέδραμαν στο χωριό με δυστυχώς γνωστές συνέπειες. Όταν όμως αντίκρισε τον Λεωνίδα είπε «τους Κιτσαίους δεν θα τους πειράξετε». 
Και από τότε χάθηκε στην ιστορία.

Το ίδιο έγινε και με τους άλλους απαγωγείς . 
Πιθανώς διεφυγαν από την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση της . 
Τα κίνητρα της απαγωγής , ήταν καθαρά οικονομικά εάν κρίνουμε από το αποτέλεσμα . 
Πόσοι ήταν τελικά οι απαγωγείς . 
Σύμφωνα με τα μερίδια που τους μοίρασε ο Λεωνίδας , ήταν επτά , ωστόσο εκτός από τους δύο που αναφέρονται στην περιγραφή , δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι ήταν οι υπόλοιποι...

Ο παππούς Λεωνίδας όταν ήταν σχεδόν 90 ετών, αποφάσισε μετά από αφόρητες πιέσεις μου, να διηγηθεί την περιπέτειά του, μετά από εβδομήντα ένα χρόνια.

«Δεν με πείραξαν, δεν με φόβισαν, ήταν φιλικοί μαζί μου. Δεν τους κρατάω καμία κακία» μου είπε κλείνοντας οριστικά, για τον ίδιο αυτό το κεφάλαιο.

Την περιγραφή μου την έδωσε μαζί με την γυναίκα του, γιαγιά Βασιλική, επίσης Πεστανιώτισσα . 
Η Βασιλική Ιωάννου είναι κόρη του Κόλιου Ιωάννου και ανιψιά του «λιονταριού» της Πέστανης, Τζέλιου (Βαγγέλη) Ιωάννου. Η γιαγιά , μου αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια της ομηρίας του, έγραψε ένα τραγούδι για την αγαπημένη του Βασίλω..

Την Τρίτη το πρωί πρωί,
Που πέρναγα από πέρα
Δυο κλέφτες μας συλλάβανε
Μας πήραν στα καρτέρια,
Μας βάλανε μπροστά , μπροστά ,
Μας βάλανε στο ρέμα
Και στο βουνό ψηλά ψηλά,
Φαινόταν η Βασίλω μου
Πως ήταν τα βουνά..

Όταν τον ρώτησα, «παππού» , «ξέρεις ότι εάν τότε δεν είχες απελευθερωθεί δεν θα υπήρχε τίποτα και κανένας, από όσα ζούμε στην οικογένεια σήμερα; ». 
Εκεί δάκρυσε και χαμογέλασε . 
 Και μου είπε. 
«Ζήστε την ζωή σας εσείς και μην αφήνετε στιγμή να πάει χαμένη». 


Ο Λεωνίδας μετά το τέλος της περιπέτειας του, παντρεύτηκε την Βασιλική και απέκτησε τέσσερα παιδιά, εννιά εγγόνια και πέντε δισέγγονα. 
Έζησε μία έντιμη και υπερήφανη ζωή, πάντα στην αγαπημένη του Πλαταριά... 

Του Γιάννη Στάθη
Read More »
Η απαγωγή του Λεωνίδα Αναστασίου | 22 ημέρες όμηρος Η απαγωγή του Λεωνίδα Αναστασίου | 22 ημέρες όμηρος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Νέος πρόεδρος του ΦΟΠ ο Μπάμπης Παντελής

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Νέος πρόεδρος του ΦΟΠ ο Μπάμπης Παντελής


Στις 31/03/2022 και ώρα 20:30 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοπροόδου Ομίλου Παραμυθίας (Φ.Ο.Π.), το οποίο εκλέχθηκε την 28 Μαρτίου 2022.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση υπήρχε έκδηλη η διάθεση, η θέληση και η αφοσίωση για την συνέχιση του στόχου μας.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής:
Παντελής Χαράλαμπος, ως Πρόεδρος,
Κολέτσης Στυλιανός, ως Αντιπρόεδρος,
Παπαδοπούλου Μαρία, ως Γενική Γραμματέας,
Ζαχάρης Δημήτριος, ως Ταμίας – Οικονομικός Προγραμματιστής,
Γκάτζιας Ευάγγελος, ως Έφορος Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων Εθνικών και Διεθνών Θεμάτων, Χορηγιών, Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, Δικτύων και εκτός Παραμυθίας Συλλόγων,
Μπολότσης Κωνσταντίνος, ως Έφορος Εκδηλώσεων,
Ντάφλου Ελευθερία, ως Έφορος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Υπεύθυνοι τμημάτων:
Παντελής Χαράλαμπος, για το ωδείο,
Ντάφλου Ελευθερία, για την φιλαρμονική,
Μπολότσης Κωνσταντίνος, για το χορευτικό,
Δημήτρης Ζαχάρης, για τα εικαστικά και
Γκάτζιας Ευάγγελος, για την ρομποτική.

Η θητεία του ως άνω Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής.
Read More »
Νέος πρόεδρος του ΦΟΠ ο Μπάμπης Παντελής Νέος πρόεδρος του ΦΟΠ ο Μπάμπης Παντελής Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Με τηλεοπτική μετάδοση το αυριανό ματς ΑΕΛ - Θεσπρωτός

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Με τηλεοπτική μετάδοση το αυριανό ματς ΑΕΛ - Θεσπρωτός


Την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 στις 17:00 ορίστηκε η αναμέτρηση ΑΕΛ-Θεσπρωτός στο στάδιο Αλκαζάρ και θα έχει διαδικτυακή κάλυψη από το ERTSPORTS.
Read More »
Με τηλεοπτική μετάδοση το αυριανό ματς ΑΕΛ - Θεσπρωτός Με τηλεοπτική μετάδοση το αυριανό ματς ΑΕΛ - Θεσπρωτός Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Διακοπές κυκλοφορίας στο Φιλιάτι λόγω ασφαλτόστρωσης

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Διακοπές κυκλοφορίας στο Φιλιάτι λόγω ασφαλτόστρωσης


Ενημερώνουμε τους κατοίκους του Δήμου Φιλιατών ότι θα διακοπεί η κυκλοφορία λόγω έργων ασφαλτόστρωσης στους κάτωθι δρόμους της πόλης:
1. Δευτέρα 4.4.2022 και Τρίτη 5.4. 2022 επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από την είσοδο της πόλης έως το παλαιό Δημαρχείο Φιλιατών
2. Τρίτη 5.4.2022 επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από την κεντρική πλατεία Φιλιατών έως τον φούρνο του κυρίου Μπέλλου.
Η κυκλοφορία θα γίνεται από παράπλευρους δρόμους.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι να απομακρύνουν τα οχήματα επί των οδών αυτών κατά τις ημέρες των εργασιών.
Read More »
Διακοπές κυκλοφορίας στο Φιλιάτι λόγω ασφαλτόστρωσης Διακοπές κυκλοφορίας στο Φιλιάτι λόγω ασφαλτόστρωσης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή στο Προδρόμι

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή στο Προδρόμι


Σύμφωνα με ενημέρωση απο τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Προδρομίου, εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή απο 10.00 π.μ. εως 13:30, στο Κοινοτικό Γραφείο Προδρομίου.

Στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται πως οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:
Δεν μπορούμε να δώσουμε αίμα με άδειο στομάχι.
Οι παλιοί αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Δελτίο Αιμοδότη.
Όσοι έχουν ηλεκτρονική Ταυτότητα Αιμοδότη καλό είναι να έχουν μαζί τους και την Αστυνομική τους Ταυτότητα.
Οι ΝΕΟΙ Αιμοδότες εκτός από τα προσωπικά στοιχεία που πρέπει να δώσουν για την επίσημη καταγραφή τους ως εθελοντές, θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και το Δελτίο Αιμοδότη.
Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω του Covid -19
Read More »
Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή στο Προδρόμι Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή στο Προδρόμι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας προς το Δ.ΙΕΚ

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Ευχαριστήριο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας προς το Δ.ΙΕΚ


Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας για τον Μάρτιο, θα θέλαμε ως Κέντρο Κοινότητας του Δήμου να ευχαριστήσουμε τον κ. Δημήτριο Μπέλλο, Διευθυντή του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας, για την συνεργασία που είχαμε την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας). 
Να ευχαριστήσουμε τους μαθητές των δύο τμημάτων με την ειδικότητα Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας - Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής και το τμήμα με την ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef), για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. 
Επίσης τους Εκπαιδευτές Ενηλίκων κα Άννα Φωτιάδη και κ. Χρήστο Λαβδανίτη. Ευχαριστούμε όλες όσες συμμετείχαν στη δράση, ωφελούμενες και μη, του Κέντρου Κοινότητας. 
Ταυτόχρονα στις 13 και 14 Μαρτίου συμμετείχαμε και στον Μαστογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το παράρτημα Καναλλακίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με χορηγό την εταιρεία «Estee Lauder» , όπου διενεργήθηκαν 80 Μαστογραφίες ( μέγιστος αριθμός εξυπηρέτησης της Κινητής Μονάδας σε δύο ημέρες) σε συμπολίτισσες μας. 
Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που μας γεμίζει χαρά και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες δράσεις. 
Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν για την επίτευξη των δράσεων και προσκαλούμε όποιον πολίτη επιθυμεί να έρθει να γνωρίσει από κοντά το Κέντρο Κοινότητας, ώστε να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στον Δήμο Ηγουμενίτσας από τον Οκτώβριο του 2017 ή να μας καλέσει στο τηλέφωνο 26650-28140.

Με εκτίμηση 
Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας 
Δήμου Ηγουμενίτσας
Read More »
Ευχαριστήριο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας προς το Δ.ΙΕΚ Ευχαριστήριο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας προς το Δ.ΙΕΚ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Φτωχό… το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Παραμυθίας

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022
Φτωχό… το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Παραμυθίας


Σύμφωνα με απολογιστική κατάσταση της Ιεράς Συνόδου, όπου φαίνονται τα έξοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της φιλανθρωπικής διακονίας το έτος 2020, (τώρα συγκεντρώνονται τα στοιχεία για το 2021), εν μέσω κορονοϊού, που είναι στο σύνολό τους 108.711.006,09€, προκύπτει ότι και οι Μητροπόλεις της Ηπείρου διέθεσαν συνολικά για το φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή 4.085.421,71 ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Αναλυτικά:
Η Μητρόπολη Ιωαννίνων διέθεσε 2.942.304, 79 ευρώ, ποσοστό 72,02% επί του συνόλου
Η Μητρόπολη Άρτης 436.456,99 ευρώ, ποσοστό 10,68% επί του συνόλου
Η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης 338.273, 24 ευρώ, ποσοστό 8,28% επί του συνόλου
Η Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης 296.098,47 ευρώ, ποσοστό 7,25% επί του συνόλου
Η Μητρόπολη Παραμυθίας 72.288,22 ευρώ, ποσοστό μόλις 1,77% επί του συνόλου

Είναι αλήθεια ότι η φιλανθρωπία δεν είναι η λύση στα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Και σαφώς χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και πολιτική από το Κράτος. Η όποια ανακούφιση προσφέρει η εκκλησία ή όποιος άλλος φιλανθρωπικός φορέας δεν μπορεί παρά να είναι η πρόσκαιρη αντιμετώπιση μιας επείγουσας κατάστασης.
Όμως δημιουργεί ερωτηματικά το εξαιρετικά χαμηλό ποσό που δαπάνησε σε φιλανθρωπικό έργο η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, σε σχέση μάλιστα με άλλες Μητροπόλεις της Ηπείρου, όπως αυτή της Κόνιτσας, που διαθέτουν πολύ μικρότερο πληθυσμό και ενορίες. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στη Μητρόπολη Παραμυθίας υπάγονται η Πάργα και τα χωριά του κάμπου του Φαναρίου.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια η Μητρόπολη Παραμυθίας, έχει επιβάλλει κατώτατο πλαφόν που οι ενορίες πρέπει να της αποδίδουν, είτε τα εισπράξουν είτε όχι, απόφαση που μάλιστα οδήγησε σε αντιδράσεις των κληρικών μικρών ενοριών, οι οποίοι είδαν ένα χαράτσι να τους επιβάλλεται τη στιγμή που αδυνατούν ακόμα και να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του ρεύματος των Ναών!
Και αναρωτιέται κανείς: Είναι πολλά τα λεφτά Βελησσ-Άρη;

Β.Δ. Γκ.
Read More »
Φτωχό… το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Παραμυθίας Φτωχό… το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ματιά (Καταρράκτες Βασιλικού) - Του Λεωνίδα Τζάνη

Σάββατο, Απριλίου 02, 2022


 Ένας περιπατητής – Συλλέκτης Στιγμών οφείλει πάντα όπου κι αν βρίσκεται να στρέφει την ματιά του ολόγυρα. Να γυρεύει Στιγμές στις ρωγμές του χρόνου. Στιγμές ενός τοπίου,  που θα απολαύσει αμέσως ή ακόμα, αν είναι τυχερός και επίμονος, σε ένα άλλο άνοιγμα του χρόνου να φτάσει στον χώρο που μια επίμονη ματιά τον δελέασε να βρεθεί.
  Κάπως έτσι ξεκίνησε άλλη μια αναζήτηση, από μια ματιά στην γέφυρα της Εγνατίας Οδού μετά το κόμβο Βασιλικού, καθώς αυτή έστρεψε προς τους πρόποδες του Ψηλού Βουνού της Ψάκας. Εκεί που όταν ο χρόνος έφερνε βροχές σχηματιζόταν λευκές γλώσσες ροής.
  Σε αυτούς τους καταρράκτες στεκόταν η ματιά τον ελάχιστο χρόνο που χρειαζόταν να διασχίσει κάποιος την γέφυρα , για λίγα δευτερόλεπτα η ψυχή με άρμα αυτή τη ματιά έφτανε ως εκεί πάνω, περιφερόταν στους καταρράκτες. Και από αυτή την ίδια ματιά πήγαζε το σκίρτημα στην καρδιά του περιπατητή, η λαχτάρα να μετουσιώσει αυτό που η ψυχή έπλασε με αίσθημα, σε αισθήσεις. Να βρεθεί εκεί, να νιώσει, να δει, να ακούσει, να γευτεί.
  Χρειάζεται όμως πάντα να δαμάσεις ένα απειροελάχιστό κομμάτι του  αρμοστή των πάντων Χρόνου. Βρήκα λοιπόν μια την χαραμάδα του και την τιθάσευσα. Τη χρονική περίοδο  για να στηθεί το σκηνικό του χώρου. Μια εποχή με αρκετές βροχές για να γεμίσουν τις αρτηρίες που έτρεφαν αυτούς τους καταρράκτες, τον πόθο της ματιά μου.
  Ξεκίνησα λοιπόν …το σάκο μου στον ώμο και την προέκταση των ματιών και της ψυχής στο χέρι… (βλέπε φωτογραφική μηχανή). Μονοπάτι δεν συνάντησα και μοναδικό μπούσουλα είχα το δυνατό κελάρυσμα  μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω. Και όταν η πορεία από τις λάσπες και την βλάστηση δυσκόλεψε,  αυτό το κελάρυσμα μου έδειξε τον δρόμο. Με προέτρεψε να πάρω την ατραπό του, να μπω μέσα στο ρέμα του, να νιώσω στα πόδια μου τους γοργούς  χτύπους της καρδιάς μου να συντονίζονται με τον ρυθμό της ροής του. Αντάμα σκαρφαλώσαμε και βρεθήκαμε εκεί πάνω στους καταρράκτες του.. στην άκρη της ματιάς που μετουσιώθηκε σε υπέροχες, μοναδικές Στιγμές. 

Η Διαδρομή.....στον χάρτη με αφετηρία στον  δρόμο προς το Καρτέρι. Κατάβαση δεξιά στην τσιμεντένια γέφυρα απορροής υδάτων και διασχίζοντας ένα ρέμα η πορεία μας φέρνει μέσα από το παλαιό εργοτάξιο της Εναντίας οδού. Περνώντας κάτω από την γέφυρα ακολουθούμε το ρέμα όπου θα μας φέρει στο σημείο που βρισκονται οι καταρράκτες.  Πρόκειται για δύο καταρράκτες σε διαφορετικά επίπεδα το ένα πάνω από το άλλο, με ύψος ο καθένας περίπου 8-10 μ. Επειδη το ρέμα είναι εποχικό θα πρέπει να επιλέγεται χρονική περίοδο μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Η προσέγγιση ενδεχομένως να γίνεται μέσω Βασιλικού και Νουνεσάτιου αλλά με πιθανή δυσκολία στην κατάβαση.

 ..στην άκρη της ματιάς ενός Συλλέκτη Στιγμών 


Read More »
Ηγουμενίτσα: Ματιά (Καταρράκτες Βασιλικού) - Του Λεωνίδα Τζάνη  Ηγουμενίτσα: Ματιά (Καταρράκτες Βασιλικού) - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 02, 2022 Rating: 5

Σελίδες