Δεν δημοσιοποιείται η σύμβαση πώλησης για το λιμάνι | Αγώνας δρόμου για τη χερσαία ζώνη

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Δεν δημοσιοποιείται η σύμβαση πώλησης για το λιμάνι | Αγώνας δρόμου για τη χερσαία ζώνη


Η εμπιστευτικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας που θεωρείται ότι είναι σε εξέλιξη δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση της σύμβασης πώλησης του λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο, ο οποίος είχε αιτηθεί τη σύμβαση προκειμένου να έχει άποψη για την χερσαία ζώνη και τα τμήματα που θα εξαιρεθούν της πώλησης.
Η σύμβαση θα αποσταλεί για τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο και στην συνέχεια θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.
Στην καλύτερη περίπτωση η κύρωση αναμένεται τον Μάρτιο και στη χειρότερη τον Ιούνιο.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι η απάντηση που έλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι για όσο διάστημα η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης.
Από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στο Δήμο γίνεται σαφές ότι για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών –διαδικασία που εξελίσσεται από τον ΟΛΗΓ- η χάραξη και ο επανακαθορισμός αιγιαλού και παραλίας, ο απαχαρακτηρισμός της χερσαίας ζώνης και ο χαρακτηρισμός ως δημόσιο κτήμα.
Μόνο τότε θα μπορέσει να αποδοθεί στο Δήμο και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος αυτό προβλέπεται να γίνει ταυτόχρονα με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης.
Τα βασικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις οφείλονται στην διαδικασία της νομιμοποίησης εγκαταστάσεων, διαδικασία που αν δεν ολοκληρωθεί δεν μπορεί να προχωρήσει και η κύρωση της σύμβασης.
Η Δημοτική Αρχή είναι αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης ωστόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις για την τελική έκβαση.
Read More »
Δεν δημοσιοποιείται η σύμβαση πώλησης για το λιμάνι | Αγώνας δρόμου για τη χερσαία ζώνη Δεν δημοσιοποιείται η σύμβαση πώλησης για το λιμάνι | Αγώνας δρόμου για τη χερσαία ζώνη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΡαγίουRead More »
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ | Του Παν. Νταή

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ | Του Παν. Νταή


Στο φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» το περασμένο σαββατοκύριακο, δημοσιεύθηκε στη στήλη «Κάποια γειτονιά κάποτε» κείμενο του συμπατριώτη, γνωστού στο πανελλήνιο και πολυβραβευμένου συγγραφέα κ. Σωτήρη Δημητρίου. Το θέμα ήταν η πορεία της Ηγουμενίτσας, η οποία από μικρή πολίχνη εξελίχτηκε σε πόλη, ενσωματώνοντας δημιουργικά όλους όσους για διάφορους λόγους κατέληξαν να ζουν σε αυτήν.

Μέσα από το υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας κείμενο του Σωτήρη Δημητρίου, ξύπνησαν μνήμες σε όλους τους παλιούς Ηγουμενιτσιώτες, θυμίζοντάς τους μια άλλη εποχή, με περισσότερη αθωότητα και ανθρωπιά. Αλλά εκτιμούμε ότι το καταπληκτικό αυτό συγγραφικό κείμενο, έχει σπουδαίες κοινωνιολογικές και ιστορικές προεκτάσεις, καθώς περιγράφει ανάγλυφα και γλαφυρά τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή, προέλευση, ήθη και έθιμα, τελικά κατάφεραν να συγκροτήσουν μια τοπική κοινωνία με την δική της πολιτισμική ταυτότητα και τα δικά της τοπόσημα.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθούμε σήμερα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων της πόλης, είναι πλέον παιδιά, εγγόνια ή ακόμα και δισέγγονα αυτών των πρώτων κατοίκων που ήρθαν στην νεοϊδρυθείσα Ηγουμενίτσα από τα γύρω αρβανιτοχώρια, από τα βουνά των Φιλιατών, της Μουργκάνας και της Παραμυθιάς, από τα βλαχοχώρια της Πίνδου και του Γράμμου, από τα μαστοροχώρια της Κόνιτσας, από τους σαρακατσάνικους οικισμούς της ενδοχώρας, από τη Μικρά Ασία ή τη Βόρειο Ήπειρο ως πρόσφυγες, από την Κέρκυρα, αλλά και από άλλα σημεία της Ηπείρου και της λοιπής χώρας, συναντώντας τους λίγους γηγενείς κατοίκους της περιοχής της Γκράβας και του λιμανιού, καθώς και τους λιγοστούς κρατικούς υπαλλήλους που είχαν στελεχώσει τις νεοσύστατες τότε δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς να ξεχνά και να απαρνείται κανένας την ιδιαίτερη καταγωγή του, μετά από δεκαετίες συνύπαρξης έχει πλέον κατοχυρωθεί η έννοια του Ηγουμενιτσιώτη, όχι απλώς ως κατοίκου της πόλης, αλλά ως ενεργού μέλους μια τοπικής κοινωνίας με συνεκτικά χαρακτηριστικά και με κοινή ιστορία.

Αν και αυτή η πραγματικότητα καταγράφεται ήδη στο πεδίο της κοινωνίας, θα πρέπει να επισημανθεί όμως ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα ενασχόλησης με το αντικείμενο αυτό, από την πολιτεία και τους επίσημους εκφραστές της, στο πλαίσιο των οποίων οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί, πολιτιστικοί και άλλοι κοινωνικοί φορείς, πρέπει να διαδραματίσουν έναν αυξημένο ρόλο. Γιατί καλές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι, αλλά δεν αρκούν μόνο αυτές για να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο το αναγκαίο για την κοινωνική συνοχή της περιοχής, αίσθημα κοινής ταυτότητας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αναλάβει ενεργές πρωτοβουλίες, για την καταγραφή και ανάδειξη της σύγχρονης ιστορίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από ένα συνδυασμό δράσεων ιστορικής έρευνας, παρουσίασης και προβολής. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και απλές πρωτοβουλίες έχουν την σημασία τους. Για παράδειγμα, η Ηγουμενίτσα είναι ίσως η μόνη πόλη στην Ελλάδα που δεν τιμά επαρκώς τοπικές επετείους ή προσωπικότητες με την ονοματοδοσία σε δρόμους, κτήρια ή άλλες ήπιου χαρακτήρα δράσεις (οι οδοί 23ης Φεβρουαρίου, Βασιλάκου και Μιχαλά ή το κλειστό γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Τσιάβου» είναι απλώς η φωτεινή εξαίρεση του κανόνα).

Το δρόμο μας τον έδειξαν οι εκδηλώσεις που έγιναν το φετινό καλοκαίρι με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, όπου πραγματικά η τοπική κοινωνία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει εμπεριστατωμένα ορισμένες ειδικές πτυχές της πρόσφατης ιστορίας της. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει να επαναληφθούν με διευρυμένη θεματολογία, εμπνευσμένη από γεγονότα και καταστάσεις της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής.

Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: η Ηγουμενίτσα πλέον ως Δήμος που έχει ενσωματώσει γεωγραφικά και διοικητικά μια ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας, διανύει ήδη μια χρονική περίοδο 24 ετών από την πρώτη διεύρυνση με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» όταν περιήλθαν στο Δήμο τα γύρω χωριά και 12 χρόνια από τη δεύτερη διεύρυνση του προγράμματος «Καλλικράτης» με την συμπερίληψη των τέως Δήμων Παραποτάμου, Πλαταριάς – Συβότων, Μαργαριτίου και της Κοινότητας Πέρδικας. Είναι η κατάλληλη περίοδος να διασφαλίσουμε το δεύτερο κύκλο κοινωνικής συνοχής και ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας.

Πολλοί θα πουν ότι ίσως είναι νωρίς ακόμη. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στη σύγχρονη εποχή οι κοινωνικές εξελίξεις ενεργοποιούνται γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Για το λόγο αυτό, εκτιμούμε ότι έχουν ωριμάσει οι κοινωνικές συνθήκες για τη δημιουργία της ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας του διευρυμένου Δήμου Ηγουμενίτσας. Ευκαιρίες, γεγονότα και τοπόσημα, όπως αυτά που περιγράφει στο κείμενό του ο Σωτήρης Δημητρίου, τα οποία συνετέλεσαν στην κοινωνική ομογενοποίηση της πόλης, υπάρχουν και στην ευρύτερη περιοχή και μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να λειτουργήσουν ως συνδετικός κρίκος και συνεκτική ουσία για όλους τους κατοίκους του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ηγουμενίτσας μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά προωθώντας πολιτικές όχι απλώς συνεργασίας, αλλά στην πραγματικότητα συλλειτουργίας μεταξύ όλων των περιοχών του. Είναι και αυτό ένα μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί, ώστε το 2030 να δώσουμε την ευκαιρία στον εκλεκτό συμπατριώτη Σωτήρη Δημητρίου να γράψει με τον μοναδικό του τρόπο για την ευρύτερη γειτονιά της Ηγουμενίτσας, που περικλείει στην αγκαλιά της όλες τις περιοχές του Δήμου, ως ενιαίο κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο.Παναγιώτης Β. Νταής

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Read More »
Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ | Του Παν. Νταή Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ | Του Παν. Νταή Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Χαλάει ο καιρός από σήμερα το βράδυ - Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Χαλάει ο καιρός από σήμερα το βράδυ - Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο


Φθινόπωρο από αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και καταιγίδες ενώ από εβδομάδα, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, αναμένεται και πτώση της θερμοκρασίας.
Σήμερα Πέμπτη η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 25 με 26 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.
Το σκηνικό αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται βροχές και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά:


Από το απόγευμα της Παρασκευής 04-11-2022 στα δυτικά και βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.


Το Σάββατο 05-11-22 αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά και από το βράδυ και στα βόρεια.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Την Κυριακή 06-11-2022 αναμένονται αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατα τόπους θα είναι ισχυρές σε δυτικά, βόρεια και πιθανώς τα κεντρικά. Το βράδυ τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Σταδιακά στο Ιόνιο θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Read More »
Χαλάει ο καιρός από σήμερα το βράδυ - Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο Χαλάει ο καιρός από σήμερα το βράδυ - Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Αναβάλλονται οι αυριανοί αγώνες στίβου "Πρωτέας 2022"

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Αναβάλλονται οι αυριανοί αγώνες στίβου "Πρωτέας 2022"


Λόγω  των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή μας, αναβάλλονται οι αγώνες Στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ  2022 που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022  στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας.

Οι αγώνες θα οριστούν για το Σάββατο 26  Νοεμβρίου  2022.
Read More »
Αναβάλλονται οι αυριανοί αγώνες στίβου "Πρωτέας 2022" Αναβάλλονται οι αυριανοί αγώνες στίβου "Πρωτέας 2022" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Ο Δώρης Δήμας για τη Χερσαία Ζώνη Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Ο Δώρης Δήμας για τη Χερσαία Ζώνη Ηγουμενίτσας


Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα «Ενημέρωση επί των εξελίξεων που αφορούν το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και τη Χερσαία Ζώνη.»

Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του δημάρχου σε σχέση με τις εξελίξεις στη «χερσαία ζώνη». Πιστεύουμε ότι για μια ακόμα φορά η Δ.Α. καλλιεργεί την επανάπαυση και την αναμονή, ενώ τα γεγονότα άλλα δείχνουν.
Το γεγονός είναι ότι επιλέχτηκε ο αγοραστής του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε. και ότι η συμφωνία πάει για κύρωση στην βουλή. Πράγμα αναμενόμενο και προμελετημένο από την στιγμή που η ΟΛΗΓ Α.Ε. δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για «αξιοποίηση». Διαδικασία με την οποία τόσο ΚΚΕ ,όσο και η Λ.Σ. είχαμε διαφωνήσει και αντιπαλέψει από την πρώτη στιγμή και με κάθε τρόπο.
Ωστόσο σήμερα το γεγονός είναι ότι « ο λύκος μπήκε στο μαντρί» και αυτό καθορίζει τις εξελίξεις. Άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι η χρήση του λιμανιού καθορίζει την χρήση της «χερσαίας ζώνης», δηλαδή ο όμιλος GRIMALDI θα επιχειρήσει να κάνει κουμάντο σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσπρωτίας, και όχι μόνον. Ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το κομμάτι της χερσαίας ζώνης που φέρεται ότι θα δοθεί στον δήμο είναι αυτό που είχε αποφασισθεί στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας τον Φλεβάρη του 2017 σε συνεννόηση με την τότε διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ο χώρος του παλιού λιμανιού που σήμερα χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης. Αυτός παραχωρείται στον νέο ιδιοκτήτη. Οι υποσχέσεις του ΤΑΙΠΕΔ ,για ελεύθερη χρήση από τους πολίτες, ελάχιστη αξία έχουν και κανένα δεν πείθουν. Εκείνο που μετράει σε κάθε επιχείρηση είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της με κάθε τρόπο και μόνον αυτό. Ο νέος ιδιοκτήτης θα κάνει τα σχέδια του για ένα χώρο που θα του ανήκει και θα αποφασίσει την «αξιοποίηση του». Αν όμως η χρήση αυτού του χώρου αλλάξει θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην πόλη μας. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε με κάθε τρόπο.
Οι ασφαλιστικές δικλείδες , που επικαλείται ο δήμαρχος , και ο έλεγχος προς τον επιχειρηματία από ένα αστικό κράτος που είναι στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι αδύνατον να υπάρξουν. Διαχρονικά,(αυτό δείχνει και η ιστορία του λιμανιού), αποδείχθηκε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αυτά τα συμφέροντα υπηρέτησαν.
Είναι προφανές ότι ο επιχειρηματίας διεκδίκησε και πήρε την ΟΛΗΓ Α.Ε. με αποκλειστικό σκοπό την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του. Μπαίνει όμως ένα ερώτημα. Ο δήμος γιατί διεκδικεί την «χερσαία ζώνη»; Τι σχέδιο έχει για αυτήν; Να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό να αυξήσει τα έσοδα του η να αξιοποιήσει τους χώρους με σκοπό να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ανάπαυση, αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό κλπ; Πρέπει να είναι καθαρό ότι χωρίς γενναία κρατική χρηματοδότηση, και ανεξάρτητα από προθέσεις, ο δήμος θα οδηγηθεί στην εμπορευματοποίηση του χώρου γιατί τα κόστη της συντήρησης είναι πολύ μεγάλα. Άρα η συζήτηση ,για την διεκδίκηση της «χερσαίας ζώνης», πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από σχεδιασμό για την χρήση της και διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση του. Αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
Κάθε νέα πραγματικότητα δημιουργεί και νέα δεδομένα. Δεν υπάρχουν τετελεσμένα . Ο αγώνας για λιμάνι και χερσαία ζώνη στην υπηρεσία του λαού δεν σταματάει με την ιδιωτικοποίηση του.
Η πείρα από τον Πειραιά δείχνει ότι η παραχώρηση στην COSCO μέρος του λιμανιού, κάθε άλλο παρά τα λαϊκά συμφέροντα υπηρέτησε. Υπήρξε βέβαια ανάπτυξη, αλλά για ποιόν; Αυξήθηκε η κίνηση, ο τζίρος και τα κέρδη της COSCO ,αλλά αυξήθηκαν και τα εργατικά ατυχήματα, μέχρι και νεκρό είχαμε σαν αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Από εκεί όμως έρχονται και τα αισιόδοξα μηνύματα από την αντίδραση και τις νίκες των εργαζομένων στους αγώνες τους για ΣΣΕ και μέτρα προστασίας.
Αυτοί οι αγώνες δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι τελειωμένο. Πρέπει να μας εμπνέουν και να μας βάλουν σε κίνηση. Γιατί κανένας GRIMALDI δεν μπορεί να λειτουργήσει το λιμάνι, για να αυξήσει την κερδοφορία του, χωρίς την συμφωνία η τουλάχιστον την ανοχή της τοπικής κοινωνίας. Άρα θα πρέπει να γίνει καθαρό από τώρα ότι αυτή δεν είναι δεδομένη. Τόσο από τον δήμο, όσο και από τους Μ.Φ. της πόλης, που εκφράζουν τους κατοίκους του τόπου.
Εμείς τόσο το ΚΚΕ ,όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση, μέσα στο Δ.Σ και τους Μ.Φ. άλλα κύρια μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία του λαού. Καλούμε τους εργαζόμενους, όλους τους κατοίκους του δήμου μας να συμπαραταχθούν μαζί μας και σε αυτόν τον αγώνα που αφορά την ζωή και το μέλλον του λαού και του τόπου. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Για την Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Read More »
Ο Δώρης Δήμας για τη Χερσαία Ζώνη Ηγουμενίτσας Ο Δώρης Δήμας για τη Χερσαία Ζώνη Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη με 350 γραμμάρια κάνναβης

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Συνελήφθη με 350 γραμμάρια κάνναβης


Συνελήφθη χθες (03-11-2022) το πρωί στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, που κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -350- γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Συνελήφθη με 350 γραμμάρια κάνναβης Συνελήφθη με 350 γραμμάρια κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Δημοτικού σχολείου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Επίσκεψη μαθητών του 2ου Δημοτικού σχολείου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας


Τα έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας και τη λειτουργία των Υπηρεσιών του είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθήτριες και μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Ηγουμενίτσας την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022. 
Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς τους επισκέφθηκαν το Δημαρχείο, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους Αντιδημάρχους κ.κ. Κωνσταντίνο Τσουμάνη και Βασίλειο Γκόλια και από τις αρμόδιες υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, για τα έργα υποδομής του Δήμου, για τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και για τη λειτουργία των οργάνων του Δήμου, που με προθυμία υποδέχθηκαν τους μαθητές και απάντησαν στις απορίες τους.
Από πλευράς Δήμου προσφέρθηκε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Read More »
Επίσκεψη μαθητών του 2ου Δημοτικού σχολείου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας Επίσκεψη μαθητών του 2ου Δημοτικού σχολείου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Βραδιά karaoke σήμερα στο καφέ του 3D στην Πλαταριά

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Βραδιά karaoke σήμερα στο καφέ του 3D στην ΠλαταριάRead More »
Βραδιά karaoke σήμερα στο καφέ του 3D στην Πλαταριά Βραδιά karaoke σήμερα στο καφέ του 3D στην Πλαταριά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Όλη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης | Δικαιούχοι και ποσά

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Όλη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης | Δικαιούχοι και ποσά


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αργά το βράδυ της Πέμπτης (3/11/2022) η κοινή υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους για την περίοδο 2022 – 2023. Η απόφαση καθορίζει τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν και τη διαδικασία χορήγησής του.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και θα αφορούν παλαιούς δικαιούχους, οι οποίοι έλαβαν το επίδομα και πέρυσι, όμως για να το εισπράξουν θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο MyΘέρμανση ως και τις 9 Δεκεμβρίου.


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Τα φυσικά πρόσωπα που ορίζονται ως δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.
Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού των τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.
Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ύψος του επιδόματος
Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης χρησιμοποιούνται τα δεδομένα των δήμων και οικισμών της Ελληνικής Επικράτειας, όπως αυτά αποτυπώνονται στο Παράρτημα, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, βάσει του υπολογισμού των βαθμοημερών, οι οποίες αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.
Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της απόφαση και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
Το ποσό που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των εκατό (100) ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1), το ως άνω υπολογιζόμενο ύψος του επιδόματος, προσαυξάνεται κατά ποσοστό εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1000) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Ειδικά για δικαιούχους που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
(α) δεν εισέπραξαν οι ίδιοι επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022,
(β) δεν εισέπραξε ο/η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, εφόσον ήταν ήδη σύζυγοι ή μέρη του συμφώνου συμβίωσης πριν την 15η Νοεμ. 2021 (κατά τον έλεγχο κριτηρίων της καταβολής του επιδόματος της χειμερινής περιόδου 2021/2022),
(γ) για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023 δεν λαμβάνουν επίδομα για κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά η αίτηση που υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας αφορά άλλο καύσιμο ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης,
(δ) το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, σύμφωνα με τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, ανέρχεται έως δεκατέσσερεις χιλιάδες (14.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.
Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι τρεις χιλιάδες (23.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα επτακόσια (700) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το ποσό που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των εκατό (100) ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων εξακοσίων (1600) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
Επιπλέον, ειδικά για δικαιούχους που εισέπραξαν επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 για φυσικό αέριο και το 2022/2023 είναι δικαιούχοι για να λάβουν επίδομα για κατανάλωση άλλου καυσίμου ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα επτακόσια (700) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας, και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το ποσό που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των εκατό (100) ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων εξακοσίων (1600) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3, από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 14η Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία άρχεται η διάθεσή του.
Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023.
Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης, η αξία αντιστοιχεί στην υπολογισθείσα βάσει της οριζόμενης στην παρούσα τιμής λίτρου. Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,4 ευρώ ανά λίτρο.
Ορίζεται ότι για τις περιπτώσεις των οικισμών που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα στον οποίο υπάγεται ο οικισμός. Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνεται κάποιος Ταχυδρομικός Κώδικας στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Δήμου στον οποίο υπάγεται ο οικισμός. Ο Μέσος Συντελεστής επιδότησης του Δήμου θα λαμβάνεται υπόψη επίσης στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται κανένας οικισμός στα όρια του αντίστοιχου Ταχυδρομικού Κώδικα.

Η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος
Το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, λαμβάνει έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την απόφαση, το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.
Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.
Το ποσό που θα προκαταβάλλεται σύμφωνα με την παρούσα θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

α) Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
i) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
ii) το ονοματεπώνυμό του,
iii) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
iv) η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
v) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
vi) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
vii) τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
viii) το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
ix) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.
Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:
i) τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
ii) τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
iii) τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
iv) τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
v) το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022.
γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
δ) οι αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με σχετική αιτιολογία.
ε) Δεν είναι αποδεκτή η συμπλήρωση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αριθμού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που δεν ανήκει στον δικαιούχο του επιδόματος. Επιπλέον, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
στ) Τα μέλη του Μητρώου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην καταχώριση των συναλλαγών στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης.
ζ) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά, καθώς και οι σχετικές αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.

Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί στον Α.Φ.Μ. του αιτούντος, δηλαδή στον Α.Φ.Μ. που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση. Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί είτε στον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εάν αυτός υφίσταται, είτε στον Α.Φ.Μ. που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους δημιουργήθηκε το προφίλ της πολυκατοικίας.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και πριν από την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι πιστοποιούν την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται και συναινούν στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προ-κειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.
Η υποβολή αίτησης κατά τα ανωτέρω δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στους ενδιαφερόμενους εάν δεν επαληθευθεί ο έλεγχος των προϋποθέσεων της παρούσας. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου των προϋποθέσεων της παρ. 3 τεκμαίρεται η αποδοχή λήψης της επιδότησης. Με την οριστικοποίηση της αίτησης ενημερώνεται ο αιτών για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης.

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα:
α) Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις (3) δόσεις ως εξής:
i) Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή της παρ. 2 του άρθρου 4 και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
ii) Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
iii) Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023. Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.
Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.
Για μεμονωμένες περιπτώσεις δικαιούχων με εμπρόθεσμη ένσταση κατά την προηγούμενη περίοδο χορήγησης του επιδόματος, των οποίων η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος δεν είχε εκκαθαρισθεί λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα τη μη υποβολή αίτησης, δύναται η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.), μετά τον απαιτούμενο έλεγχο και την προσκόμιση σε αυτήν των απαιτούμενων στοιχείων, να συμπεριλάβει τη χορήγηση του επιδόματος στις ως άνω πληρωμές.
Σημειώνεται πως το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Read More »
Όλη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης | Δικαιούχοι και ποσά Όλη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης | Δικαιούχοι και ποσά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Διακομιδή 21χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Διακομιδή 21χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε διακομιδή 21χρονης, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Read More »
Διακομιδή 21χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 21χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Το εστιατόριο SIROKOS ζητάει προσωπικό

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Ηγουμενίτσα: Το εστιατόριο SIROKOS ζητάει προσωπικό


Το εστιατόρια θαλασσινών στην παραλία της Ηγουμενίτσας ζητάει προσωπικό για μόνιμη απασχόληση.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2665022550
Read More »
Ηγουμενίτσα: Το εστιατόριο SIROKOS ζητάει προσωπικό Ηγουμενίτσα: Το εστιατόριο SIROKOS ζητάει προσωπικό Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την εταιρεία FREZYDERM για την μεγάλη προσφορά της σε γάλα Frezylac καθώς και για τη συνεχή στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.
Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου ( έναντι Πυροσβεστικής),
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438
Read More »
Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από την εταιρεία FREZYDERM στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Πόσο απέχουν Δημαρχείο και ΟΛΗΓ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Πόσο απέχουν Δημαρχείο και ΟΛΗΓ


Το Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας με τον ΟΛΗΓ δεν τα χωρίζει τεράστια απόσταση.. Λίγα λεπτά χρειάζονται για να φτάσει κάποιος από το ένα σημείο στο άλλο.

Δήμος και ΟΛΗΓ όμως επιλέγουν για τα σοβαρά ζητήματα της πόλης να… αλληλογραφούν!

Στέλνει μία επιστολή ο Δήμαρχος στον Διευθύνοντα, απαντά εκείνος με μία άλλη επιστολή..

Αν φυσικά είχαν μία συνάντηση ο χρόνος που θα χρειαζόταν και για τους δύο θα ήταν λιγότερος..

Δια επιστολής για μία ακόμη φορά ενημέρωσε ο ΟΛΗΓ το Δημοτικό Συμβούλιο για την διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαίρετων στη χερσαία ζώνη..

Είναι μόνο επειδή… τα γραπτά μένουν ή πρόκειται για δύο ξένους στην ίδια πόλη;

Read More »
Πόσο απέχουν Δημαρχείο και ΟΛΗΓ Πόσο απέχουν Δημαρχείο και ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Παρουσίαση των εφαρμογών του Ψηφιακού Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Παρουσίαση των εφαρμογών του Ψηφιακού Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας προσκαλεί τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει την διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με Θέμα: «Δυνατότητες Αξιοποίησης των εφαρμογών του Ψηφιακού Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 07.11.2022 και ώρα 17:30 στον σύνδεσμο της πλατφόρμας WEBEX: https://bit.ly/3Uk0H6T
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου υλοποίησε την Πράξη: «Ψηφιακές Δράσεις του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του νομού Θεσπρωτίας», στα πλαίσια του Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020, προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Στην ενημερωτική εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα παρακάτω βασικά εργαλεία και θα προβληθούν παραδείγματα αξιοποίησής τους:
Πλοήγηση στην βασική ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας,
Είσοδος στο Ψηφιακό Επιμελητήριο, υποβολή αιτημάτων, λήψη πιστοποιητικών κοκ, και ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των συναλλαγών των επιχειρήσεων - μελών με το Επιμελητήριο
Ψηφιακές Υπηρεσίες υποστήριξης της Απασχόλησης (για επιχειρήσεις και ανέργους)
Παρουσίαση του εργαλείου κατασκευής των ιστοσελίδων (mini site) των μελών του Επιμελητηρίου, και πως μπορούν τα μέλη να διαμορφώσουν την προβολή τους στο:
Ηλεκτρονικό Εμπορικό Κέντρο της Θεσπρωτιας - Shop in a Shop για την προβολή και διάθεση των Τοπικών Προϊόντων καθώς και την ενδυνάμωση των συνεργιών (web & mobile)
Σύστημα Προβολής των τουριστικών επιχειρήσεων του νομού (web & mobile)
Σύστημα Προβολής των εξαγωγικών/εξωστρεφών επιχειρήσεων του νομού (web & mobile)

Σας Καλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να ενημερωθείτε κι αξιοποιήσετε τις νέες ψηφιακές υποδομές του Φορέα μας.

* Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή από τις 17:15 και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συνδεθούν 5 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης για την επίλυση τυχόν τεχνικών τους προβλημάτων.
* Για την σύνδεσή σας δεν απαιτείται εγκατάσταση της εφαρμογής webex στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας. Αρκεί η αντιγραφή του Συνδέσμου https://bit.ly/3Uk0H6T κι επικόλλησή του σε οποιοδήποτε φυλλομετρητή (Browser: Firefox, Chrome κλπ).
* Κατά την σύνδεσή σας εισάγετε το όνομά σας και διατηρήστε το μικρόφωνό σας στην σίγαση. Δεν είναι απαιτούμενο να έχετε ανοιχτή την κάμερά σας.
* Η συνάντηση θα καταγραφεί και prtscrn θα χρησιμοποιηθούν για την προβολή της εκδήλωσης σε επόμενο ΔΤ.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Παρουσίαση των εφαρμογών του Ψηφιακού Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Παρουσίαση των εφαρμογών του Ψηφιακού Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Νέο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Νέο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών


Ξεκίνησε τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 13:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τη νέα Δράση επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
Η Δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, που έχουν δημιουργήσει από 01/01/2022 πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών, στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης
2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α εξάμηνου από την έναρξη
3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β εξάμηνου από την έναρξη

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών:
(i) γίνεται ηλεκτρονικά στο: www.ependyseis.gr
(ii) διαρκεί από 31/10/2022 μέχρι 02/12/2022

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 47.656.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία - ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.
Η Δράση υλοποιείται με Δικαιούχο τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)
Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη Δράση μπορείτε να απευθυνθείτε ή να ανατρέξετε στη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Read More »
Νέο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών Νέο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική διαδικτυακή συνεδρίαση για το SUPER RALLY 2023 Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική διαδικτυακή συνεδρίαση για το SUPER RALLY 2023 Ηγουμενίτσας


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι την Τρίτη 01 Νοεμβρίου και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη HARLEY DAVIDSON διαδικτυακή συνάντηση για την ενημέρωση των επιχειρήσεων Τουρισμού σχετικά με την διοργάνωση του SUPER RALLY 2023 στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας την περίοδο 24-28/05/2023.
Η πρόσκληση είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και στην σελίδα του στο Fb, στον Τοπικό Τύπο, είχε αποσταλεί ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 532 εμαιλ επιχειρήσεων και φορέων στις 28/10 και την ημέρα της εκδήλωσης αποστάλθηκε υπενθύμιση με sms σε 304 κινητά τηλέφωνα επιχειρήσεων!
Στην συνάντηση συμμετείχαν 35 επιχειρήσεις (στην στιγμή μέγιστης συμμετοχής) τις οποίες ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχης κος Λεόντιος Λεοντιάδης για τις ενέργειες προετοιμασίας της λέσχης για το SUPER RALLY 2023, την λειτουργία της ιστοσελίδας κρατήσεων και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο Αλέξανδρο Πάσχο και τον Διοικητικό Προϊστάμενο του Επιμελητηρίου κο Πέτρο Ζουμπούλη παρουσίασαν τα αναμενόμενα οφέλη από το γεγονός, τιw ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και επιλύθηκαν απορίες των συμμετεχόντων.

Σημαντικά σημεία που τόνισε ο Γ.Γ. της Λέσχης ήταν:
Η ιστοσελίδα κρατήσεων της Λέσχης αυτή τη στιγμή εμφανίζει μόνο τις νέες φόρμες συνεργασίας επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ορατές στα μέλη της HARLEY DAVIDSON πανευρωπαϊκά και αναμένεται να εκκινήσουν άμεσα οι κρατήσεις δωματίων,
Οι επιχειρήσεις που ακόμη δεν απέστειλαν την πρόθεση συνεργασίας τους θα πρέπει να τις έχουν αποστείλει στην Λέσχη το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου,

Αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την περιοχή η Ελληνική Λέσχη HD για επίσκεψη Φορέων κι επίλυση τελευταίων εκκρεμοτήτων και την πραγματοποίηση δια ζώσης συνάντηση με τους επιχειρηματίες
Τον Φεβρουάριο αναμένεται επίσκεψη εκπροσώπων της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στην Ηγουμενίτσα για να εξετάσουν τις συνθήκες υλοποίησης του γεγονότος.
Ελπίζοντας ότι η πολύ μικρή συμμετοχή επιχειρήσεων στην ανωτέρω ενημερωτική εκδήλωση δεν υποδηλώνει αδιαφορία και απαξίωση αυτού του σημαντικού γεγονότος για τον τόπο μας, καλούμε τις επιχειρήσεις που ακόμη δεν έχουν αποστείλει τις φόρμες συμμετοχής τους να το πράξουν το συντομότερο και σίγουρα πολύ πριν την λήξη που έχει θέσει η Λέσχη.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική διαδικτυακή συνεδρίαση για το SUPER RALLY 2023 Ηγουμενίτσας Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική διαδικτυακή συνεδρίαση για το SUPER RALLY 2023 Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Άρθρο του Παν. Ντάτση για την κατάσταση στο δήμο Φιλιατών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Άρθρο του Παν. Ντάτση για την κατάσταση στο δήμο Φιλιατών


Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η στασιμότητα, η αδράνεια και η ατολμία είναι τα... χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν τα τελευταία πολλά χρόνια στον Δήμο Φιλιατών.
Ένα Φιλιάτι που τα τελευταία χρόνια είναι σε παρακμή εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της νυν και των πρώην Δημοτικών Αρχών.
Ο Δήμος μας βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα. Είναι από τους τελευταίους Δήμους σε επενδύσεις από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Περιορίστηκε σε μια "αγχωμένη διαχείριση" επενδύοντας μόνο στο "φαίνεσθε" και από "γίγνεσθαι" ελάχιστα έως τίποτα.
Το παρωχημένο πρότυπο διοίκησης των τελευταίων χρόνων κόστισε πολλαπλώς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο σε όλους τους δημότες. Οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης οδήγησαν τον Δήμο μας στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική απομόνωση, η εξουσία τους ενός, η φιλοσοφία των δικών μας και των άλλων, οι υποσχέσεις σε κολλητούς χωρίς αντίκρισμα που οδήγησαν σε δημοτικές κόντρες ζημιώνοντας τον Δήμο.
Οι υποκριτικές και εύκολες δικαιολογίες δεν καλύπτουν την ευθύνη κανενός απέναντι στην ανικανότητα και την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού. Απεναντίας, απωθούν τους δημότες και κυρίως τους νέους από την πολιτική σκηνή. Όμως η καταγραφή και η απόδοση ευθυνών δεν ωφελεί σε τίποτα και δεν βοηθά σε καμία επίλυση προβλήματος. Άλλωστε οι Δημότες γνωρίζουν καλά τι δεν έχουν κάνει η νυν Δημοτική Αρχή και οι προηγούμενες. Σημασία έχει το τι πρέπει να γίνει τώρα για το αύριο.
Μια σύγχρονη ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη οφείλει να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες, να αφυπνίζει, αντί να "κοιμίζει" τις συνειδήσεις, να δημιουργεί φρέσκα οράματα, αντί να βολεύεται με "μπαγιάτικες φαντασιώσεις".
Απαιτούνται παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μιας ανανεωτικής, δυναμικής δημοτικής αρχής με όραμα για τον τόπο.
Χρειάζεται μια νέα Δημοτική Αρχή με ανθρώπους που έχουν γνώση και θέληση με όραμα να δημιουργηθεί ένας δήμος σύγχρονος, ανθρώπινος, με κοινωνική και περιβαλλοντική δράση, ασφαλής, χωρίς το αίσθημα της αδικίας, ένα δήμος με υποδομές για μελλοντικές επενδύσεις, ένας δήμος για τον οποίο θα είμαστε πραγματικά περήφανοι.

ΠΑΝΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Read More »
Άρθρο του Παν. Ντάτση για την κατάσταση στο δήμο Φιλιατών Άρθρο του Παν. Ντάτση για την κατάσταση στο δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022
Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ΗγουμενίτσαςRead More »
Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2022 Rating: 5

Σελίδες