ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Συνάδελφοι,
Μετά από ενημέρωση ότι θα υπάρξει συνεδρίαση της Ελεγκτικής Επιτροπής και κατά τη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών του Συλλόγου διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1. Μέσα στο τετράμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης του Συλλόγου, διαπιστώθηκε οικονομικό έλλειμμα συνολικού ποσού 980€ στα Ταμεία του, για το οποίο ζητήσαμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις, καθώς και τα νόμιμα παραστατικά εξόδων, με σεβασμό πάντα στα χρήματα των συναδέλφων αλλά και στο θεσμό του Συλλόγου μας.

2. Κατά τη διαδικασία ελέγχου του αριθμού των μελών του Συλλόγου που αποδίδουν τις συνδρομές τους στα Ταμεία του και σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν από τους εκκαθαριστές αποδοχών των τριών Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων, διαπιστώθηκε ότι, οικονομικά τακτοποιημένοι την ημέρα των εκλογών (09/04/2019), ήταν 446 υπάλληλοι-μέλη.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων και οικονομικά τακτοποιημένων μελών, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του Καταστατικού του Συλλόγου που είχαν δικαίωμα ψήφου, φαίνονται να ήταν, κατά την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με τις καταστάσεις που κατέθεσε το Απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εφορευτική Επιτροπή των Εκλογών, 504 μέλη!

Η διαφορά των 58 συναδέλφων επιπλέον που εμφανίζονται στους καταλόγους ψηφοφόρων, χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις δικαιώματος ψήφου, σύμφωνα με το Καταστατικό μας και ο τρόπος «εγγραφής» τους, όχι μόνο αλλοιώνει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά αποδεικνύει περίτρανα την «αγωνία» κάποιων για το «μαγείρεμά» του!!!

Συνάδελφοι,
Ουδέποτε μας χορηγήθηκε αντίγραφο του Μητρώου των Μελών του Συλλόγου μας από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο πριν τις εκλογές, παρ’ όλο που το ζητήσαμε, με αίτησή μας, επανειλημμένα από τον πρώην Γραμματέα του.
Τώρα καταλαβαίνουμε τον λόγο…!!!

Τα μέλη της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α., θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι, δεν έχουν πλέον και το «καζάνι και το κουτάλι» για να «μαγειρεύουν,» όπως τους βολεύει, τα θέματα του Συλλόγου και των Μελών του.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι, θα είμαστε πάντα παρόντες τόσο στο πλευρό των συναδέλφων, διασφαλίζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα, όσο και στον έλεγχο όλων των διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν τη πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς δικαιοδοσίας του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Εργαζομένων.

Θα σταθούμε σθεναρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης και αλλοίωσης της ύπαρξης και λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας.

Τα «μαγαζάκια» κλείσανε!!!

Αναμένουμε τη θέση και τις διευκρινήσεις της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. σε όλα τα παραπάνω καθώς και την ενημέρωση των λογαριασμών του Ταμείου του Συλλόγου, μέχρι και το τελευταίο Ευρώ!!!

Ελπίζουμε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και θα σας ενημερώσουμε με νεότερή μας ανακοίνωση.

Ηγουμενίτσα, 22/07/2019
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου,
Καπνίση Σουζάνα
Σταύρου Νικηφόρος
Μέλη της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΤΑ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Read More »
ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Μελέτη για την διαχείριση των επισκεπτών του Αχέροντα και και την προώθηση του αειφόρου τουρισμού

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Μελέτη για την διαχείριση των επισκεπτών του Αχέροντα και και την προώθηση του αειφόρου τουρισμού

Σε διαγωνισμό για μελέτη για την «Φέρουσα ικανότητα και κατευθύνσεις για την ανάδειξη και τη διαχείριση των επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή των Στενών Αχέροντα προστατευόμενη περιοχή των Στενών Αχεροντα» προχωρά ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά και Κέρκυρας.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά στον σχεδιασμό της άσκησης δράσεων αναψυχής και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, καθώς και στην αποτύπωση κατευθύνσεων για την ορθολογική διαχείριση των επισκεπτών στα Στενά του Αχέροντα, συμβάλλοντας στην επίτευξη των μέγιστων ωφελειών που μπορεί αυτή να προσφέρει στην κοινωνία και την οικονομία στον τομέα του τουρισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις:

Η Φάση Α περιλαμβάνει (α) την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με την άσκηση των τουριστικών και αναψυχικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, καθώς και της κίνησης των επισκεπτών και (β) την αποτύπωση των πιέσεων που ασκούνται από τις αναψυχικές δραστηριότητες.

Η Φάση Β περιλαμβάνει (α) τη σύνταξη κατευθύνσεων για τη διαχείριση των επισκεπτών με εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας και (β) τη σύνταξη προτάσεων για δράσεις και παρεμβάσεις για τον σχεδιασμό και την προώθηση του αειρφόρου τουρισμού στην περιοχή.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 36.500,00€ χωρίς ΦΠΑ (προϋπολογισμός με ΦΠΑ 24%: 45.260,00€)
Read More »
Μελέτη για την διαχείριση των επισκεπτών του Αχέροντα και και την προώθηση του αειφόρου τουρισμού Μελέτη για την διαχείριση των επισκεπτών του Αχέροντα και και την προώθηση του αειφόρου τουρισμού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

"Η τραγωδία μέσα μας" στην κατασκήνωση Παραμυθιάς

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
"Η τραγωδία μέσα μας" στην κατασκήνωση Παραμυθιάς  Κατασκήνωση Παραμυθιάς  


03/08/2019
Στις 21:00
Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Θεατρική παράσταση “Η τραγωδία μέσα μας” από την Πειραματική Ομάδα Θεάτρου “Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι”.

Η παράσταση εστιάζει στα πάθη των ηρώων/αντιηρώων από αρχαίες τραγωδίες και στην αναζήτηση της ταυτότητας. Τα πρόσωπα, παρουσιάζονται, χωρίς το δυικό φίλτρο του καλού – κακού, ούτε του ηρώα – πρότυπο ούτε εκείνο του ήρωα – πρόβλημα, αλλά ως πρόσωπα που πάσχουν. Πρόσωπα που το σημείο τομής τους είναι τα πάθη τους και η μοναξιά τους. Μοναξιάς που δεν αποτελεί προϊόν κοινωνικού ή συναισθηματικού αποκλεισμού, αλλά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση του ανθρώπου. Με τη φύση μας. “Είμαι μόνος, γιατί σκέφτομαι μόνος”.

*Τα κείμενα της παράστασης – μύθοι:
Οι μύθοι που παρουσιάζονται στην παράσταση αφορούν το μύθο της Μήδειας (και Ιάσωνα), του Ιππολύτου (και Φαίδρας), των Βακχών (Κάδμου, Πενθέα, Αγαύης), του Φιλοκτήτη, του Αίαντα (και της Τέκμησσας), του Ακταίωνα.
Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τις εξής αρχαίες τραγωδίες: Αίας του Σοφοκλή, Βάκχες του Ευριπίδη, Φιλοκτήτης του Σοφοκλή, Ιππόλυτος του Ευριπίδη, Μήδεια του Ευριπίδη.

Ενώ επιπλέον χρησιμοποιούνται αποσπάσματα και από μη σωζόμενες τραγωδίες, από βιβλία που περιγράφουν κάποιους από τους παραπάνω μύθους και από τραγωδίες μεταγενέστερες που βασίστηκαν πάνω στους αρχαίους συγγραφείς.

Συγκεκριμένα: Σαλαμίνιαι του Αισχύλου (απόσπασμα για Αίαντα), Τοξοτίδες του Αισχύλου (απόσπασμα για Ακταίωνα), Φιλοκτήτης του Αισχύλου (απόσπασμα για Φιλοκτήτη), Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου (απόσπασμα για Μήδεια-Ιάσωνα), Διονυσιακά του Νόννου (αποσπάσματα για Πενθέα και Ακταίωνα), Μεταμορφώσεις του Οβίδιου (απόσπασμα για Ακταίωνα), Φαίδρα του Σενέκα, Φαίδρα του Ρακίνα, Μήδεια του Ανουίγ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διδασκάλου
Επιμέλεια κίνησης: Αλέξανδρος Γκουντινάκης – Γιάννης Διδασκάλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Ράντου – Φελίς Τόπη
Ενδυματολόγος: Ναταλία Παλάντζα
Δραματουργία: Σταύρος Μόσχης & Γιάννης Διδασκάλου
Επιμέλεια μουσικής: Γιώργος Χρυσικός
Σκηνικά: Η ομάδα
Φωτογραφία/Βίντεο: Γιάννης Κωνσταντινίδης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Κολοκούρη
Εκτέλεση παραγωγής / Επικοινωνία: Μαριάννα Ράντου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δάφνη Μουστακλίδου
Ηθοποιοί:
Χαρά Γιώτα, Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Κωστής Καπελλίδης, Μαρίνα Κολοκούρη, Μαριάννα Ράντου, Νίκη Ρουσομάνη, Γεωργία Σκορδά, Ντορίνα Ταχιράι, Γιώργος Χριστοφορίδης, Αννέτα Χρυσίδου

Είσοδος Ελεύθερη
Read More »
"Η τραγωδία μέσα μας" στην κατασκήνωση Παραμυθιάς  "Η τραγωδία μέσα μας" στην κατασκήνωση Παραμυθιάς  Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Με Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου η 7η Αλωνιάδα στο Σεβαστό Παραμυθιάς

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Με Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου η 7η Αλωνιάδα στο Σεβαστό Παραμυθιάς

Φίλες και φίλοι σε ένα μήνα περίπου από τώρα θα πραγματοποιηθεί η 7η Αλωνιάδα (9, 10 κ 11 Αυγούστου). Στα πλαίσια της συναυλίας που έχει οριστεί να γίνει την Κυριακή 11 Αυγούστου, εκτός από την Γλυκερία, θα έχουμε την χαρά να έχουμε μαζί μας και τη Μελίνα Ασλανίδου. Με ορχήστρα συνολικά 25 μουσικών υψηλού επιπέδου, υπόσχονται να μας προσφέρουν τραγούδια που μιλάνε στις ψυχές όλων μας.

Στην προσπάθεια που κάνουμε να περιορίσουμε το κόστος για τους επισκέπτες έχουμε ανάγκη την υποστήριξη με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες και κάθε είδους επιχείρηση της περιοχής μας, που θέλουν να μας ενισχύσουν και ταυτόχρονα να προβληθούν μέσα από τις εκδηλώσεις, να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Αναστασίου Γιώργος 698 784 6436 – 698 381 9989
Βάννας Σπύρος 694 857 0468
Σιώζος Βασίλης 694 460 8875 – 2666024333
Χρήστου Άγγελος 697 907 5648

Με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε γι΄ ακόμα μια φορά τους χορηγούς της προηγούμενης Αλωνιάδας που είναι οι εξής:
1. ELVINA TEXTILE
2. ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ
3. ΓΑΛΑΤΑ ΣΟΥΛΙΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΤΗΣ
4. ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
5. ΟΛΗΓ
6. DIELLAS SUPER MARKET
7. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑ
8. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
9. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ SUPER MARKET
10. “ΜΕΛΙ ΣΕΒΑΣΤΟ” ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ
11. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΙΩΖΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
12. ΄΄ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ΄΄ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
13. ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΟΦΙΑΣ
14. HAUS TECHNIC
15. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “ΘΕΑΣΙΣ”
16. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ”

Χορηγοί επικοινωνίας thespro-news.gr, PARAMYTHIA ONLINE, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ, ΡΑΔΙΟ ΚΑΝΑΛΑΚΙ.
Το ΔΣ
της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥ
Read More »
Με Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου η 7η Αλωνιάδα στο Σεβαστό Παραμυθιάς Με Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου η 7η Αλωνιάδα στο Σεβαστό Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Η Μάγκυ Χαραλαμπίδου στις 3 Αυγούστου στην Πλαταριά στο RUA

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Η Μάγκυ Χαραλαμπίδου στις 3 Αυγούστου στην Πλαταριά στο RUA


Read More »
Η Μάγκυ Χαραλαμπίδου στις 3 Αυγούστου στην Πλαταριά στο RUA Η Μάγκυ Χαραλαμπίδου στις 3 Αυγούστου στην Πλαταριά στο RUA Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Την 1η Αυγούστου το μεγάλο πανηγύρι στον Παραπόταμο

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Την 1η Αυγούστου το μεγάλο πανηγύρι στον Παραπόταμο


Read More »
Την 1η Αυγούστου το μεγάλο πανηγύρι στον Παραπόταμο Την 1η Αυγούστου το μεγάλο πανηγύρι στον Παραπόταμο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Συνέδριο στην Ήπειρο για τον θρησκευτικό τουρισμό

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Συνέδριο στην Ήπειρο για τον θρησκευτικό τουρισμό 


 

Συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης για το πολύπλευρο και σημαντικό έργο της Εκκλησίας στα θέματα της ανάπτυξης και προώθησης των προσκυνηματικών περιηγήσεων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού.

Στη συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικά άριστο κλίμα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Κατραμάδος, ενώ από την πλευρά του υπουργείου παρόντες ήταν τόσο ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης όσο και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Λούλης.

Η ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκε για τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες και εργασίες του Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος που αφορούν κυρίως τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, την πραγματοποίηση πανελληνίων συνεδρίων, την έκδοση έντυπου οπτικοακουστικού υλικού, και την συμμετοχή σε διακρατικά ευρωπαϊκά προγράμματα και εξήρε την συστηματική και επαινετική εργασία και προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα της ανάπτυξης και προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύθηκε για την πλήρη στήριξη στο όλο εγχείρημα και τη συνέχιση της άριστης και υποδειγματικής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας στους παραπάνω τομείς δράσης.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού για την πραγματοποίηση του Δ’ Πανελληνίου Συνεδρίου το οποίο θα λάβει χώρα, υπό τον αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού στην Ήπειρο 8 – 10 Νοεμβρίου 2019 με γενικό θέμα: «Ήπειρος – Προσέγγιση στα θρησκευτικά μνημεία και τον πολιτισμό της – νέοι δρόμοι στους μοναδικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της».
Read More »
Συνέδριο στην Ήπειρο για τον θρησκευτικό τουρισμό Συνέδριο στην Ήπειρο για τον θρησκευτικό τουρισμό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Εκπληκτικές εικαστικές δημιουργίες από εργαζόμενους στους ΟΤΑ Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Εκπληκτικές εικαστικές δημιουργίες από εργαζόμενους στους ΟΤΑ Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) 
Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Θεσπρωτίας, ερασιτέχνες καλλιτέχνες, , δημιούργησαν εκπληκτικά εικαστικά έργα, εκφράζοντας με αυτά τον εσωτερικό τους κόσμο και στέλνοντας μέσω της τέχνης τα δικά τους μηνύματα. 
Τα έργα αυτά εκτέθηκαν για δύο ημέρες, την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Ιουλίου, στο πνευματικό κέντρο "Πάνθεον" του δήμου Ηγουμενίτσας. 
Τα δημιουργήματά τους, όπου το ταλέντο και η έμπνευση κυριαρχούν, αποκαλύπτουν ότι άνθρωποι γύρω μας έχουν διάφορες ικανότητες, που όταν τις αξιοποιούν, αποδίδουν επιτεύγματα, τα οποία είναι χρήσιμα για την αποτύπωση και την προαγωγή του πολιτιστικού αγαθού. 
Read More »
Εκπληκτικές εικαστικές δημιουργίες από εργαζόμενους στους ΟΤΑ Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)  Εκπληκτικές εικαστικές δημιουργίες από εργαζόμενους στους ΟΤΑ Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Αχέροντας: Ποιος Άδης, καπετάνιε μου;

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Αχέροντας: Ποιος Άδης, καπετάνιε μου;
 Γραφει η Ολγα Χαραμή*


 

Μια γόνιμη κοιλάδα, ένα σημαντικό δέλτα, πηγές, πυκνή βλάστηση και ανεμοδαρμένα βουνά. Ολα γύρω από ένα ποτάμι, το σημείο συνάντησης ζώντων και νεκρών της αρχαιότητας.

Eνας κουβάς με νερό απ’ το ποτάμι περιφέρεται μέσα στη βάρκα που πλέει αργά και βασανιστικά στον Αχέροντα. Oλοι οι επιβάτες βουτούν τα χέρια τους – αν γινόταν, θα έμπαιναν μέσα ολόκληροι, μου φαίνεται. «Νιφτείτε και θα γίνετε αθάνατοι. Εδώ είναι τα νερά της Στυγός», λέει όλο πειθώ ο «περαματάρης», ο Γιώργος Μπίτζιος. O,τι κι αν λέει, δυσκολεύομαι να νιώσω δέος. Ισως φταίει ο δυνατός ήλιος και τα αηδόνια που γεμίζουν τα δέντρα με περίτεχνες φωλιές. Η γαλήνια πραγματικότητα, πάντως, ξεπερνά τα υποχθόνια στερεότυπα.

Συνεχίζει απτόητος ο βαρκάρης. Η φυσιογνωμία του ταιριάζει με τους συνειρμούς που κάνει το μυαλό –ως Χάροντας συστήνεται άλλωστε– και τα λέει και ωραία: «Κάποτε σ’ αυτά τα νερά ταξίδευαν οι ψυχές για να φτάσουν στον άλλο κόσμο. Σήμερα είναι πλωτά 3 χλμ. Ο Οδυσσέας ακολούθησε την ίδια διαδρομή για να κατέβει στον Αδη και να πάρει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία. Μέσα στη θάλασσα βρίσκεται η σπηλιά από όπου ο Αδης άρπαξε την Περσεφόνη».

Οι ντόπιοι υποδεικνύουν μέσα στο φαράγγι, στα υποβλητικά Στενά του Αχέροντα, το σημείο όπου βρισκόταν η Πύλη του Αδη όπου οδηγούσε τις ψυχές ο Ερμής, ωστόσο οι γραπτές πηγές τις τοποθετούν στην Αχερουσία λίμνη. Από εκεί τις παραλάμβανε ο Χάροντας έναντι ενός οβολού και τις μετέφερε στον Κάτω Κόσμο.

Πού τελειώνουν οι μύθοι; Πού αρχίζει η αλήθεια; Καμία σημασία δεν έχει. Εδώ, στα σύνορα Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, ρεαλιστικά μιλώντας, απολαμβάνεις ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου, είτε ξέρεις τους μύθους είτε όχι. Παραλίες στο Ιόνιο για τις τελευταίες βουτιές, πεζοπορίες στην πλούσια βλάστηση, οδικές διαδρομές στα ανυπότακτα βουνά του Σουλίου, ράφτινγκ και ιππασία στα μυθικά νερά του Αχέροντα, παρατήρηση πουλιών… Ποιος Αδης, καπετάνιε μου; Παντού ζωή έχει εδώ.

Ραντεβού στον Κάτω Κόσμο

Εξήντα τέσσερα χιλιόμετρα ποτάμι. Ξεκινά από το βουνό Τόμαρος των Ιωαννίνων, μαζεύει νερά από διάφορες πηγές και ρέματα και χύνεται στο Ιόνιο, αφού σχηματίσει το δέλτα του και τα έλη Βαλανιδοράχης και Σπλάντζας. Στην πλάτη τα σουλιώτικα βουνά, από κάτω τους ο κάμπος, στη θέση της Αχερουσίας λίμνης η οποία αποξηράνθηκε τη δεκαετία του 1960. Εκεί ενώνονταν ο Αχέροντας, ο ποταμός της λύπης, όπως κατά μία εκδοχή σημαίνει το όνομά του, ο Κωκυτός (σημαίνει θρήνος) και ο Πυριφλεγέθοντας (σημαίνει πύρινος), οι ποταμοί του Αδη. Εκεί ήταν τα Ηλύσια Πεδία κι εκεί ιδρύθηκε το φημισμένο νεκρομαντείο.

Καίριο χωριό για την όλη περιήγηση είναι η Γλυκή. Το επίκεντρο της εμπειρίας. Το καλοκαίρι γίνεται το αδιαχώρητο. Στον μεγάλο χώρο αναψυχής, δίπλα στις όχθες του ποταμού, στήνεται μια ολόκληρη κοινότητα από σκηνές, τροχόσπιτα, καντίνες, μικροπωλητές, εταιρείες δραστηριοτήτων. Το χωριό επίσης έχει αναπτυχθεί αναλόγως με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες δίπλα στην κοίτη του.

Περπατώντας λίγα μέτρα από τον χώρο αναψυχής, φτάνεις σε μία από τις βασικές πηγές του Αχέροντα. Το νερό αναβλύζει μέσα από τη γη και στη μικρή σπηλιά, σύμφωνα με έναν άλλο ωραίο μύθο, χριστιανικό αυτήν τη φορά, ζούσε ένας τρομερός δράκος ο οποίος μόλυνε και πίκραινε τα νερά. Ο Αγιος Δονάτος τον σκότωσε κι έκτοτε ο Αχέροντας καθάρισε και τα νερά του έγιναν γλυκά – εξ ου και η ονομασία Γλυκή. Το ίδιο με τον δράκο έκανε και ο Δίας υποτίθεται, για να εκδικηθεί τους Τιτάνες οι οποίοι έπιναν το νερό του. Οποιος κι αν… ευθύνεται γι’ αυτό πάντως, ο Αχέροντας είναι από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ελλάδας. Σε αυτό το σημείο δε, λόγω των πηγών, είναι και πολύ παγωμένος. Το διαπιστώνεις επιλέγοντας τη δραστηριότητα της αρεσκείας σου. Το ράφτινγκ είναι μηδενικού βαθμού δυσκολίας –πιο πολύ με γρήγορη βαρκάδα μοιάζει– και διαρκεί 15 λεπτά. «Δεν χρειάζεται καν να έχεις εμπειρία, το τμήμα που κάνουμε είναι πολύ ήπιο και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες», επιβεβαιώνει η νεαρή Βιβή Μάρκου, υπεύθυνη εταιρείας δραστηριοτήτων. Η ιππασία κρατάει περισσότερο, αλλά καλό είναι να μην μπεις στο ποτάμι με το άλογο, οι κροκάλες πληγώνουν τα πόδια του. Τοξοβολία, flying fox, ποδήλατο βουνού, κανό-καγιάκ… Και περπάτημα βέβαια.

Από τις πηγές ξεκινά μια συγκλονιστική πεζοπορία προς τα Στενά του Αχέροντα. Γίνεται μέσα στο ποτάμι (με κλειστά παπούτσια), ανάμεσα στα τοιχώματα που ολοένα στενεύουν και στην πυκνή βλάστηση, και διαρκεί όσο θέλει ο καθένας. Η απλή διαδρομή φτάνει έως τη γέφυρα του Ντάλα μετά από περπάτημα μιάμισης ώρας και μιας… βουτιάς. Οποιος… τολμά μπορεί να διασχίσει όλο το φαράγγι μέσα από το ποτάμι, αλλά αυτό χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και απαιτεί κολύμπι σε παγωμένα νερά. Συν 6-7 ώρες πορεία. Ενα άλλο μονοπάτι ανηφορίζει από την απέναντι πλευρά του ποταμού, από το έτερο πάρκινγκ, και μέσω της Σκάλας της Τζαβέλαινας είτε κατεβαίνει στη γέφυρα του Ντάλα είτε οδηγεί στο χωριό Σαμονίβα, στο Σούλι, με θέα στο φαράγγι. Ενα παρακλάδι του οδηγεί και στην αποκαλούμενη Πύλη του Αδη.

Ηρωικές μνήμες

Από τον δρόμο που ανηφορίζει από τη Γλυκή προς το Σούλι τοποθετείσαι καλύτερα στον χώρο. Βλέπεις πανοραμικά όλη την πεδιάδα-πρώην λίμνη Αχερουσία, τον Αχέροντα και την πορεία του προς τη θάλασσα. Και απολαμβάνεις μια άλλου τύπου διαδρομή, γεμάτη στροφές-πέταλα, πλάι στα επιβλητικά Σουλιώτικα βουνά.

Καμία σχέση με την κοσμοσυρροή της Γλυκής και των ακτών– εδώ συναντάς μόνο ζώα, άντε και τον βοσκό, κι ώσπου να φτάσεις στην ονομαστή Λάκκα Σουλίου, έχεις νιώσει όλο το δέος που απαιτεί η ιστορία του τόπου. Σε αυτά τα κορφοβούνια, για χρόνια απόρθητα από τους Τούρκους, έζησαν και πολέμησαν οι φημισμένοι Σουλιώτες. Οταν οι Τούρκοι κατάφεραν να φτάσουν, μετά από προδοσία, εκείνοι σκορπίστηκαν κι έτσι οι Σουλιώτισσες βρέθηκαν να κάνουν το ηρωικό σάλτο στο Ζάλογγο. Μια χούφτα αντρών έμεινε πίσω μόνο και ταμπουρώθηκαν μαζί με τον καλόγερο Σαμουήλ στο περιλάλητο Κούγκι, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής όπου έκρυβαν τα πυρομαχικά. Οταν οι Τουρκαλβανοί του Αλή Πασά έφτασαν κι εκεί, οι Σουλιώτες ανατίναξαν και αποθήκη, και Τουρκαλβανούς, και τους εαυτούς τους μαζί. Σουλιώτες δεν υπάρχουν πια στο χωριό. Γι’ αυτό μου ’λεγε ο καφετζής «αυτά είναι τα παλιά σπίτια τους», γιατί στη συλλογική συνείδηση κανένας Σουλιώτης δεν έμεινε στην περιοχή και κανένας δεν ξαναγύρισε. Ο Αλή Πασάς είχε φροντίσει άλλωστε να πιάσει το καλύτερο πόστο για να αποτρέψει την επιστροφή τους, το κάστρο της Κιάφας. Παρότι το βλέπεις από πάνω σου, στον οικισμό Σαμονίβα, η ανάβαση έως εκεί διαρκεί μισή ώρα. Και η θέα στο φαράγγι του Αχέροντα κόβει την ανάσα.

Αλλιώς, κάνεις μια βόλτα στο κτηνοτροφικό χωριό, βλέπεις τα πέτρινα σπίτια –μεταξύ των οποίων των οικογενειών Μπότσαρη και Τζαβέλλα–, τα περίφημα πηγάδια που πότιζαν διαχρονικά τους Σουλιώτες, τις προτομές των οπλαρχηγών, και τραβάς για τους Μύλους. Βρίσκονται στη διαδρομή από τη Γλυκή προς τα εδώ και είναι απίθανο σημείο για πικνίκ με θέα στον παλιό νερόμυλο και στα τρεχούμενα νερά ή για παγωμένες μπίρες στο καφενεδάκι πλάι στο ποτάμι και στον άλλο μύλο.

Μύθοι και μύστες

«Αν μείνεις αρκετή ώρα μέσα στην υπόγεια στοά του νεκρομαντείου, λένε ότι αισθάνεσαι ζαλάδα και η ακοή σου περιορίζεται. Αν είναι κι άλλος μαζί σου και σου μιλάει, κάποια στιγμή παύεις να τον ακούς», λέει ο Σπύρος Ράπτης, ο φύλακας-ξεναγός του αρχαιολογικού χώρου του νεκρομαντείου, στο χωριό Μεσοπόταμος. Κρυφογελάω, εννοείται, και τον ακολουθώ στον λαβύρινθο που οδηγεί έως εκεί. Ο πραγματικός λαβύρινθος που ακολουθούσαν οι μύστες δεν σώζεται πια, αλλά η λαξευμένη στοά με τα εντυπωσιακά τόξα είναι η ίδια. Πριν σωριαστώ απ’ τη ζαλάδα, βγαίνω στον καθαρό αέρα. Τώρα κρυφογελάει αυτός και αφηγείται ιστορίες και μύθους. «Ο χώρος φημίζεται για την ακουστική του πάντως», λέει. Εκεί κάτω οι επισκέπτες έρχονταν, θεωρητικά, σε επαφή με τους νεκρούς τους. Δεν έχει εξακριβωθεί τι τους έκανε να ακούν τις φερόμενες ως φωνές των νεκρών. Λέγεται ότι με κάποιον έντεχνο τρόπο οι ιερείς τούς προκαλούσαν ψευδαισθήσεις.

Το ιερό των θεών του Κάτω Κόσμου κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Λειτούργησε για δύο αιώνες και στις αρχές του 18ου αιώνα χτίστηκε πάνω του η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Οι επισκέπτες μυούνταν μέσω ενός ιδιαίτερου τελετουργικού και οι ιερείς τούς υπέβαλλαν σε δοκιμασίες. Λέγεται ότι έτρωγαν κουκιά και λούπινα, τα οποία προκαλούν ελαφρά δηλητηρίαση και ψευδαισθήσεις, καθώς και ψυχοτρόπα βότανα. Με αυτές τις σκέψεις καταλήγεις στην Αμμουδιά. Η παραλία του χωριού με τους ευκαλύπτους, το ποταμίσιο λιμανάκι, οι διάσημες ψαροταβέρνες, η βαρκάδα στο ποτάμι και στη Σπηλιά της Περσεφόνης, οι γύρω παραλίες όπως η Λούτσα και ο Ορμος του Οδυσσέα… Ολα είναι γεμάτα ζωή. Την ώρα που σουρουπώνει μόνο κοιτάς με άλλο μάτι, λες και τότε μπαίνουν σε ισχύ οι θρύλοι. Συνειδητοποιείς με πόση επιμέλεια συντηρούν οι ντόπιοι κάποιες δεισιδαιμονίες ή απλώς συνήθειες. Ακόμη και σήμερα, ας πούμε, βάζουν ένα κέρμα στο χέρι των νεκρών τους κι όταν τους βγάζουν απ’ το σπίτι σπάνε ένα πιάτο. Ή ότι βαφτίζονται με αρχαία και μυθικά ονόματα μόνο. Και το νερό το θεωρούν αθάνατο, κι ας γελούσε πονηρά ο καπετάνιος όταν γέμιζε τον κουβά με Αχέροντα. Οταν με ξαναπέτυχε, με πλησίασε με γεμάτο κουβά και ειλικρινές ενδιαφέρον: «Εσύ δεν πλύθηκες, κρατούσες τη φωτογραφική μηχανή!». Ε, καλού- κακού, ένα μπουγέλο το δέχτηκα!

*Πρώτη δημοσιευση στην εφημεριδα Καθημερινή
Read More »
Αχέροντας: Ποιος Άδης, καπετάνιε μου; Αχέροντας: Ποιος Άδης, καπετάνιε μου; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ως εδώ με τα φουγάρα των πλοίων (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Ηγουμενίτσα: Ως εδώ με τα φουγάρα των πλοίων (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δυστυχώς επανερχόμαστε και θα επανερχόμαστε στο θέμα των φουγάρων των καραβιών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που σπέρνουν τον καρκίνο στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς στην ουσία, να συγκινείται κανείς στα σοβαρά, ώστε υπεύθυνα να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. 

Σε καθημερινή βάση οι καρκινογόνοι καπνοί από τα φουγάρα των πλοίων, σκεπάζουν τον ουρανό της Ηγουμενίτσας .

Τα φουγάρα των καραβιών εκπέμπουν δηλητήριο σπέρνοντας έτσι τις καρκινογόνες τους ουσίες στα σωθικά των κατοίκων.

Το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, η Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας, η Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος του Νομού Θεσπρωτίας, οι γνωστοί οικολόγοι της περιοχής αλλά κυρίως ο Εισαγγελέας Θεσπρωτίας, παραμένουν απόντες και αδιαφορούν στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων της Ηγουμενίτσας.


Κάνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά έκκληση σ’ όλους αυτούς, μεταφέροντας τους δίκαιους φόβους, αλλά και την οργή των κατοίκων, να βγουν από το κέλυφος της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού, για να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι των συμπολιτών τους.

Ας ελπίσουμε πως έστω και τώρα, θα αντιδράσουν όλοι δυναμικά, ώστε να πάψει να διαπράττεται αυτό το στυγερό έγκλημα διαρκείας σε βάρος της υγείας του λαού.


Όσο οι αρμόδιοι θα αδυνατούν να βρουν οριστική λύση στο πρόβλημα των φουγάρων των καραβιών που δένουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εμείς θα συνεχίσουμε να το αναδεικνύουμε.

Όπως βλέπετε και από τη σημερινή φωτό και το προχθεσινό βίντεο, ο ουρανός της Ηγουμενίτσας καλύπτεται από ένα σύννεφο, το οποίο «επιτίθεται» και στις γύρω περιοχές.
 
Όλα θυσία στα συμφέροντα των εφοπλιστών ιδιοκτητών των καραβιών.

 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ως εδώ με τα φουγάρα των πλοίων (+ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: Ως εδώ με τα φουγάρα των πλοίων (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Το Σούλι βλέπει… Εγνατία

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Το Σούλι βλέπει… Εγνατία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής ενός νέου οδικού άξονα, αυτού που συνδέει τον ιερό χώρο του Σουλίου με την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για μία παρέμβαση που σχεδιάστηκε τα τελευταία χρόνια κι έρχεται να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων αλλά και να διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών. Το έργο με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ δημοπρατήθηκε πριν από έναν χρόνο περίπου και σήμερα προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μέσω της παρέμβασης αυτής το Σούλι θα αποκτήσει ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στην Εγνατία, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Ελευθεροχωρίου Θεσπρωτίας.

Ο εν λόγω δρόμος συνδέει και εξυπηρετεί μετακινήσεις που γίνονται κυρίως από τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τουρισμό και αναψυχή προς τον ιστορικό χώρο του Σουλίου. 
Ειδικότερα, η οδική αρτηρία έχει ως αφετηρία την επαρχιακή οδό Αγίας Κυριακής – Πετουσίου σε απόσταση 5.2 περίπου χιλιομέτρων από τον ανισόπεδο κόμβο της Εγνατίας Οδού στο ύψος του Ελευθεροχωρίου, ενώ το πέρας της οδού εντοπίζεται στην Τ.Κ. Κουκουλιών του Δήμου Σουλίου.Στην περιοχή υφίσταται σήμερα ένας και μοναδικός δρόμος, ο οποίος έχει αφετηρία τον οικισμό Γλυκής, για την πρόσβαση προς τον ιστορικό χώρο του Σουλίου.

Η κατασκευή ενός ‘’βόρειου’’ άξονα που παρέχει πιο γρήγορη πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και κατ΄ επέκταση στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, όσο και την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, την Ηγουμενίτσα, θα δώσει την δυνατότητα αύξησης της επισκεψιμότητας στην ιστορική αυτή περιοχή.Επιπλέον η κατασκευή του εν λόγω έργου θα διευκολύνει κατά πολύ την επικοινωνία των κατοίκων όλων των οικισμών του Σουλίου με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.
Read More »
Το Σούλι βλέπει… Εγνατία Το Σούλι βλέπει… Εγνατία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 27χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019
Σύλληψη 27χρονου το βράδυ στην ΗγουμενίτσαΣτη σύλληψη ενός 27χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 27χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 27χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2019 Rating: 5

Σελίδες