Σχόλιο του Υποψήφιου Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Αλέκου Πάσχου για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019


Με αφορμή την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, ο υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας του Κινήματος Αλλαγής Αλέκος Πάσχος, δήλωσε:

"Σήμερα ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές.
Ξεκινά η προσπάθεια για οικονομική αναζωογόνηση της Θεσπρωτίας. Ξεκινά η προσπάθεια για επιστροφή στην κοινωνική συνοχή. Ξεκινά η προσπάθεια για την επιστροφή στο κράτος πρόνοιας και προστασίας των κοινωνικών ευάλωτων ομάδων.
Η Ηγουμενίτσα μας, η Παραμυθιά μας, το Φιλιάτι μας και όλα τα χωριά μας, δεν έχουν περιθώριο για στασιμότητα. Ο Θεσπρωτικός λαός απαιτεί ο νομός μας να παύσει να βρίσκεται στους ουραγούς της Ευρώπης. Απαιτεί δράσεις εξωστρέφειας και στήριξης της τοπικής κοινωνίας.
Ο νομός μας κραυγάζει για την αναγκαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης και της πραγματικής εξόδου από την κρίση. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κάνεις. Καλώ τους Θεσπρωτούς για συστράτευση στην προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής, για συστράτευση στα ιδανικά της προοδευτικής μας παράταξης.
Καλούμαστε να δώσουμε πειστικές λύσεις έτσι ώστε η σύγκριση να γίνει σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων και όχι ψηφοθηρικών πρακτικών.
Εύχομαι η προεκλογική περίοδος να μην γίνει με χαρακτηριστικά πόλωσης και να επικρατήσει ο πολιτικός πολιτισμός”.

Read More »
Σχόλιο του Υποψήφιου Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Αλέκου Πάσχου για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου Σχόλιο του Υποψήφιου Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Αλέκου Πάσχου για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019 Rating: 5

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται "τρίμηνο βοήθημα"

Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019

Το νέο «τρίμηνο βοήθημα» του ΟΑΕΔ μπορούν να διεκδικήσουν όσοι διαθέτουν 60 ένσημα εντός του έτους που απολύθηκαν και δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας του Οργανισμού.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται κάθε τρίμηνο από τον ΟΑΕΔ έως 3 φορές το χρόνο και ανέρχεται στο ποσό των 240 ευρώ. Συνολικά, ο δικαιούχος θα λάβει 720 ευρώ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που δεν δικαιούνται εποχικό επίδομα.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό επίδομα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος.

Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει τεθεί στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του Οργανισμού.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης

-Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας.

-Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε αυτοπροσώπως στον ΟΑΕΔ, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας ηλεκτρονικά, μέσω του e-services αλλά και μέσω των ΚΕΠ.

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται, είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στο e-services του ΟΑΕΔ, είτε από το ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ όπου υποβλήθηκε το αίτημα.

Τα δικαιολογητικά

-Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης

-Δελτίο ανεργίας σε ισχύ

-ΙΒΑΝ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
Read More »
ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται "τρίμηνο βοήθημα" ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται "τρίμηνο βοήθημα" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019 Rating: 5

Η πρώτη συνέντευξη Γιόγιακα, εφ' όλης της ύλης, μετά την απόφαση για εκλογές

Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019

Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού για την προσφυγή στις κάλπες τον Ιούλιο, παραχώρησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας με τη Νέα Δημοκρατία κ Βασίλης Γιόγιακας, στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Αναστασίου, για λογαριασμό του thespro-news.gr και της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ.


Κύριε Γιόγιακα, ποιο θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Προφανώς η αυτοδυναμία και - θα έλεγα - η μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όπως γνωρίζετε η Νέα Δημοκρατία έχει ένα τολμηρό πρόγραμμα για την οικονομία, την απασχόληση, την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία, την ασφάλεια. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα από μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία θα είναι απαλλαγμένη από τις ισορροπίες και τους συμβιβασμούς που αναπόφευκτα έχει η συγκατοίκηση με έναν κυβερνητικό εταίρο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα επιδιώξουμε ευρύτερη πολιτική συναίνεση σε διάφορα θέματα, ούτε ότι δε θα αναζητηθούν άξια και ικανά πρόσωπα πέρα από το στενό κομματικό πυρήνα.

Πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου στην περιοχή μας;
Όπως γνωρίζετε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χαρακτηριστικά αναμέτρησης κεντρικών πολιτικών δυνάμεων στις Περιφερειακές Εκλογές και στους μεγάλους Δήμους της χώρας. Από την άποψή αυτή, η επικράτηση του Αλέκου Καχριμάνη στην Ήπειρο είναι διπλή επιτυχία, επιτυχία προσωπική - του ίδιου και των υποψηφίων του - και επιτυχία κομματική, της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη, η στήριξη προσώπων και όχι τόσο κομμάτων ήταν αυτή που καθόρισε τα αποτελέσματα στους δήμους αλλά και τις κοινότητες του νομού μας.

Τι «γεύση» αφήνει η 4ετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσπρωτία;
Την ίδια που άφησε σε όλη τη χώρα, αφού δεν αντιμετωπίστηκε στη σωστή βάση κάποιο από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη ρύθμιση των λεγόμενων 120 δόσεων, που μόνο 120 δεν είναι. Με τον τρόπο που γίνεται δεν αφορά τον περισσότερο κόσμο, αδικεί τις επιχειρήσεις και ταλαιπωρεί τους ενδιαφερόμενους, γι’ αυτό και έχουμε πει ότι θα τη βελτιώσουμε. Άλλο παράδειγμα είναι οι χειρισμοί στο ασφαλιστικό σύστημα, που δημιούργησαν συνταξιούχους 3 ταχυτήτων, έφτιαξαν έναν ΕΦΚΑ χωρίς ανθρώπους και συστήματα και κρατούν σε «ομηρία» 200.000 συνταξιούχους. Δείτε επίσης πώς απέτυχαν οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, οι περίφημες ΤΟΜΥ, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφερόμενο προσωπικό να τις στελεχώσει. Ή τι γίνεται με το χάος στις συνταγογραφήσεις και τις αποζημιώσεις για τις ειδικές θεραπείες, ή με τον «Κλεισθένη» - τη δήθεν μεταρρύθμιση του Καλλικράτη - που δημιούργησε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια χωρίς πλειοψηφία του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού. Ο κατάλογος των σοβαρών αστοχιών είναι μακρύς, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι μια, στην Ελλάδα και στη Θεσπρωτία: πολύ λίγα, πολύ αργά.

Εάν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού;
Ναι, αλλά όχι με το μοντέλο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γνωρίζουμε ότι το λιμάνι - και γενικότερα όλες οι λιμενικές και οι θαλάσσιες τουριστικές εγκαταστάσεις - είναι από τους παράγοντες εκείνους που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία του τόπου μας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται περισσότερα έργα άρα και περισσότερες επενδύσεις. Αυτές τις επενδύσεις δε μπορεί να τις σηκώσει μόνο του το Κράτος. Χρειάζεται η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και αυτά θέλουμε να φέρουμε. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που ψήφισε η απερχόμενη Κυβέρνηση δε δίνει σοβαρά κίνητρα στον ιδιώτη επενδυτή. Εμείς θα το αλλάξουμε με ένα μοντέλο το οποίο θα έχει ευκαιρίες αλλά και δεσμεύσεις μεγάλων επενδύσεων από τον ιδιώτη και θα αποφέρει εύλογα έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο.

Η προοπτική συμμετοχής ιδιώτη στην εκμετάλλευση του λιμανιού εκτιμάτε ότι θα μπλοκάρει την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο;
Να θυμίσω ότι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο Δήμο «κόλλησε» με ευθύνη της απερχόμενης Κυβέρνησης και του κυρίου Κουρουμπλή. Η όποια διαδικασία παραχώρησης του λιμανιού σε ιδιώτη δεν πρέπει να επηρεάσει αυτή για τη χερσαία ζώνη. Θα είμαστε σε στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, τη διοίκηση του ΟΛΗΓ και τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών για να προχωρήσει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται, εξετάζοντας όλες τις πιθανές λύσεις.

Έχετε εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις σας για το αν θα λειτουργήσει το νέο Τμήμα του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα. Εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες;
Για να λειτουργήσει το νέο Τμήμα απαιτούνται, πρώτα απ’ όλα, απόφαση της Συγκλήτου και προσλήψεις τουλάχιστον οκτώ θέσεων διδασκόντων. Αν δε ληφθεί η απόφαση μέχρι το τέλος αυτού του μήνα το Τμήμα δε θα μπορέσει να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2020, άρα πάμε για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022, που είναι και το ανώτερο χρονικό όριο που προβλέπεται από το νόμο. Να πω επίσης ότι το νέο Τμήμα, για να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2020 με το στοιχειώδες προσωπικό, έπρεπε να είχε πάρει ήδη νέες θέσεις διδασκόντων, αφού από την προκήρυξη των θέσεων μέχρι την τοποθέτηση των καθηγητών μπορεί να χρειαστεί και πάνω από ένας χρόνος. Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι πολλά θα «παιχτούν» από το αν Σύγκλητος του Πανεπιστημίου τις επόμενες ημέρες θα δώσει το «πράσινο φως» για το 2020.

Ύστερα από αναμονή χρόνων άνοιξε το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, για το οποίο η Κυβέρνηση λέει ότι οι προκάτοχοί της το άφηναν να ρημάζει με κίνδυνο να επιστραφούν κοινοτικά κονδύλια και να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας. Γιατί είχατε αντίρρηση στη λειτουργία του;
Η αντίρρησή μου δεν αφορούσε γενικά τη λειτουργία του ΤΕΠ αλλά το σκοπό για τον οποίο λειτουργεί. Αυτό που θα βελτίωνε ουσιαστικά το επίπεδο περίθαλψης των συμπολιτών μας - αλλά και των επισκεπτών του νομού μας - ήταν να λειτουργήσει για το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε, δηλαδή με χειρουργεία, κλίνες εντατικής θεραπείας και ό,τι άλλο χρειάζεται για να διαχειρίζεται επείγοντα περιστατικά. Δε βολευόμαστε με τη λογική «από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα» και, παρότι δε μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, θα επιδιώξουμε το ΤΕΠ να γίνει πράγματι αυτό που λένε τα αρχικά του, δηλαδή Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Read More »
Η πρώτη συνέντευξη Γιόγιακα, εφ' όλης της ύλης, μετά την απόφαση για εκλογές Η πρώτη συνέντευξη Γιόγιακα, εφ' όλης της ύλης, μετά την απόφαση για εκλογές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019 Rating: 5

Καθηγητές και μαθητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης ξεναγήθηκαν στην έκθεση του κέντρου πληροφόρησης Αχέροντα

Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019


Το Σαββάτο 1 Ιουνίου 2019, καθηγητές και μαθητές από χώρες της Ευρώπης (Φιλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία) καθώς και του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας επισκέφθηκαν το κέντρο πληροφόρησης Αχέροντα, στην Αμμουδιά. 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο "Πρεσβευτές Ειρήνης - Αmbassadors for peace" μετά από συντονισμό εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας. 
Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην έκθεση του κέντρου και ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Φορέα για τις περιοχές ευθύνης του και τα σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας του ποταμού Αχέροντα. 
 
Read More »
Καθηγητές και μαθητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης ξεναγήθηκαν στην έκθεση του κέντρου πληροφόρησης Αχέροντα Καθηγητές και μαθητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης ξεναγήθηκαν στην έκθεση του κέντρου πληροφόρησης Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019 Rating: 5

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαστηριακοί ιατροί της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019


Απο την συνάντηση των εργαστηριακών Ιατρών του νόμου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου παρουσία του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του Ιατρικού συλλόγου Θεσπρωτίας μετά από συζήτηση η συντριπτική πλειοψηφία των εργαστηριακών ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία που έχει εξαγγελθεί από τα όργανα τους για τις 10 και 11 Ιουνίου . Θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση την τρίτη 11 ιουνίου και ώρα 20:00 προκειμένου να επαναεκτιμηθει η κατάσταση και να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Ο Ιατρικος συλλογος Θεσπρωτίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων εργαστηριακών ιατρών και τα δίκαια αιτήματα τους.

Εκ μέρους Δ. Σ. του Ι.Σ.
Πρόεδρος Γεν Γραμματέας
Πέτρος Οικονομίδης Διονύσιος Δήμας

Read More »
Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαστηριακοί ιατροί της Θεσπρωτίας Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαστηριακοί ιατροί της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2019 Rating: 5

Σελίδες