Ηγουμενίτσα: Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των υδάτων (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017


Με σύμμαχο τον ήλιο αλλά και τσουχτερό κρύο, εκατοντάδες κάτοικοι, έδωσαν το παρών στην τελετή του Μέγα Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ .

Έντεκα τολμηροί βούτηξαν στην θάλασσα για το Σταυρό.


Φωτογραφίες: MSphotographers

 

 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των υδάτων (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των υδάτων (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Επιβάτης στο "Κοσιούσκο" - Του Αντώνη Βενέτη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017

 
Ο Αντώνης Βενέτης γεννήθηκε στο ακριτικό χωριό Λια της Μουργκάνας το 1944. Το Νοέμβριο του 1947 οι αντάρτες του ΔΣΕ κατέλαβαν τα χωριά της Μουργκάνας. Όταν η Μουρκάνα έπεσε στον εθνικό στρατό το Σεπτέμβριο του 1948 οι αντάρτες μετέφεραν συλλήβδην τους πληθυσμούς της Μουργκάνας στη γειτονική Αλβανία. Μετά την πτώση του Γράμμου το 1949, τους μετέφεραν με πολωνικό πλοίο στην Πολωνία και από εκεί στην Ουγγαρία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 1954. 

Το πολωνικό φορτηγό πλοίο «Κοσιούσκο» τον Νοέμβριο του 1949 μετέφερε περί τους 3.000 Έλληνες, στην πλειονότητά τους ομήρους των κομμουνιστών, που τους έσερναν μαζί τους σαν «λάφυρα» «του απελευθερωτικού» τους αγώνα στις λεγάμενες Λαϊκές Δημοκρατίες. 

 Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν από τις παραμεθόριες περιοχές των Νομών Θεσπρωτίας (χωριά Λειά, Βαβούρι, Τσαμαντάς, Λιντίσδα, Λίστα), Ιωαννίνων και Καστοριάς. 

Η διαδρομή ήταν από τη Σκόδρα, όπου τους είχαν μεταφέρει, βίαια και πατά τη θέλησή τους, από τα χωριά τους, στο Δυρράχιο με φορτηγά, περίπου 80 χλμ. 

Επιβίβαση στο πολωνικό φορτηγό «Κοσιούσκο», κατεύθυνση δυτικά, κάτω από τη Σικελία, πέρασε νύχτα το Γιβραλτάρ, μπήκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, έστριψε δεξιά, ανηφόρισε τον Βισκαϊκό Κόλπο, πέρασε τα στενά της Μάγχης και από τη Βόρεια Θάλασσα κατευθύνθηκε ανατολικά στη Βαλτική, για να καταλήξει στο λιμάνι αποβίβασης, που δεν ήταν άλλο από τη γερμανική πόλη Ντάντσιχ, ή οποία μεταπολεμικά είχε προσαρτηθεί στην Πολωνία και έφερε το όνομα Γκντανσκ. 

Από το Γκντανσκ, οι περισσότεροι επιβάτες του «Κοσιούσκο» διέσχισαν την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία με τρένα για να καταλήξουν στην Ουγγαρία. 

Όλα αυτά τον Νοέμβριο του 1949. Αφηγείται η μητέρα μου Ξανθούλα Βενέτη - Μπαρτζώκη: 
«Τέλη Νοεμβρίου του 1947 μάθαμαν ότι οι αντάρτες κατεβαίνουν από το Πωγώνι στη Μουργκάνα... Ο άντρας μου ο Νικόλας έλειπε από το καλοκαίρι, είχε πάει στη Σχολή της Βελάς για να γίνει παπάς. Ο Αντώνης μου όταν 3-4 ετών και η Βάσω μου 11-12 ετών. Οι περισσότεροι άνδρες του χωριού φύγανε για το Φιλιάτι... Δυό - τρεις μέρες μετά ήρθαν οι αντάρτες στο σπίτι για κατάσχεση. Μου πήραν μια ραπτομηχανή, 60 οκάδες καλαμπόκι και μια βελέντζα. Τους είπα, έχω αδελφό αντάρτη, τον Χρήστο Μπαρτζώκη... Την άλλη μέρα μου γύρισαν το καλαμπόκι με τη βελέντζα. Αμέσως σχεδόν άρχισαν επιστρατεύσεις κοριτσιών. Στην αρχή επεστράτευσαν άγαμα κορίτσια, θυμάμαι την εξαδέλφη μου Αθηνά Φονέγια, σκοτώθηκε στη Μεγάλη Ράχη, Μηλιά Στράτη, την ανεψιά μου Ελευθερία Βενέτη, Σταυρούλα Τσίγκου, Χρυσούλα Γκατζογιάννη... όλους τους χωριανούς άντρες και γυναίκες αμέσως τους έβαλαν σε "υπηρεσία”. Εμένα στους φούρνους και στη μεταφορά τραυματιών. Κουβαλούσαμε τραυματισμένους αντάρτες από το Τσαρακλιμάνι μέχρι το Βοβούρι και τον Τσαμαντά. Ώρες ολόκληρες, ο φόβος και ο τρόμος φώλιασαν στις ψυχές μας. Τι θα απογίνουμε; Αν έλεγες μια κουβέντα παραπάνω μπορούσε να θεωρηθεί προπαγάνδα και να σε εκτελέσουν. Σκότωσαν πολλές γυναίκες από τα χωριά της Μουργκάνας αλλά και άνδρες ακόμα και νεαρά παιδιά». 

Έτσι, ενδεικτικά, ο πρόεδρος της γειτονικής κοινότητας της Κωστάνας (Μηλέα) Γιώργος Σόρογκας, η γυναίκα του Στασινή Μπέλλου και ο μοναδικός γιος του Στέφανος εκτελούνται από τους αντάρτες σαν «εχθροί του λαού». 

Η μνηστή του Στέφανου Σόρογκα, Όλγα Μπαρτζώκη, πρώτη εξεδέλφη της μητέρας μου επιστρατεύεται από τους αντάρτες και σκοτώνεται από νάρκη στις πολύνεκρες μάχες της δύσβατης και δυσπρόσιτης Μουργκάνας το 1948. 

Η μητέρα μου θυμόταν τις τελευταίες στιγμές της εξαδέλφης της. 
- Νερό Ξάνθω.. Ύστερα ξεψύχησε από ακατάσχετη αιμορραγία... 

Συνεχίζει την αφήγησή της η μητέρα μου: 
«Λίγο πριν του Σταυρού (14-9- 1948) μας είπαν με τα όπλα μπροστά «Διαταγή. Θα σας πάμε στην Αλβανία... περάσαμε τα σύνορα τη νύχτα και βρεθήκαμε στην Αλβανία... Μας έβλεπαν οι Βορειοηπειρώτες και μας έλεγαν κρυφά από τους Αντάρτες «Πού πάτε, μωρέ φιδοφαωμένοι;». Τελικά μας μετέφεραν στην Σκόδρα. Εκεί μέναμε σε καζέρμες, ιταλικούς στρατώνες. Πείνα και ψείρα. [...] «Έπεσε ο Γράμμος. Ήταν Αύγουστος του 1949. Μας πήγαν στο Δυρράχιο, μας έμπασαν σ’ ένα φορτηγό πολωνικό πλοίο, μας στοίβαξαν στ’ αμπάρια του πλοίου. Βρόμα και δυσωδία, έμετος και ζάλη. Κάναμε 12 μερόνυχτα να φτάσουμε στην Πολωνία». 

Όταν περνούσαμε από το Γιβλαρτάρ ο μπαλωματής Σωτηρέλης Βενέτης από τους ελάχιστους που γνώριζαν τι είναι το Γιβλαρτάρ, διέδωσε ότι θα κάνουν νηοψία οι Άγγλοι στο πλοίο και έτσι θα μας γύριζαν στην Ελλάδα. 

Αυτό εθεωρήθη από την ελληνική κομματική ηγεσία του πλοίου «ως δάκτυλος της αντίδρασης» και ο αφελής συγχωριανός μας όταν φτάσαμε τελικά στην Ουγγαρία, παρέμεινε χωρίς δίκη, φυλακή για 4 χρόνια! 

 Και κάπως έτσι από τα βουνά της Ηπείρου βρεθήκαμε στους κάμπους της Ουγγαρίας. 

Μια μέρα, κάπου στην Ουγγαρία, οι αντάρτες αποσπούν βίαια τη μεγαλύτερη αδελφή μου, 13-14 ετών, για να την πάνε σε τεχνική σχολή να μάθει τορναδόρισσα. 

Η μητέρα μου αντιστέκεται, η αδελφή μου γούργιαζε, προστρέχει η νύφη της μητέρας μου, η θειάκω Αγγέλω Μπαρτζώκη, δέχεται τόσο ισχυρό λάκτισμα από τους αντάρτες, που έμεινε νοσηλευόμενη σε νοσοκομείο 15 ημέρες. 

Σε 5-6 μήνες η αδελφή μου το έσκασε και ήρθε μαζί με άλλες κοπέλες στο χωριό Μπελογιάννης, όπου μας είχαν μεταφέρει. 

Διηγείται η μητέρα μου: 
"Με κάλεσαν στο κομματικό γραφείο. - Γιατί έφυγε η κόρη σου; - Ρωτήστε την ίδια. - Πώς θα ζήσει; - Θα μου στέλνει ο άντρας μου λεφτά από την Ελλάδα. Δεν μας έδωσαν ούτε κρεβάτι ούτε δουλειά για τη Βάσω. Μου έστελνε λεφτά ο άντρας μου από την Ελλάδα και έτσι πορευόμασταν". 

Εγώ δούλευα στις οικοδομές σε μια καινούργια πόλη, το Σταλινβάρος». Θυμάμαι ακόμα την απίστευτη χοντροκομμένη προπαγάνδα της κομματικής ηγεσίας του Κ.Κ, τον πετροπόλεμο Ελληνόπουλων και Σλαβομακεδόνων στο γνωστό χωριό Μπελογιάννης και τη λαχτάρα που είχαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα για να γνωρίσουμε τον πατέρα μας. Ακόμα θυμάμαι και τα τραγούδια: 
«Αχ, Μόσχα εσύ για σένα χτυπά με χαρά του λαού η καρδιά», ή «Επάνω σε ψηλό βουνό θα στήσουμε ένα αλώνι να βάλουμε τον βασιλιά σαμάρια να μπαλώνει». 

Ένα ακόμα περιστατικό που μου εντυπώθηκε στη μνήμη ήταν όταν με τη μητέρα μου, κρυφά από την κομματική ηγεσία του χωριού Μπελογιάννης, μαζί με άλλες γυναίκες και με οδηγό τον ψάλτη του χωριού μας Πέτρο Παπανικόλα επιβιβαστήκαμε σε μια μαούνα στον Δούναβη για να εκκλησιαστούμε και να μεταλάβουμε σ’ έναν ορθόδοξο ναό, σερβικού χωριού, δυο-τρεις ώρες απόσταση από το Μπελογιάννης. 

Ακόμα θυμάμαι τις φωταψίες από τα κεριά της ορθόδοξης εκκλησίας και τα εκφραστικά πρόσωπα των Σέρβων χωρικών που μας παρατηρούσαν γεμάτα συμπάθεια αλλά και περιέργεια... 

Τότε πέθανε και η νονά μου Χρυσούλα Μπόκα που τα παιδιά της, από δεκαετίες είχαν εγκατασταθεί στην Αμερική. 

Μέχρι και μαζική διαδήλωση Ελλήνων ομήρων έγινε στο ουγγρικό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 1953 για να εκφράσουν οι όμηροι των ανατρτών – κομμουνιστών την επιθυμία τους να επιστρέφουν στην Ελλάδα. 

Επιστρέψαμε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο την 1954, όταν μετά τον θάνατο του Στάλιν, τον Μάρτιο του 1953 απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία ο ημιπαράφρων γενικός γραμματέας του ΚΚ Ουγγαρίας Ματίας Ράκοζι και ανέλαβε πρωθυπουργός ο μετριοπαθής Ιμρε Νάγκι. 

Το σύνολο των ομήρων που επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν περίπου 1.300 άτομα. 

Στον μεθοριακό σταθμό Χεγκνεσάλου, στα σύνορα Ουγγαρίας - Αυστρίας, 21-2- 1954, μας ανέμενε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας, που υπηρετούσε ως γραμματέας στην ελληνική πρεσβεία, Ρόδης Ρούφος - Κανακάρης, συνοδευόμενος από τη νεαρή γυναίκα του Αριέτα, το γένος Σκαναβή, της μεγάλης χιώτικης οικογένειας της Νότιας Ρωσίας. 

Ο μικρότερος εξάδελφός μου Γιάννης Στράτης, χρόνια εγκατεστημένος στην Αμερική, θυμάται την ανακούφιση των ομήρων των ανταρτών, όταν περάσαμε στην Αυστρία, και ξέσπασαν σε θυελλώδη χειροκροτήματα, βέβαιοι πλέον ότι τελικός προορισμός είναι η Ελλάδα. 
Φθάνοντας στην Ηγουμενίτσα, μια ηλικιωμένη γυναίκα του χωριού μας, Λειάς Φιλιατών, συγκινημένη που επέστρεφε στην Ελλάδα έπειτα από ομηρεία έξι χρόνων, ζητωκραύγαζε ενθουσιασμένη υπέρ του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου. Μπέρδευε όμως το Παπάγος με το Παπαγάλος. - Ζήτω ο Παπαγάλος! 

 

Ολοκληρώνοντας το μικρό αυτό αφήγημα, θα ήθελα ν’ αποτίσω έναν μικρό φόρο τιμής σ' αυτές τις γυναίκες της Μουργκάνας, οι οποίες, σε ξένους τόπους, χωρίς τους άντρες τους, υπέμειναν σιωπηλά, καρτερικά την τύχη τους, με μια ήρεμη αλλά σταθερή αξιοπρέπεια και όταν γυρίζουν στην Ελλάδα δεν κραυγάζουν, δεν κατεβαίνουν στους δρόμους, δεν υψώνουν τις γροθιές τους όλο μίσος για κάποιους άλλους, ακόμα και γι’ αυτούς που τις απέσπασαν βίαια από τον τόπο τους και από τα σπίτια τους.Read More »
Θεσπρωτία: Επιβάτης στο "Κοσιούσκο" - Του Αντώνη Βενέτη (+ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: Επιβάτης στο "Κοσιούσκο" - Του Αντώνη Βενέτη (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Εκτροπή οχήματος λόγω πάγου

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017


 
Εκτροπή οχήματος σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα,στο παλιό νταμάρι, λίγο πριν από την είσοδο της Κοσμηράς στα Γιάννενα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,ο οδηγός του οχήματος έχασε τον έλεγχο λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, μιας και το σημείο είναι ανήλιο και είχε πάγο από τις προηγούμενες ήμερες.
Ευτυχώς, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. 
Read More »
Εκτροπή οχήματος λόγω πάγου Εκτροπή οχήματος λόγω πάγου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό σε σήραγγα της Εγνατίας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017Ένα ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε εχτές το βράδυ με φορτηγό, μέσα στη σήραγγα του Δρίσκου στην Εγνατία Οδό.
Τα δυο οχήματα κινούνταν στο ρεύμα από Γιάννενα προς Μέτσοβο και για 20 λεπτά περίπου χρειάστηκε να κλείσει η σήραγγα του Δρίσκου,στο συγκεκριμένο ρεύμα κυκλοφορίας.
Από το τροχαίο δεν υπήρχαν σοβαροί τραυματισμοί ,τα οχήματα απομακρύνθηκαν από την σήραγγα και η κυκλοφορία πλέον διεξάγεται κανονικά. 
Read More »
Σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό σε σήραγγα της Εγνατίας Σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό σε σήραγγα της Εγνατίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Όταν η Ηγουμενίτσα ορκίστηκε στην ... "συμπαντική συνειδητότητα" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017

Όρκο στην ... "συμπαντική συνειδητότητα"  δίνουν οι οπαδοί της Οργάνωσης του Πατρινού Αρτέμη Σώρρα ο οποίος διαδίδει πως θα σώσει την χώρα και τους Έλληνες με τα 600 δις που εδώ και χρόνια… διεκδικεί!

Η οργάνωση του κ. Σώρρα άνοιξε πριν μήνες γραφεία και στην Ηγουμενίτσα, ενώ σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 7 Αυγούστου 2016 στο πολιτιστικό κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ, τα παρόντα μέλη έδωσαν τον λεγόμενο "όρκο του πολεμιστή".


Μάλιστα με τον όρκο τους δηλώνουν πως αν παραβούν τους όρους και τους σκοπούς της Συνέλευσης και δεν υπηρετούν τον Πολέμαρχο ή δεν έχουν αλληλεγγύη με τους συναγωνιστές – συμπολεμιστές τους, θα αποσυντεθεί ο κυτταρικός ιστός του σώματός τους!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα μέλη να δίνουν τον όρκο τους στην Ηγουμενίτσα .

Read More »
Όταν η Ηγουμενίτσα ορκίστηκε στην ... "συμπαντική συνειδητότητα" (+ΒΙΝΤΕΟ) Όταν η Ηγουμενίτσα ορκίστηκε στην ... "συμπαντική συνειδητότητα" (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής με τίτλο «Τέχνης… εικονίσματα και πολεογραφίες»

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017


Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Ιανουάριου στις 12:00 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες κατά τις ώρες 18:00-21:00. 

Λίγα λόγια για την έκθεση: 
Αποτελεί μια περιήγηση στην βυζαντινή τέχνη, πώς ξεκίνησε, από ποιες προγενέστερες μορφές τέχνης επηρεάστηκε, βασικά χαρακτηριστικά της. 
Μια τέχνη «στρατευμένη» στην χριστιανική πίστη που αγνοεί επίτηδες ή παρακάμπτει τους φυσικούς νόμους διότι ακριβώς, έχει σε προτεραιότητα τους ουράνιους τους υπερ- ανθρώπινους νόμους του Θεού. 
Στην εν λόγω έκθεση βλέπει κανείς πως η βυζαντινή τέχνη επιβίωσε στα έργα του Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που ενώ είναι δυτικής-καθολικής αντίληψης, κατά βάθος παραμένουν βυζαντινά ως προς την δομή τους. 
Τέλος οι βυζαντινές πολεογραφίες: διάφορες εκδοχές της βυζαντινής αντίληψης για την πόλη. 
Οικισμοί με βυζαντινή απόχρωση που είναι οικείοι στο ελληνικό και στο ηπειρώτικο τοπίο. 

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να πληροφορηθεί για τα βασικά υλικά της αγιογραφίας – ωογραφίας. 

Πληροφορίες για τον αγιογράφο: 
Ο Εμμανουήλ Μαραγκάκη, κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης και ζει και εργάζεται στην Ηγουμενίτσα. Είναι παντρεμένος , με δύο παιδιά. 
Έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία και Ιστορία και αγιογραφεί κατά τα πρότυπα της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.Read More »
Ηγουμενίτσα: Έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής με τίτλο «Τέχνης… εικονίσματα και πολεογραφίες» Ηγουμενίτσα: Έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής με τίτλο «Τέχνης… εικονίσματα και πολεογραφίες» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Μία σύλληψη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017


Στη σύλληψη ενός 36χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού λιμένα εξωτερικού, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό. 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.Read More »
Μία σύλληψη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Μία σύλληψη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

481 συλλήψεις τον Δεκέμβριο στην Ήπειρο

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Δεκέμβριο.

Συνελήφθησαν συνολικά (481) άτομα και ειδικότερα:
 • Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -316- (εκ των οποίων -8- διακινητές)
 • Για εγκληματική οργάνωση:-3-
 • Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -31-
 • Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -9-
 • Για κλοπές - διαρρήξεις: -19-
 • Για έκθεση: -8-
 • Για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος: -2-
 • Για πλαστογραφίες: -11-
 • Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες:-24-
 • Για ενδοοικογενειακή βία:-4-
 • Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -31-
 • Για παραβάσεις του Ν. περί παιγνίων, εράνων & λαχειοφόρων αγορών: -4-
 • Για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων:-1-
 • Για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αθλητισμού: -3-
 • Για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα: -3-
 • Για παραβάσεις του Νόμου περί αθλητισμού: -2-
 • Για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Ραδιοσταθμών:-1-
 • Για ψευδή καταμήνυση: -1-
 • Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -8-


Εξιχνιάστηκαν:
 • Είκοσι τέσσερις υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων
 • Εννέα υποθέσεις όπλων
 • Δεκαεννέα εννέα υποθέσεις ναρκωτικών
 • Επτά υποθέσεις διακίνησης λαθρομεταναστών
 • Πέντε υποθέσεις πλαστογραφίας
 • Δύο υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων

Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:
 • Κάνναβη:- 875- κιλά και -837,36- γραμμάρια
 • Ηρωίνη: -6,18- γραμμάρια
 • Κοκαΐνη: -0,5- γραμμάρια
 • Δενδρύλλιο: -1-
 • Ναρκωτικά χάπια:-17-
 • LSD:-3-
 • Μεθαδόνη: -227,8- γραμμάρια
 • Πιστόλι: -2-
 • Κυνηγετικά όπλα: -4-
 • Μαχαίρια – γκλοπ: -2-
 • Αναισθητικό σπρέι: -1-
 • Ζυγαριές: -1-
 • Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα:-14-
 • Χρηματικό ποσό:-10.875- ευρώ και -78.700- λεκ Αλβανίας
 • Πλαστά χαρτονομίσματα: -6-
 • Είδη παρεμπορίου: -20- τόνοι και -265- κιλά εσπεριδοειδών
 • Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα): -8-

Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν:

· Την (07-12-2016), εξαρθρώθηκε τριμελής σπείρα, που διέπραττε κλοπές προϊόντων (κυρίως οινοπνευματωδών ποτών) από σούπερ μάρκετ, με στόχο τη μεταπώληση και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους και συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 51, 56 και 38 ετών, μέλη της σπείρας. Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κλοπιμαίων και τα χρηματικά ποσά των (9.710) ευρώ και (78.700) λεκ Αλβανίας, προερχόμενα από την εγκληματική τους δραστηριότητα.

· Την (09-12-2016), συνελήφθησαν στο Καλπάκι Ιωαννίνων, πέντε άτομα που ενέχονται σε εισαγωγή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διοχέτευσή τους στην εγχώρια αγορά, ενώ κατασχέθηκαν, περίπου -104- κιλά κάνναβης και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, σχετιζόμενα με τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.

· Την (07-12-2016), την (09-12-2016) και την (21-12-2016), στην Κρυσταλλοπηγή, στον Αναβρυτό Φιλιατών και στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν οκτώ υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι κατά περίπτωση μετέφεραν πεζή και επιτηρούσαν καβάντζα με ποσότητα κάνναβης. Συνολικά, κατασχέθηκαν (168.254) γραμμάρια κάνναβης.

· Την (09-12-2016), συνελήφθη 51χρονος υπήκοος Αλβανίας στον Ταύρο Αττικής, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών και εντοπίστηκαν σε αποθήκη που χρησιμοποιούσε ως χώρο αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ποσότητες κάνναβης (πάνω από 41 κιλά), ηρωίνης, κοκαΐνης, μεθαδόνης, δενδρύλλιο, ζυγαριές ακριβείας κ.α.

· Την (10-12-2016) και την (18-12-2016), εξιχνιάστηκαν επτά υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και ταυτοποιήθηκαν ως δράστες κατά περίπτωση 31χρονος ημεδαπός και 35χρονος υπήκοος Αλβανίας.

· Την (13-12-2016), συνελήφθη 36χρονος υπήκοος Αλβανίας στην ευρύτερη περιοχή της Κακαβιάς Ιωαννίνων, για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια, με σκοπό την διακίνηση και κατασχέθηκαν πάνω από (135) κιλά κάνναβης, που βρέθηκαν στην καμπίνα Ι.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου.

· Την (16-12-2016), συνελήφθη στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ένας 25χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, (21.350) γραμμάρια κάνναβης.

· Την (24-12-2016), εξιχνιάσθηκε υπόθεση εξαπάτησης πολιτών μέσω του διαδικτύου, στην Άρτα και την Αμφιλοχία και ταυτοποιήθηκε ως δράστης 28χρονος ημεδαπός, ο οποίος μέσω πλαστών προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξαπατούσε πολίτες και αποσπούσε χρηματικά ποσά.

· Την (25-12-2016), στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας, συνελήφθη 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες στο χώρο αναδίπλωσης της πτυσσόμενης κουκούλας του οχήματος, τέσσερις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (14.490) γραμμαρίων.

· Την (29-12-2016) στην περιοχή του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, οι οποίοι μετέφεραν οργανωμένα με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, (85.700) γραμμάρια κάνναβης.

· Την (29-12-2016) στη Λεπτοκαρυά Φιλιατών, συνελήφθησαν σε «μπλόκο» τρεις ημεδαποί, που μετέφεραν με αυτοκίνητα περίπου (206) κιλά κάνναβης ενώ το αυτοκίνητο που ήταν έμφορτο με τα ναρκωτικά ήταν κλεμμένο και έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
Read More »
481 συλλήψεις τον Δεκέμβριο στην Ήπειρο 481 συλλήψεις τον Δεκέμβριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

6.296 παραβάσεις και 7 τροχαία δυστυχήματα τον Δεκέμβριο στην Ήπειρο

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Δεκέμβριο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 7 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 11 το 2015). 

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (όπως και το 2015)
4 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (κανένα το 2015)
2 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 10 το 2015)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 10 παθόντες (έναντι 18 το 2015). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
1 νεκρός (όπως και το 2015)
4 σοβαρά τραυματίες (κανένας το 2015)
5 ελαφρά τραυματίες (έναντι 17 το 2015)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
 • οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
 • υπερβολική ταχύτητα
 • κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
 • παραβίαση προτεραιότητας
 • ολισθηρότητα του οδοστρώματος
 • έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
 • λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.296) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Βεβαιώθηκαν :
· 1.124 για υπερβολική ταχύτητα.
· 41 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
· 65 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
· 70 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
· 89 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
· 44 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
· 1 για παραβίαση προτεραιότητας.
· 36 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
· 39 για αντικανονικό προσπέρασμα.
· 35 για αντικανονικούς ελιγμούς.
· 19 για φθαρμένα ελαστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (76) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (192) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Read More »
6.296 παραβάσεις και 7 τροχαία δυστυχήματα τον Δεκέμβριο στην Ήπειρο 6.296 παραβάσεις και 7 τροχαία δυστυχήματα τον Δεκέμβριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως: 

Δευτέρα (09-01-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας-Μαλούνι- Αχούρια Μαλουνίου. 

Τρίτη (10-01-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας. 

Τετάρτη (11-01-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 

Πέμπτη (12-01-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος -Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα

Παρασκευή (13-01-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

Σάββατο (14-01-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή - Λεπτοκαρυά.Read More »
Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Επίσκεψη Μάριου Κάτση στο Νοσοκομείο Φιλιατών (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017


Το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης.

Ο Μάριος Κάτσης, συνοδευόμενος από τον διοικητή του Νοσοκομείου Σπύρο Δερδεμέζη καθώς και προϊσταμένους τμημάτων, βρέθηκε στους χώρους της νέας πτέρυγας καθώς και στο νεοσύστατο τμήμα επαγόντων περιστατικών.

Τα βέλη του βουλευτή Θεσπρωτίας, στράφηκαν προς τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή το δημοσίευμα της Guardian, που χαρακτήριζε το εθνικό σύστημα υγείας, ως σύστημα υπό κατάρρευση.
“Η σημερινή επίσκεψη στο Γ.Ν ΦΙΛΙΑΤΩΝ αποτελεί την έμπρακτη απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ και στον Guardian”, σχολίασε ο Μάριος Κάτσης και τονισε πως “συνεχίζουμε την αναβάθμιση των δομών Υγείας της Θεσπρωτίας με την λειτουργία της νέας πτέρυγας και του ΤΕΠ στους ΦΙΛΙΑΤΕΣ καθώς και τις νέες προσλήψεις προσωπικού μετά από 6 χρόνια ξηρασίας“.Read More »
Επίσκεψη Μάριου Κάτση στο Νοσοκομείο Φιλιατών (+ΦΩΤΟ) Επίσκεψη Μάριου Κάτση στο Νοσοκομείο Φιλιατών (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ο DJ George Tsokas το Σάββατο στο SHISHA

Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017

Άλλο ενα γιορτινό τριήμερο ξεκινάει ... 

Το club Shisha υποδέχεται στα dexx τον George Tsokas 

Σαββατο 7/1/2017.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ο DJ George Tsokas το Σάββατο στο SHISHA Ηγουμενίτσα: Ο DJ George Tsokas το Σάββατο στο SHISHA Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2017 Rating: 5

Σελίδες