Εμβολιασμοί: 1ος νομός της ηπειρωτικής χώρας η Θεσπρωτία

Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021
Εμβολιασμοί: 1ος νομός της ηπειρωτικής χώρας η Θεσπρωτία
Συνολικά στον νομό Θεσπρωτίας στα μέσα της εβδομάδας το 46% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Ουδείς άλλος νομός της ηπειρωτικής χώρας βρίσκεται τόσο ψηλά στους εμβολιασμούς όσο η Θεσπρωτία. Τι κάνουν όμως εδώ οι κάτοικοι διαφορετικά σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, που ακολουθούν με 15 και 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά;

Στο Μορφάτι,, το ποσοστό εμβολιασμένων πλησιάζει το 80%. «Τους έχουμε πείσει ότι είναι μονόδρομος» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του χωριού στο Μορφάτι, Φανής Κωστάρης. «Από τους πιο μεγάλους έως τους πιο μικρούς τους παρασύρουμε. Εχεις ζαλάδα τη μία μέρα, πυρετό την άλλη, είναι φυσιολογικό τους λέμε». Η συζήτησή μας με τον κ. Κωστάρη δείχνει ότι όσο κι αν η καμπάνια για τους εμβολιασμούς είναι κεντρικά κατευθυνόμενη, τελικά το εμβόλιο στηρίζεται στην τεράστια «κοινωνική μηχανή» που στις μικρές αγροτικές κοινωνίες είναι word of mouth (σ.σ. αυτό που η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου λέει συχνά «πείστε έναν γνωστό σας»). «Είχα γνωστούς που δεν ήθελαν να το κάνουν, αλλά τους έπεισα». Τις μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζει ο κ. Κωστάρης στις ηλικίες 40-55. Το χωριό έχει 170-180 κατοίκους και έναν καλό ιερέα που προτρέπει τους κατοίκους να εμβολιασθούν.


Τα εμβόλια στον νομό γίνονται στην Ηγουμενίτσα, την Παραμυθιά, τις Φιλιάτες ή στο Μαργαρίτι. Το τελευταίο έχει το πιο μικρό κέντρο υγείας με δύο γιατρούς και έναν εθελοντή, οι οποίοι δουλεύουν και απόγευμα χωρίς να ελπίζουν ότι θα πληρωθούν για αυτές τις υπερωρίες. Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, όσοι δεν προλαβαίνουν να κάνουν εμβόλιο την ημέρα του ραντεβού μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τον εμβολιασμό το επόμενο τριήμερο. Το εμβολιαστικό κέντρο είναι ευέλικτο. «Σε όσους ζητούν αναβολή τους ρωτούν γιατί δεν έρχονται και τους ενθαρρύνουν από το τηλέφωνο να πάνε για εμβολιασμό» είπαν στην «Κ» κάτοικοι που το σκέφτονταν, αλλά τελικά εμβολιάσθηκαν (σ.σ. ήθελαν παρ’ όλα αυτά να μείνουν ανώνυμοι). Στην Παραμυθιά η ομάδα του ιατρού Φώτη Λίγκα είχε μια μάλλον δύσκολη δουλειά: Να πείσει για το εμβόλιο της Α.Ζ. (σ.σ. στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι οι διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμών στην Ευρώπη έχουν σχέση με το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται με Α.Ζ. και μόνο με αυτό). «Μια “κοιλιά” κάναμε την εβδομάδα που έπαιζαν συνέχεια οι τηλεοράσεις για τις θρομβώσεις και στη συνέχεια επανήλθαμε, κάνουμε 80 με 90 εμβολιασμούς την ημέρα και έχουμε μόνο μία ακύρωση» λέει ο κ. Λίγκας.

Η Παραμυθιά έχει φθάσει τους 3.500-4.000 εμβολιασμούς με Α.Ζ. και έχει κόσμο και από τα Γιάννενα που βιαζόταν να εμβολιαστεί. Η «Κ» μίλησε με πάρα πολλούς γιατρούς στη Θεσπρωτία και η κοινή τους απάντηση ήταν: «Πρώτα το παράδειγμα το δίνουμε εμείς και μετά προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο για τους φόβους του». Η εντύπωση από τις συζητήσεις αυτές είναι πως οι γιατροί στη Θεσπρωτίας δεν αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως διεκπεραιωτές των εμβολιασμών στα κέντρα, αλλά και ως τους εκπροσώπους της κοινότητάς τους που θα επιχειρηματολογήσουν για την αξία του εμβολιασμού.


«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» λέει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λωλός. «Επρεπε να απαντήσουμε σε φόβους που υπήρχαν. Αλλά πρέπει να το πω και αυτό, σε μας δεν υπήρχαν αρνητές. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, κινητοποιήσαμε τη φροντίδα στο σπίτι για να μεταφέρουμε ανθρώπους στα εμβολιαστικά κέντρα».

Στην Αιτωλοακαρνανία, έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της ηπειρωτικής χώρας, είχε εμβολιαστεί στις 6 Ιουνίου μόλις το 27,34% με την πρώτη δόση. Ρωτήσαμε τους ιθύνοντες τι δεν κάνουν σωστά και η πιο συνηθισμένη απάντηση ήταν ότι «υπάρχουν αρκετοί αρνητές στον νομό». Με εκείνους υπάρχουν δύο δρόμοι: είτε επιχειρείς να τους πείσεις, είτε να τους ακολουθήσεις. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Παντελής Παπαθανάσης, πιστεύει ότι «ο κόσμος έχει ενημέρωση, είναι μάλιστα υπερπληροφορημένος. Φοβούνται τα εμβόλια της Α.Ζ., ούτε καν της Johnson & Johnson. Στο Θέρμο, το Χαλκιόπουλο, το Αιτωλικό που έχουμε εμβολιαστικές γραμμές με Α.Ζ. οι εμβολιασμοί δεν πάνε καλά. Στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι που έχουμε Pfizer πάνε καλύτερα».
Read More »
Εμβολιασμοί: 1ος νομός της ηπειρωτικής χώρας η Θεσπρωτία Εμβολιασμοί: 1ος νομός της ηπειρωτικής χώρας η Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021 Rating: 5

Στη Θεσπρωτία βρέθηκε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης

Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021
Στη Θεσπρωτία βρέθηκε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης


Σειρά συναντήσεων με τον αγροτικό κόσμο της Θεσπρωτίας πραγματοποίησε την Δευτέρα, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μ. Κάτση, τους Συντονιστές της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, με στελέχη και μέλη του κόμματος.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γλυκή με τους προέδρους των ΤΟΕΒ, αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2021-2027), τα μειωμένα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων που καταβλήθηκαν πρόσφατα στους κτηνοτρόφους, όπως και οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών που πιέζουν ασφυκτικά τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ μίλησαν για τα χρέη των οργανισμών τους προς την ΔΕΗ και την αδυναμία εξυπηρέτησής των. Ο πρώην Υπουργός τους πρότεινε να έρθουν άμεσα σε μακροχρόνια συμφωνία με την ΔΕΗ για τη ρύθμιση του χρέους τους, πληρώνοντας μικρές δόσεις στην αρχή, πριν η ΔΕΗ εκχωρηθεί σε ιδιώτες και τα πράγματα ενδεχομένως, γίνουν επικίνδυνα για τους αγρότες.


Επιστρέφοντας από τη Γλυκή το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε το Δημαρχείο Παραμυθιάς και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σουλίου κ. Καραγιάννη που τους εξέθεσε τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου Σουλίου.

Η επόμενη συνάντηση έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών. Στη συνάντηση οι ιχθυοκαλλιεργητές εξέθεσαν τα κύρια προβλήματά τους που είναι: α) Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έγκρισης της περιοχής των υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας, ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), β) Οι έκτακτες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που επλήγησαν από τα εφαρμοζόμενα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ενισχύσεις που εδώ και ενάμιση χρόνο διαρκώς εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν πιστώνονται στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα ο κλάδος να μένει αστήρικτος.


Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, μετέβησαν στον κάμπο της Κεστρίνης όπου είδαν από πρώτο χέρι το πρόβλημα της ακαρπίας των εσπεριδοειδών. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με παραγωγούς, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς πούλησαν την τελευταία τους σοδειά σε τιμές κόστους, ενώ παράλληλα επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα από τις επιπτώσεις στο εμπόριο που έφερε το γενικό lockdown,και η έλλειψη εργατών γης εξαιτίας του μακροχρόνιου κλεισίματος του Τελωνείου Μαυροματίου. Δυστυχώς οι όποιες εξαγγελίες για στήριξή τους από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν μείνει μέχρι σήμερα στα χαρτιά με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα για τα λιπάσματα.

Ο κύκλος των συναντήσεων έκλεισε σε ανοιχτό χώρο στο Ασπροκκλήσι, όπου πραγματοποιήθηκε μια πολύ γόνιμη συζήτηση εφ’όλης της ύλης με αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες, με στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγιάδας, του ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης, τον πρόεδρο και στελέχη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας. Οι αγρότες κατάγγειλαν ότι ο ΕΛΓΑ τους οφείλει ζημιές από προηγούμενα χρόνια, και ότι για την μεγάλη ακαρπία που παρατηρείται, ανησυχούν για το λόγο ότι δεν έχουν περάσει από τα περιβόλια τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, για να εκτιμήσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί.


Απαντώντας στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, ο Σταύρος Αραχωβίτης υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση πράσινης κάρτας τρίμηνης διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης, στην αγροτική και μόνο παραγωγή στους εποχικά εργαζόμενους, που προέρχονται από την Αλβανία. Γιατί αυτή την πρόταση για λύση του προβλήματος δεν την προχωρά η Κυβέρνηση; Τέλος η συζήτηση έκλεισε με το σύλλογο των κτηνοτρόφων, οι οποίοι παραπονέθηκαν για το μεγάλο κόστος της βοσκής, και για τις χαμηλές τιμές διάθεσης του παραγόμενου κρέατος και γάλακτος.

Από τις συναντήσεις έγινε φανερή η δυσαρέσκεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας από την ουσιαστική εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση, ειδικά στη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας. Εξέφρασαν την αγωνία για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, γιατί όλο και περισσότερο δυσκολεύει η επιβίωση για τις μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Θεσπρωτίας, παλεύει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ώστε να σταθεί όρθιος και να προσφέρει τα μέγιστα στην πρωτογενή παραγωγή και την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Δεν έχει ανάγκη από μεγάλα λόγια και άδειες υποσχέσεις, αλλά από έμπρακτη στήριξη και οργανωμένο σχέδιο δράσεων από την κυβέρνηση.
Read More »
Στη Θεσπρωτία βρέθηκε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης Στη Θεσπρωτία βρέθηκε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021 Rating: 5

Δύο μέρες πεταμένη στα σκουπίδια νεκρή καρέτα-καρέτα στην παραλία του Δρεπάνου

Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021

Δύο μέρες πεταμένη στα σκουπίδια νεκρή καρέτα-καρέτα στην παραλία του Δρεπάνου

Δύο ολόκληρες ημέρες βρίσκεται πεταμένη στα σκουπίδια, μία νεκρή θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα στην παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα.

Η νεκρή χελώνα βρέθηκε προφανώς νεκρή στην παραλία και μεταφέρθηκε στα σκουπίδια όπου βρίσκεται σε κοινή θέα, χωρίς να συγκινηθεί κανείς από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή της και τη ταφή της.

Το αποτρόπαιο θέαμα της νεκρής χελώνας καθώς και η έντονη δυσωδία της αποσύνθεσης, δεν είναι σίγουρα αυτό που θέλουμε για πρώτη εικόνα και μυρωδιά που θα αντικρίζουν οι επισκέπτες και οι λουόμενοι που επιλέγουν την παραλία του Δρεπάνου.

Ελπίζουμε πως δεν θα τσακώνεστε πάλι για το ποιος έχει τη δικαιοδοσία να παρέμβει στο Δρέπανο και πως το νεκρό ζώο θα απομακρυνθεί άμεσα από τα σκουπίδια.

Read More »
Δύο μέρες πεταμένη στα σκουπίδια νεκρή καρέτα-καρέτα στην παραλία του Δρεπάνου Δύο μέρες πεταμένη στα σκουπίδια νεκρή καρέτα-καρέτα στην παραλία του Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021 Rating: 5

Mε 2 νέα οχήματα 4×4 ενισχύεται ο στόλος της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σουλίου

Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021
Mε 2 νέα οχήματα 4×4 ενισχύεται ο στόλος της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου ΣουλίουMε 2 νέα οχήματα 4×4, ενισχύεται ο στόλος της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Σουλίου.

Η παραλαβή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και πρόκειται για πετρελαιοκίνητα ημιφορτηγά – ημικάμπινα τύπου Nissan Navara, με κίνηση 4×4 και κυβισμού 2.298 κ.ε., καθώς και δύο (2) αλατοδιανομείς (μηχανήματα διασκόρπισης αλατιού).

Η προμήθεια πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και με ίδιους πόρους του δήμου Σουλίου, ενώ από τον ίδιο διαγωνισμό αναμένεται η παραλαβή ενός νέου ελαστιχοφόρου εκσκαφέα – φορτωτή
Read More »
Mε 2 νέα οχήματα 4×4 ενισχύεται ο στόλος της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σουλίου Mε 2 νέα οχήματα 4×4 ενισχύεται ο στόλος της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021 Rating: 5

Ομιλία Κάτση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021
Ομιλία Κάτση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακάΟ Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μ. Κάτσης, ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, «εισηγείται ένα νομοσχέδιο που ανατινάζει τις συνθήκες εργασίας για κάθε έναν και καθεμιά που δουλεύει στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πολιτική, αντιεπιστημονική, αντισυνταγματική, με ταξικό μίσος εναντίον των πολλών και κυρίως θα έλεγα σκοταδιστική γιατί μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Όλοι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας, υπέρ είστε μόνο η ΝΔ και ο ΣΕΒ που σας έδωσε άλλωστε και γραμμένο τούτο εδώ το επικίνδυνο νομοσχέδιο».

Σχετικά με τα όσα είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως, «στη ΔΕΘ του 2019 έλεγε ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι υπερρυθμισμένη, σε χαιρετισμό του στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, έλεγε ότι το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο, ενώ σε προεκλογικές του συναντήσεις με επιχειρηματίες του τουρισμού που του ζητούσαν εφταήμερη εργασία, εκείνος χαμογελούσε συγκαταβατικά. Τότε λέγατε ότι είναι fake news αυτά. Και ορίστε, έρχεστε και τα νομοθετείτε όλα».

Ως προς την ουσιαστική κατάργηση του οχταώρου που εισάγει το νομοσχέδιο ο Μ. Κάτσης ανέφερε πως, «θεσπίζετε μέσω της ατομικής σύμβασης, τη δεκάωρη εργασία με δύο ώρες απλήρωτης δουλειάς. Μας λέτε ότι υπήρχαν αυτά σε επιχειρήσεις όπως η Παπαστράτος, ή στον τουρισμό. Εκεί ισχύει με συλλογική σύμβαση όχι με ατομική. Εδώ βάζετε τον εργοδότη και τον εργαζόμενο να διαπραγματευτούν λες και είναι ισότιμοι, παραβιάζοντας την βασική αρχή της επιστήμης του εργατικού δικαίου, που λέει ότι η σχέση είναι ετεροβαρής λόγω εξάρτησης. Είναι σαν να αλλάζετε το αξίωμα της Ευκλείδειας γεωμετρίας ότι ¨από 2 σημεία διέρχεται μία μόνο ευθεία¨, γι’ αυτό χαρακτήρισα τον νομοσχέδιο και αντιεπιστημονικό».

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναρωτήθηκε, «σε συμβάσεις κάτω των έξι μηνών, όπως συμβαίνει στους εποχικούς εργαζομένους του τουρισμού, πότε θα τα πάρουν τα ρεπό από τις απλήρωτες υπερωρίες τους αφού δίνετε περιθώριο εξαμήνου; Ποτέ μάλλον. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο εκάστοτε εργοδότης θα μπορεί να απολύει εργαζομένους πριν λήξει το εξάμηνο και πριν πάρουν τα ρεπό, και να τους αντικαθιστά με άλλους. Σε εταιρίες όπως αυτές των τηλεφωνικών κέντρων, αυτό θα γίνεται».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι, «Διπλασιάζετε τις φθηνές υπερωρίες και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, που και κουρασμένοι θα είναι, και μη αποδοτικοί. Διευρύνετε τη δυνατότητα των απολύσεων. Εσείς καταργείτε την επαναπρόσληψη στην πράξη και λέτε ¨θα πάρεις μία αποζημίωση αν και εφόσον μπορούν οι εργοδότες λόγω οικονομικών δυνατοτήτων¨. Και έχετε το θράσος να μιλάτε στον τίτλο του νομοσχεδίου για προστασία της εργασίας, ενώ είναι προστασία της εργοδοσίας. Ρίχνετε την ευθύνη της υπογεννητικότητας στις γυναίκες και στη νέα γενιά, την οποία έχετε στριμώξει με 534 ευρώ το μήνα, με το οκτάωρο να γίνεται δεκάωρο και τις υπερωρίες να πληρώνονται με ρεπό».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν το συνδικαλισμό και την απεργία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε, «δίνετε ρέστα ιδεοληψίας και αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού στα ζητήματα του συνδικαλισμού, της απεργίας και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Λέτε ότι εκσυγχρονίζετε το συνδικαλιστικό δίκαιο, ενώ στην πραγματικότητα καταργείτε τον εμβληματικό ν.1264/82. Κάνετε την απεργία σχεδόν αδύνατη, κάνετε τα σωματεία πλήρως εργοδοτικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και πλέον η διοίκηση παρεμβαίνει αντιστυνταγματικά στην αυτοτέλεια των σωματείων».

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το ΣΕΠΕ ο Μ. Κάτσης ανέφερε, «Μα τι να προστατέψει η ψηφιακή κάρτα εργασίας όταν έχετε κάνει νόμιμες όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες; Είναι πουκάμισο αδειανό. Και για το ΣΕΠΕ, ποια ανεξαρτησία επικαλείστε όταν τα 3 από τα 5 μέλη του Δ.Σ. θα είναι διορισμένα από την κυβέρνηση;»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε λέγοντας, «οι πολιτικές σας είναι αποτυχημένες γιατί τις είδαμε να εφαρμόζονται το 2012-2015. Τα επιχειρήματα σας είναι ίδια με αυτά που λέγατε όταν μειώνατε το βασικό μισθό, φέρνατε τον ρατσιστικό υποκατώτατο, και θεσπίζατε τις επιχειρησιακές συμβάσεις αντί των συλλογικών. Τι λέγατε τότε; Θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, θα μειωθεί η ανεργία στους νέους, θα έρθουν επενδύσεις. Και τι έγινε τελικά; 28% η ανεργία, πάνω από 60% στους νέους, ύφεση και εκτόξευση του brain drain. Το είπε και ο πρόεδρος Biden, “αυτά δεν λειτούργησαν ποτέ”. Ο κόσμος αλλάζει και εσείς είστε αμετανόητα οπισθοδρομικοί».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΑ-ΠΣ τόνισε ότι, «εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, δηλώναμε τις υπερωρίες στην Εργάνη με sms. Επαναφέραμε τις κλαδικές συμβάσεις που οδήγησαν σε καλύτερους μισθούς. Και τι έγινε; Η ανεργία μειώθηκε 10% και η οικονομία είχε ανάπτυξη επί 13 συναπτά τρίμηνα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι το όχημα μιας ακραίας πολιτικής για να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ειδική οικονομική ζώνη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με φτηνή ελαστική εργασία, όπου μια χούφτα ελίτ θα καρπωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, και η πλειοψηφία του κόσμου θα είναι στην εξαθλίωση. Εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και όταν θα έχουμε την εντολή του λαού, θα το καταργήσουμε και επίσημα στη Βουλή για να επαναφέρουμε τη χώρα στη σωστή πλευρά της προόδου».


Read More »
Ομιλία Κάτση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά Ομιλία Κάτση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021 Rating: 5

Σελίδες