https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δείτε τα αποτελέσματα του ΓΚΑΛΟΠ για το Νομό Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Δείτε τα αποτελέσματα του ΓΚΑΛΟΠ για το Νομό Θεσπρωτίας


Υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ

Υποψήφιοι ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΔείτε τα αποτελέσματα του ΓΚΑΛΟΠ για το Νομό Θεσπρωτίας Δείτε τα αποτελέσματα του ΓΚΑΛΟΠ για το Νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Δείτε σε λίγο τα αποτελέσματα του γκάλοπ του Ράδιο Ηγουμενίτσα και της Paramythia-online για το Νομό Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Δείτε σε λίγο τα αποτελέσματα του γκάλοπ του Ράδιο Ηγουμενίτσα και της Paramythia-online για το Νομό Θεσπρωτίας


Δείτε σε λίγο τα αποτελέσματα του γκάλοπ του Ράδιο Ηγουμενίτσα και της Paramythia-online για το Νομό Θεσπρωτίας Δείτε σε λίγο τα αποτελέσματα του γκάλοπ του Ράδιο Ηγουμενίτσα και της Paramythia-online για το Νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Ψεύδεται ο κ. Οικονόμου πως είναι πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Ψεύδεται ο κ. Οικονόμου πως είναι πρόεδρος της Π.Σ.Ε.
Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
 
 
Επιβεβαιώνει η Πανηπειρωτική το ρεπορτάζ μας για την παραίτηση του κ. Οικονόμου από τη θέση του Προέδρου και τον φασιστικό αποκλεισμό μας από τη σελίδα της στο Facebook, με εντολή  ποιανού;
 
Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ μας (που πολλοί έσπευσαν να διαψεύσουν) και ακολουθεί η ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην τακτική του συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου 2015, έκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του Προέδρου του ΔΣ Γιώργου Οικονόμου και παράλληλα δέχθηκε στη θέση του, ως μέλος του ΔΣ τον Γιώργο Ντούρο από το Κρυονέρι (Λίμποβο) Φιλιατών. 
 
Σε ειδική συνεδρίαση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα γίνει αναφορά στη θητεία και την προσφορά του Γιώργου Οικονόμου στην Ηπειρωτική Αποδημία και την Ήπειρο. Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε η εκλογή νέου προέδρου του ΔΣ να γίνει σε εύθετο χρόνο. Χρέη προέδρου σύμφωνα με το καταστατικό, συνεχίζει να εκτελεί ο Α΄ Αντιπρόεδρος Σωτήρης Κολιούσης.

Επίσης ασχολήθηκε στη συνεδρίαση αυτή και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΠΣΕ. 
Τονίζει ομόφωνα ότι καταδικάζει κατηγορηματικά τις καταχρηστικές και απαράδεκτες υπεξαιρέσεις των σελίδων της Π.Σ.Ε. στο Facebook, καθώς και τη δημιουργία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΠΣΕ profils, σελίδων, κοινοτήτων κλπ στο Facebook σε συλλόγους, χωρίς την έγκριση και εν αγνοία του ΔΣ της ΠΣΕ. Καλούμε τους Ηπειρωτικούς Συλλόγους και οιουσδήποτε άλλους απέκτησαν εν αγνοία του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. είτε profil, είτε κοινότητα, ομάδα ή σελίδα στο f\b με εμφανιζόμενο δημιουργό και διαχειριστή την Π.Σ.Ε. να προσέλθουν να παραλάβουν τους κωδικούς, ώστε μόνοι τους να διαχειριστούν εφεξής τα μέσα τους. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, το Δ.Σ. διατηρεί τη διακριτική ευχέρεια να απευθυνθεί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διασφαλίσει το κύρος του και τo ρόλο της Π.Σ.Ε. έναντι οποιασδήποτε επιβουλής.

Από τούδε και εξής την ιστοσελίδα και το f/b της ΠΣΕ θα διαχειρίζεται ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας και τη συμμετοχή του Εφόρου Τύπου Σπύρου Τζίμα.

Διαγράφονται άμεσα ή «παγώνουν» όλες οι σελίδες, οι κοινότητες κλπ της ΠΣΕ στο f/b εκτός από την σελίδα «Π.Σ.Ε Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%A3%CE%95- %CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82/686647408085109), στην οποία παρακαλούνται να εγγράφονται οι συμπατριώτες και φίλοι της Ηπείρου και της ΠΣΕ.

Το ΔΣ επιβεβαιώνει άλλη μια φορά, ότι δεν αναρτώνται προεκλογικά ντοκουμέντα υπέρ κανενός συνδυασμού ή υποψηφίου.
Ψεύδεται ο κ. Οικονόμου πως είναι πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Ψεύδεται ο κ. Οικονόμου πως είναι πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Οι πειρατές της Αδριατικής ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΟ NORMAN ATLANTIC

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Οι πειρατές της Αδριατικής
ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΟ NORMAN ATLANTIC

Η ναυτική τραγωδία στην Αδριατική με το μοιραίο πλοίο Norman Atlantic έφερε στο φως σκοτεινές πτυχές της ασύδοτης -πέραν πάσης αμφιβολίας- πραγματικότητας με τη δράση κυκλωμάτων στα πλοία της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας, και την παραβίαση κανονισμών ασφαλείας που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 


Οδηγοί φορτηγών που κατά παράβαση κάθε εθνικού νόμου και κοινοτικής οδηγίας, υπό την ανοχή ή ακόμα και υπό την πίεση των πληρωμάτων, κοιμούνται στις κουκέτες των αυτοκινήτων στα γκαράζ των πλοίων, «παραμάγαζα» που στήνονται με εμπόρευμα τις... καμπίνες οι οποίες διπλοχρεώνονται χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιος καρπώνεται την επιπλέον χρέωση, πλοία υπό ξένες σημαίες με ελλιπή πληρώματα στο όνομα της εξοικονόμησης του λειτουργικού κόστους αλλά και διακίνηση μεταναστών από αδίστακτα κυκλώματα τα οποία δρουν στα λιμάνια από την Πάτρα μέχρι την Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για τα βασικά κομμάτια της ζοφερής εικόνας που αναδύθηκε τις τελευταίες ημέρες στην επιφάνεια της... Αδριατικής

Ξετυλίγοντας το κουβάρι από την αρχή, η τραγωδία του Norman Atlantic αποκάλυψε το άκρως επικίνδυνο «καθεστώς» με τις διανυκτερεύσεις οδηγών φορτηγών στα αμπάρια των πλοίων, εν γνώσει του πληρώματος, μολονότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά. Κατά μια εκδοχή, υπό την ανοχή των υπαλλήλων ναυτιλιακών εταιρειών και παρά τους όποιους κινδύνους, οι οδηγοί προτιμούν συχνά να ξεκουραστούν στα οχήματά τους αντί στις κουκέτες. Οι ίδιοι μιλούν για απαράδεκτες συνθήκες στις καμπίνες των πλοίων που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια στις γραμμές της Ιταλίας, γεγονός που τους ωθεί να κοιμούνται στις κουκέτες των φορτηγών τους.

Αναπάντητα ερωτήματα
Κατά μια άλλη εκδοχή, οι οδηγοί των φορτηγών αναγκάζονται σε περιόδους αιχμής να διανυκτερεύουν στα φορτηγά τους, λόγω έλλειψης κλινών. Ορισμένοι καταγγέλλουν ότι οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στους υπόλοιπους επιβάτες και τους ίδιους τους αντιμετωπίζουν ως επιβάτες δεύτερης κατηγορίας. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτήν την περίπτωση είναι ξεκάθαρο: Από τη στιγμή που οι μεταφορικές εταιρείες πληρώνουν εισιτήριο ανά φορτηγό που περιλαμβάνει -πέραν των εμπορευμάτων- τον ύπνο του οδηγού, ποιος εισπράττει τα χρήματα από τις καμπίνες που χρεώνονται εις διπλούν, αφού εντέλει τις πληρώνουν και οι επιβάτες που τις χρησιμοποιούν;

Πιο συγκεκριμένα, στο εισιτήριο ενός οδηγού φορτηγού περιλαμβάνονται θέση σε καμπίνα και φαγητό. Το κόστος του μετ΄ επιστροφής σε αυτά τα δρομολόγια φθάνει έως και τα 1.000 ευρώ. Ο πρόεδρος των διεθνών μεταφορέων Απόστολος Κενανίδης μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι τύποι των πλοίων που ταξιδεύουν προς την Ιταλία. Λόγω ανταγωνισμού χρησιμοποιούνται πλοία με μεγαλύτερη χωρητικότητα σε οχήματα, περιορίζοντας τις ανέσεις στις καμπίνες σε τέτοιο βαθμό που οι συνθήκες διαμονής κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι. Πέραν του ότι οι χώροι έχουν περιοριστεί σημαντικά, δεν υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις εξαερισμός, το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι υπερβολικά υψηλές, ενώ τον χειμώνα το κρύο είναι τέτοιο που αναγκάζονται πολλοί να κοιμούνται ακόμη και με τα μπουφάν τους.

Προτιμούν λοιπόν να κοιμούνται στις κουκέτες των φορτηγών για να μπορούν την επόμενη μέρα να οδηγήσουν με ασφάλεια. Χρησιμοποιούν μόνο το μπάνιο της καμπίνας και μετά πηγαίνουν κάτω στα οχήματά τους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα πλοία που μοιάζουν περισσότερο με οχηματαγωγά (RO-RO), παρά με επιβατηγά, είναι ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των οδηγών, υπάρχει πλοίο που εκτελεί σήμερα δρομολόγια στις γραμμές της Αδριατικής και διαθέτει καμπίνα με περισσότερες από 15 κλίνες! Η καμπίνα αυτή διατίθεται πάντα σε οδηγούς φορτηγών...

Παλιότερα τα γκαράζ «σφραγίζονταν» και δεν μπορούσε να κατεβεί κανείς. Επειδή όμως πλέον πολλοί οδηγοί διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στις καμπίνες, τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο γκαράζ με την ανοχή των υπαλλήλων των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των διεθνών μεταφορέων, Απόστολος Κενανίδης, πολλές φορές, ειδικά τις περιόδους αιχμής, παρατηρείται έλλειψη σε καμπίνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτεραιότητα δίνεται στους υπόλοιπους επιβάτες του πλοίου. Ετσι, παρότι οι οδηγοί φορτηγών δικαιούνται θέση σε καμπίνα, πολλές φορές αυτές παραχωρούνται σε άλλους επιβάτες. Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Κενανίδη, «οι ίδιες καμπίνες χρεώνονται δύο φορές. Το ερώτημα βέβαια που εύλογα τίθεται είναι ποιος καρπώνεται την έξτρα χρέωση».

Στην περίπτωση του Norman Atlantic οι οδηγοί των φορτηγών ήταν εκείνοι που μοίρασαν στους επιβάτες σωσίβια, ο συναγερμός δεν ενεργοποιήθηκε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ το πλήρωμα ασχολήθηκε ουσιαστικά με την αντιμετώπισή της δύο ώρες αργότερα. Το κρίσιμο αυτό γεγονός, σε συνδυασμό με τη σοβαρή καθυστέρηση στον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων, μαρτυρά ότι το πλήρωμα στο πλοίο ήταν ελλιπές. Οπως κατήγγειλε στο «Εθνος» τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, το συγκεκριμένο πλοίο θα έπρεπε να έχει πλήρωμα τουλάχιστον 90 ατόμων, ενώ είχε μόλις 55.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, με τα πληρώματα να είναι ελλιπή, οι οδηγοί φθάνουν στο σημείο να κάνουν μόνοι τους κουμάντο για να βάλουν τα φορτηγά στα γκαράζ. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, ένας οδηγός έχασε τη ζωή του, όταν ένα φορτηγό τον παρέσυρε στην προσπάθειά του να παρκάρει χωρίς τη βοήθεια του πληρώματος.

Ανώτατο στέλεχος ακτοπλοϊκής εταιρείας μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» δεν διστάζει να παραδεχθεί τα όσα βλέπουν το φως τις τελευταίες ημέρες μετά τη ναυτική τραγωδία με το Norman Atlantic, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να περιορίζει μια εταιρεία τα κόστη εις βάρος της ασφάλειας, αλλά αυτό το χάος δημιουργείται επειδή δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κεφάλαια. Οπότε οι εταιρείες φθάνουν στο σημείο να πουλάνε τα πλοία τους, και ναυλώνουν πλοία ξένων εταιρειών και υψώνουν άλλες -πέραν της ελληνικής- σημαίες πιο ανταγωνιστικές για να περιορίσουν τα κόστη λειτουργίας τους.

Πολλοί μίλησαν τις τελευταίες δύο μέρες για μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, για ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στο πλήρωμα του Norman Atlantic. Μάλιστα, τονίστηκε με έμφαση ότι η επικοινωνία με τον πλοίαρχο ήταν δύσκολη, καθώς μιλούσε μόνο ιταλικά και πάντοτε γινόταν με κάποιον διερμηνέα που βρισκόταν δίπλα του.

Η ΑΝΕΚ, όπως και οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές ελέω της οικονομικής ύφεσης αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις ξένες εταιρείες, επιλέγουν να πωλούν τα δικά τους πλοία και να ναυλώνουν άλλα με ξένες σημαίες και εν προκειμένω την ιταλική, ώστε να μπορούν να έχουν κόστη ανταγωνιστικά με αυτά των Ιταλών που χαρακτηρίζονται από πολύ πιο «ευέλικτες» και μισθολογικά πιο ελκυστικές επανδρώσεις.

Μοιραία ασυνεννοησία
Με άλλα λόγια, επιλέγουν να ναυλώνουν πλοία με ξένη σημαία για να έχουν μικρότερο -αριθμητικά- πλήρωμα, αλλά και να απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της ναυτιλίας, εάν το Norman Atlantic είχε πλήρωμα αποτελούμενο αποκλειστικά από Ελληνες ναυτικούς, πιθανόν η περιπέτεια αυτή που εξελίχθηκε σε τραγωδία να είχε διαφορετικό τέλος, καθώς η έλλειψη συνεννόησης όχι μόνο με τις ελληνικές λιμενικές Αρχές αλλά και τους επιβάτες του πλοίου αποδείχθηκε μοιραία.

Η ναυτική τραγωδία έφερε στο φως και μια άλλη σκοτεινή πτυχή που σχετίζεται με το σύγχρονο δουλεμπόριο. Αδίστακτα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, που δρουν στα λιμάνια που συνδέουν Ιταλία και Ελλάδα, στοιβάζουν μέσα σε νταλίκες πρόσφυγες. Μόλις την περασμένη Κυριακή το «Εθνος» αποκάλυψε ντοκουμέντα από τα σούπερ σκάνερ των λιμενικών Αρχών με κρυμμένους μετανάστες στις καρότσες των φορτηγών. Τα κυκλώματα αυτά προωθούν τους μετανάστες από και προς την Ιταλία έναντι αδράς αμοιβής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, το «εμπόριο δυστυχίας» αποδεικνύεται πιο επικερδές και από το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ στον κόλπο έχει μπει για τα καλά και η ιταλική μαφία.

Λίγο πριν αποπλεύσει από το λιμάνι της Πάτρας το Norman Atlantic, άνδρες του Λιμενικού ανακάλυψαν μετανάστες που επιχειρήθηκε με αυτόν τον τρόπο να μπουν στο πλοίο. Το αν υπήρχαν λαθρεπιβάτες κρυμμένοι στο γκαράζ του Norman Atlantic είναι ένα στοιχείο που ίσως μείνει για πάντα κρυμμένο στα απανθρακωμένα σπλάχνα του πλοίου... Κώστας Νάνος
Οι πειρατές της Αδριατικής ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΟ NORMAN ATLANTIC Οι πειρατές της Αδριατικής ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΟ NORMAN ATLANTIC Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματαΑπό αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, συνελήφθησαν στην Άρτα, στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας και στην Πρέβεζα, τρία άτομα για διάφορα αδικήματα.

Αναλυτικότερα:
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, συνελήφθη χθες (17-01-2015) μετά τα μεσάνυκτα, μία 51χρονη ημεδαπή, διότι κατελήφθη να εργάζεται παράνομα, ως αποκλειστική νοσοκόμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.

· Από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών Θεσπρωτίας, συνελήφθη προχθές (16-01-2015) το μεσημέρι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι είχε παραβιάσει μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης ενός (1) έτους και τριών (3) μηνών, για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παραβάσεις της νομοθεσίας «περί αλλοδαπών».

· Από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, συνελήφθη χθες (17-01-2015) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, ένας 48χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.
Συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα Συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Έρευνες στην Ελλάδα για τζιχαντιστή Ο ρόλος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Έρευνες στην Ελλάδα για τζιχαντιστή
Ο ρόλος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

 
Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ελλάδας βρίσκονται (και αυτές) σε συναγερμό μετά τις πληροφορίες των ευρωπαϊκών και συγκεκριμένα των βελγικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής του πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου βρίσκεται στην Ελλάδα. 
Σε αυτό το συμπέρασμα φέρονται να έχουν οδηγηθεί οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου από την επεξεργασία τηλεφωνικών κλήσεων που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι τρεις νεαροί, το διάστημα πριν από την τρομοκρατική επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης, κατά την οποία δύο από τους υπόπτους σκοτώθηκαν και ένας συνελήφθη. 
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένη πηγή της «Κ» πριν από μερικά εικοσιτετράωρα βρέθηκε στην Ελλάδα για το θέμα αξιωματούχος της Europol, o οποίος φέρεται να ενημέρωσε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και αξιωματούχους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ότι από την ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι το άτομο που κατηύθυνε τη δράση του πυρήνα των τζιχαντιστών βρίσκεται στην Ελλάδα. 
Επιπλέον, άριστα ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι οι αρχές του Βελγίου υπέβαλαν στις αντίστοιχες ελληνικές αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του υπόπτου, ο οποίος φέρεται να εγκαταστάθηκε στη χώρα επιστρέφοντας από τη Συρία, όπου πολέμησε στο πλευρό των τζιχαντιστών. 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη δύο νεαροί έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμα συνελήφθη σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι της πόλης Βερβιέ του Βελγίου. 
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα τρία αυτά άτομα είχαν επιστρέψει πρόσφατα από τη Συρία και ετοίμαζαν επιθέσεις στη χώρα.

Στα σύνορα

Σημειώνεται εμφατικά ότι συναγερμό είχε σημάνει σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα ο εντοπισμός τον περασμένο Νοέμβριο στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας 16 Γάλλων υπηκόων που επιχείρησαν να μπουν στη Συρία και να προσεγγίσουν το Χαλιφάτο του «Ισλαμικού Κράτους». 
Επρόκειτο για τρεις οικογένειες Γάλλων μουσουλμάνων που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τα περίχωρα του Παρισιού και είχαν τελικό προορισμό τις ελεγχόμενες από τον ISIS περιοχές της Συρίας.

Στη διαχείριση της υπόθεσης επί ελληνικού εδάφους ενεπλάκησαν, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Αστυνομία αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», Ελληνες αξιωματούχοι παρέλαβαν από Τούρκους συναδέλφους τους τους 16 Γάλλους υπηκόους στον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου. 
Επειτα από εξονυχιστικό έλεγχο και ανακρίσεις ωρών, τους συνόδευσαν υπό άκρα μυστικότητα και κλοιό ασφαλείας μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας απ’ όπου απέπλευσαν με προορισμό την Ιταλία. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι, τρεις οικογένειες με 6 ενήλικες και 10 παιδιά δεν μετέφεραν όπλα ή πυρομαχικά αλλά όλη την οικοσκευή τους καθώς σκοπός τους ήταν να μετεγκατασταθούν από τα περίχωρα του Παρισιού στο Χαλιφάτο. 
Στην κατοχή τους βρέθηκε μάλιστα η χαρακτηριστική μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. 
Δεν συνελήφθησαν παρά μετά την επιστροφή τους επί γαλλικού εδάφους.

Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται όταν οι τουρκικές αρχές εντόπισαν τις τρεις οικογένειες των Γάλλων μουσουλμάνων σε απαγορευμένη ζώνη κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 
Επέβαιναν σε τρία Ι.Χ. με γαλλικές πινακίδες κυκλοφορίας και είχαν προορισμό τη Συρία. 
Στη διάρκεια ανάκρισής τους αρχικά από Τούρκους αξιωματούχους οι έξι ενήλικες δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην περιοχή. 
Κρίθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε δίκτυο τζιχαντιστών, προσήχθησαν και για την υπόθεσή ενημερώθηκε άμεσα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και οι αρχές πληροφοριών της χώρας.

Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι για την υπόθεση εκδόθηκε επείγον σήμα από την Interpol Γαλλίας που ζητούσε από τις διωκτικές αρχές Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας τον ελεγχόμενο επαναπατρισμό των 16 Γάλλων μουσουλμάνων. 
Η ίδια αστυνομική πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι μετά από συνεννοήσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, οι τρεις οικογένειες παραδόθηκαν από Τούρκους αστυνομικούς σε Ελληνες συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Εβρο. 
Η ανάκρισή τους διήρκεσε κάτι λιγότερο από 12 ώρες, ενώ εξονυχιστικός έλεγχος έγινε από Ελληνες αστυνομικούς στα τρία Ι.Χ. και τις αποσκευές που μετέφεραν.

Σήμα της Interpol

Από πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ», προκύπτει ότι οι τρεις οικογένειες μπήκαν οδικώς στην Ελλάδα μέσω Ηγουμενίτσας και συνέχισαν το ταξίδι τους στην Τουρκία, οι δύο μέσω των Κήπων και η τρίτη οικογένεια μέσω του μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές Εβρου, προκειμένου πιθανότατα να μην κινήσουν υποψίες των διωκτικών αρχών σε Ελλάδα και Τουρκία. 
Αστυνομική πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι το κατεπείγον σήμα της Interpol Γαλλίας δεν ζητούσε τη σύλληψη των 16 Γάλλων μουσουλμάνων αλλά ουσιαστικά την ελεγχόμενη παράδοσή τους αρχικά στις ιταλικές και τελικά στις γαλλικές διωκτικές αρχές. 
«Μετά την πολύωρη ανάκρισή τους αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι και διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, υπό τα άγρυπνα βλέμματα αστυνομικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ε.Ε. 
Μάλιστα, σε επιφυλακή τέθηκαν και Βούλγαροι συνοριοφύλακες υπό τον φόβο οι ύποπτοι για συμμετοχή σε τζιχάντ να επιχειρήσουν να διαφύγουν στη γειτονική Βουλγαρία» δήλωσε στην «Κ» αστυνομική πηγή.

Αναφορά στα ΜΜΕ όλης της Ευρώπης

Σύμφωνα και με χθεσινές εκτενείς αναφορές του ξένου Τύπου (Le Soir, VTM, La Derniere Heure, Nieuwsblad), από συνεργούς στην Ελλάδα φέρονται να ελάμβαναν διαταγές τα μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα, που συνελήφθησαν την Πέμπτη σε διάφορες πόλεις του Βελγίου. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει σε χθεσινό της δημοσίευμα η βελγική εφημερίδα «Nieuwsblad». 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αδελφός ενός εκ των συλληφθέντων στην πόλη Βερβιέ, που πολέμησε στο πλευρό των ισλαμιστών στη Συρία, βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, από όπου και σχεδίασε τα χτυπήματα. 
Ο αδελφός του συλληφθέντος φέρεται να εξέτισε ποινή φυλάκισης στις βελγικές φυλακές, προτού μεταβεί στα πεδία πολέμου της Συρίας και από εκεί να βρεθεί στη χώρα μας.

Το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, αναφέρει ότι πρόκειται για τον 27χρονο αλγερινής καταγωγής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, γνωστό ως Αμπού Ομάρ Σουσί, ο οποίος επικοινωνούσε τακτικά μέσω τηλεφώνου από τις φυλακές του Λαντέν στη Λιέγη, με τον αδελφό του στην Ελλάδα. 
Η παρακολούθηση των συνομιλιών αυτών, υποστηρίζουν οι Βέλγοι, οδήγησε στον εντοπισμό και στη διάλυση των πυρήνων σε Βρυξέλλες και Βερβιέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
kathimerini
Έρευνες στην Ελλάδα για τζιχαντιστή Ο ρόλος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Έρευνες στην Ελλάδα για τζιχαντιστή Ο ρόλος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την καθαριότητα Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα το μεσημέρι

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την καθαριότητα
Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα το μεσημέρι


Καλείστε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει σήμερα 19 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω έκτακτο θέμα :

ΘΕΜΑ: Σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων Δημοτικής Ενότητας Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ηλίας Λώλης - Αντιδήμαρχος.

*Ο λόγος του κατεπείγοντος συνίσταται στο ότι δεν επαρκεί το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητος για την καθημερινή καθαριότητα της Δημοτικής Ενότητας Ηγουμενίτσας και λόγω των επικείμενων εκλογών αναστέλλεται κάθε διαδικασία για την πρόσληψη προσωπικού.
Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την καθαριότητα Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα το μεσημέρι Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την καθαριότητα Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα το μεσημέρι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ


Στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου εντάσσεται και προσπάθεια για την ανάπτυξη παιδείας οδικής ασφάλειας. Με στόχο την ενημέρωση των μαθητών στο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής διοργανώνεται εκδήλωση τη Πέμπτη 22/01/2015 από τις 10:30 έως τις 12:30 στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα.
Σκοπός της δράσης είναι να αποκτήσουν τα παιδιά του δημοτικού που υλοποιούν πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων σχετικά με την Κυκλοφοριακή Αγωγή, οδική συνείδηση και να γίνουν ικανά να διαχειριστούν την ασφαλή μετακίνησή τους.
Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι οι κκ Κατερίνα Θεοδοσέλη και Μαρία Κοντού συντονίστριες Εθνικού Δικτύου Κυκλοφοριακής Αγωγής οι οποίες θα μιλήσουν στα παιδιά για τους κανόνες του ΚΟΚ και την σωστή κυκλοφοριακή οδική συμπεριφορά.
Ιδιαίτερη έμφαση για την επίτευξη της μείωσης των οδικών ατυχημάτων, δίδεται στην σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής και στην προετοιμασία τους ώστε να γίνουν υπεύθυνοι αυριανοί οδηγοί.
Με αυτό το γνώμονα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας μέσω διαδραστικών εφαρμογών σε ενότητες όπως: Πεζή μετακίνηση, οδήγηση ποδηλάτου και μοτοσικλέτας, επιβάτες σε οχήματα, τροχαία ατυχήματα.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης κυκλοφοριακής αγωγής αποτελεί τμήμα των πολλών κοινωνικών δράσεων που υλοποιούνται από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες Ρομά για απόπειρα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες Ρομά για απόπειρα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης 
 

Συνελήφθησαν, χθες (18-01-2015) το απόγευμα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας και της Ομάδας Αστυνόμευσης Άρτας, τέσσερις ημεδαπές Ρομά, ηλικίας 42, 35, 17 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, οι τέσσερις γυναίκες από κοινού, μετέβησαν στην οικία 85χρονης ημεδαπής στον Παχυκάλαμο Άρτας και με το πρόσχημα ότι εμπορεύονται είδη ρουχισμού, εισήλθαν στην οικία της.

Στη συνέχεια, οι δράστιδες άσκησαν σωματική βία σε βάρος της 85χρονης, με σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα και τιμαλφή, πλην όμως έγιναν αντιληπτές από γείτονα και τράπηκαν σε φυγή.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν και συνέλαβαν τις τέσσερις γυναίκες.

Η παθούσα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας για παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί τo Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.
Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες Ρομά για απόπειρα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες Ρομά για απόπειρα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης  Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Δείτε την ομιλία του Νικόλα Κάτσιου στην Παραμυθιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Δείτε την ομιλία του Νικόλα Κάτσιου στην Παραμυθιά (ΒΙΝΤΕΟ)Δείτε την ομιλία του Νικόλα Κάτσιου στην Παραμυθιά (ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε την ομιλία του Νικόλα Κάτσιου στην Παραμυθιά (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Συμβουλές γραμμένες σε δέρμα ζώου άφησε ο πατρο-Κοσμάς σε χωριό της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Συμβουλές γραμμένες σε δέρμα ζώου άφησε ο πατρο-Κοσμάς σε χωριό της Θεσπρωτίας

 
Το Γαρδίκι Φιλιατών στη Θεσπρωτία ήταν και αυτό σταθμός του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού. Μετά την ομιλία στην πλατεία του Λύκου (σημερινή Χαραυγή), επισκέφτηκε το Γαρδίκι, όπου έκανε ομιλία, και μάλιστα σε μία από τις οικογένειες (Μαλάμη), όπως μαρτυρείται, άφησε εντολές γραμμένες σε δέρμα ζώου. 
 
Να σημειωθεί ότι ο πατροΚοσμάς περιόδευσε στην Θεσπρωτία, σε μια εποχή, που οι εξισλαμισμοί ήταν πολλοί. 
 
Ο εξισλαμισμός στην περιοχής «κορυφώθηκε στη διάρκεια του ΙΗ΄ αιώνα λόγω των πυκνών επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων εναντίον των κλεφταρματολών, καθώς και λόγω των συνεπειών του ρωσοτουρκικού πολέμου και της αποτυχίας του κινήματος του Ορλώφ». 
 
Ο Αραβαντινός γράφει: «Κατά την εποχήν ταύτην (1737) οι χριστιανοί της Χαονίας και Θεσπρωτίας ήρξαντο ελαττούσθαι επαισθητώς, ένεκεν της κατά καιρόν τουρκίσεώς των, γιγνομένης προς αποφυγήν των αδιαλείπτων κακουχιών, ας οι Οθωμανοί ενεποίουν εις τους χριστιανούς. Πολλά χωρία ηναγκάσθησαν, ίνα εναγκαλισθώσι τον Ισλαμισμόν»
 
Συμβουλές γραμμένες σε δέρμα ζώου άφησε ο πατρο-Κοσμάς σε χωριό της Θεσπρωτίας  Συμβουλές γραμμένες σε δέρμα ζώου άφησε ο πατρο-Κοσμάς σε χωριό της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Φώτης Ζγούρης: Στερηθήκαμε πολλά, όμως κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το όνειρο και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Φώτης Ζγούρης: Στερηθήκαμε πολλά, όμως κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το όνειρο και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο
 
 


Αγαπητοί συμπατριώτες/σες,

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι μας να πάρουμε μια σημαντική απόφαση μπροστά στις κάλπες. Μια απόφαση που μπορεί και πρέπει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα!

Η οικονομική κρίση που ζούμε όλοι μας τα τελευταία πέντε χρόνια, μας έχει επηρεάσει σημαντικά. Η ζωή μας άλλαξε, η καθημερινότητα έγινε πιο δύσκολη από ποτέ, ενώ το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο για εμάς και τα παιδιά μας. Χάσαμε μισθούς, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είδαμε την ποιότητα της ζωής μας να αλλάζει προς το χειρότερο. Κάποιοι από εμάς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο.

Στερηθήκαμε πολλά, όμως κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το όνειρο και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

Το παλαιό κομματικό προσωπικό δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με τρόπο αποτελεσματικό. Σε λίγες μέρες θα ζητήσει και πάλι την ψήφο μας ζητώντας μία ακόμη ευκαιρία.

Για αρκετά χρόνια ζητούσαμε το διαφορετικό, το καινούριο όμως ψηφίζαμε το παλιό. Το καινούριο λοιπόν είναι εδώ! Άνθρωποι που ζουν μέσα στην κοινωνία, γνωρίζουν τον πραγματικό κόσμο γιατί δουλεύουν μέσα σε αυτόν και όχι σε απομονωμένα κομματικά γραφεία, έκαναν το βήμα μπροστά για να τα αλλάξουν όλα.

Έλα και εσύ λοιπόν να συμμετέχεις στην μεγάλη παρέα που ονομάζουμε συνομωσία του καλού. Γίνε η δύναμη της αλλαγής που θέλεις.

Έλα να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα!
Ζγούρης Φώτιος-υποψήφιος Βουλευτής Θεσπρωτίας

Το Ποτάμι
Φώτης Ζγούρης: Στερηθήκαμε πολλά, όμως κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το όνειρο και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο Φώτης Ζγούρης: Στερηθήκαμε πολλά, όμως κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το όνειρο και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Σκνιποστρόβιλος στο έλος Αμμουδιάς (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Σκνιποστρόβιλος στο έλος Αμμουδιάς (+ΒΙΝΤΕΟ)Ένα μοναδικό φαινόμενο καταγράφηκε στις κάμερες του Φορέα Διαχείρισης κατά τη διάρκεια των μηνιαίων μετρήσεων ορνιθοπανίδας. Ολόκληρα σμήνη από μικρές σκνίπες έκαναν την εμφάνισή τους κατά χιλιάδες, όχι σε μορφή σύννεφου όπως έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε αλλά σε στήλες, όπως ακριβώς και ένας ανεμοστρόβιλος! Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ήταν σκνιπο-στρόβιλος με το ανάλογο βουητό!
Κάθε έντομο που εκκολάπτεται σε αφθονία είναι ικανό να σχηματίσει σμήνη σε στήλες. Τα περισσότερα από αυτά είναι υδρόβια και εκκολάπτονται κατά κύματα, ανάλογα με την εποχή του έτους, την ώρα της ημέρας και τις καιρικές μεταβολές. Είναι σχεδόν πάντα κοντά σε νερό: είτε φρέσκο, είτε κινούμενο νερό ή σε υγροτόπους. Υπάρχουν διάφορα έντομα γνωστά για σχηματισμό σμηνών σε στήλες που ανήκουν στην τάξη των εφημερόπτερων, των δίπτερων και των τριχόπτερων και αποτελούν τροφή για πολλά είδη πουλιών, ψαριών και αμφιβίων μιας και ανήκουν στη τελευταία βαθμίδα της τροφικής αλυσίδας.
Οι λόγοι για τους οποίους σχηματίζουν αυτούς τους «στρόβιλους» είναι πολλοί. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις εντόμων είναι μια καλή τακτική αυτοάμυνας και λειτουργεί προς όφελος του σμήνους. Οι θηρευτές τους μπερδεύονται όταν συναντούν τόσα πολλά έντομα που μπορούν να τους παγιδεύσουν και να τους επιτεθούν καλύτερα. Επίσης, αποτελεί μια μορφή αναπαραγωγής όπου τα αρσενικά «ανεβοκατεβαίνουν» μέσα στον στρόβιλο «ερωτοτροπώντας» κατ’ αυτό τον τρόπο με τα θηλυκά.Πολλές σκνίπες είναι υδρόβιες, κυρίως στο στάδιο της προνύμφης, κάποιες τρέφονται με φυτά και παράσιτα καλλιεργειών, όπως αφίδες, άλλες είναι σαρκοφάγες. Άλλα είδη αποτελούν παράσιτα μανιταριών και ριζών διάφορων φυτών. Τέλος, υπάρχουν σκνίπες που αποτελούν άριστους επικονιαστές φυτών.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο:video
Σκνιποστρόβιλος στο έλος Αμμουδιάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Σκνιποστρόβιλος στο έλος Αμμουδιάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Δείτε σε ποιό εκλογικό τμήμα της Θεσπρωτίας ψηφίζετε

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015
Δείτε σε ποιό εκλογικό τμήμα της Θεσπρωτίας ψηφίζετε


Δείτε σε ποιό εκλογικό τμήμα της Θεσπρωτίας ψηφίζετε Δείτε σε ποιό εκλογικό τμήμα της Θεσπρωτίας ψηφίζετε Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5