Ασύλληπτη τραγωδία με βρέφος που ξεχάστηκε μέσα στο αυτοκίνητο

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Ασύλληπτη τραγωδία με βρέφος που ξεχάστηκε μέσα στο αυτοκίνητο


Ασύλληπτη είναι η τραγωδία που εξελίσσεται στην Άρτα με το θάνατο του μόλις πεντέμισι μηνών βρέφους.
Κι αυτό γιατί το μωρό ξεχάστηκε για πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο από τον πατέρα του. Ήταν εκείνος που είχε βάλει στο αυτοκίνητο το κοριτσάκι το πρωί ώστε να το αφήσει στον παιδικό σταθμό.
Το μεσημέρι η μητέρα πήγε για να το πάρει και τότε πληροφορήθηκε ότι το παιδί δεν είχε παραδοθεί το πρωί στους βρεφονηπιοκόμους.
Σε κατάσταση σοκ επικοινώνησε με τον σύζυγό της και αφού πήγαν στο αυτοκίνητο διαπίστωσαν ότι το μωρό δεν είχε τις αισθήσεις του.
Αμέσως έσπευσαν στο νοσοκομείο της Άρτας όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του βρέφους.
Και οι δύο γονείς είναι σε κατάσταση σοκ, μετά την θλιβερή είδηση λιποθύμησαν και παραμένουν στο νοσοκομείο, σε καταστολή.
Το βρέφος θα μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προκειμένου να γίνει νεκροψία- νεκροτομή.
Η έρευνα της αστυνομίας για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του βρέφους είναι σε εξέλιξη.
Read More »
Ασύλληπτη τραγωδία με βρέφος που ξεχάστηκε μέσα στο αυτοκίνητο Ασύλληπτη τραγωδία με βρέφος που ξεχάστηκε μέσα στο αυτοκίνητο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Η οικονομία κινδυνεύει - Ανοιχτή επιστολή του Α. Παπαδόπουλου στα πολιτικά κόμματα

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Η οικονομία κινδυνεύει - Ανοιχτή επιστολή του Α. Παπαδόπουλου στα πολιτικά κόμματα


Τα ρίσκα του εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης ενόψει των εκλογών επισημαίνει με ανοιχτή επιστολή τους προς τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος κάνει λόγο για «προσπάθεια εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης» και «σημαντικό πολιτικό ρίσκο δημοσιονομικής διαχείρισης την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

Αναλυτικά η επιστολή του Αλέκου Παπαδόπουλου:
«Ανοιχτή επιστολή προς τους Αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων.
Θέμα: Τα ρίσκα του εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,
Απευθύνομαι σ’ εσάς με αίσθηση ευθύνης, επίγνωσης και σεβασμού, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκ. Το συγκεκριμένο δημοσιονομικό στοιχείο προβλήθηκε μετ’ επιτάσεως ως δήθεν πρωτοφανές επίτευγμα, ενώ αντίθετα άλλα δημοσιονομικά στοιχεία μείζονος σημασίας προβλήθηκαν ανεπαρκώς ή αποσιωπήθηκαν παντελώς.

Συγκεκριμένα, αποσιωπήθηκε ότι το 2022:
(α) Το αποτέλεσμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ήταν έλλειμμα 4.727 εκ. (επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες περιλαμβανομένων των τόκων, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες χωρίς τους τόκους).
(β) Το ύψος του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς ξεπέρασε αυτό που είχε κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 356.256 εκ. (171,3% του ΑΕΠ), το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
(γ) Το ύψος του κρατικού χρέους ξεπέρασε αυτό που ήταν κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 400.276 εκ. (192,4% του ΑΕΠ), μακράν το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
(δ) Οι κυβερνητικές εγγυήσεις - εν δυνάμει χρέος- ξεπέρασαν τα 29,8 δισ., μακράν οι μεγαλύτερες από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
(ε) Το πραγματικό ΑΕΠ υπολείπεται ακόμη του πραγματικού ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 194,2 δισ., ΑΕΠ 2022: 192,1 δισ.)
(στ) Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ονομαστικό ΑΕΠ που είχε η χώρα πριν από την πρόσφατη κρίση χρέους (ΑΕΠ 2011: 203,3 δισ., ΑΕΠ 2022: 208 δισ.).

Χωρίς διάθεση να αμφισβητήσω το νομότυπο των εγγραφών και την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνω ότι η σύμμετρη προβολή των παραπάνω συνιστά προσπάθεια εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης και σημαντικό πολιτικό ρίσκο δημοσιονομικής διαχείρισης την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γιατί οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι σε θέση να ακτινογραφούν ακριβέστερα τα μεγέθη και να απαιτήσουν προσαρμογές τις οποίες το εκλογικό σώμα θα είναι ανέτοιμο να δεχτεί. Σ’ αυτό το πνεύμα θέλω να κάνω και κάποιες επιπλέον επισημάνσεις.
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και εύλογα ερωτηματικά η τεράστια διαφορά (44,1 δισ.) μεταξύ δημόσιου και κρατικού χρέους. Η διαφορά αυτή ήταν μόλις 12 δισ. το 2011 και 25 δισ. το 2019. Δεδομένου ότι το Κράτος είναι ένας μόνο από τους εκατοντάδες φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, πώς εξηγείται το δημόσιο χρέος να είναι πολύ μικρότερο από το κρατικό χρέος;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των ορισμών δημόσιου και κρατικού χρέους. Δημόσιο χρέος είναι το σύνολο των χρεών όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους (δανειστές εκτός Γενικής Κυβέρνησης), ενώ κρατικό χρέος είναι το σύνολο των χρεών του Κράτους προς όλους τους δανειστές του (εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης).
Πώς γίνεται, λοιπόν, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μαζί να έχουν χρέος πολύ μικρότερο από το χρέος του Κράτους; Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εμφανίσει το δημόσιο χρέος μικρότερο, υπερδιπλασίασε το δανεισμό του Κράτους από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και απέφυγε ισόποσο δανεισμό από τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ είχε δανειστεί στις 31.12.2022 από την Τράπεζα της Ελλάδος με συμφωνίες επαναγοράς (repos) διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης 46,7 δισ. Το χρέος αυτό δεν προσμετράται στο δημόσιο χρέος, αφού στο δημόσιο χρέος προσμετράται μόνο το χρέος του Κράτους προς τους δανειστές του εκτός Γενικής Κυβέρνησης.

Οι όγκοι δημόσιου και κρατικού χρέους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα, αφού στο τέλος του 2022:
α) Υπήρχαν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1.710 εκ. ( ήδη 2.502 εκ. τέλος Μαρτίου 2023).
(β) Υπήρχαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων 658 εκ.
(γ) Είχε ετεροχρονιστεί η πληρωμή δαπανών 1.383 εκ. ευρώ.
(δ) Υπήρχαν εκκρεμείς καταπτώσεις εγγυήσεων 1.300 εκ. και
(ε) ενδεχομένως πολλές ακόμη άγνωστου ύψους υποχρεώσεις.

Οι τεράστιοι όγκοι δημόσιου και κρατικού χρέους, η διαρκώς επιδεινούμενη διάρθρωσή τους (μεγάλη αύξηση του πολύ βραχυπρόθεσμου δανεισμού, repos), καθώς και η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εμβάλλουν σε ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα του Κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (περίπου όσα παρέλαβε το 2019, 36-38 δισ.) και εξασφαλίζουν μία άνεση δανεισμού, καθώς και μία σιγουριά αν προκύψουν δυσκολίες. Ωστόσο, από τα παραπάνω δεδομένα ανακύπτουν ορισμένα σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα:
(α) Αν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι 36-38 δισ., τότε πώς μπόρεσε η Κυβέρνηση να δανειστεί 46,7 δισ. στις 31.12.2022;
(β) Αφού η Κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί και δαπανήσει όλα τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πώς αυτά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης;
(γ) Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων (Κοινό Κεφάλαιο) με τι όρους τα δανείστηκε η Κυβέρνηση από την Τράπεζα της Ελλάδος; ειδικότερα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (οι εισφορές των εργαζομένων στους ατομικούς κουμπαράδες που διαφημίζει η Κυβέρνηση) με τι όρους τα δανείστηκε;
(δ) Είναι θεμιτό να δανείζεται η Κυβέρνηση τις εισφορές των εργαζομένων με συμφωνίες επαναγοράς (repos) για ταμειακή διευκόλυνσή της και λογιστική μείωση του δημόσιου χρέους;
(ε) Ποιος μεριμνά για την αποδοτική επένδυση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος εργαζομένων και συνταξιούχων;
(στ) Ποιος εκπροσωπεί τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων στις συμφωνίες επαναγοράς (repos) που συνάπτει ο ΟΔΔΗΧ με την Τράπεζα της Ελλάδος και δανείζεται τις εισφορές τους;
(ζ) Σκοπεύει και είναι σε θέση η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα δανεικά από τα ασφαλιστικά ταμεία (Κοινό Κεφάλαιο), ώστε να αξιοποιηθούν αποδοτικότερα;

Οι ασταμάτητα προβαλλόμενες αναβαθμίσεις, η μη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμη εκτεθειμένα στη ζώνη της κερδοσκοπικής κατηγορίας και η κατ’ εξαίρεση αγορά τους από την ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και άνευ όρων. Κατόπιν αυτών είναι αυτονόητο ότι τα περιθώρια επιπλέον δανεισμού για τη χώρα είναι πολύ περιορισμένα. Τυχόν υπέρβαση αυτών των περιθωρίων η όποια αξιοπρόσεκτη διόγκωση του δανεισμού από τις αγορές αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση των περιθωρίων κινδύνου στα επιτόκια δανεισμού. Δυστυχώς, ο δανεισμός από τις αγορές φαίνεται ότι είναι πλέον για την Κυβέρνηση και τη χώρα μονόδρομος, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να καταλήγει σε δύσβατο μονοπάτι αν δεν γίνει μια πιο συνετή διαχείριση των προσδοκιών. Με αυτό το σκεπτικό, ο ακριβής προσδιορισμός της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας πριν από τις επικείμενες εκλογές μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη των δεινών της τραυματικής κρίσης χρέους.
Η συνεχής και συγχρονισμένη προβολή μιας ρόδινης εικόνας για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν επιτρέπει στον πολίτη να χαράξει και να ακολουθήσει αξιόπιστη προσωπική και επαγγελματική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα, η καταιγιστική και συγχρονισμένη προβολή του σχετικά ασήμαντου και ουσιαστικά ανύπαρκτου πρωτογενούς πλεονάσματος και η εξαφάνιση του ελλείμματος πολλών δισεκατομμυρίων, καθώς και της πρωτοφανούς διόγκωσης δημόσιου και κρατικού χρέους. Θα είναι άραγε αυτές οι εκλογές ευκαιρία να τεθούν προς συζήτηση τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ή θα επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα που μας οδήγησαν στη πρόσφατη χρεοκοπία;
Η ευθύνη σας ως επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας θα είναι βαριά και μη συγγνωστή αν η χώρα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, μέσα σε αυτήν την 10ετία ή στις αρχές της επόμενης κάτω από το βάρος των επαναλαμβανόμενων ανεύθυνων και αστόχαστων επεκτατικών πολιτικών.
Πιστεύω βαθιά και επιτρέψτε μου να σας προτείνω την άμεση συγκρότηση από κοινού μιας σταθερής Εθνικής Δημοσιονομικής Στρατηγικής, έστω μετά τις εκλογές, ως άφευκτη ανάγκη λόγω της επικίνδυνα ασθενούς ακόμη ελληνικής οικονομίας.
Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα αδιάψευστα και βοώντα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σας υποχρεώνουν, ως επικεφαλής των κόμματων εξουσίας, να ακολουθήσετε αυτόν τον αναπόφευκτο, οδυνηρό, προσωπικό και πολιτικό μονόδρομο.

Με τιμή
Αλέκος Παπαδόπουλος, 
πρώην Υπουργός Οικονομικών»
Read More »
Η οικονομία κινδυνεύει - Ανοιχτή επιστολή του Α. Παπαδόπουλου στα πολιτικά κόμματα Η οικονομία κινδυνεύει - Ανοιχτή επιστολή του Α. Παπαδόπουλου στα πολιτικά κόμματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Καταγγελία των εργαζομένων στη Π.Ε. Θεσπρωτίας, για άσκηση λεκτικής βίας κατά συναδέλφου εν ώρα υπηρεσίας

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Καταγγελία των εργαζομένων στη Π.Ε. Θεσπρωτίας, για άσκηση λεκτικής βίας κατά συναδέλφου εν ώρα υπηρεσίας


Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πολίτη και συναδέλφου εν ώρα υπηρεσίας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι υπάλληλοι ως μέλη της ευρύτερης κοινωνίας, βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε ανάλογα καθημερινά προβλήματα όπως η πλειοψηφία των πολιτών. 
Παρόλα αυτά, δεν θεωρούμε ότι είναι πρέπον, πολίτες να εκφράζονται με ύβρεις προς υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 
Τουναντίον, πιστεύουμε ότι ο αμοιβαίος σεβασμός, η υπομονή και κατανόηση φέρνει καλυτέρα αποτελέσματα για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους. 
Θεωρούμε φυσικά ως αυτονόητο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να εξυπηρετούν τους πολίτες στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, παρέχοντας ταυτόχρονα λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με τα καθήκοντα τους. 
Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο περιστατικό, αναδεικνύει την -συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού λόγω του χρόνιου περιορισμού (κατ’ ουσία ελάχιστων) νέων προσλήψεων αλλά και του αυξημένου ρυθμού συνταξιοδοτήσεων. 
Ως συνέπεια, οι περισσότερες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας ανά υπάλληλο. 
Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι με συμβάσεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, υπαλλήλων χωρίς επαρκή εκπαίδευση, δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα. 
Θα πρέπει να γίνουν νέες προλήψεις μονίμου προσωπικού και, παράλληλα, σωστή κατανομή του προσωπικού. 

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας
Read More »
Καταγγελία των εργαζομένων στη Π.Ε. Θεσπρωτίας, για άσκηση λεκτικής βίας κατά συναδέλφου εν ώρα υπηρεσίας Καταγγελία των εργαζομένων στη Π.Ε. Θεσπρωτίας, για άσκηση λεκτικής βίας κατά συναδέλφου εν ώρα υπηρεσίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπή που κατηγορείται για υπόθεση ληστείας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Συνελήφθη ημεδαπή που κατηγορείται για υπόθεση ληστείας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης


Συνελήφθη χθες (8-5-2023) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπή, σε βάρος της οποίας είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για τα αδικήματα της ληστείας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπή που κατηγορείται για υπόθεση ληστείας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης Συνελήφθη ημεδαπή που κατηγορείται για υπόθεση ληστείας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συμφώνησαν τα κόμματα για τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Ηγουμενίτσα: Συμφώνησαν τα κόμματα για τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου προς τους συνδυασμούς, τις παρατάξεις και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα, συνάντηση της διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να συνεννοηθούν οι Παρατάξεις και τα Κόμματα μεταξύ τους καθώς και με τον Δήμο για την ομαλή διακίνηση των ιδεών και απόψεών τους με όποιο πρόσφορο τρόπο και μέσο διατίθεται από τον Δήμο μας και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΦΕΚ 674/Β’/15-2-2022).

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι:
· Θεοφάνης Κωνσταντίνου, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
· Σπυρίδων Κάτσης, ΣΥΡΙΖΑ
· Ιωάννης Γεωργίου, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
· Θεόδωρος Δήμας, ΚΚΕ
· Κωνσταντίνος Μπακάλης, ΜέΡΑ 25
· Λάμπρος Μουσελίμης, ΚΚΕ (μ-λ)
· Παναγιώτης Πανταζής , Ελλήνων Συνέλευσις

οι οποίοι, κατόπιν ειδικής αναφοράς από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δημήτριο Πάκο, στη σχετική νομοθεσία και ύστερα από διαλογική συζήτηση και υποβολή προτάσεων από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, ομόφωνα αποφάσισαν τα ακόλουθα:

Πραγματοποίηση προεκλογικών ομιλιών:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 19/5 ΠΑΝΘΕΟΝ ώρα 19:00
ΣΥΡΙΖΑ: 18/5 ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ώρα 20:00
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 13/5 ΠΑΝΘΕΟΝ ώρα 18:00 και 9/5 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ώρα 20:30 (Εκλογικό Κέντρο)
ΚΚΕ: 11/5 ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ώρα 20:30
ΜέΡΑ 25: 9/5 ΠΑΝΘΕΟΝ από 11:00’ έως 14:00

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του θα παράσχει Τεχνική Υποστήριξη.

Η ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων δεν καλύπτεται από τον Δήμο.

Επιμέρους ζητήματα ρυθμίζονται από το ΦΕΚ 674/Β’/15-2-2022 και σχετικές εγκυκλίους του Π.Δ. τα οποία αναγνώστηκαν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν μόνο για την προεκλογική περίοδο των Εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συμφώνησαν τα κόμματα για τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις Ηγουμενίτσα: Συμφώνησαν τα κόμματα για τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Πρόσκληση σε έκτακτη - κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Πρόσκληση σε έκτακτη - κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας


Καλείστε να συμμετάσχετε σε έκτακτη – κατεπείγουσα διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2023 ημέρα Τετάρτη και από ώρα 11:00’ έως 13:00’ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 και την εγκύκλιο 375 του ΥΠ.ΕΣ. (Α.Π.:39167/2-6-2022–ΑΔΑ:Ψ42Π46ΜΤΛ6-4ΙΓ) με τα παρακάτω δύο (2) έκτακτα θέμα:

ΘΕΜΑ 1o
Έγκριση Πρακτικού Συνεδρίασης Διακομματικής Επιτροπής για τη Διάθεση των Δημοτικών Χώρων στα Κόμματα και τους Συνασπισμούς Κομμάτων για την προεκλογική προβολή τους για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
-Εισηγητής: Δημήτριος Πάκος – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Έχει ψηφιστεί ομόφωνα και έχει υπογραφεί το Πρακτικό της Διακομματικής Επιτροπής για την κατανομή και χρήση των χώρων στα Πολιτικά Κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαίου και σύμφωνα με το ΦΕΚ 674/Β’ /15-2-2022 πρέπει να συγκληθεί αμέσως το Δημοτικό Συμβούλιο και με απόφασή του, υποχρεωτικά, να κάνει αποδεκτό το ανωτέρω πρακτικό.

ΘΕΜΑ 2o
Απευθείας μίσθωση κτηρίου (οίκημα Νικολάτου) για στέγαση του Β’ εκλογικού τμήματος στο εκλογικό διαμέρισμα Αγίας Μαρίνας, συνοικισμού Βασιλικού.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Πρέπει άμεσα να καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα – καταστήματα ψηφοφορίας ενόψει των εκλογών της 21ης Μαίου 2023 και να αντιμετωπιστούν επιμέρους ζητήματα σε περίπτωση που ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων δεν επαρκεί από κτήρια που κατέχονται από το Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ (παρ.2 άρθρο 52 ΠΔ/26/2012).

· Στις 10 Μαΐου 2023 ημέρα Τετάρτη και από ώρα 11:00’ έως 13:00’ καλείστε να απαντήσετε:
α) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο e-mail katsimanis@1345.syzefxis.gov.gr
β γραπτό μήνυμα κινητής τηλεφωνίας ή τηλεφωνικώς στο κιν. 6971801942
  • θετικά ή αρνητικά επί του κατεπείγοντος,
  • την ψήφο σας επί της πρότασης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Read More »
Πρόσκληση σε έκτακτη - κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Πρόσκληση σε έκτακτη - κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Προεκλογικό spot του Μάριου Κάτση: Τι έγινε τα 4 τελευταία χρόνια στη Θεσπρωτία;

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Προεκλογικό spot του Μάριου Κάτση: Τι έγινε τα 4 τελευταία χρόνια στη Θεσπρωτία;


Τί έγινε τα 4 τελευταία χρόνια στη Θεσπρωτία;
Έργο μηδέν, οπισθοδρόμηση, φτωχοποίηση με ψέματα και αλαζονεία.
Ως εδώ!
Στις 21 Μαϊου τα αλλάζουμε όλα! Για τη Θεσπρωτία που δικαιούμαστε! Δεν είμαστε νομός β΄κατηγορίας! Ψηφίζουμε αλλαγή! 

Read More »
Προεκλογικό spot του Μάριου Κάτση: Τι έγινε τα 4 τελευταία χρόνια στη Θεσπρωτία; Προεκλογικό spot του Μάριου Κάτση: Τι έγινε τα 4 τελευταία χρόνια στη Θεσπρωτία; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Υπόμνημα του προέδρου της Παραμυθιάς προς τον Πρωθυπουργό για ΤΟΕΒ και οδικό άξονα Παραμυθιάς – Μεσοπόταμου

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Υπόμνημα του προέδρου της Παραμυθιάς προς τον Πρωθυπουργό για ΤΟΕΒ και οδικό άξονα Παραμυθιάς – Μεσοπόταμου


Κύριε Πρωθυπουργέ.
Έχοντας διατελέσει επί εννέα συναπτά έτη ως πρόεδρος της κοινότητας Παραμυθίας και αφουγκραζόμενος τους κατοίκους της πόλης μου σας καταθέτω το παρόν υπόμνημα γνωστοποιώντας σας δύο πολύ σημαντικά έργα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν στην περιοχή μας.

Πρώτον
Η περιοχή μας δραστηριοποιείται κυρίως στον πρωτογενή τομέα με αποτέλεσμα το νερό να είναι το βασικό μέσο ώστε κάθε αγρότης – κτηνοτρόφος να διατηρήσει και να αναπτύξει την επιχείρησή του. Εδώ και μια δεκαετία ο ΤΟΕΒ Παραμυθιάς βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα
να υπολειτουργεί ή να μην λειτουργεί καθόλου δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην περιοχή. Καταθέτοντας αυτό το υπόμνημα κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων με σύγχρονα μέσα καθώς και την εύρεση λύσης μειώσεις κόστους της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να λειτουργεί εύρυθμα.

Δεύτερον
Κατασκευή οδικού άξονα Παραμυθιάς – Μεσοπόταμος Ο δρόμος αυτός αποτελεί διαρκές αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας. Η αναγκαιότητα
πρόεκυψε από την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων στο εσωτερικό των οικισμών της περιοχής του κάμπου Παραμυθίας Γλυκής καθώς και της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξη της περιοχής φέρνοντας πιο κοντά το παραλιακό μέτωπο. Με την κατασκευή του νέου αυτού οδικού άξονα, δημιουργείται εναλλακτική διαδρομή προς τον κόμβο Μεσοποτάμου και μέσω της Εγνατίας οδού προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την βαριά κυκλοφορία, που θα φέρει στον παραθαλάσσιο άξονα η ολοκλήρωση της Αμβρακίας οδού. Με το τμήμα των 8 χλμ. από τον κόμβο Κορονόπουλου προς Καναλάκι, η χρονική απόσταση Καναλακίου προς Παραμυθιά, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα μειώνεται σημαντικά. Υπολογίζεται ότι η διαδρομή Γιάννενα Παραμυθιά – Λούτσα θα είναι 40 λεπτά – της ώρας. Έχοντας γνώση όλα τα παραπάνω κρίνεται αναγκαίο η κατασκευή του νέου οδικού άξονα.

Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος της κοινότητάς Παραμυθίας
Καλόγηρος Γεώργιος
Read More »
Υπόμνημα του προέδρου της Παραμυθιάς προς τον Πρωθυπουργό για ΤΟΕΒ και οδικό άξονα Παραμυθιάς – Μεσοπόταμου Υπόμνημα του προέδρου της Παραμυθιάς προς τον Πρωθυπουργό για ΤΟΕΒ και οδικό άξονα Παραμυθιάς – Μεσοπόταμου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Παραμυθια: Τι ξέχασε να μας πει ο Πρωθυπουργός

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Παραμυθια: Τι ξέχασε να μας πει ο Πρωθυπουργός


Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στην Παραμυθιά σε μια κενή ουσίας επικοινωνιακή φιέστα ωστόσο ξέχασε να αναφερθεί σε μια σειρά απο πολύ σημαντικά ζητήματα της Θεσπρωτίας.
  • Ούτε λέξη για τους ΤΟΕΒ και τον κίνδυνο αφανισμού των παραγωγών.
  • Ουτε λέξη για την Οδική Σύνδεση του Ηγουμενίτσας Μαυροματίου
  • Ούτε λέξη για το χωροταξικό του Σουλίου
  • Ούτε λέξη για την υποβάθμιση του μοναδικού νοσοκομείου της Θεσπρωτίας και για τις συνεχόμενες κραυγές απόγνωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού
  • Ούτε λέξη για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ
  • Ούτε λέξη για την προοπτική απόκτησης Πανεπιστημιακού τμήματος στην Θεσπρωτία
  • Ούτε λέξη για την απόκτηση περιφερειακής οδού στην έδρα της Θεσπρωτίας
  • Ουτε λέξη για την βελτίωση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας
Οι πολίτες της Θεσπρωτίας ξέρουν την πραγματική κατάσταση και θα δώσουν την απάντηση τους την άλλη Κυριακή, οσο και αν προσπαθεί η Κυβέρνηση να κρύβει τα προβλήματα κάτω απο το χαλί
Read More »
Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Παραμυθια: Τι ξέχασε να μας πει ο Πρωθυπουργός Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Παραμυθια: Τι ξέχασε να μας πει ο Πρωθυπουργός Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Και πάλι τα αιολικά στα Θεσπρωτικά Όρη και τα Όρη του Σουλίου

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Και πάλι τα αιολικά στα Θεσπρωτικά Όρη και τα Όρη του Σουλίου


Επανέρχονται δριμύτερες οι εταιρείες που σχεδιάζουν μεγάλο αιολικό πάρκο στα Θεσπρωτικά Όρη και τα Όρη του Σουλίου.

Πρόκειται για αιολικό 117 MW που θα αναπτυχθεί σε περιοχές των Δήμων Δωδώνης, Σουλίου και Ζηρού.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Το συγκεκριμένο έργο το οποίο επιχειρήθηκε και πριν μερικούς μήνες έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από φορείς αλλά και Δήμους.
Read More »
Και πάλι τα αιολικά στα Θεσπρωτικά Όρη και τα Όρη του Σουλίου Και πάλι τα αιολικά στα Θεσπρωτικά Όρη και τα Όρη του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

ΚΕΘΕΑ: Ενημέρωση για τις εξαρτήσεις στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
ΚΕΘΕΑ: Ενημέρωση για τις εξαρτήσεις στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας


Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Ηπείρου του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας υλοποίησαν δράση ενημέρωσης των μαθητών και μαθητριών της Α’ και Β’ τάξης του Λυκείου σχετικά με τις εξαρτήσεις και τις πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τους, την Πέμπτη 4/5/2023. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε διαδραστικές διαδικασίες, παρακολούθησαν ενημερωτικό video και έμαθαν τρόπους να ζητήσουν βοήθεια. Η εκπαίδευση και οι κοινωνικές δομές επιδιώκουν τη δράση προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των μαθητριών/τών και της τοπικής κοινωνίας.
Read More »
ΚΕΘΕΑ: Ενημέρωση για τις εξαρτήσεις στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας ΚΕΘΕΑ: Ενημέρωση για τις εξαρτήσεις στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

3 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στον Δήμο Σουλίου

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
3 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στον Δήμο Σουλίου


Την πρόσληψη με επιλογή ΤΡΙΩΝ (3) ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου ( από την μέρα υπογραφής της σύμβασης μέχρι και την 18η-9-2023) για την αντιμετώπιση εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών του Δήμου Σουλίου μετά την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη Τ.Κ. του Δήμου Σουλίου, για τις εξής κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες, με τα αντίστοιχα τυπικά προσόντα και την αντίστοιχη χρονική περίοδο, ανακοίνωσε ο Δήμος Σουλίου

Οι θέσεις:1 θέση ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού – (Διάρκεια σύμβασης από την πρόσληψη έως και 18-09-2023 )
2 θεσεις ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων(Τσάπα JCB) – (Διάρκεια σύμβασης από την πρόσληψη έως και 18-09-2023 )


Η προκήρυξη με ολες τις λεπτομέρειες εδω
Read More »
3 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στον Δήμο Σουλίου 3 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στον Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Εγγραφές, επανεγγραφές και μεταγραφές νηπίων - βρεφών στους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Εγγραφές, επανεγγραφές και μεταγραφές νηπίων - βρεφών στους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας


Οι εγγραφές, επανεγγραφές και μεταγραφές των νηπίων και βρεφών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας για το σχολικό έτος 2023-2024 ξεκινούν στις 10-05-2023 ημέρα Τετάρτη και λήγουν στις 09-06-2023 ημέρα Παρασκευή.

Δικαίωμα εγγραφής στους Δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας έχουν τα:
α) Νήπια ηλικίας από 2,5 ετών έως και αυτά που έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
β) Βρέφη ηλικίας από 18 μηνών έως 2,5 ετών.

Τα έντυπα εγγραφής και ανακοινώσεων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Δήμου & στους κατά τόπους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθημερινά και ώρες 10:00-13:00.

Ακολουθεί πίνακας με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΪΜΠΕΚΟΓΛΟΥ

Read More »
Εγγραφές, επανεγγραφές και μεταγραφές νηπίων - βρεφών στους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας Εγγραφές, επανεγγραφές και μεταγραφές νηπίων - βρεφών στους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Εγκύκλιος στις Εισαγγελίες | "Δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες"

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Εγκύκλιος στις Εισαγγελίες | "Δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες"


Κάλεσμα στους εισαγγελείς όλης της χώρας να θέσουν υψηλά στις προτεραιότητές τους τη διαφύλαξη της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες απηύθυνε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, που εστάλη στους εισαγγελείς όλης της χώρας, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες και είναι καθήκον των εισαγγελέων να σταματήσουν όσους τυχόν έχουν περιορίσει διά της επιχειρηματικής ή άλλης παρουσίας τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Χαρακτηρίζει μάλιστα το ζήτημα φλέγον.
Η εγκύκλιος εστάλη προχθές από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, αρμόδιο για την εποπτεία και τον συντονισμό των εισαγγελέων της χώρας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των δημοσίων κτημάτων. Οπως υπενθυμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ήδη από το 1940 ο νομοθέτης έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία του αιγιαλού ως «κοινόχρηστο κτήμα», «αδυνατώντας να προνοήσει τα όσα δεινά θα υφίστατο ο αιγιαλός και η παραλία τα επόμενα χρόνια».
Η διαφύλαξη των αιγιαλών και της παραλίας είναι καθήκον μας, σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Με την εισαγγελική πυγμή μας πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και διά κυρώσεων και διά πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά».
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να επιδείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα σε περιστατικά «οικειοποίησης» παραλιών από επιχειρήσεις ή κατοικίες. «Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει με την εισαγγελική δράση μας να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Οχι μόνοι μας, βεβαίως, αλλά με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων (…). Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμορφώνεται στον νόμο πειθαναγκάζεται διά τούτο, διά μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ.)», αναφέρει.
«Είναι αδήριτη ανάγκη με την υπηρεσιακή συμπεριφορά μας να δηλούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπουμε την παραβίαση του προορισμού των κοινόχρηστων πραγμάτων και να ελέγχουμε διαρκώς αν η παραχώρηση για χρήση τμημάτων αυτών γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που ορίζει ο νόμος και που εξυπηρετούν τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού».
Ο αντεισαγγελέας του Α.Π. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος χαρακτηρίζει το ζήτημα φλέγον και κάνει λόγο για συλλήψεις και κατασχέσεις όπου κριθεί απαραίτητο.
Η εγκύκλιος έρχεται να ενθαρρύνει τους εισαγγελείς να παρεμβαίνουν υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, ενώ πληθαίνουν (τα τελευταία χρόνια) οι καταγγελίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας είτε για ξενοδοχεία που περικλείουν παραλίες με τις εγκαταστάσεις τους, καθιστώντας έτσι στην πράξη δύσκολη την ελεύθερη πρόσβαση είτε για beach bar και άλλες επιχειρήσεις του είδους, που καταλαμβάνουν παράνομα σχεδόν το σύνολο των παραλιών, ή μέσω υπαλλήλων τους «αποτρέπουν» ή ακόμη και εκφοβίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες τους.
Πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε πολύ τουριστικές περιοχές με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα (λ.χ. Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική, Σκιάθος) ή σε περιοχές με τοπικά ισχυρές τουριστικές επιχειρήσεις (λ.χ. Ιος, Μύκονος, Ηλεία).

«Παράθυρα»
Η ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία προστατεύεται από το Σύνταγμα, ενώ τους κανόνες για τη χρήση του αιγιαλού περιγράφει ο ν. 2971/2001, που παραμένει ισχυρός παρά τις συστηματικές προσπάθειες των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας να τον περιορίσουν.
Υπάρχουν ωστόσο «παράθυρα» που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία, που πλήττουν ευθέως το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία – για παράδειγμα, η απευθείας μίσθωση από συνεχόμενες παραθαλάσσιες επιχειρήσεις του συνόλου της παραλίας που βρίσκεται μπροστά τους, δημιουργεί συνεχόμενα «μέτωπα» από ομπρελοκαθίσματα, που δεν υπακούουν στον κανόνα 50-50 (ελεύθερο τμήμα προς μισθωμένο τμήμα). Ετσι στις τουριστικές περιοχές η κατάληψη ολόκληρων παραλιών και μάλιστα… διά του νόμου είναι συχνό φαινόμενο.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Read More »
Εγκύκλιος στις Εισαγγελίες | "Δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες" Εγκύκλιος στις Εισαγγελίες | "Δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Ένα εκατομμύριο στην Ήπειρο για ηλεκτρικούς φορτιστές

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Ένα εκατομμύριο στην Ήπειρο για ηλεκτρικούς φορτιστές


Το ποσό του 1.078.674 ευρώ αναλογεί στην Ήπειρο από το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά την Πέμπτη 11 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Σκοπός του προγράμματος είναι, όπως δηλώνει και η ονομασία του, η εγκατάσταση περισσότερων από 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (300000 kW ως αθροιστική εγκατεστημένη ισχύς των σημείων αυτών) σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων αστικών, περιαστικών περιοχών, καθώς και άλλων σημείων ενδιαφέροντος κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων, εντός λιμένων, αερολιμένων, κ.λπ.

Ως εκ τούτου, στοχεύει στην παροχή οικονομικής στήριξης για επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα, στις ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές και στην καθαρή, αποδοτική παραγωγή και χρήση ενέργειας, μέσω της ενίσχυσης δημοσίως προσβάσιμων υποδομών επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) ανά την Επικράτεια, οι οποίες τροφοδοτούνται με ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ, με σκοπό τη δημιουργία ενός βασικού δικτύου (κορμού) δημόσιας φόρτισης Η/Ο στη χώρα, με τη μέγιστη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη, αλλά και την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού.

Αποτελεί δηλαδή ένα βασικό εργαλείο της ελληνικής Πολιτείας για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.

Το Πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» εκτείνεται μέχρι το 2024 και η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 79.790.000 ευρώ, εκ των οποίων για το τρέχον έτος το ποσό φτάνει τα 15.958.000 ευρώ.
Read More »
Ένα εκατομμύριο στην Ήπειρο για ηλεκτρικούς φορτιστές Ένα εκατομμύριο στην Ήπειρο για ηλεκτρικούς φορτιστές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Η πρώτη ταινία της Marketing Greece για την Ήπειρο

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Η πρώτη ταινία της Marketing Greece για την Ήπειρο


«Η Ήπειρος έχει μυστικά που κρατάνε από πάντα… ή θα στα ψιθυρίσει ή θα στα φωνάξει»…
Με αυτή τη φράση η πρώτη ταινία της Marketing Greece για την Ήπειρο υποδέχεται τους ταξιδιώτες σε ένα επικό οδοιπορικό.
Φυσικοί ήχοι που σε ταξιδεύουν και μεγαλειώδη κινηματογραφικά πλάνα που καθηλώνουν, δίνουν τη σκυτάλη στην ηχώ της Ηπείρου.
Μια αέναη ηχώ που διαπερνά τον τόπο, ντύνει μοναδικά την πολύτιμη άυλη πολιτιστική κληρονομιά του και συντροφεύει τους ανθρώπους του σε κάθε στιγμή.
Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια που ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο και κουβαλούν την ιστορία της Ηπείρου σε νότες και στίχους γραμμένους από την ψυχή των κατοίκων της.

Read More »
Η πρώτη ταινία της Marketing Greece για την Ήπειρο Η πρώτη ταινία της Marketing Greece για την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Αιμοδοσία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Αιμοδοσία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΘεσπρωτίαςΣας γνωρίζουμε ότι την Τρίτη 16/05/2023 και ώρα 10:00 έως 13:30 θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας η ετήσια αιμοδοσία του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε Θεσπρωτίας. 
Παρακαλούμε να διευκολύνετε τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών αιμοδοτών, χωρίς να παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. 

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
ΣΥΛΒΑΝΑ ΚΟΥΡΤΗ
Read More »
Αιμοδοσία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας Αιμοδοσία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Μάριος Κάτσης στο MEGA Σαββατοκύριακο: Μόνο με νίκη ΣΥΡΙΖΑ φεύγει ο Μητσοτάκης και η πολιτική του

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
Μάριος Κάτσης στο MEGA Σαββατοκύριακο: Μόνο με νίκη ΣΥΡΙΖΑ φεύγει ο Μητσοτάκης και η πολιτική του


Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA βρέθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ_Προοδευτική Συμμαχία και εκ νέου υποψήφιος Μάριος Κάτσης.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο με τους κ. Σιωμόπουλο και Γκαντώνα, συζητήθηκαν οι μετεκλογικές συνεργασίες, οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων και το δίλλημα των εκλογών.

Ο κ. Κάτσης ξεκίνησε την τοποθέτηση του δίνοντας συγχαρητήρια στον τηλεοπτικό σταθμό που έστειλε πρόσκληση στους αρχηγούς Μητσοτάκη και Τσίπρα για κατ’ιδίαν debate και σχολίασε πως « ο κ.Μητσοτάκης το βάζει στα πόδια γιατί φοβάται την σύγκριση»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως «με ποσοστό αναποφάσιστων κοντά στο 17% δεν μπορεί να βγεί συμπέρασμα, είναι αντιεπιστημονικό. Η διαφορά μεταξύ δημοσκοπήσεων και εκλογών είναι ότι δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι» σχολίασε.

Όσον αφορά το δίλλημα των εκλογών και τις μετεκλογικές συνεργασίες αναφέρθηκε πως «το δίλλημα είναι αν θέλουμε να μείνει ή να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και η καταστρεπτική πολιτική του. Αν θέλουμε να φύγει, ο μόνος που θέλει και μπορεί να τον ρίξει είναι ο Α. Τσίπρας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα είναι εξαιρετικά πιθανό να σχηματιστεί κυβέρνηση γιατί τα μικρότερα κόμματα στην απλή αναλογική έχουν ευθύνες και δεν επιθυμούν δεύτερες εκλογές» Τέλος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως «είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό για να βγεί η κοινωνία στο ξέφωτο με τα 11 σημεία προγραμματικής σύγκλιση που συνοψίζονται στο εξής: μείωση τιμών, αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Η κοστολόγησή του είναι 5.5δις€ ανά έτος δηλαδή το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κολλητούς και φίλους»


Read More »
Μάριος Κάτσης στο MEGA Σαββατοκύριακο: Μόνο με νίκη ΣΥΡΙΖΑ φεύγει ο Μητσοτάκης και η πολιτική του Μάριος Κάτσης στο MEGA Σαββατοκύριακο: Μόνο με νίκη ΣΥΡΙΖΑ φεύγει ο Μητσοτάκης και η πολιτική του Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

ΚΚΕ: Το χρεοκοπημένο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους» προπαγάνδισε ο Κ. Μητσοτάκης στη φιέστα που οργανώθηκε στην Θεσπρωτία

Τρίτη, Μαΐου 09, 2023
ΚΚΕ: Το χρεοκοπημένο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους» προπαγάνδισε ο Κ. Μητσοτάκης στη φιέστα που οργανώθηκε στην Θεσπρωτία


Το χρεοκοπημένο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους» προσπάθησε να προπαγανδίσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προεκλογική φιέστα που οργανώθηκε από την ΝΔ στην Παραμυθιά του Ν. Θεσπρωτίας
Με αισθήματα οργής και αγανάκτησης πλημμύρισαν οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας και ολόκληρης της Ηπείρου ακούγοντας τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη για τα οφέλη της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού γιατί γνωρίζουν ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι ο Ιταλικός Όμιλος Grimaldi που πήρε το λιμάνι έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. Ευρώ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις Μεταφορές, στον Τουρισμό, στις κατασκευές. Γιατί θα δουν απολύσεις των σημερινών εργαζομένων στο λιμάνι για να προσληφθούν νέοι με χειρότερες εργασιακές σχέσεις και πολύ χαμηλότερους μισθούς, όπως δείχνει και η πείρα του λιμανιού του Πειραιά. Γιατί θα δουν αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων τόσο από και προς την Ιταλία όσο και των αντίστοιχων δρομολογίων της Κέρκυρας. Γιατί η εμπορική κίνηση στα τοπικά καταστήματα δεν θα μειωθεί αφού με την κατασκευή της μαρίνας, θα φτιαχτούν μέσα στην «ζώνη» 6.000 τμ. εμπορικά καταστήματα προς όφελος του επενδυτή. Γιατί θα αποκλεισθούν οι κάτοικοι από το παραλιακό μέτωπο. Γιατί το λιμάνι με την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ γίνεται ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και μαγνήτης «αντιποίνων».
Είχε το θράσος να μιλήσει για τον πρωτογενή τομέα όταν οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι ανοίγουν το πορτοφόλι τους και δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το μόνο που βλέπουν είναι συνεχώς τα χρέη τους να μεγαλώνουν αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και οι τιμές των προϊόντων που διαμορφώνουν οι μεγαλέμποροι και οι μεταποιητικές βιομηχανίες είναι χαμηλές ακόμα και κάτω του κόστους. Οι κτηνοτρόφοι πρόσφατα είδαν να μειώνεται η τιμή του γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες την ώρα που τα κέρδη τους καλά κρατούν και οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ το 2022 έναντι 388 εκατομμυρίων ευρώ το 2019. Οι αγρότες που καλλιεργούν στην πεδιάδα της Παραμυθιάς πλημμύρισαν με αισθήματα οργής και αγανάκτησης, γιατί δεν άκουσαν ούτε μια κουβέντα για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολύ καιρό από τα κλειστά αντλιοστάσια λόγω διακοπής του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ από την ΔΕΗ και δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Ένας ακόμη παράγοντας που θα οδηγήσει σε παραπέρα ερήμωση την περιοχή Σουλίου.
Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη για την αναμόρφωση του ΕΣΥ πλημμύρισε με αισθήματα οργής και αγανάκτησης τους υγειονομικούς και τους κατοίκους της Θεσπρωτίας γιατί γνωρίζουν ότι το Νοσοκομείο Φιλιατών έχει σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και υγειονομικό προσωπικό, οι δε εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις εφημερίες και διεκδικούν από την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Γιατί γνωρίζουν ότι τα κέντρα Υγείας παραμένουν υποστελεχωμένα. Γιατί γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αρκείται στην λειτουργία του νοσοκομείου ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ως Νομικό Πρόσωπου Ιδιωτικού δικαίου που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα και θέλει τη μετατροπή όλων των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου προσαρμόζοντας τον «δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων» στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους, που σημαίνει ότι θα την πληρώσουν πολύ ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί.
Είχε το θράσος να μιλήσει για διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία την στιγμή που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην υποδομή τους, δεν έχει γίνει καν έλεγχος αντισεισμικότητας. Η δημόσια παιδεία έχει ουσιαστικά διαλυθεί και τα σχολεία αντί να μορφώνουν έχουν μετατραπεί σε εξεταστικά κέντρα, ενώ η θεσμοθέτηση της ελαχίστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια δημιουργεί νέους φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των λίγων είναι υπεύθυνη και για την ερήμωση της υπαίθρου, για τη χαμοζωή που βιώνει η πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσπρωτίας.
Ήρθε η ώρα ο λαός της Θεσπρωτίας στις εκλογές να κάνει τη διαφορά. Να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ! Για να δυναμώσουν οι αγώνες για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για τα δικαιώματα του λαού ενάντια στην οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει. Έτσι μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος της ανατροπής αυτού του βάρβαρου συστήματος και των κυβερνήσεων του, των δεσμεύσεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για να ζήσουμε πραγματικά καλύτερα, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες της εποχής μας.
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 9/5/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Read More »
ΚΚΕ: Το χρεοκοπημένο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους» προπαγάνδισε ο Κ. Μητσοτάκης στη φιέστα που οργανώθηκε στην Θεσπρωτία ΚΚΕ: Το χρεοκοπημένο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους» προπαγάνδισε ο Κ. Μητσοτάκης στη φιέστα που οργανώθηκε στην Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2023 Rating: 5

Σελίδες