Παρουσιάστηκε η συμμετοχή του Δ. Σουλίου στο πρόγραμμα «Καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια»

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Παρουσιάστηκε η συμμετοχή του Δ. Σουλίου στο πρόγραμμα «Καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια» 


Η συμμετοχή του Δήμου Σουλίου στο πρόγραμμα «Καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια – Το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR», του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης στην Παραμυθιά στο Θεατρο Καρκαμίσι, παρουσία μεταξύ άλλων του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, των Δημάρχων Σουλίου, Άρτας και Δωδώνης, Γιάννη Καραγιάννη, Χρήστου Τσιρογιάννη, Χρήστου Ντακαλέτση, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλας Μπραίμη, αυτοδιοικητικών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων και συλλογών.

Στην ημερίδα, παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τον εντοπισμό των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών του Δήμου Σουλίου, η παροχή χρήσιμων συμβουλών για την εξοικονόμηση ενέργειας και η ενθάρρυνση της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από τους Δημότες (π.χ. ίδρυση και συμμετοχή σε Ενεργειακές Κοινότητες) με απώτερο σκοπό την ανακούφιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Μέσω του POWERPOOR, δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Σουλίου να διευρύνει την κοινωνική του πολιτική και παράλληλα, μέσω της ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων, να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη μεταξύ των οποίων η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε τοπικό επίπεδο, η αντιστάθμιση των ενεργειακών τους καταναλώσεων μέσω της εφαρμογής του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού, η ενσωμάτωση μέτρων για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας στα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) και η εκτενής ενημέρωση σχετικά με καινοτόμα τεχνολογικά και χρηματοοικονομικά εργαλεία για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Παράλληλα, μέσω του POWERPOOR ενισχύεται η προβολή και η δικτύωση του Δήμου Σουλίου με Ευρωπαϊκούς Δήμους, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόσθετης χρηματοδότησής τους από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μέσω του προγράμματος, ο Δήμος Σουλίου στοχεύει στη χάραξη μιας βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής προς όφελος των πολιτών του, γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως με την ίδρυση του 1ου Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας στην Ήπειρο.

Read More »
Παρουσιάστηκε η συμμετοχή του Δ. Σουλίου στο πρόγραμμα «Καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια» Παρουσιάστηκε η συμμετοχή του Δ. Σουλίου στο πρόγραμμα «Καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ


Στις 16 Μαΐου 25 μαθητές από το εργαστήρι ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Παραμυθιάς επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Σαγιάδας. Στα πλαίσια της επίσκεψής τους οι μαθητές καθώς και οι δάσκαλοί τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο της έκθεσης και να ενημερωθούν για τις προστατευόμενες περιοχές ,τα είδη χλωρίδας και πανίδας και τους οικοτόπους περιοχής .

Read More »
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Ο Κώστας Κρομμύδας στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Ο Κώστας Κρομμύδας στην Ηγουμενίτσα


Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Μητσέλου σας προσκαλούν σε μία συνάντηση γνωριμίας με τον συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα και το νέο του βιβλίο
ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Σάββατο 21 Μαΐου
12:00-14:00
Βιβλιοπωλείο Μητσέλου

Ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα και θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες
Read More »
Ο Κώστας Κρομμύδας στην Ηγουμενίτσα Ο Κώστας Κρομμύδας στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας γιορτάζει τη Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας γιορτάζει τη Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων» και επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: τη βιωσιμότητα, την καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην άρση του αποκλεισμού των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από χώρους πολιτισμού αλλά και στην ανάδειξη της δύναμης των μουσείων να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης, συμμετέχει στον εορτασμό με μία σειρά δράσεις που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα:
 
Τετάρτη 18 Μαΐου 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ | «Όψεις της καθημερινής ζωής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας»
Σε συνεργασία με το ΠΑΚΠΠΟ Ηγουμενίτσας / ωφελούμενοι/ες των ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς
Η δράση απευθύνεται σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας και περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση στις συλλογές του μουσείου. Περιλαμβάνει την παρουσίαση και ερμηνεία επιλεγμένων εκθεμάτων που αναδεικνύουν πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαίας Θεσπρωτίας και παράλληλα θα ανακαλέσουν ατομικές ενθυμήσεις στους συμμετέχοντες. Διάρκεια δράσης περίπου 50 λεπτά.

Πέμπτη 19 έως Δευτέρα 23 Μαΐου 2022
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | «Μη με πετάς δεν είμαι σκουπίδι»
Για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου / απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 2665.0.21417
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και η εξοικείωση με τις έννοιες Μείωση - Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση, που αποτελούν το τρίπτυχο της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκινώντας από τις πρακτικές που εφαρμόζονταν στην αρχαιότητα και καταλήγοντας στη σύγχρονη εποχή.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 έως Τρίτη 31 Μαΐου 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ | «Μουσεία σε αλληλεπίδραση: Από τη Νικόπολη, στη Φωτική και το λιμάνι της»
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
Έντεκα αντικείμενα από τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας αλληλεπιδρούν και διαλέγονται, με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, με αντίστοιχο αριθμό εκθεμάτων από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης. Μια διαφορετική θεματική περιήγηση εστιάζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη στην παράλληλη «ανάγνωση» δύο σημαντικών ρωμαϊκών πόλεων της αρχαίας Ηπείρου, της Φωτικής και της Νικόπολης.
Επισκεφθείτε τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, σκανάρετε με τα κινητά σας τηλέφωνα τα κωδικοποιημένα αυτοκόλλητα (QR code) που θα συναντήσετε σε επιλεγμένα εκθέματα κατά την περιήγησή σας στις αίθουσες και τον αύλειο χώρο του μουσείου και αποκτήστε απομακρυσμένη πρόσβαση σε πληροφορίες για ομόλογα αντικείμενα της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σας ενημερώνουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή με διευρυμένο ωράριο 8.30-20.00 (Τρίτη κλειστό).
Read More »
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας γιορτάζει τη Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας γιορτάζει τη Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Ο Μ. Κάτσης για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Ο Μ. Κάτσης για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους τους πολίτες της Θεσπρωτίας, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, πλαισίωσαν με πρωτοφανή μαζικότητα τις τάξεις του κόμματός μας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας και ανατροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεσπρωτίας, μέσα από μια διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία, πραγματική γιορτή Δημοκρατίας, τριπλασίασε τα μέλη του, κάνοντας έτσι ένα αποφασιστικό βήμα για μια οργάνωση σύγχρονη, συμμετοχική και αντιστοιχισμένη με τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια στο νομό.

Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα παλιά μέλη του κόμματος, τα οποία στις κάλπες που στήθηκαν στη Θεσπρωτία για την εκλογή μελών στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, με τίμησαν δίνοντάς μου ποσοστό 80%, αλλά και τους υπόλοιπους Ηπειρώτες, που με τη στήριξή τους με κατέταξαν στην πρώτη τριάδα μεταξύ των ανδρών και στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στο σύνολο των συνυποψηφίων μου στην Ήπειρο. Παρά το γεγονός ότι εκλέγονται 10 νέα μέλη από την Ήπειρο, δεν θα συμμετέχω στην Κεντρική Επιτροπή, λόγω του αριθμητικού ορίου που υπάρχει, και καλώς υπάρχει, για τους εν ενεργεία Βουλευτές.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχηθώ καλή και παραγωγική θητεία στις συντρόφισσες και στους συντρόφους που εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα επιτελέσουν άψογα το δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία των 110.000 νέων μελών και των πάνω από 172.000 συνολικά, είναι πλέον ένα πολύ ισχυρό κόμμα, έτοιμο να απαντήσει στην ανάγκη του δημοκρατικού κόσμου της πατρίδας μας για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση.

Πιο δυνατοί από ποτέ, συνεχίζουμε τον αγώνα μας ώστε να δώσουμε ανάσα και χαμόγελο στην κοινωνική πλειοψηφία, μέσα από την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης.
Read More »
Ο Μ. Κάτσης για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ο Μ. Κάτσης για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Εξοφλημένες οφειλές επιδικάστηκαν υπέρ της «Αειφορικής Ηπείρου» από το Διαιτητικό Δικαστήριο

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Εξοφλημένες οφειλές επιδικάστηκαν υπέρ της «Αειφορικής Ηπείρου» από το Διαιτητικό Δικαστήριο


Εξηγήσεις για τις απαιτήσεις της «Αειφορικής Ηπείρου» η οποία διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, έδωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο Περιφερειάρχης τόνισε με έμφαση ότι η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της για τα συμφέροντα του τόπου, των δημοτών και των δήμων, σε εφαρμογή της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί το 2017.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το ποσό που επιδικάστηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο. 

Συνοπτικά:

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του παρέπεμψε σε διαιτησία τα ακόλουθα ζητήματα:
1) Τις ρήτρες (690.000€) που επέβαλε η Περιφέρειας λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης του εργοστασίου προς λειτουργία. Το εργοστάσιο έπρεπε να λειτουργήσει στις 21 Ιανουαρίου 2019 και λειτούργησε στις 26 Μαρτίου 2019.
Αρμόδιος όμως για να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας ήταν ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής όπως είχε συμφωνηθεί με τη Σύμβαση. Όταν ο Ανεξάρτητος αρνήθηκε, η εταιρεία δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά ξεκίνησε νέες δοκιμές. Η Περιφέρεια όφειλε να επιβάλλει τις ρήτρες. Σημειώνεται ότι κατά την αξιολόγηση για την ανάδειξη του τελικού αναδόχου, «μέτρησε» και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου, που κατά την εταιρία ήταν η 21η Ιανουαρίου 2019. Κατά πλειοψηφία το διαιτητικό δικαστήριο έκρινε πως δεν έπρεπε να επιβληθούν.
2) Αξιώσεις για πρόσθετες δαπάνες (990.000€ περίπου) που κατά τους ισχυρισμούς της δαπάνησε στο διάστημα που κράτησε το δεύτερο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας (21.02.2019 έως 26.03.2019). Αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολο πλην ενός ποσού περί τις 38.000€ γιατί η εταιρεία δεν απέδειξε τί αφορούσαν. Είχε υποβάλλει έξοδα και δαπάνες από όλη την Ελλάδα.
3) Αξιώσεις για απώλεια εσόδων (700.000€ περίπου) για το διάστημα (21 Ιανουαρίου 2019-26 Μαρτίου 2019) που κράτησαν οι επιπλέον δοκιμές. Όμως ακόμα και αν απώλεσε αυτά τα έσοδα, οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό λειτουργίας στην ώρα του και για αυτό δεν είχε ευθύνη η Περιφέρεια. Επιδικάσθηκαν κατά πλειοψηφία.
4) Αξιώσεις για νέες δοκιμές (325.000€ περίπου) που απορρίφθηκαν στο σύνολο.
5) Αξιώσεις ως δήθεν διαφορές πληρωμών για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 1.156.000€ περίπου. Αξιοσημείωτοι είναι πως όταν τα διεκδικούσε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2019 είχε αρχίσει να τα εισπράττει. Όταν επιλήφθηκε το διαιτητικό δικαστήριο (Ιούνιος του 2021) τα είχε εισπράξει στο σύνολο, πλην όμως το διαιτητικό δικαστήριο το επιδίκασε κατά πλειοψηφία.
6) Αξιώσεις (προκαταβολικές) για απώλεια εσόδων από δευτερογενή (ανακυκλώσιμα υλικά) για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 707.000€ περίπου. Η εκκαθάριση γι’ αυτά σύμφωνα με τη σύμβαση γίνεται στο τέλος του 2022 σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που ορίζεται σε αυτή. Στη σύμβαση προβλέπεται ότι το 50% λαμβάνει η εταιρία και το 50% η Περιφέρεια, η οποία εγκρίνει τις τιμές πώλησης. Μέχρι σήμερα δεν έχουν στείλει στην Περιφέρεια απολύτως τίποτε κατά παράβαση της σύμβασης. Παρά ταύτα επιδικάσθηκαν προκαταβολικά και μάλιστα όχι σε πραγματική αλλά σε υποθετική βάση κατά πλειοψηφία από το διαιτητικό δικαστήριο.

***
«Από την ανάλυση που σας έκανα φαίνεται καθαρά ότι κανένας περιφερειάρχης δεν μπορούσε να πληρώσει τέτοια χρήματα, που για μένα ήταν «αέρας κοπανιστός», καθώς είχαμε πληρώσει τα πάντα», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Συνεχίζοντας απέδωσε το αίτημα της εταιρείας για αποζημίωση, στη διαπίστωση ότι «μετά μια περίοδο που πέρασε, η εταιρεία είχε φτάσει να έχει κεφάλαιο κάτω από το ½ που έπρεπε να έχει στην ετήσια έκθεση. Έπρεπε δηλαδή να μπει υπό διαχείριση και να κλείσει. Στην προσπάθειά τους αυτή δείξανε από τις 23/07/2019 – δηλαδή προτού καν να λειτουργήσει το εργοστάσιο – ότι τους χρωστάμε 5 εκ. ευρώ, τα οποία θα έχουν στο ενεργητικό τους, αλλά δεν τους τα έχουμε δώσει εμείς, άρα δεν πρέπει να κλείσει η εταιρεία. Επίσης, έχουν πάρει 22 εκ. ευρώ δάνεια, έχουν ενεχυριάσει τα πάντα στην τράπεζα. Και εδώ λες πως τα ενεχυρίασαν στην τράπεζα, όταν τα μηχανήματα όλα όταν κλείσουμε τις μεταξύ μας συμβάσεις θα τα παραδώσουν στην Περιφέρεια; Πέφτει η εταιρεία έξω αύριο και κατάσχονται, ενώ έχουν υποχρέωση να τα παραδώσουν, δίνοντας ένα μόνο ευρώ η Περιφέρεια Ηπείρου».
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στην αίτηση που έκανε η Εταιρεία στο Εφετείο υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια παίρνει τα χρήματα από τους Δήμους και δεν τα αποδίδει στην εταιρία, ενώ έχουμε εξοφλήσει μέχρι τέλος του έτους, και οι δήμοι με κατάσταση που δόθηκε από την Οικ. Υπηρεσία στο τέλος του 2021 χρωστούσαν στην Περιφέρεια 3.316.157 ευρώ και σήμερα το χρέος τους ανέρχεται σε 4.737.431,93 ευρώ,
Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνουν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία ζήτησε η Περιφέρεια, μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος ακύρωσης της κατά πλειοψηφίας απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία η Περιφέρεια, θεωρεί ότι διαπράχτηκε «απάτη επί δικαστηρίω». Αναφερόμενος στη συζήτηση της αίτησης χορήγησης αναστολής που απορρίφθηκε ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ένα επιχείρημα που τέθηκε ήταν το γεγονός ότι στην περίπτωση που τα 3.3 εκ. ευρώ καταβληθούν, αυτά θα καταλήξουν στις πιστώτριες τράπεζες της «Αειφορικής» και δεν δύσκολα θα μπορέσουν να επιστραφούν.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ενώ πρόκειται να αποσταλεί καταγγελία και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, γιατί ακούγεται ότι κάτι ανάλογο επιχειρείται να γίνει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκληθεί από τη μείωση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Το ΠΔΕ από τα 50 εκ. ευρώ που ήταν το 2018, που το ΠΔΕ έπεσε στα 15 εκ. ευρώ ετησίως, και όλες οι περιφέρειες δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους φορείς. Δεν είναι μόνο οι Δήμοι που βοηθούσαμε, ήταν τα πανεπιστήμια κ.α.. Ενημερώσαμε όλους τους φορείς και το 2021 και το 2022 πως δεν μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε για έργα που είχαν προγραμματίσει για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της Περιφέρειας. Παρόλα αυτά ότι είχαν κάνει το 2021 , περίπου μέχρι τον Οκτώβριο, τα πληρώσαμε όλα. Όμως, τους ειδοποιήσαμε ότι αυτό δεν μπορεί ξανά να συμβεί γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εμείς. Σε όλη την Ελλάδα, ουδείς έχει πλέον χρήματα για άλλους φορείς, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λένε ότι δεν δημοπρατήσαμε κάποια έργα. Όταν ειδοποιούνται και το 2021 και τοι 2022 ότι οι πόροι που υπήρχαν κάποτε, δεν υπάρχουν πλέον, δεν μπορεί να βγαίνουν δημοπρασίες».

Για την Οικονομική Επιτροπή
Την θέση του ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενήργησε προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος με την ανάθεση σε εξωτερικούς δικηγόρους, επανέλαβε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. με αφορμή την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας να ζητήσει γνωμοδότηση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
« Θέλω να πως ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Δημ. Δημητρίου, στον κ. Δημ. Παππά, στον κ. Γιώργο Ζάψα, σε όλους τους συμβούλους- μέλη της Ο.Ε. για το θέμα που δημιουργήθηκε με το Πειθαρχικό. […] Και όλοι είπαν ότι αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίσαμε ομόφωνα. Όπως έχουμε μια σειρά αποφάσεων από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, που καμία σε όσες ανατίθεται αποφάσεις σε δικηγόρο, δεν κάνει την ανάλυση και αιτιολόγηση που εμείς κάναμε. Το θέμα έθεσα και στην ΕΝΠΕ. Εξεπλάγησαν άπαντες, που είναι από όλο το πολιτικό φάσμα. Όλοι έχουν κάνει χρήση δικηγόρου για ειδικά θέματα από την ελεύθερη αγορά. Είναι και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να χρησιμοποιείς αυτόν που νομίζεις ότι θα σου φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Βγήκε ομόφωνη απόφαση ότι αυτό που έγινε είναι ατόπημα».

Read More »
Εξοφλημένες οφειλές επιδικάστηκαν υπέρ της «Αειφορικής Ηπείρου» από το Διαιτητικό Δικαστήριο Εξοφλημένες οφειλές επιδικάστηκαν υπέρ της «Αειφορικής Ηπείρου» από το Διαιτητικό Δικαστήριο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει στο φορτηγό 4 μετανάστες

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει στο φορτηγό 4 μετανάστες


Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών καθώς και του 41χρονου αλλοδαπού διακινητή τους, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 41χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του φορτίου τους τέσσερις (04) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα - επικαθήμενο.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει στο φορτηγό 4 μετανάστες Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει στο φορτηγό 4 μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Σύλληψη 55χρονου στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Σύλληψη 55χρονου στην ΗγουμενίτσαΣτη σύλληψη ενός 55χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 55χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 55χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Σαν σήμερα 17.05.1964 | Το “Ράλι Aκρόπολις” ξεκινάει την 2η μέρα από τη Παραμυθιά

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Σαν σήμερα 17.05.1964 | Το “Ράλι Aκρόπολις” ξεκινάει την 2η μέρα από τη Παραμυθιά


To ράλι Aκρόπολις το 1964, άλλαξε ως προς την δομή του, ενσωματώνοντας 11 ομάδες «ετάπ σπεσιάλ», την έναρξη της δευτερης μέρας απο την Παραμυθιά και την ανάβαση του Σουλίου.

H εναλλακτική αφετηρία στο Γκρατς καταργήθηκε πλέον, μη συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες συμμετοχές. Tα βλέμματα έπεφταν πάνω στα δύο Mini Cooper της BMC, των Πάντι Xόπκιρκ και Pάουνο Aαλτόνεν, που κυριαρχούσαν τότε στην Eυρώπη κι έρχονταν για πρώτη φορά στην Eλλάδα. Όμως παρά την ανωτερότητά τους σε χρόνους, εξαιρουμένης της Mercedes του Mπέρινγκερ, έπεσαν πάνω στο σκληρότερο Aκρόπολις που έγινε ποτέ. O Aαλτόνεν εγκατέλειψε μέσα στο σκοτάδι στην Άρτα από ασήμαντη βλάβη, την οποία έκανε καθοριστική η λάθος πρόβλεψη για τη θέση που έπρεπε να βρίσκεται το συνεργείο του. O Γερμανός της Mercedes ατύχησε επίσης κι αποσύρθηκε λίγο νωρίτερα, όντας πρώτος μέχρι το Bόλο. Kι εκεί που βέβαιος νικητής ο Xόπκιρκ κατευθυνόταν προς το Άργος, έμεινε ξαφνικά εξαιτίας του… πόλου της μπαταρίας του και χρόνος για οποιαδήποτε επιδιόρθωση δεν υπήρχε.

Έτσι η πρώτη θέση κατέληξε στον Tράνα, πανάξια όμως, αφού η «όλα για όλα» επίθεσή του για την κατάκτηση της κορυφής είχε από νωρίς αρχίσει. Πέρα από τον «πόλεμο» για την νίκη αναγνωρίστηκε και η πρώιμη ωριμότητα ενός οδηγού, που με το Saab κέρδισε την κλάση του και βοήθησε την εταιρεία να πάρει το Kύπελλο Kατασκευαστή: O νεαρός δεν ήταν άλλος από τον Όβε Άντερσον, «αφεντικό» εδώ και χρόνια της TTE. Oι Έλληνες καταποντίστηκαν λόγω του πολύ σκληρού αγώνα, που επέτρεψε στα 19 μόνο από τα 71 αυτοκίνητα που εκκίνησαν να τερματίσουν.

H δεύτερη νύχτα, που σχεδόν «ξεκλήρισε» τα αγωνιστικά στην εξοντωτική διαδρομή Παραμυθιά-Kαρπενήσι-Mπράλος, θα πρέπει να είναι η δραματικότερη στην 50χρονη ιστορία του Aκρόπολις. Mόνο ένα πλήρωμα ολοκλήρωσε, στην 12η θέση, των Θ. Σταμουλάκη-N. Kρόκερ με Moskvitch 407 SP. Oι οδηγοί μας, σε όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, ήταν αργότεροι από τους ξένους με διαφορές που ξεπερνούσαν σε όλες τις κλάσεις το ένα λεπτό.

Φωτεινή εξαίρεση ο Γιώργος Pαπτόπουλος, που με το F12 και συνοδηγό τον I. Περογιαννάκη, έκανε τον αγώνα της ζωής του. Eλάχιστα δευτερόλεπτα αργότερος από τα καλύτερα αυτοκίνητα της κλάσης του, που δεν ήταν άλλα από τα Mini των Aαλτόνεν και Xόπκιρκ, κράτησε για πολλές ώρες την τρίτη θέση δείχνοντας τον δρόμο στον Έρικ Kάρλσον. Tην επική του εμφάνιση τη σταμάτησε, νύχτα στα βουνά της Hπείρου, ένα σωληνάκι φρένων που ξαφνικά χάλασε.
Read More »
Σαν σήμερα 17.05.1964 | Το “Ράλι Aκρόπολις” ξεκινάει την 2η μέρα από τη Παραμυθιά Σαν σήμερα 17.05.1964 | Το “Ράλι Aκρόπολις” ξεκινάει την 2η μέρα από τη Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Πρωτιά για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών στον 8ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ηπείρου

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Πρωτιά για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών στον 8ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ηπείρου


Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου (ΠΕΔΕΗ) πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία ο 8ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ηπείρου, στα Ιωάννινα, από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης W.R.O™ Hellas, στο φιλόξενο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, την Κυριακή 15 Μάϊου 2022.
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της ΠΕΔΕΗ ο κ. Ιωάννης Παδιώτης Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ83 Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και ο κ. Δημήτριος Κράββαρης Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του διαγωνισμού.

Αποτελέσματα Δημοτικού (Κατάταξη και Βραβεία)

Για την κατηγορία «Πρωτογενής Τομέας | Αγροτική Παραγωγή» | Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού»
1η Θέση κατέλαβε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών (Βραβείο Εφαρμοσμένης Καινοτομίας)
2η Θέση κατέλαβαν το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων – Ομάδα DroneBot (Βραβείο Πρωτότυπης Ιδέας) και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου (Βραβείο Καλύτερης Μακέτας)
3η Θέση κατέλαβαν το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων – Ομάδα FarmBot (Βραβείο Παρουσίασης) και o STEM EducationΆρτας (Βραβείο Προγραμματισμού)

Επιπλέον
Βραβείο Ρομποτικού Ποδοσφαίρου απέσπασε το Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης.
Βραβείο Μηχανικής απέσπασε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών στην πιλοτική ανοικτή κατηγορία Δημοτικού «Πρωτογενής Τομέας | Αγροτική Παραγωγή» | Α’ – Δ’ Δημοτικού».
1η Θέση και Βραβείο Scratch Animation για το Δημοτικό Σχολείο Άφρας Κέρκυρας (Περιφέρεια Ιονίου) για την κατηγορία «Πρωτογενής Τομέας | Αγροτική Παραγωγή» | Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού», που φιλοξενήσαμε στο διαγωνισμό μας.

Αποτελέσματα Γυμνασίου
Το 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων κατέκτησε τις τρεις πρώτες θέσεις με ισάριθμες ομάδες στην κατηγορία «1821 – 1921: 100 χρόνια Σύγχρονη Ελλάδα»
Ο εκπαιδευτικός οργανισμός STEM Education κατέλαβε βραβεία παρουσίασης ρομποτικών έργων στις κατηγορίες επίδειξης SUMO, Σκυταλοδρομίας και Εκτέλεσης Απόστολών Ακριβείας.

Αποτελέσματα Λυκείου

Η ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ & 1ου ΕΚ εντυπωσίασε με το πρότυπο έργο αυτοματοποιημένης καλλιέργειας και ανάπτυξης φυτών και απέσπασε το Βραβείο Επιχειρηματικής Πρότασης.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Δημήτριος Κράββαρης, Ph.D.
Μηχανικός Πληροφορικής
Read More »
Πρωτιά για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών στον 8ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ηπείρου Πρωτιά για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών στον 8ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Η προκήρυξη του 9ου ορεινού αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Η προκήρυξη του 9ου ορεινού αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών


Ο Δήμος Σουλίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων των “Εορτών Σουλίου 2022” και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κλασικού Αθλητισμού Παραμυθιάς
την ΚΥΡΙΑΚΗ 29/05/2022 διοργανώνει τον «9ο Ορεινό αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών» (απόστασης 10 χλμ. και θετικής υψομετρικής ανάβασης 550 μ.).

Κανονισμοί διεξαγωγής του αγώνα:
– ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κυριακή, 29 ΜΑΪΟΥ 2022.
– ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09:00΄στην κεντρική πλατεία της ΓΛΥΚΗΣ Θεσπρωτίας (υψόμετρο 50 μ.) και ο τερματισμός θα είναι στον ιστορικό χώρο στα ΠΗΓΑΔΙΑ ΣΟΥΛΙΟΥ (υψόμετρο 600 μ.).
– ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Η γραμματεία του αγώνα θα βρίσκεται στον χώρο της εκκίνησης στη ΓΛΥΚΗ και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους την Κυριακή 09-06-2019 από την 07:45΄ π.μ. έως την 08:45΄ π.μ. Εκεί θα μπορούν να εναποθέσουν σε κλειστούς σάκους στα λεωφορεία τα ρούχα που θα χρειαστούν για να αλλάξουν μετά τον τερματισμό τους ώστε να μην κρυώσουν κατά το διάστημα από τον τερματισμό τους και μέχρι την μεταφορά τους με λεωφορεία από τα ΠΗΓΑΔΙΑ ΣΟΥΛΙΟΥ στη ΓΛΥΚΗ.
– ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον αγώνα είναι οι δρομείς να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δρομείς κάτω των 18 ετών, θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους.
– ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η συμμετοχή στον αγώνα είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μόνο μέσω της διαδικασίας εγγραφής στην ιστοσελίδα του αγώνα http://souli-running.blogspot.gr μέχρι την Παρασκευή 27/05/222. Εγγραφές θα γίνουν και την ημέρα του αγώνα πριν την εκκίνηση στη γραμματεία.
– ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Η διαδρομή των 10 χλμ. του αγώνα ακολουθεί ασφαλτοστρωμένο δρόμο, χωματόδρομο και σηματοδοτημένο μονοπάτι. Πρόσκαιρη σηματοδότηση θα τοποθετηθεί την παραμονή του αγώνα, ώστε η διαδρομή να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή του αγώνα θα βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης: http://souli-running.blogspot.gr
– ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ: Η χρονομέτρηση σταματά, 2:30΄ ώρες μετά την εκκίνηση του αγώνα. Θα υπάρχει επίσης, ένα ενδιάμεσο σημείο στο 3ο χλμ. στη θέση “Σκάλα της Τζαβέλλαινας” με όριο χρονικού αποκλεισμού την 1 ώρα. Αυτό, ορίστηκε για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών καθώς και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Όσοι αθλητές δεν καταφέρουν να περάσουν από αυτό το σημείο στο χρόνο που αναφέρεται παρακάτω, θεωρούνται άκυροι και μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα με δική τους ευθύνη, αφού παραδώσουν πρώτα τον αριθμό τους στους κριτές του σημείου εκείνου.
– ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ : Στον αγώνα θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι των κατηγοριών:
α) Γενική Ανδρών.
β) Γενική Γυναικών.
– ΑΠΟΝΟΜΗ: Η απονομή Κυπέλλων στους νικητές θα γίνει μετά τη λήξη της χρονομέτρησης του αγώνα.
– ΕΠΑΘΛΑ – ΠΑΡΟΧΕΣ: Κύπελλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους κάθε κατηγορίας. Αναμνηστικό μετάλλιο και μπλουζάκι μαζί με σάντουιτς και νερό θα δοθούν σε όλους τους αθλητές κατά τον τερματισμό τους.
– ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ: Στον αγώνα δεν θα χρησιμοποιηθούν ατομικά τσιπ ηλεκτρονικής χρονομέτρησης.
– ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ: Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίζουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θέλουν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σεβαστεί τον συναθλητή του.
– ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Ο αγώνας θα έχει 2 σταθμούς τροφοδοσίας. Ο πρώτος θα είναι στο 3ο χλμ. όπου θα δίνεται νερό και ο δεύτερος στο 7ο χλμ. όπου θα δίνεται νερό και ισοτονικό.
– ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν σημεία ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να καταγράφονται από τους κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής έχει αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο σημείο ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμός.
– ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων, που απαρτίζεται από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα, τα μέλη της τεχνικής επιτροπής και τους υπεύθυνους σταθμάρχες στη ζώνη ευθύνης των οποίων καταγράφηκε το συμβάν, εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών και είναι τελεσίδικη.
– ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει να επιτηρήσει τη διαδρομή του αγώνα με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμός. Θα υπάρχει δυνατότητα ιατρικής φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αθλητών. Εφόσον γιατρός του αγώνα γνωματεύσει ότι κάποιος αθλητής βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αδυνατεί να συνεχίσει, τότε ο αθλητής υποχρεούται να παραδώσει τον αριθμό του και να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτού.
– ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ – ΑΝΑΒΟΛΗ: Σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τη διαδρομή ή και να αναβάλλει για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την εκκίνηση των αγώνων, με γνώμονα πάντα την σωματική ακεραιότητα των αθλητών.
– ΠΟΙΝΕΣ: Όλες οι παρακάτω παραβάσεις επιφέρουν την ποινή του αποκλεισμού: Μη εμφάνιση ή αλλοίωση αριθμού συμμετοχής, αποδοχή εξωτερικής βοήθεια από οποιοδήποτε τροχοκινούμενο, ρίψη απορριμμάτων, παρεμπόδιση άλλου αθλητή ή αντιαθλητική συμπεριφορά, μη συμμόρφωση με οδηγίες κριτών, αγένεια – ανάρμοστη συμπεριφορά προς την οργανωτική επιτροπή, κριτές, εθελοντές κλπ., μη παρουσία σε σταθμό ελέγχου, άρνηση εξέτασης από γιατρό της οργάνωσης αν αυτό κριθεί απαραίτητο οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα.
– ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η διοργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από ιατρό. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Επίσης ο διοργανωτής απεκδύεται πάσης ευθύνης για καταστροφή, κλοπή, απώλεια, κτλ της προσωπικής περιουσίας των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες δεν θα έχουν το δικαίωμα να στραφούν κατά του διοργανωτή για οποιαδήποτε καταστροφή που μπορεί να προκληθεί στον εξοπλισμό τους ή το όχημά τους.
– ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση αλλαγές του αγώνα θα αναρτώνται στο επίσημο site της διοργάνωσης.
– ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένου κατά μήκος της διαδρομής. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Απόρριψη υλικών συσκευασίας σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επιφέρει την ποινή αποκλεισμού του αθλητή. Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σωστής κατεύθυνσης. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παραπάνω και να υπακούσουν σε τυχόν υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις των κριτών, επιφέρει την ποινή του αποκλεισμού. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση, έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης οποιαδήποτε παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή του αγώνα.
– ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στον αγώνα είναι κατά τη διαδικασία εγγραφής να δηλώσει υπεύθυνα ότι έλαβε γνώση των κανονισμών του αγώνα και ότι τους αποδέχεται πλήρως και απαρέγκλιτα.
Read More »
Η προκήρυξη του 9ου ορεινού αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών Η προκήρυξη του 9ου ορεινού αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ηγουμενίτσα


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις «Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στην Ηγουμενίτσα

Πρόγραμμα
10.20 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γιρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ
Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολουθεί Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης της Ηγουμενίτσας και κατάθεση στεφάνων

ΓΕΝΙΚΑ:
1.- Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 22ης Μάϊου 2022, ημέρας εορτασμού.
2.- Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 22ης Μάϊου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

* Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ
 ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ηγουμενίτσα Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Θετικό ισοζύγιο απασχόλησης τον Απρίλιο και στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Θετικό ισοζύγιο απασχόλησης τον Απρίλιο και στην Ήπειρο


6.431 αναγγελίες πρόσληψης έγιναν στην Ήπειρο κατά την διάρκεια του Απριλίου, ενός μήνα που αφήνει πολύ θετικό ισοζύγιο τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρη την χώρα.
Στο διάστημα του ίδιου μήνα στην Ήπειρο, έγιναν 1.716 αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, 280 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 2.419 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το σύνολο των αποχωρήσεων από τον χώρο εργασίας είναι 4.415.
Σε σχέση με τις προσλήψεις του ίδιου μήνα καταγράφεται θετικό ισοζύγιο 2.016 θέσεων.
Το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο καταγράφει ο Νομός Πρέβεζας (1.006) και ακολουθεί ο Νομός Θεσπρωτίας (656).
Για την Άρτα το θετικό ισοζύγιο περιορίζεται στις μόλις 12 θέσεις και στο Νομό Ιωαννίνων στις 342.
Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Απρίλιο αποτελεί ρεκόρ εικοσαετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, σημειώθηκε η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά, παρ’ ότι οι δύο πρώτοι μήνες του έτους επηρεάστηκαν από τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σε επίπεδο χώρας κατά τον περασμένο μήνα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 173.553 (83.550 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 90.003 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς, το ισοζύγιο του Απριλίου ήταν θετικό κατά 124.365 θέσεις εργασίας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσλήψεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, που παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο κατά 61.575 και 34.647 θέσεις αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους δύο κλάδους τον προηγούμενο μήνα έγιναν 157.854 προσλήψεις.
Ανά ειδικότητα, οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στα επαγγέλματα: σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ οι Περιφέρειες με το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων είναι το Νότιο Αιγαίο (41.314 θέσεις), η Κρήτη (30.228 θέσεις) και το Ιόνιο (14.364 θέσεις).
Για την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 789.235 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 641.112, εκ των οποίων οι 337.946 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 303.166 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2022 ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 148.123 θέσεις εργασίας.
Read More »
Θετικό ισοζύγιο απασχόλησης τον Απρίλιο και στην Ήπειρο Θετικό ισοζύγιο απασχόλησης τον Απρίλιο και στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Τα άγνωστα «καταφύγια» διακοπών της Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαΐου 17, 2022
Τα άγνωστα «καταφύγια» διακοπών της ΘεσπρωτίαςΗ θεσπρωτική ακτογραμμή κρύβει «καταφύγια» διακοπών. Άγνωστα ίσως σε πολλούς.

Μακριά από τις κοσμικές παραλίες, τις πολύβουες ακτές. Εκεί όπου η θάλασσα του Ιονίου σμίγει με τις ακτές της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία, το ανάγλυφο της φύσης, μας συστήνεται. Κάποιοι μιλούν για μικρούς παραδείσους. Μικρές άγνωστες γωνιές στο Ιόνιο, τόποι που πρέπει να ανακαλύψεις, να ζήσεις.

Από το γραφικό Σκάλωμα στην Σαγιάδα, μέχρι τις παρθένες παραλίες στην Πέρδικα, κάθε κόλπος “ανοίγει” τον δικό του διάλογο με τον επισκέπτη .

Το Σκάλωμα είχαν ανακαλύψει πριν από έναν αιώνα Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες και το λιμανάκι της Ραγιάδες ήταν προορισμός κρουαζιερόπλοιου μια φορά την εβδομάδα. Σήμερα στο ήσυχο ψαροχώρι μαγεύει η γαλήνη του τοπίου, οι ηλικιωμένες φιγούρες των ψαράδων που φέρνουν με τα καΐκια τους το φρέσκο ψάρι από τα διόδια στο πιάτο. Το Σκάλωμα γνωρίζουν καλά όσοι κάνουν διακοπές με σκάφη αναψυχής. Όμως, και οδικώς ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα στη γειτονική παραλία Κεραμύδι ενώ στη συνέχεια να γευτεί νόστιμα ψάρια και θαλασσινά. Η καλύτερη ώρα είναι το ηλιοβασίλεμα.

Στην Σαγιάδα που απέχει 20 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα λειτουργούν τα τελευταία χρόνια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ένα μικρό ξενοδοχείο.

Το επόμενο ψαροχώρι της Θεσπρωτίας, μόλις 12 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα, η Πλαταρια είναι αφετηρία για όμορφες διακοπές σε χαλαρούς ρυθμούς, ο κόσμος είναι φιλόξενος και πρόθυμος να δώσει στον επισκέπτη κάθε χρήσιμη πληροφορία. Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό η παραλία Γάτα, με το χοντρό βότσαλο και γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά υπόσχεται ανάσες δροσιάς. Είναι μια μικρή ακτή όμως οργανωμένη με ξαπλώστρες και μια γραφική καντίνα. Την Πλαταρία εκτός από τους Ηπειρώτες έχουν ανακαλύψει εκείνοι που κάνουν θαλάσσιο τουρισμό με ιστιοπλοϊκά.

Η Πέρδικα, κεφαλοχώρι κτισμένο πάνω από τη θάλασσα με υπέροχη θεά στο πέλαγος, βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιόμετρων από την Ηγουμενίτσα, ανάμεσα από τα Σύβοτα και την Πάργα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό 10 παραλίες, η κάθε μία ξεχωριστή, μια μικρή ριβιέρα, μας κλείνουν το μάτι.

Το Καραβοστάσι, με τα γαλαζοπράσινα νερά είναι η μεγαλύτερη. Είναι μια αμμουδερή παραλία που έχει μήκος περισσότερο από 600 μέτρα και μεγάλο πλάτος. Στην περιοχή η τουριστική ανάπτυξη είναι ήπια, και ο επισκέπτης χαίρεται με την ομορφιά της φύσης.

Read More »
Τα άγνωστα «καταφύγια» διακοπών της Θεσπρωτίας Τα άγνωστα «καταφύγια» διακοπών της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Σελίδες