Την Κυριακή ο 1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Πέρδικας

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019Ο Γ.Σ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ σε συνεργασία με τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πέρδικας, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, την Τοπική Κοινότητα Πέρδικας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, προκηρύσσουν τον "1ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου Πέρδικας" την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 που περιλαμβάνει τις παρακάτω κατηγορίες: 
  • 1000μ για τους μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού. ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 10.30
  • 1.500 μ για μαθητές και μαθήτριες ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 10.45
  • 2.000μ για τους μαθητές και μαθήτριες Λυκείου και ΑΝΩ . ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 11:10

Περιγραφή Αγώνα: 
Ο Αγώνας διεξάγεται εξ ολοκλήρου σε άσφαλτο, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Ξεκινάει από την περιοχή ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και τερματίζει στην κεντρική πλατεία Πέρδικας.
1. Τόπος Εκκίνησης: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ .
3. Τόπος τερματισμού: Κεντρική Πλατεία Πέρδικας
4. Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 14 Απριλίου 2019. 5. Ώρα Εκκίνησης: 10.30 π.μ.
6. Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών , Γυμνασίων και Λυκείων και άνω στα 2.000 μέτρα οι οποίοι θα τρέξουν με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό.
7. Δηλώσεις συμμετοχής: Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται 30 λεπτά πριν από την εκκίνηση των αγωνισμάτων.
8. Ηλικιακές κατηγορίες & Έπαθλα: Θα βραβευθούν οι τρεις (3) μαθητές και μαθήτριες(3) των ανάλογων κατηγοριών (ΔΗΜΟΤΙΚΟ -ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ).
9.Χρονομέτρηση: H χρονομέτρηση με χρονόμετρο χειρός.
10.Τροφοδοσία: Στον τερματισμό θα υπάρχει νερό για τον κάθε συμμετέχοντα.
11.ΓΕΝΙΚΑ Τεχνικός υπεύθυνος της διοργάνωσης ορίζεται ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ κ .Πλάτωνας Βασίλης , υπεύθυνη εκκινήσεων η προπονήτρια κα .Μπέζα Σαββίνα και διαδρομών η κα Μαρκιανίδου Ραχήλ και Ιλβανίδης Κωνσταντίνος.
Read More »
Την Κυριακή ο 1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Πέρδικας Την Κυριακή ο 1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Πέρδικας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Την Κυριακή η παρουσίαση του συνδυασμού του Γιάννη Γόγολου

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019

Read More »
Την Κυριακή η παρουσίαση του συνδυασμού του Γιάννη Γόγολου Την Κυριακή η παρουσίαση του συνδυασμού του Γιάννη Γόγολου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Ο εναλλακτικός τουρισμός και η εφαρμογή τους στην τοπική τουριστική αγορά - Του Χρήστου Γκορέζη

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρονιά για τον εναλλακτικό τουρισμό και για το πως μπορεί να το αξιοποιήσει η τοπική τουριστική αγορά, με στόχο την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα παρήγορο είναι πως έστω και προεκλογικά, ο τουρισμός και ειδικά ο εναλλακτικός τουρισμός, ακούγεται όλο και πιο πολύ από τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Πρόκειται για εναν ιδιαίτερο τομέας της τουριστικής αγοράς που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων που σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζονται σε υπαίθριες δραστηρίοτητες, όπως εσφαλμένα υπάρχει στο μυαλό των περισσότερων από εμάς.

Οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν περισσότερο με τους ντόπιους, αντί απλά να επισκέπτονται τα ιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα μιας περιοχής, εξάλλου, βασικό μέλημα των τουριστικών αυτών υπηρεσιών είναι ο σεβασμός της φύσης και των ντόπιων κατοίκων του τόπου προορισμού, στοιχεία που παραγκωνίζονται πλήρως στον μαζικό / συμβατικό τουρισμό.

Με το πέρασμα των ετών, οι εξειδίκευση των τουριστικών πακέτων, έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή επικαιροποιήση των μορφών τουρισμού με ναυαρχίδα βέβαια τον εναλλακτικό τουρισμού, που χωρίζεται σε 10 βασικά είδη.

Από τα 10 αυτά είδη, εφαρμογή στην Θεσπρωτία έχουν μόλις τα 7 ενώ τα υπόλοιπα ή δεν υπάρχουν καν στον χάρτη ή αρχίζουν να αναπτύσσονται σιγά σιγά, αν και ο συνδυασμός όσον το δυνατών περισσότερων από αυτά, μπορούν να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική τουριστική αγορά.

Τι πραγματικά ισχύει στην Θεσπρωτία:

Αγροτουρισμός – Τουρισμός Υπαίθρου

Ο αγροτουρισμός, με την ευρύτερη έννοια του «τουρισμού υπαίθρου», είναι μια ήπια και μικρής κλίμακας μορφή τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας που αναπτύσσεται σε αγροτικες, μη τουριστικά κορεσμένες περιοχές της υπαίθρου. Προσδιορίζεται από τη διαμονή σε αγροκτήματα ή σε καταλύματα παραδοσιακού χαρακτήρα και μικρής δυναμικότητας, καθώς και από μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής στην ύπαιθρο που συνδέονται είτε με την γεωργική / κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα και τα πολιτισμικά στοιχεία του αγροτικού χώρου, είτε με υπαίθριες δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.α.

Στη Θεσπρωτία συνέβη το παράδοξο του να πέσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι επενδύσεις στην ουσία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή κατοικιών, ενώ ως κατάλυμα αγροτουρισμού, εμφανιζόταν μόνο στα χαρτιά. Έτσι μπορεί ορισμένοι να κέρδισαν τις κατοικίες τους ωστόσο έχασαν μια καλή ευκαιρία για μικρότερη κατοικία η οποία όμως θα συνοδευόταν από μια μικρή τουριστική μονάδα και απο ένα ενδιαφέρον μοντέλο τουρισμού.

Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, προκειμένου η αγροτουριστική προσφορά να μην περιορίζεται στην απλή παροχή καταλύματος, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των «αγροτουριστικών» προορισμών της Ελλάδας, απαιτείται η παροχή δυνατοτήτων πραγματοποίησης βιωματικών εμπειριών αλλα και ο συνδυασμός με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός κάτι που σημαίνει πως εξαρτάσαι άμεσα από το γενικότερο περιβάλλον, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, με την σημερινή εικόνα της Θεσπρωτίας.

Πολιτιστικός / Αρχαιολογικός τουρισμός

Αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική μορφή τουρισμού, αφού το πολιτιστικό κίνητρο ήταν και παραμένει ένας από τους κυριότερους λόγους ταξιδιών για τους τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αρχαιολογικός τουρισμός ως υποκατηγορία του πολιτιστικού έχει ως κύριο αντικείμενο την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, μουσεία κλπ.. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο συνδυασμός του αρχαιολογικού πλούτου και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους πόλους προσέλκυσης τουριστών στη χώρα και ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.

Αυτό όμως δεν ισχύει για την Θεσπρωτία, καθώς μόνο το αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας είναι σταθερά ενεργό, λειτουργικό και επισκέψιμο. Τα άλλα πολύ σημαντικά μνημεία της περιοχής, είτε είναι εγκαταλειμμένα είτε δεν είναι επισκέψιμα. Ο σημαντικότερος λόγος για την εικόνα αυτή, είναι η αδυναμία της εφορίας αρχαιοτήτων να εκτελεί τα καθήκοντα της, μια αδυναμία που δεν οφείλεται σε αυτήν αλλά στα κουτσουρεμένα κονδύλια του υπουργείου πολιτισμού και στην υποστελέχωση της υπηρεσίας.

Ενδεικτικό είναι πως για την Παραμυθιά, όπου είναι η περιοχή του νομού με τα περισσότερα συγκεντρωμένα μνημεία που ανήκουν στην εφορία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, υπάρχει μόλις 1 Αρχαιοφύλακας Αποτέλεσμα της πλημμελούς λειτουργιάς, είναι να έχουν παρατηρηθεί ακόμα και ζώα εντός των περιφραγμένων αρχαιολογικών χώρων, ενώ η αυστηρότητα ορισμένων υπαλλήλων της εφορίας αρχαιοτήτων, εξαντλείται σε ορισμένα αστεία θέμα, όπως στο να μην υπάρχει ψυγείο με νερό στον καύσωνα του Αυγούστου, σε αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιούταν συναυλία, και έτσι αντι να προσφέρουν στον πολιτιστικό τουρισμό, δημιουργούν πρόβλημα κυρίως από την πλήρη άγνοια περί πολιτιστικού τουρισμού.

Δραστηριοτήτων στην φύση

Δεν έχει αυστηρά φυσιολατρικό προσανατολισμό, αν και ολες οι ενέργειες πραγματοποιούνται στην φύση, με μια σειρά κυρίως απο αθλήματα, όπως Caving, Kayak, Parapente, Rafting, River trekking, Wind surfing, Αναρρίχηση, Θαλάσσιο σκι, Θαλασσοθεραπεία, Ιππασία, Ιστιοπλοΐα, Καταδύσεις, Ορεινό τρέξιμο, Πεζοπορία-Ορειβασία, Ποδηλασία βουνού, Υποβρύχιο ψάρεμα.

Στην περίπτωση αυτή η Θεσπρωτία αποδεικνύει την δύναμη των συλλογικοτήτων και των ιδιωτών, αφού ο νομός βρίσκεται σε κάλο επίπεδο αν και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και την προβολή. Σε Σύβοτα, Πέρδικα και Ηγουμενίτσα, υπάρχει ικανοποιητική προώθηση σε ότι έχει να κάνει την χρήση δραστηριοτήτων στην θάλασσα, ωστοσο και εδώ υπάρχουν μεγάλα κενα στον καταδυτικό τουρισμό.

Στα εκτός θάλασσας και με ναυαρχίδα τον Αχέροντα και τα όρη της Παραμυθιάς, η Θεσπρωτία μπορεί να καλύψει και τους πιο αιτητικούς επισκέπτες, ενώ δεν είναι τυχαίο πως αρκετά συχνά στην περιοχή βρίσκονται μεγάλα Ευρωπαϊκά clubs δραστηριοτήτων στην φύση.

Για το είδος αυτό τουρισμού στην Θεσπρωτία, μπορούμε να γράψουμε ατέλειωτες σελίδες, αρκεί όμως να σημειωθεί πως είναι το είδος τουρισμού με τα μεγαλύτερα, άμεσα και καθαρά έσοδα, για τους επαγγελματίες του αντικειμένου

Γαστρονομικός τουρισμός

Ο γαστρονομικός τουρισμός προσδιορίζεται από την επαφή και γνωριμία των επισκεπτών με την τοπική / παραδοσιακή κουζίνα και μέσω αυτής με τοπικές παραδόσεις, τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, γεωργικές δραστηριότητες κλπ. Προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μιας περιοχής αποτελεί η προσφορά αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που παράγονται από τοπικές πρώτες ύλες, προϊόντα βιολογικής παραγωγής, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Και εδώ όμως συμβαίνει το παράδοξο του να υπάρχουν στην Θεσπρωτία εξαιρετικά προϊόντα, χωρίς ωστόσο να τα προβάλουμε και χωρίς να τα χρησιμοποιούμε στις τουριστικές επιχειρήσεις. Την ιδια στιγμή έχουμε ξεχάσει την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής η οποία τείνει να εξαφανιστεί, χωρίς να έχει υπάρξει καμιά σοβαρή προσπάθεια για την καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών και τεχνικών παρασκευής, έστω και για λαογραφικούς λογους. Και όλα αυτά, όταν ο Γαστρονομικός τουρισμός τείνει να εξελιχτεί σε μια από τις ποιοτικότερες μορφές τουρισμού στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη οικονομική απόδοση και τους ποιοτικότερους τουρίστες.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα με σκοπό την ένταξη του γαστρονομικού τουρισμού στον χάρτη της Θεσπρωτίας, ενώ σύντομα αναμένουμε τις πρώτες πρωτοβουλίες, φυσικά από ιδιώτες

Θρησκευτικός τουρισμός

Οι επισκέψεις σε θρησκευτικούς και λατρευτικούς χώρους (βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία / εκκλησίες και μοναστήρια) αποτελούν μια διαδεδομένη μορφή δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθώς σε πολλές περιοχές εντοπίζονται θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες πιστούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο.

5 Άγιους μετρά η τοπική αγιολογία της Θεσπρωτίας. Ωστόσο με εξαίρεση τον Άγιο Δονάτο, δε εχει υπάρξει καμιά άλλη περίπτωση που έχει ενταχτεί στην κατηγορία θρησκευτικού τουρισμού. Θα ήταν σώφρον όμως να προωθηθεί ιδιαιτέρως μαζί με τον Αγ. Δονάτο, και ο Αγ. Διάδοχος Φωτικής, ο όποιος είναι γνωστότατος στην πανεπιστημιακή θεολογική κοινότητα, καθώς τα συγγράμματα του διδάσκονται ακόμα και σήμερα.

Ταυτόχρονα μια σειρά από καταπληκτικά θρησκευτικά μνημεία, παραμένουν απαξιωμένα και δεν αξιοποιούνται τουριστικά αν και το 35% των τουριστικών γραφείων της χώρας, ασχολούνται εντόνως με τον θρησκευτικό τουρισμό, στέλνοντας περισσότερες από 3 εκδρομές ανά μήνα σε διαφόρους προορισμούς στην Ελλάδα.

Αιτία για την κατάσταση αυτή, είναι η αδυναμία της Μητρόπολης Παραμυθιάς, να αντιληφτεί τον θρησκευτικό τουρισμό, με την πλήρη απραξία που παρατηρείται, να φανερώνει το παραπάνω. Λαμπρή εξαίρεση, η Μονή Γηρομερίου και ο Ηγούμενος Αρχ. Μεθόδιος, που μόνος τους πολεμά να βάλει την Θεσπρωτία στον χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού.

Οικοτουρισμός

Ο οικοτουρισμός αποτελεί μια μορφή τουρισμού η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση («τουρισμός φύσης» ή «φυσιολατρικός τουρισμός»). Αναπτύσσεται σε οικολογικά αξιόλογες και επί το πλείστον περιοχές θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας (π.χ. περιοχές Natura) και εμπεριέχει δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (πχ. τουρισμός παρατήρησης των οικοσυστημάτων).

Ο οικοτουρισμός συμπληρώνεται από ορισμένες άλλες μορφές τουρισμού όπως ο επιστημονικός τουρισμός, ο περιηγητικός/ πεζοπορικός τουρισμός και ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων (τουρισμός περιπέτειας) που δεν συμβάλουν εξ ορισμού απαραίτητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον και εν μέρει έχουν έντονο το στοιχείο της περιπέτειας.

Στην Θεσπρωτία υπάρχουν 17 περιοχές σε 7 κατηγορίες, ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 (Όρη Παραμυθιάς, Εκβολές δελτα Καλαμά, Έλος Καοδικι, Λίμνη Λιμνοπούλα, Στενά Καλαμά, Υγρότοπος εκβολών Καλαμά & νήσος Πρασούδι, Λίμνη Πρόντανη με έλη Μαργαριτόυ & Καρτερίου, Στενά Παρακαλάμου, Στενά Καλαμά & στενά Αχέροντα, Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φρμακοβούνι και Μεγάλη Ράχη)

Με εξαίρεση την παρουσία μεμονωμένων φυσιολατρών, δεν παρατηρείται καμιά δραστηριότητα με επιστημονικό ενδιαφέρον, σε αντίθεση με συνδυαζόμενες μορφές τουρισμού και κυρίως των υπαίθριων δραστηριοτήτων . Ο μοναδικός φορέας που προβάλει τους οικολογικούς προορισμούς της Θεσπρωτίας, είναι ο φορέας Αχέροντα, Καλαμά και Κέρκυρας (όπως είναι η νέα του ονομασία με την προσθήκη της Κέρκυρας) και θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο κομμάτι της προβολής, ο φορέας κάνει καταπληκτική δουλειά.

Τουρισμός υγείας και ευεξίας

Ο τουρισμός υγείας («θεραπευτικός τουρισμός») έχει καθιερωθεί ως μορφή επίσκεψης ή διακοπών σε συνδυασμό με την παροχή ενός ευρύτερου φάσματος ιατρικών υπηρεσιών και την ευεξία. Οι κύριες εκφάνσεις του τουρισμού υγείας μπορούν να διακριθούν στον «ιατρικό τουρισμό» που απευθύνεται σε επισκέπτες και τουρίστες που μπορεί να είναι ασθενείς ή που θέλουν να κάνουν ιατρικούς ελέγχους και που κάνουν χρήση συνήθως εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας, καθώς και στον «τουρισμό ευεξίας» που απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες βελτίωσης ή διατήρησης της υγείας τους (SPA, θαλασσοθεραπεία, υδροθεραπεία κλπ.). Στην τελευταία κατηγορία εντάσσεται και ο παραδοσιακός «ιαματικός τουρισμός» (θερμαλισμός).

Στην Θεσπρωτία, επένδυση έχει γίνει μόνο για τα ιαματικά λουτρά Σαγιάδας τα οποία όμως γρήγορα απαξιώθηκαν. Στον αντίποδα μονωμένες ιατρικές επιχειρήσεις, προσελκύουν πελάτες από γειτονικούς νομούς και κυρίως για οδοντιατρικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα η κρίση είχε ως αποτέλεσμα σε μικρές πόλεις όπως η Παραμυθιά, να έχουν ανοίξει ιατρικές επιχειρήσεις σχεδόν με κάθε ιατρικό αντικείμενο, ωστόσο αυτό είχε αποτέλεσμα μόνο στην εισροή ντόπιων επισκεπτών (οι οποίοι όμως πριν πήγαιναν Ηγουμενίτσα ή Γιάννινα). Η εμπειρία έχει δήξει πως για να ενταχτούν παρόμοια ιατρεία στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού, απαιτείται η κοινοπραξία (όπως και στην κατηγορία δραστηριοτήτων στην φύση) και η δημιουργία πολυιατρείων ή κλινικών, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα.

Συμπέρασμα

Από τα 10 βασικά είδη του εναλλακτικού τουρισμού, τα 7 έχουν κάποια εφαρμογή στην Θεσπρωτία, ενώ τα υπόλοιπα 3 (Οινοτουρισμός, Εκπαιδευτικός τουρισμός και Αρχιτεκτονικός τουρισμός), απλά δεν υπάρχουν.

Η Θεσπρωτία στον εναλλακτικό τουρισμό, έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Έχει την ευτυχία να βρει έτοιμα αυτά που οι άλλοι κατασκευάζουν και πουλάνε (τεχνικές λίμνες, τεχνικά δάση κλπ).

Και στον εναλλακτικό τουρισμό την λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι ιδιώτες και οι φορείς, ωστόσο απαιτείται η στήριξη της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.

Η εμπειρία έχει δείξει πως μικρές κοινοπραξίες ιδιωτών στο τουριστικό προϊόν, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, κατι που δεν βλέπουμε σε κανένα σημείο της Θεσπρωτίας και κυρίως στον Αχέροντα με την υπερσυγκέντρωση επιχειρηματιών με κοινό αντικείμενο στον εναλλακτικό τουρισμό .
Read More »
Ο εναλλακτικός τουρισμός και η εφαρμογή τους στην τοπική τουριστική αγορά - Του Χρήστου Γκορέζη Ο εναλλακτικός τουρισμός και η εφαρμογή τους στην τοπική τουριστική αγορά - Του Χρήστου Γκορέζη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Εκδήλωση για την οικονομία από τη ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας με τον πρώην Υπουργό κ. Δημήτριο Σταμάτη

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Η ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Θεσπρωτίας, σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
« ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ » , η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στo ξενοδοχείο «Selefkos Palace» στη Νέα Σελεύκεια.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρώην Υπουργός, Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτριος Σταμάτης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟ.Δ.Ε
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Read More »
Εκδήλωση για την οικονομία από τη ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας με τον πρώην Υπουργό κ. Δημήτριο Σταμάτη Εκδήλωση για την οικονομία από τη ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας με τον πρώην Υπουργό κ. Δημήτριο Σταμάτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Στην Ηγουμενίτσα η αργυρή Εθνική Ομάδα Τάε Κβο Ντο

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Στην Ηγουμενίτσα, έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης η Εθνική Ομάδα Τάε Κβο Ντο η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων και Βετεράνων Taekwondo ITF που έγινε στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Η πόλη της Ηγουμενίτσας, φιλοξένησε τον περασμένο Νοέμβριο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ταεκβοντό παίδων – κορασίδων, παμπαίδων – παγκορασίδων 2018, δείχνοντας εξαιρετική φιλοξενία αλλά και άψογη διοργάνωση την οποία επεσήμανε σε δηλώσεις του από το λιμάνι της πόλης ο αρχηγός της Ελληνικής αποστολής κ. Ζωγράφος.

Με 125 αθλητές και αθλήτριες, 11 προπονητές, 6 διαιτητές, 3 αρχηγούς της ομάδας και τον αρχηγό της αποστολής, η συγκεκριμένη ομάδα είναι η πιο πολυπληθής με την οποία έχει λάβει μέρος η Ελλάδα σε Διεθνή διοργάνωση ταε κβο ντο. Στην αποστολή εκπροσωπήθηκε και ο Ερμής Ηγουμενίτσας με τον Πέτρο Πλασκασοβίτη.

 
Η Εθνική μας ομάδα η οποία είχε κατακτήσει την 3η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ταε κβο ντο ITF, τον Αύγουστο του 2018 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, απέσπασε 25 χρυσά, 24 αργυρά και 49 χάλκινα μετάλλια και βρέθηκε δεύτερη στην κατάταξη πίσω από τη Ρωσία.

Η χώρα μας θα φιλοξενήσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα TAEKWON-DO I.T.F Εφήβων - Νεανίδων, Ανδρών - Γυναικών και Βετεράνων το 2021, στην Αθήνα.

 
Την εθνική ομάδα υποδέχθηκαν, σε κλίμα συγκίνησης, στην πύλη του Λιμένα ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας, Δημήτριος Πάκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ανδρέας Νταής και συναθλητές των πρωταθλητών από τους τοπικούς συλλόγους.

Read More »
Στην Ηγουμενίτσα η αργυρή Εθνική Ομάδα Τάε Κβο Ντο Στην Ηγουμενίτσα η αργυρή Εθνική Ομάδα Τάε Κβο Ντο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Ο Θεσπρωτός Μάκης Κιάμος νέος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Ένας επιστήμονας και καλλιτέχνης, ο Θεσπρωτός δικηγόρος και τραγουδιστής Μάκης Κιάμος, εξελέγη πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Πρόκειται για άνθρωπο κατασταλλαγμένο, που σίγουρα θα δώσει ώθηση στα θέματα της αποδημίας, θα εργαστεί για την τόνωση του δεσμού των ξενητεμένων και ειδικά των νέων ατόμων με τον τόπο τους και θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της πολιτιστικής δράσης της Πανηπειρωτικής. 
 
Θεωρείται κατάλληλη επιλογή, γιατί, παρότι έχει ξεκαθαρισμένο ιδεολογικό στίγμα, είναι ενωτικός και προτεραιότητα του είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία. Ύστερα από μυστική ψηφοφορία το νέο διοικητικό συμβούλιο της Πανηπειρωτικής αποτελούν οι: 
 
Πρόεδρος: Μάκης Κιάμος
Α΄ Αντιπρόεδρος: Βασίλης Παπαϊωάννου
Β΄ Αντιπρόεδρος: Κώστας Γαβριήλ
Γενικός Γραμματέας: Σωτήρης Κολιούσης
Ειδικός Γραμματέας: Αλέξανδρός Σπύρου
Ταμίας: Πάκης Γκογιάνος
Αναπληρωτής Ταμίας: Νίκος Παπαναστασίου
Έφορος Τύπου: Χρήστος Τούμπουρος
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Μαρίκα Γκόνη
Έφορος Πολιτισμού: Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Έφορος Πνευματικού Κέντρου: Κώστας Λιάγκας
Read More »
Ο Θεσπρωτός Μάκης Κιάμος νέος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ο Θεσπρωτός Μάκης Κιάμος νέος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή Γραμματέα

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 2.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα:
«Εκλογή Γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, λόγω ανεξαρτητοποίησης του μέλους, που κατείχε τη θέση»

Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Την ίδια ημέρα, Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 3.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:

Ημερήσια Διάταξη Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 12.00 μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Επικύρωση αποφάσεων 2ου/2019 Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

1. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης Τ.Κ Αμπελοχωρίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων και πλέγμα επένδυσης πρανών »,προϋπολογισμού 24.800,00 ευρώ (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Επέκταση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε Ματσουκίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την εξυπηρέτηση των κτηνοτροφικών μονάδων » , προϋπολογισμού 46.631,00 ευρώ (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

3. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: ««Επέκταση δικτύων ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των πτηνοτροφικών μονάδων του δήμου Ζίτσας» προϋπολογισμού 59.460,00 ευρώ (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

4. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και υδραυλικών υλικών για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων (Παρακαλάμου- Νεγράδων- Βασιλικού-Κ.Μερόπης) του Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 21.812,00 ευρώ (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

5. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζηρού για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και αντλητικών συγκροτημάτων για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων Τ.Κ Αγίου Γεωργίου θέση ¨Ράχη¨ και Δ.Ε Δρυόφυτου του Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 24.800,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου

6. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση πρόσβασης στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λάμαρης του Δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 105.000,00 € (με ΦΠΑ), και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας , με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

7. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για την εκτέλεση του έργου με τίτλο:« Αποκατάσταση καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Φραγκάδων δήμου Ζαγορίου» προϋπολογισμού 175.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον αναπληρωτή του, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

8. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: « Επισκευή Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου χαράδρας Βίκου Ζαγορίου», προϋπολογισμού 80.000,00 ευρώ, και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον αναπληρωτή του, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

9. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως & Πρεβέζης για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Συντήρηση- αποκατάσταση Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ.Δ Γοργόμυλου ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού 106.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ) , και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον αναπληρωτή του, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

10. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς – Γηρομερίου, Φιλιατών & Πάργας για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Αντικατάσταση στέγης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου», προϋπολογισμού 48.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ) , και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον αναπληρωτή του, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

11. Έγκριση 2ης τροποποίησης της από 14-09-2017 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Άρτας και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Προκαταρκτικές εργασίες ανάδειξης και μικροεργασίες αρχαιολογικού χώρου Ιμαρέτ», ως προς ο άρθρο 4 «Ισχύς και Διάρκεια Προγραμματικής Σύμβασης».

12. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Άρτας και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου – Β΄ φάση», προϋπολογισμού 300.000,00 € (με ΦΠΑ) , και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/ Π.Ε. Άρτας, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου..

13. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ», και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

14. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Δημιουργία Τράπεζας και Βάσης Δεδομένων φυσικών στελεχών μυκήτων με βιοτεχνολογική σημασία από την Ήπειρο».(Ακρωνύμιο Έργου: BIFE), και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

15. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Παροχή Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Κτηρίων και Υποδομών στην Περιφέρεια Ηπείρου , και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον αναπληρωτή του, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

16. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ Λούρου του δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 40.000,00 € (με ΦΠΑ), και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

17. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, και του Δήμου Ιωαννιτών για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου Κόμβος Ελληνικού – Ελληνικό» προϋπολογισμού 120.000,00 € (με ΦΠΑ), και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

18. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κόνιτσας για την υλοποίηση των έργων με τίτλο:

α. Επισκευή σχολαρχείου Βούρμπιανης, με προϋπολογισμό 150.000,00 € ( με ΦΠΑ),

β. κατασκευή camperstop Δήμου Κόνιτσας με προϋπολογισμό 70.000,00 € ( με ΦΠΑ),

γ. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Εξοχής Κόνιτσας με προϋπολογισμό 219.000,00 € ( με ΦΠΑ), δ. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας με προϋπολογισμό 1.253.000,00 € ( με ΦΠΑ), ε. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Διστράτου Κόνιτσας με προϋπολογισμό 1.090.000,00 € ( με ΦΠΑ), στ. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Κλειδωνιάς Κόνιτσας με προϋπολογισμό 1.058.000,00 € ( με ΦΠΑ), και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης των έργων.

19. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κόνιτσας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Οδηγία διάνοιξης και συντήρησης αναρριχητικών διαδρομών & πεδίων» στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020 με ακρωνύμιο EX.TOUR, και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης των έργων.

20. Έγκριση τροποποίησης της από 30-07-2018 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Ολοκλήρωση ανασκαφικών εργασιών στη θέση των ΣΕΑ Επισκοπικού, ως προς ο άρθρο 8 «Ισχύς της Προγραμματικής Σύμβασης».

21. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ του ΤΟΕΒ Αχέροντα και της Περιφέρειας Ηπείρου για το έργο «Αντικατάσταση αγωγών κατάθλιψης-προσαγωγής και εργασίες επισκευής αεροφυλακίων και βάσεων στήριξης στο αρδευτικό αντλιοστάσιο Δίκορφου- Μεσοπόταμου του ΤΟΕΒ Αχέροντα», προϋπολογισμού 31.000,00 ευρώ και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης των έργων.

22. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ των ΤΟΕΒ Ελαίας Φιλιατών & Ρίζιανης Κορύτιανης και της Περιφέρειας Ηπείρου για το έργο «Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αρδευτικών αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ Ελαίας Φιλιατών & Ρίζιανης Κορύτιανης », προϋπολογισμού 38.000,00 ευρώ και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης των έργων.

23. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η , α/α 1): «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 45.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Μπουσούλιζα», του Τ.Δ. Φιλιππιάδας, Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

24. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε., του έργου: «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας (έργο υποκατηγορίας Α2,ομάδα 7η,α/α 1), δυναμικότητας 38.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Λουριά» της Τ.Κ. Καλόβατου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Κωνσταντίνος Μπελέρης. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

25. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: (Υποκατηγορία Α1, ομάδα 11η, α/α 1): «Χερσαίο τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ ( Κήποι Έβρου- Φλωροβούνι Θεσπρωτίας), Περιφέρειας Ηπείρου».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «IGI POSEIDON ».. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

26. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου του έργου: (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 8η, α/α 2): «Ίδρυση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, 10 στρ., που προέρχεται από διάσπαση και μετεγκατάσταση μέρους υφιστάμενης πλωτής μονάδας, συνολικής έκτασης 37,5 στρ. (2 πάρκα), που λειτουργεί στη θέση «Χασομέρι» Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΓΡΑΜΜΟΣ Α.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

27. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της ΜΠΕ του έργου: (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 9η, α/α 3 και ομάδα 3η, α/α 6): «Αδειοδότηση υφιστάμενων και υπό ίδρυση συνοδών χερσαίων υποδομών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, σε δημόσια δασική έκταση και εντός των ζωνών αιγιαλού και παραλίας, πλησίον των πλωτών εγκαταστάσεων, στη θέση «Χασομέρι» Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας, για την υποστήριξη λειτουργούσας πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, έκτασης 37,5 στρ.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΓΡΑΜΜΟΣ Α.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

28. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου τροποποίησης Μ.Π.Ε., βιομηχανίας τυροκομικών προϊόντων (έργο υποκατηγορίας Α2,ομάδα 9η,α/α 16 και ομάδα 2η, α/α 6) εγκατεστημένη στη θέση «Νεγρέσι», Τ.Κ. Αμμότοπου, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δ. Αρταίων, επί της Ε.Ο. Καμπής- Άρτας, ως προς την αύξηση δυναμικότητας (από 80 τόνους γάλακτος ημερησίως σε 110 τόνους) , την αύξηση της αντλούμενης ποσότητας ύδατος από τις γεωτρήσεις καθώς και την κτιριακή και μηχανολογική επέκταση αυτής. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε.». . (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

29. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η , α/α 1) « Εγκατάσταση και λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 45.360 πτηνών πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Αλώνια», της Τ.Κ. Άνω Λαψίστας της Δ. Ε. Πασσαρώνος, Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Φώτιος Σιλιόγκας. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

30. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η , α/α 1) « Εγκατάσταση και λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 5.000 πτηνών πάχυνσης (ινδιάνους), η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Φτέρες», της Τ.Κ. Μαρμάρων του Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία : « Νάκος Κώστας Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

31. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η , α/α 5) « Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , εγκατεστημένης ισχύος 400,00 KWe, με καύση βιορευστών, στη θέση «Κρούπες- Αγροτεμάχιο 260», της Τ.Κ. Παρακαλάμου, της Δ.Ε. Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Γιάννης Σωτήριος. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

32. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε., του έργου (υποκατηγορίας Α2,ομάδα 7η,α/α 1): «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 18.000 σε 29.500 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Βάλτος», Τ.Κ. Βίγλας, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΡΤΑΣ ΙΚΕ». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

33. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 9η, α/α 154,155,159,167):« Τροποποίηση Α.Ε.Π.Ο. της μονάδας παραγωγής & επεξεργασίας κραμάτων χαλκού, εγκατεστημένη στην Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου, του Δ. Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία : «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

34. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 4η , α/α 11, 303): «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για σταθμό ΣΗΘ, με καύση βιοαερίου, ισχύος 0,999 MW, η οποία θα εγκατασταθεί στη θέση «Καλαμάκι», της Τ.Κ. Ωρωπού, του Δ. Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου ».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Ο.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

35. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε., του έργου (υποκατηγορίας Α2,ομάδα 7η,α/α 1): «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 45.000 πτηνών πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Λειβαδάκια», Τ.Κ. Αγ. Σπυρίδωνα, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας (υπαγωγή στην οδηγία ΙED)».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΚΟΣΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

36. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στην Π.Α.Υ. Α1 (Σαγιάδα, Καλαμάς, Βάλτος Ραγίου), Π. Ε. Θεσπρωτίας, Π. Ηπείρου», με Φορέα Διαχείρισης την «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με διακριτό τίτλο «ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε.» (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

37. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Read More »
Ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή Γραμματέα Ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή Γραμματέα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα, για κλοπή από παγκάρι εκκλησίας

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Συνελήφθη, σήμερα (09-06-2016) μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 26χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 26χρονο, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα το ίδιο βράδυ, διέρρηξε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας και αφού παραβίασε το παγκάρι, αφαίρεσε χρηματικό ποσό.

Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό το οποίο και κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Read More »
Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα, για κλοπή από παγκάρι εκκλησίας Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα, για κλοπή από παγκάρι εκκλησίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη των σπουδαστών των Β’ και Δ’ εξαμήνων του τμήματος «Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας υπό τη συνοδεία του εκπαιδευτή του τμήματος κ. Αριστοτέλη Σκορδά στις εγκαταστάσεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Οι σπουδαστές μας επισκέφθηκαν το Κέντρο Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS), όπου έλαβαν πλήρη ενημέρωση για τη λειτουργία του από τον Υπολιμενάρχη, Πλωτάρχη (ΛΣ), κ. Στέφανο Σουρβίνο και τον Διοικητή του Κέντρου, Υποπλοίαρχο (ΛΣ), κ. Ευάγγελο Ντόκο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας, Αρχιπλοίαρχο (ΛΣ), κ. Αντώνη Μάζη, καθώς και όλο το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για τη φιλοξενία τους.

Η Διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Read More »
Στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Μ. Κάτσης: Η Προοδευτική Συμμαχία έχει δυναμική, μόλις ξεκίνησε και μπορεί να φέρει και ανατροπή και στην Ευρώπη

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


«Η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει την Προοδευτική Συμμαχία έχει δυναμική στην Ελλάδα, μόλις ξεκίνησε και μπορεί να φέρει και ανατροπή και στην Ευρώπη» και αυτό φαίνεται και από τα δημοσιεύματα, από τις αντιδράσεις και τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης και τον εκνευρισμό της και είναι μια ομολογία της δυναμικής που αυτή η κίνηση έχει τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης.

Ο κ. Κάτσης στον Γιώργο Τραπεζιώτη μίλησε και για το δίλημμα που τίθεται και στην Ευρώπη και εξήγησε ότι όποιος στις ευρωεκλογές ψηφίζει ΝΔ ουσιαστικά ψηφίζει για πρόεδρο της Κομισιόν τον Βέμπερ, δηλαδή τη συμμαχία της ακραίας νεοφιλελεύθερης πτέρυγας με ακροδεξιές πατερίτσες και συμμαχίες. Αυτόν δηλαδή που έλεγε ότι τα μνημόνια στην Ελλάδα είναι «σοφτ» και μας αντιμετώπιζε ως πολίτες β’ κατηγορίας.
 
Read More »
Μ. Κάτσης: Η Προοδευτική Συμμαχία έχει δυναμική, μόλις ξεκίνησε και μπορεί να φέρει και ανατροπή και στην Ευρώπη Μ. Κάτσης: Η Προοδευτική Συμμαχία έχει δυναμική, μόλις ξεκίνησε και μπορεί να φέρει και ανατροπή και στην Ευρώπη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών του, πραγματοποίησε Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «120 Δόσεις προς Δ.Ο.Υ. και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών», το Σάββατο 06 Απριλίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πάνθεον του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Πάσχος Αλέξανδρος, αφού καλωσόρισε τον κεντρικό ομιλητή, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κο Φώτη Κουρμούση ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους.

Στην εκδήλωση, ο Ειδικός Γραμματέας παρουσίασε συνοπτικά τo θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών (τόσο για «κόκκινα δάνεια» όσο και για οφειλές προς το δημόσιο (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ) με εστίαση στους ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες, και την νομοθεσία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Με το πέρας της παρουσίασης του ακολούθησε διαλογική συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις, απορίες και προβληματισμοί των συμμετεχόντων από τον Ειδικό Γραμματέα.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας εκπροσωπήθηκε από τον Β΄ Αντιπρόεδρο κο Τσακίρη Ηλία, τον Οικονομικό Επόπτη κο Καλιαμούρη Κωνσταντίνο και τον Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων κο , Βέρμπη Γεώργιο, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διοικητικός Προϊστάμενος του Επιμελητηρίου κος Πέτρος Ζουμπούλης.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

«Ταξιδεύοντας στο νησί των συναισθημάτων» - Γράφει η Κωνσταντίνα Ζιάγκου

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019

«Ταξιδεύοντας στο νησί των συναισθημάτων»: Ένα προληπτικό πρόγραμμα συναισθηματικής νοημοσύνης για παιδιά προσχολικής ηλικίας
Γράφει η Κωνσταντίνα Ζιάγκου , Ψυχολόγος-Οικογενειακή Σύμβουλος
Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Π.ΑΡΙΑΔΝΗ


Στο 7ο και στο 5 Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας εφαρμόστηκε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο 2019 ένα προληπτικό πρόγραμμα συναισθηματικής νοημοσύνης με τίτλο «Ταξιδεύοντας στο νησί των συναισθημάτων».

Το πρόγραμμα αποτελούνταν από 6 συναντήσεις στις οποίες διαχειριστήκαμε τα συναισθήματα της χαράς, της λύπης, του φόβου, της ζήλιας και του θυμού. Η τελευταία συνάντηση ήταν αφιερωμένη στην εικόνα του εαυτού έτσι όπως την αντιλαμβάνεται το παιδί προσχολικής ηλικίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενεργά 42 παιδιά και αξιοποιήθηκαν το παιχνίδι, η αφήγηση, η παντομίμα, η ζωγραφική, το παιχνίδι ρόλων, η μουσική ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να ξανασυστηθούν μεταξύ τους και να μάθουν να διαχειρίζονται συναισθήματα που τα βιώνουν καθημερινά σε μια πληθώρα αποχρώσεων.

Η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος να χτίσει το παιδί μια λειτουργική σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους. Και ο πιο κατάλληλος χρόνος να γίνει αυτό είναι στην προσχολική ηλικία.

Τι είναι συναισθηματική νοημοσύνη ;
Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο «συναισθηματική νοημοσύνη» και να αναρωτιέστε τι σημαίνει. Για να κατανοήσετε καλύτερα την έννοια αυτή, ας δούμε πώς είναι ένα παιδί που διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη.

Ένα παιδί με συναισθηματική νοημοσύνη ….
· έχει επίγνωση των συναισθημάτων του και μπορεί να τα περιγράψει
· είναι σε θέση να καταλάβει τι προκάλεσε το συγκεκριμένο συναίσθημα
· ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συμπεριφοράς ώστε να διαχειριστεί το συναίσθημα αυτό
· μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα των άλλων

Γιατί είναι σημαντική η συναισθηματική νοημοσύνη ;

Τα συναισθήματα αποτελούν αναπόφευκτο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και δεν αποτελούν πρόβλημα όταν έχουμε τα εργαλεία για να τα καταλάβουμε και να τα εκφράσουμε με τρόπο δημιουργικό για εμάς και τους άλλους. Τα συναισθήματα έχουν διακυμάνσεις, έρχονται και φεύγουν και δεν μας κάνουν να «μπλοκάρουμε».

Τα συναισθήματα είναι μια πραγματικότητα και δεν είναι βοηθητικό να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν επηρεάζουν τα παιδιά μας. Αυτό που έχει σημασία και τεράστιο αντίκτυπο σε όλη τους τη ζωή, είναι οι τρόποι διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων.

Τα παιδιά που είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους …
· χτίζουν και διατηρούν υγιείς σχέσεις
· επικοινωνούν με θετικό και όχι με αμυντικό τρόπο
· αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις πιο θετικά και δημιουργικά
· βιώνουν λιγότερο άγχος
· χαίρονται περισσότερο τη ζωή

Όταν τα παιδιά δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν με επιτυχία τα συναισθήματά τους «μπλοκάρουν» και κάθε φορά που βρίσκονται σε μια παρόμοια κατάσταση αντιδρούν βιώνοντας το ίδιο συναίσθημα. Επομένως η συγκεκριμένη κατάσταση αφυπνίζει πάντα το συγκεκριμένο συναίσθημα. Για παράδειγμα αν ένα παιδί αισθάνεται πάντα ντροπή όταν του ζητούν να διαβάσει δυνατά επειδή το διάβασμα το δυσκολεύει και δεν επεξεργαστεί το συναίσθημα αυτό με τρόπο αποτελεσματικό το παιδί θα συνδέει το διάβασμα με αρνητικά συναισθήματα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα συναισθήματά του ;

Τα μικρά παιδιά είναι καλό να μάθουν να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και αυτό το κάνουν κυρίως μέσω των ενηλίκων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη :

1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του
Αν αγνοείτε ή αρνείστε τα συναισθήματα του παιδιού σας αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον αναστάτωση. Τα παιδιά δεν ορίζουν τα συναισθήματά τους τα οποία όμως είναι απολύτως πραγματικά για αυτά – όπως είναι και για τους μεγάλους. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως : «Βλέπω ότι είσαι θυμωμένος» ή «Κι εγώ θα ήμουν λυπημένος αν μου συνέβαινε αυτό».

2. Μιλήστε για τα συναισθήματα
Μιλήστε στο παιδί για τα συναισθήματα και κάντε του ερωτήσεις όπως :
· Τί συνέβη που σου προκάλεσε αυτό το συναίσθημα;
· Μπορείς να περιγράψεις πώς νιώθεις ;
· Θα αισθανόσουν και εσύ έτσι αν σου συνέβαινε αυτό ;
· Πότε νιώθεις χαρούμενος, θυμωμένος, λυπημένος, ενθουσιασμένος

3. Βοηθήστε το να κατανοήσει τις επιλογές που έχει όταν βιώνει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα
Ένα παιδί δεν μπορεί να αποφύγει να νιώσει θυμωμένο, ανήσυχο, φοβισμένο, ή εκνευρισμένο, μπορεί όμως να επιλέξει τι θα κάνει και πώς θα συμπεριφερθεί σε κάθε περίπτωση. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι όταν αισθάνεται λυπημένο υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις που δε βοηθούν , όπως τα μούτρα, η γκρίνια ή το να κάνει κάποιον άλλο να νιώσει λυπημένος αλλά και κάποιες άλλες που βοηθούν, όπως το να μιλήσει σε κάποιον, να βρει μια απασχόληση που το ανακουφίζει ή να κάνει κάτι για αυτό που συμβαίνει. Τα συναισθήματα βιώνονται αλλά το πώς θα συμπεριφερθούμε είναι επιλογή δική μας.

4. Βοηθήστε το να φανταστεί πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι (να αποκτήσει ενσυναίσθηση)
Ένα παιδί που μπορεί να φανταστεί πώς είναι να είσαι στη θέση του άλλου είναι πιο πιθανό να αντιδράσει με προσαρμοστικό τρόπο σε καταστάσεις που γεννούν δυσάρεστα συναισθήματα δημιουργεί ευκολότερα φιλίες και έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένο.
Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει ενσυναίσθηση χρησιμοποιώντας ιστορίες, εικόνες, ταινίες ή πραγματικές καταστάσεις ως αφορμή για να κουβεντιάσετε πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι. Ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να «διαβάζουν» τις εκφράσεις των άλλων και να βγάζουν συμπεράσματα για το πώς μπορεί να νιώθουν.

Read More »
«Ταξιδεύοντας στο νησί των συναισθημάτων» - Γράφει η Κωνσταντίνα Ζιάγκου «Ταξιδεύοντας στο νησί των συναισθημάτων» - Γράφει η Κωνσταντίνα Ζιάγκου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Μία ακόμη βράβευση για την συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για μία ακόμη χρονιά έλαβε τα εύσημα στην τελετή βράβευσης των Ελληνικών Δήμων. που συμμετείχαν στην εκστρατεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2018. Στην τελετή βράβευσης των Ελληνικών Συμμετοχών στην Εκστρατεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και την ΕΕΤΑΑ, ο Δήμος μας βραβεύτηκε για τη θέση που έλαβε τόσο σε Ευρωπαϊκό (μέσα στην πρώτη 5αδα) όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το σημερινό βραβείο ανήκει στους πολίτες, γιατί η συνεκτική βιώσιμη αστική ανάπτυξη δεν είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής αξιοποίησης χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων. Είναι αποτέλεσμα αξιών και πρακτικών, που ήδη ως Δήμος έχουμε υιοθετήσει, επιτυγχάνοντας την αλλαγή κουλτούρας και την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων συμπολιτών μας στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Στον Δήμο μας η καμπάνια για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει πλέον εδραιωθεί ως θεσμός που αναζητείται από τους πολίτες, αλλάζει την οδική συμπεριφορά των πολιτών και δημιουργεί κατάλληλο έδαφος για αλλαγές που προάγουν ήπιους και συνεργατικούς τρόπους αστικής μετακίνησης.

Με θέρμη και ενθουσιασμό θα συνεχίσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η πόλη μας εφαρμόζοντας πολιτικές ορθολογικής χρήσης του φυσικού μας πλούτου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.

Κλείνοντας, θέλω εκ νέου να ευχαριστήσω τους πολίτες, τους φορείς και τους συλλόγους, που ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας για έναν καλύτερο Δήμο». Μετά τις βραβεύσεις ακολούθησε συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι Δήμοι Ηγουμενίτσας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Τρικκαίων και Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, αλλά και εκπρόσωπος του Δικτύου Civinet CY-EL, με θέμα ιστορίες καλών πρακτικών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Read More »
Μία ακόμη βράβευση για την συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018 Μία ακόμη βράβευση για την συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Πρωτιά για την Ήπειρο: Τα ξενοδοχεία της γοητεύουν τους τουρίστες

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Με μία πρωτιά για τον τουρισμό και για τους επιχειρηματίες του κλάδου έκλεισαν οι πρώτοι μήνες του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ η Ήπειρος κατέχει την πρώτη θέση με βάση τον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI: Global Review Index) των πελατών των ξενοδοχείων. Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά τον βαθμό ικανοποίησης με βάση διάφορες παραμέτρους όπως είναι το τοπίο, η καθαριότητα, το φαγητό, οι υπηρεσίες. Η Ήπειρος διατήρησε το εξαιρετικό υψηλό ποσοστό ικανοποίησης που είχε και στο παρελθόν και το οποίο ανέρχεται στο 91,3%. Το γεγονός ότι οι τουρίστες φεύγουν ικανοποιημένοι από την περιοχή είναι πολύ σημαντικό, καθώς αυτό αποτελεί παράγοντα να επιλέξουν και πάλι την Ήπειρο αλλά και να διαφημίσουν.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αφορούν το πρώτο δίμηνο του έτους. Οι επιδόσεις ανά τομέα είναι ως εξής:

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Όσον αφορά την καθαριότητα στην πρώτη θέση βρίσκoνται η Ήπειρος και η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 94,7% αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Κυκλάδες με 93,4%, η Πελοπόννησος με 93,1% και η Θεσσαλία με 92,6%. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με 90,3%.

Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν βαθμολογίες μικρότερες από 90%: Στην έβδομη θέση είναι το Βόρειο Αιγαίο με 89,8% και στην όγδοη η Στερεά Ελλάδα με 89,7%. Ακολουθούν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με 89,0% και 88,8% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Αττική και τα Ιόνια Νησιά με 88,6% και 87,3% αντίστοιχα.

ΦΑΓΗΤΟ - ΠΟΤΟ

Στην κατηγορία του φαγητού και του ποτού, όπου γενικά τα ποσοστά ικανοποίησης είναι χαμηλότερα, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία της Αττικής με 89,0% και στη δεύτερη αυτά της Στερεάς Ελλάδας με 88,8%. Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 85,3%, η Κρήτη με 84,5% και το Βόρειο Αιγαίο με 83,7%. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος με 83,6% και στην έβδομη θέση τα Δωδεκάνησα με 82,2%. Πολύ κοντά και οι Κυκλάδες με 81,9%. Στις δύο τελευταίες θέσεις με χαμηλότερες τιμές βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά και η Θεσσαλία με 80,6% και 78,9% αντίστοιχα.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Με το κριτήριο της τοποθεσίας, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία της Ηπείρου με το εντυπωσιακό 97,1%. Ακολουθούν η Θεσσαλία με 92,1%, η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 92% και οι Κυκλάδες με 90,7%. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν βαθμολογίες μικρότερες από 90%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος με 87,9%, στην έκτη θέση η Στερεά Ελλάδα και η Αττική με 87,7% αντίστοιχα. Η δεκάδα συμπληρώνεται με τους ακόλουθους προορισμούς: Κεντρική Μακεδονία με 86,0%, Κρήτη με 85,0% και Ιόνια Νησιά με 83,8% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις με τις χαμηλότερες τιμές βρίσκονται τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο με 83,4% και 82,5% αντίστοιχα.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

Οσον αφορά την εξυπηρέτηση στα ξενοδοχεία, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ηπειρος με το πολύ υψηλό 95,9% και ακολουθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 94,7% και οι Κυκλάδες με 92,4%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία 90,1% και στην πέμπτη θέση η Κρήτη με 88,5%. Ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο και η Αττική με 88,2% αντίστοιχα και η Κεντρική Μακεδονία με 88,0%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα με 87,9% αντίστοιχα, τα Δωδεκάνησα με 86,7% και τα Ιόνια Νησιά με 84,9%.

ΣΧΕΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΤΙΜΗΣ

Στη σχέση ποιότητας-τιμής την πρώτη θέση καταλαμβάνουν και πάλι τα ξενοδοχεία της Ηπείρου με 91,6% ενώ ακολουθούν Αν. Μακεδονία και Θράκη με 90,8% και οι Κυκλάδες 88,3%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Βόρειο Αιγαίο 84,9% και στην πέμπτη θέση η Κεντρική Μακεδονία 84,8%. Ακολουθούν η Θεσσαλία με 84,5%, η Κρήτη με 84,2%, η Στερεά Ελλάδα με 84,1% και η Πελοπόννησος με 83,6%. Στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται τα Δωδεκάνησα (82,8%), η Αττική (81,2%) και τα Ιόνια Νησιά (79,7%).

ΔΩΜΑΤΙΟ

Στην κατηγορία δωματίου την πρώτη θέση την κατέχει η Ηπειρος με 89,7%, τη δεύτερη η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 89,0% και την τρίτη οι Κυκλάδες με 88,5%. Aκολουθούν η Στερεά Ελλάδα με 85,3%, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος με 84,1% αντίστοιχα. Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με 83,8% και στην όγδοη το Βόρειο Αιγαίο με 82,9%. Η δεκάδα συμπληρώνεται με την Κρήτη με 82,7% και τα Δωδεκάνησα με 81,4%. Χαμηλές τιμές στην κατηγορία δωμάτιου κατέγραψαν η Αττική με 80,1% και τα Ιόνια Νησιά με 80,0%.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ως προς τη διασκέδαση στην πρώτη θέση βρίσκεται Πελοπόννησος με 86,4% και στη δεύτερη οι Κυκλάδες με 84,8%. Οι υπόλοιποι προορισμοί κυμάνθηκαν χαμηλότερα και κάτω από 80%: Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κρήτη με 77,8% στην τέταρτη η Κεντρική Μακεδονία με 77,0% και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά με 76,2% αντίστοιχα. Η Αττική κατέγραψε 75,7% ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Βόρειο Αιγαίο (71,2%) και η Θεσσαλία (71,0%).
Read More »
Πρωτιά για την Ήπειρο: Τα ξενοδοχεία της γοητεύουν τους τουρίστες Πρωτιά για την Ήπειρο: Τα ξενοδοχεία της γοητεύουν τους τουρίστες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 70χρονος έκλεψε 100 λαχεία από πρακτορείο

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 70χρονου ημεδαπού, διότι όπως καταγγέλθηκε, την (05-04-2019) το πρωί, εισήλθε σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στην Ηγουμενίτσα και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσε από τον πάγκο του καταστήματος (100) λαχεία, συνολικής αξίας (200) ευρώ. Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Read More »
Ηγουμενίτσα: 70χρονος έκλεψε 100 λαχεία από πρακτορείο Ηγουμενίτσα: 70χρονος έκλεψε 100 λαχεία από πρακτορείο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2019 Rating: 5

Σελίδες