Λ.Σ. Σουλίου: Ζητάει ψήφισμα για τον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023
Λ.Σ. Σουλίου: Ζητάει ψήφισμα για τον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς


Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Σουλίου
κοινοποίηση: κ. Δήμαρχο Σουλίου,
Δημοτικούς Συμβούλους, 
ΜΜΕ Θεσπρωτίας

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΟΒ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιανουαρίου 2023.

Ο κάμπος της Παραμυθιάς μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μας και να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση στους μικρούς καλλιεργητές του τόπου μας υπό την προϋπόθεση βέβαια της πραγματοποίησης ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών που θα θέσουν στο επίκεντρο της λαϊκές ανάγκες και όχι την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρόκειται για έναν κάμπο με καλό προσανατολισμό, με καλή ποιότητα εδάφους, με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που όμως μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων που εκπορεύονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ.

Σημαντική συνιστώσα της αγροτικής παραγωγής αποτελούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα και η άρδευση της γης που λειτουργούν υπό τη αιγίδα των κατά τόπους ΤΟΕΒ. Τα τελευταία χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, αφού οι αγρότες λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτούς ενώ οι οργανισμοί είναι αντιμέτωποι με τις υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και με συσσωρευμένα χρέη. Από την άλλη το κράτος είναι απών μην φροντίζοντας ούτε καν στο ελάχιστο για την συντήρηση και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων (λχ τα αντλιοστάσια είναι κατασκευασμένα από την 10ετία του 1980 και οι βλάβες είναι και συχνές και ιδιαίτερα δαπανηρές) τη στιγμή που μεταφέρουν τεράστια ποσά ποσά προς του μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Θύμα» αυτής της κατάστασης έχει πέσει και ο ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του κάμπου μας να μένει ακαλλιέργητη. Μάλιστα κάθε χρόνο γίνεται μια ιδιότυπη “διελκυστίνδα” μεταξύ ΤΟΕΒ και παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τον αν θα ρευματοδοτηθούν τα αντλιοστάσια. Ο πάροχος διεκδικεί τα ποσά που της χρωστά ο ΤΟΕΒ (πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ!) και απειλεί να μην ανοίξει τα αντλιοστάσια. Ο ΤΟΕΒ την περυσινή περίοδο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η άρδευση του κάμπου.

Κάπως έτσι λειτούργησαν τα αντλιοστάσια μέχρι την περυσινή χρονιά. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας έχει κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ΤΟΕΒ οπότε ελοχεύει ο κίνδυνος να μην δώσει ρεύμα στα αντλιοστάσια καθιστώντας επισφαλή την βιωσιμότητα των υπαρχόντων καλλιεργειών. Από την άλλη θα λέγαμε ότι ο οργανισμός λειτουργεί σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” καλύπτοντας ουσιαστικά λίγες καλλιέργειες. Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν δοθούν κίνητρα και ανέβει η αγροτική παραγωγή; Μπορεί με την υπάρχουσα κατάστασή του το δίκτυο να καλύψει μια πιθανή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων;

Παρ’ όλο που τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, οι αγρότες της περιοχής εισπράττουν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος του ΤΟΕΒ έχει περάσει από τον Δήμο στην περιφέρεια και η διοίκησή του έχει διοριστεί από την περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός μπορεί να ικανοποιήσει τις τρέχουσες οφειλές του (προς ΔΕΗ, αποκατάσταση βλαβών σε κάποιες περιπτώσεις και με την αρωγή του Δήμου κα) γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πάγιου από 4 σε 10 ευρώ ανά στρέμμα (πράγμα που ως παράταξη είχαμε στηλιτεύσει ιδιαίτερα με ανακοίνωσή μας στις 16/11/2018) αλλά και σε μια καλύτερη διαχείριση από την πλευρά της διοίκησης. Όμως (α) η κατάσταση στις χρεώσεις ενέργειας είναι πολύ ρευστή λόγω όλων των τελευταίων εξελίξεων (πράσινη μετάβαση, χρηματιστήριο ενέργειας, ιδιωτικοποίηση, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, κυρώσεις κα) και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτινάξει το κόστος, (β) το δυσβάσταχτο συσσωρευμένο χρέος ακολουθεί τον ΤΟΕΒ επί σειρά ετών και θα συνεχίσει να τον ακολουθεί μιας και είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και (γ) οι προχωρημένες ενέργειες για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 2MW που θα λειτουργήσει μέσω ενεργειακού συμψηφισμού θα καλύψει ένα μόνο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα που να επισημαίνει τα προαναφερθέντα προβλήματα και να διεκδικεί λύσεις απαιτώντας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο:

· Την οριστική λύση του προβλήματος του δυσβάσταχτου συσσωρευμένου χρέους του ΤΟΕΒ.

· Την κατασκευή και αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της περιοχής μας με κρατική χρηματοδότηση.

· Την παροχή πραγματικά φθηνού ρεύματος στους μικρούς καλλιεργητές της περιοχής μας.

· Την κατάργηση του ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα.

· Την παροχή πραγματικών και ουσιαστικών κινήτρων προς τους υφιστάμενους αλλά και νέους μικρομεσαίους καλλιεργητές.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου

οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ηλίας Κουτσής & Ηλίας- Δημήτρης ΧρήστουΠαραμυθιά, 15 Ιανουαρίου 2023
Read More »
Λ.Σ. Σουλίου: Ζητάει ψήφισμα για τον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς Λ.Σ. Σουλίου: Ζητάει ψήφισμα για τον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Τελιγιορίδου – Αραχωβίτης: Απάντηση στις φαιδρές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023
Τελιγιορίδου – Αραχωβίτης: Απάντηση στις φαιδρές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη


Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ, είναι τουλάχιστον φαιδρό ο κ. Καχριμάνης να ισχυρίζεται ότι για τα σημερινά οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φταίνε οι νόμοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιλεκτική μνήμη και η «καταγγελτική» διάθεση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, αναφορικά με το ότι «φταίνε οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για την συρρίκνωση του κτηνοτροφικού τομέα», θα μπορούσαν απλά να αποδοθούν, στην καλύτερη περίπτωση στη πρόθεσή του να «δικαιώσει» την επιλογή της ΝΔ για την νέα υποψηφιότητά του στις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές του Οκτώβρη του 2023 και στην χειρότερη περίπτωση στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του και το ανύπαρκτο έργο της μέχρι τώρα θητείας του.
Και ενώ περιμένουμε να μας πει τους νόμους που επικαλείται να του υπενθυμίσουμε πως στις 24 Οκτωβρίου 2017 σε αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας δήλωνε πόσο αποτελεσματικός ήταν ο Υπουργός, που έλυσε ζητήματα που χρόνιζαν και ανέφερε ως τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, την στήριξη των νέων αγροτικών, την κατανομή των κονδυλίων.
Να του υπενθυμίσουμε επίσης, εάν δεν μπορεί να το αντιληφθεί, για τους όποιους δικούς του λόγους, ότι η «ασφυξία» των κτηνοτρόφων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η «εκτόξευση» στις τιμές των ζωοτροφών, στην ενέργεια και στα καύσιμα, το «πάρτι» των ελληνοποιήσεων σε κρέας και γάλα και η νοθεία στη φέτα, μέσω και της απαξίωσης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, η «κατρακύλα» στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, με την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών καταναλωτή, η «γιγάντωση» των εισαγωγών, οι «παλινωδίες» στο θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων, το «αντικτηνοτροφικό» Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, οι «προβληματικές» πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι «ελλιπείς» αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, η ουσιαστική εγκατάλειψη από τη ΝΔ του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ να εφαρμόσει την ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα ισοζύγια του γάλατος και η μη εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα συγκαταλέγονται στα «έργα και στις ημέρες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που με υπερβάλλοντα ζήλο υποστηρίζει ο κ. Καχριμάνης.
Επιπρόσθετα να τον ενημερώσουμε πως στην Περιφέρεια Ηπείρου η παραγωγή γάλακτος από το 2019 μειώνεται με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περίπου 5% κάθε χρόνο.
Περιμένουμε, επίσης, εδώ και χρόνια να ολοκληρώσει τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αλλά και να ασχοληθεί με τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα του Λούρου και του Αώου, τις εξορύξεις και τα ασφαλτικά στην Σαγιάδα, την παραβίαση του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικών δραστηριοτήτων.
Ο κ. Καχριμάνης με τις φαιδρές του δηλώσεις το μόνο που επιχειρεί είναι να αποσιωπήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης, που πολύ σύντομα και με τη ψήφο των κτηνοτρόφων θα αποτελέσει παρελθόν.
Read More »
Τελιγιορίδου – Αραχωβίτης: Απάντηση στις φαιδρές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη Τελιγιορίδου – Αραχωβίτης: Απάντηση στις φαιδρές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης – βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου Παραμυθιάς – Γλυκής

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023
Σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης – βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου Παραμυθιάς – Γλυκής


Εργασίες συντήρησης – βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου Παραμυθιάς – Γλυκής, είναι σε εξέλιξη και αναμένονται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Oι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται απο την Π.Ε. Θεσπρωτίας μετά απο σχετικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής.

Σε σχετική δήλωση ο Δήμαρχος Σουλίου αναφέρει:

“Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, κύριο Θωμά Πιτούλη, για την άμεση ανταπόκρισή του στα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση των τοπικών αναγκών και τη συνδρομή του στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας. ‘Υστερα από την ως άνω ευχάριστη εξέλιξη, αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση και δρομολόγηση από την Περιφέρεια Ηπείρου, του πάγιου αιτήματός μας για τη βελτίωση- συντήρηση της Επαρχιακής Οδού Γλυκής – Σουλίου. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω σε όλους τους τόνους ότι με δουλειά και συνεργασία χρόνια προβλήματα του τόπου μας είμαστε σίγουροι ότι θα επιλυθούν”

Read More »
Σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης – βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου Παραμυθιάς – Γλυκής Σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης – βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου Παραμυθιάς – Γλυκής Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Τη Δευτέρα η δωρεάν διανομή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου | Τι περιέχει το πακέτο

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023
Τη Δευτέρα η δωρεάν διανομή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου | Τι περιέχει το πακέτο


Την Δευτέρα θα πραγματοποιήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Σουλίου, την δωρεάν διανομή τροφίμων τους δικαιούχους του προγράμματος για τον Ιανουάριο.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί απο τις 10:00 π.μ έως 02:00 μ.μ.

Το πακέτο περιέχει:
Κοτόπουλο
Δημητριακά
Γάλατα ( δύο τεμάχια)
Ζυμαρικά ( δυο συσκευασίες )
Σάλτσα ντομάτας
Κονσέρβα κοκκινιστό κεφτεδάκια
Κονσέρβα ντολμάδες
Ζάχαρη
Χυμό ( 1,5 lt )

Οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά θα πάρουν διπλή ποσότητα των τροφίμων.
Read More »
Τη Δευτέρα η δωρεάν διανομή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου | Τι περιέχει το πακέτο Τη Δευτέρα η δωρεάν διανομή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου | Τι περιέχει το πακέτο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Αριάδνη» για τις εξαρτήσεις με αποδέκτες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023
Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Αριάδνη» για τις εξαρτήσεις με αποδέκτες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Και οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης συνεχίζονται. Αυτή την φορά με θεματική τις εξαρτήσεις και αποδέκτες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.
Read More »
Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Αριάδνη» για τις εξαρτήσεις με αποδέκτες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Αριάδνη» για τις εξαρτήσεις με αποδέκτες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Διακομιδή 42χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023
Διακομιδή 42χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε διακομιδή 42χρονου, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.
Read More »
Διακομιδή 42χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 42χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Στο πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων και οι χοιροτρόφοι της Ηπείρου

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023
Στο πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων και οι χοιροτρόφοι της Ηπείρου


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, στο πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων εντάχτηκαν και οι χοιροτροφικές μονάδες. Οι χοιροτρόφοι θα πρέπει πλέον να απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων εντός των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο τηλεφωνικό κέντρο 210 8960100 σε 24ωρη βάση. Για την ενεργοποίηση του Φορέα είναι απαραίτητο το όνομα του Χοιροτρόφου, ο Α.Φ.Μ., η έδρα εκμετάλλευσης, ο κωδικός εκμετάλλευσης και ο αριθμός σήμανσης νεκρών ζώων.

Το πρόγραμμα αφορά: στις ΠΕ Ιωαννίνων, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, παρέχεται δωρεάν από την Περιφέρεια Ηπείρου και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους χοιροτρόφους.
Read More »
Στο πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων και οι χοιροτρόφοι της Ηπείρου Στο πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων και οι χοιροτρόφοι της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Ο Γιάννης Κοντός εκ νέου πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023
Ο Γιάννης Κοντός εκ νέου πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας


Μετά τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή το Δεκέμβριο του 2022 και ύστερα από την επικύρωση των αποτελεσμάτων από την Περιφέρεια Ηπείρου , το Διοικητικό Συμβούλιο συνεστήθη σε σώμα με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος : Κοντός Ιωάννης
Αντιπρόεδρος : Φραγκίσκου Χαρίκλεια
Γραμματέας : Κούτσικος Χρήστος
Ταμίας : Τσόνου Μαγδαληνή-Μαρία
Μέλος : Προβιδάκη Αγγελική

Ο Πρόεδρος 
Κοντός Ιωάννης
Ο Γραμματέας
Κούτσικος Χρήστος
Read More »
Ο Γιάννης Κοντός εκ νέου πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Ο Γιάννης Κοντός εκ νέου πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Σελίδες