https://picasion.com/
https://picasion.com/

Έσπειραν το θάνατο!!! Μαζική δηλητηρίαση σκύλων (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Έσπειραν το θάνατο!!!
Μαζική δηλητηρίαση σκύλων (+ΦΩΤΟ)


 
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια και για δεύτερη το τελευταίο δίμηνο, άγνωστοι έδρασαν με οργανωμένο σχέδιο στην περιοχή των Σερβιανών.

Έτσι τοποθέτησαν δεκάδες δηλητηριασμένα δολώματα, με αποτέλεσμα, ένα μετά το άλλο, να βρίσκουν το θάνατο, τα σκυλιά που διατηρούν στο χωριό.
 
 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, βρέθηκαν νεκρά έξι σκυλιά που ανήκουν σε κατοίκους που μένουν στην περιοχή. 
Άλλωστε όπως σημειώνουν, στο χωριό δεν υπάρχουν αδέσποτα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, άγνωστοι είχαν χτυπήσει και πάλι και μάλιστα με οργανωμένο σχέδιο. Έτσι είχαν τοποθετήσει δεκάδες δολώματα με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο σκύλοι και γάτες, σκαντζόχοιροι ακόμη και πουλιά.
 
 
Με αφορμή και το τελευταίο χτύπημα στο χωριό, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σερβανιών καταγγέλλει τους ασυνείδητους που για πολλοστή φορά έσπειραν την περιοχή με δολώματα. Μάλιστα δεν είχαν κανένα δισταγμό να τοποθετήσουν φόλες ακόμη και μέσα στα σπίτια του χωριού. 


Από την τοπική κοινότητα έχει κατατεθεί μήνυση με στόχο να εντοπιστούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Read More »
Έσπειραν το θάνατο!!! Μαζική δηλητηρίαση σκύλων (+ΦΩΤΟ) Έσπειραν το θάνατο!!! Μαζική δηλητηρίαση σκύλων (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΕΦΤΕΙ - ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΕΦΤΕΙ - ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ 
 
 
Αν και στην Ελλάδα, δύσκολα τα ορισμένα από την Πολιτεία όργανα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, θα περίμενε κανείς, την ώρα που όλοι πεινάνε, να εφαρμοστεί η εξαίρεση του κανόνα.
 
Δυστυχώς.
 
Για παράδειγμα.
 
Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου πέφτει, σχεδόν κατρακυλά.
 
Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, οι τιμές των καυσίμων (και) στην Ελλάδα, έχουν κάνει αισθητή την πτώση τους.
 
Πλήν της Θεσπρωτίας.
 
Εδώ φαίνεται πως δεν έχει αποτελέσματα ο ανταγωνισμός.
 
Λες και εφαρμόζονται συμφωνίες τοπικού καρτέλ.
 
Αγανακτισμένοι συμπολίτες αναρωτιούνται μετά από αυτό: Τι θέλουν δηλαδή;
 
Να τρέχουμε στους γειτονικούς νομούς για προμήθεια καυσίμων ή μήπως να περάσουμε τα σύνορα με την Αλβανία;
 
Ας τους δώσει κάποιος απάντηση.
 
Read More »
Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΕΦΤΕΙ - ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΕΦΤΕΙ - ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Γενική Συνέλευση αύριο Τρίτη στο 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Γενική Συνέλευση αύριο Τρίτη στο 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας
 
 
Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας σε Γενική Συνέλευση με θέμα «Προβλήματα λειτουργίας του σχολείου & Νέο Λύκειο» την Τρίτη 25/11/2014 ώρα 7.00΄μ.μ. στο χώρο του σχολείου.

Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.
Το Δ.Σ. του συλλόγου

Read More »
Γενική Συνέλευση αύριο Τρίτη στο 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Γενική Συνέλευση αύριο Τρίτη στο 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

"STARS SYSTEM" Ηγουμενίτσας Ταξιδέψτε στο βαθύτερο ΕΓΩ σας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
"STARS SYSTEM" Ηγουμενίτσας
Ταξιδέψτε στο βαθύτερο ΕΓΩ σαςΤο κέντρο "STARS SYSTEM" στην Ηγουμενίτσα είναι γεγονός!!!
Αισθηματικά, οικογενειακά, επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα που σας βασανίζουν, ελάτε να τα συζητήσουμε και να ακούσετε από την πλέον ειδική, τη λύση που ταιριάζει σε εσάς, καθώς και έγκυρες προβλέψεις για το μέλλον.
Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ, κόρη του πανελληνίως γνωστού Αστρολόγου - Μελλοντολόγου κ. Σταύρου Μιχαήλου, χάρη στην πολυετή εμπειρία της, σε συνδυασμό με την ισχυρή ενόραση που έχει κληρονομήσει από τον Στ. Μιχαήλο, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις κρυφές πτυχές του εαυτού σας και με την αλάνθαστη μέθοδο της χαρτομαντείας να μάθετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον. Οτιδήποτε σας απασχολεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί.
Ταξιδέψτε μαζί της στο βαθύτερο ΕΓΩ σας με τη διαδεδομένη μέθοδο της AURA ANALYSIS.
Το κέντρο μας διαθέτει το κορυφαίο επίτευγμα και μοναδικό στην Ελλάδα υπερσύγχρονο μηχάνημα, που μπορεί να απεικονίσει με λεπτομερή τρόπο την αύρα, να τη φωτογραφήσει αλλά και να την παρακολουθήσει με διάρκεια σε πραγματικό χρόνο. Η Μαρία με εμπειρία ετών και μετά από παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων, έχει τη γνώση και την ικανότητα να διαβάσει την αύρα σας.
 
ΔΥΝΑΜΗ - ΓΝΩΣΗ - ΧΑΡΙΣΜΑ!!! ΕΠΙΤΥΧΙΑ 100% !!!

Μη χάνεις χρόνο.
Προγραμμάτισε το δικό σου
προσωπικό ραντεβού στο
τηλέφωνο 693 760 7176 !!!

Για μακρινές αποστάσεις
παρέχουμε τις προβλέψεις μας
και μέσω τηλεφώνου ή skype !!!
Read More »
"STARS SYSTEM" Ηγουμενίτσας Ταξιδέψτε στο βαθύτερο ΕΓΩ σας "STARS SYSTEM" Ηγουμενίτσας Ταξιδέψτε στο βαθύτερο ΕΓΩ σας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Περί εκπαιδεύσεως και άλλων δαιμονίων…

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Περί εκπαιδεύσεως και άλλων δαιμονίων… 
 
Της Θάλειας Θεοδωρίδη

«Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί ότι η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων» - Αριστοτέλης
Άλλο Παιδεία κι άλλο εκπαίδευση

Αν κοιτάξουμε στο λεξικό θα δούμε ότι ερμηνευτικά, Παιδεία σημαίνει «καλλιέργεια των νοητικών, των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων των νέων μέσα από ένα γενικό και προκαθορισμένο, από κάθε χώρα, εκπαιδευτικό (σχολικό) σύστημα», ενώ, Εκπαίδευση είναι «η συστηματική διαδικασία μετάδοσης γνώσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο». Τον τελευταίο καιρό, γίνεται πολύς λόγος για τη διαφορά ανάμεσα στις δύο έννοιες και τίθεται ως ζητούμενο, από το Κράτος, η Παιδεία με την ολιστική της έννοια. Διατυπώνεται δε η άποψη από τον Υπουργό Παιδείας ότι, δεν έχουμε σύστημα Παιδείας, αλλά μόνο Εκπαίδευσης.

Το «Νέο Σχολείο»

Υψηλή στοχοθεσία με νέα ενιαία προγράμματα σπουδών με κοινή φιλοσοφία από το νηπιαγωγείο, μέχρι το Λύκειο, καλλιέργεια ικανοτήτων, διαπολιτισμικότητα, άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, τεχνολογικός εγγραμματισμός και αειφορία. Όλοι αυτοί οι στόχοι, βέβαια, θα πρέπει να επιτευχθούν σε μισθωμένα καταστήματα για τα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά που διαιρούν τις σχολικές αίθουσες για να χωρέσουν οι μαθητές, σε ολοήμερα που οι εκπαιδευτικοί ζεσταίνουν ταπεράκια και στρώνουν ραντζάκια, σε γυμνάσια και λύκεια που έχουν βασικές ελλείψεις σε εξοπλισμένα και λειτουργικά εργαστήρια, σε σχολεία με τσιμεντωμένα προαύλια και το κυριότερο, με την απαξίωση των εκπαιδευτικών στα μάτια της κοινωνίας. Η τράπεζα θεμάτων έρχεται να λύσει το πρόβλημα των πολλών υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενώ, η πρόταση για απλούστευση της διδακτέας ύλης στα Δημοτικά, με βάση το γερμανικό μοντέλο, ουσιαστικά, αποδυναμώνει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και «αιφνιδιάζει» το μαθητή στις επόμενες βαθμίδες, οπότε το «φιλτράρισμα» ολοκληρώνεται με την τράπεζα θεμάτων.

Κατάρτιση: πόσο εφικτή;

Όχι άλλα πανεπιστημιακά πτυχία, φωνάζουν πολλοί. Χρειαζόμαστε ειδίκευση και κατάρτιση για να βρούμε δουλειά. Η κατάρτιση αναφέρεται στις «βασικές σπουδές που πραγματοποιεί κάποιος σε ορισμένο πεδίο γνώσεως για επαγγελματικούς σκοπούς».

Ήδη, με το Ν. 4186/13, γίνεται προσπάθεια να αναστηθούν τα Δημόσια ΙΕΚ κι επίσης ιδρύονται οι Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, μετά το Γυμνάσιο, στη θέση των καταργηθέντων Επαγγελματικών Σχολών. Οι 21 Σ.Ε.Κ. (από τις 96) ξεκινούν καθυστερημένα, φέτος, τη λειτουργία τους πιλοτικά, σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. με αντιστοιχία ειδικοτήτων.

Η αλήθεια είναι, ότι έχουμε μπερδευτεί κάπως. Ακούμε παρεμφερείς όρους και συναφείς ειδικότητες σε ΕΠΑ.Λ., Σ.Ε.Κ. και Δημόσια Ι.Ε.Κ., όπως: πτυχία, διπλώματα και πιστοποιήσεις. Μετα-γυμνασιακές αλλά και μετα-λυκειακές εκπαιδευτικές βαθμίδες, με αρκετές ειδικότητες που αλληλο-επικαλύπτονται, με κοινή διδακτική ύλη, επιπέδου ΕΠΑ.Λ. - ΤΕΕ, με εργαστήρια περιορισμένων δυνατοτήτων, με έκδηλο ανταγωνισμό από την Ιδιωτική Εκπαίδευση, ενώ δε διασαφηνίζονται οι διαφορές (;) στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Ειδικά στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. η ύλη διδάσκεται με συνοπτικές διαδικασίες, από ωρομίσθιους εκπαιδευτές, δεν προτείνονται, σχεδόν καθόλου, επιστημονικά συγγράμματα από τον οδηγό κατάρτισης, παρά ένα περίγραμμα ύλης, ενώ βολεύονται στα υπάρχοντα εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ., ή σε «δανεικούς» χώρους ιδιωτών, που συχνά δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Μάλιστα, με την από 18/11/2014 αιτιολογική έκθεσή του, ο Υπουργός Παιδείας προτείνει τροπολογία με την οποία η τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. θα αντιστοιχεί σε επίπεδο 5 (ενώ τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. σε κατώτερο επίπεδο 4). Ακούμε λοιπόν, όρους όπως «στέλεχος, τεχνικός και τεχνίτης» με κοινό παρονομαστή: τη σύγχυση για την ακριβή ιδιότητα που προσδίδει ο τίτλος σπουδών στους κατόχους τους, το ερώτημα για την επάρκεια κατάρτισής τους, αλλά και την αμφίβολη επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Το Παιδαγωγικό Πλαίσιο της Εκπαίδευσης

Αφού λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας θέλει να αναβαθμίσει το σύστημα της Παιδείας, ας ξεκινήσει από τη στελέχωση της εκπαίδευσης με μόνιμο προσωπικό ειδικοτήτων, με εξοπλισμένα εργαστήρια και σύγχρονα βιβλία ποιότητας. Ας ξεκινήσει με τη διαρκή παροχή πολιτισμικών ευκαιριών στους μαθητές: θεατρικές παραστάσεις ποιότητας, συναυλίες, ομιλίες συγγραφέων, διδακτικές επισκέψεις με νόημα, δράσεις και προγράμματα που ωφελούν συλλογικά την εκπαιδευτική κοινότητα κι όχι επιλεκτικά ορισμένους συμμετέχοντες. Ας ξεκινήσει με την καθαριότητα και την αισθητική των σχολικών χώρων.

Ας ξεκινήσει με την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, όχι μόνο με την ίδρυση ειδικοτήτων αλλά εστιάζοντας στην παιδαγωγική προσέγγιση της διδακτικής και στη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, ως παραγωγικών επαγγελματιών, με κουλτούρα. Η αναβάθμιση του Εθνικού συστήματος Παιδείας δεν επιτυγχάνεται με τη συρρίκνωση και την απλούστευση της ύλης. Επιτυγχάνεται με τη βιωματική πλαισίωση της ύλης με στοιχεία πολιτισμού.

«Μάθε με πώς να μαθαίνω»

Ένα από τα παράδοξα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, είναι ότι έχει επενδύσει στην Πανεπιστημιακή μόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά ξέχασε να τους επιμορφώνει στην «Τέχνη» να μαθαίνουν τους μαθητές, πώς να μαθαίνουν. Αυτό προϋποθέτει να έχουν οι εκπαιδευτικοί, όλων των ειδικοτήτων, την ιδιότητα του παιδαγωγού που δεν αποκτιέται απλά, με την παρακολούθηση γενικών παιδαγωγικών μαθημάτων, ούτε με Σχολές Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης, ούτε αρκεί μόνο, η καλοπροαίρετη διάθεση και η ατομική πρωτοβουλία. Χρειάζεται να εξασκηθούμε σε μια διαρκή, επίσημη και θεσμοθετημένη, διαδικασία επιμόρφωσης, μέσα από την οποία θα επικαιροποιούμε και θα αναπροσαρμόζουμε τη γνώση και την πληροφορία, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ο ελληνικός πολιτισμός βασίζεται σε αρχές όπως: αυτογνωσία, εγκράτεια, αυτονομία, αυτάρκεια, λογική, γενναιότητα, εντιμότητα, μετριοφροσύνη, φιλομάθεια, δημοκρατία. Είναι μια καλή βάση να ξεκινήσουμε και πραγματικά, δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από ξένα συστήματα, πλην των υποδομών. Εάν αντιγράφουμε πρακτικές, άσχετες με την ελληνική πραγματικότητα, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι ένας μηχανισμός που θα παράγει «μορφωμένους ανόητους» που θα αποστηθίζουν γνώσεις, θα συμμετέχουν σε εξετάσεις, και θα αρκούνται σε προαποφασισμένες επιλογές και μειωμένες προσδοκίες εξέλιξης. Σε μια εποχή καταιγιστικών εξελίξεων και αλλαγών, «οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν».
Read More »
Περί εκπαιδεύσεως και άλλων δαιμονίων… Περί εκπαιδεύσεως και άλλων δαιμονίων… Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Μπανταλός; ε;;; α;;; (πως, ορίστε;)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Μπανταλός; ε;;; α;;; (πως, ορίστε;)


Αν και πολύγλωσσος ων λέω για μια και φορά να επιστρέψω στις ρίζες μου και θα θυμηθώ τα νιάτα μου στο χωριό, όπου έζησα σαν «παγουράς» μέχρι τα 18 μου χρόνια!! Μετά, τι να κάνουμε, μερικούς μας έταξε η μοίρα να είμαστε μονίμως «ξένοι», στον τόπο μας, μετά από 30 χρόνια που υπηρεσίας σε όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Πατρίδας. Άλλοι δεν πρόκαμαν και έφυγαν νωρίς, ή μάλλον τους έδιωξαν κακήν κακώς!
-«Τι χαλεύεις εδώ στον τόπο μου», μου είπε και με χούγιαξε ο γιωτάς! Με γκαιντάρισε λίγο άγρια σαν γρεντζούνι (σαν καλικάντζαρος) η ζιάπα (ο άσχημος βάτραχος) και φώναξε!
-«Βάγειρε (φύγε) κι άχνα μη βγάλεις»!
Α ωρε; (σοβαρά;;;) Με απείλησε ο ντάτσκος (ο χωριάτης); Αυτός ορέ που τόχει ντιπ χαμένο, ο ζουρλός; Έτσι που κάνει σαν μαξιουμι (μικρό παιδί) σκέφτηκα ότι σιούρησε ο σιούτος (ο ανήμπορος)!

Τώρα άμα σε πει μπανταλό (χαζό) ο ζουρλός πιάνεται; Εγώ τι να κάνω τώρα; Να σκιαχτώ ή τα πήρε τα χάπια τ; Να του παίξου μούκας (αμίλητος- σιωπηλός) μην είναι θκοτ (δικό του) ετούτο το μαντρί ή να βάλω το σκουγμό (κλάματα) σαν να σκιάζομαι και να κάνω χαβαλέ ο μπανταλός;

Μπα π' να σ' ειχε βαρέσ' το τσιόκαλο ορέ χουριάτ νταβραντζμένε!
Είναι και γκασμάς (εκτός πραγματικότητας) το ξουπαρμένο το γκαφάλι (χαμένο κορμί) κι άμα τον πετύχω πθενα θα αρχίσει να γκυλιέται και να σβαρνιέται καταγής σαν το κοκόρι που το σφαζνε για να κάνει αντράλα και να γλυτώσει το μούτεμα!! Θυμάστε τότες που τον ζιάπωσαν (συνέλαβαν) οι λιμενικοί τη ζιάπα (τον βάτραχο); Ξέρετε πως έκανε ο κλασομπανιέρας (φοβητσιάρης); Ζβαρνιόταν λες κι τον μούτεψαν στο ξύλο και τούφυγε η μαγκιά στο λεπτό. Δε με στρέει (συμφέρει) έτσι είπε. Ε ρε καφταν μερεμετ (χοντρό ξύλο) που του χρειάζονταν! Αλλά σκιαχκαν (φοβήθηκαν) οι ανθρώποι μη ζαβλακωθεί (μη το χάσει) κι άλλο και δεν τον περίλαβαν.

Το κλαπέτο (μυαλό) τουχει βαγείρει (φύγει) από καιρό και τον έχει κόψει τον άλσο αλλά και πάλι δεν κοτάει (τολμάει) να σιμώσει. Άσε που άμα τον γλιεπεις (βλέπεις) να κουσιεύει (τρέχει) λες: που γκιορεύει (γυρνάει στα χαμένα), που γκιζεράει, που αρεντεύει (γυρνάει άσκοπα) και που παένει (πηγαίνει) έτσι ζβάρα, ο τζερεμές ο ζουμπάς; Για βρούβες (στα χαμένα) παένει;
Αμ εκείνο το ματ (μάτι); Άμα σε κοζιάρει (δει), σε γκαιντάρει (κοιτάξει επίμονα) και λες ντενουάρ τον μάζωξε πάλι (πολλά νεύρα έχει ή πήρε ανάποδες) ή μονίμως έτσι τηράει ο σαλαισμένος (αυτός που τάχει χαμένα); Λες κι είναι κόκαλο (μεθυσμένος), ντιπ φλοέρας (τελείως σουρωμένος), λες και τ πήρες τίποτα θκοτ (δικό του) κάνει!
Όταν ήταν μεγάλος κι τρανός μπέχο (τζάμπα) την έβγαζε παντού ου τζες (ο μάγκας). Ψίχα ντροπή δεν είχε! Δε ματσιάλησε (μασούλησε) λέει, κι η βλιώρα (βρώμα) δεν τον ακούμπησε. Εεεε! Τσώπα! Μας ακούν! Γρι (χαμπάρι) δεν πήραμαν νομίζεις; Μπιτ (τελείως) χαζούς μας περνάς; Πρώτα σ' βγαίν' η ψχή και μετά το χούι.
Ζάρκος (γυμνός) ντιπ μπλέτς (ολόγυμνος) ήσουνα είπαν και τώρα τον έμασες τον μπερντέ. Ε, ε, ε! (Εντάξει)! Μπιστόβλιακος (λαίμαργος) δεν ήσουνα ντιπ για ντιπ (τελείως τελείως) αλλά ξεχνάς πότε στανιάρησες (πήρες τα πάνω σου) και γίνηκες με έχος (περιουσία). Δεν είπαμαν ότι χλαπάκιασες (καταβρόχθισες) τον αγλέουρα αλλά μη μας φλομώνεις με παντζιάρια και τριάρια (με κατασκευάσματα της φαντασίας και ψέματα) ότι έφκες γκαβός ορε τζιαμπούνα (άφραγκος μωρέ φωνακλά)! Ταγάρας δεν είσαι και σ κόβει η γκλάβα (το μυαλό)! Στο κάτω κάτω θα μου πεις, άμα δεν ξέρεις να τσιαλεύεις ψίχα στη ζούλα (να τα μαζεύεις λίγο διακριτικά) κάτσε σπίτι.


Υ.Σ
1. Τα ε; και α; στην αρχή είναι επιφωνήματα στα Γιαννιώτικα που σημαίνουν «συγνώμη δε κατάλαβα; ορίστε; πως είπατε;»
2. Παρεμπιπτόντως το κείμενο το μετέφρασα «κάπως» και στα «Ελληνικά» μήπως και το καταλάβει ο αποδέκτης!!! Μπορώ να το μεταφράσω ακόμη και στα Αγγλικά και στα Ιταλικά και στα Αλβανικά!! Εκεί σταματάνε οι γνώσεις μου!!! Αλλά μπα!!! Δώρον άδωρον θα ήταν!!! Οι γνώσεις του ούτε για την Ελληνική δεν επαρκούν!!!

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε κάποιον που πρόσφατα με αποκάλεσε «μπανταλό»!!
 
Κωστάρας Σταύρος
Read More »
Μπανταλός; ε;;; α;;; (πως, ορίστε;)  Μπανταλός; ε;;; α;;; (πως, ορίστε;) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ


Μια εκπληκτική φωτογράφιση με θέμα "επιστρέφω αμέσως" επινόησαν ο Λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας, ιδιοκτήτης της κιβωτού εξέλιξης και ο Φωτογράφος Αντώνης Παπαλάμπρου. 

Η πόλη της Ηγουμενίτσας έζησε μια πολύ όμορφη εμπειρία αυτό το Σαββατοκύριακο , καθώς οι εν λόγω κύριοι "τρέλαναν" τους πολίτες της πόλης μας, καθώς έκλεισαν δρόμους, διαβάσεις, θέσεις παρκινγκ, θέλοντας στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας αναπηρίας να περάσουν το μήνυμα της εύκολης πρόσβασης και διαβίωσης αυτών των ατόμων στην καθημερινότητα. Πρωτοποριακή ιδέα Πανελλαδικά από όσο πληροφορηθήκαμε. 


Το Ράδιο Ηγουμενίτσα βρέθηκε κοντά τους, στη παραλία του Δρεπάνου και σε σημεία μέσα στη πόλη, καθώς φωτογραφίζανε αναπηρικά καροτσάκια μέσα στην άμμο και σε διαβάσεις. 
 
Εκπληκτική εμπειρία και για εμάς αυτό που ζήσαμε, αλλά και για την πόλη της Ηγουμενίτσας, καθώς η πόλη μας δείχνει ότι έχει ανθρώπους με μεράκι και σκέψη. Περιμένουμε όλη την δουλειά τους στης 3 Δεκέμβρη που θα γίνει η παρουσίαση της. 

Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Περιμένοντας την νύχτα στο Κάστρο Ελευθεροχωρίου (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Περιμένοντας την νύχτα στο Κάστρο Ελευθεροχωρίου (+ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες Γιώργος Μαλαμίδης thesprotia3d.gr

Περιμένοντας την νύχτα να έρθει στο Κάστρο Ελευθεροχωρίου και ο αστερισμός του Ωρίωνα μέσα από την πολεμίστρα.

Ο Ωρίωνας (Ori), ή αλλιώς ο Κυνηγός, είναι ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς. Βρίσκεται στον ουράνιο ισημερινό, γεγονός που τον καθιστά ορατό και αναγνωρίσιμο από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Ο Ωρίωνας μεσουρανεί το χειμώνα, αλλά είναι ήδη ορατός από το φθινόπωρο νωρίς το πρωί μέχρι την άνοιξη.


 
Το κυρίως σχήμα του αστερισμού, που είναι και πιο εύκολα ορατό και αναγνωρίσιμο, αποτελείται από οχτώ αστέρια, τα λαμπρότερα εκ των οποίων ο Ρίγκελ(Rigel, β Orionis) και ο Μπετελγκέζ(Betelgeuse, α Orionis).

Επίσης, πολύ χαρακτηριστικά του αστερισμού είναι τα τρία αστέρια που σχηματίζουν τη Ζώνη του Ωρίωνα (Orion's Belt).Τέλος, το Ξίφος του Ωρίωνα, ανάμεσα στη Ζώνη και τα "πόδια", είναι η περιοχή που περιλαμβάνει και το ομώνυμο και πολύ εντυπωσιακό νεφέλωμα.
Read More »
Περιμένοντας την νύχτα στο Κάστρο Ελευθεροχωρίου (+ΦΩΤΟ) Περιμένοντας την νύχτα στο Κάστρο Ελευθεροχωρίου (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Συνάντηση για την τιμή του μανταρινιού στο Ασπροκκλήσι

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Συνάντηση για την τιμή του μανταρινιού στο ΑσπροκκλήσιΟ Αγροτικός Συνεταιρισμός Σαγιάδας παρακολουθώντας στενά τις δυσάρεστες εξελίξεις οι οποίες αφορούν το κατρακύλισμα της τιμής του μανταρινιού, απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους παραγωγούς της περιοχής με σκοπό να ακουστούν όλες οι απόψεις και να συζητηθούν πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του φλέγοντος αυτού ζητήματος για όλους μας.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις - παρόλο που από ότι φαίνεται υπάρχει μια μείωση της τάξης του 20% στην παραγωγή η οποία αντισταθμίζεται από την καλή ποιότητα του μανταρινιού - και με τιμές αρκετά ικανοποιητικές. Η συνέχεια όμως διέψευσε τις προσδοκίες όλων για συγκράτηση της τιμής στο επίπεδα των 30 λεπτών/κιλό.
Με δεδομένο ότι η χρονιά αυτή σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές με κυριότερη την φορολογική επιβάρυνση των αγροτών, το γεωργικό εισόδημα θα υποστεί σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (τουλάχιστον 30%).

Ο παραγωγός για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα οφείλει να μην απαξιώσει το προϊόν του πουλώντας το σε εξευτελιστική τιμή.

Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. σας περιμένουμε να συζητήσουμε στο Ασπροκκλήσι στο παλιό Δημαρχείο.
Read More »
Συνάντηση για την τιμή του μανταρινιού στο Ασπροκκλήσι Συνάντηση για την τιμή του μανταρινιού στο Ασπροκκλήσι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Έκλεισε η σήραγγα Δωδώνης εξ αιτίας … σκύλου

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Έκλεισε η σήραγγα Δωδώνης εξ αιτίας … σκύλου


Για μισή ώρα περίπου, χρειάστηκε να κλείσει, αργά τη νύχτα, ο ένας κλάδος στη σήραγγα Δωδώνης. Κι αυτό γιατί, μέσα στη σήραγγα, είχε βρει καταφύγιο ένας σκύλος!

Η παρουσία του ζώου εγκυμονούσε κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα, οι υπεύθυνοι της Εγνατίας έκλεισαν τη σήραγγα.

Στη συνέχεια και με τη συνδρομή της Τροχαίας Ιωαννίνων που κλήθηκε στο σημείο, ο σκύλος απομακρύνθηκε.

Είναι η πολλοστή φορά όπου ζώα, εισέρχονται εντός της Εγνατίας, με ότι αυτό συνεπάγεται. 
 
Read More »
Έκλεισε η σήραγγα Δωδώνης εξ αιτίας … σκύλου  Έκλεισε η σήραγγα Δωδώνης εξ αιτίας … σκύλου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αγώνες στίβου του ΠΡΩΤΕΑ Ηγουμενίτσας Συμμετείχαν 500 αθλητές από 12 σωματεία

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αγώνες στίβου του ΠΡΩΤΕΑ Ηγουμενίτσας
Συμμετείχαν 500 αθλητές από 12 σωματείαΟλοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αγώνες στίβου "4 Συνάντηση Ακαδημιών"που διοργάνωσε ο σύλλογος ΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και το Δήμο Ηγουμενίτσας το Σάββατο 22 Νοεμβρίου.
 

 
Στους αγώνες κατηγορίας ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ- ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α΄ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ - ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β' και ΜΙΝΙ ΠΠ-ΠΚΒ΄ και Ακαδημίας , ηλικίας από 5 έως 15 ετών συμμετείχαν 500 αθλητές συνολικά από 12 σωματεία της ευρύτερης περιοχής και σημειώθηκαν πολύ αξιόλογες επιδόσεις.
 

 
Το σωματείο του ΓΣ ΠΡΩΤΕΑ θέλει να ευχαριστήσει όλα τα σωματεία και τους αθλητές , προπονητές, συνοδούς που συμμετείχαν και συνέβαλαν ώστε να γίνουν οι αγώνες και τους χορηγούς του συλλόγου ΥΓΕΙΑ -ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ , ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΠΑΝΤΑΖΗΣ , ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ , ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε ΡΟΠΗ και ΑΝΤΩΝΙΟΥ -ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ καθώς και όλους τους αθλητές του ΠΡΩΤΕΑ και τους εθελοντές που συμμετείχαν στην διοργάνωση και τέλεση των αγώνων.
 
Read More »
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αγώνες στίβου του ΠΡΩΤΕΑ Ηγουμενίτσας Συμμετείχαν 500 αθλητές από 12 σωματεία Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αγώνες στίβου του ΠΡΩΤΕΑ Ηγουμενίτσας  Συμμετείχαν 500 αθλητές από 12 σωματεία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Συνάντηση με ΥΦΕΘΑ Λαμπρόπουλο Ιωάννη για το ασφαλιστικό των λιμενικών

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Συνάντηση με ΥΦΕΘΑ Λαμπρόπουλο Ιωάννη για το ασφαλιστικό των λιμενικών

 
Πραγματοποιήθηκε της Τετάρτη 19-11-14 συνάντηση των Προέδρων των Ενώσεων Προσωπικού ΛΣ και μελών του ΔΣ της ΠΟΕΠΛΣ : Μπερτσιά Αθανάσιου (Κυκλάδων) Κυράνη Κων/νου (Κεντρικής Ελλάδος ) ,Καμβύση Σαράντου (Ν. Πελοποννήσου) και Δροσόπουλου Αλέκου (Β.Ελλαδος) με το Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Λαμπρόπουλο Ιωάννη .

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το ασφαλιστικό των στελεχών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ που κατετάγησαν από το 1990 έως και το 1995. Αποτελεί πάγιο αίτημα των παραπάνω Ενώσεων η άρση της αδικίας εις βάρος των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που κατετάγησαν τα ανωτέρω έτη και δεν συμπληρώνουν τα 24,5 έτη υπηρεσίας μέχρι την 31-12-2014 και θα χρειαστεί να υπηρετήσουν μέχρι και 10 έτη παραπάνω συγκριτικά με συναδέλφους που υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς της συνταξιοδότησης με 24,5 έτη ασφάλισης .

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι έχει ήδη κατατεθεί σχέδιο τροποποίησης του ασφαλιστικού Νόμου 3863/2010 για άρση της αδικίας κατανοώντας πλήρως το δίκαιο του αιτήματος για την αποκατάσταση της.

Αυτή την χρονική στιγμή η υπόθεση εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθεί το πράσινο φως προχωρήσει η υλοποίηση της .

Επιπροσθέτως συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της δικαιοδοσίας του Υπουργείου και αφορούν σε επέκταση διάφορων ευεργετημάτων υπέρ των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ (Στρατιωτικές Λέσχες σίτισης ,πρόσβαση σε στρατιωτικά νοσοκομεία για τα στελέχη και τα μέλη των οικογενειών τους ,ΚΑΑΥ ,κατασκηνώσεις κ.α)

Τέλος ο κ. ΥΦΕΘΑ εξέφρασε την πρόθεσή του να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του αναγνωρίζοντας την προσφορά των στελεχών των ΕΔ –ΣΑ.
Read More »
Συνάντηση με ΥΦΕΘΑ Λαμπρόπουλο Ιωάννη για το ασφαλιστικό των λιμενικών  Συνάντηση με ΥΦΕΘΑ Λαμπρόπουλο Ιωάννη για το ασφαλιστικό των λιμενικών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Θέλει ο Κνίτης να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει... "Παραμάγαζο" του ΚΚΕ το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Θέλει ο Κνίτης να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει...
"Παραμάγαζο" του ΚΚΕ το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας


Σε "παραμάγαζο" του ΚΚΕ έχει εξελιχθεί το άλλοτε ισχυρό εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας.

Ακόμα και στις ανακοινώσεις που αποστέλλουν στα τοπικά ΜΜΕ, όπως η ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις για την 17 Νοέμβρη, το δηλώνουν με ... χαρά, βάζοντας το σήμα του ΠΑΜΕ (άλλο παραμάγαζο του ΚΚΕ αυτό) 

Και μετά περιμένουν ο κόσμος να τους εμπιστευτεί.

Το μόνο που κατάφεραν με αυτή τους την εμμονή, είναι να εισπράττουν την απαξία των εργαζομένων με αποτέλεσμα να περιφέρονται μόνοι τους, άντε 15-20 άτομα, σε κάθε συγκέντρωση τους.
Read More »
Θέλει ο Κνίτης να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει... "Παραμάγαζο" του ΚΚΕ το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας Θέλει ο Κνίτης να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει...  "Παραμάγαζο" του ΚΚΕ το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ


Μάλλον οργή προκαλούν οι διαγωνισμοί του Δήμου, για ενοικίαση κτιρίων ή αιθουσών, όταν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα, είτε ιδιόκτητα, είτε άλλων φορέων.
 
Μια τέτοια οργή συμπολίτη μας, μεταφέρουμε σήμερα, στη Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας.
 
Ο οποίος πληροφορήθηκε ότι ο Δήμος θέλει να νοικιάσει κτίριο για να στεγαστούν οι Υπηρεσίες του Νηπιαγωγείου Γραικοχωρίου και προτείνει να χρησιμοποιηθούν, είτε το Κοινοτικό Γραφείο, είτε ένα από τα κτίρια της Ενορίας, όπως αυτό του κατηχητικού.
 
Είναι δε βέβαιος πως το δεύτερο και καταλληλότερο είναι και δεν θα υπάρξει αντίδραση από κανέναν, γιατί, στην περίπτωση αυτή θα αναμοχλευθεί το θέμα της δωρεάν στέγασης δημοσίων λειτουργών και κρατικών υπαλλήλων.
 
Ας ελπίσουμε πως η Δημοτική Αρχή θα λάβει υπόψη την πρόταση αυτή και με την ευκαιρία ας προβεί στην καταμέτρηση των κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου ή Φορέων, τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

ΣΤΕΝΕΨΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ Ν. ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ;

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
ΣΤΕΝΕΨΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ Ν. ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ;


Πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι αντιλήφθηκαν, μετά την ασφαλτόστρωση στον κόμβο της Ν. Σελεύκειας, πως ο δρόμος… στένεψε.
 
Άραγε, αν αληθεύει αυτό, γιατί;
 
Ποιους εξυπηρετεί αυτό το στένεμα; Μήπως έτσι, βάζουν σε κίνδυνο τα αυτοκίνητα που διέρχονται από το σημείο αυτό;
 
Υπάρχει σκοπιμότητα, είτε από τους εργολάβους των έργων, είτε από τους επιβλέποντες μηχανικούς;
 
Μήπως υπάρχει άνωθεν εντολή;

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, απευθυνόμαστε στον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, με την παράκληση να προβεί σε σχετικές δηλώσεις, μετά από επιτόπια εξέταση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
ΣΤΕΝΕΨΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ Ν. ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ; ΣΤΕΝΕΨΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ Ν. ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Με τον αρχηγό του Λιμενικού ο Αλέκος Δροσόπουλος για τα κατασχεμένα του λιμανιού της Ηγουμενίτσα;

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Με τον αρχηγό του Λιμενικού ο Αλέκος Δροσόπουλος για τα κατασχεμένα του λιμανιού της Ηγουμενίτσα;
Στις 19-11-2014 οι πρόεδροι των Ενώσεων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νοτίου Πελοποννήσου, Δροσόπουλος Αλέξανδρος και Καμβύσης Σαράντος πραγματοποίησαν επίσκεψη στον κ. Αρχηγό Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ . Αθανασόπουλο Αθανάσιο προκειμένου την ενημέρωση του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των ανωτέρω Ενώσεων, αν και δεν υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού ο κ. Αρχηγός ήταν για μια ακόμη φορά πρόθυμος να μας δεχτεί προκειμένου να αφουγκραστεί τα προβλήματα των στελεχών αποδεικνύοντας ότι σαν Αρχηγός μας, προσπαθεί καθημερινά για την βελτίωση ή εξάλειψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη.
 
Μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα της φύλαξης των κατασχεμένων οχημάτων στο λιμένα Ηγουμενίτσας και η ενίσχυση με ένα μεγαλύτερο σκάφος στην ευρύτερη περιοχή της νοτίου Πελοποννήσου .

Ο κ. Αρχηγός υποσχέθηκε να εξετάσει τα θέματα , στόχος του ιδίου είναι να βελτιώσει τις συνθήκες στις υπηρεσίες και κατ’ επέκταση στα στελέχη της, όμως αυτό επιτελείται σε μια οικονομική δύσκολη περίοδο για τη πατρίδας μας και έχει ένα βαθμό δυσκολίας.
 
Για τον λόγο αυτό πραγματοποιεί επισκέψεις σε υπηρεσίες και θα συνεχίσει και στο μέλλον ξεκινώντας από τις πιο ευαίσθητες περιοχές.
 
Ευχαριστούμε τον κ. αρχηγό για την ακρόαση και την θετική στάση απέναντι στα προβλήματα μας.
 
Τέλος όπως το γνωρίσαμε και στον κ. Αρχηγό το 2015 θεωρούμε εκ του ουκ άνευ τα συμβούλια μεταθέσεων να πραγματοποιηθούν στις σωστές χρονικές περιόδους όπως περιγράφονται στα διατάγματα έτσι ώστε τα στελέχη να έχουν το καλύτερο οικογενειακό προγραμματισμό.
Read More »
Με τον αρχηγό του Λιμενικού ο Αλέκος Δροσόπουλος για τα κατασχεμένα του λιμανιού της Ηγουμενίτσα; Με τον αρχηγό του Λιμενικού ο Αλέκος Δροσόπουλος για τα κατασχεμένα του λιμανιού της Ηγουμενίτσα; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Συνελήφθη 23χρονος στην Ηγουμενίτσα για ληστεία

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Συνελήφθη 23χρονος στην Ηγουμενίτσα για ληστεία


Συνελήφθη προχθές (22-11-2014) το μεσημέρι, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 23 ετών, καθότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Γ΄ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, ο 23χρονος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών και 7 μηνών και χρηματική ποινή (6.000) ευρώ, για ληστεία, παράνομη οπλοφορία και παράνομη είσοδο στη χώρα, πράξεις που έγιναν στο Περιστέρι Αττικής, το 2010.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθη 23χρονος στην Ηγουμενίτσα για ληστεία Συνελήφθη 23χρονος στην Ηγουμενίτσα για ληστεία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Δύο συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Δύο συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα


Δύο (02) παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Οι ανωτέρω συνελήφθησαν διότι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό .

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Δύο συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Δύο συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας 


Με βροχές και κρύο ξεκινά η εβδομάδα. 
Σήμερα Δευτέρα αναμένονται τοπικές βροχές στα ανατολικά κυρίως από το βράδυ, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σύμφωνα με την ΕΜΥ. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. 
Λίγες τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα νότια και από το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα πέσουν από το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου. 
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 
Νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Read More »
Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας  Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Επιχείρηση διάσωσης 44 αλλοδαπών από ακυβέρνητο ιστιοφόρο

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Επιχείρηση διάσωσης 44 αλλοδαπών από ακυβέρνητο ιστιοφόρο
 
 
Ενημερώθηκε, πρωινές εχτές, η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή “ΑΜΜΟΥΔΙΑΣ” Πρέβεζας.

Άμεσα προς διερεύνηση των ανωτέρω, απέπλευσαν πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. , το Ε/Π-Α/Κ «ΚΩΣΤΑΣ» Ν.Π. 137 με επιβαίνοντες προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ έρευνα από ξηράς διεξήγαγε περιπολικό όχημα Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Στη συνέχεια το Ε/Π-Α/Κ «ΚΩΣΤΑΣ» εντόπισε το ακυβέρνητο Ι/Φ σκάφος «NAISE 2» σημαίας Γερμανίας στο οποίο επέβαιναν σαράντα τέσσερις (44) αλλοδαποί καλά στην υγεία τους και το ρυμούλκησε με ασφάλεια, συνοδεία πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο λιμάνι Αμμουδιάς Πρέβεζας .

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πρέβεζας.
Read More »
Επιχείρηση διάσωσης 44 αλλοδαπών από ακυβέρνητο ιστιοφόρο Επιχείρηση διάσωσης 44 αλλοδαπών από ακυβέρνητο ιστιοφόρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Θεσπρωτού

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Ευχαριστήριο του ΘεσπρωτούO Α.Σ. Θεσπρωτός ευχαριστεί τη διοίκηση της ΠΑΕ Κέρκυρα για την άψογη φιλοξενία της αποστολής μας και υπόσχεται ανάλογη φιλοξενία κάποια στιγμή στο μέλλον.
Read More »
Ευχαριστήριο του Θεσπρωτού Ευχαριστήριο του Θεσπρωτού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Με επιτυχία η ημερίδα του ΚΕΣΥΠ Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Με επιτυχία η ημερίδα του ΚΕΣΥΠ Θεσπρωτίας


Το ΚΕ.ΣΥ.Π. της Διεύθυνσης Δ.Ε. Θεσπρωτίας την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.30 πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ηγουμενίτσας ημερίδα με θέμα: "Σχέδιο δράσης για αποτελεσματική συμπλήρωση βιογραφικού και διεξαγωγή συνέντευξης επιλογής προσωπικού".

Ομιλήτριες ήταν:

Σταυρούλα Κυρίτση, δημοσιογράφος "Τα μυστικά μιας συνέντευξης και οι συνήθεις ερωτήσεις"

Βασιλική Β. Παππά, Msc, MA σύμβουλος Σ.Ε.Π. του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηγουμενίτσας "Η Γλώσσα του σώματος και πώς να κερδίσετε τις εντυπώσεις"

Χριστίνα Τητήρου, Κοινωνιολόγος - Σύμβουλος απασχόλησης ΟΑΕΔ Ηγουμενίτσας "Βιογραφικό σημείωμα και Συνέντευξη επιλογής"
Read More »
Με επιτυχία η ημερίδα του ΚΕΣΥΠ Θεσπρωτίας Με επιτυχία η ημερίδα του ΚΕΣΥΠ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

O φιλότεχνος στρατιώτης της Εντελβάις και τα πανέμορφα σκίτσα της Παραμυθιάς

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
O φιλότεχνος στρατιώτης της Εντελβάις και τα πανέμορφα σκίτσα της Παραμυθιάς
 
 
3 όμορφα σκίτσα της Παραμυθιάς του πολέμου του 40’, εντοπίστηκαν πρόσφατα στα ράφια ενός παλαιοπωλείου βιβλίων στο Βερολίνο.

Ο τίτλος του βιβλίου, «Το Εντελβάις-Βαριετέ της Πρώτης Ορεινής Μεραρχίας κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας» (Das Edelweiß-Varieté der 1.Gebirgs Division unter der Sonne von Hellas) και με συγγραφέα κάποιον Ρόλαντ Σμιτ (RolandSchmidt). Είναι εκδοση του 1994 και περιγράφει την ζωή του Σμιτ ως στρατιώτη στην Ήπειρο το Νοέμβριο του 1943 και περιέχει πολυάριθμες φωτογραφίες και σκίτσα, που συνοδεύουν τη λιτή αφήγηση του βιβλίου, προσδίδουν μια επί πλέον αξία στις περιγραφές του συγγραφέα, ο οποίος δηλώνει επάγγελμα ζωγράφου και γραφίστα.

Μεταξύ των εικόνων και 3 πολύ όμορφα σκίτσα της Παραμυθιάς, πριν ακόμα ξεσπάσουμε στα κτίσματα του παρελθόντος για να εξορκίσουμε τα φαντάσματα που μας στοίχειωναν (έτσι μας έλεγε το μυαλό μας).

Δείτε τα σκίτσα της Παραμυθιάς:

Διαβάστε πως ειχε περιγράψει στην εφημερίδα Ηπειρώτικος Αγών, ο Γιώργος Βραζιτούλης το βιβλίο και την ζωή του Σμίτ:

Ψάχνοντας πρόσφατα στα ράφια ενός παλαιοπωλείου βιβλίων στο Βερολίνο, έπεσε στα χέρια μου ένα εκ πρώτης όψεως ασήμαντο βιβλιαράκι, με τον τίτλο «Το «Εντελβάις-Βαριετέ» της Πρώτης Ορεινής Μεραρχίας κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας» (Das Edelweiß-Varieté der 1.Gebirgs-Division unter der Sonne von Hellas) και με συγγραφέα κάποιον Ρόλαντ Σμιτ (RolandSchmidt). Με το πρώτο ξεφύλλισμα του 80σέλιδου αυτού βιβλίου, που αποτελεί μια ιδιωτική έκδοση του συγγραφέα από το 1994, διαπίστωσα με έκπληξη, ότι κρατούσα στα χέρια μου μια σπάνια μαρτυρία ενός γερμανού στρατιώτη από τη θητεία του στα Γιάννενα, στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 1943, βασισμένη σε σημειώσεις του προσωπικού του ημερολογίου από εκείνη την εποχή. Πολυάριθμες φωτογραφίες και σκίτσα, που συνοδεύουν τη λιτή αφήγηση του βιβλίου, προσδίδουν μια επί πλέον αξία στις περιγραφές του συγγραφέα, ο οποίος δηλώνει επάγγελμα ζωγράφου και γραφίστα.

Ο Ρόλαντ Σμιτ, γεννημένος το 1917, υπηρέτησε στη γερμανική Βέρμαχτ στο Σώμα των Ορεινών Καταδρομέων. Όταν βρίσκονταν στο ρωσικό μέτωπο, είχε την καλή τύχη, τον Ιανουάριο του 1942, να συμμετάσχει, μετά από εντολή του διοικητή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας, στρατηγού Χούμπερτ Λαντς (Hubert Lanz), στη δημιουργία ενός στρατιωτικού θιάσου-βαριετέ για την ψυχαγωγία των γερμανών στρατιωτών. Με τον ερχομό της Μεραρχίας στην Ελλάδα και την εγκατάστασή της στα Γιάννενα, ο θίασος αυτός, που έφερε, όπως και η αντίστοιχη Μεραρχία, το τιμητικό όνομα «Εντελβάις»-Βαριετέ, ανασυγκροτήθηκε και έδωσε στη συνέχεια μια σειρά παραστάσεων στα Γιάννενα, τη Φλώρινα, την Κορυτσά, τους Φιλιάτες, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα και στους Αγίους Σαράντα. Το πρόγραμμα των παραστάσεων, τις οποίες μπορούσε να παρακολουθήσει, εκτός από τους στρατιώτες και ο ντόπιος πληθυσμός, υπήρξε πολυποίκιλο. Περιελάμβανε διάφορα χιουμοριστικά σκετς, ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα, παραδοσιακά γερμανικά τραγούδια και χορωδιακές παρωδίες. Ο Σμιτ συμμετείχε, όπως αναφέρει, ως «τραγουδιστής, ακορντεονίστας, κιθαρίστας, σκηνοθέτης προγράμματος και μπαλέτου και άλλων καλλιτεχνικών θεμάτων» στην 14μελή αυτή ομάδα.

Στα Γιάννενα οι παραστάσεις δίνονταν στον κινηματογράφο του Ορφέα, που βρίσκονταν, ως γνωστόν, δίπλα στο Ξενοδοχείο Ακροπόλ, έδρα τότε της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης. Η πρεμιέρα του Βαριετέ δόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1943 και θα πρέπει να στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία, αφού μετά από τρεις κατάμεστες παραστάσεις μέσα στην ίδια μέρα στον Ορφέα, η Διοίκηση ικανοποιημένη επιβράβευσε τους πρωταγωνιστές, εκτός των άλλων και με «δυο καλάθια γεμάτα με εκλεκτά κρασιά». Εκείνο το διάστημα εμφανίζονταν στον Ορφέα σποραδικά και ένας ελληνικός θίασος, ενώ τακτικά γίνονταν επίσης προβολές γερμανικών κινηματογραφικών ταινιών. Η τελευταία παράσταση του Βαριετέ «Εντελβάις» στα Γιάννενα ανέβηκε στις 14 Νοεμβρίου 1943.

Οι καταγραφές για τα Γιάννενα στο ημερολόγιο του Σμιτ ξεκινούν στις 20 Αυγούστου 1943, ημέρα της άφιξής του στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα. Στη πρώτη του βόλτα στην πόλη, που όπως σημειώνει, «φημίζεται για τις ωραίες και ελκυστικές γυναίκες της», έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος. «Στα ξενοδοχεία κάθονται οι προύχοντες σαν να ζούσαν στις παλαιότερες εποχές. Σ” αυτή την πόλη στροβιλίζεται μια τόσο έντονη, ζωηρή, νοτιοευρωπαϊκή ζωή, που δεν συναντήσαμε πουθενά έως τώρα. Τα μαγαζιά, τα καρότσια με τις πραμάτειες, τα εργαστήρια, οι ταβέρνες είναι όλα ανοιχτά προς τη μεριά του δρόμου, συχνά υπαίθρια. Μπορεί να πει κανείς, ότι η ζωή κυλάει δημόσια, έξω στο δρόμο. … Χαζεύουμε όλον αυτόν τον κόσμο και μας φαίνεται σαν να ζούμε μια μικρή περιπέτεια γεμάτη ερεθίσματα και ιδιαιτερότητες».

Σε όλες τις σημειώσεις του ημερολογίου του είναι διάχυτη μια ευτυχία, η οποία οφείλεται στην ανέμελη και προπάντων ειρηνική καθημερινότητα, μακριά από στρατιωτικές ή άλλου είδους εγκληματικές επιχειρήσεις ενάντια στους αντάρτες ή τον άμαχο πληθυσμό. Το καθημερινό πρόγραμμα αποτελούνταν από τις διάφορες πρόβες, την κατασκευή των αυτοσχέδιων σκηνικών και πλακάτ ή το ράψιμο των απαραίτητων κοστουμιών. Ο καιρός συνέβαλε επίσης, εκείνη τη χρονιά, στην όλη «ειδυλλιακή» ατμόσφαιρα, αφού όπως περιγράφει ο Σμιτ, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είχαν καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σχεδόν διαρκώς ηλιοφάνεια. Ακόμη και η ελονοσία που εξουθένωσε τον ίδιο, καθηλώνοντάς τον για πολλές ημέρες στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό, δεν φαίνεται να είχε χαλάσει την άριστη διάθεσή του. Επίσης, όταν εύρισκε χρόνο, έβγαινε συχνά και ζωγράφιζε στα διάφορα σοκάκια της πόλης, ενώ τις ζεστές μέρες δεν έλειπε από το πρόγραμμα το κολύμπι με την παρέα του στα νερά της λίμνης .

Τα μέλη του Βαριετέ είχαν το προνόμιο να φιλοξενούνται σε διάφορα επιταγμένα σπίτια μέσα στην πόλη και όχι στους στρατώνες, όπως η πλειοψηφία των υπόλοιπων στρατιωτών. Ο Σμιτ συγκατοικούσε με έναν συνάδελφό του σε ένα δωμάτιο στο φαρμακείο του Τζαβέλα – όπως αναφέρει – επί της οδού Αβέρωφ και δείχνει εξαιρετικά ενθουσιασμένος. «Οι σπιτονοικοκύρηδες - γράφει στο ημερολόγιο – μιλάνε όλοι τους πολύ καλά γαλλικά, είναι πολύ φιλικοί μαζί μας και ταυτόχρονα συμπαθείς. Μιλάμε και εμείς γαλλικά και έτσι δεν έχουμε δυσκολίες στη συνεννόηση. Το δωμάτιό μας είναι ένα κόσμημα! Καθαρά στρωμένα κρεβάτια με χρωματιστές κουβέρτες, ένας μικρός καναπές με μαξιλάρια, κομοδίνο, ντουλάπα και νιπτήρας, έχουμε όλες τις ανέσεις». Τον σπιτονοικοκύρη του, κύριο Τζαβέλα, τον περιγράφει ως έναν «πολύ ευγενή και συμπαθητικό άνθρωπο». Τους αφηγήθηκε, ότι ο ένας από τους γιούς του ζούσε στο Αμβούργο και ο δεύτερος στην Αθήνα. Στο σπίτι αυτό μαζεύονταν συχνά οι καλλιτέχνες του Βαριετέ, έπαιζαν μουσική, μαγείρευαν, έτρωγαν και γλεντούσαν μέχρι αργά ή άκουγαν στο ραδιόφωνο τον Φύρερ, στα διάφορα διαγγέλματά του προς τον γερμανικό λαό.

H επίσκεψη στην Κέρκυρα
Στις 5 Νοεμβρίου 1943 ο Ρόλαντ Σμιτ επιβιβάζονταν με τα υπόλοιπα μέλη του Βαριετέ «Εντελβάις» σε ένα μηχανοκίνητο καΐκι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό το νησί των Φαιάκων. Όπως αναφέρει σχετικά στο βιβλίο με τις αναμνήσεις του από εκείνη την εποχή, μετά από ένα τετράωρο ξένοιαστο ταξίδι, με τραγούδια και τη συνοδεία δελφινιών που κυνηγιούνταν στη θάλασσα δίπλα τους, έφτασαν στο λιμάνι της Κέρκυρας. Στη θέα των γύρω βομβαρδισμένων σπιτιών ο Σμιτ θα επανέλθει για λίγο στην πραγματικότητα του πολέμου. «Πόσο κρίμα – θα σημειώσει διακριτικά στο ημερολόγιό του – που ειδικά στην περιοχή του λιμανιού τα σπίτια παρουσιάζουν πολλές ζημιές». Αφού μετέφεραν τα πράγματα του θιάσου στο κτίριο που θα δίνονταν οι παραστάσεις οι στρατιώτες-καλλιτέχνες εγκαταστάθηκαν στο Ξενοδοχείο Metropol, κοντά στο λιμάνι. «Ωραία δωμάτια, με τρέχον νερό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;» γράφει . Ο Σμιτ έμεινε γοητευμένος από την ομορφιά της πόλης. «Η πόλη είναι τόσο θελκτική, γραφική και ειδυλλιακή – σημειώνει στο ημερολόγιό του. Τα ψηλά σπίτια με τα πολλά εξώστεγα, τα στενά δρομάκια, απλά αυτό το «ακανόνιστο» αποτελούν χάρμα οφθαλμών. Και κυρίως η βλάστηση διεγείρει τον ενθουσιασμό μου. Σε όλη την πόλη, σε κάθε πάρκο, πλατεία ή έπαυλη βλέπει κανείς ψηλόλιγνα σκούρα κυπαρίσσια. Ανάμεσά τους ανακατεύονται συκιές, ελιές και ημεροέλατα. Τον ωραιότερο διάκοσμο σχηματίζουν οι τεράστιοι κάκτοι και τα φοινικόδενδρα». Ούτε μια λέξη δεν αφιερώνει ο Σμιτ στο ημερολόγιό του για τους ανθρώπους του νησιού, για τη ζωή τους, την εμφάνισή τους ή τη συμπεριφορά τους απέναντι στους ξένους κατακτητές. Σαν οι κάτοικοι να αποτελούσαν ένα ουδέτερο, συμπληρωματικό στοιχείο σε ένα κατά άλλα θαυμάσιο, αλλά έξω από κάθε ιστορικό γίγνεσθαι σκηνικό. Στο ίδιο πνεύμα, επίσης καμία αναφορά δεν γίνεται για κάποια στρατιωτική επιχείρηση ή κάποιο κοινωνικό γεγονός στo νησί.

Το τέλος
Μετά την μοναδική αισθησιακή εμπειρία της Κασσιόπης, το τέλος της ευτυχισμένης περιόδου της θητείας του Ρόλαντ Σμιτ στην περιοχή μας, έφτασε πολύ γρήγορα. Αφού το Βαριετέ την επόμενη μέρα έδωσε άλλη μια επιτυχημένη παράσταση στου Άγιους Σαράντα, με την επιστροφή του, τη μεθεπόμενη μέρα, στα Γιάννενα γνωστοποιήθηκε η διάλυσή του. Στις 15 του μήνα η καλλιτεχνική ομάδα έδωσε την αποχαιρετιστήρια παράστασή της στο γιαννιώτικο κοινό και τρεις μέρες αργότερα αναχώρησε με την 1η Ορεινή Μεραρχία, στην οποία ανήκε, με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία, όπου οι ηρωικοί παρτιζάνοι του Τίτο είχαν αρχίσει να αποκτούν τον έλεγχο ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων της πατρίδας τους.

Σήμερα
Με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο, μπόρεσα να βρω και να έρθω σε επαφή με τον Ρόλαντ Σμιτ, ο οποίος ζει σε βαθειά γεράματα σε μια μικρή πόλη στη νότια Γερμανία. Όταν στη σύντομη τηλεφωνική μας επικοινωνία ανέφερα ότι κατάγομαι από τα Γιάννενα, η φωνή του πήρε αμέσως ένα πιο ζεστό χρώμα και η όλη διάθεσή του ζωντάνεψε. Δεν ξαναπήγε ποτέ από τότε στα Γιάννενα, μου είπε, και ότι νοσταλγεί πάντοτε εκείνη την ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του στην πόλη μας. Θυμόταν επίσης καλά, με πόσο «πόνο στη καρδιά» αποχαιρετούσε για πάντα, στις 18 Νοέμβρη του 1943, αυτόν τον μικρό προσωπικό του «παράδεισο», τραβώντας για τις επόμενες θύελλες του πολέμου.
Read More »
O φιλότεχνος στρατιώτης της Εντελβάις και τα πανέμορφα σκίτσα της Παραμυθιάς O φιλότεχνος στρατιώτης της Εντελβάις και τα πανέμορφα σκίτσα της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Στους νέους προορισμούς της Louis Cruises η Ηγουμενίτσα από το 2015

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Στους νέους προορισμούς της Louis Cruises η Ηγουμενίτσα από το 2015


Τέσσερα «αγκάθια» εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στην κρουαζιέρα να αναπτυχθεί στην ελληνική αγορά, παρότι την τελευταία τριετία έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι τα ελληνικά λιμάνια να χρησιμοποιηθούν ως σημεία εκκίνησης (home porting) και κατάληξης των ταξιδιών που προγραμματίζουν και εκτελούν οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας.

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια κάνουν απλές προσεγγίσεις στα λιμάνια.

«Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να ήταν πολύ μεγαλύτερα, αν οι εταιρείες επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν λιμάνια της χώρας μας για home porting», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Cruises και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής CLIA Ευρώπης, Κυριάκος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας την Πέμπτη τα σχέδια της εταιρείας για την επόμενη χρονιά.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, αυτό δεν συμβαίνει κυρίως για τέσσερις λόγους. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες κρουαζιέρας ζητούν από την Ελλάδα:

1. Να παρουσιάσει ένα σχέδιο και χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, ώστε τα λιμάνια να μπορούν να φιλοξενούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για τον εφοδιασμό και την τροφοδοσία των κρουαζιερόπλοιων, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

2. Να υπάρξει σταθερό πλαίσιο (νομικό – οικονομικό) λειτουργίας της κρουαζιέρας. Για παράδειγμα, όταν αλλάζει μέσα σε ένα βράδυ ο τρόπος ελέγχου των διαβατηρίων στα νησιά και θα πρέπει οι χιλιάδες επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου να ελεγχθούν από ένα αστυνομικό τμήμα, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις εταιρείες.

3. Να υπάρξει ένας μοναδικός κρατικός φορέας με τον οποίο θα συζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας για την επίλυση όλων των προβλημάτων τους. Σήμερα οι συζητήσεις γίνονται με πέντε διαφορετικά υπουργεία!

4. Δεδομένης της αύξησης της κρουαζιέρας είναι ανάγκη να καθιερωθούν χρονοθυρίδες (slots) στα λιμάνια με μεγάλη ζήτηση (π.χ Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος κ.λ.π), ώστε η άφιξη των κρουαζιερόπλοιων σε αυτά να μη γίνεται τις ίδιες ώρες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Louis Cruises, ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι το 2014 ήταν μια καλή χρονιά για την εταιρεία, ενώ «δυναμική είναι η προοπτική και για την ερχόμενη χρονιά».

Η Louis Cruises παρουσίασε και το καινούργιο θυγατρικό σήμα της, τη Celestyal Cruises, ενώ ανακοίνωσε τη δρομολόγηση στη Μεσόγειο ενός νέου-τρίτου κρουαζιερόπλοιου (με 418 καμπίνες). Η Celestyal θα καλύπτει όλες τις αγορές εκτός από την Κύπρο, όπου θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται η Louis Cruises.
 
Το 2014 έκλεισε για τη Louis Cruises με αύξηση της επιβατικής της κίνησης κατά 28%. Συγκεκριμένα, με τα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας διακινήθηκαν συνολικά 117.361 επιβάτες 140 εθνικοτήτων. 
 
Για το 2015 τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι ακόμα καλύτερη χρονιά, καθώς η εταιρεία θα εντάξει στο πρόγραμμά της 10 νέους προορισμούς (Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Καλαμάτα, Κατάκωλο, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πάτρα, Λήμνο και Μυτιλήνη). 

Read More »
Στους νέους προορισμούς της Louis Cruises η Ηγουμενίτσα από το 2015  Στους νέους προορισμούς της Louis Cruises η Ηγουμενίτσα από το 2015 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Αλβανοί επιχειρούν να εκδιώξουν τους λιγοστούς ακρίτες της Ηπείρου

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Αλβανοί επιχειρούν να εκδιώξουν τους λιγοστούς ακρίτες της Ηπείρου


Την καθιέρωση μικτών περιπολιών στην παραμεθόριο, δηλαδή στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες απ’ τα Γιάννενα ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας, προκειμένου, να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους των χωριών.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι όταν ξεκινήσουν οι περιπολούσες ομάδες το έργο τους θα… βρουν κατοίκους στα παραμεθόρια χωριά ή αυτά θα έχουν μετατραπεί σε οικισμούς – «φαντάσματα»! 
Κι αυτό γιατί οι μέθοδοι τρομοκράτησης των λίγων κυρίως ηλικιωμένων ακριτών που εφαρμόζουν οι γείτονες Αλβανοί, έχουν ενταθεί τελευταία και τους ωθούν στο να εγκαταλείψουν τις «Θερμοπύλες» που φρουρούν μέχρι σήμερα, αφού νιώθουν τελείως απροστάτευτοι.
Τα περισσότερα στρατιωτικά φυλάκια της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου που «ακουμπάει» στα σύνορα έχουν κλείσει, οι συνοριακοί σταθμοί αποδεκατίστηκαν, οπότε οι Αλβανοί εισβάλουν ανενόχλητοι στην Ήπειρο, επιτίθενται σε
κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, βάζουν φωτιές, προκαλούν ζημιές, μπαίνουν σε σπίτια και τα αδειάζουν.
Αυτό ακριβώς συνέβη μόλις προχθές το βράδυ στο χωριό Ορεινό Πωγωνίου, όπου έβαλαν φωτιά στον στάβλο της μοναδικής πια κατοίκου του, κτηνοτρόφου στο επάγγελμα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και την απόγνωση της ίδιας.
Ανάλογα περιστατικά βέβαια είναι συχνά στην πολύπαθη αυτή περιοχή…

Εμπρησμός στο Ορεινό
Το Ορεινό είναι ένα χωριό κυριολεκτικά πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας – Αλβανίας. Σήμερα ζει σ’ αυτό μία μόνο γυναίκα, η Σοφία Δημητρίου – Βαλερά, φυλώντας «Θερμοπύλες»!Ασχολείται με την κτηνοτροφία, έχει ένα κοπάδι με 400 πρόβατα και, αν εγκαταλείψει και η ίδια το χωριό, αυτό θα μεταβληθεί σε «φάντασμα»!Προχθές γι’ ακόμη μια φορά εισέβαλαν στον οικισμό Αλβανοί, που πιθανολογείται ότι είναι κτηνοτρόφοι, και έβαλαν φωτιά στον στάβλο της άτυχης γυναίκας, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 800 μπάλες ξερό τριφύλλι που είχε για να ταΐζει τα ζώα της τον χειμώνα, με την ζημιά να υπολογίζεται περίπου στα 7.000 ευρώ!Παράλληλα, κάηκαν πέντε πρόβατα που είχαν μάλιστα νεογέννητα αρνιά. Αποζημίωση δεν δικαιούται, αφού δεν είχε… ασφαλίσει το τριφύλλι και τα ζώα της.Αν μάλιστα δεν είχε σπεύσει έγκαιρα η Πυροσβεστική, θα είχε καεί και ο παρακείμενο στάβλος, γεγονός που ίσως οδηγούσε σε επέκταση της φωτιάς και στο υπόλοιπο χωριό!

Ανησυχούν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι χωριών της γύρω περιοχής αλλά και από το Δελβινάκι που έσπευσαν προχθές στο Ορεινό να δουν τι γίνεται, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα περιστατικά αυτά που τελευταία έχουν πυκνώσει.Όπως τόνισε ο Κώστας Μυριούνης,Προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Δελβινακίου, που έφτασε απ’ τους πρώτους στον τόπο του εμπρησμού, «η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Οι κάτοικοι της μεθορίου δεν νιώθουν ασφαλείς ούτε μέσα στα σπίτια τους. Η Πολιτεία κάτι πρέπει να κάνει το γρηγορότερο δυνατό».

Τρεις «εισβολές»!..
Η συγκεκριμένη ήταν η τρίτη εισβολή Αλβανών στο μεθοριακό αυτό χωριό του Πωγωνίου που προσπαθούν να «κατακτήσουν με το… έτσι θέλω.Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε μία ακόμη επιδρομή και άναψαν ξανά φωτιές σε αποθήκες, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν μεγάλες ζημιές, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 άγνωστοι έβαλαν πάλι φωτιά στο στάβλο της Σοφίας Βαλερά καίγοντας τότε 500 μπάλες ξηρού χόρτου που είχε αποθηκεύσει σ’ αυτόν.

Θέλουν και τα βουνά!
Στο μεταξύ, πλην των χωριών, έχουν αποθρασυνθεί τελευταία και οι Αλβανοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι… οικειοποιούνται τα ελληνικά βουνά, προκειμένου να βόσκουν σ’ αυτά τα κοπάδια τους!
Πρώτα έφτασαν στο βουνό «Μπόζοβο» στους ακριτικούς Ποντικάτες Πωγωνίου (πολύ κοντά στο Ορεινό), όπου άρχισαν να βόσκουν τα ζώα τους με το «έτσι θέλω»!Το τελευταίο διάστημα τα κατέβασαν στις «Κορύτες», ακριβώς πάνω απ’ το χωριό, όπου τα ποτίζουν ανενόχλητοι και, αν δεν τους βάλει κανείς «φρένο», σύντομα θα τα βάλουν και μέσα στους Ποντικάτες!Η εισβολή αυτή των αλβανικών κοπαδιών έχει αναγκάσει ως τώρα πέντε με έξι ντόπιους κτηνοτρόφους του οροπεδίου να εγκαταλείψουν τους βοσκοτόπους τους και να κατεβάσουν τα κοπάδια στον κάμπο των Ποντικατών. Νίκη αυτή για τους Αλβανούς, οι οποίοι κάτι παρόμοιο θέλουν να πετύχουν και στο Ορεινό.

Μπαράζ κλοπών…
Πλην των εισβολών και των εμπρησμών, συχνές είναι και οι κλοπές στα μισοέρημα χωριά του Πωγωνίου.Πρόσφατα, στο χωριά Τεριάχι, Αλβανοί μπήκαν μέρα – μεσημέρι στο σπίτι του Αντιδημάρχου Νικόλαου Γαλίτση ενώ αυτός απουσίαζε και άρπαξαν χρυσαφικά και οικογενειακά κειμήλια, συναισθηματικής αξίας κυρίως. Το περιστατικό αυτό ήταν αρκετό για να ενσπείρει τον φόνο στους 2 – 3 υπερήλικες κατοίκους του χωριού που τρέμουν για τη ζωή και την ασφάλειά τους.
Πριν λίγες ημέρες σημειώθηκε μία κλοπή ακόμα στο χωριό Ζάβροχο, όπου επιτήδειοι μπήκαν σε σπίτι και έκλεψαν ό,τι πολύτιμο βρήκαν, ακόμα κι ένα κινητό τηλέφωνο!

Ανεπαρκής φύλαξη…
Η περιφρούρηση της παραμεθορίου Ηπείρου και η προστασία των λιγοστών πια κατοίκων της είναι ανεπαρκής, γι’ αυτό και οι Αλβανοί αλωνίζουν.Τα στρατιωτικά φυλάκια του Ορεινού και του Αργυροχωρίου έκλεισαν εδώ και καιρό κι έμεινε μόνο το φυλάκιο Δρυμάδων με ελάχιστους στρατιώτες να υπηρετούν σ’ αυτό. Υπάρχει φυσικά και εκείνο της Κακαβιάς.Την τύχη των φυλακίων ακολούθησαν πιο πρόσφατα οι σταθμοί Συνοριοφυλάκων.Κάποτε υπήρχαν τέτοιοι στην Αγία Μαρίνα, στην Πωγωνιανή, την Καστανή, το Κεφαλόβρυσο. Έχουν κλείσει όλοι και απομένει μόνο το τμήμα Δελβινακίου στο οποίο απέμειναν περί τους 20 φύλακες, που φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.

«Ας παραχωρήσουμε…»
Απογοητευμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους κάτοικοι του Πωγωνίου μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος.» λένε με πίκρα: «Αφού οι Αλβανοί προχωρούν στο ελληνικό έδαφος και σκοπεύουν να καταλάβουν το Πωγώνι, ας… μεταφέρουμε τα σύνορα κι ας τους δώσουμε τον τόπο μας, αφού είμαστε ανίκανοι πια να τον προστατεύσουμε»!Αν συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία της Πολιτείας κι αν δεν επισπευσθούν τα μέτρα προστασίας της ακριτικής Ηπείρου, τελικά τα Ελληνοαλβανικά σύνορα θα φτάσουν στο… Καλπάκι!
Read More »
Αλβανοί επιχειρούν να εκδιώξουν τους λιγοστούς ακρίτες της Ηπείρου Αλβανοί επιχειρούν να εκδιώξουν τους λιγοστούς ακρίτες της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Το τραγούδι της ημέρας (ΒΙΝΤΕΟ) Δραμαμίνη - Χαρούμενες μέρες

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Το τραγούδι της ημέρας (ΒΙΝΤΕΟ)
Δραμαμίνη - Χαρούμενες μέρες


Read More »
Το τραγούδι της ημέρας (ΒΙΝΤΕΟ) Δραμαμίνη - Χαρούμενες μέρες Το τραγούδι της ημέρας (ΒΙΝΤΕΟ)  Δραμαμίνη - Χαρούμενες μέρες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014
Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)Read More »
Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ) Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014 Rating: 5