Βίντεο από την επιχείρηση της αστυνομίας για τη διακομιδή του 5χρονου που τραυματίστηκε στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Βίντεο από την επιχείρηση της αστυνομίας για τη διακομιδή του 5χρονου που τραυματίστηκε στη Θεσπρωτία


Περιπολικά και μοτοσικλέτες των Τμημάτων Άμεσης Δράσης και Τροχαίας Ιωαννίνων, με την καθοδήγηση των εκφωνητών του Κέντρου Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, συνδράμουν ασθενοφόρο για την άμεση μεταφορά τραυματισμένου παιδιού στο νοσοκομείο.
Διαδρομή συνοδείας: Κόμβος Εγνατίας Οδού – Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (16χλμ)
Χρόνος διάνυσης: λιγότερο από 8 λεπτά…
Ευχόμαστε από καρδιάς στο μικρό μας φίλο ταχεία ανάρρωση!
Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου


Read More »
Βίντεο από την επιχείρηση της αστυνομίας για τη διακομιδή του 5χρονου που τραυματίστηκε στη Θεσπρωτία Βίντεο από την επιχείρηση της αστυνομίας για τη διακομιδή του 5χρονου που τραυματίστηκε στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Ενημέρωση από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Ενημέρωση από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Θεσπρωτίας


Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Θεσπρωτίας, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοινώνει ότι:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» καθώς και στην υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών». Τονίζουμε ότι, πριν την καύση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.
Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων.
Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
Τονίζουμε ότι, η πιστή τήρηση των ανωτέρω είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας!
Read More »
Ενημέρωση από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Θεσπρωτίας Ενημέρωση από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση της Ελβετίας Griechenlandhilfe Schweiz και τον εκπρόσωπο της κ. Τουζλίδη Χρήστο για την προσφορά σε πασχαλινά γλυκίσματα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.
Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής),
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438
Read More »
Δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά, με τη συνδρομή του Γιώργου Τσούκαλη (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά, με τη συνδρομή του Γιώργου Τσούκαλη (+ΦΩΤΟ)


Καταλυτική ήταν η συνδρομή του Γιώργου Τσούκαλη σε επιτυχημένη επιχείρηση των Αρχών που έλαβε χώρα στην περιοχή της Θεσπρωτίας.


Μετά από συντονισμένες ενέργειες του γνωστού ιδιωτικού ερευνητή ήρθε στα χέρια του ελληνικού κράτους βαρύς οπλισμός που αποτελείτο από καλάσνικοφ εκρηκτικές ύλες και σφαίρες.


Τα όπλα και τα πυρομαχικά βρίσκονται πλέον στα χέρια της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ιωαννίνων.

Read More »
Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά, με τη συνδρομή του Γιώργου Τσούκαλη (+ΦΩΤΟ) Θεσπρωτία: Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά, με τη συνδρομή του Γιώργου Τσούκαλη (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

274 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
274 νέα κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 42
ΠΕ Θεσπρωτίας 30
ΠΕ Ιωαννίνων 161
ΠΕ Πρέβεζας 41

Read More »
274 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 274 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Ένας πολεμιστής από τη Ντόλιανη Θεσπρωτίας του 14ου αιώνα μ.Χ. «ζωντανεύει» κι αφηγείται τη ζωή του (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Ένας πολεμιστής από τη Ντόλιανη Θεσπρωτίας του 14ου αιώνα μ.Χ. «ζωντανεύει» κι αφηγείται τη ζωή του (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ένας πολεμιστής από τη Ντόλιανη Θεσπρωτίας του 14ου αιώνα μΧ που θήλασε μέχρι την ηλικία των 3,5 ετών, μία πολύ μυώδης γυναίκα με καστανά μαλλιά και μάτια από τα Άβδηρα του 654 π.Χ, κι ένας Σπαρτιάτης από την αρχαϊκή εποχή με μπλε μάτια, είναι ανάμεσα στα δέκα πρόσωπα που «αφηγούνται» τη ζωή τους σε μια παγκοσμίως μοναδική έκθεση-χάρη στο πρωτοποριακό, διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα BioMuse- έκθεση.

Δέκα άνθρωποι που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια «ζωντανεύουν» και μαθαίνουμε τις καθημερινές τους συνήθειες από το τι έτρωγαν, το χρώμα των ματιών, του δέρματος και των μαλλιών τους, μέχρι και το πόσο γυμνάζονταν, στην καινούργια περιοδική έκθεση με τίτλο «BioMuse | Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Οι πληροφορίες από τις ζωές τους είναι εντυπωσιακές. Η γυναίκα, μια από τις πρώτες κατοίκους των Αβδήρων, αποκαλύφθηκε ότι έζησε έως την ηλικία των 45-50 ετών ενώ στο κρανίο της ανιχνεύθηκε οπή τρυπανισμού, μιας χειρουργικής επέμβασης, που εφαρμόζονταν στην αρχαιότητα για την αποφυγή εγκεφαλικής αιμορραγίας μετά από τραύματα, ενώ ο πολεμιστής από τη Θεσπρωτία είχε ύψος 1,71μ. και βάρος 72 κιλά, με σωματική διάπλαση που του επέτρεπε να έχει αυξημένη μυϊκή απόδοση και να διανύει μεγάλες αποστάσεις. Στα 20-25 του χρόνια, τραύματα δείχνουν ότι σκοτώθηκε σε μάχη.


Αντικείμενο του BIOMUSE είναι η ανασύνθεση της ανθρώπινης ζωής στο παρελθόν μέσω ερευνητικών μεθόδων αιχμής (αρχαίο DNA, απεικονίσεις 3D, παλαιοδιατροφή). Με δεδομένα που συλλέχθηκαν από ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα, δημιουργήθηκαν απτές βιογραφίες ανθρώπων που έζησαν σε ιστορικούς και προϊστορικούς χρόνους, εξοικειώνοντας το σύγχρονο κοινό με τις πολυποίκιλες εκφάνσεις της ανθρώπινης μορφής, της υγείας, της διατροφής και των συνθηκών διαβίωσης στο παρελθόν.

Τα σκελετικά κατάλοιπα προέρχονται από αρχαιολογικές ανασκαφές του Υπουργείου Πολιτισμού και των Εφορειών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα για την έκθεση χρησιμοποιήθηκε υλικό από οκτώ Εφορείες Αρχαιοτήτων και μια συστηματική ανασκαφή (Ανασκαφή Αρχαίας Τενέας). Στόχος είναι η ερμηνεία των ερευνητικών δεδομένων και του ιστορικο-αρχαιολογικού πλαισίου για την αφήγηση της ιστορίας πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στο παρελθόν.

Οι ερευνητές μελέτησαν σκελετούς από 100 και πλέον ανθρώπους μέχρι να καταλήξουν στις «βιογραφίες» των δέκα συγκεκριμένων. Ο... παλαιότερος πάντως από τους δέκα, είναι ένας κυνηγός-τροφοσυλλέκτης που έζησε πριν από 11.000 στην Αστυπάλαια! Δεν γεννήθηκε εκεί αλλά έφτασε από ένα άλλο μέρος του Αιγαίου....

«Παρόλο που το υλικό είναι μεγάλο, είναι δύσκολο να συνδυάσεις τις πληροφορίες που θέλεις από τον σκελετό και το αρχαιολογικό πλαίσιο που πρέπει να παρουσιάζει ενδιαφέρον και να ενώσεις αυτά τα δύο. Για αυτό καταλήξαμε σε αυτούς τους δέκα ανθρώπους, καθώς θεωρήσαμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πληρότητα πληροφοριών», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο Θράκης, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, διευθύντρια Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας.Αναφερόμενη ειδικά στον κυνηγό-τροφοσυλλέκτη μίλησε για «πάρα πολύ σημαντικό εύρημα της τελευταίας πενταετίας».


Μακραίωνη η δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη
Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση των ερευνητών ότι ο πολεμιστής από τη Θεσπρωτία και η γυναίκα από τα Άβδηρα είχαν δυσανεξία στη λακτόζη, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι τελικά «της μόδας» -όπως αρκετοί νομίζουν- που όλο και περισσότερα τρόφιμα δεν περιέχουν λακτόζη και γλουτένη.
Σύμφωνα με την κ. Παπαγεωργοπούλου, στην Ελλάδα δυσανεξία στη λακτόζη έχει, περίπου το 60% του πληθυσμού. «Οι άνθρωποι ήταν αρχικά δυσανεκτικοί. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 4 χιλιάδες χρόνια δεν είναι, από τότε δηλαδή που οι άνθρωποι σταμάτησαν να είναι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και έγιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι», εξηγεί η ίδια και προσθέτει ότι πρόκειται για μια πληροφορία που η επιστημονική κοινότητα την έχει μόλις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ αρκετά γνωστή έγινε τα τελευταία δέκα.
«Το αρχέγονο χαρακτηριστικό ήταν να είναι κάποιος δυσανεκτικός, γιατί δεν είχε να πιει γάλα, οπότε δεν είχε κανένα πλεονέκτημα. Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν οι άνθρωποι στράφηκαν προς την κτηνοτροφία και τη γεωργία», σημειώνει η κ. Παπαγεωργοπούλου. Μάλιστα η ίδια σημείωσε ότι από τα ευρήματα συμπεραίνεται ότι και ο «κυνηγός- τροφοσυλλέκτης της Αστυπάλαιας», ήταν δυσανεκτικός στην λακτόζη.
Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (συντονιστής), την Τetragon Α.Ε., τo Εργαστήριο Παλαιογενετικής του Πανεπιστημίου του Mainz (Γερμανία) και το Μουσείο Reiss-Engelhorn στο Mannheim (Γερμανία).
Το έργο BioΜuse υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2018-2021 στο πλαίσιο της πράξης «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας 2017» της δράσης εθνικής εμβέλειας «Διμερείς, Πολυμερείς και Περιφερειακές Ε & Τ Συνεργασίες» με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 9 Απριλίου 2022 στις 12:30 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων.


Read More »
Ένας πολεμιστής από τη Ντόλιανη Θεσπρωτίας του 14ου αιώνα μ.Χ. «ζωντανεύει» κι αφηγείται τη ζωή του (+ΒΙΝΤΕΟ) Ένας πολεμιστής από τη Ντόλιανη Θεσπρωτίας του 14ου αιώνα μ.Χ. «ζωντανεύει» κι αφηγείται τη ζωή του (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Στις 2 Μαΐου η αργία της Πρωτομαγιάς

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Στις 2 Μαΐου η αργία της ΠρωτομαγιάςΜε απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.

Άλλωστε, το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 προέβλεπε τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, και συγκεκριμένα με μία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται για την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.
Read More »
Στις 2 Μαΐου η αργία της Πρωτομαγιάς Στις 2 Μαΐου η αργία της Πρωτομαγιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την Παραμυθιά ΘεσπρωτίαςΣεισμική δόνηση μεγέθους 3,4R σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Παραμυθιάς. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 14,2 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειχε προηγηθεί Σεισμική δόνηση 2,3R στις 11:00 το πρωι με επίκεντρο 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Παραμυθιάς με εστιακό βάθος 19 χλμ
Read More »
Δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την Παραμυθιά Θεσπρωτίας Δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την Παραμυθιά Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για παράνομη οπλοκατοχή

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για παράνομη οπλοκατοχή


Συνελήφθησαν χθες (06-04-2022) το βράδυ σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι κατηγορούμενοι, κατά τον οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· πυροβόλο πιστόλι,
· γεμιστήρας,
· -21- φυσίγγια και
· ζυγαριά ακριβείας.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για παράνομη οπλοκατοχή Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Εντοπίστηκε ποσότητα 21 κιλών περίπου ακατέργαστης κάνναβης

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Εντοπίστηκε ποσότητα 21 κιλών περίπου ακατέργαστης κάνναβηςΕγκαταλελειμμένη ποσότητα ναρκωτικών εντοπίστηκε χθες (06-04-2022) το πρωί σε παραμεθόρια περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, σε πρανές επαρχιακής οδού του Δήμου Πωγωνίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν συνολικά -5- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -20- κιλών και -800- γραμμαρίων.

Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων στην υπόθεση ατόμων είναι σε εξέλιξη.
Read More »
Εντοπίστηκε ποσότητα 21 κιλών περίπου ακατέργαστης κάνναβης Εντοπίστηκε ποσότητα 21 κιλών περίπου ακατέργαστης κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη κατοικία από όπου αφαιρέθηκε πολεμικό τυφέκιο εθνοφύλακα

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη κατοικία από όπου αφαιρέθηκε πολεμικό τυφέκιο εθνοφύλακα


Εξιχνιάστηκε άμεσα ύστερα από μεθοδική έρευνα της Ομάδας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας διάρρηξη κατοικίας, που έγινε χθες (06-04-2022) σε περιοχή της Πρέβεζας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, παραβίασαν με λοστό παράθυρο κατοικίας, από όπου αφαίρεσαν οπλοβαστό βαρέως τύπου, που περιείχε πολεμικό τυφέκιο τύπου G3A3 και γεμιστήρα, τα οποία νόμιμα κατείχε ο ιδιοκτήτης ως εθνοφύλακας, καθώς και τιμαλφή συνολικής αξίας (700) ευρώ.


Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΙ.ΑΣ., συνελήφθησαν σήμερα το πρωί σε περιοχή της Πρέβεζας, όπου διαμένουν, οι δύο ημεδαποί, ενώ σε υπαίθριο χώρο εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα όλα τα κλοπιμαία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.
Read More »
Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη κατοικία από όπου αφαιρέθηκε πολεμικό τυφέκιο εθνοφύλακα Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη κατοικία από όπου αφαιρέθηκε πολεμικό τυφέκιο εθνοφύλακα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Εσπευσμένη έρευνα της Ε.Ε. για τα περιστατικά σαλμονέλας σε σοκολάτες Kinder

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Εσπευσμένη έρευνα της Ε.Ε. για τα περιστατικά σαλμονέλας σε σοκολάτες KinderΤο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε ότι ξεκινά εσπευσμένη έρευνα για δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το ECDC, το ξέσπασμα οφείλεται στη μονοφασική Salmonella Typhimurium και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε επτά χώρες της Ε.Ε. και στη Βρετανία. Μέχρι τις 5 Απριλίου 2022 είχαν καταγραφεί 134 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Tο συντριπτικό 60% αφορά σε παιδιά μικρότερα από 5 ετών και τα περισσότερα είναι κοριτσάκια. Τουλάχιστον εννέα ασθενείς που συνδέονται με την επιδημία νοσηλεύτηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου.

Τα εικονιζόμενα προϊόντα της εταιρείας Kinder που ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

«Το ξέσπασμα περιστατικών σαλμονέλας χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια», ανακοίνωσε δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Δεν έκανε αναφορά στη Ferrero ή σε άλλη εταιρεία στην ανακοίνωση, αλλά προειδοποίησε ότι τα αναφερόμενα κρούσματα αφορούσαν κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών.
Το ECDC ανέφερε στη συνέχεια ότι εμπλέκονται σοκολατένια αυγά Kinder, αλλά δεν διευκρίνισε εάν το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά αυτά τα προϊόντα. Η ελβετική Nestle δήλωσε ότι δεν είχε ανακαλέσει κανένα προϊόν από την αγορά, ενώ και η Lindt & Sprunegli δήλωσε ότι δεν την αφορά η τρέχουσα υγειονομική κρίση. Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών. Εκεί καταγράφονται 63 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 5 Απριλίου, όπως ανέφερε το ECDC. Σύμφωνα με το ECDC, άλλες χώρες με πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία.
Αρχικά, η εταιρεία Ferrero ανακάλεσε σοκολατένια αυγά Kinder Surprise την αγορά σε Βρετανία και Ιρλανδία, αναφέροντας ότι γίνεται για προληπτικούς λόγους. Ο ιταλικός όμιλος ζαχαροπλαστικής ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κανένα προϊόν Kinder που κυκλοφόρησε στην αγορά δεν βρέθηκε θετικό σε σαλμονέλα. Ανακλήσεις προϊόντων έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αποτραπεί η κατανάλωση προϊόντων που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντων της εταιρείας Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας
Στην ανάκληση ορισμένων προϊόντων της εταιρείας Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας (salmonella) προχώρησε ο ΕΦΕΤ. Η προληπτική ανάκληση αφορά παρτίδες των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 γρ. & 125 γρ. και Kinder Surprise maxi των 100 γρ. εξαιτίας πιθανής παρουσίας σαλμονέλας και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα με αριθμούς παρτίδας: Kinder Schokobons των 46 γρ. (L321RZD-MD, L294RZD-KX, L294RZD-LE, L295RZD-LE, L341RZD-MX, L341RZD-MY, L342RZD-MX και L342RZD-MY), Kinder Schokobons των 125 γρ. (L291R03, L319R0 και L347R03) και Kinder Surprise maxi των 100 γρ. (L300RZB-LE, L327RZB-MB και L327RZB-MD).

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων καλούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International SA Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Ανακλήθηκαν προϊόντα των «Kinder Surprise» σε Βρετανία και στη Γαλλία.
Ανάλογες κινήσεις ανάκλησης προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας είχαν προηγηθεί πριν από μερικές ημέρες, τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία.
Αναλυτικότερα, η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων του Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ανακλήθηκαν συγκεκριμένες παρτίδες των σοκολατένιων αυγών «Kinder Suprise», για προληπτικούς λόγους καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι πιθανόν έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.
Η εταιρεία Ferrero, που προωθεί στην αγορά τα σοκολατένια αυγά Kinder, έχει ανακαλέσει τις παρτίδες των μεμονωμένων αυγών της των 20 γραμμαρίων και εκείνων που διατίθενται σε συσκευασίες των τριών, με ημερομηνία από 11 Ιουλίου του 2022 έως και τις 7 Οκτωβρίου του 2022.
Η ανάκληση ισχύει για τα σοκολατένια αυγά «Kinder Surprise», όπως αναφέρει η εταιρεία Ferrero διευκρινίζοντας ότι συνεργάζεται με την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας για να διασφαλίσει ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά.
Σε ότι αφορά τη Γαλλία, μετά τον εντοπισμό 21 λοιμώξεων από το βακτήριο της σαλμονέλας, κυρίως σε μικρά παιδιά τα οποία εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας μετά την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας Kinder, η εταιρεία που τα εισάγει στη χώρα ανακοίνωσε την απόσυρση πέντε ειδών της συγκεκριμένης σοκολάτας.
Οι σοκολάτες αυτές είχαν παρασκευαστεί και εισαχθεί από το Βέλγιο. Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κάλεσαν όσους έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα τις συγκεκριμένες σοκολάτες Kinder να μην τις καταναλώσουν. Παράλληλα προειδοποίησαν όσους τις έχουν καταναλώσει να λαμβάνουν μέτρα, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού της σαλμονέλας.
Read More »
Εσπευσμένη έρευνα της Ε.Ε. για τα περιστατικά σαλμονέλας σε σοκολάτες Kinder Εσπευσμένη έρευνα της Ε.Ε. για τα περιστατικά σαλμονέλας σε σοκολάτες Kinder Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Η ΔΩΔΩΝΗ για 2η συνεχόμενη χρονιά χρυσός χορηγός στους Χρυσούς Σκούφους 2022

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Η ΔΩΔΩΝΗ για 2η συνεχόμενη χρονιά χρυσός χορηγός στους Χρυσούς Σκούφους 2022


Η Φέτα ΔΩΔΩΝΗ και το Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό έδωσαν μια νέα διάσταση στα πιάτα του diner de gala.

Η ΔΩΔΩΝΗ, για 2η συνεχόμενη χρονιά, αποτέλεσε τον επίσημο χορηγό στην τελετή απονομής των «Χρυσών Σκούφων», που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στο εμβληματικό ξενοδοχείο Grande Bretagne.

Η τελετή συνδύασε την λάμψη με την ενσυναίσθηση, καθώς ήταν αφιερωμένη στο «Zero Food Waste» σφραγίζοντας έτσι και το concept του μενού, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη βραδιά από τον Αστέριο Κουστούδη και τον Τάσο Μαντή, με περίτεχνα πιάτα που ξεχώρισαν τόσο για την πρωτότυπη εμφάνιση όσο και για τη γεύση τους.

Αποδεικνύοντας πως η υψηλή γαστρονομία είναι ταυτόσημη με τη ΔΩΔΩΝΗ, τα εδέσματα υψηλής γαστρονομίας των σεφ τα συνοδεύσαν και τα εμπλούτισαν γευστικά για ακόμα μια χρονιά η αυθεντική και πολυβραβευμένη Φέτα Π.Ο.Π ΔΩΔΩΝΗ και το Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό, χαρίζοντας στους καλεσμένους ένα ταξίδι αισθήσεων και απόλυτης γευστικής εμπειρίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την σημασία της καταπολέμησης της Σπατάλης Τροφίμων για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, η ΔΩΔΩΝΗ μέσα από υπεύθυνες δράσεις υποστηρίζει το κίνημα. Επιπρόσθετα, αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει η πρώτη ύλη στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με τα ανώτερης ποιότητας προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ να έρχονται ως επισφράγιση της σύνδεσης της με διακεκριμένα εστιατόρια και επαγγελματίες υψηλής γαστρονομίας.

Η Βίκυ Παπουτσάκη, Marketing Manager της ΔΩΔΩΝΗ, απένειμε βραβείο «Τop Notch» στα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο Dome Real Cuisine, στο Grada Nuevo, στο Marea Sea Spirit και στο Χαρούπι, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης, δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά που για 2η συνεχόμενη χρονιά υποστηρίζουμε τον εμβληματικό θεσμό «Χρυσοί Σκούφοι». Η γεύση της ΔΩΔΩΝΗ δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε φέτος καθώς για εμάς, η υψηλή γαστρονομία και η ποιοτική πρώτη ύλη είναι έννοιες αλληλένδετες. Το μέλλον μας επιφυλάσσει κοινωνική και περιβαλλοντολογική ευαισθησία και επιβάλλει τη σωστή διαχείριση των τροφίμων για το καλό όλων μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευθέντων εστιατορίων καθώς και στη διοργάνωση, για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και την άριστη διεκπεραίωση της. »
Read More »
Η ΔΩΔΩΝΗ για 2η συνεχόμενη χρονιά χρυσός χορηγός στους Χρυσούς Σκούφους 2022 Η ΔΩΔΩΝΗ για 2η συνεχόμενη χρονιά χρυσός χορηγός στους Χρυσούς Σκούφους 2022 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Διέφυγε τον κίνδυνο ο 5χρονος που τραυματίστηκε με motocross

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Θεσπρωτία: Διέφυγε τον κίνδυνο ο 5χρονος που τραυματίστηκε με motocrossΣτη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χατζηκώστα νοσηλεύεται το παιδάκι που μεταφέρθηκε τραυματισμένο από την Θεσπρωτία χθες το βράδυ, με μία μεγάλη επιχείρηση που έστησαν ΕΚΑΒ και Αστυνομία.

Το παιδάκι φέρει κατάγματα, όλα όμως δείχνουν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. 
Πλήρη εικόνα για την πορεία της υγείας του θα υπάρχει μέχρι το μεσημέρι όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις του από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ατύχημα έγινε στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος στην Πέρδικα Θεσπρωτία.

Σε ένα χωράφι ουσιαστικά και όχι σε οργανωμένη πίστα βρισκόταν ο μικρός με τον πατέρα του και έκανε μίνι motocross.

Το παιδάκι έπεσε από την μηχανή, μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας κι από κει στο Νοσοκομείο Φιλιατών.

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και συνοδεία δύο γιατρών διακομίσθηκε στο Χατζηκώστα.
Read More »
Θεσπρωτία: Διέφυγε τον κίνδυνο ο 5χρονος που τραυματίστηκε με motocross Θεσπρωτία: Διέφυγε τον κίνδυνο ο 5χρονος που τραυματίστηκε με motocross Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Η παράταξη "Αλλαγή Πορείας" για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022
Η παράταξη "Αλλαγή Πορείας" για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής ΗγουμενίτσαςΟ Δήμαρχος χρειάστηκε δύο ώρες για να μας παρουσιάσει τον απολογισμό της διετίας 2020-2021, όταν θα μπορούσαμε να τον είχαμε στα χέρια μας, να τον μελετήσουμε και ο ίδιος να κάνει μία σύντομη περιγραφή των πεπραγμένων του, χωρίς να ταλαιπωρεί με δίωρο μονόλογο το Δημοτικό Συμβούλιο. Τον απολογισμό που παρουσίασε θα τον χώριζα σε δύο μέρη. Στο πρώτο, που διήρκεσε αρκετά μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω πτώσης του internet, και αναλώθηκε στην παρουσίαση πεπραγμένων, όχι ως δήμαρχος, αλλά ως προϊστάμενος μιας οποιασδήποτε υπηρεσίας του δημοσίου, που κάνει έκθεση εκτέλεσης των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Στο δεύτερο μέρος, ανέγνωσε και μας εκθείασε το έργο της Δημοτικής Αρχής, όπως συνηθίζει να κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα, κατά τις συζητήσεις των Προϋπολογισμών και των Τεχνικών Προγραμμάτων.

Από την πλευρά της Δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ», για συντομία επέλεξα μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της διετίας το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα σας εκθέσω, εν είδη και δικού μας απολογισμού, τη θέση της παράταξής μας και την αντίστοιχη θέση της παράταξης του Δημάρχου πάνω σε αυτά τα θέματα και μέσω αυτών, θα ασκήσουμε την κριτική μας στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής.

· Το πρώτο σοβαρό θέμα που παρουσιάστηκε με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ήταν η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θα λειτουργούσε στην πόλη μας και τελικά η κατάργησή του, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τα 37 νέα πανεπιστημιακά τμήματα , στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και το δικό μας τμήμα. Φέραμε το θέμα επανειλημμένα στο Δ.Σ., ζητήσαμε και έγιναν συναντήσεις Φορέων για να οργανώσουμε τις μορφές των αντιδράσεών μας, αλλά τελικά η υπόθεση λειτουργίας Πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη μας χάθηκε και αυτό το χρεώνεστε κ. δήμαρχε, γιατί δεν θέλατε να έρθετε σε αντίθεση με την απόφαση της Κυβέρνησής σας.

· Στις 17/3/2020 σε συνεδρίαση του Δ.Σ., εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή μαρίνας μπροστά από τα «Πλατάνια» και το Ξενία στο ωραιότερο σημείο της πόλης. Θα μπαζωθούν 36 στρέμματα περίπου σε μήκος 750 μέτρων και θα κτιστούν 2.500 τμ στο παραλιακό μέτωπο με ύψος έως οχτώ μέτρα, που θα κόβουν την εικόνα προς τη θάλασσα. Προτείναμε η κατασκευή της μαρίνας να γίνει μετά το ρέμα του Κωπηλατικού Ομίλου, αλλά δεν εισακουστήκαμε!

· Ο δρόμος, Βόρεια Είσοδος Πόλης Ηγουμενίτσας από κατηγορία Β3 μετατράπηκε σε Γ3 με πρόβλεψη όπως εισηγηθήκατε στο Δ.Σ. της 11ης Δεκεμβρίου 2019, για κατασκευή δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, δύο παράδρομων, πεζοδρόμιων και ποδηλατοδρόμιων. Αυτά μας διαβεβαιώνατε πριν την ψήφιση των αλλαγών. Στο τμήμα όμως, που έχει σχεδόν κατασκευαστεί, δεν υπάρχουν τα ποδηλατοδρόμια. Γιατί:

· Στις 3/4/2020 η ΟΛΗΓ ΑΕ, δημοπράτησε τα δύο αναψυκτήρια του Δρεπάνου. Αντιδράσαμε και ζητήσαμε να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί και να καταθέσει ο Δήμος στο Δημοτικό Συμβούλιο το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΟΛΗΓ ΑΕ και τις όποιες αναθεωρήσεις αυτού, για να εξετάσουμε αν το μνημόνιο της παρέχει ή δεν της παρέχει αυτό το δικαίωμα.

· Στις 16/9/2020 φέρατε στο Δ.Σ. το αίτημα για την παραχώρηση του ημιτελούς κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας στην Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας. Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε με την παραχώρηση. Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την υπόθεση λειτουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των απαιτούμενων 2/3 των μελών, ενέκρινε την παραχώρηση. Φέρνουν την ευθύνη ο Δήμαρχος, η παράταξή του και όσοι δημοτικοί σύμβουλοι την ψήφισαν.

· Είπατε στον απολογισμό σας, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προχωρήσει στην κατοχύρωση των στοιχείων ακινήτων της δημοτικής περιουσίας. Ενώ επανειλημμένα σας έχω ζητήσει να μας παρουσιάσετε τη δημοτική περιουσία που έχετε μέχρι τώρα υποβάλλει στο κτηματολόγιο, για τις περιοχές που το έχετε κάνει, δεν μας τα παρουσιάζετε. Γιατί τέτοια αδυναμία; Επιμένουμε γιατί θέλουμε να ξέρουμε αν δηλώνονται όλα τα δημοτικά ακίνητα.

· Αντιδράσαμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/10/2021, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Καταθέσαμε ψήφισμα και ζητήσαμε να υπάρξει ομόφωνη καταδίκη που δεν έγινε. Βλέπουμε τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι ανεξέλεγκτες και πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

· Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη μετατροπή της παιδικής Χαράς στα «Πλατάνια» σε πάρκινγκ αυτοκινήτων και επαναφέραμε μαζί με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021 ακύρωσε την προηγούμενη απόφασή του με αποτέλεσμα η Παιδική Χαρά να μη γίνει πάρκινγκ.

· Πέρυσι τέτοια εποχή το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τη δημοπράτηση για την παραχώρηση – πώληση ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ ΑΕ σε ιδιώτες. Η Χερσαία Ζώνη Λιμένα, παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις Υπουργού, Κυβερνητικών παραγόντων και κυβερνητικού βουλευτή, ότι θα αποδοθεί στους Δήμους, σε δύο ή σε τρεις ή σε πέντε μήνες δεν έχει εισέτι αποδοθεί! Ο κίνδυνος να εγκατασταθεί ο αγοραστής πριν μας παραχωρηθεί η Χ.Ζ. δεν έχει εκλείψει. Εξακολουθούμε και λέμε ΟΧΙ στην πώληση του λιμανιού. Για μια ακόμη φορά σας λέμε ότι υπάρχει κίνδυνος ο «επενδυτής» να μην περιοριστεί στα υπαρκτά όρια του λιμανιού, αλλά να διαφεντεύει και τη Χερσαία Ζώνη.

· Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των εμπόρων της πόλης, αντιδράσαμε και το Δημοτικό Συμβούλιο ακύρωσε την κατασκευή ποδηλατόδρομου επί της οδού Κύπρου. Άλλωστε υπάρχει ποδηλατόδρομος στην παραλιακή οδό που επαρκεί για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, που χρησιμοποιούν ως μέσο το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.

· Η δημοτική μας παράταξη, με προτάσεις εντός και με παρεμβάσεις εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε την περίοδο του lock down τα αιτήματα όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των εμπόρων, των ιχθυοκαλλιεργητών, των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα και τους επαγγελματίες του τουρισμού, για οικονομική ενίσχυση και αποζημιώσεις, για πάγωμα των δόσεων των δανείων, των δόσεων στις ΔΟΥ και των ασφαλιστικών εισφορών. Και τώρα που διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης, με τη μεγάλη αύξηση στη τιμή της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στις υπηρεσίες και σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, ζητάμε η Κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα στήριξης για να σταθούν όρθιοι, για να επιβιώσουν.

· Αντιδράσαμε και αντιδρούμε για τις συνεχείς αδειοδοτήσεις εγκαταστάσεων τεράστιων φωτοβολταϊκών μονάδων των 75, των 45 και εσχάτως των 25 ΜW, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος χωροταξικός σχεδιασμός. Οι εν λόγω μονάδες θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια πολλαπλάσιας ισχύος από τις ανάγκες της περιοχής μας. Αδειοδοτούν οι αρμόδιες αρχές, χωρίς να λογαριάζουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που ανησυχούν για τις αναμφισβήτητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τόπο τους. Αυτή είναι η μία αιτία της περιβαλλοντικής ζημιάς, η άλλη έρχεται από την αλόγιστη εγκατάσταση στις κορυφές των βουνών μας των τεράστιων ανεμογεννητριών που για την τοποθέτησή τους αποψιλώνονται, ισοπεδώνονται και καλύπτονται με μπετόν πολύ μεγάλες επιφάνειες. Στο Δήμο μας, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εγκρίνονται με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου.

· Στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ στις 29 Νοεμβρίου 2021, διαπιστώσαμε την άρνηση της Περιφέρειας να αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ τη μεταφορά των υπολειμμάτων από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΗ και να παραδοθούν για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ. Προβάλλουν διάφορα προσκόμματα γιατί θέλουν να κρατήσουν τη διαχείριση όλου του κύκλου των στερεών αποβλήτων στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Η διαχείριση είναι υπόθεση εκατομμυρίων ευρώ και για το λόγο αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της ΤΕΡΝΑ, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και άλλων μεγάλων εταιρειών. Στεκόμαστε στο πλευρό του ΦΟΔΣΑ γιατί είμαστε βέβαιοι ότι, αν το αντικείμενο της μεταφοράς περάσει στα χέρια των ιδιωτών, τα οικονομικά βάρη για τους δημότες θα είναι σαφώς μεγαλύτερα. Όπως κάνουμε με κάθε ευκαιρία και από αυτό το βήμα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την πεποίθησή μας, ότι ο κύκλος συλλογής, διαλογής, ανακύκλωσης, μεταφοράς και επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι υπόθεση των Δήμων και των Υπηρεσιών τους και όχι των ιδιωτών επιχειρηματιών. Εκφράζουμε επίσης την αντίθεσή μας στην ανάθεση του έργου της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων της Πέρδικας και των Συβότων σε ιδιώτη επιχειρηματία, έργο που είναι αντικείμενο των υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου μας.

· Κάθε χρόνο έρχονται στο Δ.Σ. για έγκριση και ψήφιση, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Για τα Τεχνικά προγράμματα διατυπώσαμε την παρατήρηση ότι δεν ακολουθούν έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Πού είναι τα έργα τα σχετικά με τον περιφερειακό της πόλης; Γιατί καθυστερεί τόσα χρόνια ολοκλήρωση – εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου της 5ης πολεοδομικής ενότητας; Γιατί δεν προχωράνε τα σχέδια οικισμών Καστρίου, Αγίου Βλασίου και Μαυρουδίου; Πού είναι η ανάπλαση των οδών Γράμμου και Πατριάρχου Αθηναγόρα; Πού είναι η σύνδεση με περιπατητικό μονοπάτι των αρχαιολογικών χώρων Ντόλιανης και Γιτάνων, του οποίου η μελέτη είναι στα συρτάρια είκοσι σχεδόν χρόνια; Πού είναι το κλειστό κολυμβητήριο που είχε εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί πριν 22 χρόνια από το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ 2004»; Αντί αυτών περιλαμβάνουν περιγραφές μικρο-απαιτήσεων των Προέδρων των Κοινοτήτων και έργα αναπτυξιακά μόνο για τις τουριστικές κοινότητες που αφορούν κάποιες εκατοντάδες δημοτών και αφήνει εκτός ενδιαφέροντος τις χιλιάδες των δημοτών που ζουν σε γειτονιές χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς φωτισμό και με σκαμμένους δρόμους που πλημμυρίζουν στην πρώτη δυνατή βροχή. Όσο για τους Προϋπολογισμούς, αυτοί κινούνται σε μερική εφαρμογή των προβλέψεων των Τεχνικών Προγραμμάτων, εμφανίζουν μεγάλα ποσά που στην ουσία είναι ποσά για εκτελούμενα έργα που μεταφέρονται από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό, ενώ στα πραγματικά ποσά των εσόδων, διακρίνει κανείς τη μεγάλη συμμετοχή των δημοτών στη χρηματοδότηση μέσα από τα δημοτικά τέλη, που μόλις πέρυσι αυξήθηκαν δραματικά.

· Αναφέρθηκε ο Δήμαρχος στον απολογισμό του σε έργα ψηφιοποίησης, πυρανίχνευσης και έργα από το πρόγραμμα «Έξυπνη πόλη» ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το έργο ανακαίνισης του κτηρίου Ε.Ι.Ν. ύψους 4,5 εκατ. ευρώ και αρκετά άλλα που εκτελούνται με γενναία χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» των 2,5 δις, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το αντικατέστησε με το ισχνών πόρων 0,5 δις πρόγραμμα «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ» που περιορίζει την ένταξη νέων έργων.

· Έγινε αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, με ιδεολογικό στόχο την κατάργηση της απλής αναλογικής. Προβλέπει μεταξύ άλλων, την εκλογή του δημάρχου με ποσοστό τουλάχιστον 43%, χωρίς απαραίτητα να έχει την αποδοχή των δημοτών. Μειώνει τη συμμετοχή των γυναικών από 40% σε 33%. Μειώνει σημαντικά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, θέτει όριο 3% για την είσοδο παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος της κοινότητας εκλέγεται από το συνδυασμό του Δημάρχου, ανεξάρτητα αν έχει ή δεν έχει την αποδοχή της κοινότητας. Ο επικρατών συνδυασμός εκλέγει τουλάχιστον τα 3/5 των εδρών του Δ.Σ. Η παράταξή μας διαφωνεί με το νέο εκλογικό νόμο, ενώ ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του τον εξυμνούν!

· Αντιδράσαμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς, στην μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε πρότυπο, που θα προάγει δήθεν την Αριστεία ενώ με εισήγηση της παράταξής μας ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη στη Μαζαρακιά το Μουσικό Γυμνάσιο με μαθητές απ’ όλο το νομό. Δεν επιλέχτηκε όμως ως έδρα η ενδεδειγμένη θέση, γεγονός που δυσκολεύει την πρόσβαση των μαθητών, που κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά.

· Είπε στον απολογισμό του ο Δήμαρχος ότι συμμετείχε ο Δήμος σε αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το Il Porto, αλλά δεν φθάνει. Οι δημότες έχουν ανάγκη από καθημερινή άσκηση σε χώρους και εγκαταστάσεις. Απαιτούνται επομένως έργα όπως π.χ. ένα κλειστό κολυμβητήριο και άλλοι αθλητικοί χώροι.

· Δεν έχετε πολιτικό σχέδιο βελτίωσης των σχολικών κτηριακών υποδομών, ούτε κατασκευής νέων σχολείων. Προτείνουμε την αξιοποίηση με βελτίωση ή και αύξηση των χώρων του πρώην Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας για να εγκατασταθούν σε αυτό Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγεία, που σήμερα στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους που προορίζονται για καταστήματα και δεν πληρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας σχολείων.

· Η πόλη δεν έχει χώρο παρουσιάσεων και εκδηλώσεων. Η παραλαβή του Υπαίθριου Θεάτρου διαρκώς μετατίθεται χρονικά και με δική σας ευθύνη. Το αναψυκτήριο στη θέση «Τσιμπουρίκι» είναι στην κυριολεξία διαλυμένο με απόλυτη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Είναι όμως δημοτική περιουσία και οφείλετε να την προστατεύετε.

· Τέλος θα αναφερθώ στην επιβάρυνση της περιοχής Λιμένα και των γειτονικών περιοχών από τα καυσαέρια των πλοίων και την ηχορύπανση που οφείλεται στη λειτουργία των μηχανών τους. Θεωρώ εύλογες τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σας είχα ζητήσει να παρέμβετε για να παρθούν μέτρα.

- Να καθιερωθεί ωράριο λειτουργίας του λιμανιού και

- τα πλοία να μπαινοβγαίνουν με ρυμουλκά όπως σε λιμάνια της Ιταλίας.Θα προστατευθεί με αυτά τα μέτρα και η παραλία του Δρεπάνου που διαρκώς υποχωρεί και αιτία είναι οι προπέλες των πλοίων.
Read More »
Η παράταξη "Αλλαγή Πορείας" για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας Η παράταξη "Αλλαγή Πορείας" για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022 Rating: 5

Σελίδες