Οικονόμου: «Όσοι προκαλούν ζημιά σε δημόσιους οργανισμούς συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη»

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Οικονόμου: «Όσοι προκαλούν ζημιά σε δημόσιους οργανισμούς συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη»


Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την εξιχνίαση από την ΕΛΑΣ κακουργηματικής απάτης από την οποία επήλθε ζημία άνω των 8 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.
Αναλυτικά

«Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε κακουργηματική απάτη, με πάνω από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία άνω των 8 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Η δικογραφία σε βάρος νομίμων εκπροσώπων 227 εταιριών υποβλήθηκε στην Εισαγγελία. Όσοι προκαλούν ζημιά σε Δημόσιους Οργανισμούς, όσο κι αν προσπαθούν να μείνουν στο σκοτάδι, συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται ξεκάθαρα και ηχηρά προς κάθε κατεύθυνση.

Συγχαρητήρια στις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έφεραν εις πέρας με επιτυχία τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Read More »
Οικονόμου: «Όσοι προκαλούν ζημιά σε δημόσιους οργανισμούς συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη» Οικονόμου: «Όσοι προκαλούν ζημιά σε δημόσιους οργανισμούς συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Πρόστιμο 1.672.000 ευρώ σε Johnson & Johnson και Colgate για αθέμιτη κερδοφορία

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Πρόστιμο 1.672.000 ευρώ σε Johnson & Johnson και Colgate για αθέμιτη κερδοφορίαΠρόστιμο συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επέβαλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

• Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

• Πρόστιμο 672.000 ευρώ στην εταιρεία «COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Είναι πλέον σαφέστατο προς όλες τις πλευρές ότι οποιαδήποτε παράβαση δεν γίνεται ανεκτή. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών μας είναι συνεχείς και αδιάλειπτοι και σε όλες τις περιπτώσεις, όπου διαπιστώνονται παρανομίες, επιβάλλονται πρόστιμα. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να ενισχύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των νοικοκυριών και όλων των συμπολιτών μας. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και για το Υπουργείο Ανάπτυξης, η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας είναι ύψιστης προτεραιότητας».
Read More »
Πρόστιμο 1.672.000 ευρώ σε Johnson & Johnson και Colgate για αθέμιτη κερδοφορία Πρόστιμο 1.672.000 ευρώ σε Johnson & Johnson και Colgate για αθέμιτη κερδοφορία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Αντώνης Μπέζας: Απάντηση στον (ευτυχώς) απερχόμενο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας!

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Αντώνης Μπέζας: Απάντηση στον (ευτυχώς) απερχόμενο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας!


“Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη” (διότι η πολύ θλίψη σε φτάνει στα όρια της παράνοιας).

Είναι γνωστό ότι η πολιτική παρουσία του κ. Λώλου, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, εκπέμπει πλέον “έσο, έσο”…. Παρόλα αυτά, παραμένει αμετανόητος και μικροπρεπής. Γιατί αυτά που λέει σήμερα για μένα, δεν τα έλεγε στις δημοτικές εκλογές του 2014 ή του 2019;

Επειδή, παρά τα πολλά του χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, είναι επιπλέον άσχετος με τα τοπικά θέματα και ταυτόχρονα ανεπαρκής και επικίνδυνος για το μέλλον του τόπου, θα τον “πάμε μέχρι τέλους”… Σύστημα, και μάλιστα εξουσίας, αποτελούν όλα όσα σύντομα θα αποκαλυφθούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε ότι αφορά στα αίτια της συντριπτικής του ήττας, ας τα αναζητήσει στις 18 λιγότερες ποσοστιαίες μονάδες που πήρε την πρώτη Κυριακή σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και στις 1.100 λιγότερες ψήφους που πήρε τη δεύτερη Κυριακή σε σχέση με την πρώτη!
Read More »
Αντώνης Μπέζας: Απάντηση στον (ευτυχώς) απερχόμενο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας! Αντώνης Μπέζας: Απάντηση στον (ευτυχώς) απερχόμενο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Με συμμετοχή πολλών επαγγελματιών και φορέων η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Philoxenia

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023

 Με συμμετοχή πολλών επαγγελματιών και φορέων η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Philoxenia


Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, συνεχίστηκε και με τη συμμετοχή για ακόμη μια χρονιά στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (38η στη σειρά) Philoxenia της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι και η παλαιότερη τουριστική έκθεση στην Ελλάδα.

Η Philoxenia αποτελεί το κομβικό σημείο συνάντησης του τουριστικού κλάδου ετησίως, φιλοξενώντας καταξιωμένους επαγγελματίες του τουρισμού από 35 και πλέον χώρες - στόχους του εξωτερικού σε ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα εμπορικών συναντήσεων. Πρόσθετο βάρος δίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου στη συγκεκριμένη έκθεση, καθώς μετά τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού υπάρχει μεγάλη αύξηση επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα και από Βαλκανικά κράτη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοξένησε στο Περίπτερό της επιχειρηματίες του τουρισμού, επαγγελματίες του χώρου και φορείς από όλη την Ήπειρο, συνεχίζοντας την πρακτική της ομαδικής προσπάθειας και του ενός προορισμού (Ήπειρος) με επιμέρους τοπικά χαρακτηριστικά. Συνολικά συμμετείχαν άνω των 30 επιχειρηματιών με παρουσία και των Επιμελητηρίων Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

Μαζί με τους φορείς που συμμετείχαν και πραγματοποίησαν δεκάδες προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις (b2b) με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις με παράλληλη ενημέρωση των επισκεπτών, αλλά και μέσω συνεντεύξεων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στις προγραμματισμένες παράλληλες δράσεις της παρουσίας, συγκαταλέγονταν η παρουσίαση στοιχείων της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς της Ηπείρου από τον Λαογραφικό Σύλλογο «Κωστηλάτα» με παράλληλο κέρασμα διαφόρων ειδών ηπειρώτικης πίττας στους θεατές, που παρασκεύασαν τα μέλη του του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πήγασος».

Το Περίπτερο της Ηπείρου, επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων οι: ‘Ολγα Κεφαλογιάννη (Υπουργός Πολιτισμού), ‘Έλενα Ράπτη (Υφυπουργός Τουρισμού), Άντζελα Γκερέκου (Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) (η οποία σε δηλώσεις της εξήρε την πρόοδο της Ηπείρου στο τουριστικό πεδίο τα τελευταία χρόνια), Μύρων Φλουρής (Γεν. Γραμ Υπ. Τουρισμού), Γιάννης Χατζής και Άγγελος Καλλίας (Πρόεδρος και Γεν. Γραμ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αντίστοιχα).

Το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών φορέων. Την ευθύνη της αποστολής και συμμετοχής είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ειδικών Μορφών Τουρισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας σε συνεργασία με τα στελέχη της Περιφέρειας Σωτήρη Λώλη και Γιώργο Ψωμά.

Read More »
Με συμμετοχή πολλών επαγγελματιών και φορέων η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Philoxenia  Με συμμετοχή πολλών επαγγελματιών και φορέων η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Philoxenia Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι στην ΕυρώπηΤα αποτελέσματα έρευνας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωπαίων εργαζομένων δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Μείωση των πραγματικών μισθών, παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών

Νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) καταδεικνύει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη, πέραν του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αν ληφθεί υπ’ όψιν ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και στη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και στην Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν».

«Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων δημοσιεύει τη μελέτη αυτή, ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με τίτλο “Μία δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους”, που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου 2023.

Τα στοιχεία δείχνουν για μία ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μίας κρίσης πληθωρισμού, που προκαλείται κυρίως από τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού, προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην ΕΕ, ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το Μανιφέστο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:

– φόροι στα υπερκέρδη, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό,

– αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και

– φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος-μέλος».


Read More »
Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη Πως αμείβονται οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε «Χριστουγεννιάτικη έκθεση τοπικών Προϊόντων»

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε «Χριστουγεννιάτικη έκθεση τοπικών Προϊόντων»


Η Περιφέρεια Ηπείρου εν όψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, προτίθεται να διοργανώσει έκθεση τοπικών προϊόντων με ταυτόχρονες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις το χρονικό διάστημα από Σάββατο 16/12/2023 έως Κυριακή 31/12/2023 στην πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα.

Δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών. Στις εκδηλώσεις αυτές , θα υπάρξει και δυνατότητα άμεσης πώλησης των προϊόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν το αργότερο ως τις 19-11-2023 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-1287151 (κ. Σοφία Φούκη).


Read More »
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε «Χριστουγεννιάτικη έκθεση τοπικών Προϊόντων» Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε «Χριστουγεννιάτικη έκθεση τοπικών Προϊόντων» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την πορεία της 17ης Νοέμβ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την πορεία της 17ης Νοέμβρη


Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της περιοχής μας να τιμήσουμε την κορύφωση της αντιδικτατορικής δράσης, τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην απριλιανή δικτατορία με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, στρώνουν το έδαφος της σημερινής δράσης, του σύγχρονου ηρωισμού, του διεκδικητικού αγώνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η πλούσια αντιδικτατορική πάλη ανέδειξε τη μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός, ότι μπορεί να υποσκελίσει οποιονδήποτε αντίπαλο! Με τη δράση του, με το θάρρος και τις θυσίες του, μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, να έχει τον τελευταίο λόγο, να κινεί ουρανό και Γη.
Ο ξεσηκωμός εκείνων των ημερών καθώς και τα οράματα, οι στόχοι και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για ριζικές ανατροπές, αποκτούν σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα, αποτελούν πολύτιμα διδάγματα για κάθε νέο, για κάθε εργαζόμενο, μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου, ώστε να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο και δυσκολία αγωνιστικά, με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο τους και όχι με ηττοπάθεια και μοιρολατρία.

Στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες. Στηρίζουμε το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα. Καμία πραγματική οργάνωση της εργατικής τάξης δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής μάρτυρας των σφαγών του Ισραήλ στην Παλαιστίνη!

Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί που αγωνίζονται για τη ζωή τους! Στον ιμπεριαλισμό δε χωράει καμιά υποταγή! Η υποστήριξη της ειρήνης και του αγώνα για ελευθερία ενός καταπιεσμένου λαού δεν είναι τρομοκρατία. Τρομοκράτες είναι οι δολοφόνοι των λαών, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που στηρίζουν το Ισραήλ! Ταγμένοι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμά του να έχει δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.

Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα μόνο πόνο, δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει. Την ώρα που αιματοκυλιέται ο πλανήτης και επαναχαράσσονται σύνορα, που δημιουργούνται νέα κύματα φτώχειας και προσφυγιάς, το εργατικό-λαικό εισόδημα θερίζεται από την ακρίβεια, ο λαός μας βρίσκεται ανυπεράσπιστος σε κάθε φυσική καταστροφή, η ζωή του συμπιέζεται στις μηχανές

των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται. Η ανάκαμψη του συστήματος βασίζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ανέχεια του λαού, σε εκτεταμένη επίθεση σε όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιών που στηρίζουν την αντιλαική πολιτική. Μαζί έχουν ψηφίσει τους νόμους που μειώνουν μισθούς, που αυξάνουν το χρόνο εργασίας, που μας θέλουν στη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, που θυσιάζουν τα δικαιώματά μας για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το σύνθημα ψωμί-παιδεία-ελευθερία που ακουγόταν στα χρόνια της μαύρης 7ετίας δεν ξεθώριασε ποτέ! Δε μας αξίζει η φτώχεια και η εξαθλίωση. Τώρα χρειάζεται οργάνωση του αγώνα για την αύξηση του εισοδήματος, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημα.

Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Χωρίς αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση του άδικου-εκμεταλλευτικού συστήματος, ο δρόμος της σύγκρουσης με όσους μας θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι είναι η μοναδική μας επιλογή.

Δεν είναι ανίκητοι! Η δύναμη και ο νικηφόρος δρόμος βρίσκονται στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ισχυροποίηση των άλλων κινημάτων, στην κοινωνική συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών.

Τα οράματα και η πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τους σημερινούς αγώνες, να δυναμώσουν οι φλόγες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε λαική διεκδίκηση, όπου συγκρούεται το δίκιο των εργατών με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Έτσι τιμάμε τους νεκρούς μας και σε αυτή τη ρότα συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στα 50 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 6.00 Μ.Μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!

Read More »
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την πορεία της 17ης Νοέμβ Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την πορεία της 17ης Νοέμβ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

WTM 2023: Προοπτικές περαιτέρω αύξησης τουριστών στην Ήπειρο από την Βρετανία

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
WTM 2023: Προοπτικές περαιτέρω αύξησης
τουριστών στην Ήπειρο από την Βρετανία

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου, με έμφαση στον συνδυασμό ορεινού και θαλάσσιου τουρισμού, το φυσικό περιβάλλον, την γαστρονομία, τον πολιτισμό και το πλήθος εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει, παρουσίασε η Ήπειρος στην Παγκόσμια Τουριστική Έκθεση WTM, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από 6-8 Νοεμβρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, πραγματοποίησαν 17 συναντήσεις μέσω της επίσημης πλατφόρμας της έκθεσης και μεγάλος αριθμό συναντήσεων εκτός πλατφόρμας με ταξιδιωτικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού κι επιτελικά στελέχη αερομεταφορέων, μεταξύ των οποίων η Edelweiss και η Aegean, όπου συζητήθηκαν εκτός από τα υφιστάμενα δρομολόγια, η δυνατότητα ανάπτυξης νέων συνδέσεων από και προς τα Αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου.
 
Το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Ηπείρου, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξή της, ανέλυσε σε ειδική παρουσίαση η Διευθύντρια Τουρισμού κα Μαρκούλα, τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης, στο πλαίσιο του Sustainability Marathon που διοργάνωσε το γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο & την Ιρλανδία, με προσκεκλημένους δημοσιογράφους και εκπροσώπους μεγάλων ταξιδιωτικών οργανισμών.
 
Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Ηπείρου, οι οποίοι πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες από τη Βρετανική κι όχι μόνο αγορά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις θεματικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα για τη δυνατότητα κάλυψης της τελευταίας τάσης στον τουρισμού που αφορά στις διακοπές εμπειρίας (experience tourism).

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χάρης Λαζάνης, χαρακτήρισε σημαντική κι αναγκαία την παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου στην μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση τουρισμού World Travel Market, τονίζοντας ,μεταξύ άλλων τα εξής: «Βασική προτεραιότητά μας ,είναι να προβάλλουμε τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου ως ελκυστικού προορισμού, ιδανικού για διακοπές 365 μέρες το χρόνο. Η Περιφέρειά μας μπορεί να υποστηρίξει με αξιώσεις τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που αποτελούν τη νέα τάση διακοπών, το συνδυασμό βουνού-θάλασσας, την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών, με επίκεντρο τη τοπική γαστρονομία και την αυθεντική φιλοξενία που αναζητά ο κάθε επισκέπτης!»

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφτηκε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Γ.Γ ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο Μύρων Φλούρης Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής κι Ανάπτυξης, ο Έλληνας Πρόξενος στο Λονδίνο Χρήστος Γούλας και η Προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο Ελένη Σκαρβέλη. Στις συναντήσεις που είχαν με την αποστολή της Περιφέρειας που αποτελούνταν από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Λαζάνη, τη Δ/ντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ιουλία Μαρκούλα και την Ειδική Σύμβουλος Αρετή Στασινού, επεσήμαναν τη δυναμική που καταγράφει η Ήπειρος στον τουρισμό ενώ συζητήσαν και περαιτέρω προοπτικές και συνέργειες συνολικής προβολής του προορισμού. Επισκέψεις στο περίπτερο της Ηπείρου πραγματοποίησαν επίσης Περιφερειάρχες και επιτελικά στελέχη τουρισμού της αυτοδιοίκησης.


Read More »
WTM 2023: Προοπτικές περαιτέρω αύξησης τουριστών στην Ήπειρο από την Βρετανία WTM 2023: Προοπτικές περαιτέρω αύξησης τουριστών στην Ήπειρο από την Βρετανία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Στις 13 Νοεμβρίου 2023 ξεκίνησε η κτηματογράφηση των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, οι οποίες ακόμα δεν είχαν τεθεί υπό καθεστώς κτηματογράφησης. Η ανωτέρω προθεσμία λήγει στις 23 Φεβρουαρίου 2024. Εντός της προθεσμίας αυτής οι δικαιούχοι εμπραγμάτων δικαιωμάτων οφείλουν να καταθέσουν σχετική δήλωση των δικαιωμάτων τους.

Κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης τα δικαιώματα των ακινήτων περνά από το ανθρωποκεντρικό σύστημα των τέως υποθηκοφυλακείων στο γεωκεντρικό του κτηματολογίου, κατά το οποίο ο εντοπισμός των δικαιωμάτων επί των ακινήτων γίνεται με βάσει το ίδιο το ακίνητο, το οποίο πλέον λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό – ταυτότητα (ΚΑΕΚ).

Με την κατάθεση δηλώσεων ο δικαιούχος εμπράγματου δικαιώματος οφείλει να συμπληρώσει σχετική αίτηση προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας) που αποδεικνύουν το δικαίωμά του και την θέση του ακινήτου του.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η σύνταξη των σχετικών δηλώσεων αυτοπροσώπως από τον δικαιούχο είναι δυνατή, εφ’ όσον οι τίτλοι του είναι σε νομική τάξη, ενώ ο εντοπισμός τους μπορεί να γίνει εύκολα μέσω ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του γραφείου κτηματογράφησης. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τόσο ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας, όσο και η ορθή δήλωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είναι δυνατόν να εμφανίζει δυσχέρειες, ειδικά όταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας παρουσιάζουν προβλήματα, δεν υπάρχουν, το δικαίωμα στηρίζεται σε έκτακτη χρησικτησία κλπ.

Κατά το παρελθόν έχει διαπιστωθεί πλήθος επαγγελματιών χωρίς καμία νομική κατάρτιση να προσκαλούν με αναρτήσεις δικαιούχους εγγραπτέων δικαιωμάτων να αναλάβουν της ανωτέρω δηλώσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δηλώσεις ενδιαφερομένων έχουν απορριφθεί με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε χρόνιες και πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες εξαιτίας λανθασμένης δήλωσης των δικαιωμάτων τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας προς διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων καλεί τους συμπολίτες να απευθύνονται στους δικηγόρους της επιλογής τους, ως τους μόνους αρμόδιους για να παράσχουν την υποστήριξη και τις υπεύθυνες συμβουλές τους αναφορικά με τα προκύπτοντα νομικά ζητήματα ως προς την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων του Κτηματολογίου.

Στις 13 Νοεμβρίου 2023 Ξεκίνησε η κτηματογράφηση των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, οι οποίες ακόμα δεν είχαν τεθεί υπό καθεστώς κτηματογράφησης. Η ανωτέρω προθεσμία λήγει στις 23 Φεβρουαρίου 2024. Εντός της προθεσμίας αυτής οι δικαιούχοι εμπραγμάτων δικαιωμάτων οφείλουν να καταθέσουν σχε τική δήλωση των δικαιωμάτων τους.

Κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης τα δικαιώματα των ακινήτων περνά από το ανθρωποκεντρικό σύστημα των τέως υποθηκοφυλακείων στο γεωκεντρικό του κτηματολογίου, κατά το οποίο ο εντοπισμός των δικαιωμάτων επί των ακινήτων γίνεται με βάσει το ίδιο το ακίνητο, το οποίο πλέον λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό – ταυτότητα (ΚΑΕΚ).

Με την κατάθεση δηλώσεων ο δικαιούχος εμπράγματου δικαιώματος οφείλει να συμπληρώσει σχετική αίτηση προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας) που αποδεικνύουν το δικαίωμά του και την θέση του ακινήτου του.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η σύνταξη των σχετικών δηλώσεων αυτοπροσώπως από τον δικαιούχο είναι δυνατή, εφ’ όσον οι τίτλοι του είναι σε νομική τάξη, ενώ ο εντοπισμός τους μπορεί να γίνει εύκολα μέσω ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του γραφείου κτηματογράφησης. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τόσο ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας, όσο και η ορθή δήλωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είναι δυνατόν να εμφανίζει δυσχέρειες, ειδικά όταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας παρουσιάζουν προβλήματα, δεν υπάρχουν, το δικαίωμα στηρίζεται σε έκτακτη χρησικτησία κλπ.

Κατά το παρελθόν έχει διαπιστωθεί πλήθος επαγγελματιών χωρίς καμία νομική κατάρτιση να προσκαλούν με αναρτήσεις δικαιούχους εγγραπτέων δικαιωμάτων να αναλάβουν της ανωτέρω δηλώσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δηλώσεις ενδιαφερομένων έχουν απορριφθεί με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε χρόνιες και πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες εξαιτίας λανθασμένης δήλωσης των δικαιωμάτων τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας προς διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων καλεί τους συμπολίτες να απευθύνονται στους δικηγόρους της επιλογής τους, ως τους μόνους αρμόδιους για να παράσχουν την υποστήριξη και τις υπεύθυνες συμβουλές τους αναφορικά με τα προκύπτοντα νομικά ζητήματα ως προς την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων του Κτηματολογίου.


Read More »
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Απο την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Αλεξίου για τα 50 χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Απο την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Αλεξίου για τα 50 χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ηγουμενίτσα, την Τρίτη 14/11 στο «Πάνθεον», από τις «Μορφωτικές Εκδόσεις», η παρουσίαση του βιβλίου του Π. Αλεξίου, «Πολυτεχνείο – Η μεγάλη ύβρις, 50 χρόνια μετά – Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει» .

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική, η αίθουσα γέμισε, πολύς κόσμος παρακολούθησε όρθιος την εκδήλωση και εξαντλήθηκαν τα λίγα αντίτυπα του βιβλίου που είχαν μείνει.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Θ. Χόβολος, που αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την μαζική του παρουσία, έδωσε το πολιτικό στίγμα της περιόδου, μέσα στην οποία τιμάμε τα 50χρονα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Έτσι αρχικά προβλήθηκε το 10λεπτο βίντεο του Μ-Λ ΚΚΕ για τα 50χρονα του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια η φιλόλογος Μαίρη Σόρογκα, αφού με συγκινητικά λόγια παρουσίασε τον εδώ και 47 χρόνια φίλο και σύντροφο της Π. Αλεξίου, έκανε μια οξυδερκή διείσδυση και μεστή τοποθέτηση στα στοιχεία του βιβλίου, προσδιορίζοντας και αναδεικνύοντας κρίσιμα πολιτικά στοιχεία της έκδοσης. Αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο των μαρξιστών-λενινιστών στον πολιτικό προσανατολισμό της αυθόρμητης λαϊκής εξέγερσης, δεν υποτίμησε καθόλου, απεναντίας τόνισε την μαζική συμμετοχή αγωνιστών απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους και την πλατιά λαϊκή ενότητα που επιτεύχθηκε, κριτικάροντας την συμβιβαστική πολιτική των ηγεσιών τους. Απευθυνόμενη σε όλους τους αγωνιστές και στα μέλη του ΚΚΕ, ζήτησε αντί «να σβήσουν», «ν’ ανάψουν τα φώτα» και να φανερωθούν οι αλήθειες, «να καθαρίσει η ήρα από το στάρι», όπως χαρακτηριστικά είπε, για το καλό της υπόθεσης της ανασυγκρότησης του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, για να υπάρξει, όπως εμφαντικά σημείωσε κλείνοντας, μετά την «ύβρι», η «νέμεσις» και η «τίσις».

Τέλος ο Π. Αλεξίου με μια αναλυτική, διεξοδική τοποθέτηση παρουσίασε τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή, σημείωσε ότι αποτελεί μια προσπάθεια συνόψισης με υπαρκτά αλλά αποσιωπημένα τεκμήρια, όλων όσων έχουμε πει και όσων έχουμε γράψει σαν μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα και ως εκ τούτου η έκδοση αυτή είναι «παιδί πολλών ανθρώπων», όλων όσων παλεύουμε την κοινή υπόθεση. Μέσα από την ανάδειξη του ρόλου των πολιτικών δυνάμεων και των δυο γραμμών που συγκρούστηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο, ο στόχος είναι το «βιβλιαράκι» να καταστεί χρήσιμο εργαλείο για τη νεολαία, να μπορέσουν ακόμη και οι δύσπιστοι να βάλουν το χέρι «επί των τύπων των ήλων», για την υπεράσπιση της μνήμης, ενάντια στη στάχτη του χρόνου, στη λήθη, την καπηλεία και την παραχάραξη, για να γίνει τελικά χρήσιμο, με μέτρο της χρησιμότητας την αλλαγή του κοινωνικού κόσμου. Έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας πως η καλύτερη τιμή για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου θα είναι να συνεχίσουμε στο δρόμο του Νοέμβρη, για τα ίδια ανεκπλήρωτα αιτήματα, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, για μια άλλη κοινωνία του δίκιου και της λευτεριάς, χωρίς προστάτες και εκμετάλλευση.

Ακολούθησε τοποθέτηση του Σ. Λιαμπότη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας, που χαιρέτισε την έκδοση, σημειώνοντας τους χρόνιους συντροφικούς δεσμούς και την «κοινή γλώσσα», που παρά τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές καταφέρνουμε να βρίσκουμε, με την συνεισφορά και του συντρόφου, στα διάφορα ζητήματα της πάλης στην περιοχή μας. Μετά από μια άλλη τοποθέτηση, η εκδήλωση έκλεισε, με πρόσκληση για το αγωνιστικό ραντεβού στην συγκέντρωση και πορεία της Παρασκευής 17 Νοέμβρη.

Οι «Μορφωτικές Εκδόσεις» θέλουν να ευχαριστήσουν όλο αυτόν τον κόσμο για την μαζική παρουσία στην εκδήλωση, πράγμα που αναδεικνύει το ενδιαφέρον του γι΄ αυτό το είδος των πολιτικο-ιστορικών εκδόσεων. Γίνεται γνωστό τέλος πως, λόγω της εξάντλησης της 1ης έκδοσης, θα κυκλοφορήσει άμεσα, λόγω της επικαιρότητας, η 2η έκδοση, την οποία μπορούν να προμηθευτούν από τα βιβλιοπωλεία της πόλης.


Read More »
Απο την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Αλεξίου για τα 50 χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου Απο την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Αλεξίου για τα 50 χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Σύλληψη φυγόποινου

Συνελήφθη χθες (14-11-2023) το πρωί από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κεντρικών Τζουμέρκων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, με ποινή φυλάκισης (12) μηνών και (15) ημερών, για απόπειρα κλοπής, βία κατά υπαλλήλων και περί ναρκωτικών.

Read More »
Σύλληψη φυγόποινου Σύλληψη φυγόποινου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Εξιχνιάστηκε κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα


Ταυτοποιήθηκαν για την υπόθεση δύο ημεδαπές

Στις 17.500 ευρώ υπολογίζεται η λεία της κλοπής

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης, που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα την 2/10/2023.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες εισήλθαν σε σπίτι ημεδαπού με το πρόσχημα της επίσκεψης, ισχυριζόμενες ότι γνωρίζονταν από παλιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπίτι και χωρίς να γίνουν αντιληπτές, αφαίρεσαν από υπνοδωμάτιο χρηματικό ποσό 14.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 3.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Read More »
Εξιχνιάστηκε κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα Εξιχνιάστηκε κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Γιάννης Λώλος: «Περί ορκωτών λογιστών και άλλων δαιμονίων»

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Γιάννης Λώλος: «Περί ορκωτών λογιστών και άλλων δαιμονίων»


Σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο κύριος Μπέζας, χωρίς επίγνωση και αυτοσυγκράτηση, εμφανίζεται για ακόμη μια φορά ως «σωτήρας» και «φωτεινός παντογνώστης», ακολουθώντας επιθετική τακτική μήπως και ξεχαστεί το αποτύπωμα του κυβερνητικού του έργου (κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ, αδιέξοδο στη χερσαία ζώνη, στασιμότητα στον περιφερειακό κ.α.), ώστε ο ίδιος να απαλλαγεί από το φορτίο που τον βαραίνει.
Υπενθυμίζουμε ότι ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή των καθηκόντων μας προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος με στόχο τη διαφάνεια, την εύρυθμη λειτουργία και τη χρηστή διαχείριση του Δήμου μας. Επιστρέφουμε λοιπόν τους χαρακτηρισμούς απ’ όπου κι αν προέρχονται και μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά στους ελέγχους, που για εμάς ήταν και θα είναι καλοδεχούμενοι.
Αναφορικά με τους ορκωτούς λογιστές, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ήδη ελέγχουν τον Δήμο μας σε ετήσια βάση. Επιπλέον ο Δήμος μας υπόκειται σε κατασταλτικούς ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Θεσπρωτίας καθώς και σε ελέγχους από το Υπουργείο Οικονομικών – ΔΥΕΕ Ν. Θεσπρωτίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 163 του Ν. 3463/2006 και 266 παρ. 10 του Ν. 3852/2010, οι Δήμοι που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο, υποβάλλουν κάθε έτος τον απολογισμό καθώς και τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως μαζί με έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο, για έγκριση.
Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως πριν την υποβολή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ελέγχονται από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή. Ο ορκωτός ελεγκτής-λογιστής καταρτίζει έκθεση ελέγχου στην οποία περιλαμβάνει όσα προέκυψαν από τον έλεγχό του, παραθέτοντας επιπροσθέτως και τις αναγκαίες υποδείξεις του για κάθε θέμα. Η έκθεση ελέγχου υποβάλλεται από τον ορκωτό ελεγκτή-λογιστή στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στα πλαίσια της διαδικασίας έγκρισης του Απολογισμού και της Οικονομικής κατάστασης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν πρόσβαση και δύνανται να ενημερώνονται από την Οικονομική Υπηρεσία για οποιοδήποτε οικονομικό δείγμα (εντάλματα πληρωμών, συμβάσεις, αναθέσεις κ.τ.λ.).
Ως εκ τούτου δεν έχουμε τίποτα απολύτως να αποκρύψουμε αλλά ούτε και να φοβηθούμε, διότι το έργο μας χαρακτηρίζεται μόνο από διαφάνεια και αλήθειες. Και η κυριότερη αλήθεια κ. Μπέζα είναι μία και μοναδική: Παραδίδουμε τον Δήμο μας με μηδενικά χρέη και με ένα εκτοξευμένο τεχνικό πρόγραμμα που θα αλλάξει τον τόπο μας οριστικά.
Θέλοντας όμως να ξεδιαλύνουμε τη σύγχυση του κ. Μπέζα, στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει τους πολίτες, διορθώνουμε τα λεγόμενά του για το εκλογικό αποτέλεσμα, διευκρινίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποτελεί «ήττα του συστήματος». Απεναντίας αποτελεί ξεκάθαρη νίκη του συστήματος, εφόσον αυτό ήταν απέναντί μας και ο κ. Μπέζας μέσω υπογείων διαύλων επικοινωνίας συνεργάστηκε με αυτό.
Αναφορικά δε με το μετεκλογικό άνοιγμα του κ. Μπέζα σε στελέχη «άλλων συνδυασμών», θα θέλαμε να του απαντήσουμε ότι ψαρεύει σε θολά νερά, διότι αυτοί που έδωσαν την τελική νίκη στον κ. Νταή έχουν ονοματεπώνυμο και είναι εκείνοι που έσυραν πρώτοι τον χορό στο επινίκιο γλέντι του. Είναι εκείνοι που χρόνια τώρα λειτουργούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των προσωπικών τους συμφερόντων και η κοινωνία σύντομα θα τους το ανταποδώσει.
Read More »
Γιάννης Λώλος: «Περί ορκωτών λογιστών και άλλων δαιμονίων» Γιάννης Λώλος: «Περί ορκωτών λογιστών και άλλων δαιμονίων» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Κάλεσμα του ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Κάλεσμα του ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Την Πέμπτη 16/11 το ΚΚΕ (μ-λ) στη Θεσπρωτία καλεί στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιεί στην Ηγουμενίτσα, στο πολιτιστικό κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ στις 7μμ για το Πολυτεχνείο

Ομιλητές θα ειναι ο Μούκας Βασίλειος αγωνιστής του Πολυτεχνείου και ο Μπούτσωρας Κώστας, Ιατρός νοσοκομείου Φιλιατών “Ταξική Πορεία Υγειονομικών”.

Θα γίνει σύντομη παρουσίαση του νέου βιβλίου “Πολυτεχνείο 1973. Η εξέγερση αναζητά την συνέχειά της”

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που ωστόσο μοιάζει και είναι δραματικά επίκαιρη και φέρνει πάντα τον αέρα της νιότης του κόσμου απέναντι στη βαρβαρότητα και στη σαπίλα του αστισμού.

Μιλά κατευθείαν στο νου και στις καρδιές της νεολαίας και των λαϊκών ανθρώπων, παραμένει φωτεινός φάρος για το σήμερα και οδηγός για το δρόμο του λαού!

Το αποκορύφωμα της τριήμερης κατάληψης, η κορυφαία ιστορική στιγμή της πάλης του λαού μας, της ανυποχώρητης πάλης για ΛΕΥΤΕΡΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΊΑ – ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ που σφραγίστηκε με το αίμα των δολοφονημένων παιδιών του, κουβαλά το χτες των αγώνων της περιόδου εκείνης ζωντανό , ολοζώντανο, μέσα στο τώρα, και αναζητά τη συνέχειά του.

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ στις φωνές της συνθηκολόγησης, στο ρεαλισμό της υποταγής στην διπλή ιμπεριαλιστική εξάρτηση και στους υπηρέτες της.

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ στην άγρια εκμετάλλευση και καταπίεση της εργατικής τάξης και του λαού από τους ντόπιους κηφήνες.

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ στο φασισμό και στη φασιστικοποίηση του συστήματος.

Η φετινή επέτειος κρατά ψηλά τη σημαία της Παλαιστίνης, φωνάζει ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ και ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!

Τα «ΕΞΩ αι ΗΠΑ» και «ΕΞΩ το ΝΑΤΟ» παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις συνειδήσεις, για να φύγουν οι ΒΑΣΕΙΣ του θανάτου απ’ τη χώρα, για να σταματήσει η εμπλοκή στα πολεμικά μέτωπα των
Read More »
Κάλεσμα του ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο Κάλεσμα του ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Μάριος Κάτσης | “Να οικοδομήσουμε τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη με ενότητα και εξωστρέφεια”

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Μάριος Κάτσης | “Να οικοδομήσουμε τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη με ενότητα και εξωστρέφεια”

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ολοκληρώθηκαν με την οδυνηρή πλην αναπόφευκτη, όπως φάνηκε, αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας, αλλά και τις πληγές στο σώμα και στα μέλη του κόμματος να είναι βαθιές και ανεξίτηλες. Ως εκ τούτου, η επόμενη μέρα δεν χωρά άλλη εσωστρέφεια, απαιτεί πολιτική ενότητα βασισμένη σε ενιαίο πολιτικό σχέδιο και έναν σαφή οδικό χάρτη, αρχής γενομένης από τη μάχη των ευρωεκλογών τον προσεχή Ιούνιο, που θα καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξανά την αδιαμφισβήτητη πολιτική δύναμη της μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης, την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος για να απαλλαγεί από το καθεστώς της Δεξιάς του Κ. Μητσοτάκη.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται συγκροτημένη και μεθοδική δουλειά σε όλα τα επίπεδα, με ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος (μετέωρος και χωρίς περιεχόμενο ήδη από την προηγούμενη συνεδριακή μας απόφαση τον Μάιο του 2022), εξωστρέφεια κατά τη συνεδριακή περίοδο (με βαθύ και ειλικρινή διάλογο για τα αίτια της πολιτικής μας κατάρρευσης), σαφές και κοστολογημένο εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης (με την κοινωνία των πολιτών, τους φορείς και τα μέλη του κόμματος συνδιαμορφωτές του) και στελεχιακή ανανέωση στην εκπροσώπηση του κόμματος με ταυτόχρονη ανασυγκρότηση των δομών και εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας τους.

Το κόμμα των μελών, το σπίτι κάθε αριστερού και προοδευτικού πολίτη κατά τη διακήρυξή μας, απαιτεί ενεργοποίηση και αξιοποίησή τους χωρίς αποκλεισμούς, λόγο, δηλαδή, και ρόλο στο μέτρο που το κάθε στέλεχος επιθυμεί και μπορεί να προσφέρει είτε θεματικά, είτε προγραμματικά, είτε οργανωτικά, είτε πολιτικά. Απαιτεί δομές λειτουργίας αποτελεσματικές και καινοτόμες, με χρήση και αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων (όχι αποκλειστικά), με λογοδοσία και μετρήσιμα αποτελέσματα τακτικά, απαιτεί αμφίδρομη αλληλεπίδραση από τη βάση προς την κορυφή και αντίστροφα.


Ενα κόμμα που θα είναι συμπεριληπτικό, ανοιχτό, δημοκρατικό και χρήσιμο στην κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της, θα αναδεικνύει τα προβλήματά της, θα υποδεικνύει και θα ανιχνεύει τις λύσεις που απαιτούνται και που ο προγραμματικός του λόγος δεν θα εξαντλείται στα ζητήματα της οικονομίας και του κόσμου της εργασίας και των συμφερόντων που εκπροσωπεί παραδοσιακά η Αριστερά, αλλά θα ανοίγει νέους δρόμους στα σύγχρονα ζητήματα της εποχής. Την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο κράτος και στην οικονομία, την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη και ασφάλεια, το δημογραφικό και την αδυναμία να κάνουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια, την εθνική στρατηγική που απαιτείται για τη στέγαση, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην καινοτομία και στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που αποτελεί εθνικό πλούτο για τη χώρα, τα δικαιώματα, αλλά θα είναι παρόν και στις νέες προκλήσεις, στις κρίσεις που είναι πολλαπλές και σύνθετες τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και γεωπολιτικά.

Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες είναι εκείνη που μας καλεί να ανταποκριθούμε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην υποχρέωση να δώσουμε κυβερνητική διέξοδο στο αδιέξοδο που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, τιμώντας έμπρακτα την πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα.
Read More »
Μάριος Κάτσης | “Να οικοδομήσουμε τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη με ενότητα και εξωστρέφεια” Μάριος Κάτσης | “Να οικοδομήσουμε τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη με ενότητα και εξωστρέφεια” Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και UNICEF

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και UNICEF


Με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ Γασάν Χαλίλ, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, στην Πρυτανεία.

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, οι δύο φορείς επισφράγισαν την κοινή δέσμευσή τους για την υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα, μέσω της παραγωγής γνώσης, έρευνας, δεδομένων και τεκμηρίωσης, της διάδοσης των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και μέσω της ενσωμάτωσή τους ως οριζόντια διάσταση στο ακαδημαϊκό, διδακτικό και ερευνητικό, έργο.

Επιπλέον, μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας προβλέπεται η διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, όπως π.χ. με εργαστήρια, συνέδρια, εκδηλώσεις για το κοινό και εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, η UNICEF θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης σε συναφείς θεματικές και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, τις σχολές και τα τμήματα του ΑΠΘ.

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την UNICEF, o κ. Κωβαίος, δήλωσε: «Με δεδομένη τη δέσμευσή μας για την υπεράσπιση και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού όπως αποτυπώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό του, θα παράσχει, την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη σε πεδία όπως της κοινωνικής πολιτικής για τα παιδιά, της παιδικής προστασίας και της ποιοτικής-συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και θα συνεργαστεί με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα ώστε να αναπτυχθεί στο ΑΠΘ ένα Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ Γασάν Χαλίλ, δήλωσε «Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που εγκαινιάζουμε σήμερα το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον Πρύτανη κύριο Κωβαίο προσβλέπουμε σε απτά αποτελέσματα για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού και τη διδασκαλία των δικαιωμάτων του παιδιού στα Πανεπιστήμια».
Read More »
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και UNICEF Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και UNICEF Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Απαντήσεις Περιφερειάρχη για το Βιοτεχνικο Πάρκο Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Απαντήσεις Περιφερειάρχη για το Βιοτεχνικο Πάρκο Θεσπρωτίας


Σε ερώτηση του Γιώργου Ζάψα σχετικά με την επιστροφή της προκαταβολής ύψους 330.436,54 ευρώ, έναντι επιδότησης του 2014 για την ολοκλήρωση του Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας στην Γκρίκα Παραμυθιάς αλλά και για το δάνειο €490.000, απάντησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπάρχει εισήγηση για επιστροφή προκαταβολής ποσού 330.436,54€ που είναι υπόλοιπο δεύτερης δόσης από το ΠΔΕ έτους 2002 και όχι επιδότηση έτους 2018. Η εκκρεμότητα της εισήγησης αυτής προκάλεσε το κώλυμα για την εκταμίευση των δόσεων από το ΠΔΕ ετών 2007 και 2008 που οδήγησε στην τραπεζική δανειοδότηση. “Το δάνειο αναμένεται να εξυπηρετηθεί με την εκταμίευση των δόσεων από το ΠΔΕ ετών 2007 και 2008, ενώ η επιστροφή της προκαταβολής από την δεύτερη δόση του ΠΔΕ έτους 2002 έχει ήδη υποπέσει στην προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού παραγραφή” τονισε ο Περιφερειάρχης.

Η ερώτηση οπως κατατέθηκε από τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Ηπείρου:

Από τον Δεκέμβριο του 2018 εκκρεμεί η έντοκη επιστροφή της προκαταβολής ύψους 330.436,54 ευρώ, έναντι επιδότησης του 2014 (εισήγηση της 5ης /12/2018 προς την Γνωμοδοτική Επιτροπή ΒΕΠΕ για το θέμα «Ολοκλήρωση του έργου ΒΙΟΠΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ»), μετά τις Εκθέσεις Ελέγχου/ Επανελέγχου του Ο.Ε. Αρχικά, έγινε εκταμίευση δανείου ύψους €490.000,00 με ετήσιο κόστος €50.000 για την επιτάχυνση των εργασιών. Στην έκθεση τους οι ελεγκτές προτείνουν απένταξη του ΒΙΟΠΑΘΕ για επικαλύψεις έργων και παραβάσεων του Ν.1418/1984. Η χρηματοδότηση του αρχικού έργου του ΒΙΟΠΑΘΕ έγινε από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και πρόσθετα έργα από το ΠΔΕ. Σημειωτέων ότι στην διοίκηση του ΒΙΟΠΑΘΕ συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της παράταξης σας, εκλεγμένα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, όπως η Πρόεδρος Π.Συμβουλίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας. Η ειδική συνεδρίαση για το ΒΙΟΠΑΘΕ δεν έγινε ποτέ στο ΠΣ.

Πως χειρίστηκε η περιφερειακή αρχή την 4η υπόθεση του ΒΙΟΠΑΘΕ που χρονίζει; Προχώρησε ή θα προχωρήσει σε εκκαθάριση; Θα επιστρέψει την προκαταβολή ύψους €330.436,54έναντι επιδότησης; Εξυπηρετείται το ληφθέν δάνειο €490.000,00 ή έχει προχωρήσει σε άλλες ενέργειες ελαχιστοποίησης ή εξαφάνισης του ως άνω ποσού.


Read More »
Απαντήσεις Περιφερειάρχη για το Βιοτεχνικο Πάρκο Θεσπρωτίας Απαντήσεις Περιφερειάρχη για το Βιοτεχνικο Πάρκο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αυτοαπασχολούμενοι θα συμπληρώνουν το τεκμήριο και από συντάξεις ή αγροτικές εργασίες

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Φορολογικό νομοσχέδιο: Αυτοαπασχολούμενοι θα συμπληρώνουν το τεκμήριο και από συντάξεις ή αγροτικές εργασίες


«Σβήνουν και γράφουν» επιμέρους διατάξεις στο νέο σχέδιο νόμου για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο με τον τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 27 Νοεμβρίου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η διαβούλευση φαίνεται ότι είναι «ενεργή» αφού στο υπουργείο συνυπολογίζουν τις παρατηρήσεις και προχωράνε σε αλλαγές.

Από αυτές ξεχωρίζει η δυνατότητα που δίνεται στους αυτοαπασχολούμενους να καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημα, από άλλες πηγές. Έτσι, εκτός από μισθούς που έχουν όσοι εργάζονται και ως μισθωτοί, θα συνυπολογίζονται και θα αθροίζονται και τα εισοδήματα από συντάξεις ή από αγροτική δραστηριότητα.
Δεν φαίνεται, όμως, να ισχύει το ίδιο και για άλλες πηγές εισοδήματος (όπως π.χ. από ενοίκια).

Οι αντιδράσεις ωστόσο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων καλά κρατούν και αναμένεται να ενταθούν έως την ψήφιση του νομοσχεδίου. Βασικό σημείο διαφοράς με το υπουργείο η θέσπιση τεκμηρίων που αυξάνει σημαντικά τον ετήσιο φόρο.

Την ίδια στιγμή αναβιώνει και το «κίνημα της γραβάτας», καθώς οι δικηγόροι έχουν ήδη ξεκινήσει να απέχουν από τα δικαστήρια, βάλλοντας κατά των επίμαχων διατάξεων.

Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά πάντως. Περισσότερες ή και μεγαλύτερες αλλαγές, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, εξετάζεται να προστεθούν πριν την τελική κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή, αφού συγκεντρωθούν και αναλυθούν επιμέρους παρατηρήσεις που θα προκύψουν στη διαδικασία της διαβούλευσης.


Read More »
Φορολογικό νομοσχέδιο: Αυτοαπασχολούμενοι θα συμπληρώνουν το τεκμήριο και από συντάξεις ή αγροτικές εργασίες Φορολογικό νομοσχέδιο: Αυτοαπασχολούμενοι θα συμπληρώνουν το τεκμήριο και από συντάξεις ή αγροτικές εργασίες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Το άγχος από τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Το άγχος από τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από έναν τραυματισμό στο κεφάλι


Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το επίπεδο ενεργοποίησης πολύ περισσότερων γονιδίων στον εγκέφαλο από ό,τι ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Οι ερευνητές απομάκρυναν προσωρινά νεογέννητους αρουραίους από τις μητέρες τους καθημερινά για 14 ημέρες για να προκαλέσουν στρες που μιμείται τις επιπτώσεις των δυσμενών παιδικών εμπειριών. Την 15η ημέρα, οπότε οι αρουραίοι είναι αναπτυξιακά ισοδύναμοι με ένα μικρό παιδί, προκλήθηκε σε κάποιους αρουραίους που είχαν βιώσει στρες και σε αρουραίους χωρίς στρες ένα τραύμα στο κεφάλι με αναισθησία. Έτσι, μελετήθηκαν τρεις συνθήκες στους αρουραίους: μόνο στρες, μόνο τραυματισμός στο κεφάλι ή στρες σε συνδυασμό με τραυματισμό στο κεφάλι. Επίσης, έγινε σύγκρισή τους με μη τραυματισμένους και μη στρεσαρισμένους αρουραίους.

«Βρήκαμε ότι πολλά περισσότερα γονίδια εκφράστηκαν διαφορετικά ως αποτέλεσμα του χειρισμού του στρες στην πρώιμη ζωή από ό,τι του χειρισμού της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης. Το στρες είναι πραγματικά ισχυρό και δεν πρέπει να υποτιμούμε τον αντίκτυπό του στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Νομίζω ότι τείνει να απορρίπτεται, αλλά είναι ένα απίστευτα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας», εξηγεί η Κάθριν Λενζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες «Neuroscience 2023».

Η πρώτη συγγραφέας, Μικαέλα Μπριτς, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εργαστήριο της Λενζ, εξέτασε τις μεταβολές της γονιδιακής έκφρασης στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκέφαλου των ζώων αργότερα, κατά την περίοδο της νεανικής ηλικίας.

Το άγχος μόνο του και το άγχος σε συνδυασμό με τραυματική εγκεφαλική βλάβη παρήγαν μερικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων και οι δύο συνθήκες ενεργοποίησαν μονοπάτια σε νευρώνες που σχετίζονται με την πλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε κάθε είδους αλλαγές.

Επιπλέον, σε δοκιμές συμπεριφοράς σε αρουραίους που είχαν ενηλικιωθεί, διαπιστώθηκε ότι μόνο τα ζώα που βίωσαν άγχος στην αρχή της ζωής τους ήταν επιρρεπή στο να εισέρχονται σε μια τοποθεσία που τα κάνει ευάλωτα στα αρπακτικά. «Συνολικά, αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να παίρνουν περισσότερα ρίσκα αργότερα στη ζωή τους, γεγονός που συνάδει με τα ανθρώπινα δεδομένα που δείχνουν ότι το στρες στην πρώιμη ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες καταστάσεις, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), που μπορεί να χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές ροπής προς τον κίνδυνο ή διαταραχές χρήσης ουσιών», σημειώνει η Μπριτς.
Read More »
Το άγχος από τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από έναν τραυματισμό στο κεφάλι Το άγχος από τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από έναν τραυματισμό στο κεφάλι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στον Δήμο Σουλίου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στον Δήμο Σουλίου


Ανακοίνωση

Συνάδελφοι, ύστερα από επικοινωνία με συναδέλφους του Δήμου Σουλίου για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών μέσω της μισθοδοσίας τους που εκ παραδρομής πιστώθηκαν ,ένα μόνο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: πως με μπόλικο θράσος και περισή κοροϊδία προς τους εργαζόμενους η Δημοτική Αρχή Δήμου Σουλίου ,λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της θα αποχωρήσει αφήνοντας πίσω εκκρεμότητες που βαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των συναδέλφων εφόσον καλούνται να επιστρέψουν χρήματα (διόλου ευκαταφρόνητα ποσά ως 1500 ευρώ ) τα οποία πιστώθηκαν στις μισθοδοσίες τους και μέσω μισθοδοσίας θα πρέπει να παρακρατηθούν.

Να ξεκαθαρίσουμε πως σε καμιά περίπτωση δε ρίχνουμε την ευθύνη στους συναδέλφους που ασχολούνται με την έκδοση των μισθοδοσιών .Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη φέρει η Δημοτική Αρχή και μόνο διότι όπως λέει και ο λαός ΄΄το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι΄΄.

Οι οικονομικές ανάγκες των συναδέλφων δεν καλύπτονται με το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης και ενέργειας , μας βρίσκει απολύτως αντίθετους ο καταλογισμός αυτός.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή του Δ. Σουλίου να σταθεί έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων, να βρεθούν προ των ευθυνών τους για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, να αναλογιστούν το οικονομικό πλήγμα που θα υποστούν οι εργαζόμενοι χωρίς να φταίνε .

Εδώ και 12 χρόνια οι εργαζόμενοι στους Δήμους ,όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αντίθετα οι περικοπές έφτασαν στο 40%,ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους. Και ενώ υποτίθεται αμειβόμαστε για τις υπηρεσίες μας η Δημοτική αρχή στον Δήμο Σουλίου συνάδελφοι, στιχοποιοί τους εργαζόμενους της, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού. Εμείς σαν εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκκαλα ,τις άθλιες αμοιβές, την ζωή μας στην ανασφάλεια, την εγκατάλειψη και την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών.

Είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων του Δήμου Σουλίου και ζητάμε να βρεθεί άμεσα λύση του θέματος χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ούτε ένας συνάδελφος.

ΔΕΝ θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις αυθαιρεσίες της Δημοτικής Αρχής, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στα οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια τους, δεν θα σφυρίξουμε αδιάφορα σε πορίσματα και αποφάσεις που επιβαρύνουν τους συναδέλφους. Δεν ταυτίζουμε το ρόλο που καλείται να παίξει η Δημοτική Αρχή με τους εργαζόμενους σε αυτή.


Read More »
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στον Δήμο Σουλίου Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στον Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Αλ. Καχριμάνης για ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας | Η Αποκεντρωμένη θα αποφασίσει για την άδεια

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Αλ. Καχριμάνης για ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας | Η Αποκεντρωμένη θα αποφασίσει για την άδεια


Με τις απαντήσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, σε επερωτήσεις που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», συνεχίστηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έδωσε άδεια Πρακτορείου – Εκδοτηρίου βάσει των διατάξεων που ισχύουν με νόμο του 2001 και Υπουργική Απόφαση του 2003.

Αναλυτικά για το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε:

Τα λεωφορεία που εκτελούν δημόσιες συγκοινωνίες, είτε ανήκουν στα Αστικά, είτε στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες. Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε.

Τα ΚΤΕΛ είναι πολυμετοχικοί οργανισμοί και οι μέτοχοί τους είναι επιχειρηματίες μεν με την ευρεία έννοια, απέχουν όμως πολύ από αυτό φαντάζονται ορισμένοι, περί βαθύπλουτων κροίσων κλπ.

Άρα ας αφήσουμε στην άκρη τέτοιου είδους κορώνες και ας δούμε την ουσία:

Εμείς δώσαμε άδεια Πρακτορείου- Εκδοτηρίου για τη συγκεκριμένη θέση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, βάσει των διατάξεων του Ν. 2963/2001 και Υπουργικής Απόφασης του 2003.

Υπήρξε διαφορετική άποψη από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Θεσπρωτίας, αλλά η προϊστάμενη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας είχε διαφορετική προσέγγιση και εισήγηση, την οποία και αποδεχθήκαμε.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, τα πρακτορεία- εκδοτήρια πρέπει ανάλογα με την επιβατική κίνηση να διαθέτουν άνετους, καθαρούς και επαρκείς χώρους υποδοχής και υγιεινής των επιβατών. Επίσης μπορούν να συμπίπτουν με το σημείο που έχει καθοριστεί ως αφετηρία, τέρμα ή στάση λεωφορείων επιβατικής γραμμής για την επιβίβασή ή αποβίβαση επιβατών και να συστεγάζονται με καταστήματα που προσφέρουν καφέ, φαγητό κλπ για την άνετη και ευχάριστη αναμονή και εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.

Εκείνο που μπορώ να πω, είναι η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερα από ο, τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Κατανοούμε τις διαμαρτυρίες ορισμένων κατοίκων της περιοχής, είναι σεβαστό το δικαίωμα άσκησης προσφυγής κατά της απόφασης και αναμένουμε και εμείς την τελική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας.


Read More »
Αλ. Καχριμάνης για ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας | Η Αποκεντρωμένη θα αποφασίσει για την άδεια Αλ. Καχριμάνης για ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας | Η Αποκεντρωμένη θα αποφασίσει για την άδεια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη τα Ασφαλτικά Σαγιάδας!

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη τα Ασφαλτικά Σαγιάδας!


Στο αρχείο έθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας την αίτηση της Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΕΒΕ, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Μονάδας Αποθήκευσης Ασφαλτικών και Πετρελαιοειδών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες, βάζοντας έτσι τέλος –οριστικό θέλουν να πιστεύουν όλοι- σε μια υπόθεση που ταλανίζει τη Θεσπρωτία περισσότερο από δυο δεκαετίες.

Η υπόθεση άνοιξε μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να ακυρώσει την παράταση ισχύος που είχε χορηγηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που είχε χορηγήσει το 2011 η τότε Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Φεβρουάριο του 2022, μετά από προσφυγή των υδατοκαλλιεργητών ακύρωσε την άδεια εγκατάστασης των ασφαλτικών (την οποία το ίδιο είχε χορηγήσει) και ταυτόχρονα ανέπεμψε στην διοίκηση την ΑΕΠΟ, ζητώντας να εξεταστούν αν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χορηγήθηκε.

Η Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΕΒΕ, υπέβαλε τον Ιούνιο του 2023 (την επομένη μέρα των εκλογών…) αίτηση με την οποία «εκπρόσωπος» της εταιρείας δήλωνε υπευθύνως ότι «δεν έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εγκρίθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας».

Όμως, λίγες μέρες νωρίτερα, ο ίδιος, με αίτησή του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ζητούσε να του προσδιοριστεί ασφαλής δίαυλος διέλευσης δεξαμενόπλοιου, μέσα από την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (που χωροθετήθηκε με ΦΕΚ, 13 μήνες νωρίτερα, στις 11/05/2022), «δεδομένου ότι η χωροθέτηση των μονάδων στη Ζώνη Β της ΠΟΑΥ, δημιουργεί δυσκολία στην ομαλή και ασφαλή διέλευση του δεξαμενόπλοιου»… «γεγονός που», σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, «καταδεικνύει ότι έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων του χωροταξικού σχεδιασμού βάσει των οποίων αδειοδοτήθηκε η μονάδα των ασφαλτικών».

Έτσι, η αίτηση της εταιρείας για ανανέωση της ΑΕΠΟ τίθεται στο αρχείο και ο «επενδυτής» έχει πλέον είτε το δρόμο της προσφυγής στη δικαιοσύνη, είτε το δρόμο της εκ νέου διαδικασίας για έκδοση νέας ΑΕΠΟ, είτε βεβαίως την… παύση της προσπάθειας.

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμοι οι φορείς της Θεσπρωτίας είναι αντίθετοι στη συγκεκριμένη επένδυση διαχρονικά…

Παρόλα αυτά για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια οι επενδυτές επιμένουν…
Read More »
Στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη τα Ασφαλτικά Σαγιάδας! Στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη τα Ασφαλτικά Σαγιάδας! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση φραγμών από ποταμούς σε Ελλάδα, Κροατία, Ρουμανία και Σλοβακία

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση φραγμών από ποταμούς σε Ελλάδα, Κροατία, Ρουμανία και Σλοβακία

Την απομάκρυνση φραγμάτων από ποταμούς σε Ελλάδα, Κροατία, Ρουμανία και Σλοβακία, την εκπαίδευση υπηρεσιών και φορέων για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρακτική και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιχειρούν τοπικοί και διεθνείς φορείς, με μοχλό το έργο «Απομάκρυνση φραγμών από ποταμούς: σχέδιο εφαρμογής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» (Scaling up dam removal: implementation plan for Southeastern Europe).

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή οικολογική αξία της περιοχής, το Dam Removal Europe, με επικεφαλής το World Fish Migration Foundation, φιλοδοξεί να επεκτείνει το κίνημα για την απομάκρυνση φραγμών στη ΝΑ Ευρώπη, ξεκινώντας αυτό το έργο σε συνεργασία με φορείς της περιοχής. Με χρηματοδότηση από το European Open Rivers Programme, έναν οργανισμό που χρηματοδοτεί δράσεις για την αποκατάσταση των ποταμών, το τριετές έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Fauna and Flora, το Wetlands International, το European Rivers Network, και τα WWF Ολλανδίας, Σλοβακίας και Αδριατικής.

Το έργο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο, στοχεύει να φέρει το ζήτημα της αφαίρεσης φραγμάτων στην πολιτική ατζέντα, βελτιώνοντας παράλληλα τη σχετική νομοθεσία, να δημιουργήσει και να διαδώσει μια θετική και τεκμηριωμένη αφήγηση υπέρ της αποκατάστασης των ποταμών και της απομάκρυνσης φραγμών, να δημιουργήσει ευκαιρίες για την αφαίρεση φραγμάτων στην περιοχή και να διασφαλίσει ότι οι αρμόδιοι φορείς διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα εργαλεία για την υλοποίηση αυτών των έργων μεγιστοποιώντας τα οικολογικά οφέλη, καθώς και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το θέμα σε επίπεδο κυβερνήσεων, φορέων διαχείρισης ποταμών και του κοινού, προκειμένου να γίνουν ευρέως κατανοητά τα οφέλη από την αφαίρεση φραγμάτων. Μια άλλη σημαντική διάσταση του έργου, αφορά στον εντοπισμό και την αξιοποίηση κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης για την αφαίρεση των φραγμάτων. Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, το έργο φιλοδοξεί να συντελέσει στην απομάκρυνση απαρχαιωμένων φραγμάτων και συνεπακόλουθα, στην αποκατάσταση ποταμών υψηλής βιολογικής αξίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτό το φιλόδοξο διεθνές έργο που στοχεύει να λειτουργήσει ως καταλύτης για έργα αφαίρεσης φραγμάτων σε μία περιοχή της Ευρώπης με υψηλή βιοποικιλότητα», λέει ο Τζακ Φόξαλ, εκτελεστικός διευθυντής του European Open Rivers Programme. «Αντιμετωπίζοντας σημαντικά ζητήματα που δυσχεραίνουν την απομάκρυνση φραγμάτων και διευκολύνοντας τη συγκρότηση νέων σχετικών πρωτοβουλιών, το έργο αυτό έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το κίνημα αφαίρεσης φραγμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ροής των ποταμών και στην προστασία της βιοποικιλότητας».

Γιατί είναι σημαντική η απομάκρυνση φραγμών από τους ποταμούς; Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,2 εκατομμύρια φράγματα κατακερματίζουν τους ποταμούς της Ευρώπης, εκ των οποίων περισσότερα από 156.000 είναι απαρχαιωμένα, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Μεταξύ των διαφόρων αρνητικών επιπτώσεων είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας, με τους πληθυσμούς των μεταναστευτικών ψαριών του γλυκού νερού στην Ευρώπη να έχουν μειωθεί κατά 93%.

Σύμφωνα με τον Herman Wanningen, ο κύριος στόχος είναι να «υλοποιηθούν νέα και περισσότερα έργα αφαίρεσης φραγμάτων». Ο διευθυντής του World Fish Migration Foundation υποστήριξε ότι το έργο αυτό «θα δώσει σε φορείς και επαγγελματίες την τεχνογνωσία και την αυτοπεποίθηση να αναπτύξουν έργα αφαίρεσης φραγμάτων και θα εμπνεύσει τις γειτονικές χώρες να συμμετάσχουν στο κίνημα, αναπαράγοντας καλές πρακτικές».

Για τη Nevenka Lukic Rojsek, από το WWF Αδριατικής, «το έργο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κροατία. Η διατήρηση σημαντικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ενδιαιτήματος της πέστροφας του Δούναβη, απειλείται λόγω του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων και των χωροκατακτητικών ειδών. Το έργο στοχεύει στην άρση αυτών των εμποδίων, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του ποταμού, τις βέλτιστες συνθήκες αναπαραγωγής και μια συνολική οικολογική βελτίωση στον ποταμό Bijela Rijeka. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζουμε μοναδικά είδη και προωθούμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του παρθένου περιβάλλοντος».

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Αλεξάνδρα Παππά, υπεύθυνη προγραμμάτων του MedINA για το νερό, δηλώνει με σαφήνεια την ανάγκη να αντιστραφεί η κατάσταση: «Στην Ελλάδα, είναι καιρός να απορρίψουμε τις παρωχημένες πρακτικές του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε στο να δώσουμε χώρο στα ποτάμια να επιτελέσουν τις φυσικές τους λειτουργίες και να ανακάμψουν από τα χρόνια προβλήματα που τους προξένησαν η παραμέληση και ο κατακερματισμός τους».

Στη Ρουμανία, για τον Iain Trewby, από το Fauna & Flora, «το έργο αυτό παρέχει μια συναρπαστική ευκαιρία για την αποκατάσταση της οικολογικής συνδεσιμότητας, χτίζοντας την απαραίτητη υποστήριξη για την απομάκρυνση των φραγμάτων, η οποία θα ενισχύσει τη βιοποικιλότητα και θα βελτιώσει τη λειτουργία των συστημάτων εσωτερικών υδάτων».

Στη Σλοβακία, η Martina Paulíková εκφράζει τη φιλοδοξία «να πάμε την αφαίρεση των φραγμών στο επόμενο επίπεδο».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος εσωτερικών υδάτων του WWF Σλοβακίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της MedINA, το έργο αυτό θα «επιταχύνει τη διαδικασία αφαίρεσης μικρότερων παρωχημένων φραγμάτων, συνδέοντας τους ενδιαφερόμενους φορείς και προτείνοντας έγκυρες βελτιώσεις στη νομοθεσία».
Read More »
Ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση φραγμών από ποταμούς σε Ελλάδα, Κροατία, Ρουμανία και Σλοβακία Ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση φραγμών από ποταμούς σε Ελλάδα, Κροατία, Ρουμανία και Σλοβακία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Αποχή διαρκείας ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι από τη Δευτέρα – «Παγώνουν» μεταβιβάσεις και πλειστηριασμοί

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Αποχή διαρκείας ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι από τη Δευτέρα – «Παγώνουν» μεταβιβάσεις και πλειστηριασμοί


Αποχή διαρκείας ανακοίνωσαν οι Συμβολαιογράφοι από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι οποίοι αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων και ζητούν απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων»

Συγκεκριμένα:
Οι συμβολαιογράφοι Αθηνών, Πειραιά και πανελλαδικά αποφάσισαν αποχή από τη σύνταξη συμβολαίων και από τη διαδικασία πλειστηριασμών μέχρι την 26.1.2020, που έχει προσδιοριστεί η σύγκλιση της τακτικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων και η οποία μπορεί να γίνει αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου 2020 αν δεν έχει απαρτία.

Σύμφωνα με τη σχετική τους ανακοίνωση από την αποχή εξαιρούνται η σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων και η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου.

Οι πράξεις που δε διενεργούνται από συμβολαιογράφους κατά τη διάρκεια της αποχής είναι οι κάτωθι:
Όσες έχουν μεταβιβαστικό χαρακτήρα (πχ πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, ανταλλαγές, διανομές, αποδοχές κληρονομιάς κτλ)

Για όσες πράξεις απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (πχ πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομιάς, προσύμφωνα πώλησης, κτλ)

Επίσης δε θα διενεργούνται πλειστηριασμοί.

Ως εκ τούτου οι πράξεις που μπορούν να διενεργηθούν κατά τη διάρκεια της αποχής των συμβολαιογράφων είναι ενδεικτικά η σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων, η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου κλπ.

Η αποχή αποφασίστηκε να διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2020 που έχει προσδιοριστεί η σύγκλιση της τακτικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων και η οποία μπορεί να γίνει αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου 2020 αν δεν έχει απαρτία

Οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιά και πανελλαδικά απέχουν για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα.

Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, όπως τονίστηκε και στη συνέλευση τους την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου.

Προς τούτο έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου
Αντίδραση Κ. Κυρανάκη

«Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων», σχολιάζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε ανάρτησή του στο facebook, την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυρανάκης αναφέρει ότι «απαντώντας σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, δημοσιεύω για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων.

Τι ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:Από τον Ιανουάριο του 2024, που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.
Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.
Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.
Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.

Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.
Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου».

Καταλήγοντας ο κ. Κυρανάκης τονίζει ότι «αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα. Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν».


Read More »
Αποχή διαρκείας ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι από τη Δευτέρα – «Παγώνουν» μεταβιβάσεις και πλειστηριασμοί Αποχή διαρκείας ξεκινούν οι συμβολαιογράφοι από τη Δευτέρα – «Παγώνουν» μεταβιβάσεις και πλειστηριασμοί Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο ο 13ος Θεατρικός Νοέμβρης | Το προγραμμα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο ο 13ος Θεατρικός Νοέμβρης | Το προγραμμα


Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο στο θέατρο Καρακμίσι ο 13ος Θεατρικός Νοέμβρης της Παραμυθιάς απο τη ΘΕΑΤΟ

Το Σάββατο:
Στις 20:30, θα παρουσιαστεί η πολιτικοκοινωνική σάτιρα της ΘΕΟΦΙΛ “Ζήτω που καήκαμε” με οικονομική ενίσχυση 3€

Την Κυριακή:
Απο τις 16:00 μέχρι 18:00, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τις εμψυχώτριες ηθοποιούς : Άννα Μπούτνιοκ και Αφροδίτη Αθανασιάδου με θέμα : “Ένα Παραμύθι για την Αρχή”. Είσοδος δωρεάν

Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο ενηλίκων για ηθοποιούς εκπαιδευτικούς αλλά και για όποιον ενδιαφέρετε με τον ηθοποιό και εμψυχωτή Γιάννη Κοντό με θέμα: “Εισαγωγή στον αυτοσχεδιασμό με την τεχνική των viewpoints”.
Read More »
Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο ο 13ος Θεατρικός Νοέμβρης | Το προγραμμα Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο ο 13ος Θεατρικός Νοέμβρης | Το προγραμμα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Για την μη έγκαιρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την θεματολογία της Η.Δ.

Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023
«Κοινό των Ηπειρωτών»: Για την μη έγκαιρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την θεματολογία της Η.Δ.


Επιστολή – δήλωση για την μη έγκαιρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την θεματολογία της Η.Δ. εξέδωσε η Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» δια του Γιώργου Ζάψα, επικεφαλής της προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση.

Αναλυτικά
Κυρία Πρόεδρε:
Δια της παρούσης δηλώνουμε την απογοήτευσή μας για την χρονική καθυστέρηση σύγκλισης του Περιφερειακού Συμβουλίου και επιπρόσθετα για την κατάρτιση και το περιεχόμενο της Ημερήσιας Διάταξης, της αυριανής συνεδρίασης του Οργάνου. Και τούτο επειδή:

1ο. Παρήλθαν τρεις ολόκληροι μήνες από την τελευταία ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 3/8/2023.

2ο. Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν ενδιάμεσα δυο συνεδριάσεις του Οργάνου ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (28/8 &7/9/2023) δεν δικαιολογεί την μεγάλη καθυστέρηση, ούτε αθωώνει το Προεδρείο και την περιφερειακή Αρχή, συνυπολογιζομένων και των διπλών αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης & 15ης Οκτωβρίου.

3ο. Ακόμα και αν υπερβούμε την χρονική καθυστέρηση δεν ξεπερνιέται με τίποτα αυτή καθαυτή η θεματολογία της Η.Δ., με τις επτά ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, την συζήτηση του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2024 και την εισαγωγή άλλων εξ (6) σημαντικών θεμάτων. Εάν δε προστεθεί και η επιβεβλημένη ενημέρωση Περιφερειάρχη προς το σώμα θα βραδιάσουμε!

4ο. Απορίας άξιο είναι και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να παρακολουθήσατε την επικαιρότητα των ημερών, του 3μήνου Αυγούστου – Νοεμβρίου, που γέννησε πολιτικά γεγονότα, τα οποία έτυχαν ευρείας δημοσιότητας, όπως:
Η Έλευση του Πρωθυπουργού στην Ήπειρο (πώληση ΟΛΗΓ, ανακοινώσεις έργων, κ.ο.κ.).
Η Ηλεκτρονική διαβούλευση της ΣΜΠΕ για την 2η αναθεώρηση ΣΔΛΑΠ Π.Η.
Η Επιβολή προστίμων από λαθεμένους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής.
Η Επιβεβαίωση περαιτέρω δικαστικής έγκλισης μελών της Οικονομικής Επιτροπής Π.Η., από τον Πρόεδρο Εφετών, ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος.

Η Απαγόρευση κίνησης φορτηγών οχημάτων 3,5 τόνων στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Αθηνών/ τμήμα Ιωαννίνων – Άρτας!
Εν αναμονή των εξηγήσεων του προεδρείου και των διαδικασιών που θα μετέλθετε ώστε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να ασκήσουν με άνεση το δημοκρατικό τους δικαίωμα, σας καλούμε να διαβουλευτείτε με τις περιφερειακές παρατάξεις για την διεξοδική διεκπεραίωση των θεμάτων της Η.Δ.

Τέλος, επιμένουμε στην κριτική μας ότι οι επτά (7) Επερωτήσεις είναι πολλές για μια συνεδρίαση φορτωμένη με τα σημαντικά θέματα που αυτή περιλαμβάνει, αντιπαρερχόμενοι υποθέσεις εργασίας ότι σκοπίμως εγγράφηκαν για να υποβιβαστεί η θεματολογία τους από την περιφερειακή αρχή.”
Read More »
«Κοινό των Ηπειρωτών»: Για την μη έγκαιρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την θεματολογία της Η.Δ. «Κοινό των Ηπειρωτών»: Για την μη έγκαιρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την θεματολογία της Η.Δ. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Σελίδες