Η ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Η ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ


Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από το χαλάζι και να αποζημιωθούν οι βιοπαλαιστές αγρότες

Ακόμα ένα χτύπημα δέχτηκαν οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Θεσπρωτίας, αφού η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Οκτώβρη στον κάμπο της Κεστρίνης είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Συγκεκριμένα η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας έπληξε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κυρίως μανταρινιών και πορτοκαλιών, λίγες μόλις μέρες πριν τη συγκομιδή τους. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν τέτοιο που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περίπου 3.000 στρέμματα καλλιεργειών με αποτέλεσμα περίπου 20.000 τόνοι καρπού να έχουν καταστραφεί. Επίσης ζημιές υπάρχουν και σε άλλες καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς έχουν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια, χωρίς ικανοποιητικό εισόδημα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, που είδαν μειώσεις στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «Βασικής ενίσχυσης», που η ακρίβεια ροκανίζει το πενιχρό αγροτικό εισόδημα, ενώ συνεχώς αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων που αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές για να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή που οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ περιέχονται μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή.

Επίσης η αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικές είναι οι ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά και αντιχαλαζικά έργα. Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν "Γολγοθά" την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή από τον δρόμο του αγώνα σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Αξιοποιώντας την πείρα που έχουν αποκτήσει να φτιάξουν αγροτικούς συλλόγους που θα λειτουργούν, θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν, θα ασχολούνται με όλα τα ζητήματα της αγροτικής οικογένειας και θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών.

Άμεσα να διεκδικήσουν οργανωμένα:

` Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.

 Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ με δεδομένη την απώλεια της παραγωγής.

 Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

 Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαγετική προστασία κ.α, σύμφωνα με τις επιστημονικές-τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές.Ηγουμενίτσα 3/11/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Read More »
Η ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ Η ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Ανοίγει η αυλαία το Σαββατοκύριακο για τον 13ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Ανοίγει η αυλαία το Σαββατοκύριακο για τον 13ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς

Δύο παραστάσεις το Σαββατοκύριακο - Το πρόγραμμα για όλο τον Νοέμβριο

Ανοίγει η αυλαία αύριο Σάββατο 4/11 στις 8.30μμ στο θέατρο Καρκαμίσι για τον 13ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς με την βραβευμένη παράσταση της ΘΕΑΤΟ : “12 Ένορκοι”

Την Κυριακή 5/11 η Σύνθεση Καλλιτεχνική Σκηνή Ηπείρου θα παρουσιάσει την κωμωδία “Black Birthday”, στις 8.00μμ

Καθόλη την διάρκεια του Θεατρικού Νοέμβρη θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής του σκηνογράφου – ζωγράφου Βασίλης Ραμμόπουλος.

Το πρόγραμμα για όλο τον Νοέμβριο


Χορηγός επικοινωνίας Paramythia-online.gr
Read More »
Ανοίγει η αυλαία το Σαββατοκύριακο για τον 13ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς Ανοίγει η αυλαία το Σαββατοκύριακο για τον 13ο Θεατρικό Νοέμβρη της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Δημοπρατούνται έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ Μπόϊδα- Μαυρή, Αχέροντα και Λούρο

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Δημοπρατούνται έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων
ΤΟΕΒ Μπόϊδα- Μαυρή, Αχέροντα και Λούρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι διαδικασίες για την υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού των δικτύων και των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε τη δημοπράτηση άλλων τεσσάρων έργων, με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται τα έργα

· Αντικατάσταση τμήματος χαλύβδινου αγωγού στο δίκτυο άρδευσης αντλιοστασίου Α4 Πριάλας εγγειοβελτιωτικού έργου Μπόιδα - Μαυρής», προϋπολογισμού € 640.000

· «Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Μπόιδα Μαυρής», προϋπολογισμού € 1.510.000.

· «Έργα βελτίωσης αντλιοστασίου Α/Σ Α5 Τσουκνίδας», προϋπολογισμού € 738.000.

· «Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Λούρου – Ανακατασκευή διωρύγων Δ2 & Δ7» προϋπολογισμού 2.196.564,33 €

Η Ο.Ε. ενέκρινε επίσης τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων:

«Κατασκευή οδού Μονολίθι-Πλατανούσα-Δαφνωτή (Α΄ φάση)», προϋπολογισμού 800.000 €.
«Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό προς γέφυρα Τζαρή, προϋπολογισμού 100.000 €.
«Άμεση ολοκλήρωση εργασιών κατασκευής προσβάσεων και έργων υποδομής στην γέφυρα Λοφίσκου», προϋπολογισμού 62.000 €.
«Άμεση αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος επαρχιακής οδού Αγία Παρασκευή – Φούρκα – όρια νομού», προϋπολογισμού 136.400 €.

Read More »
Δημοπρατούνται έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ Μπόϊδα- Μαυρή, Αχέροντα και Λούρο Δημοπρατούνται έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ Μπόϊδα- Μαυρή, Αχέροντα και Λούρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Προμήθεια έντεκα αναισθησιολογικών μηχανημάτων για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Προμήθεια έντεκα αναισθησιολογικών μηχανημάτων
για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Με την κατακύρωση του αποτελέσματος του ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την προμήθεια από την Περιφέρεια Ηπείρου έντεκα σύγχονων αναισθησιολογικών μηχανημάτων, τα οποία θα διατεθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 

Ο προϋπολογισμός της προμήθεια ανέρχεται σε 660.000 ευρώ και η χρηματοδότηση είναι από το έργο COOFHEA 2 του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

 Ανάδοχος του διαγωνισμού είναι η εταιρεία «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ "INTERMEDICA"»,
 

Read More »
Προμήθεια έντεκα αναισθησιολογικών μηχανημάτων για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Προμήθεια έντεκα αναισθησιολογικών μηχανημάτων για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για διάρρηξη διαμερίσματος

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για διάρρηξη διαμερίσματος


Βρέθηκαν τα κλοπιμαία, ενώ εξιχνιάστηκαν επιπλέον 3 απόπειρες κλοπής

Συνελήφθη χθες (2-11-2023) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και απόπειρες κλοπής.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε, χθες το πρωί ο ημεδαπός παραβίασε πόρτα ισόγειου διαμερίσματος, από όπου αφαίρεσε φορητό υπολογιστή και χρυσαφικά, αξίας περίπου 900 ευρώ.

Η ταυτοποίησή του για την εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν άμεση από τους αστυνομικούς, οι οποίοι ύστερα από αναζητήσεις, προέβησαν στη σύλληψή του, ενώ τα κλοπιμαία βρέθηκαν αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.

Ακόμη, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας είχε αποπειραθεί να διαρρήξει δύο σταθμευμένα οχήματα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προβεί σε απόπειρα κλοπής από το ίδιο διαμέρισμα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για διάρρηξη διαμερίσματος Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για διάρρηξη διαμερίσματος Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


“Προς τον Γενικό Γραμματέα και τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας


Στο υπό διαβούλευση Προσχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών για τη 2η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου διαβάζουμε ότι «Η κατάρτιση αλλά και η διαδικασία εφαρμογής του Προγράμματος Μέτρων της εγκεκριμένης 1ης Αναθεώρησης Σχεδίου Διαχείρισης (2ου κύκλου διαχείρισης) αποτέλεσε σημαντική συνιστώσα για τη δημιουργία κατάλληλης δομής συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων» (σελ. 54 του Προσχεδίου). Όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να ειπωθεί μόνο ως σύντομο ανέκδοτο !

Επισημαίνουμε κατ’ αρχήν η συμμετοχική διαχείριση του νερού και η λειτουργία αντιπροσωπευτικών οργάνων είναι βασική επιταγή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60 για το νερό. Πολύ πιο αναγκαία στις σημερινές συνθήκες της κλιματικής κρίσης, που, όπως έδειξε και η τραγική εμπειρία της Θεσσαλίας, η αδιαφάνεια και η απουσία κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου στη διαχείριση πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της καιρικής ανισορροπίας. Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, πώς λειτουργούν αυτά τα συμβουλευτικά και συμμετοχικά όργανα διαχείρισης του νερού υπό το καθεστώς της Οδηγίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, παραθέτουμε και έναν σχετικό σύνδεσμο https://www.mdpi.com/2073-4441/11/4/833

Η ελληνική νομοθεσία προέβλεψε τη λειτουργία του Συμβουλίου Υδάτων σε κάθε Υδατικό Διαμέρισμα. Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι πρόσφατα νομοθεσία (ν. 3199/2003 άρθρο 6, όπως τροποποιήθηκε με τους ν. 4117/2013 και 4423/2016), κάθε διαδικασία αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης έπρεπε να γίνεται με την καθοριστική εμπλοκή του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, έπρεπε δηλαδή αυτό να συνεδριάζει, να δημοσιοποιεί το Σχέδιο και κάθε αναθεώρηση στο κοινό και να γνωμοδοτεί πριν από την έγκρισή του. Με την πρόσφατη τροποποίηση του ν. 5037/2023, προφανώς με σκοπό να ισχύσει κατά την τρέχουσα 2η Αναθεώρηση, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει αυτή την αρμοδιότητα του Συμβουλίου Υδάτων. Διατήρησε όμως τον θεσμό, ο οποίος, κατά τη διατύπωση του νόμου 5037, «αποτελεί όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης υδάτων » και «εκφράζει τη γνώμη του για κάθε θέμα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, που υποβάλλει σ’ αυτό ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Εκπροσωπώντας 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανελλαδικές και τοπικές, είμαστε (άμισθα) μέλη του Συμβουλίου Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με χωρική αρμοδιότητα την Ήπειρο, όπως αυτό συγκροτήθηκε, σε συνέχεια και παλιότερων όμοιων αποφάσεων, με την 57880/28-5-2020, ΑΔΑ : ΨΔΣΜΟΠ1Γ-ΤΒΝ απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας. Μοιραζόμαστε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, το θλιβερό ρεκόρ να συμμετέχουμε σ’ ένα συλλογικό όργανο, το οποίο δεν έχει συγκληθεί για να συνεδριάσει ούτε μία (!) φορά από το 2014. Ούτε για την προηγούμενη 1η Αναθεώρηση, που υπήρχε υποχρέωση από το νόμο, ούτε για σημαντικά θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, που όφειλε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να μας ενημερώνει και να συγκαλεί το Συμβούλιο Υδάτων, κατά το γράμμα και το πνεύμα της Οδηγίας.

Καταγγείλαμε το έλλειμμα συμμετοχής και δημοκρατίας κατά την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων ενώ κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας ζητήσαμε με ηλεκτρονική αλληλογραφία τη σύγκληση του Συμβουλίου δύο φορές : Και στις 8 Απριλίου 2021 με αφορμή την αδιαφανή τροποποίηση του Συμπληρωματικού Μέτρου Διαχείρισης με κωδικό αριθμό Μ05Σ0803, που επέτρεψε την αύξηση των αντλούμενων ποσοτήτων από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης, και στις 14 Νοεμβρίου 2022 με αφορμή την οικολογική καταστροφή στον ποταμό Λούρο από παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου. Και τις δύο φορές η προσπάθειά μας να ενεργοποιήσουμε τον θεσμό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Είναι προφανές ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Κυβέρνηση είναι απόλυτα εχθρικές στη συμμετοχική διαχείριση του νερού, που κατά τα άλλα αποτελεί νομική και πολιτική τους υποχρέωση. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σ’ ένα αδρανές και διακοσμητικό όργανο και υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας.
Ιωάννινα, 2 Νοεμβρίου 2023

Οι Εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στο Συμβούλιο Υδάτων Ηπείρου
1. Ιωάννης Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, τακτικό μέλος
2. Νικόλαος Μπούκας – Ανέστης, Βιολόγος, αναπληρωματικό μέλος

Read More »
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Πρώτη μετεκλογική συνάντηση του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής»

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Πρώτη μετεκλογική συνάντηση του συνδυασμού
«Δύναμη Προοπτικής»

Την πρώτη του μετεκλογική συνάντηση διοργάνωσε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ο συνδυασμός «Δύναμη Προοπτικής», με στόχο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό του πλαισίου δράσης κατά την επόμενη δημοτική περίοδο.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Ιωάννης Λώλος, συνεχάρη όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού για τον αξιοπρεπή και έντιμο αγώνα τους και τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και πίστη στο πρόσωπό του. Μαζί με τους εκλεγέντες Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους δεσμεύτηκαν ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με δημιουργική σκέψη, με γόνιμες και ουσιαστικές προτάσεις αλλά και διεκδικήσεις.

Τέλος, αποφασίστηκε η παράταξη να παραμείνει ενεργή ώστε τα μέλη της, εκλεγμένα και μη, να έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με συνέπεια στις αρχές και τις αξίες του συνδυασμού μας.

Read More »
Πρώτη μετεκλογική συνάντηση του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής» Πρώτη μετεκλογική συνάντηση του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν απογράψουν το ζωικό κεφάλαιο

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν απογράψουν το ζωικό κεφάλαιο


Εκτός καταβολής της προκαταβολής των ενισχύσεων για την ένταξή τους σε αγροτικά προγράμματα του ΠΑΑ, κινδυνεύουν να μείνουν όσοι κτηνοτρόφοι δεν προχωρήσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενταγμένοι δικαιούχοι της 4ης και της 5ης πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» καθώς και, οι ενταγμένοι δικαιούχοι (παράτασης)1ης και 2ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», οφείλουν να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων μέχρι και την Τετάρτη 15-11-2023 για το έτος εφαρμογής 2023.

Οι διαδικασίες αυτές πραγματοποιούνται, όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των απαιτούμενων διοικητικών/διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισμό πληρωμής προκαταβολής μέχρι 30.11.2023 των Μέτρων 10 και 11 του ΠΑΑ 2014-2020 και «θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή προκαταβολής τα δεδομένα της ψηφιακής υπηρεσίας κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των απαιτούμενων διοικητικών/διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισμό πληρωμής προκαταβολής μέχρι 30.11.2023 των Μέτρων 10 και 11 του ΠΑΑ 2014-2020

Η διαδικασία

Επισημαίνεται επίσης, ότι για τους δικαιούχους όλων των δράσεων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερους του ενός κωδικούς EL θα πρέπει να κάνουν απογραφή για όλους τους EL την ίδια ημερομηνία στην ΚΒΔ δεδομένου ότι, για την κάθε ημερομηνία αθροίζονται τα ζώα όλων των EL και το αποτέλεσμα του ελέγχου προκύπτει από την ημερομηνία με το μικρότερο αριθμό ζώων. Η εν λόγω ενέργεια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του έτους δέσμευσης όταν γίνεται απογραφή των ζώων στην ΚΒΔ.

Για τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.09 που έχουν δύο (2) ή περισσότερες φυλές αιγοπροβάτων, ή/και έχουν χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιπλέον της ετήσιας απογραφής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας για τα αιγοπρόβατα και για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοιρινών, θα πρέπει να προσκομίσουν και το χειρόγραφο μητρώο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι και την Παρασκευή 17-11-2023. Η εν λόγω προσκόμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ζώα ανά φυλή.

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί που δεν θα έχουν προβεί για τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις στις παραπάνω ενέργειες δεν θα καταστεί δυνατή η χορήγηση της προκαταβολής για τις εν λόγω ζωικές κατηγορίες.
Read More »
Εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν απογράψουν το ζωικό κεφάλαιο Εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν απογράψουν το ζωικό κεφάλαιο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ποτηριού από μελαμίνη λόγω αστάθειας του υλικού

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση ποτηριού από μελαμίνη λόγω αστάθειας του υλικού
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κόκκινο ποτήρι μελαμίνης και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει να μην το χρησιμοποιήσουν.

Όπως αναφέρει: «Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το εικονιζόμενο προϊόν-ποτήρι μελαμίνης, κόκκινο Nο 59, της ΕΒΙΒΑΚ ΑΕ, Βοιωτία, να μην το χρησιμοποιήσουν καθώς σε πλαίσιο ελέγχου του ΕΦΕΤ για υλικά σε επαφή με τρόφιμα, διαπιστώθηκε ότι είναι μη συμμορφούμενο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ειδική μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το μέγιστο νομιμο όριο για χρήση της σε επαφή με τρόφιμα & διαπιστώθηκε ότι η σταθ. του υλικού είναι ανεπαρκής».

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το εικ. προϊόν-ποτήρι μελαμίνης, κόκκινο Nο 59, της ΕΒΙΒΑΚ ΑΕ, Βοιωτία, να μην το χρησιμοποιήσουν καθώς σε πλαίσιο ελέγχου του ΕΦΕΤ για υλικά σε επαφή με τρόφιμα, διαπιστώθηκε ότι είναι μη συμμορφούμενο με τις απαιτ. της νομοθεσίας. pic.twitter.com/bTa11pvSNx

— Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (@efet_official) November 3, 2023


Read More »
ΕΦΕΤ: Ανάκληση ποτηριού από μελαμίνη λόγω αστάθειας του υλικού ΕΦΕΤ: Ανάκληση ποτηριού από μελαμίνη λόγω αστάθειας του υλικού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Η Ραχήλ Μαρκιανίδου πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέρδικας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Η Ραχήλ Μαρκιανίδου πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέρδικας


Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, και κάτω από νόμιμες διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Πέρδικας.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ραχήλ Μαρκιανίδου, κατάφερε, με την υπευθυνότητα, τη μεθοδικότητα και το μεράκι που επέδειξε, να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας στα δρώμενα για τον πολιτισμό και την παράδοση και να αναδείξει τον Σύλλογο σε έναν από τους πιο δραστήριους του Δήμου μας.

«Ό,τι κάναμε το κάναμε γιατί αγαπάμε αυτόν τον τόπο, με προσωπικό και οικογενειακό κόστος, πέρα από την σωματική και ψυχολογική κούραση», ήταν τα λόγια της Προέδρου του Συλλόγου. Πραγματικά, παρακολουθώντας τις δράσεις και τις δραστηριότητες που οργανώθηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας της, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε ότι o Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρδικας αποτέλεσε ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, προέβαλε το χωριό και πέρα από τα στενά όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας και συνέβαλε στην ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί, χωρίς την άριστη συνεργασία των μελών του Δ.Σ., τη σωστή διαχείριση και τον καλό προγραμματισμό των οικονομικών του Συλλόγου.

Είναι σαφές ότι Σύλλογοι σαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέρδικας αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και τόσο η συμμετοχή των συμπολιτών στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, όσο και τα πεπραγμένα που κατατέθηκαν για την προγενέστερη θητεία του, αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του έργου του και την προσφορά στην κοινωνία, τον ευρύτερο Δήμο και την Αδελφότητα Περδικιωτών

Ευχόμαστε στην Πρόεδρο και το νεοεκλεγέν Δ.Σ. Υγεία και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο έργο του!!!
Read More »
Η Ραχήλ Μαρκιανίδου πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέρδικας Η Ραχήλ Μαρκιανίδου πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέρδικας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Βασίλης Γιόγιακας: 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό

Η ίδρυση και λειτουργία 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα. Οι αυτοτελείς αυτές υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής ή του Τμήματος νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. και θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο παρέχοντας 24ωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην οξεία φάση - μέσω των ειδικευμένων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας - μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνητότητας και να αποτρέψει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Για τις ΜΑΦ για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται ελάχιστο προσωπικό ανά 6 κλίνες το οποίο αποτελούν ειδικευμένοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας (όπως φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι). Τη διαχείριση των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα αναλαμβάνει 4μελής διεπιστημονική ομάδα με ειδικευμένους ιατρούς των κλινικών του νοσοκομείου (όπως Ακτινολόγους, Καρδιολόγους, Νευροχειρουργούς και Ιατρούς Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης). Το εθνικό δίκτυο των 19 ΜΑΦ μπορεί να επεκταθεί σε άλλα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι μονάδες αυτές θα στελεχωθούν με μετακινήσεις, αποσπάσεις και ανακατανομές κενών οργανικών θέσεων ενώ σχεδιάζεται η πρόσληψη Νευρολόγων και Νευροακτινολόγων Επεμβατικών καθώς και πανεπιστημιακών από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας. Πρόβλεψη υπάρχει επίσης για την κάλυψη των περίπου 190 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτούνται για την 24ωρη λειτουργία των ΜΑΦ με 6 κλίνες.

Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Γιόγιακας αναφέρθηκε στις προσλήψεις οι οποίες είτε είναι σε τελική φάση - όπως των 4.000 νοσηλευτών – είτε έχουν δρομολογηθεί με σχετικές προκηρύξεις, επισημαίνοντας την ανάγκη να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες. «Κανείς, πόσο μάλλον όσοι από εμάς είμαστε γιατροί, δεν λέει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου έχουμε αυτόματα ένα δίκτυο οργανωμένων μονάδων για τους ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, έτοιμο να λειτουργήσει. Αυτό που λέμε είναι ότι, με το νομοσχέδιο αυτό, μπαίνουν οι βάσεις, μπαίνει το πλαίσιο ώστε να έχουμε περισσότερες και καλύτερες μονάδες για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους ασθενείς με εγκεφαλικό», υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της αρχικής του εισήγησης.

Κατά τη δευτερολογία του ο βουλευτής Θεσπρωτίας χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της αντιπολίτευσης.: «από τη μία, εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν αυτές οι ΜΑΦ θα έχουν αρκετό προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου, όπως είπαν κάποιοι, να μην είναι απλώς ταμπέλες. Την ίδια στιγμή, όμως, που προβληματίζονται για το αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν έστω αυτές οι 19 προβλεπόμενες ΜΑΦ, ζητούν περισσότερες!», σχολίασε σχετικά. Τόνισε δε ότι προτεραιότητα είναι, πριν γίνει οποιαδήποτε επέκταση των ΜΑΦ, να διασφαλιστεί ότι αυτές που θα έχουν συσταθεί να έχουν επαρκές προσωπικό, κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό Βασίλης Γιόγιακας: 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση με μισές αλήθειες και μια πρωτοφανή προπαγάνδα ,μέσα από τα ΜΜΕ, προσπαθεί να αντικαταστήσει τη γνώση μας, την εμπειρία μας, ώστε να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της ως αυξήσεις στις συντάξεις μας.

Όμως όλες οι περικοπές όλων των κυβερνήσεων από το έτος 2010 σε όλα μας τα δικαιώματα είναι εδώ και κάνουν τις συντάξεις μας πενιχρά επιδόματα που μαυρίζουν την ζωή μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων πήρε απόφαση να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε μεγάλες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα με κορύφωση την οργάνωση Πανελλαδικής Συγκέντρωσης στην Αθήνα 24/11/2023 ημέρα Παρασκευή στη Πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 12μ.μ.

Στα πλαίσια αυτά οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσπρωτίας, που οι ομοσπονδίες μας ανήκουν στην ΣΕΑ, αποφασίσαμε να οργανώσουμε συγκέντρωση – συζήτηση για τα προβλήματα μας στην Ηγουμενίτσα.

Για αυτό σας καλούμε την Πέμπτη 09/11/2023 και ώρα 10:30 το πρωί στο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα.

Να δώσουμε μαζικά το «παρών» ,να νικήσουμε την μοιρολατρία, την επικίνδυνη λογική του τίποτα δεν γίνεται. Η πείρα δείχνει πως ότι μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί είναι αποτέλεσμα αγώνων.

Όλοι και όλες να διεκδικήσουμε ότι με την βία μας έχει αφαιρεθεί, ότι έχουμε πληρώσει σε όλη μας την ζωή, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.


Σωματείο συν/χων ΙΚΑ Θεσπρωτίας
Σύνδεσμός συν/χων Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσπρωτίας
Ένωση συν/χων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας
FacebookTwitterEmailPrintΑνταλλαγή
Read More »
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Εκλεισε το μεγάλο deal – H ΔΕΗ εξαγοράζει την ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Εκλεισε το μεγάλο deal – H ΔΕΗ εξαγοράζει την ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ


Η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης €200 εκατ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16.

Η συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων, η Κωτσόβολος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 29.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών
€733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε €49 εκατ. (στη βάση του IFRS 16) και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου €100 εκατ.€ το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και υπόκειται στις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένης της έγκρισης των μετόχων στη Γενική Συνέλευση της Currys plc καθώς και είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (conditions precedent).

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρεία Β. Βύζας – Γ. Κατρινάκης, ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.
Read More »
Εκλεισε το μεγάλο deal – H ΔΕΗ εξαγοράζει την ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Εκλεισε το μεγάλο deal – H ΔΕΗ εξαγοράζει την ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Οριστικά εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη η Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Οριστικά εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη η Ηγουμενίτσα


Ο Κυρ. Πιερρακάκης καταργεί και στα χαρτιά το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Αν υπήρχε μια πιθανότητα να πάρει σάρκα και οστά το πάρκο αγροδιατροφής στην Άρτα ή να επανέλθει η Ηγουμενίτσα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτή παύει να υφίσταται.

Τα τρία νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είχαν ιδρυθεί το 2019 με το νόμο Γαβρόγλου και είχαν τεθεί σε αναστολή από τη Νίκη Κεραμέως, τώρα σβήνουν οριστικά.

Με νόμο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, καταργούνται τα 36 από τα 37 νέα τμήματα “Γαβρόγλου” σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Κυβέρνηση έκρινε πως τα νέα τμήματα ιδρύθηκαν προεκλογικά, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Η ΕΘΑΑΕ το μοναδικό φάκελο που υιοθέτησε και θα συμπεριληφθεί από τον υπουργό Παιδείας στο νέο νόμο είναι του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο συγχωνεύεται με άλλο τμήμα του ίδιου Ιδρύματος, προκειμένου να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της Σχολής Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε το 1929 από τον Ελ. Βενιζέλο.

Ανάμεσα στα τμήματα που οδεύουν προς οριστική κατάργηση σύμφωνα με τον πίνακα του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της σχολής Γεωπονίας Άρτας και το τμήμα Μετάφρασης Διερμηνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Ηγουμενίτσας.

Το τελευταίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί παρελθόν για την Ηγουμενίτσα, όμως τόσο το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών είχε κριθεί απαραίτητο για να συμπληρώσει και να ενισχύσει την Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν η ίδρυση του Τμήμα Επιστημών Τροφίμων που θα συμπλήρωνε την Γεωπονική της Άρτας μαζί με το Πάρκο Αγροδιατροφής που προβλεπόταν να λειτουργήσει.

Tα 37 από τα 38 τμήματα που είχαν μπει σε αναστολή έναρξης λειτουργίας το 2019 από την Νίκη Κεραμέως και καταργούνται τώρα από την Κυριάκο Πιερακκάκη είναι τα εξής:

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

-Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα)

-Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (Άμφισσα)

-Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα)

-Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

-Γεωλογίας (Καβάλα)

-Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)

-Μουσειολογίας (Έδεσσα)

-Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

-Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα)

-Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας)

-Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

-Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)

-Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)

-Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αγ. Νικόλαος)

-Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)

-Χημικών Μηχανικών (Χανιά)

-Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

-Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)

-Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)

-Τμήμα Τουρισμού (Κέρκυρα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα)

-Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα)

-Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία (Καστοριά)

-Μάρκετινγκ (Γρεβενά)

-Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη)

-Κινηματογράφου (Φλώρινα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

-Λογοθεραπείας (Λαμία)

-Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα)

-Ψυχολογίας (Βόλος)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

-Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα)

-Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (‘Αρτα)

-Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

-Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο)

-Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

-Αγροτικής Οικονομίας (Άργος)

-Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη)

-Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)πηγή: epiruspost.gr

Read More »
Οριστικά εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη η Ηγουμενίτσα Οριστικά εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη η Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

8η Γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
8η Γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας


Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών διοργανώνει για 8η χρονιά τη Γιορτή Μανιταριών, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 11 π.μ.

Στο όμορφο Πολύδροσο (Βλαχώρι) Θεσπρωτίας, στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη όμορφη εκδήλωση.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν μια βόλτα στο υπέροχο δάσος της περιοχής, ενώ θα υπάρξει ομιλία και αναγνώριση από εξειδικευμένους συλλέκτες για τα μανιτάρια, ενώ θα προσφερθεί και μανιταρόσουπα.

Μια πολύ καλή ευκαιρία για να επισκεφθούμε ένα πανέμορφο χωριό της περιοχής μας με γραφικά καλντερίμια, καλοδιατηρημένα σπίτια, ενώ στο χωριό λειτουργεί ένα ξεχωριστό Λαογραφικό μουσείο.


Και βέβαια, λειτουργεί κι ένα παρασδοσιακό καφενεδάκι με εξαιρετικό τσίπουρο..

Τι καλύτερη πρόταση από μια Κυριακή σε ένα υπέροχο χωριό της Θεσπρωτίας...!
Read More »
8η Γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας 8η Γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Τελωνείο Μαυροματίου: Αύξηση 31,7% στην κίνηση

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Τελωνείο Μαυροματίου: Αύξηση 31,7% στην κίνηση


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του INSETE, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 καταγράφηκαν 9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 6,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +35,7%/+2,4 εκατ. οδικές αφίξεις.
Ειδικότερα τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 413 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 243 χιλ./143% και τον Φεβρουάριο 313 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 138 χιλ./79,1%. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Μάρτιο με επιβραδυνόμενο ρυθμό κατά 59,2%/141 χιλ., ενώ σημειώθηκαν 379 χιλ. αφίξεις.
Τον Απρίλιο καταγράφηκαν 564 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 245 χιλ./ 76,6%. Τον Μάιο καταγράφηκε μείωση κατά 1,7%/10 χιλ. ενώ οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 559 χιλιάδες. Αύξηση καταγράφηκε τον Ιούνιο κατά 44,4%/402 χιλ. ενώ σημειώθηκαν 1,3 εκατ. αφίξεις.
Τον Ιούλιο η αύξηση συνεχίστηκε με επιβραδυνόμενο ρυθμό 468 χιλ./30,8% καθώς σημειωθήκαν 2 εκατ. οδικές αφίξεις. Παρόμοια εικόνα και τον Αύγουστο με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 2,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 404 χιλ./22,7%. Αύξηση καταγράφηκε και τον Σεπτέμβριο κατά 34,7%/331 χιλ. ενώ σημειώθηκαν 1,3 εκατ. αφίξεις.
Οι επιδόσεις του 9μήνου

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση σε σύγκριση με το 2022.
Ειδικότερα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε απόλυτες όσο και σε ποσοστιαίες διαφορές κατά 1,1 εκατ./83,3% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια.
Στον σταθμό των Ευζώνων οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,1 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 144 χιλ./7,6%. Ακολούθησε ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων που σημείωσε αύξηση κατά 271 χιλ./56,4% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 751 χιλιάδες.
Έπονται οι σταθμοί της Κρυσταλλοπηγής και του Ορμένιου με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 580 χιλ. και 572 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 70 χιλ./13,8% και 158 χιλ./38,2%, αντίστοιχα.
Οι οδικές αφίξεις στον σταθμός της Νυμφαίας ανήλθαν σε 508 χιλ. αφίξεις σημειώνοντας αύξηση 68 χιλ./15,4% και ακολούθησε ο σταθμός της Κακαβιάς με 483 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 50 χιλ./11,6%.
Στον σταθμό της Νίκης οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 378 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 152 χιλ./67,3% και στην Εξοχή η αύξηση ανήλθε σε 106 χιλ./56,2% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 294 χιλιάδες. Στον σταθμό της Δοϊράνης καταγράφηκε η χαμηλότερη αύξηση με 8,4%/22 χιλ., ενώ σημειώθηκαν 278 χιλ. οδικές αφίξεις.
Τέλος, στο σταθμό της Σαγιάδας οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 269 χιλ. καταγράφοντας αύξηση +65 χιλ./+31,7%.
Read More »
Τελωνείο Μαυροματίου: Αύξηση 31,7% στην κίνηση Τελωνείο Μαυροματίου: Αύξηση 31,7% στην κίνηση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών


Παρέμβαση που θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων και των αναπηριών από εγκεφαλικά επεισόδια χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ)», το οποίο ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή από την ολομέλεια της Βουλής.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισαν ΝΔ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας· «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Έχουμε 57.000 εγκεφαλικά στη χώρα μας και αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται πέντε ΜΑΦ-ΑΕΕ στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, δύο στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, από μία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο) και σε περιοχές όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κοζάνη και η Καλαμάτα, ώστε να υπάρχει γεωγραφική κατανομή.

Μιλώντας για το «κρίσιμο ζήτημα» του πώς φτάνουν τα περιστατικά στις ΜΑΦ, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δίκτυο αεροδιακομιδών το οποίο κάνει 2.200 μεταφορές με αεροσκάφη και ελικόπτερα του «Σταύρος Νιάρχος» από την Ελευσίνα και υπάρχουν επίσης τα ελικόπτερα του Στρατού, που -όπως τόνισε- ορισμένες φορές παρουσιάζουν προβλήματα.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο σημαίνει ότι θα υπάρξει η δυνατότητα, πέρα από την έρευνα και διάσωση, σε περιπτώσεις ατυχημάτων να γίνονται αεροδιακομιδές γρήγορα.

Για το αναγκαίο προσωπικό ανήγγειλε προσλήψεις άμεσα, με 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές, ενώ μίλησε για τις συζητήσεις που γίνονται με αρμόδιους φορείς για τη στελέχωση των ΜΑΦ με ειδικευμένους γιατρούς και τον αναγκαίο εξοπλισμό: «Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα. Έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάνε τουλάχιστον δύο (ΜΑΦ) να υλοποιηθούν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή για συζήτηση την πολιτική της κυβέρνησης για το τραύμα, αναφερόμενος στα τροχαία, ειδικά στους νέους που τραυματίζονται σε τροχαία με μηχανές.

Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει και για τις λίστες των χειρουργείων: «Κάναμε νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουμε εικόνα σε ένα μήνα, και μετά θα δώσουμε απάντηση. Τίποτα δεν θα το αφήσουμε έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τα κόμματα να κάνουν περισσότερη εποικοδομητική αντιπολίτευση

Αυτό που θα αλλάξει την κατάσταση στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών είναι η άμεση παρέμβαση με πτητικά και πλωτά μέσα, και η αντιμετώπιση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία με σύγχρονους ψηφιακούς αγγειογράφους, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την προμήθεια εξοπλισμού. Φέρνοντας παραδείγματα από περιοχές της Ελλάδας όπως η Αμοργός, οι Παξοί και η Χαλκιδική, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διατήρησε τα ελικόπτερα και τα πλωτά μέσα, τα οποία λειτουργούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ, και την κάλεσε να συγκρουστεί με ιδιωτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που χειρίζονται περιστατικά που θα έπρεπε να κατευθύνονται σε δημόσια νοσοκομεία. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Φερχάτ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δηλώσει «παρών»: Μπορεί να είναι καλές οι προθέσεις των εμπνευστών του νομοσχεδίου, αλλά η ίδια η φύση της κυβέρνησης και οι νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της, που οδηγούν τη δημόσια υγεία σε διάλυση, δεν επιτρέπει σε κανέναν να είναι αισιόδοξος, τόνισε

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πλειοψηφίας βουλευτή της ΝΔ Β. Γιόγιακα, με το νομοσχέδιο μπαίνουν οι βάσεις, μπαίνει το πλαίσιο, ώστε να υπάρχουν περισσότερες και καλύτερες μονάδες για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους ασθενείς με εγκεφαλικό στο στάδιο της οξείας φάσης. Όπως σημείωσε, έστω κι αυτό το αρχικό δίκτυο μονάδων υπολογίζεται ότι θα δώσει σημαντικά μετρήσιμα οφέλη: Μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά κατά εκατόν πενήντα τον χρόνο. Μείωση των ασθενών με αναπηρία, άρα των νοσηλευόμενων σε κέντρα αποκατάστασης, κατά περίπου χίλια διακόσια ογδόντα τον χρόνο. Μείωση της νοσηλείας κατά τέσσερις ημέρες για κάθε ασθενή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Με λίγα λόγια, μικρότερη θνησιμότητα, λιγότερες αναπηρίες και μεγαλύτερη λειτουργικότητα για όσους επιβιώνουν.

Την ανάγκη προσλήψεων για τη στελέχωση των μονάδων και την επέκταση του δικτύου των ΜΑΦ εγκεφαλικών σε όλους τους νομούς σημείωσαν βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχει προγραμματισμός στο νομοσχέδιο, επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιωάννης Τσίμαρης. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει διάθεση να αξιοποιήσουμε πλήρως το Ταμείο Ανάκαμψης και ανέφερε ότι το κόμμα του θα δηλώσει «παρών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης είπε ότι θα ψηφίσει παρών σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση για τη μείωση του κόστους των ασθενών για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την επιφύλαξή της για το εγχείρημα και την αποτελεσματικότητά του εξέφρασε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε «στο ποδάρι», είπε ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης της ΚΟ Σπαρτιάτες.

Για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ανεπαρκή στελέχωση των ΜΑΦ-ΑΕΕ μίλησε η εισηγήτρια της ΚΟ Νίκη Ασπασία Κουρουπάκη.

Υπέρ του νομοσχεδίου, καθώς «κινείται στη σωστή κατεύθυνση» τάχθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία 31/7, που περιλαμβάνει διάταξη για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης του ενήλικου πληθυσμού κατά την περίοδο 2023-2024. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το συμβατικό τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης (κατηγορίας QIVe) αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής. Επίσης, προβλέπεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται από ιατρούς του ιδιωτικού ή του δημόσιου Τομέα, ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και από φαρμακοποιούς. «Ναι» στην τροπολογία ψήφισαν ΝΔ και Σπαρτιάτες, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη ψήφισαν «όχι».
Read More »
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Ποια επιδόματα χάνουν οι Επαγγελματίες - Πόσο μειώνονται

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Ποια επιδόματα χάνουν οι Επαγγελματίες - Πόσο μειώνονται
Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Επιδόματα που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε προχθές το οικονομικό επιτελείο, 7 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Το χαμηλό δηλωθέν εισόδημα οδηγούσε στη χορήγηση των επιδομάτων στο 70% των επαγγελματιών.


Πλέον, θα χάσουν την έκπτωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα περιορισθούν τα επιδόματα τέκνων και στέγασης. Και αυτό θα συμβεί καθώς το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θέτει ο νέος νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, ανέρχεται στα 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τις τριετίες, το εάν απασχολούν εργαζόμενους αλλά και τον τζίρο τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, τα 100 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται θα αξιοποιηθούν για να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τα εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα.

Ειδικότερα:
ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.


Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που απολάμβαναν τη μείωση αυτή θα τη χάσουν. Για παράδειγμα, σήμερα επαγγελματίας με έξι χρόνια λειτουργίας, δηλώνει 5.000 ευρώ, έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα το δηλωθέν εισόδημα θα είναι τουλάχιστον 10.920 ευρώ (τεκμαρτό). Εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματος θα χάσει την έκπτωση.

Επίδομα στέγασης: Για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο 70 ευρώ τον μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.

Επίδομα τέκνων: Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Στον νόμο προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος, και συγκεκριμένα α) η πρώτη κατηγορία: Έως 6.000 ευρώ, β) η δεύτερη: Από 6.001 έως 10.000 ευρώ, και γ) η τρίτη: Από 10.001 έως 15.000 ευρώ. Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Το ποσό του επιδόματος παιδιού ανέρχεται μηνιαίως: α) Για την πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, β) για τη δεύτερη κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, και γ) για την τρίτη κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου. Και σε αυτή την περίπτωση χιλιάδες επαγγελματίες θα διαπιστώσουν μεγάλη μείωση του επιδόματος ενώ κάποιοι θα το χάσουν.
Read More »
Ποια επιδόματα χάνουν οι Επαγγελματίες - Πόσο μειώνονται Ποια επιδόματα χάνουν οι Επαγγελματίες - Πόσο μειώνονται Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ


Στην εφαρμογή σημαντικών πρωτοβουλιών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια πρωτοστατεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον e- ΕΦΚΑ, τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας και την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση του πρόσφατου έργου, έχει φέρει εις πέρας αυτό το σημαντικό έργο, το οποίο εξυπηρετεί άμεσα τους πολίτες.

Μέσω της νέας υπηρεσίας «συνοπτικό ιστορικό ασφάλισης», οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν αναλυτικά την ασφαλιστική ιστορία τους, ενώ η «ηλεκτρονική βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση στο ΑΣΕΠ» παρέχει μία πρωτοποριακή λύση για την άμεση και αποδοτική υποστήριξη των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι ψηφιακές αυτές εφαρμογές αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση της διαφάνειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την εξασφάλιση της ευκολότερης πρόσβασης των πολιτών σε κρίσιμες υπηρεσίες. Η συνεχής ενημέρωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υπέρ του ασφαλισμένου παραμένει για το υπουργείο Εργασίας και εμένα προσωπικά κορυφαία προτεραιότητα».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη σελίδα του e-ΕΦΚΑ: https://www.efka.gov.gr/el.
Read More »
Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Νεκρός από ατύχημα 26χρονος ναυτικός στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Νεκρός από ατύχημα 26χρονος ναυτικός στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας


Ενημερώθηκαν, απογευματινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Συβότων, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ότι 26χρονος αλλοδαπός ναυτικός Φ/Γ πλοίου σημαίας Βανουάτου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή όρμου Πλαταριάς Ηγουμενίτσας, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών του επί του πλοίου και έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Άμεσα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβη στο σημείο, παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στον λιμένα Ηγουμενίτσας, από όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και αρχικά διακομίσθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ¨Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ¨, όπου κατέληξε.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Νεκρός από ατύχημα 26χρονος ναυτικός στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας Νεκρός από ατύχημα 26χρονος ναυτικός στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Έναρξη κατηχητικών μαθημάτων στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Έναρξη κατηχητικών μαθημάτων στην Ηγουμενίτσα


ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ :Αν είναι ανάγκη εμείς οι μεγάλοι να επανεξετάσουμε τη ζωή μας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, πολύ περισσότερη προσοχή οφείλουμε να επιδείξουμε προς τα παιδιά και τους νέους μας. Έχοντας επιλέξει να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας στο Κατηχητικό, επενδύετε στην πνευματική θωράκιση του παιδιού σας, και ασφαλίζετε τον πλέον πολύτιμο θησαυρό που έχετε στα χέρια σας.
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και ώρα 11π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ηγουμενίτσας αρχίζουν τα μαθήματα του κατηχητικού σχολείου. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν αφορούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών.
Κατηχητές: π. Ελευθέριος Κωνσταντής Πρωτοπρεσβύτερος-Θεολόγος κ. Ξανθή Πρόιου Θεολόγος κ. Μαρία Τσίνα Θεολόγος.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ: Η Εκκλησιαστική χορωδία αποτελεί μέσο έκφρασης της ορθόδοξης πίστης. Η εκμάθηση χριστιανικών τραγουδιών πλουτίζει και καλλιεργεί τα ευγενή συναισθήματα των παιδιών καθώς μορφώνει αξίες και ιδανικά στις ψυχές τους. Μέσα από την μουσική τα παιδιά βιώνουν την αγάπη Του Χριστού μας. Τα μαθήματα θα γίνονται στον Ιερό Ναό με πρόγραμμα που θα καθοριστεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου μετά το τέλος του μαθήματος του Κατηχητικού (12.00μ.).
Διδάσκουσα: κ. Μαγδαληνή Κωτσέα Μουσικός

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Η τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής είναι μια σπουδαία ενασχόληση που απαιτεί όμως προσήλωση, μελέτη και συνεχές ενδιαφέρον. Για εγγραφές στο γραφείο του Ιερού Ναού και στο τηλέφωνο 6973806644
Διδάσκουν:α) κ. Αναστάσιος Δηλαβέρης Πρωτοψάλτης β) κ. Δημήτριος Τσάνης Λαμπαδάριος Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας.

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ:Η τέχνη που αναδεικνύει την πνευματική και όχι την υλική υπόσταση του προσώπου. Τέχνη που άντεξε και πλουτίστηκε στους αιώνες συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα περνά στην Αίγυπτο- Σινά και φτάνει ως τις μέρες μας με τον Φ. Κόντογλου κ.α.. Για εγγραφές στο γραφείο του Ιερού Ναού και στο τηλέφωνο 6980600116
(Θα διδαχθεί φορητή εικόνα ¾ προσώπου)
Διδάσκων: κ. Εμμανουήλ Μαραγκάκης Αγιογράφος- Αρχαιολόγος

Για πληροφορίες εγγραφές π. Ελευθέριος Κωνσταντής τηλ. 6973806644
Read More »
Έναρξη κατηχητικών μαθημάτων στην Ηγουμενίτσα Έναρξη κατηχητικών μαθημάτων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας
Read More »
Αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας Αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης | Κερδίστε έκπτωση 5% και 12 άτοκες δόσεις

Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023
Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης | Κερδίστε έκπτωση 5% και 12 άτοκες δόσεις


Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Για ακόμη μία χρονιά, η ΕΚΟ κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής, παραμένει έμπρακτα δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών.

Έτσι, τους δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτούν και φέτος, πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ΟΛΩΝ των ελληνικών τραπεζών, από τις 13 Οκτωβρίου έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023
Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα όλα τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης EKO Smile κερδίζουν πόντους, όπως επίσης και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο διαγωνισμό για 100 δώρα υψηλής αξίας, με κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Για παραγγελίες τηλεφωνήστε στο 2665098010 & 6974747918
Πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΚΟ Ανδρέας Νικολάου
7ο χιλιόμετρο Ηγουμενίτσας - ΠλαταριάςRead More »
Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης | Κερδίστε έκπτωση 5% και 12 άτοκες δόσεις Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης | Κερδίστε έκπτωση 5% και 12 άτοκες δόσεις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Σελίδες