Αποχαιρετισμός στον παππού μου…. - Του Γιάννη Στάθη

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Η θεσπρωτική γη αγκάλιασε για πάντα τον παππού μου, Λεωνίδα Αναστασίου.. 
Ο παππούς Λεωνίδας , ήταν αναμφισβήτητα ο «ήρωας» των παιδικών μου χρόνων, ένας άνθρωπος που είχε , έχει και θα έχει για πάντα ένα χωριστό, μεγάλο κομμάτι στην καρδιά μου, όσο και στο μυαλό μου. 
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα έλεγα πως κατανόησα αρκετά από τη ζωή του. 
 
Πλαταριά 1979
 
Εγκράτεια, αξιοπρέπεια, λόγος, πείσμα , η εργατικότητα, η δημοκρατικότητα και ήθος ήταν μερικά από αυτά. 
Εκείνο που με εντυπωσίαζε ιδιαίτερα όμως ήταν η απλότητα που τον χαρακτήριζε. 
Παρατηρώντας αυτή τη στάση ζωής κατάλαβα με τον καιρό ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές μπορούν να έχουν τόση δύναμη, ώστε η εμβέλειά τους να ξεπερνά τα στενά όρια του «εγώ» και να επηρεάζουν τις ζωές των γύρω μας. 
Υποστήριξε με αξιοσημείωτη σταθερότητα και πείσμα τις αρχές και τις αξίες του, και τις υπηρέτησε , με ήθος, με εντιμότητα και σεμνότητα. 
Ήταν ένας Άνδρας με αξίες 
Ένας Άνδρας ο όποιος δεν φοβόταν την αποτυχία. 
Ένας Άνδρας ο οποίος δεν έψαχνε για δικαιολογίες. 
Ένας Άνδρας ο οποίος αναλάμβανε την ευθύνη των πράξεών του. 
Ένας Άνδρας του οποίου ο λόγος ήταν συμβόλαιο. 
Ένας Άνδρας ο οποίος σεβόταν φίλους και αντιπάλους. 
Τώρα πια τον ευχαριστώ ειλικρινά, γιατί δίπλα του γνώρισα ένα προς ένα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να καταστήσουν κάποιον πάνω από όλα άνθρωπο . 
Κατά την άποψή μου, ήταν ένας άνθρωπος που άφησε τη δική του ιστορία και ενέπνευσε πολλούς από μας με την πορεία της ζωής του. 
Εκείνος διαμόρφωνε και εξέλισσε τα αξιώματα που αναλάμβανε. 
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πραγματικά σεβάστηκε τους παλαιότερους αλλά και τη νέα γενιά κυριολεκτικά σαν ένας μεγάλος παππούς που φροντίζει για όλους, πριν φύγει. 
Ο Πάππους Λεωνίδας έφυγε, αλλά άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Πλατάρια και τους ανθρώπους της. 
Τελικά η σπουδαιότερη κληρονομιά που αφήνουν πίσω τους οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας δεν είναι υλικά αγαθά αλλά οι εμπειρίες και οι αξίες τους, που συνεχίζουν να υπάρχουν για πολύ καιρό αφού εκείνοι φύγουν. 
Παππού-Λιώνη σε ευχαριστούμε για την ανθρωπιά σου, για τη λεβεντιά σου, για την καλοσύνη σου, για το περίσσευμα καρδιάς που μας δίδαξες. 
Σε ευχαριστούμε που μας έμαθες να αγαπάμε την Πλαταριά, τη Θεσπρωτία, την Ηπειρο. 
Σε ευχαριστούμε που μας δίδαξες να τιμάμε τις φιλίες μας, σε ευχαριστούμε που μας δίδαξες την αξία της υπερηφάνειας… 
Σε ευχαριστούμε που μας δίδαξες τι σημαίνει «άντρας με λόγο»… 
Καλό Παράδεισο παππού. 
Να μας στέλνεις τις ευχές σου από ψηλά 
 
Ο Εγγονός σου 
Γιάννης Στάθης 
Αθήνα 1 Μαρτίου 2019
Read More »
Αποχαιρετισμός στον παππού μου…. - Του Γιάννη Στάθη Αποχαιρετισμός στον παππού μου…. - Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Τους πρώτους υποψήφιους στην Θεσπρωτία παρουσίασε ο υπ. Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019

 Με την παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων για την Π.Ε. Θεσπρωτίας, το «Κοινό των Ηπειρωτών» έκλεισε έναν πρώτο κύκλο παρουσιάσεων και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, πριν αρχίσει την παρουσίαση των προγραμματικών της αξόνων, προϊόν ευρείας διαβούλευσης με τους φορείς της Ηπείρου.

«Η επιλογή να κλείσει αυτός ο κύκλος στη Θεσπρωτία έγινε γιατί πιστεύω ακράδαντα πως η Θεσπρωτία, με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την ανάπτυξη των διαμετακομιστικών υποδομών, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον μοχλό που θα ανεβάσει ολόκληρη την Ήπειρο στο επόμενο επίπεδο», ανέφερε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ζάψας, σε συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Ζάψας αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που θα φέρει η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι, όπως και η κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου, τονίζοντας πως η περιοχή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά “Ο Νομός Θεσπρωτίας είναι η πύλη εισόδου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα μεγάλο λιμάνι στο οποίο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες. Είναι στοίχημα για εμάς να μην φεύγουν από τούτο τον τόπο χωρίς να θαυμάσουν τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως τα Γίτανα, την Φωτική αλλά και τα νεώτερα μνημεία του νομού όπως είναι τα παλιά γεφύρια καθώς και η εξαιρετικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακοί οικισμοί.»

Βέβαια, δεν μπορεί να μιλάμε για τουρισμό, αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα έλεγχος σε όλες τις δραστηριότητες, πλήρες δίκτυο ύδρευσης Αναφέρθηκε σε ελλείψεις, ειδικά σε επίπεδο οδικών υποδομών, στην ανάγκη ενίσχυσης του τουρισμού, δίνοντας έμφαση στους προορισμούς της Πέρδικας και των Συβότων και στον πρωτογενή τομέα, κάνοντας ειδική αναφορά στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

«Όλα αυτά πρέπει να τύχουν της προσοχής της Περιφέρειας, αν θέλουμε να μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη και όχι για μετατροπή της Θεσπρωτίας σε «προθάλαμο αναμονής» για ανθρώπους και προϊόντα με προορισμό είτε την ενδοχώρα είτε την Ευρώπη. Η Θεσπρωτία θα πρέπει να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να επωφεληθεί από την γεωστρατηγική της θέση και απ’ όσα απλόχερα της χάρισαν η γη και η θάλασσα.

Αυτό θέλουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, για την δυτική πύλη της χώρας, και αυτό θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε στο πρόγραμμά μας, ελπίζοντας να έχουμε συμπαραστάτες τους πολίτες της Θεσπρωτίας», κατέληξε ο κ. Ζάψας.

Οι πρώτοι υποψήφιοι στην Π.Ε. Θεσπρωτίας είναι οι:
1. Γιώγου Λαμπρινή, Γεωλόγος
2. Κολιομίχος Χρυσοβαλάντης , Νέος Αγρότης, απόφοιτος ΤΕΕ Πληροφορικής, από την Κεστρίνη Φιλιατών
3. Ντάφλου Ελευθερία, Οικονομολόγος, αποφ. Πανεπιστημίου Έσσεξ, με Μεταπτυχικές Σπουδές (MBA) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Σαουθάμπτον και Οικονομική Ανάλυση, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
4. Παπαρούνας Παύλος, Ταχυδρομικός Υπάλληλος, σπούδασε Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο ΕΑΠ, Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας
5. Σακαρέλης Δημήτρης, Γεωπόνος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σουλίου
6. Τζάφος Σπύρος Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός με Μεταπτυχιακό στην Πράσινη Ενέργεια.
7. Τζομάκας Μιχάλης , Ιατρός, Επιμελητής Α’ – Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Κ.Υ. Παραμυθιάς
Read More »
Τους πρώτους υποψήφιους στην Θεσπρωτία παρουσίασε ο υπ. Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας (+ΒΙΝΤΕΟ) Τους πρώτους υποψήφιους στην Θεσπρωτία παρουσίασε ο υπ. Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

66χρονος έβαλε τέλος στην ζωή του με κυνηγετικό όπλο

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Τέλος στην ζωή του έβαλε ένας 66χρονος στο χωριό Ρεπετίστη Πωγωνίου. 
 
Ο 66χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, από οικείο του πρόσωπο.

O 66χρονος είχε αυτοπυροβοληθεί με κυνηγετικό όπλο. 
 
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή.
Read More »
66χρονος έβαλε τέλος στην ζωή του με κυνηγετικό όπλο 66χρονος έβαλε τέλος στην ζωή του με κυνηγετικό όπλο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Το Παλαιό Σχολείο της Λαμπανίτσας άνοιξε τις πόρτες του μετά από 52 χρόνια

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Το Παλαιό Σχολείο της Λαμπανίτσας Παραμυθιάς, άνοιξε τις πόρτες του μετά από 52 χρόνια, ένας σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια του Συλλόγου ο χώρος του Σχολείου να γίνει το επίκεντρο της προσπάθειας αναγέννησης του Χωριού, ώστε η Ελαταριά να γίνει πόλος έλξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, χώρος συνάντησης όσων αγαπούν αυτόν τον Τόπο και κυρίως μια Εστία για να ανταμώνουν ξανά όλοι οι Λαμπανιτσιώτες

Ευχαριστούμε πολύ όσους συνεισφέραν στην μέχρι τώρα προσπάθεια και περιμένουμε την βοήθεια όλων για την ολοκλήρωση του οράματος μας

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου
Read More »
Το Παλαιό Σχολείο της Λαμπανίτσας άνοιξε τις πόρτες του μετά από 52 χρόνια Το Παλαιό Σχολείο της Λαμπανίτσας άνοιξε τις πόρτες του μετά από 52 χρόνια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Ήπειρος: Πρώτη εικόνα από την έρευνα πετρελαίων

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019

Σε νέα φάση εισέρχονται οι γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα Ιωάννινα και την Θεσπρωτία, έπειτα από την ολοκλήρωση των δύο πρώτων γραμμών και τις αναγκαστικές διακοπές λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ήδη, σε αρκετές περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί το ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς), προκειμένου να εντοπισθούν, εξουδετερωθούν και απομακρυνθούν από το πεδίο των ερευνών τυχόν βλήματα, νάρκες κλπ από αυτά που άφθονα φιλοξενεί η ηπειρώτικη γη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και την περίοδο 1946-49.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΕΝΞ έχει χαρακτηρίσει ως «ύποπτες» περιοχές μήκους 150 χιλιομέτρων από το σύνολο των 400 χιλιομέτρων στις οποίες διεξάγεται η έρευνα. Ήδη μέχρι τώρα, τα ΤΕΝΞ έχουν εντοπίσει και αφαιρέσει από τις περιοχές αυτές περίπου 10 μη εκραγέντα υλικά πολέμου.

Οι έρευνες στις δύο πρώτες γραμμές (περίπου 80 χιλιόμετρα από τα περίπου 400 συνολικά) παρουσίασαν αρκετές καθυστερήσεις για τεχνικούς, κυρίως, λόγους, ωστόσο ολοκληρώθηκαν χωρίς ζητήματα για το περιβάλλον και την πανίδα και χωρίς όχληση για τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες διήλθαν.

Πλέον, εκτιμάται πως η γνώση της περιοχής είναι πολύ καλύτερη για τα συνεργεία που δραστηριοποιούνται υπό την κοινοπραξία Repsol – Energean, οπότε θεωρείται ως ρεαλιστικός ο στόχος της ολοκλήρωσης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Αυτήν την περίοδο της προετοιμασίας για τη νέα φάση των ερευνών, απασχολούνται καθημερινά περί τους 40 εργαζόμενους, ενώ στη διάρκεια εκτέλεσης της έρευνας στις δύο πρώτες γραμμές, οι εργαζόμενοι προσέγγισαν ακόμη και τους 300 κάποιες ημέρες, εκ των οποίων πάνω από 150 ήταν ντόπιοι.

Πέραν, πάντως, της άμεσης απασχόλησης, οι έρευνες τονώνουν αρκετές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας στους νομούς Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας. Για παράδειγμα, στις δύο νομούς οι διανυκτερεύσεις του εξειδικευμένου προσωπικού ξεπερνούν τις 100, ενώ έχουν ενοικιασθεί πάνω από δέκα σπίτια για τις ανάγκες των ερευνών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για τη διέλευση από τις ιδιοκτησίες έχει υπολογιστεί ότι έχει καταβληθεί ή θα καταβληθεί τέλος σε πάνω από 1.500 ιδιοκτήτες, ενώ προβλέπονται και αποζημιώσεις σε περίπτωση κάποιας ζημιάς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εφοδιασμού σε καύσιμα, καθώς τα οχήματα της κοινοπραξίας διανύουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα καθημερινά, ενώ στην κατανάλωση καυσίμων πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ανάγκες για τις σχεδόν καθημερινές πτήσεις δύο ελικοπτέρων.

Παράλληλα, μία σειρά από δραστηριότητες, όπως οι προμήθειες νερού και τροφίμων, διάφορα αναλώσιμα (γραφική ύλη, υπολογιστές, υποστήριξη λειτουργίας υπολογιστών), καθώς και οι υπηρεσίες και οι εξοπλισμοί φύλαξης και ασφάλειας (φόρμες, παπούτσια, διάφορα μηχανήματα κ.α.) είναι τομείς που κέρδισαν από την πρώτη ερευνητική φάση στην Ήπειρο, καθώς η κοινοπραξία χρησιμοποιεί ντόπιους προμηθευτές.
Read More »
Ήπειρος: Πρώτη εικόνα από την έρευνα πετρελαίων Ήπειρος: Πρώτη εικόνα από την έρευνα πετρελαίων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Ξεκάθαρες απαντήσεις για την «τύχη» του ΑΤΑΚ στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ ζητούν 29 βουλευτές

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Το μείζον θέμα της αναγραφής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου-ΑΤΑΚ στις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ επαναφέρει με ερώτησή της στη Βουλή, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή με την συνυπογραφή 28 συνάδελφων της.

Η Σερραία Βουλευτής στηλιτεύει την ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διευθέτηση του φλέγοντος θέματος της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ, που προέκυψε πέρυσι και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι παρά τα τεράστια προβλήματα, που δημιουργήθηκαν το 2018 και τα οποία ανάγκασαν τον πρώην Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε παράταση της υποχρέωσης αναγραφής, σήμερα και πριν την έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019, καμία βελτιωτική και οριστική ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Μάλιστα η κυρία Αραμπατζή και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της συμπληρώνουν ότι ακόμη και οι πρόσφατες διφορούμενες δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη μετά την πολύωρη συνάντηση της 14ης Φεβρουαρίου με τους αγρότες «περί θέσεως του ΑΤΑΚ ως πληροφοριακού στοιχείου αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία» εντείνουν την ανησυχία των αγροτών και χρήζουν διευκρινίσεων.

Η Τομεάρχης της ΝΔ αναλύει τις εγγενείς δυσκολίες, που καλείται να αντιμετωπίσει ο παραγωγός σε σχέση με τον ΑΤΑΚ.

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης, να υποκαταστήσει το κτηματολόγιο ή να συντελέσει στην ολοκλήρωσή του, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και όταν η ολοκλήρωση του κτηματολογίου δεν έχει προχωρήσει σε όλη την επικράτεια. Αφού σε εκκρεμότητα βρίσκονται 50 ακόμη περιοχές της χώρας, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 50% της ιδιοκτησίας καθώς μόλις τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021».

Η δε ανάρτηση των οριστικών δασικών χαρτών σε αρκετές περιοχές και η μερική κύρωση πολλών εξ αυτών, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τη χρήση γης αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ άφησε απλήρωτους πολλούς από τους ενιστάμενους παραγωγούς από την πληρωμή των επιδοτήσεων του 2018, συμπληρώνει η κυρία Αραμπατζή.

Αναφερόμενη στα συναρτώμενα Σχέδια Βοσκήσιμων Γαιών, στηλιτεύει τη σκανδαλώδη μη ολοκλήρωση όχι μόνο των οριστικών αλλά ούτε καν των προσωρινών Σχεδίων και την πρόσφατη, νέα διετή παράταση που έδωσε η Κυβέρνηση μέχρι τις 31.1.2021, αποτελώντας καραμπινάτη ομολογία ανικανότητας.

Η κυρία Αραμπατζή και οι 28 συνυπογράφοντες βουλευτές αναφέρουν και το πρόβλημα πολλών κληρονόμων αγροτικής γης, που δεν έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς, με αποτέλεσμα πολλά αγροτεμάχια να δηλώνονται από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές καλλιέργειες η αναγραφή του ΑΤΑΚ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης είναι πρακτικά αδύνατη, δίνοντας ως παράδειγμα το βαμβάκι.

Η κυρία Αραμπατζή ζητά από τον κ. Αραχωβίτη ξεκάθαρες απαντήσεις για το τί μέλλει γενέσθαι με την αναγραφή του ΑΤΑΚ φέτος καθώς και τις ενέργειές του με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να διευθετηθεί σειρά προβλημάτων, ώστε να μην χάνονται πολύτιμες κοινοτικές επιδοτήσεις και να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στους αγρότες.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

Θέμα: Τί μέλλει γενέσθαι με την αναγραφή του ΑΤΑΚ στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ;
Κύριε Υπουργέ,
Στο επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή από 15.3.2019 μέχρι 15.5.2019 οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα κληθούν να προχωρήσουν στην υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης – ΕΑΕ.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία βελτίωση από πλευράς του Υπουργείου σας, σε ό,τι αφορά στο θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), των αγροτοτεμαχίων, που χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Θυμίζουμε ότι το 2018, μπροστά στα τεράστια προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί, ο πρώην Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου προχώρησε σε άτυπη παράταση της εν λόγω υποχρέωσης αναγραφής, για έναν χρόνο. Οι δε δηλώσεις ΟΣ∆Ε μπόρεσαν πέρυσι να ολοκληρωθούν µε την προϋπόθεση ότι, πριν από τις νέες δηλώσεις, δηλαδή αυτές του 2019, θα έχουν βρεθεί όλοι οι ΑΤΑΚ, όλων των αγροτεµαχίων και θα καταχωρηθούν στο σύστηµα. Σε αντίθετη μάλιστα περίπτωση, οι φετινές δηλώσεις καλλιέργειας δεν θα µπορέσουν να ολοκληρωθούν και συνεπώς δεν θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις.

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντησή σας με εκπροσώπους των αγροτών, στις 14 Φεβρουαρίου 2019, δηλώσατε χαρακτηριστικά «…και για τη φετινή χρονιά το ΑΤΑΚ θα ενέχει τη θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία…» δήλωση, που σαφώς χρήζει διευκρινίσεων, αφού προκάλεσε τεράστια ανησυχία στον αγροτικό κόσμο.

Δεδομένου ότι :
Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου δεν έχει προχωρήσει σε όλη την επικράτεια αφού βρίσκονται σε εκκρεμότητα 50 ακόμη περιοχές της χώρας, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 50% της ιδιοκτησίας, αφού μόλις τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι είναι κάτοχοι αγροτοτεμαχίων ή ενοικιάζουν αγροτεμάχια να μην έχουν τη δυνατότητα απόκτησης του ΑΤΑΚ αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για τους δε δεύτερους ελλοχεύει ο κίνδυνος πέραν των δικαιωμάτων, που θα χάσουν, να επιβαρυνθούν και με το κόστος των ενοικίων.
Η ανάρτηση των οριστικών δασικών χαρτών σε αρκετές περιοχές και η μερική κύρωση πολλών εξ αυτών, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τη χρήση γης αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πολλές από τις υποθέσεις, που αφορούν στους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από την αρμόδια Επιτροπή, που θα αποφασίσει ή όχι για τον αποχαρακτηρισμό τους, ενώ αρκετές από αυτές τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στην Επιτροπή εξαιτίας πρόδηλων σφαλμάτων, σφαλμάτων δηλαδή της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή πολλοί από τους ενιστάμενους παραμένουν απλήρωτοι από την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης το 2018.
Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας δεν έχουν ολοκληρωθεί όχι τα οριστικά αλλά ούτε καν τα προσωρινά σχέδια βόσκησης. Πρόσφατα μάλιστα με το άρθρο 32 του Νομοσχεδίου «Δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχηµάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» τροποποιήσατε τις διατάξεις του δικού σας Νόμου 4351/2015 και δώσατε εκ νέου διετή παράταση μέχρι τις 31/01/2021, στην ολοκλήρωση των οριστικών σχεδίων βόσκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιλεξιμότητα των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων ενόψει της νέας ΚΑΠ.
Αρκετοί κληρονόμοι αγροτικής γης δεν έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς, με αποτέλεσμα πολλά αγροτεμάχια να δηλώνονται από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες με συνεπακόλουθο σε πολλές περιπτώσεις πχ. να υπάρχουν διπλοεγγραφές στο σύστημα της ΕΑΕ, γεγονός που συνεπάγεται τη μείωση της επιδότησης λόγω ποινών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε πολλές περιπτώσεις η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης(ΕΑΕ) είναι πρακτικά αδύνατη. Πολλές καλλιέργειες, όπως αυτές του βαμβακιού, δηλώνονται ως μία ενιαία έκταση στην ΕΑΕ ενώ αποτελούνται από πολύ μικρότερες ιδιοκτησίες για κάθε μία από τις οποίες θα χρειαστεί ο ΑΤΑΚ. Φανταστείτε μια πλάκα βαμβάκι 150 στρεμμάτων, που αποτελείται από 50 αγροτεμάχια – ιδιοκτησίες της διανομής. Χρειάζεται να δηλωθούν στο σύστημα 50εγγραφές με στοιχεία ιδιοκτήτη και τον ΑΤΑΚ για μια και μόνο εγγραφή στην ΕΑΕ! Επίσης καλείται ο παραγωγός να γίνει δικηγόρος και τοπογράφος για να εντοπίσει αυτούς τους 50 ιδιοκτήτες αλλά και την ακριβή τους θέση σε μια περιοχή χωρίς κτηματολόγιο!
Η Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης είναι η αίτηση, που υποβάλλεται κάθε χρόνο από τον παραγωγό για την καταβολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή, που θα υποκαταστήσει το κτηματολόγιο ή αυτή, που θα συντελέσει στην ολοκλήρωσή του. Με την υποχρεωτική εγγραφή του ΑΤΑΚ μέσω της ΕΑΕ επιχειρείται να ταυτοποιηθεί κάθε έκταση γης σε όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση του κτηματολογίου εκτός εάν η Κυβέρνησή σας επιθυμεί τη μη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και την απώλεια μεγάλου ποσού χρημάτων για τους παραγωγούς της.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:
Τί μέλλει γενέσθαι φέτος με την αναγραφή του ΑΤΑΚ;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να διευθετηθούν τα παραπάνω προβλήματα ώστε να μην χάνονται πολύτιμες κοινοτικές επιδοτήσεις και να μην υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στους αγρότες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αραμπατζή Φωτεινή –Σερρών ΝΔ
Στύλιος Γεώργιος –Άρτης ΝΔ
Αντωνιάδης Ιωάννης – Φλωρίνης ΝΔ
Τσιάρας Κωνσταντίνος – Καρδίτσης ΝΔ
Αυγενάκης Ελευθέριος – Ηρακλείου ΝΔ
Αθανασίου Χαράλαμπος – Λέσβου ΝΔ
Αναστασιάδης Σάββας – Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
Ανδριανός Ιωάννης – Αργολίδος ΝΔ
Αντωνίου Μαρία – Καστοριάς ΝΔ
Βεσυρόπουλος Απόστολος – Ημαθίας ΝΔ
Βλάσης Κωνσταντίνος – Αρκαδίας ΝΔ
Βρούτσης Ιωάννης – Κυκλάδων ΝΔ
Γεωργαντάς Γεώργιος – Κιλκίς ΝΔ
Γιόγιακας Βασίλειος – Θεσπρωτίας ΝΔ
Δαβάκης Αθανάσιος – Λακωνίας ΝΔ
Δήμας Χρίστος – Κορινθίας ΝΔ
Δημοσχάκης Αναστάσιος – Έβρου ΝΔ
Καββαδάς Αθανάσιος – Λευκάδος ΝΔ
Καράογλου Θεόδωρος – Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
Κατσανιώτης Ανδρέας – Αχαΐας ΝΔ
Κατσιαντώνης Γεώργιος – Λαρίσης ΝΔ
Κέλλας Χρήστος – Λαρίσης ΝΔ
Κυριαζίδης Δημήτριος – Δράμας ΝΔ
Μάρκου Αικατερίνη – Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα) – Α’ Αθηνών ΝΔ
Μπούρας Αθανάσιος – Αττικής ΝΔ
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος – Καβάλας ΝΔ
Σκρέκας Κωνσταντίνος – Τρικάλων
Read More »
Ξεκάθαρες απαντήσεις για την «τύχη» του ΑΤΑΚ στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ ζητούν 29 βουλευτές Ξεκάθαρες απαντήσεις για την «τύχη» του ΑΤΑΚ στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ ζητούν 29 βουλευτές Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Στον ΟΛΗΓ βρέθηκε την Πέμπτη το πρωί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Τον Βουλευτή Β’ Αθήνας, τέως Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και υποψήφιο Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος επισκέφθηκε το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΗΓ. κ. Ανδρέας Νταής.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Διοικητής της 3ης ΠΕΔΙΛΣ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Αντώνης Μάζης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σπυρίδων Τζάφος και ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κ. Παύλος Παπαρούνας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και κατά τη διάρκεια αυτής συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις δράσεις που υλοποιεί την τρέχουσα περίοδο ο Οργανισμός Λιμένος.

Ακολούθησε ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα του Λιμένα, καθώς και την πορεία σημαντικών έργων τα οποία έχουν δρομολογηθεί ή και υλοποιούνται, όπως ο Τερματικός Σταθμός 3 ο οποίος δημοπρατήθηκε πρόσφατα, η Γ΄ Φάση του Λιμένα που προχωρά με γοργούς ρυθμούς, οι εργασίες ανάπλασης της Παραλιακής Ζώνης και οι ενέργειες για την αδειοδότηση της Μαρίνας Ηγουμενίτσας. Ακολούθησε συζήτηση για το θέμα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας, ο κ. Νταής ενημέρωσε αναλυτικά για τα ζητήματα – εκκρεμότητες που αφορούν στο θέμα. Σχετικά με το Επιχειρηματικό Πάρκο (Εμπορευματικό Κέντρο) Ηγουμενίτσας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η πορεία του έργου, ενός στρατηγικού έργου που θα εξυπηρετήσει τις εμπορευματικές ροές από και προς τις περιοχές της Αδριατικής που ο λιμένας συνδέει, άλλα και θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του εκάστοτε Θαλασσίου Διαδρόμου που είτε ξεκινά ή διέρχεται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπως τόνισε ο κ. Νταής, είναι ένα Ευρωπαϊκό Λιμάνι με στρατηγική θέση στις Βαλκανικές χώρες και την Μακροπεριφέρεια της Αδριατικής, αποτελεί κόμβο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) μέσω του Διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου. Οι ευκαιρίες πολλές και οι δυνατότητες του Λιμένα αντίστοιχα ισχυρές.

Τέλος, ο κ. Νταής ευχήθηκε στον κ. Κουρουμπλή κάθε επιτυχία στην υποψηφιότητά του ως Ευρωβουλευτή και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνικοί Λιμένες είναι και Ευρωπαϊκοί, ως τέτοιοι θα πρέπει να λογίζονται. Ο λόγος της Ελλάδας στον τομέα των μεταφορών και δη της Ναυτιλίας θα πρέπει να είναι ισχυρός, η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι Δύσης - Ανατολής το επιβάλλει.

Read More »
Στον ΟΛΗΓ βρέθηκε την Πέμπτη το πρωί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής Στον ΟΛΗΓ βρέθηκε την Πέμπτη το πρωί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Συνεργασία του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Σπ. Βαρσάμη

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε την Πέμπτη ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Σπυρίδων Γ. Βαρσάμης, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του, ως Συντονιστή Επιχειρήσεων του Αρχηγείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε παρουσία του Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου και του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχου Θωμά Ρίζου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία και το συντονισμό ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Read More »
Συνεργασία του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Σπ. Βαρσάμη Συνεργασία του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Σπ. Βαρσάμη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας και του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας για την Ημέρα της Γυναίκας

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας με το ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας σας προσκαλούν να γιορτάσουμε μαζί την Ημέρα της Γυναίκας, Παρασκευή 08 Μαρτίου, 9.00 με 12.30 στο ΠΑΝΘΕΟΝ.

Το τμήμα κομμωτικής τέχνης του ΔΙΕΚ σας προσφέρει δωρεάν ΧΤΕΝΙΣΜΑ –ΚΟΥΡΕΜΑ.

Την επίβλεψη θα έχουν οι εθελόντριες μας κ. Παναγιώτα Μπούση και κ. Αναστασία Πεζοδρόμου, κομμώτριες - εκπαιδεύτριες ενηλίκων.

Για καλύτερο αποτέλεσμα συνιστούμε λουσμένα μαλλιά.

Για πληροφορίες καλέστε το Κέντρο Κοινότητας 2665028140

Στοιχεία Επικοινωνίας
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας
Αγίων Αποστόλων 43 , Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
E. kentrokoinotitas_igoumenitsas@1345.syzefxis.gov.gr
Τ. 2665028140 Φ. 2665026886
Ι: www.igoumenitsa.gr
Facebook: www.facebook.com/pg/kkIgoumenitsas

Read More »
Εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας και του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας για την Ημέρα της Γυναίκας Εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας και του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας για την Ημέρα της Γυναίκας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Σήμερα παρουσιάζει τους υποψηφίους στην Θεσπρωτία ο Γιώργος Ζάψας

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019
 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας σας προσκαλεί την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, στις 12 το πρωί, στον πολυχώρο «Πάνθεον» του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων περιφερειακών Συμβούλων της Π.Ε. Θεσπρωτίας
Read More »
Σήμερα παρουσιάζει τους υποψηφίους στην Θεσπρωτία ο Γιώργος Ζάψας Σήμερα παρουσιάζει τους υποψηφίους στην Θεσπρωτία ο Γιώργος Ζάψας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ - Του Παναγιώτη Β. Νταή*

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει η Δημοτική Αρχή, είναι η ικανότητα σχεδιασμού ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων. Πριν από λίγες ημέρες η παρούσα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησε τον απολογισμό για το έτος 2018, το οποίο είναι ουσιαστικά το τελευταίο έτος της θητείας της. Συνεπώς ο απολογισμός αυτός – ως τελικός απολογισμός – έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ένας απολογισμός πεπραγμένων όμως δεν κινείται σε κενό περιβάλλον. Για να έχει ουσιαστικό νόημα πρέπει να βασίζεται σε μια συγκεκριμένη στοχοθεσία.

Είναι εύκολο για τη Δημοτική Αρχή να λέει τι έκανε. Σε κάθε περίπτωση, όσο αδρανής και να ήταν, κάτι θα έκανε. Και η ίδια να μην έκανε τίποτα (κάτι που δεν ισχύει βεβαίως), υπάρχουν οι δημοτικές υπηρεσίες που με τη δράση τους καλύπτουν το κενό.

Το σημαντικό όμως είναι να δει κανείς τι έλεγε η Δημοτική Αρχή ότι θα κάνει και τι τελικά έκανε. Έτσι φαίνεται η πραγματικότητα και αποκαλύπτεται η αλήθεια. Έτσι αποτιμάται και αξιολογείται αντικειμενικά το έργο της.

Καλώς ή κακώς όποιος διαθέτει την εξουσία και την ευθύνη να λαμβάνει αποφάσεις και να παράγει έργο, κρίνεται για τις αποφάσεις του. Και συγκρίνεται με τις υποσχέσεις που έχει δώσει.

Όπως είναι γνωστό στους Δήμους της χώρας, εκπονήθηκε το 2015 (με την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης των νέων τότε Δημοτικών Αρχών) το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στο οποίο αποτυπώθηκαν οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής κατά τομέα πολιτικής, καθώς και τα συγκεκριμένα έργα και δράσεις, μέσω των οποίων υλοποιούνται οι στόχοι.

Συνολικά στο πρόγραμμα προβλέπονταν η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση περίπου πεντακοσίων σαράντα έργων και δράσεων. Από αυτά εκτελέστηκαν μερικώς ή ολικώς λίγα περισσότερα από τα μισά έργα, ενώ τα υπόλοιπα, παρέμειναν ανεκτέλεστα.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και μια ποιοτική ανάλυση των έργων και δράσεων που υλοποιήθηκαν. Η συντριπτική πλειονότητα είναι έργα μικρής κλίμακας όπως ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις και χαλικοστρώσεις αγροτικών και επαρχιακών δρόμων, μικρά αντιπλημμυρικά έργα, χωματουργικές εργασίες, μικρά τεχνικά έργα και διανοίξεις μικρών δρόμων, μικροεπισκευές σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ηλεκτροφωτισμοί, επισκευές πεζοδρομίων. 
Εκπονήθηκαν επίσης αρκετές μελέτες. Ορισμένες συνήθεις διοικητικές ενέργειες (τοπογραφήσεις, χαρτογραφήσεις, προμήθειες λειτουργικού εξοπλισμού κ.α.) «βαφτίστηκαν» έργα. 
Στις υλοποιηθείσες δράσεις συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν υποχρεωτικά από την τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. (κέντρο κοινότητας, κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο κ.τ.λ.), οι οποίες ούτως ή άλλως θα υλοποιούνταν. Τέλος, και οι δράσεις δημοσίων σχέσεων, ονοματίστηκαν «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες», βρίσκοντας τη θέση τους στο πρόγραμμα.

Ας δούμε όμως και μερικά χαρακτηριστικά έργα και δράσεις που ενώ προβλέπονταν στο πρόγραμμα δεν έγιναν:
· Νέοι χώροι στάθμευσης στις εισόδους της Ηγουμενίτσας και οργάνωση δημοτικής συγκοινωνίας για την μεταφορά των επιβατών στο κέντρο.
· Σύστημα ελέγχου της στάθμευσης στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
· Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης στα Σύβοτα.
· Ολοκλήρωση της δημιουργίας κόμβων κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.
· Επέκταση ποδηλατοδρόμου προς το Δρέπανο (δημοπρατήθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες).
· Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων – πεζοδρόμων στην Ηγουμενίτσα (αντ΄ αυτού υλοποιήθηκαν λίγα μεμονωμένα έργα δημιουργίας ποδηλατοδρόμων χωρίς μεταξύ τους σύνδεση).
· Μετατροπή του Ε.Ι.Ν. σε πολιτιστικό κέντρο (πολύ πρόσφατα υποβλήθηκε η πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος).
· Διοργάνωση εκδηλώσεων πανελλαδικής εμβέλειας (Φεστιβάλ, Εκθέσεις παραστατικών τεχνών, Μαραθώνιος κ.α.).
· Κατασκευή πλατείας Αγροτολέσχης και Πολιτιστικού Κέντρου στο Καστρί.
· Θεματικό πάρκο για την ανάδειξη γεωλογικών και πολιτιστικών στοιχείων της Ελλάδας.
· Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
· Ανάδειξη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων (Κάστρα Ηγουμενίτσας, Πολυνερίου και Μαργαριτίου, παραδοσιακός οικισμός Μαργαριτίου, παραδοσιακές οικίες Πέρδικας, Δρέπανο – Μακρυγιάλι, έλος Καλοδικίου, άλσος Ηγουμενίτσας κ.τ.λ.).
· Δημιουργία νέου κοιμητηρίου στην Ηγουμενίτσα.
· Ανάπλαση εγκαταλειμμένων λατομείων.
· Έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτήρια (εκτελούνται ανάλογες εργασίες μόνο σε 2 – 3 κτήρια).
· Δημιουργία Δημοτικού Πάρκου Γεωργικής Εκμετάλλευσης.
· Λειτουργία λαϊκής αγοράς με τοπικά βιολογικά προϊόντα.
· Αλιευτικό καταφύγιο Ηγουμενίτσας.
· Καμπάνια τουριστικής προβολής, προκειμένου να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν με μορφές εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικού, φυσιολατρικού, θρησκευτικού, αθλητικού κ.α.) ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, να επωφεληθούν από την τουριστική κίνηση και άλλες περιοχές του Δήμου εκτός από τα παράλια, να αυξηθούν οι επενδύσεις από ιδιώτες και η απασχόληση.
· Συνεργασία με Δικηγορικό Σύλλογο για παροχή νομικής υποστήριξης σε μέλη ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
· Λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων.
· Λειτουργία διαδημοτικού δικτύου υγείας – κοινωνικής αλληλεγγύης με τη χρήση μεθόδων τηλεϊατρικής.
· Κατασκευή και λειτουργία πολύ – ιατρείου στα Σύβοτα.
· Λειτουργία Δημοτικού Ιατρείου.
· Λειτουργία ΚΕΠ των φτωχών.
· Εφαρμογή μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας – αποτελεσματικότητας – αποδοτικότητας της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών, καθώς και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων που ενώ προβλέφθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Ο σχετικός κατάλογος είναι μακρύς. Δεν έχει όμως κανένα νόημα. Τα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί με ασφάλεια από τα προαναφερόμενα στοιχεία και είναι τα εξής: Η Δημοτική Αρχή ασχολήθηκε με τα μικρά και την καθημερινότητα, χωρίς να επιδείξει μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας. Κανένα έργο μεγάλης κλίμακας και αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου δεν εκτελέστηκε. Καλά είναι τα μικρά έργα και πρέπει να εκτελούνται αρκεί να καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες. Δεν μπορεί όμως να υλοποιούνται χωρίς να υπακούουν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και χωρίς να εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων παρεμβάσεων με σαφή αναπτυξιακή προοπτική. Αλλιώς καταντούν να αποτελούν αντικείμενο μικροεξυπηρετήσεων, συναλλαγής και κακοδιοίκησης με την έννοια της σπατάλης των πόρων, χωρίς την επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος. Και όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αυτό το δρόμο ακολούθησε.

Εκπόνησε ένα πρόγραμμα μεγαλεπήβολο, κάτι το οποίο βέβαια δεν είναι κατ΄ ανάγκη μεμπτό. Το κακό είναι ότι δεν είχε τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις υλοποίησης του προγράμματος. Δεν επιχείρησε καν να κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι σωστοί οργανισμοί, να αναθεωρήσει δηλαδή το πρόγραμμα και να το περιορίσει στα εφικτά όρια, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι δεν μπορεί να χρεωθεί ο Δήμος όλες τις αποτυχίες, γιατί αντικειμενικά υπάρχουν ευθύνες και σε άλλους συναρμόδιους φορείς. Προτίμησε όμως την εύκολη οδό: να συνεχίσει να το εφαρμόζει αποσπασματικά, με έργα χωρίς εσωτερική συνοχή και προστιθέμενη αξία.

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Ο κ. Δήμαρχος εγκαλεί τους άλλους συνδυασμούς να καταθέσουν πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και να κατονομάσουν την πηγή χρηματοδότησης της κάθε πρότασης, κατηγορώντας τους ότι οτιδήποτε άλλο θα είναι απλές υποσχέσεις. Ο ίδιος όμως όχι ως υποψήφιος, αλλά ως Δήμαρχος πλέον το 2015, όταν συντάχθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έχοντας όλη την πληροφόρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν κοστολόγησε το 10% των έργων του προγράμματος και δεν ανάφερε πηγή χρηματοδότησης για το 8% των έργων. Για τέτοιου επιπέδου προγραμματισμό μιλάμε.

*Ο Παναγιώτης Νταής, είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης, πρώην Ειδικός Σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσπρωτίας, με εμπειρία σε θέσεις Προϊσταμένου στα Υπουργεία Εσωτερικών – Πολιτισμού/ Αθλητισμού – Τουρισμού – Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία.

Read More »
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ - Του Παναγιώτη Β. Νταή* ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ - Του Παναγιώτη Β. Νταή* Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ FOOD EXPO 2019

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε την συμμετοχή του με περίπτερο, στην FOOD EXPO 2019 στις 16-18 Μαρτίου 2019 στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση Τροφίµων και Ποτών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς, αποτελώντας πόλο έλξης για περισσότερους από 70.000 επαγγελματίες της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου και της Μαζικής Εστίασης.

Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου: α) θα φιλοξενηθούν Θεσπρωτικές επιχειρήσεις Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου, β) θα προβληθούν οι παραγωγικοί κλάδοι του νομού και θα διανεμηθεί το προωθητικό υλικό των επιχειρήσεων μελών μας που το επιθυμούν.

Καλούμε τις επιχειρήσεις, Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που επιθυμούν να συμμετέχουν στην FOOD EXPO 2019 φιλοξενούμενες στο περίπτερό μας, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως και την Πέμπτη 07 Μαρτίου 2019 (στο email: mitroa2@e-thesprotias.gr ή στο Fax: 2665029489), δηλώνοντας παράλληλα το είδος των προϊόντων που επιθυμούν να προβάλλουν. Επίσης οι επιχειρήσεις, Τακτικά Μέλη, που επιθυμούν την προβολή φυλλαδίων τους στην έκθεση, καλούνται να τα προσκομίσουν στα γραφεία του Επιμελητηρίου έως και την παραπάνω ημερομηνία.

Οι ανωτέρω δράσεις παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς κόστος συμμετοχής για τα Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών μας.

Οι δαπάνες μετάβασης και διαμονής των εκθετών βαρύνουν τους ίδιους.

Read More »
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ FOOD EXPO 2019 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ FOOD EXPO 2019 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για μαθητές Δημοτικών σχολείων

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με τον αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Οργανισμό για την προστασία του παιδιού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πρόκειται να πραγματοποιήσει στην πόλη μας πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής /οδοντιατρικής από την Κινητή Μονάδα «Ιπποκράτης», από την Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στην κεντρική Πλατεία Πύρρου των Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου , αλλά και άτομα ευπαθών ομάδων, όπως οικογένειες που εξυπηρετούνται από τις δράσεις του προγράμματος «Στήριξης του Παιδιού και της οικογένειας» των Παιδικών Χωριών SOS , φιλοξενούμενους δομών κοινωνικής προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και άλλους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά, στον τομέα της Υγείας.

Η κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» θα πλαισιωθεί από εθελοντές Ιατρούς του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και θα περιλαμβάνει Παιδίατρο, Ωτορινολαρυγγολόγο, Οφθαλμίατρο, Οδοντίατρο και Γενικό Ιατρό.

Η όλη εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία με τη συμμετοχή της σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα αναδεικνύει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο και το μεγάλο ενδιαφέρον της για την υγεία και την ευεξία των πολιτών της και προάγει τις συνεργασίες ευρύτερου χαρακτήρα με φορείς και οργανώσεις κοινωνικής φροντίδας παρέχοντας προστασία στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για μαθητές Δημοτικών σχολείων Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για μαθητές Δημοτικών σχολείων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Καλείστε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας η οποία θα γίνει την 1η Μαρτίου 2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 μ.μ. στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας για τη συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

Θέμα 1ο
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2019.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 2ο
Έγκριση διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου: «Έργα διευθέτησης ρέματος Λάκκας», έγκριση της μελέτης και καθορισμός των όρων αυτού.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 3ο
Έγκριση διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου: «Δρόμος πρόσβασης σε ιδιοκτησίες στο Μαργαρίτι», έγκριση της μελέτης και καθορισμός των όρων αυτού.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 4ο
Έγκριση πρακτικού ΙΙ της Ε.Δ. του ανοικτού διαγωνισμού με τίτλο: Παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένου συμβούλου για την υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας στον συντονισμό και την υλοποίηση της υπηρεσίας «Προώθηση των πολυτροπικών (επιβατικών) μεταφορών και αναζωογόνηση του σιδηροδρόμου στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου» και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 5ο
Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου: «Αγροτική οδοποιία από Αρίλλα προς Δυμόκαστρο».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 6ο
Έγκριση της αριθ.07/2019 μελέτης, καθορισμός των όρων του Συνοπτικού Διαγωνισμού για την προμήθεια με τίτλο: «Προμήθεια υλικών έργων υποδομής Δήμου Ηγουμενίτσας» και συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας αυτού.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος
Read More »
Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Προεκλογικό μέτωπο με τους κυνηγούς

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019

Προεκλογικό μέτωπο με τους κυνηγούς της Θεσπρωτίας άνοιξε ένας εκ των υποψηφίων περιφερειαρχών της Ηπείρου.

Και δεν έχει στο επίκεντρο βέβαια θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας ή διαφωνίες περί θήρας…

Ο εν λόγω υποψήφιος ενοχλήθηκε τα μέγιστα καθώς παραβρέθηκε σε εκδήλωση των κυνηγών αλλά δεν εκλήθη από το προεδρείο να την… χαιρετήσει κιόλας!!!

Έκτοτε εκτοξεύει πυρά εναντίον τους, υποσχόμενος ότι από την ημέρα της εκλογής του και μετά όλα θ’ αλλάξουν!

Οι κυνηγοί βέβαια που έγιναν αποδέκτες αυτής της συμπεριφοράς και των προειδοποιήσεων ουδόλως που ασχολούνται. Άλλωστε έχουν ζήσει πολλούς υποψηφίους στο παρελθόν που στη συνέχεια κατέληξαν στα αζήτητα.
 
Read More »
Προεκλογικό μέτωπο με τους κυνηγούς Προεκλογικό μέτωπο με τους κυνηγούς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Νέα υποψηφιότητα Δημάρχου στο Φιλιάτι

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019


Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες.
Έχοντας γνώση των προβλημάτων του Δήμου μας και με στόχο μια νέα ,σύγχρονη, ανθρώπινη και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνω σήμερα τη μεγάλη ευθύνη και καταθέτω την υποψηφιότητα μου για το αξίωμα του Δημάρχου Φιλιατών .

Γνωρίζω πως το «παιχνίδι» είναι δύσκολο και ο δρόμος ανηφορικός , για αυτό ζητώ τη στήριξη σας, για μια αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη, που θα ανταποκρίνεται άμεσα στη βούληση, τις ανάγκες, τους οραματισμούς και τις επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας.
Απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση στον καθένα από εσάς, να με στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια ,υπερβαίνοντας τις όποιες κομματικές γραμμές , ώστε μαζί, να καταθέσουμε μια πειστική, εναλλακτική πρόταση που θα οδηγήσει το Δήμο Φιλιατών εκεί που του αξίζει.
Σκεύης Στ. Δημήτρης
Read More »
Νέα υποψηφιότητα Δημάρχου στο Φιλιάτι Νέα υποψηφιότητα Δημάρχου στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Σύλληψη ενός 39χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019
 
Στη σύλληψη ενός 39χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη ενός 39χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη ενός 39χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2019 Rating: 5

Σελίδες