https://picasion.com/
https://picasion.com/

Μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 69 σε όλη την Ήπειρο

Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021
Μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 66 σε όλη την ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 7
ΠΕ Θεσπρωτίας 24
ΠΕ Ιωαννίνων 21
ΠΕ Πρέβεζας 14


Read More »
Μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 69 σε όλη την Ήπειρο Μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 69 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5

Παναγία η Παραμυθία | Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια

Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021
Παναγία η Παραμυθία | Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια


Ο δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του καλοκαιριού, ήταν πάντα για τους απανταχού Χριστιανούς μια ξεχωριστή μέρα. Στην Παραμυθιά επίκεντρο της λατρείας προς την Παναγία είναι η Μεγάλη Εκκλησιά, ο σημερινός ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου και για εκατοντάδες χρόνια Παναγία Παραμυθία (Παρηγορίτισσα).

H μεταφορά στην Παναγία της Παραμυθιάς το 1453 και η φιλοξενία επί σειρά ετών των ιερών σκηνωμάτων του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας πριν αυτά φτάσουν στην Κέρκυρα, ο μαρτυρικός θάνατος στην εκκλησία της Παραμυθιάς του Αγίου Αναστασίου, ο μοναδικός χρυσοκέντητος επιτάφιος και το ανεκτίμητης αξίας Ευαγγέλιο που μεταφέρθηκε εκεί από τα Μετέωρα το 1588, οι μοναδικές επιγραφές και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, καθώς η σχέση της με την διατήρηση της πίστης στα 480 και πλέον χρόνια της τουρκοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι λίγα από τα σημεία που καθιστούν την Μεγάλη Παναγία της Παραμυθιάς, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της χώρας.

Xτίστηκε τον 14ο αιώνα και είναι ο ναός στον οποίο οφείλει το όνομα της η Παραμυθιά, ενώ επί σειρά δεκαετιών λειτουργούσε ως μοναστήρι. Η Παναγία η Παραμυθία (Παρηγορίτισσα), αναφέρεται σε σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Νεοφύτου Γ, το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα, με τους κατοίκους της Ηπείρου να την επισκέπτονται επί αιώνες για να βρουν την παρηγοριά τους.

Η μοναδική αρχιτεκτονική και η μεγάλη ιστορία του Ναού της Παραμυθιάς, έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες και γραφές από γνωστούς ιστορικούς, επιστήμονες και Πατέρες της ορθοδοξίας όπως των Δ. Πάλλα, Π. Βοκοτόπουλο, Δ. Τριανταφυλλόπουλο, Γ. Βελένη, Κ. Τσουρής και πολλών άλλων, όπως αναφέρεται στο δελτίο της Χριστιανικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελλάδος και την εργασία της Αφροδίτης Πασάλη.

Η Μεγάλη Παναγιά είναι ένα αξιολογότατο μνημείο της ευρύτερης περιοχής του Δεσποτάτου της Ηπείρου σπάνιου αρχιτεκτονικού τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά η Αφροδίτη Πασάλη, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις σπάνιες αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού.

O κοιμητηριακός σήμερα ναός της Κοίμησης τής Θεοτόκουτης Παραμυθιάς, είναι άρρηκτα συνδεμένος με την ζωή των κατοίκων της περιοχής και σημείο αναφοράς ακόμα και τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ναοί στην Ελλάδα έχουν αφιερωθεί στην Παναγία την Παραμυθία. Η εκκλησία αποτελούταν από εκπληκτικά ψηφιδωτά τα οποία καλύφτηκαν για να μην καταστραφούν από τους κατακτητές της τουρκοκρατίας, ενώ μέχρι το 1960 ήταν μητροπολιτικός ναός της Παραμυθιάς.

Ελπίζουμε σύντομα να απομακρυνθεί απο εκεί το κοιμητήριο της πόλης, και ο εκπληκτικός ναός να μπορέσει να αναδειχτεί και πάρει την θέση που του αξίζει.

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας βρίσκεται στην Μονή Βατοπαιδίου και εχει την εξής εκπληκτική ιστορία:
Παλαιά υπήρχε η συνήθεια, βγαίνοντας οι πατέρες από το Καθολικό, μετά το τέλος της ακολουθίας του Όρθρου, να ασπάζονται την εικόνα της Παναγίας που υπήρχε στον εξωνάρθηκα. Εκεί ο Ηγούμενος έδινε τα κλειδιά της κλεισμένης για τις βραδινές ώρες πύλης της Μονής στον θυρωρό για να ανοίξει.

Κάποια χρονιά, αρχές του 14ου αι., στις 21 Ιανουαρίου, τελείωσε ο Όρθρος. Οι πατέρες αποσύρθηκαν στα κελιά τους για να αναπαυθούν, μέχρι να αρχίσουν τα καθημερινά τους διακονήματα. Τότε θα ανοιγόταν και η πύλη της Μονής. Δεν γνώριζαν ότι έξω από αυτήν παραμόνευαν πειρατές,- τότε ήταν μάστιγα στο Αιγαίο πέλαγος-, που την είχαν περικυκλώσει, έτοιμοι να εισβάλλουν για να καταστρέψουν τα πάντα.

Στο ναό βρισκόταν μόνος ο Ηγούμενος, αφοσιωμένος στην προσευχή του. Πετάχτηκε ξαφνικά ακούοντας μια φωνή, που δεν έμοιαζε με φωνή ανθρώπου. Έντρομος κοίταξε γύρω του. Δεν είδε κανένα. Εξάλλου κανένας δεν ήταν μέσα στο ναό. Και όμως κάποιος μίλησε. Συγκέντρωσε την προσοχή του και γεμάτος φόβο κατάλαβε ότι η φωνή προερχόταν από την εικόνα της Θεομήτορος. Με ευλάβεια τέντωσε το αυτί του για να ακούσει.

Άκουσε τότε τη φωνή της Παναγίας να λέει: «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές». Κατάπληκτος ο Ηγούμενος προσήλωσε τα μάτια του στην εικόνα της Θεοτόκου. Αντίκρισε τότε ένα εκπληκτικό θαύμα.

Η μορφή της Παναγίας ήταν ζωντανή. Το βρέφος Ιησούς που κρατούσε στα χέρια της πήρε και αυτό ζωή. Κίνησε το δεξί του χέρι και έκλεισε το στόμα της αγίας Μητέρας του, στρέφοντας προς αυτήν το φωτεινό πρόσωπό του. Μια γλυκιά παιδική φωνή ακούστηκε να λέει: «Μη, Μητέρα μου, μην τους το λες. Άφησε τους να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει, γιατί αμελούν τα μοναχικά τους καθήκοντα». Τότε η Κυρία Θεοτόκος με μεγάλη μητρική παρρησία προς τον μονογενή Υιόν της, σήκωσε ελαφρά το χέρι, συγκράτησε το χεράκι του, έκλινε λίγο προς τα δεξιά το θείο της πρόσωπο και επανέλαβε πιο έντονα : «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές…

Και κοιτάξτε να μετανοήσετε, γιατί ο Υιός μου είναι οργισμένος μαζί σας». Επανέλαβε δε και για τρίτη φορά την προειδοποίηση: «Σήμερα, μην ανοίξετε την πύλη της Μονής…». Μετά το διάλογο η Κυρία Θεοτόκος και το Πανάγιο Βρέφος της αποκαταστάθηκαν πάλιν σαν εικόνα. Ο Ηγούμενος γεμάτος θαυμασμό συγκάλεσε όλους τους Πατέρες, διηγήθηκε σ’ αυτούς τα υπερφυσικά γεγονότα που συνέβησαν και τους επανέλαβε τα λόγια που είχε ακούσει από τα χείλη της Παναγίας και του Θείου Βρέφους προς την Μητέρα του. Όλοι με κατάπληξη στράφηκαν προς το μέρος της θαυματουργού εικόνας. Και η κατάπληξη τους αυξήθηκε. Η παράσταση της εικόνας ειχε μεταμορφωθεί.

Η σύνθεση μεταβλήθηκε ολοκληρωτικά και δεν έμοιαζε καθόλου με την παλαιά εικόνα. Διατηρήθηκε η μορφή όπως φαίνεται σήμερα. Η Παναγία να κρατά το χέρι του Χριστού κάτω από το στόμα της και να κλίνει το κεφάλι της δεξιά για να το αποφύγει. Η έκφραση του προσώπου της είναι γεμάτη απέραντη επιείκεια, αγάπη, συμπάθεια και μητρική στοργή.

Ο Χριστός παρόλο που παριστάνεται ως βρέφος έχει αυστηρό πρόσωπο ως Κριτής. Η εικόνα αυτή είναι πράγματι αχειροποίητος, διότι κατασκευάστηκε στη μορφή που είναι σήμερα, όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από τη Χάρη του Θεού, μετά τη θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας μας για τη διάσωση της Μονής. Ονομάστηκε «Παναγία Παραμυθία», δηλαδή Παρηγορήτρια. Και δικαίως· διότι όπως λένε οι προσκυνητές της Μονής, που δεν χορταίνουν να την βλέπουν, η θέα της γλυκιάς έκφρασης του προσώπου της Παναγίας ξεκουράζει, αναπαύει, γαληνεύει και παρηγορεί τη ψυχή του ανθρώπου. Με το θαύμα αυτό φανερώνεται για άλλη μια φορά η μητρική παρρησία της Θεοτόκου στο να μεσιτεύει για τις αμαρτίες των ανθρώπων «προς τον Υιόν και Θεόν της» και οι σωτήριες πρεσβείες της με τις οποίες απαλάσσονται από τα δεινά που δίκαια τους αξίζουν για το πλήθος των αμαρτιων τους.

Η εικόνα μεταφέρθηκε στο ιδιαίτερο παρεκκλήσιο της Παραμυθίας. Μπροστά σ’ αυτήν οι μοναχοί διατηρούν ακοίμητο κανδήλι, ψάλλουν καθημερινά Παράκληση και τελείται κάθε Παρασκευή Θεία Λειτουργία. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια οι κουρές των μοναχών να γίνονται σ’ αυτό το παρεκκλήσιο. Με αυτή την εικόνα συνδέεται και ο βίος του Οσίου Νεοφύτου, ο οποίος διετέλεσε «προσμονάριος», δηλαδή φύλακας και διακονητής του παρεκκλησίου της Παραμυθίας.

Ο Όσιος βρισκόταν σε αποστολή και υπηρεσία εκ μέρους της Μονής για ένα χρονικό διάστημα σε κάποιο μετόχι της, στην Εύβοια. Εκεί αρρώστησε βαρειά. Παρακάλεσε τότε την Παναγία να τον αξιώσει να πεθάνει στη μονή της μετανοίας του. Άκουσε αμέσως τη φωνή της Παναγίας να του λέει: «Νεόφυτε, πήγαινε στη μονή σου και μετά από ένα χρόνο να ετοιμασθείς για την έξοδο σου από τη ζωή». Ευχαριστώντας θερμά την Παναγία ο Όσιος για την παράταση της ζωής που του δόθηκε, είπε στον υποτακτικό του να ετοιμασθούν για την επιστροφή στη μονή.

Πράγματι, μετά την παρέλευση ενός έτους, μια μέρα αφού κοινώνησε τα άχραντα μυστήρια, ανεβαίνοντας τη σκάλα μπροστά από το παρεκκλήσιο της Παραμυθίας, άκουσε πάλι τη φωνή της Παναγίας: «Νεόφυτε, ο καιρός της εξόδου σου έφθασε». Όταν πήγε στο κελλί του αδιαθέτησε και αφου έλαβε συγχώρηση από όλους τους πατέρες της αδελφότητας, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
Read More »
Παναγία η Παραμυθία | Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια Παναγία η Παραμυθία | Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5

Οι (ξεχασμένες…) φωτιές της Ηπείρου με τους 7 νεκρούς - Πώς ξεκίνησαν από το αλβανικό έδαφος

Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021
Οι (ξεχασμένες…) φωτιές της Ηπείρου με τους 7 νεκρούς - Πώς ξεκίνησαν από το αλβανικό έδαφος

Μιχάλης Στούκας
23-24 Αυγούστου 2000: οι φωτιές ζώνουν ακριτικά χωριά του Πωγωνίου και της Θεσπρωτίας – Πώς έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης

Ο 21ος αιώνας, έχει στιγματιστεί μέχρι τώρα, από τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που είχε σαν αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, με 63 νεκρούς. Φυσικά, μέσα στα 20 αυτά χρόνια, είχαμε χιλιάδες ακόμα πυρκαγιές που έκαψαν εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Το μιλένιουμ όμως, είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα. Τον Αύγουστο του 2000, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ακριτικά χωριά της Ηπείρου (νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας), χιλιάδες στρέμματα πράσινου έγιναν στάχτη, άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, ενώ από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Αν ο άνεμος δεν άλλαζε φορά, θα μιλούσαμε για πραγματική εκατόμβη θυμάτων, καθώς η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, σε περιοχές που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ το σκοτάδι της νύχτας δεν επέτρεπε σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα να κάνουν ρίψεις νερού.Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτα για τις φωτιές του 2000 στην Ήπειρο. Εξαίρεση αποτελεί ένα απόλυτα ακριβές ρεπορτάζ στα «Νέα», της Ματίνας Ηρειώτου (νυν δημοσιογράφου στο «Πρώτο Θέμα» και αρχισυντάκτριας στο protothema. gr). Και του ανταποκριτή της εφημερίδας στα Γιάννενα Γιώργου Κυρούση.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, να γράψουμε ένα άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες για τις (ξεχασμένες) φωτιές της Ηπείρου του 2000, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των 7 συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα. Μιλήσαμε με ανθρώπους που έδωσαν μάχη με τις φλόγες και θα παρουσιάσουμε σήμερα για πρώτη φορά σε ελληνικό Μ.Μ.Ε. άγνωστες και συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το τι έγινε στην ελληνοαλβανική μεθόριο τον Αύγουστο του 2000 και αν η Πολιτεία, έστω και μετά την τραγωδία, μερίμνησε για τα πυρόπληκτα χωριά και τους κατοίκους τους.


6 Αυγούστου 2000: Η φωτιά ξεκινά από την Αλβανία

Τον Αύγουστο του 2000, στην εξουσία βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Είχαν προηγηθεί, οι εκλογές θρίλερ της 9ης Απριλίου 2000, που αρχικά φαινόταν ότι τις κερδίζει η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Θυμόμαστε οι μεγαλύτεροι, τους πρόωρους πανηγυρισμούς των Νεοδημοκρατών, που τελικά έδωσαν τη θέση τους αργά το βράδυ στους έξαλλους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Κώστα Σημίτη, συγκέντρωσε ποσοστό 43,79% και κατέλαβε 158 έδρες στη Βουλή, ενώ η ΝΔ 42,74%, κατέλαβε 125 έδρες Μια μικρή λεπτομέρεια: στην Κυβέρνηση που σχηματίστηκε, Υπουργός Τάξεως ορκίστηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Να θυμίσουμε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάγεται διοικητικά στο (τότε) Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (νυν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη). Οι φωτιές του Αυγούστου 2000 στην Ήπειρο, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησαν από την Αλβανία, στις 6/8.

Για το πώς άρχισαν, υπάρχουν δύο εκδοχές.

Σύμφωνα με την πρώτη, ξεκίνησαν από τα αχούρια του μειονοτικού χωριού Λόγγος, καθώς κάποιοι έκαιγαν χορτάρια εκεί και επεκτάθηκαν σε ελληνικό έδαφος. Να σημειώσουμε εδώ, ότι στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου και στα χωριά της Β. Ηπείρου, το αχούρι δεν είναι στάβλος αλόγων ή γαϊδάρων, αλλά πρόχειρο οίκημα σε αγροτικές εκτάσεις, που χρησιμεύει ακόμα και για προσωρινή διανομή των ιδιοκτητών τους, προκειμένου να αποφεύγουν τις διαρκείς μετακινήσεις προς τα χωριά τους.

Η δεύτερη εκδοχή, που ακούσαμε από περισσότερους, είναι η εξής.

Στις 6 Αυγούστου 2000, γινόταν πανηγύρι στο μειονοτικό χωριό Σωτήρα της Β. Ηπείρου. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι μέθυσαν. Υπήρξαν λογομαχίες, καβγάδες και τελικά κάποιοι έβαλαν φωτιά στο χωριό.

Ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί, είναι άγνωστο. Πάντως σίγουρα οι εμπρηστές δεν ήταν κάτοικοι της Σωτήρας. Με επιφύλαξη, γράφουμε ότι ήταν διαμάχη Αλβανών- Βορειοηπειρωτών.Με τη βοήθεια του αέρα, η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε σε ελληνικό έδαφος, συγκεκριμένα στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας (Άη-Λιάς), του χωριού Καστάνιανη (τότε Καστανή). Η τοποθεσία αυτή, βρίσκεται σ’ έναν λόφο, δίπλα στην επαρχιακή οδό Χαραυγής-Καστάνιανης, ακριβώς πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας-Αλβανίας.

Παλαιότερα εκεί υπήρξε ξωκλήσι, από το οποίο πλέον έχουν μείνει λιγοστά χαλάσματα. Από εκεί, η φωτιά επεκτάθηκε προς το φυλάκιο της Καστάνιανης, που τότε ήταν επανδρωμένο και άρχισε να απειλεί το χωριό.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που κατέφθασε και, κυρίως, ένα ελικόπτερο που έκανε ρίψεις νερού, πέτυχαν να σβήσουν (έτσι νόμιζαν τουλάχιστον όπως θα δούμε…) τη φωτιά και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα κατευθυνόταν προς τη γειτονική Χαραυγή.Να σημειώσουμε εδώ κάτι πολύ βασικό. Το 2000, η ευρύτερη περιοχή των χωριών του Πωγωνίου, καλυπτόταν από πυκνή, άγρια βλάστηση, ενώ μεταξύ της Καστάνιανης και των συνόρων, υπήρχαν στρώματα από φύλλα δέντρων, στα οποία δεν είχε πατήσει το πόδι του άνθρωπος από τα τέλη του Εμφυλίου Πολέμου. Επρόκειτο λοιπόν για μία «έρπουσα πυρκαγιά», ύπουλη και επικίνδυνη.

Επίσης, παρά τις επανειλημμένες επιχειρήσεις του Στρατού, που εξουδετέρωσε δεκάδες νάρκες και βλήματα, ενθύμια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-1941 και του Εμφυλίου Πολέμου, υπήρχαν, όπως φάνηκε, πάρα πολλά ακόμα άσκαστα βλήματα και νάρκες.

Ενώ λοιπόν η Πυροσβεστική, αρχηγός της οποίας ήταν τότε ο Παναγιώτης Φούρλας, θεωρούσε ότι η φωτιά είχε σβήσει, αυτή σιγόκαιγε κάτω από τα πεσμένα στο έδαφος φύλλα των δέντρων, κυρίως στο αλβανικό έδαφος. Μερικές αναζωπυρώσεις τις επόμενες ημέρες, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Όμως ελάχιστοι φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Από τις 21 Αυγούστου, τα μελτέμια, που είναι πασίγνωστα από την αρχαιότητα (οι «ετησίες» των προγόνων μας), συντέλεσαν στην πρόκληση πολλών πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Στις 23 Αυγούστου 2000, η φωτιά στην Ήπειρο άρχισε να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα.

Οι βόρειοι άνεμοι που φυσούσαν, την οδηγούσαν προς την Καστάνιανη. Κάτοικοι του χωριού, παραθεριστές, πυροσβέστες και εναέρια μέσα, έθεσαν προσωρινά υπό έλεγχο τη φωτιά. Όμως, την επόμενη μέρα, Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000, η πύρινη λαίλαπα ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, 8 μποφόρ κατά την Πυροσβεστική, όχι μόνο αναζωπύρωσαν τη φωτιά, αλλά την έκαναν ανεξέλεγκτη. Το πρώτο χωριό που κινδύνευσε σοβαρά ήταν η Καστάνιανη. Στην περιοχή επιχειρούσαν μόλις 40 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού γινόταν μόνο από δύο ελικόπτερα. Μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, είχε υποχρεώσει την Πυροσβεστική να στείλει και εκεί ισχυρές δυνάμεις, ενώ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού, λόγω των ανέμων. Η φωτιά σύντομα επεκτάθηκε και στις περιοχές λίγο έξω από την Καστάνιανη όπου υπήρχαν νάρκες και παλαιά βλήματα, τα οποία έσκαγαν με εκκωφαντικό κρότο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους κατοίκους. Φυσικά, οι πυροσβέστες ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν μέσα σε ναρκοπέδια και η μόνη βοήθεια προερχόταν από τα δύο (ή το ένα, καθώς συχνά το άλλο έφευγε για ρίψεις νερού στη φωτιά στο Ζαγόρι) ελικόπτερο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για τα ελικόπτερα, ήταν ότι στην Αλβανία, πολύ κοντά στα σύνορα, υπάρχουν δύο-τρεις τεχνητές λίμνες και δεν καθυστερούσαν καθόλου τις υδροληψίες. Τελικά, η φωτιά αφού πέρασε ξυστά από τα ακραία, προς την πλευρά των συνόρων, σπίτια της Καστάνιανης, προκαλώντας μικρές ζημιές σε κάποιες αποθήκες, κατευθύνθηκε προς την πλευρά της Θεσπρωτίας. Στο μεταξύ, οι νάρκες και τα παλιά βλήματα που βρίσκονταν στο ύψωμα Άγιος Αθανάσιος, στον επαρχιακό δρόμο Καστάνιανης-Αγίας Μαρίνας, έσκαγαν ταρακουνώντας την περιοχή. Να σημειώσουμε ότι ο Άγιος Αθανάσιος (Αη Θανάσης, από την ομώνυμη εκκλησία), είναι στρατηγικής σημασίας ύψωμα, θέατρο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.Η φωτιά συνέχισε την καταστροφική πορεία της καίγοντας το εξωκλήσι Παναγιά και μετατρέποντας καταπράσινες περιοχές σε κρανίου τόπο. Είχε αρχίσει να νυχτώνει όταν πλησίασε τα χωριά Αγία Μαρίνα και Κάτω Λάβδανη, οι κάτοικοι των οποίων, ηλικιωμένοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία, βρέθηκαν απροετοίμαστοι καθώς δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη. Κάποιοι συνοριοφύλακες ,στρατιώτες και πυροσβέστες που έφτασαν στο χωριό προσπαθούσαν να τους πείσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αυτό όμως δεν έγινε εφικτό. Έτσι, γύρω στις 9 μ.μ. η φωτιά έφτασε στην Αγία Μαρίνα. Το χωριό, όπως έχουμε αναφέρει στο άρθρο μας για το Πωγώνι (4/1/2020), αποτελούσε συνοικία της Κοσοβίτσας, η οποία αν και είχε αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, δόθηκε στην Αλβανία (1923). Τα σπίτια του βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Την τελευταία στιγμή, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της εγκατέλειψαν το χωριό.

Ωστόσο, ο 80χρονος Χριστόφορος Κυρίτσης και η 78χρονη σύζυγός του, δεν πρόλαβαν να φύγουν και βρέθηκαν νεκροί από τους πυροσβέστες. Την ίδια τραγική κατάληξη, είχε και η 72χρονη Πολυξένη Πρέντζου, η οποία στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τη φωτιά έπεσε σε μια χαράδρα.

Πολλά από τα σπίτια της Αγίας Μαρίνας καταστράφηκαν ενώ τα υπόλοιπα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στην Αγία Μαρίνα, εκτός από τους τρεις νεκρούς, υπήρξε και μία τραυματισμένη: η Αφροδίτη Γιόμου, που μεταφέρθηκε με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Δυστυχώς η φωτιά δεν σταμάτησε στην Αγία Μαρίνα.

Οι δυνατοί άνεμοι που φυσούσαν ασταμάτητα, είχαν σαν αποτέλεσμα να κατευθυνθεί στην Κάτω Λάβδανη.

Δύο γυναίκες από το χωριό αυτό η Παρασκευή Αλεξίου 75 ετών και η Μαρία Μάντη 72 ετών, βρέθηκαν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας νεκρές…

Αργά το βράδυ, η φωτιά έφτασε στη Θεσπρωτία, όπου και εκεί δυστυχώς, είχαμε θύματα. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2000, βρέθηκε νεκρή στο Κάτω Λιθάρι η 80χρονη Ματίνα Παπαγεωργίου, ενώ λίγο νωρίτερα, στο χωριό Ριζό, είχε βρεθεί το απανθρακωμένο πτώμα της 83χρονης Αθανασούλας Μάκου. Εφτά άνθρωποι συνολικά έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική φωτιά της Ηπείρου στις 25 Αυγούστου 2000. Σπίτια και περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ γύρω στα 60.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν. Με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας, Παρασκευής 25 Αυγούστου 2000, περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις, έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά. Δυστυχώς για 7 συνανθρώπους μας ήταν πολύ αργά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν σε επιφυλακή για αρκετές ημέρες ακόμα, μέχρι να εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος.Τι έφταιξε και θρηνήσαμε 7 νεκρούς στην Ήπειρο;

Η περιοχή που καταστράφηκε από τις φωτιές του 2000, ήταν καταπράσινη, αλλά ιδιαίτερα δύσβατη, καθώς σε πολλά μέρη δεν είχαν πατήσει το πόδι τους άνθρωποι για 50 χρόνια. Το Δασαρχείο Ιωαννίνων, δεν επέτρεπε τη διάνοιξη δρόμων που θα λειτουργούσαν ως αντιπυρικές ζώνες και θα καθυστερούσαν την εξάπλωση της φωτιάς.

Οι νάρκες και τα παλιά βλήματα, καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση των πυροσβεστών στην περιοχή. Η φωτιά υποτιμήθηκε από την αρχή. Θα μπορούσε να κατασβεστεί πλήρως τις προηγούμενες μέρες, όταν σιγόκαιγε κάτω από τα πεσμένα φύλλα των δέντρων. Αλλά και από το μεσημέρι της 24ης Αύγουστου όταν φούντωσε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ένα ή δύο ελικόπτερα, ήταν αδύνατο να την περιορίσουν. Η φωτιά υποτιμήθηκε από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Όπως βλέπετε και στον απόλυτα διαφωτιστικό χάρτη των «Νέων» που αναδημοσιεύουμε, στις 24 Αυγούστου 2000 καιγόταν σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα. Συνεπώς υπήρχε πρόβλημα με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Ωστόσο, είχε γίνει και λανθασμένος σχεδιασμός στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου. Για άγνωστους λόγους, το ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου «Ιλιούσιν» που τον προηγούμενο χρόνο είχε συμβάλλει αποφασιστικά στην κατάσβεση πολλών πυρκαγιών στη χώρα μας, δεν νοικιάστηκε το καλοκαίρι του 2000, γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν ακατάλληλο για τις φωτιές στη χώρα μας! Επρόκειτο για ένα πραγματικό «εναέριο πυροσβεστικό θηρίο», που με 1-2 ρίψεις νερού, θα έσβηνε τη φωτιά πριν καλά καλά φύγει από τα όρια της Καστάνιανης. Κι αν δεν μπορούσε να κάνει υδροληψίες από τις αλβανικές λίμνες, θα ήταν πολύ εύκολο να γίνει αυτή από τις θεσπρωτικές ακτές. Τέλος, η εκκένωση των χωριών, έγινε καθυστερημένα, αφού είχαν ήδη καεί δύο άνθρωποι στην Αγία Μαρίνα…

Λάθη επί λαθών, από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως (τότε), μέχρι τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Ηπείρου…

Τι έγινε μετά την πυρκαγιά

Στη 1 π.μ. της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2000, έφτασε στα Γιάννενα κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας Δ. Αποστολάκη, Γεωργίας Ε. Αργύρη (που εκλεγόταν στον νομό Ιωαννίνων) και Παιδείας (!) Φ. Πετσάλνικο. Ο αείμνηστος Φίλιππος Πετσάλνικος ήταν έμπειρος πολιτικός. Αλλά ποια ακριβώς ήταν η σχέση του, ως Υφυπουργός Παιδείας με τις πυρκαγιές; Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων, ενώ τις επόμενες μέρες, επισκέφτηκαν τα πυρόπληκτα χωριά όσοι πολιτικοί δεν τα είχαν επισκεφθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που έδωσε εντολές για το τι πρέπει να γίνει πολλοί υπουργοί, ανάμεσα τους και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής κ.ά. Πραγματικά, διατέθηκαν αρκετά χρήματα για την περιοχή. Στην Αγία Μαρίνα, φτιάχτηκαν καινούργια σπίτια, συγκεντρωμένα σε μία έκταση και το ένα κοντά στο άλλο. Ωστόσο, στον νέο αυτό οικισμό, εγκαταστάθηκαν ελάχιστα άτομα. Άλλοι, πήραν τις αποζημιώσεις και έφτιαξαν τα νέα σπίτια τους στις θέσεις των παλιών! Δόθηκαν χρήματα σε κατοίκους της Καστάνιανης, της Αγίας Μαρίνας, της Κάτω Λάβδανης και των χωριών της Θεσπρωτίας, για επισκευές σε σπίτια και βοηθητικούς χώρους που είχαν καταστραφεί.

Πριν λίγα χρόνια, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, έδωσε εντολή και κατασκευάστηκε ο δρόμος-αντιπυρική ζώνη κοντά στα σύνορα, που δεν επέτρεπε τα προηγούμενα το δασαρχείο να γίνει. Τέλος, ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος που οδηγεί στο Κεφαλόβρυσο και από εκεί στις πανέμορφες θεσπρωτικές ακτές.

Η μεταπτυχιακή εργασία της Δασολόγου/Περιβαλλοντολόγου Ελένης Β. Καψοπούλου, που έγινε στο ΕΜΠ τον Μάρτιο του 2015, αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της στις φωτιές του 2000 στο Πωγώνι. Σ’ αυτήν (σελ. 86), διαβάζουμε ότι κάηκαν συνολικά 58.950 στρέμματα. 33.000 στρέμματα, ήταν δάση δρυός (βελανιδιάς), 1.3000 στρέμματα χορτολιβαδικές εκτάσεις, 7.350 στρέμματα θαμνώδεις εκτάσεις, 800 στρέμματα, δάσους τραχείας πεύκης, 15.000 στρέμματα μεικτών δάσους δρυός-γαύρου (φυλλοβόλου δέντρου με κοντό κορμό και μυτερά οδοντωτά φύλλα) και 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ευτυχώς η φύση έκανε το θαύμα της τα καμένα δάση σε μικρό χρονικό διάστημα αναγεννήθηκαν και σήμερα, οι καμένες εκτάσεις το 2000, είναι καταπράσινες και πανέμορφες!

Ποιοι ήταν υπεύθυνοι για τους 7 νεκρούς; - Παραιτήθηκε κανείς;

Να επισημάνουμε αρχικά, ότι το άρθρο αυτό γράφτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του πριν τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια. Άλλωστε ανάλογοι συσχετισμοί και συμψηφισμοί, είναι πολύ μακριά από τη φιλοσοφία μας. Παρά τους 7 νεκρούς τις τεράστιες καταστροφές και τα 60.000 στρέμματα καμένων δασών, κανείς δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.

Η τότε Υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε την επόμενη μέρα στη Βουλή ότι «δεν δεχόμαστε την κριτική της ΝΔ ότι ολιγώρησε η κυβέρνησε»… Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δεν απέπεμψε την αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη, αν και το 1999, με το φιάσκο Οτσαλάν τρεις υπουργοί (Θ. Πάγκαλος, Α. Παπαδόπουλος, Φ. Πετσάλνικος), υποχρεώθηκαν σε παραίτηση. Ούτε ο κύριος Χρυσοχοΐδης παραιτήθηκε, καθώς έφερε ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στην Ήπειρο. Ακόμα και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Π. Φούρλας, παρέμεινε στη θέση του. Ο γιός του άτυχου ζεύγους Κυρίτση που έχασε τη ζωή του στην Αγία Μαρίνα, Μιχαήλ Κυρίτσης, κατέθεσε στις 21/9/2000 μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (παραθέτουμε το σχετικό άρθρο του «Ριζοσπάστη» της 22/9/2000.

«Με τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν επτά άτομα στο χωριό Αγία Μαρίνα στην περιοχή Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων, θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη.
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Μιχ. Κυρίτσης, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Αν. Φούσα, και ζητάει να ερευνηθούν οι αιτίες που επεκτάθηκε η φωτιά, να εντοπιστούν οι ένοχοι και να εξεταστεί αν ανακύπτει θέμα ποινικών ευθυνών των αρμόδιων κρατικών οργάνων, καθώς και αν τέλεσαν το αδίκημα της κατά συρροή ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Ο Μ. Κυρίτσης επιρρίπτει ευθύνες για εγκληματική αδράνεια, αμέλεια και παραλείψεις στην πολιτεία. Από την πυρκαγιά κάηκαν ζωντανοί, στις 24 Αυγούστου, οι υπερήλικες γονείς του και πέντε άλλα άτομα.

Στη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλεται σωρεία παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού και ότι, αν και ειδοποιήθηκαν έγκαιρα τα αρμόδια όργανα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη στρατιωτική δύναμη του φυλακίου, οι αρχές δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν ή να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Ο μηνυτής καταγγέλλει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Βόρειο Ηπειρο στις 6 Αυγούστου και για 18 μέρες κατέκαιγε την περιοχή, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και στη χώρα μας. Επίσης, αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δε φρόντισαν να εκκενώσουν τα χωριά για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

Κανείς όμως δεν τιμωρήθηκε…

Η μονή Μακρ(υ)αλέξη

Στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς (κοντά στην Κάτω Λάβδανη), βρίσκεται η ιστορική μονή Μακρ(υ)αλέξη. Οικοδομήθηκε, στην αρχική της μορφή, το 1068! Αν και όλα γύρω της κάηκαν, η μονή έμεινε αλώβητη… Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν από 40 περίπου χρόνια, όταν φωτιά που απείλησε τη μονή, έσβησε από μια ξαφνική νυχτερινή μπόρα, που ξέσπασε μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αν σκεφτούμε και την ιταλική οβίδα που έπεσε στην Αγία Τράπεζα του ναού της Αγίας Τριάδας στην Καστάνιανη χωρίς να εκραγεί, τότε μάλλον κάποιος εκεί ψηλά νοιάζεται για τα χωριά αυτά και τα προσέχει…
Τα στοιχεία του άρθρου προέρχονται από αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων των πυρκαγιών και το εξαιρετικό ρεπορτάζ της Ματίνας Ηρειώτου και του Γιώργου Κυρούση, στα «Νέα» της 26/8/2000.
Ευχαριστούμε θερμά την δασολόγο-περιβαλλοντολόγο , κυρία Ελένη Β. Καψοπούλου που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία από τη μεταπτυχιακή της εργασία, καθώς και για τις πρόσθετες πληροφορίες που μας έδωσε.
Read More »
Οι (ξεχασμένες…) φωτιές της Ηπείρου με τους 7 νεκρούς - Πώς ξεκίνησαν από το αλβανικό έδαφος Οι (ξεχασμένες…) φωτιές της Ηπείρου με τους 7 νεκρούς - Πώς ξεκίνησαν από το αλβανικό έδαφος Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5

12 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021
12 θετικά rapid tests στην ΗγουμενίτσαΤο Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκαν 36 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 33 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 11.843 rapid test και ανευρέθηκαν 351 θετικά (2.96%). Από τις 351 περιπτώσεις, οι 182 αφορούν άνδρες και οι 169 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 29.57 έτη.

ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΠΑΝΘΕΟΝ”, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
247 rapid test με 12 θετικά (4.86%) αφορούν σε 7 άνδρες και 5 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 25 έτη
Read More »
12 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα 12 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5

Συνελήφθησαν στην Πέρδικα με πλαστά χαρτονομίσματα

Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021
Συνελήφθησαν στην Πέρδικα με πλαστά χαρτονομίσματαΣυνελήφθησαν χθες (14-08-2021) το μεσημέρι στην Πέρδικα Θεσπρωτίας από αστυνομικούς των Αστυνομικών Σταθμών Πέρδικας και Πάργας δύο ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα διαδοχικά δύο συναλλαγές και μία απόπειρα συναλλαγής σε καταστήματα σούπερ – μάρκετ της Πάργας Πρέβεζας με πλαστά χαρτονομίσματα.

Σκοπός τους ήταν η πραγματοποίηση αγορών ειδών μικρής αξίας από το κάθε κατάστημα και η πληρωμή τους με πλαστά χαρτονομίσματα των (50) ευρώ, ώστε στη συνέχεια να καρπώνονται τα ρέστα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης κατασχέθηκαν:
• τα δύο παραπάνω πλαστά χαρτονομίσματα των (50) ευρώ,
• πλαστά χαρτονομίσματα των (50) ευρώ, συνολικής ονομαστικής αξίας (650) που βρέθηκαν στην κατοχή τους,
• το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν κατά τις μετακινήσεις τους και
• χρηματικό ποσό (240) ευρώ, από το οποίο αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες των παραπάνω δύο καταστημάτων τα ποσά που τους αναλογούσαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Read More »
Συνελήφθησαν στην Πέρδικα με πλαστά χαρτονομίσματα Συνελήφθησαν στην Πέρδικα με πλαστά χαρτονομίσματα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5

Θεσπρωτία: Λουκέτο σε κέντρο διασκέδασης και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021
Θεσπρωτία: Λουκέτο σε κέντρο διασκέδασης και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντοςΣτο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (14-08-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (9) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(5) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(4) παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, ως εξής:

· (2) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:
Σε επιχείρηση για τη διεξαγωγή ζωντανού θεάματος χωρίς την τήρηση των ειδικών υγειονομικών κανόνων, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο (3.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.
Σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο (2.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες.

· (2) παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες, όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα - κατά περίπτωση - ύψους (10.000) και (2.000) ευρώ και αναστολή της λειτουργίας τους για 7 ημέρες,. Ο έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
Θεσπρωτία: Λουκέτο σε κέντρο διασκέδασης και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Θεσπρωτία: Λουκέτο σε κέντρο διασκέδασης και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5

«Βάκχες» σε Αρχαία Γίτανα και Δωδώνη

Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021
«Βάκχες» σε Αρχαία Γίτανα και Δωδώνη


Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, την Αδελφότητα Απανταχού Ευρισκομένων Μελλιγγιωτών «Η Θεοτόκος», τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και με παραγωγή της Εταιρείας Τέχνης «ΑrsAeterna» παρουσιάζουν το καλοκαίρι του 2021 την τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το σύνολο των παραστάσεων θα φέρουν τον γενικό τίτλο «Από τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου» και θα είναι σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.

Η πρώτη παράσταση έγινε στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης στις 15 Ιουλίου 2021, η δεύτερη θα γίνει στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων στις 23 Αυγούστου 2021 και η τρίτη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στις 24 Αυγούστου 2021.

Οι παραστάσεις συνδέονται με την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου με στόχο να συμβάλλουν στην προαγωγή και σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Σκηνοθεσία | ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Σκηνικά – Κοστούμια | ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΝΕΤΟΥ
Μουσική σύνθεση – διδασκαλία | ΘΡΑΞ – ΠΑΝΚC
Επιμέλεια κίνησης | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ
Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δραματουργία | ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Βοηθός σκηνοθέτη | ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ
Φωτογραφίες| ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ
Artwork | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μακιγιάζ | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Επιστημονική σύμβουλος | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ
Παραγωγή | ArsAeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 5η Εποχή Τέχνης

Ερμηνεύουν:
ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος)
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας)
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)

Χορός:
(αλφαβητικά)
ΙΟΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΚΚΙΝΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΙΚΑ

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
1. παράσταση: Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, 23 Αυγούστου 2021/ώρα: 18:30
2. παράσταση: Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, 24 Αυγούστου 2021/ώρα: 18:30

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από την Περιφέρεια Ηπείρου και εντάσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου και στο πρόγραμμα των συνδιοργανώσεων της με Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε, για την μεν παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, α) στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, (γραφείο Αντιπεριφερειάρχη 2οςορ.)στις 18 & 19/8// ώρες:10:00–12:00 β) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας,στις 18 & 19/8// ώρες:10:00-12:00& γ) στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου (κ. Νικολάου τηλ. 6977075270), για την δε παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης α)στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, γραφείο 129, στις 18 &19/8 //ώρες 10:00 π.μ.- 12:00μεσημ., β)στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνωνστις 18&19/8//ώρες:10:00-12:00& γ)στην Αδελφότητα των Απανταχού Μελλιγγιωτών «Η Θεοτόκος» (κ.Παππάςτηλ. 6951303567).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας έως εξάντλησης των προσκλήσεων.

Για την είσοδο σας στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η προμήθεια πρόσκλησης αριθμημένης και σφραγισμένης από την Περιφέρεια Ηπείρου, που θα την επιδείξετε για την είσοδο σας στον Αρχαιολογικό Χώρο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσκληση, παρακαλείται να μην προσέλθει στο χώρο γιατί δεν θα επιτραπεί η είσοδος λόγω των περιορισμών εξαιτίας του COVID-19.
Σημειώνεται ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Read More »
«Βάκχες» σε Αρχαία Γίτανα και Δωδώνη «Βάκχες» σε Αρχαία Γίτανα και Δωδώνη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5

Σύλληψη 31χρονου στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021
Σύλληψη 31χρονου στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες εχτές, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 31χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 31χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 15, 2021 Rating: 5
httpsendrasei-gr-3-1