Συνάντηση Β. Γιόγιακα για την αποζημίωση των καταστροφών από τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο στην Παραμυθιά

Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023
Συνάντηση Β. Γιόγιακα για την αποζημίωση των καταστροφών από τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο στην Παραμυθιά


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γλυκής Παναγιώτη Παππά και τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Γιάννη Παπαγιάννη είχε ο Βασίλης Γιόγιακας με θέμα την αποζημίωση παραγωγών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν μετά τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο κυρίως σε σταβλικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Σουλίου. Έγινε επίσκεψη σε σημεία που επλήγησαν από τη θεομηνία και ενημέρωση παραγωγών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία των ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων), σε συνέχεια της εκτίμησης των ζημιών η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Read More »
Συνάντηση Β. Γιόγιακα για την αποζημίωση των καταστροφών από τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο στην Παραμυθιά Συνάντηση Β. Γιόγιακα για την αποζημίωση των καταστροφών από τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023 Rating: 5

Μ.Κάτσης: «Τέρμα το κρυφτό της κυβέρνησης για την περιφερειακή Ηγουμενίτσας και τον αυτοκινητόδρομο μέχρι το Μαυρομάτι»

Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023
Μ.Κάτσης: «Τέρμα το κρυφτό της κυβέρνησης για την περιφερειακή Ηγουμενίτσας και τον αυτοκινητόδρομο μέχρι το Μαυρομάτι»


Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση και τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Υποδομών Νίκου Παππά, σχετικά με την αφωνία του Υπουργείου Υποδομών όσον αφορά την ένταξη της κατασκευής του κάθετου άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι και της παράκαμψης της Ηγουμενίτσας, στο Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ο Μάριος Κάτσης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση για το θέμα:
«Εδώ και σχεδόν 1 έτος, ο Υπουργός Υποδομών αρνείται να απαντήσει στην Ερώτηση που είχαμε καταθέσει οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την οποία ρωτούσαμε αν θα εντάξει τη χρηματοδότηση της κατασκευής του κάθετου οδικού άξονα «Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι/ Παράκαμψη Ηγουμενίτσας» στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν απαντά, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και η στάση του αυτή μας δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικό έργο για τον τόπο μας, πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, ως έργο ήσσονος σημασίας και φαίνεται πως το παραπέμπει στις καλένδες, όπως έχει γίνει για όλα τα σημαντικά έργα υποδομών τα τελευταία 4 χρόνια.
Επανερχόμαστε οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σήμερα στο ζήτημα και απαιτούμε απαντήσεις για το τι θα γίνει με τον σχεδιασμό της χρηματοδότησης της κατασκευής ενός έργου που οι μελέτες του είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο (π.χ. ΕΣΠΑ, ΕΠΑ κ.ά.); Έχει κάποιον σχεδιασμό η κυβέρνηση και ποιος είναι αυτός; Πότε υπολογίζει να ξεκινήσει η κατασκευή του; Τι έχει κάνει εδώ και 4 χρόνια για να συντονιστεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του με την ολοκλήρωση των μελετών; Πολύ φοβόμαστε ότι ο κ. Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν απαντάει στην ερώτησή μας διότι δεν έχει τίποτα να απαντήσει.
Δυστυχώς για την Θεσπρωτία, η σύγκριση της σημερινής απογοητευτικής κατάστασης με τις ενέργειες που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτική. Υπενθυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 2017, κατά την επίσκεψη του τότε Υπουργού Υποδομών Χ. Σπίρτζη στην Ηγουμενίτσα, είχαμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν οι μελέτες του έργου, όπως και έγινε έναν χρόνο μετά, όταν η χρηματοδότησή τους για την ωρίμανση του έργου εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020, στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου Mobility on the Ionian Coast – Comobilion συνολικού προϋπολογισμού 7.200.000€, εκ των οποίων τα 4.900.000€ δεσμεύτηκαν για τις μελέτες του εν λόγω κάθετου άξονα. Ως φορέας υλοποίησης του έργου ορίστηκε η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία μέχρι σήμερα έχει προκηρύξει ή/και συμβασιοποιήσει πλήθος σχετικών διαγωνισμών, με τον πιο πρόσφατο που δημοσιεύθηκε στις 16/1/2023 να αφορά εκτιμώμενη αξία 1.828.908€.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει την 4ετία και οι Θεσπρωτοί δε γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για το πότε θα έχουν έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και περιφερειακή στην πρωτεύουσα του Νομού, ώστε να αποσυμφορηθεί και να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια και εν γένει η ποιότητα ζωής τους. Γι’ αυτό και η ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση της απραξίας όσον αφορά τα έργα δημοσίου συμφέροντος είναι πλέον επιτακτική.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Ένταξη της κατασκευής του κάθετου οδικού άξονα “Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι/ Παράκαμψη Ηγουμενίτσας” σε χρηματοδοτικό εργαλείο»

Εδώ και σχεδόν 1 έτος, δεν έχει ακόμα απαντηθεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών η Ερώτηση που καταθέσαν οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την οποία ζητούσαν απαντήσεις σχετικά με τη μη ένταξη της χρηματοδότησης της κατασκευής του κάθετου οδικού άξονα «Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι/ Παράκαμψη Ηγουμενίτσας» στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στην Ερώτηση που έχει α.π. 3257/15-2-2022, επισημάνθηκε ότι οι μελέτες βρίσκονται σε προχωρημένη φάση και η κυβέρνηση όφειλε να έχει εντάξει και το σκέλος της κατασκευής του οδικού άξονα σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, κάτι που δεν έχει πράξει, παρόλο που, εκτός από το ΕΣΠΑ, είχε την ευκαιρία του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που δίνει δυνατότητα ένταξης έργων υποδομών. Είναι απορίας άξιο το ότι, κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, δεν έχει δοθεί απάντηση στην Ερώτηση αυτή, γεγονός που σημαίνει ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν ενημερώνει επί σχεδόν 1 έτος την εθνική αντιπροσωπεία και κατ’ επέκταση τους Έλληνες πολίτες, την τοπική κοινωνία, για το αν προτίθεται να εντάξει ή όχι την κατασκευή του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, είτε, εν πάση περιπτώσει, αν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο για το άμεσο μέλλον. Η στάση αυτή αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το αντιμετωπίζει ως έργο δευτερεύουσας σημασίας και το παραπέμπει στις καλένδες.
Αντιθέτως, υπενθυμίζεται ότι ήταν η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 που ενέταξε τη χρηματοδότηση των μελετών για την ωρίμανση του έργου στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020, στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου Mobility on the Ionian Coast – Comobilion συνολικού προϋπολογισμού 7.200.000€, εκ των οποίων τα 4.900.000€ δεσμεύτηκαν για τις μελέτες του εν λόγω κάθετου άξονα. Ως φορέας υλοποίησης του έργου ορίστηκε η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία μέχρι σήμερα έχει προκηρύξει ή/και συμβασιοποιήσει πλήθος σχετικών διαγωνισμών, με τον πιο πρόσφατο που δημοσιεύθηκε στις 16/1/2023 να αφορά εκτιμώμενη αξία 1.828.908€.
Ο οδικός άξονας που θα συνδέει την Εγνατία οδό με τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι μήκους 20,5 χιλιομέτρων, μέρος του οποίου είναι η περιφερειακή οδός της Ηγουμενίτσας μήκους 5 χιλιομέτρων, αποτελεί έργο κομβικής σημασίας για τις υποδομές και την ανάπτυξη της περιοχής, δηλαδή του βορειοδυτικού άκρου της χώρας που είναι βασική πύλη εισόδου από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης (βλ. Ιταλία). Για το λόγο αυτό, η ολοκλήρωση της κατασκευής του αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, καθώς, συγκεκριμένα, δύναται να ενισχύσει τον ρόλο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, να αυξήσει τη διασυνοριακή κυκλοφορία συμβάλλοντας στη βελτίωση της οδικής σύνδεσης του παράκτιου μετώπου της Ηπείρου με τη Νότια Αλβανία, να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, να δώσει λύση στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Ηγουμενίτσας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και να βελτιώσει την οδική ασφάλεια.

Επειδή επί σχεδόν 1 έτος δεν έχουμε λάβει απάντηση στην με α.π. 3257/15-2-2022 Ερώτηση για το αν θα ενταχθεί η κατασκευή του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο (π.χ. ΕΣΠΑ κ.ά.).
Επειδή οι Έλληνες πολίτες, η τοπική κοινωνία, απαιτεί επίσημες απαντήσεις για το αν η κατασκευή του έργου εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ή αν το έχει παραπέμψει στις καλένδες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να προτείνει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο (π.χ. ΕΣΠΑ κ.ά.), του έργου της κατασκευής του κάθετου άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι – ελληνοαλβανικά σύνορα συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής οδού Ηγουμενίτσας; Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Αν ναι, ποια είναι αυτά και ποιο ακριβώς είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κάτσης Μάριος
Γεροβασίλη Όλγα
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παππάς Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Read More »
Μ.Κάτσης: «Τέρμα το κρυφτό της κυβέρνησης για την περιφερειακή Ηγουμενίτσας και τον αυτοκινητόδρομο μέχρι το Μαυρομάτι» Μ.Κάτσης: «Τέρμα το κρυφτό της κυβέρνησης για την περιφερειακή Ηγουμενίτσας και τον αυτοκινητόδρομο μέχρι το Μαυρομάτι» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023 Rating: 5

Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Παραμυθιάς

Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023
Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Παραμυθιάς


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Παραμυθιάς παρέστη σήμερα στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά. Κατόπιν ο Σύλλογος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στο χώρο του Λυκείου. 
Τις βασιλόπιτες ευλόγησε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Σάντας Βελισσάριος μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Τίτου για υγεία και προκοπή. 
Η Πρόεδρος Φίλη Αντιγόνη και τα μέλη του Δ.Σ. ευχήθηκαν υγεία, καλή πρόοδο και επιτυχία ιδιαίτερα στους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων, τονίζοντας παράλληλα την σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς και το δεκαπενταμελές. 
Ευχές απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των μαθητών. 
Οι τυχεροί μαθητές ανά τάξη που κέρδισαν το φλουρί παρέλαβαν χρηματικό ποσό από το Σύλλογο Γονέων. 
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Ν. Χρήστου για την ευγενική χορηγία του για τις βασιλόπιτες. 
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!
Read More »
Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Παραμυθιάς Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023 Rating: 5

To βιβλίο η αφορμή για.. σύναξη Καραμανλικών

Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023
To βιβλίο η αφορμή για.. σύναξη Καραμανλικών


Είναι γνωστό ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στον Αντώνη Μπέζα με τον οποίο εξακολουθεί να διατηρεί πολύ στενή σχέση. Ίσως γιατί αισθάνεται ότι ο Θεσπρωτός πολιτικός, παρά τα προσόντα του, έχει αδικηθεί… τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά συναντήθηκαν εκτός Ηπείρου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», που έγινε στη Φλώρινα με ομιλητές τον Περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και τον καθηγητή Γεωπολιτικής Ιωάννη Μάζη και συντονίστρια τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη.

Εκτός από τον Αντώνη Μπέζα, παρόντες στην εκδήλωση, πέρα από τους εν ενεργεία βουλευτές της περιοχής, ήταν και μια σειρά από άλλους πρώην υπουργούς και βουλευτές των κυβερνήσεων Καραμανλή, όπως ο Αλέξανδρος Κοντός (Ξάνθη), ο Δάνης Τζαμτζής (Πέλλα), ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Πιερία), ο Νίκος Τσιαρτσώνης (Κοζάνη) ή ο Ανέστης Αγγελής (Καστοριά).

Τι σηματοδοτεί αυτή η συμμετοχή των πρώην, στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη για το βιβλίο του Κοττάκη ανά την Ελλάδα; Οι ίδιοι λένε ότι δε σηματοδοτεί την επανεργοποίησή τους στην πολιτική σκηνή ενόψει των εκλογών.

Γίνεται για να υπερασπιστούν το έργο της Νέας Δημοκρατίας εκείνης της περιόδου και τον ίδιο τον Καραμανλή. Ενός έργου, που όπως ισχυρίζονται, «κανιβαλίστηκε» από μερίδα των μέσων ενημέρωσης αλλά και από ανθρώπους μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία…
Read More »
To βιβλίο η αφορμή για.. σύναξη Καραμανλικών To βιβλίο η αφορμή για.. σύναξη Καραμανλικών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023 Rating: 5

Σελίδες