Εντοπίστηκαν σε δασώδη περιοχή στους Αγίους Πάντες Φιλιατών Θεσπρωτίας, 63 κιλά κάνναβης

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017Στo πλαίσιο της καταπολέμησης της εισαγωγής στη χώρα και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή στους Αγίους Πάντες Φιλιατών Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.


Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν σήμερα (30-06-2017) το πρωί στην ανωτέρω περιοχή, τέσσερις σάκοι που περιείχαν (52) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -63- κιλών και -136- γραμμαρίων.

Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν, ενώ ενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 


 
Read More »
Εντοπίστηκαν σε δασώδη περιοχή στους Αγίους Πάντες Φιλιατών Θεσπρωτίας, 63 κιλά κάνναβης Εντοπίστηκαν σε δασώδη περιοχή στους Αγίους Πάντες Φιλιατών Θεσπρωτίας, 63 κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Αντικαταστάθηκε η κα Δηλαβέρη από Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Περιφερειακής Οργάνωσης Ηπείρου της ΝΔ

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017
 
Αντικαταστάθηκε η Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Περιφερειακής Οργάνωσης Ηπείρου της Νέας Δημοκρατίας κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη, με απόφαση του γραμματέα οργανωτικού του κόμματος της ΝΔ κ. Στέλιου Κονταδάκη.

Υπεύθυνη, στην θέση της Θεσπρωτής Δικηγόρου, ορίστηκε η Πρεβεζάνα κα Άννα Μαρία Αντολιωτάκη.

Η κα Δηλαβέρη είχε οριστεί υπεύθυνη, μόλις στις 13 Οκτωβρίου 2016, με απόφαση του τότε Γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος κ. Βασίλη Σπανάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Read More »
Αντικαταστάθηκε η κα Δηλαβέρη από Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Περιφερειακής Οργάνωσης Ηπείρου της ΝΔ Αντικαταστάθηκε η κα Δηλαβέρη από Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Περιφερειακής Οργάνωσης Ηπείρου της ΝΔ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017


Και ενώ οι ζέστες εντείνονται κατά την διάρκεια της ημέρας, τα ηλιοβασιλέματα παραμένουν μαγικά όπως πάντα στα πανέμορφα Σύβοτα Θεσπρωτίας. 
Οι άριστες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ήδη δουλεύουν στο 100% όπως για παράδειγμα ο Άγιος Νικόλαος Domotel και το Ornella που εικονίζονται παρακάτω. 


Ο τουρισμός σε πλήρη άνοδο προσφέρει ανάσες ζωής στην δοκιμασμένη χώρα μας. 
Το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά μας και κάθε ημέρα υπόσχεται ειδυλλιακές στιγμές όπως η εικονιζόμενη στην Θεσπρωτία, στην χώρα όλων των τοπίων. 
Enjoy!
Γιώργος Μαλαμίδης - thesprotia3d.gr


 
Read More »
Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Η σύγκρουση των Θεσπρωτών ανταρτών με τους γερμανοτσάμηδες - Η Μάχη των Αγίων Θεοδώρων (30 Ιουν 1944) - Του Γιώργου Γκορέζη

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017


Στις αρχές του θέρους 1944 η κατάσταση στη Θεσπρωτία μεταβάλλεται. Οι Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών ( Ε.Ο.Ε.Α. ) του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου ( ΕΔΕΣ) την 27η Ιουνίου 1944 καταλαμβάνουν την Παραμυθιά και την 29η Ιουνίου ανακαταλαμβάνουν την Πάργα. Τόσο στην Παραμυθιά όσο και στην Πάργα ελήφθησαν μέτρα τιμωρίας των Μουσουλμάνων, που είχαν διαπράξει φόνους και εμπρησμούς...
και προστασίας των γυναικοπαίδων από την οργή του ελληνικού πληθυσμού - 43 καταδικάστηκαν από το στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκαν-και 600 περίπου γυναικόπαιδα βρήκαν προστασία, διατροφή και περίθαλψη σε χώρο συγκέντρωσης στην Παραμυθιά.
Οι δυνάμεις των ενόπλων Μουσουλμάνων, εκτελώντας διαταγές της Γερμανικής Διοίκησης, εγκατέστησαν γραμμή μάχης σε υψώματα Δυτικά και Βορειοδυτικά της Παραμυθιάς και Βορείως της Πάργας, επιδιδόμενοι σε επιδρομές, ληστείες και φόνους εντός της καταληφθείσης υπό των ανταρτών περιοχής. Προς τούτους απεστάλη προκήρυξη που τους καλεί να παύσουν να συνεργάζονται με τους Γερμανούς και να καταθέσουν τα όπλα, αλλά αυτοί καμία απάντηση δεν έδωκαν.

Πληροφορίες έφεραν τους συνεργαζόμενους με τους Γερμανούς ενόπλους Μουσουλμάνους να ετοιμάζουν επίθεση για την ανακατάληψη της Παραμυθιάς. Για την εξασφάλιση της Πόλης το ΙΙ Τάγμα του 16ου Συντάγματος προωθήθηκε από την 27η Ιουνίου στο Στενό Αγίων Θεοδώρων Σέλιανης, τοποθεσία απέχουσα περί τα 4 χιλιόμετρα από την Παραμυθιά, για να απαγορεύσει την αμαξιτή οδό Μενίνα – Παραμυθιά. Το Τάγμα έλαβε διάταξη με τον 5ο Λόχο υπό τον Εύελπι Χριστόπουλο Χρίστο στα δεξιά, τον 6ο Λόχο υπό τον υπολοχαγό Γριβάκο Πέτρο στα αριστερά ( τοποθεσία ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ), και τον 2ο Λόχο Μηχανημάτων υπό τον τότε Εύελπι Παναγιωτακόπουλο Γεράσιμο στην Παραμυθιά.
Όλοι οι αντάρτες του Τάγματος κατήγοντο από την περιοχή, και έπνεαν μένεα κατά των Μουσουλμάνων, που θεωρούσαν σφαγείς του ελληνισμού της Θεσπρωτίας. Οι άνδρες του 5ου Λόχου προήρχοντο κυρίως από τα χωριά Προδρόμι, Βέλιανη και Καρυώτι, και οι πλείστοι ήταν παλαίμαχοι αντάρτες του εκ Προδρομίου οπλαρχηγού ( Υπολοχαγού των Ε.Ο.Ε.Α. ) Γεωργίου Κωνσταντίνου (Κώτσιο-Νικόλα ), γενναίου και ατρόμητου πολεμιστή. Ο 6ος Λόχος περιελάμβανε αντάρτες από τα χωριά Ζερβοχώρι ( οπλαρχηγός Κωνσταντίνου ), Αγορά-Χόικα οπλαρχηγός Φωτο -Λιόλιος ), περιοχή Φαναρίου (οπλαρχηγός Ντούσκος ), Προδρόμι ( οπλαρχηγός Τσίτσος Χρήστος ).
Η επίθεση των ενόπλων Μουσουλμάνων εκδηλώθηκε την 0530 ώρα της 30ης Ιουνίου επί της κατευθύνσεως από Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους. Προηγούντο δύο Γερμανικά αυτοκίνητα έλκοντα ένα Πυροβόλο των 47 και ένα βλητοφόρο πλήρες βλημάτων. Δέκα περίπου αυτοκίνητα πλήρη Γερμανών ( δύναμη 250 περίπου άνδρες ) και 100 περίπου Μουσουλμάνοι , πολλοί έφιπποι, εντοπίστηκαν να αναμένουν στη θέση « Κεφαλόβρυσο », εκεί ακριβώς όπου ο πλάτανος και η πηγή.

Οι αντάρτες άρχισαν τα πυρά εναντίον του εχθρού από την απόσταση των 300 μέτρων, και οι επί των οχημάτων Γερμανοί κατήλθαν αυτών και άρχισε η μάχη. Οι θέσεις των ανδρών του 6ου Λόχου ήσαν πολύ επισφαλείς, διότι η τοποθεσία ήταν πεδινή και εκτεθειμένη στα πυρά του εχθρού. Παρά ταύτα οι αντάρτες επέδειξαν ευψυχία και εκράτουν τις θέσεις τους. Ενώ οι θέσεις του 5ου Λόχου ήταν πλεονεκτικότερες κατά το δεξιό τους μόνο, όπου και τα βραχώδη προπετάσματα που κάλυπταν τους αντάρτες.
Πλέον της ημίσειας ώρας οι Γερμανοί και Μουσουλμάνοι καθηλώνονται εντός των χανδάκων από τα δραστικά πυρά των ανταρτών, παρά την υπεροχή των πυρών τους, που ενισχύονταν και από πυρά βαρέων όλμων. Βαρύ πολυβόλο του 5ου Λόχου, που είχε ταχθεί στα δεξιά του και εντός σχισμής βράχου, θέριζε ολόκληρη την μεταξύ του έλους και των αντερεισμάτων του υψώματος Ζουμπάνι έκταση στην οποία διεξήγετο η μάχη, και καθιστούσε την προχώρηση του εχθρού αδύνατη. Το πολυβόλο τούτο, λάφυρο των Προδρομιτών ανταρτών από προηγούμενους αγώνες τους με τους Γερμανοιταλούς, χειρίζετο ο αντάρτης Χρίστος Τσίτσος. Προήχθη σε επιλοχία για τον ηρωισμό του κατά τη μάχη αυτή.Οι Γερμανοί έταξαν τότε εις αγρόν του Νεοχωρίου Πυροβολαρχία από τέσσερα πυροβόλα και άρχισαν δραστικά πυρά. Επεσήμαναν το πολυβόλο και έβαλαν συνεχώς κατ’ αυτού.
Τα πυρά των ανταρτών ήλθαν να ενισχύσουν δύο όλμοι Ιταλικής προελεύσεως από τον Λόχο μηχανημάτων του Τάγματος, εκ των οποίων μόνο ο ένας κατέστη δυνατό να μεταφερθεί δια των χειρών σε κατάλληλο θέση, στα δεξιά του 5ου Λόχου, ώστε να προσβληθεί η εχθρική πυροβολαρχία. Την στιγμή όμως εκείνη ο διοικητής του Τάγματος εντόπισε από το παρατηρητήριο του φάλαγγα δέκα περίπου Γερμανικών αυτοκινήτων να κινούνται από τη Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους, προς ενίσχυση της μάχης. Τα αυτοκίνητα στάθμευσαν στο πλάτανο στο Κεφαλόβρυσο ( πλάτανος του αράπη ), και οι Γερμανοί άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις μάχης. Ο διοικητής του Λόχου μηχανημάτων διετάχθη να μεταφέρει τα πυρά του όλμου στον πλάτανο, πράγμα που έγινε με απόλυτη ευστοχία. Μετά από λίγο οι Γερμανοί υποχωρούν ατάκτως και δρομέως επί της αμαξιτής προς Μενίνα.
Ευθύς αμέσως οι 5ος και 6ος Λόχοι εκδηλώνουν επίθεση κατά των υποχωρούντων Γερμανών. Σκηνές άφθαστου ηρωισμού των ανταρτών λαμβάνουν χώρα. Ο 5ος Λόχος συλλαμβάνει αιχμαλώτους και άγεται πολύ πέραν του Κεφαλοβρύσου. Ο 6ος Λόχος προελαύνει παράλληλα του λιμνώδους έλους και επιτίθεται κατά των παρά την Σκουπίτσα Γερμανών, που τρέπονται σε φυγή.
Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων ήταν η πρώτη μάχη εκ παρατάξεως σε πεδινή περιοχή που έδωκαν οι ανταρτικές ομάδες. Ο άφθαστος ηρωισμός των εμπειροπολέμων ανδρών του ΙΙ/16 Τάγματος έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού που έλαμψαν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Τεράστια η σημασία της , γιατί απέτρεψε τη ανακατάληψη της Παραμυθιάς και ολοκλήρου της περιοχής από τους Γερμανούς και τους συνεργαζόμενους μ’ αυτούς ένοπλους Μουσουλμάνους.
Το Τάγμα είχε ένα νεκρό, τον αντάρτη του 5ου Λόχου Κοντό Σωτήριο, και 5 τραυματίες, τους αντάρτες Σιώχο Παναγιώτη, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Δημητρίου Φώτιο, Τάχια Βασίλειο και Σακαντέμη Ιωάννη. Στο Κεφαλόβρυσο, κάτωθεν του πλατάνου, ανευρέθηκαν μετά την λήξη της μάχης 30 Γερμανοί νεκροί. Άλλοι 6 νεκροί Γερμανοί περισυλλέγησαν εκ του λοιπού πεδίου της μάχης. Οι Γερμανοί είχαν και 42 τραυματίες.
Επί του πεδίου της μάχης περισυλλέγησαν υπό των ανταρτών σαν λάφυρα 2 αυτοκίνητα, 1 αντιαρματικό πυροβόλο, 1 βλητοφόρο, 2 ασύρματοι, 5 οπλοπολυβόλα, 10 κτήνη, 35 τυφέκια μάουζερ.-
Βοηθήματα
- « Αρχεία Εθνικής Αντίστασης », Εκδόσεις ΓΕΣ 1998, με την επιμέλεια επιτροπής ανωτάτων αξιωματικών υπό την προεδρία του υποστρατήγου Γ. Γκορέζη.
- « Εθνική Αντίσταση 1941-45 », Υποστρατήγου Γ. Γκορέζη, 1999, Εκδόσεις Δωδώνη.
- « Πολεμική Έκθεση Δράσης ΙΙ/16 Τάγματος Ανταρτών », Αντισυνταγματάρχης Κ. Ζιώγας, τότε Διοικητής Τάγματος.
- « Πολεμική Έκθεση Δράσης Γενικού Αρχηγείου ΕΟΕΑ », Π. Νικολόπουλος, Διευθυντής Γραφείου Επιχειρήσεων.

*Ο Γιώργος Γκορέζης είναι υποστράτηγος ε.α., συγγραφέας. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας. 
Γράφει : O Γιώργος Γκορέζης*
web : ggore.wordpress.com


 
Read More »
Η σύγκρουση των Θεσπρωτών ανταρτών με τους γερμανοτσάμηδες - Η Μάχη των Αγίων Θεοδώρων (30 Ιουν 1944) - Του Γιώργου Γκορέζη  Η σύγκρουση των Θεσπρωτών ανταρτών με τους γερμανοτσάμηδες - Η Μάχη των Αγίων Θεοδώρων (30 Ιουν 1944) - Του Γιώργου Γκορέζη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

118.110 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού του Τ.Ε.Π. Νοσοκομείου Φιλιατών

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ήπειρος 2014-2020", με έγγραφό της προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, διατυπώνει θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσηςγια την προμήθεια ενδοσκοπικού εξοπλισμού ΤΕΠ Ηγουμενίτσας (Νοσοκομείου Φιλιατών) συνολικού προϋπολογισμού 118.110 ευρώ.


Read More »
118.110 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού του Τ.Ε.Π. Νοσοκομείου Φιλιατών 118.110 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού του Τ.Ε.Π. Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ποιοι δήμοι ξεχνάνε τον κοινωνικό τους ρόλο - Του Σταύρου Κωστάρα

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017Από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται μείωση ή ακόμη και απαλλαγή φόρων και τελών για ειδικές κοινωνικές ομάδες πολιτών. 

Δυστυχώς κάποιοι δήμοι απέχουν από τον κοινωνικό τους αυτό ρόλο και δεν διαχωρίζουν τους πολίτες ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους! 

Δήμος Ηγουμενίτσας
Για τα δημοτικά τέλη, με την απόφαση που ισχύει, απαλλάσσονται οι άποροι σε ποσοστό 100%, και οι πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ σε ποσοστό 50%.
Για την ύδρευση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ προβλέπεται 50% μείωση επί της κατανάλωσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ΑΜΕΑ.
Δήμος Σουλίου
Για τα δημοτικά τέλη, με την απόφαση που ισχύει, απαλλάσσονται σε ποσοστό 100% οι άποροι, σε ποσοστό 80% οι άνεργοι και σε ποσοστό 50% οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ και μονογονεϊκές οικογένειες
Για την ύδρευση προβλέπεται μείωση επί της κατανάλωσης από 30-100% για νεφροπαθείς και ΑΜΕΑ, 50% μείωση για τους πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, 20% για τους τρίτεκνους καθώς και απαλλαγή 100% για περιπτώσεις απόρων και μονογονεϊκών οικογενειών.
Δήμος Φιλιατών
Για τα δημοτικά τέλη, αν και είναι ο ακριβότερος στην Ήπειρο και ένας από τους πιο ακριβούς της χώρας, δεν υπάρχει καμία απολύτως μείωση ή απαλλαγή για καμία κοινωνική ομάδα,
Για την ύδρευση προβλέπεται 30% μείωση επί της κατανάλωσης για πολύτεκνους και 50% για τους πολύτεκνους που είναι ταυτόχρονα και ΑΜΕΑ! 

Συγχαρητήρια λοιπόν στον Δήμο Σουλίου που με πλήρεις, λεπτομερείς και υποδειγματικές αποφάσεις, οι οποίες καλύπτουν όλο το κοινωνικό φάσμα, έχει επιμερίσει τα τέλη που εισπράττει ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική κατάσταση των δημοτών του.
Δεν είναι ντροπή κυρίες και κύριοι των δημοτικών αρχών η αντιγραφή των άλλων δήμων!! Πάρτε τις αποφάσεις και αλλάξτε τον τίτλο της αρχής μόνο. Είναι πολύ απλό!


Σχετική νομοθεσία:
Μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι (50%), ή απαλλαγή για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους. (παρ 3 άρθρο 202 Ν. 3463/06)
Μειωμένο τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι 50% ή και απαλλαγή για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και τους πολύτεκνους (ΥΠ.ΕΣ.Α.&Η.Δ. εγκ.16/16898/19.08.2010)
Άποροι είναι αυτοί που έχουν πιστοποιητικό απορίας από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας σύμφωνα με το ΝΔ 57/1973.
Πολύτεκνοι με τέσσερα (4) τουλάχιστον τέκνα, (άρθρ. 1 παρ. 21 του Ν. 2247/1994 /ΦΕΚ 182/31.10.1994/τ. Α'- 2771/2006 απόφαση ΣτΕ).
Πολύτεκνοι είναι επίσης όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του (Ν. 3454/7-4-2006)Read More »
Θεσπρωτία: Ποιοι δήμοι ξεχνάνε τον κοινωνικό τους ρόλο - Του Σταύρου Κωστάρα  Θεσπρωτία: Ποιοι δήμοι ξεχνάνε τον κοινωνικό τους ρόλο - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Κοσμοσυρροή στον εορτασμό του παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαδοχωρίου

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017


Με λαμπρότητα μέσα σε κοσμοσυρροή εορτάστηκε η πανήγυρης του παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαδοχωρίου. 


Για μια άλλη μια χρονιά πιστοί όλων των ηλικιών τίμησαν την ενορία Λαδοχωρίου, ξεπερνώντας φέτος κάθε προσδοκία θυμίζοντας παλιές εποχές, όπου το πανηγύρι για την τιμή του παρεκκλησίου γινόταν για τρεις ημέρες και κατακλυζόταν από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσπρωτίας.
Read More »
Κοσμοσυρροή στον εορτασμό του παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαδοχωρίου Κοσμοσυρροή στον εορτασμό του παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαδοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017Για πρώτη φορά στο νομό Θεσπρωτίας στις 19 Ιουνίου, δακτυλιώθηκαν πελαργοί στις φωλιές τους στα χωριά Κρυσταλλοπηγή, Προδρόμι και Ξηρόλοφο όπου αναπαράγονται κάθε χρόνο και τρέφονται από τα υγρολίβαδα που βρίσκονται στις γύρω περιοχές.

Τη δακτυλίωση διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας και έμπειρους δακτυλιωτές που εκπαίδευσαν την βιολόγο και το προσωπικό φύλαξης του φορέα στην υλοποίηση της σχετικής δράσης. Στην ομάδα δακτυλίωσης συμμετείχαν εθελοντικά η κ. Εύα Στετς, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού - με ευγενική προσφορά των δακτυλιδιών που χρησιμοποιήθηκαν- ο κ. Νικόλαος Νούλας από την Εθελοντική ομάδα ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου, η κ. Γιώτα Μαντζουράτου, έμπειρη παρατηρητής πτηνών και ο κ. Κώστας Μπέστας, παρατηρητής πτηνών και φωτογράφος φύσης τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την σημαντική προσφορά τους.Απόσπασμα δορυφορικής εικόνας από τις περιοχές 
όπου δακτυλιώθηκαν οι λευκοί πελαργοί


Η μέθοδος που χρησιμοποιείται διεθνώς περιλαμβάνει λήψη των νεοσσών από τη κάθε φωλιά με ασφαλή και ανώδυνο τρόπο μέσω καλαθοφόρου οχήματος, δακτυλίωση στο έδαφος (τοποθέτηση δακτυλιδιού με κωδικό, μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους) και τοποθέτησή τους αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διήρκησε από 10 ως 25 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών και μετά από παρατήρηση ότι οι γονείς επέστρεφαν άμεσα στους νεοσσούς τους. Όταν οι νεοσσοί αντιλαμβάνονται κάποιον κίνδυνο πέφτουν στο δάπεδο της φωλιάς σε ακινησία. Αυτό το κάνουν ακόμα και όταν επιστρέφουν οι γονείς τους στην φωλιά. Η συμπεριφορά αυτή βοηθάει πολύ στη δακτυλίωση μιας και οι νεοσσοί δεν αντιδρούν καθόλου. Τέλος, στη διαδικασία περιλαμβάνεται και επιμελής καθαρισμός της φωλιάς από κάθε είδους σκουπίδια όπως πλαστικές σακούλες, σκοινιά, σύρματα κτλ. που μπορεί να τραυματίσουν ή και να πνίξουν τους μικρούς πελαργούς πριν το τελικό πέταγμά τους.
Συνολικά, δακτυλιώθηκαν 22 νεοσσοί από έξι φωλιές των προαναφερθέντων χωριών. Τα δαχτυλίδια είναι τύπου ELSA, πλαστικά, τα οποία διαρκούν εφ’ όρου ζωής και δίνουν τη δυνατότητα παρατήρησης από απόσταση με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Η φωλιά με τα περισσότερα μικρά ήταν στο Προδρόμι με συνολικά 5 νεοσσούς. Στην Κρυσταλλοπηγή και στον Ξηρόλοφο είχαν από 3 και 4 νεοσσούς (δύο φωλιές με 4 νεοσσούς και τρεις φωλιές με 3 νεοσσούς). Ο πιο «βαρύς» νεοσσός ήταν σε φωλιά της Κρυσταλλοπηγής με βάρος 3,40kg και ο πιο ελαφρύς 1,48kg. 


Σκοπός της δακτυλίωσης είναι η μελέτη του λευκού πελαργού και συγκεκριμένα οι μετακινήσεις του, η μετανάστευση και η αναπαραγωγή. Τις περισσότερες φορές τα πουλιά αυτά επιστρέφουν μετά τη μετανάστευσή τους στην περιοχή που γεννήθηκαν. Έτσι αν ένα πουλί δακτυλιωθεί στην Ευρώπη σε κάποιο σταθμό δακτυλίωσης, και βρεθεί στην Αφρική, θα δώσει την δυνατότητα στους επιστήμονες από τα στοιχεία του δακτυλιδιού να βγάλουν διάφορα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το πουλί, την περιοχή όπου βρέθηκε και κάτω από ποιες συνθήκες, αν είχε ξαναπιαστεί πριν, την πορεία που ακολούθησε και άλλα. 
Ευελπιστούμε πως τα πουλιά που δακτυλιώθηκαν φέτος θα παρατηρηθούν και κατά την επιστροφή τους από την Αφρική μετά από λίγα χρόνια. Read More »
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (+ΦΩΤΟ)  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Ενημερωτική συγκέντρωση στην Παραμυθιά με θέμα: «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ»

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), οργανώνουν ενημερωτική συγκέντρωση στην Παραμυθιά, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου, την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 Π.Μ. με θέμα: «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» 


Ομιλητές: 
  • Τάκης Πεβερέτος, Πρόεδρος ΣΕΚ (Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων)
  • Βασίλης Παρόλας, Γεν. Διευθυντής Α.Σ. Θεσπρωτίας-Πρέβεζας

Καλούνται οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας να συμμετάσχουν στο ξεκίνημα μιας σημαντικής παρέμβασης, για την προστασία και ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος της περιοχής μας.Για τον ΑΣ Θεσπρωτίας Πρέβεζας
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Διευθυντής
Βλάχος Σπυρίδων Βασίλης Παρόλας 


 
Read More »
Ενημερωτική συγκέντρωση στην Παραμυθιά με θέμα: «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» Ενημερωτική συγκέντρωση στην Παραμυθιά με θέμα: «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Κλυταιμνήστρα - Ο μύθος μέσα από την ματιά του Κωνσταντίνου Μπούρα

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017


Κλυταιμνήστρα - Ο μύθος μέσα από την ματιά του Κωνσταντίνου Μπούρα 
Σκηνοθεσία: Θωμάς Λιώλιος 

Από το Politheatro | performing arts


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Κλυταιμνήστρα - Ο μύθος μέσα από την ματιά του Κωνσταντίνου Μπούρα Ηγουμενίτσα: Κλυταιμνήστρα - Ο μύθος μέσα από την ματιά του Κωνσταντίνου Μπούρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Μπλακ άουτ της ΔΕΗ αυτή την ώρα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017


Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Ηγουμενίτσας από τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία που έριξε τις ασφάλειες στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου.
Τα παράπονα των επαγγελματιών της πόλης είναι πολλά και λογικά, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας και σήμερα στην περιοχή, εχτές έφτασε του 39,4 βαθμούς Κελσίου, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους, ειδικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε λίγη ώρα θα γίνει προσπάθεια να επανέλθει η ηλεκτροδότηση, ελπίζοντας το δίκτυο να αντέξει.Read More »
Μπλακ άουτ της ΔΕΗ αυτή την ώρα στην Ηγουμενίτσα Μπλακ άουτ της ΔΕΗ αυτή την ώρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες