Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 43χρονος με 890 πακέτα λαθραία τσιγάρα (φωτογραφίες – βίντεο)

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 43χρονος με 890 πακέτα λαθραία τσιγάρα (φωτογραφίες – βίντεο)Τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Ομάδας Κ9/Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού, για παράβαση των διατάξεων του Ν. 2960/01 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, που οδηγούσε ο 43χρονος, εντοπίστηκαν, επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία εντός της καμπίνας του τράκτορα, οκτακόσια ενενήντα (890) πακέτα τσιγάρων διαφόρων επωνυμιών, τα οποία στερούνταν της ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης και επρόκειτο να μεταφερθούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα καπνικά προϊόντα και το Φ/Γ όχημα με επικαθήμενο, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 43χρονος με 890 πακέτα λαθραία τσιγάρα (φωτογραφίες – βίντεο) Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 43χρονος με 890 πακέτα λαθραία τσιγάρα (φωτογραφίες – βίντεο) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Ευχές για Καλό Πάσχα από τον Δήμο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024

 Ευχές για Καλό Πάσχα από τον Δήμο Ηγουμενίτσας


Read More »
Ευχές για Καλό Πάσχα από τον Δήμο Ηγουμενίτσας Ευχές για Καλό Πάσχα από τον Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Προς χρήση τα γηπεδάκια της οδού Γράμμου.

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Προς χρήση τα γηπεδάκια της οδού ΓράμμουΟ Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει πως αποκαταστάθηκε ο φωτισμός στα γηπεδάκια της οδού Γράμμου και πλέον μπορεί να γίνει χρήση αυτών και τις απογευματινές – νυχτερινές ώρες.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του προσωπικού του Δήμου τα γήπεδα επανέρχονται στη χρήση αρκετές ημέρες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Ευχή όλων ο χώρος να αποτελέσει ξανά σημείο συνάντησης και προαγωγής του αθλητισμού.

Read More »
Προς χρήση τα γηπεδάκια της οδού Γράμμου. Προς χρήση τα γηπεδάκια της οδού Γράμμου. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Δωρεά από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Δωρεά από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την Τράπεζα Τροφίμων Ηπείρου για την μεγάλη προσφορά της σε αναψυκτικά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438

Email: kp@igoumenitsa.gr

Facebook: www.facebook.com/kpIgoumenitsas/
Read More »
Δωρεά από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Δωρεά από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Δικαιολογητικά για θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Δικαιολογητικά για θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑΠαρακαλούνται οι δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας που κατέχουν ατομική θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ η οποία έχει λήξει, να προσκομίσουν σε διάστημα ενός μηνός (δηλαδή από 01/05/2024 έως 31/05/2024) επικαιροποιημένα τα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται παρακάτω:

1) Φωτοαντίγραφο γνωμάτευσης ΚΕΠΑ (Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας) με το ποσοστό αναπηρίας.

2) Φωτοαντίγραφο Δελτίου Στάθμευσης «Α.Μ.Α» εν ισχύ.

3) Φωτοαντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου ή του μισθωτηρίου συμβολαίου σε περίπτωση ενοικίασης (στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος φιλοξενείται από συγγενικό πρόσωπο θα προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή φωτοαντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού Κ.Ω)

4) Φωτοαντίγραφο άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου (κάτοχος ο ίδιος ή συγγενής α βαθμού και σύζυγοι που διαμένουν στην ίδια κατοικία).

5) Φωτοτυπία άδεια διπλώματος οδηγού

6) Συμπληρωμένη Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση (επισυνάπτεται)

7) Μελέτη

«…Μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως στον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, στην προτεραιότητα οδών, στην αλλαγή της διατομής του οδοστρώματος ή της οδού, στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης, στον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά στον καθορισμό χώρων στάθμευσης και στην επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, λαμβάνονται με αποφάσεις του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους, με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ή για λογαριασμό των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών τους. (παρ.1 άρθρο 52 Ν.2696/99, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.9 του άρθρου 48 του Ν.4313/14) (παρ.1 άρθρο 82 Ν.3463/06) …» που θα περιλαμβάνει:

Α) τεχνική περιγραφή με στοιχεία όπως περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης, κατηγοριοποίηση της οδού, γεωμετρικά χαρακτηριστικά οδού, κυκλοφοριακός φόρτος, σκοπιμότητα- αναγκαιότητα της ρύθμισης, εξέταση εναλλακτικών λύσεων, πρόταση ρύθμισης, στοιχεία που αποδεικνύουν σαφώς ότι τα προτεινόμενα αποτελούν την βέλτιστη επιλογή και υποστηρίζουν ταυτόχρονα τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) κλπ,
Β) σχέδια ή χάρτες στα οποία θα αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, σε σχέση με το συνολικό οδικό δίκτυο της περιοχής. (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδ. οικ.33278/394/08.06.2015)

Οι ισχύουσες διατάξεις για παραχώρηση αναπηρικών θέσεων στάθμευσης είναι το εδάφιο δ του άρθρου 1 της με αρ. Δ2/3311/27-12-1991 ΦΕΚ 3 τ. Β΄ 8-1-1992 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης όπως τροποποιήθηκε με την ΔΜΕΟ/62/3430/11-6-1993 ΦΕΚ 456 τ. Β΄ 24-6-1993 σε συνδυασμό με το άρθρο 4, την παρ, 1 του άρθρου 52 του Ν. 2696/1999 Κ.Ο.Κ. όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και το ΠΔ 241/2005 – ΦΕΚ 290/Α/30.11.2005. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ δικαιούνται και όσοι παθόντες ανήκουν στις περιπτώσεις που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

1. Ν. 490/76 άρθρο 1 (ΦΕΚ 331Α΄) Ανάπηροι Έλληνες μετανάστες και εργάτες εξωτερικού που λόγω της φύσης της αναπηρίας τους παρακωλύεται η βάδιση.

2. Ν. 1798/88 άρθρο 16 (ΦΕΚ 166Α΄ ) Ανάπηροι Έλληνες πολίτες που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών σοβαρή κινητική αναπηρία: Α. του ενός ή των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% Β. του ενός ή και των δύο άκρων με συμμετοχή κινητικής αναπηρίας του ενός ή και των δυο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από τα οποία τα 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο Γ. ολική τύφλωση και στα δύο μάτια με ποσοστό αναπηρίας 100%

3. Ν. 1882/90 άρθρο 23 (ΦΕΚ 43 Α΄) Ανάπηροι Έλληνες πολίτες

• Νοητικά καθυστερημένοι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40% πάσχοντες από αυτισμό συνοδευόμενο από επιληπτικές κρίσεις

• Έχοντες πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω και είναι ανίκανοι για εργασία.

• Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

• Πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου

• Πάσχοντες από αιμορροφιλία

4. Ν. 2227/94 (ΦΕΚ 129Α΄ ) ανάπηροι πολίτες Κ-Μ της Ε.Ε. που εμπίπτουν σε μία από τις υπ. αριθμ. 2 και 3 αναφερόμενες κατηγορίες.

Σας ενημερώνουμε ότι η μη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών συνάδει με αυτόματη ακύρωση της θέσης.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών
και Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων
Παναγιώτης Τακλάκογλου
Read More »
Δικαιολογητικά για θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ Δικαιολογητικά για θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου για την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου για την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ ΘεσπρωτίαςΟ Δήμος Ηγουμενίτσας συγχαίρει το Σπάρτακο Γραικοχωρίου για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΠΣ Θεσπρωτίας στον τελικό με τον Άρη Φιλιατών και του εύχεται καλή συνέχεια στο θεσμό.

Το Δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας ήταν γεμάτο φιλάθλους οι οποίοι απόλαυσαν ένα όμορφο παιχνίδι. Τέλος, συγχαίρει την ομάδα του Άρη Φιλιάτων για την συμμετοχή της και της εύχεται καλή συνέχεια στα μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής.

Read More »
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου για την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ Θεσπρωτίας Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου για την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Το Σούλι Παραμυθιάς για τον αγώνα παλαιμάχων για τον αγνοούμενο Δημήτρη

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Το Σούλι Παραμυθιάς για τον αγώνα παλαιμάχων για τον αγνοούμενο Δημήτρη


Το ΔΣ του ΑΠΣ ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ συμμετέχοντας στον φιλικό αγώνα παλαιμάχων που θα διεξαχθεί στο δημοτικό στάδιο Καναλακίου στις 27.04.2024 και ώρα 18.00, τιμάει τον αγνοούμενο συμπαίκτη , συμπολίτη αλλά και εκλεκτό φίλο μας Δημήτρη Τσάλη ενώνοντας τις ευχές και τις προσευχές μας.

Σας προσκαλεί όλους να παραστείτε σε αυτή την εκδήλωση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Read More »
Το Σούλι Παραμυθιάς για τον αγώνα παλαιμάχων για τον αγνοούμενο Δημήτρη Το Σούλι Παραμυθιάς για τον αγώνα παλαιμάχων για τον αγνοούμενο Δημήτρη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ:ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΡΓΙΑΣ

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ:ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΡΓΙΑΣΟ Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους Δημότες ότι την Τρίτη 30- 04 – 2024 δεν θα λειτουργούν οι υπηρεσίες του λόγω της αργίας της εορτής του Πολιούχου της Θεσπρωτίας Αγίου Δονάτου.

Read More »
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ:ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ:ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΡΓΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Ευχές Πάσχα από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Ευχές Πάσχα από το Επιμελητήριο ΘεσπρωτίαςRead More »
Ευχές Πάσχα από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Ευχές Πάσχα από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Τα πρώτα πορθμεία στη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Τα πρώτα πορθμεία στη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα

 Ο «Ευβοϊκός» αποπλέει από το Παλιό Λιμάνι. Σε δεύτερο πλάνο το Υ/Κ «Βασίλισσα Φρειδερίκη» με τα σινιάλα της Home Lines του Ευγενίδη


Στις μέρες μας, χάρη στην παρουσία πορθμείων κλειστού τύπου, σπάνια διακόπτεται η συγκοινωνία με Ηγουμενίτσα λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ ο συνδυασμός «ανοικτών» και «κλειστών» διατηρεί ένα πυκνο δικτυο δρομολογίων όλο το 24ωρο.

Εφέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη χρονιά που το πρώτο «φέρρυ μπωτ», ένα μετασκευασμένο αποβατικό, εγκαινίασε μια νέα εποχή για τις συγκοινωνιες του νησιού.


Το αποβατικό «Σέριφος»

Εκείνη την εποχή τα επιβατηγά πλοία τα οποία πλέουν προς Ιταλία πιάνοντας Κέρκυρα, είναι αναγκασμένα να πλεύσουν μέσω του καναλιού  της Λευκιμμης προς την πόλη και στη συνέχεια να ακολουθήσουν αντίστροφα την ίδια διαδρομή ακολουθώντας στην συνέχεια τη δυτική ακτή προς το Brindisi. Αιτία τα ναρκοπέδια που υπάρχουν ακόμα από τον πόλεμο στο στενό της Κασσιώπης.
Μεταπολεμικά και για αρκετά χρόνια η συγκοινωνία με Ηγουμενίτσα εξυπηρετείται κυρίως από τη «Μακρίνα», ένα γρήγορο μετασκευασμένο βρετανικό Motor Launch που ανήκει στην εταιρεία Μπονέτη.
Στα τέλη Μάη του 1955 όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η σύνδεση Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας με σκάφος το οποίο θα μεταφέρει φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορεία και «κούρσες». Η αθηναϊκή εφημερίδα «Βήμα» γράφει στις 31 Μάη ότι δρομολογείται φέρρυ μπωτ του Βασιλικού Ναυτικού επανδρωμένο με άνδρες του και το οποίο θα εκτελεί δύο διπλά δρομολόγια την ημέρα προκειμένου να εξυπηρετηθεί η τουριστική και εμπορική κίνηση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αν υπάρχουν διαχειριστικά ελλείμματα, αυτά θα καλύπτονται από τα κονδύλια του Τουρισμού.

Τα εγκαίνια της γραμμής γίνονται στις 6 Ιούνη  με παρόντες τους δημάρχους Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας Δεσύλλα και Πιτούλη, τον κερκυραίο υπουργό προεδρίας Γ . Ράλλη και τον υφυπουργό κυβερνήσεως Γ. Λύχνο ο οποίος τονίζει τη σημαντική προώθηση που θα έχει για την οικονομία της περιοχής η δρομολόγηση του νέου πλοίου.

Το πλοίο ονομάζεται «Σέριφος» και είναι ένα πρώην βρετανικό αποβατικό τύπου LCTMk4 (Landing Craft Tank τύπος ο οποίος κατασκευάστηκε σε εννιά παραλλαγές, στην τέταρτη από τις οποίες ανήκει το «Σέριφος») ναυπηγημένο το 1944. Είχε εκτόπισμα 586 τόνων, μήκος57 μέτρα, πλάτος 11.8 και βύθισμα 1.12. Δύο ντηζελομηχανές των 460 ίππων η κάθε μία του επέτρεπαν να αναπτύξει ταχύτητα 8 κόμβων, να έχει αυτονομία πλου1100 μιλίων και να μεταφέρει 356 τόνους φορτίου. Παραλαμβάνεται από το Β.Ν. το 1945-46

Οι καθημερινές αναχωρήσεις του «φέρρυ μπωτ» από Κέρκυρα είναι στις 7 το πρωί και 3 το μεσημέρι, ενώ  από Ηγουμενίτσα στις 10.30΄ το πρωί και 6.30΄το απόγευμα. Τα ταξίδι διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής:

 • Φορτηγά αυτοκίνητα: 200 δραχμές
 • Λεωφορεία: 150 δραχμές
 • Ταξί: 100 δραχμές
 • Επιβάτες: 11 δραχμές

Το πρακτορείο μεταφορών Γ. Τόμπρου στη Λ. Αλεξάνδρας αναλαμβάνει τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του φέρρυ μπωτ ενώ διαθέτει και αυτοκίνητα 5 ή 7 θέσεων για το ταξί Ηγουμενίτσα-Αθήνα με διάρκεια 12 ώρες.
Το «Σέριφος» μένει στη γραμμή μέχρι το Δεκέμβρη του 1955 οπότε βγαίνει εκτός λόγω βλάβης. Οχτώ χρόνια αργότερα αγοράζεται από ιδιώτη και νηολογείται στον Πειραιά ως «Άγιος Ανδρέας». Στα 1972 μετανηολογείται στην Πάτρα και μένει στη γραμμή Ρίο- Αντίρριο μέχρι το 1982 οπότε πωλείται στο εξωτερικό.


Απεργία των λιμενεργατών

Στο χώρο των λιμενεργατών η άφιξη του νέου πλοίου προκαλεί αναστάτωση, καθώς υπάρχει φόβος για περιορισμό της εργασίας τους. Ήδη δεκάδες εργάτες είχαν βρεθεί άνεργοι όταν οι κυλινδρόμυλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν σιλό για τον εφοδιασμό με σιτάρι. Σε τηλεγράφημά τους προς την κυβέρνηση οι λιμενεργάτες απειλούν με απεργία πείνας.

Η μεταφορά εμπορευμάτων με το νέο μέσο μειώνει σημαντικά το κόστος μεταφοράς και στις 8 Ιούλη 100 περίπου λιμενεργάτες διαδηλώνουν και  κλείνονται στο Εργατικό Κέντρο με αίτημα μεταξύ άλλων, την «επιβάρυνση των μετά του φέρρυ-μποτ μεταφερομένων εμπορευμάτων με 50% του ισχύοντος τιμολογίου ως και την μη αποσυμφόρησιν των λιμενεργατών, λόγω περιορισμού της εργασίας».

Η απεργία λήγει σύντομα με μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των λιμενεργατών.

 Ο «Ευβοϊκός» στην Ηγουμενίτσα


Ο «Ευβοϊκός»

Λίγο μετά τον Εμφύλιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Συμμαχικού Υλικού εκποιεί σε ιδιώτες το αποβατικό «Λέρος» το οποίο αγοράζεται από ιδιώτες τον Αύγουστο του 1952.   Είναι και αυτό αποβατικό τύπου LCTMk4 ναυπηγημένο το 1943 και εγγράφεται στο νηολόγιο του Πειραιά με αριθμό 1218. Μετά από μετασκευή δρομολογείται με το όνομα «Ευβοϊκός» από τις 27 Απρίλη του 1953 στη γραμμή Κάλαμος-Αλιβέρι, όπου παραμένει τουλάχιστον ως το Φλεβάρη του 1954.

Ο «Ευβοϊκός»  είναι το δεύτερο πορθμείο που εξυπηρετεί τη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα. Έχει ήδη υποστεί και τη δεύτερη από τις τρεις μετασκευές που πραγματοποιήθηκαν στο σκαρί του μέσα στη δεκαετία 1950-60 και έχει διαμορφωθεί ο χώρος επιβατών κάτω από τη γέφυρα. Μπορεί να μεταφέρει 130 επιβάτες το χειμώνα, 258 το καλοκαίρι καθώς και φορτηγά αυτοκίνητα μέχρι 15 τόννων.

Εκτός Κέρκυρας και … στην Κέρκυρα

Στις 12 Οκτώβρη 1956 επιστρέφει (πιθανόν από επισκευή) και αρχίζει να εκτελεί ένα δρομολόγιο από Κέρκυρα προς Ηγουμενίτσα στις 6 π.μ. και ένα από Ηγουμενίτσα προς Κέρκυρα στις 7.30΄ μ.μ.
Στις 15 Απρίλη του 1958 το βρίσκουμε στη γραμμή Ιτέα-Γαλαξίδι-Αίγιο, ενώ στις 2 Αυγούστου και στις 31 Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς στη γραμμή Ωρωπός-Ερέτρια.
Το Νοέμβρη του 1958 το πορθμείο «Κέρκυρα» που εξυπηρετεί τη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα  φεύγει για ετήσια επιθεώρηση και αντικαθίσταται από τον «Ευβοϊκό». Παραμένει για ένα διάστημα και την ημέρα των Θεοφανείων του 1959 φεύγει από την Κέρκυρα στις 10 π.μ. και επιστρέφει από Ηγουμενίτσα στις 7 μ.μ. Την επόμενη μέρα φεύγει από Κέρκυρα στις 6 π.μ. και από Ηγουμενίτσα στις 7.30 μ.μ.
Λίγο αργότερα, μέσα στην ίδια χρονιά το ξαναβρίσκουμε στη γραμμή Ιτέα-Γαλαξίδι-Αίγιο και το 1965 στο δρομολόγιο Αρκίτσα-Αιδηψός. Μέσα στο 1965 εξυπηρετεί και τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο.
Περνά στην ιδιοκτησία διαφόρων εταιρειών όπως «Π. Παναγιωτάκης», «Πορθμεία της Ελλάδος» κ.ά. μέχρι το 1980 οπότε πωλείται σε εταιρεία του εξωτερικού.
Γιώργος Ζούμπος
ΠΗΓΕΣ:

 • Εφημ. «Ελευθερία» (Αθήνας), φ. 19-10-1956, 29-10-1956, 23-11-1958
 • Εφημ. «Βήμα», φ. 01-06-1955
 • Εφημ. «Τα Νέα», φ. 07-06-1955
 • Εφημ. «Εμπρός», φ. 09-07-1955
 • Εφημ. «Εφημερίς των Ειδήσεων», φ. 03-01-1959
 • www.nautilia.gr
 • www.shipfriends.gr
 • www.corfuhistory.eu
 • Φωτ. αρχείο Θεόφιλου Τζίκα

Όπως δημοσιεύτηκε στην «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», 14/2/2015
Read More »
Τα πρώτα πορθμεία στη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα Τα πρώτα πορθμεία στη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΑΣΟΥ ΤΟΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΑΣΟΥ ΤΟΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Περιοδεία πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 25/4/2024, κλιμάκιο της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου Τάσο Τόκα.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε σχολικές ( ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, Ειδικό σχολείο Ηγουμενίτσας, Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών ) και υγειονομικές ( ΤΕΠ-Ηγουμενίτσα και Νοσοκομείο Φιλιατών ) μονάδες της περιοχής και ανέπτυξε συζήτηση με τους εργαζόμενους. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι ανεπάρκειες στο δημόσιο τομέα τόσο της Παιδείας όσο και της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα από τη συζήτηση στις σχολικές μονάδες αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο εκπαιδευτικός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει τον παιδαγωγικό του ρόλο ( από τις ανεπαρκείς ή επισφαλείς κτιριακές υποδομές μέχρι τον « μπαμπούλα » της αξιολόγησης κ.α. ) ενώ από την κουβέντα και στο ΤΕΠ και στο Νοσοκομείο Φιλιατών τονίστηκαν ως πιο φλέγοντα : η υποστελέχωση (έλλειψη σε βασικές ειδικότητες ιατρών, έλλειψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού συνολικά ), η αντίφαση της ύπαρξης ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά απουσίας εξειδικευμένου και επαρκούς προσωπικού για τη λειτουργία του και όλες οι συνέπειες της χρόνιας και μεθοδευμένης υποβάθμισης του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας. Από τη μεριά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, τόνισε ότι όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους, είναι αποτελέσματα της εγκληματικής, για το λαό, πολιτικής της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών κατευθύνσεών της, τις οποίες όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και η σημερινή στήριξαν, για την ενίσχυση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέσα στο χώρο δουλειάς τους για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να παλέψουν για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και της Παιδείας και της Υγείας, να κάνουν κριτήριο ψήφου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και την πραγματική τους αιτία και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και στους καθημερινούς αγώνες και με την εκλογική του ενδυνάμωση στις Ευρωεκλογές γιατί όπως επεσήμανε : «…. το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αυτά που λέει πριν τις εκλογές τα λέει και μετά, αυτά τα οποία υπερασπίζεται καθημερινά τα καταθέτει και στον αγώνα και στην (ευρω)βουλή, είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται και εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα….».


Το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΤΕ, στο « Πάνθεον » με θέμα « Η κατάσταση των δημοσίων δομών Υγείας στην περιοχή μας εκπέμπει SOS » και ομιλήτρια την Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του ΓΠ Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Τάσο Τόκα ενώ στην ομιλία αναδείχθηκε ανάμεσα στα άλλα η έκφραση πλευρών της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας στις δομές της περιοχής μας και τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των αγώνων του λαού για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Έγινε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, και στη μάχη των ευρωεκλογών για να στείλει ο λαός ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης αυτής της εγκληματικής σε όλα τα επίπεδα, και εις βάρος του λαού, πολιτικής της ΕΕ.


Read More »
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΑΣΟΥ ΤΟΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΑΣΟΥ ΤΟΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ Κ.Κ.Π.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ Κ.Κ.Π.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ 


Read More »
ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ Κ.Κ.Π.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ Κ.Κ.Π.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Οι νέες κλήσεις θα έρχονται… σπίτι σου

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Οι νέες κλήσεις θα έρχονται… σπίτι σου
Το πράσινο φως έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή ποινών στους παραβάτες οδηγούς με πανευρωπαϊκή ισχύ. Oι «κλήσεις χωρίς σύνορα» θα αποτελέσουν σύντομα πραγματικότητα, καθώς η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει την τιμωρία των οδηγών που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε όλα τα κράτη-μέλη αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί που δεν σέβονται ακόμα και τους βασικούς Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας να μένουν ατιμώρητοι, καθώς ούτε οι πόντοι ποινής βαραίνουν το ποινολόγιό τους. Η δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου συστήματος καταγραφής παραβάσεων και ποινών, θα διασφαλίζει ότι ο οδηγός θα τιμωρηθεί, ανεξαρτήτως από τη χώρα στην οποία βεβαιώθηκε η παράβαση.

Η διαδικασία αυτή θα αφορά συγκεκριμένες παραβάσεις, οι οποίες είναι οι πλέον επικίνδυνες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και το επικίνδυνο παρκάρισμα.

Η συνέχεια του όλου θέματος πρόκειται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να συνυπογράψει τις συγκεκριμένες διατάξεις και να τις θέσει σε εφαρμογή.
Read More »
Οι νέες κλήσεις θα έρχονται… σπίτι σου Οι νέες κλήσεις θα έρχονται… σπίτι σου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

ΙΧ έπεσε σε περίπτερο στο κέντρο της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
ΙΧ έπεσε σε περίπτερο στο κέντρο της Ηγουμενίτσας


Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός, από το τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο κέντρο της Ηγουμενίτσας.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν οδηγός ΙΧ, έχασε τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε σταθμευμένο όχημα αλλά και να παρασύρει μέρος από το περίπτερο που υπάρχει στο σημείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο οδηγός του ΙΧ αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα υγείας και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, κόλλησε το γκάζι του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το ατύχημα.

Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν κάποιος πελάτης στο περίπτερο και έτσι αποφεύχθηκε οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Read More »
ΙΧ έπεσε σε περίπτερο στο κέντρο της Ηγουμενίτσας ΙΧ έπεσε σε περίπτερο στο κέντρο της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024
Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη 


  Αρτηρίες καθάριων υδάτων που αναβλύζουν απ τα σπλάχνα των βουνών,  με μια αέναη κίνηση που προσφέρει Πνοή, Ζώη  στον Τόπο και στους σκληροτράχηλους κατοίκους της Γης των Θεσπρωτών.
 Ροές που  υπακούοντας πιστά τις βουλές (νόμους) της Μητέρας Φύσης  παραμερίζουν βουνά, σμιλεύουν βράχους σχηματίζοντας φαράγγια, ρεματιές. Κάπου εκεί Γη, Ύδωρ, Μύθος ανακατεύονται, στροβιλίζονται και σχηματίζουν της βίρες, τις “κολυμπήθρες” των Νυμφών και των Νεράιδων. 
 Σε μια τέτοια  βίρα  θέλησα να βρεθώ, δίπλα στο Κρυονέρι (Λίμποβο), αναλαμβάνοντας και μια αποστολή σαν αλαφροΐσκιωτος πιστός, ακόλουθος των πνευμάτων του νερού. Στο Μαυροβιρό λοιπόν να ξορκίσω…. μια φήμη…..
Όπου και να ρωτούσα για το όνομά του εξωτικού αυτού μέρους έπεφτα πάνω σε ένα κακό…..μαύρο μαντάτο, που πότιζε αυτό τον τόπο.
.......Εκεί μέσα είχε χαθεί ζωή και η θλίψη έντυνε με μαύρα αυτή την βίρα!!!.....
Υποψιαζόμουν όμως ότι κάτι διαφορετικό είχε συμβεί….και δεν είναι άλλο από τις φοβέρες που ξεστόμιζαν οι γυναίκες του Λιμπόβου για να φοβερίσουν τα βλαστάρια τους!!! Μάνες που σκιάζονταν να πάνε τα παιδιά τους να κολυμπήσουν στα νερά, μη τυχόν τα χάσουν !!! Περισσότερο μη κανένα τους Νεραιδοφιληθεί, μη Νύμφες τα πάρουν στην δροσερή αγκαλιά τους….Ξωτικά τα σύρουν σε τρελό χορό μέσα στα κρυστάλλινα νερά.
 Εκεί βάδισα λοιπόν λίγο πριν την είσοδο του Χωριού, πήρα την στράτα για τον Μαυροβιρό. Στάθηκα πλάι, του ιδίοις όμμασι να καταλάβω… την δόλια μάνα φυσικά, που μπρος σε αυτή την ομορφιά, το νερό, το φως, τον ήχο φοβόταν για το παιδί της. Περισσότερο όμως να απολαύσω με το δικό μου βλαστάρι!!! αυτήν παραδεισένια ομορφιά, να τον μυήσω και αυτόν σε αυτές τις ομορφιές, στα μέρη που γεννιούνται οι Μύθοι οι Νεράιδες οι Νύμφες...εκεί που αναβλύζει το Όνειρο, αναδύεται η Ομορφιά, αντηχεί  η Ηρεμία που σου προσφέρει η Φύση.
Μαυροβιρός το όνομα του, επίγειος παράδεισος η τοποθεσία του, και μια κολυμπήθρα μύησης στις άγνωστες Ομορφιές της Θεσπρωτίας για όλους εσάς που θέλετε να βρεθείτε εκεί.   


Πληροφορίες μετάβασης:Οι Βίρες της ΜύησηςΗ μύηση Με την ευκαιρία επισκεφτείτε το χωριό του Καλόγερου Σαμουήλ…. το Κρυονέρι (Λίμποβο), και το Λαογραφικό του Μουσείο… περπατήστε μέχρι το παλαιό νερόμυλο και δροσιστείτε στον μικρό καταρράκτη που σχηματίζεται πλάι του… 

Read More »
Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Σελίδες