Πρέπει να ελεγχθεί ΑΜΕΣΑ από μηχανικούς το κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Πρέπει να ελεγχθεί ΑΜΕΣΑ από μηχανικούς το κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)


Ανησυχία προκαλούν οι φωτογραφίες που έστειλε στο thespro.gr, γονέας ανηλίκων αθλητών από το εξωτερικό του κτηρίου του κλειστού γυμναστηρίου Ηγουμενίτσας "Αλεξάνδρα Τσιάβου".
Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, είναι εμφανές πως έχουν αποκολληθεί κομμάτια από την εξωτερική θωράκιση του κτηρίου, ενώ σε ορισμένα σημεία είναι πλέον ορατά και τα σίδερα από τις κολόνες.
Τα πολλά χρόνια ελλιπούς ή ανύπαρκτης συντήρησης και η φυσική φθορά του χρόνου, καθιστά επιβεβλημένη την άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής, αρχικά για τον έλεγχο και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης από ειδικούς μηχανικούς και στη συνέχεια για την επισκευή και ενίσχυση του κτηρίου, εάν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών και των επισκεπτών.
Οι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση αυτή και καλούν τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κτηρίου. 
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν εξαντλητικοί έλεγχοι και επιθεωρήσεις όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολικών και δημοτικών κτηρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών τους.

Read More »
Πρέπει να ελεγχθεί ΑΜΕΣΑ από μηχανικούς το κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Πρέπει να ελεγχθεί ΑΜΕΣΑ από μηχανικούς το κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας


Σήμερα, Τρίτη 20/3/2024, ημέρα της εαρινής ισημερίας, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας το ιστορικό "Πείραμα του Ερατοσθένη". 
Με μοναδικά εργαλεία μία ράβδο, μια μετροταινία και έναν γνώμονα και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (Google maps), οι μαθητές του Γ3 μέτρησαν το μήκος της σκιάς μιας ράβδου και χρησιμοποιώντας βασικές γνώσεις τριγωνομετρίας και απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, κατόρθωσαν να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια το μήκος της περιφέρειας και την ακτίνα της Γης.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελένη Τσόμπα, ΠΕ03
Read More »
Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Απόπειρα τηλεφωνικής απάτης από “μαϊμού” λογιστή

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Θεσπρωτία: Απόπειρα τηλεφωνικής απάτης από “μαϊμού” λογιστή


Αυξημένη προσοχή πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες και οι επαγγελματίες της Θεσπρωτίας, καθώς τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται προσπάθειες επιτηδείων, που προσπαθούν με διάφορα μέσα να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και τραπεζικούς κωδικούς.
Σήμερα Τετάρτη, σημειώθηκε προσπάθεια τηλεφωνικής απάτης (από τον αριθμό 6940654ΧΧΧ) στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, με δήθεν τηλεφώνημα από λογιστικό γραφείο. 
Τα λογιστικά γραφεία της περιοχής δε θα ζητήσουν ΠΟΤΕ τα στοιχεία της κάρτας σας και πόσο μάλιστα τηλεφωνικά.
Δε δίνουμε ΠΟΥΘΕΝΑ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τα στοιχεία της κάρτας και του λογαριασμού.

Read More »
Θεσπρωτία: Απόπειρα τηλεφωνικής απάτης από “μαϊμού” λογιστή Θεσπρωτία: Απόπειρα τηλεφωνικής απάτης από “μαϊμού” λογιστή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Εαρινή ισημερία: Η πρώτη μέρα της Άνοιξης έφτασε

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Εαρινή ισημερία: Η πρώτη μέρα της Άνοιξης έφτασε


Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς

Το βλέπουμε εδώ και μέρες στον καιρό και στη φύση, αλλά είναι πλέον και επίσημο. Η Άνοιξη έφτασε. Η 20η Μαρτίου είναι αστρονομικά η εαρινή ισημερία του 2024.

Δύο φορές τον χρόνο, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, η Γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού.

Η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αναφέρονται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.

Το φαινόμενο

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς, η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Δύο φορές το χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.

Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
Read More »
Εαρινή ισημερία: Η πρώτη μέρα της Άνοιξης έφτασε Εαρινή ισημερία: Η πρώτη μέρα της Άνοιξης έφτασε Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Ήρθαν οι πελαργοί.. Τον Φεβρουάριο στο Καλπάκι η πρώτη άφιξη!

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Ήρθαν οι πελαργοί.. Τον Φεβρουάριο στο Καλπάκι η πρώτη άφιξη!

Οι λευκοί πελαργοί άρχισαν να καταφθάνουν και στην Ήπειρο, πιθανώς με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με την ανατολική Ελλάδα καθώς βρισκόμαστε λίγο πιο μακριά από τον κύριο μεταναστευτικό διάδρομο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η πρώτη άφιξη παρατηρήθηκε στις 2/03/2024 στο Ξηρόλοφο Παραμυθιάς ενώ στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων οι πρώτοι πελαργοί παρατηρήθηκαν στις 16/03/2024 στο Νεοχώρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Καλπάκι Ιωαννίνων ο πρώτος πελαργός παρατηρήθηκε στις 20/02/2024.

Συνήθως όμως ορισμένα άτομα που καταφθάνουν πολύ νωρίς, είναι άτομα που πέρασαν το χειμώνα πιο κοντά και πιθανώς εντός Ελλάδος.

Ανάμεσα στους πρώτους πελαργούς που έφθασαν στην περιοχή μας υπήρχε και ένας δακτυλιωμένος και έτσι δόθηκαν οι πρώτες σημαντικές πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους.
Read More »
Ήρθαν οι πελαργοί.. Τον Φεβρουάριο στο Καλπάκι η πρώτη άφιξη! Ήρθαν οι πελαργοί.. Τον Φεβρουάριο στο Καλπάκι η πρώτη άφιξη! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Παραμυθιά

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Παραμυθιά


Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσίας σας, τις εκδηλώσεις για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο Δήμαρχος Σουλίου
Αθανάσιος Ζ. Ντάνης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Παραμυθιάς, Αχέροντα και Σουλίου).

Δημοτική Ενότητα Παραμυθιάς:

Ώρα 11:00: Απότιση φόρου τιμής από αντιπροσωπεία μαθητών/τριών των σχολείων της Δημοτικής Κοινότητας Παραμυθιάς στο Μνημείο των Ηρώων (Σχολείο Βούλγαρη), που θα προσέλθουν συντεταγμένοι με επικεφαλής καθηγητές και δασκάλους. Στη συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Δημοτική Ενότητα Αχέροντα και Δημοτική Ενότητα Σουλίου:

Επετειακές εκδηλώσεις και απότιση φόρου τιμής από αντιπροσωπεία μαθητών/τριών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Ώρα 7:30: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Εκκλησιών.

Ώρα 10:15: Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου.

Ώρα 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Αντωνιάδη Βασιλική, εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς.


Μετά τον πανηγυρικό της ημέρας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Σουλιωτών, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δονάτου.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμή των ένδοξων νεκρών.

Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 11.15΄ Μαθητική παρέλαση επί της οδού Κ. Καραμανλή, των “Σουλιωτών του Ομίλου Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης” και του παιδικού τμήματος του Φιλοπρόοδου Όμιλου Παραμυθιάς.

Τελετάρχης: κ. Σμπήλιας Κωνσταντίνος, Ακαδημαϊκός Καθηγητής
Φυσικής Αγωγής
Γυμνασίου Παραμυθιάς.
Read More »
Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Παραμυθιά Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Α’ Χαιρετισμοί | Στην Αγ. Μαύρα Προδρομίου, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Α’ Χαιρετισμοί | Στην Αγ. Μαύρα Προδρομίου, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας


Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, Α’ Χαιρετισμοί στην Θεοτόκο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας, θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Μαύρας Προδρομίου.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίας Μαύρας καλεί τους ευσεβείς Χριστιανούς όπως παραβρεθούν, στις 7 το απόγευμα.
Read More »
Α’ Χαιρετισμοί | Στην Αγ. Μαύρα Προδρομίου, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας Α’ Χαιρετισμοί | Στην Αγ. Μαύρα Προδρομίου, ο Παραμυθίας κ. Σεραπίωνας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

myAADEapp: Η εφαρμογή για… αμελείς φορολογούμενους

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
myAADEapp: Η εφαρμογή για… αμελείς φορολογούμενους

Το myAADEapp, η νέα πρωτοποριακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για κινητές συσκευές, παρουσιάστηκε σήμερα από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Το myAADEapp προσφέρει τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε πολίτες και επιχειρήσεις ανά πάσα στιγμή, όπου και αν βρίσκονται, μέσα από το κινητό τους, λειτουργώντας επιπλέον σαν φορολογική ατζέντα, που ενημερώνει για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα τους επιτρέπει να κατεβάζουν και να αποθηκεύουν χρήσιμα έγγραφα.

Ειδικότερα, η νέα εφαρμογή προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά λειτουργιών, όπως:

 Πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο για πληροφόρηση σχετικά με τρέχουσες φορολογικές οφειλές και ποσά επιστροφών

 ‘Αμεσες ασφαλείς πληρωμές οφειλών, απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα

Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου

 Παρακολούθηση και διαχείριση Αιτημάτων και Ραντεβού

 Πρόσβαση στα «Μηνύματά μου» για λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ

 Εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και εξατομικευμένες φορολογικές ενημερώσεις

 myWallet, για προσθήκη και αποθήκευση βασικών εγγράφων, όπως Στοιχεία Μητρώου, Φορολογική Ενημερότητα, Τέλη Κυκλοφορίας και πιστοποιητικά για εύκολη πρόσβαση

 ‘Αμεση πρόσβαση στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ για εύκολο σκανάρισμα και έλεγχο αποδείξεων

Δυνατότητα quick login με χρήση PIN ή και βιομετρικών, επιλογή γλώσσας (ελληνικά/αγγλικά) και χρωματικού θέματος εφαρμογής

 Εντοπισμός υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε χάρτη με δυνατότητα Geolocation και προβολή στοιχείων επικοινωνίας

 Δυνατότητα Tap-To-Call στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «Η ΑΑΔΕ έρχεται ακόμα πιο κοντά στον πολίτη αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η νέα εφαρμογή για κινητά myAADEapp λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο αλλά και ως «φορολογικό ξυπνητήρι» για πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να εξυπηρετούν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και να μην χάνουν με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις τους.

Η εφαρμογή αυτή αποτελεί έναν καθημερινό σύμμαχο για εκατομμύρια φορολογούμενους για μια σειρά φορολογικών συναλλαγών, για την καλύτερη ενημέρωση τους σχετικά με προθεσμίες πληρωμών, για επιστροφές φόρων κλπ. Από κοινού με την ΑΑΔΕ συνεχίζουμε να μειώνουμε εμπόδια και να εντείνουμε την ψηφιοποίηση των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πρωτοβουλίες που νομοθετήσαμε ήδη στα τέλη του 2023 και συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορολογικού μας συστήματος όπως η καθολική εφαρμογή του myData στις επιχειρήσεις, η επέκταση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η θέσπιση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ηλεκτρονικού πελατολογίου καθώς και το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησής του».

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε:

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους δεν ήταν μια τυχαία συνθήκη, είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που συνεχίζει να υλοποιείται με συνέπεια ακολουθώντας το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μια καινούργια πιο φωτεινή και διαδραστική Ελλάδα. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να κάνουμε την καθημερινότητα πιο φιλική, με λιγότερη γραφειοκρατία, για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση. Τόσο το app της ΑΑΔΕ, όσο και μια σειρά άλλων μεγάλων έργων, όπως ο Προσωπικός Αριθμός ή η Κατάργηση της Έκδοσης Πιστοποιητικών την οποία θεσμοθετούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές. Απαρέγκλιτος στόχος μας να κερδίζουμε καθημερινά τον πιο πολύτιμο πόρο, την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στο κράτος και τους θεσμούς του».

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε:

«Το ότι σήμερα εγκαινιάζεται η εφαρμογή myAADEapp, αποτελεί ένα ορόσημο για τη λειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου γενικότερα. Και γι’ αυτό, ίσως λίγο περισσότερο από όλους, εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, αλλά και υπερήφανοι. Διότι με την myAADE app, αλλάζουν οι όροι των οικονομικών συναλλαγών με το Δημόσιο. Αλλάζει εκ βάθρων ολόκληρη η σχέση του φορολογούμενου πολίτη με το κράτος και τις οικονομικές αρχές. Χωρίς υπερβολή, η εφαρμογή myAADE app είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες συνηθίζουν να αποκαλούν «game changer». Το λανσάρισμα της myAADE app αποτελεί μία επιπλέον, χειροπιαστή, απόδειξη της νοοτροπίας που διέπει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας: Ολόπλευρη πρόοδος, ουσιαστική παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, τεχνολογική και ψηφιακή επιτάχυνση ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από το διεθνές περιβάλλον, μιας υστέρησης η οποία οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες, ενίοτε σε δισταγμούς ή ακόμη και σε αμέλεια των προκατόχων μας».

Ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι:

«Το myAADEapp αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας στον εκσυγχρονισμό και την εξυπηρέτηση, με επίκεντρο τον πολίτη. Η νέα μας εφαρμογή για κινητές συσκευές παρέχει άμεση πρόσβαση στις φορολογικές μας υπηρεσίες, προσφέροντας ταχύτερη, πιο φιλική και ασφαλή εμπειρία για όλους τους πολίτες. Είναι το πρώτο βήμα για την ΑΑΔΕ της επόμενης γενιάς, διευκολύνοντας τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, από όποιο σημείο της Γης και αν βρίσκονται».
Read More »
myAADEapp: Η εφαρμογή για… αμελείς φορολογούμενους myAADEapp: Η εφαρμογή για… αμελείς φορολογούμενους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Iωάννινα: Οδηγός παρέσυρε δύο 15χρονες και τις εγκατέλειψε

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Iωάννινα: Οδηγός παρέσυρε δύο 15χρονες και τις εγκατέλειψε

Άγιο είχαν δύο νεαρά κορίτσια στα Ιωάννινα όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο σε κεντρικό δρόμο της πόλης με τον ασυνείδητο οδηγό να τις εγκαταλείπει στη μέση του δρόμου. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τρίτης (19/3) στην συμβολή της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου με την οδό Πετροπουλάκη.

Τα δύο κορίτσια 15 ετών από τη Γερμανία, που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, διέσχιζαν τον δρόμο όταν παρασύρθηκαν από το αυτοκίνητο. Επικράτησε πανικός μέχρι να γίνει αντιληπτό ότι και οι δύο ήταν καλά στην υγεία τους.

Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο που διαπιστώθηκε ότι φέρουν ελαφρά τραύματα, γεγονός το οποίο δεν υποβαθμίζει την αδικαιολόγητη πράξη του οδηγού που τις παρέσυρε να τις εγκαταλείψει αβοήθητες. 

Ο οδηγός του αυτοκινήτου αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Read More »
Iωάννινα: Οδηγός παρέσυρε δύο 15χρονες και τις εγκατέλειψε Iωάννινα: Οδηγός παρέσυρε δύο 15χρονες και τις εγκατέλειψε Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές, μητέρες ανήλικων για παραμέληση της εποπτείας τους

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές, μητέρες ανήλικων για παραμέληση της εποπτείας τους

Συνελήφθησαν χθες (19-03-2024) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας των ανήλικων παιδιών τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αναζητήσεων για όχημα που κινείται επικίνδυνα και πιθανόν να οδηγείται από ανήλικα άτομα, οι αστυνομικοί εντόπισαν άμεσα το όχημα σε περιοχή των Ιωαννίνων και το ακινητοποίησαν.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα οι ανήλικοι, είχαν αφαιρέσει το παραπάνω όχημα από σημείο της πόλης των Ιωάννινων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των μητέρων τους θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές, μητέρες ανήλικων για παραμέληση της εποπτείας τους Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές, μητέρες ανήλικων για παραμέληση της εποπτείας τους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Πείραμα του Ερατοσθένη στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σελεύκειας.

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Πείραμα του Ερατοσθένη στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σελεύκειας.


Ταξιδεύουμε 2.256 έτη πίσω στο χρόνο και ζούμε ξανά ένα από τα ωραιότερα πειράματα στην Ιστορία των Επιστημών!

Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Σελεύκειας, διοργανώνει για πρώτη χρονιά το «Πείραμα του Ερατοσθένη στην σχολική τάξη», την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, κατά την εαρινή ισημερία. Η διοργάνωση του πειράματος , γίνεται σε συνεργασία με τον Ε.Κ.Φ.Ε Θεσπρωτίας.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε Θεσπρωτίας κ. Νούση Βασίλειο για την αμέριστη επιστημονική και καθοδηγητική υποστήριξη που προσέφερε στο σχολείο . Επίσης ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς της Στ τάξης του Σχολείου κ Κάτση Ηλία και κ. Κυβράνογλου Χριστίνα και τον εκπαιδευτικό πληροφορικής Έξαρχο Παναγιώτη που προετοίμασαν τους μαθητές.

Περισσότεροι από 35.000 μαθητές και 2.500 εκπαιδευτικοί από 52 διαφορετικές χώρες έχουν συμμετάσχει «Στο πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» μέχρι σήμερα. Η διαθεματική αυτή δραστηριότητα αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς, να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους, τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Συγκεκριμένα οι μαθητές του σχολείου μας, που θα συμμετάσχουν θα χρησιμοποιήσουν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών αλλά και της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας. Με τη χρήση απλών μέσων, όπως ένας χάρακας ή μία μεζούρα θα μετρήσουν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση της μετρήσεις τους θα υπολογίσουν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο , ώστε να καταλήξουν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα αναβιώσουν στην αυλή του σχολείου την ιστορική μέτρηση που o έκανε Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.) πριν από περίπου 2.253 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Ερατοσθένης με αυτό το πείραμα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα πειράματα στην Ιστορία της Επιστήμης, μέτρησε με εξαιρετική ακρίβεια για την εποχή του, την περιφέρειά της. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες. Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή.

Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:

• οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου.

• προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

Για το Δημοτικό Σχολείο Ν Σελεύκειας
Ο Διευθυντής Κύλλας Γεώργιος
Read More »
Πείραμα του Ερατοσθένη στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σελεύκειας. Πείραμα του Ερατοσθένη στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σελεύκειας. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Eξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Eξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας


Σας ανακοινώνουμε, ότι οι εξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για τη χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος εξεταστικής περιόδου ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και η τελευταία προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών είναι Δευτέρα 08-04-2024 και ώρα 13:00μ.μ., στα

· Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας ( Αριστοτέλους 17, 10433 ΑΘΗΝΑ) ή ηλεκτρονικά στο e-mail:protokollo@moh.gov.gr ή

· Τμήμα Φαρμάκων - Φαρμακείων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, στο e-mail: o.zisi@php.gov.gr

Περισσότερες πληροφορίες, στις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές Διευθύνσεις και στο τηλέφωνο: 2665360186 κα Ζήση Όλγα.
Read More »
Eξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας Eξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι μαθητές για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Συνελήφθησαν  δύο ανήλικοι μαθητές για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας

Συνελήφθησαν χθες (19-03-2024) το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο ανήλικοι μαθητές για ψευδή καταγγελία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο ένας από τους ανήλικους χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο του άλλου κάλεσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων (100) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε σχολική μονάδα της Πρέβεζας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι μαθητές για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι μαθητές για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Η αλήθεια για το ίδρυμα Ηλία Ι. Σάρρα στο Καστρί - Αντώνης Μπέζας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Η αλήθεια για το ίδρυμα Ηλία Ι. Σάρρα στο Καστρί - Αντώνης  Μπέζας 


Οι απόκριες στην Ηγουμενίτσα είναι συνδεμένες με την Καθαρά Δευτέρα στο Καστρί, όπου κάθε χρόνο αναβιώνει το παλιό δρώμενο του παραδοσιακού αρβανίτικου γάμου. Με τη σειρά της, η αναβίωση αυτή είναι ταυτισμένη με το κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος, που συστάθηκε το 1976 από τον τοπικό ευεργέτη αείμνηστο ευπατρίδη Ηλία Σάρρα και απέκτησε νομική προσωπικότητα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 1977 με το οποίο κυρώθηκε ο Οργανισμός του.

Μετά το θάνατο του ιδρυτή και ισόβιου Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος, Ηλία Σάρρα, τον διαδέχτηκε αυτοδίκαια στην προεδρία ο γιός του Γιάννης Σάρρας, ο οποίος έπειτα από την πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος, εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου, και αυτός και τα παιδιά του, ώστε το Ίδρυμα να συνδεθεί περισσότερο με το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Η πρότασή του, που την αποδέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, ήταν να οριστεί Πρόεδρος της πενταμελούς Διοικητικής Επιτροπής ο/η εκάστοτε Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και μέλη, ο/η εκάστοτε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο/η εκάστοτε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καστρίου και δύο ακόμη πολίτες οι οποίοι θα ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα προέρχονται από τους μόνιμους κατοίκους του Καστρίου ή από διαμένοντες στην Ηγουμενίτσα με καταγωγή από το Καστρί.

Αυτό για να γίνει, θα πρέπει ο νέος Πρόεδρος του Ιδρύματος, που με προσωρινή και κατ’ εξαίρεση απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, είναι ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, να προχωρήσει στην τροποποίηση του αντίστοιχου άρθρου του Π.Δ. του Οργανισμού που προβλέπει τη σύνθεση της Διοικητικής Επιτροπής.

Δεν έχει λοιπόν «περιέλθει» ακόμη η διοίκηση του Ιδρύματος Ηλία Ι. Σάρρα στο Δήμο Ηγουμενίτσας, όπως έτρεξε να πανηγυρίσει από πέρσι τον Σεπτέμβρη, για προεκλογικούς προφανώς λόγους, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Αν θέλουμε το Ίδρυμα, το οποίο διαθέτει και άλλη ακίνητη περιουσία, να περάσει σε μια νέα εποχή και να έχει ουσιαστική και πολύπλευρη προσφορά στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, η διαδικασία της τροποποίησης του Οργανισμού του, που ανέφερα προηγουμένως, πρέπει να ολοκληρωθεί.

Δεν θα «περιέλθει» βέβαια στο Δήμο Ηγουμενίτσας, με την έννοια που κάποιοι ίσως το φαντάζονται ως υπηρεσία του ή ως δημοτική επιχείρηση. Θα εξακολουθήσει να είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα που θα διέπεται από το νομικό πλαίσιο των κοινωφελών περιουσιών και θα εποπτεύεται από το κράτος. Θα μπορέσει όμως, ανάλογα και με την ικανότητα της νέας Διοίκησης, να αξιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεών του στο Καστρί, και να λειτουργήσει με περισσότερη διαφάνεια στη διαχείρισή του, με λογοδοσία στην τοπική κοινωνία και σε συνεργασία με το Δήμο στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδιασμών του.

Αν λοιπόν το θέλουμε, οφείλουμε να κινηθούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση στην αλλαγή της σύνθεσης της Διοικητικής του Επιτροπής. Αυτή η νέα Επιτροπή, όταν οριστεί, ίσως θα πρέπει να προχωρήσει στη συνέχεια και σε δεύτερη τροποποίηση του σκοπού του Ιδρύματος ώστε η δράση του να ξεφύγει απο τα στενά σημερινά όρια και να αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια.

Read More »
Η αλήθεια για το ίδρυμα Ηλία Ι. Σάρρα στο Καστρί - Αντώνης Μπέζας Η αλήθεια για το ίδρυμα Ηλία Ι. Σάρρα στο Καστρί - Αντώνης Μπέζας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της στοματικής υγείας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της στοματικής υγείας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοοπονδία (WORLD DENTAL FEDERATION/FBI), ετοιμάζεται να εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Στοµατικής Υγείας την 20ηΜαρτίου,(World Oral Health Day/WOHD).

Στο πλαίσιο της εκστρατείας που οργανώνεται από την Παγκόσµια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (WORLD DENTAL FEDERATION/FBI)η EOO (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ) δρομολογεί μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσµού μας για τη σημασία της στοματικής υγείας και της διατήρησής της σε όλες τις ηλικίες.

Να υπενθυµίσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο µε αφορμή την20η Μαρτίου, την αξία της στοματικής υγείας,την άρρηκτησύνδεσήτηςμετηγενικήυγείακαιταοφέλητηςδιατήρησηςτηςκαθ’όλητηδιάρκειατηςζωής μας.

Το μέλημα όλων μας θα είναι και φέτος να αναμεταδώσουμε όσο τοδυνατόν ευρύτερα τα μηνύματα για την ανἀληψη δράσης για τη φροντίδα και τη διατήρηση της στοµατικής μας υγείας απευθυνόμενοι σε όλες τις ηλικίες.

Φιλοδοξία μας είναι να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη στοματική τους υγεία. Με γνώμονα αυτό, θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε: να υιοθετήσουν καλή στοματική υγιεινή στην καθηµερινότητά τους, να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, να καθιερώσουν μιαν ισορροπηµένη και υγιεινή διατροφή, να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης, να απέχουν από τη χρήση καπνού και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Ένα στόμα υγιές αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και της ευεξίας του ανθρώπου και διαδραµατίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθηµερινής μας ζωής: όταν απολαµβάνουμε ένα γεύμα, όταν κουβεντιάζουµε µε το γείτονά μας, όταν γελάμε με την οικογένεια, την παρέα και τους φίλους μας, όταν τραγουδάµε, όταν φιλάμε τους αγαπημένους µας, όταν νιώθουµε στα καλύτερα μας…

Για αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, η διατήρηση της καλής μας στοματικής υγείας σε όλες τις ηλικίες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Με άλλα λόγια, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, που μπορεί να τις θεωρούμε δεδοµένες, χωρίς να είναι. Αν και τα νοσήματα του στόματος μποροῦν να προληφθούν σε μεγάλο βαθµό. O αριθµός των ανθρώπων που επηρεάζεται από αυτά παραμένει απαράδεκτα υψηλὀς. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατοµµύρια ανθρώπους.

Η Παγκόσµια Ηµέρα Στοματικής Υγείας αποτελεί µια ευκαιρία ενδυνάμωσης των ανθρώπων- µέσω της ενημέρωσης, της προτροπής, της υποστήριξης και της προαγωγής του αλφαβητισµού στη στοµατική υγεία–προκειµένου να εξασφαλίσουν καλή στοματική υγεία και, κατά συνέπεια, μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι µόνο για τους ίδιους, αλλά και για την οικογένεια, τους φίλους, τους ασθενείς και τις κοινότητες τους.
Read More »
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της στοματικής υγείας Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της στοματικής υγείας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν αιτήσεις για πρόγραμμα με μισθό 1.000 ευρώ

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν αιτήσεις για πρόγραμμα με μισθό 1.000 ευρώ

Από την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 11:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τον E΄ κύκλο του «Ειδικού προγράμματος απασχόλησης πυρόπληκτων ρητινεργατών σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» της ΔΥΠΑ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα λήξει την Τρίτη 2 Απριλίου και ώρα 14:00.

Συγκεκριμένα, ο E΄κύκλος του προγράμματος της ΔΥΠΑ που ενεργοποιείται αύριο, αφορά 53 θέσεις πλήρους απασχόλησης, από τις συνολικά 590 θέσεις, για 7 έτη και με ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές έως 1.000 ευρώ. Ο δε συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 63.000.000 ευρώ.

Στόχος της δράσης είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των ρητινεργατών των πυρόπληκτων περιοχών και η άμεση αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων για την υποστήριξη του προγράμματος.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι:

α) άνεργοι πυρόπληκτοι ρητινοκαλλιεργητές εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, που απώλεσαν το εισόδημά τους από τη δραστηριότητα της ρητινοσυλλογής, καθώς και τη δυνατότητα ρητίνευσης για τα επόμενα έτη μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021 και οι οποίοι δραστηριοποιούνταν σε πυρόπληκτες περιοχές εντός των ορίων των Δήμων Μεγαρέων, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, βάσει σχετικών αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

β) άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με κωδικούς TAXISnet ή ΔΥΠΑ μέσω gov.gr, με ένα κλικ εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν μία αίτηση συμμετοχής και επιλέγουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από τις αναφερόμενες στη σχετική λίστα του Παραρτήματος Ι της Δημόσιας Πρόσκλησης 02/2024 και από έναν έως τρεις Επιβλέποντες Φορείς ή/και Υπηρεσίες Τοποθέτησης.

Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελουμένων περιλαμβάνουν:

Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας έως 24 μήνες
Ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2022, ατομικό ή οικογενειακό
Ηλικία
Αριθμό ανηλίκων τέκνων

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr
Read More »
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν αιτήσεις για πρόγραμμα με μισθό 1.000 ευρώ ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν αιτήσεις για πρόγραμμα με μισθό 1.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Το παραδοσιακό έθιμο “Άναμμα φωτιάς” αναβίωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Το παραδοσιακό έθιμο “Άναμμα φωτιάς” αναβίωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου


Το παραδοσιακό έθιμο “Άναμμα φωτιάς” αναβίωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου την Κυριακή της Αποκριάς 17 Μαρτίου στην πλατεία του χωριού! 

Με παραδοσιακά παιχνίδια και αποκριάτικους χορούς που χόρεψαν τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας, διασκέδασαν μικροί και μεγάλοι μέχρι αργά!

 Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σουβλάκια, άφθονο κρασί και αναψυκτικά καθώς και νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα που επιμελήθηκαν μέλη του συλλόγου μας!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Ηγουμενίτσας και την Δημοτική Κοινότητα Παραποτάμου για την ευγενική τους χορηγία, τον Απόστολο Μπλέτσα για την προσφορά του, όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης καθώς και όλους αυτούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους! 

Καλή Σαρακοστή!
Read More »
Το παραδοσιακό έθιμο “Άναμμα φωτιάς” αναβίωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου Το παραδοσιακό έθιμο “Άναμμα φωτιάς” αναβίωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση για τον πανηγυρικό εορτασμό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Πρόσκληση για τον πανηγυρικό εορτασμό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τον πανηγυρικό εορτασμό του Ιερού Ναού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΣΕΡΑΠΙΩΝΟΣ,σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024
19:00 Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός , στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στην πόλη Ηγουμενίτσας.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
7:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

10:30 Επίσημη Δοξολογία

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Νταής

Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Read More »
Πρόσκληση για τον πανηγυρικό εορτασμό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας Πρόσκληση για τον πανηγυρικό εορτασμό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ…?

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ…?


Ένα ερώτημα που ίσως σε άλλες χώρες να μην τίθεται ποτέ από τους πολίτες!
Πάνω από 3 μήνες τώρα έχουν σταματήσει να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στη διασταύρωση ΕΟ Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων με το Μαυρούδι και Καστρί.
Θεώρησα ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί, λανθασμένα βέβαια, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Δεν γνωρίζω αν η ευθύνη είναι της Τροχαίας, της Περιφέρειας ή του Δήμου και δεν με ενδιαφέρει, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι καθημερινά διασχίζω τον δρόμο αυτό και μάλιστα με τα παιδιά μου μέσα στο αυτοκίνητο. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος διότι στο σημείο εκείνο εκτός της μειωμένης ορατότητας παρουσιάζεται και αυξημένη κίνηση, γι’ αυτό άλλωστε τοποθετήθηκαν και οι σηματοδότες!
Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με την τροχαία με ενημέρωσαν ότι έχει σταλεί έγγραφο στην Περιφέρεια ή οποία και έχει την ευθύνη! Μαθαίνω ότι η δικαιοδοσία πλέον έχει περάσει στον Δήμο! Ποιος είναι υπεύθυνος τελικά;
Ελπίζω με την επιστολή μου αυτή να δοθεί λύση και να αποκατασταθεί το πρόβλημα ώστε να μην έχουμε κάποιο δυστύχημα από αδιαφορία κάποιων.
Ένας αγανακτισμένος πολίτης!
Read More »
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ…? ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ…? Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Ο Δημήτρης Κοντολάζος στο Sunset στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Ο Δημήτρης Κοντολάζος στο Sunset στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας
Read More »
Ο Δημήτρης Κοντολάζος στο Sunset στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας Ο Δημήτρης Κοντολάζος στο Sunset στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε Ηγουμενίτσα και Παξούς

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε Ηγουμενίτσα και Παξούς


Η TRUST CC αναπτύσσεται συνεχώς.

Μετά την Αθήνα, τις Κυκλάδες, την Ηλεία, την Κρήτη και την Κέρκυρα η ΤRUST CC επεκτείνεται τώρα και στη Θεσπρωτία και τους Παξούς

Το γραφείο μας στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται στην οδό Γρ. Λαμπράκη 40 (ισόγειο) και στους Παξούς στη Λάκκα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών τους για τη διεκπεραίωση των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο.

Το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό μας βρίσκεται εκεί καθημερινά να σας εξυπηρετήσει.

Αναλαμβάνουμε επίσης:
Την σύνταξη και υποβολή του φακέλου στο Κτηματολόγιο

Την σύνταξη σύχρονων εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων

Τον έλεγχο των δικαιωμάτων στα στάδια της προανάρτησης και της ανάρτησης

Η κατάθεση των δικαιωμάτων σας γίνεται από εμάς με φυσική παρουσία στο γραφείο κτηματογράφησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Ηγουμενίτσα: Γρ. Λαμπράκη 40, 2665023757, ktimahgoumenitsa@gmail.com

Κέρκυρα: Ριζ. Βουλευτών 4 (έναντι 1ου & 5ου Γυμνασίου), 2661080802, 82220 ktimakerkyra@gmail.com

Παξοί: Λάκκα, 6987653676, 6932911477 ktimaionion@gmail.com

Read More »
Δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε Ηγουμενίτσα και Παξούς Δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε Ηγουμενίτσα και Παξούς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από εταιρία εμπορίου τροφίμων

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από εταιρία εμπορίου τροφίμων


Η εταιρεία ΥΙΟΙ ΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΕ, με αντικείμενο χονδρικό εμπόριο τροφίμων και ειδών super market και έδρα την Ηγουμενίτσα επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για τις παρακάτω ειδικότητες:

1) Οδηγός - Διανομέας

Καθήκοντα:
· Έλεγχος παραλαβής, φόρτωση και διανομή εμπορευμάτων στα καταστήματα των πελατών
· Είσπραξη τιμολογίων
· Φροντίδα και συντήρηση των οχημάτων για την ορθή και ασφαλή λειτουργία

Προσόντα:
· Δίπλωμα οδήγησης Β’ κατηγορίας
· Εργατικότητα
· Υπευθυνότητα και συνέπεια
· Επιθυμητή εμπειρία στη διανομή καταναλωτικών προϊόντων super market

2) Υπάλληλος Αποθήκης

Καθήκοντα:
· Προετοιμασία παραγγελιών
· Φόρτωση – Εκ φόρτωση εμπορευμάτων
· Οργάνωση και τακτοποίηση αποθήκης
· Παραλαβή κα αποθήκευση εμπορευμάτων

Προσόντα:
· Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις
· Κάτοχος διπλώματος οδήγησης
· Υπευθυνότητα και συνέπεια
· Επιθυμητή προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση
· Θα εκτιμηθεί η γνώση χρήσης κλάρκ

Παρέχονται:
· Πλήρης απασχόληση
· 6ημερη εργασία
· Πρωινό ωράριο
· Ικανοποιητικές αποδοχές

Τηλ. επικοινωνίας: 2665041361
Email: uioipetroudimitriou@gmail.com
Read More »
Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από εταιρία εμπορίου τροφίμων Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από εταιρία εμπορίου τροφίμων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Ηγουμενίτσα: Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο


Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο στην Ηγουμενίτσα (γυναίκα ή άντρας).

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2665028653
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο Ηγουμενίτσα: Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines


"Η Kerkyra Lines αναζητά προσωπικό για τη στελέχωση εκδοτηρίων και γραφείων στην Ηγουμενίτσα.
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ:
Read More »
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό


Ανώνυμη εμπορική εταιρεία με έδρα την Ηγουμενίτσα αναζητά να προσλάβει για την στελέχωση των τμημάτων της τις παρακάτω ειδικότητες:
1) Βοηθό λογιστή 
2) Γραμματειακή υποστήριξη με γνώση η/υ
3) Οδηγός Γ´ κατηγορίας 
4) Εξωτερικός πωλητής / πωλήτρια 

Αποστολή βιογραφικών 
Τηλ. Επικοινωνίας 2665027571

Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Έλεγχος διαχειριστικός – Οικονομικός- Διαχρονικός σε βάθος επιβάλλεται σε Ιερές μονές – Μονάχους – Μονάζουσες | Του Βαγγέλη Μάστορα

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Έλεγχος διαχειριστικός – Οικονομικός- Διαχρονικός σε βάθος επιβάλλεται σε Ιερές μονές – Μονάχους – Μονάζουσες | Του Βαγγέλη Μάστορα

Οικονομικό και σεξουαλικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων τηρουμένων και λαμβανόμενων υπόψη των δεδομένων, που διαπιστώθηκε σε Ιερά Μονή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, με «πρωταγωνιστές» δύο ιερομόναχους που εγκαταβίωναν σε αυτή, έχει προκαλέσει σεισμό πολλών ρίχτερ στη εν λόγω Εκκλησία.

Ήδη έχει επιληφθεί η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, με τους εμπλεκόμενους μοναχούς να φέρεται ότι αυτοκαθαιρέθηκαν προκειμένου να αποφύγουν τον διασυρμό αφού ανάλογη θα ήταν υποχρεωτικά η απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου.

ΧΩΡΙΣ όμως το σκάνδαλο να έχει κοπάσει ούτε πρόκειται και για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ταλανίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου αλλά και τις άλλες ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες, με την ενημέρωση που διαχέεται πλέον λόγω της τεχνολογίας και στην τελευταία γωνιά του πλανήτη.

Με το Χριστεπώνυμο πλήρωμα να σκανδαλίζεται προκλητικά, να απομακρύνεται μοιραία από την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της και το κύρος αυτής, (της Εκκλησίας εν συνόλω), να πλήττεται καίρια και μη αναστρέψιμα.

Φρικώδη τα αποκαλυφθέντα στην εν λόγω μονή οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα. Με τον ηγούμενο αυτής να έχει στην κατοχή του και να καταγράφεται στο προσωπικό του χρηματοκιβώτιο, ποσό που σε μετρητά προσεγγίζει το ΕΝΑ (1) !! εκατομμύριο ευρώ! Και να δηλώνει ανερυθρίαστα πως δεν μπορούν να τα κατάσχουν γιατί είναι… προσωπική του περιουσία προερχόμενη από δωρεές, έλεος (!!) φίλων του.

Ενώ στο όνομα των μοναχών αυτών, εντοπίστηκαν και ιδιόκτητα διαμερίσματα σε Αθήνα και Πειραιά!

Βδελυροί ρασοφόροι και δή άγαμοι ιερομόναχοι που δεν έχουν ιερό και όσιο, και που έχουν τόση σχέση με τον Θεό, όσο ο… Φάντης με το ρετσινόλαδο, που χρησιμοποιούν το ράσο για να καλύψουν τις σεξουαλικές διαστοφές τους. Άγιε Μεσσηνίας, να που υπάρχουν και στους κόλπους της Εκκλησίας ομοφυλόφιλοι και βεβαίως δεν είναι οι μόνοι αλλά περί αυτών, θα
«συζητήσουμε» σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αυτά τα υποκείμενα, αλήθεια ποιός έκειρε μοναχούς και χειροτόνησε σε ιερομόναχο νομίζουμε τον έναν από τους δύο; Προφανώς ο οικείος Επίσκοπος, στην κανονική και πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν. Και καλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε για το ποιόν τους; Ποιόν είχαν πνευματικό; Ποιός υπέγραψε γι΄αυτούς πνευματικήν συμαρτηρίαν, σε ποιά μονή «δοκιμάστηκαν» ως δόκιμοι Μοναχοί, ποιος ήταν ο ηγούμενος αυτής; Ερωτήματα που σίγουρα θα τεθούν και θα απαντηθούν και ενδεχομένως προκύψουν ευθύνες και για άλλους Εκκλησιαστικούς ταγούς, χαρακτηριζόμενους ως ηθικούς αυτουργούς και όχι μόνο…

Γιατί ο «Άγιος» ηγούμενος, που οι ερωτικές του περιπτύξεις με τον έτερο μοναχό αποτελούν βιντεοληπτικό υλικό της σχηματισθείσας σε βάρος τους δικογραφίας, με το ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά και τα δύο σπίτια, «έδειξε» ως αποδέκτη μέρους των χρημάτων που εισέπραττε η μονή, ο ίδιος δηλαδή εκτός των άλλων και με κατασκευασμένα «θαύματα» που πραγματοποιούνταν σε αυτή, με αφελείς πιστούς να εκστασιάζονται και να καταθέτουν τον οβολό τους για έργα ευποιίας υποτίθεται που πραγματοποιούνταν και τον επιχώριο Μητροπολίτη. Στον οποίο υπαγόταν κανονικά και διοικητικά και οι καταγγέλοντες, αποσχηματισθέντες πλέον μοναχοί που μέχρι χθες τελούσαν υπό την κανονική του εποπτεία τις Ιερές ακολουθίες και μάλιστα τον μνημόνευα σε αυτές! Είναι οι ίδιοι που σήμερα ισχυρίζονται και μάλιστα ότι διαθέτουν και στοιχεία που αποδεικνύουν τα καταγγελόμενα τους, πως αυτός, ο Μητροπολίτης τους δηλαδή, απαίτησε και του έδωσαν περ. ΜΙΣΟ εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά «μαύρα» προφανώς! Λέγουν αλήθεια, είναι κατευθυνόμενα ψεύδη από ανθρώπους απολύτως αναξιόπιστους βεβαίως όπως προκύπτει από την εν γένει συμπεριφορά τους;

Αυτό θα διαλευκανθεί από την Εκκλησιαστική, ενδεχομένως και την κοσμική Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο οικείος επίσκοπος έχει ήδη διασυρθεί και επειδή ως γνωστόν το γκεμπελικόν «πες-πες, στο τέλος κάτι θα μείνει», σίγουρα θα επηρεάσει το επισκοπικό του κύρος, ακόμη και αν αποδεχθεί μετά από ικανό χρονικό διάστημα ότι δεν τον βαρύνει κάτι τέτοιο. Τον βαρύνει όμως σίγουρα και έχει την ευθύνη γιατί έκειρε και χειροτόνησε τους τύπους αυτούς και μάλιστα τον έναν ενθρόνισε ως ηγούμενο αλλά και γιατί τόσα χρόνια, προφανώς τα σκάνδαλα αυτά δεν φύτρωσαν ξαφνικά, ήταν τουλάχιστον αδιάφορος για τα τεκταινόμενα στη μονή. Εκτός αν…

Προς το παρόν τελούμε όλοι εν αναμονή!!

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΥΤΟ και χωρίς βεβαίως να το συσχετίζουμε με τις ιερές μονές της Μητρόπολης μας, ούτε καν να υπαινισσόμαστε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε αυτές.

ΕΠΕΙΔΗ όμως ως γνωστόν «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΜΙΑ».

ΕΠΕΙΔΗ στην Μητρόπολη μας ενθρονίστηκε προ ολίγον μηνών νέος Μητροπολίτης, που προφανώς δεν γνωρίζει σε βάθος τα ισχύοντα και τεκταινόμενα στις ιερές μονές της εποπτείας του.

ΕΠΕΙΔΗ εμείς έχουμε ήδη αναδείξει με σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μας προ τριών και πλέον ετών (αναδημοσιεύεται και σήμερα) πως η αναφερόμενη ως «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ» σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουμε σε αυτό λειτουργεί ως ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ για δεκαετίες και μάλιστα του δημοσιεύματος αυτού και άλλων σχετικών με μη σύννομες ενέργειες της διοίκησης της Μητρόπολης του παρελθόντος (δεν αφορούν τον σημερινό Μητροπολίτη) έχει επιληφθεί η κοσμική Δικαιοσύνη, έχουμε καταθέσει σχετικά και διενεργείται προανάκριση σε βάθος.

ΕΠΕΙΔΗ και για μονές της δικής μας Μητρόπολης, υφέρπουν διάφοροι… ψίθυροι, ενδεχομένως ανυπόστατοι, υποβολιμαίοι και κακόβουλοι αλλά… υφέρπουν!

ΕΠΕΙΔΗ φημολογείται ότι σε μετόχιο (;) της Ι.Μ Γηρομερίου, έτσι τουλάχιστον αναφέρεται στο ημερολόγιο της Τοπικής Εκκλησίας της «ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΥΚΟΥ», κάτι σάπιο υπάρχει στο εκεί «βασίλειο της Δανιμαρκίας».

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, να προβεί στα δέοντα όσον αφορά το σύνολο των ιερών μονών της Μητρόπολης.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως επιβάλλεται κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα, να διενεργηθεί σε όλες διαχειριστικός έλεγχος και δη σε βάθος χρόνου αλλά και έλεγχος τυχόν περιουσιακών στοιχείων των μοναχών και μοναζουσών, για να διαπιστωθεί αν δικαιολογημένα γίνεται.

ΝΑ ελέγξει επίσης το καθεστώς διοίκησης αυτών όσον αφορά την κανονικότητα της, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό χάρτη (σύνταγμα) της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν. 590/1977)

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι ένα από τα ερωτήματα που εκ των προτέρων τίθενται από τους πιστούς, είναι αν συνάδει με την ιδιότητα του μοναχού-ιερομόναχου, η κατοχή περιουσιακών στοιχείων ή χρημάτων, όταν την ημέρα της κουράς τους υπόσχονται ενώπιον Θεού και ανθρώπων, «ΠΑΡΘΕΝΙΑΝ-ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗΝ-ΥΠΑΚΟΗΝ»!

ΣΕΒΑΣΒΙΟΤΑΤΕ εκτιμούμε ότι οι έλεγχοι αυτοί επιβάλλονται και θα είναι προς όφελος και το συμφέρον και των μοναχών και μοναζουσών αν δεν προκύψει τίποτε επιλήψιμο γι ΄αυτούς, αλλά θα διασφαλίσει και εσάς ως νέο Μητροπολίτη, ο οποίος θα αποδειχθεί πως είναι διατεθειμένος να παραλάβει μια Μητρόπολη «ΚΑΘΑΡΗ», με απόλυτη διαφάνεια και χρηστή διαχείριση στα οικονομικά της.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ λοιπόν από εσάς σχετική πρωτοβουλία για να δικαιώσετε τις προσδοκίες μας για το πρόσωπο σας και να γνωρίσουμε τις προθέσεις σας όσον αφορά τον τρόπο άσκησης διοίκησης, πέραν του πνευματικού-ποιμαντικού σας έργου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση”Read More »
Έλεγχος διαχειριστικός – Οικονομικός- Διαχρονικός σε βάθος επιβάλλεται σε Ιερές μονές – Μονάχους – Μονάζουσες | Του Βαγγέλη Μάστορα Έλεγχος διαχειριστικός – Οικονομικός- Διαχρονικός σε βάθος επιβάλλεται σε Ιερές μονές – Μονάχους – Μονάζουσες | Του Βαγγέλη Μάστορα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας


Το ξενοδοχείο Sivota Retreat powered by Playitas στα Σύβοτα Θεσπρωτίας αναζητά προσωπικό για το καλοκαίρι 2024.

Ειδικότητες:
 • Καμαριέρα
 • Λαντζέρης
 • Σερβιτόρος Α
 • Βοηθός σερβιτόρου
 • Προσωπικό παραλίας
 • Μάγειρας Β
 • Μάγειρας Γ
 • Ζαχαροπλάστης
 • Κρεοπώλης
Μεγάλη διάρκεια σεζόν, ευχάριστο περιβάλλον και πλήρη αποδοχές βασει γενικής ξενοδοχειακής σύμβασης.

Αποστολή βιογραφικών: frontoffice@sivotaretreat.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26650 93119 ώρες γραφείου.
Read More »
Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Προσωπικό για εργασία (3 άτομα) αναζητά η εταιρεία “Τσακίρης Ηλίας & ΣΙΑ ΟΕ”

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Προσωπικό για εργασία (3 άτομα) αναζητά η εταιρεία “Τσακίρης Ηλίας & ΣΙΑ ΟΕ”
Η εταιρεία ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ
Ζητά να προσλάβει προσωπικό για την θέση των πωλητών Ex-Van, καθώς και για την θέση του πωλητή.

Περιοχές ευθύνης:
• Νομός Θεσπρωτίας
• Νομός Πρέβεζας

Α) Πωλητής Ex-Van

Ρόλος:
O Πωλητής EΧ-VΑΝ είναι υπεύθυνος για την άμεση πώληση και το merchandising των προϊόντων της εταιρείας που θα του ανατεθεί, για το σύνολο των πελατών στην περιοχή ευθύνης του, καθώς και για την ανάπτυξη νέου πελατολογίου.

Απαραίτητα προσόντα:
• Επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες
• Στόχευση και ικανότητα ανάπτυξης πελατολογίου
• Ανάληψη πρωτοβουλιών και ευελιξία

Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ρόλου :
• Επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης Γ’ κατηγορίας
• Ψηφιακός Ταχογράφος και Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας

Β)Πωλητής Ex-Van

Ρόλος:
O Πωλητής EΧ-VΑΝ είναι υπεύθυνος για την άμεση πώληση και το merchandising των προϊόντων της εταιρείας που θα του ανατεθεί, για το σύνολο των πελατών στην περιοχή ευθύνης του, καθώς και για την ανάπτυξη νέου πελατολογίου.

Απαραίτητα προσόντα:
• Επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες
• Στόχευση και ικανότητα ανάπτυξης πελατολογίου
• Ανάληψη πρωτοβουλιών και ευελιξία

Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ρόλου :
• Επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης Β’ κατηγορίας

Γ)Πωλητής

Ρόλος:
 O Πωλητής είναι υπεύθυνος για την πώληση και το merchandising των προϊόντων της εταιρείας, για το σύνολο των πελατών στην περιοχή ευθύνης του, καθώς και για την ανάπτυξη νέου πελατολογίου.

Απαραίτητα Προσόντα:
• Απόφοιτος/η Λυκείου/ΙΕΚ/ΑΕΙ.
• Προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση θα συνεκτιμηθεί.
• Ικανότητα επικοινωνίας και διαπραγματευτική ευελιξία.
• Προσανατολισμός στην επίτευξη στόχων.
• Επαγγελματική συνέπεια και υπευθυνότητα.
• Ομαδικό πνεύμα και συνεργατικότητα.

Αρμοδιότητες:
• Ανάπτυξη πωλήσεων B2B.
• Μηνιαία επίτευξη στόχων.

Τρόποι επικοινωνίας:
• Τηλέφωνο:2665025456
• Κινητό:6974903586

• E-mail: iltsakiris@yahoo.gr
• Έδρα: 2 χλμ Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων

Read More »
Προσωπικό για εργασία (3 άτομα) αναζητά η εταιρεία “Τσακίρης Ηλίας & ΣΙΑ ΟΕ” Προσωπικό για εργασία (3 άτομα) αναζητά η εταιρεία “Τσακίρης Ηλίας & ΣΙΑ ΟΕ” Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας

Read More »
Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Παρά τις αντιδράσεις τέλος η πρωινή πτήση για τη θερινή περίοδο

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Παρά τις αντιδράσεις τέλος η πρωινή πτήση για τη θερινή περίοδο


Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από φορείς της περιοχής η πρωινή πτήση της Aegean από την Αθήνα στα Γιάννινα παίρνει τέλος από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η αεροπορική εταιρεία στην ιστοσελίδα της διαθέτει εισιτήρια για την συγκεκριμένη γραμμή μόνο για την μεσημεριανή και την βραδινή πτήση κάτι που δείχνει ότι οι αποφάσεις της ήταν εξ αρχής οριστικές και δεν αλλάζουν παρά τις διαμαρτυρίες.

Γίνεται σαφές πως η πρωινή πτήση αφαιρείται από το πρόγραμμα για το συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας και κυρίως νησιωτικούς.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μετά το τέλος Οκτωβρίου η εταιρεία επαναφέρει την πρωινή πτήση καθώς σήμερα έχει διαθέσιμα εισιτήρια και δίνει την δυνατότητα να κλείσουν όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τα Γιάννινα.

Αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα καθώς δείχνει ότι έχοντας το απόλυτο μονοπώλιο στη γραμμή μπορεί να προγραμματίζει όποτε βολεύει την ίδια τις πτήσεις και όχι όποτε εξυπηρετούν την περιοχή.

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Παρά τις αντιδράσεις τέλος η πρωινή πτήση για τη θερινή περίοδο Παρά τις αντιδράσεις τέλος η πρωινή πτήση για τη θερινή περίοδο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών 


Tην τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ώρα θα αλλάξει σε θερινή, με τους δείκτες των ρολογιών να πηγαίνουν μπροστά.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών μας στις 31 Μαρτίου στις 03:00 θα πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00.

Γιατί καθυστερεί η κατάργηση της αλλαγής της ώρας

Σημειώνεται πως τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση της κοινής γνώμης διαδραμάτισαν και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή.

Ωστόσο, η πανδημία κορονοϊού και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό.
Read More »
Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιους 18άρηδες καλεί φέτος η εφορία

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιους 18άρηδες καλεί φέτος η εφορία


Ακόμα και ένα ευρώ εισόδημα στο όνομά τους, από τόκους καταθέσεων, είναι αρκετό για την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από τους 18ρηδες.

Χιλιάδες νέοι και νέες που απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα το 2023 ανεξάρτητα από το αν είναι προστατευόμενα μέλη, θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος τη δική τους φορολογική δήλωση.

Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι από τη στιγμή που το φυσικό πρόσωπο, συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2023 και είχε οποιοδήποτε εισόδημα, είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Επιπλέον, ένας νέος ή μια νέα υποχρεούται φέτος να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση, εφόσον:

-Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
-Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
-Απέκτησε εντός του 2023 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
-Ίδρυσε εντός του 2023 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
-Προχώρησε εντός του 2023 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος
-Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ποιοι εξαιρούνται

Οι μόνοι 18αρηδες που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Οι νέοι φορολογούμενοι, για να περάσουν από την ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν φορολογική δήλωση θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Η ΑΑΔΕ έχει χορηγήσει αυτόματα ΑΦΜ στους νέους ηλικίας από 12 έως 18 ετών ενώ όσοι δεν διαθέτουν κλειδάριθμο θα πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα ψηφιακή διαδικασία για να αποκτήσουν κωδικούς και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.
Read More »
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιους 18άρηδες καλεί φέτος η εφορία Φορολογικές δηλώσεις: Ποιους 18άρηδες καλεί φέτος η εφορία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Έρχονται αναδρομικά έως 16.500 ευρώ για 50.000 συνταξιούχους – Σε λίγες μέρες η καταβολή τους

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Έρχονται αναδρομικά έως 16.500 ευρώ για 50.000 συνταξιούχους – Σε λίγες μέρες η καταβολή τουςΗ καταβολή αφορά στους συνταξιούχους που δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους.

Αναδρομικά που θα φτάσουν και τις 16.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 50.000 συνταξιούχους μαζί με τις συντάξεις του Απριλίου. Η καταβολή αφορά στους συνταξιούχους που δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου, όσο και από τον νόμο Βρούτση.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά, όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους», δήλωσε σχετικά η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τα υψηλότερα ποσά θα λάβουν όσοι έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, καθώς λαμβάνουν αυξήσεις άνω των τεσσάρων ετών.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν πληρωθεί αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ για εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ (63.705 ευρώ το μέγιστο και 600 ευρώ το κατώτατο).

Σειρά στους επανυπολογισμούςκαι σε ανάλογου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν κι αυτοί στα τέλη Μαρτίου. Τον Απρίλιο και τον Μάιο ακολουθούν οι πληρωμές αναδρομικών σε 10.000 παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών.

Τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης. Οι επανυπολογισμοί θα ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.
Read More »
Έρχονται αναδρομικά έως 16.500 ευρώ για 50.000 συνταξιούχους – Σε λίγες μέρες η καταβολή τους Έρχονται αναδρομικά έως 16.500 ευρώ για 50.000 συνταξιούχους – Σε λίγες μέρες η καταβολή τους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές


Με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label-PL) γεμίζουν το καλάθι τους οι Έλληνες καταναλωτές όσο η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα επιμένει, μειώνοντας το κόστος των αγορών τους στο σούπερ μάρκετ. Όπως προκύπτει από ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τηλεφωνική δημοσκόπηση σε επιστημονικά τυχαίο δείγμα 1880 νοικοκυριών τον Ιανουάριο 2024, πλέον τα PL αντιπροσωπεύουν το 36% του καλαθιού από 33% που ήταν πέρυσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, ο οποίος συντόνισε την έρευνα, «πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράψαμε ποτέ στα 19 έτη που κάνουμε την έρευνα στο Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας στο καλάθι αγορών βρίσκεται πολύ άνω του 30% των κωδικών που μπαίνουν μέσα στο καλάθι του καταναλωτή, δηλαδή πολύ πάνω από τα 3 στα 10 προϊόντα που αγοράζονται είναι κωδικοί ιδιωτικής ετικέτας».

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν σταθερά να κερδίζουν θέση στο καλάθι και τα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Μπάλτα, «οι προτιμήσεις των καταναλωτών για τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής δεν επηρεάστηκαν από το αρνητικό κλίμα της περιόδου Αυτό δείχνει ότι η ελληνική παραγωγή δεν συνιστά ακριβότερη αγοραστική επιλογή και οι προτιμήσεις για αυτήν είναι διαχρονικά ανθεκτικές».

Το 81% των ερωτηθέντων απάντησε στο πλαίσιο της έρευνας ότι όταν βρίσκει στο σούπερ μάρκετ ελληνικά προϊόντα τα προτιμά από τα εισαγωγής. Ωστόσο, η ερώτηση αυτή αφορά την πρόθεση του καταναλωτή και φυσικά δεν ταυτίζεται με την τελική επιλογή του που επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες (διαθεσιμότητα, προσφορές, κτλ). Επιπρόσθετα, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής, το 89% δηλώνει ότι θέλουν να αναγράφεται στη συσκευασία ότι ένα προϊόν είναι ελληνικής παραγωγής, το 65% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλύτερη ασφάλεια και ποιότητα, το 93% πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα στηρίζει την παραγωγή της χώρας, το 83%πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα βοηθά στη μείωση της ανεργίας.

Από τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται να κυριαρχεί το καταναλωτικό κίνημα στήριξης του Made in Greece. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος και η κατανόηση της σημασίας που έχει η στήριξη των εγχώριων προϊόντων για τη στήριξη της παραγωγής και των εργαζομένων. Πρόκειται για στάσεις ωριμότητας και συμπεριφορές αλληλεγγύης που έχουν πλέον εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία.

Νέες καταναλωτικές συνήθειες φέρνουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων σε προϊόντα καθημερινής χρήσης στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπάλτας, «η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αυξάνεται διαρκώς από τα μέσα του 2021 και οι καταναλωτές αλλάζουν αγοραστικές συνήθειες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια».

Η συντριπτική πλειονότητα (90,3%) δηλώνει των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται οικονομικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στο σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερες και λιγότερες αγορές ενώ οι μισοί δηλώνουν ότι περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προϊόντα. Σχεδόν ένας στους δέκα καταναλωτές δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα στοιχειώδη.

Αναφορικά με την άποψη των καταναλωτών για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις υπερβολικές ανατιμήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα, ανάμεσα σε πολυεθνικές βιομηχανίες, ελληνικές βιομηχανίες, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και μικρά τοπικά καταστήματα, οι περισσότεροι καταναλωτές επέλεξαν τις πολυεθνικές εταιρείες (68%) ενώ πολύ πιο κάτω και στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι μεγάλες αλυσίδες (24,2%). Πολύ μικρό ποσοστό (6,9%) επέλεξε τους εγχώριους κατασκευαστές και ελάχιστοι (0,9%) τα μικρά καταστήματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μετρήθηκε το ύψος της δαπάνης κάθε φορά που ψωνίζουν. Η μέση δαπάνη στο σούπερ μάρκετ εκτιμάται σε 70 ευρώ σημειώνοντας αξιόλογη αύξηση 14,7% από 61 ευρώ πέρυσι. Η αύξηση στη δαπάνη ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αντανακλά την άνοδο του κόστους των προϊόντων λόγω πληθωρισμού. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία δαπάνη εκτιμάται στα 370 ευρώ σημειώνοντας ανάλογη άνοδο από 324 ευρώ πέρυσι. Το 75% των καταναλωτών δαπανά ως 450 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση της δαπάνης προέρχεται κυρίως από τις ανατιμήσεις, οι οποίες στον συγκεκριμένο κλάδο είναι πολύ μεγαλύτερες από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σχετικά με τον αριθμό των σούπερ μάρκετ που χρησιμοποιούν, μόνο το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψωνίζει σταθερά σε ένα σούπερ μάρκετ και το 42% μοιράζει τις αγορές σε περισσότερα. Το 93,2% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί μέχρι 3 διαφορετικά καταστήματα για τις αγορές του. Η συχνότητα αγορών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει μέση τιμή 6 φορές τον μήνα, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με πέρυσι. Οι περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν ότι ψωνίζουν 4 φορές μηνιαίως. Το 86% των ερωτηθέντων ψωνίζουν μέχρι 8 φορές μηνιαίως.

Το 89,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν προαποφασίσει τι είδη θα αγοράσουν πριν πάνε στο φυσικό ή ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αυξημένη προσπάθεια κατάργησης των παρορμητικών αγορών και προγραμματισμός των αγοραστικών αποφάσεων, σε μία προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης του διαθέσιμου εισοδήματος υπό πληθωριστικές συνθήκες. Στο θέμα της μάρκας του κάθε προϊόντος προαποφασισμένο εμφανίζεται το 50,5%.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν στο πλαίσιο της έρευνας, τη σημασία που αποδίδουν όταν ψωνίζουν σε βασικά κριτήρια επιλογής προϊόντων. Σημαντικότερα κριτήρια επιλογής προϊόντων θεωρούνται η ποιότητα, η τιμή, οι προσφορές, και η ελληνική προέλευση. Τα κριτήρια αυτά παραμένουν διαχρονικά στις πρώτες 4 θέσεις στις ετήσιες έρευνες του εργαστηρίου μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όσον αφορά τη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές σε συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής καταστημάτων σούπερ μάρκετ, η έρευνα έδειξε ότι η ποιότητα των εμπορευμάτων, οι τιμές, οι προσφορές και η εύκολη πρόσβαση έχουν τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα στην επιλογή καταστήματος από τον καταναλωτή.

Όσον αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού» οι καταναλωτές εμφανίζονται μοιρασμένοι. Ποσοστό 53,5% των καταναλωτών πιστεύει ότι είναι ένα χρήσιμο μέτρο και το 52,8% ψωνίζει προϊόντα που βρίσκονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Εντούτοις, η αποδοχή του από περίπου έναν στους δύο καταναλωτές δείχνει, σύμφωνα με την έρευνα, ότι δεν είναι ένα ασήμαντο μέτρο και η εφαρμογή του ενδιαφέρει μεγάλο τμήμα του αγοραστικού κοινού.
Read More »
Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Ήρθαν τα “λελέκια” και ξυπνούν οι αναμνήσεις | Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024
Ήρθαν τα “λελέκια” και ξυπνούν οι αναμνήσεις | Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης


Έτσι, μ’ αυτήν την λέξη τα πρωτογνώρισα στην Παραμυθιά που μεγάλωσα, λελέκια και λέγαμε και το ποίημα ” Λελεκα Χατζή Χατζή….που ν τα χίλια πρόβατα…”

Χατζηδες (προσκυνητές δηλαδή) τα λελέκια γιατί στο ταξίδι τους όταν έρχονται κι όταν φεύγουν έχουν υποχρεωτικό ενδιάμεσο σταθμό τα Ιεροσόλυμα ….

Στην Παραμυθιά ήταν πάντα μια από τις σταθερές, τέτοιες μέρες ήταν η άφιξη τους , ΠΑΝΤΑ!!! εκεί γύρω στην εαρινή ισημερία, ή για άλλους γύρω στην 25 Μαρτίου (ότι τα φερε η επανάσταση του ’21 ξεχνώντας ότι έρχονταν και επί τουρκοκρατίας χα χα χα) και αφού κάνουν τον κύκλο τους γεννώντας, μεγαλωνοντας τα μικρά τους και μαθαίνοντας τα να πετάνε, εκεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής….. καταλαβαίνετε πως για έναν τόπο σαν τον δικό μου, που η ξενιτιά και ο ξενιτεμένος ήταν έννοιες οικείες και δεμένες όπως το δέρμα με τη σάρκα, το να γίνεται ανεμπόδιστα και σταθερά το πηγαιν ελα των λελεκιων ήταν μεγάλης σημασίας και η χαρά κάθε φορά που έρχονταν στην ώρα τους απερίγραπτη!!!

Η αναχώρηση τους δε τον Αύγουστο άφηνε μια ολιγοήμερη θλίψη και μια κατήφεια..

Τέτοιες μέρες στην αγορά ακούγονταν, ειδικά παλιά που η μικρή μας πόλη έσφυζε από ζωή, συνεχώς η φράση σαν συνοδευτικό της καλημερας το “Ήρθαν τα λελέκια! Ήρθαν τα λελέκια!!! σαν καμπάνες χαρμόσυνες που προοικονομούσαν και την Ανάσταση (γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε και στην σαρακοστή)

Θυμάμαι τον πατέρα μου που μου λέγε για μια χρονιά που δεν ήρθαν τα λελέκια στην ώρα τους και η πόλη ήταν αναστατωμένη και ανήσυχη ότι κάτι κακο μεγαλύτερο θα συμβει!!! Η πόλη τα φιλοξενούσε παντού, στις κολόνες της ΔΕΗ, στο Δημοτικό σχολείο, στο παλιό ρολόι, στον Άγιο Δονάτο αλλά και στην εκκλησιά της Παναγίας, στο αρχοντικό του Ρίγγα, στο σπίτι του μακαρίτη του Λάκη Μπάρμπα και σ ολα τα γύρω χωριά της κοιλάδας με τα πολλά νερά και τις λιμνούλες, στη Χότκοβα, στη Ζάϊτσα, στον Κωκυτο, στον Ξηρόλοφο, στο Προδρόμι και ως κάτω τη Χόϊκα και την Γλυκή…..

Παλιά λοιπόν, που η αγορά της Παραμυθιάς έσφυζε από ζωή, τέτοιες μέρες που πλησίαζε και το Πάσχα η προσέλευση επισκεπτών ήταν αδιαληπτη, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ηπείρου και όχι μόνο, αλλά και απ’ την Αθήνα, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη έρχονταν να περπατήσουν στο παζάρι, να ψωνίσουν, να γευτούν μυρωδιές και χρώμα ανεπανάληπτο, να τριγυρίσουν στα στενά σοκάκια με τα μικρά και γραφικά μαγαζιά όλων των ειδών και μέσα σ αυτούς τους επισκέπτες όπως καταλαβαίνετε ήταν και αρκετές γυναίκες πανέμορφες, εντυπωσιακές, με τον αέρα του ξένου, του ταξιδιώτη που απολαμβάνει το ταξίδι του και που κοντοστέκεται και δω και κει και ψωνίζει κι απ’ αυτό κι από εκείνο και που οι μαγαζάτορες κατασκοτώνονται να τις εξυπηρετήσουν, να τις ευχαριστήσουν…

Η ευφορία ήταν στα ύψη λοιπόν και όταν η ωραία ύπαρξη ολοκλήρωνε την αγορά και έβγαινε πάλι στο δρόμο, οι μαγαζάτορες έρχονταν στο κατώφλι του μαγαζιού τους και φώναζαν στο δρόμο με αληθινή χαρά και περιπαιχτική διάθεση: ” Ήρθαν τα λελέκια!!!! Ήρθαν τα λελέκια!!!!
κι από απέναντι ανταπαντούσε κάποιος άλλος στον ίδιο τόνο και με την ίδια διάθεση: ” Ήρθαν τα καημένα, τα ειδες;;”
Read More »
Ήρθαν τα “λελέκια” και ξυπνούν οι αναμνήσεις | Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης Ήρθαν τα “λελέκια” και ξυπνούν οι αναμνήσεις | Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Σελίδες