Η «Πολιτιστική Διαδρομή» αποκαλύφθηκε - Το πιο καινοτόμο και φιλόδοξο εγχείρημα

Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018
 
Το πιο καινοτόμο και αρκετά φιλόδοξο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ήπειρο έκανε επίσημη πρεμιέρα. Πρόκειται για την Πολιτιστική Διαδρομή που δικτυώνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους κι αυτούς με τα μνημεία της φύσης, το περιβάλλον, τα τοπικά προιόντα και την οικονομία της περιοχής. Είναι το νέο πολιτιστικό προιόν που βάζει η Ήπειρος στον τουριστικό χάρτη και απευθύνεται σε όλους εκείνους που αναζητούν εμπειρίες σε έναν προορισμό με πολλές επιλογές. Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια… Ήταν μια ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά και θα αποδώσει τα μέγιστα μέσα από συνεργασίες και συνέργειες.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το ποσό των 38 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και ήδη έργα αναστήλωσης και ανάδειξης πραγματοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας και των Γιτάνων.

Παράλληλα αναπτύσσονται έργα υποδομών που θα επιτρέψουν ευκολότερη πρόσβαση στους χώρους αυτούς.

Η διαδρομή συμπληρώνεται από σημαντικούς οικοτόπους, όπως ο Αμβρακικός, η κοιλάδα του Αχέροντα, η Σαγιάδα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου, πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και τοπική γαστρονομία.

Στο σημείο αυτό θα απαιτηθεί η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την μεγαλύτερη επιτυχία του εγχειρήματος. Τα προιόντα θα πρέπει να πιστοποιηθούν και παράλληλα να βρεθούν οι τρόποι διάθεσης στους τουρίστες.

Το μισό εγχείρημα έχει επιτευχθεί.. Απομένει ο δρόμος για το άλλο μισό.

Στην πανηγυρική παρουσίαση της διαδρομής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, τόνισε ότι η Ήπειρος είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που προσεγγίζει ολιστικά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η καινοτομία του προγράμματος και το μεγάλο μας στοίχημα είναι η σύνδεση των μνημείων με την τοπική επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν οι υπόλοιπες δράσεις που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, όσο και οι συνέργειες με άλλα προγράμματα» τόνισε ο κ. Καχριμάνης συμπληρώνοντας ότι την διαδρομή που έχει ξεκινήσει «την υπηρετούμε πιστά και με σχέδιο».

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης την εκδήλωση χαιρέτισε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

«Η Ήπειρος μπορεί να υποστηρίξει μια ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα μέσα από την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και με τη συμμετοχή των πολιτών. Μια πολιτιστική ταυτότητα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη», υπογράμμισε η κ. Τζούφη.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου ο οποίος παρουσίασε την πολιτιστική διαδρομή από την στιγμή που γεννήθηκε ως ιδέα μέχρι και σήμερα.

«Δημιουργούμε τον πυρήνα ενός νέου τουριστικού προϊόντος, αξιοποιούμε τα μνημεία επαναπροτείνοντάς τα ως προορισμό με νέα, μοντέρνο τρόπο. Η Πολιτιστική Διαδρομή έγινε συλλογικός στόχος για πολλούς φορείς και τους πολίτες της Ηπείρου. Όλοι μαζί την στηρίξαμε… Είναι μια γιορτή συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Το Πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» είναι μια πρότυπη ολιστική πρόταση ανάπτυξης, που έχει επίκεντρο τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και αντικείμενο την προστασία και ανάδειξή τους, καθώς και τη σύνδεσή τους με την τοπική οικονομία και κυρίως τον αγροδιατροφικό τομέα. Η Διαδρομή, περιλαμβάνει 4 περιφερειακές ενότητες, 5 αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων), 8 αρχαίους χώρους θέασης, 344 χλμ. διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας.
Read More »
Η «Πολιτιστική Διαδρομή» αποκαλύφθηκε - Το πιο καινοτόμο και φιλόδοξο εγχείρημα Η «Πολιτιστική Διαδρομή» αποκαλύφθηκε - Το πιο καινοτόμο και φιλόδοξο εγχείρημα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018 Rating: 5

Δήμος Φιλιατών: Χορήγηση ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες

Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018


Η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους του Πολίτες ότι δίνεται η δυνατότητα για χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Καλούνται οι δικαιούχοι να καταθέσουν αίτηση, προς το Δήμο Φιλιατών.

Συγκεκριμένα: Το εν λόγω βοήθημα το δικαιούνται τα νοικοκυριά που στην οικογενειακή κατοικία τους έχουν άτομο ή άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% καθώς και άτομο ή άτομα που χρήζουν μηχανικής στήριξης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Αίτηση ( αντίγραφο της οποίας υπάρχει στο Δήμο ).
Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων ( Ε1 ) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
Δήλωση στοιχείων ακινήτων ( Ε9 ) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος ( εκκαθαριστικό του τελευταίου έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ενιαίου φόρου εισοδήματος ακινήτων ( ΕΝ.Φ.Ι.Α. ) του

τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Γνωμάτευση πιστοποιητικού αναπηρίας από ( ΚΕ.Π.Α ) για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο η άτομα με αναπηρία ( 67% ) και άνω.
Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή κρατικού νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται ή ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στη σύνθεση του νοικοκυριού.
 
Read More »
Δήμος Φιλιατών: Χορήγηση ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες Δήμος Φιλιατών: Χορήγηση ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018 Rating: 5

Arduino in School - Συνεργασία του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας με το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018

Ξεκίνησε το Σαββάτο 3/11/2018 το πρόγραμμα STEM "Arduino in School", το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας με το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας.

Στο πρόγραμμα, διάρκειας 16 ωρών, συμμετέχουν 18 μαθητές της Β' και Γ' τάξης του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, οι οποίοι χωρισμένοι σε τριμελείς ομάδες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δύο διαφορετικά προβλήματα, συνδυάζοντας γνώσεις από τους τομείς των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, του μηχανικού σχεδιασμού και των Μαθηματικών. 
 
Τα προβλήματα αυτά είναι:
1. Η κατασκευή ενός συστήματος αυτοματισμού, με το οποίο μια λάμπα θα ανάβει ή θα σβήνει ανάλογα με την ένταση του περιβάλλοντος φωτισμού.
2. Η μέτρηση της ταχύτητας διάδοσης του ήχου με χρήση ενός αισθητήρα υπερήχων.
 
Το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενθουσιώδη υποστήριξη του διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας κ. Βασιλείου Μητσιώνη, τον οποίο και δημόσια ευχαριστούμε.
 
Read More »
Arduino in School - Συνεργασία του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας με το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Arduino in School - Συνεργασία του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας με το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Σε WTM και Philoxenia, το ενδιαφέρον για την προβολή του τουριστικού προϊόντος

Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018


5 με 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Επαγγελματική Έκθεση Τουρισμού World Travel Market (WTM) στο Λονδίνο, το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός της τουριστικής βιομηχανίας.

Στην WTM που αποτελεί παραδοσιακά την αφετηρία των μεγάλων Διεθνών Τουριστικών Εκθέσεων στην Ευρώπη, βρίσκεται και η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Περίπτερό της θα βρίσκεται εντός του χώρου του.

Στο Περίπτερό έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν επιχειρηματίες και φορείς της Ηπείρου που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού προκειμένου να προωθήσουν τις προτάσεις τους στην παγκόσμια αγορά ή να πραγματοποιήσουν τις επαγγελματικές συναντήσεις που θα επιδιώξουν.

Το Περίπτερό του ΕΟΤ θα θα φιλοξενήσει συνολικά 70 συνεκθέτες από όλη τη χώρα (ξενοδοχειακοί όμιλοι, τουριστικά πρακτορεία κ.λπ.).

Στην WTM βρίσκεται και η δήμαρχος Σουλίου, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τουριστικά γραφεία με σκοπό την συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματικές του τουρισμού για την ανάπτυξη της διαμονής στο δήμο Σουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πέρυσι στην WTM πάνω από 5.600 εκθέτες από 186 χώρες συναντήθηκαν με παραπάνω από 50.000 επαγγελματίες και 3.000 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, κάλυψαν το γεγονός.

Για το 2018 καταγράφεται συνολικά αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα και σημαντικό ενδιαφέρον για την προώθηση νέων προορισμών.

2 μέρες μετά την World Travel Market, ξεκινά η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στην Ελλάδα, η Philoxenia.

Στην Philoxenia, η Περιφέρεια Ηπείρου θα βρίσκεται με δικό της περίπτερο, στο οποίο θα φιλοξενηθεί και ο δήμος Σουλίου αλλά και επιχειρήσεις τουρισμού της περιοχής.

Οι επισκέπτες της περσινής διοργάνωσης έφτασαν τους 20.000, οι εκθέτες ήταν 400 (άμεσοι και έμμεσοι) από 18 χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 4.000 «ραντεβού» μεταξύ των εκθετών και μεγάλων τουριστικών «παικτών» από 36 αγορές-στόχους για την Ελλάδα, τα οποία προλείαναν το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες.
Read More »
Δήμος Σουλίου: Σε WTM και Philoxenia, το ενδιαφέρον για την προβολή του τουριστικού προϊόντος Δήμος Σουλίου: Σε WTM και Philoxenia, το ενδιαφέρον για την προβολή του τουριστικού προϊόντος Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 31χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018

Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


 
Read More »
Σύλληψη 31χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 31χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018 Rating: 5

Σελίδες