ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


Μια νέα κάρτα που απευθύνεται σε όλους τους αγρότες που δικαιούνται επιδότησης αλλά εν τω μεταξύ θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις παραγωγικές τους δαπάνες κατά την καλλιεργητική περίοδο προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς. 
Η Κάρτα Αγρότη δίνει ουσιαστικά στον παραγωγό άμεση ρευστότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για την πληρωμή των υποχρεώσεών του αλλά και τις τιμές που μπορεί να επιτύχει όταν πληρώνει τοις μετρητοίς.

Οι απαντήσεις που ακολουθούν σε μια σειρά ερωτήσεων για την Κάρτα Αγρότη, δίνουν όλες τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί, ποιους αφορά και τι κοστίζει η νέα κάρτα

Τι είναι η κάρτα αγρότη;

Είναι μια κάρτα που προεξοφλεί μέρος των ετήσιων αγροτικών επιδοτήσεων (άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ) που δικαιούται ο αγρότης. Πρακτικά, είναι ένα «πορτοφόλι» στο οποίο μπαίνει προκαταβολικά μέρος του ποσού των επιδοτήσεών του, την περίοδο που χρειάζεται τα χρήματα για να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει σπόρους, καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κτλ. Έτσι, επειδή ο έμπορος πληρώνεται άμεσα, μπορεί ο παραγωγός να επιτύχει τιμές μετρητοίς για τα εφόδιά του και να μειώσει το κόστος του. Επιπλέον, με την κάρτα αγρότη μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ), να αγοράσει εργόσημο για εργάτες κλπ. Η εξόφληση της κάρτας γίνεται αυτόματα με τις επιδοτήσεις.

Ποιοί είναι δικαιούχοι της κάρτας; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτησή της;

Δικαιούχοι είναι οι αγρότες ηλικίας έως 70 ετών που είναι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων (άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ). Επίσης όταν δύο σύζυγοι παίρνουν ξεχωριστές επιδοτήσεις μπορούν να πάρουν από μία κάρτα έκαστος;

Τι οφέλη έχει ο αγρότης από την κάρτα αγρότη;

Με την κάρτα αγρότη έχει άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα για αγορά εφοδίων και πληρωμές οφειλών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον, μειώνει το κόστος παραγωγής του, επειδή, παρόλο που πληρώνει με κάρτα αγοράζει σε τιμές τοις μετρητοίς, ενώ παράλληλα παρακολουθεί πιο αποτελεσματικά το κόστος παραγωγής του. Τέλος, επειδή πληρώνει με κάρτα λαμβάνει παραστατικά, τα οποία τον βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του κόστους παραγωγής του και φυσικά μειώνουν το καθαρό εισόδημά του που φορολογείται αφού αποδεικνύουν τις δαπάνες του. H κάρτα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με ειδικές προσφορές εκπτώσεων προς τους αγρότες για προϊόντα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του πρωτογενούς και άλλων τομέων της οικονομίας.

Τι όριο έχει η κάρτα και κάθε πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όριο αυτό;

Το όριο της κάθε κάρτας προσδιορίζεται ξεχωριστά για τον καθένα, με βάση το ποσό των ετήσιων επιδοτήσεων. Το όριο της κάρτας ανοίγει κάθε χρόνο περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου και κλείνει με την καταβολή των επιδοτήσεων (τους τελευταίους μήνες του έτους), οπότε και εξοφλείται η κάρτα.

Πότε πρέπει να εξοφληθεί η κάρτα;

Η κάρτα εξοφλείται αυτόματα με την καταβολή των επιδοτήσεων. Ωστόσο, ο παραγωγός μπορεί αν θέλει να εξοφλήσει την κάρτα και νωρίτερα από την καταβολή των επιδοτήσεων, χωρίς να έχει καμία ποινή και μειώνοντας τους τόκους που επιβαρύνεται. Φυσικά, εάν αποφασίσει μέσα στη διάρκεια λειτουργίας της κάρτας να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο της οφειλής του, μπορεί άμεσα –εφόσον το θελήσει- να χρησιμοποιήσει και πάλι τα ποσά αυτά.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την απόκτηση της κάρτας;

Για την υποβολή της αίτησης, η αστυνομική του ταυτότητα.

Σε πόσες ημέρες εκδίδεται η κάρτα;

Η κάρτα παραδίδεται σε 3-4 μέρες.

Από την στιγμή που ένας αγρότης παραλαμβάνει την κάρτα, πότε μπορεί να κάνει χρήση της;

Άμεσα, την ίδια ημέρα με την ενεργοποίησή της

Η έκδοση της κάρτας ξεκίνησε την Δευτέρα 15/2. Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την απόκτησή της;

Όχι δεν υπάρχει.

Η κάρτα θα ανανεώνεται; Κι αν ναι, πώς;

Κάθε έτος, το Φεβρουάριο, θα επιβεβαιώνεται η ορθή λειτουργία της το προηγούμενο έτος και θα ανανεώνεται.

Τι επιτόκιο έχει;

Πριν απ’όλα η συγκεκριμένη κάρτα δεν έχει έξοδα έκδοσης. Το μόνο έξοδο είναι το επιτοκιακό κόστος από τη χρήση της κάρτας και ανάλογα με το ποσό που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Το κυμαινόμενο επιτόκιό της είναι χαμηλότερο από αυτό των κεφαλαίων κίνησης αγροτών. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι επειδή η χρήση της κάρτας γίνεται σταδιακά και ο χρόνος χρήσης της είναι μικρότερος του έτους (π.χ. Φεβρουάριο με Νοέμβριο) η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιήσει σταδιακά το όριο της κάρτας για 6 μήνες τότε η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 3%. Προφανώς, για τους αγρότες που μέσα στο χρόνο δεν έκαναν χρήση της κάρτας το επιτοκιακό κόστος είναι μηδέν.

Οι συναλλαγές αφορούν σε όλο το τραπεζικό δίκτυο;

Ναι, η κάρτα γίνεται αποδεκτή από όλα τα POS όλων των τραπεζών σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων και καυσίμων.

Πώς θα ενημερώνεται ο δικαιούχος για τις συναλλαγές του;

Για κάθε συναλλαγή ο κάτοχος ενημερώνεται μέσω μηνύματος SMS στο κινητό του ενώ έχει στη διάθεσή του και τον μηνιαίο ενημερωτικό λογαριασμό.

Read More »
ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Δήλωση υδρόμετρων στον κάμπο Γραικοχωρίου

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


Καλούνται οι δημότες που έχουν ιδιοκτησία στον κάμπο Γραικοχωρίου και επιθυμούν την υδροδότησή τους από το πρώην αρδευτικό δίκτυο Γραικοχωρίου, να προσέλθουν στα γραφεία της ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να δηλώσουν το υδρόμετρό τους, μέχρι 31/5/2016.

Μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, τυχόν υδροδοτήσεις χωρίς υδρόμετρο, θα διακόπτονται άμεσα και οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό κυρώσεις.

Read More »
Δήλωση υδρόμετρων στον κάμπο Γραικοχωρίου Δήλωση υδρόμετρων στον κάμπο Γραικοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε ακόμη μία υπόθεση κλοπής από σπίτι στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016

Σε συνέχεια του από 16.04.2016 Δελτίου Τύπου, σχετικά με σύλληψη 24χρονου υπηκόου Αλβανίας για κλοπές στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, ανακοινώνεται ότι εξιχνιάστηκε ακόμη μία υπόθεση κλοπής από σπίτι.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προέκυψε ότι ο 24χρονος εμπλέκεται και σε άλλη μία υπόθεση κλοπής από σπίτι στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 07 έως 15-04-2016, απ’ όπου είχαν αφαιρεθεί διάφορα είδη ένδυσης ενώ είχαν προκληθεί και φθορές.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας προς συσχέτιση με την ήδη υποβληθείσα δικογραφία.

Read More »
Εξιχνιάστηκε ακόμη μία υπόθεση κλοπής από σπίτι στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας Εξιχνιάστηκε ακόμη μία υπόθεση κλοπής από σπίτι στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

«Οδοιπορικό Λόγου και Τέχνης για τη Μ.Εβδομάδα» έγινε στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


Eίναι ανεκτίμητη και μοναδική η προσφορά του Θεανθρώπου Κυρίου, με τη σταύρωση και την ανάστασή του, για τη σωτηρία των ανθρώπων. 
 
Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα του «Οδοιπορικού Λόγου και Τέχνης», που οργανώθηκε στο πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Αγίου Μηνά Κεστρίνης, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. 
 
Καταχειροκροτήθηκαν η βυζαντινή χορωδία του ιερού ναού, που απέδωσε εξαιρετικά ύμνους της Μ. Εβδομάδας, η μικρή μαθήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, που απήγγειλε ποιήματα, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Κάτσιος, για τις προσωπικές ποιητικές καταθέσεις του και οι μουσικοί Νικολέτα Μυσκέτα και Ευθύμιος Κολιομίχος. 
 
 
 
Αρχικά τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου πρωτοπρεσβύτερου Κυριάκου Γκίκα, που έδειξε πίστη χωρίς κρατούμενα.
Δεν τσιγκουνεύτηκε στην πίστη, γι’ αυτό σε κάθε βήμα της ζωής του κρατούσε σφιχτά το χέρι του Θεού. 
 
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η θεολόγος, ποιήτρια και δημοσιογράφος Βασιλική Παππά μέ θέμα: «Ο Ων και ο Ην και ο Ερχόμενος». 
 
 
 
Η ομιλήτρια με γλαφυρό τρόπο και μέσα από αποσπάσματα συναξαρίων, υμνολογικές αναφορές και στίχους, μετέφερε στο ακροατήριο το πνεύμα της Μ. Εβδομάδας, αποκορύφωμα της οποίας είναι η ανάσταση του Χριστού, γεγονός, που τονίστηκε, όχι μόνο λεκτικά, αλλά και μέσω της προβολής οπτικού υλικού από την αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα. 
 
Μεταξύ άλλων η κ. Παππά ανέφερε ότι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη θυσιαστική αγάπη του Χριστού, όχι διαστρεβλωμένα, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά με το ήθος της Ορθόδοξης αγάπης. Να τον αγαπούμε κι εμείς «εξ όλης ψυχής, καρδίας και διανοίας», ώστε να μην μπορεί να μας χωρίσει τίποτε, από την αγάπη που μας έχει ο Χριστός. 
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν: 
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ηγουμενίτσας, αιδεσιμολογιώτατος π. Ελευθέριος Κωνσταντής (πρεσβύτερος-θεολόγος) ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να μαλακώσουν οι καρδιές, με τη σκέψη ότι ο Χριστός πέθανε πάνω στο σταυρό για να χαρίσει σε μας τη ζωή. 
 
Ειδική μνεία έκανε και στον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο Κυριάκο Γκίκα, εφημέριο Κεστρίνης επί μισό περίπου αιώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών μηνών από την κοίμησή του. 
 
Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Θεσπρωτίας Μαρούλα Παπαευσταθίου-Τσάγκα, που σημείωσε ότι είναι ώρα να καταλάβουμε την αξία και υπεραξία του Χριστού στη ζωή μας. 
 
Ο φυσικός και πρώην νομάρχης Νίκος Τσώνης, που επεσήμανε ότι η επιστήμη δεν μπορεί να μην υποκληθεί μπροστά στο θαύμα του εσταυρωμένου και αναστημένου Χριστού, στις αξίες του οποίου πρέπει να επιστρέψουμε. 
 
Στην προλογική του παρέμβαση ο εφημέριος Κεστρίνης π. Ηλίας Μάκος (πρεβύτερος-θεολόγος) σημείωσε πως θα νιώσουμε ότι ο Χριστός διακηρύσσει ναι στην αγάπη, όχι στο δηλητήριο. Ναι στο θαύμα, όχι στο τραύμα. Ναι στο σταυρό, όχι στη σταύρωση. Ναι στη ζωή, όχι στο θάνατο. Ναι στην ελπίδα, όχι στην απελπισία».

Read More »
«Οδοιπορικό Λόγου και Τέχνης για τη Μ.Εβδομάδα» έγινε στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας «Οδοιπορικό Λόγου και Τέχνης για τη Μ.Εβδομάδα» έγινε στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Μαγική νύχτα στον παραδοσιακό και διατηρητέο Πλαίσιο Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


Υπάρχουν στιγμές μαγικές που δεν μπορούν να περιγραφούν με απλά λόγια. 
 
Στιγμές που προσφέρει απλόχερα η θεσπρωτική γη, αναμνήσεις που γράφονται βαθιά μέσα σου και σε συντροφεύουν σε όλη σου τη ζωή. 
 
Στιγμές που θέλεις απλά να αποδράσεις και να νιώσεις την ηρεμία και την ομορφιά που προσφέρει ο τόπος σου. 
 
Ο παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός του Πλαισίου αποτελεί σίγουρα τέτοιον προορισμό. 
 
Πανέμορφα καλντερίμια, παραδοσικά σοκάκια, τοξοτές πύλες και η πλούσια ιστορία του ικανοποιούν πλήρως ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. 
 
Το χωριό φαντάζει σίγουρα ακόμα πιο μαγικό την νύχτα. 
 
Ενα απόλυτο ησυχαστήριο για όλους μας!
 
Read More »
Μαγική νύχτα στον παραδοσιακό και διατηρητέο Πλαίσιο Θεσπρωτίας Μαγική νύχτα στον παραδοσιακό και διατηρητέο Πλαίσιο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Η πρώτη βροχή αστεριών της άνοιξης κορυφώνεται την Παρασκευή

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


Κορυφώνεται την Παρασκευή η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, που ήδη έχουν εμφανιστεί στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Οι πτώσεις των συγκεκριμένων διαττόντων αστέρων θα αποκορυφωθούν το βράδυ της Παρασκευής 22 Απριλίου και τα χαράματα του Σαββάτου 23 Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές έως τις 25 του μηνός, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Δυστυχώς όμως, επειδή την ακριβώς προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη, θα υπάρξει πανσέληνος, ο ουρανός δεν θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση.

Στο αποκορύφωμα του φαινομένου εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται έως 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Οι Λυρίδες μερικές φορές μάλιστα δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα ('Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αυτός αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.
Read More »
Η πρώτη βροχή αστεριών της άνοιξης κορυφώνεται την Παρασκευή  Η πρώτη βροχή αστεριών της άνοιξης κορυφώνεται την Παρασκευή Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Συνάντηση στο Σούλι για τις αδειοδοτήσεις σταυλικών εγκαταστάσεων

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016

Χθες Τετάρτη 20-4-2016 η Δημοτική αρχή του Δήμου Σουλίου υλοποίησε συνάντηση – ενημέρωση στο Σούλι για το κρίσιμο θέμα των αδειοδοτήσεων των σταυλικών εγκαταστάσεων.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η Δήμαρχος Σουλίου , ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Θεσπρωτίας, ο γεωπόνος της Π.Ε Θεσπρωτίας κ. Παππάς Σπυρίδων, ο αντιδήμαρχος κ. Φράγκος Θωμάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Παππάς Παναγιώτης, Ντούκα βασιλική, Ντρίτσος Χρήστος και Ντάγκας Ευάγγελος, οι πρόεδροι των Τ.Κ Σαμονίδας κ. Τόκας Ευθύμιος και Αυλοτόπου κ. Διαμάντης Συμεών καθώς και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Read More »
Συνάντηση στο Σούλι για τις αδειοδοτήσεις σταυλικών εγκαταστάσεων  Συνάντηση στο Σούλι για τις αδειοδοτήσεις σταυλικών εγκαταστάσεων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Ορκωμοσία νέου δημοτικού συμβούλου

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


Σήμερα Πέμπτη 21 Απριλίου και ώρα 10:00 π. μ. πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο και ενώπιον της κ. Δημάρχου η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβούλου κ. Πέτσιου Πέτρου , ο οποίος, ως πρώτος επιλαχών με την παράταξη της πλειοψηφίας, καταλαμβάνει τη θέση της κ. Μπέση Μαρίνας που υπέβαλε την παραίτησή της από την θέση της Δημοτικού Συμβούλου . 
 
Η Δήμαρχος ευχήθηκε καλή θητεία και εποικοδομητική συνεργασία στον νέο δημοτικό σύμβουλο.
Read More »
Δήμος Σουλίου: Ορκωμοσία νέου δημοτικού συμβούλου  Δήμος Σουλίου: Ορκωμοσία νέου δημοτικού συμβούλου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης σε σούπερ μάρκετ, στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας.

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 20 και 19 ετών, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκονται σε διάρρηξη, που έγινε βραδινές ώρες της 21/22-02-2016 σε σούπερ μάρκετ, στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, από όπου αφαίρεσαν ένα tablet και διάφορα προϊόντα ενώ παράλληλα προκάλεσαν και φθορές σε προϊόντα του καταστήματος.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Μαυρούδι Ηγουμενίτσας: Αν έχεις τύχη διάβαινε...

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016Η αδιαφορία του Δήμου Ηγουμενίτσας για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, την ασφάλεια των πολιτών και την αισθητική της πόλης είναι εμφανής παντού γύρω μας. Αλλά η κατάσταση στο Δ.Δ. Μαυρουδίου δείχνει να ξεπερνάει κάθε όριο...

Προ ετών, τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του Δήμου (που στερούνται οδοσήμανσης) ταχυδρομικές θυρίδες για την αλληλογραφία των πολιτών. Για την χρησιμότητα αυτών των θυρίδων, όμως, από τους πολίτες, αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρόσβαση σε αυτές.

Κι αυτό γιατί, σήμερα, 21/4/2016 ο περιβάλλοντας χώρος γύρω από τις θυρίδες σε συνοικία του Μαυρουδίου (έναντι κέντρου "Πρασιά") έχει την εικόνα που βλέπετε παρακάτω.

 
Προκειμένου οι πολίτες να παραλάβουν την αλληλογραφία τους, θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα αγριόχορτα, με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί.

ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ. Δεν βρίσκω άλλη λέξη για να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου απέναντι στις υπηρεσίες αυτού του Δήμου.

Θλίβομαι, πραγματικά, για αυτή την πόλη...

Υ.Γ. Πολλά συγχαρητήρια στον ταχυδρόμο της περιοχής που εξακολουθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες και εξυπηρετεί τους συμπολίτες του.

Ρ.Μ.
Read More »
Μαυρούδι Ηγουμενίτσας: Αν έχεις τύχη διάβαινε... Μαυρούδι Ηγουμενίτσας: Αν έχεις τύχη διάβαινε... Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Φωτιά εν κινήσει σε αυτοκίνητο (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


 
 
Στις φλόγες τυλίχθηκε πριν από λίγα λεπτά, αυτοκίνητο,που κινούνταν στην οδό Κυρρίλου Λουκάρεως, στην περιοχή "Ζευγάρια" στα Γιάννενα.
 
Το αυτοκίνητο,που έχει επάνω του και μια σκάλα εργασίας-άπό άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- τυλίχθηκε στις φλόγες.
 
Στο σημείο έσπευσαν υροσβεστικά οχήματα με πυροσβέστες, που επιχείρησαν στο φλεγόμενο αυτοκίνητο, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.
Read More »
Φωτιά εν κινήσει σε αυτοκίνητο (+ΦΩΤΟ) Φωτιά εν κινήσει σε αυτοκίνητο (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

2.000.000€ για τον εξοπλισμό του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εντάσσεται στο Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 (Άξονας Προτεραιότητας «Ενίσχυση Υποδομών Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας») η πράξη «Προμήθεια εξοπλισμού ΤΕΠ Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα», προϋπολογισμού 1.983.660 ευρώ. 
 
Στο πλαίσιο της πράξης περιλαμβάνεται ιατροτεχνολογικός, ξενοδοχειακός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, προκειμένου το ΤΕΠ να είναι πλήρως λειτουργικό όσον αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών ενηλίκων και παιδιών, την βραχεία νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών, την διενέργεια χειρουργείων μικρής κλίμακας, την εκτέλεση διαγνωστικών και απεικονιστικών εργαστηριακών εξετάσεων και των υποστηρικτικών υποδομών (φαρμακείο, κεντρική αποστείρωση, διοίκηση, εφημερία προσωπικού, τεχνικά συνεργεία, παρασκευή και διανομή φαγητού κλπ). 
 
Η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού θα εξασφαλίσει την πλήρη ανάπτυξη 25 νοσοκομειακών κλινών και θα υποστηρίξει την έκτακτη αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών του Νομού Θεσπρωτίας και της παραλιακής τουριστικής περιοχής νότια της πόλης της Ηγουμενίτσας. Δικαιούχος της πράξης είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 
 
 Σημειώνεται ότι το Τ.Ε.Π (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα, συνολικής επιφάνειας 4.600 τμ, συνδέεται λειτουργικά με το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.
Read More »
2.000.000€ για τον εξοπλισμό του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας 2.000.000€ για τον εξοπλισμό του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Ανακοίνωση Συλλόγων υπαλλήλων Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας για εξετάσεις οδηγών

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016

Μετά από έκτακτες συνεδριάσεις τους, τα Δ. Σ. των Συλλόγων υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις εξετάσεις για χορήγηση Αδειών οδήγησης οχημάτων

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Ν

1. Καταγγέλλουν την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Μεταφορών, η οποία κάτω και από την πίεση των «θεσμών», τρεις μήνες τώρα δεν προβαίνει στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ταλαιπωρία πολιτών και επαγγελματιών αλλά και για την καρατόμηση δικαιωμάτων εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας.
2. Καταδικάζουν την ενέργεια του Περιφερειάρχη Ηπείρου για την έκδοση απόφασης διενέργειας έκτακτων εξετάσεων από τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών, αμφισβητούμενης νομικής υπόστασης, που αντικειμενικά εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική και διασπά τον αγώνα των εργαζομένων και ζητάει αυτή να μην εφαρμοστεί, διαφορετικά οι Σύλλογοί μας, θα προσφύγουν για την ακύρωσή της.
3. Την υλοποίηση της απόφασης της ΑΔΕΔΥ και της ΟΣΥΑΠΕ για συνέχιση της απεργίας - αποχής όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων από τη συμμετοχή τους στο σύνολο των συμβουλίων και των επιτροπών του Δημοσίου.
4. Καλούν την ΟΣΥΑΠΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις άμεσα να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να τοποθετηθεί σχετικά.
5. Καλούν τους συναδέλφους να υλοποιήσουν με μαζικό, ενωτικό και αγωνιστικό τρόπο τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων για την συνέχιση της απεργίας - αποχής όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων από τη συμμετοχή τους στο σύνολο των συμβουλίων και των επιτροπών του Δημοσίου.

Τα Δ. Σ.
των Συλλόγων υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων
Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου
Read More »
Ανακοίνωση Συλλόγων υπαλλήλων Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας για εξετάσεις οδηγών  Ανακοίνωση Συλλόγων υπαλλήλων Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας για εξετάσεις οδηγών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Δείτε που θα κοπεί αύριο το ρεύμα στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

 
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Δείτε που θα κοπεί αύριο το ρεύμα στην Ηγουμενίτσα Δείτε που θα κοπεί αύριο το ρεύμα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Εκδήλωση – συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηγουμενίτσας την Παρασκευή το απόγευμα

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


Εκδήλωση – συζήτηση: η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το προσφυγικό στο “πάνθεον” Ηγουμενίτσα, την Παρασκευή 22 – 4 στις 20:30

ομιλητές:
• Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της χρυσής αυγής
• Λουΐζα Γκίκα, μέλος ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων
• Αλέξανδρος Τζούμας, μέλος συντονιστικού για το προσφυγικό φοιτητικών συλλόγων Ιωαννίνων

• ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ – ΤΣΙΠΡΑ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ!
• ΟΧΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
• ΑΣΥΛΟ, ΣΤΕΓΗ, ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
• ΕΞΩ ΦΡΟΝΤΕΞ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
• ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ

Read More »
Εκδήλωση – συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηγουμενίτσας την Παρασκευή το απόγευμα Εκδήλωση – συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηγουμενίτσας την Παρασκευή το απόγευμα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016

Είναι πια ορατή σε όλους, η τραγική κατάσταση της κοινωνίας και των πολιτών εν γένει, σε όλα τα επίπεδα (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική κλπ) με ραγδαία πτωτική τάση, αφού εξαφανίζονται πλήρως στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα κάθε μορφής, με κύριο αυτό ακόμα της επιβίωσης των πολιτών.

Η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων είναι πια δεδομένη, χωρίς κανένα – νομικό ή άλλο – δίχτυ προστασίας, αφού το Σύνταγμα και πλήθος άλλων νόμων κατάντησαν κουρελόχαρτο και οι κάθε λογής θεσμοί που σε κάποιο, έστω βαθμό εξυπηρετούσαν τους πολίτες, είναι απόλυτα υποταγμένοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ολίγων, ντόπιων και ξένων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παραπάνω τραγική κατάσταση της κοινωνίας μας – και που βέβαια είναι αποτέλεσμα εφαρμογής μιας ακραίας αντικοινωνικής, αντιλαϊκής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται ιδίως τα τελευταία χρόνια – συγκεντρωθήκαμε πολίτες με κοινές ανησυχίες και κοινούς προβληματισμούς (όσο αυτό είναι δυνατό) με διάθεση, μέσα από ανταλλαγή απόψεων και σύνθεση, να προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε με τρόπους που κάθε φορά θα επιλέγουμε.

Δημιουργούμε λοιπόν μια ομάδα πολιτών, με σκοπό την ανάλυση – συζήτηση των καθημερινών προβλημάτων που έχουν προκύψει και μας αγγίζουν και συντονισμένη προσπάθεια παρέμβασης σε αυτά.

Επειδή είναι κοινή η διαπίστωση ότι σε κάθε είδους διεργασίες, στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ, δηλαδή αφού τα πάντα είναι πολιτική, η ακολουθούμενη μεθοδολογία, οι πρακτικές δράσεις, οι ιδεολογικές αξίες, οι ικανότητες κλπ. κρίνονται πάντα εκ του αποτελέσματος. Επειδή τα αποτελέσματα για τα λαϊκά συμφέροντα, του τρόπου λειτουργίας διαφόρων συλλογικοτήτων και κυρίως των ΚΟΜΜΑΤΩΝ, είναι απολύτως αρνητικά, αφού η κινητήριος δύναμη της ιστορίας, της ανατροπής, δηλαδή οι πολίτες, ο λαός, μένουν πάντα στο περιθώριο. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν κρίνουμε ότι ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας δεν μπορεί παρά να είναι ΑΠΟΛΥΤΑ αντίθετος με την λογική της ΑΝΑΘΕΣΗΣ (αντιπροσώπευσης) που ισχύει στα κόμματα και άλλες συλλογικότητες, αλλά πρέπει να στηρίζεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες, να απελευθερώνει τις δημιουργικές ατομικές τους δυνατότητες με στόχο την κοινή συμπόρευση για ό, τι καλύτερο για την κοινωνία, για τους πολίτες, κύρια και αποκλειστικά για τα λαϊκά στρώματα, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, πολιτική, πολιτισμό, οικονομία κλπ..

Σ’ αυτή την ομάδα έχουν θέση όλοι οι πολίτες που ενστερνίζονται τα παραπάνω, και που επιθυμούν την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα, ισότιμα μεταξύ τους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων και αναγνώριση της ανάγκης συνθέσεως, και που πιστεύουν στη αναγκαιότητα της εκδήλωσης του κοινωνικού χρέους που πρέπει να υπάρχει μέσα μας.

Σ’ αυτή την ομάδα έχουν θέση όλοι οι πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κοινωνική και πολιτική αλλαγή προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να γίνει «ΜΟΝΟ από τα Κάτω και ΟΧΙ από τα ΠΑΝΩ» με αμεσοδημοκρατικές λειτουργίες, δηλαδή με την ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ του ΛΑΟΥ…….

Σε ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν σ’ αυτή την ισότιμη ενεργητική συμπόρευση.

Σε ΚΑΛΟΥΜΕ να αντιδράσουμε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

Σε ΚΑΛΟΥΜΕ να κάνουμε πράξη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την θεμελιακή και αρχέγονη κοινωνική Αρχή «Να πάρει ο λαός τις τύχες στα χέρια του».

Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς στην δυστυχία μας και στον αφανισμό μας, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στην εξαφάνιση του μέλλοντός μας, των παιδιών μας, της πατρίδας μας. Δεν μπορούμε να αθωώνουμε, με την απραξία μας, τους εκτελεστές μας.

Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση για την Ημέρα Φυσικών Επιστημών 2016

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016

Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας διοργάνωσε χθες Τρίτη 19 Απρίλη 2016 την εκδήλωση «Ημέρα Φυσικών Επιστημών 2016», στην οποία 83 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων παρουσίασαν στο κοινό πειράματα Φυσικής. 
Οι μαθητές Γυμνασίου παρουσίασαν πειράματα υπό το γενικό τίτλο «Διερευνώντας τη φύση και της ιδιότητες του Ηλεκτρισμού και του Μαγνητισμού» και οι μαθητές Λυκείου πειράματα υπό τον τίτλο «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας». 
 
Αναλυτικότερα:

· 12 μαθητές/τριες από το 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας χωρισμένοι σε 6 ομάδες παρουσίασαν τα πειράματα:
o Τα πρώτα όργανα στατικού ηλεκτρισμού
o Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα
o Μαγνητισμός – Ηλεκτρομαγνητισμός
o Ηλεκτρομαγνήτης – Ηλεκτρικός κινητήρας
o Φωτοβολταϊκό
o Αγωγιμότητα διαλυμάτων

· 4 μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας σε 2 ομάδες παρουσίασαν ως αφιέρωμα στον Alessandro Volta δύο πειράματα:
o Το ηλεκτροφόρο, και
o Βολταϊκή στήλη

· 30 μαθητές/τριες από το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας χωρισμένοι σε 7 ομάδες παρουσίασαν τα πειράματα:
o Αγωγοί – Μονωτές
o Βραχυκύκλωμα
o Βολταϊκό Στοιχείο
o Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό
o Από το μαγνητισμό στον ηλεκτρισμό
o Στατικός Ηλεκτρισμός
o Μαγνητικό Πεδίο (Φάσμα)

· 12 μαθητές/τριες από το Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας σε 5 ομάδες παρουσίασαν τα πειράματα:
o Διμεταλλικό έλασμα
o Ροοστάτης
o Ηλεκτρόλυση
o Δύναμη Laplace
o Μετασχηματιστής

· 13 μαθητές/τριες του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας παρουσίασαν πειράματα μέτρησης της επιτάχυνσης της βαρύτητας, ως εξής:
o Με τη μέθοδο της ελεύθερης πτώσης, χρήση χρονομετρητή ταινίας και υπολογιστή για επεξεργασία των δεδομένων.
o Με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς και χρήση του κινητού ως χρονομέτρου.
o Με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς και χρήση φωτοπύλης.
o Με τη μέθοδο του απλού εκκρεμούς και χρήση του Wiimote και υπολογιστή.
o Με τη μέθοδο του «φωτοφράχτη» και χρήση φωτοπύλης (παραλλαγή του φετινού πειράματος Φυσικής στο διαγωνισμό EUSO – Βορείου Ελλάδος).
o Με τη μέθοδο της μηχανής Atwood.

· 12 μαθητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας παρουσίασαν πειράματα μέτρησης της επιτάχυνσης της βαρύτητας, ως εξής:
o Με τη μέθοδο της ελεύθερης πτώσης και χρήση κινητού.
o Με τη μέθοδο της ελεύθερης πτώσης μικρής σφαίρας και χρήση της κάρτας ήχου Η/Υ.
o Με τη μέθοδο της ελεύθερης πτώσης «αλυσίδας» βαριδίων και χρήση της κάρτας ήχου Η/Υ.
o Με τη μέθοδο της οριζόντιας βολής και χρήση της κάρτας ήχου Η/Υ.
o Με μέθοδο που συνδυάζει την ελεύθερη πτώση και την ταλάντωση.

 
Το τμήμα της εκδήλωσης που αφορούσε τα πειράματα που παρουσίασαν οι μαθητές Λυκείου ήταν διαγωνιστικό. Δεν ορίστηκε κάποια συγκεκριμένη επιτροπή αξιολόγησης των πειραμάτων, αλλά ζητήθηκε από τους συναδέλφους κλάδου ΠΕ04 αλλά και όσους άλλους Φυσικούς, Χημικούς και Βιολόγους μας επισκέφθηκαν να δώσουν την εκτίμησή τους για τις πέντε καλύτερες κατά τη γνώμη τους ομάδες. 
 
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

· 1ο βραβείο πήρε η ομάδα μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τις: Κονάκη Καλλιόπη, Κοτσαρίνη Κωνσταντίνα-Μαρία, και Κωλέτση Αριάδνη, που παρουσίασαν το πείραμα «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη μέθοδο του φωτοφράχτη και χρήση φωτοπύλης».

· 2ο βραβείο πήρε ομάδα μαθητριών του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τις: Κουλούρη Φωτεινή, Ματρακούκα Ελευθερία και Μίχου Χριστίνα που παρουσίασε το πείραμα «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη συνδυαστική μέθοδο».

· 3ο βραβείο πήρε ομάδα μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας αποτελούμενη από τις: Μάντη Έρρικα και Μητσέλου Αγγελική, που παρουσίασαν το πείραμα «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη μέθοδο της μηχανής Atwood».

Πειράματα Φυσικής παρουσίασαν ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας και ο καθηγητής του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κ. Τσουμέτης Χρήστος. Πειράματα Χημείας η καθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κ. Μπακάλη Ανίτα και πειράματα Βιολογίας ο καθηγητής του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννου Γεώργιος και η καθηγήτρια του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας κ. Μακρυγεωργάκη Μαρία.

Την εκδήλωση επισκέφθηκαν τμήματα μαθητών από το 1ο ΓΕΛ, το ΕΠΑΛ, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, το Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας και από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, καθώς επίσης και κοινό όπως γονείς μαθητών, καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, φίλοι, παλιοί μαθητές, κ.ά..

Το προσωπικό του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που με τον ένα ή άλλο τρόπο βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης: την κ. Μακρυγεωργάκη Μαρία του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, την κ. Μπακάλη Ανίτα του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, την κ. Μπασιούκα Βάσω του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, την κ. Σιντόση Ουρανία του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, τον κ. Βαγγελή Θεόδωρο του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας, και τους κ. Ιωάννου Γεώργιο και Τσουμέτη Χρήστο του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας. Ευχαριστούμε επίσης τους Διευθυντές των Σχολείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που παρείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Τέλος ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά πως οι μαθητές και θέλουν και μπορούν.

Ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας
Βασίλης Νούσης
Read More »
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση για την Ημέρα Φυσικών Επιστημών 2016 Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση για την Ημέρα Φυσικών Επιστημών 2016 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πραγματικά, είναι αληθινά, είναι εκρηκτικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό.

Αυτά είχε πει πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός κατά την κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το ερώτημα, όμως, είναι: Τι κάνει η Κυβέρνηση, για να δώσει λύσεις σ' αυτά τα προβλήματα;

Τι κάνει, για να δώσει ανάσα στο εισόδημα των αγροτών;

Τι κάνει, για να μειώσει το κόστος της αγροτικής παραγωγής, που κάνει ασύμφορη την αγροτική απασχόληση και οδηγεί σε εγκατάλειψη της γεωργίας;

Για να μπορέσει ένας αγροτικός συνεταιρισμός να είναι παραγωγικός και ανταποδοτικός, χρειάζονται τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις.

Η μία είναι να αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερος από την κρατική παρέμβαση και η άλλη να αντιμετωπίζεται από το κράτος ως επιχείρηση. Αυτό σημαίνει περισσότερες δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης, σεβασμός της διοικητικής αυτονομίας, περισσότερες συνεργασίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, που θα επιτρέψουν να μειωθεί το κόστος, για να γίνουν επενδύσεις και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση δεν υπάρχει εδώ. Θα έλεγε κανείς ότι για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση δείχνει την καχυποψία της, αν όχι την απέχθειά της, προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Μεταχειρίζεται τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην καλύτερη ως φορείς της κοινωνικής οικονομίας και στη χειρότερη ως πολιτικό μόρφωμα.

Η αντίληψη αυτή αποτυπώνεται σε διάφορα σημεία του νομοσχεδίου.

Γιατί ένας αγροτικός συνεταιρισμός πρέπει να συστήνεται από τουλάχιστον τριάντα μέλη, όταν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Δανία και το Βέλγιο, ο ελάχιστος αριθμός είναι από τρία έως πέντε μέλη; Προφανώς, θέλουμε συνεταιρισμούς με πολλά μέλη. Αυτό όμως, θα προκύψει γιατί τα ίδια τα μέλη έχουν αντιληφθεί ότι η ένωσή τους σημαίνει δύναμη, όχι επειδή τους το επιβάλλει ο νόμος.

Γιατί παύονται όσα μέλη διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων έχουν πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες;

Μιλώντας για κρατική παρέμβαση, υπάρχει και μία διεθνής πατέντα. Ζητείται από τους συνεταιρισμούς, για να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο, να υποβάλουν επιχειρησιακό πλάνο για μία τριετία. Με ποια κριτήρια; Πώς διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα του σχεδίου απέναντι στον ανταγωνισμό; Αυτοί που είναι ήδη γραμμένοι στο μητρώο θα υποβάλουν σχέδιο ή όχι;

Για ποιο ευέλικτο πλαίσιο μιλά η Κυβέρνηση, όταν επιβάλλεται στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να απορροφούν το 80% της παραγωγής κάθε μέλους; Ας αφήσουν τον κάθε συνεταιρισμό να επιλέξει εάν θα το προβλέψει στο καταστατικό του.

Σε λάθος κατεύθυνση κινείται και η κατάργηση των πρόσθετων υποχρεωτικών μεριδίων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα παραπάνω και μόνο είναι ξεκάθαρο ότι οι αγρότες μας δυστυχώς δεν έχουν να ελπίζουν πολλά από αυτό το νομοθέτημα.

Και στην περιοχή μας, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, έχουμε αρκετά προβλήματα με το γάλα, με τους κτηνοτρόφους, κάτι που ήδη έχει αναδειχθεί και από τον εκλεκτό συνάδελφο και από πολλούς συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, της Συγκυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αφήνει, εκτός πολλά από τα μεγάλα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος. Είναι προβλήματα που κρατούν καθηλωμένες τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες.

Δεν δίνεται λύση στο αίτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων να αξιοποιηθούν οι ενυπόθηκες εγκαταστάσεις και τα παραγωγικά ακίνητα που είχαν περάσει στα χέρια της Αγροτικής Τράπεζας.

Δεν αντιμετωπίζεται το ανεξέλεγκτο ολιγοπώλιο στην αγορά αγροτικών εφοδίων και το δυσβάσταχτο κόστος των ζωοτροφών που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής. Δεν αντιμετωπίζονται αθέμιτες πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων που φουσκώνουν τις λιανικές τιμές, ούτε η νοθεία στα τρόφιμα ή οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

Δεν δίδονται κίνητρα, για να αξιοποιηθούν από τους συνεταιρισμούς τα υπολείμματα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να παράγεται «πράσινη» ενέργεια από βιομάζα, η οποία μπορεί να είναι μία ακόμη πηγή εσόδων.

Με λίγα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ελπίδα στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος έχει καταλάβει ότι παρά την πρόβλεψη του Πρωθυπουργού η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει μαζί με το φετινό Πάσχα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
 
Read More »
ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016


Ξεπέρασε τις προδοκίες μας η συμμετοχή των μαθητών και γονέων στο πασχαλιάτικο εργαστήρι, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Απριλίου από τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου. 
 
Με φαντασία, κέφι και τη βοήθεια της κ. Ανδρονίκης (ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Η χαρά της δημιουργίας») τα παιδιά φτιάξανε τις πασχαλινές λαμπάδες τους. 
 
Όλες ήταν καταπληκτικές!!!
Read More »
ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016 Rating: 5

Σελίδες