Μητσοτάκης: "Ποτέ δεν θα φτάσει το τρένο στην Ηγουμενίτσα"

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Μητσοτάκης: "Ποτέ δεν θα φτάσει το τρένο στην Ηγουμενίτσα"


Τέλος στα σενάρια για την “Σιδηροδρομική Εγνατία” και για το τρένο στην Ήπειρο, έβαλε μιλώντας στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” με τον Σταύρο Θεοδωράκη στον τηλεοπτικό σταθμό alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε επί λέξει: 
Για αυτό και η Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα για σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών με το κυρίως δίκτυο. Είτε μιλάμε για την Αλεξανδρούπολη, είτε μιλάμε για την Καβάλα, είτε μιλάμε για το Βόλο, είτε μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη. 
Αν μιλάμε ας πούμε για την Ηγουμενίτσα δε θα γίνει αυτό, διότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάμε να φτιάξουμε μία σιδηροδρομική Εγνατία προς τα δυτικά παράλληλα με την οδική Εγνατία. 
Είναι ένα έργο, το οποίο ακούω συχνά διάφορους να μιλούν. Είναι, όμως, σήμερα, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.


Read More »
Μητσοτάκης: "Ποτέ δεν θα φτάσει το τρένο στην Ηγουμενίτσα" Μητσοτάκης: "Ποτέ δεν θα φτάσει το τρένο στην Ηγουμενίτσα" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Δήλωση της Άννας Στεργίου, για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Δήλωση της Άννας Στεργίου, για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσα


Οργή, αγανάκτηση, αλλά και θλίψη νοιώθει κάθε Θεσπρωτός πολίτης, βλέποντας τις εικόνες από την υπογραφή της παράδοσης - έναντι πινακίου φακής – του Λιμένα της Ηγουμενίτσας και συνάμα της παράκτιας ζώνης της Θεσπρωτίας, στον ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα αποφασίζει πλέον για τις τύχες του τόπου.

Η οργή γίνεται μεγαλύτερη, όταν στις εικόνες αυτές, αντάμα με τους περιχαρείς πωλητές και αγοραστές, αντικρίζει και τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα αλλά και τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο της Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο.

Αυτούς που ο πολίτης εξέλεξε για να προασπίζουν τα συμφέροντα του τόπου, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ξεπουλήματος!

Και την ίδια στιγμή, να έχουν αποδειχθεί κούφια λόγια οι υποσχέσεις για απόδοση της χερσαίας ζώνης στην κοινωνία, να μην υπάρχει καμία δέσμευση για επενδύσεις και η σχετική σύμβαση να βρίσκεται «εν κρυπτώ» στα συρτάρια των golden boys του ΤΑΙΠΕΔ!

Η 21η Μαρτίου 2023 θα καταγραφεί ως μαύρη μέρα στη συλλογική μνήμη των Θεσπρωτών, όπου γης.

Κι όσοι δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν και πανηγυρίζουν, σύντομα θα αντιμετωπίσουν την οργή των επαγγελματιών, των επισκεπτών και των κατοίκων αυτού του τόπου!

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που υπόσχεται «πατρίδα», κατεβαίνει σε σχετικά συλλαλητήρια, αλλά την ξεπουλά όσο – όσο.

Ο λαός της Θεσπρωτίας, που έχει καταλάβει πια τι παιχνίδι παίζεται στην πλάτη του, θα τους μαυρίσει με τη σειρά του στην κάλπη.
Read More »
Δήλωση της Άννας Στεργίου, για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσα Δήλωση της Άννας Στεργίου, για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Γ. Γόγολος: "Να αποδώσετε με την ψήφο σας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…» σε όσους πανηγυρίζουν σήμερα για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας"

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Γ. Γόγολος: "Να αποδώσετε με την ψήφο σας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…» σε όσους πανηγυρίζουν σήμερα για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας"


Σήμερα 21 Μαρτίου 2023, τέθηκε η υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Στην «τελετή πού έλαβε χώρα» στο ΤΑΙΠΕΔ, έδωσαν « τελευταίον ασπασμόν », όσοι έχουν ως πολιτική σημαία το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας.
Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας «πουλήθηκε» για το καλό της, όπως έλεγε εξ αρχής ο κ. Γιόγιακας και επιβεβαίωσε με τη σημερινή του ανακοίνωση.
Μάλιστα χωρίς αιδώ, φωτογραφήθηκαν περιχαρείς στο τέλος της τελετής, όλοι αυτοί που αποφάσισαν για μας, χωρίς εμάς.
Ο Υπουργός, ένα πλήθος από Διευθύνοντες Συμβούλους και ο κ. Γιόγιακας που όπως είναι γνωστό σε όλους τους Θεσπρωτούς, δεν απουσιάζει από καμία «τελετή»
Από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, έχω δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή μου σε όλη τη διαδικασία που προηγήθηκε της σημερινής υπογραφής πώλησης.
Όμως ως Θεσπρωτός πολίτης και ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΣΑ – Π.Σ., είμαι από αυτούς που ασπάζονται την παροιμία που λέει ότι «…δεν έχει ουσία να κλαις, πάνω από χυμένο γάλα..»
Καλώ τους εορτάζοντας για τη σημερινή υπογραφή, να μείνει η χαρά τους εντός των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τις ανάγκες του Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Η Χερσαία Ζώνη να καθοριστεί και περιγραφεί πλήρως, πριν η σύμβαση υπογραφεί στην Βουλή των Ελλήνων και να παραχωρηθεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με τον χρόνο παραχώρησης του Λιμένος.
Καλώ τους Θεσπρωτούς πολίτες, να πάψουν να πιστεύουν ότι η εκπροσώπησή τους στη μονοεδρική πλέον έδρα της Θεσπρωτίας από τον «συνένοχο» της πώλησης, θα φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα για τα υπόλοιπα προβλήματα της Θεσπρωτίας.
Σας καλώ όλους, στις επόμενες εκλογές να αποδώσετε με την ψήφο σας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…» σε όσους πανηγυρίζουν σήμερα για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας με αυτούς τους όρους.

Γιάννης Κ. Γόγολος
Υποψήφιος Βουλευτής
ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Read More »
Γ. Γόγολος: "Να αποδώσετε με την ψήφο σας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…» σε όσους πανηγυρίζουν σήμερα για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας" Γ. Γόγολος: "Να αποδώσετε με την ψήφο σας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…» σε όσους πανηγυρίζουν σήμερα για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η πώληση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας συνιστά πράξη υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η πώληση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας συνιστά πράξη υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος


Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) σε κοινοπραξία Ιταλικών Συμφερόντων δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Αντίθετα αποτελεί μια πράξη υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος και της προοπτικής ανάπτυξης τόσο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Στη σημερινή τελετή, λαλίστατοι οι Υπουργοί της κυβέρνησης μοίρασαν ανέξοδες υποσχέσεις για επενδύσεις, θέσεις εργασίας κλπ ενώ ακόμα και σήμερα λειτουργούν εν κρυπτώ, αρνούμενοι να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της συναλλαγής με τους νέους ιδιοκτήτες. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας αρνήθηκε διά του ΤΑΙΠΕΔ να αποκαλύψει το περιεχόμενο της Σύμβασης Παραχώρησης του λιμένα, απαντώντας σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μάριος Κάτσης.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι, ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας, πωλείται παρά το ότι:
Το τίμημα που προσφέρθηκε είναι ευτελές καθώς έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές δημόσιες επενδύσεις την ίδια στιγμή που ο ΟΛΗΓ εμφανίζει διαχρονικά κερδοφορία
Οι Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Πρακτικές (ΕΕ, ΗΠΑ κα) συνιστούν τη διατήρηση των λιμένων υπό δημόσιο έλεγχο για λόγους αναπτυξιακούς και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος
Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την υλοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων στο λιμάνι
Δεν έχουν παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία οι χώροι του λιμανιού που είχαν συμφωνηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση
Παραδίδεται μονοπωλιακά το εξωτερικό εμπόριο της χώρας που διακινείται ακτοπλοικά, αφού εταιρείες ίδιων συμφερόντων θα διαχειρίζονται με κυρίαρχο τρόπο και τις υποδομές και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία, με κινδύνους για την αύξηση στις τιμές των προϊόντων και για την ποιότητα των συνδέσεων
Χάνει η Ελλάδα ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο επιρροής στην ευαίσθητη περιοχή της Αδριατικής που θα ευνοούσε την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μονοπωλίου που θα εξοβελίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στη λιμενική δραστηριότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης των περιφερειακών λιμανιών με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και της περιφερειακής οικονομίας, με στόχο πάντα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Η περίπτωση της εσπευσμένης πώλησης του ΟΛΗΓ πριν τις επερχόμενες εκλογές, αποδεικνύει την ανάγκη της άμεσης κυβερνητικής αλλαγής για να μπει τέλος στον καταστροφικό κατήφορο που έχει οδηγήσει τη χώρα η Νέα Δημοκρατία.

Τομέας – Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Read More »
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η πώληση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας συνιστά πράξη υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η πώληση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας συνιστά πράξη υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Αναζητώντας το ψηφιακό της μέλλον… | Της Άννας Στεργίου

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Θεσπρωτία: Αναζητώντας το ψηφιακό της μέλλον… | Της Άννας Στεργίου


Πριν λίγες μέρες Θεσπρωτός πολιτευτής της ΝΔ ανάρτησε μία φωτογραφία, πως ονειρεύεται την Ηγουμενίτσα σαν ένα σύγχρονο Μονακό. Ξέχασε βέβαια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη (ξε)πουλά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Σε δεύτερο χρόνο, η άποψη περί σύγχρονου Μονακό είναι απλά μία νέα τσιμεντούπολη, που διαθέτει κι ιστιοπλοϊκά σκάφη. Μία άποψη, η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των ρύπων. Ήδη η Ευρώπη ψέγει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα καραγκιοζιλίκια με τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια.
Η φωτογραφία, που ανάρτησε ο πολιτευτής, απεικόνιζε προγενέστερα μοντέλα πόλεων, που έχουν περιπέσει σε πολλές αμαρτίες. Χώροι άθλησης ανύπαρκτοι, χώροι για τα παιδιά άφαντοι, πάρκινγκ ούτε με το κιάλι, ούτε λόγος για τα κατοικίδια ή άγρια ζώα και πτηνά, που φωλιάζουν στην περιοχή κι εκπαιδευτικοί - καλλιτεχνικοί χώροι, μηδέν εις το πηλίκον.

Έτσι φανταζόμαστε λοιπόν το μέλλον μας;
Η Αθήνα κι οι μητροπολιτικές πόλεις της επαρχίας χτίστηκαν ακριβώς πάνω στο οικιστικό μοντέλο της, άνευ ορίων, δόμησης. Τότε δεν ξέραμε. Χρόνια τώρα οι κάτοικοι της Αθήνας παλεύουν με τα αιωρούμενα σωματίδια και ψάχνουν απεγνωσμένοι για πάρκινγκ. Το μετρό, το αποκούμπι τους στην κυριολεξία επί Μητσοτάκη, τα «θαλάσσωσε». Στο τραμ, που πάει σαν χελώνα, αγανακτείς πλέον και να βγάλεις εισιτήριο.
Δρόμοι μικροί, πλατείες λίγες, σχολεία μικρά, κοινωνικοί χώροι για τον κόσμο ανύπαρκτοι. Οι δήμαρχοι αναζητούν χώρους για να γίνουν σχολεία. Τσιμέντο να γίνει λοιπόν κι ας πλημμυρίζουμε, αφού τα νερά δεν έχουν πάντα τρόπο διαφυγής.
Κι ενώ η Ηγουμενίτσα μπορεί να μάθει από το χάλι άλλων μητροπόλεων, να διδαχτεί από την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική ή έστω να μιμηθεί την αρχιτεκτονική της γειτονικής Ιταλίας, ακολουθεί κατά γράμμα το μοντέλο της ΝΔ, που κατέστρεψε οικιστικά όλη την Ελλάδα. Αντί ν΄ αναδείξει την αρχιτεκτονική των Φιλιατών, της Παραμυθιάς, του Σουλίου, του Μαργαριτίου, της παλαιάς Σαγιάδας και γενικότερα των παραδοσιακών της οικισμών, κοιτά παραδείγματα που είναι ξεπερασμένα.

Τι λείπει τελικά από την Ηγουμενίτσα;
Πρόσφατα διαδικτυακός ιστότοπος χαρακτήρισε την Ηγουμενίτσα ως μία από τις πιο άσχημες πόλεις της Ελλάδας. Η άποψη αυτή την αδικεί κατάφωρα. Και κάστρο έχει και πράσινο και παραθαλάσσιο μέτωπο. Και δυο βήματα παραπέρα είναι ο Δρέπανος με τα φλαμίνγκο του. Αλλά που είναι οι διασυνδέσεις;
Ταυτότητα της λείπει. Και δυστυχώς αυτή η ταυτότητα δεν χτίζεται μέσα από τόνους τσιμέντου ή μεγαλεπήβολα, προεκλογικά σχέδια, χωρίς χρηματοδότηση.
Χτίζεται μέσα από την αρχιτεκτονική τοπίου σε συμβατότητα με την ιστορία του τόπου. Χτίζεται ακολουθώντας σύγχρονες γεωπονικές αρχές για τους κήπους και την κάθετη γεωργία. Χτίζεται από γνώστες της ναυτιλίας για να είναι αξιόπιστο το λιμάνι. Χτίζεται μέσα από συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων για τις χρήσεις γης αλλά κυρίως μέσα από την Τέχνη. Είναι δυνατόν τόσο σπουδαίους ζωγράφους και γλύπτες, που έχουμε, να μην τους αξιοποιούμε; Που είναι οι αισθητικές παρεμβάσεις; Που φαίνεται η ιστορία της πόλης; Οι πολυτεχνικές σχολές, η σχολή Καλών Τεχνών, οι γεωπονικές σχολές μπορούν να μας ανοίξουν νέους δρόμους.

Οι πόλεις, τα σύμβολα, η ρομποτική…
Πόσοι άνθρωποι περιμένουν να δουν τη Γοργόνα, το σύμβολο της Κοπεγχάγης; Το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη; Τα Γιάννινα ήδη σχεδιάζουν το ψηφιακό τους μέλλον. Γιατί οι υπόλοιποι νομοί της Ηπείρου σερνόμαστε πίσω τους, αντί να πρωτοπορούμε;
Οι Ολλανδοί κι οι Γάλλοι έχουν ήδη δημιουργήσει τα σχέδια για τις πόλεις του μέλλοντος. Πόλεις, με πράσινες γωνιές. Πόλεις, που τα παιδιά θα παίζουν κι οι εργαζόμενοι θα είναι δημιουργικοί, αντί να ζουν σε σύγχρονα κουτιά.

Ο κόσμος της ρομποτικής
Τα ρομπότ μπαίνουν περισσότερο στην παραγωγική διαδικασία. Τα επόμενα χρόνια αυξάνονται σε πόλεις και χωριά, πατίνια και ποδήλατα. Αυξάνονται και τα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και μη. Δημιουργούνται υποδομές για ιπτάμενα ταξί. Αυξάνονται τα επαγγέλματα με ψηφιακές, τεχνικές δεξιότητες.
Τα αυτοκίνητα μπαίνουν στη λογική του διαμοιρασμού, δηλαδή τα μοιράζεται κόσμος μέσα στην πόλη. Τα γράμματα μπορούν να μοιράζονται σε απομακρυσμένα χωριά με αυτοκινούμενες μηχανές (drone). Οι παραγωγοί φρούτων θα μπορούν να κόβουν και με ρομπότ «ξινά». Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν σκύλο – ρομπότ εκτός από τους ποιμενικούς. Το παζάρι της Παραμυθιάς, ο Λάμποβος, μπορεί να γίνεται, εν μέρει κι ηλεκτρονικά.

Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι για όλους
Ο νέος ψηφιακός κόσμος απαιτεί αλλαγές στη νοοτροπία, στις εγκαταστάσεις, θέλει παραγωγή νέων υλικών, νέο πολεοδομικό και ψηφιακό σχεδιασμό, χρειάζεται ψηφιακή χωρητικότητα κι επιμόρφωση πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες.
Η μοιρασιά της ψηφιακής πίτας επί Μητσοτάκη έγινε απλώς για τους μεγάλους ομίλους κι η Θεσπρωτία πήρε μόνο ψίχουλα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει τις δημόσιες υπηρεσίες, κλείνει υποκαταστήματα τραπεζών, χωρίς να υπολογίζει τους ανθρώπους, που είναι ηλικιωμένοι ή αγνοούν την ηλεκτρονική τεχνολογία. Τους αφήνει στην άκρη ως ψηφιακά αναλφάβητους, παρά τη σπουδή της για ψηφιακές δεξιότητες.
Η Θεσπρωτία με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί ν΄αφήσει τα βαρίδια του παρελθόντος ν΄ αναβαθμιστεί αισθητικά με γνώμονα την ιστορία της και να μπει δυναμικά στην νέα πράσινη και ψηφιακή εποχή, που ήδη έχει ξεκινήσει και δεν περιμένει.

*Η Άννα Στεργίου είναι κοινωνιολόγος – κοινοβουλευτική συντάκτρια κι υποψήφια στη Θεσπρωτία με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Read More »
Θεσπρωτία: Αναζητώντας το ψηφιακό της μέλλον… | Της Άννας Στεργίου Θεσπρωτία: Αναζητώντας το ψηφιακό της μέλλον… | Της Άννας Στεργίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Αντίδραση Βασίλη Τζίγκου για την απομάκρυνση του σκάφους από το λιμενικό σταθμό Σαγιάδας

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Αντίδραση Βασίλη Τζίγκου για την απομάκρυνση του σκάφους από το λιμενικό σταθμό Σαγιάδας


Με αγανάκτηση σήμερα πληροφορήθηκα ότι με απόφαση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος το σκάφος που διέθετε ο Λιμενικός Σταθμός Σαγιάδας το μετέφεραν και το διέθεσαν στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας.

Μία περιοχή με τεράστιες επενδύσεις ιχθυοκαλλιεργειών και η οποία θα στερηθεί των υπηρεσιών από θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ελπίζω αυτοί που έλαβαν την απόφαση αυτή να ανακαλέσουν τη διαταγή τους και το σκάφος να επανέλθει στο Λιμενικό Σταθμό Σαγιάδας για να εκτελούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το σπουδαίο έργο τους στην ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων σε αυτή την παραμεθόρια περιοχή.

Σας ευχαριστώ
Βασίλειος Τζίγκος
Read More »
Αντίδραση Βασίλη Τζίγκου για την απομάκρυνση του σκάφους από το λιμενικό σταθμό Σαγιάδας Αντίδραση Βασίλη Τζίγκου για την απομάκρυνση του σκάφους από το λιμενικό σταθμό Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Καμία ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού, καλύτερος ο έλεγχος από την ανεξάρτητη Αρχή

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Βασίλης Γιόγιακας: Καμία ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού, καλύτερος ο έλεγχος από την ανεξάρτητη Αρχή


Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της διαχείρισης του νερού που σήμερα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, παρά το ότι σχετίζεται με τη δημόσια υγεία, τη δημόσια οικονομία και τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου. Αυτό σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για πρόθεση της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες παροχής ύδατος, τόνισε πως είναι ξεκάθαρο στο νομοσχέδιο ότι δεν μεταφέρονται στη νέα Αρχή αρμοδιότητες σχετικά με την πολιτική για το νερό - που παραμένει στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα, – πως η Αρχή είναι κατάλληλη για να ελέγχει αν μια κοινωφελής υπηρεσία παρέχεται σωστά καθώς και ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος δεν είναι ιδιώτες.
«Τα προβλήματα που επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με αυτές τις ελεγκτικές, εποπτικές, γνωμοδοτικές αρμοδιότητες που δίνονται στην Αρχή είναι γνωστά. Δεν παρακολουθείται σε όλη τη χώρα η ποιότητα του πόσιμου νερού... Υπάρχει σοβαρό θέμα με την απώλεια πόσιμου αλλά και αρδευτικού νερού. Οι κανόνες με τους οποίους κοστολογείται και τιμολογείται το νερό δεν εφαρμόζονται ούτε σωστά, ούτε απ’ όλους. Δεν γίνεται σωστός έλεγχος και λογοδοσία στην οικονομική διαχείριση των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος. Κοινωφελείς υπηρεσίες, που στηρίζονται σε χρήματα των δημοτών, σε χρήματα των καταναλωτών και των φορολογουμένων», ανέφερε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας!

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κανονικά δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι ακόμα και σήμερα σε αυτή την αίθουσα, λέγεται ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό, δηλαδή την παροχή των υπηρεσιών ύδατος.
Εκλογές έρχονται και, αφού πιστεύουν ότι ο προεκλογικός «ο μύλος, όλα τα αλέθει», κάποιοι βάλθηκαν να ανακαλύψουν κάποια κρυμμένη πρόθεση ιδιωτικοποίησης…
Δυστυχώς γι’ αυτούς και ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους, ιδιωτικοποίηση δεν υπάρχει.
Κόντρα, λοιπόν, στη σύγχυση, την παραπληροφόρηση και την παραπλάνηση, οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.
Δίνονται λοιπόν κάποιες νέες αρμοδιότητες στην Αρχή, σε ό,τι αφορά την παροχή των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Τι είδους αρμοδιότητες είναι αυτές;
Έχουν να κάνουν με τον έλεγχο, με την παρακολούθηση και την εποπτεία.
Οι πολιτικές για διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων, η υδατική πολιτική, παραμένουν στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και στα αρμόδια όργανα.
Όπως παραμένουν σε αυτούς οι αποφάσεις για το πώς κοστολογείται και τιμολογείται η ύδρευση και η αποχέτευση.
Η νέα Αρχή ελέγχει εάν αυτές οι αποφάσεις εφαρμόζονται σωστά και, αν όχι, κάνει συστάσεις ή ζητά ακόμη και διόρθωση των τιμολογήσεων.
Μπορεί η Αρχή να έχει αρμοδιότητες σε υπηρεσίες όπου δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές δραστηριότητες, όπως οι υπηρεσίες παροχής νερού, που είναι κοινωφελείς;
Μπορεί, και αυτό γίνεται ήδη σε άλλα μονοπώλια, στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που διαχειρίζονται ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ.
Άλλωστε η Αρχή έχει και τη δομή, και την τεχνογνωσία, και την εμπειρία στην άσκηση ελεγκτικού έργου.
Και μπορεί να το κάνει συνολικά, σε οργανισμούς και φορείς, που σήμερα η σχετικές ευθύνες είναι κατακερματισμένες σε συναρμόδια Υπουργεία.
Σε ποιους συγκεκριμένα, λοιπόν, ασκεί η Αρχή τις εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητές της;
Και εδώ ο νομοθέτης είναι ξεκάθαρος:
Είναι οι δημόσιοι και δημοτικοί φορείς, είναι οι ανώνυμες εταιρείες που το μετοχικό τους κεφάλαιο ανήκει άμεσα και κατά απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό Δημόσιο και οι θυγατρικές τους, είναι τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και οι άλλοι φορείς του Δημοσίου που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος.

Τα προβλήματα που επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με αυτές τις ελεγκτικές, εποπτικές, γνωμοδοτικές αρμοδιότητες που δίνονται στην Αρχή είναι γνωστά.
Δεν παρακολουθείται σε όλη τη χώρα η ποιότητα του πόσιμου νερού, με τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Υπάρχει σοβαρό θέμα με την απώλεια πόσιμου αλλά και αρδευτικού νερού.
Οι κανόνες με τους οποίους κοστολογείται και τιμολογείται το νερό δεν εφαρμόζονται ούτε σωστά, ούτε απ’ όλους.
Δεν γίνεται σωστός έλεγχος και λογοδοσία στην οικονομική διαχείριση των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος.
Κοινωφελείς υπηρεσίες, που στηρίζονται σε χρήματα των δημοτών, σε χρήματα των καταναλωτών και των φορολογουμένων.

Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο στο νομοσχέδιο ότι:
Ένα, δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες σε σχέση με την πολιτική για το νερό,
Δύο, ότι μια τέτοια Αρχή είναι κατάλληλη για να ελέγχει αν μια κοινωφελής υπηρεσία παρέχεται σωστά, και
Τρία, ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος δεν είναι ιδιώτες.

Ό,τι γίνεται, γίνεται γιατί τόσο η διαχείριση του νερού όσο και των απορριμμάτων δεν ελέγχεται σωστά, δεν ελέγχεται συνολικά, παρά το ότι πρόκειται για υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, τη δημόσια οικονομία και τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου.
Σε κάθε περίπτωση, καλωσορίζουμε τις βελτιώσεις που προτείνει ο κύριος Υπουργός προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη βελτίωση της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Και επισημαίνω με τη σειρά μου ότι η νέα Αρχή χρειάζεται να αναδιοργανωθεί και ενισχυθεί το συντομότερο δυνατό με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες της αρμοδιότητες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο σεβασμός στον χρόνο δεν επιτρέπει παρά μια τηλεγραφική αναφορά σε μερικές μόνο από τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου.
Θα σταθώ στους δύο νέους τύπους των ενεργειακών κοινοτήτων με τις οποίες δίνεται δυνατότητα συμμετοχής σε μικρότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά και η δυνατότητα των ΟΤΑ που συμμετέχουν σε τέτοιες κοινότητες να στηρίζουν ευάλωτους συμπολίτες μας.
Θετικές για τη συμμετοχή περισσότερων ωφελούμενων είναι οι ρυθμίσεις για την αυτοκατανάλωση και τη συλλογική αυτοκατανάλωση, από τις οποίες αξίζει να αναφερθούμε στο δικαίωμα αυτοκατανάλωσης που δίνεται για πρώτη φορά στους ενοικιαστές.
Έχουμε επίσης ρυθμίσεις που λύνουν προβλήματα για χιλιάδες επενδυτές σταθμών ΑΠΕ, είτε αφορούν την αδειοδότηση, είτε τη βιωσιμότητα και την οικονομική αποδοτικότητα των έργων τους.
Να αναφέρω ενδεικτικά, την κατάργηση του ορίου του 20% στην πώληση του πλεονάσματος ενέργειας από αυτοπαραγωγή, τη ρύθμιση της τιμής αποζημίωσης σε κατ’ επάγγελμα αγρότες που κατέχουν φωτοβολταϊκά και τις παρατάσεις για την υπογραφή συμβάσεων ενίσχυσης για φωτοβολταϊκά και υλικά.
Αξίζει να σταθούμε επίσης στην αύξηση της ισχύος στα 100 Κιλοβάτ για φωτοβολταϊκά net metering από δημόσια προνοιακά, φιλανθρωπικά, εκκλησιαστικά ιδρύματα και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να καλυφθούν ανάγκες παιδικών σταθμών, σχολείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων και αθλητικών κέντρων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κλείνοντας να πω ότι και με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα, άλλα πιο επείγοντα και άλλα που μαζεύτηκαν μέσα στα χρόνια.
Ασφαλώς κάθε ρύθμιση, κάθε νομοθέτημα είναι και πρέπει να είναι κάτω από τον φακό της παρακολούθησης, της αξιολόγησης και της διόρθωσης, εφ’ όσον χρειάζεται.
Τουλάχιστον εμείς, επιλέγουμε την πράξη, τολμάμε να δοκιμάζουμε λύσεις, αναζητάμε το εφικτό, ακόμα και εάν δεν είναι το ιδανικό.
Κλείνω με ένα τελευταίο ερώτημα προς τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ:
αν ήταν πράγματι αλήθεια, και όχι ψέμα, αυτό που εσείς και οι φίλοι σας ονομάζετε ιδιωτικοποίηση του νερού, δεν θα ήταν παράδοξο που δεν το καταψηφίζετε στη Βουλή;


Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Καμία ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού, καλύτερος ο έλεγχος από την ανεξάρτητη Αρχή Βασίλης Γιόγιακας: Καμία ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού, καλύτερος ο έλεγχος από την ανεξάρτητη Αρχή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: "Μαύρη μέρα για τη Θεσπρωτία"

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Μάριος Κάτσης: "Μαύρη μέρα για τη Θεσπρωτία"


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Μάριος Κάτσης, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
"Μαύρη μέρα για τη Θεσπρωτία. Ξεπούλησαν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στους Ιταλούς, στο παρά ένα της πτώσης τους. Το προεκλογικό deal της Μητσοτάκης ΑΕ ολοκληρώθηκε, χωρίς απόδοση της χερσαίας ζώνης, χωρίς επενδύσεις, γράφοντας την τοπική κοινωνία στα παλιά τους τα παπούτσια.
Aμετανόητοι από τα πανέρια του νεοφιλελευθερισμού, ξεπουλάνε τα ασημικά του κράτους, σα να ήταν χωράφι του παππού τους, για να σπαταλήσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Θα γραφτούν με μελανά χρώματα στην ιστορία".
Read More »
Μάριος Κάτσης: "Μαύρη μέρα για τη Θεσπρωτία" Μάριος Κάτσης: "Μαύρη μέρα για τη Θεσπρωτία" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Και ένα παιχνίδι του Θεσπρωτού | Φακέλους για 13 νέα “ύποπτα” ματς της Super League 2 έστειλε η Sportradar

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Και ένα παιχνίδι του Θεσπρωτού | Φακέλους για 13 νέα “ύποπτα” ματς της Super League 2 έστειλε η Sportradar


Δεκατρία ακόμα “ύποπτα” παιχνίδια που διεξήχθησαν στη Super League 2 αποκάλυψε η εκπομπή Δίκη στο OPEN. Μεταξύ των παιχνιδιών είναι κι ένα του Θεσπρωτού, στο οποίο νίκησε τον Απόλλωνα Λάρισας με 6-0, πετυχαίνοντας 5 γκολ στο β’ ημίχρονο, όταν ο Απόλλωνας εμφάνισε εικόνα διάλυσης, κάτι που παρατηρήθηκε και σε άλλα ματς της ομάδας της Λάρισας.

Η Εταιρεία Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης Sportradar, η οποία είναι συμβεβλημένη με την UEFA, εντόπισε στη Super League 2 τα παρακάτω ματς:
6/11/2022: Καλαμάτα-Ηρόδοτος 2-0
7/11/2022: Παναθηναϊκός Β’-Απόλλων Λάρισας 5-2
23/11/2022: Ρουφ-Προοδευτική 0-1
27/11/2022: Νίκη Βόλου-Απόλλων Πόντου 3-0
2/12/2022: Ρουφ-Ηρόδοτος 1-2
5/12/2022: Απόλλων Πόντου-Απόλλων Λάρισας 0-1
15/01/2023: Αιγάλεω-Ηλιούπολη
23/01/2023: Θεσπρωτός-Απόλλων Λάρισας 6-0
24/01/2023: Ολυμπιακός Β’-Ηρόδοτος 4-0
Read More »
Και ένα παιχνίδι του Θεσπρωτού | Φακέλους για 13 νέα “ύποπτα” ματς της Super League 2 έστειλε η Sportradar Και ένα παιχνίδι του Θεσπρωτού | Φακέλους για 13 νέα “ύποπτα” ματς της Super League 2 έστειλε η Sportradar Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Ο Paul Kyprianou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Ο Paul Kyprianou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., Paul Kyprianou (δεξιά)


Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Ταμείου και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A. - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.. Στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Corporate Short Sea Commercial Director του ομίλου Grimaldi, Guido Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωϊκών Γραμμών, Λουκάς Σιγάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε.», Αθανάσιος Κουλούρης, ο Paul Kyprianou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., o Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε., Αθανάσιος Πορφύρης, o Βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλειος Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνεδρίου, ενώ επίκειται στο άμεσο μέλλον η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗΓ Α.Ε. από τη Βουλή.


Με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών βαίνει προς ολοκλήρωση η αξιοποίηση ενός ακόμα περιουσιακού στοιχείου που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής συνολικά.

Ο Υπουργός Οικονομικός, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Η σημερινή συμφωνία ευελπιστώ ότι θα συμβάλλει στην πλήρη ανάδειξη των δυνατοτήτων και της ανταγωνιστικής θέσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας και αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη σημαντικών επενδυτικών σχημάτων στις προοπτικές της Ελλάδας. Με την εν λόγω επένδυση, δεν επιτυγχάνεται μόνο η εξασφάλιση ενός σημαντικού οικονομικού ανταλλάγματος αλλά ταυτόχρονα αναμένεται η εδραίωση του λιμένα της Ηγουμενίτσας ως ένα λιμάνι διεθνούς εμβέλειας».


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Η υπογραφή της σύμβασης, έναντι, μάλιστα, ιδιαιτέρως υψηλού τιμήματος, σηματοδοτεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας, προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεκινά σήμερα πορεία επενδύσεων, ανάπτυξης και αναβάθμισης του. Η πορεία αυτή, οδηγεί σε ενίσχυση του οικονομικού αποτυπώματος του λιμανιού, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης, τελικά, σε πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία της πόλης της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, τόνισε: «Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας εποχής για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Η αξιοποίηση του λιμανιού με τη συμμετοχή ενός επενδυτικού σχήματος διεθνούς εμβέλειας με μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία και διαχείριση λιμενικών υποδομών, θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής και στην καθιέρωση της Ηγουμενίτσας ως βασικού κόμβου μεταφοράς και επικοινωνίας με τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Το ΤΑΙΠΕΔ, με τη θετική εμπειρία που διαθέτει στην υλοποίηση απαιτητικών έργων και την τεχνογνωσία που κατέχει ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνδράμει τον νέο βασικό μέτοχο της ΟΛΗΓ Α.Ε. για την ανάπτυξη του λιμανιού που θα έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις της περιοχής και της εθνικής οικονομίας γενικότερα».

Ο Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι και ιδιαίτερα περήφανοι να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Στόχος είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, από τους ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και τουριστικούς φορείς έως την τοπική κοινωνία. Οι επενδύσεις που θα υλοποιήσουμε θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του λιμένα και ταυτόχρονα την ανάπτυξη βασικών ευρωπαϊκών εμπορικών οδών, για τους οποίους η Ηγουμενίτσα αποτελεί τον βασικό κόμβο. Εντωμεταξύ, θα παραμείνουμε πιστοί στη συνήθη δέσμευσή μας για την παροχή συχνών και αποτελεσματικών υπηρεσιών τακτικών γραμμών για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ της Ηγουμενίτσας και των ακτών της Αδριατικής της Ιταλίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου. Συνολικά, η αναβάθμιση των υπηρεσιών στην Ηγουμενίτσα θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, περισσότερες εμπορικές ροές, την ανάπτυξη περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων και περισσότερες θέσεις εργασίας».


Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, δήλωσε: «Με την συμφωνία που υπεγράφη σήμερα με την Grimaldi Euromed - Μινωικές Γραμμές, ανοίγονται νέες προοπτικές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τη σημασία του στις θαλάσσιες μεταφορές και τη σύνδεση με την Ευρώπη. Η αναβάθμιση του λιμανιού θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της πόλης και του νομού Θεσπρωτίας αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη της Ηπείρου. Με το ίδιο κριτήριο, δημόσιο συμφέρον και περιφερειακή ανάπτυξη, θα γίνει η αξιοποίηση και των άλλων λιμανιών που έχουν περιέλθει στον όμιλο του Υπερταμείου».

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλειος Γιόγιακας, δήλωσε: «Αισιοδοξούμε ότι, με την είσοδο του επενδυτικού σχήματος, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό θα μπουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Μια ανάπτυξης που μεταφράζεται και σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τον Οργανισμό να προχωρά σε όλα εκείνα τα βήματα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για την ευημερία του τόπου μας».
Read More »
Ο Paul Kyprianou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. Ο Paul Kyprianou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Η αστυνομία για τις συλλήψεις νεαρών στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
Η αστυνομία για τις συλλήψεις νεαρών στην Ηγουμενίτσα


Ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, διακριβώθηκε η δράση συμμορίας ατόμων νεαρής ηλικίας, που προέβαινε συστηματικά στη φθορά δημόσιας περιουσίας με την αναγραφή συνθημάτων σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.
Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία χθες (20-03-2023) το απόγευμα τρεις ανήλικοι ημεδαποί, μέλη της συμμορίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον τα στοιχεία ακόμη τεσσάρων ημεδαπών συνεργών τους, οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της συμμορίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού.
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, από πενταμήνου τουλάχιστον, είχαν ενωθεί με σκοπό την αναγραφή με σπρέι συνθημάτων υπέρ της ομάδας τους, καθώς και υβριστικών, κατά αντίπαλων ομάδων και της αστυνομίας.
Προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δε θα γίνονταν αντιληπτοί, δραστηριοποιούνταν σε ομάδες, τουλάχιστον των τριών ατόμων, έχοντας προηγουμένως κατανείμει ρόλους τσιλιαδόρων και φυσικών αυτουργών, ενώ φρόντιζαν να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες. Ακόμη, επέλεγαν διαδρομές μετάβασης και διαφυγής, που δεν επιτηρούνταν από κάμερες ασφαλείας, αποφεύγοντας για το λόγο αυτό κεντρικές οδούς.
Για την αναγραφή των συνθημάτων τους επέλεγαν στόχους που βρίσκονταν κυρίως σε κεντρικά σημεία της πόλης ή που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα (κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών μονάδων, εκκλησία κτλ.) ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα του περιεχομένου τους.
Ακολουθώντας την παραπάνω μεθοδολογία, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται συνολικά σε 10 περιπτώσεις βανδαλισμών.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τυχόν εμπλοκή των κατηγορούμενων και σε άλλες περιπτώσεις συνεχίζεται.
Read More »
Η αστυνομία για τις συλλήψεις νεαρών στην Ηγουμενίτσα Η αστυνομία για τις συλλήψεις νεαρών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

"Ο κύβος ερρίφθη" | Στον όμιλο Grimaldi και με υπογραφή το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023
"Ο κύβος ερρίφθη" | Στον όμιλο Grimaldi και με υπογραφή το λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας. Όπως έγινε γνωστό έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το σχήμα GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε σήμερα αφορά στην απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.). Το παραπάνω σχήμα επικράτησε του ανταγωνισμού δίνοντας συνολικό τίμημα 84,17 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπογραφή της σύμβασης, παρευρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, και από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Δημ. Πολίτης. Από την πλευρά του αγοραστή o επικεφαλής του ομίλου Grimaldi, Εμ. Γριμάλντι, και ο επικεφαλής της Minoan Lines, Λ. Σιγάλας. 

Παρόντες και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΗΓ Θανάσης Πορφύρης, ο κυβερνητικός βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας αλλά και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος.
Read More »
"Ο κύβος ερρίφθη" | Στον όμιλο Grimaldi και με υπογραφή το λιμάνι της Ηγουμενίτσας "Ο κύβος ερρίφθη" | Στον όμιλο Grimaldi και με υπογραφή το λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 Rating: 5

Σελίδες