«Οργώνει» απ΄ άκρη σ΄ άκρη το δήμο ο Νικόλας Κάτσιος

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018

Μέσα από ένα διαρκές πρόγραμμα περιοδειών, επαφών και συζητήσεων στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Σουλίου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Νικόλας Κάτσιος συμμετέχει σε ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. 
Πιο συγκεκριμένα, καταθέτει στους συνδημότες του τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του για θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες αλλά και συνολικά το δήμο Σουλίου. 

Οι πολίτες τον υποδέχονται με ενθουσιασμό, συμμετέχουν στον ευρύ διάλογο που έχει ξεκινήσει απ΄ άκρη σ΄ άκρη στο δήμο Σουλίου και τον παροτρύνουν να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του δήμου.


 
Read More »
«Οργώνει» απ΄ άκρη σ΄ άκρη το δήμο ο Νικόλας Κάτσιος «Οργώνει» απ΄ άκρη σ΄ άκρη το δήμο ο Νικόλας Κάτσιος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Κοσμοσυρροή στον Άγιο Μηνά Κεστρίνης Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018


Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φέτος η προσέλευση πιστών κατά το διήμερο εορτασμό (10 και 11 Νοεμβρίου 2018) του προστάτη της ενορίας Κεστρίνης Αγίου Μηνά Θεσπρωτίας, τόσο κατά τον εσπερινό, που λιτανεύτηκε η εικόνα, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, που το φωταγωγούσαν καρδιές οι πλημμυρισμένες με φως, στους δρόμους του χωριού, όσο και ανήμερα της εορτής. 
Το ναό κατέκλυσαν προσκυνητές από διάφορα μέρη της Θεσπρωτίας, αλλά και από την Κέρκυρα. 
Μιλώντας τόσο κατά τον εσπερινό, όσο και κατά τη θεία λειτουργία, ο πρεσβύτερος-θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, τόνισε ότι "μας δίνει παράδειγμα ο Άγιος Μηνάς να αφήσουμε να πέσουν τα λέπια από τα μάτια της ψυχής μας, για να μην είναι προσκολλημένα στη φθορά, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε καθαρά και τα πνευματικά ζητήματα. 
Για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζεται να βρισκόμαστε σε μια διαρκή ένταση με τους πειρασμούς της καθημερινότητας, πορευόμενοι, όχι προς το τίποτα, ούτε ζώντας με μια στωική αταραξία, με μια εξωπραγματική ευθυμία και έναν ανεδαφικό τρόπο σκέψης, αλλά με ελπίδα, η οποία δεν ντροπιάζει ποτέ". 
Ο π. Γεώργιος Σιαμάντης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από το βίο του αγίου Μηνά, που, αφού πέρασε μαρτύρια, είχε μαρτυρικό τέλος με αποκεφαλισμό. 
Στους πολυπληθείς πιστούς προσφέρθηκε κέρασμα, αλλά και θρησκευτικό υλικό. 
Οι κάτοικοι του χωριού, στο σύνολό τους, που ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Μηνά και τον τιμούν κατάλληλα, συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις για την όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη οργάνωση των λατρευτικών εκδηλώσεων.


Read More »
Κοσμοσυρροή στον Άγιο Μηνά Κεστρίνης Θεσπρωτίας Κοσμοσυρροή στον Άγιο Μηνά Κεστρίνης Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Αγρίνιο-Σούλι: Η επανασύνδεση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας η εκδήλωση με θέμα «Σουλιώτες, μια απ' τις κοινότητες θεμέλιο της νεότερης πόλης του Αγρινίου» στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος και νυν αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιστήμονες αλλά και απόγονοι σουλιωτών επιχείρησαν μέσα από τις εισηγήσεις τους να αναδείξουν το σουλιώτικο στοιχείο ως έναν βασικό συνδιαμορφωτή της ταυτότητας της νεότερης πόλης του Αγρινίου.

Για αυτό και το θέμα διαφωτίστηκε από ιστορικής, χωρικής, οικονομικής, δημοσιογραφικής και λογοτεχνικής πλευράς. Σΰγκεκριμένα αφού προηγήθηκε η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Ευθύμιου Αδάμη για το προεπαναστατικό Αγρίνιο και την επανάσταση του 1821, ακολούθησε η πολεοδομική επισκόπηση της εγκατάστασης των Σουλιωτών από την κα Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα Αγρίνιο.

Ακολούθησε η προσέγγιση του οικονομικού περιβάλλοντος που μεταμόρφωσε την πόλη και συμμετείχε σε αυτό η Σουλιώτικη παροικία από τον Πατρώνη Βασίλη, καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια ο Δρ. Ιωάννης Νεραντζής. Διδάκτωρ Ιστορίας αναφέρθηκε εκτενώς στι γεωκτησιακές διεκδικήσεις των Σουλιωτών στην πεδιάδα του Ζαπαντοβράχωρου ως αυτές καταγράφονται στη Λογοτεχνία και τη Δημοσιογράφια του Μεσοπολέμου. Στοιχεία από την εισήγηση του κου Νεραντζή μοιράστηκαν εντύπως στο παρευρισκόμενο κοινό. Λόγω απουσίας του διαβάστηκε η εισήγηση του Νάκου Κωνσταντίνου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδος με τίτλο «Άγιος Δημήτριος και Zωοδόχος Πηγή. Ναοί και ενοριοσυνοικίες που συνδέθηκαν με την παρουσία των Σουλιωτών στο Αγρίνιο»
Το πρόγραμμα των ομιλίων έκλεισε με την ομιλία απόγονου των Σουλιωτών και Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Σούλι" κου Νικλάου Λάμπρου Κουτσονίκα με τίτλο . "Οι Σουλιώτες στο Αγρίνιο.Τα σημαντικότερα πρόσωπα" Σημειωτέον ο κος Κουτσονίκας ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης λόγω της προτέρας δράσης του στην ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος, κάτι που τονίστηκε και στη χθεσινή εισήγηση.
Η ημερίδα έκλεισε με διαλογική συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων και των ομιλητών.Τον συντονισμό έκανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ή τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς φορέων: Ο Δήμαρχος Αγρινίου κος Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Βασίλης Φωτάκης, ο δημοτικός Σύμβουλος Ρόκκος Κωνσταντίνος, Ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Παπαδήμας Σπύρος, Η Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Λογοτεχνικού Ομίλου Κώστας Χαντζόπουλος Μαραγιάννη Βασιλική και Παναγιώτης Δρέλλιας, ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας κος Νίκος Σκιαδάς, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου και απόγονη σουλιωτών κα Μαίρη Χρυσικοπούλου, ο αιρετός Δ/θμιας κος Θανάσιος Σαρδέλης, ο πρώην Πρόεδρος ΕΛΜΕ κος Γιώργος Καραμητσόπουλος, απόγονοι Σουλιωτών Ναυπάκτου από την οικογένεια Τζαβελαίων καθώς και άλλοι αξιότιμοι συμπολίτες μας που συμμετείχαν στην διαλογική συζήτηση.

Συλλογή υπογραφών, βιντεοσκόπηση εισηγήσεων και δέσμευση για δημιουργία μνημείου για τους Σουλιώτες Αγρινίου

Η χθεσινή εκδήλωση δεν τελείωσε χθες, ούτε ήταν απλά μια επιστημονική ημερίδα. Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου εκδηλώθηκε με τη συλλογή υπογραφών εκ μέρους του Συνδέσμου για τη δημιουργία μνημείου για τους Σουλιώτες του Αγρινίου, που συντόνισε το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου Μαντώ Ζήβα. Οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 100 και θα συνεχιστούν και ηλεκτρονικά. Στο ζήτημα αυτό υπήρξε ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής και προφορική δέσμευση του Δημάρχου Γεώργιου Παπαναστασίου για την υλοποίηση του αιτήματος αυτού. Στο πλαίσιο καταγράφεται και η πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Φωτάκη για δημιουργία Κήπου Ηρώων και στο Αγρίνιο. Παρόμοια πρόταση υπήρξε και για δημιουργία Πάρκου Ιστορίας από τον πρόεδρο των Σουλιωτών Νικόλαο Κουτσονίκα.
Σε ότι αφορά το επιστημονικό κομμάτι, όλες οι εισηγήσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, τον οποίο ο Σύνδεσμος ευχαριστεί θερμά. Εν ενθέτω χρόνω θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.


 
Read More »
Αγρίνιο-Σούλι: Η επανασύνδεση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα Αγρίνιο-Σούλι: Η επανασύνδεση μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018


Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, άνεργοι,

Διεκδικούμε αποφασιστικά:
· Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.
· Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου–Βρούτση που ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 €.
· Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν καταντήσει τις συντάξεις και τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων «φιλοδωρήματα».
· Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
· Καταβολή του χειμερινού βοηθήματος με 50 ένσημα.

Συνάδελφοι, Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μοιράζει ανέξοδα προεκλογικές υποσχέσεις. Θριαμβολογεί ότι «το τέλος των μνημονίων» είναι η αφετηρία για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων.

Με περίσσιο θράσος, στήνει επικοινωνιακές φιέστες για την επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Κρύβει επιμελώς ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν ΣΣΕ και όπου υπάρχουν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει στους μεγαλοεργοδότες «ρήτρα μη εφαρμογής» για να μπλοκάρουν την επέκτασή τους.

Όσες φιέστες κι αν κάνει δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση, που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου κυριαρχούν τα «θέλω» των αφεντικών.

Μόνο ο αγώνας με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τη ζωή μας και ταυτόχρονα θα βάζει τις βάσεις της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών.

Αντί της αναμονής, της προσδοκίας και του εφησυχασμού, που οι εκάστοτε κυβερνώντες με τα ίδια κόλπα έντεχνα μας παραμυθιάζουν, εμείς επιλέγουμε να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Στον κλάδο μας γνωρίζουμε, από πρώτο χέρι, ότι αυτός είναι ο πραγματικός, μοναδικός και ωφέλιμος δρόμος για τα συμφέροντά μας. Το αποδεικνύουν, όχι μονάχα οι αγώνες και οι καταχτήσεις μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι επιτυχίες από τις σημερινές μάχες που δίνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς και σηματοδοτούν τη δύναμη του αγώνα. Οι σκληρές μάχες σε μεγάλα εργοτάξια, όπως στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στην Ανάπλαση του

Φαληρικού Όρμου, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ανακαινίζονται στην Αττική, όπου πετύχαμε την υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς και με τον αγώνα μας υποχρεώσαμε τη μεγαλοεργοδοσία να τις εφαρμόσει.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να γενικευτεί σε όλη τη χώρα, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να αποτελέσει το όπλο μας για να υποχρεώσουμε τις οργανώσεις των εργοδοτών του κλάδου στην υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους οικοδόμους, ξυλουργούς και εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα.

Συνάδελφοι, Η απεργία στις 14 Νοέμβρη μπορεί και είναι αναγκαίο να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας. Είναι η απάντησή μας στη μεγαλοεργοδοσία, τους μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, που θωρακισμένοι με το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, παίζουν το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» εδώ και 9 χρόνια, επικαλούμενοι από τη μια την κρίση και από την άλλη τους νόμους που ψηφίστηκαν.

Ως εδώ!! Οι εργαζόμενοι του κλάδου δε θα γίνουν πάμφθηνο λίπασμα των κερδών τους.

Η απεργία στις 14 Νοέμβρη απαντάει στα ψέματα της κυβέρνησης που προσπαθεί να κάνει το μαύρο – άσπρο. Την ίδια ώρα, που επικαλείται ότι «τα μνημόνια τελείωσαν», όχι μόνο δεν καταργεί κανέναν αντεργατικό νόμο, αλλά επιπλέον εφαρμόζει έναν από τους πιο εμβληματικούς νόμους, το νόμο Βρούτση, που στην ουσία καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις.

Απαντάει στην «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται ως το φάρμακο για τα προβλήματα μας. Μια «ανάπτυξη» που προϋποθέτει τα μεροκάματα να είναι χαμηλά, οι κοινωνικές παροχές ψαλιδισμένες, οι συντάξεις στα «τάρταρα» για να εξασφαλιστούν όσα απαιτούν με μια φωνή οι μεγαλοεργολάβοι, βιομήχανοι και τραπεζίτες. Εμείς θέλουμε μια ανάπτυξη που να ικανοποιεί τα δικά μας συμφέροντα και όχι του κεφαλαίου.

Με την απεργία μας τους στέλνουμε μήνυμα ότι δε ξεγελιόμαστε από όσα μας σερβίρουν. Το έργο το έχουμε ξαναδεί από προηγούμενους σωτήρες και δήθεν φιλολαϊκούς πολιτευτές.

Η απόφασή μας είναι μία:
Ό,τι έχουμε ανάγκη θα το διεκδικήσουμε με τον αγώνα μας.

Απορρίπτουμε ό,τι μας «προσφέρουν» ως λύσεις κυβέρνηση και κόμματα που ψήφισαν από κοινού μνημόνια και αντεργατικούς νόμους.

Κάνουμε στην άκρη τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, που διαχρονικά δίνει χέρι βοήθειας στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για υπογραφή ΣΣΕ, για κατάργηση των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων.

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χιλιάδων οικοδόμων για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συνέπεια της μακροχρόνιας και βαριάς ανεργίας. Καθώς επίσης τη μείωση από 95 σε 50 ένσημα για την καταβολή του χειμερινού βοηθήματος.

Read More »
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ  ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  14 ΝΟΕΜΒΡΗ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Ηγουµενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ»

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018Το ΚΕΠ Υγείας του Δήµου Ηγουµενίτσας και ο Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη σε συνεργασία µε το Βιβλιοπωλείο «Μητσέλου» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 12 Νοεµβρίου 2018, στις 18:30, στο Πνευµατικό Κέντρο Ηγουµενίτσας «Πάνθεον».

Για το βιβλίο θα µιλήσουν

· η κα Αικατερίνη Ψαροπούλου, Καθηγήτρια Φυσιολογίας, Τµήµα Βιολογικών Εφαρµογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και

· η κα Μαρίνα Μπέση, Νηπιαγωγός-Φιλόλογος, Msc στις Επιστήµες Αγωγής, Διευθύντρια Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Νικολέτα Λάµπρου, Νοσηλεύτρια MPH.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/805619563104881/

Ποιος είναι ο Γιώργος Πάξινος;

Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε το 1944 στην Ιθάκη όπου τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley, έλαβε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά και μετεκπαιδεύτηκε στο τμήμα ψυχιατρικής του πανεπιστήμιου Yale. Από το 1973 εργάζεται στο πανεπιστήμιο του New South Wales στο Σίδνεϋ και στο Ινστιτούτο Neuroscience Research Australia. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπως τα Karolinska, Cambridge, Oxford, Stanford και UCLA. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016) και του Ιονίου Πανεπιστημίου (2017). Επίσης, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2012. Διετέλεσε πρόεδρος του Australian Neuroscience Society και του IBRO World Congress of Neuroscience. Έχει λάβει το βραβείο Humboldt της Γερμανίας. Εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009.

Οι νευροεπιστήμονες, όπως και οι γεωγράφοι, χρειάζονται ακριβείς χάρτες και αυστηρή ορολογία για να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο και να επικοινωνήσουν την έρευνά τους. Ο Γιώργος Παξινός έχει κατασκευάσει τους περισσοτέρους άτλαντες του εγκέφαλου και έχει ανακαλύψει τους περισσοτέρους πυρήνες (περιοχές του εγκέφαλου) από οποιονδήποτε άλλον επιστήμονα. Εκτός από τον εγκέφαλο, χαρτογράφισε και το νωτιαίο μυελό. Ανακάλυψε 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε πολλές έδωσε ελληνικά ονόματα. Έχει δημοσιεύσει 48 βιβλία. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο εγκέφαλος του αρουραίου σε στερεοταξικές συντεταγμένες», αποτελεί το τρίτο σε αναφορές επιστημονικό βιβλίο όλων των εποχών. Οι περισσότεροι επιστήμονες που ερευνούν τη σχέση μεταξύ εγκέφαλου και ασθενειών (όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια) χρησιμοποιούν τους άτλαντές του.

Read More »
Ηγουµενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ» Ηγουµενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παξινού με τίτλο «ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Σήμερα η πρώτη συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας προσκαλεί όλους τους φορείς και εθελοντές του Δήμου μας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 12-11-2018 και ώρα 21:00μ.μ στην πρώτη διερευνητική συνάντηση με θέμα τις εκδηλώσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων.


Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Σήμερα η πρώτη συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων Δήμος Ηγουμενίτσας: Σήμερα η πρώτη συνάντηση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Δυνατότητες ασφάλισης και χρηματοδότησης εξαγωγικών πιστώσεων μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων»

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018Στα πλαίσια των προσπαθειών του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την ενημέρωση και κατάρτιση των μελών του, και σε συνέχεια της απόφασης της Δ.Ε. για τον σχεδιασμό ενημερωτικών εκδηλώσεων, ανακοινώνουμε την υλοποίηση την πρώτης από μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα, και προσκαλούμε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουμε με τoν Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:00, στην αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (Αγ. Αποστόλων 55, Ηγουμενίτσα, παραπλεύρως Δικαστικού Μεγάρου), με θέμα:

«Δυνατότητες ασφάλισης και χρηματοδότησης εξαγωγικών πιστώσεων μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων»

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) συστάθηκε με το Ν.1796/88, είναι αυτόνομος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ, εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, ενώ το Εγγυοδοτικό του Κεφάλαιο ανέρχεται σήμερα σε 1,47 δις ευρώ. Δύναται να ασφαλίσει έναντι κινδύνου μη πληρωμής εξαγωγικές φορτώσεις, χωρίς ελάχιστη απαιτούμενη αξία, αλλά και να τις χρηματοδοτήσει σε συνεργασία με τράπεζες.

Η εκδήλωση παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στα πλαίσια των ανταποδοτικών υπηρεσιών του φορέα μας προς τα Τακτικά του Μέλη.


Read More »
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Δυνατότητες ασφάλισης και χρηματοδότησης εξαγωγικών πιστώσεων μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων» Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Δυνατότητες ασφάλισης και χρηματοδότησης εξαγωγικών πιστώσεων μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Σε Συρράκο, Χρουσιάς, Καλαρρύτες και Ματσούκι την Κυριακή

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας στις 18 Νοεμβρίου θα μεταβεί σε έναν από τους εντυπωσιακότερους ορεινούς παραδείσους της Ηπείρου, υπό την φθινοπωρινή απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στα υδάτινα δασώδη μέρη των όμορφων Τζουμέρκων, εκεί που οι πρόγονοί μας αγωνίσθηκαν, πολέμησαν και στην συνέχεια προφυλάχθηκαν και έσωσαν τελικά το γένος μας, το καλοκαίρι του 1821.
Το τοπίο αυτήν την εποχή είναι φαντασμαγορικό, με πλούσιο το φυσικό του κάλλος, μαγευτικές εικόνες, αβυσσαλέες χαράδρες, επιβλητικούς καταρράκτες, τεράστια αγέρωχα και επιβλητικά πλατάνια, ορμητικά βοερά νερά και πάμπολλα πέτρινα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Ένας ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες, οι οποίοι αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση και την αναζωογόνηση ψυχής και σώματος.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ

Αρχικά επισκεπτόμαστε μία από τις πιο επιβλητικές μονές της ορθοδοξίας, την ξακουστή "Μονή Κηπίνας", η οποία αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και περιηγητών. Χτισμένη από το 1212 εντός σπηλιάς τεράστιου κατακόρυφου συμπαγούς βράχου, ξεχωρίζει με την μοναδικότητά της και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με όλο της το μεγαλείο. Αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή, απεικονίζεται σε τουριστικά έντυπα και αφιερώματα για την Ήπειρο και την Ελλάδα γενικότερα !


ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Η φθινοπωρινή μας συναρπαστική διαδρομή έχει ως αφετηρία την κρεμαστή ξύλινη γέφυρα της μονής με το λαξευμένο στο βράχο κατηφορικό μονοπάτι. Μετά από λίγα λεπτά ασφαλτοστρωμένου δρόμου παραπλήσια κατακόρυφου απόκρημνου γκρεμού, εισερχόμαστε σε χωμάτινο μονοπάτι και κινούμαστε κατά μήκος του ορμητικού ρέματος Χρούσια, έως ότου φθάσουμε στο γνωστό νερόμυλο της Κουιάσας. Το τοπίο στο σημείο αυτό είναι μαγικό, φανταστικό, ονειρεμένο. Ο παφλασμός και η βοή των τρεχούμενων γάργαρων υδάτων, ο επιβλητικός καταρράκτης ο οποίος σχηματίζεται από τα τρεχούμενα παράπλευρα κατακόρυφα ύδατα και χύνεται ορμητικά στον ποταμό, το κελάηδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα εντυπωσιάζουν τους συνοδοιπόρους εις το έπακρον, γεμίζοντάς τους αμέσως με αισθήματα ευφορίας και απόλυτης ελευθερίας.


ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ "ΠΑΝΤΖΑΣ"

Επιστρέφουμε συντόμως στο χαρακτηριστικό αξιοθαύμαστο πέτρινο μονότοξο γιοφύρι της Κουιάσας, από όπου κινούμαστε ανηφορικά, εισερχόμενοι δυτικά στο δάσος της "Πάντζας", εντός πανέμορφου μονοπατιού σκεπασμένου από πλατάνια και οξιές, υπό την επιβλητική βοή του Χρούσια. Η φύση έχει φορέσει για τα καλά τη φθινοπωρινή της ενδυμασία. Το χώμα είναι φρέσκο, το οποίο είναι σκεπασμένο από τα πεσμένα φύλλα των δέντρων και των αναρριχητικών φυτών. Το τοπίο είναι πανέμορφο, θαρρείς πως είναι βγαλμένο από παραμύθια και ιστορίες. Τα διαφορετικά είδη των φυλλοβόλων δέντρων δημιουργούν ποικίλα εντυπωσιακά χρώματα. Το μονοπάτι είναι σκεπασμένο από τεράστια πλατάνια, ιτιές, οξιές και κισσούς και καλυμμένο με κίτρινα, πορτοκαλί, καφέ και κόκκινα πεσμένα φύλλα. Εκατέρωθεν αυτού αναβλύζουν πηγές δημιουργώντας ρυάκια, τα οποία σαν ασημένιες τρεχούμενες φλέβες στολίζουν τις ρεματιές και δίνουν ζωντάνια στο βουνό.

Ο ήχος των ξεραμένων φύλλων και κλαδιών όταν πατάμε επάνω σε αυτά, η υγρή ατμόσφαιρα, οι άφθονες μυρωδιές και η διαπεραστική βοή του Χρούσια, κάνουνε το περπάτημα ακόμα πιο ευχάριστο, συναρπαστικό !
Η κλήση είναι έντονα ανηφορική και οι ανάσες γίνονται βαθιές, όμως οι φθινοπωρινές εναλλαγές των χρωμάτων και η καθαρή ατμόσφαιρα καταπραΰνουν την κούραση. Αισθήματα γαλήνης, ηρεμίας και ευφορίας κυριεύουν τους περπατητές, οι οποίοι θαυμάζουν τη μαγεία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο.


ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Φθάνουμε στο παρατηρητήριο, από όπου αγναντεύουμε τους δίδυμους πετρόχτιστους υπέροχους διατηρητέους οικισμούς (Συρράκο και Καλαρρύτες), τα οποία σαν αετοφωλιές χτισμένα στις απόκρημνες πλευρές του Περιστερίου (Λάκμου), δεν μπορούν να κρύψουν την μεγαλοπρέπειά τους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που η ανθρώπινη θέληση κατάφερε να δαμάσει το τοπίο αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτά τα δύο χωριά με βίους παράλληλους από τον 14ο αιώνα, όταν και ιδρύθηκαν από βλάχους βοσκούς. Φτιαγμένα από ανοιχτόγκριζη πελεκημένη πέτρα, από χέρια λαϊκών μαστόρων αδιαφιλονίκητου ηπειρώτικου ταπεραμέντου, ξεχωρίζουν με την κομψότητα, την ομορφιά και τη λαμπρότητά τους. Εντυπωσιακά αρχοντικά, αναπαλαιωμένοι ξενώνες, πέτρινα σπίτια με πλάκες σχιστόλιθου στη σκεπή, λιθόστρωτα καλοφτιαγμένα φιδωτά καλντερίμια, τόξα και καμάρες, πετρόχτιστες βρύσες, επιβλητικά πέτρινα γιοφύρια και εξέχουσες εκκλησίες, υποδηλώνουν την αίγλη και τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας του παρελθόντος της περιοχής.


Η ΒΡΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΔΙΕΣ (ΜΝΤΙΝΑ ΛΑ ΝΟΥΤΣΙ)

Στην περιοχή "Καρυδιές" λίγο πριν το Συρράκο συναντάμε την πετρόχτιστη βρύση "Νούτσι", εξέχουσα από τη μεγαλοπρεπή κατασκευή της, λόγω του μεγέθους της με τα διαβαθμισμένα διαζώματα, τη σκάλα, τα επιβλητικά της πλατάνια, και τα κυκλικά πέτρινα πεζούλια και κυλινδρικά τραπέζια. Τα βρύα προσκολλώνται αναρριχώμενα στην πέτρινη κατασκευή, η οποία γίνεται καταπράσινη. Το τοπίο είναι υγρό, όμορφο, εκπληκτικό. Πίνουμε παγωμένο νερό, δροσιζόμαστε, γεμίζουμε τα παγούρια μας, παίρνουμε βαθιές καθαρές αναπνοές, ξαποσταίνουμε.


ΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ

Η είσοδος στο Συρράκο γίνεται από το τοξοτό γιοφύρι "Πούντεα Νουάουα" (γιοφύρι καινούργιο). Είναι περίτεχνο και σε συνδυασμό με το λιθόστρωτο οδόστρωμα και τα πεζούλια επιβάλλεται στο χώρο από την τελειότητα της κατασκευής του. Συνεχίζουμε το φιδωτό καλντερίμι μέχρι τη βρύση "Φαντανίτσα" με την όμορφη λιθοδομή και τα σκιερά πλατάνια. Διασχίζουμε το δεύτερο μικρό γιοφύρι "Πούντεα Νίκ" (Γιοφύρι Μικρό), το οποίο γεφυρώνει την κελαριστή ρεματιά, το κτίσμα του νερόμυλου και την ευρύχωρη πλατεία του Κέτριλιμάρι.


ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΚΟΥΡΑΣ

Το κτίσμα της Γκούρας μας αποκαλύπτει το πνεύμα της αρχιτεκτονικής που είχε το χωριό. Μέχρι και σήμερα παραμένει το θαυμαστότερο, το πιο άριστο αρχιτεκτονικό δημιούργημα στον οικισμό. Τεχνολογικό θαύμα της εποχής, έδωσε το όνομα της σε όλο το μεσοχώρι που εξελίχτηκε στο κοινωνικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο του οικισμού.


Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η πλατεία των αγαλμάτων, ένας χώρος όπου οι απόγονοι τιμούν τους προγόνους. Εκεί δεσπόζουν οι προτομές του πρώτου Κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη και του ποιητή Ζαλοκώστα, καθώς επίσης και ηρώα προς τιμήν των πεσόντων για την απελευθέρωση του Συρράκου στις 23 Νοεμβρίου 1912.


ΤΟ ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΡΟΥΣΙΑ

Με το πέρας της διέλευσης μας από το Συρράκο, εισερχόμαστε σε κατηφορικό λιθόστρωτο κακοτράχαλο καλντερίμι. Νερά αναβλύζουν από τους σκισμένους βράχους. Πηγές αναδύονται μέσα από απόκρημνες και κοφτερές σπηλιές. Εάν ο καιρός είναι βροχερός, θα έχουμε την τύχη να περάσουμε μέσα από μία υδάτινη κουρτίνα, η οποία σχηματίζεται από νερά που πέφτουν από κατακόρυφο πανύψηλο γκρεμό. Σε 20΄ φθάνουμε στο φαντασμαγορικό φαράγγι του Χρούσια !!! Η ομορφιά του τοπίου μας κάνει να χαμογελάσουμε. Επιφωνήματα δέους και χαράς μας κυριεύουν. Πρόκειται για έναν επίγειο φυσικό παράδεισο, βγαλμένος μέσα από παραμύθι, του οποίου η απαράμιλλη ομορφιά του μας ηρεμεί, αναζωογονεί και ξεκουράζει. Αναπνέουμε βαθιά.

Εδώ η φύση υπήρξε γενναιόδωρη χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ελκυστικά τοπία ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους. Το περιβάλλον είναι φαντασμαγορικό, μέσα στην φθινοπωρινή ποικιλία των χρωμάτων, με άφθονα γάργαρα νερά, μικρούς καταρράκτες, αγέρωχα και πανύψηλα πλατάνια.
Οι κισσοί ντύνουν τους κορμούς των δέντρων και τους πεσμένους βράχους. Οι οξιές, οι σφένδαμοι και οι βουκαμβίλιες στολίζουν το φαράγγι, σχηματίζοντας πυρόχρωμα λαμπερά περιδέραια στους τεράστιους ογκόλιθους. Τα πορτοκαλοχρυσαφένια πεσμένα πλατανόφυλλα ανεμίζουν στον αέρα, θαρρείς πως χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες πετάνε ανέμελα στον ουρανό. Ο αέρας δυναμώνει διασχίζοντας βοερά την κόψη του φαραγγιού. Το θρόισμα των φύλλων και η βοή του ποταμού σπάνε τη σιωπή. Οι πεταλούδες γίνονται χιλιάδες, στροβιλίζονται…το τοπίο εμπνέει δέος και θαυμασμό, σαγηνευόμαστε…

Διασχίζουμε προσεκτικά τον Χρούσια από τη σιδερένια γέφυρα. Είμαστε ακριβώς από πάνω του, φωτογραφιζόμαστε, τον βλέπουμε, τον ακούμε, τον μυρίζουμε, τον νιώθουμε, τον απολαμβάνουμε…πανδαισία, φθινοπωρινή πανδαισία, ήχων, εικόνων, μυρωδιών και χρωμάτων !!!
Ξαποσταίνουμε … χαλαρώνουμε … ζούμε στιγμές χαλάρωσης, μοναδικές και εξαιρετικής επαφής με έναν τόπο άγριας φυσικής ομορφιάς. Κυριευόμαστε με συναισθήματα απόλυτης ελευθερίας, ηρεμίας, ευεξίας, ακόμα και στοχασμού.

Ανηφορίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή το λαξευμένο στο φαράγγι στενό καλντερίμι εντός του συμπαγούς βράχου στην κόψη του γκρεμού και εξερχόμενοι από αυτό ακολουθούμε τη "σκάλα". Είναι ένα ανακατασκευασμένο, ασφαλές, λιθόστρωτο καλντερίμι, έως ότου φθάσουμε στους Καλλαρύτες.


ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ

Μπαίνοντας στο οικισμό αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι τα δυο χωριά μοιάζουνε υπερβολικά. Τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα αρχοντικά με φανερό το πέρασμα του χρόνου επάνω τους, ο ήχος του νερού που τρέχει ασταμάτητα από πάμπολλες πηγές και ρυάκια … όλα φαίνονται υπέροχα, όλα μοιάζουν αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. Ο δρόμος μας οδηγεί στην αμφιθεατρική λιθόστρωτη γραφική πλατεία με τα διαβαθμισμένα πεζούλια, σα να είναι ανοιχτό υπαίθριο θέατρο. Πίνουμε παγωμένο νερό από τη Βρύση, ξαποσταίνουμε κάτω από τον τεράστιο πλάτανο.

Εδώ είναι το τέλος της πορείας Α΄, οι συμμετέχοντες της οποίας μπορούν να επισκεφθούν μόνοι τους και με δική τους ευθύνη το υπόλοιπο χωριό, έως την ώρα επιβίβασής τους στο λεωφορείο.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Οι συμμετέχοντες και στις δύο πορείες δύνανται να επισκεφθούν στο ιδιόκτητο κτίριο στην κεντρική πλατεία την ιστορική-λαογραφική συλλογή της κας Αγγέλας Γκολφινοπούλου, η οποία φιλοξενεί έργα λαϊκής τέχνης και αργυροχοΐας καθώς και το Ιστορικό Αρχείο της οικογένειας Γεωργίου Ι. Δουρούτη


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ Β΄

Οι συμμετέχοντες στην πορεία Β΄ επιβιβάζονται στο λεωφορείο. Σε 3 κμ αποβιβάζονται προκειμένου να συνεχίσουν την διαδρομή έως το Ματσούκι, δια μέσου του πυκνής βλάστησης μονοπατιού, το οποίο ενώνει τα δύο χωριά.


ΤΟ ΡΕΜΑ "ΚΑΡΛΙΜΠΟΥ" ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ ΓΙΟΦΥΡΙ

Κατηφορίζουμε το κακοτράχαλο πέτρινο μονοπάτι και σε λίγα λεπτά φθάνουμε στο μικρό πέτρινο, περίτεχνο, μονότοξο γιοφύρι, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το τοπίο, θαρρείς πως δεν είναι χτισμένο από ανθρώπινα χέρια, αλλά από τον ίδιο το θεό !!!
Βρύα προσκολλημένα επάνω στις πέτρες του, αναρριχώμενα φυτά το στολίζουν με φθινοπωρινά χρώματα και κορμοί δέντρων το συντροφεύουν. Το διασχίζουμε με προσοχή και εισερχόμαστε στο μονοπάτι με την πυκνή βλάστηση, υπό τη γνώριμη και ευχάριστη βοή του παραπλήσιου τρεχούμενου ορμητικού ρέματος (Καρλίμπου).


ΜΟΝΗ ΒΥΛΙΖΑΣ

Διασχίζοντας με ιδιαίτερη προσοχή το μονοπάτι με την πυκνή βλάστηση. Σε περίπου 40΄ φθάνουμε αισίως στην επιβλητικότατη Μονή Βύλιζας, η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στα 1.050 μ . Είναι χτισμένη σε στενόμακρο σιάδι, και στο χείλος απότομου γκρεμού. Στο σημείο αυτό ξαποσταίνουμε, αγναντεύοντας την εκπληκτική θέα, σε ένα τοπίο ιδιαίτερα άγριο όσο και γραφικό.


ΤΟ ΜΑΤΣΟΥΚΙ

Συνεχίζουμε πλέον σε πλήρως ανακαινισμένο καλντερίμι για 2 km. Μπροστά μας προβάλλεται το χωριό Ματσούκι, πολιορκημένο από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου και την κορφή της Κακαρδίτσας, το οποίο δεσπόζει αγέρωχο στα 1.100 μ., ανάμεσα σε τρεχούμενα ρέματα, απότομες πλαγιές και άνωθεν της αβυσσαλέας χαράδρας του Αράχθου.
Τα πλούσια παφλάζοντα νερά τα οποία διαπερνούν από το Ματσούκι ακούγονται σε όλο το χωριό και σε όλη τη χαράδρα. Πριν καταλήξουν στο ρέμα γυρνάνε τις μυλόπετρες του αναπαλαιωμένου μύλου. Λίγο πιο κάτω κυλάει ο ποταμός, του οποίου τα νερά δημιουργούν εντυπωσιακό καταρράκτη κοντά στο χωριό. Συνεχίζουμε το βατό περπάτημα με ανεπαίσθητη υψομετρική διαβαθμίσεις και θαυμάζουμε την ξακουστή χαράδρα του Άραχθου, τους απότομους γκρεμούς, την πανύψηλη και μεγάλη στρατιωτική γέφυρα τύπου Μπέλευ, και τους ψηλούς βοερούς καταρράκτες που χύνονται κάτω από αυτήν, σχηματίζοντας έτσι το "Ματσουκιώτικο ρέμα".

Φθάνουμε αισίως στην κεντρική πανέμορφη λιθόστρωτη πλατεία του χωριού, πίνουμε νερό από την πετρόχτιστη βρύση και ξαποσταίνουμε στο πεζούλι κάτω από τον κεντρικό πλάτανο, σημείο το οποίο αποτελεί το τέλος της πορείας Β. Εάν ο χρόνος μας το επιτρέψει, μπορούμε να επισκεφθούμε τον τοπικό νερόμυλο και να περιπλανηθούμε ανεξάρτητα στα καλντερίμια του χωριού.

Ύστερα από την αναγκαία ξεκούραση σε τοπικό μαγαζί, παίρνουμε το λεωφορείο της επιστροφής γεμάτοι ζωντανές εικόνες, αισθήματα ευφορίας πνευματικής ανάτασης και σωματικής ευεξίας και με καταπληκτικές εικόνες, οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη μας.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται αναντίρρητα τις αρχές και τους κανονισμούς του Ε.Ο.Σ.Η.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Πορείες: 2,

Αρχηγοί: Κώστας Αθανασίου & Σπύρος Δούδαλης
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1η πορεία:
Μονή Κηπίνας - νερόμυλος Κουιάσας - δάσος Πάντζας - παρατηρητήριο - βρύση "Νούτσι" - Συρράκο - φαράγγι Χρούσια - σκάλα - Καλαρρύτες

Απόσταση: 11 κμ

Υ.Δ.: ~ 950 μ ανάβαση και ~ 550 μ κατάβαση,

Βαθμός Δυσκολίας: 1+

Απαιτήσεις: Προτείνεται για την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων,
και για αρχάριους οι οποίοι διαθέτουν καλή φυσική
κατάσταση.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2η πορεία:
Η 1η επεκτείνεται έως το γιοφύρι Καρλίμπου - Μονή Βύλιζας - Ματσούκι

απόσταση: 18 κμ

Υ.Δ.: ~ 1.500 μ ανάβαση και ~ 1.150 μ κατάβαση,

Βαθμός Δυσκολίας: 3

Σημείωση:
Οι συμμετέχοντες στη Β θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο από τους Καλαρρύτες, προκειμένου να μεταφερθούν για 3 Km στην έναρξη του μονοπατιού προς το ρέμα / γιοφύρι Καρλίμπου.

Απαιτήσεις: Προτείνεται για πεζοπόρους οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι
σε μεγάλες αποστάσεις με μεγάλες υψομετρικές
διαφορές.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Έδαφος:
χώμα - πετρώδη καλντερίμια - άσφαλτος (λιγότερο από το 1/5 της συνόλου)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Απαγορεύονται:
- Οι βουτιές και το κολύμπι στο ποτάμι και στις φυσικές πισίνες.
- Εν κινήσει:
1) η λήψη φωτογραφιών,
2) οι βιντεοσκοπήσεις,
3) η κατανάλωση φαγητού,
4) η χρήση ακουστικών
5) ο συνωστισμός επάνω στα γιοφύρια και στα στενά περάσματα
και γενικά δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο το οποίο μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από την βάδιση !

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΠΡΟΣΟΧΗ !
- Στα στενά περάσματα και κυρίως επάνω στα γιοφύρια.
- Σε ολισθηρά σημεία (πέτρες με βρύα, βρεγμένα καλντερίμια)
Σημείωση:
Τα ορειβατικά μποτάκια πρέπει έχουν σόλα σε καλή κατάσταση)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται αναντίρρητα τις αρχές και τους κανονισμούς του Ε.Ο.Σ.Η.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Μέσο Μετακίνησης: Λεωφορείο
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ώρα Αναχώρησης: 6:00 πμ (Πάνθεον)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ώρα Επιστροφής: ~ 10:45:μμ (εκτιμώμενη, δίχως απρόοπτα)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Δηλώσεις Συμμετοχής:
Τετάρτη 14/11 & Πέμπτη 15/11 στο γραφείο του Συλλόγου, απογευματινές ώρες: 7:00 ~ 9:00
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

• Η συμμετοχή στην πορεία με αθλητικά παπούτσια δεν επιτρέπεται

• Οι αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να ματαιώσουν ή να μην ολοκληρώσουν τις πορείες τους, εάν κατά την κρίση τους οι τοπικές συνθήκες καιρού - βουνού δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ομάδας.

Τηλ. 2665 400 802 & κιν.: 6909 266 296

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

➢ κινητό τηλέφωνο,
➢ ορειβατικά μποτάκια (αδιάβροχα και με σόλα σε καλή κατάσταση)
➢ αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα και γάντια,
➢ μπατόν,
➢ νερό 1,5 λτ
➢ ελαφρύ κολατσιό υδατανθράκων,
➢ γυαλιά ηλίου
➢ καπέλο
➢ αντηλιακό
➢ σκούφος
➢ φακός
➢ ισοθερμική αλουμινοκουβέρτα
➢ σφυρίχτρα,
➢ αναπτήρας / σπίρτα ,
➢ μικρό φαρμακείο
➢ εφεδρικός στεγανοποιημένος ρουχισμός στο σάκο, κατάλληλος για την εποχή
➢ εφεδρική αλλαξιά ρούχων και παπουτσιών στο λεωφορείο
Read More »
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Σε Συρράκο, Χρουσιάς, Καλαρρύτες και Ματσούκι την Κυριακή Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Σε Συρράκο, Χρουσιάς, Καλαρρύτες και Ματσούκι την Κυριακή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Ομόνοια: Χτίζουν πάλι συρματοπλέγματα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018


Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας εξέτασε το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας το οποίο συνήλθε εκτάκτως λίγες ημέρες μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η Ομόνοια εξ αρχής κατήγγειλε την συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, η οποία προήλθε είτε από κίνητρα εθνοτικού μίσους, είτε με άνωθεν εντολές, είτε σε συνδυασμό και των δύο.

Καυτηριάζει το γεγονός της πολυήμερης κράτησης της σορού στα Τίρανα ενώ τονίζει πως η μειονότητα την ημέρα της κηδείας ξεπέρασε τους φόβους που μεθοδικά καλλιεργούνταν τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, με συγκεκριμένες δηλώσεις και ενέργειες συνεχίζεται να συντηρείται ατμόσφαιρα εχθρότητας που προφανώς επηρεάζει το βίο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αποτελεί άμεση πίεση εις βάρος της. Ούτε λίγο – ούτε πολύ εμμέσως επιδιώκουν και πάλι να κτίσουν τοίχους, αυτή τη φορά νοητά συρματοπλέγματα περιορισμού και ελέγχου της ελεύθερης και κατοχυρωμένης σχέσης της ΕΕΜ με τον Εθνικό της κορμό.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ διαπιστώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα καθόλα έντονο κλίμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα, πράγμα το οποίο εντείνει την ανησυχία για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Είμαστε μάρτυρες ότι και στο παρελθόν οσάκις η πολιτική κατάσταση στα Τίρανα βρέθηκε προ αδιεξόδων συγκεκριμένα κέντρα επιδίωξαν να εκτονώσουν την κρίση προσφεύγοντας σε εθνικισμό και μάλιστα σε πράξεις ανθελληνισμού εις βάρος της ΕΕΜ.

Η ΔΕΕΕΜ θα συνεχίσει τόσο την καταγγελία της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα σε συνάφεια με άλλες πράξεις και παραμέτρους που δυσχεραίνουν τη θέση της γηγενούς εδώ ελληνικής κοινότητας. Τούτο τόσο στο εσωτερικό της Αλβανίας όσο και στα διεθνή φόρα, χρησιμοποιώντας όλη τη δυναμική και δυνατότητες του Ελληνισμού.

Επισημαίνει ακόμη την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη ενότητα στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τη συσπείρωση γύρω απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ και την πολιτική της έκφραση δια του ΚΕΑΔ ως ένα ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης της πίεσης που δυστυχώς διαβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί εις βάρος της. Η γρήγορη ανασυγκρότηση και αφύπνιση των οργανώσεων μας σε όλες τις κοινότητες και τη γεωγραφία της ΕΕΜ αποτελεί μέσο ουσιαστικό ώστε να αποτρέπονται εξελίξεις όπως αυτή με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Η γρήγορη καταγγελία των αθέμιτων μέσων εκβιασμού των μελών της κοινότητας μας δύναται ακυρώσει αυτές και προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκινά άμεσα συναντήσεις σε όλα τα χωριά και τις πόλεις και αξιοποιώντας το δυναμικό του Οικουμενικού Ελληνισμού θα ενημερώσει για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της, το εχθρικό κλίμα και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος της.

Σημειώνει ότι ο διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων Αλβανίας και Ελλάδας για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και χωρών πρέπει να τεθεί υπό πιο υγιή βάση και με ουσιαστική παράμετρο αυτή της διασφάλισης της ακεραιότητας της ΕΕΜ, την ασφάλεια των μελών της και την εγγύηση της απρόσκοπτης ανάπτυξης της και διαιώνισης της παρουσίας της.

Η ΕΕΜ έχει ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης υποστήριξης ώστε να καταφέρει να επιβιώσει τόσο στο κλίμα πιέσεων που διαμορφώνεται γύρω απ’ αυτή όσο και στις συνθήκες οικονομικής και δημογραφικής δυσπραγίας που υφίστανται.

«Εμείς παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης με την επισήμανση όμως ότι αυτό προϋποθέτει και την πρακτική έκφραση της βούλησης και της άλλης πλευράς. Οι κρατικοί φορείς είναι οι βασικοί υπεύθυνοι ώστε εφαρμόζοντας όσα επιτάσσουν τα ιστορικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα μας όσο και οι διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές, να βελτιώσουν τη συμπεριφορά και το πλαίσιο για την και περί της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας», καταλήγει.


 
Read More »
Ομόνοια: Χτίζουν πάλι συρματοπλέγματα  Ομόνοια: Χτίζουν πάλι συρματοπλέγματα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Η ενημερωτική εκδήλωση "Ένα στα πέντε" στην Παραμυθιά με τη βουλευτή Έλενα Ράπτη

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018


Παρουσία πλήθους κόσμου και με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου στην Παραμυθιά ενημερωτική εκδήλωση για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σουλίου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς. 
Στην εκδήλωση μίλησαν η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης κα Έλενα Ράπτη , συντονίστρια της εκστρατείας "Ένα στα πέντε" του συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, ο κος Νίκος Κολιγιώτης, διευθυντής υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ηγουμενίτσας, η κα Βασιλική Ντάφλου, ψυχολόγος και η κα Ιωάννα Αποστολίδου, κοινωνική λειτουργός. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η αντιπεριφερειάρχης παιδείας και πολιτισμού Αντιγόνη Φίλη. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βελισσάριος Σάντας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ΝΔ Βασίλειος Γιόγιακας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νικόλας Κάτσιος και Ηλιάνα Σπανοπούλου, ο αντιδήμαρχος Δήμου Σουλίου Νότης Παππάς, δημοτικοί σύμβουλοι, η Διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Μαρίνα Μπέση, ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο πρώην δήμαρχος Δήμου Αχέροντα Θανάσης Παππάς, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. 
Ήταν η εναρκτήρια μιας σειράς άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου τον Νοέμβριο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, αφιερωμένες στο παιδί και στα δικαιώματά του. 
Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει φέτος ενεργά στον προβληματισμό και τον διάλογο, προκειμένου με όλους τους κρατικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, οργανώσεις και κοινωνικές ομάδες να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για την πρόληψη της καταπάτησης τους. 
Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν μέσα από την παρουσίαση της εκστρατείας "Ένα στα πέντε" η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ενηλίκων για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και να μάθουν οι ανήλικοι να προστατεύονται και σπάζοντας τη σιωπή να ζητούν τη βοήθεια των γονιών και των ανθρώπων που εμπιστεύονται.
 
Read More »
Η ενημερωτική εκδήλωση "Ένα στα πέντε" στην Παραμυθιά με τη βουλευτή Έλενα Ράπτη Η ενημερωτική εκδήλωση "Ένα στα πέντε" στην Παραμυθιά με τη βουλευτή Έλενα Ράπτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Σελίδες