Blog Pop-up

12 ένορκοι από την ΘΕΑΤΟ

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
12 ένορκοι από την ΘΕΑΤΟΈνα δικαστικό θρίλερ που καθηλώνει τον θεατή συμπαρασύροντάς τον στην δίνη των προβληματισμών που αφορούν πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες της ζωής με αφορμή την συμμετοχή του σεναριογράφου ως ένορκο σε δίκη για φόνο γράφετε ένα αριστούργημα που μας μεταφέρει στην Αμερική του 1950.

Ένα αλλοδαπό παιδί σκοτώνει τον πατέρα του και μετά την δίκη του οι 12 ένορκοι αποσύρονται για να αποφασίσουν ΟΝΟΦΩΝΑ για το αν είναι ΕΝΟΧΟΣ ή ΑΘΩΟΣ....δεν είναι εύκολο να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και τα στοιχεία καταγωγής και κοινωνικής θέσης που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους

Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να πάρεις την ζωή ή τον θάνατο ενός ανθρώπου στα δικά σου χέρια ;
Η απόφασή μας να ασχοληθούμε με ένα δικαστικό θρίλερ που αναδεικνύει την δύναμη της φωνής του ενός απέναντι σε όλους τους άλλους πάρθηκε ακριβώς για να καταδείξει αυτό ακριβώς : μέσα σε μια κοινωνία που η παντός είδους ομαδοποίηση , η γκετοποίηση και η επαναξιολόγηση των κοινωνικών αξιών μέσα από νέες συνθήκες ζωής , αναδύεται έντονη η ανάγκη για αντίσταση στην αποστασιοποίηση από τα πανανθρώπινα αγαθά και τις αξίες που οδηγούν τα τελευταία χρόνια στην απομόνωση των ανθρώπων και την ανάπτυξη ενός τεράστιου εαυτού (υπερεγώ) με αυτοκαταστροφικές συνέπειες για την προσωπική μας αλλά και την κοινωνική μας ανάπτυξη .

Η συνέχεια στο θέατρο στο Καρκαμίσι την Πέμπτη 29/6 , την Παρασκευή 30/6 και το Σάββατο 1/7 , στις 9.15μμ

 

Read More »
12 ένορκοι από την ΘΕΑΤΟ 12 ένορκοι από την ΘΕΑΤΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Με τη μοτοσυκλέτα από την Γερμανία στις μαρτυρικές πόλεις Παραμυθιά, Λιγκιάδες, Καταρράκτη και Λέχοβο

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Με τη μοτοσυκλέτα από την Γερμανία στις μαρτυρικές πόλεις Παραμυθιά, Λιγκιάδες, Καταρράκτη και ΛέχοβοΑπό το οδοιπορικό του Αλεξάντερ Μιλτς στα χωριά της Ηπείρου και της Μακεδονίας προέκυψε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορική μνήμη και έντονες συζητήσεις για τις αποζημιώσεις.

Το ντοκιμαντέρ «Τα ξεχασμένα χωριά της Ελλάδας» φωτίζει το χθες και το σήμερα τεσσάρων μαρτυρικών χωριών στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η ανεξερεύνητη σπάνια φυσική ομορφιά στα επιβλητικά βουνά της Πίνδου με τους ζεστούς ανθρώπους από τη μία και το βαρύ ιστορικό φορτίο με τα εκατοντάδες θύματα των βάναυσων επιδρομών της Βέρμαχτ. «Εκείνη την εποχή, οι Γερμανοί δεν ήρθαν ως τουρίστες, αλλά ως κατακτητές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αρχή του ντοκιμαντέρ και «η ενημέρωση για την αιματηρή πορεία της Βέρμαχτ στην περιοχή είναι ακόμη σχεδόν άγνωστη στη Γερμανία, σαν ένα κενό στο βιβλίο της ιστορίας».

Μια διαφορετική ματιά στην ιστορική μνήμη
Ο Αλεξάντερ Μιλτς μαζί με τον Κάρστεν Μίλερ, αναπλ. γενικό πρόξενο στο γερμανικό προξενίο Θεσσαλονίκης στην ΠαραμυθιάΕικόνα: Alexander Milz
Λιγκιάδες, Παραμυθιά, Καταρράκτης, Λέχοβο. Όλοι μαρτυρικοί τόποι όπου διαπράχθηκαν οι φρικαλεότητες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν είναι μια διάλεξη Ιστορίας. Δώσαμε λόγο σε επιζήσαντες, ανθρώπους της τρίτης γενιάς που ασχολούνται ενεργά με το θέμα και νεαρούς Γερμανούς που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων», αναφέρει μιλώντας στη Deutsche Welle o δημιουργός της ταινίας, Αλεξάντερ Μιλτς. Ο Γερμανός δημοσιογράφος καταγράφει εικόνες και εντυπώσεις ταξιδεύοντας με τη μηχανή του στα χωριά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ταινία δείχνει πως διαφοροποιείται η αντιμετώπιση από χωριό σε χωριό, με μια προοπτική όχι μόνο προς το παρελθόν αλλά και προς το μέλλον. «Σκοπός είναι να δείξω στον ταξιδιώτη τι υπάρχει αριστερά και δεξιά του δρόμου του. Να αυξήσω τη συνειδητότητα στη Γερμανία και να προξενήσω το ενδιαφέρον να ταξιδέψουν εκεί. Όσο για τους Έλληνες θέλω να δείξω ότι οι Γερμανοί μπορούν να δουν κατάματα αυτό το θέμα», αναφέρει ο Μιλτς. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ταμειο για το Μέλλον και έχοντας ήδη «ταξιδέψει» σε σκοτεινές αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Άρτα, από το φθινόπωρο θα διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Στόχος είναι η προβολή της ταινίας και στη γερμανική τηλεόραση. Ο Αλεξλαντερ Μιλτς σκέφτεται να συνεχίσει το οδοιπορικό και σε άλλους μαρτυρικούς τόπους στην Ελλάδα. «Με άλλαξε η ταινία. Είμαι έτοιμος να αλλάξω κι άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

«Όποιον έβλεπαν, μπαμ και κάτω. Και τα ζώα και τον κόσμο», λέει με τρεμάμενη φωνή ο 91χρονος Γιώργος Φιλίππας, τελευταίος επιζών της σφαγής στο χωριό «Καταρράκτης» στην Ήπειρο. Ρουφώντας δυνατά το τσιγάρο του, διηγείται στο ντοκιμαντέρ τις θηριωδίες των Ναζί. Αρχικά σκότωσαν τα ζώα και μετά κυνήγησαν τους κατοίκους του χωριού και εκτέλεσαν 18 από αυτούς. Στο τέλος έβαλαν φωτιά σε σπίτια και στάβλους και ταυτόχρονα κατέστρεψαν τη σοδειά. «Μόνο από τύχη δεν είναι το όνομα μου χαραγμένο στην πλάκα», αναφέρει ο ίδιος δείχνοντας το μνημείο στο τέλος της πλατείας του χωριού.

Ο Αλεξάντερ Μιλτς ταξίδεψε με μία Africa Twin στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας – ένα “διαφορετικό” οδοιπορικό στη μνήμη
Η ταινία καταγράφει και τις εκδηλώσεις μνήμης στο χωριό Λιγκιάδες, δίνοντας τον παλμό που επικρατεί. «Γιατί πρέπει να θυμόμαστε; Τι οφείλει να είναι η κουλτούρα της τραυματικής μνήμης;», αναρωτιέται στην ταινία ο εκλιπών δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ. Η μοίρα των Λιγκιάδων αγνοήθηκε από τη μεταπολεμική Γερμανία. Τα εγκλήματα πολέμου της γερμανικής Βέρμαχτ υποτιμήθηκαν και οι δράστες δεν παραπέμφθηκαν ποτέ στη δικαιοσύνη των γερμανικών δικαστηρίων. Η συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι συνεχώς παρούσα. «Αν η λήθη έχει ως στόχο την προστασία των δραστών, τότε η μεταπολεμική Γερμανία το πέτυχε», σχολιάζεται στο ντοκιμαντέρ.

Στο Λέχοβο του νομού Φλώρινας οι συναντήσεις με τους επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδίας έχουν κάτι το διαφορετικό. Οι τραυματικές εμπειρίες της εισβολής των Γερμανών και η πικρή φτώχεια είναι νωπές στην ανάμνηση τους όπως όμως και οι καλές στιγμές που πέρασαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ως εργατικοί μετανάστες τη δεκαετία του 1960 και 1970 στη Γερμανία. «Ήταν ωραία, αλλά πολύ βροχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η 95χρονη Αναστασία Παπαβέση.

Η ταινία καταγράφει την παρουσία νέων Γερμανών σήμερα στο χωριό μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής που ενισχύουν την ιστορική μνήμη. «Βοηθάει όταν οι άνθρωποι έρχονται εδώ και όταν γίνεται συζήτηση περί του θέματος, μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, γιατί έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν και μιλάνε για αυτό», τονίζει η Λουίζε που έκανε εθελοντική κοινωνική υπηρεσία στο χωριό.

Η αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη στην πρεμιέρα της ταινίας ήταν γεμάτη ξεπερνώντας κάθε προσδοκία του σκηνοθέτη και η συζήτηση μετά την προβολή ζωηρή. «Εμείς οι νέοι δε γνωρίζουμε πολλά από το σχολείο. Μας ενδιαφέρει να μάθουμε. Πολλά κρύβονται κάτω από το χαλί και πρέπει να συζητάμε. Πίστευα ότι το θέμα των αποζημιώσεων είχε λυθεί και ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα», απάντησε σε ερώτηση από το κοινό ο Ντάνιελ Μιλτς, γιος του σκηνοθέτη που συμμετείχε στη δημιουργία της ταινίας. Γερμανοί θεατές σχολίασαν το μεγάλο βάρος που νιώθουν για τα εγκλήματα των Ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ένιωσα ενοχές, αλλά μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά μία Γερμανίδα θεατής. «Δεν υπάρχει κανένα αίσθημα εκδίκησης από ελληνικής πλευράς. Η φιλοξενία και η εγκαρδιότητα είναι η απάντηση σε αυτές τις τύψεις», σχολίασε με τη σειρά του ένας Έλληνας από το κοινό.

Η συζήτηση γρήγορα έφτασε και στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. «Πως αισθάνεστε να συνομιλείτε με έναν επιζώντα όταν η Γερμανία αποφασίζει να ρίξει 100 δις για την ενίσχυση της άμυνας της; Έχει κλείσει η συζήτηση για τις επανορθώσεις; Δε περισσεύει τίποτα για την Ελλάδα;», ρώτησε έντονα μια Γερμανίδα θεατής τον αναπληρωτή γενικό πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κάρστεν Μίλερ, που συμμετείχε στη συζήτηση μετά την προβολή, αλλά και στο ντοκιμαντέρ, συνοδεύοντας με την μοτοσικλέτα του τον δημιουργό της ταινίας. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας ότι δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων λέγοντας όμως ότι: «Η πολιτική βέβαια μια χώρας μπορεί και να αλλάζει. Συμμετέχουμε σε 40-50 εκδηλώσεις μνήμης κάθε χρόνο και καθόμαστε μαζί με τους ανθρώπους. Εκεί φαίνεται η αληθινή φιλία, η ζεστασιά. Είναι η βάση για ένα μεγαλύτερο στόχο», τόνισε.

Ο Αλεξάντερ Μιλτς εύχεται το ζήτημα των επανορθώσεων να συνεχίσει να αποτελεί θέμα πολιτικού διαλόγου και να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα ζητήματα. «Η εμπειρία δείχνει ότι το ζήτημα των επανορθώσεων αργά ή γρήγορα θα έρθει ξανά στο προσκήνιο. Πιστεύω, ότι οι Γερμανοί έχουμε την υποχρέωση, όταν έρθει το θέμα προς συζήτηση, να είμαστε παρόντες, να το κατανοήσουμε και να μη διακόψουμε τη συζήτηση. Η στενή σύνδεση των δύο χωρών και οι ανταλλαγές πρέπει να συνεχιστούν. Είναι ξεχωριστό ζήτημα», τόνισε στην Deutsche Welle.
Read More »
Με τη μοτοσυκλέτα από την Γερμανία στις μαρτυρικές πόλεις Παραμυθιά, Λιγκιάδες, Καταρράκτη και Λέχοβο Με τη μοτοσυκλέτα από την Γερμανία στις μαρτυρικές πόλεις Παραμυθιά, Λιγκιάδες, Καταρράκτη και Λέχοβο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Διανομή Τροφίμων του Συλλόγου γονέων με Τρία Παιδιά Νομού Θεσπρωτιάς

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Διανομή Τροφίμων του Συλλόγου γονέων με Τρία Παιδιά Νομού Θεσπρωτιάς


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, στο χώρο του Ιδρύματος «Η. Σάρρας» στο Καστρί Ηγουμενίτσας, Διανομή Τροφίμων του Συλλόγου γονέων με Τρία Παιδιά Νομού Θεσπρωτίας.

Τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

1. Την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. που για ακόμα μια φορά στάθηκε στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας προσφέροντας μέρος των τροφίμων μακράς διάρκειας.

2. Την εταιρία LIDL HELLAS για την προσφορά μέρους των τροφίμων μακράς διάρκειας.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τα ΜΕΛΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ που με την παρουσία τους στηρίζουν πάντα τις προσπάθειές μας.

Τα μελη του Δ.Σ.

του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά

Νομού Θεσπρωτίας
Read More »
Διανομή Τροφίμων του Συλλόγου γονέων με Τρία Παιδιά Νομού Θεσπρωτιάς Διανομή Τροφίμων του Συλλόγου γονέων με Τρία Παιδιά Νομού Θεσπρωτιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Δημήτρης Γκαμπρέλας

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Δημήτρης Γκαμπρέλας


Ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξή του ο Δημήτρης Γκαμπρέλας κάτι που έγινε γνωστό με ανακοίνωση της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου.

Η παράταξη δε όπως προκύπτει ενημερώθηκε θεσμικά από την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και όχι από τον ίδιο.

Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή οι Ορίζοντες Ηπείρου σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Στη συνεδρίαση της παράταξης μας όταν ετέθη το θέμα της ανανέωσης των θητειών των εκλεγμένων συμβούλων μας τόσο στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου όσο και στις επιτροπές, υπήρξε μια ξεκάθαρη πολιτική και ηθική συμφωνία.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος σε αυτή καθιστούσε σαφές στους εκλεγμένους ότι είναι ελεύθεροι τον Οκτώβριο του 2023 εφόσον δεν επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι με του Ορίζοντες Ηπείρου να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή εκτός το να είναι εκ νέου υποψήφιοι με άλλη παράταξη που θα διεκδικεί την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην πολιτική κρινόμαστε από τη διαδρομή μας και τον αξιακό μας κώδικα
Read More »
Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Δημήτρης Γκαμπρέλας Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Δημήτρης Γκαμπρέλας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Το 2023 171 μεροκάματα πήγαν στην... Εφορία - Μειώθηκαν κατά 14 σε σχέση με το 202

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Το 2023 171 μεροκάματα πήγαν στην... Εφορία - Μειώθηκαν κατά 14 σε σχέση με το 202


Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το τρέχον έτος, η σημερινή, σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, στην έρευνα που δημοσιοποιεί για ένατη διαδοχική χρονιά.

Αυτό, πρακτικώς, σημαίνει ότι για 171 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργαστήκαμε το 2023 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος.

Ενώ, από αυτήν την ημερομηνία και μετά, οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να εργάζονται για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Πάντως, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήλθε φέτος 14 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2022.

Οι 171 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες, σημειώνει, επίσης, το ΚΕΦιΜ. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε οι 178 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2007, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 177 ημέρες.

Από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει δε, ότι το 2021 τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν 44,1 δισ. για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές κατέβαλαν περίπου τα διπλάσια.

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ (2020), προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι Έλληνες πολίτες εξέφρασαν τη μικρότερη ικανοποίηση σε σύγκριση με τους πολίτες 35 αναπτυγμένων οικονομιών από τις υπηρεσίες του κράτους στην εκπαίδευση, και τη δεύτερη μικρότερη σε ό,τι αφορά την υγεία, αναφέρει το ΚΕΦιΜ.

Σχολιάζοντας τα φετινά αποτελέσματα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε ότι «η σημαντική φετινή μείωση της φορολογικής ελάφρυνσης στη χώρα μας, εφόσον βεβαίως οι σχετικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν από τα τελικά δεδομένα, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς οδηγεί σε αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η πρόκληση πλέον είναι η μείωση των φορολογικών βαρών να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να βελτιωθεί ουσιαστικά η ποιότητα των παρεχόμενων από το κράτος υπηρεσιών στους πολίτες, μέσα από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και πρακτικών και την ενίσχυση του θεσμού της αξιολόγησης», υπογράμμισε εν κατακλείδι.
Read More »
Το 2023 171 μεροκάματα πήγαν στην... Εφορία - Μειώθηκαν κατά 14 σε σχέση με το 202 Το 2023 171 μεροκάματα πήγαν στην... Εφορία - Μειώθηκαν κατά 14 σε σχέση με το 202 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

ΕΛΑΣ: Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας λόγω εκλογών

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
ΕΛΑΣ: Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας λόγω εκλογών


Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπου Λαλούση, επιστρέφονται από αύριο, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, αποκλειστικά για τις παραβάσεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ (στάση και στάθμευση) και της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ΚΟΚ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018. Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου. Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.
Read More »
ΕΛΑΣ: Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας λόγω εκλογών ΕΛΑΣ: Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας λόγω εκλογών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

ΠΑΠΠΑΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΛΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
ΠΑΠΠΑΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΛΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΜε την αύξηση των διεθνών εμπορικών σχέσεων οι άνθρωποι αναζήτησαν νέους λιμένες οι οποίοι θα ήταν ικανοί να αναπτύξουν δραστηριότητες εμπορικές και επιβατικές. Αυτή η ολοένα αυξανόμενη Παγκόσμια αλληλεξάρτηση δημιούργησε νέους λιμένες που με τη σειρά τους ανέπτυξαν μια σειρά από ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τις πόλεις που αναπτύσσονταν πέριξ αυτών.

Η λειτουργία των λιμένων προσέφερε στους κατοίκους αυξημένες εργασιακές θέσεις τόσο σε επαγγέλματα εντός αλλά και εκτός λιμένα, μια γενικότερη βελτίωση στο βιοτικό επίπεδο, με όρους οικονομικούς, και βελτίωσε τους τυπικούς οικονομικούς δείκτες όπως η ανεργία. Ακόμη, κατέστη δυνατό σε ορισμένες περιπτώσεις οι πόλεις να καρπωθούν αντισταθμιστικά οφέλη. Στον αντίποδα, η συχνότητα των δρομολογίων δημιούργησε προβλήματα ρύπανσης του αέρα και των υδάτων, κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ορισμένες φορές μια υποβάθμιση της όμορης λιμενικής περιοχής.

Στην σύγχρονη συζήτηση για τις πόλεις με λιμένες υπάρχουν αρκετές Μεσογειακές πόλεις που έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν τη λιμενική δραστηριότητα στο περιβάλλον και την αστική ζωή των κατοίκων τους. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η Βαρκελώνη και η Μασσαλία. Το λιμάνι εκεί αποτελεί ταυτόχρονα έναν μοχλό οικονομικής δραστηριότητας αλλά και χώρος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας οφείλει λοιπόν να κοιτάζει ταυτόχρονα προς δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις. Αφενός να αναπτυχθεί πλήρως σε κόμβο οικονομικών δραστηριοτήτων με μεγέθυνση του οφέλους για την πόλη και αφετέρου να στοχεύσει σε δραστηριότητες ποιοτικής ανταπόδοσης προς την πόλη προσδίδοντας της μια «ελιτίστικη λιμενικότητα» αντίστοιχη με εκείνη των παραπάνω πόλεων σε μικρότερες κλίμακες.

Στη μικρογραφία της Βαρκελώνης, η Ηγουμενίτσα μπορεί να προσφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές όπως το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευμάτων, καλύτερες τοπικές και περιφερειακές υποδομές και φυσικά περισσότερες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, το κύριο αίτιο δημιουργίας μίας πόλης 4,5 εκ. κατοίκων όπως η Βαρκελώνη με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε διεθνές επίπεδο είναι το λιμάνι και οι εκροές του προς την πόλη. Ακόμη, οι ρυθμιστικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη ρύπανση, αν εφαρμοστούν και ελεγχθούν σωστά, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να μειώσουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση του αέρα στην πόλη.

Οι ευλίμενες πόλεις για την επιτυχία των παραπάνω θα πρέπει να έχουν ως στόχο την εξάλειψη του χάσματος μεταξύ της λιμενικής δραστηριότητας και των κατοίκων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία πρωτοβουλιών για την διάδραση μεταξύ λιμανιού και κατοίκων αλλά και τη διάχυση της πληροφορίας στην κοινότητα. Έτσι το λιμάνι αποτελεί ένα ζήτημα που ενώνει και όχι διασπά μέσα από νέες μεθόδους συνεργασίας. Η αμφίδρομη αυτή διαδικασία απαιτεί αφενός από το λιμάνι να εξηγήσει απλά και ξεκάθαρα ποιες είναι οι αξίες του και ποιες οι διαδικασίες διασφάλισης αυτών και αφετέρου από την πλευρά των κατοίκων να υπάρχει η αίσθηση ότι το λιμάνι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και είναι εξίσου δικό τους όσο ένα πάρκο ή μια πλατεία.

Για την επίτευξη των παραπάνω είναι κρίσιμο να δημιουργηθούν «χώροι αλληλεπίδρασης», που μπορεί να είναι φυσικοί ή εικονικοί, προσωρινοί ή μόνιμοι, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα τρία κεντρικά σημεία που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του λιμανιού: οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Έτσι, το λιμάνι μετατρέπεται σε χώρος πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (όπως η Κινέζικη Πρωτοχρονιά) ή φιλοξένει εμπορικές ή άλλες εκθέσεις (όπως το Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι της Βαρκελώνης).

Επιπλέον, μπορεί να αναλάβει περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες παρά το γεγονός ότι είναι άυλες έχουν άμεσο αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο. Από αυτή την άποψη, η ενεργειακή μετάβαση προς λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η δέσμευση για την ηλεκτρική κινητικότητα (όπως οι ηλεκτρικοί φορτιστές που έχουν τοποθετηθεί από τον ΟΛΗΓ) και οι προσπάθειες για τη διατήρηση της ιθαγενούς πανίδας και χλωρίδας αλλά και των ακτών (όπως το Δρέπανο) αποτελούν μέρος της σειράς μέτρων για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του λιμανιού στην πόλη.

Η χρήση ενός εμβληματικού κτηρίου εκτός του λιμανιού για μια τέτοια πρωτοβουλία επικοινωνίας με την πόλη, με την απαραίτητη χρήση ενός σλόγκαν από την πλευρά του λιμανιού και η διάδραση του με την πόλη θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Ηγουμενίτσα αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον.

Είναι βέβαιο, πως ένα σύγχρονο λιμάνι, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς καλές πρακτικές, μπορεί να προσφέρει στην Ηγουμενίτσα πολλαπλά αντισταθμιστικά και αναπτυξιακά οφέλη. Όμως, πρέπει να αντιληφθεί πως το ίδιο είναι η καρδιά και η πόλη ο πνεύμονας για την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζει τους πολίτες της πόλης με σεβασμό και μετά από την ωρίμανση αυτής της σχέσης οι πολίτες να το αγαπήσουν, καθώς πλέον δεν θα είναι επιζήμιος παράγοντας για τη ζωή του, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα που θα «μεγαλώνει» πραγματικά την πόλη.


Read More »
ΠΑΠΠΑΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΛΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΑΠΠΑΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΛΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Αμετάβλητα τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ τον Ιούλιο - Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Αμετάβλητα τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ τον Ιούλιο - Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι
Στο επίπεδο του τρέχοντος μήνα Ιουνίου παραμένουν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ ενώ σε μικρές αυξομειώσεις προχώρησε η πλειονότητα των προμηθευτών που ανακοίνωσαν ως τώρα τις χρεώσεις για τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια από τους λοιπούς προμηθευτές:
Protergia Οικιακό Value: 0,11115 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 0,1265)
Ήρων PROTECT 4 Home: 16,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
Elpedison Economy: 11,1 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,4)
NRG on time: 13,2 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 12,2)
Watt&Volt Value: 11,15 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 12,65)
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 12,3 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,98)
Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,9)
Volton Home: 15,6 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,63 )

Οι τιμές ανακοινώνονται σε περίοδο ανόδου της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου η οποία ωστόσο παραμένει σε επίπεδα έως 80-90 % χαμηλότερη σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι.


Read More »
Αμετάβλητα τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ τον Ιούλιο - Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι Αμετάβλητα τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ τον Ιούλιο - Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια - Οι ημέρες και οι ώρες που θα ισχύει

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Εκλογές 25ης Ιουνίου: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια - Οι ημέρες και οι ώρες που θα ισχύει

Ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων, θα είναι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εντολή για δωρεάν διελεύσεις επιβατικών Ι.Χ. και δικύκλων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους λόγω διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ως εξής:
* Για τους ψηφοφόρους από τις 00:00 του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2023 (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) μέχρι τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023.

* Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δωρεάν διελεύσεις ισχύουν από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023 έως και τις 24:00 της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023. Η διέλευσή τους χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης δικαστικού αντιπροσώπου, καθώς και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.

Η HELLASTRON ανακοινώνει, για λογαριασμό των μελών της, ότι στην Αττική Οδό, στην Ολυμπία Οδό, στη Νέα Οδό και την Οδό Κεντρικής Ελλάδος, στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας, στην Εγνατία Οδό, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η διέλευση των οχημάτων των κατηγοριών 1 και 2 (επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα) από τους σταθμούς διοδίων θα γίνεται χωρίς χρέωση. Για τα οχήματα των υπολοίπων κατηγοριών (λεωφορεία και φορτηγά), τα οποία δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω ρύθμιση, η καταβολή διοδίων θα γίνεται κανονικά με τους συνήθεις τρόπους (ηλεκτρονικά-χειροκίνητα).

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την ασφαλή και ομαλή ροή της κυκλοφορίας τις συγκεκριμένες ημερομηνίες:
* Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα θα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια θα είναι σε λειτουργία. Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με τις συνήθεις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να εκτελέσει την συναλλαγή με μηδενική χρέωση.

* Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοικτές, επίσης χωρίς χρέωση. Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά τους προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.

* Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση θα γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.

* Οι οδηγοί θα ενημερώνονται, επίσης, μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS), όπου αυτές είναι διαθέσιμες, ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.


Read More »
Εκλογές 25ης Ιουνίου: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια - Οι ημέρες και οι ώρες που θα ισχύει Εκλογές 25ης Ιουνίου: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια - Οι ημέρες και οι ώρες που θα ισχύει Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη στη Θεσπρωτία για εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα | 150.000€ το όφελος

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Συνελήφθη στη Θεσπρωτία για εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα | 150.000€ το όφελος


Συνελήφθη χθες (20-06-2023) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για συνέργεια σε απάτη.
Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προηγήθηκε καταγγελία τριών ημεδαπών, ότι προ εξαμήνου ο κατηγορούμενος τους συστήθηκε ως εγνωσμένου κύρους αρχιτέκτονας-μηχανικός και επιχειρηματίας. Ακολούθως, αφού πείσθηκαν για τη φερεγγυότητά του, συμφώνησαν να του αναθέσουν έναντι αμοιβής διάφορα έργα όπως ανακαίνιση και μεσιτεία διαμερισμάτων που διαθέτουν, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, αγοραπωλησίες οχημάτων και ρύθμιση διαφόρων οφειλών και προστίμων.
Με τον παραπάνω τρόπο, ο συλληφθείς κατάφερε να τους αποσπάσει τμηματικά χρηματικά ποσά που έφθαναν τις 150.000 ευρώ.
Για τη σύλληψή του οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, προσημειώθηκε χρηματικό ποσό 800 ευρώ, που θα παραλάμβανε από τους παθόντες, ώστε να μην πραγματώσει απειλές, που είχε απευθύνει εναντίον τους για τη σωματική τους ακεραιότητα και την περιουσία τους.
Μετά την παραλαβή των χρημάτων και την απομάκρυνσή του από τον τόπο συνάντησής του με τους παθόντες, οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν, ενώ κατασχέθηκε το προσημειωμένο χρηματικό που βρέθηκε στην κατοχή του, καθώς και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Read More »
Συνελήφθη στη Θεσπρωτία για εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα | 150.000€ το όφελος Συνελήφθη στη Θεσπρωτία για εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα | 150.000€ το όφελος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τρέχοντα ζητήματα της Ηπείρου

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Δηλώσεις Περιφερειάρχη για
τρέχοντα ζητήματα της Ηπείρου


Σε διάφορα ζητήματα που συζητούνται στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο τοποθετήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από ερωτήσεις που του τέθηκαν από δημοσιογράφους,
Συγκεκριμένα:
Για το οδικό έργο Ιωάννινα- Κακαβιά ανέφερε μεταξύ άλλων:

Το πρόβλημα που υπάρχει δεν αφορούν το έργο, αλλά μόνο τη διακήρυξή του, κατά της οποίας έχει προσφύγει κοινοπραξία από μικρές εταιρίες που θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. «Πάντα αυτό μπορεί να συμβεί σε μία διακήρυξη. Περιμένουμε την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που θα εξετάσει την ένσταση. Αν χρειαστεί αλλαγή, θα γίνει», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας:

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την κάλυψη της χρηματοδότησης του 50% (που δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης). Για το 25% έχει ήδη σταλεί θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αναφορά και στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η προηγούμενη Κυβέρνηση, Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Λουξεμβούργο με την οποία θα χορηγηθεί το 25% του απαιτούμενου προϋπολογισμού με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. «Για το άλλο 25% είμαστε σε επαφή με 2-3 τράπεζες (μεταξύ των οποίων και της Συνεταιριστικής Ηπείρου) οι οποίες πιστεύω ότι εντός των ημερών, μία από αυτές θα χορηγήσει το 25%, ώστε στη συνέχεια να πάρουμε την έγκριση της δημοπράτησης», τόνισε ο κ. Αλ. Καχριμάνης.

Για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μαζί με τον αείμνηστο Δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και το τελικό έγγραφο συντάχθηκε από κοινού με τον τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν Δήμαρχο Δ. Παπαγεωργίου. «Τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και πιστεύω ότι το θέμα τελειώσει», συμπλήρωσε.

Για λίμνη Ζηρού- εξαγωγές ζωϊκού κεφαλαίου

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στη διάθεση όλων για την αξιοποίηση της Λίμνης Ζηρού, ενώ αναφέρθηκε και στη θετική εξέλιξη που υπήρξε πρόσφατα με την απόφαση καθορισμού της Κακαβιάς ως σημείου εξόδου προς την Αλβανία για εξαγωγές ζωϊκού κεφαλαίου.

«Τα περισσότερα χοιρινά της χώρας μας παράγονται στην περιοχή Άρτας – Πρέβεζας και όλα αυτά έχουν μια ασπίδα προστασίας από την άδεια που έδωσε η απελθούσα Κυβέρνηση, ώστε για όλο το ζωϊκό κεφάλαιο σημείο εξόδου προς την Αλβανία να είναι η Κακαβιά. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση γιατί κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι τιμές των παραγωγών δεν συμπιέζονται γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση και στη γειτονική χώρα», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Έγκριση σχεδίου σύμβασης για τμήματα του έργου

«Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Αρταίων»

Το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Αρταίων – Τμήμα 1: Φορτωτής – εκσκαφέας ελαστικοφόρος & Τμήμα 8: Μικρό λεωφορείο (mini bus)», ενέκρινε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ».

Το έργο – με προϋπολογισμό 432.140 ευρώ – εντάσσεται στην πράξη «Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Αρταίων».


 


Read More »
Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τρέχοντα ζητήματα της Ηπείρου Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τρέχοντα ζητήματα της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Ολοκλήρωση 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Ολοκλήρωση 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ηγουμενίτσας


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ηγουμενίτσας, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου 2023. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ανταποκρινόμενος άμεσα και έμπρακτα στο αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης, στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης του στο σημαντικό αυτό εγχείρημα.

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους! Με τη συμμετοχή 14 χορευτικών Συλλόγων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, παρουσιάστηκε ένα ποικίλο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, φέρνοντας σε επαφή τόσες διαφορετικές κουλτούρες με το κοινό της πόλης μας, το οποίο δικαίως ενθουσιάστηκε και το απέδειξε με την παρουσία του και το θερμό του χειροκρότημα.

Στο περιθώριο του φεστιβάλ, είχαμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε στο δημαρχείο τις αντιπροσωπείες της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, να συζητήσουμε μαζί τους θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και τον τουρισμό και να τους προσφέρουμε αναμνηστικά της πόλης μας.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση. Πρωτίστως όμως, οφείλουμε όλοι να συγχαρούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οικισμού Εθνικής Αντίστασης που εμπνεύστηκε και έφερε σε πέρας την σημαντική αυτή διοργάνωση, συμβάλλοντας έμπρακτα στη διατήρηση και διάχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με την ευχή να κάναμε την αρχή για την καθιέρωση ενός φεστιβάλ – θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ηγουμενίτσας!


Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού

Χριστίνα Τζέλλου

Read More »
Ολοκλήρωση 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ηγουμενίτσας Ολοκλήρωση 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να συνεχίσει η χώρα μας τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ασφάλειας

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Β. Γιόγιακας: στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να συνεχίσει η χώρα μας τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ασφάλειας


Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,

Στις εκλογές του Μαΐου η κοινωνία έστειλε ένα διπλό μήνυμα: από τη μία, επιβραβεύθηκε η ικανότητα, η υπευθυνότητα, η συνέπεια. Επιβραβεύθηκαν το σχέδιο, και οι δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. Εκτιμήθηκε η ειλικρίνεια, η σεμνότητα, η μετριοπάθεια. Από την άλλη, οι πολίτες με την ψήφο τους αποδοκίμασαν τον μηδενισμό, την «τυφλή» κριτική, την ανεπάρκεια θέσεων, την ανευθυνότητα. Είπαν «ως εδώ» με την πόλωση, την οξύτητα, τη χυδαιότητα.

Έδωσαν καθαρή, αδιαμφισβήτητη πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα είχε ξεκινήσει ήδη τη δεύτερη θητεία της αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε φροντίσει να σπείρει ως κυβέρνηση τη «νάρκη» της απλής αναλογικής…

Σε αυτήν τη δεύτερη προεκλογική περίοδο επιβεβαιώθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό καλούνται να επιβεβαιώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις 25 Ιουνίου. Να εκλέξουν μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα μπορεί να κάνει πράξη το φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιό της.

Για καλύτερες αμοιβές για όλους. Για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών. Για καλύτερη δημόσια υγεία και καλύτερη δημόσια παιδεία. Για περισσότερα εφόδια στους γονείς αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν τη δική τους οικογένεια. Για πιο αποτελεσματική στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Για ένα πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό κράτος. Για μια πιο ασφαλή και ισχυρή Ελλάδα.

Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να «πιάσει τόπο» η ψήφος του Μαΐου. Ψηφίζουμε για να συνεχίσει η χώρα μας τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ασφάλειας. Κάθε ψήφος μετράει, και μετράει από την αρχή!


Στις 25 Ιουνίου, συνεχίζουμε, μαζί!

Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά!

Read More »
Β. Γιόγιακας: στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να συνεχίσει η χώρα μας τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ασφάλειας Β. Γιόγιακας: στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να συνεχίσει η χώρα μας τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ασφάλειας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝΕ….. του Άλκη Φάτσιου

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝΕ…..
του Άλκη Φάτσιου


1) Για κάποιο λόγο χθες, λίγο πριν τα χαράματα, και έχοντας ΠΑΝΤΑ στο ΜΥΑΛΟ μου, το ΕΓΚΛΗΜΑ της Πύλου, ξύπνησα εξαιτίας ενός, μάλλον, έντονου ΟΝΕΙΡΟΥ, που με γέμισε ΧΑΡΑ…, σαν να το ζούσα θα έλεγα… Φαντάζομαι, σε όλους συμβαίνει, να ξυπνάνε δηλαδή , εξαιτίας ενός οποιοδήποτε ονείρου…

Προσπάθησα λοιπόν να θυμηθώ, ποιο ήταν το όνειρο αυτό, που έγινε αιτία να ξυπνήσω, αφού σας είναι φαντάζομαι γνωστό, ότι στο ξύπνημα, ορισμένα όνειρα ‘’ χάνονται’’, δεν τα θυμάσαι, και άλλα ναι… Κατέβαλλα λοιπόν, μεγάλη προσπάθεια αγαπητοί μου αναγνώστες και τελικά τα κατάφερα. ΘΥΜΗΘΗΚΑ τι όνειρο είδα…

2) Να λοιπόν το όνειρο. Σε αυτό, το εν τοις πράγμασι ΠΛΕΟΥΜΕΝΟ- ΦΕΡΕΤΡΟ, που η χωρητικότητά του σε ανθρώπους ήταν το πολύ 60 άτομα, αλλά στο οποίο στοιβάζονταν περίπου 750, από τα οποία περίπου 100-150 παιδιά… εν τέλει, ΔΕΝ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ, πρόσφυγες, μετανάστες, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, πλεούμενο που τελικά, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ σε βάθος 9.500 μ. στο βυθό της θάλασσας… ΛΑΘΟΣ… Στο όνειρό μου είδα, ότι αυτό το σκάφος ήταν ΓΕΜΑΤΟ, με όλους, έστω τους πιο επίλεκτους, ΗΘΙΚΟΥΣ και ΦΥΣΙΚΟΥΣ αυτουργούς που ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ, ΓΕΝΝΟΥΝ και ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ τις αιτίες της ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ και της ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ…

Ήταν ΕΚΕΙΝΟΙ, οι οποίοι σε όλον τον κόσμο, στον πλανήτη όλο, βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Και για να λέμε τα πράγματα με τʹόνομά τους, είδα ότι πάνω σε αυτό το πλοιάριο, ήταν επίλεκτα μέλη που ανήκουν στην τάξη των ΦΑΣΙΣΤΩΝ, των ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ, των ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ, ανθρωποειδή και ανθρωπόμορφα ΚΤΗΝΗ απʹόλον τον κόσμο,· και φυσικά και από την ΕΛΛΑΔΑ… Όλοι αυτοί που αδιαφορούν ΕΝΤΕΛΩΣ για την ανθρώπινη ζωή, ενηλίκων και ανηλίκων, υποδουλώνουν με άμεσες ή έμμεσες, επεμβάσεις σε λαούς και χώρες, απομυζούν τον πλούτο τους, επίγειο ή ορυκτό και φυσικά ΠΑΝΤΑ προς ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ … Φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν ολόκληρους λαούς και κοινωνίες, τα μέλη των οποίων, ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ, να πάρουν το τραγικό και επικίνδυνο μονοπάτι της ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ, τον δρόμο της ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ… παίρνοντας όλα τα ρίσκα και διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή… Και όλα αυτά ;; Μήπως, έστω και στοιχειωδώς, μπορέσουν κάπου αλλού να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ…

Συγχωρέστε με, διάφοροι φιλεύσπλαχνοι Κυρ- Παντελήδες… αλλά στη θύμηση του ονείρου για το ποιοι δηλαδή επέβαιναν- σύμφωνα πάντα με το όνειρο- σε εκείνο το πλεούμενο, πιστέψτε με, ένιωσα μια ΑΝΕΙΠΩΤΗ, μια ΑΝΕΙΔΩΤΗ ΧΑΡΑ… Γεμάτος λοιπόν με αυτά τα συναισθήματα, και ενώ έχω από ώρα ξυπνήσει, ανοίγω το ραδιόφωνο, και οι ειδήσεις, εκείνη την στιγμή, με ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ… Το όνειρό μου, ήταν απλά ένα ΟΝΕΙΡΟ… Τραγικοί και εξαθλιωμένοι άνθρωποι, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ήταν εκείνοι που επέβαιναν στο πλοιάριο-φέρετρο, και ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ σε ΦΡΙΚΤΟ ΘΑΝΑΤΟ, στο βυθό της θάλασσας και σε βάθος 9.500 μέτρα, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα που μετατρέπει τη Μεσόγειο, το Αιγαίο, από ‘’ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ’’, σε ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ…

Όνειρο ήταν λοιπόν, ΩΡΑΙΟ μεν, αλλά ΟΝΕΙΡΟ… Συνειρμικά στο νου μου, χορεύουν οι στίχοι του Γερμανού ποιητή και τραγουδοποιού ΒΟΛΦ ΜΠΙΡΜΑΝ, αναφορικά με το όνειρό μου:

« Όμορφη που είναι Χριστούλη μου η προφητεία ( το όνειρό μου εν προκειμένω…) αυτή ».

Επίσης στο μυαλό μου, στροβιλίζουν με ορμή αλλά και πάθος για την υλοποίηση του ονείρου, οι στίχοι της ποιήτριας και στιχουργού ΕΛΕΝΗΣ ΛΙΑΚΟΥ : « Ας ήτανε αληθινό το όνειρο τʹαποψινό…». Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, ο αριθμός των αναγνωστών μου που συμμερίζονται την ευχή μου, να ΗΤΑΝ δηλαδή ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ μου…

Σε κάθε περίπτωση, ο γράφων, με όσο μερίδιο ΑΤΟΜΙΚΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ του αναλογεί, και με όσες δυνάμεις διαθέτει, στον χρόνο που του απομένει, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει στην ΜΝΗΜΗ, όχι των αδικοχαμένων, αλλά στην ουσία των ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ συνανθρώπων, είναι να ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ότι θα συνεχίζει με ΣΥΝΕΠΕΙΑ και ΔΙΑΡΚΕΙΑ, δηλ. με ενδελέχεια, να πασχίζει και να διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους, την ανάγκη να ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ οι ΑΙΤΙΕΣ που γεννούν την ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ και την ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ… Παράλληλα να τους αφιερώσω, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους, ένα στιχουργικό και μουσικό άκουσμα. Είναι αυτό που σαν τίτλο έχει ‘’ Τι τραγούδι να σας πω ‘’,

των – καθόλου τυχαίο- ‘’ ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ ‘’.

Ηγουμενίτσα ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ

Ιούνιος 2023 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣRead More »
ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝΕ….. του Άλκη Φάτσιου ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝΕ….. του Άλκη Φάτσιου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Αυξήθηκε η κίνηση επιβατών στα λιμάνια

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Αυξήθηκε η κίνηση επιβατών στα λιμάνια


Αύξηση 19,1% σημείωσε η συνολική διακίνηση επιβατών στα λιμάνια της χώρας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2021 προς το τέταρτο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση 51,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης τα ίδια στοιχεία της Αρχής έδειξαν πως , η συνολική διακίνηση εμπορευμάτων παρουσίασε μείωση 4,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2021 προς το τέταρτο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση 3%.

Ενώ, η συνολική διακίνηση κινητών μονάδων (τροχοφόρων) παρουσίασε αύξηση 8,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2021 προς το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε αύξηση 27,8%.


Read More »
Αυξήθηκε η κίνηση επιβατών στα λιμάνια Αυξήθηκε η κίνηση επιβατών στα λιμάνια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Αύξηση του κύκλου εργασιών σε καταλύματα και εστίαση.. Η εικόνα στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Αύξηση του κύκλου εργασιών σε καταλύματα και εστίαση.. Η εικόνα στην Ήπειρο


Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες της προηγούμενης χρονιάς καταγράφεται στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης για τους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική και αφορούν στις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Αθροιστικά λοιπόν για τους κλάδους καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών:

-Αυξήθηκε στο Νομό Ιωαννίνων κατά 26,1% και 15,1 τον Απρίλιο σε σύγκριση με το 2022.

-Στο Νομό Άρτας η αύξηση είναι 31,7 για τον Μάρτιο και 29,4 για τον Απρίλιο.

-Στο Νομό Πρέβεζας η αύξηση για τον Μάρτιο ήταν 8,2 και για τον Απρίλιο 3,2%.

-Ο Νομός Θεσπρωτίας είναι ο μοναδικός που καταγράφει πτώση στον κύκλο εργασιών σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Η πρώτη για τον Μάρτιο ανέρχεται στο 6% και για τον Απρίλιο στο 4,7%.


Read More »
Αύξηση του κύκλου εργασιών σε καταλύματα και εστίαση.. Η εικόνα στην Ήπειρο Αύξηση του κύκλου εργασιών σε καταλύματα και εστίαση.. Η εικόνα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Στους παιδικούς σταθμούς το ΚΚΕ Παραμυθιάς

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Στους παιδικούς σταθμούς το ΚΚΕ ΠαραμυθιάςΠεριοδεία πραγματοποίησε την Τρίτη 20/6 κλιμάκιο της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στο Νομό Θεσπρωτίας Γεωργίου Χρυσηίδα σε υπηρεσίες του Δήμου Σουλίου και στον Παιδικό Σταθμό όπου συζήτησε με εργαζόμενους.

Στην παρέμβαση αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων για την ψήφιση, προώθηση και υλοποίηση της εγκληματικής, αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ που διασφαλίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς και κλάδους και η αναγκαιότητα ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ σε αυτές τις νέες εκλογές ως της μόνης πραγματικής μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης και εντός και εκτός Βουλής, ως της μόνης πολιτικής οργάνωσης και δύναμης που πρωτοστατεί και στη Βουλή και στο δρόμο στην προώθηση και υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.


Read More »
Στους παιδικούς σταθμούς το ΚΚΕ Παραμυθιάς Στους παιδικούς σταθμούς το ΚΚΕ Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Σε ποιες περιοχές της Θεσπρωτίας απαγορεύεται το κολύμπι

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Σε ποιες περιοχές της Θεσπρωτίας απαγορεύεται το κολύμπι


Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η απόφαση Γ9/90935/12515/21/06/2023(AΔΑ: ΨΝΟ17Λ9-ΤΕ0) από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσπρωτίας με την οποία, κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων των καθορισμένων σημείων ακτών Κολύμβησης που έγιναν στην διάρκεια της θερινής περιόδου 2022 και αρχές θερινής περιόδου 2023, χαρακτηρίζονται :
1. Τα θαλασσινά νερά των ακτών κολύμβησης Π.Ε Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα της Δ.Κ Ηγουμενίτσας - Τ.Κ Πλαταριάς - Δ.Κ Πέρδικας – Τ.Κ Συβότων – Τ.Κ Σαγιάδας , κατάλληλα για κολύμβηση

2. Τα θαλασσινά νερά
- Των λιμένων και μόνιμων αγκυροβολίων
- Των εκβολών του ποταμού Καλαμά 100 μ. εκατέρωθεν
- Της θαλάσσιας περιοχής, βραχώδη ακτή Ν.Α Ακρωτηρίου «Γωνιά» προς τον κόλπο Πλαταριάς και 200 μ εκατέρωθεν ακατάλληλα για κολύμβηση.

.
Read More »
Σε ποιες περιοχές της Θεσπρωτίας απαγορεύεται το κολύμπι Σε ποιες περιοχές της Θεσπρωτίας απαγορεύεται το κολύμπι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Προεκλογική  συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα
Αισιόδοξο μήνυμα ότι το ΚΚΕ μπορεί να φτάσει ακόμη πιο ψηλά σε ψήφους και ποσοστό στις εκλογές της Κυριακής έστειλε το βράδυ της Τρίτης η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ που έγινε στην Ηγουμενίτσα με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη μέλος της ΚΕ.

Νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυνε ο Λαέρτης Ρέγκας μέλος της Ε.Π. Ηπείρου –Κ-Λ, ο οποίος έφερε την πείρα που βγαίνει από την νίκη των εργαζομένων στο My Market στα Γιάννενα. Τον ρόλο των ταξικών σωματείων και των κομμουνιστών συνδικαλιστών σε αυτή όπως του Νίκου Έξαρχου προέδρου του Ε.Κ.Ι ,υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ, εκλεγμένου βουλευτή στις εκλογές της 21/05/203. Τέτοιους βουλευτές έχει ανάγκη ο λαός. Η ψήφος στην Θεσπρωτία θα συμβάλει στην εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στην Ήπειρο κατέληξε.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Γιώργος Σιδέρης σημείωσε:

« Και κανένας συσχετισμός δεν μας τρομάζει!

Κανένας συσχετισμός δεν είναι ανίκητος, όσο δυναμώνει το ΚΚΕ.

Ο λαός έχει τα δύσκολα μπροστά του με την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Γι αυτό πρέπει να σκεφτεί καλά ποιον εμπιστεύεται να είναι δίπλα του, κάθε στιγμή που θα το χρειαστεί, στα απλά, αλλά κρίσιμα και σημαντικά που θα συμβαίνουν στη ζωή του.

Ποιον θα εμπιστευτεί για να είναι αύριο στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις επιχειρήσεις, όταν η εργοδοσία θα ζητάει περισσότερες θυσίες, όταν σακατεύονται εργάτες όπως χτες στους ΟΤΑ στην Ηγουμενίτσα;.

Το ΚΚΕ, οι βουλευτές του, οι συνδικαλιστές και τα απλά μέλη του ξέρει ότι θα είναι μαζί του και δεν θα είναι μαζί του, αυτοί οι οποίοι κατήργησαν τις Συλλογικές συμβάσεις, τα έδωσαν όλα στην εργοδοσία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Αλήθεια, ποιος θα είναι αύριο στις γειτονιές, όταν οι λαϊκές οικογένειες θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα κοράκια των funds και των τραπεζών;

Μπορεί κανείς να εμπιστευτεί όσους πέρασαν τους νόμους που ξεπούλησαν τα λαϊκά σπίτια στα funds, που μετέτρεψαν σε ιδιώνυμο έγκλημα τις λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στους πλειστηριασμούς; Ξέρει σίγουρα ότι εκεί θα είναι το ΚΚΕ και οι βουλευτές του, τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα.

Ποιος θα είναι αύριο απέναντι στην κυβέρνηση όταν θα ζητάει νέες θυσίες για να φορτώσει στο λαό τα βάρη μιας πιθανής νέας κρίσης για να σωθούν ξανά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ;

Δίπλα στο λαό θα είναι το ΚΚΕ που παλεύει διαχρονικά για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός.

Ποιος θα είναι αύριο απέναντι στη νέα λιτότητα, στις νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Μόνο το ΚΚΕ που μπήκε μπροστά και μέσα στην πανδημία μαζί με το λαό για την προστασία της υγείας του.

Μπορεί ο λαός μας να εμπιστευθεί τις τύχες αυτού του αγώνα στο ΠΑΣΟΚ που έκλεισε σωρηδόν τα νοσοκομεία το 2012-15 μαζί με τη ΝΔ;

Ή τον ΣΥΡΙΖΑ που συνέχισε την ίδια πολιτική, που δεν έκανε τίποτα για να ανοίξουν ξανά τα νοσοκομεία και έφθασε στο σημείο να προτείνει υπουργό υγείας κοινής αποδοχής;

Ποιος θα εμποδίσει ακόμη και αντιδραστικές αλλαγές που έχει στα σχέδιά της η ΝΔ, με μια συνταγματική αναθεώρηση, για παράδειγμα για το άρθρο 16;

Οι φοιτητές μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ που δίνουν τη μάχη για δωρεάν παιδεία με την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη!

Είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος τον ΣΥΡΙΖΑ που δια στόματος Τσίπρα, άφησε ανοιχτή την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αρκεί να είναι τύπου Χάρβαρντ;

Και κυρίως ποιος θα είναι μπροστά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να αναλάβει ο ίδιος την εξουσία με καθαρό εργατικό – φιλολαϊκό πρόγραμμα, κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, των υπηρεσιών, με άμεση συμμετοχή και εργατικό – λαϊκό έλεγχο, σε μια νέα κοινωνία ανατροπής της σημερινής σαπίλας και βαρβαρότητας.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πάνω από όλα ελπίδα και αισιοδοξία, ότι θα τα καταφέρουμε. Ότι οι λαοί θα νικήσουν.»
Read More »
Προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα Προεκλογική  συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδήλωση «Κερνάμε Ήπειρος» στα Σύβοτα

Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023
Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδήλωση
«Κερνάμε Ήπειρος» στα ΣύβοταΗ Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, διοργανώνει και φέτος το τριήμερο 14-16/07/2023 την εκδήλωση «Κερνάμε Ήπειρο» στο λιμάνι των Συβότων

Δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών. Στην εκδήλωση θα υπάρξει και δυνατότητα άμεσης πώλησης των προϊόντων.


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους για συμμετοχή το αργότερο ως τις 26-06-2023 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).


Read More »
Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδήλωση «Κερνάμε Ήπειρος» στα Σύβοτα Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδήλωση «Κερνάμε Ήπειρος» στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2023 Rating: 5

Σελίδες