Σαν σήμερα 19.09.1943 - Η εκτέλεση των 9 στο σχολείο Βούλγαρη

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Σαν σήμερα 19.09.1943 - Η εκτέλεση των 9 στο σχολείο Βούλγαρη

Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου του 1943, η Παραμυθιά έζησε άλλο ένα δράμα κατα την διάρκεια της κατοχής.

Κάτοικοι χωριών της Παραμυθιάς, 9 το νούμερο, συνεληφθησαν στο παζάρι της πόλης τι Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 1943 απο τις κατοχικές δυνάμεις των Γερμανών και φυλακίστηκαν για μια ημέρα στο σχολείο Βούλγαρη. Μαζί με τους 9 συνεληφθησαν και άλλοι κάτοικοι χωριών, ωστόσο γλίτωσαν την εκτέλεση.

Κατά την είσοδο τους στο σχολείο Βούλγαρη, χώρισαν τα γυναικόπαιδα απο τους άντρες, με τους αντρες να οδηγούντε στο εσωτερικο του σχολείου και τα γυναικόπαιδα να παραμένουν στον αυλειο χώρο.

Ειναι αγνώστο πως επιλεχθήκαν οι 8 απο τους 9 που εκτελέστηκαν, ωστόσο το σίγουρο ειναι πως και σε αυτην την περιπτωση, πως και στην περίπτωση των 49, ο αρχηγος των Τσάμηδων Μοζαρ Ντίνο εχει ολη την ευθύνη.

Το πρωί της αποφράδας εκείνης μερας, οδήγησαν τους 8 φυλακισμένους στον αυλειο χώρο, λέγοντάς τους πως θα τους αφήσουν ελεύθερους και τους τοποθέτησαν στο σημείο της εκτέλεσης εκει που σήμερα βρίσκεται το σχετικο μνημείο.

Στο χώρο που βρισκόταν τα γυναικόπαιδα, εξελισσόταν αλλο ενα δράμα, καθως οι Τσάμηδες ήθελαν να πάρουν τα παιδια για εργασία στα χωράφια τους. Στην προσπάθεια αυτή αντέδρασε μια γυναικα απο το Ποποβο, η Μαρια Κουτούπη, η οποια οδηγήθηκε μαζι στους 8 φυλακισμένους και αποτέλεσε το 9ο άτομο που εκτελέστηκε.

Οι 9 από την Πλακωτή, τις πέντε Εκκλησιές, την Λαμπανίτσα και το Ποποβο, συνελήφθησαν από τους Γερμανούς στη Παραμυθιά και εκτελέστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη σαν σήμερα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1943, 10 ημέρες πριν την εκτέλεση των 49 Προκρίτων.

1. Γεωργίου Ευάγγελος, ετών 31 από Πλακωτή
2. Γεωργίου Μάνθος, ετών 37 από Πλακωτή
3. Πέτσης Ευάγγελος, ετών 20 από Πλακωτή
4. Πέτσης Σταύρος, ετών 28 από Πλακωτή
5. Σταυρόπουλος Δημήτριος, ετών 50 από Πλακωτή
6. Διαμάντης Ευάγγελος, ετών 75 από Ελαταριά
7. Λάμπρου Γεώργιος, ετών 27 απο 5 Εκκλησιές
8. Ρίζος Κωσταντίνος, ετών 18 από Ελαταριά
9. Κουτούπη Μαρία, ετών 62 από ΠόποβοRead More »
Σαν σήμερα 19.09.1943 - Η εκτέλεση των 9 στο σχολείο Βούλγαρη Σαν σήμερα 19.09.1943 - Η εκτέλεση των 9 στο σχολείο Βούλγαρη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Δήμος Φιλιατών: Χωρίς ΚΤΕΟ το απορριμματοφόρο, χωρίς δίπλωμα ο οδηγός του

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Δήμος Φιλιατών: Χωρίς ΚΤΕΟ το απορριμματοφόρο, χωρίς δίπλωμα ο οδηγός του

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με σωρεία παραβάσεων εντοπίστηκε μετά από έλεγχο, το απορριμματοφόρο του δήμου Φιλιατών, ενώ δεν είχε περάσει και από ΚΤΕΟ. Παράλληλα ο οδηγός του, διαπιστώθηκε πως δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης, καθώς αυτό είχε λήξει πριν από έναν χρόνο.
Ο έλεγχος αποκάλυψε πρώτα απ' όλα ότι το απορριμματοφόρο δεν είχε υποβληθεί σε επιθεώρηση από το Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), παραβιάζοντας έτσι τους κανονισμούς ασφαλείας, ελλοχεύοντας έναν πιθανό κίνδυνο για την κυκλοφορία στους δρόμους.
Εντούτοις, οι παραβάσεις δεν σταμάτησαν εδώ. 
Ο οδηγός του απορριμματοφόρου διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης. 
Σύμφωνα με τις αρχές, το δίπλωμα του οδηγού είχε λήξει πριν από έναν χρόνο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να οδηγεί το απορριμματοφόρο του δήμου.
Η αστυνομία προχώρησε στις κατάλληλες ενέργειες, επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Και αυτό το περιστατικό αναδεικνύει, για ακόμα μία φορά, τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Φιλιατών.
Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα τραυματίστηκε συνοδός του απορριμματοφόρου.
Γεννούνται έτσι ερωτήματα προς την αρμόδια αντιδήμαρχο, όπως το πως επέτρεψε να κυκλοφορεί στους δρόμους των Φιλιατών ακατάλληλο απορριμματοφόρο αλλά και πως επέτρεψε να το οδηγεί κάποιος χωρίς δίπλωμα.
θέτοντας έτσι σε κίνδυνο, τόσο τους εργαζόμενους τους δήμου (οδηγό και συνοδούς), αλλά και τους πολίτες του δήμου.
Read More »
Δήμος Φιλιατών: Χωρίς ΚΤΕΟ το απορριμματοφόρο, χωρίς δίπλωμα ο οδηγός του Δήμος Φιλιατών: Χωρίς ΚΤΕΟ το απορριμματοφόρο, χωρίς δίπλωμα ο οδηγός του Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών


Συνελήφθη σήμερα (19-09-2023) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε στον προαύλιο χώρο της οικίας του και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός θαμνώδους δασικής έκτασης κοντά στο σπίτι του συνολικά -16- δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 2 έως 3 μέτρα.

Ακόμη, κατά την έρευνα στο σπίτι του, στην οποία συμμετείχε και ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών «EVELIN», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -124,3- γραμμαρίων,

· χασισέλαιο σε μορφή πάστας βάρους -5,8- γραμμαρίων και

· 2 τμήματα δενδρυλλίου κάνναβης σε στάδιο αποξήρανσης μήκους 1 και 1,5 μέτρου αντίστοιχα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Ρίψη εμβολίων για τις αλεπούδες σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα και Πρέβεζα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Ρίψη εμβολίων για τις αλεπούδες σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα και Πρέβεζα


Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι για την αντιμετώπιση της λύσσας στα ζώα και την προστασία της δημόσιας υγείας, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, για την από αέρος διανομή εμβολίων-δολωμάτων ενάντια του ιού.

Μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα, στη χώρα μας, το 2012, και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος, το Μάιο του 2014, συνολικά εμφανίστηκαν 48 κρούσματα [σαράντα (40) σε αλεπούδες, πέντε (5) σε σκυλιά, δύο (2) σε βοοειδή και ένα (1) σε γάτα].

Το φθινόπωρο 2023, με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων, με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων, από τις αρχές έως και τα τέλη του Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό, ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά (17) Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και, συγκεκριμένα: στις ΠΕ Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Θεσπρωτίας, στις οποίες θα γίνουν ρίψεις σε ολόκληρη την έκτασή τους, καθώς και στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, στις οποίες οι ρίψεις θα γίνουν σε μερική/ορισμένη έκτασή τους.

Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) ότι ο εμβολιασμός των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός.

Επανάληψη χορήγησης του εμβολίου από τον κτηνίατρο, γίνεται βάσει της διάρκειας ανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιαστικό σκεύασμα, πληροφορία που παρέχεται από την παρασκευάστρια εταιρία.

Παράλληλα, τονίζεται στους πολίτες, η σημασία της ενημέρωσης των κτηνιατρικών/δασικών υπηρεσιών και των θηροφυλάκων σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ζώων ευαίσθητων στον ιό της λύσσας (όλα τα θερμόαιμα ζώα) ή ανεύρεσης ζώων τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη για λύσσα (λυσσύποπτα).

Επισημαίνεται ότι, πρωταρχικός για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της λύσσας στη χώρα μας, είναι ο ρόλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και των θηροφυλάκων και των κυνηγών, που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης του νοσήματος στην Ελλάδα.
Read More »
Ρίψη εμβολίων για τις αλεπούδες σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα και Πρέβεζα Ρίψη εμβολίων για τις αλεπούδες σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα και Πρέβεζα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Προχωράει η πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Προχωράει η πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου


Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει, πιλοτικά, από την Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα Πιστοποίησης των Δημοσίων Μουσείων της χώρας, το οποίο εξελίσσεται για τα αρχαιολογικά μουσεία της Νικόπολης, της Άρτας, της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων.


Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του ΥΠΠΟ «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021 και εθνικούς πόρους. Στόχος του ΥΠΠΟ είναι να πιστοποιηθούν σταδιακά όλα τα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας μας και να αναγνωριστούν όσα ιδιωτικά ή δημοτικά ή άλλα μουσεία επιθυμούν.

Η Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των τακτών συναντήσεών της με τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών Υπουργείου για την εξέλιξη του έργου, τόνισε ότι «η πιστοποίηση των δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων αποτελεί διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξιολογούμε τα μουσεία μας, για να τα βελτιώσουμε. Αναβαθμίζουμε κτηριακά τις εγκαταστάσεις τους και βελτιώνουμε ουσιαστικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους προς τους επισκέπτες τους. Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις εξωστρέφειας. Απαιτείται καθιέρωση στενής συνεργασίας και δικτύωσης των δράσεων των Μουσείων της Περιφέρειας, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία οικονομία κλίμακας».

Η Υπουργός καθόρισε τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των εργασιών και των δράσεων, που περιλαμβάνονται στο έργο της Πιστοποίησης των Μουσείων της Ηπείρου, με συνεχή έλεγχο του παραγόμενου αποτελέσματος και με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των αναγκαίων δράσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ, το α΄ τρίμηνο του 2024.

Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα που αφορούν στην τήρηση των προδιαγραφών, που καθορίζονται από τη διαδικασία Πιστοποίησης, όπως η κτηριακή αναβάθμιση των υποδομών, η σχολαστική καταγραφή των Συλλογών, όχι μόνον στο σύστημα κάθε μουσείου, αλλά και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και γενικά των εμποδιζόμενων ατόμων και τεχνολογικά ζητήματα για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.


Η Λίνα Μενδώνη έθεσε εμφαντικά, ως εκ των ων ουκ άνευ, το ζήτημα των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, με προτεραιότητα την προστασία των μουσείων από φωτιά και πλημμύρα, ενώ τόνισε την ανάγκη συστηματικού και συνεχούς ελέγχου των προληπτικών μέτρων προστασίας και της επιμόρφωσης του προσωπικού για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

«Με βάση τις απαιτήσεις για ένα σύγχρονο και προσβάσιμο μουσείο, αλλά και την άμεση ενίσχυση της αναπτυξιακής του διάστασης, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις οι διαδικασίες της πιστοποίησης και της αναγνώρισης, προκειμένου να βελτιώσουμε εαυτούς και αλλήλους» είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι «μέσω του προγράμματος πιστοποίησης, τα δημόσια μουσεία της χώρας θα προσελκύουν περισσότερες και πολυποίκιλες ομάδες κοινού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και κυρίως νέους. Τα μουσεία, παράλληλα, γίνονται συμπεριληπτικά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, καλύπτοντας τις απαιτήσεις των επισκεπτών και απαντώντας στις περιβαλλοντικές, οικονομικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, οι Έφοροι Αρχαιοτήτων της Ηπείρου Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Χουλιάρας και Ανθή Αγγέλη, οι Διευθύντριες Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Μουσείων Σταυρούλα Φωτοπούλου, Μαρία Ξένη Γαρέζου και Νικολέττα Σαραγά, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Read More »
Προχωράει η πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου Προχωράει η πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Επίσκεψη του συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»στο ΚΔΑΠ-ΜεΑ «Το Εργαστήρι» του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Επίσκεψη του συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»στο ΚΔΑΠ-ΜεΑ «Το Εργαστήρι» του Δήμου ΗγουμενίτσαςΟ υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας με τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Γιώργο Ματρακούκα και Ειρήνη (Ρένα) Νάση και τους υποψήφιους Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Γραικοχωρίου και Αγίου Βλασίου Χριστίνα Μώκου και Χαράλαμπο (Μπάμπη) Γκουντόπουλο αντίστοιχα, επισκέφθηκαν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) «Το Εργαστήρι» του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Λαδοχώρι και συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους και τους χρήστες.

Στο κτήριο, που κατασκευάστηκε από συγχρηματοδότηση του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Ιδρύματος Νιάρχου μέσω δωρεάς, εκκρεμεί εδώ και χρόνια η οργάνωση και λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Δυναμικότητας 9 ατόμων, ενώ είναι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ο κ. Μπέζας υπογράμμισε την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης της λειτουργίας του ΚΔΑΠ-μεΑ, που στην ουσία χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ και τη στήριξη του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» στο σπουδαίο έργο που επιτελείται από το προσωπικό, το οποίο καλύπτει πάγιες και ουσιαστικές ανάγκες και δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας.

Τέλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, δήλωσε:

«Για το Συνδυασμό μας, η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί βασική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης.

Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να λειτουργήσει επιτέλους η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που είναι δομή απαραίτητη για την τοπική μας κοινωνία.

Πρέπει επίσης, να διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του Κέντρου Κοινότητας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου και να προχωρήσει η περαιτέρω αναβάθμισή τους με τη στέγασή τους, μαζί με το «Βοήθεια στο Σπίτι», σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου με αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας για τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους».
Read More »
Επίσκεψη του συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»στο ΚΔΑΠ-ΜεΑ «Το Εργαστήρι» του Δήμου Ηγουμενίτσας Επίσκεψη του συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ»στο ΚΔΑΠ-ΜεΑ «Το Εργαστήρι» του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Λ. Σιγάλας, Minoan Lines: Θα αναπτύξουμε τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Λ. Σιγάλας, Minoan Lines: Θα αναπτύξουμε τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και ΗρακλείουΈως τον προσεχή Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με τον Λουκά Σιγάλα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Minoan Lines. Στο λιμάνι αυτό, έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος η κοινοπραξία Grimaldi – Μινωικών Γραμμών.

Μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2023, ο κ. Σιγάλας τόνισε ότι «μέσα σε 9 μήνες είμαστε υποχρεωμένοι να παρουσιάσουμε ένα master plan αξιοποίησης, τόσο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και για το λιμάνι του Ηρακλείου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα, μόλις υπάρξει μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης του λιμένα Ηγουμενίτσας, θα ξεκινήσει η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών.

Ειδικότερα, για την Ηγουμενίτσα, ο όμιλος Grimaldi θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, με τις μαρίνες σε Σύβοτα και Πλαταριά, οι οποίες παρουσιάζουν δυνατότητες επέκτασης, οι οποίες θα επιτρέψουν τη φιλοξενία μεγαλύτερων σκαφών αναψυχής.

Ακολούθως, στο κομμάτι της κρουαζιέρας, ο κ. Σιγάλας αποκάλυψε ότι «έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με μεγάλες εταιρείες για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους, και στα δύο λιμάνια και ειδικότερα στο Ηράκλειο».

Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει στη μεταφορά περισσότερων φορτηγών οχημάτων. Όπως είπε, «στην Ηγουμενίτσα προσεγγίζουν 2 υβριδικά πλοία Ro-Ro που θα διευκολύνουν αυτό το σχέδιό μας. Επίσης, υπάρχουν χώροι εντός του λιμένα Ηγουμενίτσας που θα προετοιμαστούν για ασφαλείς χώρους στάθμευσης ασυνόδευτων φορτηγών διαχείρισης και προώθησής τους».

Αναφορικά με την εξέλιξη της ακτοπλοϊκής κίνησης, εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής το 2023 δείχνει να είναι μια καλή χρονιά, τόσο σε επίπεδο επιβατικών, όσο και εμπορευματικών μεταφορών σε όλες τις γραμμές που δραστηριοποιείται ο ιταλικός ναυτιλιακός όμιλος.
Read More »
Λ. Σιγάλας, Minoan Lines: Θα αναπτύξουμε τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου Λ. Σιγάλας, Minoan Lines: Θα αναπτύξουμε τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Πρόγραμμα Περιοδειών Συνδυασμού "ΝΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ"

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Πρόγραμμα Περιοδειών Συνδυασμού "ΝΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ"


Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023
19:30 ΣΚΑΝΔΑΛΟ
20:30 ΓΑΡΔΙΚΙ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
20:00 ΨΑΚΑ
21:00 ΓΚΡΙΚΑ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
20:30 ΧΡΥΣΑΥΓΗ
21:30 ΚΑΡΥΩΤΙ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
20:00 ΞΗΡΟΛΟΦΟ
21:30 ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ


Κυριακή πρωί 24 Σεπτεμβρίου 2023
10:00 ΠΕΤΡΟΒΙΤΣΑ
10:30 ΠΛΑΚΩΤΗ
11:15 ΠΕΝΤΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
12:00 ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Κυριακή βράδυ 24 Σεπτεμβρίου 2023
19:30 ΧΟΙΚΑ
20:30 ΓΛΥΚΗ
21:30 ΠΟΤΑΜΙΑ

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
19:30 ΝΕΡΑΙΔΑ
20:30 ΝΕΟΧΩΡΙ
21:00 ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
20:00 ΖΕΡΒΟΧΩΡΙ
21:00 ΠΡΟΔΡΟΜΙ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
20:00 ΠΑΓΚΡΑΤΙ
20:30 ΣΕΒΑΣΤΟ
21:00 ΑΜΠΕΛΙΑ

Κυριακή Πρωί 1 Οκτωβρίου 2023
10:00 ΧΩΡΙΑ ΣΟΥΛΙΟΥ
Read More »
Πρόγραμμα Περιοδειών Συνδυασμού "ΝΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ" Πρόγραμμα Περιοδειών Συνδυασμού "ΝΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή


Συνελήφθη χθες (18-09-2023) απογευματινές ώρες σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού αλλοδαπός, διότι όπως καταγγέλθηκε, νωρίτερα είχε αφαιρέσει τέσσερις μπάλες χορτάρι από αγρόκτημα ιδιοκτησίας ημεδαπού.


Read More »
Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Σχηματισμός δικογραφίας για απάτες με το πρόσχημα της παροχής κρατικού επιδόματος

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτες με το πρόσχημα της παροχής κρατικού επιδόματος


Οι δράστες αποσπούσαν χρήματα από λογαριασμούς ανυποψίαστων, τα οποία έπειτα στοιχημάτιζαν διαδικτυακά σε αθλητικούς αγώνες

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πράξεις που έλαβαν χώρα προ τετραμήνου.

Για την εμπλοκή της στις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, άγνωστοι τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους υπαλλήλους επιχειρήσεων, κατά προτίμηση γυναίκες, προσποιούμενοι δήθεν τους λογιστές της εργοδότριας εταιρείας τους, αναφέροντάς τους ότι τυγχάνουν δικαιούχοι κρατικού επιδόματος.

Ακολούθως, προκειμένου δήθεν να καταβληθεί στους υπαλλήλους το δικαιούμενο χρηματικό ποσό, αποσπούσαν κωδικούς τους ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και με κατάλληλη καθοδήγηση μετέφεραν εν αγνοία τους χρήματα σε λογαριασμό που διατηρούσε η κατηγορούμενη σε διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία, όπου στοιχημάτιζαν τα μεταφερθέντα χρήματα σε εν εξελίξει αθλητικούς αγώνες (live betting).

Στη συνέχεια, στην περίπτωση που επιβεβαιώνονταν οι προβλέψεις τους σχετικά με την έκβαση των αγώνων, μετέφεραν τα αντίστοιχα κέρδη σε τραπεζικό λογαριασμό τους.

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω μεθοδολογία, διακριβώθηκε ότι οι δράστες εμπλέκονται σε δύο περιπτώσεις εξαπάτησης και μία απόπειρα, όλες σε βάρος γυναικών (τις οποίες προδήλως επέλεγαν για να εκμεταλλευτούν πιθανή άγνοιά τους σχετικά με τις στοιχηματικές ιστοσελίδες), καταφέρνοντας να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 930 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ η έρευνα για την αποκάλυψη της ταυτότητας και έτερων εμπλεκόμενων συνεχίζεται.
Read More »
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτες με το πρόσχημα της παροχής κρατικού επιδόματος Σχηματισμός δικογραφίας για απάτες με το πρόσχημα της παροχής κρατικού επιδόματος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας η διοίκηση του Ιδρύματος Σάρρα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Στον Δήμο Ηγουμενίτσας η διοίκηση του Ιδρύματος Σάρρα


Στον Δήμο Ηγουμενίτσας περιήλθε η διοίκηση του Ιδρύματος Ηλία Ι. Σάρρα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 35941/25-07-2023 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, η οποία ορίζει τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, Πρόεδρο του Ιδρύματος. Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Η ανάθεση της προεδρίας του κοινωφελούς Ιδρύματος Ηλία Ι. Σάρρα, στο Καστρί, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας και για εμένα προσωπικά.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υιό του αείμνηστου Ηλία Σάρρα, κ. Ιωάννη Σάρρα, για την εξαίρετη συνεργασία και για όλες του τις ενέργειες, ώστε να περιέλθει υπό την σκέπη και διαχείριση του Δήμου Ηγουμενίτσας το κοινωφελές Ίδρυμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Πρόκειται για μία ενέργεια, με την οποία, ένας ευπατρίδης συντοπίτης μας εκδηλώνει με τον πιο ουσιαστικό και ανιδιοτελή τρόπο την αγάπη του για την γενέτειρά του. Για το λόγο αυτό τόσο εγώ, ως Δήμαρχος, όσο και οι συνδημότες μου, του οφείλουμε σεβασμό και βαθιά ευγνωμοσύνη.

Ως εκ τούτου, πιστοί στο όραμα του αείμνηστου Ηλία Σάρρα και σεβόμενοι τη βούληση του Ιδρυτή για τη λειτουργία του Ιδρύματος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, συνεχίζουμε μεριμνώντας ώστε το εμβληματικό αυτό κτήριο να αξιοποιηθεί σωστά προς όφελος των πολιτών, να ενισχυθεί ως σημείο αναφοράς του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι και να καταστεί τοπόσημο για τον Δήμο μας.»


Read More »
Στον Δήμο Ηγουμενίτσας η διοίκηση του Ιδρύματος Σάρρα Στον Δήμο Ηγουμενίτσας η διοίκηση του Ιδρύματος Σάρρα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Μ.Ε.Σ.Προδρομίου- η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης Συλλόγου από τη Θεσπρωτία, στους πλημμυροπαθεις της Θεσσαλίας!

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Μ.Ε.Σ.Προδρομίου- η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης Συλλόγου από τη Θεσπρωτία, στους πλημμυροπαθεις της Θεσσαλίας!

 

Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι για την συγκλονιστική ανταπόκριση των χωριανών και συνδημοτών μας στο κάλεσμα του Συλλόγου μας για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
 
Χωρίς καθυστέρηση και δεύτερη σκέψη, πλήθος κόσμου, σχολεία, επιχειρήσεις κινητοποιηθήκαμε άμεσα στη συλλογή των ειδών.
 
Αποτέλεσμα, 33 παλέτες εμφιαλωμένου νερού και μεγάλος όγκος ειδών άμεσης κατανάλωσης και ιατροφαρμακευτικών προϊόντων φορτώθηκαν στο Προδρομι το Σαββατοκύριακο και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη πληγείσα περιοχή τη Δευτέρα , έπειτα από επικοινωνία του Συλλόγου μας με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Μεταμόρφωσης στον Παλαμά Καρδίτσας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς, τον Θεοδωρο Θ. Αναστασίου για την πρωτοβουλία του να μεταφέρει αφιλοκερδώς διαθέτοντας το φορτηγό του, τη βοήθεια στη Θεσσαλία .
Είναι πραγματικά στήριγμα για τον Σύλλογο μας και όποτε έχει χρειαστεί δίπλα μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον συγχωριανό μας Χρήστο Τζάκο για τη διαθεση του χώρου της επιχείρησης του και τη βοήθεια στην φόρτωση των ειδών.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που στήριξαν τη προσπάθεια μας και πλαισιώνουν τις δράσεις μας, δείχνοντας και στη πράξη την εμπιστοσύνη προς τον Σύλλογο μας! Είστε πραγματικά η δύναμη μας!

Τέλος, είμαστε ευγνώμονες στα μέλη και τους εθελοντές μας, που είναι η καρδιά αυτού του μεγάλου Συλλόγου!

Ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στους πληγέντες συνανθρώπους μας.
Η αλληλεγγύη είναι η μεγάλη μας δύναμη!


Με εκτίμηση το Δ.Σ. του Μ. Ε. Σ. Προδρομίου
Read More »
Μ.Ε.Σ.Προδρομίου- η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης Συλλόγου από τη Θεσπρωτία, στους πλημμυροπαθεις της Θεσσαλίας! Μ.Ε.Σ.Προδρομίου- η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης Συλλόγου από τη Θεσπρωτία, στους πλημμυροπαθεις της Θεσσαλίας! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Στον αέρα βασικές δομές του Δήμου Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Στον αέρα βασικές δομές του Δήμου ΗγουμενίτσαςΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" τρεις βασικές δομές του Δήμου με μέγιστη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο και οι εργαζόμενοι σε αυτές!!!
Συγκεκριμένα, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Κοινότητας δεν υπάρχει η πρόβλεψη για συνέχεια των προγραμμάτων, λόγω αργοπορίας κατάθεσης των στοιχείων της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ!!!
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να κάνει, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τόσο για τη διασφάλιση των παροχών προς τις ευαίσθητες ομάδες των οφελουμένων συμπολιτών μας, όσο και των συναδέλφων - εργαζομένων σε αυτές.
Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενημέρωση.
Read More »
Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Στον αέρα βασικές δομές του Δήμου Ηγουμενίτσα Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: Στον αέρα βασικές δομές του Δήμου Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Στήριξη του Μάριου Κάτση στον Στέφανο Κασσελάκη

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Στήριξη του Μάριου Κάτση στον Στέφανο Κασσελάκη Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στην κάλπη της Κυριακής και εν όψει του β´ γύρου για την εκλογή του νέου Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία, συντάσσομαι κι εγώ στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα χιλιάδες μέλη, παλιά και νέα, με το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, έδωσαν σαφές μήνυμα ανανέωσης, ενότητας και νίκης απέναντι στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Ένα μήνυμα που εναποθέτει ξανά την ελπίδα του προοδευτικού κόσμου στον ΣΥΡΙΖΑ και μας δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία, στη βάση της ομόφωνα ψηφισμένης ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Ένα κόμμα των μελών, με ουσιαστικό λόγο και αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα. Μια σύγχρονη αριστερά, μια πατριωτική προοδευτική παράταξη που θα μετασχηματιστεί και θα ανασυγκροτηθεί ριζικά, έχοντας όμως πάντα την πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο.

Μια παράταξη που θα εκφράσει μαζικά και πλειοψηφικά τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα.
Read More »
Στήριξη του Μάριου Κάτση στον Στέφανο Κασσελάκη Στήριξη του Μάριου Κάτση στον Στέφανο Κασσελάκη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Παππάς στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Παππάς στηρίζει τον Στέφανο ΚασσελάκηΤη στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη, ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε, ο Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών στη Βουλή.

«Είχαμε μια ξεκάθαρη, πολιτική, σοβαρή, συζήτηση για μέλλον παράταξης – το περιεχόμενο της οποίας θα το δείτε σε κοινή δήλωση που θα εκδοθεί σε λίγο», είπε.
Read More »
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Παππάς στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Παππάς στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Στις 20 Σεπτεμβρίου η κεντρική ομιλία του Σ. Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Στις 20 Σεπτεμβρίου η κεντρική ομιλία του Σ. Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα


Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα, στο ξενοδοχείο Angelica Pallas.

Στην ομιλία του, επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου , θα αναφερθεί σε σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Επιπροσθέτως θα αναφερθεί και σε σημεία του προγράμματος διακυβέρνησης που αφορούν τόσο τη Θεσπρωτία και όσο και ολόκληρη την Ήπειρο.

Η εκδήλωσή είναι ανοιχτή στο κοινό.

Read More »
Στις 20 Σεπτεμβρίου η κεντρική ομιλία του Σ. Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα Στις 20 Σεπτεμβρίου η κεντρική ομιλία του Σ. Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε για το 2023 η απογραφή των λευκών πελαργών σε 39 περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας και 6 περιοχές του Νομού Πρέβεζας.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε για το 2023 η απογραφή των λευκών πελαργών σε 39 περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας και 6 περιοχές του Νομού Πρέβεζας.

Ολοκληρώθηκε η απογραφή των λευκών πελαργών για το έτος 2023 σε 39 περιοχές του Ν. Θεσπρωτίας και σε 6 περιοχές του Ν. Πρέβεζας. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συγκρότηση ομάδας πεδίου η οποία μέσω οχήματος 4Χ4 εποπτεύει τις χαρτογραφημένες περιοχές παρουσίας φωλιών παρατηρώντας και καταγράφοντας απευθείας τα ζευγάρια των πελαργών. Στη συνέχεια, καταγράφεται ο αριθμός των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών. Στα δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί σε παλαιότερες καταγραφές (συντεταγμένες, είδος φωλιάς κ.α.) και εφόσον η θέση της κάθε φωλιάς δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, προστίθενται περαιτέρω στοιχεία, όπως τυχόν άδειες ή κατεστραμμένες φωλιές, η κατάσταση της φωλιάς (ύπαρξη στερεών υλικών, αιχμηρών αντικειμένων κ.α.).

Στα παρακάτω γραφήματα παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα τόσο της φετινής απογραφής (2023) όσο και η σύγκρισή τους με τις δυο προηγούμενες χρονιές, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του επισκεπτόμενου πληθυσμού των πελαργών για την τελευταία τριετία (2021-2023) στην περιοχή.

Στα γραφήματα του Πίνακα 1, φαίνεται για την τελευταία τριετία το ΣΥΝΟΛΟ των φωλιών των πελαργών, οι άδειες φωλιές, πόσα ζευγάρια πελαργών αναπαράχθηκαν και πόσοι νεοσσοί και ενήλικες πελαργοί συνολικά παρατηρήθηκαν. Συμπερασματικά, σε σχέση με το 2022 παρατηρείται μια αύξηση στις ενεργές φωλιές πελαργών (37%), με αύξηση των νεοσσών (35%) (Γράφημα 1) αλλά και σημαντική αύξηση στον συνολικό πληθυσμό (νεοσσοί και ενήλικα) (36%). Όσον αφορά στην κατανομή των νεοσσών στις φωλιές, το 32% αφορούσε φωλιές με τρεις νεοσσούς και το 31% φωλιές με 4 νεοσσούς ενώ αρκετές ήταν και οι φωλιές με πέντε νεοσσούς (Γράφημα 2).Πίνακας 1. Ποσοτικά δεδομένα απογραφής πελαργών για την τριετία 2021-2023


Γράφημα 1. Διακυμάνσεις βασικών παραμέτρων των καταμετρήσεων πελαργών της τριετίας 2021-2023

\

Γράφημα 2. Κατανομή των νεοσσών των πελαργών στις φωλιές

Τη φετινή χρονιά αρκετές από τις φωλιές των πελαργών έχρηζαν αντικατάστασης, είτε λόγω φθορών από τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, είτε λόγω πρόκλησης προβλημάτων στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου και του ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας, η Μονάδα Διαχείρισης Ηπείρου - Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. προχώρησε στην τοποθέτηση / αντικατάσταση 5 νέων, τεχνητών φωλιών πελαργών σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Σουλίου (Προδρόμι, Καρβουνάρι, Ξηρόλοφο, Ραχούλι και Κρυσταλλοπηγή). Οι φωλιές τοποθετήθηκαν στις ίδιες θέσεις όπου υπήρχαν οι παλιές.

Συνολικά, από τις 22 νέες φωλιές, οι 13 είναι φυσικές με παρουσία πελαργών από τις οποίες οι 5 «έδωσαν» νεοσσούς και οι άλλες 2 παρατηρήθηκαν μόνο με ενήλικα άτομα χωρίς νεοσσούς. Στις υπόλοιπες φυσικές 6 δεν υπήρξε φώλιασμα. Όσον αφορά στις τεχνητές φωλιές, 4 «έδωσαν» νεοσσούς ενώ 5 παράμειναν άδειες.


Γράφημα 3. Είδη φωλιών που παρατηρήθηκαν κατά την τριετία 2021-2023

Φέτος, από κατοίκους περιοχών με φωλιές πελαργών, παρατηρήθηκε η παραμονή κάποιων νεαρών πελαργών στην φωλιά τους μετά και την αναχώρηση των ενήλικων γονιών τους για το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες, έσπευσαν να ενημερώσουν το παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης Ηπείρου για την συμπεριφορά αυτή των ανώριμων πελαργών.


Εικόνα 1. Η φωλιά των πελαργών στο χωριό Καρυώτι, στην οποία φαίνονται δυο νεαροί πελαργοί που παρατηρήθηκαν να παραμένουν έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Είναι γνωστή η τάση πολλών αποδημητικών πουλιών να μεταναστεύουν σε μεγάλα σμήνη που αποτελούνται από συγγενικά και μη άτομα, διαφορετικών ηλικιών που συχνά μεταναστεύουν ασύγχρονα λόγω διαφορετικών χρόνων εκκόλαψης. Επομένως, η αναπαραγωγική συμπεριφορά των πελαργών μπορεί να περιορίσει τις αναχωρήσεις στις αρχές του φθινοπώρου και να οδηγήσει σε αργοπορημένες μεταναστεύσεις. Όσον αφορά στη συμπεριφορά αυτή των ανώριμων πελαργών, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να χρειάζονται μια εξερευνητική φάση στο πρώιμο στάδιο της ζωής τους, κατά το οποίο αποκτούν εμπειρίες που ωφελούν την εδραίωση και τη βελτίωση της μεταναστευτικής τους συμπεριφοράς. Έτσι, τα νεαρά πτηνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο ή ακολουθούν φαινομενικά μειονεκτικές διαδρομές σε σύγκριση με τα ενήλικα από τον ίδιο πληθυσμό. Οι νεαροί πελαργοί συχνά αναχωρούν κάτω από λιγότερο ευεργετικές συνθήκες ανέμου σε σχέση με τους ενήλικες και η εκμάθηση της αντιμετώπισης των πλευρικών ανέμων μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια!

Επιπλέον, οι νεαροί πελαργοί είναι συχνά πιο αργοί ταξιδιώτες (slow fliers) από τους ενήλικες και γενικά πετούν λιγότερο αποτελεσματικά και με περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Πετώντας όμως μέσα σε ένα σμήνος με πολλά ενήλικα άτομα «μαθαίνουν» να εντοπίζουν τα θερμά ανοδικά ρεύματα, αυξάνοντας την ταχύτητα μετανάστευσης και συνεπώς μειώνοντας το ενεργειακό κόστος. Οι Bontekoe et al. (2023), θεωρούν ότι η αυτή η επιλογή ενός μη βέλτιστου χρόνου αναχώρησης δεν επηρεάζει μόνο το κόστος του ταξιδιού αλλά και την καθοδήγηση και τις ευκαιρίες μάθησης που παρέχει η μεταναστευτική κοινότητα. Επίσης, στην μελέτη των προαναφερόμενων ερευνητών, κατά την προκλητή καθυστέρηση πελαργών (περισσότερα εδώ), παρατηρήθηκε ότι οι νεαροί πελαργοί που καθυστέρησαν την αναχώρησή τους είχαν υψηλότερη κινητική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά και γρηγορότερη μετανάστευση με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης, σε σύγκριση με πελαργούς που έφυγαν εντός των αναμενόμενων χρόνων μετανάστευσης.


Αν και μπορεί να βασίζονται εν μέρει σε γενετικά κληρονομικά πρότυπα μετανάστευσης, οι πελαργοί εξαρτώνται κυρίως από κοινωνικές πληροφορίες που καθορίζουν τη μεταναστευτική τους συμπεριφορά (Chernetsov et al.). Το κίνητρο για αναχώρηση για τη μετανάστευση μπορεί να ενισχυθεί με την καθοδήγηση των ομοειδών τους. Μερικοί από τους νεαρούς πελαργούς που δεν μεταναστεύουν τελικά, πιθανότατα δεν είχαν κοινωνικά ερεθίσματα από άλλους μεταναστευτικούς πελαργούς. Αντίθετα, συνάντησαν άλλους πελαργούς που διαμένουν στην ίδια περιοχή και ως εκ τούτου έμειναν και οι ίδιοι. Επίσης, οι πελαργοί που μεταναστεύουν αργότερα επιλέγουν να μετακινηθούν σε κοντινότερες αποστάσεις παρά να φτάσουν σε μακρινότερους προορισμούς και αυτό το γεγονός οφείλεται πάλι στην μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση που έχουν με τους ωριμότερους πελαργούς. Αυτό υποδηλώνει ότι η καθυστερημένη μετανάστευση στερεί από τους νεαρούς πελαργούς το κοινωνικό περιβάλλον που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να συνεχίσουν τη μετανάστευση πέρα από τις τοποθεσίες διαχείμασης των ενηλίκων.

Φαίνεται λοιπόν, ότι ο πελαργός ακολουθεί έναν κοινωνικό τρόπο ζωής και οι αλληλεπιδράσεις του με τα υπόλοιπα μέλη του «κοπαδιού» είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για να βιώσει ευεργετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, αλλά και για να καταστεί δυνατή η ευέλικτη προσαρμογή του σε μεταβαλλόμενες συνθήκες μακροπρόθεσμα.


Read More »
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε για το 2023 η απογραφή των λευκών πελαργών σε 39 περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας και 6 περιοχές του Νομού Πρέβεζας. Επιτυχώς ολοκληρώθηκε για το 2023 η απογραφή των λευκών πελαργών σε 39 περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας και 6 περιοχές του Νομού Πρέβεζας. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν Στη Θεσπρωτία Για Υπόθεση Προώθησης Στο Εξωτερικό Παράτυπων Μεταναστών

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Συνελήφθησαν Στη Θεσπρωτία Για Υπόθεση Προώθησης Στο Εξωτερικό Παράτυπων ΜεταναστώνΣυνελήφθησαν την (17-09-2023) νωρίς το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας δύο αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό και συνοδηγό τους δύο κατηγορούμενους, διαπιστώθηκε ότι σε αυτό επέβαιναν ακόμη 5 παράτυποι μετανάστες, τους οποίους προσπαθούσαν να προωθήσουν παράνομα στο εξωτερικό μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι πέντε αλλοδαποί παρελήφθησαν έναντι αμοιβής προχθές (16-09-2023) το απόγευμα από τους δύο κατηγορούμενους από περιοχή της Αττικής, ενώ τελικός προορισμός τους ήταν χώρα της Βόρειας Ευρώπης.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν το παραπάνω αυτοκίνητο, χρηματικό ποσό 300 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθησαν Στη Θεσπρωτία Για Υπόθεση Προώθησης Στο Εξωτερικό Παράτυπων Μεταναστών Συνελήφθησαν Στη Θεσπρωτία Για Υπόθεση Προώθησης Στο Εξωτερικό Παράτυπων Μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... -11. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1.700.000 € ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ…

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
     
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... -11. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1.700.000 € ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ…


Το πρόβλημα ενός απαρχαιωμένου στόλου δημοσίων οχημάτων, που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών, είναι πολλαπλό. Αυξημένο κόστος για τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής, αυξημένο κόστος κατανάλωσης καυσίμων αλλά κυρίως σοβαρά θέματα ασφάλειας των χρηστών – χειριστών τους.

ΤΟΜΕΑΣ: ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Ο Δήμος Σουλίου, φρόντισε για την προμήθεια 9 νέων οχημάτων στη διάρκεια της τετραετίας, για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, αποκομιδής απορριμμάτων, χωματουργικών εργασιών αλλά και για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας ύδρευσης και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Τα 8 από αυτά βρίσκονται ήδη από καιρό σε κυκλοφορία και το απορριμματοφόρο όχημα 12tn αναμένεται να παραδοθεί στο Δήμο έως τέλους του έτους. Μεταξύ των υπολοίπων αναφέρεται και το 9-θέσιο βαν δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη μεταφορά συμπολιτών μας στο ΚΔΑΠμεΑ «το εργαστήρι» στην Ηγουμενίτσα.
Η προσπάθεια ανανέωσης του στόλου οχημάτων του Δήμου είναι συνεχής και αποδεικνύεται και από τις προτάσεις χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί και αφορούν στόλο ηλεκτροκίνητων και συμβατικών οχημάτων, κυρίως για τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας.


Read More »
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... -11. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1.700.000 € ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ… ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... -11. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1.700.000 € ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ… Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία έστειλε σήμερα με αντιπροσωπεία στη Λάρισα.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία έστειλε σήμερα με αντιπροσωπεία στη Λάρισα

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συγκέντρωση, και η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα,νερά) για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές..

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία έστειλε σήμερα με αντιπροσωπεία στη Λάρισα.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας έκανε πράξη για μια ακόμα φορά το σύνθημα, «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!», στη μεγάλη μάχη που δίνει ο λαός της Θεσσαλίας για να σταθεί στα πόδια του, να ξελασπώσει τα σπίτια του, να εξασφαλίσει τα αναγκαία, ενώ παραμένει εγκαταλειμμένος από το κράτος, την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση.Read More »
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία έστειλε σήμερα με αντιπροσωπεία στη Λάρισα. Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία έστειλε σήμερα με αντιπροσωπεία στη Λάρισα. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Δωρεά από το Φαρμακείο του Κ.Κάτσιου Νικόλαου στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Δωρεά από το Φαρμακείο του Κ.Κάτσιου Νικόλαου στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό.Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Φαρμακείο του Κ.Κάτσιου Νικόλαου για την συλλογή σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά στα γραφεία του (ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ).

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ( ΠΡΩΗΝ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888

Email: kf@igoumenitsa.gr
Facebook: https://www.facebook.com/kfIgoumenitsas/


Read More »
Δωρεά από το Φαρμακείο του Κ.Κάτσιου Νικόλαου στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό. Δωρεά από το Φαρμακείο του Κ.Κάτσιου Νικόλαου στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Συλλυπητήριο μήνυμα από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Συλλυπητήριο μήνυμα από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ ΘεσπρωτίαςΕκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της συνταξιούχου συναδέλφισσας μας, Μανδέλας Παρασκευής ετών 66 που έφυγε από τη ζωή .

Η Παρασκευή , μόνιμος υπάλληλος του Δήμου Ηγουμενίτσας, υπηρέτησε ως καθαρίστρια σχολικών κτιρίων .

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα τρίτη 19/9/2023 ώρα 14.30 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Γραικοχωρίου .

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση
Read More »
Συλλυπητήριο μήνυμα από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας Συλλυπητήριο μήνυμα από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Τους υποψήφιους και τις προγραμματικές θέσεις παρουσίασε ο Αντώνης Μπέζας

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Τους υποψήφιους και τις προγραμματικές θέσεις παρουσίασε ο Αντώνης Μπέζας


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/9, στην καφετέρια- εστιατόριο SABBIΑ στην Ηγουμενίτσα, η ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων και των προγραμματικών θέσεων του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ».
Η ενέργεια, η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός και η εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη συμμετοχή του κόσμου αλλά και η πρωτοτυπία στη διοργάνωση, έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα, 20 ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου, για την αλλαγή στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σας ευχαριστώ που είστε, τόσοι πολλοί σήμερα εδώ μαζί μας και τιμάτε, εμένα και τους υποψηφίους του Συνδυασμού μας με την παρουσία σας. Δεν είστε εδώ μόνο για μας. Είστε εδώ, γιατί πιστεύετε σ’ αυτόν τον Δήμο. Πιστεύετε στην Ηγουμενίτσα. Είστε εδώ γιατί αντιστέκεστε.
Αντιστέκεστε στην αδιαφορία, την ανυπαρξία, την αδράνεια, τις πιέσεις και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Είστε εδώ γιατί επιμένετε. Επιμένετε πως η Ηγουμενίτσα μπορεί να σταθεί όρθια, μπορεί να σηκώσει ανάστημα και να φτάσει ψηλά, με υπερηφάνεια. Και είστε εδώ, γιατί ξέρετε, πως στο βιβλίο αυτού του Δήμου, που οι ιστορίες όλων μας συνδέονται, τις επόμενες σελίδες θα τις γράψουμε όλοι μαζί».
«Θα δώσουμε όλο μας το βάρος σ’ αυτό που εγώ ονομάζω πολιτισμό της καθημερινότητας. Πολιτισμός της καθημερινότητας σημαίνει πως έφτασε η ώρα να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο, ο οποίος είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας και που τον έχουμε αφήσει να θαμπώσει και να σπάσει. Ποια είναι η λογική μας; Να κινηθούμε παράλληλα σε δύο κατευθύνσεις.
Από τη μία, με τοπικές παρεμβάσεις ακριβείας. Παρεμβάσεις σε κάθε Δημοτική Κοινότητα. Αυτές τις ημέρες, τμηματικά, παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας ανά Δημοτική Ενότητα.
Τι εννοώ; Η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός, οι αστικοί και αγροτικοί δρόμοι, η αλλαγή χρήσης παλιών κτιρίων, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες μας, τα έργα ύδρευσης, οι μικροί χώροι πολιτισμού και αθλητισμού, οι προνοιακές δράσεις, όλα είναι κομμάτια του πάζλ που ονομάζεται δημόσιος χώρος. Μιλάω λοιπόν για ένα πλέγμα πολύ συγκεκριμένων έργων στις Δημοτικές Κοινότητες που θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και θα προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση στους κατοίκους τους.


Από την άλλη, ας τολμήσουμε να οραματιστούμε, με μεγάλα έργα και δράσεις. Γιατί τα μικρά κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη και τα μεγάλα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Ο πολιτισμός της καθημερινότητας θέλει τόλμη. Επί δεκαετίες έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις. Για πολλά πράγματα υπάρχουν μελέτες, σχέδια, μακέτες. Έχουν ειπωθεί τα πάντα. Παρόλα αυτά, για εμάς εδώ στην Ηγουμενίτσα «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν».
Υπάρχουν δύο βασικές έννοιες που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής που προσφέρει στους πολίτες του και την βιωσιμότητα ενός Δήμου: Η «ταυτότητα» και η «εικόνα». Η «ταυτότητα», έχει να κάνει με το σύνολο των ιδιοτήτων και των αξιών που καθορίζουν και χαρακτηρίζουν έναν Δήμο και τον διαφοροποιούν από άλλα μέρη. Η «εικόνα», αναφέρεται στο πως ένας Δήμος γίνεται αντιληπτός από το κοινό, είναι δηλαδή η αντίληψη που έχουμε ή που υπάρχει για αυτόν.
Η Ηγουμενίτσα, δυστυχώς, και αναφέρομαι στο σύνολο του Δήμου, δεν έχει ούτε «ταυτότητα», ούτε «εικόνα», και αυτό για να αλλάξει χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, ένα επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και μεγάλα έργα υποδομής.
Δράσεις και έργα που δεν είναι όλα στην αρμοδιότητα του Δήμου. Εμπλέκονται σε ορισμένα από αυτά το κεντρικό κράτος, δηλαδή η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια ή ακόμη και ο ιδιώτης παραχωρησιούχος του Λιμανιού. Ο Δήμος όμως, που είναι ο επισπεύδων, οφείλει, είτε να συνεργαστεί, είτε να διεκδικήσει για να τα προωθήσει.
Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού σχεδίου σας παρουσιάζουμε 16 + 4 έργα ή δράσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν στο χρονικό ορίζοντα της επόμενης πενταετούς δημοτικής θητείας και τα οποία θα αποτελέσουν τα 20 μεγάλα βήματα για την Ηγουμενίτσα του 2030.
Όλα αυτά, μόνο εμείς μπορούμε να τα κάνουμε πραγματικότητα! Γιατί έχουμε όραμα, γνώση και εμπειρία. Γιατί έχουμε το ανάστημα να διεκδικήσουμε. Γιατί αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, και όχι τις καρέκλες!».
«Με βάση τις προγραμματικές μας θέσεις, για την Ηγουμενίτσα του 2030, δημιουργήσαμε έναν Συνδυασμό άξιων και «καθαρών» ανθρώπων, χωρίς εξαρτήσεις ή προσωπικά συμφέροντα, έναν πολυσυλλεκτικό, ενωτικό και πραγματικά ανεξάρτητο Συνδυασμό, και τον δημιουργήσαμε χωρίς να διαθέτουμε μηχανισμό εξουσίας και χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και παραινέσεις. Τον δημιουργήσαμε από την αρχή, γιατί πιστέψαμε ότι πρέπει να σταματήσουμε την παρακμή και ότι πρέπει να φτιάξουμε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο με ανάπτυξη, ευημερία και ποιότητα ζωής για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο καθαρά αυτοδιοικητικό, που εκφράζει τη δική μας αντίληψη και πρόταση για το μεγάλο άλμα της Ηγουμενίτσας στο μέλλον. Ένα ψηφοδέλτιο που δημιουργεί μια νέα γενιά στελεχών της Αυτοδιοίκησης και απαρτίζεται από ανθρώπους απ’ όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκε από τους παρευρισκόμενους χρηματικό ποσό με το οποίο θα αγοραστούν και θα σταλούν είδη καθαρισμού στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Read More »
Τους υποψήφιους και τις προγραμματικές θέσεις παρουσίασε ο Αντώνης Μπέζας Τους υποψήφιους και τις προγραμματικές θέσεις παρουσίασε ο Αντώνης Μπέζας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Ο Κονίτσης Ανδρέας Τοποτηρητής της Ι.Μ. Παραμυθίας

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Ο Κονίτσης Ανδρέας Τοποτηρητής της Ι.Μ. ΠαραμυθίαςΜετά την παραίτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Παραμυθίας κ. Τίτου για λόγους γήρατος και η οποία έγινε δεκτή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στς 25 Αυγούστου 2023 η Εκκλησία προχώρησε στον ορισμό Τοποτηρητή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, Τοποτηρητής της χηρευούσης Ι.Μ. Παραμυθίας ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Read More »
Ο Κονίτσης Ανδρέας Τοποτηρητής της Ι.Μ. Παραμυθίας Ο Κονίτσης Ανδρέας Τοποτηρητής της Ι.Μ. Παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός 19χρονης ναυτικού

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023
Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός 19χρονης ναυτικούΕνημερώθηκε πρωινές ώρες της Δευτέρας, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, από 19χρονη ημεδαπή ναυτολογημένη ως επίκουρος στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο "ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ'' Ν.Π. 12665, συνοδευόμενη από τον αξιωματικό φυλακής του εν λόγω πλοίου, για τον τραυματισμό της ανωτέρω 19χρονης, εντός του πλοίου, την 16-09-2023 και ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω προς τον λιμένα εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες την 16.09.2023, η 19χρονη, υπέστη τραυματισμό στο αριστερό της χέρι κατά την προσπάθεια συγκράτησης μιας θύρας του καταστρώματος. Πρωινές ώρες χθες με τον κατάπλου του πλοίου στον λιμένα Ηγουμενίτσας, η ανωτέρω ναυτικός μετέβη στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου διεγνώσθη με κάκωση αριστερού καρπού.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός 19χρονης ναυτικού Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός 19χρονης ναυτικού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 Rating: 5

Σελίδες