Συνάντηση Λώλου με τη Δήμαρχο του Δήμου Δέλβινο

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019


Συνάντηση Λώλου με τη Δήμαρχο του Δήμου Δέλβινο


Τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης η Δήμαρχος του Δήμου Δέλβινο του Νομού Αυλώνα της Αλβανίας, κυρία Majlinda Qilimi, μαζί με τους Αντιδημάρχους της. 

Η επίσκεψη, η οποία διεξήχθη σε κλίμα θετικής αλληλεπίδρασης, επικεντρώθηκε σε θέματα που ενώνουν τους δύο Δήμους και κυρίως στην ανάδειξη και διατήρηση του κοινού πολιτιστικού τους πλούτου.
Read More »
Συνάντηση Λώλου με τη Δήμαρχο του Δήμου Δέλβινο Συνάντηση Λώλου με τη Δήμαρχο του Δήμου Δέλβινο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Απομακρύνθηκαν 100δες κορμοί από το φράγμα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Απομακρύνθηκαν 100δες κορμοί από το φράγμα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, είχαν σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει ο ποταμός Καλαμάς, παρασέρνοντας στο διάβα του, εκατοντάδες κορμούς, κυρίως πλατάνων, μεταφέροντάς τους μέχρι το υδροηλεκτρικό φράγμα στο Ράγιο.

Η ποσότητα των κορμών ήταν τόσο μεγάλη που κυριολεκτικά είχε φράξει τη δίοδο του νερού, με κίνδυνο να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα στα σημεία του κάμπου πριν το φράγμα, αλλά και για τις καλλιέργειες μετά από αυτό, σε περίπτωση βίαιης διαφυγής της συσσωρευμένης ποσότητας νερού.

Με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ειδικό συνεργείο, ξεκίνησε από σήμερα Τετάρτη, την απομάκρυνση των κορμών. 


Τα εκατοντάδες νεκρά δέντρα, οφείλονται στην ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα  Ceratocystis platani, είναι  μία  από  τις  σημαντικότερες  ασθένειες  δασικών δένδρων στην Ελλάδα και πρωτοδιαπιστώθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων από τις αρχές του 2010.

Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου κατά μήκος των ποταμών, με εμφανέστερο πρόβλημα στον ποταμό Καλαμά στην Θεσπρωτία.

Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν σημεία αναφορά, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα.

Ειδικά από την περιοχή του Αγίου Βλασίου μέχρι και την αρχαία Φανωτή και ως την Μενίνα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Δείτε το βίντεο από την κάμερα του thespro.gr


Read More »
Απομακρύνθηκαν 100δες κορμοί από το φράγμα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Απομακρύνθηκαν 100δες κορμοί από το φράγμα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Μηνάς Πασχόπουλος: "Στην ευχέρεια της πρυτανείας η απόφαση λειτουργίας ή μη του τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα" (ΗΧΟΣ)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Μηνάς Πασχόπουλος: "Στην ευχέρεια της πρυτανείας η απόφαση λειτουργίας ή μη του τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα" (ΗΧΟΣ)

Μηνάς Πασχόπουλος - Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Read More »
Μηνάς Πασχόπουλος: "Στην ευχέρεια της πρυτανείας η απόφαση λειτουργίας ή μη του τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα" (ΗΧΟΣ) Μηνάς Πασχόπουλος: "Στην ευχέρεια της πρυτανείας η απόφαση λειτουργίας ή μη του τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα" (ΗΧΟΣ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Φιλιάτες: Πρόγραμμα του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Φιλιάτες: Πρόγραμμα του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων ΔυνάμεωνΣτα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που θα γίνει την 21η Νοεμβρίου 2019, ημέρα Πέμπτη, καταρτίζουμε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην πόλη των Φιλιατών, ως ακολούθως: 

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019: 

ΓΕΝΙΚΑ: 
1- Στους Φιλιάτες -Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων Καταστημάτων, του Δημοτικού Καταστήματος, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από την 8η πρωϊνή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου. 
2- Φωταγώγηση των ανωτέρω και της πόλης, κατά τις βραδινές ώρες της 21ης Νοεμβρίου 2019. 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ: 

Ώρα 10:00΄: 
3- Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου & Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟΥ. 
-Μετά τη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και Ημερήσιας Διαταγής από Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων 
-Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη δοξολογία, στην Εκκλησία, ώρα 09:55 π.μ. 

4- Ώρα 10.30΄: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της πόλης
- Ενός (1) λεπτού σιγή – ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ 

5- Ακολουθεί παράθεση καφέ στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Φιλιατών. 

ΤΕΛΕΤΑΡΧΗ ορίζουμε τον Δρίζη Δημήτριο, υπάλληλο της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Read More »
Φιλιάτες: Πρόγραμμα του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων Φιλιάτες: Πρόγραμμα του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών 


Σε πολιτική ήττα για τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και συνολικά για τη δημοτική αρχή κατέληξε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αύξηση των ανταποδοτικών τελών που αγγίζει ακόμη και το 60%. Πιο συγκεκριμένα, με 14 ψήφους κατά (παρατάξεις Ν. Κάτσιου, Ν. Γώγου και Ηλ. Κουτσή) έναντι 13 ψήφων υπέρ (παρατάξεις Γ. Καραγιάννη και Ν. Αθανασίου) μειοψήφησε η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την πρωτοφανή αύξηση και καταψηφίστηκε από το ανώτατο όργανο διοίκησης του δήμου. 

Όμως τη στιγμή που η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να «περάσει» με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων τη δική της πρόταση σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα, αφού πρώτα υποβάθμισε πολιτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στη συνέχεια «πέρασε» την εισήγηση της στα… «χαρτιά», κάνοντας επίκληση στη νομολογία, που σαφώς ορίζει ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής εγκρίνεται ως η μόνη πλήρως αιτιολογημένη πρόταση με εισήγηση των αρμόδιων αρχών. Επί της διαδικασίας, άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλα Κάτσιου, ο οποίος κατήγγειλε προσωπικά τον δήμαρχο Σουλίου για το γεγονός ότι, με ευθύνη του καταργήθηκε πολιτικά η αρχή της πλειοψηφίας και για πρώτη φορά στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου μετατράπηκε σε ένα διακοσμητικό όργανο χωρίς ουσιαστικό ρόλο! 

Αν όμως σε πολιτικό επίπεδο για τον δήμαρχο Σουλίου, Γ. Καραγιάννη το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας ισοδυναμεί με ηχηρό «χαστούκι», για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο δήμο Σουλίου η προκλητική αύξηση των ανταποδοτικών τελών που αγγίζει ακόμη και το 60% ισοδυναμεί με νέο δυσβάσταχτο χαράτσι, που θα γονατίσει οικονομικά κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και θα στραγγαλίσει κάθε επιχειρηματική και αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή. 

Στην τοποθέτησή του ο Ν. Κάτσιος τόνισε ότι, τα ανταποδοτικά τέλη για τους πολίτες στο δήμο Σουλίου ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης και ανέχειας θα πρέπει να έχουν κοινωνικό πρόσημο και δεν θα πρέπει να αυξάνονται με μόνο γνώμονα να ισοσκελιστούν οι λογιστικοί πίνακες στα οικονομικά του δήμου. Επίσης στηλίτευσε την ομολογία του σημερινού δημάρχου ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η αύξηση στα ανταποδοτικά είναι αναπόφευκτη, προκειμένου να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του παρελθόντος στα οικονομικά του δήμου Σουλίου. 

«Κύριε Καραγιάννη πολύ γρήγορα αθετήσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών, και αφού με όμορφες προεκλογικές υποσχέσεις εξαπατήσατε πολιτικά τους συνδημότες μας και υφαρπάξατε την ψήφο τους, τώρα αποκαλύπτετε το πραγματικό σας πρόσωπο και τους στέλνετε τη… «λυπητερή» της πρόχειρης, αντιαναπτυξιακής και κοινωνικά ανάλγητης πολιτική σας. Καταλάβετέ το, σήμερα οποιαδήποτε αύξηση στα ανταποδοτικά ακόμη και στο ύψος των ορίων του πληθωρισμού, είναι δυσβάσταχτη για τους συνδημότες μας», υπογράμμισε με νόημα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Σουλίου. 

Ο Ν. Κάτσιος συνεχίζοντας την κριτική του, εστίασε στο γεγονός ότι η σημερινή δημοτική αρχή εδώ και 2,5 μήνες δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση της μείωσης των εξόδων και καταφεύγοντας στην εύκολη λογική του «πονάει χέρι-κόβει χέρι», μετακυλύει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στους πολίτες. Επίσης, ζήτησε από τον δήμαρχο να μην κρύβεται πίσω από αναλύσεις και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και να προβεί αφενός στην άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων ανταποδοτικών δημοτικών υπηρεσιών και αφετέρου στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου χρηματοοικονομικής διαχείρισης που θα εγγυάται την ορθολογική χρήση των κονδυλίων του δήμου στα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν και αυτά που οφείλονται στο δήμο Σουλίου και θα πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει και να εισπράξει. 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων με ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο τρόπο προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του δήμου σε συγκεκριμένους τομείς και να αποφευχθεί η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ενώ τέλος ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο Ν. Κάτσιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ο δήμος Σουλίου εν μέσω κρίσης οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, και να εξαντλήσει τις δυνατότητες ισοσκελισμού των τελών πρωτίστως μέσω ανάληψης άλλων αποτελεσματικών πολιτικών και όχι μέσω της εύκολης λύσης της αύξησής τους και της μετακύλισης του κόστους τους στους συνδημότες μας».
Read More »
Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών Νικόλας Κάτσιος: Με μειοψηφία «πέρασε» η δημοτική αρχή Σουλίου την αύξηση των ανταποδοτικών τελών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Φτηνό πετρέλαιο και χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Φτηνό πετρέλαιο και χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες


Ανάσα ρευστότητα στους αγρότες πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση μέσω του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης αλλά και των χαμηλότοκων δανείων.

Η κυβέρνηση προωθεί δέσμη μέτρων και κίνητρα στους αγρότες για να επενδύουν στις καλλιέργειες τους.

Τρόπους επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μελετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον δημοσιονομικό χώρο που πιθανόν να προκύψει.

Από το υπουργείο εκτιμούν ότι η οικονομία έχει περιθώρια υπεραπόδοσης ενώ σημειώνουν ότι η αξιολόγηση των δεδομένων βάσει των οποίων θα επιτραπεί ή όχι η υλοποίηση του μέτρου τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Επιπλέον, οι επιτελείς του ΥΠΑΑΤ υπολογίζουν ότι το ποσό της επιστροφής θα αγγίξει τα 190 εκατ. ευρώ και εφόσον αυτή τελικά εφαρμοστεί θα αφορά καταρχήν στη φετινή χρονιά.

Τα χαμηλότοκα δάνεια

Την ίδια στιγμή, νέα ουσιαστική βοήθεια στους Έλληνες αγρότες μέσω της παροχής χαμηλότοκων δανείων προσφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό στη γεωργία και τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Το ιδιαίτερα θετικό αυτό αποτέλεσμα για το σύνολο του ελληνικού αγροτικού κόσμου, προήλθε από τις αλλεπάλληλες επαφές του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και οριστικοποιήθηκε με τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνου για τις δανειοδοτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και τις χρηματοδοτήσεις στο διεθνή αγροτικό τομέα, Άντριου ΜακΝτάουελ.

Το αρχικό ποσόν που θα διατεθεί από την ΕΤΕπ ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ – με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 – και αφορά μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου αφού τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα δανείζονται σχετικά, με επιτόκιο μειωμένο κατά 80% σε σχέση με το τρέχον της τραπεζικής αγοράς.

Η νέα αυτή, ιδιαιτέρως ευνοϊκή εξέλιξη, έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που είναι δυνατόν να ανέλθουν στα 400), στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, το οποίο ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη χρηματοδοτικά εργαλεία αυτού του είδους στον αγροτικό τομέα το οποίο στοχευμένα ήλθε να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα.
Read More »
Φτηνό πετρέλαιο και χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες Φτηνό πετρέλαιο και χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Παρασκεύη από την ΚΝΕ Παραμυθιάς

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Παρασκεύη από την ΚΝΕ Παραμυθιάς
75349052_192196388579707_528928284814082048_n

Read More »
Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Παρασκεύη από την ΚΝΕ Παραμυθιάς Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Παρασκεύη από την ΚΝΕ Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Σύλληψη επικίνδυνου φυγόποινου με ποινή κάθειρξης 60 ετών

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Θεσπρωτία: Σύλληψη επικίνδυνου φυγόποινου με ποινή κάθειρξης 60 ετών 


Συνελήφθη, χθες (12-11-2019) το πρωί στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε πολυετής ποινή κάθειρξης για σοβαρά ποινικά αδικήματα. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο παραπάνω αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (60) ετών, για τα παρακάτω αδικήματα: 
· συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, 
· ληστεία κατά συρροή, 
· παράνομη οπλοφορία κατ’ εξακολούθηση, 
· επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή. 

Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Θεσπρωτία: Σύλληψη επικίνδυνου φυγόποινου με ποινή κάθειρξης 60 ετών Θεσπρωτία: Σύλληψη επικίνδυνου φυγόποινου με ποινή κάθειρξης 60 ετών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Παραμυθιά: «To μετέωρο βήμα των Ιταλών στην Θεσπρωτία τις πρώτες μέρες του πολέμου» στο θέατρο Καρκαμίσι

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Παραμυθιά: «To μετέωρο βήμα των Ιταλών στην Θεσπρωτία τις πρώτες μέρες του πολέμου» στο θέατρο Καρκαμίσι


Ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Τσαμάτος θα είναι ο ομιλητής στην εκδήλωση που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και ο Δήμος Σουλίου την Τετάρτη στο Θέατρο Καρκαμίσι

Το θέμα της ομιλίας είναι «Το μετέωρο βήμα των Ιταλών στη Θεσπρωτία τις πρώτες ημέρες του πολέμου του 1940» με ιστορικές αναφορές αλλά και διηγήσεις πρωταγωνιστών του ελληνοϊταλικού πολέμου

Read More »
Παραμυθιά: «To μετέωρο βήμα των Ιταλών στην Θεσπρωτία τις πρώτες μέρες του πολέμου» στο θέατρο Καρκαμίσι Παραμυθιά: «To μετέωρο βήμα των Ιταλών στην Θεσπρωτία τις πρώτες μέρες του πολέμου» στο θέατρο Καρκαμίσι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηγουμενίτσας για την αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηγουμενίτσας για την αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας


Βασικά σημεία της τοποθέτησης του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά την συζήτηση του θέματος για αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας με στην Ηγουμενίτσα. 

· Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στο Δ.Σ. Ελπίζαμε ότι η αρνητική σας εμπειρία από την στάση των κυβερνήσεων διαχρονικά, θα σας έκανε να σκεφθείτε καλύτερα τις προτάσεις του ΚΚΕ που εκφράζονται στο Δ.Σ. από την Λ.Σ.. Ωστόσο το κλίμα φορτίστηκε από την αντιπαράθεση κύρια των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. 

· Ακούγοντας τους στο νου μας ήλθε το ευαγγελικό "ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες ". Γιατί ειπώθηκαν πολλές αλήθειες, με τις αλληλοκατηγορίες τους, για να κρύψουν την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ότι από το 1999 με την συνθήκη της Μπολόνια έχουν ξεκινήσει οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συνεχίστηκαν το 2013 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για να οδηγηθούμε στην «Πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ επί ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κατάργηση σχολής στην Ηγουμενίτσα και άλλων 36 σχολών πανελλαδικά, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. για συνέχιση αυτής της πολιτικής, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ και της αστικής τάξης της χώρας μας. Με την οποία συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα. 

· Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά εκτιμά ότι η Ν.Δ. προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Δεν μπορεί όμως να καταγγέλλει την πολιτική της, γιατί αυτήν εφάρμοσε σαν κυβέρνηση. Τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν χρόνια που εφαρμόζονται, η δε απόφαση για ίδρυση προπτυχιακής σχολής με δίδακτρα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. απλά την εφαρμόζει. Όσον αφορά την αναγνώριση των κολεγίων ας ανατρέξουν στις δηλώσεις του Α. Αλαβάνου όταν εκπροσωπούσε τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στο ευρωκοινοβούλιο. Άρα ανούσιος και αποπροσανατολιστικός ο «καυγάς» αφού τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, εφαρμόζουν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΣΕΒ. 

· Ζητάτε ομόφωνη απόφαση έτσι ώστε όλοι ενωμένοι να διεκδικήσουμε ΑΕΙ στην πόλη μας. Μπορεί όμως να υπάρξει ενότητα μεταξύ αυτών που αγωνίζονται για Δημόσια και δωρεάν παιδεία και αυτών που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν «πελάτες», που θέλουν τα ΑΕΙ στην υπηρεσία των επιχειρησιακών ομίλων; Για αυτό δεν ήταν ομόφωνα τα ψηφίσματα του Δ.Σ. μας στο παρελθόν. Η Λ.Σ., το ΚΚΕ, επιμέναμε να δείχνουμε την αιτία των προβλημάτων, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στο κλείσιμο και των σχολών στην πόλη μας, και να καλούμε σε αγώνα εναντίον της. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε. Σήμερα χωρίς να κάνουμε τους προφήτες , λέμε ότι θα κλείσουν και άλλες σχολές από την στιγμή που η προοπτική τους εξαρτάται από χορηγούς και όχι από το κράτος. 

· Επικαλείστε το Αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Μπορεί όμως να υπάρχει αυτοδιοίκητο με λειψή κρατική χρηματοδότηση; Δεν μπορεί, όπως δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο και στον Δήμο μας που έχει γίνει γρανάζι της κρατικής μηχανής.( με την χρηματοδότηση, κατευθύνσεις , ελέγχους κλπ.). Με τι χρήματα άραγε ένα ανώτατο ίδρυμα θα κάνει προσλήψεις , υποδομές κλπ,; Το γνωρίζεται ότι έρευνα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα προγράμματα της Ε.Ε., χωρίς την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού ΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην πόλη μας. 

Αυτήν την πολιτική πρέπει να αντιπαλέψουμε. Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτό προϋποθέτει, γενναία κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ, δωρεάν φοίτηση, στέγαση και σίτιση των φοιτητών,….., σας καταθέτουμε σχέδιο ψηφίσματος με αυτά. Αν δεν αγωνισθούμε για όλα αυτά ,αν δεν πάμε στην καρδιά του προβλήματος τότε δεν μπορεί να υπάρξει η ενότητα που επικαλείσθε, ούτε η λαϊκή υποστήριξη και δράση κατά συνέπεια ούτε αποτέλεσμα. Υπάρχει εμπειρία από την στάση του Δήμου μας στην μέχρι σήμερα πορεία υποβάθμισης, μέχρι το κλείσιμο, του ΤΕΙ στην πόλη. Κανένας αγώνας καμιά διεκδίκηση Δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν χτυπά την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα. 

Η Λ.Σ. αντιταχθήκαμε στην ίδρυση και διασπορά Τμημάτων με γνώμονα την εμπορική τους αξία, την πέραση τους στην αγορά. Αντιταθήκαμε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών των βιομηχάνων και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα και ζητάμε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους φοιτητές του τέως ΤΕΙ στην πόλη μας ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους , να αποκτήσουν τίτλο σπουδών που να τους εξασφαλίζει την επαγγελματική τους πορεία. 

Ηγουμενίτσα 12/11/02019 
Δώρης Δήμας
Read More »
Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηγουμενίτσας για την αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηγουμενίτσας για την αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Προσοχή.
Κρούσματα απόπειρας τηλεφωνικής απάτης στην Ηγουμενίτσα με την παρακάτω μεθοδολογία:
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.
Προσοχή.
Read More »
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Ραβενή Φιλιατών: Χαιρέτα μου τον πλάτανο... Δήμαρχε (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Ραβενή Φιλιατών: Χαιρέτα μου τον πλάτανο... Δήμαρχε (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Στις 16 Οκτωβρίου, ενημερωθήκαμε από ανάρτηση του συντοπίτη και έγκριτου "βετεράνου" της δημοσιογραφίας κ. Γιάννη Τζώρτζη, με καταγωγή από τη Ραβενή Φιλιατών, για το ξήλωμα του υπεραιωνόβιου πλάτανου που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωρίου του.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του:


Στην ανάρτησή του έσπευσε να απαντήσει ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς:Ομολογούμε πως και η δική μας αρχική σκέψη, ήταν πως ο πλάτανος είχε προσβληθεί από τη νόσο του μελαχρωματικού έλκους των πλατάνων και για το λόγο αυτό ξεριζώθηκε.

Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Φιλιατών κ. Κατσάρη, ο οποίος μας επιβεβαίωσε πως ο πλάτανος είχε προσβληθεί από μελαχρωματικό έλκος και πως είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας, ώστε να γίνει η απομάκρυνσή του.

Του ζητήσαμε να μας δώσει την αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας και κλείσαμε ραντεβού την επόμενη ημέρα στο δημαρχείο Φιλιατών, όπου θα μας έδινε τα έγγραφα της αλληλογραφίας με το δασαρχείο.
Όπως και έγινε.

Η αλήθεια όμως που ανακαλύψαμε, παρά την προσπάθεια παραπληροφόρησής μας από τον αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον δήμαρχο με την απάντηση του προς τον κ. Τζώρτζη, είναι εντελώς διαφορετική. 

Διαβάζοντας προσεκτικά την αίτηση του Δήμου Φιλιατών προς τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας και την απάντηση - άδεια που έδωσε η τελευταία, διαπιστώσαμε πως ουδέποτε το δασαρχείο έδωσε άδεια για το ξερίζωμα του πλατάνου, αλλά άδεια για μία απλή κλαδονομή.
Για ένα απλό κλάδεμα δηλαδή.
Αυτό άλλωστε είχε ζητήσει και η δημοτική αρχή. 
Να κλαδέψει τον πλάτανο και όχι να τον ξεριζώσει.

Η αίτηση του Δήμου Φιλιατών προς τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας

Η δημοτική αρχή Φιλιατών όμως, εντελώς αυθαίρετα και παραπλανώντας τη Διεύθυνση Δασών, χωρίς να λάβει κανένα μέτρο για τη μη μετάδοση του μελαχρωματικού έλκους (Απολύμανση των μηχανημάτων ή των εργαλείων με απολυμαντικές ουσίες τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση τους επειδή πιθανόν κάποια από αυτά να είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σε μολυσμένα άτομα πλατάνου. Η απολύμανση γίνεται με εμβάπτιση τους για αρκετά λεπτά σε ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 1% ή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης 50% καθώς επίσης και η σχολαστική πλύση με νερό υπό πίεση όλων των μηχανημάτων που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν. Η καύση των προϊόντων της υλοτομίας είναι υποχρεωτική και γίνεται παρουσία του δασοφύλακα της περιοχής. Τα δασικά προϊόντα που θα προκύψουν όπως και όλα τα υπολείμματα της κλαδονομής, δεν μπορούν να μεταφερθούν και να διατεθούν για καυσόξυλα, αλλά παρουσία του δασοφύλακα της περιοχής, θα καταστραφούν με καύση), με σκαπτικό μηχάνημα ξερίζωσε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, τον φόρτωσε σε φορτηγό και τον πέταξε σε άγνωστη περιοχή.

Επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας, η οποία μας επανέλαβε πως η άδεια που έδωσε στο Δήμο Φιλιατών, αφορούσε το κλάδεμα και μόνο 2 πλατάνων και όχι τη ριζική απομάκρυνσή τους και πως θα πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία αυτοψία στο χώρο για να διαπιστωθεί το τι έπραξε η δημοτική αρχή.

Η απάντηση - άδεια της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα παραπάνω, ο δήμαρχος Φιλιατών και ο αντιδήμαρχός του, πιάστηκαν και πάλι να λένε ψέματα, κυρίως στους δημότες των Φιλιατών αλλά και στη δημοσιογραφική έρευνα και τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως και αυτή τη φορά, ο Δήμος Φιλιατών, θα καταδικάσει απερίφραστα τον... εαυτό του, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν, όπως είναι η πάγια τακτική (βλέπε βιβλία στη παράνομη χωματερη).Όπως είμαστε απόλυτα σίγουροι πως η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας, θα πράξει τα δέοντα, ενημερώνοντας το κοινό για τα αποτελέσματα της αυτοψίας.

Υ.Γ. Ακόμα και εάν ο πλάτανος είχε ξεραθεί, θα μπορούσε να διατηρηθεί σε μία γωνιά του χωριού, ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να θαυμάσουν τον παλιό υπεραιωνόβιο πλάτανο του χωριού τους και όχι να πεταχτούν σε κάποια χαράδρα, οι αναμνήσεις όσων γλέντησαν, χάρηκαν και έκλαψαν στη σκιά του.

Το τραγούδι που ακολουθεί είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, καταδικάζουν σε ερημοποίηση τα ακριτικά χωριά:


Read More »
Ραβενή Φιλιατών: Χαιρέτα μου τον πλάτανο... Δήμαρχε (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Ραβενή Φιλιατών: Χαιρέτα μου τον πλάτανο... Δήμαρχε (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή για Κέρκυρα, μόνο με κλειστού τύπου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή για Κέρκυρα, μόνο με κλειστού τύπου


Στις 8 το πρωί της Τετάρτης, άνοιξε η πορθμειακή γραμμή από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα, μόνο όμως με πλοία κλειστού τύπου.

Συγκεκριμένα δρομολόγιο πραγματοποιεί το πλοίο Άγιος Σπυρίδων, το οποίο ξεκίνησε στις 8.10 από την Ηγουμενίτσα.

Πολύ πιθανών στις 10.45 να πραγματοποιηθεί και το δρομολόγιο από αμφίδρομο Άνω Χώρα.

Το επιβατικό κοινό, καλό είναι πριν ταξιδέψει για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, να επικοινωνεί με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας στο τηλέφωνο 2665099400.
Read More »
Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή για Κέρκυρα, μόνο με κλειστού τύπου Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή για Κέρκυρα, μόνο με κλειστού τύπου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Η ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για το προσφυγικό

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Η ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για το προσφυγικόΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

«Ελλάδα χώρα της ντροπής και γι άλλους κρύο σπίτι, 
ξέχασες που είναι ιερό το βλέμμα του ικέτη» 
Στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου 

Τον τελευταίο καιρό ένα κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι σε εξέλιξη κατά των προσφύγων. Η επαίσχυντη-ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και χειροκρότησε η ΝΔ, η υπόθαλψη όλων των φασιστικών αντανακλαστικών των νοικοκυραίων από τη ΝΔ (ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση) οδηγούν τις τελευταίες μέρες σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. 

Η άποψή μας: 

1. Αντί να καταναλώνουν χοιρινό και αλκοόλ οι "καθαρόαιμοι ελληναράδες" ανεβάζοντας τη χοληστερίνη και ταλαιπωρώντας το ήπαρ τους ή να ντύνονται πρώιμα καρναβάλια με περικεφαλαίες και δόρατα, καλύτερα θα ήταν να σκεφτούν (μπορούν άραγε;;) ποιες αιτίες φέρνουν εδώ τους πρόσφυγες. 

Είναι οι πόλεμοι, η φτώχια, τα απολυταρχικά καθεστώτα των χωρών τους, η ζωή που είναι αβίωτη στον τόπο τους. Είναι δηλαδή η πολιτική των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ (και της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης), της Τουρκίας, των ντόπιων αστικών τάξεων. 

Καθήκον των λαών είναι να αγωνίζονται ενάντια σε καθετί που γεννάει την προσφυγιά και δημιουργεί πρόσφυγες. 

2. Η αιτία για τα δεινά του ελληνικού λαού δεν είναι οι πρόσφυγες. Είναι τα μνημόνια, είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι η εκμετάλλευση από τους «καθαρόαιμους ελληναράδες» εργοδότες. Αυτοί είναι οι εχθροί μας κι όχι οι πρόσφυγες, οι σύγχρονοι κολασμένοι της γης. 

Τι θα κάνουμε: 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν πρόκειται να παρακολουθεί τη φασίζουζα επέλαση με ευπρέπεια από τα άθλια μέσα μαζικής αποβλάκωσης. 

Θα αντιπαρατεθεί και θα συγκρουστεί με όλους τους τρόπους με τις ρατσιστικές- φασιστικές απόψεις και πρακτικές. 

  • ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ 
  • ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ 
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Read More »
Η ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για το προσφυγικό Η ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για το προσφυγικό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων για τις πλημμύρες στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων για τις πλημμύρες στην Ηγουμενίτσα


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνει εκδήλωση δημόσιας παρουσίασης της Πράξης «Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας» η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, 11:00 πμ στο Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Θα προηγηθεί περιήγηση στα σημεία εγκατάστασης των σταθμών μέτρησης στη περιοχή της Ηγουμενίτσας η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 πμ μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη περιήγηση να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στο τηλ. 2681050279 καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Read More »
Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων για τις πλημμύρες στην Ηγουμενίτσα Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων για τις πλημμύρες στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Στο Novi Sad της Σερβίας το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Στο Novi Sad της Σερβίας το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας


Στις 07/11/2019 η αποστολή που εκπροσώπησε το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στο Novi Sad της Σερβίας, στο πλαίσιο των Gaming Sessions του έργου ADRION POWER «109 Ports as driving Wheels of Entrepreneurial Realm», επέστρεψε στην χώρα μας, με τις αποσκευές της γεμάτες νέες γνωριμίες και εμπειρίες! 

Οι μαθητές Καπρινιώτης Χρίστος, Κατσιμάνη Αμαλία, Κάτσιου Μαίρη, Κύργιος Φοίβος και Μάνθου Σίλεια, με την συνοδεία της εκπαιδευτικού τους Μαρίας Μακρυγεωργάκη, συμμετείχαν στην εκδήλωση για την συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων από χώρες όπως η Κροατία, Σερβία, Αλβανία, Ιταλία και βραβεύτηκαν για την εργασία τους σχετικά με την εκμετάλλευση Βιομάζας για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της αποστολής στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) για την υλοποίηση αυτής της δράσης!
Read More »
Στο Novi Sad της Σερβίας το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Στο Novi Sad της Σερβίας το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Αποκαλυπτική έκθεση: Τα μονοπάτια της μεθορίου δρόμοι των ναρκωτικών

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Αποκαλυπτική έκθεση: Τα μονοπάτια της μεθορίου δρόμοι των ναρκωτικών


Αποκαλυπτικά για την διακίνηση ναρκωτικών και τον ρόλο της Ηπείρου είναι τα στοιχεία που περιέχονται στην Έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) και Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών (Ε.Μ.Π) για το 2018 που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σχεδόν το 65% των ποσοτήτων χασίς που κατασχέθηκαν στη χώρα προέρχεται από την Αλβανία ενώ υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό για το οποίο δεν προέκυψε χώρα προέλευσης και εκτιμάται ότι επίσης προήλθε από την γείτονα. Οι αφύλακτες διαβάσεις της ελληνοαλβανικής μεθορίου αποτελούν τους βασικότερους τρόπους με τους οποίους διακινήθηκαν τα ναρκωτικά.

«Μέλη ομάδων που έχουν το ρόλο του μεταφορέα έκρυβαν επιμελώς ταξιδιωτικούς σάκους με κάνναβη σε δασώδεις, δύσβατες και ερημικές περιοχές των ελληνοαλβανικών συνόρων. Τις ποσότητες μετέφεραν πεζοί, με οχήματα ή με ζώα. Στη συνέχεια μέλη εγκληματικών ομάδων αναλάμβαναν την περαιτέρω προώθηση προς την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι δράστες συχνά είναι οπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια, ενώ έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συμπλοκών με τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών και σε μία εξ αυτών προκλήθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός εκ των διακινητών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η ένοπλη συμπλοκή που κατέληξε στον θάνατο ενός διακινητή και τον τραυματισμό ενός αστυνομικού είχε σημειωθεί στη Βήσσανη Πωγωνίου πριν από λίγους μήνες.

Στην Ήπειρο την προηγούμενη χρονιά κατασχέθηκαν περίπου πέντε τόνοι χασίς και όπως τονίζεται οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αποτέλεσμα της εγγύτητας τους με την Αλβανία.

Επίσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, το λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Κεντρική Ασία) και τη γειτονική Μέση Ανατολή με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, που αποτελούν σημαντικότατους καταναλωτές των παραγόμενων ναρκωτικών ουσιών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος διεθνών λιμένων και αερολιμένων και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, διευκολύνεται η εισαγωγή φορτίων κοκαΐνης που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον η Ελλάδα γειτνιάζει με την Αλβανία η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή ακατέργαστης κάνναβης των χωρών της γηραιάς ηπείρου, ενώ η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποτελεί σημείο διέλευσης φορτίων κατεργασμένης κάνναβης μεγάλης κλίμακας.

Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, στην Έκθεση τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό, αφενός με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και αφετέρου με τη γενικότερη αστάθεια στο γεωπολιτικό πεδίο, καθιστούν την Ελλάδα περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και δράσης για τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών.
Read More »
Αποκαλυπτική έκθεση: Τα μονοπάτια της μεθορίου δρόμοι των ναρκωτικών Αποκαλυπτική έκθεση: Τα μονοπάτια της μεθορίου δρόμοι των ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Ρεκόρ έντασης ανέμων στην Παραμυθιά

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Ρεκόρ έντασης ανέμων στην ΠαραμυθιάΜετά τις πρωτιές στα ύψη βροχής, ήρθαν και τα πρωτεία στις ριπές ανέμους.

Στην πρώτη θέση στην Ελλάδα η Παραμυθιά, μιας και οι καταγραφείς των καιρικών συνθηκών του αστεροσκοπείου και του meteo.gr, σημείωσαν ριπές 106 χιλμ. ανα ώρα

H κακοκαιρία «Βικτώρια» έχει κάνει ήδη αισθητό το πέρασμά της στη δυτική Ελλάδα, με την Κέρκυρα και τα νησιά του Ιονίου να δέχονται στο ισχυρότερο πλήγμα. Κύρια χαρακτηριστικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από θυελλώδεις νοτιάδες (φθάνουν τα 9 και τοπικά τα 10 Μποφόρ).
Read More »
Ρεκόρ έντασης ανέμων στην Παραμυθιά Ρεκόρ έντασης ανέμων στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Ευχαριστήριο Νικόλα Κάτσιου για την εκλογή του ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην ΚΕΔ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Ευχαριστήριο Νικόλα Κάτσιου για την εκλογή του ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην ΚΕΔ


Θέλω να ευχαριστήσω δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, για τη τιμή να με εκλέξουν ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Είναι όμορφο μετά από όλα αυτα τα χρόνια ενασχόλησης με τη τοπική αυτοδιοίκηση, να κερδίζεις την εμπιστοσύνη παλιών και νέων συναδέλφων και να αναγνωρίζεται η προσπάθεια .
Μέλημα μου θα είναι μέσα από την εκπροσώπηση αυτή να κερδίσει η Ήπειρος και οι δήμοι της, να κερδίσει η αυτοδιοίκηση, να κερδίσουν οι συμπολίτες μου.
Ευχαριστώ και όλους όσους βοηθήσανε πιστεύοντας σε εμένα.
Read More »
Ευχαριστήριο Νικόλα Κάτσιου για την εκλογή του ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην ΚΕΔ Ευχαριστήριο Νικόλα Κάτσιου για την εκλογή του ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην ΚΕΔ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Κερδισμένη η Ήπειρος από την Philoxenia - Ότι συνέβη στον περίπτερο της περιφέρειας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019
Κερδισμένη η Ήπειρος από την Philoxenia - Ότι συνέβη στον περίπτερο της περιφέρειας (+ΒΙΝΤΕΟ)Με περισσότερους από 540 εκθέτες, συμμετοχές από 21 χώρες, εκπροσώπηση από όλη την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, δυναμικό παρών από τις περιφέρειες και τους δήμους, 142 hosted buyers, περισσότερες από 4.300 προγραμματισμένες συναντήσεις και δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, κορυφώθηκε σήμερα η 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο της περιφέρειας Ηπείρου, στο οποίο φιλοξενούταν δήμοι, φορείς άλλα και επιχειρηματίες, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, δίνοντας θετικά μηνύματα για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, ελπίζοντας σε νέα ρεκόρ αφίξεων μετά και την εξαιρετική χρονιά που ολοκληρώνεται με τις εορτές των Χριστουγέννων. Στο περίπτερο βρέθηκαν επισκέπτες άλλα και τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η Ήπειρος με την αξιοποίηση του πλούσιου τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του σημείωσε την σπουδαιότητα της συλογικής προσπάθειας, τονιζοντας πως στην philoxenia ήταν όλοι μαζί. «Το μυστικό της επιτυχίας σε τέτοιες δράσεις είναι η συλλογικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης

Παρόν και ο δήμος Σουλίου, με τον δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη να σημειώνει την σημασία της τουριστική ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την παραγωγή. «Δίνουμε μεγάλο βάρος στην τουριστική μας προβολή και στοχεύουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την συνεργασία των τοπικών φορέων, συλλόγων και επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού. Στηρίζουμε την τουριστική προβολή της περιοχής μας με δράσεις που θα φέρουν το δήμο Σουλίου στο προσκήνιο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σουλίου. «Όλοι μαζί, με την δημοτική επιτροπή τουρισμού, τον σύλλογο καταλυμάτων και τον σύλλογο τουριστικής ανάπτυξης Παραμυθιάς, θα εργαστούμε για να εχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καραγιάννης.

Ο επικεφαλής της αποστολής της περιφέρειας Ηπείρου, Ηλίας Γκαρτζονίκας, μεταξύ άλλων τόνισε την σημασία της προβολής της Ηπείρου ως ενιαίο προορισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «από τις βραβευμένες ακρογιαλιές του Ιονίου μέχρι τις οροσειρές μας, να προσφέρουμε ενα σύνολο για ιδανικές επιλογές τουρισμού 4 εποχών». Επίσης αναφέρθηκε στην σύμπραξη φορέων, επιχειρηματιών και αυτοδιοίκησης υπό τον σχεδιασμό της Π.Η, που μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην προβολή του τουριστικού προϊόντος.

Στην Philoxenia και ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων και Δράσεων Εναλλακτικού Τουρισμού με τον πρόεδρο Αποστόλη Φούρκα να δηλώνει πως ολοκληρώνεται μια επιτυχημένη χρονιά στον τουρισμό και ξεκινάει με αισιοδοξία μια νέα χρονιά, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκθέσεις από τα μέλη του συλλόγου. «Δουλειά μας είναι να αναδεικνύουμε την ποιότητα και την μοναδικότητα της περιοχής μας και ευελπιστούμε πολλά από την νέα δημοτική αρχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αποστόλης Φούρκας, ο οποιος σημείωσε και αυτός με την σειρά του την ανάγκη για συλλογική δράση

Στην Philoxenia και ο υποσύσταση Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς, με προγραμματισμένες συναντήσεις με γραφεία τουρισμού περιοχών κατά μήκους της Εγνατίας.

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων της Philoxenia, ξεχώρισε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Dark Tourism», που διερεύνησε το ρόλο που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, με αξιόλογους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα επίσης σημαντικά, η παρουσίαση 35 τουριστικών start-ups μέσω δύο φορέων: του Digital Greece, πρότζεκτ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, του πρώτου ελληνικού startup επιταχυντή αποκλειστικά για τον τουρισμό, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δείτε βίντεο της paramythia-online.gr από το περίπτερο της Ηπείρου:

Read More »
Κερδισμένη η Ήπειρος από την Philoxenia - Ότι συνέβη στον περίπτερο της περιφέρειας (+ΒΙΝΤΕΟ) Κερδισμένη η Ήπειρος από την Philoxenia - Ότι συνέβη στον περίπτερο της περιφέρειας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5
Blog Pop-up

Σελίδες